Friday, June 12, 2009

Όποιος σπέρνει εθελοτυφλία, θερίζει εξτρεμισμό

Της Alice Miles*

Denial is opening the door to the extremists
© London Times
Μετάφραση από την ομάδα του PPOL

Η κυρία με το περιποιημένο χτένισμα και τους ευγενείς τρόπους δεν διστάζει να εκφράσει την υποστήριξή της προς το «βρετανικό εθνικό κόμμα» (BNP), διότι, όπως λέει «είναι ένα κόμμα διαφορετικό, που νοιάζεται για το λαό, για μας, τους απλούς Βρετανούς... Αυτό είναι όλο». Παρ' όλα αυτά δεν πρόκειται να το ψηφίσει, καθώς θυμάται πόσο στιγματίστηκε η μητέρα της που υποστήριζε το κομμουνιστικό κόμμα. «Φοβάμαι πως ο κόσμος θα μου λέει "μα τι πήγες και ψήφισες; Είσαι ρατσίστρια". Αλλά εγώ δεν είμαι ρατσίστρια!».

Ο υποψήφιος του BNP της λέει πως «υπάρχει μια ένωση έγχρωμων αστυνομικών, που δε δέχεται λευκά μέλη». Δύσκολα θα φανταζόμουν ένα τέτοιο σχόλιο σε αυτήν την καλοβαλμένη γωνιά της νότιας Αγγλίας, όπου το 97% των κατοίκων είναι Βρετανοί υπήκοοι, το 90% κατοικούν σε ιδιόκτητη στέγη και η εγκληματικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή (2.1 διαρρήξεις ανά χίλια νοικοκυριά, έναντι 13.8 που είναι ο εθνικός μέσος όρος).

Ο Πολ Κολ (Paul Cole) είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του BNP στο δυτικό Σάσεξ, ένας από τους τέσσερις που «κατεβάζει» το κόμμα στο Μπόγκνορ Ρίτζις. Είναι ένας παράξενος τύπος που όταν του πήρα συνέντευξη δε μου διευκρίνισε σαφώς με τι ασχολείται (μου μίλησε για γλωσσολογία, πολιτική ανάλυση και διδασκαλία). Επίσης κάποια στιγμή άφησε να εννοηθεί πως δε θα ήθελε να δημοσιευτεί το όνομά του, διότι η δημοσιότητα «θα του έφερνε μπελάδες». «Μα το όνομά σου έχει δημοσιευτεί ήδη, στους καταλόγους με τους υποψήφιους του ΒΝΡ» του θύμισα. «Αυτό που πρέπει να μείνει στον αναγνώστη», αντέτεινε, «είναι πως δεν είμαι ένας ακόμα πολιτικάντης, αλλά ένας οργισμένος ψηφοφόρος». Λες για να αποδείξει την αξιοπιστία των λεγομένων του, δεν ήταν σε θέση να μου πει τη θέση του ΒΝΡ για το ασφαλιστικό κι όταν το ρώτησα αν εννοεί πράγματι, όπως λέει το κόμμα του «να βάλει μια τελεία στη μετανάστευση», χωρίς εξαιρέσεις, παραδέχτηκε πρόθυμα πως δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

«Έχεις ακούσει ποτέ σου τον Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown) να μιλάει για μετανάστευση;» ρωτάει ο παράξενος υποψήφιος στην κυρία με την κομμουνίστρια μητέρα. «Κι όμως, δεν είναι ένα θέμα που σε απασχολεί;» «Πράγματι», απαντά η κυρία, «έχει πολλούς ξένους εδώ πέρα». Παίρνει ένα φυλλάδιο του ΒΝΡ και υπόσχεται ευγενικά πως θα το διαβάσει προσεκτικά.

Έτσι μπαίνει το BNP στα σπίτια, σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν διατάζει κανένα, προσκαλεί ευγενικά όποιον θέλει να το ακολουθήσει. Ακόμα κι αν τσακώθηκαν μαζί μου, σε μια περιφέρεια όπου ίσως περίμεναν θερμότερη υποδοχή -το μέρος που μένω είναι γνωστό στην περιοχή ως προπύργιο του «κόμματος ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP)- κατά τα άλλα οι τύποι του BNP περιφέρονταν στη γειτονιά σαν το ψάρι στο νερό. «Τουλάχιστο εσείς αγαπάτε τη Βρετανία», άκουγα όλη την ώρα από τους γείτονές μου, ηλιοκαμένους συνταξιούχους που καλοδέχονταν τα μέλη του BNP στητοί εμπρός στην αυλόπορτά τους, καταμεσής σε αψεγάδιαστες πρασιές, με παπάκια από πορσελάνη να φωλιάζουν δίπλα σε πλακόστρωτα δρομάκια... «Τουλάχιστο εσείς είστε δίπλα μας... Το σωστό να λέγεται».

Τι πήγε λάθος στο Μπόγκνορ, που στις εκλογές του 2007 το BNP ξεπέρασε τους Εργατικούς σε ένα διαμέρισμα και που στις φετινές τοπικές εκλογές το BNP διεκδικεί τη νίκη και στα τέσσερα διαμερίσματα της πόλης; Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, η πόλη κατοικείται κατά 95% από λευκούς Βρετανούς. Όμως, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, αυτοί οι αριθμοί έχουν ξεπεραστεί πλήρως. Την τελευταία πενταετία οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν κατακλυσθεί από μία πλημμυρίδα από Πολωνούς, Λετονούς και Λιθουανούς -που δεν εμφανίζονται ακόμα στα επίσημα στοιχεία. Οι αρχές εκτιμούνε πως στην πόλη από το 2004 έχουν εγκατασταθεί 5,000 μόνιμοι ανατολικοευρωπαίοι κάτοικοι, εκ των οποίων 70% Πολωνοί, σε σύνολο 146,000 -ένας αριθμός πάντως που δεν μοιάζει τόσο τρομερός.

«Σήμερα μου συνέβη κάτι καταπληκτικό», αστειευόταν τις προάλλες ένας γνωστός μου. «Κατέβηκα στο Μπόγκορ και συνάντησα κι άλλον ένα Βρετανό!».

Η οργή των ψηφοφόρων για τις δαπάνες των βουλευτών συγχωνεύτηκε με την αγανάκτησή τους για τις συντάξεις, τη στέγαση ή την ανεργία και μετατράπηκε σε μία αγανάκτηση ενάντια στους ξένους. Όταν συναντούσε τους υποψηφίους ψηφοφόρους του στις αυλόπορτες, ο κ. Κολ έσταζε συμπάθεια: ένας σοβατζής του έλεγε πως για να βγάλει μεροκάματο αναγκάζεται να παίρνει το αυτοκίνητό του καθημερινά στις 5 τα χαράματα και να κατεβαίνει στο Λονδίνο, όπου αναγκάζεται να ανταγωνιστεί με Πολωνούς μάστορες που ζητούν μεροκάματο 25 λίρες (18 ευρώ). Αλλά αυτοί οι Πολωνοί δεν πληρώνουν δημοτικούς φόρους, έτσι δεν είναι;

Πολλοί θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν τις ψήφους υπέρ του UKIP ή του BNP στις ευρωεκλογές ως ψήφο διαμαρτυρίας για τους απατεωνίσκους του Ουέστμινστερ, αλλά στην ουσία θα είναι ψήφος αγανάκτησης για την παρουσία τόσων μεταναστών, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Όπως το βλέπουν χιλιάδες ψηφοφόροι, μία δράκα τσαρλατάνων (βουλευτών) βάζουν χέρι στους κόπους μιας ζωής των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων (των ψηφοφόρων) για να δώσουν τα λεφτά στους Πολωνούς (τους ξένους).

«Μισώ αυτό που γίνεται», μου έλεγε ένας τύπος. «Όλα όσα έχουμε δώσει για αυτή τη χώρα πάνε χαμένα... Λες και τα στέλναμε στο Τομπουκτού».

«Ξέρω πως ακούγεται τρομερά ρατσιστικό», μου έλεγε ένας άλλος, «αλλά αν πάρω ένα φορτηγό, δέσω ένα σεντόνι γύρω μου και βάλω κι ένα τουρμπάνι στο κεφάλι μου, θα πιάσω την καλή»

Στις 30 πόρτες που χτύπησαν εκείνο το πρωί τα μέλη του BNP, οι μισοί αρνήθηκαν να πουν τι θα ψηφίσουν, ενώ 12 υποσχέθηκαν να ψηφίσουν το BNP (που πάντως πολλοί συνέχεαν με το UKIP). Κανείς δεν δήλωσε πως θα ψήφιζε τους Συντηρητικούς, και μόνο ένας τους Εργατικούς.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η αριστερίζουσα δεξαμενή σκέψης «Public Policy Research», το σκάνδαλο των δαπανών των βουλευτών, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας, ευνοούν ακραία κόμματα σαν το BNP. «Η αίσθηση ταυτότητας των πολιτών έχει αφεθεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον αρνητικό εθνικισμό», επισημαίνει η μελέτη. Αν και ο κ. Κολ δεν έκανε και πολλά για να «εκμεταλλευτεί» τους ψηφοφόρους: απλά έδρεψε τους καρπούς της αποξένωσης, που καλλιεργούσε εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα. Οι άνθρωποι ήξεραν καλά τι πίστευαν, απλά δίσταζαν να εκφραστούν, από φόβο μην τους κατηγορήσουν ως ρατσιστές.

Εκείνη τη Δευτέρα, τα μέλη του ΒΝΡ που όργωσαν τη γειτονιά μου δεν ήταν ακραίοι σκίνχεντ. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να κλείνουμε τα αυτιά μας προσποιούμενοι πως οι μέσοι Βρετανοί δεν πιστεύουν τέτοια πράγματα. Αντί γι' αυτό, όπως επιμένει ο Εργατικός βουλευτής Τζον Κρούντας (Jon Cruddas) που πολέμησε ανοικτά το BNP στην εκλογική του περιφέρεια, οι πολιτικοί ηγέτες των μεγάλων κομμάτων είναι πλέον αναγκασμένοι να μιλήσουν ανοικτά για θέματα όπως η φτώχεια, η μετανάστευση και η φυλετική καταγωγή. Όσο συνεχίζουμε να διαγκωνιζόμαστε ευγενικά για το κέντρο, τόσο το πεδίο μένει ελεύθερο για τους ακραίους.

*Η Alice Miles είναι επιφυλλιδογράφος των «Times» του Λονδίνου

65 comments:

  1. Μια και το θέμα της μετανάστευσης θα μας απασχολήσει αυτές τις μέρες σε συνδυασμό με το ζήτημα της ασφάλειας και της ανόδου των ακροδεξιών και ευρωφοβικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, θεωρήσαμε κατάλληλο να παραθέσουμε το άρθρο της Alice Miles για το Βρετανικό BNP και το πως το υποδέχεται ο απλός Άγγλος πολίτης, για να φωτιστεί λίγο παραπάνω ίσως ο προβληματισμός και στα δικά μας.

    ReplyDelete
  2. Τρομερό άρθρο παιδιά...
    Δυστυχώς ζούμε και βιώνουμε εποχή ακραίου ρατσισμού...
    Έχω γράψει ένα σχετικό κειμενάκι με διάφορες σκέψεις μου
    Σας παρακαλώ όποιος θέλει ας το τσεκάρει
    http://topaiditisplateias.blogspot.com/2009/06/blog-post_12.html


    Αφιερωμένο το video σε όλους τους Ρατσιστές-Ξενόφοβους
    http://www.youtube.com/watch?v=_FRP8-BHRSI

    ReplyDelete
  3. Διαβάζοντας άρθρα σαν αυτό, δεν ξέρω αν θα χαρακτήριζα τη σημερινή κυβέρνηση της Βρετανίας μη ακραία.

    ReplyDelete
  4. Ακραίου ρατσισμού; Που; 'Εγιναν τίποτα πογκρόμ κατα μεταναστών; Εκτός αν είναι ακραίος ρατσισμός οτι πηρε το ΛΑΟΣ 7% (επί του 50%) ή οτι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμωνα βάλανε ένα λουκέτο σε μία παιδική χαρά.

    ReplyDelete
  5. Για όποιον ενδιαφέρεται σήμερα Σάβατο στις 13:00 η ώρα στο ραδιόφωνο του Alpha η G700 κουβεντιάζει για 45 λεπτά με τον Μπάμπη Παπαναγιώτου για τη γενιά των 700 ευρώ, την αποχή, τις φιλοδοξίες των νέων σήμερα κλπ. Θα την αναρτήσουμε και σαν ηχητικό αρχείο αργότερα.

    Ευχαριστούμε για τα Links

    ReplyDelete
  6. Ζούμε και βιώνουμε εποχή ακραίας ανασφάλειας. Πολλοί καλοθελητές τη χρεώνουν την ανασφάλεια σε διάφορες ομάδες όπως οι μετανάστες. Στην ουσία πρέπει το κράτος να κάνει τη δουλειά του να εφαρμόζει το νόμο να συλαμβάνει το έγκλημα, να επαναπροωθεί τους παράνομους με ταχείες διαδικασίες και να μην σφυρίζει αδιάφορα.

    ReplyDelete
  7. Σχετικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών ευθύνες έχουμε όλοι. Και οι δήθεν αλληλέγγυοι αντιεξουσιαστές που ζουν στη σφαίρα της σαχλαμάρας και οι ακροδεξιοί που δηλητηριάζουν τη συμβίωση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα κόμματα που κοιτάζουν σαν χαζές αγελάδες να αλλάζει άρδην η δημογραφική και κοινωνική σύνθεση στις πόλεις.

    ReplyDelete
  8. Άντε να βάλω και λίγη επιστήμη στην κουβέντα μπας και ειπωθεί κάτι λογικό.

    1) Η λέξη ρατσισμός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και για αυτό το λόγο η έννοια αυτή δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο συζήτησης για κανένα από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους. Εφευρέθηκε μεταπολεμικά για να μπορέσουν να περάσουν πολλές αντιλαϊκές και αντιεργατικές πολιτικές με την αμέριστη υποστήρικη εργατικών σωματείων και αριστερών κομμάτων τα οποία άλλωστε είναι η αριστερή χειρ των καπιτάλων και τίποτα παραπάνω.

    Εάν σήμαινε κάτι συγκεκριμένο θα αναφερόταν πιο συχνά για τους μετανάστες παρά για τους πολίτες της χώρας δεδομένω ότι οι μετανάστες είναι 10 φορές πιο μισαλόδοξοι και φανατισμένοι από τους ντόπιους.

    Εάν κάποιος θέλει να στρώσει τα πράγματα θα πρέπει να αρχίσει απαραίτητα από αυτούς που έρχονται. Άτομα όχι μόνο χαμηλότατου μορφωτικού επιπέδου αλλά και απίστευτα χαμηλότατης κουλτούρας, γεννημένοι σε απίστευτα οπισθοδρομικές κοινωνίες οι οποίες δυστυχώς μαστίζονται από επιπλέον βία είναι άνθρωποι που ακούν για Ευρώπη και νομίζουν ότι είναι μια χώρα που τα πάντα πέφτουν από τον ουρανό, ακόμα χειρότερα για τους πλέον μουσουλμανιακούς, εφόσον στην Ευρώπη είναι άπιστοι, ακόμα καλύτερα δικαιούνται απο το θεό να τους τα πάρουν όπως μπορούν.

    Ακόμα χειρότερα, στις κουλτούρες τους η εργασία είναι δέιγμα ξεπεσμού και άρα ούτε λόγος να κάνουν τον εργάτη για πολλά πολλά ενώ - και αυτό από τα χειρότερα - έρχονται 10 άντρες και 3 γυναίκες που σημαίνει ότι οι 7 από αυτούς θα πρέπει να τη βγάλουν με πληρωμένες (να και τα κυκλώματα πορνείας) ή ακόμα χειρότερα με βιασμούς (και οι μουσουλμανικές κουλτούρες δεν κολάνε σε αυτά, ειδικά όταν πρόκειται για το κάνουν σε απίστους).

    Όποιος λοιπόν μιλάει για ενσωμάτωση είναι μακράν γελασμένος και αγνοεί τα πλέον βασικά της ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας...

    Όπως είπα και πριν, δεν είναι ενάντια στιν κίνηση των ανθρώπων, αυτό έκανα και κάνω όλη τη ζωή μου. Είμαι ενάντια στην άσκοπή και ακόμα πιο πολύ στην εξαναγκαμένη κίνηση των ανθρώπων. Όποιοι την εξυπηρετούν και την υποστηρίζουν αυτοί είναι που έχουν και την ευθύνη. Το αν θα πούν τον μαγαζάτορα που τον διαρήξανε 4 φορές μέσα στο μήνα δεν τον πολυνοιάζει και να τον πουν ρατσιστή άτομα τα οποία δεν έχουν ιδέα τι πίεση μπορεί να βιώνει.

    Μη πετάγεστε λοιπόν σα τη κοκακόλα και λέτε ότι να ναι. Και μόνο το γεγονός ότι τέτοια άτομα θα υποστηρίξουν πρώτα τον ξένο, τον περαστικό, τον άσχετο, ακόμα όταν κάνει λάθος έναντι του ντόπιου, του γείτονά τους, του συγγενή τους, αυτό θυμίζει πολύ πρωτοχριστιανικές αγάπες και άλλα τέτοια χίππικα και μπάσε μέσα τους Γότθους μπας και βγάλουμε δικό μας αυτοκράτορα και γίνουμε θρησκεία κόμμα εξουσίας... τι να λέμε τώρα... όποιος διάβασε ξέρει πολύ καλά την κατάληξη (και έχει επαναληφθεί στις πλείστες των περιπτώσεων).

    ReplyDelete
  9. @Ulis

    Εφευρέθηκε μεταπολεμικά για να μπορέσουν να περάσουν πολλές αντιλαϊκές και αντιεργατικές πολιτικές με την αμέριστη υποστήρικη εργατικών σωματείων και αριστερών κομμάτων τα οποία άλλωστε είναι η αριστερή χειρ των καπιτάλων και τίποτα παραπάνω.

    Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι επίσης όργανο… Άρα ο κυρ αστυνόμος είναι μπουζούκι.

    Το παραπάνω έχει περισσότερη λογική από τις μπούρδες που γράφεις.

    Ως φασίστας θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιείς επιχειρήματα όπως:

    Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών και

    Η Ελλάδα στους έλληνες.

    Μη κουράζεις το μυαλό σου.

    ReplyDelete
  10. "οι μετανάστες είναι 10 φορές πιο μισαλόδοξοι και φανατισμένοι από τους ντόπιους."

    Θυμήθηκα με αυτό που είπες μια εκπομπή του Θεοδωράκη για τους αφρικανούς μετανάστες. Είχε πάει σε μια από τις εκκλησίες τους και σχολίασε ότι την επισκέπτονταν "λευκές κοπέλες με τους Νιγηριανούς φίλους τους". Και αναρωτήθηκα: Τι λευκές κοπέλες; Αλβανίδες; Ρωσίδες; Βουλγάρες; Οι άνθρωποι που δεν έχουν μεγαλώσει με τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα όπως εμείς, δυστυχώς, θεωρούν τους μαύρους ζώα. Συμφωνώ και με τις υπόλοιπες διαπιστώσεις σου. Είναι πολύ σκληρές και δύσκολα μπορεί να τις αποδεχτεί κάποιος ρομαντικός, αλλά είναι η αλήθεια.

    ReplyDelete
  11. @ Ulis

    Όπως είπε και ο xanoun mpourek, όσα γράφεις είναι μπούρδες.

    Πως θα σου άρεσε όποτε είσαι εκτός Ελλάδας να κρινόσουν με τον ίδιο τρόπο που κρίνεις; (Κατ' αναλογία) ότι δηλαδή κι εσύ, ως Έλληνας, είσαι κλέφτης, διεφθαρμένος, τριχωτός και πιθηκίζων, αγράμματος χωριάτης, απαίδευτος σε θέματα υγιεινής και ταυτόχρονα αδαής υποχόνδριος, γλοιώδης κατα φαντασία γυναικάς και σεξουαλικά μπερδεμένος μαμάκιας που παρενοχλείς γυναίκες για αυτοεπιβεβαίωση, τεμπέλης, τριτοκοσμικός, μικροαπατεώνας, θρησκόληπτος, δούλος στη νομοτελειακή σου παρόρμηση να φιλάς κατουρημένες ποδιές, υποχρεωμένος στο βύσμα σου και συνεπως συμβιβασμένος και αναξιόπιστος ανθρωπάκος και κοινωνικό παράσιτο.

    ReplyDelete
  12. @Ventriloquist

    Γιατί όχι και τα δύο; Είναι αλήθεια οτι πολλοί έλληνες είναι ζώα. Οδηγούν σα ζώα, συμπεριφέρονται σα ζώα.

    Οδηγούσα προχτές στη Βουλιαγμένης και ΟΛΑ τα παρτέρια, απ' την αρχή μέχρι το τέλος, είναι τίγκα στα σκουπίδια, μπουκάλια, χαρτιά, τσιγάρα, πεταμένα προφανώς απο διερχόμενα αυτοκίνητα. Εκεί δε φταίει κανένα κράτος του έλληνα, είναι απλά ζώο ο ίδιος.

    Αλλα γιατί να μην παραδεχτούμε οτι και οι μουσουλμάνοι δεν είναι και οι πλέον πολιτισμένοι άνθρωποι στον κόσμο; Πριν απο 1-2 χρόνια που ζούσα Φινλανδία, στα λεωφορεία μιλάγανε όλοι σιγά και ήρεμα. Εκτός απ' τους μουσουλμάνους μετανάστες (υπάρχουν πάρα πολλοί και εκεί, έχουν ανοίξει ως επι το πλείστον κεμπαπτζίδικα) που κυριολεκτικά φώναζαν σα ζώα. 'Ηταν σαν τη μύγα μεσ' το γάλα.

    Αυτή είναι η αλήθεια, οτι οι Νότιοι λαοί (και οι Νότιο-Ευρωπαίοι) είναι πολύ πιο απολίτιστοι, και όσο πιο Νότια πας, τόσο χειρότερα γίνεται. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλα σε γενικο επίπεδο αυτό ισχύει.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. @ Jim Slip

    1) Ο κοινωνικός ρατσισμός είναι η γενίκευση στην αρνητική κρίση, με βάση την κοινωνική ομάδα που κάποιος ανήκει (ή στην ομάδα που αυθαίρετα τον εντάσσει ο κριτής). Όταν το κάνεις αυτό είσαι ρατσιστής. Αυτό να το καταλάβετε καλά.

    2) Αν δεν έχεις καταλάβει ως τώρα ποια είναι τα κακά του ρατσισμού, προφανώς η ανθρώπινη εμπειρία τουλάχιστο των 100 τελευταίων ετών πέρασε και δε σε ακούμπησε.

    3) Have you ever heard of the term self-fulfilling prophecy?

    4) Όσα λέει ο Ulis για τους μουσουλμάνους είναι από ανακρίβειες εως ασύστολα ψεύδη. Η δική σου περιγραφή από τη Φινλανδία είναι μία διάτρητη προσπάθεια να προσδώσεις σημασία σε μία άνευ περιεχομένου, απλοϊκή και υποκειμενική ερμηνεία ενός στερεότυπου, όπως εσύ το αντιλαμβάνεσαι προσωπικά.

    5) Ο μόνος λόγος που δεν εύχομαι σε ρατσιστές να πέσουν οι ίδιοι θύματα ρατσισμού είναι διότι αυτό δε θα λύσει κανένα πρόβλημα και δε θα τους κάνει λιγότερο ρατσιστές, αλλά περισσότερο. Αυτό όμως που τους εύχομαι είναι το δήθεν δικαιολογημένο αίσθημά τους της ανασφάλειας, να επιβεβαιωθεί στα μάτια της κοινωνίας στην οποία ανήκουν ως αίσθημα προσωπικής κατωτερότητας.

    ReplyDelete
  15. @ Ulis

    Ο ρατσισμός ως έννοια και ως στάση ζωής υφίσταται ήδη από τον 13ο-14ο αιώνα και θα μπορούσες να ρωτήσεις τους Εβραίους της Ισπανίας για αυτό.

    Μπολιάζει τους "πολιτισμένους" δυτικούς αποικιοκράτες και στην συνέχεια τους οδηγεί ιδεολογικά στο αιματοκύλισμα των 2 παγκοσμίων πολέμων. Δεν είναι κάτι το καινούργιο, και σίγουρα δεν είναι γέννημα θρέμμα του τελευταίου μισού αιώνα.

    Οι φιλόσοφοι κάνεις λάθος ότι δεν ασχολήθηκαν με το θέμα. Μια άποψη που εξέφρεσαν είναι ότι ο ρατσισμός ανδρώθηκε μέσα στην ιδεολογική κυριαρχία του δυτικού υλισμού των ευρωπαικών νέων χρόνων.

    Αυτή η υλιστική θεώρηση (κι ας μην διαφεύγει της προσοχής σου ότι εκεί οφείλουν την ύπαρξή τους ο μαρξισμός, ο φιλελευθερισμός αλλά και ο φασισμός), αποτελεί την πρωταρχική "νοητική ουσία" που οριοθετεί στο χρόνο την άποψη ότι τα βιολογικά χαρακτηριστικά (ράτσα) παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις εκάστοτε πολιτισμικές διαβαθμίσεις.

    Στην συνέχεια και αφού ο δυτικός υλισμός οικουμενοποιήθηκε και έγινε ιδεολογικά κυρίαρχος σε πλανητικό επίπεδο, ο ρατσισμός πέρασε σε μια νέα φάση μετασχηματισμού κατά την οποία η σύγκριση αφορά πρωτίστος αυτήν την δυτική πολιτιστική υπεροχή και λιγότερο την φυλετική.
    Εξου και τα βιβλία περί επικείμενης σύγκρουσης των πολιτισμών κτλ.

    Σε αυτό το νέο (και οικουμενικό) επίπεδο η ράτσα δεν παίζει και κανένα ιδιαίτερο ρόλο, αρκεί βεβαίως ο μαύρος, ο μελαμψός ή ο κίτρινος να υποτάσει τον εαυτό του στην ανωτερότητα του δυτικού υλισμού-πολιτισμού και των εκάστοτε ιδεολογικών κατευθύνσεων μέσω των οποίων εκφράζεται.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και προσπαθώντας πολλοί να αντιπαρέλθουν τις λογικές αντιφάσεις που γεννά η υλιστική θεώρηση, γεννήθηκαν τα 2 μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα των σχετικιστών και των οικουμενιστών.

    Οι μεν σχετικιστές υποστηρίζουν την ανεκτικότητα στην βάση της σχετικότητας των συμπεροφορών, κι ένα πολύ χαρακτηριστικό ρητό τους είανι: Η ελευθερία σου σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Οι οικουμενιστές από την άλλοι τονίζουν τα κοινά ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά για να πείσουν για την ανάγκη της ανεκτικότητας. Είμαστε όλοι άνθρωποι και τα σχετικά...

    Ε, και για να μην τα πολυλογώ γιατί πήρα φόρα, και τα 2 ρεύματα κάνουν κύκλους αδυνατώντας λογικά να θεμελιώσουν το οτιδήποτε.
    Και είναι αναμενόμενο. Αν ο άνθρωπος ήταν ένα μάτσο κύτταρα και νευρώνες θα επιτύγχαναν ίσως να δώσουν τις κατάλληλες φιλοσοφικές απαντήσεις.

    Δυστυχώς για τον Δυτικό υλισμό ο άνθρωπος δεν είναι μια μάζα κυττάρων, είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Σταματάω όμως εδώ γιατί θα κινδυνεύσω να κατατηγορηθώ ότι σχετίζομαι επικίνδυνα με την μεταφυσική... :)

    ReplyDelete
  16. Είστε τελείως εκτός και ειδικά ο μπουρέκ χανούμ (μόνο από το όνομα καταλαβαίνεις) ο οποίος δεν έχει να πει τίποτα άλλο από το να ρίξει την κατηγορία του "φασίστας".

    Μη μου το παίζετε μιξοπαρθένες τώρα και ότι σας πολυνοιάζουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσοι το παίζετε έχετε πολιτικό λόγο (και δεν είναι καθόλου καθαρός) και φυσικά έγκειται το συμφέρον του πλουτοκράτη από πίσω γιατί ανεξέλεγκη μετανάστευση = πάμφτηνα μαύρα εργατικά χέρια... όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μιλάν καταλαβαίνετε ότι υπερασπίζονται το συμφέρον του πλουτοκράτη (εξού και γιατί είναι η αριστερή χειρ του καπιταλισμού - από που πληρώνονται νομίζετε;).

    Φυσικά κάτι ατομάκια σαν το χανούμπουρέκ δε θα μπορούσαν να δουν τη φράση μου 'είμαι υπέρ της ελεύθερης κίνησης των ανθρώπων', και ότι είμαι ο μόνος εδώ που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως αξία και όχι ως 'χέρι' και ως γουρούνι στο σακί. Το μόνο που βλέπουν είναι ότι υπάρχει άτομο με επιχειρήματα που δεν μπορούν να αποκρούσουν και εκεί πρέπει να βγεί η διχαλωτή γλώσσα - έλα ρε χανούμ φέρε μου ένα παράδειγμα φιλοσόφου πριν το Β παγκόσμιο που ξεκάθαρα τον απασχόλησε η έννοια 'ρατσισμός' όπως την εννοείς εσύ σήμερα (πες μου να γελάσω).

    Δείτε το απλά. Ο άνθρωπος όπως όλα τα έμβια όντα ΠΑΝΤΑ θα χωρίζεται σε ομάδες. Δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ποτέ το όλοι αδέρφια. Αυτά τα είπαν θρησκείες μόνο (θρσηεκευτικές και πολιτικές) μπας και βγάλουν κυβέρνηση (και μετά άσε.... αδερφοσύνη σκέτη!). Και στις περιπτώσεις που σε κάποιο μέρος απομονώνονταν μια ομάδα και πάλι υπήρχε διάσπαση. Σήμερα που η μετακίνηση έχει γίνει πολύ γρήγορη μεν τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα πάντα όμως η διάσπαση υπάρχει και δεν εννοώ μόνο τη βιολογική (φυλές κτλπ. - και φυλές δεν ειναι μαύρη, λευκή και κίτρινη που μου αναφέρατε λεει 'οι μαύροι - μετά εγώ είμαι ο ρατσιστής... άσε). Πέρα όμως από την πολυπλοκότητα τα πράγματα είναι απλά ειδικά όταν δεν μιλάς για μεγαλύτερες χώρες με υπερ-εθνικά συμφέροντα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζίλία αλλά και Βρετανίαμ Γαλλία κτλπ.) αλλά για κάτι χωρούλες ορεινές και νησιωτικές όπως η Ελλάδα, χώρα η οποία θα έκανε καλά εάν είχε λιγότερο πλυθησμό και όχι περισσότερο (αυτό βολεύει μόνο τους πλουτοκράτες).

    Χώρος δεν υπάρχει πολύς στην Ελλάδα. Ούτε χωροταξικά, ούτε κοινωνικά αλλά φυσικά ούτε και οικονομικά. Το αντίθετο μάλιστα, η αποδιοργάνωση και αποβιομηχάνιση της οικονομίας που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργούν το αίτημα για το αντίθετο - δηλαδή μια μείωση του πλυθησμού. Το ότι παππουδιάζουμε δεν αποτελεί πρόβλημα όταν η πλειονότητα των εργαζομένων θεωρητικά μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 70 (και πολλοί το κάνουν), πρακτικά δε μέχρι τα 65 (θεωρώ αδιανόητη τη σύνταξη στα 55 - εκτός από ελάχιστα δύσκολα επαγγέλματα που είναι μηδαμινή μειοψηφία).

    Ο ρόλος λοιπόν της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης είναι αυτός, να παρέχει μια συννεχή ροή από φτηνά εργατικά χέρια. Και η ροή πρέπει να είναι συνεχής διότι μπορείς να εκμεταλευτείς κάποιον για 3 με 5 χρόνια, μετά η τιμή ακριβαίνει οπότε πρέπει να βρεις άλλον. Επίσης είναι δεδομένο ότι από τους λαθρομετανάστες μόνο οι 3 στους 10 είναι σε θέση να κάνουν κάποια εργασία, οι υπόλοιποι θεωρούνται για τα μπάζα... ένα ζωώδες σύστημα διαχείρησης ανθρώπων που θυμίζει μαζική παραγωγή 3 κιλών χάλυβα με 7 κιλά φύρα πέταμα από πίσω... Φυσικά - και εδώ είναι η πλάκα - στον πλουτοκράτη τα 7 κιλά φύρα δεν του κοστίζουν τίποτα γιατί το κόστος μετατίθεται στην κοινωνία που το πληρώνει ποικιλοτρόπως ενώ ο πλουτοκράτης τα βγάζει πολλαπλάσια.

    Έτσι επέρχεται και η λεγόμενη βραζιλοποίηση της κοινωνίας, λίγοι θα ανέβουν λογαριθμικά και πολλοί θα πέσουν - ο δε λόγος για τους μετανάστες και αν πραγματικά αυτή είναι η λύση για αυτούς, ποιος τον νοιάζει; Θα κάνουν γκέτο, θα φτιάξουν κάνα γκρουπάκι και θα μας τραγουδάνε τη μοίρα τους, καλά είναι. Από εκεί που δεν είχαν να φάνε καλύτερα θα είναι στο γκέτο τους.

    ReplyDelete
  17. Διευκρίνιση = η τελευταία ειρωνική παράγραφός είναι ακριβώς αυτό που σκέφτονται όλοι αυτοί οι μιξοπαρθενιασμένοι που λιμπίζονται 'νέες ψήφους'... και που φυσικά πραγματικά ποσώς νοιάζονται και εννοείται θα άλλαζαν σπίτι εάν μάθαιναν ότι Αλβανός, Κούρδος ή Νιγηριανός μετακόμισε 10 τετράγωνα παρακάτω από αυτούς (δύσκολο βέβαια γιατί εκεί που μένουν παραείναι ακριβά αλλά και να ερχόταν Αλβανός με λεφτά να αγοράσει οι ιδιοκτήτες παραείναι ρατσιστές για να του το πουλήσουν αφού έχουν να δώσουν λόγο στους γείτονες)...

    Παλιά μου τέχνη κόσκινο η κοινωνιολογία μάγκες, αλλάξτε θέμα μπας και έχετε κάνα άλλο επιχείρημα (εντ τέικ ιτ ίζι, ντοντ ακιουζ άδερ πίπολ λάικ δατ).

    ReplyDelete
  18. Ventriloquist, είδαμε το ποιόν των μουσουλμάνων με όλη εκείνη τη φασαρία με τα σκίτσα της δανέζικης εφημερίδας. Αποκλεισμοί πρεσβειων, επεισόδια, απειλές κατα όλης της Ευρώπης και δε συμμαζεύεται. Τα άτομα είναι πολλά χρόνια πίσω, τι να κάνουμε τώρα. Δε χρειάζεται να κρυβομαστε πίσω απ' το δάκτυλο μας απ' τον φόβο μη μας πούνε ρατσιστές, φασίστες και δεν ξέρω 'γω τι άλλο.

    Αυτή είναι η αλήθεια. 'Οπως θα 'ρθει ο Γερμανός τουρίστας στην Ελλάδα και θα δει την αναρχία, τη βαβούρα και το κομφούζιο της Αθήνας και θα καταλάβει οτι βρίσκεται σε απολίτιστη χώρα, παρομοίως είναι και πολύ εύκολο να καταλήξει κανείς σε παρεμφερή συμπεράσματα για τους μουσουλμάνους.

    Αν οι Ιταλοί καθολικοί και οι 'Ελληνες χριστιανοί ορθόδοξοι είναι κάτι σαν τους φονταμενταλιστές της Ευρώπης, οι μουσουλμάνοι πολιτιστικά δεν ανήκουν καν στην Ευρώπη. Υπάρχει πολιτιστικό χάσμα που πολύ δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί και μετα απο πάρα πολλα χρόνια. Τι σχέση έχει η Ευρώπη με κοινωνίες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους για να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας; Καμία.

    Τέλος, οι ανθρωπιστικές προθέσεις δε μου λένε απολύτως τίποτα αν δεν υποστηρίζονται απο ανθρωπιστικές πράξεις. Τα λόγια είναι φτηνά (ειδικά στο ίντερνετ), οι πράξεις είναι ζόρικες.

    ReplyDelete
  19. @ ρε ulis

    Οι μεγάλοι φιλόσοφοι είχαν τους "μαυρους" να τους φέρνουν το τσάι. Δεν τους απασχολούσε το θέμα, ήταν κάτι το φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει όμως πως δεν υπήρχε φυλετικός διαχωρισμός-ρατσισμός;
    Υπήρξε!

    Ο "ρατσισμός" καλώς ή κακώς στιγματίσθηκε μετά την ανθρωποσφαγή των Εβραίων κι αυτό γιατί οι Εβραίοι δεν ήταν τίποτα έγχρωμοι αγριάνθρωποι αλλά ευρωπαίοι, πολιτισμένοι και... λευκοί.

    Κατά τα άλλα μην εστιάζεις στο ποιός κερδίζει ευκαιριακά από το φαινόμενο. Έχει επαναληφθεί η ιστορία και στην Ρωμαική αυτοκρατορία όταν ρωμαίοι στρατηγοί προσκαλούσαν "βαρβάρους" μισθοφόρους για να ανέλθουν οι ίδιοι στο αυτοκρατορικό αξίωμα και μετά δεν μπορούσαν να τους διώξουν.

    Την μεγάλη μετανάστευση όμως δεν την προκάλεσαν οι Ρωμαίοι, αλλά οι μεγάλες ασιατικές μετακινήσεις με επίκεντρο την Κίνα της εποχής, 6000χλμ μακριά!

    Σήμερα, περισσότερο η παγκόσμια επικοινωνία του υλιστικού ονείρου οδηγεί τις εξαθλιωμένες μάζες προς τον "παράδεισο" και λιγότερο το ξίφος και ο θάνατος.

    ReplyDelete
  20. @ Ulis

    Πάλι καλά που έισαι κι εσύ εδώ για να προστατέυσεις τους "μουσουλμανιακούς", παρόλα τα ελαττώματα που τους προσάπτεις, από εμάς τους υπόλοιπους στυγνούς εκμεταλλευτές.


    Eπειδή συνεχίζεις με τις ύπουλες ανακρίβειες και υπόνοιες, να πας και να βρεις την πληθυσμιακή πυκνότητα (population density), έκταση καλλιεργήσιμης γης ανά κάτοικο (arable land per capita), τα ποσοστά μεταναστών και την οικονομική ευημερία σε χώρες παγκοσμίως και μετά να αρχίσεις να μας λες με ύφος αυθεντίας και επιτηδευμένου πραγματισμού για το εαν μπορεί ή πρέπει η Ελλάδα να υποδεχτεί μετανάστες.

    -Για να σε βοηθήσω με το συγκεκριμένο, αν και δε μου αρέσει να ταϊζω με το κουταλάκι, η Ελλάδα σε όλα αυτά τα μεγέθη είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερη πυκνότητα και κατοίκων και μεταναστών, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο επιτυχημένες από εμάς. Υπάρχουν χώρες με μικρότερη πυκνότητα και κατοίκων και μεταναστών, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο επιτυχημένες από εμάς. Από εμάς και από τα μυαλά που κουβαλάμε εξαρτάται σε ποιον θα μοιάσουμε.

    Δεν έχω κάτι άλλο να σου πω.


    @ Jim Slip

    Ποια αλήθεια και κουραφέξαλα. Είδες το "ποιόν των μουσουλμάνων" από εκεί; Και μάλιστα όλων των μουσουλμάνων; Ξέρεις πόσοι μουσουλμάνοι υπάρχουν στην Ευρώπη; Θέλεις να σου φέρω ανάλογα αρλουμπο-παραδείγματα για να δούμε το "ποιόν" των Γερμανών; Των Ελλήνων; Των Αμερικάνων; Των Άγγλων; Των Ελβετών; Των χριστιανών; Των των των;

    Λοιπόν, χωρίς περιστροφές, είσαι ρατσιστής, όπως σου εξήγησα και παραπάνω.

    Από 'κει και πέρα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χώρες υποδοχής μεταναστών, είναι πως θα βοηθήσουν τους μετανάστες να προσαρμοστούν και να συμμετέχουν αρμονικά και παραγωγικά στις κοινωνίες τους, παρόλες τις όποιες πολιτισμικές διαφορές υπάρχουν και παρόλους τους ρατσιστές που σκόπιμα δυναμιτίζουν την κατάσταση για να καλύψουν ή να δικαιολογήσουν τις δικές τους φοβίες ή ανεπάρκειες.

    .-

    ReplyDelete
  21. Από 'κει και πέρα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χώρες υποδοχής μεταναστών, είναι πως θα βοηθήσουν τους μετανάστες να προσαρμοστούν και να συμμετέχουν αρμονικά και παραγωγικά στις κοινωνίες τους, παρόλες τις όποιες πολιτισμικές διαφορές υπάρχουν και παρόλους τους ρατσιστές* που σκόπιμα δυναμιτίζουν την κατάσταση για να καλύψουν ή να δικαιολογήσουν τις δικές τους φοβίες ή ανεπάρκειες.

    * Όλων των πλευρών και όλων των αποχρώσεων

    -Τέλος από μένα.

    ReplyDelete
  22. @Ventriloquist

    Μπουχουχου, με είπες ρατσιστή, όπως και γενικότερα η ολοένα και πιο επιθετική αριστερά σκορπάει δεξια-αριστερά χαρακτηρισμούς όπως φασίστας, ακροδεξιός κλπ, λες και ζούμε στην εποχή του εμφυλίου.

    Θες να κρύβεσαι πίσω απ' το δάκτυλο σου. ΟΚ. Η αλήθεια παραμένει οτι όσο πιο Νότια πας, τόσο πιο απολίτιστες είναι οι κοινωνίες. Δε θα αλλάξει όσο και να απευθύνεις κατηγορίες για ρατσιμό, νεοναζί κλπ, όσο και να θες να υπάρχει ειρήνη, ευτυχία και αδελφοσύνη ανα την υφήλιο. Κι εγώ θέλω και λέω τις ίδιες ευχές κάθε χριστούγεννα.

    Η αλήθεια παραμένει οτι οι μουσουλμανικές κοινωνίες είναι πολύ πιο άγριες, ωμές και οπισθοδρομικές απ' οτι οι Δυτικές. Αλλα είναι δικαιωμα σου να χώνεις το κεφάλι σου στην άμμο σαν στρουθοκάμηλος και να μην το βλέπεις.

    Τα έχουμε ξανασύζητησει στο παρελθόν αλλα συνήθως οι αριστεροί αρνούνται να δούνε τη θλιβερή εικόνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις εν λόγω κοινωνίες.

    Όμως πες μας, εντέλει, απο πράξεις κάνεις τίποτα; Βοηθάς το συνάνθρωπο σου, μετανάστη ή μη, ειρηνιστή αδελφοποιέ; 'Η μόνο λόγια, λόγια, λόγια, λόγια; Γιατί στα λόγια κι εγώ γίνομαι οτι θες, απο Γκάντι εώς Μεγαλέξαντρος.

    ReplyDelete
  23. Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει εκείνος που μέσω αυτού συντηρεί την ύπαρξή του!

    Χωρίς λαθρομετανάστες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν φόβο. Και χωρίς φοβισμένους πολίτες, κάποιοι δεν θα υπάρχουν...

    Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, όχι να πετάμε κορώνες!

    ReplyDelete
  24. Σκεφτείτε ότι το post μιλάει για μια χώρα σαν την Αγγλία, με θεσμούς,παράδοση και υποδομές.

    Μιά χώρα που πάνω από 200 χρόνια έχει μάθει να δέχεται αλλοδαπούς γιά μόνιμη εγκατάσταση στο έδαφός της (αρκεί να τηρούν τους κανόνες)

    Πάμε τώρα στην Ελλάδα- τη χώρα του χάους, της ανυπαρξίας υποδομών και της εκμετάλλευσης

    Σας θυμίζω της "φράουλες της Ηλείας", την ανασφάλιστη καθαρίστρια στο 99.99% των ελληνικών σπιτιών αλλά και την ανυπαρξία υποδομών.

    Όλοι βλέπουμε διάφορους στα φανάρια- πουλάνε ότι βάζει ο νους, πλένουν παρμπριζ, ζητιανεύουν κτλ
    Είδατε εσείς ποτέ κανέναν να συλλαμβάνεται ή έστω να ελέγχεται αν είναι νόμιμος ?

    Διότι αντε και τον έπιασες-που θα τον πας ?

    Από την άλλη, όταν η πληθυσμιακή αναλογία μεταβάλλεται ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ (ούτε καν για εμάς τους Ελληνες) τότε πιστεύω συμφωνείτε όλοι σας ότι ο μετανάστης υπό την πίεση της ανάγκης μπαίνει στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί το ξέφραγκο αμπέλι -

    κι αν δεν το κάνει αυτός θα τον βάλουν άλλοι να το κάνει

    Ναι είμαι υπέρ της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν υποδομές

    Να υποστηριχθούν οι οικογένειες μεταναστών (κι όχι να δικάζουμε τους δασκάλους που ασσχολούνται με τα παιδιά τους) και να τιμωρηθεί αυστηρά το έγκλημα

    Διότι όπως και να το κάνουμε αν κάποιος από εμάς ήταν στην Αριστείδου πριν 5-6 μήνες που βγήκαν οι ναρκο-συμμορίες με σπαθιά και γιαταγάνια να λύσουν τις διαφορές τους μέρα-μεσημέρι δεν θα έμενε ψύχραιμος και απαθής

    ReplyDelete
  25. Jim Slip said...

    Γιατί στα λόγια κι εγώ γίνομαι οτι θες, απο Γκάντι εώς Μεγαλέξαντρος.
    ...................

    Τότε γιατί γίνεσαι ρατσιστής? Αλλά δεν πειράζει άμα είσαι ειρηνιστής και αδελφοποιός στις πράξεις χαλάλι σου. Δεν το 'ξερα ότι πάει αντίστροφα η φάση.

    ReplyDelete
  26. Βαγγέλα, πολύ σωστά τα λες και συμφωνώ και επαυξάνω. Και φυσικά δεν είπα ότι όλη αυτή η ανθρωποκίνηση είναι στο σύνολό της τεχνητή. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα όπως πόλεμοι, πείνες, κοινωνίες με μέσο όρο 8 παιδιά ανά οικογένεια (δεν φαντάζεστε πόσες τέτοιες υπάρχουν ακόμα) και τα σχετικά.

    Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή η ανθρωποκίνηση (όπως και παλιά) μπαίνει μέσα και σε γεωπολιτικά και σε πιο τοπικά οικονομικά συμφέροντα. Πάρτε παράδειγμα την Τουρκία ήδη επί Οζάλ είχε σχέδιο όχι μόνο να καταπολεμηθούν αλλά και να οργανωθούν τα δουλεμπόρια ώστε να υπάρχει μεταφορά μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Αυτά είναι γνωστά. Πάρτε τις ΗΠΑ. Δεν βλέπετε πώς ο Ομπάμιας λέει μιλάει στον 'μουσουλμανικό κόσμο' (άκουσον άκουσον... που ακούστικε χριστιανικός κόσμος, ινδουιστικός κόσμος, βουδιστικός κόσμος εν έτη 2010... τέτοια μεσαιωνική προβατοποίηση στη στάνη; Όλα τα πρόβατα από το Μαρόκο μέχρι την Ινδονησία; Απίστευτος υποβόσκων ρατσισμός αλλά δεν γίνεται κατανοητός από όλους).

    Και μη με κατηγορείτε τάχα μου τι ότι παριστάνω να νοιάζομαι για την τύχη όλης αυτής της θλιβερής πομπής από Ασία και Αφρική. Δεν παριστάνω τίποτα. Του λυπάμαις αλλά δεν έχω να δώσω λύση στο δράμα τους διότι έχω αρκετά ντόπια δράματα για να με συγκινήσουν για να αρχίσω να συγκινούμαι και για αυτούς. Βλέπω καχύποπτα όμως όλους αυτούς τους ρούληδες που θα λυπηθούν τον ξένο και θα αδιαφορήσουν για το ντόπιο γιατί το κίνητρο είναι όσο καθατό ήταν και αυτό των χριστιανών του 4ου αιώνα.

    Τους αντιμετωπίζω όχι σα γουρούνια στο σακί αλλά σαν ανθρώπους με το δικό τους παρελθόν και με τις δικές τους ανυσυχίες και εκεί είναι το πρόβλημα ότι ειδικά κάποιες κουλτούρες όπως οι πλείστες απο τις μουσουλμανικές έχουν τελείως αρνητικές ανησυχίες σε σχέση με τα δικά μας δεδομένα. Παντελή έλειψη κουλτούρας, βια και βαρβαρότητα που αναπαράγουν ακόμα και όταν είναι 2η γεννιά, παντελή έλειψη σεβασμού στους ντόπιους και στα έθιμά τους και πάνω από όλα μια μόνιμη προσπάθεια να μείνουν κλειστοί, να περιχαρακωθούν, να αυξήσουν τις δυνάμεις τους (με συνέχιση του 5-6 παιδιά ανά οικογένεια και με υποστήριξη του ερχομού και άλλων δικών τους - δεν ξέρετε τι ωραία πράγματα τους διδάσκουν στα τζαμια!) με σκοπό κάποια στιγμή να απαιτήσουν πολλά παραπάνω, πράγματα τα οποία έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή και με τα πλέον βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Και ως γνωστό για αλλαγή κουλτούρας θέλεις 3 με 4 γεννιές συνεχούς προσπάθειας δεν γίνονται αυτά από τη μια μέρα στην άλλη. Ειδικά όταν η συγκεκριμένη ομάδα (οι πλείστοι των μουσουλμάνων) πάνω κάτω είναι αποφασισμένη να μην το προσπαθήσει καν αλλά να επιμείνει και στην αντιπαράθεση.

    Πιστεύει κανείς ότι θα απειλούσαν να δημιουργήσουν κοινωνικό πρόβλημα εάν αντί για τους μουσουλμάνους μας έρχονταν Κινέζοι (όπου και αν πήγαν, παρότι δούλεψαν παράνομα και ανοίξαν δουλειές με πολύ φοροδιαφυγή (στην Ελλάδα νορμάλ φυσικά) δεν δημιούργησαν ποτέ ιδιαίτερο κοινωνικό πρόβλημα και δεν προκάλεσαν ποτέ την ντόπια κοινωνία - το ίδιο ισχύει και για ορισμένες κουλτούρες της Αφρικής, βλέπε Γκανέζους, Καμερουνέζους, όχι Νιγιριανούς (και το λέω παρότι είχα και γκόμενα μια απίστευτη νιγηριανή κάτι φεγγάρια), Σομαλούς κτλπ.). Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι επιδόσεις Ινδών και Πακιστανών (που μοιράζονται και ίδιες φυλές στο βορρά) στην Αγγλία για να δώσω ένα ευκολοκατανόητο παράδειγμα.

    Άνθρωποι όλοι μεν αλλά δεν έρχονται όλοι από τον ίδιο δρόμο ούτε σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Εάν μας έρθουν 5,000 Κούρδοι και 7,000 Πακιστανοί 10 εδώ 10 εκεί βολεύονται. Εάν μας έρθουν 200,000 Κούρδοι και 300,000 Πακιστανοί δεν βολεύονται με τίποτα όπου και να τους βάλεις. Θα κάνουν γκέτο, θα αναπαράγουν τη βάρβαρη κοινωνία τους στη χώρα σου και πάνω από όλα θα απαιτήσουν βίαια και παράλογα πράγματα τα οποία ούτε καν θα τα συζητούσες όχι 10 χρόνια πριν αλλά 100 χρόνια πριν.

    ReplyDelete
  27. A και κάτι που ξέχασα -

    απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ανεξιθρησκεία και την λατρεία της θρησκείας του στον ναό της πίστης του

    το ίδιο όμως ισχύει και γιά τους χριστιανούς (expats) στη Σ. Αραβία (ουαχαμπίτες μουσουλμανοι)
    έλα μου όμως που εκεί απαγορεύεται να λατρεύονται άλλες θρησκείες

    Υπό αυτό το πρίσμα, και με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας είμαι απόλυτα αντίθετος στην δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα αν δεν γίνει και ορθόδοξος ναός στη Τζέντα

    ReplyDelete
  28. Εγώ νομίζω ότι κάνουμε όλοι ένα λάθος. Μπερδεύουμε το θέμα της ασφάλειας με το μεταναστευτικό. ΛΑΘΟΣ. Είναι σαν τον ανεκδιήγητο τον Πολύδωρα που είχε συνδέσει το θέμα της ασφάλειας με τα εξάρχεια. Η ανασφάλεια που παράγεται στα αστικά κέντρα είναι αυτή που ανεβάζει το ΛΑΟΣ κι αυτή έχει να κάνει με το ότι το ελληνικό κράτος έχει αυτοπαραιτηθεί από την υποχρέωσή του να κυνηγάει το έγκλημα, να επιβάλει την τάξη, να εφαρμόζει το νόμο χωρίς εκπτώσεις. Μετά τους Ολυμπιακούς επικρατεί ΡΕΚΛΑ. Απ' το Εφετείο που τελεί υπό κατάληψη από λαθρομετανάστες εδώ και χρόνια μέχρι τα πανεπιστήμια και τα διάφορα δημόσια κτίρια που έχουν μετατραπεί σε κοινόβια. Κανείς δεν κάνει τίποτα. Εγώ λέω να πάψουμε να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε γενικευμένες αρνητικές κρίσεις για συγκεκριμένες ομάδες, δηλαδή κοινωνικό ρατσιμό και διακρίσεις, και να δούμε το θέμα ασφάλεια ξανά σε όλες του τις διαστάσεις.

    ReplyDelete
  29. @Alex

    ρατσισμός ο [ratsizmós] O17 : η αντίληψη εκείνων που πιστεύουν ότι η δική τους φυλή είναι ανώτερη από τις άλλες που η φύση τις έχει καταδικάσει σε κληρονομική κατωτερότητα· (πρβ. φυλετικές διακρίσεις)

    Πως είμαι ρατσιστής απο τη στιγμή την οποία πιστεύω πως η δική μου φυλή (ελληνική) είναι απ' τις πλέον απολίτιστες στην Ευρώπη;

    Αλλα σόρυ, οι μουσουλμανικές κοινωνίες είναι απ' τις πιο ωμές, πιο βίαιες, πιο πρωτόγονες στον πλανήτη.

    Αυτή είναι η αλήθεια, δεν αλλάζει. Αν αρνείστε να το δεχτείτε, εσείς έχετε πρόβλημα.

    Υπάρχει μια παράνοια στη στάση των αριστερών. 'Εχει γίνει μονόδρομος το να μην είναι "ρατσιστές", σε σημείο που και οι κανίβαλοι να έρθουν απ' τη ζούγκλα, θα μιλήσουν για επιλογή στην πολιτιστική ελευθερία, ρατσισμό εναντίον τους κ.ο.κ.

    'Ενα απ' τα πιο αστεία που διάβασα πρόσφατα, σε ένα άλλο φόρουμ και σχετικά με τις αντιδράσεις των ντόπιων μουσουλμάνων για τον αστυνομικό που τους έσκισε το κοράνι, οι αριστεροί ξεσπάθωσαν για το "φασιστικό ελληνικό κράτος", που "έχει γεμίσει ακροδεξιούς" κλπ.

    Το αστείο ήταν οτι οι ίδιοι αριστεροί που συνήθως βρίζουν τους χριστιανούς ορθόδοξους για ένα σωρό ζητήματα, από το θρήσκευμα στις ταυτότητες μέχρι την προσευχή στα σχολεία, ξαφνικά βρέθηκαν να υπερασπίζονται τα επεισόδια των μουσουλμάνων επειδή τους "περιόρισαν τη θρησκευτική ελευθερία και μείωσαν το θρησκευτικό τους σύμβολο".

    Πραγματική παράνοια. -))

    'Αμα είναι έτσι δηλαδή να δικαιολογήσουμε και τους κάφρους χριστιανούς που τα είχαν σπάσει για την ταινία του Σκορσέζε "ο τελευταίος πειρασμός".

    Αλλα αυτά γίνονται όταν μια άποψη καταλήγει μονόδρομος σε σημείο που να θολώνει την αντικειμενική κρίση.

    ReplyDelete
  30. Ο ρατσισμός σαν έννοια είτε είναι κοινωνικός είτε φυλετικός ορίζεται όπως είπε ο ventriloquist ως γενίκευση της αρνητικής κρίσης. Δεν έχει σημασία αν αν εσύ θεωρείς όλους τους Έλληνες κατώτερους και απολίτιστους και είσαι ο ίδιος Έλληνας. Κάνεις μια γενικευμένη αρνητική κρίση για τους Έλληνες συνεπώς είσαι ρατσιστής σύμφωνα με την ορθή χρήση του όρου.

    Από εκεί και πέρα επιμένω ότι το θέμα είναι η ασφάλεια και κακώς μπλέκονται τα θέματα. Αν μπερδέψουμε ασφάλεια και μετανάστευση όπως μπέρδεψε ο Πολύδωρας την ασφάλεια με τα Εξάρχεια τότε ζήτω που καήκαμε.

    ReplyDelete
  31. @Gmosie

    Κάνεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος. Η έννοια του ρατσισμού είναι αυτή που έδωσα. Δίνουμε και δικές μας ερμηνείες τώρα; 'Ακου "γενίκευση της αρνητικής κρίσης". Τι αυθαιρεσίες, αν είναι δυνατόν.

    ρατσισμός (ο) ουσ. θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της "καθαρότητας" της και στην κυριαρχία της επι των άλλων.

    ΑΥΤΟ είναι ρατσισμός και ΟΧΙ να πεις οι Ζουλού είναι κανίβαλοι, ή οι ταξιτζήδες είναι κάφροι.

    ReplyDelete
  32. racist
    WordNet

    The noun racist has one meaning:

    Meaning #1: a person with a prejudiced belief that one race is superior to others
    Synonym: racialist

    The adjective racist has 2 meanings:

    Meaning #1: based on racial intolerance

    Meaning #2: discriminatory especially on the basis of race or religion
    Synonyms: antiblack, anti-Semitic, anti-Semite

    ReplyDelete
  33. Η διάκριση των ανθρώπων βάση της φυλής ή της θρησκείας δεν αποτελεί γενίκευση; Όταν κάποιος υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι είναι τεμπέληδες και βάρβαροι δεν είναι γενίκευση της αρνητικής κρίσης;

    ReplyDelete
  34. Ο σωστός ορισμός.

    According to the Oxford English Dictionary, racism is a belief or ideology that all members of each racial group possess characteristics or abilities specific to that race, especially to distinguish it as being either superior or inferior to another racial group or racial groups.

    Συνεπώς ναι δεν το διατύπωσα σωστά. Έδωσα βαση στη μηχανική του ρατσισμού: τη γενίκευση (πχ Jim SLip λες όσο πιο νότια πας ή όλοι οι μουσουλμάνοι) και την αρνητική κρίση (πχ τόσο πιο απολίτιστοι είναι).

    Προσάπτεις γενικές ιδιότητες, συνήθως αρνητικές (απολίτιστοι, άγριοι κοκ) με κριτήριο τη φυλή (μουσουλμάνοι, Έλληνες, βόριοι, νότιοι). Έχεις φτιάξει και ιεραρχεία από το βορά στο νότο.

    Εγώ θα έλεγα ότι οπισθοδρομικοί δεν είναι οι μουσουλμάνοι γενικώς, αλλά τα θεοκρατικά ή δικτατορικά καθεστώτα τα οποία κυριαρχούν στις περίσσότερες μουσουλμανικές περιοχές, πολλά εκ των οποίων είχαν και ένα χεράκι βοήθειας από την πολιτισμένη Δύση.

    ΑΛΛΑ επιμένω. Να αλλάξουμε συζήτηση. Στην Ελλάδα η ανασφάλεια πηγάζει από την παραίτηση του κράτους να εφαρμόσει το νόμο και να πατάξει το έγκλημα.

    ReplyDelete
  35. The United Nations uses the definition of racial discrimination laid out in the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination, adopted in 1966:
    ...any distinction, exclusion, restriction or preference based on race, color, descent, or national or ethnic origin which has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life.(Part 1 of Article 1 of the U.N. International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination)

    ΚΑΙ

    In 2001, the European Union explicitly banned racism along with many other forms of social discrimination in the Charter of Fundamental Rights of the European Union, the legal effect of which, if any, would necessarily be limited to Institutions of the European Union: "Article 21 of the charter prohibits discrimination on any ground such as race, color, ethnic or social origin, genetic features, language, religion or belief, political or any other opinion, membership of a national minority, property, disability, age or sexual orientation and also discrimination on the grounds of nationality."

    Όταν εσύ λες ότι οι μουσουλμάνοι ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ, είναι απολίτιστοι, βίαιοι, τους παρομοιάζεις με ζώα - όταν ο άλλος, ο χειρότερος, ο τραγικός Ulis τους χαρακτηρίζει ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ: χαμηλότατου μορφωτικού επιπέδου, βιαστές "απίστων", λέει ότι η εργασία είναι γι' αυτούς δείγμα ξεπεσμού, ότι πιστεύουν πως από τους "άπιστους" δικαιούνται να τα πάρουν όπως μπορούν και όλα αυτά τα ΚΑΤΑΠΤΙΣΤΑ ο χαρακτηρισμός ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατηγορία όπως λες. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ.

    Όταν χρησιμοποιείς όλα αυτά για να επιχειρηματολογήσεις εναντίον της μετανάστευσής τους στη χώρα μας, ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, να κάνεις διάκριση εις βάρος τους ΕΙΣΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ.

    ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ, ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ, ΧΩΝΕΨΕ ΤΟ.

    ReplyDelete
  36. Όχι, ασφάλεια και μετανάστευση λάθρα ή νόμιμη δεν είναι το ίδιο πράγμα αλλά ένα είναι σίγουρο: όταν δεν έχεις τον έλεγχο του ποιος μπαίνει πιος βγαίνει έχεις μάυρα μεσάνυχτα στο θέμα της ασφάλειας.

    Τζιμ ομιλείς όμορφα και τα λες ακόμα πιο ωραία εγώ έχω καταθέσει τα όπλα με την υπόθεση κάποιον κολλημένων που ο νους τους είναι να ζουν στην έριδα, να ρίχνουν ταμπέλες ('ο ακριδεξιός', 'ο φασίστας'...) και φυσικά να αποφεύγουν παντελώς το διάλογο.

    Τους ρωτάς τι έχετε να προτείνετε στο θέμα αυτό; Συνήθως σου πετάνε 10-20 σλόγκαν, τα γνωστά. Όταν τους πιέσεις σου λένε για άμεση πολιτογράφηση των μεταναστών, να τους δώσουν σπίτια και δουλειές. Και τι είμαστε ρε μάγκες να τους τα δώσουμε όλα αυτά; Ο Τζήζους; Να κάνουμε και το νερό μαυροδάφνη και στα άδεια τελάρα να γεμίζουμε μπαρμπούνια; Και είναι δίκαιο και δημοκρατικό να έρχεται ο άλλος με τα κανώ από την Ασία και μόνο και μόνο με αυτό να τσεπώνει σπίτι (ό,τι σπίτι και αν είναι αυτό) και ο ντόπιος να δουλεύει μια ζωή και να μείνει στο νοίκι; Δίκαιο και δημοκρατικό;

    Αλλά πες, άντε και το κάνεις το καλό - καλό θα κάνεις; Να πάρεις τον αμόρφωτο και να του μάθεις ότι το σπίτι πέφτει από τον ουρανό; Τα κάναμε με τους Ρώσοποντ και τα αγύριστα δάνεια και είναι κοινό μυστικό ότι απέκτησαν τη χειρότερη νοοτροπία (όλα εύκολα άρα γιατί να την παλεύεις - θυμάμαι που είχαμε ένα Γεωργιανό στη δουλειά 24 ετών και έλεγε "άντε, λέει εμείς (οι γεωργιανοί που δεν καταφέραμε να περάσουμε για πόντιοι) πότε θα πάρουμε σπίτι, όλοι έχουν"... τι λε ρε μάστορα...στα 24 να σου πέσει και σπίτι; έτσι πάει η δουλειά;), και είναι λογικό αυτό να γίνει; Μήπως 30 χρόνια αυτό δεν κάναν οι Γάλλοι; Το ευχαριστώ ή αν θέλετε το αποτέλεσμα; Γκέτο, βαρβαρότητα, συμμορίες του δρόμου, δολοφονίες απλών αστυνομικών σε απλή περιπολία (καααλά τους κάνουν ε;), ομαδικοί βιασμοί μουσουλμάνισων που έτυχε να φορέσουν φούστα πάνω από το γόνατο ή να βγάλουν τη μαντίλα, σπίτια ερείπια, δεύτερη γεννιά και ακόμα 5-6 παιδιά η οικογένεια για να παίρνουν τα επιδόματα από τα οποία ζουν... τα παιδιά στο δρόμο ξυπόλητα και ο πατέρας να τα τρώει στο τζόγο (η μόνη διέξοδος) ένα δράμα σκέτο, βάρος της κοινωνίας.

    Αλλά ρε Τζίμη τι να τον πεις τον κολλημένο τον αριστερό (και δεν είναι όλοι τους έτσι, δυστυχώς όμως είναι αρκετοί: η πιθανή δεξαμενή ψήφων και η κονόμα από πίσω ελκύει πολύ εξού και γιατί θα βγουν να πουν και τα πλέον παράλογα).

    Κανείς δεν μίλησε για κλειστές πόρτες. Αλλά στο σπίτι σου δε βάζεις τη σάρα και τη μάρα αβέρτα κουβέρτα. Πρέπει να υπάρχει μέτρο. Εάν κάποιοι πια θέλουν τόσο πολύ να κάνουν την Ελλάδα διεθνή σταθμό μετανάστευσης με ποια λογική θα απαιτήσουν από τον Έλληνα πολίτη να έχει και υποχρεώσεις έναντι ενός τέτοιου γκρίζου κρατους, να πληρώνει φόρους και να πάει και στρατό; Γιατί ρε μάγκες δε λέμε να μπει μέσα και επισήμως η Τουρκία να έχει τον Αττίλα και από εδώ να μην πηγαίνουμε στρατό, να μη μαλώνουμε κιολας, γιατί σιγά τι θα αλλάξει στη ζωή μας, ότι θα μαθαίνουμε τούρκικα, σιγά ρατσιστές είμαστε;

    Όταν θέλεις να έχεις κράτος πρέπει να έχεις και τον έλεγχο. Αυτό το αίσχος που γίνεται δεν έχει καμία σχέση ούτε με έλεγχο ούτε με κράτος. Το πλέον βασικό και το πλέον θεμιτό είναι να έχεις έναν βασικό έλεγχο. Και αυτό δεν υποννοεί κλειστές πόρτες. Τόσοι μπορούν να μπουν τόσοι να μπουν και αυτοί που θα μπουν να είναι διάφοροι και όχι από ένα μέρος να γίνονται γκέτο. Καλύτερα θα είναι για εμάς και πάνω από όλα πολύ καλύτερα θα είναι και για αυτούς. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο ή είναι απομεινάρι των χίππις (του στυλ 'με νοιάζουν όλα και δε με νοιάζει τίποτα'... έχει ο μπαμπά λεφτά άλλωστε) ή το πιθανότερο έχει κακό σκοπό και θέλει να κερδίζει από τη δυστυχία των άλλων. Αυτό είναι και η σύγχρονη μορφή του σκλαβεμπόριου - το οποίο έχει μόνο μία βασική διαφορά: στο παλιό συμμετείχαν αυτούς που αποκαλούνε "ρατσιστές", στο νέο συμμετέχουν αυτοί που αυτόαποκαλούνται "αντι-ρατσιστές".

    ReplyDelete
  37. Δε με νοιάζει αν αυτός που παρανομεί είναι σομαλός λαθρομετανάστης καταληψίας του Εφετείου, φοιτητής μπαχαλάκος καταληψίας του πανεπιστημίου και σπάστης βιτρίνας καταστήματος, Έλληνας μαφιόζος που χτίζει κλαμπ παράνομα στην παραλιακή. Τέλος. Ή γινόμαστε κράτος ή θα είμαστε μια ζωή μπάχαλο και θα ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους.

    ReplyDelete
  38. Ρε Άλεξ εγώ είμαι ρατσιστής; Χτες άκουσες τον Ομπάμια να χωρίζει τον κόσμο σε μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους και τα μαλακιασμένα από κάτω χαίρονταν κιόλας. Ίσως από τους πλέον ρατσιστικούς λόγους που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια. Φρίκαρα! Ο αμερικάνος πρόεδρος με αυτό το λόγο μπουζούριασε 1 δις κόσμο, και τις πλέον διαφορετικές χώρες και κοινωνίες στο ίδιο σακί (γιατί αν είναι το ίδιο η Αλγερία και η Ινδονησία δεν γνωρίζω εάν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης).

    Και σε πείραξε ένας γενικός χαρακτηρισμός; Γιατι; Τον προσωποποίησα; Γενικός είναι δεν εφαρμόζει παντού. Αλλά δε με λες; Πόσες είναι οι μη βάρβαρες και μη απολίτιστες χώρες από τις μουσουλμανικές; Η Τουρκία; Η Αλγερία; Μήπως η πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Αίγυπτος που βυθίζεται και αυτή στη μαυρίλα (κάθε χρόνο λεωφορεία ολόκληρα ανατινάζονται - και ούτε μία καταδίκη από τους 'μετριοπαθείς μουσουλμάνους', την καταδίκη τη δίνουν μόνο οι λίγοι φιλοαμερικάνοι του Μουμπάρακ που δικαίως άλλωστε θεωρούνται και προδότες για εκεί). Μήπως η Σαουδική Αραβία; Έχεις γνωρίσει ποτέ σου Σαουδάραβα να δεις πολιτισμό και βάθος σκέψης; Θες Εμιράτα που είναι και πλούσια; Πήγες να ρωτήσεις τους Ινδούς (που οι άνθρωποι έχουν μια βαθιά κουλτούρα) που δουλεύουν εκεί να δεις τι γλύκα του πολιτισμού που γεύονται εκεί; Μήπως Πακιστάν (καλά είναι στη χώρα με τους περισσότερους βιασμούς ανα δεπτερόλεπτο; τη χώρα όπου το 50% έχει μπαμπά μαμά πρώτα ξαδέρφια;... ποιος τους χέζει τους Ταλιμπάν εκεί, να ταν μόνο αυτοί το πρόβλημα...), μήπως και η προοδευτική Ινδονησία καλύτερη ήταν (μήπως το 1 εκατομμύριο σφαγμένοι Τιμοριανοί ήταν 999,999; Και πάλι πώς τους ξέφυγε αυτό τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους... αλλά δεν τους ξέφυγε 'ο αυστραλιανός παρεμβατισμός'

    Λοιπόν λίγο μέτρο δεν κάνει κακό μάγκα Άλεξ. Ξέρεις εδώ Γαλλία έχω στη δουλειά μουσουλμάνους, πολύ καλά παιδιά, από σωστές οικογένειες και τους τα λέω όπως στα λέω εδώ. Δεν παρεξηγούνται γιατί ξέρουν πολύ καλά τι λέω (ο ένας ειδικά που είναι Βέρβερος - καμιά σχέση με Άραβας συμφωνεί και επαυξάνει και ψήφισε και Σαρκοζί αηδιασμένος με την όλη κατάσταση, αυτός να δεις τι μου λέει από αυτά που βλέπει γύρω του).

    Κανείς δεν είπε ότι οι μουσουλμάνοι είναι ανίκανοι να αναπτυχθουν και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Είναι όμως τα πράγματα πολύ πολύπλοκα και δεν επαφίεται καν στο χέρι τους, όταν η Αμερική έχει αποφασίσει να ρίξει αυτό το μέρος του κόσμου στο περιθώριο με πολύ πιο έμμεσο και ύπουλο τρόπο από τις βόμβες υποστηρίζονταν ό,τι πιο οπισθοδρομικό και καταπολεμώντας ό,τι πιο προοδευτικό. Μη ρωτάτε γιατί. Φως φανάρι. Πάρτε το Ιράν για παράδειγμα. Όποιος νομίζει ότι την Αμερική δεν βόλεψε ποτέ η Ιρανική επανάσταση κοιμάται τον ύπνο το βαθύ. Με έξοδα των Ευρωπαίων και πλήρη γνώση των Αμερικανών κατεύθανε από το Παρισι στην Τεχεράνη ο Αγιατολάχ...

    Και ακριβώς για αυτούς τους παραπάνω λόγους θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν είναι θέμα να το παίξουμε καλοί και τίμιοι, έτσι έχουν τα πράγματα και ανάλογα θα πρέπει να δράσουμε.

    ReplyDelete
  39. @Ulis

    Και σε πείραξε ένας γενικός χαρακτηρισμός; Γιατι; Τον προσωποποίησα;Γενικός είναι δεν εφαρμόζει παντού.

    ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ

    ReplyDelete
  40. -Χαρακτηρισμοί που απευθύνονται σε ομάδες ανθρώπων συνήθως αφορούν την πλειοψηφία της ομάδας (πχ. οι μπασκετμπολίστες είναι ψηλοί). Δε νομίζω ότι ο Τζιμ Σλιπ και ο Ούλις αρνούνται την ύπαρξη εξαιρέσεων.

    -Η στάση των αριστερών κομμάτων στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι καθαρά μαρκετίστικη. Σκοπός το brand name του κόμματος να ταυτιστεί με τον αντιρατσισμό, τον ακτιβισμό, την πολυπολιτισμική ουτοπία. Αν τελικά η στάση τους βλάπτει αυτούς που θεωρητικά θέλουν να βοηθήσουν, τους είναι αδιάφορο.

    -Τα κόμματα εξουσίας υπηρετούν αυτούς που μένουν σε ταξικά καθαρές γειτονιές και επιθυμούν το δουλεμπόριο για να αυξάνουν τον πλούτο τους. Tα ΜΜΕ παρέχουν την απαραίτητη κάλυψη ΦΟΒΙΖΟΝΤΑΣ τους πολίτες ότι θα κατηγορηθούν ως ρατσιστές αν αντιδράσουν. Ο φόβος του ρατσισμού είναι σήμερα ότι ήταν κάποτε ο φόβος του κομμουνισμού.

    -Ρωτήστε ανθρώπους της πιάτσας να σας πουν με ποιό τρόπο έχει καθαρίσει (σχετικά) τα τελευταία χρόνια το Μεταξουργείο. Θα εκπλαγείτε και αν σας ενδιαφέρει η αρμονική ενσωμάτωση των μεταναστών, θα προβληματιστείτε.

    -Όσο δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, τόσο τα προβλήματα θα διαιωνίζονται.

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. @Alex

    Μπα;

    ..which has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life.

    Φέξε μου και γλίστρησα. Καμία απολύτως σχέση με όσα λέγονται εδώ. Κανείς δεν αφαίρεσε κανένα δικαίωμα απο κανένα.

    Η σωστή ερμηνεία του ρατσισμού είναι αυτή που παρέθεσα, απο το λεξικό Τεγοπουλου - Φυτράκη: θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της "καθαρότητας" της και στην κυριαρχία της επι των άλλων.

    Πάλι καμία σχέση με όσα λέγονται εδώ.

    'Οπως είπα, σας έχει γίνει τόσο μονόδρομος το να μη βλεπετε "ρατσιστικά" τα πράγματα, που αρνείστε να δείτε οτι οι μουσουλμανικές κοινωνίες είναι οπισθοδρομικές. Αυτή είναι η αλήθεια, δεν είναι ρατσιστικό να λες την αλήθεια. Μήπως είναι προοδευτικές, 'Αλεξ; Ε; Τζιχάντ, δικτατορίες, πλήρης καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ειδικά των γυναικών, επιθέσεις αυτοκτονίας κλπ.

    Πραγματικά, τι υστερία, είναι, λέει, ρατσιστικό. Τότε πχ είναι και ρατσιστικό να πεις οτι η ναζιστική Γερμανία ήταν φασιστική κοινωνία, επειδή υπήρχαν και Γερμανοί που δεν ήταν φασιστες. 'Η είναι ρατσιστικό να καταδικάσεις την Ιαπωνία που ακόμα και τώρα δεν παραδέχεται τις θηριωδίες που διέπραξε στον 2ο Παγκόσμιο κατά της Κίνας.

    Αν μια κοινωνία έχει αρνητικά στοιχεία, δε θα πρέπει να το λέμε επειδή "είναι ρατσιστικό"; Τι πολιτικά ορθή υστερία είναι αυτή; Σαν την Αμερική που οι άσπροι λένε τους μαύρους "αφροαμερικάνους", και οι μάυροι λένε ο ένας τον άλλο "niggah".

    D'oh. Εκτός πραγματικότητας.

    ReplyDelete
  43. Υπογράφω αυτά που συνόψισε πανέμορφα ο Μπάιρον παραπάνω.

    Χανούμ μπουρέκ. Γενικά μπορούμε να μιλάμε. Εάν δεν το κάνουμε τότε δεν μπορούμε άλλωστε να λέμε τίποτα. Εσύ πόσες φορές άκουσες να λένε πχ. 'τι ξενέρωτοι αυτοί οι βόρειοευρωπαίοι'; Φυσικά σύμφωνα με τα λεγόμενά σου είναι μια γενικότητα ρατσιστική που προσωποποιείται σε όλους τους βορειοευρωπαίους. Όμως πάω στοίχημα ότι ποτέ δεν αντέδρασες, πιθανώς να το έχεις πει και ο ίδιος χωρίς δεύτερες σκέψεις.

    Εγώ έχω πει το παραπάνω με δεύτερες σκέψεις. Γνωρίζω ότι είναι ένα στερεότυπο που δεν αφορά απαραίτητα όλους τους βορειοευρωπαίους, έχει όμως μια βάση (σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια του τι βγάζει γούστα και τι όχι). Το ίδιο φυσικά και όταν λέω ότι οι πλείστες των μουσουλμανικών κοινωνιών είναι χαμηλοτάτου πολιτισμικού επιπέδου και διακρίνονται για τη βαρβαρότητά τους. Ξέρω ότι είναι στερεότυπο αλλά έχει μια βάση. Σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια - για τον Πακιστανό το να παντεύεται την ξαδέρφη του και να κάνει κλειτοριδοτομή στην κόρη του είναι πολιτισμός ενώ το να στέλνουμε εμείς τις γυναίκες μας στη δουλειά είναι βαρβαρότητα). Αυτό που θα ήταν λάθος όμως είναι να το προσωποποιήσω αυτό στις διαπροσωπικές σχέσεις με τον κάθε Πακιστανό.

    Εσύ πάντως αντιδράς απλά για να το κάνεις αφού δεν έχεις να προσθέσεις και τίποτα. Φυσικά δεν αντιδράς και πολύ όταν θα βριστούν οι βορειοευρωπαίοι, πάω στοίχημα αντιδράς χλιαρά όταν βριστούν κινέζοι και αντιδράς ιδιαίτερα όταν θα βριστούν μεσανατολίτες και αφρικανοί. Αν δεν το κάνεις, το κάνουν οι περισσότεροι με τους οποίους μοιράζεσαι κοινές ιδέες. Έχει πλάκα αυτό γιατί απότελεί από μόνο του μια απίστευτα ρατσιστική διάκριση... όχι εις βάρος των πρώτων αλλά των τελευταίων (και όποιος το πιασε το πιασε αυτό). Άσε τα συμπλέγματα ανωτερώτητας-κατωτερώτητας (αυτά πάνε μαζί) και αντιμετώπισε την πραγματικότητα ως έχει. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι εποχή για να κάνουμε πειράματα Βοσνίας και Κοσσυφοπεδίου και ούτε να αναπαράγουμε τα γκέτο του Παρισιού. Ειδικά μια χώρα που μετά βίας κρατάει τα σχήματα εξαιτίας του απίστευτου αριθμού δοσιλόγων πλουτοκρατών που τη λυμαίνονται σφίγγοντας τη δαγκάνα τους από δεξιά και από αριστερά.

    Σου προτείνω να διαβάσεις Εμάνουελ Τοντ.Ξέρω είναι και της μόδας - αλλά πιο πολύ ανάμεσα στους μουσουλμάνους για τα γραπτά του περί ΗΠΑ, είναι όμως κατά βάση πολιτολόγος που έχει κάνει βαθιά ανάλυση στους τύπους οικογένειας που επικρατούν στο κόσμο και στα χαραστηριστικά των αντίστοιχων κοινωνιών. Αρκετά επιμορφωτικό.

    ReplyDelete
  44. @Ulis kai Jim Slip

    Έχω την εντύπωση, σύμφωνα με αυτά που γράφεις,ότι στον εγκέφαλο σου έχεις δημιουργήσει μια φανταστική πυραμίδα, όπου στην κορυφή έχεις τοποθετήσει ένα εξιδανικευμένο ιδανικό,το όποιο συγκρίνεις με αυτά τον άλλον. Ότι είναι κοντά στο δικό σου,το θεωρείς καλό,ενώ όσο απομακρύνεται γίνεται όλο και χειρότερο.
    Τώρα, για να υπάρχει ένα σύστημα θα πρέπει να υπάρχει ένα περιβάλλον, όμως το περιβάλλον διαφέρει, δεν είναι μονότονο και αυτό γιατί υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες από τόπο σε τόπο, άρα αυτό μας οδηγεί στο γεγονός ότι το συστήματα είναι διαφορετικά, άρα και μη συγκρίσημα αφού δεν έχουν κοινά σημεία.
    Βάση αυτής της λογικής ο πολιτισμός μίας ομάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με μια άλλη ομάδα
    καθώς, έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικά συστήματα.
    Άρα η λογική σου να συγκρίνεις ένα κομμάτι του δυτικού πολιτισμού με έναν της μ. Ανατολής, κατά την άποψη μου είναι εσφαλμένη και εξηγώ παραπάνω γιατί.
    Τέλος, θα έλεγα ότι όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν τριγύρω μας είναι απλά ένα αποτέλεσμα μιας πράξης(αντίδραση), άρα είναι λάθος να βγάζουμε συμπέρασμα με μια αντίδραση, ας ψάξουμε στην δράση.

    ReplyDelete
  45. @ Jim Slip

    Μπου. Σου έγραψα τι θεωρεί ο ΟΗΕ φυλετική διάκριση, σου έγραψα και τι απαγορεύει η ευρωπαική ένωση, σου είπα και για πιο λόγο σύμφωνα με αυτά είσαι ρατσιστής - επειδή κάνεις διάκριση εξαιτίας θρησκείας, δίνεις γενικούς αρνητικούς χαρακτηρισμούς εξαιτιας θρησκείας, ζητάς αποκλεισμό ανθρώπων εξαιτίας θρησκείας. Αυτό είναι κοινωνικός ρατσισμός.

    Η απάντησή σου σε αυτά είναι 'φέξε μου και γλίστρησα' και ότι η σωστή ερμηνεία είναι του Τεγόπουλου-Φυτράκη.

    Προχώρα εσύ χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη και άμα πας και Αμερική άρχισε να λες και τους μαύρους "νίγκας", έτσι για να επαναφέρεις τις ισορροπίες. Άκου εκει οι "νίγκας" όλοι να λένε τους εαυτούς τους "νίγκας" κι εμάς να μη μας αφήνουν.

    Αλλά προς Θεού, δεν είμαστε και ρατσιστές. Τι φταίμε εμείς που όλοι αυτοί είναι βίαιοι και απολίτιστοι που δεν έχουν θέση στη κοινωνία μας;

    @ Ulis

    Εσύ που φρικάρεις και λες ότι ο Ομπάμα χωρίζει τον κόσμο σε μουσουλμάνους και μη, μου θύμισες ένα επεισόδιο του Southpark, που λέει ο Cartman "you're alright, sorry I called you a Jew, I won't call you a Jew again". Και ο Kyle του λέει "But I AM a Jew, Cartman".

    Τελικά αρχίζω να πιστεύω ότι είσαι περιορισμένης αντιλήψεως (έχεις και ένα πρόβλημα να αντιληφθείς την έννοια και τη σημασία ενός γενικού χαρακτηρισμού...) και άρα μερικώς δικαιολογημένος.

    ReplyDelete
  46. @Alex

    Βλέπω επιλέγεις να μην απαντήσεις επι της ουσίας.

    Ο τίτλος του άρθρου είναι, οποιος σπέρνει εθελοτυφλία, θερίζει εξτρεμισμό. Και εσυ εθελοτυφλείς.

    Τελικά δε μας είπες, οι μουσουλμανικές κοινωνίες είναι προοδευτικές, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι δημοκρατικές, δεν προωθούν τον φονταμενταλισμό και τη βία; Απάντησε.

    Και πολύ καλά είπε ο Ulis, είναι ρατσισμός να πεις πχ "οι Βορειο-Ευρωπαίοι είναι ξενέρωτοι" ή "οι 'Αγγλοι τουρίστες είναι μεθύστακες";

    Χαχαχα, η γενίκευση της αρνητικής κρίσης, τι αυθαιρεσία, τι υστερια, τι πολικά ορθή εθελοτυφλία.

    Και αλήθεια, για τη γενίκευση της θετικής κρίσης τι ισχύει; Πχ αν πεις "οι Γερμανοί είναι οργανωτικοί" ή "οι Κινέζοι είναι οικονόμοι", αυτό γιατί είναι δικαιολογημένο ενώ η γενίκευση της αρνητικής κρίσης δεν είναι;

    Τέσπα. Κάτσε ονειρέψου Καρατζαφέρηδες και ακροδεξιούς. Γιατί αυτό κάνεις, ονειρεύεσαι. Αλλα όσο και να ονειρεύεσαι, οι μουσουλμάνοι παραμένουν ίδιοι.

    Στην Αίγυπτο πρόσφατα, μια φωτεινή εξαίρεση, ένας διανοούμενος, ο Nasr Hamid Abu Zayd, είπε δημόσια πως είναι κακό να έχεις κορίτσια για σκλάβους. Το αποτέλεσμα; Το αιγυπτιακό δικαστήριο τον καταδίκασε για βλασφημία, τον ανακήρυξε μη μουσουλμάνο, τον χώρισε απ' τη γυναίκα του (ως μη μουσουλμάνο πλέον), και ουσιαστικά τον απελασε απ΄ τη χωρα.

    Και όλα αυτα στην Αίγυπτο, απ' τις πιο "προοδευτικες" μουσουλμανικές κοινωνίες.

    Αλλα αυτα δεν πρέπει να τα λέμε γιατί "είναι ρατσιστικό".

    'Οπως είπα και πριν, κάτσε ονειρέψου, και κάτσε να εθελοτυφλείς, κύριε μη ρατσιστή (στα λόγια). Αλλα οι μουσουλμάνοι εξακολουθούν να έιναι 100 χρόνια πίσω.

    ReplyDelete
  47. Jim slip

    Δε σου είπε κανείς να μην κατακρίνεις ένα κακό θεοκρατικό-φονταμενταλιστικό σύστημα ή χώρα. Σου λέμε ότι αν από αυτό συμπεραίνεις ότι όλοι όσοι έρχονται στη χώρα σου από μία τέτοια χώρα είναι βίαιοι, απολίτιστοι, ζώα και όλα τα σχετικά, αν κρίνεις κάποιον εκ των προτέρων βασισμένος μόνο στην καταγωγή του, τη θρησκεία του και όχι την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ συμπεριφορά του, είσαι ρατσιστής. Όταν τον αποκλύεις επιλεκτικά από την κοινωνία σου βασισμένος σε ρατσιστικά κριτήρια, είσαι και ρατσιστής, παραβαίνεις και τον νόμο της ευρωπαικής ένωσης. Όταν λες οι μουσουλμάνοι γενικά είναι πρωτόγονοι, είσαι ρατσιστής. Όταν κατακρίνεις ένα σύστημα ενός θεοκρατικού καθεστώτος που καταπατεί ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είσαι ρατσιστής.

    Όταν χρησιμοποιείς χαρακτηριστικά τέτοιων καθεστώτων για να δικαιολογήσεις τις ρατσιστικές σου απόψεις, μάλλον μας περνάς για χαζούς.

    Αν ψάχνεις για χαζούς, να ψάξεις αλλού, μαζί με τον Καρατζαφέρη.

    Στείλε γράμματα στη Γαλλία, για παράδειγμα, όλο και κάτι θα ψαρέψεις.

    ReplyDelete
  48. Alex

    Ευτελίζεις τη συζήτηση με μελιστάλαχτους και δραματικούς χαρακτηρισμούς (ρατσιστής, φασίστας, ακροδεξιός), και εξακολουθείς να αποφεύγεις να πάρεις θέση. Περιμένω ακόμα να που απαντήσεις καθαρά αν οι μουσουλμανικές κοινωνίες είναι προοδευτικές ή όχι σε σχέση με την Δύση.

    Λες:

    "Όταν λες οι μουσουλμάνοι γενικά είναι πρωτόγονοι, είσαι ρατσιστής. Όταν κατακρίνεις ένα σύστημα ενός θεοκρατικού καθεστώτος που καταπατεί ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είσαι ρατσιστής."

    Το σύστημα δεν είναι απρόσωπο, δεν είναι κάτι ξεχωριστό, απαρτίζεται απο μουσουλμάνους. 'Αρα;

    Βασικά αυτό που μόλις είπες είναι ο ορισμός της κακώς εννοούμενης πολιτικής ορθότητας. Ουσιαστικά λες το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια, λίγο πιο προσεκτικα διατυπωμένο για "να μην εισαι ρατσιστής".

    Το θεοκρατικο σύστημα των μουσουλμάνων (γενικά) ειναι κακό, αλλα οι μουσουλμάνοι (γενικά) είναι καλοί. Χαχαχαχα. Καλό!

    Ευτυχως κάποιοι απο 'μας δε φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους για να μη μας κατηγορήσουνε για "ρατσιστές".

    Α, και κάτι άλλο, ούτε απέκλεισα κανένα απ' την κοινωνία, ούτε συμπεριφέρθηκα άσχημα σε κανένα με βάση χρώμα, θρησκεία, ύψος κ.ο.κ. Αλλα αφού υπάρχουν κοινωνίες, θα πρέπει να τις κρίνουμε ως κοινωνίες, όπως και τους ανθρώπους που τις απαρτίζουνε, τι να κάνουμε τώρα.

    ReplyDelete
  49. Άλεξ βλέπω έβγαλες τη διχαλωτή σου γλώσσα και γέμισες το δόντι δηλητήριο. Είτε καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι τα παραπάνω που λες είναι αρλούμπες και αερολογίες, απλά θέλεις να μου κάνεις επίθεση προσωπική είτε έχεις πραγματικό πρόβλημα αντίληψης (εάν πχ. σου φάνηκε λογικότατο ο Ομπάμιας να βγαίνει και να λέει ότι λέει συνεχίζοντας με ακόμα πιο ύπουλο τρόπο την πολιτική Μπους).

    Κανένα επιχείρημα θα μας πεις; Σε χάλασε που ψήφισα Καράτζα και όχι ΣΥΝ; Γιατί όχι; Κόμμα δεν είναι και αυτό; Λέει τίποτα παράλογο; Έχεις πάει να δεις το καταστατικό του; Έχει τίποτα το αντιδημοκρατικό ή το αντισυνταγματικό;

    Και μη πεις τίποτα άλλο περί δεξιάς και αριστεράς. Στη χώρα που το σοσιαλιστικό κόμμα ξεπουλάει ΟΤΕ και ΔΕΗ μακράν προτιμότερο ένα 'δεξιό κόμμα' που η γραμμή του είναι να τα έχει αυτούς τους τομείς κρατικούς (τόσο 'δεξιοί' είναι).

    Μη τρελένεσαι, ξέρω πολύ καλά ότι και αυτό το κόμμα είναι ελεγχόμενο όπως όλα τα άλλα. Παίζει το ρόλο του δυστυχώς, το ρόλο της απορόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Και υπάρχουν όχι τόσο καθαρά πρόσωπα, πχ. ο ΠΛεύρης είναι φως φανάρι πράκτορας ενώ η συγγενής του Χρυσή Αυγή (χώροι με τους οποίους ουδεμία σχέση έχω όσο και αν θα ήλπιζες να με κατατάξεις εκεί με τη θλιβερή νοοτροπία σου) και ο Μιχαλολιάκος είναι υπάλληλοι της ΕΥΠ (έχουν βγει και τα έχουν πει δευτεροκλασσάτα πρώην μέλη της οργάνωσης αλλά που να χαμπαριάσεις εσύ - μια ζωή πρόβατο - από το πώς πάει η δουλειά).

    Η ψήφος μου δεν ήταν συνειδητή στο ΛΑΟΣ γιατί δεν έχω κάποια πίστη στο κόμμα ή στον Καράτζα. Απλά από το να ρίξω λευκό θα ρίξω την ψήφο στο κόμμα το οποίο ρητά δεν υποστηρίζει τον Ατίλα στην Κύπρο και τα Σκόπια με το όνομα της περιοχής μου για την οποία σφάχτηκαν οι παππούδες μου (ούτε 100 χρόνια δεν περάσαν ακόμα), κάτι που ΔΕΝ κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (για να μην πω για τα αχαρακτήριστα μια ζωή ενδοτικά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ).

    Πες μου ότι θες, αλλά πολιτικός ή παράταξη που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα πλέον βασικά των εθνικών ζητημάτων είναι μακράν του να δώσει οποιαδήποτε λύση και στο παραμικρό πρόβλημα (μιλάνε για οικονομία και εργασιακά τα χαιβάνια...λες και... εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί την είδαν γκόμενες που λεγε και η Ελένη...).

    Θεωρώ τον εαυτό μου από τους λίγους πραγματικούς δημοκράτες κάτι που δεν είσαι (φαίνεται από την ποιότητα του διαλόγου που κάνεις - με γλώσσα διχάλα δεν κάνεις διάλογο) για πολλούς λόγους τους οποίους εσύ είσαι μακράν του να είσαι σε θέση να διανοηθείς και δε θα το αναλύσω εδώ.

    Δες το απλά. Αν για ένα πράγμα οι άνθρωποι σε μια συγκεκτιμένη (και όχι ασαφής, γενική και αόριστη) κοινωνία δημοκρατικά διοικούμενη πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν αυτό είναι το να μπορούν να επιλέξουν τη γενική κατευθυντήρια γραμμή - είναι το ελάχιστο.

    Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση που 10 πλουτοκράτες και 100 φερέφωνα (και συ μαζί), όλοι μαζί μια θλιβερή μειοψηφία - πλην μεν με όλα τα μέσα - αποφασίζει και διατάζει και επιβάλει όχι μόνο την κατευθυντήρια γραμμή αλλά ολόκληρο τρόπο ζωής; Ρωτήθηκε ο κόσμός; Όχι. Λένε έτσι είναι η ζωή και πώς να την αλλάξεις. Έτσι είναι τα πράγματα. Ο.Κ. πες το έτσι να μην έχουμε ψευδεσθήσεις.

    Όταν όμως κάνουμε διάλογο δε θα πάρουμε τις αρλούμπες που μας πουλάνε και για αλήθειες. Ειλικρινά, άσε τα παραπάνω, εγώ σου είπα απλά και σκέτα - ανοικτές πόρτες μεν, έλεγχος και ρέγουλα και πολυσυλλεκτικότητα δε - πες μας λοιπόν ποιες είναι οι απόψεις σου επί το θέματος.

    ReplyDelete
  50. "Το σύστημα δεν είναι απρόσωπο, δεν είναι κάτι ξεχωριστό, απαρτίζεται απο μουσουλμάνους. 'Αρα;"

    Άρα γυρνάμε πάλι σε αυτό που είπε ο xanoum mpourek με το μπουζούκι και τον αστυνόμο.

    Επίσης, επειδή λες ότι δε συμπεριφέρθηκες άσχημα σε κανένα, με όλη την ευγένεια που μου απομένει, πρέπει να σου πώ ότι η ρατσιστική συμπεριφορά είναι μία άσχημη συμπεριφορά.

    Οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας σου είναι κάτι μεταξύ τραγικού και αστείου.


    Προσωπικά, σε σιχάθηκα και σε βαρέθηκα.

    ReplyDelete
  51. Εξακολουθείς να αποφεύγεις να πάρεις θέση. Γιατί; Θα είναι "ρατσιστικό" αυτό που θα πεις;

    Σιχαμερή είναι η υποκρισία σου.

    ReplyDelete
  52. Πάντως κακώς επικεντρώθηκε στους μουσουλμάνους η συζήτηση. Αυτό γιατί πρώτον δεν επιδεικνύουν μόνο οι μουσουλμάνοι αντικοινωνικές συμπεριφορές και δεύτερον γιατί ακόμα και αν όλοι οι μετανάστες που καταφθάνουν σε μια χώρα είναι υποδείγματα χαρακτήρα, αν ο αριθμός τους είναι υπερβολικός, οι αναπόφευκτες συνέπειες θα είναι προβληματική ενσωμάτωση, καταστροφή του κοινωνικού κεφαλαίου (βλ. Putnam), χαμηλά μεροκάματα, ανεργία, εξαθλίωση, γκετοποίηση και εγκληματικότητα.

    ReplyDelete
  53. Δες το απλά. Αν για ένα πράγμα οι άνθρωποι σε μια συγκεκτιμένη (και όχι ασαφής, γενική και αόριστη) κοινωνία δημοκρατικά διοικούμενη πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν αυτό είναι το να μπορούν να επιλέξουν τη γενική κατευθυντήρια γραμμή - είναι το ελάχιστο.

    Σωστή παρατήρηση. Εν τέλει σε μία δημοκρατία οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ακόμα και ενάντια στο συμφέρον τους.

    ReplyDelete
  54. Eimai ratsistis. M' aresoun mono oi maures...

    ReplyDelete
  55. Μπάιρον μην κοιτάς που μου αρέσει να τα λέω ανάκατα και μπαρόκ. Τα πράγματα είναι απλά. Διάβασε επίπεδο διαλόγου και δημοκρατίας:

    Παραφράζω Άλεξ:
    ΑΛΕΞ:
    "Το σύστημα δεν είναι απρόσωπο, δεν είναι κάτι ξεχωριστό, απαρτίζεται απο μουσουλμάνους. 'Αρα;
    ----------------------------
    = Τι θέλει να πει ο καλλιτεχνης; Πάντως σίγουρα το παραπάνω δεν αφορά τίποτα από όσα είπα.

    ΑΛΕΞ:
    Άρα γυρνάμε πάλι σε αυτό που είπε ο xanoum mpourek με το μπουζούκι και τον αστυνόμο.
    --------------------------------
    = πάμε να δούμε τι είπε ο χανούμ

    ΧΑΝΟΥΜ:
    (με παραφράζει) Εφευρέθηκε μεταπολεμικά για να μπορέσουν να περάσουν πολλές αντιλαϊκές και αντιεργατικές πολιτικές με την αμέριστη υποστήρικη εργατικών σωματείων και αριστερών κομμάτων τα οποία άλλωστε είναι η αριστερή χειρ των καπιτάλων και τίποτα παραπάνω.

    ΧΑΝΟΥΜ (σχόλιά του) Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι επίσης όργανο… Άρα ο κυρ αστυνόμος είναι μπουζούκι. Το παραπάνω έχει περισσότερη λογική από τις μπούρδες που γράφεις. Ως φασίστας θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιείς επιχειρήματα όπως: Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών και Η Ελλάδα στους έλληνες. Μη κουράζεις το μυαλό σου.
    --------------------------------
    = όπως βλέπετε το ίδιο επίπεδο του διαλόγου το μοιράζονται και χανούμ και Άλεξ... καθόλου τυχαίο δεδομένω των πεποιθήσεών τους και της παντελούς έλειψης δημοκρατικής παράδοσης και του στοιχειώδους σεβασμού σε αυτά που έχει να πει ο άλλος. Που είναι τα δικά τους σχόλια; Μόνο τη γλώσσα διχάλα και να βρίσουν το συνομιλητή τους είναι ικανοί; Για αυτή τον τρόπο σκέψης κόπτονται;

    ... και συνεχίζω...

    ΑΛΕΞ: Επίσης, επειδή λες ότι δε συμπεριφέρθηκες άσχημα σε κανένα, με όλη την ευγένεια που μου απομένει, πρέπει να σου πώ ότι η ρατσιστική συμπεριφορά είναι μία άσχημη συμπεριφορά. Οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας σου είναι κάτι μεταξύ τραγικού και αστείου.
 Προσωπικά, σε σιχάθηκα και σε βαρέθηκα.
    -------------------------------
    = σε ποιον συμπεριφέρθηκα άσχημα Άλεξ; Μήπως όταν λέω ότι το Πακιστάν έχει τους πιο πολλούς βιασμούς ανά λεπτό ανά πλυθυσμό στον κόσμο; Ή ότι ανω του 50% του πλυθησμου εξασκεί ενδογαμία; Εγώ τα λέω αυτα; Μήπως η κλειτοριδοτομή είναι κλάδος της ιατρικής; Ή έχω άδικο όταν λέω ότι για κάθε σφαγή που κάνουν οι μουσουλμάνοι δεν βρίσκεται ούτε ένας 'μετριοπαθής' από δαύτους να την καταδικάσει; Ή μήπως είναι αντιδημοκρατικό όταν λέω ότι 8 στους 10 πολίτες αυτής της χώρας δεν γουστάρουν τέτοιες κουλτούρες.

    Θα έδινες καλύτερο μάθημα ευγένειας Άλεξ εάν και εσύ και ο χανούμ ρίχνατε στο τραπέζι έστω και μία άποψη. Επανελειμένα το αποφεύγετε και είναι εμφανές ότι δεν έχετε τίποτα να πείτε. Μην το κουράζετε λοιπόν.

    ReplyDelete
  56. Και το ερώτημα είναι το εξής:

    Στη χώρα εισέρχονται κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι πιο πολλοί όχι με νόμιμο τρόπο αλλά με τα πιο απίστευτα μέσα από τα οποία η οδηπορία επί 10άδων χιλιομέτρων ακούγεται και το λιγότερο μεσαιωνικό. Στην πλειοψηφία νεαροί άντρες αλλά και γυναίκες με παιδιά, πολύ συχνά άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης δεδομένω τον απίστευτων συνθηκών από τις οποίες τρέχουν να ξεφύγουν. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν έχει τις πλέον βασικές γνώσεις για να εργαστεί παρά μόνο σε αγροτικές δουλειές και λίγες βασικότατες χειρονακτικές δουλειές ενώ δεν γνωρίζουν καν τι είναι η Ελλάδα και το τι έχουν να κάνουν στη χώρα αυτή παρά μόνο τη θεωρούν ως βάση για να μεταπηδήσουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουν μια κάποια ιδέα περί εργασίας αλλά γενική και αόριστη, δεδομένω όμως ότι η πλειοψηφία τους δεν εργάστικε ποτέ σε έμμισθη εργασία και δεν έχουν ιδέα τι πάει να πει υπάλληλος ή εργάτης, ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες οι υποχρεώσεις τους.

    Αφήστε για την ώρα τους μουσουλμάνους στην άκρη (που είναι και μεγάλο πρόβλημα μέσα στο πρόβλημα). Για το παραπάνω ποιες είναι οι αποψεις σας; Εγώ μίλησα ξεκάθαρα: Ανοικτές πόρτες αλλά ρεγουλα και επιλογή με βάση το συμφέρον της χώρας και της τοπικής κοινωνίας και όχι το... παγκόσμιο καλό, τιμωρία της μαύρης εργασίας και σεβασμός στον πολίτη και στον μετανάστη. Δεν μιλάμε για κοσμοθεωρίες.

    Ποιες είναι λοιπόν οι απόψεις σας;

    ReplyDelete
  57. Βρε Βέγγο με παράκρουση, βρε βλίτο στο απυρόβλητο (λόγω περιορισμένης αντιλήψεως), το "Το σύστημα δεν είναι απρόσωπο, δεν είναι κάτι ξεχωριστό, απαρτίζεται απο μουσουλμάνους. 'Αρα;" το είπε ο φίλος σου παραπάνω και σε αυτό αναφέρομαι.

    Και αυτό που λέω είναι ότι είναι επιχείρημα του στυλ μπουζούκι-αστυνόμος. Αν ακόμη αναρωτιέσαι τι εννοεί ο "καλλιτέχνης", μπορεί να σου πει και ο ίδιος.

    Τουλάχιστο λες ότι αυτό που είπε ο φίλος σου δεν αφορά τίποτε απ'όσα είπες εσύ. Δηλαδή το εν λόγω επιχείρημα του φίλου σου (σε στυλ αστυμόμου-μπουζούκι) ΔΕΝ σε εκφράζει. Πάλι καλά.


    χααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  58. Φαίνεται πάρα πολύ καλά ποιός έχει τη φασίζουσα νοοτροπία.

    ReplyDelete
  59. Με το Τζιμ δεν πίνουμε καφέ όλη μέρα στα Εξάρχεια, ούτε προερχόμαστε από τον ίδιο δρόμο και αμφιβάλω εάν ταυτίζονται οι απόψεις μας σε αυτό ή σε άλλα θέματα. Είναι όμως άριστος συνομιλητής, ξέρει να κάνει διάλογο και διακρίνεται για κάποια παιδεία που δεν έχεις.

    Όσο για το 'Βέγγο', ευχαριστώ αλλά δεν φιλοδοξώ να με παρομοιάζουν με έναν άνθρωπο που έχει κάνει τόσο έργο στη ζωή του (ηθοποιός με Η κεφαλαίο, σεναριογράφος, παραγωγός κτλπ.).

    ReplyDelete
  60. Θου Βου, εσύ να ακούς τον Καράτζα. Άσε με μένα, είμαι βαλτός απ την ΕΥΠ και έχει πέσει σήμα στην υπηρεσία να υποσκαφθείς γιατί βγάζεις στη φόρα όλα τα απόρρητα και τρομάζεις τα πρόβατα και θα τους κοπεί το γάλα (τό πιασες το υπονοούμενο, είμαι σίγουρος). Αυτό στο λέω τώρα γιατί μ' επιασε μία στιγμιαία κρίση συνείδησης όπως τα άλλα δευτεροκλασάτα στελέχη που ξέφυγαν. Υπάρχει σχέδιο εξόντωσής σου, αλλά είμαι σίγουρος ότι σαν καλός καρατζοστρατιώτης θα μας σώσεις.

    Χάιλ Καράτζα.

    ReplyDelete
  61. Στο "υλικό" επίπεδο υπάρχει ένας μόνο νόμος που καθορίζει τα πάντα:

    Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

    O θάνατός σου, η ζωή μου. Το μεγάλο τρώει το μικρό και τα σχετικά.
    Τους νόμους αυτούς όπως είπαν και οι Αθηναίοι στους Μηλίσιους τους έδωσαν οι θεοί, υπήρχαν πριν από αυτούς και θα υπάρχουν και μετά για όσο οι άνθρωποι θα κυριαρχούνται από την ζωώδη φύση τους.

    Με αυτά και με ta άλλα κι αν δεν γίνουμε όλοι τζίσους -όπως είπε και ο Ulis, τότε η λαθρομετανάστευση αποτελεί σοβαρή απειλή που στρέφεται κατά της συνεκτικότητας όσων κοινωνιών πλήττονται από το φαινόμενο.

    Και επειδή στο παρόν επίπεδο κυριαρχεί και ένας ακόμα νόμος αυτός της δράσης-αντίδρασης, οι κοινωνίες που βιώνουν τις δράσεις της λαθρομετανάστευσης θα αντιδράσουν. Και η αντίδρασή τους θα καθοριστεί κατά κύριο λόγο από την ενέργεια της δράσης που δέχονται, και κατά δέυτερο από την ζωτικότητα-ενέργεια που διαθέτουν.

    -For every action there is an equal and opposite reaction...

    (Πω πω, σαν τον Μεροβίγγειο από το Matrix μιλάω, χαχαχα)

    Άρα για να το κλείσουμε και κάπου, πολύ σωστά η g700 συνόψισε όλη την κουβέντα στο :

    "όποιος σπέρνει εθελοτυφλία θερίζει εξτρεμισμό."

    Κι όταν μάγκες φτάσουμε στον εξτρεμισμό εκεί κουβέντες του στιλ είσαι ρατσιστής-εξτρεμιστής θα ακούγονται σαν ανέκδοτο!

    Υπάρχει φυσικά και μια δεύτερη εναλλακτική, έξω από τους νόμους της δράσης-αντίδρασης και της ισχύς, και δεν είναι άλλη από την στενή οδό του Κυρίου...

    -Ποιος πιστός θέλει να θυσιάσει τη ζωή του και τον εαυτό του για να σωθούν τα ζώα οι μουσουλμάνοι;

    -Κανείς πρόθυμος;

    ReplyDelete
  62. Αφήστε για την ώρα τους μουσουλμάνους στην άκρη (που είναι και μεγάλο πρόβλημα μέσα στο πρόβλημα). Για το παραπάνω ποιες είναι οι αποψεις σας; Εγώ μίλησα ξεκάθαρα: Ανοικτές πόρτες αλλά ρεγουλα και επιλογή με βάση το συμφέρον της χώρας και της τοπικής κοινωνίας και όχι το... παγκόσμιο καλό, τιμωρία της μαύρης εργασίας και σεβασμός στον πολίτη και στον μετανάστη. Δεν μιλάμε για κοσμοθεωρίες.

    Εγώ προτείνω:

    1) Την επικήρυξη όσων απασχολούν λαθρομετανάστες ή μετανάστες με μεροκάματο κατώτερο του νόμιμου ελάχιστου. 30000 ευρώ πρόστιμο, τα μισά στο κράτος, τα άλλα μισά στον καταδότη.

    2) Να αποφασίζουν οι κάτοικοι της κάθε γειτονιάς το μέγιστο ποσοστό μεταναστών που θέλουν ως κατοίκους στη γειτονιά τους. Θες Αλβανό κηπουρό, Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό και βουλγάρα νοσοκόμα; Θα τους έχεις γείτονες.

    3) Οικονομικά κίνητρα σε όσους νόμιμους μετανάστες το επιθυμούν για να φύγουν απ' την Ελλάδα.

    4) Όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται να απελαύνονται στη χώρα από την οποία εισήλθαν.

    5) Κατάργηση κατώτατου μισθού μόνο για τους Έλληνες πολίτες και αντικατάσταση του με αρνητικό φόρο εισοδήματος.

    (1 & 5 καθιστούν την πρόσληψη Ελλήνων πιο συμφέρουσα στον εργοδότη.)

    Τα παραπάνω μέτρα, αν μπορούν να εφαρμοσθούν, θα μειώσουν δραστικά τον αριθμό των μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτοί που θα μείνουν θα αμοίβονται πολύ καλύτερα, θα φύγουν απ' τα γκέτο και θα ενσωματωθούν στην κοινωνία πολύ πιο εύκολα. Ενσωμάτωση μεταναστών χωρίς την οικονομική τους αναβάθμιση δε νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί.

    ReplyDelete
  63. Ο στρατηγικός στόχος της ενσωμάτωσης και της οικονομικής αναβάθμισης σωστός τα μέτρα όμως ημίμετρα εκτός από το πρώτο.

    ReplyDelete