Monday, October 8, 2007

Μεταρρυθμίσεις ή το χρέος στο 436% του ΑΕΠ το 2050

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Χρέος που θα ανέλθει στο 436% του ΑΕΠ (!) το 2050 εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, εάν συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθείται τώρα και δεν προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, «βλέπει» για την Ελλάδα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας «Standard and Poors» (S&P), συστήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το άνοιγμα και την επίλυση του ασφαλιστικού.

Με μελανά χρώματα περιγράφει και τις πιθανές εξελίξεις στο «μέτωπο» των ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως και στο 12% του ΑΕΠ έως το 2050, εάν δε μεταβληθούν οι υφιστάμενες πολιτικές, ως αποτέλεσμα των αυξημένων δανειακών αναγκών.

Γήρανση

Η S&P προειδοποιεί ότι με τις τρέχουσες πολιτικές το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ενδέχεται να υπερβεί έως το 2050 το 300% σε επτά οικονομίες, με την Ελλάδα να «ηγείται», καθώς εκτιμάται ότι εάν δεν αλλάξει κάτι θα δει το χρέος της να εκτινάσσεται στο 436% του ΑΕΠ έως το 2050.

Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι «τα δημόσια οικονομικά των περισσότερων χωρών θα εμφανίσουν επιδείνωση, στο επόμενο μισό του αιώνα, ως αποτέλεσμα των δημογραφικών αλλαγών, εκτός και εάν αυτές αντισταθμιστούν από πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ή από μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο σύστημα των σχετικών δαπανών».

Όπως αναφέρει, σε αρχική φάση η πίεση επί των δημοσίων οικονομικών από τη γήρανση του πληθυσμού θα είναι μέτρια.

Από τα μέσα όμως της επόμενης δεκαετίας η επιβάρυνση θα εντείνεται επιδεινώνοντας τους δημοσιονομικούς δείκτες.

Εκτιμά ότι τα ελλείμματα μίας «τυπικής», για το δείγμα που χρησιμοποιεί, χώρας θα αυξηθεί υψηλότερα του 4% του ΑΕΠ έως το 2025, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική.

Το επιτοκιακό κόστος από τις νέες δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν αναμένεται να εντείνει την πίεση στις δαπάνες από τη γήρανση του πληθυσμού και τα ελλείμματα θα αυξηθούν ακόμη και στο 6% του ΑΕΠ το 2030 και σε περισσότερο από 12% έως το 2050.

Χρέος

Έως το 2035 το χρέος θα υπερβεί το 80% και έως το 2050 σε επτά χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, θα υπερβεί το 300% έως το 2050.

Η S&P εξηγεί ότι το σενάριο που περιγράφει δε συνιστά πρόβλεψη, αλλά μια προσομοίωση με στόχο να επισημάνει τη σημασία των δαπανών από τη γήρανση του πληθυσμού στις αξιολογήσεις των οικονομιών.

Η Ελευθερία Αρλαπάνου είναι οικονομική συντάκτης της εφημερίδας «Ημερησία». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 20 - 9 - 2007.

97 comments:

  1. Η δέησή σας τέκνα μου εισηκούσθη.
    Θυσίασα έναν Ανούσιον για να βοηθήσω έναν Περιούσιον,βγάζοντας και Γώ τον Επιούσιον.
    Ηταν τόοοσο ψοφοδεής που τον λυπήθηκα.
    Ακόμα και τους ψοφοδεόμενους Ιεράρχες αγνόησα.Εκτός εάν...θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου.

    ReplyDelete
  2. Μακάρι να ΜΗΝ εισακουσθεί η φωνή και η δέηση των ψόφο-δεόμενων ιεραρχών.ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ χρέος ΚΑΤΑΤΙ.
    Ο Ψοφοδεής μας προκαλεί λύπηση και οι ψοφο-δεόμενοι θυμηδία και ιλαρότητα.

    ReplyDelete
  3. Πόσο θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος απο τους ψοφοδεείς ιεράρχες που αντιμετωπίζουν τη μετά θάνατο ζωή ως έπαθλο των ανοήτων και μόνο;
    Εχει γίνει καμμιά μελέτη γι'αυτό;
    Ευτυχώς που υπάρχουν και οι τον ψόφον δεόμενοι ιεράρχες και έτσι λειτουργεί και ο ελεύθερος ανταγωνισμός που δεν θα αφήσει "το χρέος να μας πνίξει",σύμφωνα με τη διάσημη έκφραση ενός διάσημου Ψοφοδεούς.

    ReplyDelete
  4. πολύ λιβάνι πρωί πρωί ρε παιδί μου

    ReplyDelete
  5. Δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού 2008 για Αποδοχές και Συντάξεις κλήρου και νπδδ (τι σημαίνει και νπδδ και γιατί αυτά τα δύο μαζί;) 290 εκ ευρώ, αύξηση 7% από το 2007.

    ReplyDelete
  6. Λέει στο προσχέδιο σχετικά με το χρέος

    "...σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ την περίοδο 1992–1996, οι δαπάνες για τόκους ανέρχονταν στο 12,6% του ΑΕΠ, υποχώρησαν στο 8,7% την περίοδο 1997–2001 και το
    2006 περιορίστηκαν στο 4,6% (σε εθνικολογιστική βάση). Παρά ταύτα σε σχέση με τις άλ-
    λες Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα με το μέσο όρο της ευρωζώνης, το ποσοστό αυτό
    είναι αρκετά υψηλότερο, αφού στην ευρωζώνη η δαπάνη για τόκους αποτελεί μόνο το 2,9%
    του ΑΕΠ, δηλαδή 58,6% μικρότερη από την αντίστοιχη ελληνική δαπάνη. Οι δαπάνες αυτές
    αποτελούν το ¼ των δαπανών για κοινωνικές μεταβιβάσεις..."

    ReplyDelete
  7. το δίλημμα είναι θα πληρώνουμε τόκους ή θα επενδύουμε στην ανάπτυξη;

    ReplyDelete
  8. Το πρόβλημα είναι ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν πολλές ανελαστικές δαπάνες. Σαν να είσαι γ700 στην Αθήνα και να έχεις επιλέξει ντε και καλά να ζήσεις σε διαμέρισμα των 500 ευρώ. Ωραία είναι αλλά ποιος το πληρώνει;

    ReplyDelete
  9. Το δημόσιο χρέος το εμφανιζόμενο στο προυπολογισμό είναι πολύ μικρότερο απο το συνολικό δημόσιο χρέος(χρέη νοσοκομείων κλπ,κλπ).
    Επιπλέον το ιδιωτικό(επιχειρήσεις,νοικοκυριά)χρέος είναι άλλο τόσο.
    Αν ξεφύγουμε λίγο απο τη δημοσιονομικοκεντρική αντίληψη για το χρέος τότε θα εκπλαγούμε όταν δούμε νούμερα των 800 δισ. ευρώ ως συνολικό χρέος. Αλλο χρέος και άλλο ΧΡΕΟΣ.

    ReplyDelete
  10. Το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι τουλάχιστο διπλάσιο.Η γ700 έχει υποχρέωση να το παρουσιάζει σωστά,γιατί το 20050 είναι εδώ, τώρα, σήμερα.
    Η κυβέρνηση το γνωρίζει αλλά τυπικά είναι εντάξει όταν το μετράει με το τρόπο που το μετράει.
    Κρύβει απο τη ΕΥΡΟΣΤΑΤ τα χρέη των νοσοκομείων,τα αναλογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων κλπ,κλπ.
    Θέλουμε να δούμε τη πραγματικότητα η τη φοβόμαστε;

    ReplyDelete
  11. Ναι σωστό είναι αυτό. Η υπερχρέωση κάνει κακό και δεν πρέπει να είναι δημόσια πολιτική επιλογή. Ούτε φυσικά ιδιωτική. Πρέπει να αποφεύγουμε την ευκολία του να χρεωνόμαστε και να μη μας σκανδαλίζει το φτηνό χρήμα.

    Εδώ είναι ευκαιρία να πούμε ότι ένα από τα καλά ταυτόχρονα και άσχημα της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι ότι μπορούμε να υπερχρεωνόμαστε με μειωμένες δημοσιονομικές συνέπειες. Δηλαδή η αγορά μας "επιτρέπει" να διατηρούμε υψηλά χρέη και ελλείμματα και σχετικά μικρά επιτόκια λόγω κοινής νομισματικής πολιτικής. Την ασυνέπειά μας την απορροφούν χώρες όπως η Γερμανία.

    Αυτό φυσικά σήμερα, για τον "επιχώριο ευδαιμονισμό" όπως θα έλεγε κι ο Κονδύλης για τον οποίο τα είπαμε στην προηγούμενη συζήτηση, είναι θαύμα. Όμως in the long run δεν είναι καλό διότι μας κοιμίζει και δεν κινητοποιούμαστε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Δημιουργείται ένα επίπλαστο αίσθημα ότι δεν χρειάζονται δεδομένου ότι η ενιαία αγορά λειτουργεί ως παυσίπονο. Μένει μόνο στους θεσμούς, δηλαδή τον θεματοφύλακά τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τραβάει αυτιά.

    ReplyDelete
  12. κατά το γαλλικότερον Nous ne rembourserons pas vos dettes, από τον Κλεμέν Πιτόν (Clément Pitton), τον εικοσιτριάχρονο ηγέτη της νεανικής κίνησης «Προδιάθεση Ομόνοιας», η οποία πριν από ένα χρόνο ακριβώς κυκλοφόρησε την ομώνυμη διακήρυξη.

    ReplyDelete
  13. διακήρυξη η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde

    ReplyDelete
  14. Από την Εκκλησία και τους ιεράρχες θα περιμέναμε άλλη αντιμετώπιση του "φαινομένου" του θανάτου.Μια ποιό φιλοσοφική και μια ποιό θεολογική προσέγγιση.
    Νομίζω ότι όταν τρέχεις ψοφοδεώς στο Μαιάμι για να παρατείνεις μιας κακής ποιότητας ζωή παραβιάζεις τη πεμπτουσία του χριστιανισμού που μας θέλει ποιό Στωικούς αν όχι ποιό Κυνικούς.
    Οσο για τόν προυπολογισμό,αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστόδουλου με τις τεράστιες δαπάνες για τη ζωούλα μας,GOOD BY ασφαλιστικά ταμεία.

    ReplyDelete
  15. Ο Τζάκης Χάν ανέκραξε μεγαλοφώνως:
    Βρήκαμε το ΙΔΑΝΙΚΟ μόσχευμα!!!
    Μπράβο Tzakis!
    Το παιδί που σκοτώθηκε είναι,εκκλησιαστικώς, απλά ένα ΜΟΣΧΕΥΜΑ.

    ReplyDelete
  16. tanea.gr

    Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ
    Αναπάντητα τα θεμελιώδη ερωτήματα

    Του Αδαμάντιου Πεπελάση

    Η ΕΛΛΑΔΑ θα ήταν «παραδείσιος» τόπος αν οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων πλησίαζαν κάπως τις προγραμματικές επαγγελίες. Ακούσαμε τις προγραμματικές και αυτής της κυβέρνησης. Πού είναι, όμως, οι απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα; Όπως π.χ. πού θα βρίσκεται συγκριτικά η χώρα και η οικονομία της στο εγγύς μέλλον. Πώς και προς τα πού θα στραφεί ο παραγωγικός ιστός; Πού βλέπουμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία; Ποιες πιστεύουμε ότι θα είναι οι συγκριτικές ευκαιρίες και δυνατότητές μας; Σε ποια επίπεδα ανταγωνιστικότητας θα αδράξουμε ευκαιρίες;
    Ακόμη, θέλω να κατανοήσω ποια θα είναι η ενδιάμεση κοινωνική πολιτική που θα διευκολύνει την οδυνηρή πορεία προς το μέλλον και την επαγγελλόμενη μετάλλαξη της οικονομίας. Πού οι πόροι, ποιες οι πηγές που θα στηρίξουν την πολιτική της «τετραετίας» για να αγγίξει ο τόπος το μέλλον και το όποιο επικαλούμενο όραμα. Γνωρίζετε όλοι την πανταχόθεν ακατάπαυστη λογοκοπία για το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η μεγάλη, ολέθρια σπατάλη. Από τη μια το εκπαιδευτικό μας σύστημα και από την άλλη η τρομερή απώλεια. Η διαρροή των νέων Ελλήνων επιστημόνων προς κάθε γειτονιά του πλανήτη. Χιλιάδες νέοι στο Λονδίνο, σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας, σε όλη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ. Παντού.
    Λίγο αν σηκώσουμε τα μάτια έξω από τα τρέχοντα και τις εμβαλωματικές παρεμβάσεις, τι αντικρύζουμε στον ορίζοντα; Από το βάθος αντηχεί ακόμη η φλυαρία για την «ισχυρή οικονομία» αντικρυστά με την οδύνη από την αδυναμία ο νέος «ισχυρός» πλούτος να στηρίξει τα τρία ουσιώδη αγαθά: Την παιδεία, την υγεία και- αλίμονο- το φυσικό περιβάλλον! Πώς τα ταιριάξαμε όλα αυτά;
    Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις ψευδαισθήσεις και τα ψεύδη μαζί με την ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος. Τους ακούσατε, τους περισσότερους, στη Βουλή με την ευκαιρία των προγραμματικών και του προσχεδίου προϋπολογισμού· άλλοι να επαίρονται και άλλοι να αρνούνται. Είναι απογοητευτικό να συζητάς για τον προϋπολογισμό, ευρύ πεδίο για εμπνευσμένη κριτική, και αυτή να συνοψίζεται από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τρίπτυχο ξεφώνημα «φόροι, φόροι, φόροι»! Θλιβερό! Πού είναι το όραμα; Δεν σας κάνει εντύπωση ότι για το προσχέδιο προϋπολογισμού δεν βρέθηκε ένας να συζητήσει, να ζητήσει να ενημερωθεί, πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε τον βραχνά του δημόσιου χρέους! Εννοώ με επιχειρήματα και αρθρωμένες προτάσεις και όχι απλώς με ευχές και επαγγελίες. Πότε συζητήθηκε αυτό το θεμελιώδες θέμα; Και ούτε ένας από την αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε να πει κάτι. Το θέαμα μαζί και το ακρόαμα των ημερών, θλιβερά προμηνύματα.

    ReplyDelete
  17. Και όλοι εμείς οι πιστοί που παρακαλούσαμε το Μεγαλοδύναμο να βάλει το χεράκι του να βρεθεί ένα μόσχευμα;
    Αν όντως έτσι συνέβη και ο Μεγαλοδύναμος μας άκουσε και εκτέλεσε την επιθυμία μας;
    Γι'αυτό δεν κάναμε τις προσευχές μας;
    Μέγας ή Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου!

    ReplyDelete
  18. Ο κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης ΔΕΝ δικαιούται να ομιλεί.ΜΌΝΟ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΕΊΤΑΙ ΜΠΟΡΕΊ.Αν δεν ξέρετε εσείς γ700 ξέρει αυτός,που την εποχή των μεγάλων ευκαιριών ήταν σε καίρια πόστα.

    ReplyDelete
  19. O Kομφούκιος έχει έμμονες ιδέες με τους απατεώνες της Β Αθηνών και ο Παρμενίδης με τον παπά.

    ReplyDelete
  20. @ παλιός σύντροφος του πεπελάση

    "Ο κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης ΔΕΝ δικαιούται να ομιλεί.ΜΌΝΟ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΕΊΤΑΙ ΜΠΟΡΕΊ.Αν δεν ξέρετε εσείς γ700 ξέρει αυτός,που την εποχή των μεγάλων ευκαιριών ήταν σε καίρια πόστα."

    Μην υπερβάλλεις τώρα και συ. Ηταν μιά ζωή διοικητής στην Αγροτική τράπεζα, όπως ο Ζολώτας στην Ελλάδος. Αλλά αυτοί ΤΙ να κάνουν, υποδείξεις έκαναν στην εκτελεστική εξουσία.
    Με τη ευκαιρία, ο κ. Πεπελάσης είναι ΚΑΛΟΣ άνθρωπος. Τον γνώριζα από παιδάκι στο σπίτι του θείου μου Θόδωρου. Συνετός!

    ReplyDelete
  21. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

    1. Το κλιματιστικό που αγόρασε ο Κομφούκιος για τον Παρμενίδη evidently λειτουργεί καταπληκτικά
    2. Ο κ. Παπαχελάς άφησε να διαρρεύσει ότι ο Παρμενίδης, ο Μπλαιρ, ο Βούλγαρης και ο Κομφούκιος είναι πρώτα εξαδέρφια, οι μανάδες τους αδερφάδες.
    Καθάρματα ακροδεξιοί, ΤΙ να σας λέω.

    ReplyDelete
  22. ΟΞΕΙΑ ΚΟΜΦΟΥΚΙΤΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Λόγος να αισιοδοξούμε!

    ReplyDelete
  23. Γνωρίζετε όλοι την πανταχόθεν ακατάπαυστη λογοκοπία για το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η μεγάλη, ολέθρια σπατάλη. Από τη μια το εκπαιδευτικό μας σύστημα και από την άλλη η τρομερή απώλεια. Η διαρροή των νέων Ελλήνων επιστημόνων προς κάθε γειτονιά του πλανήτη. Χιλιάδες νέοι στο Λονδίνο, σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας, σε όλη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ. Παντού.

    Γιατί είναι απώλεια κύριε Πεπελάση μου "η διαρροή των νέων προς κάθε γειτονιά του πλανήτη"; Ο Ελληνισμός ανέκαθεν μεγαλούργησε εκτός εθνικών συνόρων. Έτσι και σήμερα, en masse, οι νέοι με στόχους, όραμα και ικανότητες προσπερνούν τους μύθους και την υστέρηση του ελληνικού κρατιδίου δημιουργώντας έξω από αυτό. Τίποτα το μεμπτό: ίσα-ίσα που μπορεί κάποτε να αποδειχθούν η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον και αυτού ακόμη του παρηκμασμένου ελληνικού κρατιδίου. Αλί σε εκείνους που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

    ReplyDelete
  24. @ finis graeciae

    Ever so right!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  25. @παλιός σύντροφος του πεπελάση

    Explain yourself syntrofe!

    ReplyDelete
  26. Στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής σελ.31.
    Καταπληκτικό άρθρο του Στέλιου Ράμφου: "Μονόλογος για το χθές και το αύριο του ΠΑΣΟΚ".

    ReplyDelete
  27. kathimerini.gr

    Ο Κλίντον και η πολιτική μας φτώχεια

    Tου Aλεξη Παπαχελα

    Είχα την Παρασκευή το βράδυ την ευκαιρία να καθίσω απέναντι στον Μπιλ Κλίντον, να τον ρωτήσω και να τον ακούσω. Θυμήθηκα γιατί είναι ένας τόσο σημαντικός ηγέτης. Είναι ένας άνθρωπος με απεριόριστη δίψα για μάθηση, μπορεί να σου μιλήσει με απίστευτη άνεση για το περιβάλλον, το έιτζ, το Ιράκ ή τη Σερβία, δημιουργώντας την πεποίθηση πως έχει μελετήσει το θέμα σε βάθος. Το σημαντικό δεν είναι πως δεν θεωρητικολογεί ακατάσχετα, αλλά ότι μιλάει για πρακτικές λύσεις. Μου έκανε, για παράδειγμα, εντύπωση πως ένα πράγμα που του προξένησε ενδιαφέρον διαβάζοντας την αποδελτίωση του ελληνικού Τύπου, ήταν το πρώτο πραγματικά οικολογικό κτίριο της Αθήνας.

    Βγήκα από το ξενοδοχείο όπου μίλησε ο πρώην πρόεδρος και είχα μια πικρή γεύση στο στόμα μου. Αντιλαμβάνομαι πως ο κ. Κλίντον είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βγάλει μια μεγάλη χώρα, με εξαιρετικά πανεπιστήμια και μια πληθώρα think tanks που παράγουν πολιτική για τα πάντα. Από την άλλη, σκεπτόμουν την τεράστια φτώχεια ιδεών και συζητήσεων στη χώρα μας. Παράδειγμα; Ο Μπιλ Κλίντον παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κόμμα, αλλά με μεγάλο κόπο το επανίδρυσε. Εβαλε τα συνδικάτα στη θέση τους, άνοιξε έναν κρίσιμο διάλογο για το πώς θα ξανακερδίσει τη μεσαία τάξη, πρότεινε νέα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Δεν περίμενε να κερδίσει τις εκλογές για να έχει πολιτική, προετοιμάσθηκε συστηματικά για χρόνια με σεμινάρια, συζητήσεις, κλειστές ομάδες εργασίας.

    Συγκρίνω τον τρόπο που άλλαξε το Δημοκρατικό κόμμα ο κ. Κλίντον με το τι συμβαίνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ... Στη μία περίπτωση, στη διαδικασία συμμετείχαν οι πλέον έμπειροι ειδικοί κάθε χώρου από το Χάρβαντ ή κάποιο φημισμένο ινστιτούτο μελετών. Ετσι απαντήθηκε το ερώτημα «πάμε πιο δεξιά ή πιο αριστερά». Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, η διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος μοιάζει περισσότερο με κακέκτυπο του Big Brother, όπου όλοι μας συζητούμε «τι είπε η Φώφη στον Βαγγέλη, ο Παναγιωτακόπουλος στον τάδε»... Ποιος πραγματικά νοιάζεται για τον αυτιστικό μικρόκοσμο του ΠΑΣΟΚ αν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα καίρια ζητήματα της κοινωνίας;

    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια χώρα με έξοχες προσωπικότητες στη διασπορά της, μια ελίτ ξενοσπουδαγμένη και κοσμοπολίτικη έχει εγκλωβισθεί σε έναν τόσο επαρχιακό μικρόκοσμο πολιτικών και δημοσιογράφων. Μετρήστε τους πολιτικούς που παράγουν ιδέες, που λένε κάτι καινούργιο αλλά και πρακτικό. Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Αλογοσκούφης, Χατζηδάκης, Μητσοτάκης βέβαια, Μάνος με μεγάλη δόση κοινού νου που σπανίζει, μερικοί ακόμη, και μετά το χάος από πλευράς ιδεών με πρακτική εφαρμογή. Η Ν.Δ. δεν κατάφερε ακόμη να γίνει κόμμα νέων ιδεών και μεταρρυθμίσεων, γιατί δίψασε για την εξουσία αλλά δεν προετοιμάσθηκε ποτέ ουσιαστικά γι’ αυτήν. Το ΠΑΣΟΚ κάνει τώρα το ίδιο λάθος, αναλώνεται σε μια διαδικασία ομαδικής ψυχοθεραπείας, ιδεολογικών θέσεων κυριολεκτικά για γέλια και δεν καταφέρνει να μας πει τίποτα καινούργιο.

    Ο Κλίντον, ο Μπλερ, ο Σαρκοζί, μάλλον ο Μπράουν είναι σημαντικοί ηγέτες γιατί κάθισαν, διάβασαν, σκέφθηκαν, μίλησαν με τους κορυφαίους σε κάθε τομέα, τόλμησαν και, τέλος, πρότειναν καινούργια –αλλά εφικτά– πράγματα. Σε μας, ποιος θα το κάνει;

    ReplyDelete
  28. Παιδιά, μικρά και μεγάλα, μην πετάτε ολόκληρα τα άρθρα που διαβάζετε μέσα στο σχόλια, βάλτε λινκ. Αν δεν ξέρετε τον τρόπο πείτε μας να σας δείξουμε.

    ReplyDelete
  29. όχι τίποτα άλλο απλά σεντονιάζει το blog και κουράζει τους αναγνώστες

    ReplyDelete
  30. Προφέρεται ΚλεμΑν, G700 μου, ΚλεμΑν.

    ReplyDelete
  31. ΟF CONTRASTS AND CONTRADICTIONS

    H Ελλάδα διαθέτει συμπυκνωμένη ή κρυσταλλωμένη, αν προτιμάτε, ΟΛΗ την σαβούρα, ειδικά στην δημοσιογραφία.... τενεκέδες extraordinaire!

    Aλλά διαθέτει και τον Μανδραβέλη, και τον Μίχα, και τον Κύρτσο, και τον Παπαχελά και 5-10 ακόμα .....

    Και εξ αιτίας των ελαχίστων σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής,

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

    ReplyDelete
  32. Re paidia 3erei kaneis na mas pei, ti ginetai me ekeinh thn perifhmh sygklish? Ayth pou gai peripou ena e3amhno mnhmoneye o ka8hghths Simitis, alla meta kokoko ap'olous!

    ReplyDelete
  33. Τίποτα δε γίνεται δυστυχώς. Η σύγκλιση, εισοδηματική, παραγωγική, θεσμική με την Ευρώπη παραμένει καίριος εθνικός στόχος και όραμα. Έχει όμως ξεχαστεί. Από το ΠΑΣΟΚ γιατί του θυμίζει Σημίτη, από τη ΝΔ γιατί βρήκε αλλού το δικό της όραμα. Στην επανίδρυση του κράτους. Μόνο οι συνδικαλιστές τη θυμούνται που και που, αλλά μόνο ως προς την εισοδηματική της διάσταση.

    ReplyDelete
  34. Ναι ρε εντάξει κλεμάν, copy paste από μετάφραση άλλου το κάναμε το όνομα για οικονομία χρόνου. Που να ακούσεις και τα γαλλικά μας...

    ReplyDelete
  35. @g700

    Sygklish den 8eloun oi metaprates afentika pasok kai nd. fullstop!

    ReplyDelete
  36. Τελικά αυτό που γνώριζαν οι πάντες,οτι δηλ. ο Χριστόδουλος είναι βαρειά άρρωστος, με τη νόσο σε προχωρημένη και διάχυτη μορφή,χρειαζόταν να τον σφάξουν τον άνθρωπο για να το "διπιστώσουν";
    Οι ευθύνες βαρύνουν:
    1.Τον ίδιο το Χριστόδουλο που δέχθηκε να μπεί σ'αυτή τη περιπέτεια.
    2.Τον κ.Τζάκη για τη πρωτοφανή επιστημονική ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.

    ReplyDelete
  37. MONO ενας σώφρων και συμπαγής Ελληνας γιατρός από τας Αμερικάς έστειλε πριν 4 μήνες προσωπικό e-mail στον κύριο Χρυσοχοϊδη υπεύθυνο του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και τα Θρησκεύματα σημειώνοντας:

    "Αγαπητέ Μιχάλη, επειδή είσαι ο επί της Παιδείας και Θρησκευμάτων υπεύθυνος της Μείζονος Αντιπολίτευσης, σε πληροφορώ, ότι είναι σχεδόν βέβαιο με όσα στοιχεία έχω ότι ο καρκίνος του μακαριοτάτου είναι ήδη διάχυτος"

    ReplyDelete
  38. Αν ήμουνα "γιατρός" του Χριστόδουλου ΘΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΑ:
    Χριστόδουλε είσαι ΜΕΓΑΛΟΣ,ΠΡΩΤΟΣ,ΜΑΓΚΑΣ αλλά αυτά ξέχασέ τα. Τώρα έχεις ανάγκη απο τη θεραπεία του εξανθρωπισμού που τόσο στερήθηκες.Απο έφηβος είσαι Μοναχός αλλά δεν μόνασες ποτέ.Η ΑΓΙΑΤΡΕΥΤΗ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ Η ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
    Κρατήσου μακριά απο επιθετικές και σοφιστικέ "θεραπείες".
    Πήγαινε στο Μοναστήρι της "Ανω Ξενειάς" στον Ορθρυ, και μαζί με τα βιβλία του Καζαντάκη του αφορισμένου ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΊΑ ΠΑΡΟΥΣΊΑ, ασκήσου πως κερδίζεις το θάνατο πεθαίνοντας αξιοπρεπώς.
    Η ιατρική σήμερα μας στερεί τη δυνατότηα να πεθαίνουμε ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ
    ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ.

    ReplyDelete
  39. @aninymous 6:37

    Bravo Komfoukie!

    ReplyDelete
  40. Αλλά θα μου πείτε ποιός ακούει τον Χρυσοχοϊδη και άλλους "ηλιθίους".

    Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι!

    ReplyDelete
  41. Την Τετάρτη φθάνω στην Αθήνα και θα κηρύξω δικτατορία εν ονόματι του έθνους, αυτο που δεν έκανε ο Γέρος το 1965 καταμεσής των Ιουλιανών.
    (Αστειεύομαι φυσικά)

    ReplyDelete
  42. Σύγκλιση, που σημαίνει και σύγκλιση στις δυνατότητες παραγωγής και όχι μόνο τις ευκαιρίες κατανάλωσης, δεν θέλει η κοινωνία του χαβαλέ και του anything goes που βολεύεται με μπόλικο μπλα μπλα, αρκετό αριστερό δήθεν και ολίγη αρπαχτή. Αυτό ως στάση ζωής και νοοτροπία μας αφορά όλους ανερξάρτητα από την κομματική μας προέλευση.

    ReplyDelete
  43. Το Νοσοκομείο στο οποίο έγιναν ΟΛΑ είναι άγνωστο στας Αμερικάς και επίσης άγνωστος είναι και ο "διάσημος" κύριος Τζάκης, ΑΛΛΑ κουβέντα βα γίνεται

    ΡΕΖΙΛΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

    ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ

    ReplyDelete
  44. Και κάτι άλλο Χριστόδουλε.Η Ηπατίτις Β και C πάνω στις οποίες αναπτύσσονται οι καρκίνοι του Ηπατος είναι σεξουαλικώς(κυρίως αλλά όχι μόνο)μεταδιδόμενα νοσήματα.
    ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ.

    ReplyDelete
  45. Για να γνωρίζετε στο μέλλον για συγγενείς σας και φίλους και να μη σας πιάνουν κορόϊδα. Τα μέγιστα ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ των ΗΠΑ και του ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΥ είναι τα εξής ΔΥΟ

    1. Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, NY

    2 M D ANDERSON, Houston, Texas

    ReplyDelete
  46. Το αστείο είναι πως ΔΕΝ θα πεθάνει από τις μεταστάσεις του καρκίνου του παχέος. Σήμερα ο καρκινοπαθής εκ σταδίου ΙV (δλδ διαχύτου) του παχέος μπορεί να επιβιώσει και 4 και 5 και περισσότερα χρόνια.
    Αλλά ο θάνατος θα προκύψει από την ηπατική ανεπάρκεια συνεπεία του ηπατώματος που αναπτύχθηκε σε υπόστρωμα αλλοιώσεων εξ ηπατίτιδος Β ή C.
    Θα παρακαλέσουμε τον αγαπητό Μιχάλη να μας πεί ΤΙ άλλο ακόμα έγραφε για τον μακαριότατο ο γιατρός αυτός από τας Αμερικάς

    ReplyDelete
  47. Παρμενίδη ΔΕΝ είναι της στιγμής αυτά. Εσο κόσμιος. ΔΕΝ πατάς τον άλλο ΠΟΤΕ σε στιγμή αδυναμίας, ΟΠΟΙΟΣ και νάναι, ό,τι και νάχει κάνει.

    ReplyDelete
  48. Η εισοδηματική σύγκλιση όχι μόνο έχει επιτευχθεί αλλά προ πολλού ξεπερασθεί.
    Ασ ΜΗ κοιτάζουμε τα δηλούμενα ΑΛΛΑ τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων που είναι (εκ μισθών και εκτός μισθών) κατά 60% ΑΔΗΛΑ, δλδ 150% πάνω από τα δηλούμενα, ΗΓΟΥΝ ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΔΗΛΑΔΗ 2,5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ.

    Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ΟΠΩΣ το εξέθεσε ο έρημος ο Χρυσοχοϊδης.
    ΔΕΝ είναι θέμα χρημάτων, ΑΛΛΑ ευκαιριών, κοινωνικό, πολύπλευρο και πολυεπίπεδο.

    ΑΛΛΑ οι GANGSTERS λαίκιστές της ΓΣΕΕ, και οι Τόνιες και ΟΛΟΣ ο ΒΟΘΡΟΣ της Κοινωνίας ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ,
    ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ενώ το πρόβλημα είναι ΑΛΛΟΥ

    ReplyDelete
  49. Αισθάνομαι ότι με αδικείται όταν με εγκαλείται για έλλειψη κοσμιότητας.
    Ο τυχοδιωκτισμός(ιατρικός και Προκαθημενικός) πρέπει να καταγγέλεται και "εν τω γεννάσθαι" και "εν τω γίγνεσθαι".
    Αυτό έκανα απο την αρχή,αυτό κάνω και τώρα.Αν το έκανα μόνο τώρα είχατε κάθε δικαίωμα να με εγκαλείται ότι τα βάζω με κάποιον αδύνατο.ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

    ReplyDelete
  50. Eσύ ως άνθρωπος με πλούτο ψυχής, και ΜΗ μου κρύβεσαι εμένα, οφείλεις να ΤΙΜΩΡΕΙΣ με όπλο την μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία σου

    ReplyDelete
  51. Προσωπικά Παρμενίδη μου πιστεύω πως σε στιγμές ασθένειας και μάλιστα βαρειάς υποχρεούμαι να γυρίσω τον κόσμο ανάποδα, ακόμα και για ένα φονιά ή ακριβέστερα θα κάνω για το φονιά ό,τι για ένα άγιο.

    Αυτή η απόλυτη ισότητα στην προσέγγιση του ασθενούς είναι ο κύριος λόγος που ΣΕΒΟΜΑΙ βαθύτατα τον Αμερικανικό Λαό. Εκεί θα δεις το μεγαλείο αυτού του Λαού και την ισότητα, που πραγματικά την ΕΝΝΟΕΙ.

    Και γι αυτό τον λόγο, ο μπαλλαρίνος Ανδρουλάκης που είχε το θράσος να μου αποκαλέσει τους Αμερικανούς "χαζοαμερικανάκια" στην TV, θα το πληρώσει ακριβά.

    ReplyDelete
  52. PARMENIDES said...
    "Τελικά αυτό που γνώριζαν οι πάντες,οτι δηλ. ο Χριστόδουλος είναι βαρειά άρρωστος, με τη νόσο σε προχωρημένη και διάχυτη μορφή,χρειαζόταν να τον σφάξουν τον άνθρωπο για να το "διπιστώσουν";
    Οι ευθύνες βαρύνουν:
    1.Τον ίδιο το Χριστόδουλο που δέχθηκε να μπεί σ'αυτή τη περιπέτεια.
    2.Τον κ.Τζάκη για τη πρωτοφανή επιστημονική ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ."

    Κοίταξε, τουλάχιστον από τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν ήταν γνωστό ότι ο καρκίνος του παχέος είχε μεταστεί. Ομως, δεδομένου ότι παρα πολλοί τοπικοί αδένες, σύμφωνα με το επίσημο communique', είχαν διηθηθεί, ήταν σχεδόν βέβαιο πως σε χρόνο μηνών ή το πολύ έτους θα γίνονταν εμφανείς οι άπω μεταστάσεις, μέσα από την υψηλή τεχνολογία Η μπορεί να ήσαν ήδη απεικονίσιμες (τότε), αλλά ΔΕΝ έγιναν τα απαιτούμενα tests, δλδ CTs, MRIs, PETs (δεν ξέρω καν αν υπάρχει η τεχνολογία αυτή στο Αρεταίειο - νομίζω πως όχι).
    Προφανώς, ο Τζάκης δεν ήθελε να ξέρει την αλήθεια, στοχεύοντας στο να μπορέσει να βρει άλλοθι για την μεταμόσχευση και να προβεί σ' αυτήν, ώστε μετά να έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον IV σταδίου καρκίνο του παχέος, ΠΟΥ (δυνητικά) είναι αντιμετωπίσιμος με κατάλληλη χημειοθεραπεία για σχετικά μακρύ χρονικό διάστημα ενώ, με το ήπαρ ως έχει και ευρίσκεται (δλδ ΚΑΙ με κίρρωση ΚΑΙ με ηπάτωμα), η προγνωση είναι τραγική.

    ΑΛΛΑ εδώ είναι το ΑΝΗΘΙΚΟ της υπόθεσης. Την στιγμή δλδ που οι δότες ήπατος είναι δύσκολο να βρεθούν, ΔΕΝ θυσιάζεις ούτε ένα λοβό για άτομο που έχει ΔΕΥΤΕΡΟ, συνυπάρχοντα, δλδ εξ άλλης πηγής καρκίνο με μεγάλη πιθανότητα να έχει ήδη μεταστεί διαχύτως - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ επιστημονικώς ΚΑΙ ηθικώς. ΕΔΩ βρίσκεται ο αρριβισμός, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ και η ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ συμπεριφορά του Τζάκη και γι ΑΥΤΟ καταδικάζεται.

    Τελικά τον πρόλαβαν οι τοπικές διηθήσεις και η ενδοπεριτοναϊκή (δια)σπορά (spread through intraperitoneal seeding) εκ του ηπατώματος (υποθέτω, τουλάχιστον, από τα συμφραζόμενα). ΑΥΤΟΣ, δε, αν ήταν στην Ελλάδα, θα την έκανε (πιθανώς) την μεταμόσχευση, αλλά στις ΗΠΑ δεν μπορούσε διότι θα έχανε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μέσω του παγίου ποιοτικού ελέγχου (QA, QC) που γίνεται υποχρεωτικά, a posteriori, σε τέτοιες περιπτώσεις.

    ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ;

    Πάντως τον Χριστόδουλο δεν τον καταδικάζω εδώ. Το ένστικτο της ζωής είναι πολύ ισχυρό. Αυτοί που του πούλαγαν φρούδες ελπίδες φταίνε IN TOTO.

    The bottom line ladies and gentlemen is that GREECE is a BANANA REPUBLIC.

    ReplyDelete
  53. Μιας και μιλάμε για προϋπολογισμό να πούμε επίσης ότι χθες ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του συστήματος των εθνικών λογαριασμών με έτοςβάσης το 2000, η οποία είχε να γίνει από το 1994 (με έτος βάσης το 1988).

    Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΕΣΥΕ (8-10-2007)

    "η αναθεώρηση στηρίχθηκε στη γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του έτους 2001, καθώς και σε σειρά νέων ενημερωμένων στατιστικών πρωτογενών ερευνών στο εμπόριο, στις μεταφορές, στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία κλπ.

    Έπειτα από την αρχική εκτίμηση της υπηρεσίας των Εθνικών Λογαριασμών της ΕΣΥΕ και την επακόλουθη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
    (Eurostat) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, η αύξηση του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2000 διαμορφώθηκε στο 9,6%. Οι συζητήσεις κάλυψαν όλα τα
    σημεία της αναθεώρησης και οι αλλαγές από την αρχική εκτίμηση οφείλονται :
    • στην προσαρμογή από την προσέγγιση της παραγωγής, η οποία χρησιμοποιήθηκε,
    προς την προσέγγιση της δαπάνης,
    • στη συμμετοχή του κλάδου κατασκευών στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας,
    • στην περίοδο απόσβεσης δημοσίων υποδομών."

    Μάλιστα

    ReplyDelete
  54. διόρθωση : μιας και ξεκινήσαμε να μιλάμε για προϋπολογισμό

    ReplyDelete
  55. @anonymous

    Καταπληκτικός ο τρόπος που τα γράφεις και τα λές.Εισαι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών,γνώσεων και σοφίας.
    Ομως το "φαινόμενο Χριστόδουλος"είναι μια χαίνουσα πληγή στην Ελληνική κοινωνία.Ο κύριος αυτός συμπεριφέρεται ως εάν το πολίτευμα της Ελλάδας είναι θεοκρατικό και εμποδίζει,πρωταγωνιστώντας ο ίδιος προσωπικά, τον εκσυγχρονισμό της Χώρας.
    Ο μόνος που μπορούσε να δώσει λύση ήτταν ο Κύριος,ο οποίος Πάνσοφος,καθώς είναι, ωργίσθη και ανέκραξεν: Χριστόδουλε,αγαπά ο θεός το κλέφτη αλλά αγαπά και το νοικοκύρη.
    Δεν συμφωνώ βέβαια με τη λύση που επέλεξε ο Κύριος,δυστυχώς δεν με ρώτησε,αλλά δεν παρεμβαίνω στο έργο του.
    Υποψήφιοι Μουλάδες θα βρεθούν πολλοί αλλά μου μοιάζουν όλοι για δευτεράντζες.
    Ετσι η Ελλάδα,ελπίζω να ανασάνει για λίγο απο το κύμα θρησκοληψίας και δαιμονοληψίας που ενέσκηψε στη καμπούρα της και που αυτές τις μέρες παίρνει υστερικές διαστάσεις.
    Ο Χριστόδουλος έκανε τη ζωή του και το το τρόπο αντιμετώπισης της αρρώστειας του,συνειδητά, reality show στο οποίο ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ.

    ReplyDelete
  56. Ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος χηρεύει.
    Μαθαίνω ότι ο Μπένυ, οσονούπω, μεταβαίνει στο Ζάπειο να ανακοινώση την υποψηφιότητά του.
    Να μη δεί κενό εξουσίας αυτός ο άνθρωπος!

    ReplyDelete
  57. Διακαής μου πόθος είναι να εκλεγεί Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο πραγματικά σοφός Αρχιεπίσκοπος Τίράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, κατά κόσμο καθηγητής κύριος Γιανουλάτος.
    Πιστεύω ότι έτσι μπορούμε να προετοιμάσουμε τον έδαφος για ΠΛΗΡΗ διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους ως πρώτοι ΣΟΦΑ έπραξαν οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και στη συνέχεια οι Γάλλοι.

    ReplyDelete
  58. τον έδαφος->το έδαφος

    ReplyDelete
  59. @anonymous

    Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί.

    ReplyDelete
  60. Καλά Παρμενίδη μου. Ηρέμησε τώρα. Ηταν απαίσιος, δεν χωρεί αμφιβολία. Αλλά τώρα να αφήνεις τη ψυχή σου να κατακυριεύεται από τον λόγο και τα έργα του κάθε μικρόψυχου; Δεν αξίζει

    ReplyDelete
  61. Δεν ανήκω σ'αυτούς που ξυλεύουν επί "δρυός πεσούσης",αλλά όταν θυμάμαι τι είπε αυτός ο άνθρωπος για τα χιλιάδες άδικα θύματα της τρομοκρατίας των δίδυμων πύργων, ΑΓΑΝΑΚΤΩ.
    Σού θυμίζω ότι πανω κάτω είπε ότι "ο θεός τους τιμώρησε" και καλά τους έκανε.Εγώ αυτό το λέω ΑΛΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΤΕΙΑ μαζί.

    ReplyDelete
  62. Και δεν ήταν μόνο απάνθρωπες οι δηλώσεις του.Ηταν και Εθνικά επιζήμιες.Και μετα πάμε και κλαίμε γιατί τα Σκόπια οι Αμερικανοί τα "αναγνώρισαν" ως Μακεδονία.
    Δεν βολεύονταν στον ταπεινό ρόλο του Αρχιεπισκόπου.Ηθελε να γίνει Πατριάρχης, Εθνάρχης και,και...

    ReplyDelete
  63. Ο Αλέξανδρος, σφαγέας ανθρώπων κ.Νίμιτς;
    Αμα είναι έτσι μάλλον Σκοπιανός θα είναι ο μπαγάσας.

    ReplyDelete
  64. Καλά μην πιάσουμε τώρα ΚΑΙ το Μακεδονικό...

    ReplyDelete
  65. Ωστε κ. Νίμιτς δεν ήταν Ανθρωπιστική η Εκστρατεία του Αλέξανδρου στη Μεσοποταμία;
    Δεν ήταν δηλ.κάτι παρόμοιο με τις ανθρωπιστικές εκστρατείες που κάνει σήμερα ο Μπούς στον ίδιο χώρο;
    Και μείς που βλέπαμε στα μάτια του Μπούς τον ίδιο το Μεγαλέξανδρο;
    Α να χαθεί ο παλιοσκοπιανός.

    ReplyDelete
  66. Που να ήξερε κι'όλας ο Νίμιτς ότι ο Μεγαλέξανδρος δεν ήταν γυιός του Φιλίππου αλλά ενός ιερέα του θεου Αμμωνα που, επισκεπτόμενος ένα βράδυ την Αυλή του Φιλιππου, πρόσφερε λευκό κρίνο στην Ολυμπιάδα και αυτή μαινόμενη τον ησπάσθη.
    Ελπίζω να μη διαβάζει Γ700 ο Νιμιτς και βαφτίσει τα Σκόπια Αμμωνία.

    ReplyDelete
  67. Mαινόμενη;;
    Δηλαδή είχε grande crise hysterique de Dharcot?

    ReplyDelete
  68. Και ο φωνιάς των λαών Μεγαλέξανδρος,κατά τον Νίμιτς( που φαίνεται ότι διάβαζε Οικονομικό Ταχυδρόμο όταν έγραφε ο Τάκης Μίχας στον οποίο αποδίδεταται ο χαρακτηρισμός,και για τον οποίο χαρακτηρισμό εξεδιώχθη απο το περιοδικό απο το φίλο τού Κομφούκιου τον κ. Γιάννη Μαρίνο,τότε διευθυντή)...go to Skopia!

    ReplyDelete
  69. Απ'το Μαινάδα ανώνυμε,που ξέρεις ότι η Ολυμπιάς διέπρεπε.Τη φαντάζεσαι για λίγο Μαινόμενη; Μεχρι και το Χριστόδουλο θα μπορούσε να κάνει καλά!

    ReplyDelete
  70. @anonymous

    Οι υστερικές είναι οι καλύτερες γκόμενες.

    ReplyDelete
  71. @ wraia mainomeni tou dasous

    Το να τον κάνει καλά έχει double entendre

    ReplyDelete
  72. Καλησπέρα. Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν έχουμε και το παρακάτω το οποίο βέβαια συνδέεται άμεσα με προηγούμε posts του G700 και τις όχι απλώς ανησυχίες όλων μας. Το πιο ωραίο ειναι ότι 27 χρόνια στην Ευρώπη, με τα χρονικά περιθώρια σχεδόν εξαντλημένα... αντί να προχωράμε ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ! Δεν νομίζω ότι η έρευνα τα έχει βάλει μαζί μας όπως ίσως πουν πολλοί. Και δεν νομίζω ότι ισχύει μόνο για την Αθήνα αυτό.

    Αθήνα: Η χειρότερη πόλη για επιχειρηματική δραστηριότητα

    ReplyDelete
  73. Μαθαίνω ότι ο Χριστόδουλος ακόμα δεν έβαλε μυαλό και προσπαθεί από τον "παγκοσμίου φήμης" μεταμοσχευτή να περιέλθει στους "κορυφαίους" ογκολόγους.
    Φαίνεται ότι αποφάσισε να αφήσει τα κοκκαλάκια του στην άσπονδο φίλη του Αμερική.

    Γύρνα πίσω στην Ελλάδα Χριστόδουλε το ταχύτερον δυνατόν και ζήτα συγγνώμη απο τον Ελληνικό λαό για τη ζημιά που του έκανες:
    -Αγριος αντιδυτικισμός
    -Αγριος εθνικισμός
    -Διχαστική συμπεριφορά
    -Βεντούζα στο κράτος
    -Συμπεριφορά αρχηγού πολιτικής παράταξης
    -Θρησκευτικός φονταμενταλισμός
    -Ανυπαρξία πνευματικότητας
    -Αρχομανία,εξουσιομανία
    -Τηλεοπτικά σόου.

    Ολα αυτά χαρακτηρίζουν, ίσως, τον ποιό επικίνδυνο Αρχιεπίσκοπο που γνώρισε η Ελλάδα.

    ReplyDelete
  74. Πρέπει να γίνει βασικός στόχος μας, σαν χώρα και ιδιαίτερα σαν γενιά, η κινητικότητα μας ως εκπαιδευόμενοι, καταρτιζόμενοι, απασχολούμενοι, επισκέπτες και πολίτες της κάθε χώρας στην Ευρώπη. Πρέπει να εγκλιματιστούμε άμεσα στο νέο περιβάλλον που απλόχερα μας παρέδωσε η μαμά Ευρώπη και τα αδέρφια μας οι Ευρωπαϊοι γείτονες μας, και να μάθουμε να δουλεύουμε και να ζούμε όχι ως Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα, αλλά σαν Ευρωπαίοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Φιλίες, συνεργασίες, δίκτυα επικοινωνίας και ανταλλαγής know-how και πληθώρας εμπειριών πρέπει να πάρουν Ευρωπαϊκή διάσταση για εμάς τους Γ700. Δεν πρέπει να θεωρούμε ντροπή τη μετακίνηση μας στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης, αλλά να τη βλέπουμε σαν επίσκεψη στο δεύτερο σπίτι μας. Τα οφέλη για την χώρα μας αλλά και για τη γενιά μας ειδικότερα είναι τεράστια. Πώς θα χτίσουμε τα κίνητρα για την συνεχή μετακίνηση μας εντός και εκτός της Ελλάδας είναι θεμελιώδες ερώτημα στο οποίο θαπρεπε να εστιάσουμε και με βάση το οποίο να χτίσουμε την πολιτική μας. Μια τέτοια πετυχημέη πολιτική θα μπορούσε να θέσει τις ρίζες για μια παραγωγική ελληνική οικονομία και μια πραγματική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    ReplyDelete
  75. argonaut ευχαριστούμε για το link

    ReplyDelete
  76. μεσούτ σε είχαμε χάσει τόσο καιρό

    ReplyDelete
  77. Έχω πήξει στη δουλειά αλλά σας διαβάζω και σας έχω πάντα στο μυαλό μου.

    ReplyDelete
  78. Τα σχόλια του παρμενίδη για τον κο Παρασκευαΐδη είναι φυσικό να μας ενοχλούν. Αναμφισβήτητα μας κάνουν όλους να νιώθουμε κάπως άβολα.

    Όταν κάποιος συνάνθρωπός μας είναι βαριά άρρωστος και βρίσκεται κοντά στο τέλος της ζωής του αιθανόμαστε όλοι συμπάθεια, αγάπη, κατανόηση και σεβασμό. Ακόμα κι αν το συγκεκριμένο πρόσωπο, ως δημόσιο πρόσωπο, δεν μας ήταν ποτέ αρεστό, είθισται να βάζουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και με τον τρόπο μας να του συμπαρασταθούμε.

    Αυτή είναι η στάση της πλειοψηφίας των ανθρώπων και είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας με τη μορφή αρχέτυπου που θα έλεγε κι ο Γιούνγκ.

    Το ερώτημα όμως εδώ είναι εάν τον σεβασμό και τη συμπάθεια που εκφράζουμε στον άνθρωπο Παρασκευαΐδη, οφείλουμε επίσης να τα επιδεικνύουμε άκριτα και απαρέγκλιτα και στον ηγέτη της εκκλησίας κύριο Χριστόδουλο;

    Η απάντηση κατά την άποψή μας είναι όχι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως γνωρίζουμε κι από την ιστορία, τόσο η ασθένεια, όσο κι ο θάνατος ενός ηγέτη συνιστούν γεγονότα με κορυφαίες συνέπειες, όχι μόνο για την υστεροφημία του ιδίου, αλλά και του θεσμού του οποίου αυτός ηγείται, ακόμα και της ίδιας της κοινωνίας στην οποία ζει.

    Ουσιαστικά ισοδυναμεί με πολιτική πράξη και δράση, η οποία είναι δυνατόν να συμβολίσει την πίστη σε ύψιστες αξίες ή να τροφοδοτήσει σειρά από θετικές εξελίξεις στο κοινωνικό σύνολο.

    Το πρόβλημα με τον κύριο Χριστόδουλο-δημόσιο πρόσωπο– προκαθήμενο της εκκλησίας–ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ηγέτη της χώρας, ΚΑΙ ΟΧΙ τον κύριο Παρασκευαΐδη- ταπεινό κι απλό άνθρωπο, είναι ότι με τη δημόσια στάση που κρατάει όλες αυτές τις μέρεα μας έδειξε τελικά πόσο αφόρητα κοσμικός είναι.

    ReplyDelete
  79. Διαβάστε εν συντομία την ιστορία ενός φόρου σε άρθρο της Μαρίας Βουργάνα στην Ημερησία.

    "Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει ο «περίφημος» Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος, μάλιστα, υπήρξε η αιτία αποπομπής ενός υπουργού Οικονομικών τη δεκαετία του 80.

    [1975]
    Φόρος στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων επιβάλλεται για πρώτη φορά το 1975 με τον νόμο 11/75 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και με υπουργό Οικονομικών τον Σ. Δεβλέτογλου. Ο νέος φόρος ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Καραμανλή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 1975 μαζί με ένα μεγάλο πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Παρά το γεγονός ότι η τότε αντιπολίτευση μάλλον δέχθηκε θετικά τη φορολογία αυτή, το μέτρο.... δεν ευτύχησε.

    [1980]
    Πέντε χρόνια αργότερα, το 1980, επί κυβερνήσεως Γ. Ράλλη και με υπουργό Οικονομικών τον Μ. Εβερτ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας καταργείται με τον νόμο 1078 για να προκαλέσει τις έντονες διαφωνίες του μακαρίτη Π. Κανελλόπουλου. Είχε τότε εκτιμηθεί ότι αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ είχε υπολογιστεί ότι το κόστος βεβαίωσής του ήταν πολύ υψηλό σε σχέση με τα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου.

    [1982]
    Δύο χρόνια μετά, το 1982, ο φόρος αυτός επανέρχεται με τον νόμο 1249 με την πρώτη κυβέρνηση Α. Παπανδρέου και με υπουργό Οικονομικών τον Μ. Δρεττάκη. Οι αντιδράσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Τα πολλά πλέον ανοιχτά μέτωπα ανάγκασαν τον Α. Παπανδρέου να αποσύρει τον νόμο... απολύοντας και τον υπουργό του. Από τηλεοράσεως ο Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναφέρονταν στην υποβολή δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από όλους τους πολίτες που έχουν ακίνητη περιουσία, θα αποσυρθούν.

    [1988]
    Το 1988, με το άρθρο 25 του νόμου 1828 ο ΦΑΠ μεταλλάσσεται σε τοπικό φόρο των δήμων και κοινοτήτων. Όπως ορίζεται στη σχετική διάταξη, ποσοστό 20% των εσόδων από τον φόρο αυτό αποτελεί κεντρικό πόρο των ΟΤΑ και το υπόλοιπο 80% αποδίδεται στους δήμους και τις κοινότητες, ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων της περιφερείας τους που υπόκεινται σε φόρο. Από 1η Ιανουαρίου 1993 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας αποτελεί τον βασικότερο πόρο των ΟΤΑ.

    [1997]
    Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1997, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη αποφασίζει να φορολογήσει τα κινητά και ακίνητα των «εχόντων και κατεχόντων». Ετσι, με τον νόμο 2459/97 επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 1997 τον ΦΜΑΠ και τα αφορολόγητα όρια που έθετε ήταν το «κλειδί» της αποδοχής του από τους πολίτες. Για την εφαρμογή του ΦΜΑΠ προηγήθηκε γενική απογραφή όλων των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι με το γνωστό έντυπο Ε9.

    [2007]
    Το ΦΜΑΠ έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει ο ετήσιος φόρος ακινήτων που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Μόνο που ο νέος φόρος θα πλήξει περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ σημαντικό φορολογικό όφελος θα έχουν οι περίπου 38.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα υπάγονται στο ΦΜΑΠ. Με την εφαρμογή του νέου φόρου οι μεγαλοιδιοκτήτες θα πληρώνουν λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους."

    ReplyDelete
  80. Μην ξεχνιόμαστε ότι σύντομα ξεκινάει και η νέα οικονομική σεζόν.

    ReplyDelete
  81. Τελικά 25% ή 9% είναι η αύξηση από την αναθεώρηση του ΑΕΠ? 25% προεκλογικά και 9% μετεκλογικά?

    ReplyDelete
  82. kathimerini.gr

    Η Δημοκρατία που κουτσαίνει

    Του Θεοδωρου Π. Λιανου*

    «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», υποστηρίζουν οι πολιτικοί μας άνδρες και προσθέτουν «Η Δημοκρατία μας λειτουργεί αποτελεσματικά». Εν τούτοις, οι επιστημονικές αναλύσεις υποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η Ελληνική Δημοκρατία ούτε διεξόδους βρίσκει ούτε λειτουργεί αποτελεσματικά.

    Ακόμη και μια γρήγορη και πρόχειρη εξέταση της ελληνικής πραγματικότητας θα δείξει πολύ δυσάρεστα πράγματα, τα οποία ενισχύουν την αλήθεια της πρότασης ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε παρακμή. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια χώρα όπου η απάτη θεωρείται εξυπνάδα; Οπου η υπακοή στους νόμους θεωρείται βλακεία; Οπου η εργασία θεωρείται καταναγκαστικό έργο και ντροπή; Οπου η εκτέλεση του καθήκοντος θεωρείται αγγαρεία και ποινή ακόμη και από υπουργούς; Οπου η Εκκλησία και οι ευτραφείς ιεράρχες της κάνουν φθηνή πολιτική;

    Στην παραπάνω λίστα μπορεί κανείς να προσθέσει πολλά άλλα στοιχεία που αποτελούν έκφραση της ανησυχητικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Η ανάλυση περιπτώσεων έχει πάντοτε ενδιαφέρον, αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι να προσδιορισθούν οι παράγοντες που αποτέλεσμά τους είναι αυτή η προϊούσα παρακμή. Υπάρχουν τρεις παράγοντες που νομίζω ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο.

    Ο πρώτος παράγοντας είναι η ανερχόμενη δύναμη και τελική επικράτηση του κινήτρου του οικονομικού οφέλους. Ολα γίνονται για κάποιο όφελος, κυρίως οικονομικό, και μάλιστα άμεσο. Στις συναλλαγές τους οι Ελληνες δείχνουν ένα αυξημένο βαθμό οικονομικής μυωπίας. Βλέπουν το τώρα και αγνοούν το αύριο. Το οικονομικό κίνητρο δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Γίνεται όμως επικίνδυνο, όταν το νομικό πλαίσιο είναι ασθενές και οι νόμοι δεν τηρούνται. Αυτός είναι ο δεύτερος παράγοντας, η αδυναμία του κράτους να επιβάλλει την τήρηση των νόμων.

    Ο τρίτος παράγοντας είναι ένα έντονο αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχει αναπτυχθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι Ελληνες πολίτες αισθάνονται ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, οι προβλέψεις δυσοίωνες και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πολιτική δέσμευση για κοινωνική προστασία.

    Νομίζω πως πίσω από τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή ελληνική κοινωνία κρύβεται ο φόβος και η αβεβαιότητα των πολιτών για το μέλλον, η κυριαρχία μιας μυωπικής αντίληψης για οικονομική επιτυχία και η ανικανότητα και απροθυμία της κεντρικής εξουσίας να επιβάλλει τους νόμους. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από μια τέτοια κατάσταση είναι προφανείς.

    Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έλεγε «πρώτα τροφή, μετά ηθική». Σωστά, μόνον που οι σύγχρονοι Ελληνες παραβλέπουν το δεύτερο μέρος αυτής της ρήσης και δίνουν αποκλειστική έμφαση στο πρώτο. Υπό μία έννοια η δημοκρατία μας κουτσαίνει.

    * Ο κ. Θ. Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    ReplyDelete
  83. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ.
    ΤΕΛΟΣ!!!!

    ReplyDelete
  84. ΜΑΜΑΚΗΔΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!!!

    ReplyDelete
  85. 6ORHMA Your blog is great. Articles is interesting!

    ReplyDelete
  86. jc61AP Wonderful blog.

    ReplyDelete
  87. Please write anything else!

    ReplyDelete
  88. actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

    ReplyDelete
  89. Please write anything else!

    ReplyDelete
  90. iafqex Nice Article.

    ReplyDelete