Friday, November 6, 2009

Από την έκτακτη αλληλεγγύη στην εδραίωση της διαγενεακής δικαιοσύνης

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των λιγότερο εύπορων κοινωνικών ομάδων είναι θετική. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συμπερίληψη της «γενιάς των 700 ευρώ» στους δικαιούχους του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

Οι νέοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο εισόδημα στο όριο της φτώχειας, οι απασχολούμενοι σε προγράμματα μαθητείας, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι νέοι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, έχουν υποστεί αφόρητες πιέσεις την τελευταία περίοδο, ενώ παραδοσιακά βρίσκονται εκτός των τειχών του κοινωνικού κράτους.

Προτείνουμε το επίδομα αλληλεγγύης να δοθεί στους νέους εργαζομένους με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και ένσημα από ένα έτος (το ελάχιστο) έως πέντε έτη (το μέγιστο). Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι όσοι επιπρόσθετα επιβαρύνονται με δαπάνες ενοικίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου -να μη διαμένουν δηλαδή στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς-. Η επέκταση του επιδόματος αλληλεγγύης σ’ αυτούς τους ανθρώπους, θα ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης προς όλους όσους αγωνίζονται καθημερινά για την οικονομική τους ανεξαρτησία και δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι χλιδάνεργοι.

Η διαδικασία της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει τη δυνατότητα για βελτιωτικές κινήσεις και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε, στη διαδικασία της διαβούλευσης η συμμετοχή νέων της γενιάς των 700 ευρώ είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει μεγάλη πίεση για την επέκταση της λίστας των δικαιούχων. Έχουμε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση και θα περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρούμε ότι οι έκτακτες επιδοματικές πολιτικές που προσφέρουν απλώς μία μικρή και συγκυριακή ανακούφιση των μη εχόντων δεν επιλύουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της «Γενιάς των 700ευρώ» μακροπρόθεσμα.

Άποψή μας είναι ότι από την έκτακτη αλληλεγγύη πρέπει να περάσουμε γρήγορα στην εδραίωση της διαγενεακής δικαιοσύνης.

Πώς; Προωθώντας ένα ουσιαστικό πακέτο αναδιανομής ευκαιριών και πόρων προς τη νέα γενιά σε συνδυασμό με μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Απαιτείται μια ριζική αναμόρφωση του κράτους, της αγοράς εργασίας, του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του συστήματος συντάξεων, καθώς και του παραγωγικού μοντέλου, με βασικό κριτήριο την ουσιαστική υποστήριξη των νέων εργαζομένων, οι οποίοι σε συνθήκες οικονομικής, οικολογικής και δημογραφικής κρίσης δεν αποτελούν απλώς μια ευπαθή κοινωνική ομάδα, καλούνται να καταστούν γενιά Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί για τη σταθερότητα του συστήματος.

Υπ’ αυτό το πρίσμα έχουμε μιλήσει κατά το παρελθόν για ένα ολοκληρωμένο «Σύμφωνο Αυτονόμησης» των νέων με στόχο την ενθάρρυνση της εισόδου τους στην αγορά εργασίας και την εισοδηματική και κοινωνική στήριξη στα πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου.

Βασικοί πυλώνες αυτού του new deal για τη νέα γενιά είναι:

α) το πριμ απασχόλησης υπό τη μορφή ενός αρνητικού φόρου εισοδήματος της τάξης των 30 λεπτών για ατομικά εισοδήματα μεταξύ 300 και 700 ευρώ

β) η παροχή κινήτρων για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας

γ) τα φορολογικά κίνητρα

Ταυτόχρονα, έχουμε πει ότι το Σύμφωνο Αυτονόμησης θα μείνει κενό γράμμα, αν δεν συνοδευτεί από μια ατζέντα μεταρρύθμισης σε μια σειρά εξαιρετικά κρίσιμων τομέων (κράτος, αγορά κοκ) και ειδικά στο ασφαλιστικό έτσι ώστε τουλάχιστον να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ή έστω αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πλέον ύπουλη διαδικασία που ροκανίζει την κοινωνική συνοχή, την πληθυσμιακή γήρανση.

Σημείωνουμε σ’ αυτό το σημείο ότι παρότι καλοδεχούμενη και επιτακτική η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που προτείνει η κυβέρνηση, δεν αρκεί για να διευκολύνει την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά τους, μειώνοντας τη φορολόγηση της εργασίας.

Απαιτείται η πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης και συγκεκριμένα η μετάβαση σε ένα μικτό ασφαλιστικό σύστημα με έναν πυλώνα βασικής σύνταξης αναδιανεμητικής λογικής και έναν προσωπικής αποταμίευσης κεφαλαιοποιητικής λογικής. Φυσικά, τέτοιες αλλαγές, οι οποίες θα βελτίωναν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική θέση της χώρας αυξάνοντας ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση του συστήματος, δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις ΚΑΙ αυτής της κυβέρνησης. Μια τέτοια δομική αλλαγή, όμως, θα ήταν κίνηση όχι απλά έμπρακτης αλληλεγγύης προς τη νέα γενιά, αλλά εδραίωσης της διαγενεακής δικαιοσύνης στη χώρα.

35 comments:

  1. Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών,τί έγινε;
    Διαβάστε τί έγραφε ο "Ριζοσπάστης" το Φλεβάρη του 2008

    "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: «Προτείνουμε, τη δημιουργία Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών, για τη χρηματοδότηση κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, από το 2019 και μετά. Πόροι του Εθνικού αυτού Ταμείου είναι:

    * Το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
    * Το ένα εικοστό πέμπτο, δηλαδή το 4% των ετήσιων εσόδων από τον ΦΠΑ.
    * Και το 10% των ποσών που εισπράττουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους».

    (Ομιλία πρωθυπουργού στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, 15/2/2008).
    -----------------------
    ΠΑΣΟΚ: «Προτείνουμε, επιπρόσθετα, τη δημιουργία Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης το οποίο θα είναι "κλειδωμένο" τουλάχιστον για μια δεκαετία, ώστε με τις εγγυημένες αποδόσεις του να στηρίξει συμπληρωματικά το ασφαλιστικό σύστημα. Στο Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης, θα εισρέουν, καταρχήν τα έσοδα: Από την αξιοποίηση της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας, από τα έσοδα τα προερχόμενα από τις μετοχοποιήσεις Δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

    (Θέσεις ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση).
    ---------------------------
    ΓΣΕΕ: «Στις ίδιες επεξεργασίες μας, έχουμε υποδείξει ως πιθανές πηγές άντλησης νέων πόρων και τις ακόλουθες (ενδεικτική και όχι περιοριστική απαρίθμηση): (...) Ποσοστό του προϊόντος της αποκρατικοποίησης δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών».

    (Συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, 6/11/2007).
    ---------------------------
    ΣΥΝ: «Τέλος, ο κ. Στρατούλης για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους πρότεινε τη θέσπιση ειδικού αποθεματικού κοινωνικής ασφάλισης που θα λειτουργεί με τη μορφή ειδικού ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Τη δημιουργία δηλαδή ενός νέου "κουμπαρά", που θα κλειδώσει και θα ανοίξει μετά το 2025, για να στηρίξει κυρίως τους νέους ασφαλισμένους».

    (Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, 24/10/2007).

    ---------------"

    Ηθελε ο "Ριζοσπάστης να τονίσει τη σύμπνοια της ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ,ΓΕΣΕΕ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
    Μακάρι αυτή η σύμπνοια να αξιοποιηθή τώρα,από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και να γίνει το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών εργαλείο διαγενεακής Δικαιοσύνης.

    ReplyDelete
  2. Πάρτε το απόφαση. Θα είμαστε η πρώτη γενιά (στην εποχή της κοινωνικής ασφάλισης) που δε θα πάρει σύνταξη. Απλά δε βγαίνει μαθηματικά. Οι πολιτικοί όχι μόνο εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σα να έχουν το χρόνο συμμαχο τους, αλλά επίσης εξακολουθούν να ταϊζουν το νούμερο ένα εχθρό της Ελλάδας στο να αναπτύξει κάποτε ανταγωνιστική οικονομία: το δημόσιο.

    ReplyDelete
  3. Από την έννοια της αλληλεγγύης στην έννοια της δικαιοσύνης. Σωστό αλλά,

    δε συμφωνώ με τις παροχές και τα πακέτα. Το κράτος δεν είναι ταμείο ελεημοσύνης. Και του χρόνου δλδ τι θα κάνει? Κάθε χρόνο επιδόματα? Όχι άλλο στη λογική των επιδομάτων, για κανέναν.

    Για τους νέους / ό,τι κι αν είναι αυτοί, χλιδάεργοι ή άποροι, πιο σημαντικό είναι να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχετε κι εσείς παραθέσει στο μπλογκ στο παρελθόν ακόμα κι η εθνική οικονομία θα βγει κερδισμένη από αυτή τη μεταρρύθμιση κατά τουλάχιστον 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

    Τζιμ Σλιπ είμαστε πολύ μικροί για να μας νοιάζει το αν θα πάρουμε σύνταξη. Αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι πόσα και γιατί πληρώνουμε για τις συντάξεις άλλων. Πού είναι το δίκαιο να πληρώνεις για 40 χρόνια σύνταξη διπλή και τριπλή κάποιου που δούλεψε μόνο τα 35? Ούτως ή άλλως αν θες να έχεις σύνταξη έτσι όπως βλέπεις τα πράματα να εξελίσσονται φρόντισε από τώρα να καταθέτεις ένα ποσό σε λογαριασμό αποταμίευσης.

    ReplyDelete
  4. Στη Lehman Brothers ή στην ING ας πούμε.

    ReplyDelete
  5. Στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο ας πούμε. Ή στο Οικονομικό Επιμελητήριο ας πούμε.

    ReplyDelete
  6. "ένα εχθρό της Ελλάδας: το δημόσιο."

    Aυτό ας πούμε που δίνει στις τράπεζες 27 δισ. ή το Αμερικάνικο που δίνει στην GM 100 δισ.
    Για να ξέρουμε δηλ. ποιούς ταίζει πλουσιοπάροχα το "καλό" δημόσιο.Και να μην ΤΑΥΤΙΖΟΥΜΕ το "κακό" δημόσιο με τους δημοσίους υπαλληλους βρίζοντάς τους και αντιμετωπίζοντάς τους ως αποδιοπομπιαίους τράγους.

    ReplyDelete
  7. Η κοινωνική Ασφάλιση είναι η καλύτερη μορφή αποταμίευσης.Στο κουμπαρά συμετέχουν τρείς: εργαζόμενος,εργοδότης,κράτος.
    Και όπως πρόκειται να διαμορφωθεί το Ασφαλιστικό από το ΓΑΠ,η κοινωνική Ασφάλιση θα είναι ΚΑΙ επένδυση.
    ΓΑΠ: Αλληλεγγύη,Αποταμίευση,Επένδυση.

    ReplyDelete
  8. είμαι κατά των επιδοτήσεων διότι δεν λύνουν το πρόβλημα (συχνά ούτε καν πρόσκαιρα)
    Αντί να δώσεις ένα ψάρι στον πεινασμένο μάθε τον να ψαρεύει

    Να ανοίξει η ΦΟΒΙΚΗ ελληνική οικονομία. Να υπάρχει ανταγωνισμός.
    Ναι ας πάρουν ξένοι διάφορες εταιρείες - οι Ελληνες ας τους ανταγωνιστούν.
    Αν δεν μπορούν δεν δικαιούνται να μιλούν (Κουτσόγιωργας...)

    Ο ανταγωνισμός μπορεί σε μικρό διάστημα να διορθώσει στρεβλώσεις δεκαετιών.

    Σκεφτείτε το εξής απλό- υπάρχουν μερικές ελληνικές εταιρείες που ανταγωνιζονται στη διεθνή αρένα
    Χάρη στην απεργία στο λιμάνι ακυρώνονται συμβόλαιά τους και οδηγούνται στο κλείσιμο

    Ε αυτό κάποτε πρέπει να τελειώσει

    Αν δεν διορθωθούν οι στρεβλώσεις περιμένετε διαγενεακή οτιδήποτε?

    Εδώ δεν υπάρχει ενδο-γενεακή οτιδήποτε........

    ReplyDelete
  9. Πώς ένα επίδομα θα λύσει το βασικό πρόβλημα, ότι δεν υπάρχουν σοβαρές εταιρείες και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα;

    Αν δεν είσαι ικανοποιημένος με την αγορά εργασίας οι λύσεις είναι δύο: ή μεταναστεύεις ή ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση.

    ReplyDelete
  10. Επιχειρηματικότητα αντί επιδόματος:

    http://theopenfund.com/
    http://www.startupday.gr/

    ReplyDelete
  11. Οι άλλες ηλικιακές ομάδες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;

    Πριν καιρό γνώρισα ένα πρώην στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας που έκλεισε. Σε μια συζήτηση που είχαμε μου λέει «Είμαι 45, δουλεύω 20 χρόνια στην βιομηχανία, είχα μισθό 6000 ευρώ και bonus παραγωγικότητας, και έκανα 1 χρόνο να βρω δουλεία. Για πολλούς ήμουν overqualified!». Ο άνθρωπος αυτός είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Αν στην θέση του ήταν κάποιος χειρίστης ή μάστορας που σε όλη του την ζωή επιδιόρθωνε το ίδιο καζάνι τότε τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο εύκολα.

    Συμπέρασμα: Όλες οι ηλικιακές ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Loser δεν γεννιέσαι γίνεσαι

    ReplyDelete
  12. Η κοινωνική Ασφάλιση είναι η καλύτερη μορφή αποταμίευσης.

    Στη θεωρία, ναι. Στην πράξη είναι ένα αφύλακτο πουγκί που το λυμαίνονται οι πολιτικοί και άλλοι. Στην πράξη είναι ένα συμβόλαιο όπου το Κράτος λέει "θα με πληρώνετε υποχρεωτικά και δεν θα με ρωτάτε τι κάνω τα λεφτά".
    Ελληνιστί: Μαφιόζικη κομπίνα.

    Κι αν τους πεις "υπόγραψε συμβόλαιο ότι θα μου δώσεις τόσα όταν συνταξιοδοτηθώ", λένε κι αυτοί από μέσα τους "κανένα πρόβλημα, θα τα φάμε τώρα κι όταν έρθει η σειρά του απλά θα τυπώσουμε περισσότερο χρήμα σε χαρτί".

    Αυτός ήταν και ο λόγος που οι σοφοί οικονομολόγοι έφτιαξαν το πρότυπο χρυσού. Επειδή ο χρυσός δεν μπορεί να παραχθεί από μια κυβέρνηση, οπότε κάθε τραπεζογραμμάτιο της κυβέρνησης ("χαρτονόμισμα"), διατηρεί την αξία του και δεν μπορεί μια κυβέρνηση να τη μειώσει αυθαίρετα.

    Μην ξεχνάμε και τι κάνανε οι παλιοί, τότε που δεν υπήρχαν τα κυριλέ συστήματα του σήμερα: μαζεύανε χρυσό, δολάρια (τα δολάρια τότε ήταν Gold Certificates - άμεσα εξαργυρώσιμα σε χρυσό), χρυσές λίρες και χτίζανε και σπίτι.

    Η σημερινή γενιά (η οποία ζει με το δόγμα "μη μου λες τι να κάνω, εγώ τα ξέρω όλα γιατί έχω DSL"), θα πάρει σύνταξη, αλλά θα είναι τόσο μικρή σε αγοραστική δύναμη που το μόνο που θα τους σώσει είναι το σπίτι που έχτισε ο παπούς τους και στο οποίο θα μένουν...

    ReplyDelete
  13. "ένα καινούργιο σκάνδαλο συγκλονίζει τη Γουόλ Στριτ από χθες, όταν έγινε γνωστό ότι τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης που επρόκειτο να χορηγηθούν στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού τελικά χορηγήθηκαν σε μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες"
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7-11-09

    Αυτά παθαίνει η Χώρα που δεν έχει Κρατικό Σύστημα Υγείας.Η Χώρα που, μαζί με το Μεξικό, γέννησε και προώθησε σε όλο το κόσμο τη γρίπη των χοίρων.Και τώρα βρίσκεται υγειονομικά,από πλευράς δημόσιας Υγείας,και με βάση τα όσα συμβαίνουν αυτή τη περίοδο στο μέτωπο της πανδημίας,στο επίπεδο της Ουκρανίας.Οσο αυτή τη χώρα τη κυβερνάει ο ξεδιάντροπος Ομιλισμός(corporatism) της Wall street του Μανχάταν τόσο ο υπόλοιπος κόσμος θα αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ως χώρα παραγωγής δεινών.Κοντολογής ως "Rogue state".Εάν αποτύχει και το πείραμα Ομπάμα τότε θα πρέπει να τεθεί υπό διεθνή επιτήρηση.Γιατί απλά έχει, ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ, τη δύναμη να εξαπολύει κολοσσιαίες καταστροφές σαν αυτή την "διεθνή οικονομική κρίση".Αλλά και άλλες χειρότερες που θα ακολουθήσουν.

    ReplyDelete
  14. Οι ΗΠΑ φταίνε για όλα. Μήπως να αναλάβει κάποιο διεθνή ρόλο ο ΓΑΠ για να μας σώσει κι απ' αυτό;

    ReplyDelete
  15. @xanoum

    σε πληροφορώ ότι ο μάστορας θα είχε βρει ευκολότερα και γρηγορότερα δουλειά

    Στην Ελλάδα του σήμερα δεν λείπουν οι managers (και οι "managers"), ούτε οι υπάλληλοι γραφείου αλλά οι μάστορες

    Δεν θυμάμαι που διάβασα πρόσφατα μιά έρευνα που έλεγε ότι αλώβητοι από την κρίση και την ανεργία παραμένουν 2 κατηγορίες: οι πολύ εξειδικευμένοι και οι τεχνίτες.

    Ξέρεις υδραυλικό, καυστηριατζή (!) ή ηλεκτρολόγο άνεργους ?

    ReplyDelete
  16. @ser

    Έχεις δίκιο. Το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα.

    Παράδειγμα: Μια βιοτεχνία αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής έψαχνε 2 πιστοποιημένους αρτοποιούς ώστε να αποκτήσει ISO 22000. Επί 6 μήνες δεν είχε πατήσει άνθρωπος στην βιοτεχνία, μιλάμε για μισθό 1100 ευρώ και όχι 400 με 600 ευρώ που περνούν κάποιοι άλλοι… στο δημόσιο ας πούμε.

    ReplyDelete
  17. "ένα καινούργιο σκάνδαλο συγκλονίζει τη Γουόλ Στριτ από χθες, όταν έγινε γνωστό ότι τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης που επρόκειτο να χορηγηθούν στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού τελικά χορηγήθηκαν σε μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες"


    Ούτε κι εγώ τους συμπαθώ (υποστηρίζω ότι η Wall Street πρέπει να βουλιάξει για να σωθεί η Αμερική), αλλά αυτή η είδηση είναι μαλακία. Δόθηκαν κάποια εμβόλια σε κάποιες εταιρείες (τα είχαν παραγγείλει από παλιά) και οι περισσότεροι τα δώρισαν πίσω στην κοινότητα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Γενικά, επειδή εργάστηκα ως ασφαλιστής ζωής/υγείας 7 χρόνια στην Ελλάδα και 3 στις ΗΠΑ, να σας πω το εξής (πέρα από το ότι στην Ελλάδα πουλούσα 6 φορές περισσότερα προγράμματα υγείας απ' ότι στις ΗΠΑ όπου δεν τα χρειάζονταν για διάφορους λόγους που δεν έχω χώρο να αναλύσω εδώ):

    Τι χρειάζεσαι για καλή υγεία:

    - Να προσέχεις την υγεία σου
    - Να ζεις κοντά σε καλό γιατρό/νοσοκομείο

    Άμα την πάθεις, γάμησέ τα. Από τη μια έχουν όλα τα ρεπορτάζ στην TV για τα στραβά του κάθε συστήματος, από την άλλη όταν έπαθα εγώ ένα τυπικό stress attack και περπάτησα μέσα στο νοσοκομείο (στις ΗΠΑ) και είπα στη ρεσεψιόν "έχω πόνο στο στήθος" δεν πρόλαβα να τελειώσω τη φράση μου και με είχαν καλωδιωμένο σαν robocop.
    Οταν τελειώσανε με τα βασικά, με ρώτησαν για ασφάλεια,τους είπα ξέχασα την κάρτα και δεν είμαι πολίτης των ΗΠΑ, μου είπαν "δώσε μι διεύθυνση" και εκεί έστειλαν τον (τσουχτερό όντως) λογαριασμό, τον οποίο έστειλα στην ασφαλιστική μου εταιρεία.

    Δεν αρνούμαι τις τραγικές ιστορίες, οι οποίες συμβαίνουν σε όλες τις χώρες (να μην αρχίσω για το ασφαλιστικό και τα νοσοκομεία στην Ελλάδα, θα γράψω νέα "Δομή" ΄(ή Πάπυρος Λαρούς). Κανένα σύστημα δεν είναι ούτε καν επαρκές, κι αυτό διότι πολύ απλά αυτά τα συστήματα είναι πολύ καινούργια (ούτε 3 γενιές) - και η διαχείριση γίνεται από ηλίθιους (κανένας σοβαρός και έξυπνος άνθρωπος δεν πάει βρει δουλειά σε διαχείριση ασφαλιστικού συστήματος).

    Για να φτιαχτεί ένα "υπέροχο" ασφαλιστικό σύστημα, η εν λόγω χώρα πρέπει να είναι ζάμπλουτη και ο πληθυσμός σε γενικά καλή κατάσταση υγείας. Με τα σκατά που τρώνε οι Αμερικάνοι δεν υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα στο γαλαξία μας να καλύψει τις αλεργίες τους και μόνο.

    ReplyDelete
  18. Και κάτσε να δεις τώρα το νέο νομοσχέδιο του Ομπάμα που ψηφίστηκε. Λέει ότι υποχρεώνει τους περισσότερους Αμερικανούς να αγοράσουν ασφάλεια και τις μεγάλες εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση υγείας στο προσωπικό τους. Πρόστιμα προβλέπονται για όσους δεν έχουν ασφάλιση υγείας.

    Μάλιστα. Ακούγεται σοσιαλιστικό;

    Μετάφραση: το νέο νομοσχέδιο θα φέρει 40 εκατομμύρια νέους πελάτες στις ασφαλιστικές εταιρείες... υποχρεωτικά αυτή τη φορά. Να μην ξεχνάμε και όι οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έγιναν τεράστιες όχι από παλιά, αλλά επί διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. Πριν από αυτόν ήταν μικρούτσικες και μετά από αυτόν άρχισε να τις παίρνει ο διάολος.

    Κάτσε να σου πω τα κατορθώματα του Σοσιαλισμού έως τώρα:

    Σοσιαλισμός της Ευρώπης: Βοήθησε τους πλούσιους της Ευρώπης να κατοχυρώσουν τον πλούτο τους λόγω των Ευρωπαϊκών αγορών "ασθενούς" ανταγωνισμού. Ξέρουν πολύ καλά ότι σε ρευστές ανταγωνιστικές αγορές όπως οι ΗΠΑ είναι δύσκολο να διατηρήσουν τον πλούτο τους.

    Σοσιαλισμός της ΕΣΣΔ κλπ.: Βοήθησε όλους εμάς τους υπόλοιπους να το παίζουμε πλούσιοι στους ανατολικούς και να διατηρούμε σε ισορροπία τους άραβες (οι οποίοι υποστήριζαν τη δύση επειδή φοβόταν τους σοβιετικούς).
    Η ΕΣΣΔ ήταν ο καλύτερος και φοβερότερος "σκύλος" της Δύσης πάνω ακριβώς από τα πετρέλαια.
    Από τότε που έπεσε η ΕΣΣΔ η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ τετραπλασιάστηκε και οι Άραβες σηκώσανε κεφάλι και τηλεφωνάνε στο Μπερλουσκόνι να τους στείλει γκόμενες (όχι τις μεταχειρισμένες).

    Σοσιαλισμός (η ιστορία και το παραμύθι): Βοήθησε τα συνδικάτα της δύσης να επιδιώξουν καλύτερες παροχές. Αυτό ήταν καλό για τη δύση (ανεξάρτητα από το τι παραμύθι τους πουλάγαμε στις διαδηλώσεις).

    Με δυο λόγια, ο σοσιαλισμός ήταν καλός για τη Δύση μόνο όταν βρισκόταν στο εξωτερικό (το πενθήμερο εργασίας που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, βασίστηκε στο παραμύθι του σοσιαλισμού - στην ΕΣΣΔ τότε το κόμμα σκότωνε κόσμο και κοσμάκη, αλλά περάσανε 6 δεκαετίες μέχρι να βγούνε στη φόρα τα αίσχη τους).

    Δυστυχώς από τότε που έπεσε ο σοσιαλισμός (πάντα έλεγα ότι ήταν μεγάλο λάθος που οι ΗΠΑ άφησαν την ΕΣΣΔ να καταρρεύσει), άρχισε να πέφτει και η Δύση. Όταν πεθαίνει ο αντίπαλός σου, τότε γίνεσαι χοντρός, κακομοίρης και τσογλάνι. Και αυτό έπαθε η Δύση μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Η ΕΣΣΔ έπρεπε να είχε υποστηριχτεί... κατά έναν περίεργο, σχεδόν διαστροφικό τρόπο, εξασφάλιζε ισορροπία σε πάρα πολλές αγορές και common sense και πειθαρχία στη Δύση.

    ReplyDelete
  19. @xanoum
    μιλάμε για ενεργειακούς μηχανικούς κυματικής ενέργειας, νανοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, διαχειριστές ρίσκου κτλ

    θα μου πεις όμως σε αυτή τη χώρα τι τους θέλουμε αυτούς όταν "ειδικός" είναι ο αρτοποιός και ο υδραυλικός ?

    ReplyDelete
  20. "...νέα δεδομένα δημιουργούνται μετά τις πληροφορίες ότι η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου (υπεύθυνος για Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα) της Ε.Ε., προοπτική που πλέον καταγράφεται και στον διεθνή Τύπο. Κατά τα σχετικά δημοσιεύματα, η κ. Διαμαντοπούλου εξετάζεται ως πιθανή λύση, με δεδομένο ότι το αξίωμα θα ανατεθεί σε Σοσιαλιστή, καθώς ο άλλος ισχυρός υποψήφιος, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Ντ. Μίλιμπαντ, φέρεται να επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία των Εργατικών..."
    καθημερινη 8-11-09

    Τα Εθνικά μας συμφέροντα πιστεύω ότι μπορεί καλύτερα να τα υπηρετήσει ο, "χειραγωγούμενος" απο το ΓΑΠ, Μίλιμπαντ.

    ReplyDelete
  21. "Φαβορί για πρόεδρος Ε.Ε. ο Βαν Ρομπέ.
    Ικανός στους ελιγμούς.

    Προϊόν συμβιβασμού, που θα ικανοποιήσει και τα 27 κράτη της Ε.Ε. θα είναι η ανάδειξη προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θώκος που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Αφότου έσβησαν οι ελπίδες του Τόνι Μπλερ, ο οποίος μάλλον έπεσε θύμα της διεθνούς του ακτινοβολίας, ανατέλλει το άστρο του Βέλγου Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Χέρμαν βαν Ρομπέ, ενός ηγέτη χαμηλών τόνων με αποδεδειγμένη ικανότητα πολιτικών ελιγμών."
    καθημερινή 8-11-09

    Αχρωμος,άγευστος και χαμαιλέων.Κάτι σαν τον Μπαρόζο για να μην επισκιάζει τη Μέρκελα και το Σαρκό.
    Δείτε τη διαφορά.Με τί κριτήρια επιλέγει ο ΓΑΠ τον υπουργό εξωτερικών της ΕΕ και με τί κριτήρια επιλέγουν οι Συντηρητικοί τον πρόεδρο της ΕΕ.

    ReplyDelete
  22. Η Ντόρα άρχισε να με διαψεύδει.Κάνει το πάν να παραδώσει το δαχτυλίδι στο Σαμαρά,τον "Ομπάμα της Δεξιάς".Για τον εαυτό της κρατάει το ρόλο της Χίλαρυ.
    Οσα θέατρα ανέβασαν κωμωδίες αυτή τη σαιζόν περνάνε κρίση.Το ζεύγος των πρωταγωνιστών της ΝΔ τα πήρε όλα.

    ReplyDelete
  23. Ιδιαίτερα ξεκαρδιστική είναι η παράστση του τρίτου: "Ο Κύριος Κλαυσίγελως".

    ReplyDelete
  24. Ο Σταύρος Θεοδωράκης,ο ΓΑΠ της δημοσιογραφίας, έχει μια καταπληκτική συνέντευξη με την Κούνεβα.Απόψε στο ΜΕΓΚΑ στις 11.30.

    ReplyDelete
  25. From mutuality to solidarity and from solidarity to equity and justice. The welfare state arena will be the battlefield of balancing inequalities that society and economy produces in all other spheres of human activity. This must become the buffer zone that the third sector cannot provide. The move from the first step to the second step is already under process with the pensions and health care reforms being planned all over the Western World. The move to the third step is the challenge of our generation.

    ReplyDelete
  26. Tις πρωινές ώρες το ΜΕΓΚΑ προβάλλει μόνο τον "Κλαυσίγελω" του Ψωμιάδη.

    ReplyDelete
  27. @ser

    Μπορούμε να φτιάξουμε έναν μακρύ κατάλογο από ειδικότητες που λυπούν από την αγορά εργασίας. Από την μια δεν είναι εύκολο να βρεις συγκεκριμένες ειδικότητες από την άλλη η ίδια η αγορά δεν είναι τόσο ¨ώριμη¨ ώστε να αξιοποιήσει νέες ειδικότητες.

    Πόσες εταιρίες εκτός Αθηνάς έχουν τμήμα μάρκετινγκ; Πόσες εταιρίες εντός Ελλάδας έχουν τμήμα R+D; Νομίζω ότι είναι μετρημένες στα δάκτυλα.

    Πίσω στην δεκαετία του ’90, την εποχή των παχιών αγελάδων και των επιδοτήσεων, ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει ένα βήμα μπροστά και 5 βήματα πίσω.

    Οι επενδύσεις που έγιναν εκείνη την εποχή ήταν κυρίως σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και αποθηκευτικούς χώρους. Η στρατηγική ήταν απλή και ξεπερασμένη. Μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας παραγωγής. Από την άλλη, δεν επένδυσαν στο μάρκετινγκ, στα MIS – ERP, σε ρομποτικά συστήματα, στα logistics, R+D. Εν ολίγης δεν επένδυσαν στην ευελιξία και στην καινοτομία.

    Με αυτά τα δεδομένα πράγματι οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό και όχι μηχανικούς, μακετίστες, τεχνολόγους τροφίμων, κτλ…

    ReplyDelete
  28. Ε, Παρμενίδη, ωραίο το trolling με τον ΓΑΠ. Αφού σε ανέχονται, καλά κάνεις. Παρεμπιπτόντως, είναι τουλάχιστον γελοίο η κυβέρνηση να προσδοκά αύξηση εσόδων 4 δις μετά απο μια χρονιά σαν το 2009. Το έλλειμμα του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερο απ' το φετινό. Τώρα για τη διαγενεακή δικαιοσύνη, από στομφώδη λόγια χορτάσαμε. Ας αρχίσουμε με πιο βασικά πράγματα και μετά πηγαίνουμε και στα πράσινα new deal και τους διαγενεακούς προϋπολογισμούς 20ετίας.

    ReplyDelete
  29. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι ένα απο τα πιό πλούσια "Δημόσια" του κόσμου.
    Η δημόσια περιουσία,ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι απο τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
    Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος των 300 δισ. ευρώ αν αντιστοιχιθεί με την αξία της δημόσιας περιουσίας μπορεί να ιδωθεί και να αντιμετωπισθεί με άλλους τρόπους.
    Τί θα έκανε ένας πλούσιος με τεράστια περιουσία που χρωστάει πολλά;
    Αυτή είναι η δουλειά της Παναρίτη να μας το πεί.Και θα φανεί σύντομα.

    ReplyDelete
  30. Αν δεν συμμαζέψεις τις λειτουργικές σου δαπάνες ό,τι και να κάνεις με τη διαχείριση της περιουσίας σύντομα θα βρίσκεσαι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά φτωχότερος.

    ReplyDelete
  31. Τη "γενια των 700 ευρώ" θα τη σώσει ένα 20ετές πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για να αντιμετωπιστεί το χρέος και μια γενναία μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού για να μην πάει το προιόν της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στο "πίθο των Δαναίδων".
    Αυτά τα δύο μαζί με την επανίδρυση του κράτους και τη πράσινη ανάπτυξη θα μας απογειώσουν.

    ReplyDelete
  32. Jack Herrer

    Με τα συμμαζέματα δεν γίνεται τίποτε.Η πολιτική του συμμαζέματος θυμίζει την αλήστου μνήμης πολιτική της "ήπιας προσαρμογής".

    ReplyDelete
  33. 1. Άμα θέλετε σας το ξαναλέω: όταν δεν υπάρχουν λεφτά, ότι σύστημα και να εφαρμόσεις, τα ίδια (και γκρίνια).
    Οι ΗΠΑ από την άλλη έχουν το πλεονέκτημα του εντυπωσιακού φινάλε (επειδή έχουν reserve currency). Δηλαδή θα τυπώσουν μέχρι εκρήξεως του συστήματος (γιατί να πτωχεύσει κανείς με βαρετό τρόπο όπως οι Έλληνες; θα πτωχεύσουμε με πυροτεχνήματα).

    2. Η Ελληνική αγορά δεν έχει δυνατότητα να στηρίξει νανοτεχνολογία. Πρέπει να υπάρχει τοπική αγορά για να υποστηρίξει τέτοια πράγματα.
    Στις ΗΠΑ κάποιες εταιρείες ρομποτικής κλπ (είδα προχτές μια απ' αυτές σ' ένα ρεπορτάζ, αλλά δεν θυμάμαι πώς τη λεγανε), ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους σε αυτήν (είναι όλοι τους εξ ίσου μέτοχοι). Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο αποκλείεται. Θα ορμήσουν μέσα οι ζηλιάρες σύζυγοι και τα συνδικάτα και θα γίνει το έλα να δεις. Θα διηγούνται οι ταξιτζήδες την ιστορία για χρόνια.

    3. Οι Έλληνες είναι από τους πλέον ικανούς λαούς για προκοπή, κάτω από τις δύο αυτές ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ προϋποθέσεις:
    α) Θα βρίσκονται σε ξένη χώρα.
    β) Δεν θα έχουν καμία στενή επαφή με άλλους Έλληνες (μόνο ελαφρές κοινωνικές επαφές μια φορά το χρόνο).



    4. Ο αρτοποιός και ο υδραυλικός συνεισφέρουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής, ειδικά στην επαρχία. Ποιότητα ζωής δεν είναι να έχεις ωραίο εργαστήριο και να τη βγάζεις εκεί μέχρι να πεθάνεις. Ποιότητα ζωής είναι να έχεις και καλό φαγητό κλπ.
    Αυτοσκοπός δεν είναι το "χρήμα" ή η "ανάπτυξη στους αριθμούς" για να ικανοποιήσουμε τους Moody's. Αυτοσκοπός είναι η ποιότητα ζωής και η καλλιέργεια. Εάν μια χώρα τα έχει αυτά, χέστηκα τι λένε οι Moody's και τα άλλα Αμερικανάκια.

    Γι' αυτό το λόγο και κάτω από άλλες συνθήκες, θα προτιμούσα 100% την Κρήτη από τη Φινλανδία (όπου θα με έπιανε κατάθληψη σε 3 μέρες λόγω έλλειψης ήλιου, λόγω παγετού και λόγω γυναικών με δέρμα τόσο άσπρο που νομίζεις ότι ψοφήσανε.

    5. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος με την αγορά εργασίας οι λύσεις είναι δύο: ή μεταναστεύεις ή ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση.

    Τι επιχείρηση να κάνει ρε συ Δημήτρη στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα μόλις κάνεις λεφτά ορμάνε οι Συγγενείς και το Κράτος (οι δύο βδέλες) να σε κατασπαράξουν.

    Το Κράτος, σε όλες τις χώρες, είναι ακριβώς το ίδιο με τη Μαφία: δώσε μας λεφτά να σε προστατεύσουμε, αλλιώς θα σε τιμωρήσουμε.

    Γι' αυτό και οι Ευρωπαίοι (παραδοσιακοί κρατικιστές) μισούσαν την παλιά Αμερική που δεν είχε φόρο εισοδήματος (θεσπίστηκε το 1913), που δεν είχε ταυτότητες, που δεν είχε "πολιτική στηριγμένη στο φόβο", κλπ κλπ.

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ξέρουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τι πρέπει να κάνουμε για το χρέος, για τις δουλειές, για την τεχνολογία κλπ, αλλά δεν κάνουμε τίποτα. Κάνουμε τα αντίθετα.


    Από το ΒΗΜΑ:
    Ιδιαιτέρως οι γερμανοί επίσημοι εμφανίζονται να μην κατανοούν ότι σε συνθήκες παραγωγικής κάμψης της οικονομίας και υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές διεκδικήσεις διατηρούνται έντονες στην Ελλάδα. Και διερωτώνται πώς είναι δυνατόν τα πανίσχυρα γερμανικά συνδικάτα να θέτουν προς συζήτηση προτάσεις για τριετές πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων, με αντάλλαγμα τη διάσωση των θέσεων εργασίας, και στην Ελλάδα που χάνεται να επιμένουν τα συνδικάτα σε διεκδικήσεις οι οποίες οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας;

    Ποια Έρευνα και Ανάπτυξη; Εδώ προέχουν οι μισθοί των Γραμματέων Β' στο δημόσιο τομέα.

    Πού είναι ο Μάο Τσε Τουγκ, όταν τον χρειάζεσαι, να βάλει κάποια πράματα σε τάξη...

    ReplyDelete
  34. Μήπως η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην εξερεύνηση του διαστήματος; Δεν κάνω πλάκα. Πρόκειται για niche επιχειρηματικό πεδίο που έχει λίγο πολύ εγκαταλειφθεί από τις άλλες χώρες.

    ReplyDelete
  35. Το συμμάζεμα σημαίνει ότι είτε αξιοποιείς δημιουργικά τους 1.200.000 δημόσιους υπαλλήλους ή τους δείχνεις την πόρτα, όπως και με τους σταζιέρ. Το συμμάζεμα σημαίνει ότι με τη μέθοδο της στοχευμένης χρηματοδότησης (παραλλαγή της στοχευμένης φορολόγησης) κάνεις αναδιανομή πόρων βάσει προτεραιοτήτων και ιεράρχησης αναγκών. Συμμάζεμα σημαίνει ότι καταργείς το σύστημα τροποποιήσεων πάνω στις τροποποιήσεις των τροποποιήσεων στο θεσμικό/νομικό πεδίο και απαγορεύεις τα παραθυράκια μέσω των οποίων ευδοκιμεί η παραοικονομία, ο νεοπλουτισμός και το οργανωμένο έγκλημα. Συμμάζεμα σημαίνει φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων σε ένα σύστημα που αποδίδει πολλαπλασιαστικά στην κοινωνία και την οικονομία, εξαλείφοντας έτσι το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας. Συμμάζεμα σημαίνει χρηστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και περικοπή σπαταλών σε αναλώσιμα, εξοπλισμούς, κτιριακές υποδομές και τεχνολογία που δεν ανταποκρίνεται στην επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού να την αξιοποιήσει παραγωγικά/αποδοτικά στις καθημερινές δραστηριότητες του δημοσίου. Το συμμάζεμα δε θυμίζει τίποτα εκτός αν ζούμε με φαντάσματα. Έχει δυστυχώς συκοφαντηθεί κι αμαυρωθεί ως λέξη κι έννοια από ρητορείες του παρελθόντος, αλλά πρέπει να γίνει μέρος της λύσης αν θέλουμε να δούμε βιώσιμες προοπτικές οποιονδήποτε αναπτυξιακών επιλογών.

    ReplyDelete