Tuesday, February 24, 2009

G@SKAI Radio για την οικονομική κρίση

Ο Θανάσης Γκούγκλας από τη G700, μιλάει στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, στο SKAI Radio (100,3), για την οικονομική κρίση και τη γενιά των 700 ευρώ. Κλικάροντας στο εικονίδιο αριστερά μπορείτε να ακούσετε το σχετικό απόσπασμα (11') από την εκπομπή Σημειώσεις .

14 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ακουσα,ζωντανή,τη συζήτηση το πρωί.Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι ένας απο τους πιό καλούς δημοσιογράφους.Εκανε σοβαρές ερωτήσεις και πήρε σοβαρές απαντήσεις.

    ReplyDelete
  3. Η ερώτηση για το, αν οι Αστυνομικοί είναι γενια των 700, έπρεπε,κατα τη γνώμη μου, να απαντηθεί πιό δυναμικά.Ναι είναι.Σκληρά εργαζόμενοι και χαμηλά αμοιβόμενοι.Και το χειρότερο θύματα μιας κυβέρνησης που για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, για το φιάσκο της απόδρασης,τους μπουζούριασε στο κρατητήριο αλά Τσέκου.
    Παραβιάστηκαν οι κανόνες κάθε δίκαιης Δίκης.

    ReplyDelete
  4. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς νέα παιδιά, χωρίς καμμιά προετοιμασία για το επάγγελμα του Αστυνομικού,και χωρίς καμμιά εκπαίδευση,να διασύρονται, ως συνεργάτες των κακοποιών, επειδή έτσι επιβάλλει η ενίσχυση του προφίλ του Καταλληλότερου.

    ReplyDelete
  5. Kαι το χειρότερο.Αυτή η ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών; Τι Γκρικμπραδερισμός είναι αυτός;

    ReplyDelete
  6. Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης παγίων αξίας 18,2 τρισ. ευρώ τα οποία ενδεχομένως να απομειωθούν, αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τώρα βρίσκεται στα "χέρια" των Κεντρικών Τραπεζών και των υπουργών Οικονομίας της περιοχής.

    Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να συμφωνήσουν σε δέσμη αρχών για την αντιμετώπιση των “τοξικών” παγίων στους ισολογισμούς πολλών τραπεζών της Κοινότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών νωρίτερα αυτό το μήνα, το πρόβλημα είναι πολύ πιθανόν να είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν.

    +χθες τα λέγαμε: +

    “Οι συνολικές αναμενόμενες απομειώσεις παγίων σημαίνουν πως τα κόστη προϋπολογισμού – πραγματικά και έκτακτα – για την εξυγίανση των παγίων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλά σε απόλυτους και σχετικούς όρους με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των κρατών-μελών,” αναφέρει το έγγραφο.
    ++

    Κεντρικός άξονας του εγγράφου είναι να παροτρύνει τα κράτη-μέλη στην υιοθέτηση πειθαρχημένης και συντονισμένης προσέγγισης για τη διάσωση των εθνικών τραπεζικών συστημάτων τους. Επίσης, η Κομισιόν προτρέπει τις τράπεζες για την άμεση δημοσιοποίηση της πραγματικής κατάστασης των ισολογισμών, κίνηση που είναι αναγκαία, ανεξάρτητα από την λύση που τελικά υιοθετηθεί, είτε δηλαδή καταλήξουν τα κράτη-μέλη στη δημιουργία “bad banks” για την ανάληψη παγίων, είτε παρέχουν κυβερνητικές εγγυήσεις για αυτά.

    Ωστόσο, το πιθανό μέγεθος του προβλήματος ήταν “θαμμένο” σε παράρτημα του κειμένου, που επισυναπτόταν.

    Τα ζημιογόνα πάγια, σύμφωνα με το έγγραφο, περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικά "εργαλεία" αξίας 13,7 τρισ. ευρώ στα βιβλία των ευρωπαϊκών τραπεζών, ήτοι το ένα τρίτο των συνολικών τραπεζικών παγίων. Τα υπόλοιπα πάγια αξίας 4,5 τρισ. ευρώ είναι καταχωρημένα ως τίτλοι “διαθέσιμοι προς πώληση”.

    Και οι δύο κατηγορίες περιλαμβάνουν περίπλοκα δομημένα προϊόντα παρόμοια με τα παράγωγα που προκάλεσαν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007. Αυτά αναλογούν στο 44% όλων των τραπεζικών παγίων των τραπεζών της Ε.Ε. και θα πρέπει να αποτιμούνται με τη χρήση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, αναφέρει η Επιτροπή. Όταν η αποτίμηση βάσει της τρέχουσας αξίας δεν είναι δυνατή, η μέθοδος αποτίμησης θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

    Τα εναπομείναντα πάγια των ευρωπαϊκών τραπεζών αξίας 23 τρισ. ευρώ είναι στη μορφή δανείων. Η μεγάλη οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οδηγώντας σε μελλοντικές ζημιές από αυτή τη δεύτερη κατηγορία των τραπεζικών παγίων.

    Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ζημιών 750 δισ. ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών, ανέφερε ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland για την Ευρώπη, Jacques Cailloux.

    Χωρίς αντισταθμιστικές κεφαλαιακές “ενέσεις”, οι απομειώσεις είναι πιθανόν να προκαλέσουν συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών περιορίζοντας έτσι τις χορηγήσεις δανείων στην περιοχή.

    Οι πιστωτικές τάσεις στην περιοχή έχουν περιοριστεί “περισσότερο από αυτό που δικαιολογείται από τις απόψεις περί κυκλικότητας”, αναφέρει στο έγγραφό της η Επιτροπή, η οποία παροτρύνει για γρήγορη και οριστική δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από και για τις τράπεζες.

    Όπως στις ΗΠΑ, τα μακροπρόθεσμα κόστη οποιουδήποτε σχεδίου διάσωσης θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα πληρωθούν για τα ζημιογόνα πάγια και την αξία επαναπώλησής τους.

    Όμως, έως τώρα ένα μικρό μόνο μέρος του πραγματικού ύψους των εν δυνάμει “τοξικών” τραπεζικών παγίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει αντιληπτό. Μόλις το ένα τέταρτο των 1,06 τρισ. ευρώ σε τραπεζικές απομειώσεις από τα μέσα του 2007 έχουν γίνει από ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελβετικών τραπεζών.

    Για σιγουριά, οι τελικές περικοπές στα πάγια των ευρωπαϊκών τραπεζών ενδέχεται να είναι σχετικά μετριοπαθείς λόγω των πιο συμπαγών εγγυήσεων σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές επέτρεψε γρηγορότερη ανάπτυξη των παραγώγων.

    +το ζουμι ειναι εδω: +

    Ωστόσο, το μέγεθος των 18,2 τρισ. ευρώ σε πάγια που χρήζουν εξέτασης είναι 15 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ υποδηλώνει πως οι μελλοντικές απομειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα,
    ++

    εάν το τραπεζικό σύστημα πρόκειται να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή δύναμη που χρειάζεται για αναζωπυρώσει τις χορηγήσεις και να ανοίξει το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

    ReplyDelete
  7. Πολύ καλή η παρέμβαση σας παιδιά. Το ασφαλιστικό βέβαια έχει άμεση σχέση με τους μισθούς και τα εισοδήματα των νέων εργαζόμενων, καθώς η χρηματοδότηση του στηρίζεται στις τεράστιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις εργοδότη και εργαζόμενου, κάνοντας έτσι έναν υψηλό για τα επίπεδα της ΕΕ μέσο μισθό, ένα πολύ χαμηλότερο καθαρό εισόδημα κατόπιν ασφαλιστικών εισφορών.

    ReplyDelete
  8. Δε θέλω να αλλάξω το θέμα που άνοιξε ο Σερ αλλά Παρμενίδη ξανασκέψου το: 9 στις 10 αποδράσεις κρατουμένων που έχουν ξαναποδράσει επανελλημένα σε παγκόσμιο επίπεδο (και για όλες τις χώρες ανεξαιρέτως) έχουν ένα κοινό στοιχείο: ότι η απόδραση βοηθήθηκε εκ των έσω.

    Στην περίπτωση των κακοποιών αυτών μας κάνει εντύπωση η ευκολία που τρέχουν μπίζνες ολόκληρες και διατάζουν απαγωγές και δολοφονίες. Απλά τα πράγματα, οι μισοί φρουροί είναι υπο το καθεστώς τρομοκρατίας, το 1/4 τη σκαπουλάρει φιδιάζοντας και το υπόλοιπο 1/4ο είναι συνεργοί. Και να ταν μόνο αυτοί; Η βαλίτσα πηγαίνει πολύ παραπάνω.

    Εσύ τι λες ρε Παρμενίδη; Πώς να ξέρει ο απαγωγέας του ελικοπτέρου πότε και που βγαίνει προαύλιο ο κρατούμενος, κρατούμενος σε ειδικό κελί μάλιστα αν όχι από πληροφορίες που το λιγότερο αφήσαν οι ίδιοι οι φρουροί - και δεν είναι ανάγκη όλοι τους, κανά δύο φτάνουν. Ξαναλέω όμως ότι η βαλίτσα πάει πολύ παραπάνω, οι φρουροί είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά.

    Εκεί που βγάζει μάτι όμως ήταν στην περίπτωση του Παλαιοκώστα που απέδρασε από τη φυλακή την πρώτη φορά και με τη μία απήγαγε τον Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη... για πότε πήγε εκεί, για πότε έμαθε για το Μυλωνά (άνθρωπος που δε σου δείχνει πολλά πολλά) και τις συνήθειές του και τα ωράριά του (που δεν είναι σταθερά)... αναρωτιέσαι; Τόσο ξύπνιος είναι ο Παλαιοκώστας;

    Την απάντηση την έδωσε ο Μυλωνάς ο ίδιος την ίδια στιγμή που απελευθερώθηκε με άγνωστο ποσό που δόθηκε... είπε λοιπόν:

    'Χαίρομαι που ξαναγυρνάω στην οικογένειά μου. Θα ήθελα επίσης σαν πρώτη απόφαση μου μετά την απελευθέρωση να παραιτηθώ από το ΣΕΒ...'

    Εεεεεεεεεεεεεεεεε;;;;;;;;;;;;;;;
    όποιος έχει νιονιό το πιασε, το 90% πάντως το χασε, δεν πειράζει αύριο ξανά... ας πα να δει κανα Τζέημς Μποντ ποτέ μη λες ποτέ.... η την απόδραση από το Αλκατράζ... που είναι και κλασσικά και ... ανεπανάληπτα...

    ReplyDelete
  9. @Ulis

    Δεν διαφωνώ Ulis.Υπάρχουν συνεργοί.Αλλο όμως αυτό και άλλο να πιάνεις 5 υπαλλήλους, τυχαία, και στην αρπαχτή, και να τους μπουζουριάζεις, και να τους κακοποιείς, και να τους συκοφαντείς, επειδή έχεις άλλου τύπου ανάγκες να καλύψεις ως κυβέρνηση.Εγώ στιγματίζω την αυθαιρεσία της εξουσίας.Αυτό νομίζω είναι πιό σοβαρό αδίκημα απο κάποια πιθανή αμέλεια(αμέλεια,ολιγωρία και όχι συνέργεια) κάποιου ανεκπαίδευτου 25χρονου που παριστάνει τον φρουρό για 700 ευρώ.

    ReplyDelete
  10. Oταν η Πολιτεία συμπεριφέρεται με αυτό το βάρβαρο τρόπο, σε πολίτες που έχουν το τεκμήριο της αθωότητας,δίνοντας εντολή σε δικαστές να παραβιάζουν τους κανόνες της Δίκαιης Δίκης,τότε ας μην ξαφνιαζόμαστε όταν η Ελληνική κοινωνία θεωρεί τον Παλαιοκώστα ηθικότερο του Χονδροκώστα.

    ReplyDelete
  11. συμφωνώ το μπουζούριασμα είναι το ξέπλυμα της κυβέρνησης από τις ευθύνες της και τα 700 ευρώ είναι το άλλοθι των συνεργών

    ReplyDelete
  12. Δε μου λες ser το έγγραφο που κυκλοφόρησε παίζει πουθενά να το διαβάσω μία;

    ReplyDelete
  13. Σχετικά με τα καρτοκινητά στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως o παρμενίδης. Σύμφωνα με τον elawyer η επωνυμοποίηση των καρτοκινητών είναι αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο

    ReplyDelete
  14. @gmosios
    Οπως καταλαβαίνεις αυτού του είδους τα έγγραφα κυκλοφορούν σε περιορισμένο κύκλο

    ReplyDelete