Tuesday, October 6, 2009

Καινοτολμήστε. Τι ζητάει η γενιά των 700 από τη νέα κυβέρνηση

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά κατάφεραν μια συντριπτική ήττα στη ΝΔ και τον κ. Κ.Καραμανλή. Ο ελληνικός λαός τιμώρησε με ιστορικά χαμηλά ποσοστά τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα, για πολλοστή φορά τα τελευταία 35 χρόνια, οι Έλληνες πολίτες προικοδότησαν μια νέα κυβέρνηση με ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, μια καθαρή και ισχυρή εντολή για ριζικές αλλαγές στο οικονομικό και θεσμικό τοπίο.

Είναι αυτονόητο ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απορρίψει κάθε δεύτερη σκέψη για θεωρίες καμένης γης και να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά α) στην εύρεση κεφαλαίων για τόνωση της ανάπτυξης με ταυτόχρονη εξισορρόπηση του δημοσιονομικού, β) στην αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης με όχημα την πράσινη οικονομία και έμφαση στην αξιοποίηση των εργατών γνώσης, γ) θεσμική αναδιάρθρωση για μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη αποκέντρωση, δ) εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του κράτους, ε) ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.

Παράλληλα, πρέπει να σκύψει με ειλικρίνεια και διάθεση επίτευξης χειροπιαστών αποτελεσμάτων στο μείζον ζήτημα της γενιάς των 700 ευρώ. Των νέων με τα κομμένα φτερά που βλέπουν τα παλιά δεδομένα της εργασιακής ανασφάλειας να επιστρέφουν -χαμηλές αμοιβές, υπερεργασία, πολυαπασχόληση, μαύρη εργασία-, τους μηχανισμούς κοινωνικής και οικονομικής ανόδου να έχουν φρακάρει, και τη διαγενεακή ανισότητα να αυξάνεται μέσα από τη δημόσια υπερχρέωση και τη διεύρυνση του οικολογικού ελλείμματος.

Σαν G700 θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνουν τα εξής πράγματα από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο επίπεδο των θεσμών:

1. Να ανοίξει τη διαδικασία διαβούλευσης εντάσσοντας σ' αυτή την Κοινωνία των Πολιτών: οργανώσεις, άτυπες ομάδες και κινήσεις πολιτών από τη γειτονιά και τον πολιτισμό μέχρι την εργασία, grassroot ή netroot διαδικτυακές ομάδες. Δεν μπορεί τα νομοσχέδια, τα σχέδια νόμου και οι προτάσεις νόμου που συζητιούνται στη Βουλή, να τα κουβεντιάζουν μόνο τα κόμματα, τα συνδικάτα και οι εκπρόσωποι της αγοράς, με την πλειοψηφία της κοινωνίας να μένει απέξω. Αμέτοχη, χωρίς φωνή πετώντας πέτρες από τα blogs ή το πεζοδρόμιο. Δεν μπορεί να μην επιτρέπεται στις οργανώσεις πολιτών να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση πάνω σε θέματα και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που τους αφορούν. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της θεσμικής κατοχύρωσης της συμμετοχής της ΚτΠ στη διαβούλευση, μπορεί να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Εκπροσώπων Συμφερόντων στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Μητρώου Εκπροσώπων Συμφερόντων με δυνατότητα των εγγεγραμμένων ομάδων ή φορέων να καταγράφουν την άποψή τους και υποχρέωση του κράτους να τη δημοσιεύει στο διαδίκτυο σε ειδική ιστοσελίδα μαζί με τις επίσημες απόψεις όλων των φορέων, αλλά και προαιρετική πρόσκληση των ομάδων αυτών σε ακρόαση από την αρμόδια κάθε φορά Επιτροπή της Βουλής.

2. Να κατοχυρωθεί θεσμικά η έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης. Να δημιουργηθεί καταρχάς Συνήγορος των μελλοντικών γενεών, υπό τη μορφή ανεξάρτητης αρχής ή ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής με κατοχυρωμένη όμως συμμετοχή και εκπροσώπων από την ΚτΠ, με αντικείμενο την αξιολόγηση των δημοσιονομικών και οικολογικών επιπτώσεων των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεύτερον, να κατοχυρωθεί η αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης στο Σύνταγμα.

3. Να δημιουργηθεί γνωμοδοτικός διαγενεακός προϋπολογισμός, όπου θα αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών σε βάθος τριανταετίας, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στους υπόλοιπους τομείς, και θα υπολογίζεται το καθαρό δημοσιονομικό βάρος (fiscal burden) που αφήνει η μία γενιά στην άλλη καθώς και το καθαρό ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει η μία γενιά να πληρώσει κατά τη διάρκεια της ζωής της ως φόρο (life time net tax rate) ή ως χρέος για να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτές.

Στο επίπεδο των πολιτικών:

3. Να προωθηθεί ένα New Deal για νέους. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για κατάργηση των stage από το Δημόσιο και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων σαν κίνητρο για πιο εύκολη ένταξη στην αγορά εργασίας. Έχουμε προτείνει ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης των νέων στα πρώτα τους εργασιακά βήματα. Με ένα πριμ απασχόλησης της τάξης των 30 λεπτών για κάθε ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 300 και μέχρι τα 700 ευρώ και κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας ή ενοικίασης κατοικίας. Το πακέτο θα αφορά σε νέους που διανύουν τα τρία πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου.

4. Να ανοίξει η κουβέντα για το ασφαλιστικό στη λογική ότι πρέπει να μεταβούμε σ' ένα νέο κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα. Δεδομένων των πιέσεων που θέτει στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα η διαδικασία πληθυσμιακής γήρανσης, πρέπει να βρούμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε τις μελλοντικές υποχρεώσεις χωρίς να ξεζουμίζουμε τους εργαζόμενους και ειδικά τους νέους και τις μελλοντικές γενιές. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προτείνει ένα μικτό ασφαλιστικό σύστημα με έναν πυλώνα βασικής σύνταξης αναδιανεμητικής λογικής (αλληλεγγύης των γενεών) και έναν πυλώνα προσωπικής αποταμίευσης κεφαλαιοποιητικής λογικής.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να καινοτολμήσει. Με μία τόσο ευρεία νίκη, ένα τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, και δεδομένου του προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αμφιταλαντεύσεις, ναι μεν αλλά, ήξεις αφίξεις, τετριμμένα πράγματα, και στρογγυλό κυβερνητικό λόγο. Για τη γενιά των 700 ευρώ μια τολμηρή και καινοτόμα ταυτόχρονα κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα σκύψει με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του διαγενεακού ζητήματος. Αν αδιαφορήσει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι μία απ' τα ίδια και η κατάληξή της θα είναι η αναμενόμενη. Γρήγορη παρακμή, κοινωνική γκρίνια και τελικά πτώση.

54 comments:

  1. Εχω τη γνώμη ότι η G700 πρέπει να συνταχθεί με εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν στον "beyond wall street world".Πάνω σαυτό στηρίζεται όλη η καινοτόμος σύγχρονη προοδευτική σκέψη.Και αυτό να το κάνει σαφές στην ιδεολογική της πλατφόρμα.Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναζητήσει συμμάχους και συνομιλητές μαζί με τους οποίους μπορεί να παλαίψει για την κοινωνία των "θεσμών και κανόνων ".Αυτό το ιδεολογικό ξεκαθάρισμα θα δώσει νόημα σε κάθε θεσμική πρόταση όπως αυτή της θεσμοθέτησης του συνηγόρου των μελλοντικών γενεών.

    ReplyDelete
  2. Aυτό το ρεύμα σκέψης εκφράζει η institutional economist Ελενα Παναρίτη.Την επέλεξε ο ΓΑΠ για συνεργάτη του στην απόπειρα πιλοτικής εφαρμογής στην Ελλάδα ενος αναπτυξιακού μοντέλου στηριζόμενου στα beyond wall street economis.

    ReplyDelete
  3. Για υφυπουργός ή σύμβουλος στο Μαξίμου καλή είναι η Παναρίτη, αλλά μέχρι εκεί.

    Δε χρειάζεται ιδεολογικό ξακαθάρισμα όταν κάποιος φέρεται ως εκφραστής της συμμετοχικής δημοκρατίας. Εγώ λέω ο ΓΑΠ να ανατρέψει τη διαβούλευση του 1/3 (επαγγελματίες), με τα 2/3 (κοινωνία) απ' έξω. Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα πολλές κατηγορίες ανθρώπων δεν εκπροσωπούνται.

    ReplyDelete
  4. Το άρθρο του guardian για τις ελληνικές εκλογές

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/oct/06/greece-george-papandreou-going-spartan

    είναι εκθειαστικό για τον ΓΑΠ.

    Στην οικονομία να δούμε τι θα βάλει. Συμμερίζομαι ανησυχίες FT (http://www.ft.com/cms/s/294ac516-b20f-11de-a271-00144feab49a,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F294ac516-b20f-11de-a271-00144feab49a.html&_i_referer=http%3A%2F%2Fsearch.ft.com%2Fsearch%3FqueryText%3DGreece%26ftsearchType%3Dtype_news) Μυρίζομαι επιλογές Light.

    ReplyDelete
  5. Η διαβούλευση είναι μέσον, είναι τρόπος, είναι εργαλείο συμετοχικότητας αλλά κάποιος πρέπει να κρατάει τη μπαγκέντα.Και ο τρόπος που κινείται η μπαγκέντα υποδηλώνει ένα ολόκληρο σύστημα Αρχών ,Αξιών και βασικών πεποιθήσεων που έχουν αξιωματική μορφή και όλα μαζί συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε ιδεολογία.

    ReplyDelete
  6. Ναι, άλλα άλλη μουσική θα παίξει ο μαέστρος με τη μία μπάντα της κοινωνίας και άλλη με τους κοιλαράδες συνδικαλΗΣΤΕΣ.

    Δυστυχώς δεν μπήκαν οι ΟΠ αλλά αύξησαν κατά 100,000 τις ψήφους τους. Σημαντική εξέλιξη. Την επόμενη φορά μέσα.

    ReplyDelete
  7. Ο Παπανδρέου πρότεινε τον Χρυσόγελο για Υπουργό Περιβάλλοντος και αρνήθηκε. Τι αρνείσαι ρε καραμήτρο...Αλλά κι ο άλλος τελευταία στιγμή τα άφησε. Καλά κρασιά. Θα δούμε κανένα ζώον στο πράσινο υπουργείο και άντε γεια.

    ReplyDelete
  8. τους ξεμπρόστιασε τους πράσινους.
    -Έχετε όρεξη να δουλέψετε; Ορίστε
    -Μπα ευχαριστούμε δε θα πάρουμε.

    Ο Γιωργάκης έχει έξυπνους συμβούλους

    ReplyDelete
  9. Έχουμε προτείνει ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης των νέων στα πρώτα τους εργασιακά βήματα. Με ένα πριμ απασχόλησης της τάξης των 30 λεπτών για κάθε ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 300 και μέχρι τα 700 ευρώ και κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας ή ενοικίασης κατοικίας. Το πακέτο θα αφορά σε νέους που διανύουν τα τρία πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου.

    Προτείνετε απίστευτες βλακείες και απο τα γραφόμενά σας είναι πασιφανές ότι είστε άσχετοι και ελαφρόμυαλοι. Μιλάτε για "Διαγενεακή δικαιοσύνη", ενώ με την εφαρμογή των προτάσεών σας ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ η ανεργία και η μαυρη εργασία στους τριαντάρηδες.

    Με απλά λόγια, ζητάτε απο την γενια των σημερινών τριαντάρηδων να πληρώσει τον λογαριασμό και των προηγουμένων αλλα και των επομένων.

    Τετοιες προτάσεις ουτε απο απόφοιτο δημοτικού δεν θα περίμενα.
    Μηπως τελικά ο ΓΑΠ σας διαβάζει και ανακοινώνει κατι τέτοια μαργαριτάρια κάθε λίγο?

    "Καταπολεμούμε την ανεργία" με το να την μεταθέτουμε στους 30άρηδες...
    Είστε για γέλια, λυπάμαι για λογαριασμό σας.

    Ιωάννης Κρητικάκης
    Αμπελόκηποι - Αθήνα

    ReplyDelete
  10. Τα "wall street economics" τα είχα ζήσει μόνο στην Ευρώπη. Όταν ζούσα στο Midwest (Indiana, Illinois, Oklahoma) τα εία ξεχάσει αυτά και ζούσα μέσα σε τοπικές, δραστήριες οικονομίες, μακριά από το "Κράτος" και με επάρκεια πλούτου στις περισσότερες περιοχές (προϊόντα - σπίτια - τρόφιμα - ελεύθερος χρόνος).

    Μόλις μετακόμισα στη Φιλαδέλφεια - να τα πάλι τα wall street economics και οι συνέπειές τους: παρακμή, κρατική παρέμβαση, "πακέτα" της τεμπελιάς και της εξάρτησης, παρακμιακή υποδομή.

    Η Wall Street είναι ο σαφέστερος εχθρός της πραγματικής Αμερικής και της προοδευτικής Ευρώπης.

    Προσωπικά (δεν έχω όρεξη να γράφω λεπτομέρειες) συσχετίζω τη wall street και τη Νέα Υόρκη γενικά, με το βατικανό, την ιερά εξέταση, την "παλιά Ευρώπη" κλπ κλπ.

    Στην πραγματική Αμερική (Midwest κυρίως) είναι που πέρασα τα πιο ελεύθερα χρόνια της ζωής μου (α, και στην Κρήτη ως παιδί και νέος ενήλικος - να μην το ξεχνάω αυτό).

    ReplyDelete
  11. Θετικές εντυπώσεις σε Ελληνες και ξένους προκάλεσε ο τρόπος διάταξης των στελεχών στη κυβέρνηση.Ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση.
    Οι πιό σημαντικές θέσεις είναι του Βενιζέλου και του χρυσοχοίδη.Το βαρύ πυροβολικό και οι χαμάληδες σε μια χώρα με ανοιχτά προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής Ασφάλειας.
    its the national security and not the economy stupid!
    Sorry για το βαρβαρισμό.

    ReplyDelete
  12. Η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια πρέπει να ενιαιοποιηθούν επιχειρησιακά.Και κάποια στιγμή να γίνουν ενιαίο υπουργείο:Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας.Tα θέματα καθημερινής τάξης πρέπει να πάνε στους Δήμους.

    ReplyDelete
  13. Aρκεί να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ Εθνικής Ασφάλειας και παραβατικής συμπεριφοράς των μεμονωμένων ατόμων.

    ReplyDelete
  14. Διακεδαστικές υποψηφιότητες για την ηγεσία της ΝΔ.
    Αλλά ακούστεμε.Τον "μεγάλου εκτοπίσματος" μπο-Χέσα θα διαδεχθεί η "μεγάλου διαμετρήματος" ντ-Ουράδα.

    ReplyDelete
  15. Εγώ πάλι θεωρώ τις επιλογές του ΓΑΠ επιλογές ηγεμονίσκου. Καινοτόλμησε ή κενοτόλμησε?

    ReplyDelete
  16. Σιγά Yianniskriti σιγά. Μας άρπαξες από τα μούτρα. Negative tax λέγεται το πριμ απασχόλησης που προτείνουμε και όπου έχει εφαρμοστεί, πχ οικογένειες με έναν εργαζόμενο και άΕργη μητέρα στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα, δηλαδή σε έξοδο από τη φτώχεια πολλών χιλιάδων νοικοκυριών. Επίσης όπως βλέπεις προτείνουμε να αλλάξει και το ασφαλιστικό έτσι ώστε οι τριαντάρηδες να μην πληρώσουν τη νύφη της πληθυσμιακής γήρανσης.

    Lefteris, "η Wall Street είναι ο σαφέστερος εχθρός της πραγματικής Αμερικής και της προοδευτικής Ευρώπης." We could not agree more.

    ReplyDelete
  17. Δίκιο είχε ο Keynes που φώναξε "θάνατος στον ραντιέρη"

    ReplyDelete
  18. Παρμενίδη ακόμα με τη ΝΔ ασχολείσαι; Πρόσεχε γιατί έχεις κομφουκιανές τάσεις. Οι ΟΠ έπρεπε να αρπάξουν την ευκαιρία ρε γαμώτο. Η Μπιρμπίλη είναι πολύ καλή, αλλά φοβάμαι μη τη λιώσει ο οδοστρωτήρας των λόμπι της ενέργειας. Τις προτάσεις να τις στείλετε στον Πάγκαλο να τις προωθήσει, γιατί τους άλλους δεν τους κόβω.

    ReplyDelete
  19. Με τη ΝΔ θα ασχολούμαστε γιατί είναι μεγάλη παράταξη και αν αρρωστήσει βαρειά θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.Πρέπει να τη βοηθήσουμε να γειάνει.
    Φυσικά με τις αναγκαίες δόσεις.Χωρίς μονομανία και με προσοχή στις προτεραιότητες.Εδώ, αυτό το μπλόγκ, πρέπει να φιλοδοξεί να βάζει την ατζέντα και όχι να ακολουθεί τους άλλους,τους όποιους άλλους.

    ReplyDelete
  20. Οσον αφορά τη συνεργασία με τους οικολόγους η πρόταση έπρεπε να γίνει δημόσια και νωρίς ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να συζητήσουν τους όρους και τις προυποθέσεις.Το ίδιο έπρεπε να κάνει και προς το ΣΥΡΙΖΑ.
    Ομως είναι ανώριμα ακόμη τα πράματα.Ερμηνεύοντας δε το εκλογικό μήνυμα, νομίζω ότι ο λαός δεν έστειλε μήνυμα συνεργασίας στο ΓΑΠ με οικολόγους και ΣΥΡΙΖΑ,αλλά ισχυρό μήνυμα αυτοδυναμίας.
    Η εποχή των συνεργασιών θα έλθει αργότερα όταν αλλάξει και η διοικητική δομή της χώρας με αλλαγή και του εκλογικού συστήματος.

    ReplyDelete
  21. Και μη ξεχνάμε ότι σαυτές τις εκλογές ψηφίσαμε για πρωθυπουργό και όχι για κόμματα.Μοιάζει λίγο έξω απο την κατεστημένη ερμηνεία του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος.Εδώ μιλάμε ότι συτές τις εκλογές οι Ελληνες δεν ψήφισαν κόμματα αλλά πρωθυπουργό.Πήραν μια προεδρική πολιτειακή μορφή αυτές οι εκλογές.Οπότε τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για ΓΑΠ-ADMINISTRATION.

    ReplyDelete
  22. ΕΙΧΑΜΕ δηλ.διπλές εκλογές. Για πρωθυπουργό-πρόεδρο- Administrator αφενός, και βουλευτικές, για εκλογή νομοθετικού σώματος αφετέρου.

    ReplyDelete
  23. Ενδιαφέροντα αυτά που λες παρμενίδη για τη συνεργασία. Προσθέτω ότι έτσι όπως επιχειρήθηκε ήταν εκ του πονηρού. Στημένη διαδικασία.

    Αν άκουσε κανείς την ομιλία στο Υπουργικό ήταν πολύ καλή. Πλήρης αποχώρηση από το μοντέλο Καραμανλή και την ηθικολογία με το σεμνά και ταπεινά. Έδωσε στίγμα ανθρώπου που ξέρει ποια είναι τα κακώς κείμενα και θέλει να τα αλλάξει. ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

    ReplyDelete
  24. Και για να επανέλθω στον Παπανδρέου σύντομα, αυτά που είπε ο ίδιος για το ασφαλιστικό, αυτά που λέει ο Λοβέρδος και ο Κουτρουμάνης πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε για τα αν θα γίνει κάτι.

    Δεν πρέπει να ανοίξει ο διάλογος, όπως λέτε, αυτός έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Πρέπει να γίνουν πράξεις. Αφήστε που στον διάλογο αυτό ο Παπανδρέου και οι αρμόδιοι υπουργοί του δε λένε αυτά που λέτε κι εσείς. Και αφού αυτός είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξης του Blog, περιμένω έντονη κριτική στη δεδηλωμένη στάση απραξίας και μπαλωμάτων του ΠΑΣΟΚ, έναντι των διαρθρωτικών αλλαγών που εσείς προωθείτε.

    Προτείνω να γράψετε ένα άρθρο αναλύοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ για το τι δεν πάει καλά με το ασφαλιστικό, σε αντιδιαστολή με τις δικές σας.

    Το κλίμα αισιοδοξίας είναι καλό, αλλά μην αγνοούμε και πράγματα που βγάζουν μάτι, όταν είναι τόσο σημαντικά.

    ReplyDelete
  25. θΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ .

    Στο ΓΑΠ δόθηκαν απο το λαό έκτακτες εξουσίες για πολιτειακές μεταβολές(ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ).Τηρουμένων των αναλογιών κάτι ανάλογο συνέβη με το Ελ.Βενιζέλο το 1909-1910.
    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ δημοκρατικες ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ.

    ReplyDelete
  26. Στην Ελλάδα συντελέσθηκε, με θηριώδη λαική ΕΝΤΟΛΗ, και με μεγέθη ΠΟΛΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 44%,μια γιγαντιαία πολιτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ.Ας δούμε αυτό κατ'αρχήν ,ας το συνειδητοποιήσουμε,ας το αφομοιώσουμε, και, με βάση αυτό, ας αρχίσουμε να κρίνουμε τα ερχόμενα.Η όποια γκρίνια για τα ασήμαντα δεν ταιριάζει σαυτή τη φάση.

    ReplyDelete
  27. Θα αστειεύεσαι, Παρμενίδη. Ποια είναι τα ασήμαντα;

    Και ποια τα σημαντικά; -Το κοινωνικό φαινόμενο "ΠΑΣΟΚ" με >10% διαφορά; Αυτό άντε να δεχτούμε ότι ήταν σημαντικό το '81. Αλλά και τότε η πολλή θριαμβολογία και η πολλή "χώνεψη" μάλλον κακό μας έκανε.

    Και η εντολή που πήρε ήταν για τι; Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη εκφράσει απόψεις για το τι δεν πάει καλά με το ασφαλιστικό και για το τι προτίθεται να κάνει. Εσυ συμφωνείς με αυτά; Τα θεωρείς ασήμαντα; Θεωρείς ότι χωράνε αναβολή; Σε ποια φάση πρέπει να τα δούμε; Σήμερα, αύριο, τον άλλο μήνα, τον άλλο χρόνο, την άλλη τετραετία; Ή μήπως όταν ξανακυβερνήσει η ΝΔ;

    ReplyDelete
  28. "Ή μήπως όταν ξανακυβερνήσει η ΝΔ;"

    -Γιατί έτσι κάναμε και επί Σημίτη για το ίδιο θέμα...

    ReplyDelete
  29. Σιγά Yianniskriti σιγά. Μας άρπαξες από τα μούτρα. Negative tax λέγεται το πριμ απασχόλησης που προτείνουμε και όπου έχει εφαρμοστεί. πχ οικογένειες με έναν εργαζόμενο και άΕργη μητέρα στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα, δηλαδή σε έξοδο από τη φτώχεια πολλών χιλιάδων νοικοκυριών. Επίσης όπως βλέπεις προτείνουμε να αλλάξει και το ασφαλιστικό έτσι ώστε οι τριαντάρηδες να μην πληρώσουν τη νύφη της πληθυσμιακής γήρανσης.

    Οποιοδήποτε μέτρο "ευνοεί" μια κοινωνική ομάδα αυτομάτως πέφτει στις πλάτες των υπολοίπων.
    Το θεμα είναι να βοηθηθούν αυτοι οι οποίοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχουν ανάγκη, και οχι αποκλειστικά οι 20ρηδες.

    Και για να λέμε την απόλυτη αλήθεια, ένας 20άρης σήμερα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρει εργασία εν συγκρίσει με έναν 30 και βάλε.

    Τέλος, ελπίζω να καταλαβαίνετε και οι ίδιοι οτι το παράδειγμα που χρησιμοποιείτε

    πχ οικογένειες με έναν εργαζόμενο και άΕργη μητέρα στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα, δηλαδή σε έξοδο από τη φτώχεια πολλών χιλιάδων νοικοκυριών.

    είναι παντελώς άσχετο. Εγω δεν εναντιώθηκα σε μέτρα πρόνοιας, απλά είπα οτι το να μεταθέτεις την ανεργία απο τους 20ρηδες στους 30άρηδες είναι βλακώδες και εγκληματικό για μια γενιά που όλο πληρώνει.

    ReplyDelete
  30. @ yianniskriti

    1. Λόγω πληθυσμιακής γήρανσης και ανατροπής της δημογραφικής ισορροπίας, οι νέοι αποτελούν μια ευπαθή κοινωνική ομάδα

    2. ένας 20ρης έχει πιθανότητα να είναι κατά 25% άνεργος σύγκριση με έναν άνω των 25 που έχει πιθανότητα να είναι κατά 12% άνεργος (εξίσου τραγικό άλλα υποδιπλάσιο μέγεθος)

    3. το New Deal για νέους που προτείνουμε (μέτρα στήριξης των νέων που εφαρμόζονται σε διάφορες μορφές και σε χώρες όπως η Αγγλία) αφορά σε όσους ξεκινάνε τον εργασιακό τους βίο και δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από τρία χρόνια εργασίας, είτε είναι 20 είτε είναι 30 ετών. Ουσιαστικά αφορά σε ένα πρόγραμμα στήριξης του ξεκινήματος στην εργασία. Jump Start για να ξεκολλήσουν από το σπίτι.

    4. δεν είναι κατανοητό το πως αυτό που προτείνουμε θα μεταφέρει την ανεργία από τη μία στην άλλη ηλικιακή ομάδα.

    5.ΛΕΣ "Οποιοδήποτε μέτρο "ευνοεί" μια κοινωνική ομάδα αυτομάτως πέφτει στις πλάτες των υπολοίπων.
    Το θεμα είναι να βοηθηθούν αυτοι οι οποίοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχουν ανάγκη, και οχι αποκλειστικά οι 20ρηδες."

    Λέμε: Οι νέοι, με εξαίρεση κάποιους γόνους πλούσιων οικογενειών, στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου έχουν πραγματικά ανάγκη. Μπορεί απλά να γίνει ένα means testing και να αποκλειστούν από το New Deal οι έχοντες. Αυτό όμως είναι τεχνικό ζήτημα και όχι πολιτικό. Πολιτικό είναι να αποφασίσουμε ενισχύσουμε τους νέους να μπουν στην εργασίας και να δουλέψουν αντί να κάθονται σπίτι με το σχέδιο Μάρσαλ της μαμάς και του μπαμπά.

    ReplyDelete
  31. Προτείνω να γράψετε ένα άρθρο αναλύοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ για το τι δεν πάει καλά με το ασφαλιστικό, σε αντιδιαστολή με τις δικές σας.

    Πολλά άρθρα θα γράψουμε και όχι μόνο για το ασφαλιστικό. Οι επιλογές προσώπων στα υπουργεία του κοινωνικού κράτους σηματοδοτούν διάθεση για υποστήριξη του status quo. Η κυβέρνηση όπως και κάθε κυβέρνηση θα κριθεί από αυτά που θα κάνει ή δεν θα κάνει. Έχουμε καιρό μπροστά μας.

    Για την ώρα και επειδή ο ΓΑΠ έκανε μια πάρα πολύ καλή τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, το κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς, βάζοντας σε υψηλή προτεραιότητα ΚΑΙ τη διαβούλευση, προτείνουμε η διαβούλευση να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή στην κοινωνία των πολιτών για να μπορούν να πάρουν μέρος όλοι όσοι ενδιαφέρονται με επίσημο θεσμικό τρόπο.

    ReplyDelete
  32. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 07-10-09

    "Άρνηση λόγω Βιέννης για το υπουργείο Περιβάλλοντος"


    Την πρόταση που της έγινε χθες από το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβεβαίωσε σήμερα στη Βιέννη, η Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης στην τοπική Βουλή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και αρχηγός της οργάνωσής του στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Βασιλάκου, είχε δεχθεί το πρωί της Τρίτης τηλεφώνημα από τον κ. Παπανδρέου με τη σχετική πρότασή του και η ίδια ζήτησε να της δοθεί χρόνος μερικών ωρών για να απαντήσει.

    «Τελικά νίκησε η Βιέννη», τόνισε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα πολιτικός, σχολιάζοντας τη δική της απόφαση να μην αποδεχθεί την «πολύ ενδιαφέρουσα και τιμητική» για την ίδια, πρόταση, αλλά να παραμείνει στα πολιτικά καθήκοντά της στη Βιέννη, όπου σε ένα χρόνο διεξάγονται οι τοπικές και δημοτικές εκλογές, να αγωνιστεί και να νικήσει, καθώς δεν αφήνει «τόσο εύκολα αυτή την πρόκληση από τα χέρια της».

    Η κ. Βασιλάκου επισήμανε στις δηλώσεις της πως εκτιμά πολύ τον κ. Παπανδρέου και τις προσπάθειές του να ανοίξει την κυβέρνησή του με μια συμμετοχή σε αυτή των Πρασίνων, η ίδια είναι εδώ και καιρό μέλος σε μια λεγόμενη «Δεξαμενή ιδεών» που είχε ιδρύσει εκείνος παλαιότερα, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η ίδια χαιρετίζει το γεγονός, πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει θεσπίσει ένα «υπερυπουργείο» που περιλαμβάνει τους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος, σχεδιασμού και κλιματικής αλλαγής, και το οποίο είναι κατά κάποιο τρόπο ένα «ονειρώδες χαρτοφυλάκιο».

    Η κ. Βασιλάκου είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου των Ελλήνων Οικολόγων-Πρασίνων στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, με μια υποψηφιότητα «αλληλεγγύης», όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε, για να συνδράμει στον προεκλογικό τους αγώνα ως γνωστή προσωπικότητα και ως επιτυχημένη πολιτικός των Πρασίνων της Αυστρίας.

    Η Μαρία Βασιλάκου είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή, και από πέρσι είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, ενώ εκλέγεται με το Κόμμα των Πρασίνων στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996.

    Το κόμμα της, μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2008 είναι η πέμπτη σε δύναμη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, διαθέτοντας στην αυστριακή Βουλή 20 στο σύνολο των 183 εδρών της, ενώ στις τοπικές και δημοτικές εκλογές της Βιέννης τον Οκτώβριο του 2005 είχε πετύχει ποσοστό 14,63 ο/ο και 14 έδρες στο σύνολο των 100 εδρών της τοπικής Βουλής.

    Η Ελληνίδα πολιτικός γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1969 στην Αθήνα και βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία, συμμετέχοντας από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, για να εκλεγεί το Νοέμβριο 1996 για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή της Βιέννης με το Κόμμα των Πρασίνων".

    ReplyDelete
  33. O Yanniskriti έχει δίκιο και μάλιστα χωρίς να το εκφράζει, υποδηλώνει το βασικό πρόβλημα: το χωρισμό του πληθυσμού σε "ομάδες" και μάλιστα ηλικιακές.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το ξεκίνημα στη ζωή των νέων ως ελεύθεροι επαγγελματίες είναι το κόστος των αδειών και το κόστος επένδυσης και διαβίωσης έως ότου "στρώσει" η δουλειά.

    Αυτά που προτείνετε θα αυξήσουν τη φορολογία (δηλαδή και το κόστος έναρξης δραστηριοτήτων και το κόστος αδειών) και στο τέλος ποιο το όφελος;
    Αντί ο άλλος να βγάζει 600 ευρώ το μήνα, θα βγάζει 700 ή 800 - σιγά τ' αβγά.
    Για να ξεκολλήσει από το σπίτι χρειάζεται, εκτός από φιλοδοξία, 1.500 το μήνα τουλάχιστον (εκτός εάν έρχεται στο διαμέρισμα η μαμά κάθε μέρα με ψώνια και μαγειρεύει) και μάλιστα σε φτηνή περιοχή κι αυτά μόνο για φτηνή συντήρηση. Δηλαδή κάποιος άλλος πρέπει να καλύψει τα μισά - ποιος; οι συνταξιούχοι; όχι βέβαια - θα τα καλύψουν όσοι έχουν τη δύναμη να εργάζονται περισσότερο, δηλαδή οι 30άρηδες - 40άρηδες, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι αντί να κάνουν προκοπή πραγματική, πληρώνουν φόρους για να κάνουν πάρτι οι 20άρηδες στα δικά τους διαμερίσματα.

    Σας έχει πιάσει όλους η "ενοχή της προκοπής" και θέλετε να φορτώνετε παραπάνω όσους έχουντη δύναμη να εργάζονται και να πληρώνουν - άσχημο κόμπλεξ, παραδοσιακά Μεσογειακό ("γαμάτε τους υπεύθυνους για να καλοπερνάνε οι ανεύθυνοι") Αλβανία θα καταντήσετε.

    Δείτε το χάλι της Αμερικής όταν άρχισε αυτή τη νοοτροπία.

    ReplyDelete
  34. @ lefteris

    I have been following this blog since more or less the beginning, and I can claim I have a good understanding of where these guys are getting at. So please spear a moment with me to reflect on the following.

    The fundamental concept of policy reform is “struggle”: the struggle between change and status quo. There is no win win situation in any policy reform, but the main issue is what processes (social, political, operational, organizational) must be followed to ensure that the benefits will surpass the negative consequences of such reforms. One in five young Europeans are locked out of labour markets and not even in education. The undermining of prospects and hopes of younger and future generations leads to a very dangerous sociopolitical condition. The spectre of a “lost generation” threatens democratic functions, equity and social solidarity amongst European societies unless all age groups put their act together (i.e. support change vs status quo).

    The distinction between 20 year olds and 30 years olds that Yianniskriti has made “rather elegantly” is exactly the result of the processes / phenomena G700 has been identifying and suggesting on how to deal with. 20 year olds may find jobs easier because they have limited obligations, they cost less and they are willing to undertake jobs that a 30 year old would not (eg bar staff, seasonal employees in tourist sector, part-time jobs in entertainment sector etc). “Real” jobs that can support advanced responsibilities (family, own property etc) and demands from life are not available to the average 20 and 30 year old because of a rigid, closed and incumbent labour market (as well as partially due to poverty in skills and competences, a consequence of a rotten educational system). This incumbent and closed framework makes it easier for 20 year olds to find crappy jobs who are also most willing, but makes it harder for 30 year olds not only to compete for the same crappy jobs but to also maintain a level of dignity and self respect.
    Consider the following. When G700 talks about poverty in opportunities, as far as I understand, it means that the 20 year old in Greece, unlike in other countries of Europe / US, has great difficulty in foreseeing and planning his life and career due to high uncertainty and lack of prospect in the labour market. Closed professions, costly and rigid mechanisms to support and finance initiatives, all lead to a division between the “haves” and the “have nots”. Consequentially the life cycle consumption / income / savings pattern is significantly disrupted and opportunities, capabilities, even freedoms of young people are shattered and prospects remain stale or even worsen. In other words, this is what G700 has described as the “Genia tis Stasimotitas” or otherwise “Genia tis oikonomikis kai koinonikis kathodou”.

    This poverty in opportunities leads consequentially to lack of motivation from an early start in adult life (lack of incentives leads to lack of motivation in an affluent society). And this lack of motivation translates to attitudes that are not conducive to personal and economic development. This is why amongst other policy measures, incentive measures that re-trigger youth motivation towards constructive directions (i.e. entry in the labour market vs parasite-ism) are vital, and this is why a sort of negative tax / subsidy to get young people out of parent homes and into the adult life of responsibility sounds like a good proposal to me, without suggesting that this measure alone can and will solve the problem. But it will contribute within the framework of a targeted tax and labour market set of reforms that takes into account intergenerational spillovers and justice.

    ReplyDelete
  35. Ο Τάκης Μίχας,ο LIBERTARIAN, για το ΓΑΠ.
    4 Οκτ,NewsTime .

    "O Γιώργος Παπανδρέου γράφει Ιστορία.


    Θα ήταν κλισέ, ασφαλώς, να πει κανείς ότι η Ελλάδα αλλάζει σήμερα σελίδα. Όμως, από την άλλη πλευρά, θα ήταν εξίσου λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι πρόκειται για «μια από τα ίδια». Διότι σήμερα υπάρχει ένας νέος παράγων που αλλάζει κυριολεκτικά τη φύση της εξίσωσης: O νέος πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου.


    Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί κανείς τις απόψεις του, είναι γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είναι φτιαγμένος από την κλασική στόφα του Έλληνα πολιτικού. Αντίθετα, έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από πολλούς άλλους και του παρέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

    Πρώτον, όπως σωστά παρατηρούσε ο Brady Kiesling σε πρόσφατο άρθρο του στο newstime.gr, o νέος πρωθυπουργός έχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στο να λέει ψέματα από ό,τι ο Καραμανλής ή οποιοσδήποτε άλλος δοκιμασμένος Έλληνας πολιτικός.

    Δεύτερον, όπως έδειξε και η θητεία του τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει την θαυμαστή ικανότητα να μεσολαβεί και να φέρνει κοντά τους αντιπάλους. Πρόκειται για ένα χάρισμα το οποίο θα αποβεί ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά επίσης και στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις διάφορες ομάδες συμφερόντων για την προώθηση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.

    Το τρίτο και πολύ σημαντικό χάρισμα του ΓΑΠ είναι η απουσία συγκρουσιακών στοιχείων στην προσωπικότητά του. Ετσι, ενώ ο ΓΑΠ έχει ριζοσπαστικές -για την Ελλάδα, όχι για τη Δύση-απόψεις, έχει παράλληλα την ικανότητα να τις μεταφέρει στο ευρύ κοινό, με έναν τρόπο που ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις. Άλλοι δεν έχουν αυτό το πολύ σημαντικό χάρισμα. Ενώ άλλοι -ακόμα κι αν διατυπώσουν την πιο απίστευτη κοινοτοπία, θα προκαλέσουν αντιδράσεις- αντίθετα, ο ΓΑΠ μπορεί και διατυπώνει πολύ ριζοσπαστικές απόψεις που γίνονται αποδεκτές, ως αυτονόητα φυσιολογικές.

    Μια τέταρτη θαυμαστή ικανότητα του νέου πρωθυπουργού είναι η ανθεκτικότητά του. Το ότι κατάφερε και επικράτησε πολιτικά -όχι απλά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα- αποτελεί ένα θαύμα. Διότι δεν έχει υπάρξει, ίσως, άλλος πολιτικός που να έχει δεχτεί τέτοιους τόνους λάσπης, όπως αυτούς που έχει δεχτεί ο νέος πρωθυπουργός. Από τις αθλιότητες της εμπνευσμένης, από τους Καραμανλή – Παπαρήγα, εκστρατείας περί «πράκτορα των Αμερικανών» μέχρι τις κατακραυγές των οπαδών του νεορθόδοξου σκοταδισμού, σχετικά με τη «γλωσσική ανεπάρκεια» του ΓΑΠ… δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι δεν έχει υπάρξει πολιτικός στη νεότερη ελληνική ιστορία, που να αντιμετώπισε με τέτοια στωικότητα και ανθεκτικότητα ένα τέτοιο ξεχείλισμα πολιτικού βόθρου.

    Το πέμπτο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τον ΓΑΠ από τους άλλους Έλληνες πολιτικούς είναι η τρομερή άνεση με την οποία κινείται στο διεθνές περιβάλλον. Σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή, που προσπαθεί να γίνει αποδεκτός στα διεθνή φόρα προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά του «πρωτόγονου αλλά καλοκάγαθου» τριτοκοσμικού, ο ΓΑΠ κολλάει με απόλυτη φυσικότητα στο μωσαϊκό των ξένων ηγετών. Ο τρόπος με τον οποίο συνδιαλέγεται με τους ξένους ηγέτες είναι ως ισότιμο μέλος της παρέας - δεν έχει, δηλαδή, κανένα από τα «φολκλορικά» στοιχεία που κάνουν πάντοτε τους Έλληνες να ξεχωρίζουν στην διεθνή ομήγυρη...

    Το αν αυτά τα χαρακτηριστικά αρκούν για να αποδειχθεί ο ΓΑΠ ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός της Ελλάδας, αυτό είναι κάτι που θα το δείξει η Ιστορία. Αυτό που είναι πάντως σίγουρο, είναι ότι αυτή τη στιγμή ο ΓΑΠ βρίσκεται στο επίκεντρό της".


    *Ο Τάκης Μίχας αρθρογραφεί σε ελληνικά και διεθνή έντυπα ΚΑΙ είναι ο πιό libertarian δημοσιογράφος.

    ReplyDelete
  36. rat 700

    I was working in Greece since the age of 19 and up to the age of 30 (when I left). I always had either one or two jobs and offers for more.
    Times were more difficult then (drachma, higher unemployment, 25% inflation in the late 80s - early 90s, political instability, tear gas on the streets quite often).

    I had no support from parents or families. My father had died recently, my family had no assets (no house, no car, no land, no cash).

    Frequently, clients of mine used to ask me if I knew anyone who "could work for a few months or more" in their businesses. Good pay too, given the circumstances.

    From the thousands sitting in the cafeterias every day, nobody wanted to work, unless it was "higher pay, or a job in the public sector".

    I once posted an ad in the newspaper. I was in the insurance industry back then, and I wanted someone to work for me - to collect bills from the clients who were calling "please come and get the premium, I have no time to go to the post office". I would pay basic salary. Sounds ideal for someone who wants to have a "start-up" job and wants to also show his face in the market... (opportunity while meeting people in the market). The only guy who showed up was an Albanian.

    At the same time, there were associations of university students in Athens claiming that "university students should receive a monthly salary".

    Having lived 7 years in Germany, 23 years in Greece and 12 years in the U.S., my impression is that very few regions/countries will emerge succesfully from the current ongoing crisis - mostly due to a large portion of their population that is lazy and corrupted to the core. Cheap opportunists.
    "Let's be bankers and wall street guys, instead of builders and producers" said the people in Iceland. The country bankrupted. Same should have happened to countries in the US and the EU, but the other States/Member States are keeping them on life support.

    It happens all the time, as it happened with the Roman empire. Only this time, the "Western Empire" will not last "1000 years".

    ReplyDelete
  37. Our three bombs

    http://www.nytimes.com/2009/10/07/opinion/07friedman.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  38. Libertarian

    Δεν ξέρω ποιος είναι ο Τάκης Μίχας και πόσο μεγάλη βαρύτητα έχει η γνώμη του, αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι ένα blog που φτιάχτηκε για να εκφράσει και να φέρει κοντά τα μέλη της γενιάς των 700Ε, είναι ο κατάλληλος χώρος για να αναρτόνται εγκωμιαστικά κείμενα, σχεδόν οπαδικά, για τον νέο μας πρωθυπουργό και γενικά για οποιονδήποτε πολιτικό.

    Για το ότι έχει μεγάλη δυσκολία να λέει ψέμματα, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Τα όσα έχει κάνει ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς δεν ξέρω αν έχουν ιδιαίτερη σημασία, και τα ανοίγματα που έκανε στο υπουργείο εξωτερικών θα δείξει η ιστορία στο μέλλον αν θα αποβούν σε καλό.

    Για το 3o, "έλλειψη συγκρουσιακών στοιχείων" μήπως σημαίνει και ότι δεν αντέχει να γίνει δυσάρεστος? θα δούμε τι θα κάνει όταν θα πρέπει να πιάσει δύσκολα θέματα όπως το ασφαλιστικό.

    Τέταρτον, η γλωσσική του ανεπάρκεια είναι προφανής, και δεν ειναι λασπολογία να το λέει κανείς. Όπως και η απαράμιλλη ικανότητα του να λέει αοριστολογίες και να μην απαντάει στις ερωτήσεις. Δηλαδή εσας σας ικανοποίησε η απάντηση του στους G700?

    Για το 5ο ίσως υπάρχει μικρή δόση αλήθειας. Νομίζω όμως ότι στη διεθνή διπλωματία σημασία έχει, να έχεις πράγματα στη διάθεση σου να παζαρέψεις, ώστε να πάρεις άλλα σε αντάλλαγμα. Αν τα έχεις αυτά, ακόμα και αν είσαι "προτόγωνος" σαν τον Ερντογάν, μπορείς να έχεις επιτυχία.

    ReplyDelete
  39. @ody

    Δεν υπάρχει δημοσιογράφος Ελληνας ή ξένος που να μην έγραψε εγκωμιαστικά για το Γιώργο.Αυτό είναι πολύ καλό για την Ελλάδα.Ολοι αυτοί κάτι είδαν σαυτό τον άνθρωπο.Δεν είναι κακό να το βλέπουμε και μείς.
    Ο Τακης Μίχας είναι ένας απο τους πιό φιλελεύθερους Ελληνες δημοσιογράφους και απο τους λίγους που γράφουν και σε διεθνή έντυπα.
    Ας μην είμαστε τόσο στενόκαρδοι.Βγαίνουμε από μια περίοδο Εθνικής κατάθλιψης.Ενα φωτεινό πρόσωπο,με πρωτοφανή επιδοκιμασία από Ελληνες και ξένους,βοηθάει,αν μήτε άλλο,τουλάχιστο, να πάρουμε κάποιες ανάσες.

    ReplyDelete
  40. "Βραβεύτηκε με το Νομπέλ Ειρήνης ο Μπαράκ Ομπάμα"

    Λίγο νωρίς νομίζω για τέτοια διάκριση.Αλλά εκτός απο το ΓΑΠ δεν βλέπω και κανένα άλλον σοβαρό υποψήφιο.Ετσι απο εδώ και πέρα και για κάμποσα χρόνια θα το παίρνει πότε ο ένας και πότε ο άλλος.Και μη μου πείτε ότι ο ΓΑΠ δεν είναι κλασσική νομπελιόφατσα! Ετσι όπως τον βλέπεις σούρχεται κάθε μέρα να του δίνεις και ένα Νόμπελ.

    ReplyDelete
  41. @Libertarian

    "Δεν υπάρχει δημοσιογράφος Ελληνας ή ξένος που να μην έγραψε εγκωμιαστικά για το Γιώργο."

    Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Δεν άκουσα κανέναν σοβαρό δημοσιογράφο να πλέκει εγκώμιο, ούτε βέβαια να εκφράζεται αρνητικά. Κάθε σοβαρός δημοσιογράφος οφείλει να κρατά στάση αναμονής και να κρίνει στην πορεία, με βάση τα έργα.

    Αλλά ακόμα και αν μιλούσαν εγκωμιαστηκά, θα πρέπει να συμφωνήσω, με τη λογική ότι "όλοι αυτοί κάτι παραπάνω θα ξέρουν"? Λυπάμαι αλλά δεν είναι έτσι, έχω τη δική μου κρίση. Αν αυτό με κάνει "στενόκαρδο", οκ...

    Αλήθεια, τι έχει πει ο φιλελεύθερος κος Μίχας, για την πρόθεση του Παπανδρέου να ξαναμπεί το κράτος στην Ολυμπιακή, να πάρει πίσω τον ΟΤΕ? Για την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 με βάση μια πρόφαση?

    Δεν αμφιβάλλω ότι είμαστε σε περίοδο εθνικής κατάθλιψης, αλλά δεν είναι νωρίς να πεις ότι βγαίνουμε? Ίσως ακόμα να μπαίνουμε...

    ReplyDelete
  42. @ody

    Από τότε που ο φιλευθερισμός έγινε συνώνυμος των ιδιωτικοποιήσεων και του δόγματος της κυριαρχίας της αγοράς άρχισε να απαξιώνεται γιατί ταυτίστηκε με τη θεωρία που ευνοεί την αρπακτικότητα που μας οδήγησε στη σημερινή διεθνή κρίση.Ετσι οι φιλελεύθεροι βρέθηκαν να απολογούνται γιατί άφησαν ανυπεράσπιστη την ιδεολογία τους βορά σε αδίστακτους κερδοσκόπους οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να ιδεολογικοποιήσουν την αδίστακτη απληστία τους.Μιά απληστία που θεωρήθηκε και υμνήθηκε απο τους ίδιους και τα χρηματοδοτούμενα απο αυτούς ερευνητικά κέντρα ως η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ.
    Οσο συκοφαντήθηκε ο σοσιαλισμός απο τον εφαρμοσμένο σοβιετισμό άλλο τόσο συκοφαντήθηκε και ο φιλελευθερισμός από τον εφαρμοσμένο νεοφιλευθερισμό.

    ReplyDelete
  43. Από ποιούς κινδυνεύει η Ελευθερία σήμερα;
    Απο τα κράτη ή απο τους επχειρηματικούς ομίλους;
    Ο ΓΑΠ,ο ελευθεριακώτερος όλων των πολιτικών,απαντά ότι κινδυνεύει από τους Ομίλους.
    Το κράτος πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, πρώτο αυτό, απο τις "corporations" και μετά να βοηθήσει να απελευθερωθούν και οι πολίτες.Χωρίς ένα ελεύθερο κράτος ελευθερία πολιτών δεν υπάρχει.

    ReplyDelete
  44. Σήμερα είμαστε σκλαβωμένοι στους τραπεζίτες,μια στυγνή ολιγαρχία, που ελέγχουν τη κοινωνία μέσα απο των έλεγχο των πάντων.Και οι οποίοι κρύβονται πίσω απο το θεσμό της ΑΕ.
    Για ποιά ελευθερία μιλάμε;

    ReplyDelete
  45. Η αυτονομία της πολιτικής απο την Ομιλίστικη οικονομία είναι αγώνας που ισοδυναμεί με Εθνική απελευθέρωση.Ο εχθρός μας σήμερα δεν είναι ορατός, όπως συνέβαινε με τους μέχρι σήμερα.Είναι "αόρατος και συνεχώς μετακινούμενος".Για να τον εντοπίσουμε πρέπει να του δώσουμε ΠΡΩΤΑ τη φυσική του υπόσταση, να του αφαιρέσουμε δηλ. την ανωνυμία.Να πάψει να είναι ΑΕ.Ο θεσμός των ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ(ΑΕ) πρέπει να επανεξετασθεί.Η βάση της ελευθερίας είναι η ατομική και προσωπική ευθύνη,η οποία καταργείται με το θεσμό των ΑΕ.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Αν ο 20ρης χρειάζεται ειδική ώθηση για να ξεκολλήσει απο την καφετέρια, ας κάτσει καλύτερα εκεί να πίνει φραπέδες. Αν βρεθεί αργότερα στην ανάγκη, τοτε τα ξανασυζητάμε.

    Όχι να μένουν άνεργοι 30άρηδες με υποχρεώσεις για να πριμοδοτούνται τα party των 20άρηδων...
    Λές και έχουμε έλλειψη ανθρωπινου εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, κενές θέσεις εργασίας και μεγάλη ζήτηση, ωστε πρέπει να "σπρώξουμε" τους 20ρηδες να πάνε να πιάσουν δουλειά...

    Όσο για την g700 και διαφόρων "ειδικών" που δυστυχώς παίζουν τον ρόλο των εργατοπατέρων (προτείνουν λύσεις λέει), είναι μακράν απόντες της Ελληνικής πραγματικότητας. Θεωρήσεις και "λύσεις" μπορει ο καθενας να εφευρίσκει απο τον καναπέ και τα γραφεία, η πραγματικότητα όμως σήμερα δεν συνάδει με τις αυταπάτες τους.

    Αν ανοίξει κάποιος μια εφημερίδα σήμερα, θα διαβάσει στις περισσότερες αγγελίες "Ζητούνται νέοι/νέες απο 20 εως 25 ετων". Δεν είδα καμια αγγελία να ζητάει απο 30 και πάνω αποκλείωντας έναν 25άρη....

    Και αμα υπάρχει η δυνατότητα να δωθεί μια βοήθεια απο το κράτος, αυτη θα ήταν ευχής έργον να δινόταν σε εναν 30άρη οικογενειάρχη και οχι σε 20χρονα. Φτάσαμε στο σημείο να δουλευουν 30ρηδες με οικογένεια στις πλάτες τους 2 και 3 δουλειές και να περιμένουν τα πεθερικά τους να τους "τσοντάρουν" για να τα βγάλουν πέρα, και απο την άλλη ορισμένοι εκτός πραγματικότητας πτυχιοφόροι προτείνουν να επιχορηγούνται οι δουλειές των 20ρηδων. Ασχέτως το ότι οι περισσότεροι εξ αυτων δεν δουλεύουν όχι γιατι δεν βρίσκουν, αλλα διότι πολύ απλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ, τα χουν έτοιμα απο τον μπαμπα και περιμένουν και τον διορισμό...

    Αν θέλετε πραγματικά να "καινοτολμήσετε", προτείνετε ιδέες οι οποίες θα στοχεύουν στην στηριξη των ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΑΣΧΕΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ και κυρίως στην στήριξη των γονέων.

    Καταθέστε προτάσεις οι οποίες θα γενούν νέες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ θέσεις εργασίας, και όχι επιδοματικά τσιρότα με τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Τον καρκίνο, δεν τον γιατρεύεις με ασπιρίνες.

    Τέλος, το να μένει ενας πιτσιρικάς άνεργος, πάει κι έρχεται.
    Το να μένει ενας 35άρης με παιδιά άνεργος, είναι τραγικό.

    ReplyDelete
  48. Normad

    Δεν είμαι ειδικός για να μπορώ να πω πιο ήταν το ακριβές περιεχόμενο της έννοιας του φιλελευθερισμού στην πορεία του χρόνου. Νομίζω όμως ότι τα βασικά είναι η ελευθερία στην επιλογή που στο οικονομικό κομμάτι σημαίνει μικρότερο κράτος, μικρότερη κρατική παρέμβαση και ελεύθερη αγορά. Για αυτό ρώτησα ποια ήταν η θέση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου στην ιδέα να μείνει πάση θυσία κρατική μια εταιρία, που έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να εξυγιανθεί στα χέρια του κράτους, αντί να αφεθεί να λειτουργήσεις ως ιδιωτική σε όρους ελεύθερης αγοράς, αναγκάζοντας μας έτσι να πληρώνουμε φόρους για κάτι που δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε.

    Ελεύθερη αγορά δεν συνεπάγεται αγορά χωρίς κανόνες. Συμφωνώ ότι η έννοια του φιλελευθερισμού έχει συκοφαντηθεί, δεν ξέρω όμως αν οι ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν σε αυτή τη συκοφάντηση, και όχι η χαλάρωση κανόνων σε άλλα σημεία. Εφόσον κανείς πιστεύει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι κάτι κακό, οι ιδιωτικοποιήσεις επίσης δεν είναι κάτι κακό, υπό την προυπόθεση φυσικά ότι δεν γίνονται με όρους ασύμφορους για το κράτος.

    ReplyDelete
  49. parmenides

    γιατί στο ερώτημα "από τι κινδυνεύει περισσότερο η ελευθερία μας" η απάντηση πρέπει να είναι απο την μια μεριά i) οι επιχειρηματικοί όμιλοι και από την άλλη ii) τα κράτη???!

    Εγώ νομίζω ότι η χώρα μας και η ελπίδα μας για μια καλή ζωή κινδυνεύει περισσότερο από ένα υπερδιογκωμένο κράτος με χιλιάδες αργόμισθους, αλλά κυρίως από την πεποίθηση ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχίζεται επ άπειρον.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτή η πεποίθηση έχει ποτίσει τον νεοέλληνα, ο οποίος δεν θεωρεί ότι πρέπει να μάθει να κάνει κάτι χρήσιμο ώστε να προσφέρει στην κοινωνία, γιατί κατα βάθος είναι σίγουρος ότι κάπου θα βολευτεί στο δημόσιο.

    Το λέω αυτό έχοντας δει πολλά άτομα να παίρνουν το πτυχίο της πληροφορικής χωρίς να έχουν γράψει ούτε ένα πρόγραμμα όσα χρόνια ήταν στη σχολή. Το λυπηρό είναι ότι πρόκειται για μία επιστήμη που δίνει τεράστιες δυνατότητες για δημιουργία και καινοτομία. Αν περιμένει σαν μάννα εξ ουρανού το διορισμό ο πληροφορικός, τότε τι να πει ο μαθηματικός, ο φυσικός, ο φιλόλογος.

    ReplyDelete
  50. "Φτάσαμε στο σημείο να δουλευουν 30ρηδες με οικογένεια στις πλάτες τους 2 και 3 δουλειές και να περιμένουν τα πεθερικά τους να τους "τσοντάρουν" για να τα βγάλουν πέρα, και απο την άλλη ορισμένοι εκτός πραγματικότητας πτυχιοφόροι προτείνουν να επιχορηγούνται οι δουλειές των 20ρηδων."

    Σ' αυτό έχεις δίκιο.
    Είναι κι αυτό ένα δείγμα της "γενιάς των επιδοτούμενων" (που συμπεριλαμβάνει και τη δική μου γενιά). Όταν οι Κινέζοι βάλουν σκληρούς όρους για τις αγορές κρατικού χρέους από τη δύση, τότε θα αλλάξουν κάποια πράγματα, ή και θα παραμείνουν στάσιμα, έως ότου πάμε κάνα ταξιδάκι στην Ασία και διαπιστώσουμε ότι μας έχουν ξεπεράσει κατά δεκαετίες τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης.
    Αυτό δεν θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά σε 2-3 δεκαετίες το πολύ. Όπως και όταν η Ευρώπη καθόταν κι ασχολούνταν με διαλόγους περί ανύπαρκτων πολιτικών συστημάτων και αρχίσανε τους τσακωμούς και τους πολέμους, για να δουν τότε τις ΗΠΑ να τους ξεπερνάνε κατά 100 χρόνια σε ανάπτυξη.

    Έτσι θα γίνει και με τη Δύση (ΗΠΑ-Ευρώπη), όταν θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα εξασκούν την προφορά τους στα Κινέζικα για να πούνε καλημέρα στο νέο αφεντικό τους.

    http://www.mlive.com/auto/index.ssf/2009/09/chinese_company_to_take_owners.html


    (δείτε το σημείο που λέει "Beijing Automotive reportedly is one of three bidders seeking to acquire Volvo Cars, Sweden's largest automaker.")

    Θα ξέρετε επίσης ότι οι Κινέζοι αγοράζουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και οικονομικούς πόρους σε όλο τον κόσμο.

    Ίσως να μην ξέρετε ότι οι νέοι Κινέζοι είναι εξαιρετικά εργατικοί, όπως ήταν κάποτε οι νέοι στη Δύση. (τώρα η Δύση έχει γίνει κοινωνία επιδοτούμενων με χρήματα από τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων στους Κινέζους).

    ("...αγωνιστικά νιάτα, περήφανα γερατειά...")

    ReplyDelete
  51. Yianniskriti ζητιανεύεις α λα τσογλανιστάν, και μου φαίνεται ότι δεν έχεις καταλάβει και τίποτα από όλα αυτά που σου απαντήσανε οι διάφοροι εδώ μέσα.

    Περίμενε εσύ να σου φέρουν τη δουλειά στο πιάτο,γιατί είσαι ο αδικημένος 30άρης γαμώτο..

    ReplyDelete
  52. Mesout Tavaz,

    η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες οταν και ο τελευταίος του είδους σου θα ειναι κάτω απο το μέταλο των τανκς

    Όσο για τα υπόλοιπα, ελα να μου τα πείς μπροστά μου αν έχεις ψυχή, οχι πισω απο ένα πληκτρολόγιο μάγκα της σφαλιάρας.

    ReplyDelete
  53. Αγαπητέ συμπατριώτη "Yianniskriti" θα σου θυμίσω ότι και εμείς πληρώνουμε το TEBE σήμερα με εξοντωτικές προσαυξήσεις κάθε χρόνο, για να μπορούν να πάρουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σύνταξη.
    Από αυτούς όμως, πολλοί της παλαιότερης γενιάς δεν πληρώναν καθόλου τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους(δεν τους κυνηγούσαν βλέπεις), με αποτέλεσμα "το ταμείον να είναι μείον" και σήμερα να πληρώνουμε εμείς τις συνέπειες (τις συντάξεις τους δηλαδή)...

    ReplyDelete