Sunday, November 22, 2009

Ασφαλιστικό. Ο χορός των βαμπίρ καλά κρατεί!

Ξεκινάει σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι των "βαμπίρ" θα βρεθούν για πολλοστή φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τελικό πάντα στόχο το πως ΔΕΝ θ' αλλάξει το σύστημα.

Κανείς δεν πρόκειται να μιλήσει για την ανάγκη μίας ριζικής αλλαγής στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τη μετάβαση σε ένα νέο ασφαλιστικό μοντέλο, για παράδειγμα το μικτό, με έναν πυλώνα βασικής σύνταξης αναδιανεμητικής λογικής και έναν πυλώνα προσωπικής αποταμίευσης κεφαλαιοποιητικής λογικής. Εν μέσω κρίσης και ενώ αναζητείται διέξοδος κανείς δεν πρόκειται να επιχειρήσει μια τομή, ανάλογη με τη δημιουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συγκεκριμένα του ΙΚΑ πριν από 70 περίπου χρόνια.

Η Κυβέρνηση θα κάνει λόγο για ήπιες αλλαγές έπειτα από συναίνεση, τονίζοντας παράλληλα τη βούλησή της να μην προβεί σε αιφνιδιασμούς. Ήδη, ο Υπουργός Απασχόλησης, χωρίς να έχει πει τίποτα το σημαντικό ακόμα σχετικά με την κατεύθυνση της επικείμενης μεταρρύθμισης, προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες και συγεκριμένα τις ευνοημένες γυναίκες του Δημοσίου που ανησυχούν μια κι έχουν μάθει να εγκαταλείπουν τον εργασιακό βίο από τα 50 και τα 55.

Τα συνδικάτα θα υπογραμμίσουν για πολλοστή φορά την ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής και θα ζητήσουν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να σωθεί το σύστημα.

Η Αριστερά, η οποία έτσι κι αλλιώς δε συμμετέχει σε "στημένες" διαδικασίες, θα καταγγείλει εκ των προτέρων την επικείμενη λαίλαπα που συνεπάγεται το άνοιγμα του διαλόγου για τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κεντροδοδεξιά, απορροφημένη στα του οίκου της και ύστερα από μια απόλυτα αποτυχημένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πριν από δύο χρόνια, θα αργήσει να βρει το βηματισμό της. Άραγε ποια είναι η άποψη των δύο υποψηφίων για το νούμερο ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα στη χώρα μας;

Τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν ήδη το παιχνίδι τους, υψώνοντας στο δημόσιο διάλογο τα γνωστά σκιάχτρα. Αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων.

Εδώ και χρόνια ο χορός των βαμπίρ καλά κρατεί.

Η γενιά της εισφοροδιαφυγής, των ανισοτήτων και της πρόωρης συνταξιοδότησης, ντυμένη με μπλε, πράσινο, κόκκινο κομματικό, συνδικαλιστικό ή δήθεν αμερόληπτο επαγγελματικό μανδύα, αφού έδωσε στους γονείς της μια σύνταξη φτώχειας στον ΟΓΑ, θέλει τώρα να κληροδοτήσει στα παιδιά και τα εγγόνια της ένα πλήρως χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα. Αφού διατήρησε για τον εαυτό της το προνόμιο να φεύγει από την εργασία νωρίς, λαμβάνοντας περισσότερα από όσα έχει συνεισφέρει, θέλει τώρα να επιβάλει στους νέους και τις μελλοντικές γενιές να πληρώνουν τα σπασμένα για μια ολόκληρη ζωή, απλά και μόνο επειδή δεν έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια την πραγματικότητα.

Ποια είναι αυτή;

α. Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, γνωστό και ως βισμαρκικό, χάρη στις στρεβλώσεις και τις παθογένειές του δεν έχει να πληρώσει συντάξεις με αποτέλεσμα το κράτος να δανείζεται με επαχθείς όρους για ν' αντεπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις απέναντι στους ασφαλισμένους. Ο αρμόδιος Υπουργός έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι μόλις το 66% των εσόδων των ταμείων ασφάλισης χρηματοδοτήθηκε από εισφορές, το υπόλοιπο 34% ήταν δάνεια και κρατικές ενισχύσεις.

β. Μεσοπρόθεσμα, σε μία δεκαετία από τώρα, θα έχουμε έκρηξη συντάξεων, όμως το κεφάλαιο που απαιτείται για την κρίσιμη πενταετία 2020-2025 δεν έχει συσωρευτεί ούτε κατά το ελάχιστο. Μόνο το 2025 υπολογίζεται ότι θα βγουν στη σύνταξη 120 χιλιάδες άτομα. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι από τα ανεπαρκέστερα όχι μόνο ως προς τις τελικές υπηρεσίες που παράγει, αλλά και τα αποθέματα πόρων για τη χρηματοδότηση των συντάξεων λόγω των μαζικών αποχωρήσεων οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν σε μια δεκαετία από σήμερα.

γ. Μακροπρόθεσμα, το 2050, το συνταξιοδοτικό μας σύστημα που σήμερα απορροφάει ήδη το 12% του ΑΕΠ ώντας ένα από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, θα απορροφάει το 24% του ΑΕΠ.

δ. Η πληθυσμιακή γήρανση με τη χειροτέρευση του λόγου εργαζομένων προς συνταξιούχους και τη ραγδαία αύξηση των δαπανών για περίθαλψη και υγεία, είναι η βασική αιτία επιδείνωσης του ασφαλιστικού προβλήματος. Το σύστημα γερνάει και δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί. Όπως έχουν δείξει όλες ανεξαιρέτως οι αναλογιστικές μελέτες, ακόμα και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, η καλύτερη διαχείριση και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, ακόμα κι αν επιτευχθούν στον απόλυτο βαθμό, δεν ισοσκελίζουν το σύστημα. Μάλιστα, ακόμα και με μηδενική εισφοροδιαφυγή γνωρίζουμε ότι μόνο το ΙΚΑ τρέχει ελλείμματα άνω του 1% ανά έτος με προοπτική αυτά να ξεπεράσουν το 2% μεσοπρόθεσμα και το 7% μακροπρόθεσμα.

ε. Η εισφοροδιαφυγή είναι εγγενές χαρακτηριστικό του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχουμε το χαμηλότερο μέσο εργασιακό βίο στην ΕΕ με μόλις 20 έτη εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής. Γιατί να αποκαλύψει και αντίστοιχα να πληρώσει κάποιος τα τα πλήρη χρόνια εργασίας από τη στιγμή που δεν έχει σημασία για τον τελικό υπολογισμό της σύνταξης;

στ. Η ανισότητα είναι κι αυτή εδώ και χρόνια μια εδραιωμένη κατάσταση. Έχουμε συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων. Δημοσίου, ελεύερων επαγγελματιών, αγροτών και ειδικών ομάδων, όπως οι τραπεζικοί και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Οι συντάξεις δεν υπολογίζονται ανάλογα με το τι δίνει ο καθένας, αλλά ανάλογα με την ισχύ του συνδικάτου ή της επαγγελματικής ομάδας στην οποία ανήκει. Έτσι έχουμε συντάξεις που κυμαίνονται από το 10% ποσοστό αναπλήρωσης έως και 143%. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τα όρια ηλικίας και τις πάσης φύσεως παροχές. Έχουμε συνταξιούχους με καλές συντάξεις στα 45 και τα 50 και άλλους με πενιχρές σε ηλικία άνω των 65.

ζ. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις επιχειρούνται αφορούν σε παραμετρικές αλλαγές εντός του υπάρχοντους συστήματος ασφάλισης, μερεμέτια δηλαδή, τα οποία είθισται να αφορούν σε χειροτέρευση των όρων ασφάλισης για τους νέους.

Τα βαμπίρ σκόπιμα αγνοούν την παραπάνω πραγματικότητα.

Είναι τέτοιος ο εθισμός τους στο σκοτάδι που δεν μπορούν να κοιτάξουν έστω και το πιο αμιδρό φως. Το ασφαλιστικό, το οποίο έχει τα κακά του χάλια, αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα καθορισμού των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών και κατ' επέκταση οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας. Παράγοντα ο οποίος επισκιάζει όλες τις άλλες προσπάθειες βελτίωσης της καθαρής θέσης του Δημοσίου, και ο οποίος θέτει σε αμφισβήτηση ακόμα και βασικά δικαιώματα της χρυσής γενιάς των μεσηλίκων που προηγουμένως θεωρούνταν κεκτημένα.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα. Προκύπτει αβίαστα από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε. Ας μην ανοίξει η κυβέρνηση απλά το ασφαλιστικό, ας επιχειρήσει να το αλλάξει ριζικά και αμετάκλητα.

50 comments:

  1. Πρώτ' απ' όλα ο τίτλος έχει πλάκα (τα "βαμπίρ"). Εδώ στο Αμέρικα τα χαντογκάκια θα το έλεγαν ας πούμε "τα βαμπίρια" (όπως αποκαλούν "σκουρέλια" τους σκίουρους).

    Λοιπόν η φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δημιούργησε πρόσθετο πλούτο και περισσότερες θέσεις εργασίας, ειδικά στην επαρχία. Στις ΗΠΑ η εισδοροδιαφυγή είναι πολλαπλάσια από την Ελλάδα (δεν έχουμε θεωρημένα τιμολόγια, αποδείξεις κλπ, ούτε ΥΠΕΔΑ). Οπότε ο Έλλην εστιάτορ βγάζει 400 χιλιάρικα και δηλώνει τα 100. Έτσι μπορεί να αγοράσει σπίτι και όταν το αγοράσει, τότε του βγαίνει ο πάτος να πληρώνει φόρους πωλήσεων (ΦΠΑ), φόρους ακίνητης περιουσίας κλπ, τα οποία ποσά είναι πολλαπλάσια από τον αρχικό φόρο εισοδήματος που θα είχε πληρώσει.

    Παρόμοια και στην Ελλάδα. Η αποκαλούμενη "παραοικονομία", πέρα από το ότι αποτελεί έκφραση ελευθερίας, αποτελεί στο τέλος και πηγή περισσοτέρων εσόδων από το Κράτος. Διότι όταν κάποιος είναι "ελέυθερος και ωραίος", τι να του πάρει το κράτος; Όταν όμως μαζέψει λεφτά, αγοράσει σπίτι, κάνει οικογένεια κλπ, τότε είναι παγιδευμένος και πρέπει να πληρώσει ένα σωρό φόρους.

    Εάν ακολουθήσουμε τυφλά τους κανονισμούς τους Κράτους, τότε στο τέλος θα έχουμε μόνο Δημόσιο Τομέα και 2-3 τεράστιες επιχειρήσεις που θα χρεώνουν όσα θέλουν. Λόγω υψηλής φορολογίας, οι μικρομεσαίοι θα εξοντωθούν πλήρως, ή θα καταντήσουν μικρομάγαζα με έναν (1) υπάλληλο.

    Η μαφία, είναι μια οργάνωση που υπόσχεται "προστασία, ασφάλεια, διαπραγματεύσεις με άλλες γειτονιές". Το κράτος υπόσχεται "προστασία, ασφάλεια, διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες".
    Και οι δύο ζητάνε ετήσια καταβολή φόρου. Εάν δεν πληρώσεις, οι μεν σου σπάνε τα πόδια, οι δε σε βάζουν φυλακή. Και οι δύο σου αδειάζουν το μαγαζί (συντηρητική κατάσχεση).

    Με μια διαφορά. Η μαφία, όταν η γειτονιά δεν πάει καλά, μειώνει τα "ασφάλιστρα" ώστε να μπορούν οι έμποροι να τους πληρώσουν. Μειώνουν και τα έξοδά τους ως οργανισμός, ή πάνε και τα γυρεύουν από άλλες χώρες ή άλλες επενδύσεις (ας πούμε ανοίγουν κάνα καζίνο).

    Το κράτος από την άλλη δεν έχει τέτοιες ευελιξίες. Όταν ο κόσμος δεν τα πάει καλά, ΑΥΞΑΝΕΙ τα έξοδά του ("για να σας βοηθήσουμε") και αυξάνει αντιστοίχως και τη φορολόγηση.

    Το ασφαλιστικό (το οποίο είναι Ponzi scheme, οι πρώτοι που μπήκαν πληρώσανε λίγα και λαμβάνουν πολλά, ενώ οι επόμενες γενιές πληρώνουν πολλά και παίρνουν λίγα), λόγω του ότι όλοι έχουν πέσει πάνω του και ζητάνε και ζητάνε και ζητάνε, θα αποτελέσει και την ταφόπλακα των οικονομιών του Δυτικού κόσμου.

    Πολύ απλά, σύντομα δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα ακόμα κι αν η φορολογία γίνει 100% του εισοδήματος των υπολοίπων.

    Ο λόγος βέβαια είναι απλός. Σήμερα πάει ο άλλος σχολείο κλπ και βρίσκει δουλειά στα 25 του. Σύνταξη στα 65, ζει μέχρι τα 80. Δηλαδή εργάζεται συνολικά 40 χρόνια και δεν εργάζεται 40 χρόνια. Εργάζεται μόνο τη μισή του ζωή. Κατά τα χρόνια εργασίας του, βάζει στη μπάντα 200 ευρώ το μήνα (τα μισά διαχειριστικό κόστος) και για τα υπόλοιπα 40 χρόνια μη εργασίας θέλει να παίρνει 800 ευρώ το μήνα. Μάλιστα.

    ReplyDelete
  2. Μπράβο Γ700. Ελπίζω η κυβέρνηση να διαβάζει το blog σας. Δυστυχώς στο Πασοκ δεν υπάρχει πλέον Α. Παπαδόπουλος, μόνο μετριότητες.

    Διαβάζω στο skai.gr

    «Η κυβέρνηση – όπως όλα δείχνουν – δεν αναμένεται να προχωρήσει σε δομικές παρεμβάσεις, αλλά θα περιοριστεί σε αναζήτηση νέων μηχανισμών άντλησης πόρων από την εισφοροδιαφυγή, στον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας, στην ανανεωμένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και στο συμμάζεμα των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων.»

    ReplyDelete
  3. Κύριε Παπανδρέου.

    Σώστε πρώτα την Ελλάδα και αν έχετε μετά δυνάμεις σώστε και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Γυρίστε πίσω.

    ReplyDelete
  4. Ωραίο το άρθρο. Το θέμα όμως που δεν θίγετε είναι πώς μπορεί να αντιδράσει η νέα γενιά σε όλα αυτά που της ετοιμάζουν οι παλαιότερες.

    Τα blog δεν έχουν ιδιαίτερη διάδοση στους μεγαλύτερους οπότε ενδέχεται να είναι ένα περιορισμένο μέσο πίεσης. Οι διαδηλώσεις και τα κλεισίματα δρόμων παραπέμπουν σε άλλες εποχές και εύκολα καπηλεύονται από ομάδες με άλλα συμφέροντα. Τα ίδια τα κομμάτα εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους των προηγούμενων γενιών που είναι και περισσότεροι. Οι πολιτικοί εκ φύσεως έχουν ορίζοντα μιας, άντε το πολύ δύο τετραετιών και τους ενδιαφέρει απλώς να μην σκάσει το ασφαλιστικό όσο θα είναι στην κυβέρνηση.

    Το ερώτημα λοιπόν είναι: με τι μέσα μπορεί η γενιά των 700 ευρώ να κάνει αισθητή την παρουσία της και να πιέσει για λύσεις που είναι (και) προς το συμφέρον της;

    ReplyDelete
  5. Εδώ και τρία χρόνια πιέζουν αλλά δεν γίνεται τίποτα. Τα βαμπίρ έχουν καλά προστατευμένη τη φωλιά τους.

    ReplyDelete
  6. Ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού εδώ και τώρα.

    ReplyDelete
  7. Σιγά μην αλλάξει ουσιαστικά το ασφαλιστικό. Εδώ ούτε η συνάντηση που επρόκειτο να γίνει σήμερα δεν έγινε... Ελληνική κατάντια-ξεφτίλα...

    ReplyDelete
  8. Άστα κλάφτα το ΠΑΜΕ σταμάτησε το διάλογο για το ασφαλιστικό Λοβέρδοοοο...

    ReplyDelete
  9. Για αυτό σου λέω ΠΑΜΕ
    ΠΑΜΕ να φύγουμε από δω
    και μη ρωτάς που ΠΑΜΕ

    Αφιερωμένο εξαιρετικά
    Αλέκα + συντηρητισμός = L.F.E

    ReplyDelete
  10. Αυτη η κυβέρνηση είναι φοβισμένη- το είπαμε και σε προηγούμενα ποστ.
    Δείχνει απο την αρχή ότι δεν πρόκειται να σπάσει αυγά άρα ομελέττα δεν γίνεται.

    Αναλώνεται σε ανουσιότητες και δίνει ξεκάθαρα προς όλους το στίγμα ότι δεν έχει τη θέληση να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι.

    Είναι δυνατόν 100 κομματόσκυλα να καταλύουν το κράτος ? Αυτό είναι φασισμός
    Αλλά είπαμε αν επέμβει η Αστυνομία μετά θα έχουμε "αστυνομικό κράτος" (άρα καλύτερο το μπάχαλο και η ακυβερνησία)

    Τα βαμπίρ όπως λέτε καλώς ή κακώς έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν στους δρόμους τους ηλίθιους, τους καθοδηγούμενους και τους έχοντες συμφέροντα

    Αν γουστάρετε να τους αντιπαρατεθείτε και να περάσετε το μήνυμ αστην ελληνική κοινωνία, εκεί στο πεζοδρόμιο πρέπει να αγωνιστείτε

    Οργανώστε μιά διαδήλωση ευρωπαικού επιπέδου (με ανοιχτούς δρόμους, με χάππενινγκς κτλ) με σύνθημα τη διαγενεακή δικαιοσύνη μέσω του Ασφαλιστικού

    Αντε ντε- ιδού η Ρόδος.....

    ReplyDelete
  11. Τι να πω; Έχετε απόλυτο δίκιο.
    Στην δημόσια διαβούλευση συμετάσχετε; Έχετε άλλα μέσα πίεσης και δημοσιότητας;
    Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα! Πλέον, κινδυνεύει όχι μόνο η κοινωνική συνοχή, αλλά και το μέλλον μας (σας).

    ReplyDelete
  12. Ρε παιδιά μήπως μας έχει φάει η καλοπιστία απέναντι σ'αυτούς που τόσα χρόνια έχουν δώσει δείγμα του πως διαχειρίζονται τα οσα μας αφορούν.Ποια κατάλυση του κράτυς βρε ser;Εμένα μου φαίνεται να έχει δίκιο το ΠΑΜΕ.Αν ήθελαν να βελτιώσουν το ασφαλιστικό θα το βελτίωναν και μετα θα το ανακοίνωναν.Δεν θα έψαχναν τη συναίνεση της ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ που είναι δικές τους για να μην πάρουν όλη την ευθύνη.Η πολλή δημοκρατία και ο διάλογος εμφανίζεται όταν πρέπει να γίνει κάτι εναντίον του κοσμάκη.Αν πρόκειται να πάρουν μέτρα υπέρ των εργαζομένων,ας τα πάρουν να χειροκροτήσουμε ΌΛΟΙ.Ο διάλογος τι θέλει να προσφέρει.Τη συμμετοχή τυ λαού;Μην είμαστε τόοοοοσο αφελείς.Αλλωστε πραγματι τα λάθη όως λεει το αρθρο είναι πολλά αλλά δεν είναι ίδιου βάρους. .Αλλο η εισφοροδιαφυγή δις κι άλλο οι μεγάλες συντάξεις μιας μικρής ομάδας.Οσο για το "διάλογο",κάπου θα βρούν να τον κάνουν.Δεν θα βομβαρδίσει το χώρο κανείς

    ReplyDelete
  13. Ο ΕΒΕΑ δημοσεύει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού στηριγμένη σε μελέτη του καθηγητή Ασφαλιστικής επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά Πλάτωνα Τήνιου.Και το οποίο σύστημα εφαρμόζεται σε Σουηδία και Ιταλία.

    ReplyDelete
  14. To ΠΑΜΕ χρησιμοποιεί τραμπούκικα μέσα για να εμποδίσει τους άλλους να συζητήσουν.Και αυτό πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι.Δεν είναι κάν φασιστική αυτή η συμπεριφορά.Είναι μια αγοραία αλητεία.Είναι κάτι κρατικοδίαιτοι τύποι αργόσχολοι που όλοι μέρα σουλατσάρουν στους δρόμους της Αθήνας και εμποδίζουν τη λειτουργία της πόλης.

    ReplyDelete
  15. Ενα από τα μεγαλύτερα άγη που μας άφησε η "εποχή Καραμανλή" στη πολιτική ζωή του τόπου ήταν η διευκόλυνση μιας φράξιας-σπείρας, με ηγετικό δίδυμο την Αλέκα-Κανέλη,να λειτουργεί εκτός Δημοκρατικής νομιμότητας και να τρομοκρατεί τους πολιτικούς αντιπάλους τού Καραμανλή.
    Η ένταξη στη Δημοκρατική νομιμότητα και η αρση της ασυλίας που παρέχει το πολιτικό Σύστημα στο ΚΚΕ είναι μείζον πολιτικό ζήτημα.To KKE ΘΑ ΣΚΥΛΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ "ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ" ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    ReplyDelete
  16. Παρμενιδη δε ξερω αν σε απασχολει αλλα ταυτιζεσαι πληρως με τον Αδωνι και τον Κυριακο

    ReplyDelete
  17. Και γιατι φωναζετε?

    Καλο σας καναμε..Ηταν δυνατο να γινει διαλογος μεταξυ Παπασπυρου Λοβερδου και Παναγοπουλου?

    Διαλογος!!

    Δε ψαρωνουμε

    ReplyDelete
  18. Και στο κατω κατω παντα ετσι θα ειναι...Η δημοκρατικη νομιμοτητα δε χωρα την ταξικη παλη...

    ReplyDelete
  19. Ευτυχώς που το ΠΑΜΕ δεν σκαμπάζει και πολλά από νέες τεχνολογίες γιατί τότε θα προσπαθούσε να καταλύσει και όλα τα blog όπου αναφέρεται η λέξη ασφαλιστικό για να εμποδίσει το διάλογο. Όλα τα σχόλια θα ήταν πλέον ομοιόμορφα και θα τελείωναν με το τσιτάτο του κόμματος:

    ''Η δημοκρατικη νομιμότητα δε χωρα την ταξικη παλη''

    Αναρωτιέμαι ποιος αποβλακώνει πιο πολύ, το κόμμα ή η τηλεόραση;

    ReplyDelete
  20. @γιουρι

    Να σου θυμίσω ότι το ΚΚΕ έχει διακόψει πολλάκις ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

    Ριζοσπάστης 8/9/09

    ¨υπογράφει ο γνωστός αντικομμουνιστής Νίκος Μαραντζίδης (διδάσκει τα παιδιά μας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

    Του Μάκη ΜΑΪΛΗ

    Η φράση «διδάσκει τα παιδιά μας…», τι σου θυμίζει;

    ReplyDelete
  21. Tο ξερω xanoum

    Αλλα αντιθετα με αυτο που θελετε να πιστευετε (την αντιδημοκρατικοτητα του ΚΚΕ δηλαδη) στην ουσια προκειται για μια εξεγερση εναντια στην κυριαρχια του "αυτονοητου"..Αυτη η βαρβαροτητα που βγαζουμε μερικες φορες ειναι και μια κραυγη δικαιων αιτηματων..Ποσες φορες στην ιστορια εχουν ξαναειπωθει τα επιχειρηματα σας εναντια στα δικαια αιτηματα και των αγωνα των εργατων!

    ReplyDelete
  22. Η βασικη μας διαφορα ειναι πως εσεις αντιλαμβανεστε Λογους που αναπτυσσονται για την εργασιακη ζωη (για παραδειγμα την "ελαστικοτητα") ως αυτονοητους και προφανης ενω εμεις σα διακυβευματα της ταξικης παλης..Η θεση μας απο πολιτικη και φιλοσοφικη σκοπια(φυσικα και απο αυτο που αποκαλειτε δημοκρατικοτητα) ειναι σαφως πιο κοντα σε αυτο που πραγματικα συμβαινει..

    ReplyDelete
  23. Η "ταξική πάλη" συκοφαντείται και προβοκάρεται απο σιγουρατζίδικες και τζαμπαμαγκίστικες συμπεριφορές που επιλέγει να επιβάλλει η Αλέκα και η Λιάνα σε μια χούφτα αργόμισθους γραφικούς προκοίλιδες που παριστάνουν τους επαναστάτες.

    ReplyDelete
  24. Εγώ προσωπικά θα αρχίσω να ψάχνω για "μαύρες" δουλείες. Και πιο πολλά λεφτά θα παίρνω, και λιγότερο θα φορολογούμαι, αφού το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καλύψει την ανίκανη και διεφθαρμένη εφορία με την εύκολη λύση: επιπλέον φόροι, έκτακτες εισφορές και πάσης φύσεως τέλη σε όσους αδυνατούν να φοροδιαφύγουν. 'Ετσι κι αλλιώς δεν παίρνουμε τίποτα πίσω σαν αντάλλαγμα για τους φόρους μας, πέρα απο "υπηρεσίες Ζιμπάμπουε". Σύνταξη έτσι κι αλλιώς δε θα πάρουμε, οπότε τι είχαμε, τι χάσαμε. Μαύρη οικονομία. Βάφ' τα μαύρα. Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε. 'Ετσι θέλετε, έτσι θα έχετε.

    ReplyDelete
  25. Τι να κανουμε Παρμενιδη..

    Εκτος του οτι στη ταξικη παλη δε συμμετεχουν μονο ανθρωποι που μοιαζουν με μοντελα αναγκαστικα η βια των αποφασεων της ΕΕ πρεπει να αντιμετωπιστει με καποια βιαια μεσα

    ReplyDelete
  26. Είμαι υπέρ της βίας,ως εργαλείου όμως και όχι ως αυτοσκοπού με άλλοθι την υποστήριξη των "δικαίων της εργατικής τάξης".Και προπαντός είμαι εναντίον της μεντιακής "βίας-σόου" που χρησιμοποιεί η ηγετική φράξια του "ΚΚΕ" με το καουτσάρισμα της βορειοπραστιακής Θεούσας, Κυρίας Κανέλη και με ηθοποιούς κάτι μαστοφόρους Παμέδες.

    ReplyDelete
  27. Το πεζοδρόμιο έγινα πιά σκηνή για να γυρίζονται βίντεο γιά τηλεοπτικά σόου με τον κρατικοδίαιτο θίασο του ΠΑΜΕ.

    ReplyDelete
  28. To "KKE" κατάντησε μια ιδεολογική ομπρέλα αλλά και ένας μιλιταριστικός μηχανισμός προστασίας των διαφόρων τρωκτικών του Δημοσίου. Προστατεύει τα λαγούμια τους.Τρωκτικά που τρέμουν μπροστά στην ιδέα να εκσυχρονιστεί το πολιτικό Σύστημα.Και άρχισαν τον "πόλεμο".Και η ηγετική φράξια του "ΚΚΕ" τους πουλάει προστασία.
    Η Αλεκα έχει φυσικά και ένα πολύ σοβαρό λόγο να περάσει στο φονταμενταλισμό. Μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές, φοβούμενη ανταρσία από άλλες φράξιες, τους βγάζει όλους γιά σόου κάθε μέρα για να χάσουν και το λίγο νιονιό που τους απέμεινε και να μην σκέφτονται τη κατάντια του κόμματός τους,που τους υποχρεώνει να ζούν στο κοινωνικό περιθώρειο για να μπορούν να τροφοδοτούν τις ανάγκες τους για αυξημένη παραγωγή μίσους.

    ReplyDelete
  29. Θλίβομαι απεριόριστα!
    Είναι λυπηρό να ακούς ηλιθιότητες περί ταξικής πάλης όταν βρίσκεσαι στα όρια της χρεοκοπίας.

    Συγνώμη Γιούρι αλλά όπου εφαρμόστηκε το σύστημα που ευαγγελίζεσαι, οι κόρες τους έγιναν πουτάνες στη Δύση και οι γιοί τους νταβατζήδες και μαφιόζοι (ή αλκοολικοί).

    Το ότι ΚΑΝΕΙΣ σας δεν σκέφτεται ότι ΕΤΗΣΙΩΣ πληρώνουμε 13 δις σε τόκους ΓΑΜΗΣΙΑΤΙΚΟΥΣ είναι θλιβερό.
    Άλλες χώρες με τόσα λεφτά καλύπτουν όλη την Παιδεία, την Υγεία, τις υποδομές, το Ασφαλιστικό.
    To μέρισμα της ευμάρειας γι'αυτούς, το μέρισμα της μιζέριας γιά εμάς

    Εδώ είμαστε ακόμη στο σημείο να ανέχονται ορισμένοι τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ του ΚΚΕ να απαγορεύουν τον όποιο διάλογο.
    Ας μιλήσουν όσοι και όποιοι θέλουν- θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

    Φτάσαμε το ΚΚΕ να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ κάθε δημοκρατική διαδικασία αλλά ταυτόχρονα να ΑΡΝΕΙΤΑΙ τον έλεγχο των οικονομικών του.

    Φυσικά και φταίει το ΠΑΣΟΚ διότι με τις "σοσιαλιστικές" του αηδίες πέρασε λάθος μηνύματα στον κόσμο. Ακόμα και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ έχουν δίκιο όταν λένε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την σύμβαση (κάτι που ήξεραν όλοι όμως ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει).

    Είμαστε λοιπόν στο σημείο που το σκηνικό έχει στηθεί και η θηλιά σφίγγει καθημερινά- το τι έγινε σήμερα θα φανεί σε μερικές βδομάδες

    Όλοι αποχαυνωμένοι ονειρεύονται "κεκτημένα", "κατακτήσεις", "ταξική πάλη" και δεν ξέρω τι άλλο ενώ είμαστε πλήρως ανίκανοι να επιβιώσουμε χωρίς υποστήριξη

    Να θυμάστε ΟΛΟΙ - beggars can't be choosers

    Εκεί φτάσαμε- με την "υπερήφανη" πολιτική του ενός, την "ταξική πάλη" του άλλου και την "ηπια προσαρμογή" του τρίτου.......

    ReplyDelete
  30. Αναδημοσίευσα την καίρια ανάρτησή σας, μερικές ώρες αφού την διάβασα. Την προσυπογράφω 100%.
    Δεν είχαν συμβεί τα γεγονότα με το ΠΑΜΕ ακόμη, τα οποία δυστυχώς σας επιβεβαιώνουν.
    Το ξέρουμε όλοι μας, πως ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ για κάθε κυβέρνηση που θα θελήσει ν' αλλάξει κάποια πράγματα είμαστε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι και οι νοοτροπίες μας, τα συμφέροντά μας. Βλέπουμε τι γίνεται όλες αυτές τις 50 ημέρες: Η εκκλησία αντιδρά. Οι τράπεζες αντιδρούν. Οι δικηγόροι αντιδρούν. Οι εργολάβοι αντιδρούν. Οι έμποροι αυτοκινήτων αντιδρούν. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν. Το παλιό ΠΑΣΟΚ αντιδρά. Μέχρι κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης..
    Όσο ακούω 'αντιδράσεις' πανταχόθεν, σκέφτομαι, 'κάτι πάει να γίνει'. Απ' την άλλη, φοβάμαι, 'θα λυγίσουν' σκέφτομαι, 'δεν θα καταφέρουν τίποτε'..
    Εμείς, ως blogs, το μόνο που μπορούμε είναι να στηρίζουμε ότι θετικό, να καταγγέλουμε τις αναστολές, τις υπαναχωρήσεις.

    ReplyDelete
  31. 1.
    Η "πάλη" σήμερα, εάν υπάρχει, είναι μεταξύ των εξής:
    α) Κράτος και Πολύ Μεγάλες Εταιρείες
    - κατά -
    β) Όλων των υπολοίπων, πλούσιων και φτωχών

    2.
    Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σοσιαλισμός, ήταν διόγκωση του Κρατικού Τομέα, όπως έκανε και ο Μπους (ο υιός) στις ΗΠΑ και συνεχίζει ο Ομπάμα.


    3.
    Σαφώς και συμφωνώ με τη θέση του ΚΚΕ για αύξηση μισθών. Πες μου πότε θα διατεθούν τα χρήματα να έρθω κι εγώ να πάρω μερικά. Μπορεί και να ιδρύσω ένα ΚΚΕ #2 και να λέω ότι "η θέση μου είναι 10.000 ευρώ κατώτατος μισθός". Ελλάδα είναι, ότι θέλω λέω.
    Το ΚΚΕ δεν ασκεί πολιτική πλέον, έχει γίνει λέσχη τσαμπουκά. Τα επιτεύγματά του περιορίζονται στο κλείσιμο βιομηχανιών μέσω συνδικαλιστών (την Πιρέλι τη θυμάστε;) και σε φασαρίες σε σχολεία και άλλα ιδρύματα babysitting (γυμνάσια κλπ). Τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι ήδη κατεστραμένα από τους φοιτητές και άλλους, οπότε δεν περιλαμβάνονται.
    Από δημιουργικά επιτεύγματα, απλύτως μηδέν(ρεκόρ ε;). Από καταστροφικά επιτεύγματα, μπόλικα.


    4. Η "Δεξιά Light" από την άλλη (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) προξενεί καταστροφές μέσω της ίδιας της δραστηριότητάς της. Εάν αρρωστήσουν όλοι τους για μια βδομάδα και δεν πάνε στη δουλειά, να δείτε που θα ανακάμψει η οικονομία.


    5.
    Όσο κανείς εργάζεται για 40 χρόνια και κάθεται για άλλα 40 χρόνια (από τα 0 έως τα 25 και από τα 65 έως τα 80), δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη 5 φορές υψηλότερη από τις εισφορές που έδωσε συνολικά.
    40 χρόνια χ 100 ευρώ το μήνα ΔΕΝ μπορούν να γίνουν 40 χρόνια χ 700 ευρώ το μήνα. Εάν αυξηθούν τα επιτόκια αρκετά ώστε να φτάσουμε σε τέτοια ποσά, σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα τα έχει εκμηδενίσει.
    (για τα πρώτα 25 χρόνια δεν μιλάω για συντάξεις, αλλά για εκπαίδευση, στρατό κλπ έξοδα).

    Γιούρι και οι άλλοι: there's no free lunch και σταματήστε να μιλάτε σαν να είστε 5 χρονών ο καθένας. Νισάφι πια δεν βαρεθήκατε να πιπιλάτε ριζοσπάστη σα μικρά παιδιά; Κοτζάμ Ελλάδα του πνεύματος κλπ, τις αηδίες των κομμάτων αναμασάτε; Όλοι οι άρρωστοι και προβληματικοί, παντελώς ανίκανοι για επιστημονική έρευνα ή για δουλειές τις προκοπής εκεί μέσα μαζευτήκανε κι επειδή είναι άσχημοι και δεν μπορούν να βρουν γκόμενα κάθονται και γράφουν αηδίες (ή μπορεί να το έχουν αποθημένο που δεν τους έκατσε αυτή με τα σπυριά στο πανεπιστήμιο). Άντε να σοβαρευτούμε και λίγο γιατί έχουμε και δουλειές.

    ReplyDelete
  32. Κάθε διάλογος είναι αστείος, όταν τη λύση την ξέρουμε εκ των προτέρων: θέσεις απασχόλησης=μείωση ανεργίας=επίλυση αφαλιστικού, μείωση εγκληματικότητας κλπ

    ReplyDelete
  33. Είναι δύο ξανθιές πάνω σ'ένα κλαδί ενός δέντρου και κόβουν μ'ένα πριόνι το κλαδί!!!
    Εκείνη την στιγμή κάτω απ'το δέντρο παιρνάει μία μαυρομάλα και λέει:

    - Καλέ κορίτσια θα πέσετε!!!!

    - Άντε ρε πήγαινε απ'εδώ, που θα μας πείς τι θα κάνουμε, λένε οι ξανθιές.

    Μετά από λίγο κι ενώ συνεχίζουν, σπάει το κλαδί και πέφτουν κάτω.......
    Δέκα μέρες αργότερα σε μία καφετέρια, οι ξανθιές με σπασμένα χέρια πίνουν καφέ. Ξαφνικά περνάει από μπροστά τους η μαυρομάλα που τις είχε προειδοποιήσει. Τότε λέει η μία στην άλλη:

    - Ρε κοίτα........το μέντιουμ!!!!!!!

    ReplyDelete
  34. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να λάβει μέτρα που θα το φέρουν αντιμέτωπο με τα συνδικάτα. Τέρμα και τελείωσε.

    Η γενιά των 700 ευρώ είναι καταδικασμένη. Μόνο για την γενιά των 2000 ευρώ νοιάζονται που είναι μόνιμοι εκλογικοί τους πελάτες...

    ReplyDelete
  35. "Η μεγάλη μάχη του 21ου αιώνα θα είναι μεταξύ των δημοκρατικών με ελεύθερη αγορά και των απολυταρχιών με ελεύθερη αγορά".
    TΗΕ ΝΕWYΟRΚTΙΜΕS , Τoυ Roger Cohen

    ReplyDelete
  36. "Για τον Καμύ, η ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη είναι η αγριότητα του πιο ισχυρού, ο θρίαμβος του φιλελευθερισμού, ο νόμος των συμμοριών, των φυλών και των μαφιών. Η δικαιοσύνη χωρίς ελευθερία είναι η βασιλεία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των συρματοπλεγμάτων και των φυλακών. Ο Καμύ ήθελε μια ελεύθερη οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία".

    Του Μιχάλη Μητσού/ mmitsos@dolnet.gr
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 25 Νοεμβρίου 2009

    ReplyDelete
  37. "Ο Καμύ ήθελε μια ελεύθερη οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία".

    Μου εχεις χτυπησει τα νευρα libertarian γιατι αναπαραγεις τις βλακειες και την καταχρηση που γινεται στον λατρευτο μου..Προκειμενου να υποστηριξει ενας βλακας την αποψη του μπορει να προχωρησει σε κινησεις αναιδεστατες οπως αυτη

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. @γιουρι

    ¨Προκειμενου να υποστηριξει ενας βλακας την αποψη του μπορει να προχωρησει σε κινησεις αναιδεστατες οπως αυτή¨

    Το ΚΚΕ βρικολάκιασε και δεν βλέπει το είδωλο του στον καθρέφτη.

    ReplyDelete
  40. Είναι
    "η βασιλεία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των συρματοπλεγμάτων και των φυλακών" που κάτι σου θυμίζει Γιούρι.Είσαι καλό παιδί και υποφέρεις.

    ReplyDelete
  41. Αυτη η ανεγκεφαλη εμμονη σας με τα γκουλαγκ και ολα αυτα τα δυσαρεστα ειναι αντιστοιχη με το καθε φορα που σας μιλουσα για κατι να ανεφερα τη φρικη της πυρηνικης βομβας και να πιστευω κιολας οτι σε λιγο καιρο θα μου πεταξετε μια στη κεφαλα!!

    ReplyDelete
  42. Νομίζω είναι εντελώς λάθος (και εύκολη λύση) να συζητάμε το ασφαλιστικό με όρους ιδεολογικούς, και ειδικά με επιχειρήματα του προηγούμενου αιώνα.

    Το θέμα είναι καθαρά αριθμητικό. Πόσοι θα πάρουν σύνταξη τα αμέσως επόμενα χρόνια, τι εισφορές έχουν δώσει και τι εισφορές (και φόρους) θα πρέπει να δίνει η νέα γενιά τα επόμενα 30 χρόνια για να τους συντηρεί.

    Μιλάμε λοιπόν για το μοίρασμα μιας πίτας. Τα γκουλάγκ και οι βόμβες δεν έχουν καμία σχέση.

    Η νέα γενιά είναι η ριγμένη της υπόθεσης γιατί κάθε φορά που η κυβέρνηση κάνει μια διαρροή για κάποιο μέτρο οι ενδιαφερόμενοι πάντα αντιδρούν. Οι ΜΟΝΟΙ που δεν αντιδρούν είναι η σιωπηλή πλειοψηφία των νέων που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό.

    Το ότι εμείς θα πληρώσουμε θεωρητικά μας δίνει δύναμη διαπραγμάτευσης, αλλά το πρόβλημά μας είναι ότι είμαστε πολλοί και χωρίς οργάνωση. Δεν έχουμε τα δικά μας κομματόσκυλα (έστω και με μεγάλες κοιλιές).

    Το μόνο που θα έκανε την άρχουσα τάξη να μας υπολογίσει είναι μαζικά να απειλήσουμε ότι δεν θα πληρώσουμε τις εισφορές μας τώρα και στο μέλλον. Ότι θα βγούμε από το σύστημα. Αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτήν την απειλή υπολογίσημη, τότε ίσως κερδίσουμε κάτι στη μοιρασιά.

    Τουλάχιστον ότι ένα προκαθορισμένο μέρος των εισφορών μας θα δεσμεύεται για τη δική μας σύνταξη και ότι το μέρος του προυπολογισμού που θα δίνεται για συντάξεις θα έχει ένα ανώτατο όριο.

    ReplyDelete
  43. @Vassilis

    Η γενιά των 700 ευρώ είναι καταδικασμένη. Μόνο για την γενιά των 2000 ευρώ νοιάζονται που είναι μόνιμοι εκλογικοί τους πελάτες...

    Πολύ σωστά. Και θα συμπλήρωνα οτι είναι θέμα όχι μόνο οικονομικών απολαβών αλλά κυρίως ηλικιακής εκπροσώπησης. Το θέμα της μη-συμμετοχής των νεώτερων γενιών στις εκλογικές διαδικασίες είναι ολέθριο. Βλάπτει τα συμφεροντά τους πολύ περισσότερο από τους δεινόσαυρους μεγαλοσυνδικαλιστές και τις απαράδεκτες μεθόδους τους. Η αδιαφορία και η παραίτηση των νέων κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη γενιά των 700 από την αλητεία και τον τραμπουκισμό των λίγων και των βολεμένων.

    Ημουν εφορευτική επιτροπή στις Ευρωεκλογές και είδα με τα ίδια μου τα μάτια την απελπιστικά μικρή συμμετοχή ατόμων με έτος γέννησης μετά το '75. Οι πίνακες με τα ποσοστά συμμετοχής που δημοσιεύτηκαν τις επόμενες μέρες, απλά επαλήθευαν αυτή τη θλιβερή διαπίστωση. Πως περιμένουν αλλαγές όσοι δεν κάνουν τον κόπο να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους προκειμένου να υπενθυμίσουν στην κοινωνία την παρουσία τους? Όσοι οικειοθελώς αρνούνται τη συμμετοχή τους στα κοινά. Όσοι αδιαφορούν. Όσοι παραιτούνται. Όσοι είναι απογοητευμένοι από την "κοινωνία". Όσοι οργίζονται σιωπηλά. Όσοι ξεχαρμανιάζουν καθισμένοι στον καναπέ τους παρακολουθώντας το ΑλΤσαντίρι. Όσοι ιδιωτεύουν. Και επιπλέον μεταχειρίζονται ευτελή σοφίσματα για να δικαιολογήσουν αυτή την επιλογή τους.

    Κάποιοι φαντάζονται οτι οι κυβερνώντες δε διαβάζουν τα στατιστικά των εκλογών. Οτι δε γνωρίζουν επακριβώς το ποιοί είναι οι ψηφοφόροι τους. Οτι δεν γνωρίζουν σε ποιούς απευθύνονται οταν ερχεται η ώρα των αποφάσεων. Τόσο ανόητους τους θεωρούν?

    ΥΓ Φαντάζομαι οτι ο καραγκιόζης της "ψυχαγωγικής" ζώνης του Alter θα πρέπει να νιώθει πολύ ικανοποιημένος με την απήχηση που είχαν οι προεκλογικές προτροπές του για αποχή...

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. Διόρθωση: του Alpha, όχι του Alter.

    ReplyDelete
  46. "πιστευω κιολας οτι σε λιγο καιρο θα μου πεταξετε μια στη κεφαλα!!"

    Σιγά ρε Αχμαντινετζάν μη χαραμίσουμε μια ολόκληρη βόμβα για τη κεφάλα σου,να πάει η βόμβα χαμένη.Αλλωστε η δική σου κεφάλα είναι απο τεφάλ.

    ReplyDelete
  47. Έχω απορία. Τι μπορεί να σκέπτεται ο κ. Παπακωνσταντίνου αυτές τις δύσκολες ώρες;

    ReplyDelete
  48. @ xanoum mpourek

    "ο Γιώργος λαλακίζεται στον Αγ. Δομήνικο και γω κάθομαι και μου τα πρηζει ο Τρισέ και ο Αλμούνια"

    :D

    Σοβαρά τώρα, τον λυπάμαι τον άνθρωπο... Τύφλα να 'χει ο Ηρακλής με τους 12 άθλους...

    ReplyDelete
  49. Καπιταλισμός - Μεγάλο Αφεντικό: Κυβέρνηση
    Κομμουνισμός - Μεγάλο Αφεντικό: Κεντρική Επιτροπή

    Καπιταλισμός - Μέσο συναλλαγών: Κρατικά κουπόνια ("χαρτονομίσματα")
    Κομμουνισμός - Μέσο συναλλαγών: Κρατικά κουπόνια ("κουπόνια")

    Καπιταλισμός - Μικρότερο αφεντικό: Διευθυντής Επιχείρησης
    Κομμουνισμός - Μικρότερο αφεντικό: Κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Καπιταλισμός - Διάθεση αγαθών: Μέσω των καναλιών που ελέγχουν για μικρότερα αφεντικά
    Κομμουνισμός - Διάθεση αγαθών: Μέσω των καναλιών που ελέγχουν για μικρότερα αφεντικά

    Καπιταλισμός - Ελευθερία: μπορείς να λες ότι θες, δεν μας νοιάζει
    Κομμουνισμός - Ελευθερία: δεν μπορείς να λες ότι θες (αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο)

    Καπιταλισμός - Εκλογές και πολυκομματισμός με αποτέλεσμα μια απ' τα ίδια περίπου
    Κομμουνισμός - Διορισμοί από την κεντρική επιτροπή, μια απ' τα ίδια.

    Καπιταλισμός - Ιδιοκτησία: τα πάντα ανήκουν στο κράτος και σου τα δανείζει. Το ενοίκιο ονομάζεται φόρος. Εάν δεν πληρώσεις το ενοίκιο/φόρο, κατάσχεση.
    Κομμουνισμός - Ιδιοκτησία: δεν σου ανήκει τίποτα.

    Τώρα βέβαια θα μου πείτε "τι πας να αποδείξεις". Ότι κάποια πράγματα είναι ουσιαστικά τα ίδια - ο "καπιταλισμός" έχει κάποια παραπάνω (περισσότερες επιλογές σε κάποια πράματα, περισσότερη εργασία για να αγοράσεις το BMW άμα αυτό σου αρέσει, κλπ).

    Η πραγματική ιδιοκτησία, αυτή που δίνει πραγματική ανεξαρτησία από τα "κρατικά κουπόνια" είναι ο χρυσός και το ασήμι. Τώρα βέβαια "τι σχέση έχουν αυτά με το ασφαλιστικό".

    Ανοίγω συζήτηση για το πώς η προσωπική αποταμίευση σε πράγματα διαφορετικά από "κρατικά κουπόνια" (χαρτονομίσματα κλπ) βοήθησε τις προηγούμενες γενιές να συνταξιοδοτηθούν (χρυσός, ασήμι, ακίνητα/διαμερίσματα προς ενοικίαση, χωράφια, κλπ).

    Εάν ένας συνταξιούχος έχει αποταμιεύσει και αγοράσει δύο χωράφια, τότε μάλλον θα έχει εισόδημα αλλά θα παράγει και θέσεις εργασίας (αγρότες και βοηθοί).

    Το κράτος, σε όλο τον κόσμο, σιχαίνεται τέτοια πράγματα και "ανεξαρτησίες". Μέσω των τραπεζών και των "κουπονιών" (χαρτονομισμάτων) μας κρατάει όλους απόλυτα εξαρτημένους.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete