Friday, December 25, 2009

Την Κοπεγχάγη μη την κλαις. Για τον πραγματικό κόσμο ν' ανησυχείς.

Τι κι αν δεν ορίστηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για τη μείωση των ρύπων;

Τι κι αν δεν τηρήθηκε η προθεσμία για την υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στο Μπαλί το 2000;

Τι κι αν δεν συμφωνήθηκε νέο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη άλλης συμφωνίας στο εγγύς μέλλον, κατά προτίμηση στις επόμενες διαπραγματεύσεις στο Μεξικό;

Την Κοπεγχάγη μη την κλαις.

Καταρχάς, παρά την άνευρη, νεφελώδη και ασαφή διακήρυξη υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις που μόνο αποκαρδιωτικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Τα περισσότερα κράτη αποδέχτηκαν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να διατηρηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου.

Τα ανεπτυγμένα βιομηχνικά κράτη δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν ταμείο χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων οικονομιών, ύψους 30 δις δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 2012.

Τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την ετήσια οικονομική βοήθεια προς τα φτωχότερα σε 100 δις δολάρια ετησίως με στόχο την προσαρμογή των τελευταίων στην πράσινη τεχνολογία.

Προβλέφτηκε επίσης η χρηματοδότηση των κρατών που έχουν δασικό πλούτο, προκειμένου να τον προστατέψουν από τη γεωργία και την υλοτομεία.

Διατηρήθηκε σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο που θέτει περιορισμούς στις εκπομπές ρύπων των πλούσιων κρατών.

Η ΕΕ συνεχίζει να διατηρεί το δικό της αυστηρό πλαίσιο για την αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο ΔΕΝ έγραψαν ιστορία. Ωστόσο, η Κοπεγχάγη δεν πρέπει να θεωρηθεί καταστροφή, ούτε και τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας κανονικής δεσμευτικής συμφωνίας για το περιβάλλον στο εγγύς μέλλον, όπως πολλοί φοβούνται ότι θα συμβεί. Σε πλανητικό επίπεδο, ίσως θα ήταν χρήσιμο να υιοθετούνταν η πρόταση Stern για συγκρότηση ομάδας 20 κρατών, οι αντιπροσωπείες των οποίων θα επεξεργαστούν ένα σχέδιο συνθήκης, αναπτύσσοντας κλίμα συναίνεσης για μελλοντικές συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό για το οποίο πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε είναι ο πραγματικός κόσμος. Ό,τι κι αν αποφασίστηκε ή δεν αποφασίστηκε στην Κοπεγχάγη, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Στην κλιματική αλλαγή χρειάζονται «πράξεις, όχι λόγια!».

Και οι μέχρι σήμερα πράξεις ανά τον πλανήτη, δείχνουν πως η κατάσταση στον πραγματικό κόσμο δεν είναι καλή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις αναπτυγμένες χώρες, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να ηγηθούν με δυναμικό τρόπο της προσπάθειας δραστικής μείωσης των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων. Οι περισσότερες ίσα που έκαναν κάποια πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του Κιότο, αν και αυτοί ήταν μετριοπαθέστατοι -ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, οι οποίες μείωσαν τις εκπομπές κατά 9% περίπου το 2008.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλές χώρες έκαναν λίγη ή καθόλου πρόοδο, με τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων στην πραγματικότητα να αυξάνονται τα περασμένα χρόνια. Διακρίνονται στην κατηγορία αυτές ευρωπαϊκές χώρες σαν την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, μεγέθη όμως μικρά στην παγκόσμια κατανομή εκπομπών αερίων. Διακρίνονται όμως και μεγάλοι παίκτες, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Φανταστείτε ότι σε Καναδά και ΗΠΑ οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων είναι σήμερα αυξημένες κατά 20-25% σε σχέση με εκείνες του 1990, που η συνθήκη του Κιότο έχει προσδιορίσει ως έτος αναφοράς.

Σημαντική πρόοδο έκανε μόνο μια ολιγάριθμη ομάδα κρατών σαν τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία, που όμως αν εξετάσει κανείς από κοντά τις επιδόσεις τους, θα διαπιστώσει πως αυτές δεν οφείλονται απλά στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που υιοθέτησαν. Η Σουηδία και η Δανία αντέδρασαν ρωμαλέα στις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του '70 και είχαν ξεκινήσει από τότε την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Η δε Γερμανία είχε από τότε κάνει προόδους στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Κι όμως, ακόμα μέχρι σήμερα, οι ΑΠΕ στη Γερμανία μόλις που εξασφαλίζουν το 7% των ενεργειακών της αναγκών. Ακόμα και στις πιο «πετυχημένες» χώρες λοιπόν αντιλαμβανόμαστε πως οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής υπολείπονται παρασάγγας των απαιτήσεων.

Τέλος, όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, το έργο που τις αναμένει είναι εξίσου τιτάνιο με εκείνο των αναπτυγμένων κρατών, αν όχι περισσότερο.

Τελικά, η ουσία είναι ότι σύνοδοι σαν αυτοί της Κοπεγχάγης, παρά την επένδυση υψηλών προσδοκιών, πρωτίστως λόγω του τρόπου που λειτουργεί το διεθνές σύστημα, ανεξέλεγκτα και χωρίς δυνατότητα επιβολής των κανόνων από κάποιο κέντρο, έχουν περιορισμένο βεληνεκές. Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι το κάθε κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανακοινώσει τους στόχους που θέτει για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα μέσα μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Σ' αυτό το σημείο, αν δεν τα καταφέρουμε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

5 comments:

  1. Καλές γιορτές και χρόνια πολλά σε όλους

    ReplyDelete
  2. Xronia polla kali xronia

    Gia to arthro, to kinima gia to periballon einai paradeigma pros mimisi oson afora tin anatasi tou paixnidiou metaksi kentron symferonton se pagkosmio epipedo. Kai mono i ylopoiisi tis apo moni tis os drasi simatodotei tin anagnorisi enos problimatos gia to opoio oi diafores omades, kyberniseis, epixeiriseis, MKO, diktia kai domes diakybernisis se topiko ethiko perifereiako kai diethnes epipedo proetoimazontai, enimeronontai, organonontai, siga siga thesmothetoun kai pratoun. Ayta os practice gia tin antimetopisi ki allon thematon opos i ygeia kai i ftoxeia.

    Oso gia to thema mias symfonias, to paixnidi poy paizetai me prosxima to periballon einai poly pio polyploko gia tous afeleis kai romantikous polites na katalaboun aparaitita. To periballon ginetai nayarxida anaptiksiakis prooptikis kai igemonikis kyriarxias gia ti Dysi. Sto periballon sygkatalegetai kai o tomeas energeia pou gia polloys exei idi arxisei na dimioyrgei to terain tou neou megalou paixnidiou. En apoysia politika kyriarxon yperethnikon ontotiton, kamia symfonia kai na ypografei de tha exei simasia an den kathoristei apo tis taseis pou ypodeikniei i efarmogi politikon isxyos. Kai se ayti ti fasi ayto to paixnidi paizetai, psithirista.

    ReplyDelete
  3. "Για τον πραγματικό κόσμο ν' ανησυχείς".

    Βεβαίως. Κι αυτό το ένιωσα όταν ανοιξα τα ΝΕΑ στον υπολογιστή μου σήμερα το πρωί για να διαβάσω τα εξής συναρπαστικά θέματα. Στο "ΥΓΕΙΑ, ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ" λοιπόν διαβάζω ότι "Ακόμα και αν υπάρχουν οι άγγελοι, μάλλον θα μετακινούνται με κάποιο άλλο τρόπο και όχι με τα φτερά τους. Και αυτό διότι η ανατομία του σώματός τους δεν θα επέτρεπε να πετάξουν". Το άρθρο έχει τίτλο "Άχρηστα τα φτερά των Αγγέλων".
    Την ανάλυση έκανε ο Ρότζερ Γουότον του University College of London και δικαιολογεί απόλυτα τα χρήματα που πληρώνουν οι γονείς για να στέλνουν τα παιδιά τους εκεί. Ο καθηγητής βεβαίως δεν ξέρει ότι άγγελος σημαίνει αγγελειοφόρος (messenger boy ή pager που λέγανε οι Αμερικάνοι).

    Μάλιστα. Φοβερό θέμα. Ελπίζω την πρωτοχρονιά να έχουν και κάνα θέμα που να αναλύει επιστημονικά πώς τα καταφέρνει ο Άη Βασίλης να μπει σε τόσες καμινάδες και να εξακολουθεί να είναι καθαρός.

    To επόμενο άρθρο θα είναι δικό μου και θα λέει "Η μαρμελάδα και το λίπος εισχωρούν πλέον και στον εγκέφαλο των ανθρώπων στη δύση, ειδικά των ακαδημαϊκών".
    (οι οποίοι επί τη ευκαιρία μας κολλάνε στη μούρη ότι χρησιμοποιούν τσάμπα τα κρατικά επιχορηγούμενα και πανάκριβα σοσιαλιστικά Apple Computers ενώ οι υπόλοιποι βιοπαλαιστές τη βγάζουμε με τα καπιταλιστικά φτηνιάρικα κινέζικα με windows).

    Άλλο καίριο θέμα που έχει ανησυχήσει την ανθρωπότητα τελευταία και αναλύουν τα ΝΕΑ, είναι στο άρθρο με τίτλο "Προσοχή στο φελλό της σαμπάνιας".

    Είπαμε να ελαφρύνουμε τις ειδήσεις λόγω εορτών, αλλά ρε παιδιά δεν βάζετε κάνα ανέκδοτο καλύτερα...

    Άντε και καλή μας χρονιά!

    ReplyDelete
  4. Εκπομπές σε CO2:

    A. Σύνολο
    1. Κίνα
    2. Η.Π.Α.
    3. Ρωσία
    4. Ινδία
    5. Ιαπωνία
    6. Γερμανία

    Β. Ανά άτομο
    1. Αυστραλία
    2. Η.Π.Α.
    3. Καναδάς
    4. Σαουδική Αραβία
    5. Ρωσία
    6. Νότια Κορέα

    Γ. Σε αναλογία με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (Τόνοι CO2 ανά χιλιάρικο στο ΑΕΠ - οι πρώτες χώρες είναι και οι πιο "σπάταλες" απ' αυτή την άποψη)
    1. Κίνα
    2. Ρωσία
    3. Νότιος Αφρική
    4. Ινδία
    5. Σ. Αραβία
    6. Ινδονησία


    Δ. Ποσοστό πληθυσμού που πιστεύει ότι το φαινόμενο θερμοκηπίου είναι σοναρό πρόβλημα (οι πρώτες χώρες είναι και οι πιο "ευαισθητοποιημένες")
    1. Βραζιλία
    2. Γαλλία
    3. Ινδία
    4. Ιαπωνία
    5. Γερμανία
    6. Βρετανία

    ...

    Η Κίνα χρησιμοποιεί ακόμα κυρίως κάρβουνο και λόγω αυτού οι Αμερικάνοι σφυρίζουν αδιάφορα... για όλα πλέον αποτελούν δικαιολογία οι Κινέζοι ("ας κόψουν πρώτα οι Κινέζοι και μετά κόβουμε κι εμείς").
    Η Ρωσία περνάει απαρατήρητη, το ίδιο και η Ινδία και Ιαπωνία.

    ReplyDelete
  5. Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για ότι χρειαστείτε
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
    ..esi pou eisai pou ksereis poio kala apo emas tous bloggerw se parakaloume na steileis kai se allous an theleis tin diefthinsi mas...to blog mas einai gia olous
    www.ksipnistere.blogspot.com
    email : ksipnistere1@gmail.com

    ReplyDelete