Saturday, October 24, 2009

Stage: Μια πρόταση από τον Αντιπρόεδρο του Νέου ΙΝΚΑ


Ακολουθεί επιστολή του Δημήτρη Καραμήτσα, Αντιπροέδρου του Νέου ΙΝΚΑ

"Το πρόβλημα των εργαζόμενων με το πρόγραμμα STAGE στο Δημόσιο είναι πολυσύνθετο, αλλά ζητεί μια δίκαιη λύση.

Σε αυτή την λύση θα επιχειρήσω να συμβάλλω με την πρότασή μου.

Α. Πρώτα από όλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κατάργηση των προγραμμάτων STAGE, των προγραμμάτων της αθλιότητας, της εξάρτησης, της ομηρίας και της δουλείας, είναι μια απόλυτα ορθή και γενναία απόφαση της κυβέρνησης. Να καταργηθούν και να μην επανέλθουν ποτέ τα Stage και αντίστοιχοι «θεσμοί», σύγχρονης εργασιακής δουλείας.

Όμως παρά την κατάργησή των Stage, το πρόβλημα παραμένει, είναι πρόβλημα ουσίας, πρόβλημα κοινωνικό, που αφορά χιλιάδες νέους ανθρώπους, είτε αυτοί εργάστηκαν με το πρόγραμμα Stage, είτε όχι.

Β. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα για το πρόγραμμα STAGE και όσους εργάστηκαν με αυτό, χωρίς να αποκρύπτουμε, να σκεπάζουμε ή να «στρογγυλεύουμε» τις αλήθειες με λέξεις.

Ποιες είναι οι αλήθειες:

1. Το πρόγραμμα Stage, αποτέλεσε ένα πρόγραμμα σύγχρονης δουλείας και όχι πρόγραμμα μαθησιακής πρακτικής εξάσκησης. Οι εργαζόμενοι με το Stage, εργάζονταν καλύπτοντας μόνιμες οργανικές ανάγκες του Δημοσίου, ως κανονικοί δημόσιοι υπάλληλοι, με αστεία, δουλική αμοιβή και χωρίς καν ασφάλιση.

2. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα Stage, γνώριζαν εκ των προτέρων τις συνθήκες και τους όρους εργασίας και, κυρίως, η επιλογή τους στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, έγινε με κομματικά κριτήρια και με βάση κομματικές γνωριμίες. «Ρουσφέτια» ήταν τα Stage και να μην κρυβόμαστε από την αλήθεια.

Γ. Όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν τόσο μεγάλο ουσιαστικό πρόβλημα, εάν απέναντι στους “Stagers”, στους εργαζόμενους με το πρόγραμμα Stage, δεν υπήρχε μια στρατιά χιλιάδων νέων, η «γενιά των 700 Ευρώ» που, είτε δεν είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», είτε από καθαρή περιφάνεια και με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας δεν θέλησαν να μπουν από τα κομματικά παράθυρα στα προγράμματα Stage, αλλά αγωνιζόντουσαν είτε στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, είτε αλλού, να βρουν εργασία.

Αυτούς δεν μπορούμε να τους αδικήσουμε απέναντι σε όσους εργάστηκαν με το Stage, πριμοδοτώντας τους τελευταίους με «μόρια» στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Θα ήταν λοιπόν ένα ακόμα έγκλημα, ένα ακόμα ανοσιούργημα, να πριμοδοτηθούν οι εργασθέντες με το Stage, έναντι των υπόλοιπων νέων.

Δ. Η λύση φαντάζει δύσκολη και το πρόβλημα μοιάζει αδιέξοδο, όμως υπάρχουν λύσεις που αποδίδουν δικαιοσύνη και συνθέτουν την «χρυσή τομή».

Η μία λύση είναι να μην μετρήσει καθόλου η εργασιακή εμπειρία, ούτε το Stage, ούτε τίποτε άλλο, στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. Σολομώντεια, απλή και δίκαιη. Η λύση όμως αυτή αδικεί όσους προσπάθησαν, όσους εργάστηκαν έναντι όσων παρέμεναν αδρανείς άνεργοι.

Η άλλη λύση, (η προτιμότερη, ορθότερη και δικαιότερη) κατά την γνώμη μου, είναι να μετρήσει ίσα και χωρίς καμία ειδική εύνοια ή πριμοδότηση, η προϋπηρεσία των υποψηφίων για το Δημόσιο, είτε πρόκειται για Stage είτε για εργασία εκτός Stage, ακόμα και σε άσχετο εργασιακό αντικείμενο (γιατί χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να εργαστούν και σε άλλο αντικείμενο από αυτό της ειδίκευσής τους για να επιβιώσουν).

Με τον τρόπο αυτό, ούτε οι “Stagers” θα αδικηθούν, αλλά ούτε και τα παιδιά εκείνα, που παρά τις αντιξοότητες δεν επισκέφτηκαν το κομματικό γραφείο, αλλά προσπάθησαν με την αξία τους να εργαστούν σε οποιαδήποτε εργασία, για να επιβιώσουν.

Αυτή την γενιά, την γενιά των «700 Ευρώ» δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και να την θέσουμε στην γωνία, αλλά θα πρέπει να στηρίξουμε την ανάγκη της και να επιβραβεύσουμε το θάρρος της, την εργατικότητα και τη νομιμότητά της (για να αποτελέσει και παράδειγμα για το μέλλον, ακόμα και για όσους χρησιμοποιούν μη νόμιμα μέσα για να εξεύρουν εργασία στο Δημόσιο).

Θα πρότεινα, μάλιστα, τελειώνοντας την πρότασή μου και επειδή ο ιδιωτικός τομέας είναι άγριος και ζοφερός, για τους υποψήφιους αυτής της κατηγορίας (G700) να αναγνωριστεί ως πλασματικός χρόνος εργασίας, ο χρόνος κατά τον οποίο λάμβαναν επίδομα ανεργίας και οι 9 μήνες εργασίας να λογιστούν ως ολόκληρο έτος. Αυτό ισορροπεί το προνόμιο των «Stagers», οι οποίοι με τις γνωστές ανανεώσεις συμβάσεων εργάζονταν διαρκώς. (Αλλωστε οι φτωχότερες οικογένειες δεν μπορούσαν να στηρίξουν ένα νέο για να εργάζεται με τον μισθό του Stage …).

Αυτή είναι η πρότασή μου και θαρρώ ότι είναι η δικαιότερη δυνατή λύση για όλους."

Με τους θερμότερους χαιρετισμούς
Δημ. Καραμήτσας
Δικηγόρος, Αντ/δρος Ν. ΙΝΚΑ

20 comments:

  1. Ευχαριστούμε τον κύριο Καρδαμήτσα για την επιστολή.

    Τα stage είτε γίνονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα είναι ένα εργαλείο πρακτικής άσκησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας χρήσιμο εφόσον όμως πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις.

    Πρώτον, έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια με παράλληλη απαγόρευση των αυτόματων ανανεώσεων.

    Δεύτερον, οι μαθητευόμενοι έχουν ασφάλιση που την καλύπτει το σχετικό ευρωπαϊκό ή εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

    Τρίτον, οι μισθοί υπάγονται στις διατάξεις περί κατώτατων αμοιβών.

    Μιλάμε δηλαδή για περιορισμένης διάρκειας επιδοτούμενης μαθητείας.

    Φυσικά στην Ελλάδα αυτό δεν έγινε ποτέ. Τόσο στην περίπτωση του ιδιωτικού όσο κυρίως του Δημόσιου τομέα τα stage στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν είτε εργαλεία ομηρίας είτε ρουσφετιού και εισόδου στο δημόσιο από την πίσω πόρτα.

    Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και δεδομένου του μπάχαλου που έχει δημιουργηθεί με τις αθρόες παράνομες προεκλογικές προσλήψεις η Κυβέρνηση τα καταργεί από το Δημόσιο και δεν πληρώνει τις τελευταίες παράνομα υπογεγραμμένες συμβάσεις.

    Πράττει ορθά.

    Δεν πρέπει όμως να αποκτασταθούν κάπως αυτοί που επί 2,4 και 4 χρόνια δουλεύουν μ' αυτό το αισχρό καθεστώς; Θα έπρεπε. Όχι όμως με διευκόλυνση για να μπουν στο δημόσιο. Ίσως μια καλύτερη ιδέα θα ήταν να τους αναγνωριστούν τα χρόνια εργασίας πέρα από τη δεύτερη ανανέωση ως χρόνια κανονικής εργασίας και άρα ασφάλισης και να πληρώσει το κράτος στο ΙΚΑ ένα εφάπαξ ποσό που θα αναλογεί στο ύψος της μισθολογικής δαπάνης που θα έκανε για το σύνολο των παράνομων προσλήψεων λίγο πάνω από μισό δις ευρώ. Αυτή όμως η δυνατότητα σ' αυτή τη φάση δεν υπάρχει. Συνεπώς στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.

    ReplyDelete
  2. Τέλος τα στέιτζ και καμία αποκατάσταση. Το παιχνίδι τόσα χρόνια το παίξανε δύο πλευρές όχι μία. Για το Δημόσιο που όλοι θέλουν να μπούνε οι εξετάσεις αρκούν σε ετήσια βάση βάσει προγραμματισμού, σχεδιασμού και προκήρυξης θέσεων σε όλο τον τομέα. Αν κάποιος είναι όντως έμπειρος, θα απαντήσει καλύτερα σε σχετικές ερωτήσεις όπου θα φανεί κι η πραγματική ή όχι επάρκεια και τεχνογνωσία του.

    ReplyDelete
  3. Τελικά δεν ξέρουμε τι θέλουμε ως λαός. Υποκρισία, έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής σκέψης, ζήλια και μακριά από τον κώλο μας κι όπου θέλει ας είναι.

    Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης η όποια σε αυτή την φάση δεν φαίνεται να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η συνολική πολιτική όμως στο συγκεκριμένο θέμα δεν κρίνεται από μια και μόνο απόφαση, βεβαία, δείχνει ότι η κυβέρνηση κατευθύνεται προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον.

    Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Όσο η κυβέρνηση υιοθέτει πολιτικές με περιεχόμενο και ουσία τόσο οι μάσκες πέφτουν. Ο συγκαλυμμένος εθνικισμός τύπου Κανέλλη και Σαμαρά ή ο εποχιακός αριστερισμός τύπου Τσίπρα, δίνουν το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ακολουθηθεί.

    Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται την αποφασιστικότητα του Χρυσοχοϊδη να πατάξει την εγκληματικότητα και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών ως διγλωσσία. Η Παπαρήγα χαρακτήρισε τους υπουργούς της κυβέρνησης, που κατά κύριο λόγο είναι νέοι άνθρωποι με πτυχία και γνώσης, ως άκαρδους τεχνοκράτες. Σαμαράς, Κανέλλη και Λαζόπουλος υποστηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς ότι η κατάργηση του Υπ.Μα.Θρ. είναι δείγμα της δουλικότητας του ΓΑΠ προς τους Αμερικανούς.

    ReplyDelete
  4. Περιμένοντας την κατεδάφιση ενός μεγάλου αυθαίρετου....

    Για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο η απόφαση της κυβέρνησης ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤH ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ STAGE είναι «η πρώτη πράξη στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος. Η δεύτερη πράξη θα έρθει όταν κατεδαφιστεί ένα μεγάλο αυθαίρετο».

    ReplyDelete
  5. Αυτή η επιμονή και σχεδόν σχιζοφρενική εμμονή με το Δημόσιο Τομέα θυμίζει αυτιστικό άτομο - όσο και να του μιλάς, τίποτα.

    Οι ΗΠΑ πάνε κατά διαόλου αλλά το πλεονέκτημά τους, που τους κρατάει ακόμα στην επιφάνεια είναι κάποια βιομηχανία (ότι έχει μείνει) και το δολάριο.

    Η Ελλάδα δεν έχει αυτές τις πολυτέλειες και μου φαίνεται τελικά ότι ο μόνος τρόπος βελτίωσης της οικονομίας είναι να καταργηθούν οι προσλήψεις στο δημόσιο δια νόμου.
    Πιστεύω ότι η "ελπίδα για πρόσληψη" καταστρέφει τη δημιουργική όρεξη των Ελλήνων, όπως το τσιγάρο καταστρέφει την υγεία. Έχει γίνει κακή συνήθεια, πρόκειται για εθισμό και ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι η απαγόρευση. Σαφώς και έχει το δικαίωμα κάποιος να καπνίζει, αλλά όταν η συνήθειά του πρόκειται να καταστρέψει και τους άλλους, τότε πρέπει να απαγορευτεί δια ροπάλου έως ότου προσαρμοστεί η κοινωνία σε έναν πιο παραγωγικό τρόπο λειτουργίας.

    Δεν γίνεται αλλιώς. Μπορεί οι Αμερική να έχει κακές συνήθειες, αλλά λόγω μεγέθους και δολαρίου αναβάλουν την πτώση τους. Η Ελλάδα δεν έχει όμως τέτοιες πολυτέλειες - ή παράγει ή πεθαίνει.

    Όσον αφορά στη γενιά των 700 ευρώ που είναι "νέοι" - ελάχιστα άρθρα έχω δει εδώ μέσα που να ακούγονται νεανικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι για προσλήψεις σε αντιπαραγωγικά γραφεία του δημοσίου και άλλες γεροντίστικες συνήθειες. Αναρωτιέμαι εάν έχει μείνει καθόλου τεστοστερόνη στην Ελλάδα (οι μόνοι που εκφράζουν νεανική ενεργητικότητα είναι οι διαδηλωτές, αλλά χαραμίζουν το χρόνο τους με βλακείες), ή μπας και πρέπει να κατέβω κάτω εγώ ο γέρος to get 'r done.

    Νέοι άνθρωποι και κάθονται κι ακούνε πολιτικούς και άλλους οι οποίοι μιλάνε σαν να είναι σεξουαλικά ανίκανοι.

    Ο Νέος πρέπει να φτιάξει επιχείρηση στην επαρχία, να προσλαμβάνει άλλους, να παράγει και να δημιουργεί, να τον θαυμάζουν η γυναίκα του και τα παιδιά του και να διατηρεί οπλισμένο δίκανο στην περίπτωση που τον επισκεφτεί "παράγοντας του δημοσίου ή εκπρόσωπος του κράτους".

    ReplyDelete
  6. Ο Νέος πρέπει να φτιάξει επιχείρηση στην επαρχία

    Με τι κεφάλαιο; Όσους νέους επιχειρηματίες ξέρω, έχουν αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα τους.

    ReplyDelete
  7. Με τι κεφάλαιο; Όσους νέους επιχειρηματίες ξέρω, έχουν αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα τους.

    Κι αυτό καλό είναι. Για πρόσθετο κεφάλαιο... αυτό θα απελευθερωθεί όταν σταματήσει η διόγκωση του δημόσιου τομέα που παρακρατεί το κεφάλαιο σε αντιπαραγωγικές θέσεις και όταν μειωθούν ή εξαλειφθούν τα τέλη έκδοσης αδειών επαγγελμάτων και βιοτεχνικών/βιομηχανικών μονάδων.

    Μου κάνει όμως εντύπωση και αυτή η φράση "την επιχείρηση του πατέρα τους". Διότι ξέρω και ότι "μένουν στο σπίτι που έχτισε ο πατέρας ή ο παππούς τους". Μπας και αυτό σημαίνει ότι οι νέες γενιές (ούτε μαγαζί ούτε σπίτι ούτε δυνατότητα για κάτι τέτοιο) είναι ουσιαστικά φτωχομπινέδες σε σχέση με τις γενιές των πατεράδων τους;

    ReplyDelete
  8. Στην επαρχία υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες και με μικρό κεφάλαιο.
    Αλλού είναι το πρόβλημα.

    Π.χ σκεφτήκαμε κάποια στιγμή να αγοράσουμε ένα μικρό λεωφοριάκι και να το δρομολογήσουμε σε μια γραμμή που το ΚΤΕΛ δεν πρόσφερε καθημερινή και απευθείας σύνδεση σε δύο από τους τουριστικότερους προορισμούς της Ελλάδος.

    Αφού το ψάξαμε λίγο θέλαμε 50.000 με 80.000 για την αγορά μικρού μεταχειρισμένου λεωφορείου και άλλα 80.000 για την άδεια δημόσιας χρήσης. Εκεί μας έκοψε τα πόδια.

    Απελευθερώστε ρε τα κλειστά επαγγέλματα και ανοίξτε τον ανταγωνισμό που έχουνε βάλει τα λαμόγια να τρώνε παντού με χρυσά κουτάλια. Πας στο ΚΤΕΛ και βλέπεις τους κοιλαράδες άξεστους μουστακοφόρους χωριάτες να είναι τρεις-τρεις σε κάθε λεωφορείο. Ένας ο οδηγός, ένας για τα εισιτήρια και ένας για τις βαλίτσες, αααα και ένας τέταρτος για να ελέγχει τα εισιτήρια που έκοψε ο δεύτερος.

    Αν είναι δυνατόν....

    ReplyDelete
  9. Μπας και αυτό σημαίνει ότι οι νέες γενιές (ούτε μαγαζί ούτε σπίτι ούτε δυνατότητα για κάτι τέτοιο) είναι ουσιαστικά φτωχομπινέδες σε σχέση με τις γενιές των πατεράδων τους;

    Όχι, όχι, όχι, δεν είναι έτσι...

    Δεν είναι το ίδιο να ξεκινάς και να επενδύεις σε μια υπανάπτυκτη χώρα που στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα, όπως ήταν η Ελλάδα το 70 και το 80, και άλλο να προσπαθείς να εισέλθεις σε μια ώριμη αγορά, πόσο μάλλον σε μία που τα πάσης φύσεως λαμόγια την έχουν μετατρέψει σε κλείστή οικονομία τύπου Β. Κορέας.

    Υπάρχει διαφορά. Αλλά ακόμα και έτσι, είναι τέτοιο το χάος της δικής μας γενιάς σε σχέση με τους πατεράδες μας που αν το παιχνίδι έρθει στα ίσια τους μέσους πενηντάριδες μικροεπιχειρηματίες της λαμογιάς, τους τρώω πλέον σαν τα πατατάκια. Αρκεί να έρθει το παιχνίδι στα ίσια. Όχι να θέλω 80.000 ευρώ για μια άδεια μόνο... έλεος!

    Toυς "πατεράδες" μου τους βλέπω καθημερινά και το μόνο που λέω είναι ότι αποτέλεσαν την πιο κωλόφαρδη γενιά της ιστορίας. Πιάνανε σκατό και βγάζανε χρυσό κι όχι από ικανότητα. Είναι γνωστά αυτά, τι να λέμε τώρα. Και τους έχουμε και μας κοκορεύονται για τα καταρθώματά τους, για τις βιλάρες τους, τις επιχειρήσεις τους, τα μερσέντες τους, τις γκόμενες και τα σχετικά.

    ReplyDelete
  10. Οταν ο οικος Ficht άκουσε το Λοβέρδο να λέει ότι:
    1) θα μοριοδοτήσει τους σταζέρς για να διοριστούν μαζικά στο δημόσιο,
    2)θα καταργήσει τις διατάξεις του νόμου της Πετραλιά για τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών,
    3)Θα χορηγήσει άπαξ επίδομα 1600 ευρώ στους απεργούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης,
    4)Δεν θα θίξει τα επικουρικά ταμεία,αυτά δηλ.που δίνουν συντάξεις 120%,
    5) θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το κανάκεμα του λαού ,καθότι κανακάρης ο ίδιος της Β' Αθηνών,

    ΑΟΠΟΦΑΣΙΣΕ

    ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    Κατάλαβες ΓΑΠ;

    ReplyDelete
  11. Αφού το ψάξαμε λίγο θέλαμε 50.000 με 80.000 για την αγορά μικρού μεταχειρισμένου λεωφορείου και άλλα 80.000 για την άδεια δημόσιας χρήσης. Εκεί μας έκοψε τα πόδια.

    Αυτό το έχω θίξει και πολλές φορές εδώ μέσα μάλιστα.
    Ο μεγαλύτερος εχθρός των νέων, είναι το Κράτος, τελεία και παύλα. Οι νέοι εξ ορισμού έχουν δύναμη και αντοχή και το Κράτος τα γαμάει όλα γιατί προστατεύει τους "παλιούς χοντρούς". Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ στις ΗΠΑ: αντί να αφήσει τους δεινόσαυρους να κλείσουν και να πάρουν τη θέση τους οι μικρότερες και νεανικότερες τράπεζες εν ριπή οφθαλμού, έπιασε και ξελάσπωσε τις παλιές δεινοσαυρικές τράπεζες, διαγράφοντας έτσι το Τέλος του Δυτικού Πολιτισμού (και στην Ευρώπη, μια κι αυτοί τα ίδια κάνουν - κόβουν χρήμα για τους δεινοσαύρους τα οποία καλείται να πληρώσει η νεολαία).
    Ο "σοσιαλισμός των ισχυρών" ήταν πάντα ο μεγαλύτερος εχθρός των νέων. Τους κόβει πόδια και φτερά.

    ReplyDelete
  12. ""Το "παλαιό Παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ" δεν ψήφισε Ξυνίδη"".
    Εφημερίδες

    Αλλο Παπανδρέου και άλλο ΓΑΠ.
    Οσοι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις που θα ακολουθήσουν για να σωθή η χώρα.Θυμίζω τη χθεσινή δήλωση του ΓΑΠ: "Με ενδιαφέρει η Χώρα και το ΠΑΣΟΚ της επόμενης δεκαετίας".
    Μετά απο δέκα χρόνια, που θα ολοκληρωθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι τομές του ΓΑΠ, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα.
    Στο μεταξύ στη δεκαετία θα πέσει πολύ "αίμα".

    ReplyDelete
  13. ΓΑΠ,ο Εθνικός Κυβερνήτης,ο Καποδίστριας.

    ReplyDelete
  14. Το να αποκαλούμε το ΓΑΠ Πρωθυπουργό το βρίσκω αρκετά προσβλητικό.Πρέπει να τον απαλλάξουμε απο αυτή τη ρετσινιά.

    ReplyDelete
  15. Ε όχι και Καποδίστριας ο ΓΑΠ !

    Αλλωστε και τον Καποδίστρια Έλληνες τον σκότωσαν.

    Ας χαμηλώσουμε τους τόνους, η έπαρση είναι κακός σύμβουλος.

    Ο ΓΑΠ ψηφίστηκε επειδή απέτυχε οικτρά ο προκάτοχός του και όχι επειδή έπεισε αυτός ή η ομάδα του.

    Καλές προθέσεις έχει αναμφίβολα.

    Το αν θα καταφέρει να αναστηλώσει μέρος της διάλυσης (γιά την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοιρο ευθυνών) θα το δούμε.

    Μακάρι- όσο θα προσπαθεί θα έχει την αρωγή όλων των υγειώς σκεπτόμενων Ελλήνων

    ReplyDelete
  16. Εγώ πάντως λέω ότι όλα τα κόμματα έχουν τα καλά και τα κακά τους στοιχεία, έτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση να έχει κυρίως κακά, ανίκανη να αξιοποιήσει τις δυνάμεις των εκτός του κομματικού μηχανισμού (αγορά, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, think tanks, διεθνείς συμμαχίες και δίκτυα κλπ) κι αυτό κυρίως γιατί ήταν άπειρος, τεμπέλης και εκ του αποτελέσματος ανίκανος ο τιμονιέρης, Κώστας Καραμανλής.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ, λέω ότι πχ ο Χρυσοχοϊδης έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της διακυβέρνησης και δείχνει από την πρώτη κιόλας μέρα αποφασιστικότητα και σχέδιο. Από την άλλη έχεις το Λοβέρδο, που αν δεν ήταν ο κέρβερος όπως λέει κι ο Παρμενιδης Πάγκαλος, θα σερνόταν πίσω από τα μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα, τις μαφίες Μητρόπουλος και σια και τίποτα δε θα γινότανε. Ωραία άποψη του Βήματος Κυριακής "Υπουργός και Υπουργός" επί του θέματος.

    Το παραπάνω παράδειγμα ως προς το ότι δεν υπάρχουν δαίμονες και άγγελοι, το ζήτημα είναι η κοινωνία η ίδια να μπορεί να τραβάει κουπί στο βαθμό που μπορεί και να δείχνει τα σήματα στους τιμονιέρηδες ότι το καράβι αντέχει.

    ReplyDelete
  17. Lefteris,
    αυτο το οποίο δεν εχεις καταλάβει ειναι οτι ειναι δικαιολογημένη αυτη η εμμονή για το δημόσιο, διοτι πολύ απλά το δημόσιο έχει ΤΡΕΛΟ ΧΡΗΜΑ, εν συγκρίσει με τον ιδιωτικό τομέα.

    Ξέρω εργαζόμενο σε ΔΕΚΟ ο οποίος λαμβάνει 6.000 ευρώ το μήνα. Με επιδόματα, νυχτερινά κτλ του βγαίνουν τόσα. Συνειδητοποιείς το ποσό?

    Τώρα που μπαίνουν ιδιωτικές εταιρίες και δίνουν top salary 600-700 ευρώ (ΜΕ υπερωρίες νυχτερινά κτλ), φαίνονται οι χαοτικές διαφορές.

    Το μεγάλο φαγοπότι ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, οπου η κυβέρνηση Σημίτη έδινε αβέρτα τρελές αυξήσεις και επιδόματα στους ΔΥ καθε χρόνο. Αποτέλεσμα αυτών των παροχών να ανοίξει η ψαλίδα και να απογειωθούν οι αποδοχές των ΔΥ σε τρελά επίπεδα για τα Ελληνικά δεδομένα.

    Απο την άλλη, φυσικά και όλοι οι ΔΥ κλαίγονται, αποκρύπτοντας τα επιδόματα που λαμβάνουν, τα εφάπαξ και τα σχετικά. Είναι η υποκρισία και το θέατρο, σε όλο τους το μεγαλείο.

    Αν ο ιδιωτικός τομέας είχε τις αποδοχές του δημοσίου για τους υπαλλήλους του, τοτε δεν θα υπήρχαν αυτα τα φαινόμενα. Δεν είναι τρελός ο κόσμος, ο κάθε άνθρωπος πηγαίνει εκει που υπάρχει ΧΡΗΜΑ. Κανείς δεν γουστάρει να δουλεύει τζάμπα.

    Ας όψεται το ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψε τους ΔΥ σε αριστοκρατία. Και ας μην αναφέρουμε και τα λαδώματα... Υπάλληλος σε πολεοδομία χωρίς βίλα στο Πόρτο Ράφτη δεν νοείται. Και ΑΝ ΘΕΛΕΙ σε εξυπηρετεί. Τι θα του κάνεις? Τον μόνιμο δεν τον κουνάει κανείς, αμα θέλει δεν πατάει τα πόδια του. Πάνε μονο και μόνο για να κονομήσουν απο τα "τυχερά (φακελακια). Μιλάμε για χοντρή κονόμα...

    Αμα περάσεις μέσω ΑΣΕΠ σε μια "υπηρεσία", και απο κει και πέρα πας και λαδώνεσαι (κλέβεις δηλαδή) ανοικτά, θα σου πουνε και ΜΠΡΑΒΟ!

    Ο Τριανταφυλλόπουλος είχε βγάλει στον αέρα εφοριακό που λαδωνόταν... Ε και? Τι της έκαναν? ΤΙΠΟΤΑ! ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΣΟΚ ΚΥΡΙΟΙ!
    Στην θέση της, συνεχίζει να τα παίρνει. Και να σου κι άλλο εξοχικό στην Κινέτα η μαντάμ!

    Το μονο που τον ενδιαφέρει τον μέσο Έλληνα, είναι οι κλέφτες να είναι οι άριστοι, μέσω ΑΣΕΠ! Έτσι διατηρεί ελπίδα οτι μπορει κάποτε να χωθεί και το παιδί του "αξιοκρατικά" μέσα στην φάμπρικα και να κονομάει εις βάρος των υπολοίπων.

    Γι αυτο και σπουδάζουν. Για να μπουν στο Δημόσιο! Όλοι το λένε!

    Το πιάνεις?

    "Αυτή είναι η Ελλάδα", που έλεγε και ο Σημίτης. Και κάτσε εσύ να μιλάς για... επιχειρήσεις και άλλα...

    ReplyDelete
  18. εντυπωσιακο μου φαινεται οτι το ολο κειμενο εστιαζει στο τι ειναι δηθεν δικαιο για τους εργαζομενους και οχι τι ειναι καλο για το δημοσιο που θα προσλαβει αυτα τα ατομα!

    δεν ειναι φιλοπτωχο ταμειο η εργασια στο δημοσιο, ειναι υπηρεσια προς τους πολιτες που χρηματοδοτειται απο τους φορους τους! Τους αξιοτερους θα παρουμε στο δημοσιο, ολα τα αλλα ειναι οχι μονο αντιπαραγωγικα αλλα αφηνουν και παραθυρακι για μυστηριες ευνοικες ρυθμισεις κτλ

    Απο κει και περα, αν το κρατος θεωρει οτι καποιοι πολιτες αξιζουν οικονομικης ενισχυσης, ας το κανει ευθεως με επιδοματα, οχι με προσληψη σε θεσεις για τις οποιες δεν κανουν.

    ReplyDelete
  19. s g,
    εσυ ρε μεγάλε ξεπέρασες και την ΑΔΕΔΥ! Έδωσες αξία, ψυχή και υπόσταση στο καρκίνωμα. Έκανες το κράτος θρησκεία!

    Όσο υπάρχουν άτομα με τετοιες αντιλήψεις, τόσο η Ελλάδα θα είναι ο βόθρος και η ντροπή της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

    Και χωρίς παρεξήγηση, είναι απορίας άξιον πως στο προφίλ σου υπάρχει σύνδεσμος που οδηγεί στο e-rooster.

    ReplyDelete