Wednesday, October 14, 2009

Η συζήτηση που δεν γίνεται στη ΝΔ

Στις 4 Οκτωβρίου, η ΝΔ υπέστη μια συντριπτική, χωρίς ιστορικό προηγούμενο εκλογική ήττα από το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες, ακόμα και ένα μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της συντηρητικής παράταξης της γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη. Γιατί;

Σίγουρα όχι για τους λόγους τους οποίους υπαινίσσονται τα στελέχη της, μικρά και μεγάλα, τα οποία ξημεροβραδιάζονται στις τηλεοράσεις, βγάζοντας τα εσωψυχά τους για το αν το εκλεκτορικό σώμα θα είναι η βάση ή το έκτακτο συνέδριο, αν ο Καραμανλής θα μείνει να εγγυηθεί τη διαδοχή ή όχι, και αν τα πρόσωπα που χρεώνονται σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο τον τιτανικό, πχ Παυλόπουλος, θα μείνουν ή θα φύγουν.

Καλό και χρήσιμο για όλους θα ήταν, αντί τα στελέχη να αυτομαστιγώνονται, να κάτσουν κάτω και να κάνουν μια σοβαρή πολιτική συζήτηση τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας όσο και πολιτικών, αλλά και να αξιολογήσουν με θάρρος την κυβερνητική νοοτροπία των παρελθόντων ετών. Εάν το κάνουν θα αντιληφθούν τα εξής δομικά προβλήματα που οδήγησαν στην ήττα.

Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, μεταλλάχτηκε ιδεολογικά σε μία κεντρώα σούπα, αποχωρώντας τόσο από το συντηρητικό της πυρήνα, όσο και από το χώρο της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς. Ο μεσαίος χώρος έγινε το ιδεολογικό περιτύλιγμα και η καραμέλα του στρογγυλού πολυσυλλεκτικού κυβερνητικού λόγου θέτοντας και τη βάση για αδράνεια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Δεύτερον, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν υπήρξαν αποτυχημένες.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην παιδεία, το ασφαλιστικό και την υγεία, ήταν όλες παραμετρικού τύπου, δηλαδή μικρομερεμέτια και φτιασιδώματα εντός του υπάρχοντος status quo. Όταν το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων ανέρχεται στο 360 δις ευρώ, η κοινωνία σου λέει κάνε κάτι, κι εσύ ασχολείσαι με αλλαγές ήσσονος σημασίας που δε σου εξοικονομούν παρά 11 δις σε βάθος χρόνου, ε τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

Στο θέμα της νέας γενιάς, πολύ απλά δεν υπήρξαν πολιτικές, παρά μόνο κάποιες διάσπαρτες επικοινωνιακές αναφορές στη γενιά των 700 ευρώ.

Σε ότι αφορά το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, ενώ ακολουθήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια μια νεοφιλελεύθερη λογική στο φορολογικό, η οποία τσάκισε τους μικρούς χωρίς σημαντικά επενδυτικά αποτελέσματα, στο δημοσιονομικό κομμάτι επικράτησε ένας λαϊκισμός του τύπου «Τσοβόλα δώστα όλα», μόνο που αυτή τη φορά καλύφτηκε με μαεστρία κάτω από το δόγμα της ήπιας προσαρμογής. Το αποτέλεσμα; Πλήρης δημοσιονομική εκτροπή.

Και φυσικά η περιβόητη επανίδρυση του κράτους, εκτός του ότι κατέστη φαυλίδρυση με τα μπλε παιδιά να ψάχνουν είσοδο από την πίσω πόρτα στο Δημόσιο, επί της ουσίας έμεινε στα συρτάρια των υπαλλήλων του κράτους στους οποίους εμμέσως πλην σαφώς είχε σταλεί το μήνυμα να μην εφαρμόζουν τη Διοίκηση με Στόχους και τις αρχές του νέου δημόσιου μάνατζμεντ ως έχει ψηφιστεί από το 2003 και ως πρέπει για να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

Σε ότι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, κομβικό ζήτημα και καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, τα γεγονότα μίλησαν από μόνα τους με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Από τις φωτιές στην Πάρνηθα και την Ηλεία, στα Δεκεμβριανά και τέλος τις φωτιές μέσα στον αστικό ιστό της ΒΑ Αττικής. Πως λοιπόν να κερδίσει εκλογές ένα κόμμα που το μόνο που κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια είναι να αλλάξει το ανάγλυφο της Ελλάδας μετατρέποντας το χρώμα του σε γκρι σταχτί;

Τρίτον, η ΝΔ συνετρίβει ηθικά. Το κόμμα του σεμνά και ταπεινά έγινε το κόμμα του σεμνά και μετρητά. Έχοντας απωλέσει πλέον την ηθική της υπεροχή, ήταν θέμα χρόνου να βυθιστεί κάτω από το βάρος των συσσωρευμένων αδιεξόδων που η πολιτική της δημιούργησε στο κράτος και την οικονομία, και επέτεινε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Για όλα αυτά πρέπει να γίνει συζήτηση σε βάθος στη ΝΔ. Με θάρρος και ειλικρίνεια. Χωρίς να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους και χωρίς να κολλάει το πράμα στα οργανωτικά.

27 comments:

  1. Ναι έχεις απόλυτο δίκιο. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ και το εγχείρημα ΓΑΠ γενικότερα είναι το δεύτερο πράγμα που πρέπει να μελετήσει καλά η ΝΔ. Και φυσικά πρέπει επίσης να αναλύσει καλύτερα την κοινωνία στην οποία απευθύνεται, διότι φάνηκε από τις εξελίξεις ότι τα στελέχη της βρίσκονται αλλού.

    ReplyDelete
  2. Η συζήτηση που δε γίνεται παντού..

    ReplyDelete
  3. Όλοι τώρα προσκυνάνε τον ΓΑΠ. Χρειάζεται έλεγχος για να διατηρηθεί η υγεία της δημοκρατίας.

    Δυστυχώς η παράταξη της ΝΔ έχει γεμίσει μπόχα από παντού. Μακάρι να βρει το δρόμο της και να παίξει το ρόλο που της αρμόζει. Μέχρι τότε, ας φάμε στη μάπα την ... ντουράδα ... Παρμενίδη έγραψες πάλι φίλε μου :)

    ReplyDelete
  4. Κάτσε να δούμε τώρα που έφυγαν οι Αμερικάνικες επενδύσεις και ήρθαν οι Κινέζοι (δηλαδή το ΚΚΚ), με ποιους θα τα βάζει το ΚΚΕ και οι οργανώσεις του.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Ο καλύτερος για αρχηγός της ΝΔ θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ενας πατροκτόνος και οικογενειοκτόνος πολιτικός γόνος, όπως και ο ΓΑΠ.Εχει όλα τα πολιτικά χαρίσματα της Μητσοτακικής οικογένειας χωρίς να είναι κλώνος του Πατέρα του, όπως είναι η Ντόρα.

    ReplyDelete
  7. Βέβαια τα πατροκτονικά χαρακτηριστικά, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, του ΓΑΠ, είναι πολύ πιό έντονα.Η πολιτική σκέψη, δράση και σχέση του ΓΑΠ με τον Ανδρέα είναι ίδια με αυτή του Τένγκ Σιάο Πίγκ με τον Μάο.

    ReplyDelete
  8. Στο μεταξύ στη COSCOLAND του Πειραιά, αδρά αμοιβόμενοι "εργαζόμενοι", έρχονται σε σύγκρουση με "κομμουνιστές" εργοδότες.Για να καταλάβουμε δηλαδή τί πάει να πεί παγκοσμιοποίηση.

    ReplyDelete
  9. Ο Κυριάκος θα θυσιασθεί για να τακτοποιηθεί πρώτα η μεγαλύτερη Αδελφή.

    ReplyDelete
  10. Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου!!

    Αλήθεια, το G700 μπλογκ τι θέση παίρνει για το θέμα;

    Να επιτρέπεται σ' αυτούς τους απίθανους του ΟΛΠ (των πλασματικών υπερωριών και του μέσου μισθού 100.000 ευρώ το χρόνο) να κάνουν εκβιαστικά απεργία για να μην αναλάβουν οι κινέζοι το διπλανό χώρο;

    ΕΛΕΟΣ!!

    Η σαπίλα του δημοσίου στο μεγαλείο της.

    Γιατί το ανεχόμαστε;;!!

    ReplyDelete
  11. Γιατί είμαστε ανεκτικοί στη διαφορετικότητα Jim.

    ReplyDelete
  12. Πoιός τα βάζει με τα Ζωνιανά του Πειραιά Jim;
    Δεν ξέρεις ότι ο Πειραιάς είναι η Ναπολη της Ελλάδας;

    ReplyDelete
  13. Για όσους προτιμούν τη Κινέζικη μαφία θα ξεφορτώνουν στη προβλήτα 2.
    Οσοι προτιμούν τα "Ζωνιανά" στη προβλήτα 1.
    Επενδύσεις Jim,επενδύσεις.Αλλά για σένα κόλλησε η βελόνα στο κράτος.

    ReplyDelete
  14. Δέν έμεινε πιά κανένας σαυτό το πλανήτη που να μην θαυμάζει το ΓΑΠ.Αρχίζω να ανησυχώ.Αφου ακόμα και ο Κομφούκιος μαθαίνω ότι τριγυρνάει στο Μανχάταν με ένα πανώ που γράφει: "GAP,save my love country,save my love Greece.Kill its people"

    ReplyDelete
  15. Η ΝΔ έχασε λόγω παντελούς ανικανότητας να κυβερνήσει.

    Ενας πρωθυπουργός που νόμισε ότι αρκεί το όνομα και εκχώρησε σε "αντ' αυτού" την ευθύνη διοικησης της χώρας έπρεπε να περιμένει ότι όταν οι αντ' αυτού πολιτεύονται όπως το 1960 εν ετει 2009 το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό.

    Ο κόσμος βαρεθηκε τα παχιά λόγια- αυτό είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φρόντισε να υποσχεθεί γενικώς χωρίς να γίνει συγκεκριμένο.
    Ετσι δημιούργησε προσδοκίες (γενικώς) τις οποίες και θα βρει μπροστά του.

    Ηδη το φασισταριό του Πειραιά ΑΠΑΙΤΕΙ την κατάργηση μιάς σύμβασης παραχώρησης, καταλύοντας την έννοια της συνέχειας του κράτους

    Και παρακολουθούσα στην TV την Λούκα να σηκώνεται και να χαιρετάει τους συνδικαλιστές !!!! αντί να τους πει ορθά κοφτά ότι είτε λύνουν την απεργία είτε επιστρατεύονται

    ReplyDelete
  16. Ο Πάσχος ο Μανδραβέλης έκανε μια πολύ απλή και σωστή τοποθέτηση για τα φαινόμενα στον Πειραιά και στο Υπουργείο Εργασίας σήμερα στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ.

    Αλλά δεν πειράζει, ας τους χαιδεύει τα αυτιά στις κάμερες η Λούκα, αρκεί στον πραγματικό χρόνο να προχωράει προς όφελος μας και όχι μιας μειοψηφικής συντεχνίας - μαφίας - διαπλεκόμενης φατρίας του σκληρού παραγοντίστικου τμήματος του ΚΚΕ.

    ReplyDelete
  17. Το ΚΚΕ,το Ζωνιανό κρατίδιο του Περισσού, έγινε θηρίο με την απώλεια της εξουσίας από τη ΔΕΞΙΑ.Το πήρε προσωπικά το θέμα.Και έβγαλε το ΠΑΜΕ να πάρει εκδίκηση.
    Απο κοντά και ο Κουραμπιές.

    ReplyDelete
  18. Καλά τους αριστεριστές δεν τους προβληματίζει το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης και ύφεσης, όπου παραδοσιακά ο κόσμος στρέφεται προς τις δυνάμεις αυτές, στην Ελλάδα αποστρέφεται?

    Γι'αυτό επιλέξανε το κοινωνικό γυμναστήριο ως νέα μέθοδο διαφήμισης / στρατολόγησης?

    ReplyDelete
  19. "Το ΚΚΕ,το Ζωνιανό κρατίδιο του Περισσού"

    Ενδιαφέρουσα πρόταση. Δηλαδή το ΚΚΕ είναι κάτι σαν το "Βατικανό της Ελλάδας".

    Ενδιαφέροντα και τα άρθρα του Ριζοσπάστη που δεν λένε "η εταιρεία της Λαϊκής Μονοκομματικής Δημοκρατίας της Κίνας", αλλά λένε "η πολυεθνική".


    Η πτώση της Αμερικής είναι σαν να λιώνει ένα παγόβουνο αποκαλύπτοντας όλους τους καραγκιόζηδες που κρυβόταν πίσω από το μανδύα της, ειδικά τους ακροδεξιούς και ακροαριστερούς.


    Τέλος, επειδή εδώ στις ΗΠΑ έχουμε ήδη την εμπειρία του τι σημαίνει "Κινέζος αφεντικό", τώρα θα το μάθετε και στην Ελλάδα... σε 5 χρόνια όλοι οι Έλληνες θα λένε "που είναι οι Γιάνκηδες να μας σώσουν"... (όχι ότι ήταν αγγελούδια, αλλά οι Αμερικάνικες εταιρείες στην Ελλάδα ήταν διαμάντια για τους υπαλλήλους σε σχέση με τις Κινέζικες εταιρείες).

    ReplyDelete
  20. "Ο καλύτερος για αρχηγός της ΝΔ θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης."

    χαχαχαχααχα

    Ναι, ναι...

    Και μετά το ηφαίστειο της Θήρας θα εκραγεί, ένα τσουνάμι θα καταστρέψει την Κρήτη τα δωδεκάνησα και την Αττική, ο ήλιος (όχι ο πράσινος) θα χαθεί για 2 χρόνια, και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα πέσει 3 βαθμούς.

    Παρμενίδη σοβαρά πάντως ελπίζω η παραπάνω πρόταση να ήταν μόνο αστείο...

    ReplyDelete
  21. H πώληση του λιμανιού στους Κινέζους έμμεσα αποτέλεσε μέρος μιας πολύ ευρύτερης συνεργασίας.
    Το λιμάνι περισσότερο αποτελεί ένα είδος εξασφάλισης-αντίτιμο ώστε οι Έλληνες εφοπλιστές να συνεχίσουν να μεταφέρουν τον κύριο όγκο των πρώτων υλών προς τη χώρα αυτή.

    Ας μην ξεχνάμε ότι η COSCO είναι κρατική εταιρία, ελεγχόμενη από το κόμμα.

    ReplyDelete
  22. @vaggelas
    τι story ειναι παλι αυτό ? Η ναυτιλία είναι ο μόνος πλήρως διεθνοποιημένος τομέας της οικονομίας, επομένως δεν έχει βάση αυτό που λες.

    Οι ελληνες εφοπλιστές είναι οι "ταξιτζήδες των οκεανών"- το κουμάντο το κάνουν άλλοι

    ReplyDelete
  23. Το ΜΟΝΟ,το ΜΟΝΟ,το ΜΟΝΟ που ενδιαφέρει τους Κινέζους είναι να βάλλουν χέρι στη Ναυτιλία μας και στα λιμάνια μας.Και επειδή είναι καταχθόνιοι και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σχέση με αυτό που λέγεται ελεύθερη αγορά και υγιής ανταγωνισμός πρέπει να ξυπνήσουμε ΤΩΡΑ,ΤΩΡΑ,ΤΩΡΑ πριν είναι πολύ αργά.
    ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ.
    Είμαστε πολιτισμικά ανώτεροι και ως Ελληνες και ως "Δύση".Γιατί να μην το υπερασπιστούμε αυτό μέχρι Θανάτου;

    ReplyDelete
  24. Ο πρώτος και μοναδικός στην μέχρι τώρα ανθρώπινη ιστορία πολιτισμός που είχε στο επίκεντρό του τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα είναι αυτός της "Δύσης".
    Είναι δυνατόν να τον παραδώσουμε στις σκοτεινές Αυτοκρατορίες;

    ReplyDelete
  25. Η λύση είναι να σφιχταγκαλιαστούμε με τους Γερμανογάλλους και οποιαδήποτε συμωνία για παραχώρηση Εθνικού μας εδάφους σε Ανατολικές Αυτοκρατορίες να τελεί υπο την εποπτεία τους και να γίνεται με τους δικούς τους όρους.Πρέπει να γίνουμε "European Territory" το ταχύτερο δυνατό.

    ReplyDelete
  26. Το δίλημα "με την Τιάρα ή το Φέσι" επανέρχεται με πολύ δραματικό τρόπο.Αλλωστε είναι το Εθνικό υπαρξιακό μας δίλημα που μας συνοδεύειαπό τα γενοφάσκια μας.

    ReplyDelete