Tuesday, September 25, 2007

Πνεύμα ομογενοποίησης

Κοινός παρονομαστής των 4 (+1) κομμάτων της Βουλής είναι η άρνησή τους σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.

Από τον Χρήστο Μηχαηλίδη

Εάν έγραφα την περασμένη εβδομάδα για «τις απελπιστικές ομοιότητες» στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ομοιότητες που έφεραν το εκλογικό σώμα, για μία ακόμη φορά, να επιλέγει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα που κατείχε την εξουσία, «μικραίνοντάς» το και αυτό, σκέφτομαι πως ανάλογο πνεύμα, πνεύμα... ομογενοποίησης, διαπερνά και τα υπόλοιπα κόμματα που πλέον συναποτελούν την καινούργια, πεντακομματική μας Βουλή.

Είναι παράξενο, και συνάμα θλιβερό, πως «κοινή συνισταμένη» των 3 κομμάτων που συμπληρώνουν στη Βουλή τους «Δίδυμους Πύργους», μ' όλες τις ιδεολογικές διαφορές που σαφώς και έχουν, είναι μία σταθερή άρνησή τους σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.
Ευκολότερα λένε «όχι», παρά «ναι». Κουραστικά προτάσσουν το μπαμπούλα της παγκοσμιοποίησης, αντί να κρατάνε τα πολλά θετικά της στοιχεία. Επικίνδυνα ενστερνίζονται ένα λαϊκισμό (με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας), που σαφώς και στοχεύει σε μια κοινωνία βαθύτατα συντηρητική.

Προτάσεις καινούργιες δεν ακούσαμε. Μας είπαν τι δεν θέλουν, και ξέρουμε και πώς θα το πετύχουν: κατεβαίνοντας στους δρόμους.

Αυτό δεν εμπίπτει αναγκαστικά στον όρο «λαϊκοί αγώνες». Γιατί η μόνιμη άρνηση μόνο θυμωμένους πολίτες (που δικαίως είναι θυμωμένοι από τις σκληρές πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων) συντηρεί, και μόνο όραμα και ελπίδα δεν δημιουργεί.

Εάν υπάρχουν, λοιπόν, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από αυτές τις εκλογές, αυτά είναι:

• Το πελώριο ερωτηματικό που τώρα μένει μετέωρο ως προς το τι θ' απογίνει το ΠΑΣΟΚ και, κατ' επέκταση, εάν αυτό το «καινούργιο ΠΑΣΟΚ» που θα προκύψει, με όποιον αρχηγό, θα βγει το ίδιο και θα παρασύρει και μέρος της κοινωνίας έξω από τη μούχλα της συντήρησης.

• Αν η Νέα Δημοκρατία της ισχνής πλειοψηφίας θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε με πολύ μεγαλύτερη ισχύ εδρών.

• Πώς φαντάζεται μέσα στο «πολύπλοκο» και όχι πολιτικά υγιές μυαλό του ο Καρατζαφέρης την «Ελλάδα στους Έλληνες» που θυμήθηκε τη νύχτα των εκλογών, και πότε επίσης θα αφήσει να διαφανεί το πραγματικό, επικίνδυνο πρόσωπο που έκρυψε προεκλογικώς επειδή έχει μια επικοινωνιακή χαριτωμενιά, η οποία κάνει πολλούς αφελείς να φτάνουν στο σημείο ακόμα και να τον παραδέχονται.

• Πώς θα εκδηλωθεί το «βουβό πλήθος», που απείχε από την εκλογική αναμέτρηση ή που ψήφισε Πράσινους-Οικολόγους;

• Πόσο θα αντέξει η χαρά των δύο αριστερών κομμάτων;

Το βέβαιο είναι πως, από την επόμενη μέρα των εκλογών, ο νέος κυβερνήτης της Ελλάδας (που τυχαίνει, απλώς, να είναι ο προηγούμενος) αλλά και εκείνοι που ηγούνται των άλλων κομμάτων δεν έχουν να κάνουν πια με τον ίδιο λαό, όσο και αν έχουν απορροφήσει πια, όλοι αναμεταξύ τους, σχεδόν ολόκληρο το συντηρητικό κομμάτι του.

Απέναντι από το συντηρητισμό «της τσέπης μου», «της δουλειάς μου», «της σύνταξής μου», «του βιβλίου της Ιστορίας μου», «των ξένων που κατέκλυσαν τη χώρα μου», «του πανεπιστημιακού μου ασύλου», «των χαλαρών μου σπουδών» και άλλα πολλά, στέκεται ένας κόσμος που επιζητεί και την ποιότητα στις ανάγκες του, που θέλει να συζητήσει για τομές στην ελληνική κοινωνία (σκεφθείτε: μόνο ξώφαλτσα, και μάλιστα από το λεγόμενο «συντηρητικό κόμμα», τη ΝΔ, ακούστηκε κατιτί για κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων - «καθεστώς» που, εκτός των άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο του Συντάγματος περί ισότητας στην εργασία όλων των Ελλήνων), που επιζητεί ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, που γυρεύει να δει από κάπου να αναβλύζουν έμπνευση και δημιουργία.

Ο Χρήστος Μηχαηλίδης είναι ο αρθρογράφος της στήλης Παρατηρητής στην αθηναϊκή free press Lifo. Το άρθρο του δημοσισεύτηκε στη Lifo στις 20 - 9 - 2007.

36 comments:

  1. Πολύ σωστός!

    ReplyDelete
  2. Ηγγικεν η ώρα για να σταματήσει το κρυφτούλι.
    Ο καλύτερος τρόπος να "στριμωχθούν" οι πολιτικοί και ειδικά οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, θα είναι να τους παρουσιασθεί ΚΟΙΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ που θε επικεντρώνει κυρίως στα καυτά θέματα της στιγμής, όπως Παιδεία και Ασφαλιστικό. Σε κάθε ερώτηση θα υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο δυνατότητες απάντησης, ΝΑΙ ή ΟΧΙ, και θα υποχρεούνται να απαντήσουν, οπόταν τα κουτοπόνηρα λεβεντόπαιδα θα αναγκασθούν να λάβουν θέση.

    Προς το παρόν πάντως, πρόσεξα πως πίσω από τον Βενιζέλο έχει συνταχθεί ΟΛΗ η pathetic and despicable ακαδημαϊκή αρτηριοσκλήρυνση (και λυπάμαι που κατάντησαν έτσι γιατί κάποτε είχαν κάτι να πουν) του status quo, όπως Τσουκαλάς, Σταθόπουλος, Δ. Τσάτσος and company.

    H Νέα Γενιά πρέπει να δράσει αμέσως προς την κατεύθυνση των ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ.

    ReplyDelete
  3. Εδώ και τώρα ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για τα λεβεντόπαιδα!
    Οι απαντήσεις θα είναι ΝΑΙ η ΟΧΙ!

    FINITO LA MUSICA PASSATO LA FIESTA

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ , όπως κάθε νοήμον άνθρωπος με το ερωτηματολόγιο , πολύ περισσότερο δε με το δεσμευτικό ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
    Αλλά ,αν αυτο συμβεί,θα αναγκασθούμε άπαντες να ταχθούμε με το ΚΚΕ,το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΛΑΟΣ.Γιατί τότε θα έχουν πέσει οι μάσκες.

    ReplyDelete
  5. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά ένα κόμμα αλλά ένα πολιτικό φαινόμενο που κυριάρχησε και κυριαρχεί στη πολιτική ζωή του τόπου τριάντα περίπου χρόνια.Από την ίδρυσή του και μετά "κυβερνάει" την Ελλάδα απο όποια θέση και αν βρίσκεται.Δέστε πόσο "πασοκοποιημένος" είναι ο πρωθυπουργικός λόγος του σημερινού πρωθυπουργού,που παπαγαλίζει, κάπως ύστερα, τη γλώσσα του Ανδρέα και πόσο οικείος ακούγεται στ'αυτιά των Ελλήνων αυτός ο λόγος σε σημείο που να τον χρησιμοποεί ακόμα και ο Καρατζαφέρης.
    Το ΠΑΣΟΚ παρήγαγε ένα ΛΟΓΟ που χρησιμοποείται σχεδόν μονοφωνικά από όλους τους πολιτικούς χώρους οι οποίοι απλώς τον τιμαριοποιούν και τον λανσάρουν για δικό τους.
    Γιάυτό και μοιάζουν όλα ίδια και είναι όλα ίδια.
    Ομως ήλθε η ώρα της παραγωγής ενος ΑΛΛΟΥ ΛΟΓΟΥ και οι πολίτες όλων των παρατάξεων κοιτάνε πάλι με αγωνία, πρωτοφανή αυτές τις μέρες,το ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ.Αγωνιούν και ελπίζουν.Το ΠΑΣΟΚ θα τους δικαιώσει και πάλι.Εχει μακράν από όλους τους άλλους τις πιό ταλαντούχες δημιουργικές δυνάμεις.Εξω απο το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ερημιά και αυτό άρχισαν να το βλέπουν όλοι καθαρά.

    ReplyDelete
  6. Το ΌΠΟΙΟ του τρεμάμενου φοβισμένου ,χωρίς στον ήλιο μοίρα,πολίτη,είναι η πολυπλοκότητα των απαντήσεων των πολιτικών, που αναπτύσουν πολιτικές θεωρίες χωρίς να τολμούν να πούνε ναι ή όχι.Έτσι ερμηνεύει ο μικρούλης κατά το δοκούν την απάντηση του κάθε πολιτικού με σκοπό να μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ.

    ReplyDelete
  7. Aυτή η passe' προπαγάνδα σου Παρμενίδη είναι κομμάτι κουραστική.
    Πες και κάτι πρωτότυπο.

    ReplyDelete
  8. @ anonymous
    "Αλλά ,αν αυτο συμβεί,θα αναγκασθούμε άπαντες να ταχθούμε με το ΚΚΕ,το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΛΑΟΣ.Γιατί τότε θα έχουν πέσει οι μάσκες."

    Γιατί το λες αυτό;
    Πως μπορείς να προεξοφλείς τις απαντήσεις;
    Ισως να βρεθούμε προ μεγάλων ΚΑΙ ανατρεπτικών εκπλήξεων!!!

    ReplyDelete
  9. Προσωπικά πιστεύω πως η αυξημένη ψήφος στα μικρά κόμματα ήταν συνέπεια:
    1. Φυγόκεντρης τάσης που παρατηρείται πάντα όταν το εκλογικό σύστημα γίνεται αναλογικότερο, διότι αίρεται η ψυχολογία της χαμένης ψήφου και
    2. Αρνητικής ψήφου ή "τιμωρίας" στα κόμματα εξουσίας

    Η συντριπτική μερίδα του λαού ΔΕΝ έχει ιδεολογική ή προγραμματική ταύτιση με τα ακραία κόμματα.

    ReplyDelete
  10. Aυτά συνέβαιναν όταν η Ελλάδα είχε peasantry και laboring class. Οι μισοί απ' αυτούς ήσαν σκληρή δεξιά ή βασιλόφρονες και οι άλλοι μισοί αριστεροί-κομμουνιστές.
    Πχ, ο νομός Λακωνίας ψήφιζε 70% (!) ΕΡΕ και η Β Πειραιά ψήφιζε 70% ΕΔΑ. Πάνε πιά αυτά. Και ο λόγος είναι ΑΠΛΟΣ.
    Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει πιά ούτε χωριάτες per se, μήτε χειρώνακτες.
    Εχει μόνο οιονεί σοσιαλιστές και οιονεί αριστοκράτες.

    ReplyDelete
  11. Το ΠΑΣΟΚ είναι η ατμομηχανή που τραβάει την Ελλάδα προς το σύγχρονο κόσμο,με σιγουριά με ασφάλεια,με αναγνωρισμένες από όλους επιτυχίες.Οι πολίτες που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ αγωνιούν περισσότερο γιατί καταλαβαίνουν ότι ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ δεν μπορεί να απουσιάζει απο τη πολιτική ζωή.
    Υπάρχουν βέβαια και οι ριψάσπιδες και οι κοψοχέρηδες και οι κακεντρεχείς και οι Γραμματικάκηδες που ενώ "δεν είναι ΠΑΣΟΚ, δεν ψήφισαν ΠΟΤΕ ΠΑΣΟΚ",κατα δήλωσή τους,εντούτοις προτείνουν στο ΠΑΣΟΚ υποψηφίους Αρχηγούς.Οποία αναίδεια!

    ReplyDelete
  12. Και τώρα που ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο και οι πολίτες είδαν τη φτώχεια προσώπων της "νεας διακυβέρνησης",είδαν δηλαδή "να φεύγουν οι Εκκοφίτες και να έρχονται οι Οννεδίτες",απέστρεψαν,μετά βδελυγμίας, το πρόσωπό τους απο κάθε μη Πασοκικό,με πολλές ενοχές φυσικά,και έστρεψαν τα όμματά τους στο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ.

    ReplyDelete
  13. Παρμενίδη είπες

    "Το ΠΑΣΟΚ παρήγαγε ένα ΛΟΓΟ που χρησιμοποείται σχεδόν μονοφωνικά από όλους τους πολιτικούς χώρους οι οποίοι απλώς τον τιμαριοποιούν και τον λανσάρουν για δικό τους."

    Ναι, είναι το αριστερό δήθεν της μεταπολίτευσης, το οποίο προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και μερικά χρόνια να αποκηρύξει το ΠΑΣΟΚ, και το οποίο έχουν υιοθετήσει για την ώρα όλοι οι υπόλοιποι. Έχουμε λοιπόν μια κομμουνιστική αριστερά (ΚΚ), μια ριζοσπαστική αριστερά (ΣΥΝ), ένα σοσιαλιστικό κέντρο (ΠΑΣΟΚ), μια κοινωνιστική κεντροδεξιά και μια κομμουνιστικόστροφη, που διαβάζει και προκηρύξεις της 17Ν, υπερδεξιά. Ακόμα κι οι αναρχικοί ανήκουν κατά βάση στην κατηγορία των αναρχοκομμουνιστών.

    Τώρα με όλη αυτή την αριστεροσύνη που πλανάται πάνω από τη χώρα, μας κάνει πραγματικά εντύπωση το κοινωνικό έλλειμμα που βλέπουμε γύρω μας ενώ μας εκπλήσσει αυτό το ριμάδι το ελληνικό κοινωνικό κράτος που δεν έχει καμία κοινωνική αποδοτικότητα.

    Είναι πραγματικά να απορεί κανείς...

    ReplyDelete
  14. Οποίος λαϊκισμός! Ερωτήσεις του τύπου ΝΑΙ ή ΟΧΙ, λες και τα προβλήματα και οι λύσεις είναι της μορφής άσπρο-μαύρο. Λες και δεν υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του ίδιου προβλήματος ή διαφορετικές πτυχές.

    Οι ερωτήσεις τύπου ΝΑΙ και ΟΧΙ εξυπηρετούν μόνο τους συστηματικά φωνασκούντες που αδυνατούν να εκφράσουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο και να μπουν στο βάθος των προβλημάτων, δημιουργώντας ψεύτικα και ισοπεδωτικά διλήμματα.

    Οι νέοι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να σκέφτονται σε βάθος και να παράγουν αναλυτική σκέψη. Δεν μπαίνουν στη λογική ερωτηματολογίων κυρα-Κατίνας τύπου ΝΑΙ ή ΟΧΙ διότι ξέρουν πως αυτά εξυπηρετούν αυτούς που προσπαθούν να συγκαλύψουν τα προβλήματα και αυτούς που προτάσσουν το επουσιώδες.

    (Π.χ.: Εγκρίνετε το βιβλίο Ιστορίας ΣΤ Δημοτικού; ΝΑΙ-ΟΧΙ.)

    ReplyDelete
  15. Anonymous said...
    "Οποίος λαϊκισμός! Ερωτήσεις του τύπου ΝΑΙ ή ΟΧΙ, λες και τα προβλήματα και οι λύσεις είναι της μορφής άσπρο-μαύρο. Λες και δεν υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του ίδιου προβλήματος ή διαφορετικές πτυχές.

    Οι ερωτήσεις τύπου ΝΑΙ και ΟΧΙ εξυπηρετούν μόνο τους συστηματικά φωνασκούντες που αδυνατούν να εκφράσουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο και να μπουν στο βάθος των προβλημάτων, δημιουργώντας ψεύτικα και ισοπεδωτικά διλήμματα.

    Οι νέοι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να σκέφτονται σε βάθος και να παράγουν αναλυτική σκέψη. Δεν μπαίνουν στη λογική ερωτηματολογίων κυρα-Κατίνας τύπου ΝΑΙ ή ΟΧΙ διότι ξέρουν πως αυτά εξυπηρετούν αυτούς που προσπαθούν να συγκαλύψουν τα προβλήματα και αυτούς που προτάσσουν το επουσιώδες.
    (Π.χ.: Εγκρίνετε το βιβλίο Ιστορίας ΣΤ Δημοτικού; ΝΑΙ-ΟΧΙ.)"

    Φυσικά και ΤΕΤΟΙΟΥ είδους ερώτηση ΔΕΝ χρειάζεται.
    Ερωτήματα ουσίας χρειάζονται
    Πχ Είστε ΥΠΕΡ της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ των δασκάλων, των καθηγητών μέσης και των ΑΕΙ?
    Πιστεύετε πως έχει δικαίωμα μια μειοψηφία να καταλαμβάνει το πανεπιστήμιο και να ΜΗ μπορούν οι υπόλοιποι να συνεχίσουν τα μαθήματα?
    Πιστεύετε πως ακόμα και ένας φοιτητής να υπάρχει που θέλει να συνεχίσουν τα μαθήματα πρέπει να συνεχίσουν?
    Πιστεύετε πως έχουν δικαίωμα οι φοιτητές να καταστρέφουν την κρατική περιουσία?
    Πιστεύετε πως ΟΛΟΙ οι φοιτητές πρέπει να εκλέγουν πρυτάνεις?

    ΚΑΙ μύριες ΑΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΑ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    ΑΝΩΝΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΩΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Οι όποιες ερωτήσεις απευθύνονται σε όλους και όχι μόνο στα λεβεντόπαιδα του ΠΑΣΟΚ με τα οποία ορισμένοι επιδεικνύεται προκλητική εμπάθεια

    ReplyDelete
  17. Η ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ ΠΟΥ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και τους ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΜΗΡΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΘΕΙ και ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ.

    Η ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΘΕΙ και ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ

    ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΘΕΙ Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ και ΕΧΕΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ και ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΘΕΙ και ΑΠΟΜΟΝΘΩΘΕΙ για το ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

    ReplyDelete
  18. ΑΛΗΤΟΒΙΟΙ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΤΕΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ

    ReplyDelete
  19. ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΕΣ

    Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    ΑΛΛΑ
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

    ΟΧΙ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ
    ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ=ΤΥΡΑΝΝΙΑ

    ReplyDelete
  20. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ λοιπόν ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ να ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΟΥΝ

    τα πράγματα είναι ΑΠΛΑ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ

    ΝΑΙ
    ΟΧΙ

    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ.
    ΤΕΛΟΣ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ το ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    ΒΛΑΚΑΣή ΕΞΥΠΝΟΣ, Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΔΙ ΕΑΥΤΟΝ

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ReplyDelete
  21. ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    και ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ

    ReplyDelete
  22. SPECIFIC ANSWERS to SPECIFIC QUESTIONS

    the HOOPLA is OVER

    ΟΥΣΤ ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    OYΣΤ ο ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΥΣΤ Ο ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ

    ΟΥΣΤ Η ΜΑΤΣΟΥΚΑ

    ΟΥΣΤ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    ΟΥΣΤ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΥΣΤ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΥΣΤ Η ΑΠΑΤΕΩΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

    ΟΥΣΤ ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  23. Πω πω πω μιλάμε για πολύ υστερία. Παθολογικό το φαινόμενο. Μήπως είναι ώρα να μεταναστεύσεις προς το press gr όπως σου υπέδειξε ένας προηγούμενoς αναγνώστης; Εκεί θα έχεις απόλυτη και εξασφαλισμένη επιτυχία.

    ReplyDelete
  24. h makedonia einai ellhnikh

    ReplyDelete
  25. Κύριε χασάπη, ξαναχτυπήσατε

    Μπορεί ο οποιοσδήποτε υποστηρικτής των μετταρυθμίσεων να μας πει πως τις βλέπει τις μεταρρυθμίσεις αυτές; Να δουλεύει κάποιος 50 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, κι αν μπορεί να βγαίνει στα 40; Να αλλάζουν κάθε τόσο τα συστήματα των εξετάσεων και όχι να δίνονται λεφτά για την παιδεία; Να προσπαθεί κάποια μειοψηφική κυβέρνηση να περάσε μέτρα που δεν τα θέλει η πλειοψηφία του μαθητοσπουδαστοφοιτητικού κόσμου; Να ρημάζει ο τομέας της υγείας και να προωθούνται οι κλινικές; Να ψηφίζει ο πολίτης κυβέρνηση για κοινωνία και να βγαίνει κυβέρνηση για κάποιους ιδιώτες; Μπορεί κάποιος να μου πει αν ονειρεύεται μια κοινωνία, όπου θα απασχολείται χωρίς να μπορεί να ζήσει,να περνά τη ζωή του με ανασφάλεια άγχος και αγωνία, χωρίς ασφάλιση, χωρίς μόρφωση ουσιαστική για τον εαυτό του και την κοινωνία; Έχει την εντύπωση ο κάθε χασάπης ότι ήρθε σ΄αυτόν τον κόσμο για να βγάζει κέρδος για έναν κλέφτη ιδιώτη, που έχει την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους αλλά προσφέρει δυσανάλογα λίγο στο κοινωνικό σύνολο; Έχει την εντύπωση κάθε ένας δημοσιογραφίσκος, που κοιτάζει να έχει μια δουλίτσα ή να τα κονομάει και να μην αγωνίζεται για μια καλύτερη κοινωνία, για δικαιοσύνη για την αλήθεια, ότι αυτό θέλουν όλοι; Χάρισμα σας οι κοινωνίες που δημιουργείτε. Επί δεκαετίες οι εργαζόμενοι πλήρωναν χρήματα που γίνονταν θαλασσοδάνεια και λεία για τα αρπακτικά, και τώρα τα ταμεία "δεν έχουν" χωρίς να ανοίξει μύτη. Υπάρχει κάποιος που θέλει να "απασχολείται" χωρίς να ξέρει πόσα θα παίρνει, πόσα θα δίνει, επί πόσα χρόνια, αν θα πάρει ποτέ σύνταξη, αν είναι ασφαλισμένος. Για ποιά κοινωνία και ποιά μεταρρύθμιση μιλάτε;

    ReplyDelete
  26. Aνώνυμε 8:28 pm
    Ισως νάναι ιδέα μου, αλλά δεν ξέρω βρε παιδί μου
    Μου θυμίζεις αυτόν που εν ονόματι του εργάτη και του αγρότη ΚΑΤΕΣΦΑΞΕ 20,000,000
    ΑΓΡΟΤΕΣ και ΕΡΓΑΤΕΣ

    ReplyDelete
  27. Εγώ δεν είμαι η Πυθία να δίνω χρησμούς αλλά η Λυδία λίθος του ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  28. Σιωπή εσύ λαϊκάντζα. Αι σιχτίρι πιά

    ReplyDelete
  29. χαααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  30. Εσύ φυτό γιατί γελάς;

    ReplyDelete
  31. Θα μπει η Γιώτα Λύδια στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ;

    ReplyDelete
  32. Το "πνεύμα της ομογενοποίησης" είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, και όχι ένα κομματικό, που αντικατοπτρίζει τη ραγδαία συντηρητικοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας και ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό γιατί "είναι όλοι ίδιοι".
    Η "καταδίκη και ενοχοποίηση" της πολιτικής Σημίτη(που ήταν η τελευταία προοδευτική πολιτική)εξηγεί σε σημαντικό βαθμό γιατί οι ιδέες του ΓΑΠ είναι μειοψηφικές και ούτε προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να έχουν καλύτερη εκλογική τύχη.
    Το 38% είναι ένα πολύ αξιοπρεπές ποσοστό και μακάρι να ήτταν όλο προοδευτική ψήφος.
    Ο ΓΑΠ,κατά τη γνώμη μου,πρέπει να αναλάβει το ρόλο του εκφραστή και να καλλιεργήσει εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΨΉΦΟ,ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα της 11 Νοεμβρίου.
    Εχουμε ανάγκη απο τη καλλιέργεια και προβολή της προδευτικής ΑΠΟΨΗΣ που ο ΓΑΠ μπορεί να εκφράσει και να ζυμώσει στο λαό κατά το καλύτερο τρόπο.Είναι ο ποιό γνήσιος και ποιό αυθεντικός ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ Ελληνας πολιτικός.
    Εχει τεράστια αποθέματα προοδευτικότητας και εκεί πάνω πρέπει να δουλέψει.

    ReplyDelete
  33. Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές σε μια κοινωνία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία από inputs και feedbacks. Οι κατευθύνσεις δεν δρομολογούνται από τη Θεία πρόνοια ή από μια αόριστη αρχή, αλλά η ίδια η κοινωνία μέσα από τις ενέργειές της διαμορφώνει -σε μια στενή και έντονη σχέση αλληλεπιδράσεων, τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο αυτών των μετασχηματισμών και των μεταρρυθμίσεων.

    Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όπως είναι σήμερα η δική μας, στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό το πλαίσιο βρίσκεται έξω από τα όρια του έθνους κράτους. Άρα, βρίσκεται έξω από τα όρια του στενού ελέγχου και της άμεσης αντίληψής μας. Σε καμιά όμως περίπτωση δε βρίσκεται και έξω από την παγκόσμια κοινωνία των κρατών και των εθνών σαν σύνολο.

    Η εισαγωγή της υψηλής τεχνολογίας στα ανθρώπινα συστήματα ξεκίνησε ένα παγκόσμιο ντόμινο αλλαγών και μετασχηματισμών. Αυτές οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί φέρουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από τα όποια πεδία μπορεί να βρίσκουν εφαρμογή. Για τον παραπάνω λόγο μάλιστα, αυτά τα χαρακτηριστικά διαπερνούν και ξεπερνούν τα όποια ιδεολογήματα, αναγκάζοντάς τα εν τέλει ακόμα κι αυτά, να υποτάσσονται και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που συνεχώς τίθονται. Τέτοια βασικά χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η αυξημένη κινητικότητα, η ευελιξία, η σμίκρυνση, η ανοιχτή αρχιτεκτονική των συστημάτων, η αυξημένη αντίληψη, η ολοκλήρωση, η σύνθεση, η ποιότητα.

    Στην πορεία της εξέλιξης πάντα υπάρχει το ρίσκο και μια αίσθηση ανασφάλειας. Χωρίς ρίσκο και χωρίς την αίσθηση της ανασφάλειας δεν υπάρχει εξέλιξη πουθενά. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα κανείς δεν θα διακινδύνευε, οι εξερευνητές θα καθόταν στην αναπαυτική τους πολυθρόνα, ο άνθρωπος δεν θα πετούσε, δε θα ταξίδευε σε άγνωστα μέρη, τα παιδιά δε θα φεύγανε ποτέ από την ασφάλεια των γονιών τους, ο άνθρωπος δε θα διακινδύνευε και δε θα ρίσκαρε για τίποτε και πουθενά. Η στατικότητα, η ακινησία, η παθητικότητα είναι αλήθεια πως προσφέρουν μια γεύση ασφάλειας, αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η ολοκληρωμένη ασφάλεια έχει πάντα δύο συνιστώσες, την παθητική-στατική, και την ενεργητική ασφάλεια. Και οι δύο αυτές συνιστώσες έχουν την ίδια βαρύτητα και αξία. Και οι δύο χρειάζονται εξίσου για να αποδώσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ουσιαστικής ασφάλειας σε όλα τα πεδία του πολιτισμού μας.

    Η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει την στατικότητα της ομογενοποίησης. Η χώρα πρέπει να ρισκάρει και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί έτσι ορίζουν κάποια σκοτεινά κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, αλλά γιατί έτσι επιτάσσει η ίδια η παγκόσμια εξέλιξη και η μακροπρόθεσμη εθνική μας ασφάλεια. Μεσοπρόθεσμα είναι βέβαιο πως κάποιοι θα θιγούν από τις όποιες αλλαγές, αλλά μακροπρόθεσμα είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθούμε όλοι μας.

    Βασική όμως προϋπόθεση για να σαλπάρει με μια στοιχειώδη συναίνεση η κοινωνία μας σε αυτά τα "άγνωστα νερά" είναι να υπάρχει ένας μάγκας καπετάνιος στο τιμόνι της. Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη αρκετά προοδευτικό και οξυδερκή ώστε να μπορεί να διαβλέπει το όφελος της εξέλιξης, τολμηρό για να πάρει το απαιτούμενο ρίσκο, αλλά και στιβαρό για να προσδώσει το αίσθημα της ασφάλειας και της ισορροπίας που τόσο έχει ανάγκη και χρειάζεται μια κοινωνία σε κατάσταση έντονων μετασχηματισμών και αλλαγών.

    ReplyDelete
  34. Κομφούκιε,
    δυστυχώς (για την κοινωνία) δεν ήσουν μέσα στους 20.000.000

    ReplyDelete
  35. Όποιος θέλει ανασφάλεια είναι ελεύθερος να την έχει. Ας μη τη ζητά από τους άλλους.

    ReplyDelete