Monday, February 9, 2009

Δημοσιονομική Ένωση στην ΕΕ. Ήρθε η ώρα.

Τα προβλήματα που θέτει στην ΟΝΕ η υπερχρέωση μαζί με το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της νότιας Ευρώπης, πυροδότησε το τελευταίο διάστημα μια συζήτηση σχετικά με τη σταθερότητα της ευρωζώνης, δίνοντας μάλιστα τροφή σε ορισμένους να μιλήσουν ακόμα και για αποχωρήσεις κρατών από τη νομισματική ένωση (FT: When Europe melts at the edges). Το σενάριο αυτό όμως, εκτός και αν κάποιοι στην ΕΕ έχουν τάσεις αυτοκτονίας, δεν πρόκειται να επαληθευτεί.

Αντιθέτως, είναι πολύ πιο πιθανό η παρούσα οικονομική κρίση να οδηγήσει σε διεύρυνση της ΟΝΕ με νέα μέλη, και πάνω απ’ όλα να βάλει τη βάση για ένα ακόμη βήμα στην πορεία ενοποίησης της Ευρώπης, καθιστώντας την ευρωζώνη εκτός από νομισματική ένωση και οιονεί δημοσιονομική ομοσπονδία.

Ήδη, χώρες όπως η Δανία, οι οποίες με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά τους στοιχεία ήταν σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση από οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της ΟΝΕ, σήμερα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο και εύχονται, εκτός από την ύφεση, να μην είχαν να ασχοληθούν ΚΑΙ με τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης νομισματικής κρίσης. Ακόμα και οι παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστές Βρετανοί, βλέποντας τη στερλίνα να κατρακυλάει και να εκτινάσσει στα ύψη την αξία του εξωτερικού χρέους της χώρας τους, κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ταυτόχρονα, και ακόμα πιο σημαντικά, οι προτάσεις α) του Προέδρου του eurogroup, κ. Γιούνγκερ, για δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους και έκδοση ευρωομολόγου με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης της οικονομίας, πρόταση την οποία ασπάζονται αρκετοί πλέον μέσα στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Γαλλίας κυρίου Σαρκοζύ, και β) του Ισπανού Επιτρόπου κυρίου Αλμούνια για Δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αποβλήτων (Bad Bank), που θα αγοράσει τα «τοξικά» στοιχεία ξεσκαρτάροντας έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κινούνται, χωρίς να το ομολογούν φυσικά, στη λογική μιας δημοσιονομικής ένωσης.

Συμφωνούμε με τις προτάσεις αυτές, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι. Δεν αρκεί να μην υποπέσουμε στην ακινησία και τον αντανακλαστικό οικονομικό εθνικισμό που χαρακτήρισε τις πολιτικές μας μετά τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις και μέχρι το 1984, πρέπει επίσης να κάνουμε μεγαλύτερα και πιο ολοκληρωμένα βήματα προς τα εμπρός.

Η οικονομική σταθεροποίηση μιας έντονα αλληλοεξαρτώμενης οικονομίας, ιδιαίτερα μιας νομισματικής ένωσης που χαρακτηρίζεται από ανόμοιες παραγωγικές συνθήκες από περιοχή σε περιοχή με χαμηλή ευελιξία αγορών και παραγωγικών συντελεστών και σημαντικούς περιορισμούς στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, πρέπει να ασκείται από κεντρικά όργανα. Με τη συνδρομή ενός κεντρικού προϋπολογισμού και υπό τις αποφάσεις ενός ομοσπονδιακού, στην προκειμένη περίπτωση υπερεθνικού πολιτικού κέντρου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ομόσπονδες οικονομίες. Σε περιόδους βαθιάς ύφεσης άλλωστε το όπλο των χαμηλών επιτοκίων εξαντλείται γρήγορα.

Ήρθε η ώρα για μια δημοσιονομική ομοσπονδία στην ευρωζώνη. Με έναν κοινοτικό προϋπολογισμό οι δαπάνες του οποίου θα ξεφύγουν από τον στενό κορσέ του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ανά έτος, φτάνοντας σταδιακά μέχρι και το 10% (σημερινά νούμερα περί τα 1,3 τρις ευρώ), το μισό δηλαδή από το αντίστοιχο ποσοστό δαπανών ως προς το ΑΕΠ ενός μέσου αμερικανικού budget. Ο πρόεδρος του eurogroup μπορεί αρχικά να παίξει το ρόλο του Υπουργού Οικονομίας της ΟΝΕ, ωστόσο όσο αυξάνεται η δημοσιονομική διακριτική ευχέρεια της ΕΕ, τόσο θα πρέπει να εκδημοκρατίζεται η διαδικασία εκπροσώπησης στην κορυφή και αποκάλυψης των προτιμήσεων των λαών στη βάση.

Στα πλαίσια της νέας αυτής ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής και θέτοντας ως στόχο τη βελτίωση των ελέγχων και της αξιολόγησης ιδιωτικών επενδυτικών προϊόντων και εταιρειών, αλλά και της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών μελών της ΟΝΕ, πρέπει να δημιουργηθεί σχετική Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιολόγησης. Αν η σημερινή κρίση μας έμαθε κάτι είναι να μην εμπιστευόμαστε 100% τις ιδιωτικές εταιρείες αξιολόγησης. Το φαινόμενο του παραπλανητικού insider rating πρέπει να τελειώνει, ενώ και οι υπερβολικές αντιδράσεις σε σχέση με τα spread των ομολόγων των εθνικών κρατών πρέπει να μετριαστούν. Η νέα ευρωπαϊκή αρχή θα τοποθετεί καρτελάκια ειδικής σήμανσης σε όλα τα βασικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θα δημοσιεύει εξαμηνιαία έκθεση πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Καταθέτοντας για δεύτερη φορά την πρόταση για δημοσιονομική ένωση στην ΕΕ δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει τεθεί στο τραπέζι του ευρωπαϊκού πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου από τη δεκαετία του ’70 και είναι η πλέον οικονομικά ορθολογική. Απλώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν οι πολιτικές προϋποθέσεις ούτε φυσικά οι οικονομικές συνθήκες ήταν τέτοιες που να επιτρέψουν να σκεφτούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο και τα παλιά όπλα δε φαίνεται να λειτουργούν. Ας τολμήσουμε την υπέρβαση.

78 comments:

  1. Πολύ καλή η πρόταση που ξαναρίχνετε στο τραπέζι περί Δημοσιονομικής Ένωσης στην ΕΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα ευεργετική για τις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την βιωσιμότητα της ίδιας της ΕΕ. Οι πιο πλούσιες και πιο υγιείς δημοσιονομικά χώρες της ΕΕ θα κλωτσήσουν, όπως οι έχοντες και τα συμφέροντα πάντα κλωτσάνε. Εκτός από το να εντοπίζουμε τα στραβά και τα κακά τα δικά μας μόνο, ας το δούμε και ως ηθική και πολιτική υποχρέωση αυτών των χωρών να προστατέψουν τις πιο ευάλωτες οικονομίες, καθώς η ανάπτυξη των πρώτων βασίστηκε σε τεράστιο βαθμό στην υψηλή κατανάλωση προϊόντων κι υπηρεσιών τους από τις τελευταίες, για πολλές δεκαετίες τώρα.

    Μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούνε όλοι.

    Η Γερμανία κλωτσάει πολύ αυτές τις μέρες όχι σε επίπεδο λογικής και οικονομικής πολιτικής, αλλά σε επίπεδο επίδειξης δύναμης, σνομπαρίσματος και ιμπεριαλιστικής δυναμικής εντός των τοιχών της Ευρώπης. Οι άλλες δυνάμεις πρέπει να συμμαχίσουν και να πιέσουν προς το ατομικό τους και το συλλογικό συμφέρον της ΕΕ.

    Εσείς πρέπει να προωθήσετε τις απόψεις σας σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Πρέπει να βρείτε τους κατάλληλους μηχανισμούς και να τους αξιοποιήσετε. Σοβαροί φορείς που αναγνωρίζουν τη δυναμική σας θέλω να πιστεύω ότι θα σας προσεγγίσουνε.

    ReplyDelete
  2. Για να πετύχει πάντως το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Δημοσιονομικής Ένωσης, θα πρέπει μια σειρά από μεγάλα ζητήματα να διευθετηθούνε πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας να χάνεται, όπως το έχουμε συνηθίσει ιστορικά ως σήμερα, ή αλλιώς, για τους πιο optimist thinkers, την εθνική κυριαρχία να αναβαθμίζεται σημαντικά.

    Θέλεις ενιαία φορολογική πολιτική, ενιαία κοινωνική πολιτική, ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, ενιαία πολιτική για την εργασία, ενιαία αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική, ενιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

    Ένας άθλος με ριζική αλλαγή στη λειτουργία και τη δυναμική της Ευρώπης. Ας δείξουμε την αγάπη μας προς τα καλά που αποκομίσαμε από την Ευρώπη κι ας γίνουμε, εμείς οι Έλληνες, οι πρώτοι που θα παλέψουμε πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    ReplyDelete
  3. συμπλήρωση στο "...στην υψηλή κατανάλωση..."

    "...στην υψηλή κατανάλωση προϊόντων κι υπηρεσιών τους από τις τελευταίες, για πολλές δεκαετίες τώρα, με προνομιακή κερδοφορία των προμηθευτών/παραγωγών μέσω της άρσης φορολογικών ή άλλων δασμών κι εμποδίων στην μετακίνηση πόρων (υλικών και άυλων, φυσικών και ανθρώπινων) και τελικών προϊόντων/υπηρεσιών κι άρα της ελαχιστοποίησης του κόστους για τις Βόρειες χώρες παραγωγούς και της μεγιστοποίησης του ελλείματος στο εμπορικό ισοζύγιο των Νότειων κι Ανατολικών χωρών καταναλωτών εν απουσία στιβαρής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης....

    ReplyDelete
  4. "Δεν πρέπει, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε συνεργασία με τη Ν.Δ." είπε ο συνεργάτης του Baby Doc-Μικροκεφαλάκη Assad-Παπανδρέου, κύριος Ρογκάκος.

    Μα αλλίμονο, να κοπούν οι ΜΑΣΕΣ στα ΔΥΟ;

    Prada και Porsche ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

    Σουλιώτες-Πατριώτες μου ΕΣΕΙΣ!!!!

    ReplyDelete
  5. @ notorious

    ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ, under certain IMPORTANT and SIGNIFICANT caveats - ελληνιστί, υπό αίρεσιν.

    Με την ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ και πιθανότατα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ δηλαδή,

    ΜΠΟΡΕΙ ο gangster μεσάζων - χονδρέμπορος ή συμβολαιογράφος ή δικηγόρος με υποχρεωτικές προστατευόμενες/αναγκαστικές παραστάσεις/αμοιβές, ή Κρητικός αγρότης που πανωγράφει στον ένα τόνο λαδιού που παρήγαγε άλλους 19 ή ΔΕΝ ξέρω ΤΙ, να ΒΓΕΙ από την ΕΞΙΣΩΣΗ και το ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΑΘΩΝ γιά τον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ να υποχωρήσει σημαντικά - το οποίο, συγχρόνως θα ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ τους Ελληνες είτε να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ή να ζουν ως beggars του Αμερικανικού Νότου,

    ΜΠΟΡΕΙ η Ελλάδα να απαλλαγεί από το άγχος του κόστους των αμυντικών εξοπλισμών, διότι ΔΕΝ θα μπορεί τότε η Τουρκία να επιτεθεί στην Ελλάδα [στον ίδιο βαθμό που δεν μπορούσε ο Castro να κάνει απόβαση, πες, στην γειτονική Florida στα 60ς],

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    αν ΔΕΝ αλλάξουν οι ΥΠΟΔΟΜΕΣ, η Ελλάδα θα παραμείνει γιά την Ευρώπη,

    Ο,ΤΙ

    Ο,ΤΙ

    Ο,ΤΙ

    o Πολιτείες Alabama, Mississipi, Tennessee, South Carolina κλπ είναι γιά τις Πολιτείες τοιυ ΒΟΡΡΑ και της ΔΥΣΗΣ, δηλαδή Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ μέσα στον ΠΡΩΤΟ ΚΟΣΜΟ!

    Therefore

    θα απαλλαγεί μεν η ΧΩΡΑ μας από το άγχος του Τρικουπικού "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν",

    θα απαλλαγεί η Ευρώπη από το άγχος του disequilibrium τρεχουσών συναλλαγών ανάμεσα σε χώρες με ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ και αυτές με ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ,

    αλλά

    η South Carolina, δλδ η Ελλάδα, θα παραμείνει South Carolina, δλδ Ελλάδα.

    ΑΝΤΕΛΗΒΗΤΕ; (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  6. EΙΔΑΤΕ ΤΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ να προκαλέσει

    η ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ;;;;

    Επειδή ΚΑΙ εσείς και η χωριάτα en provenance de Kausanne και η Σαλώμη τά κάνατε salade Russe,

    θα σας αναλύσω μιά μέρα που θάχω χρόνο, και δεν θα είστε υπό ΤΙΜΩΡΙΑΝ, ΤΙ σημαίνει ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΗΣ με ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑΝ και ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ όπως το συνέλαβαν ο Εξαρχόπουλος και ο Δελμούζος, ιδρυτές των ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (1929) και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1934), αντίστοιχα,

    που, παρά τις πολιτικές και γλωσσικές τους αντιθέσεις, κατάφεραν να φτιάξουν ΔΥΟ σχολεία που ΕΒΓΑΛΑΝ ΔΥΟΜΙΣΥ ΓΕΝΙΕΣ ΛΑΜΠΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, το καθένα [μέχρι να τα "καταργήσει" de facto ο δολοφόνος του Εθνους].

    Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος λειτούργησε και ο αείμνηστος Jean Ovide Decroly. Aν βάλετε δε μαζί, Decroly, Εξαρχόπουλον/Δελμούζον ΚΑΙ διαπρεπή μαμά, το ΠΡΟΪΟΝ είναι ο Κομφουκιάκος!

    That plain and that simple.

    ReplyDelete
  7. Κομφούκιος said...
    "Δεν πρέπει, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε συνεργασία με τη Ν.Δ."


    Εκτός των άλλων είναι και επικοινωνιακό λάθος.Ρίχνει καύσιμο στη προπαγανδιστική μηχανή του Καραμάν Αλή που προσπαθεί να αποδομήσει το συναινετικό προφίλ του ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  8. "...ΜΠΟΡΕΙ ο gangster μεσάζων - χονδρέμπορος ή συμβολαιογράφος ή δικηγόρος με υποχρεωτικές προστατευόμενες/αναγκαστικές παραστάσεις/αμοιβές, ή Κρητικός αγρότης που πανωγράφει στον ένα τόνο λαδιού που παρήγαγε άλλους 19 ή ΔΕΝ ξέρω ΤΙ, να ΒΓΕΙ από την ΕΞΙΣΩΣΗ και το ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΑΘΩΝ γιά τον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ να υποχωρήσει σημαντικά - το οποίο, συγχρόνως θα ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ τους Ελληνες είτε να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ή να ζουν ως beggars του Αμερικανικού Νότου..."

    ή να βάλει μέσα στο παιχνίδι τους νέους, ανταγωνιστικούς και εργατικούς επαγγελματίες στο παιχνίδι που μέχρι τώρα έχει κυριαρχηθεί από ηλικιακές, συντεχνιακές και πελατειακές επετηρίδες εις βάρους τους. Έτσι η πείνα θα πάρει διαστάσεις ανακατανομής ευκαιριών, κινήτρων και εισοδήματος, προς τις πιο παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού.

    Από όποια πλευρά και να το δω, ένα Eurofiscal framework είναι μόνο θετικό για τις νέες και τις μελλοντικές γενιές της Ευρώπης.

    ReplyDelete
  9. @ jack herrer

    Ασφαλώς, ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΑ, this goes without saying.

    KAI γιά να ΜΗ παρερμηνευθεί ο λόγος μου από τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ των ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΩΝ, AYTO μόνο που ήθελα να πω είναι πως η Ελλάδα,

    αν ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ σε ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΤΙΜΕΣ,

    σε ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ, δλδ vis-a-vis στην υπόλοιπη ΕΥΡΩΠΗ, θα εξακολουθεί να είναι

    ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, εκτός και αν προηγηθούν ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

    Το πρόβλημα των Πολιτειών της λεγόμενης Bible belt, "ζώνης της Βίβλου" είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και απορρέει ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ από ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

    Tελικά, λοιπόν, ΟΛΑ μα όλα, ΤΑ ΠΑΝΤΑ, είναι ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ του αν ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙΣ ή όχι ακούγοντας το "έχω απΗΥδίσει".

    ΠΑΙΔΕΙΑ

    ΠΑΙΔΕΙΑ

    ΠΑΙΔΕΙΑ

    ReplyDelete
  10. ελπίζω να γίνεται από όλους κατανοητό ότι αυτό προυποθέτει την συναίνεση της Γερμανίας η οποία και θα πληρώσει το λογαριασμό

    Και αυτή τη συναίνεση μην την περιμένετε

    ReplyDelete
  11. ENA ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ που θα προκύψει από μιά ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    είναι ότι θα ΔΙΑΙΩΝΙΣΕΙ τον ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΝ, την ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ τις ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

    Ενας φίλος τις προάλλες, που βλέπει το θέμα από ΚΑΘΑΡΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ άποψη, μου είπε, "τα οικονομικά μεγέθη-πόροι είναι πραγματικά προσμετρώνται οποθενδήποτε και αν προέρχονται."

    ΟΡΘΩΣ, ΟΡΘΟΤΑΤΑ.

    Αλλά ΔΕΝ θα ήθελα η οικονομία της Ελλάδος να βασίζεται στην πορνεία της θυρωρού μου και του νταβατζή, πρώην βουλευτή, πασόκου διαχειριστού μου.
    ΜΗΤΕ θα ήθελα να βασίζεται στις καλλιέργειες RECREATIONAL DRUGS στην Μεσσηνία και στην Κρήτη.

    ΕΣΕΙΣ θα το ΘΕΛΑΤΕ;;;;;;

    ΙΔΟΥ η ΑΠΟΡΙΑ

    ReplyDelete
  12. "τα οικονομικά μεγέθη-πόροι είναι πραγματικά προσμετρώνται οποθενδήποτε και αν προέρχονται"

    ->

    "τα οικονομικά μεγέθη-πόροι, ΑΝ είναι πραγματικά, προσμετρώνται οποθενδήποτε και αν προέρχονται"

    ReplyDelete
  13. Αυτό ο Ανδρέας το έλεγε με ένα πολύ απλό τρόπο: "Δεν θέλω να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης".Αλλά οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ εξακολουθούν να τον βρίζουν.

    ReplyDelete
  14. @ ser

    Περιμένουμε όμως μια συναίνεση under compliance. Η Γερμανία είναι μια χώρα που, για 60 χρόνια μετά την ήττα της στο Β'ΠΠ, ήταν στο απυρόβλητο και υπό την προστασία της Δύσης. Βρήκε το ιδανικότερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί οικονομικά και να κυριαρχήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενίσχυση που δίνει η Γερμανία στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ειδικά στις νότιες και ανατολικές, είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά υπάρχει και η άλλη διάσταση που πολύ κομψά έθεσε ο Notorious. Η βιομηχανία και ο παραγωγικός κορμός της Γερμανίας, κατά κόρον εξαγωγική, βασίστηκε κυρίως στην φθηνή, γεωγραφικά αλλά πάνω απ' όλα θεσμικά μέσω της οικονομικής ζώνης της ΕΕ, πρόσβαση των προϊόντων και υπηρεσιών της στις γειτονικές αγορές της Ευρώπης. Έτσι κατά έναν τρόπο, η Γερμανία δεν έδωσε μόνο πολλά, αλλά πήρε πάρα πολλά επίσης. Κατ'αυτόν τον τρόπο και κατά τη λογική του notorious, η Γερμανία δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε ηθικό, ή πολιτικό, επιχείρημα, να αρνείται τη συμμετοχή της, και μάλιστα θα έπρεπε να μιλάμε για την πρωτοβουλία της να πρωτοστατήσει, σε μια προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών αρχικά από την κρίση των ευρωπαϊκών και ΟΝΕδικών οικονομιών και κατ' επέκταση στη δημοσιονομική, και γιατί όχι και πολιτική, ολοκλήρωση της ΕΕ.

    Θυμηθείτε την ένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Σε τι κατάσταση ήταν οι δύο πλευρές το 1989 και γιατί? Θυμηθείτε επίσης τα επιχειρήματα και από τις 2 πλευρές για την ένωση της χώρας. Και δείτε σήμερα τα αποτελέσματα.

    Ο Αντώνης Καρκαγιάννης έγραψε ένα πολύ καλό άρθρο σχετικό με την Μεργκελική Γερμανία την Κυριακή 4.02.09 με τίτλο "Η ιστορία ενός δανείου".

    Αν είναι να παραδεχτώ και να εμπνευστώ από κάτι σε όλη την ιστορία της ΕΕ, αυτό είναι το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής της. Μια δημοσιονομική και κατ' επέκταση πολιτική ενοποίηση, με ένα ενιαίο Σύνταγμα για όλη την Ευρώπη, θα προωθούσε πολύ πιο αποτελεσματικά τις τόσο απαραίτητες κοινωνικές αλλαγές σε χώρες όπως η Ελλάδα.

    Η Γερμανία πάντως είναι χώρα που με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση της Μέργκελ καλλιεργεί σταθερά τα βήματα προς την εσωστρέφεια και την κλειστή κοινωνία. Μου θυμίζει μια χώρα με ολοένα και εντονότερα τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τις ΗΠΑ στο φαινόμενο G.W.Bush.

    ReplyDelete
  15. BY THE WAY

    EΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ότι είστε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ και ΔΕΝ στρογγυλοποιείτε (you don't cut corners που λέμε στα Γρεβενά),

    έρχομαι στας Αθήνας γιά να γιορτάσω τα γενέθλιά μου

    και ΑΝΑΜΕΝΩ λοιπόν ΠΑΛ-ΛΑΪΚΟΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΙΛΛΗΣ μπροστά από την προτομή του ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ,

    σε ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ γιά την ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΣ ΘΥΡΩΡΟΥ και ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ [επειδή ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑ την από μερους της ΜΗ κατάθεση ΕΙΣΦΟΡΩΝ του ΙΚΑ που της είχαμε ΠΛΗΡΩΣΕΙ, δλδ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ την οποία ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ο ΝΟΝΟΣ-ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ]

    ΚΑΤΑ του ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ, ο οποίος

    και ΕΛΛΗΝΙΚΑ μιλάει

    και ΦΟΡΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

    και ΟΥΔΕΝΟΣ την ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ

    και το ΠΑΙΔΙ της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ βοηθάει να γίνει χρήσιμος και καλός Ελληνας.

    ΚΑΙ εάν ΔΕΝ το πράξετε,

    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ της Λαλιωτο-Φώφης.

    ReplyDelete
  16. Η συντηρητική στροφή και η αδρανοποίηση της ΕΕ δεν είναι τυχαία. Η κατεύθυνση της Ευρώπης είναι καθαρή συνάρτηση της πολιτικής και ιδεολογικής σύνθεσης της. Τα τελευταία σχεδόν 8 χρόνια, η ΕΕ κυριαρχείται σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο από την ιδεολογική και πολιτική δεξιά. Αυτό το γεγονός θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την αρκετά προοδευτική κοινωνική πολιτική της. Και μια ΕΕ θα έπρεπε θα πρέπει να λογαριάζει τους πολίτες της, τους Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ των Γερμανών και των Ελλήνων, των Γάλλων και των Πολωνών.

    Η Ελλάδα θα ωφεληθεί περισσότερο από οποιονδήποτε στην περίπτωση δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης. Η εθνική της κυριαρχία και η πολιτική της ισχύς θα ανυψωθούν σε άλλα επίπεδα notorious.

    Η Αριστερά, ως η προοδευτικότερη λύση για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να ξαναβρεί το ιδεολογικό της στίγμα και πολιτική παρουσία στην ΕΕ. Πρέπει όμως πρώτα απ'όλα να αναλογιστεί, γιατί ένας πολιτικός σαν το Σαρκοζύ, φαντάζει στην πράξη αριστερότερος των αριστερών?

    ReplyDelete
  17. Αυτό ο Ανδρέας το έλεγε με ένα πολύ απλό τρόπο: "Δεν θέλω να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης".Αλλά οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ εξακολουθούν να τον βρίζουν.

    AKΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ να είναι κάποιος γκαρσόνι, ΕΝΤΙΜΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙ που ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ την ΔΟΥΛΕΙΑ του.

    ΝΤΡΟΠΗΣ, parmie, NTΡΟΠΗΣ.

    ΚΑΙ πράγματι, ΕΤΣΙ το εξέλαβεν ο ΑΞΕΣΤΟΣ κομπλεξικός ΛΑΟΣ, δλδ ότι

    ΑΥΤΑ είναι "ΚΑΤΩΤΕΡΑ" της ΦΥΛΗΣ μας ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΚΑΤΩΤΕΡΟΝ είναι να είσαι χασισοκαλλιεργητής, νταβατζής, εκμεταλλευτής μονοπωλιακός-χοντρέμπορας, "προστάτης" κάθε μορφής κλπ κλπ.

    ΚΑΤΩΤΕΡΟΝ δεν είναι να είσαι ΧΕΙΡΩΝΑΞ.

    ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ να είσαι ΧΕΙΡΩΝΑΞ.

    Ο καλός μου πατέρας, ο Αντωνάκης, μου θύμιζε ολημερίς τις Κυριακές την σημασία του ΗΣΙΟΔΕΙΟΥ ΑΡΟΤΡΟΥ!

    A psoteriori and in retrospect, λοιπόν, ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ότι ο ΑΝΔΡΕΑΣ ήταν ΤΩ ΟΝΤΙ ο ΦΟΝΙΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ!

    ReplyDelete
  18. ΚΑΤΩΤΕΡΟΝ είναι να είσαι χασισοκαλλιεργητής, νταβατζής, εκμεταλλευτής μονοπωλιακός-χοντρέμπορας, "προστάτης" κάθε μορφής κλπ κλπ.
    =>
    ΚΑΤΩΤΕΡΟΝ είναι να είσαι χασισοκαλλιεργητής, νταβατζής, εκμεταλλευτής μονοπωλιακός-χοντρέμπορας, "προστάτης" Η ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ κάθε μορφής κλπ κλπ.

    ReplyDelete
  19. "Τα προβλήματα που θέτει στην ΟΝΕ η υπερχρέωση μαζί με το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της νότιας Ευρώπης"

    -Η υποτιμηση της Στερλινας που λέτε παρακάτω ότι κάνει τους Άγγλους να ξανασκέφτονται τη θέση τους στην Ευρώπη, αν και προσκαιρά (και ονομαστικα, διότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν τώρα όλο το χρέος τους με αυτούς τους όρους), βελτιώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών.
    Οι Άγγλοι δεν ξανασκέφτονται τίποτε σε σχέση με την δημοσιονομική ανεξαρτησία τους.

    "Αντιθέτως, είναι πολύ πιο πιθανό η παρούσα οικονομική κρίση να οδηγήσει σε διεύρυνση της ΟΝΕ με νέα μέλη"

    -Ποιες άλλες, συγκεκριμένες, χώρες κατα τη γνώμη σας θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ να μπουν τώρα, κατά την διάρκεια αυτής περιβόητης κρίσης;

    " εκτός από την ύφεση, να μην είχαν να ασχοληθούν ΚΑΙ με τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης νομισματικής κρίσης."

    -Από πού προκύπτει ότι μία δημοσιονομική ένωση - και μάλιστα κουτσή (σταδιακή αύξηση από 1% σε 10%, μεταβατικό στάδιο κτλ) χωρών όπως η Γερμανία με χώρες όπως η Ελλάδα θα αποτρέψει τον κίνδυνο νομισματικής κρίσης; Είναι πιο πιθανό το αντίθετο να συμβεί.

    "Πρόταση Γιούνγκερ"

    -Ουσιαστικά δανεισμός από τρίτους εκτός ΕΕ (δλδ Κινέζους). Δηλαδή, στο σενάριό σας, πάει η Γερμανία τώρα στους Κινέζους και ζητάει δάνειο και λέει: έχω μαζί μου και τους Έλληνες. Αυτό βοηθάει τους Γερμανούς; Σε ένα εναλλακτικό σενάριο οι Γερμανοί πάνε στους Κινέζους μόνοι τους, βγαίνουν από τη δύσκολη θέση, οι Έλληνες τρέχουν και αυτοί μόνοι τους, και στους Κινέζους αλλά και στους Γερμανούς, οι Έλληνες τα κάνουν θάλασσα και πέφτει πείνα, η Ελληνική οικονομία είναι έτσι κι αλλιώς αμελητέα ποσότητα, οι Γερμανοί αποφασίζουν στο μέλλον και μετά την κρίση πως θα χρησιμοποιήσουν το χρέος της Ελλάδας.

    "Πρόταση Αλμούνια"

    -Τραπεζική χωματερή για άπειρα πάρτυ μίζας κτλ.

    "Η οικονομική σταθεροποίηση μιας έντονα αλληλοεξαρτώμενης οικονομίας, ιδιαίτερα μιας νομισματικής ένωσης που χαρακτηρίζεται από ανόμοιες παραγωγικές συνθήκες από περιοχή σε περιοχή με χαμηλή ευελιξία αγορών και παραγωγικών συντελεστών και σημαντικούς περιορισμούς στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, πρέπει να ασκείται από κεντρικά όργανα."

    -Ορθολογιστικά ναι. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει για να μπούνε ορθολογιστικά κριτίρια στη διαχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό συμφέρον πρέπει να μπει πάνω από το εθνικό. Πες το αυτό ξεκάθαρα. Και αυτό δε σημαίνει ότι όλα θα πάμε καλά για όλους. Θα υπάρξουν και οι αντίστοιχοι των μεταλλωρύχων της Θάτσερ της Αγγλίας.

    "ωστόσο όσο αυξάνεται η δημοσιονομική διακριτική ευχέρεια της ΕΕ, τόσο θα πρέπει να εκδημοκρατίζεται η διαδικασία εκπροσώπησης στην κορυφή και αποκάλυψης των προτιμήσεων των λαών στη βάση."

    -Πως θα γίνει αυτό; Με τί αναλογίες φαντάζεσαι τη δημοκρατική εκπροσώπηση; Ανά πολίτη, ανα λαό, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ανά εισόδημα; Αν καταφέρεις εσύ να βρείς λύση "δημοκρατικής εκπροσώπησης" σε μία δημοσιονομικώς Ευρωπαϊκή Ένωση, που να είναι αποδεκτή από όλους, μπράβο σου. Αλλά πες μας κι εμάς.

    "Στα πλαίσια της νέας αυτής ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής και θέτοντας ως στόχο τη βελτίωση των ελέγχων και της αξιολόγησης ιδιωτικών επενδυτικών προϊόντων και εταιρειών, αλλά και της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών μελών της ΟΝΕ, πρέπει να δημιουργηθεί σχετική Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιολόγησης."

    Αυτό είναι άσχετο με το θέμα σου. Μπορεί να γίνει με ή χωρίς δημοσιονομική ένωση, ιδίως όταν αναφέρεσαι σε ιδιωτικά προϊόντα. Όταν μάλιστα αναφέρεσαι σε κρατικά προϊόντα μίας δημοσιονομικώς Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε μπορεί να υπάρξει και πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων (όπως πχ όταν το Ελληνικό κράτος αυτοαξιολογείται όπως το βολεύει, δλδ insider rating).

    "υπερβολικές αντιδράσεις σε σχέση με τα spread των ομολόγων των εθνικών κρατών πρέπει να μετριαστούν."

    -Γιατί, για να μπορούμε να δικαιολογούμε πιο εύκολα δάνεια που δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε;

    "Η νέα ευρωπαϊκή αρχή θα τοποθετεί καρτελάκια ειδικής σήμανσης..."

    Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτά τα "καρτελάκια" θα είναι πιο αισιόδοξα για την Ελλάδα από αυτό που υποδηλώνουν τα spreads;

    "Με έναν κοινοτικό προϋπολογισμό οι δαπάνες του οποίου θα ξεφύγουν από τον στενό κορσέ του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ανά έτος, φτάνοντας σταδιακά μέχρι και το 10% (σημερινά νούμερα περί τα 1,3 τρις ευρώ)"

    -10% του ΑΕΠ εκτός εθνικού ελέγχου; Για να μπαλώνουν τρύπες και να ωθούν ανάπτυξη που δεν έχει ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον; Από χώρες που το ΑΕΠ, η φοροεισπρακτική ικανότητα, η ανάγκη (στο διηνεκές) για χρηματική ώθηση ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας είναι τόσο διαφορετικές; Ποιος θα το δεχτεί αυτό και γιατί; Οι Έλληνες δεν το έχουν να το δώσουν, οι Γερμανοί και οι Άγγλοι δε χρειάζεται να το δώσουν και δε θέλουν να το δώσουν γιατί θα το χάσουν.

    ReplyDelete
  20. Η άποψη ότι η δημοσιονομική ομοσπονδία αποτελεί μεταφορά των βαρών απός τους μικρούς στους μεγάλους με τους μεγάλους να πληρώνουν και τους μικρούς να κάθονται είναι λάθος τουλάχιστον στο μεγαλύτερό της ποσοστό. Φυσικά κι έτσι εκλαμβάνεται όταν την εκφράζουν χώρες όπως η Ελλάδα που δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

    Όμως η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις δημοσιονομικών ενώσεων του κόσμου τα κρατίδια, κράτη ή πολιτείες είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν πειθαρχημένες δημοσιονομικές πολιτικές (θεσμική υποχρέωση) και να κάνουν αλλαγές στις τοπικές οικονομίες (εκ των πραγμάτων) έτσι ώστε να είναι σε θέση να δημιουργούν ευημερία για τους πολίτες τους.

    Οι αντιστάσεις σε μια τέτοια εξέλιξη προέρχονται από τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες δε φοβούνται μη και πληρώσουν, αλλά τρομάζουν στην ιδέα ότι καλούνται να παραχωρήσουν κι άλλη εθνική κυριαρχία. Η Γαλλία τώρα βολεύεται πίσω από το ευρωομόλογο αλλά σαν τη Γερμανία είναι και αυτή. Εάν η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη θα αναγκαστούν και οι δύο να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα. Όπως έγινε με την Εσωτερική Αγορά το 86 η οποία ήταν η κατάληξη των λεγόμενων european dark ages 70-84 και ειδικά της πιο άγονης περιόδου για την ΕΟΚ τότε την 77-84.

    ReplyDelete
  21. Οι Γερμανοί άρχισαν να συμπεριφέρονται οχι σαν σύγχρονοι Ευρωπαίοι αλλά σαν Οστρογότθοι.
    Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όχι τα νιαουρίσματα για ένα πιάτο φακές.

    ReplyDelete
  22. Ο Ανδρέας με την ιστορική του φράση για "οικονομία των γκαρσονιών" εννοούσε φυσικά την οικονομία της φτηνής ψυχαγωγίας των ξένων.
    ΑΛΛΑ Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ Η ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ, συνοδευόμενη απο μπόλικη ΣΠΙΛΩΣΗ ,καλά κρατεί.

    ReplyDelete
  23. H δημοσιονομική ανεξαρτησία των Γερμανών (από τους Έλληνες!..) δεν είναι ένα πιάτο φακες για κανένα.
    Τουλάχιστο οι διαχειριστές έχουν επίγνωση του πως ακούγεται να μιλάνε για δημοσιονομική ένωση οι Έλληνες, όπως διαφαίνεται από το τελευταίο τους σχόλιο.

    Όσο για τις "πειθαρχημένες δημοσιονομικές πολιτικές (θεσμική υποχρέωση)" που αναφέρατε, είναι αστεία πράγματα. Πότε το Ελληνικό κράτος τήρησε τις "θεσμικές του υποχρεώσεις"; Για να γίνει αυτό, το "ενέχυρο" θα πρέπει να είναι τόσο υψηλό που να είναι απαγορευτικό, ακόμα και για τους απεγνωσμένους Έλληνες.

    Το σημερινό σας ποστ είναι θεωρητικό/καφενειακό.

    ReplyDelete
  24. @ Nikos An.

    Από πού προκύπτει ότι μία δημοσιονομική ένωση - και μάλιστα κουτσή (σταδιακή αύξηση από 1% σε 10%, μεταβατικό στάδιο κτλ) χωρών όπως η Γερμανία με χώρες όπως η Ελλάδα θα αποτρέψει τον κίνδυνο νομισματικής κρίσης; Είναι πιο πιθανό το αντίθετο να συμβεί.

    Κατ αρχήν κάνατε ορισμένες θαυμάσιες παρατηρήσεις που προκαλούν και ανγκάζουν σε ΣΚΕΨΗ.

    Θα ήθελα όμως να σταθώ στο παραπάνω. ΠΡΕΠΕΙ να θυμάστε, αγαπητέ, ότι η ΕΕ φέρει ένα μεγάλο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, δλδ όπως και οι ΗΠΑ είναι ΜΕΙΖΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

    Ως γνωρίζετε, το "ΑΕΠ" της ΕΕ είναι ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΟΝ προς αυτό των ΗΠΑ, γύρω στα 13-14 TRILLION DOLLARS.

    Bέβαια, γιά να είμαστε απολύτως ακριβείς, οι ΛΑΟΙ της ΕΕ δεν έχουν [κατά ΚΕΦΑΛΗΝ εννοώ] την ΙΔΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ-ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ που έχουν οι ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ των ΗΠΑ

    και ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ενόσω

    στις ΗΠΑ το ΑΕΠ των 14 ΤΡΙΣ το μοιράζονται 300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    στην ΕΕ το ΑΕΠ των 14 ΤΡΙΣ το μοιάζονται 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    ΑΡΑ

    ο μέσος Ευρωπαίος έχει <<3/5 του ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ του μέσου ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ*

    εξ ου ΑΠΟΡΡΕΕΙ

    ότι οι ΗΠΑ καταναλώνουν, μπορούν να καταναλώσουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    άρα ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ΦΤΩΧΥΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ να φτωχύνουν οι ΑΛΛΟΙ και κατά συνέπεια

    οι ΤΡΙΤΟΙ, επειδή ΔΕΝ επιθυμούν να φτωχύνουν οι ίδιοι,

    ΔΕΝ θα επιτρέψουν, in the first instance να φτωχύνει η Αμερική [ακόμα και αν την ΜΙΣΟΥΝ θανάσιμα, διότι η ζωή της είναι η ζωή τους].

    Στην περίπτωση της ΕΕ, τα πράγματα ΔΕΝ είναι τα ίδια, δλδ η ΕΕ έχει περίπου την ΜΙΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ικανότητα των ΗΠΑ,

    but still

    ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ εμμέσως, ως ΜΕΙΖΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ την ΤΥΧΗ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.

    ΘΕΛΩ να πω ότι η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΣ INTEGRATED ΕΕ θα ΕΧΕΙ πολύ μεγαλύτερο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΥΡΟΣ, ΛΟΓΩ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ από την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ του ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, στην οποία περίπτωση η υπόθεση της

    ECONOMIC INTERDEPENDENCE θα λειτουργήσει προς ΟΦΕΛΟΣ της ΕΕ.

    *Συμφωνείτε, είμαι βέβαιος, πως μεταξύ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ με ΕΙΣΟΔΗΜΑ από 5 (δλδ συνολικά 10) και ΕΝΟΣ ατόμου με εισόδημα 10 (επίσης συνολικά 10), στην ΠΡΩΤΗ περίπτωση, των δύο καταναλωτών, το ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ θα είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ.

    ReplyDelete
  25. Μιλήσαμε και άλλη φορά, εδώ στο μπλόγκ, για τον αναδυόμενο Γερμανισμό-Οστρογοτθισμό.Μπροστά σε αυτό τα υπόλοιπα είναι μπακαλοδεύτερα.
    Δεν τους χρωστάμε τίποτε ΔΕΝ τους οφείλουμε τίποτε.Την Ελλάδα τη φτειάξαμε χωρίς αυτούς και με ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.ΟΥΔΕΠΟΤΕ στην ιστορία μας ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ.Σας θυμίζω τους δύο τελευταίους παγκόσμιους πολέμους.

    ReplyDelete
  26. @ Nikos An.
    Θα ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΩ τις τελευταίες σας παρατηρήσεις.
    Τα παιδιά της G700 έχουν ΔΙΚΑΙΟ ως προς την ΣΥΝΕΝΟΧΗ και ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ αυτών που παράγουν ΚΑΙ αυτών που καταναλώνουν,

    στον ΒΑΘΜΟ που οι ανισορροπίες ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ τα ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ/ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ στα ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ.

    It takes two to tango and it takes two to prostituting. ΕΤΣΙ δεν είναι;;;;;;;;;;;;

    ΔΕΝ είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ εάν η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ, χωρίς να ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ/ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές, θα ΒΟΗΘΗΣΕΙ in the long run την ΠΑΤΡΙΔΑ, λογιζομένων ΟΧΙ μόνο των οικονομικών, ΑΛΛΑ όλων των εκφάνσεων της ΖΩΗΣ.

    Από ΚΑΘΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ άποψη, ΤΙΘΕΜΑΙ υπέρ της θέσης του KEYNES και κατά συνέπεια ΣΥΜΦΩΝΩ με τα παιδιά.

    Τώρα, εάν τα παιδιά το ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟ ευκαιριακά ως τον deum ex machina, δλδ την εύκολη λύση, τα σχέδια Marshall και βοήθειες από δω κι από κει που πάντα σώζουν την Ελλάδα, αυτό είναι άλλο θέμα.

    Το ΠΩΣ θα αντιμετωπίσει η Γερμανία το ΘΕΜΑ είναι επίσης άλλη υπόθεση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

    ReplyDelete
  27. @ parmenides

    To TI εννοούσε ένας άνθρωπος μονίμως απασχολημένος μεταξύ αιδοίου και alcohol είναι ακαδημαϊκής σημασίας.

    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ έχει το ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΘΗΚΕ ΑΥΤΟ από τον ΑΜΑΘΗ ΛΑΟ και εξ ΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το ότι ο άνθρωπος αυτός ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ στην συνέχεια και ΕΝΕΘΑΡΡΥΝΕ ΣΙΩΠΗΡΩΣ (tacitly) αυτην την ΠΑΡ- και ΔΥΣ-ΕΡΜΗΝΕΙΑΝ.

    ReplyDelete
  28. Οι Γερμανοί ήταν οι πρωταγωνιστές της "βαλκανοποίησης" των Βαλκανίων.Ακόμα και το Κόσοβο,αυτή τη πληγή, αυτοί την άνοιξαν.Αλλά κατάφεραν να είναι στο απυρόβλητο της κριτικής φορτώνοντάστα όλα στους Αμερικάνους.
    Εμας μας βλέπουν ως "ζωτικό τους χώρο".
    Εάν δεν τους μιλήσουμε με τσαμπουκά δεν πρόκειται να συνεταισθούν.Δεν μπορεί να είμαστε οι Ακρίτες της αυτοκρατορίας τους και απο πάνω να τους πληρώνουμε και νοίκι.

    ReplyDelete
  29. Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ είναι "Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ"

    ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είναι "Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ"

    και ο ΑΝΔΡΕΑΣ είναι "Ο ΑΝΔΡΕΑΣ"

    ΟΥΔΕΝ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟΝ

    ΟΥΔΕΝ, για ΚΑΝΕΝΑ από τους ΤΡΕΙΣ

    ΟΥΔΕΝ

    ReplyDelete
  30. @ Κομφούκιος

    Βεβαίως και ο συλλογισμός σας είναι σωστός.

    Όμως σε αυτά που λένε οι διαχειριστές του μπλογκ δεν φαίνεται πουθενά ότι το 10% και η δημοσιονομική ένωση θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Αλλά ακόμη σημαντικότερα, με το 10% δεν ενισχύεις την διαπραγματευτική σου ικανότητα. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι το 100%!

    Για να ισχύσει αυτό, δεν είναι απαραίτητη η διάθεση του 10% του ΑΕΠ εκτός εθνικού ελέγχου, προς ενίσχυση κάθε Έλληνα, και με αποτέλεσμα την απεμπόληση, μερικώς ή ολικώς, της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας σου. Κάθε άλλο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δώσεις την πολιτική δυνατότητα σε όργανα της ΕΕ να διαπραγματευτούν για όλα τα κράτη της ΕΕ.

    Έτσι και χρησιμοποιείς το 100% και δεν χάνεις τίποτα (καινούριο) από την δημοσιονομική ανεξαρτησία σου.

    Και αυτό φυσικά γίνεται ήδη!

    Για παράδειγμα δείτε http://ec.europa.eu/trade/issues/bilateral/regions/asem/pr230407_en.htm


    Όσο για το δεύτερο σχόλιό σας, θα συμφωνήσω θεωρητικά ως προς την συνευθύνη, αλλά όχι πρακτικά και όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ΕΕ είναι η ελεύθερη διακίνηση (και κατανάλωση) αγαθών μεταξύ των χωρών - μελών. Άρα εξ'ορισμού (Ευρωπαϊκής Ενώσεως) δεν μπορεί κανείς να περιορίσει τί επιλέγει να ζητήσει ο Έλληνας να καταναλώσει. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει και δημοσιονομικούς κανόνες που η Ελλάδα ήδη έχει την υποχρέωση να τηρεί, αλλά δεν το κάνει. Όπως επίσης και έχει πάρει αρκετά εώς πάρα πολλά λεφτά από την ΕΕ για να στηρίξει την ανάπτυξή της, αλλά επίσης δεν το έκανε (τα περισσότερα πήγαν δυστυχώς στα μπουζούκια και τα συναφή). Η συμπεριφορά αυτή των Ελλήνων, δυστυχώς, τους κάνει σαφώς πιο υπεύθυνους.

    Από την αδικαιολόγητη αυτή συμπεριφορά των Ελλήνων μέχρι τώρα, προκύπτει μία από ενστάσεις μου, αλλά πιστεύω και των εταίρων μας. Γι' αυτό είπα ότι θα μας ζητηθεί τεράστιο, απαγορευτικό "ενέχυρο" και γι' αυτό είπα ότι η υπόθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας σε "θεσμικές υποχρεώσεις" είναι αστεία.
    Και φυσικά γι'αυτό μιλήσατε κι εσείς για αλλαγές και μάλιστα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

    ReplyDelete
  31. @ Parmenides

    Αν και διαφωνώ με την αξιολόγησή σας των Γερμανών, των πράξεών τους από την δημιουργία της ΕΕ και των προθέσεών τους, αν έχετε δίκαιο, οποιαδήποτε δημοσιονομική ένωση με αυτούς και πάλι γίνεται απαγορευτική. Είτε γι' αυτούς, είτε για εμάς, ανάλογα με το αποτέλεσμά της. Συνεπώς, ως προς την ουσία, και πάλι θα έχω δίκαιο, αλλά για τους λόγους που εσείς αναφέρατε.

    ReplyDelete
  32. @ nikos An.

    ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ στα επί μέρους.

    Tout au contraire!!!!!!!!!!!!!

    ΣΥΜΦΩΝΩ και ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!!!!!!!!!!!!

    Εδώ έχουμε ένα ΛΑΟ ΑΝΕΘΥΝΩΝ και ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, καθ' εξιν, υποτροπήν και εξακολούθησιν ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ - προσέξτε συνειδητοποιημένων κακοποιών!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΟΤΑΝ ο κύριος Χρυσοχοϊδης, γιά παράδειγμα, ΨΗΦΙΖΕΙ νόμον βάσει του οποίου η ΠΑΣΕΓΕΣ θα είναι ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΚΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ, γνωρίζει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ και A PRIORI ότι ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙ κατά της ΠΑΤΡΙΔΑΣ!!!!

    ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ πρέπει να είναι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ.

    Οι παρμενιδικοί ουμανισμοί έχουν εξαντληθεί. Said differently, ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ.

    FINITO LA MUSICA PASSATO LA FIESTA

    ReplyDelete
  33. αγαπητέ Νίκο τα επιχειρήματα σου, διακυβερνητικής κοπής ie of the intergovernmental scientific and political paradigm, είναι σεβαστά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.

    Τα περί καφενειακής ανάλυσης όμως τα προσπερνάμε απλώς, διότι φαινεται να αγνοείς μια ολόκληρη θεωρητική, ιδεολογική και πολιτική παράδοση στην οικονομία και την πολιτειακή οργάνωση, τον ομοσπονδισμό.

    Ακόμα και οι Άγγλοι που έχουν αμφιβολίες και δε θέλουν την ΕΕ θεωρούν τη δημοσιονομική ένωση ως την πιο straightforward λύση στο πρόβλημα της ΟΝΕ.

    Να τι λέει ο Simon Tilford στην πολυσυζητέμενη του ανάλυση από την οποία προέκυψε όλη αυτή η ανησυχία για την ευρωζώνη.

    The current economic crisis threatens to exacerbate the tensions within the eurozone. There
    is a serious risk that the growth prospects of struggling eurozone economies will be handicapped
    for many years by their inflexibility and the external surpluses of other eurozone member-states.

    If so, investors will lose confidence in the credit-worthiness of governments and firms in these countries, leading to a dramatic increase in their borrowing costs.

    A number of scenarios are possible. The most straightforward – accelerated political integration within the eurozone and a move to some form of fiscal federalism – is the least likely.


    Μπορείς να διαβάσεις την υπόλοιπη στο
    The euro at 10: is its future secure?

    the most straightfoward σημαίνει η πιο οικονομικά ορθολογική

    the least likely η περισσότερο ανέφικτη πολιτικά

    θα δούμε...

    ReplyDelete
  34. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε δημοσιονομικό και ίσως πολιτικό επίπεδο είναι λειτουργικό αποτέλεσμα των θεωρητικών, ιδεολογικών και προγραμματικών ζυμώσεων των τελευταίων δεκαετιών. Ο ρεαλισμός και οι θεωρίες περί εθνικής κυριαρχίας έχουν μείνει στην αρχική “reality”, ή αλλιώς πραγματικότητα, της εποχής, κατά την οποία φάνταζαν ως οι πιο ορθές ερμηνείες λειτουργίας των διαφόρων γεωπολιτικών ομάδων. Η γεωπολιτική κυριαρχία είναι ένοια τόσο μεταβλητή όσο και η πραγματικότητα μέσα στο χρόνο. Εθνική, Τοπική, Παγκόσμια, λειτουργεί βάσει της εκάστοτε πραγματικότητας, κοινωνικής, επιστημονικής, ανθρωπολογικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα νέο πολιτειακό μόρφωμα σε εξέλιξη. Το δίπολο Ευρωπαϊκή κεντρική διοίκηση - τοπική διοίκηση, το think European, act local στα λαϊκιστανικά, είναι η λειτουργική εξέλιξη των παραπάνω συγκρούσεων και διεργασιών.

    Η Ελλάδα κατάφερε να κάνει το πρόβλημα της Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Κι αυτό, λόγω της νοοτροπίας και πολιτικής Σημίτη. Η Ελλάδα σήμερα κινδυνεύει να κάνει το πρόβλημα της εθνικό πρόβλημα, κι αυτό συνοδεύεται μόνο από την παρακμή.

    Η Γερμανία κατάφερε να κάνει το όραμα της Ευρωπαϊκό. Και με την παρότρυνση της σχολής Μέργκελ, σήμερα κινδυνεύει να κάνει στροφή προς μια κλειστή και εγωιστική χώρα.

    Τα παραδείγματα και των δύο χωρών είναι σημαντικές παράμετροι γαι τη σημερινή διαπίστωση ευκαριών και κινδύνων, εν όψει της επερχόμενης οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Η δημοσιονομική ενοποίηση θα έχει θετικό πρόσημο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο αυθεντικός ρεαλισμός, είναι μεταβλητή και όχι στατική ένοια, έτσι και η εθνική κυριαρχία.

    ReplyDelete
  35. ΑΛΛΑ ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ πάντα στην ΦΑΚΑ ΠΙΑΝΕΤΑΙ.

    Οταν ερχόμουν στην Ελλάδα γιά τις διακοπές των Χριστουγέννων είχα παραδίπλα μου ένα Αμερικανό executive.

    Οι Αμερικανοί, όταν μεθήσουν μιλούν ασταμάτητα, ειδικά μέσα στα αεροπλάνα διότι γνωρίζουν πως η πιθανότητα να ξανασυναντήσουν τον συνομιλητή τους είναι NEGLIGIBLE.

    Μούλεγε, λοιπόν, ο άνθρωπος πως τούχει κάνει εντύπωση ότι ενόσω οι Ελληνες από την μιά ΔΗΛΩΝΟΥΝ και ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ λόγοις ΕΝΤΟΝΟ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ, είναι από την άλλη ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ, ανά πάσαν στιγμή, να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ χρυσάφι ακόμα και γιά Αμερικανικά προϊόντα που αξίζουν ΤΣΙΓΓΟ - και η συζήτηση περιεστράφη στα εστιατόρια-αλυσίδες του ΑΜΑΘΟΥΣ ΝΟΤΟΥ, Applebee's και TGI Friday's, που στις ΗΠΑ ΔΕΝ τα καταδέχεται ούτε ένας αξιοπρεπής μικροαστός, ενώ στην Ελλάδα θεωρούνται ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ και μάλιστα η μιά από τις ΔΥΟ ΑΛΥΣΙΔΕΣ έχει μαγαζί σε prestigious μέγαρο στην Νεοφύτου Βάμβα!!!!!!!
    Στην συνέχεια, επίσης, μιλήσαμε κια γιά τα τουρκογύφτικα ρούχα της GANT, τα penny-loafers, beef-roll SEBAGO των φτωχομπινέδων και σκάσαμε στα γέλια.

    ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    γιά το ΤΙ ΑΝΑΣΦΑΛΗ ΖΩΑ είμαστε

    ReplyDelete
  36. ΔΕΝ γνωρίζω ποιός είναι ο Simon Tilford. ΣΗΜΑΣΙΑ έχει όμως το γεγονός ότι συμφωνεί μαζί μου.

    ReplyDelete
  37. EMEIΣ πιστεύομεν στην Οικονομικήν, διότι κατόπιν της Οικονομικής, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ θα ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ της ΕΥΡΩΠΗΣ.

    Ο αλητήριος Bush πολέμησε με χέρια και με δόντια την ιδέα της ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

    ΕΜΕΙΣ πιστεύομεν στην

    ΕΝΙΑΙΑ ΑΜΥΝΑ

    ΕΝΙΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ReplyDelete
  38. KAI oφείλουμε εδώ να σταθούμε στην ΗΓΕΤΙΚΗ στάση του ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ, ειδικά στις θέσεις που πήρε διαρκούσης της Προεδρίας του ΚΑΙ της Ελλάδος στην ΕΕ, έναντι των ΗΠΑ σε κρίσιμες στιγμές - έναντι θέματος Iraq κλπ.

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    εύχομαι αυτός ο καλός καγαθός Ελληνας και Ευρωπαίος statesman να είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ της ΕΥΡΩΠΗΣ.

    KAI, όμως, αυτον τον ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟ και ΕΛΛΗΝΑ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ είχε το ΘΡΑΣΟΣ να τον ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ από το Κόμμα του

    ο ΜR NULLITY

    Baby Doc-Μικροκεφαλάκης Αssad-Παπανδρέου

    ReplyDelete
  39. @ G700

    Πρώτα απ' όλα από αυτά που ανέφερα φαίνεται ότι συμφωνώ με το ένα σκέλος της τελευταίας δήλωσης του Tilford στο σχόλιό σας. Ότι δηλαδή η δημοσιονομική ένωση είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Γι αυτό το λόγο χαρακτήρισα το ποστ και τη σηζήτηση "καφενειακά". Το παίρνω πίσω όμως αναγνωρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός είναι παρεξηγήσιμος. Παρακαλώ όμως κι εσείς μη προσπαθείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το τι ξέρω ή δεν ξέρω και γενικώς τι έχω στο μυαλό μου - δεν είναι σημαντικό, δεν πρέπει να επηρεάζει την επιχειρηματολογία σας, είναι απλοϊκό ρητορικό σχήμα.

    Βεβαίως εσείς, όπως και αυτός, προσπαθείτε να μας πείσετε ότι αυτή η λύση είναι και η πιο ορθολογική οικονομικά.

    Και σε αυτό το σημείο έχω κάποιες ενστάσεις σχετικά με τα όσα αναφέρει ο Tilford στην έκθεση/ανάλυσή του. Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, γιατί δεν έχω άλλο χρόνο.

    Αναφέρει σε κάποιο σημείο ειδικά τη Γερμανία και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το πλεόνασμα παραγωγής, όταν δεν μπορει να ελέγξει τη ζήτηση και όταν το πλεόνασμα αυτό έχει αποτέλεσμα την ανισόρροπη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη που θα επιφέρει προβλήματα σε όλους.
    Αναφέρει επίσης ως πιθανή λύση το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου πλεόνασμα από μία πολιτεία (χρηματικό ή παραγωγής) μεταφέρεται στις πιο φτωχές. Έτσι ελέγχεται κεντρικά και η παραγωγή και η ζήτηση αλλά και η ανάπτυξη όλης της χώρας.

    Η ανάλυση αυτή έχει ένα σωρό προβλήματα, ιδίως όταν τη μεταφέρεις στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα.

    1) Fiscal transfers, αντίθετα με το τι υπoννοεί ο Tilford γίνονται στην ΕΕ με τη μορφή πακέτων στήριξης. Αυτά δεν έχουν φέρει αποτελέσματα στην Ελλάδα, ανάλογα με τα ποσά που διατέθηκαν. Αυτό έγινε επειδή η ΕΕ δεν μπόρεσε να ελέγξει επιτυχώς πως ξοδεύτηκαν αυτά τα λεφτά. Για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει ουσιαστικά να παραμεριστεί ο βασικός συνένοχος του Έλληνα πολίτη. Η κυβέρνησή του. Το "ενέχυρο" είναι απαγορευτικό.

    2) Όταν δεν μπορείς να ωθήσεις επιτυχώς την ανάπτυξη μιας ομάδας ανθρώπων, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να απορροφήσει το πλεόνασμά σου, δεν μπορείς να ελπίζεις σε επιτυχή διέυρυνση της εσωτερικής αγοράς σου. Γιατί ουσιαστικά εσύ θα κλειθείς να πληρώσεις και πάλι τον λογαριασμό.

    3) Υπερβολική πίστη στο πόσο οι εγχώριοι φτωχοί σου μπορούν να απορροφήσουν οδήγησε την Αμερική στην κρίση.

    4) Δεν χρειάζεται δημοσιονομικώς ευρωπαϊκή ένωση, όπως την περιγράφετε, για να ελέγξεις την ζήτηση στην Ευρωζώνη. Μπορείς να δώσεις ξερά λεφτά σε υπηκόους σου για να πάνε και να τα χρησιμοποιήσουν σε έργα υποδομών στις φτωχότερες χώρες. Οι πόρτες είναι ανοιχτές. Αυτό είναι σημαντικό. Σκεφτείτε το.

    5) Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να αναπτύξεις τους Έλληνες για να αναπτύξεις τον Ελλαδικό χώρο σε χώρο υποδομών που μπορείς να χρησιμοποιείς προς όφελός σου.

    Όπως πολύ σωστά είπε ο μπλόγκερ Κομφούκιος, η φιέστα τελείωσε.

    Τελειώνοντας θέλω να πω ότι κι εγώ ελπίζω στην ολοκλήρωση της Ευρώπης. Και πως όταν αυτή θα έρθει, γιατί θα έρθει, θα είναι ευεργετική για όλούς. Αλλά όπως λέει και ο Tilford (μιας και επιλέξαμε να ασχοληθούμε μαζί του) η ώρα δεν ήρθε, το αντίθετο. Πρώτα θα μαζέψουμε τα σπασμένα της φιέστας και μετά.

    Λέει λοιπόν (όχι ότι είναι και κανένας σημαντικός, αλλά σε αυτό συμφωνούμε):

    "However, the most likely outcome is that the hardest-hit countries will be forced into
    wrenching fiscal adjustment and that Germany and others with large external surpluses will take
    modest steps to rebalance their economies. Eurozone economic growth will be weak, and some
    member-states will experience prolonged stagnation. Governments will struggle to manage the
    political strains caused by fiscal austerity at a time of anaemic economic growth, and political
    tensions between the member-states will rise."

    ReplyDelete
  40. ...Τουλάχιστο συμφωνούμε όλοι με τον Tilford. Ίσως να είναι πιο καλός απ' ότι τον θεωρώ.

    Καληνύχτα σας και ευχαριστώ για τον διάλογο.

    ReplyDelete
  41. KAI δεν θέλω να ακούσω λέξη Parmie διότι με στενΑχώρησες πάλι με τις επιτρεπτικότητές σου.
    ΚΑΙ όταν με στενοχωρείς μου ανοίγει η όρεξη και θα πάω πάλι στο Σπύρο, γωνία 3η και 65 δρόμους και θα φάω μισό κιλό doner. KAI αν σκάσω θα σου μείνει το κρίμα.

    ReplyDelete
  42. "Η Γερμανία κλωτσάει πολύ αυτές τις μέρες όχι σε επίπεδο λογικής και οικονομικής πολιτικής, αλλά σε επίπεδο επίδειξης δύναμης, σνομπαρίσματος και ιμπεριαλιστικής δυναμικής εντός των τοιχών της Ευρώπης."

    Αυτό το "ιμπεριαλιστικής" από το ΚΚΕ του κουβαλάμε ακόμα μάστορα;

    Τέλος πάντων, η δημοσιονομική ένωση θα βοηθήσει πολύ το Ευρώ (το οποίο έτσι θα αρχίσει να γίνεται reserve currency), θα βοηθήσει πάρα πολύ τις πλούσιες χώρες του βορρά, αλλά χώρες σαν την Ελλάδα ΔΕΝ θα γίνουν σαν το South Carolina... θα γίνουν σαν την Alabama με ορισμένες περιοχές να θυμίζουν Μαϊάμι.

    Όπως έχουν τα πράγματα, το ευρώ κινδυνεύει (πρόκειται για confederation money). Με τη δημοσιονομική ένωση, το ευρώ ισχυροποιείται, αλλά χώρες με χαμηλή παραγωγικότητα δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν ομοσπονδιακά δάνεια κι επιδοτήσεις (εκτός κι αν καταντήσουν... Καλιφόρνια) και θα μείνουν σε στασιμότητα...

    " και η συζήτηση περιεστράφη στα εστιατόρια-αλυσίδες του ΑΜΑΘΟΥΣ ΝΟΤΟΥ, Applebee's και TGI Friday's, που στις ΗΠΑ ΔΕΝ τα καταδέχεται ούτε ένας αξιοπρεπής μικροαστός, ενώ στην Ελλάδα θεωρούνται ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ και μάλιστα η μιά από τις ΔΥΟ ΑΛΥΣΙΔΕΣ έχει μαγαζί σε prestigious μέγαρο στην Νεοφύτου Βάμβα!!!!!!!
    Στην συνέχεια, επίσης, μιλήσαμε κια γιά τα τουρκογύφτικα ρούχα της GANT, τα penny-loafers, beef-roll SEBAGO των φτωχομπινέδων και σκάσαμε στα γέλια."


    Σ' αυτό έχεις δίκιο. Ότι μαλακία βγάζουν οι αναλφάβητοι στο νότο (ακόμα και την κάντρι μουσική), την αγοράζουν στην Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με μανία (ακόμα και τα προχειροφαγάδικα τύπου Applebees). Αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική. Ότι μαλακία βγάζουν οι Γάλλοι τρέχουν τ' Αμερικανάκια και τ' αγοράζουνε.

    ReplyDelete
  43. @ Κομφούκιος
    "KAI δεν θέλω να ακούσω λέξη Parmie διότι με στενΑχώρησες πάλι με τις επιτρεπτικότητές σου.
    ΚΑΙ όταν με στενοχωρείς μου ανοίγει η όρεξη"

    ΓΙΑΤΙ σου κόπηκε ποτέ η όρεξη γιά να σου ανοίξει ΤΩΡΑ;;;;

    Παληοτέρας των τεράτων που τα έχεις βάλει με την μοναδική ελπίδα του έθνους, τον Γιώργο μας!

    ReplyDelete
  44. @ κομφούκιος-Lefteris

    "Στην συνέχεια, επίσης, μιλήσαμε κια γιά τα τουρκογύφτικα ρούχα της GANT, τα penny-loafers, beef-roll SEBAGO των φτωχομπινέδων και σκάσαμε στα γέλια."

    Σ' αυτό έχεις δίκιο. Ότι μαλακία βγάζουν οι αναλφάβητοι στο νότο (ακόμα και την κάντρι μουσική), την αγοράζουν στην Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με μανία (ακόμα και τα προχειροφαγάδικα τύπου Applebees). Αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική. Ότι μαλακία βγάζουν οι Γάλλοι τρέχουν τ' Αμερικανάκια και τ' αγοράζουνε."

    Επίσης μεγάλο δίκαιο έχετε, και οι δυό σας, όταν, τη κάθε μαλακία του κάθε μεθυσμένου Αμερικανού Executive, τη λατρεύετε, όπως λατρεύουν οι Αμερικανοί του Νότου τις ρήσεις της Βίβλου.

    ReplyDelete
  45. Οι Γερμανοί μας αντιμετωπίζουν ως ένα απο τα PIGS(Portugal,Italy,Greece,Spain) του Νότου.
    Ρήμαξαν τη χώρα μας,τη λεηλάτησαν,και την οδήγησαν στον Εμφύλιο.Και εμείς το βουλώσαμε για χάρη των συμμαχικών απαιτήσεων της μεταπολεμικης περιόδου.Και για χάρη κάποιων θέσεων εργασίας στα ορυχεία τους.Ακόμα και σήμερα δεν επιτρέπουμε σε κανένα Ελληνικό Δικαστήριο να κάνει "Δικαιη Δίκη", όταν κάποιος Ελληνας προσφεύγει για διεκδίκηση αποζημίωσης, επειδή του κάψανε το σπίτι του,καίγοντας πολλές φορες μαζί με το σπίτι και μέλη της οικογένειάς του.
    Και τώρα μας χλευάζουν στηριζόμενοι βέβαια και στην ιδεολογία του αυτοχλευασμού που καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.Πράγμα που σαυτό το μπλόγκ συμβαίνει κατά κόρον.Και ιδιαίτερα απο μερικούς σχολιαστές που έχουν αναγάγει το χλευασμό των Ελλήνων σε ευγενές σπόρ.
    Τρομάξαμε να ξεφύγουμε απο το σύνδρομο της Ψωροκάσταινας και τώρα,δυστυχώς, αυτοπαραδοθήκαμε στη χλεύη των Γότθων.

    ReplyDelete
  46. Δεν θα βγούμε απο τη κρίση,την Εθνική και όχι την οικονομική,εάν δεν ξαναβρούμε τη χαμένη περηφάνεια μας.Η αποία τραυματίστηκε απο τα ανελέητα αυτομαστιγώματα.
    Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν αποφασίσουμε να ανταλλάξουμε τους νεκρούς και αναπήρους απο τροχαία,αλκοόλ,ναρκωτικά,ψυχικές διαταραχές,σάκχαρο,χοληστερίνη,παχυσαρκία και ξάπλα ΑΠΟ αντίστοιχο αριθμό αποφασισμένων να πέσουν σε πεδία μαχών.Τότε θα πείσουμε, πρώτα τους εαυτούς μας και έπειτα όσους μας βλέπουν σαν εύγεστες μπουκίτσες,ότι η αξιοπρέπειά μας αξίζει περισσότερο απο κάθε παρασιτική ευημερία.

    ReplyDelete
  47. Από το TVXS:

    Ιστορική δήλωση Ομπάμα: "μόνο η κυβέρνηση μπορεί να σώσει την οικονομία"

    Full story >>

    ReplyDelete
  48. @jaga

    Πώς ήταν στα Αγγλικά η δήλωσή του; Μήπως εννοούσε κράτος αντί κυβέρνηση που μετέφρασες;
    Δλ. μήπως έλεγε "μόνο το κράτος μπορεί να σώσει την οικονομία",πράγμα που είναι διαφορετικό απο το "μόνο η κυβέρνηση μπορεί να σώσει την οικονομία".

    ReplyDelete
  49. Aν ο Ελληνας Πρωθυπουργός έλεγε ότι μόνο η "κυβέρνηση μπορεί να σώσει την οικονομία" αμέσως ο Μητσικώστας θα έκανε έκτακτη σατιρική εκπομπή με το πανελλήνιο μπροστά στις οθόνες.

    ReplyDelete
  50. Διαβάζω στο ΒΗΜΑ
    "Το κοινωνικό κράτος αναδεικνύει ως κεντρικό ζήτημα το ΠΑΣΟΚ"

    Ε αλλίμονο. Τέσσερα χρόνια χωρίς ΜΑΣΕΣ είναι ΣΚΛΗΡΟ πράγμα.

    ΟΥΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΤ
    ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ
    ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ

    ReplyDelete
  51. "Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν αποφασίσουμε να ανταλλάξουμε τους νεκρούς και αναπήρους απο τροχαία, αλκοόλ, ναρκωτικά, ψυχικές διαταραχές, σάκχαρο, χοληστερίνη, παχυσαρκία και ξάπλα ΑΠΟ αντίστοιχο αριθμό αποφασισμένων να πέσουν σε πεδία μαχών.Τότε θα πείσουμε, πρώτα τους εαυτούς μας και έπειτα όσους μας βλέπουν σαν εύγεστες μπουκίτσες,ότι η αξιοπρέπειά μας αξίζει περισσότερο απο κάθε παρασιτική ευημερία."

    Παρμενίδη, σε 5 γραμμές συνόψισες όλο το δράμα του σύγχρονου νεοελληνικού κρατιδίου...

    ReplyDelete
  52. @ libertarian

    O κύριος Οβαμα είπε verbatim "...but at this particular moment with the private sector so weak, the Federal Government is the only ENTITY left with the resources to jolt our economy back into life....."

    Στην Αμερική και σε ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ επίπεδο, ΔΕΝ χρησιμοποιείται ό όρος state as in Κράτος, γιά ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ, διότι

    1) η λέξη STATE συνήθως παραπέμπει στις ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, και

    2) η λέξη state με την έννοια του κράτους, παραπέμπει στον κρατισμό, ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

    ReplyDelete
  53. Νίκο Αν. τα σχόλιά σου ήταν πολύ χρήσιμα και βοηθάνε στο να γίνει μια παραγωγική συζήτηση.

    Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ορισμένες εξηγήσεις με αφορμή κάποια πράγματα που έχεις επισημάνει.

    1. η πιθανότητα η ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε μια fully fledged fiscal union είναι πάρα πολύ μικρή. Συμφωνούμε. Τα εθνικά κράτη αντιστέκονται πολιτικά διότι δεν επιθυμούν να μεταβιβάσουν ακόμα ένα κομμάτι εθνικής, της δημοσιονομικής αυτή τη φορά, κυριαρχίας προς τα πάνω.

    Ωστόσο η δημιουργία ευρωομολόγου και bad bank, αν γίνει, είναι καθαρές κινήσεις δημοσιονομικού ομοσπονδισμού, διότι πολύ απλά μια κεντρική αρχή θα κλιθεί να ξοδέψει χρήμα για να κάνει σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συνεπώς εδώ ήδη υπάρχει μια εξέλιξη λόγω των πιεστικών οικονομικών συνθηκών και αναγνώριση ότι τα Politics as usual is not working. Υπάρχει δηλαδή ένα functional spillover effect. Το που θα φτάσει το πράγμα είναι άλλο θέμα. Μπορεί; Θέλει; Πρέπει;

    2. Ως προς το δέον ναι πρέπει. Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει προς μία δημοσιονομική ένωση, διότι αυτή τη στιγμή το μίγμα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν είναι άριστο. Αντανακλά απλώς τους διακρατικούς συσχετισμούς της δεκαετίας του ’90. Αν η ΟΝΕ είναι ιστορικό πρότυπο και μοντέλο περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί και πρότυπο πολιτειακής οργάνωσης στην οικονομία. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός λόγω εύρους και ακαμψίας δεν μπορεί να επιτελέσει τη σταθεροποιητική, κατανεμητική και αναδιανεμητική λειτουργία ενός κανονικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

    Ας κάνουμε ένα test. Θα πρότεινε κανείς εδώ μέσα με καθαρά οικονομικά κριτήρια, οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς να αποσυντεθούν και να γίνουν λιγότερο ομοσπονδίες και περισσότερο διαπολιτειακές ενώσεις με μικρούς κεντρικούς προϋπολογισμούς και αποκεντρωμένες δημοσιονομικές πολιτικές; Μάλλον όχι.

    3. Η θεσμική διάρθρωση μιας δημοσιονομικής ένωσης είναι το πλέον απλό ζήτημα θεσμικά. Δε χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς την πυρίτιδα. Τι θα μπορούσε να γίνει;

    Ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο για brainstorming. Θεσμοθετείται θέση εκλεγμένου προέδρου της ΕΕ ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει βάσει κανόνων εκπροσώπησης όλων των κρατών το υπουργικό του συμβούλιο (νυν Ευρωπαϊκή Επιτροπή), το οποίο περνάει από ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως γίνεται τώρα, το οποίο όμως αναβαθμίζεται θεσμικά. Καταργείς την εκλογή των ευρωβουλευτών με λίστα και την κάνεις με σταυρό προτίμησης. Αυξάνεις τη διαδικασία συναπόφασης από το 60% στο 90% αφήνοντας εκτός μόνο θέματα ΚΕΠΠΑ. Το Συμβούλιο λειτουργεί σαν σώμα Γερουσίας και διατηρεί τον ενισχυμένο του ρόλο στη διακυβέρνηση της ΕΕ. Θεσμοθετείται κοινοτικό φορολογικό σύστημα που λειτουργεί συστηματικά στο σύστημα των ίδιων πόρων. Ο Πρόεδρος με τον επικεφαλής των οικονομικών καταρτίζουν ετήσιο προγραμματικό προϋπολογισμό στη λογική εκπλήρωσης των στόχων που θέτουν οι Συνθήκες (Λισαβώνα) κοκ. Δημιουργείται Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους.

    4. Η Αξιολόγησης επενδυτικών προϊόντων που προτείνουμε έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και στις ΗΠΑ Insider Ratings have eroded trust in Wall Street.

    Προσοχή η αρχή δεν θα αντικαταστήσει τις ιδιωτικές εταιρείες, θα λειτουργεί όμως συμπληρωματικά. Εμείς προσθέσαμε σ’ αυτή την πρόταση έναν ακόμη ρόλο. Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών.

    5. Η Bad Bank είναι κακή άποψη μόνο υπό την έννοια ότι το καλό χρήμα θα πάει να αγοράσει το κακό χρήμα. Αυτό λέει ας πούμε ο Krugman με τον οποίο διαφωνούμε σ’ αυτό το σημείο. Διότι πολύ απλά αλλά εδώ ο κόσμος καίγεται και το νινί χτενίζεται. Οι τράπεζες χρειάζονται εγγυήσεις (collateral) ότι shit is out of the system για να αρχίσουν αν ξανακινούνται. Πρώτοι διδάξαντες της Bad Bank ήταν οι Σουηδοί στις αρχές του 90 που έφτιαξαν τη Securom και κατάφεραν να ξεσκαρτάρουν το σύστημα και να το θέσουν ξανά σε λειτουργία.

    ReplyDelete
  54. erratum που λειτουργεί συμπληρωματικά στο σύστημα των ίδιων πόρων

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  56. ερωτήσεις για ρεαλιστές

    πόσο ρεαλιστική ήταν

    η συμφιλίωση Γερμανίας - Γαλλίας;
    η δημιουργία της ΕΟΚ απ' την ένωση άνρθακα και χάλυβα;
    η ενιαία αγορά;
    και πρόσφατα το ευρώ;

    τι έγινε πριν συμβούν όλα αυτά;

    και τι πιστεύετε ότι θα γίνει στο μέλλον;

    ReplyDelete
  57. Με τις παρούσες συνθήκες στην ΕΕ και στον κόσμο, η ώρα της δημοσιονομικώς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την περιγράφετε, δεν ήρθε. Αυτό ισχύει γιατί, ανάλογα με τις πρϋποθέσεις που θα μπορούσε κάτι τέτοιο να προταθεί, θα είχαν πρόβλημα και δεν θα το δέχονταν είτε οι πιο πλούσιοι, είτε οι πιο φτωχοί. Τους λόγους τους εξηγώ αναλυτικά.

    Το παράδειγμα των Σουηδών δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς από την ΕΕ στην ολότητά της. Όχι όπως στην Σουηδία. Για πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι είναι:

    1) Οι Σουηδοί κρατικοποίησαν μέχρι και 20% του τραπεζικού τους συστήματος. Τα όργανα της ΕΕ δεν έχουν τη θεσμική νομιμοποίηση για να το κάνουν αυτό για τράπεζες κρατών-μελών

    2) Οι Σουηδοί για να το κάνουν αυτό και να χρημοτοδοτήσουν τράπεζες, πήραν equity που στην συντριπτική του πλειοψηφία ήταν εγχώριου ελέγχου. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο στην ΕΕ (equity πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο).

    3) Η επιτυχία του μοντέλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη μίας μεγαλύτερης οικονομίας (παγκόσμιας) που δεν είναι σε ύφεση. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα.

    4) Το σημαντικότερο. Κάθε τράπεζα ξεχωριστά στην Σουηδία δημιούργησε τράπεζα/τμήμα για τη διαχείριση προβληματικών "προϊόντων". Αυτά ήταν πάρα πολύ καλά καταγεγραμμένα και διαχειρήσιμα στον όγκο τους. Δεν γίνεται αυτό στην ΕΕ όπου τα όργανά της δεν μπορούν επιτυχώς να ελέγξουν ούτε βασικές παραμέτρους πρϋπολογισμών κρατών. Και εδώ είναι που θα γίνει το μεγάλο Παρτυ.

    Βεβαίως, θα μου πείτε αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Στις ΗΠΑ ήδη από το προηγούμενο έτος πολλές Ασφαλιστικές έτρεχαν να δηλώσουν ότι είναι τράπεζες!
    Και τελικά ποια είναι η λύση; Η λύση θα επιβληθεί από μόνη της, και δυστυχώς, σε επίπεδο οικονομικών προϊόντων λίγα θα αλλάξουν μακροπρόθεσμα. Αυτό που θα αλλάξει και αλλάζει είναι ο τρόπος διαχείρισης και ελέγχου και, μεσοπρόθεσμα, ο κρατικός παρεμβατισμός.

    -Η "bad bank" είναι αρκετά πιθανό να γίνει. Απατεώνες και κλέφτες δημόσιου χρήματος δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας. Ο λύκος στη αναμπουμπούλα χαίρεται. -Και το Ευρωομόλογο, αν του περάσει του Σαρκοζυ. Αλλά οι αρνητικές συνέπειες που πιστεύω ότι θα έχουν - ιδίως η bad bank - περισσότερο κακό θα κάνουν για την ολοκλήρωση.

    Όσο για το test σας, δεν καταλαβαίνω την αξία του. Δεν είπα πουθενά ότι πρέπει να διαλυθούν τα ομόσπονδιακά κράτη που υπάρχουν γιατί αυτό θα ήταν καλύτερο οικονομικά. Είπα, πολύ απλά, ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για δημοσιονομική ένωση. Και ότι η τωρινή κρίση, όχι μόνο δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μας καθυστερεί.

    Ως προς το σκέλος (3) του σχολίου σας, αυτό που σας λέω είναι πως το πρόβλημα δεν είναι ο ορισμός ενός θεσμικού πλαισίου, αλλά η αποδοχή και η δημοκρατικά επιτυχής λειτουργία του. Εδώ αγαπητοί μου δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τί είναι Δημοκρατία και τί Δημοκρατικό, στα πλαίσια της ΕΕ. Κατά την διάρκεια της κρίσης, βεβαίως, ακόμη και ο ορισμός γίνεται πιο προβληματικός!
    Επίσης, πάλι από το σκέλος (3), τί εννοείτε όταν λέτε : "Θεσμοθετείται κοινοτικό φορολογικό σύστημα που λειτουργεί συστηματικά στο σύστημα των ίδιων πόρων.";

    Άποψή μου είναι ότι, αντίθετα με αυτό που λέτε στο ποστ και τον τίτλο του, η ώρα δεν ήρθε. Βεβαίως, όπως σας είπα ήδη, προσωπικά ελπίζω στην ολοκλήρωση της ΕΕ. Αλλά όχι τώρα. Σωστά λέτε ότι η δημοσιονομική/οικονομική ένωση μάλλον θα προηγηθεί της πολιτικής. Αλλά πρέπει να γίνει με τους σωστούς όρους και τις σωστές συνθήκες. Όταν όλοι θα μπορούμε να πάρουμε κάτι θετικό από την επίτευξη του ίδιου στόχου και όχι από την διαστρέβλωσή του προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

    @ gμοσιος

    -Σχόλια του στυλ ποιος το περίμενε ότι θα γινόταν κάτι που έγινε πριν αυτό γίνει δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, διότι όταν γίνονται ξερά γίνονται μόνο για να δικαιολογήσουν την πίστη χωρίς εκλογίκευση. Εξηγείστε μου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε κάτι "απίστευτο" και πως αυτες οι συνθήκες και αυτό το απίστευτο είναι όμοια με ό,τι συμβαίνει σήμερα. Μόνο έτσι μπορεί να σταθεί σαν επιχείρημα. Αλλιώς είναι μόνο για "ατμόσφαιρα".

    ReplyDelete
  58. Κομφούκιος said.

    "O κύριος Οβαμα είπε verbatim "...but at this particular moment with the private sector so weak, the Federal Government is the only ENTITY left with the resources to jolt our economy back into life....."

    Ευχαριστώ για το ορίτζιναλ της διατύπωσης Ομπάμα καθώς και για τις πολύ καλές επεξηγήσεις σου που τη συνοδεύουν.Φαντάζομαι ότι ως κυβερνητική οντότητα δεν εννοεί μόνο τη διοίκηση του Λευκού Οίκου αλλά το σύνολο των κυβερνητικών θεσμών.Οπως Βουλή,Κεντρική τράπεζα,Δικαιοσύνη,στρατός,Αστυνομία,κλπ. Είναι έτσι;

    ReplyDelete
  59. Εννοώ ότι παρατηρώντας την ιστορία της Ευρώπης μετά από κάθε κρίση ακολουθεί ένα βήμα ενοποίησης που προηγουμένως φάνταζε απίστευτο και αδύνατο να συμβεί. Η κρίση είναι γένους θηλυκού γιατί κυοφορεί εξελίξεις.

    ReplyDelete
  60. @Nikos An
    "...Απατεώνες και κλέφτες δημόσιου χρήματος δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας..."

    Αυτό πρέπει να το λέμε και να το τονίζουμε.Αλλωστε αυτή η κρίση είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ αποτέλεσμα της απληστίας των ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΩΝ, χωρών, που καμαρώνουν για τη διαφάνειά τους, γιατί οι διάφοροι οργανισμοί μέτρησης της διαφάνειας, μετράνε μόνο τους μικροαπατεώνες.

    ReplyDelete
  61. Όποιος παρατηρεί τα τεκταινόμενα απ' το ivory tower κάποιου ακαδημαϊκού κάστρου περιμένοντας οι συνθήκες να σχηματιστούν από μόνες τους θα περιμένει για πολύ ακόμα. Η οικονομική κρίση είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε ξανά τι θέλουμε και προς τα που θέλουμε να πάμε. Είναι λύση η πολιτική ένωση ή όποια ένωση τέλος πάντων πως τι λένε οι τζι; Αν ναι, ας το φωνάξουμε όλοι μαζί δυνατά. Αυτό θέλουμε. Οι κοινωνίες διαμορφώνουν αιτήματα, δεν αναμασούν γνωστές ακαδημαϊκές διαπιστώσεις για το πως έχει η πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  62. @ Gμόσιος

    Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι η κατανόηση και διατύπωση της πραγματικότητας έχει, εκτός της θεωρητικής, και τεραστια πραγματική αξία.

    Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, αν καταφέρετε να πείσετε τους Γερμανούς ότι τα δικά σας αιτήματα, με τους δικούς σας όρους, πρέπει να γίνουν και δικά τους, μπράβο σας. Όπως επίσης και αν τα αιτήματά σας είναι ίδια με αυτά των Γερμανών, και πάλι μπράβο σας που το εντοπίσατε.

    Εγώ προς το παρόν, με τη δική μου εκτίμηση της πραγματικότητας - μία εκτίμηση που μπορει να είναι και λανθασμένη - κρίνω ότι ούτε είναι ίδια, ούτε θα τους πείσετε.

    Σημαντικότερο όμως όλων για μένα είναι ότι δεν πιστεύω καν ότι τα αιτήματά σας, στην παρούσα φάση και όπως διατυπώνονται, θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, την Ευρώπη, την ολοκλήρωση της Ένωσης.

    Οι εξελίξεις που αναφέρατε, όπως πολύ σωστά είπατε, έγιναν μετά από κρίσεις. Όχι κατά τη διάρκειά τους.

    Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας και όλων των άλλων μεσογειακών χωρών θα διαρκέσει πολύ. Και τα βήματα προς την ολοκλήρωση, επειδή από εδώ και πέρα είναι τεράστια και απαιτούν μέτρα που κατανοεί και ο πιο απλός πολίτης (αυτό είναι σημαντικό), θα πάρουν καιρό - ακόμη και μετά το ξεπέρασμα της κρίσης από όλους ή τους περισσότερους.
    Το πόσο καιρό, φυσικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Αλλά σίγουρα το κλίμα του "επικείμενου" δεν δικαιολογείται.

    ReplyDelete
  63. Η Ελλάδα είναι σε συνεχή κρίση εδώ και χρόνια. Ως από μηχανής θεός ο εξωτερικός παράγοντας ήταν αυτός που κάθε φορά άμβλυνε τις συνέπειες της εθνικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την εθνική της κυριαρχία με τη συμμετοχή της στην ΕΕ και την ΟΝΕ, και θα την ενισχύσει ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή της σε μια δημοσιονομική ένωση.

    Ποιος ορίζει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η κρίση?

    Η νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος έχει ήδη αρχίσει να δομείται. Δεν περιμένει το τέλος της κρίσης ενώ παράλληλα η δομή του σχηματοποιείται συνεχώς από τις εξελίξεις. Νέες δομές και νέοι μηχανισμοί λειτουργίας είναι αυτοί που σε βγάζουν από την κρίση, και πολλές φορές δημιουργούν προϋποθέσεις για άλλες κρίσεις. Το ζήτημα είναι αν οι άλλες θα είναι ισχυρότερες από τις προηγούμενες. Κι όλα δείχνουν ότι μια δημοσιονομική ενοποίηση είναι το κλειδί για την έξοδο της ΕΕ από την κρίση και την προστασία της ΕΕ από αντίστοιχη κρίση στο μέλλον.

    Gmosie πολύ καλά τα λες, αλλά και η θεωρητική προσέγγιση είναι απαραίτητη και πολύτιμη στη διαμόρφωση κοινωνικών αιτημάτων. Χτίζει πάνω σε αυτά και τα εξελίσσει σε λειτουργικές προτάσεις κι εργαλεία. Απλά η θεωρία έρχεται πάντα τελευταία και καταϊδρωμένη. Είναι εκ φύσεως συντηρητική, αφού προσπαθεί να βάλει τις τάσεις σε ορθολογιστική βάση. Χρειάζεται όμως για την ανάπτυξη των τάσεων σε ιδεολογικά και μεθοδολογικά εργαλεία.

    ReplyDelete
  64. dt ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΙΜΩΡΙΑΣ των G700

    @ libertarian

    ΟΤΑΝ αναφέρονται ΜΟΝΟ στην Στρατηγική του Προέδρου, μέσω των υπουργών του, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν συλληβδην τα "The President", "Τhe White House" και "The Secretary of X, Υ, Ζ" [οι Υπουργοί στις ΗΠΑ όπως και στο ΗΒ ονομάζονται Secretaries].

    Οπως ΔΕΝ γνωρίζετε, οι ΗΠΑ είναι η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ στον ΚΟΣΜΟ που έχει ΑΡΧΑΙΟ-ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, φτιαγμένο κυριολεκτικά πάνω στις προσταγές του Αριστοτέλους ΚΑΙ την Πλατωνική Φιλοσοφία, καθότι OI ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ (Τhe Founding Fathers) των ΗΠΑ είχανε ζούρλια με τους Ελληνες φιλοσόφους. Εχει επηρεασθεί λίγο και από την Μασονική φιλοσοφία, εξ ου και ο Κομφουκιάκος και η οικογένειά του ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΟΝΟ σε αυτή την χώρα.

    EMEIΣ οι ΕΛΛΗΝΕΣ συγχέουμε τακτικά αυτό που καθ' ημάς αποκαλείται ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με το GOVERNMENT και είναι ΛΑΘΟΣ. Universally, στις Αγγλόφωνες χώρες, αυτό που εμείς ΝΟΟΥΜΕΝ ως Κυβέρνηση, ονομάζεται The CABINET, εκ του Γαλλικού Le Cabinet* - προφέρεται λε καμπινέ.

    Στις ΗΠΑ, το Σύνταγμα ΟΡΙΖΕΙ πως η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ή ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (Federal Government) αποτελείται από ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ,

    1) την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΝ (President and Cabinet, τα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ που ονομάζονται DEPARTMENTS και οι ισότιμες υπουργείων ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, FEDERAL ADMINISTRATIONS and AGENCIES**, καθώς και οι ισότιμες υπουργείων ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ, ήτοι στον ΟΗΕ και τον ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ***),

    2) την ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΝ που αποτελείται από ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΑ, α) την ΓΕΡΟΥΣΙΑΝ (SENATE, 100 μέλη, ΔΥΟ ΑΝΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ, ανεξαρτήτως ΜΕΓΕΘΟΥΣ και ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ αυτής) και β) την ΒΟΥΛΗ των ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (HOUSE of REPRESENTATIVES, ένα μέλος ΑΝΑ περίπου 700-750.000 ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ). Τα ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΑΠΛΩΣ.
    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣ στην πλήρη ΑΠΟΔΟΧΗΝ ή ΑΠΟΡΡΙΨΗ (απαιτείται ΨΗΦΟΣ των 2/3 της Βουλής, σε ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΔΑΦΙΩΝ (απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τοιυ 51%) επί του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, τον οποίον ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ των ΗΠΑ και στη συνέχεια ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ στους ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ προς ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ κλπ.

    και

    3) την ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑΝ στην κορυφή της οποίας βρίσκεται το ΑΝΩΤΑΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΝ (SUPREME COURT).

    Oι ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ εξουσίες, σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ προς την ΠΑΣΕΓΕΣ του κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, η οποία ΠΑΣΕΓΕΣ είναι κατά ΝΟΜΟΝ κρίνων ΚΑΙ κρινόμενος, με άλλα ΛΟΓΙΑ 100% ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, είναι

    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ μεταξύ τους.

    Εξ ου ΚΑΙ στας ΑΜΕΡΙΚΑΣ, τα πάντα ως ΟΡΙΖΕΙ ο Abraham Lincoln είναι

    FROM THE PEOPLE
    BY THE PEOPLE and
    FOR THE PEOPLE

    Στην Ελλάδα έχουμε
    ΑΠΟ τον ΛΑΟΝ
    ΜΕΣΩ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    ΓΙΑ τους ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ της ΝΔ και τα ΛΑΜΟΓΙΑ του ΠΑΣΟΚ.

    * Cabinet σημαίνει και ντουλάπι και επίσης ΜΙΚΡΟΣ ΧΩΡΟΣ. Εξ ου και στην Ελλάδα, ο χώρος που έπρεπε να είναι ο μεγαλύτερος ήταν παλαιά τουλάχιστον μιά τρύπα, thence, ο ΚΑΜΠΙΝΕΣ, τον καμπινΕΝ!!!!!!!!!!!!

    ** Υπάρχουν πολλές ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ όπως η περίφημη EPA, Environmental Protection Agency, η διεύθυνση της οποίας είναι θέση ΙΣΟΤΙΜΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ.

    *** Οι ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ στον ΟΗΕ και στο WTO είναι επίσης θέσεις ισότιμες υπουργικών.

    ReplyDelete
  65. OΠΩΣ βλέπετε ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΟΝ να ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ η ΕΕΛΑΔΑ αν

    ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

    ΟΤΑΝ ο Νομοθέτης (πρακτικώς, η πλειοψηφία της Βουλής) ΚΑΙ η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι ΕΝΑ και το ΑΥΤΟ, έχουμε

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΝ, ΤΥΡΑΝΝΙΑΝ!!!!!

    ΕΠΙΣΗΣ, οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ πρέπει να ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ να ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ

    ΩΣΤΕ

    ΩΣΤΕ

    ΩΣΤΕ

    ο κ. Βουλγαράκης

    και ο κ. Χρυσοχοϊδης

    ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΕΒΑΣ προς την ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ.

    ΔΙΟΤΙ αυτό έκαναν οι Αμερικανοί, την ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ.

    ΕΜΕΙΣ στην ΕΛΛΑΔΑ έχουμε την ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΝ

    τύπου ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΥ των ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ

    Στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι ΕΧΟΥΜΕ ΤΥΡΑΝΝΙΑΝ!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  66. Στην ΕΛΛΑΔΑ έχει ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ και de facto ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ έστω ΚΑΙ αυτό το ΣΥΝΤΑΓΜΑ που έχουμε.

    ΟΤΑΝ

    ΟΤΑΝ

    ΟΤΑΝ

    ο καλός καγαθός ΠΟΛΙΤΗΣ

    στερείται της ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ του ΑΣΥΛΟΥ της ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ του

    όπερ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΘΡΟ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    ΟΤΑΝ

    ΟΤΑΝ

    ΟΤΑΝ

    ο καλός καγαθός ΠΟΛΙΤΗΣ χάνει την ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΝ του

    όπερ συνιστά ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    και όλα αυτά
    ΑΠΟ ΜΙΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑ
    προστατευόμενη ενός ΠΑΣΟΚΟΥ-ΝΤΑΒΑΤΖΗ

    ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΥΣΗ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ReplyDelete
  67. @ Ευάγγελος

    Πολύ καλές οι παρατηρήσεις και καίριες.
    Θα πω μόνο δύο-τρία πράγματα, σύντομα αυτή τη φορά, και θα σας αφήσω.

    Παρόλη την κρίση, οι δομές του χρηματοοικονομικού μας συστήματος δεν φαίνεται να αλλάζουν. Σημαντικά μέρη του αλλάζουν ως προς τον τρόπο διαχείρισης. Όμως οι πιο σημαντικές δομικές αλλαγές γίνονται ακόμη και τώρα με την προϋπόθεση ότι θα είναι πρόσκαιρες.

    Η Ελλάδα πράγματικά, με αντικειμενικά οικονομικά (και αληθή) κριτήρια, είναι σε κρίση μονίμως. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μόνο εξωτερικοί παράγοντες μας σώζουν κάθε φορά. Υπήρξαν στο παρελθόν σημαντικές πολιτικές επιλογές Ελληνικών κυβερνήσεων που σαφώς βελτίωσαν τα πράγματα, για λίγο, και που δεν στηρίχτηκαν (μόνο) σε εξωτερική βοήθεια.

    Και στο πολύ καλό σας ερώτημα "Ποιος ορίζει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η κρίση?", τις περισσότερες φορές η απάντηση δεν είναι "οι Έλληνες" και, δυστυχώς, η απάντηση ποτέ δεν είναι "η Ελληνική κυβέρνηση". Αν και θεωρητικά θα μπορούσαν, με πραγματική ανάπτυξη οι πρώτοι και με αποκτηθέν κύρος οι δεύτεροι.

    ReplyDelete
  68. "Πριν το κράτος δικαίου γίνει ζούγκλα και μετά τυραννία, χαρακτηρίζεται (κατά Πλάτωνα) από πλήρη ελευθεριότητα και απουσία κανόνων. ..."

    Ο Πλάτων, και ο Αριστοτέλης ιδιαίτερα, δεν έζησαν την εποχή της ακμής της Αθηναικής Δημοκρατίας.
    Μέσα δε στη σκέψη τους κυριαρχούσε πάντα η υποψία για το αν τελικα έφταιγε το πολιτευμα της Δημοκρατίας για την πτώση της Αθηναικής Αυτοκρατορίας.Τα έργα τους ήταν διαποτισμένα απο εναλλακτικές σκέψεις για την πολιτειακή οργάνωση με βάση ΜΗ δημοκρατικά πολιτεύματα.Πολιτεύματα που περιέγραψαν άλλωστε στη πολυδιαβασμένη γραμματεία τους με μεγάλη καθαρότητα.Το δίλλημα μεταξύ Δημοκρατίας, που εύκολα εκλαμβάνεται απο κάποιους σαν Οχλοκρατία,και αριστοκρατίας που οδηγεί στην Τυρρανία, είναι παρόν και σήμερα που αναζητούμε μια κυβέρνηση Αρίστων σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.
    Σαυτή τη κυβέρνηση των Αρίστων γνωρίζουμε προς το παρόν τον Αρχηγό της.

    ReplyDelete
  69. Mα η ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ

    είναι ΤΩ ΟΝΤI, κατά ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΝ, ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

    και

    ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    Στην ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ο ΟΧΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ δια της ΨΗΦΟΥ του

    ΜΟΝΟΝ κατά 33,33% στην ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και στα ΚΟΙΝΑ

    ReplyDelete
  70. Kατά ΑΛΛΟ ένα 33,33% ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ οι ΑΡΙΣΤΟΙ, όχι οι αριστοκράτες, αλλά οι άριστοι (meritocracy vs aristocracy)

    KAI τέλος

    κατά το απομένον 33,33%

    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ που λόγω ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ και ΑΓΩΓΗΣ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ την ΤΗΡΗΣΗ των ΘΕΣΜΩΝ - και αλλού μπορεί να είναι μονάρχες, αλλού ΣΟΦΟΙ "ΓΕΡΟΝΤΕΣ" - ELDERS, η ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑ, και ούτω καθ εξής.

    ΓΙ ΑΥΤΟ και στας ΑΜΕΡΙΚΑΣ οι ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ εισήγαγαν τον ΘΕΣΜΟ των ΕΚΛΕΚΤΟΡΩΝ ο οποίος ισχύει και σήμερα ΑΛΛΑ με ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ!!!!

    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, οι ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ κάθε πολιτείας [των οποίων ο συνολικός αριθμός ήταν και είναι ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΣ του ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ] ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ και ΜΠΟΡΟΥΝ να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ την ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑΝ του ΛΑΟΥ.

    ΑΥΤΟ το έκαναν οι ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΛΟΓΗ και καταστρεπτική γιά το ΕΘΝΟΣ ψήφο του ΛΑΟΥ.

    ΕΤΣΙ, πριν το 20ό αιώνα, ο κάθε εκλέκτορας μπορούσε να ψηφίσει διαφορετικά από τον άλλο αλλά διαφορετικά ΚΑΙ από την πλειοψηφία του Λαού της Πολιτείας του, ΣΥΜΦΩΝΑ με την κρίση του ΚΑΙ κατά ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

    ΣΗΜΕΡΑ ισχύει ΑΤΥΧΩΣ ο κανόνας των εκλεκτόρων, ΑΛΛΑ έχει γίνει ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ [ΕΘΙΜΙΚΑ] δεκτόν, όλοι οι εκλέκτορες να ΨΗΦΙΖΟΥΝ "μονοκούκι" το ΠΛΕΙΟΨΗΦΗΣΑΝ στην Πολιτεία ΚΟΜΜΑ.

    Με άλλα λόγια, ΟΧΙ μόνο ο λόγος υπάρξεως [raison d' etre] του ΘΕΣΜΟΥ έχει ΑΥΤΟANAIΡΕΘΕΙ, αλλά το χειρότερο, σε σπάνιες διαβολικές "μαθηματικές" συγκυρίες, προκαλεί ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ, όπως συνέβη το 2000 οπόταν ο Παπανδρέου των ΗΠΑ υπελήφθη σε εθνικό επίπεδο, κατά 450.000 ψήφους, του κ. Gore, αλλά κέρδισε την πλειοψηφία των ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΩΝ ΨΗΦΩΝ.

    ReplyDelete
  71. πραγματικά θα μπορούσα πολλά να γράψω αλλά θα γίνει πολύ τεχνικό το κείμενο και εδώ ευδοκιμεί ο πολιτικός λόγος

    Ευθέως λοιπόν σας λέω (Mesout/g700/parmenides και λοιποί) ότι το θέμα ΔΕΝ είναι πολιτικό αλλά οικονομικό.
    Αν θεωρείτε ότι η οικονομία είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής τότε θα συμφωνήσω-αλλά πρώτιστα είναι οικονομικό το ζήτημα.

    Ας προσπαθήσει κάποιος να μεταφράσει σε χρήμα το κόστος της Γερμανίας στο να βάλει "πλάτη"

    Σκεφτείτε πχ τους Αλβανούς ή τους Σκοπιανούς να είχαν παρόμοιες αξιώσεις από την Ελλάδα. Πως θα αντιδρούσατε ?

    Οι Γερμανοί γιά να το ξεκαθαρίσουμε αυτό δεν έχουν κανένα όφελος να υποστηρίξουν τις ασθενείς οικονομίες. Το επιχείρημά τους είναι ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει την ωριμότητα και την πειθαρχία να κάνει ότι και αυτοί (οι Γερμανοί δηλαδή)

    Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουν άδικο ? Στο κάτω κάτω το γερμανικό ασφαλιστικό σύστημα έχει πλεόνασμα και τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενοναμειώσουν τις εισφορές!

    Ας το δούμε και από την άλλη πλευρά του- γιατί πρέπει κάποιοι να επιδοτήσουν κάποιους και όχι οι δεύτεροι να ιδρώσουν περισσότερο γιά να φτάσουν τους πρώτους ?

    Στην 1η περίπτωση μεταφέρεις παραγωγικό χρήμα στους "δεν βαριέσαι", στην 2η περίπτωση όμως οι "αδύνατοι" πετυχαίνουν με το σπαθί τους τη σύγκλιση - αυτό είναι πιο μόνιμο.

    Εμείς στην Ελλάδα τα ζήσαμε αυτά στη δεκαετία του '80. Τα αποτελέσματα ορατά σήμερα.

    Δημοσιονομική ένωση στην ΕΕ μην περιμένετε ποτέ όσο δεν υπάρχει σύγκλιση των οικονομιών αλλα και των επιμέρους ζητημάτων.

    Πρόωρες συντάξεις στη Γερμανία ? Δεν ξέρω τι ισχύει αλλά εδώ γνωρίζω συνταξιούχο ετών 44

    Παραγωγικότητα στην Ελλάδα του "μείωση τιμών, αύξηση μισθών", του χρέους και της συνδιοίκησης του κράτους από συνδικαλιστές ? Την Ελλάδα των ανειδίκευτων δημοσίων υπαλλήλων, που κανείς δεν ελέγχει και κανείς δεν μετρά ?
    Την Ελλάδα των ΟΤΑ της διαφθοράς που τόοοοοσα χρόνια ακόμα δεν έχουν ΧΥΤΑ?

    Μέμνησο του Περικλέους...
    Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι διότι άνευ αυτών ουδέν γεννέσθαι των δεόντων

    ReplyDelete
  72. @ parmenides

    Σαυτή τη κυβέρνηση των Αρίστων γνωρίζουμε προς το παρόν τον Αρχηγό της.

    Eυχαριστώ, Παρμενίδη μου, το σχόλιό σου σε τιμά, αλλά ΔΕΝ θα πάρω.

    ReplyDelete
  73. Νίκο απαντώντας στον gmosios λες ότι το κλίμα του "επικείμενου" δεν δικαιολογείται.

    Επισημαίνουμε ότι το ήρθε η ώρα του τίτλου του post, από το οποίο φαίνεται να πηγάζει η διαφωνία σου, δε σημαίνει ότι "τώρα που μιλάμε γίνεται ή ότι αύριο έρχεται", αλλά ότι ήρθε η ώρα να σπρώξουμε τα πράγματα προς τα εκεί, να καταθέσουμε την ιδέα και να την προωθήσουμε. Να μιλήσουμε για το δέον και το οικονομικά ορθολογικό μακροπρόθεσμα. ΚΛαι φυσικά ουδέποτε είπαμε εμείς ότι τώρα, μέσα στην κρίση, θα γίνει το επόμενο πλήρες βήμα. Αλλά ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης θα γεννηθούν ιδέες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά για το επόμενο βήμα που κατά την εκτίμησή μας θα έχει χαρακτηριστικα δημοσιονομικής ομοσπονδίας, αλλά θα πάρει καιρό να επιτευχθεί.

    ser, οι αποφάσεις της Γερμανίας θα εξαρτηθούν ΚΑΙ από το αν της μείνουν αγορές, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, να πουλάει τα προϊόντα της μετά την κρίση. Γιατί μέχρι τώρα οι πελάτες στην ανατολή κάνουν φτερά.

    ReplyDelete
  74. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

    Τι είναι πάλι αυτό το κουφό με την ψήφο των ομογενών, συγκεκριμένα αυτών

    που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και έχουν την ιθαγένεια, δλδ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ουσιαστικά, ακόμα και εάν ΔΕΝ έχουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ, ακόμα και αν ΔΕΝ πληρώνουν ΦΟΡΟΥΣ!!!!!!!!

    ΝΕVER, EVER, EVER.

    MONON οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

    όχι ο ΚΑΘΕ ΑΛΗΤΑΓΚΟΥΡΑΣ της ΑΣΤΟΡΙΑ που παίρνει επιχορηγήσεις από την Γραμματεία ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

    ΕΛΛΗΝΕΣ είναι

    1) ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και όχι Παπανδρεϊκά
    ΚΑΙ
    2) ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ
    ΚΑΙ
    3) ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ
    ΚΑΙ
    4) ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ γιά ΤΕΚΜΗΡΙΑ
    ΚΑΙ
    5) έχουν ΙΣΧΥΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

    Aκούς εκεί "να ψηφίζουν οι Αστόριες και οι Μελβούρνες συλλήβδην".

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. Ο μπλόγκερ ser τα είπε πιο απλα και πιο ξεκάθαρα από μένα.

    Όσο για τις αγορές, όταν θέλει κανείς να αναπτύξει μία αγορά δεν δίνει ξερά λεφτά για να αγοράσει κάποιος τα προϊόντα που ο πρώτος παράγει. Αυτό είναι σα να χαρίζεις τα προϊόντα σου.

    Αυτό που κάνεις είναι ότι επενδύεις στην ανάπτυξη κάποιον ανθρώπων, ελπίζοντας ότι θα σταθούν στα πόδια τους και θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά με δικούς τους πόρους που τους βοήθησες να αναπτύξουν.

    Για την Έλλάδα ο κύκλος στηριξης της ανάπτυξης από την ΕΕ αρχίζει να κλείνει, με την νέα διεύρυνση της ΕΕ. Δημοσιονομική ένωση για χώρες σαν τη Γερμανία θα σήμαινε ότι:

    -Δεν θα μπορούν να στηρίζουν στοχευμένα την ανάπτυξη στα νέα μέλη της ΕΕ, όπως γίνεται με τα πακέτα στήριξης.
    -Θα χάσουν μέρος ή και όλη τη δημοσιονομική αυτονομία τους προς όφελος χωρών που ΔΕΝ απέδειξαν ότι μπορούν ή θέλουν να αναπτυχθούν επαρκώς, δικαιολογώντας την αρχική επένδυση.

    Αυτό για την Ελλάδα δεν είναι κακό. Το αντίθετο μάλιστα. Η νομισματική σταθερότητα και η ονομαστική αξία που μας προσφέρει η συμμετοχή μας στην ΕΕ (και εδώ να ξαναπώ ότι πιστεύω πως η νομισματική σταθερότητα θα επηρεαζόταν αρνητικά από μία δημοσιονομική ένωση στην παρούσα φάση) είναι ικανές να μας βοηθήσουν για να ορθοποδήσουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι υπευθυνότητα στις αποφάσεις μας και αποδοχή του γεγονότος ότι τον λογαριασμό των μέχρι τώρα λαθών μας θα τον πληρώσουμε εμείς.

    Η δημοσιονομική ένωση στην ΕΕ μπορεί να έρθει μόνο σε φάση σταθερότητας και σύγκλισης. Αυτό ισχύει διότι η ΕΕ είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αποσαφήνισης της δημοκρατικής εκπροσώπισης, στα πλαίσια της ύπαρξης κυρίαρχων κρατών με ισχυρότατες εθνικές συνειδήσεις. Όταν αυτό το πρόβλημα συναντά το πρόβλημα ανομοιογένειας της ανάπτυξης, που δεν υπάρχει εξαιτίας αντικειμενικών λόγων, αλλά εξαιτίας συμπεριφορών που ορίζονται από τα τωρινά κρατικά σύνορα, ο δρόμος προς την ολοκλήρωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολος. Και οικονομικά ΜΗ ορθολογικός.

    ReplyDelete