Monday, September 3, 2007

Κρίση, μια στιγμή του πραγματικού

Από τον Νίκο Γ. Ξυδάκη

Ο μπερντές της μεταπολίτευσης καταρρέει. Κι αποκαλύπτει τις χαρτονένιες φιγούρες, τους πρωταγωνιστές του πολιτικού δράματος, χωρίς τη μαγεία της σκιάς τους: φιγούρες άσαρκες και φτενές, φθαρμένες, ετεροκίνητες.

Ξεφτισμένος, διαφανής πια, ο μπερντές στεκόταν στη θέση του, χώριζε τις φιγούρες από τους θεατές όπως όπως, με μπότοξ και βαρύ μέικ-απ, με τα ψέματα στεκόταν. Οι ghost writers, οι επικοινωνιολόγοι, οι μάντισσες, οι κομμώσεις, τα Cohiba, οι πωλήσεις μετοχοπακέτων, τα εγχειρίδια του Δημοτικού, τα ματς, όλα τούτα τα ευχάριστα, σπρώχνανε τον καιρό, παρέτειναν το θέατρο σκιών.

Εως το πρόσφατο τριήμερο της πύρινης αποκάλυψης. Δεν κατέρρευσαν μόνο η κυβέρνηση, η κρατική μηχανή, τα σχέδια και οι ηγέτες, κατέρρευσε όλο το σκηνικό. Τώρα όλη η πλατεία, υποψιασμένοι και αμέριμνοι, βλέπει το πολιτικό προσωπικό όπως είναι: χρεωκοπημένο, χωρίς ενεργητικότητα, χωρίς ιδέες, χωρίς αίσθηση του πραγματικού, με εκχωρημένη εξουσία σε λόμπι της καζινο-επιχειρηματικότητας.

Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, αυτή η αποκάλυψη οδηγεί σε μετασχηματισμό, αν όχι συνειδήσεων, τουλάχιστον αντίληψης του συστήματος εξουσίας και προσέγγισης των έως τώρα διαχειριστών του. Βέβαια, η αποκάλυψη απαίτησε μια συμφορά σαν καταλύτη, αλλά καμία γνώση δεν δίδεται δωρεάν.

Γνώση; Μπορεί να μην είναι καν γνώση· αντίληψη ίσως, οδυνηρή και ανακουφιστική μαζί. Και πάντως γόνιμη. Η αναδυόμενη κρίση, όσο ταραχώδης και επώδυνη, δεν μπορεί παρά να είναι γόνιμη.

Το διπολικό σύστημα που κυβερνά επί τρεις δεκαετίες έχει κλείσει τον κύκλο του προ πολλού. Η περαιτέρω αγκίστρωσή του στην εξουσία μόνο καθυστέρηση μπορεί να αποδώσει. Διότι το σύστημα υπολείπεται πια εμφανώς της κοινωνίας, νομίζει ότι κυβερνά τους Ελληνες του ’75, του ’81 ή του ’89, άντε του ’93. Για πολλούς και διάφορους λόγους, οι ηγετικές ελίτ έχουν χάσει την πνευματική και ψυχική επαφή με την ταχέως μετασχηματιζόμενη κοινωνία της τελευταίας δεκαετίας.

Δεν γνωρίζω πού ακριβώς βρίσκεται η ελληνική κοινωνία σήμερα, όλοι όμως μπορούμε να αντιληφθούμε ότι είναι ριζικά διαφορετική από τα χρόνια ’75 - ’95· είναι πιο αστικοποιημένη σε τρόπο ζωής, πιο μεσαία σε συμπεριφορά και προσδοκία, προσοδοθηρική, ανομοιογενής παρότι μαζική, με έμφαση στην εξασφάλιση μιας υλικής ευμάρειας, με χαλαρή ή διαρρηγμένη την αίσθηση του ανήκειν. Ο μικρομεσαίος του ’81, το πολυσθενές υποκείμενο που είχε νωπές ακόμη τις μνήμες της σπάνιδος και του αναγκεμού, πέρασε στην πλησμονή αθροίζοντας μισθό από Δημόσιο ή ΔΕΚΟ, πρόσοδο από ελιές, υπεραξίες από χωράφι που έγινε οικόπεδο, και ημιμαύρο εισόδημα από παράλληλο επιτήδευμα.

Η πολυσθένεια αυτού του πρωτεϊκού υποκειμένου, μαζί με τον έντονο συντεχνιασμό, με τον συντηρητισμό των μετοίκων που κρατούν ακόμη συμπεριφορά χωρικού ακόμη και μετά μια-δυο γενιές στο άστυ, αλλά και με τους ανέμους των αλλαγών να πνέουν ακαταπαύστως και να σαρώνουν το παλιό, αλλάζοντας βαθιά το τεχνικό, οικιστικό, αισθητικό και ψυχοπνευματικό περιβάλλον, οδηγούν στο σημερινό μωσαϊκό: οι Ελληνες είναι πολύ διαφορετικοί όχι μόνο ως προς τους πατεράδες τους, αλλά και μεταξύ τους: το συσσώρευμα των 4,5 εκατομμυρίων του άστεος διαφέρει ουσιωδώς από τα άλλα μικρότερα αστικά συσσωρεύματα, ως προς τις επιταχύνσεις του βίου και τις οικονομικές πιέσεις, και οι απομειούμενοι κάτοικοι των μικρών χωριών διαφέρουν ακόμη ουσιωδέστερα.

Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς μια συλλογική αναπαράσταση που να μπορεί να συνενώσει σήμερα τον ξεριζωμένο καπνοκαλλιεργητή με τον τριαντάρη wannabe στέλεχος της τάδε.com. Η βίαιη μετάβαση, μέσα σε μια γενιά, από τον αγρό και τη βιοτεχνία, στην οικονομία των υπηρεσιών και των .com έχει ασφαλώς το αποτύπωμά της στις συμπεριφορές και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας.

Οι διαφοροποιήσεις είναι ακόμη εντονότερες στις νεότερες γενιές, στους γεννηθέντες μετά το ’74 ας πούμε. Στην ηλικιακή κλίμακα από τινέιτζερ έως τριάντα-κάτι, οι αναπαραστάσεις, οι συνειδήσεις, οι συλλογικότητες, οι ανάγκες και οι επιθυμίες, δεν μπορούν να προσεγγιστούν με τα εργαλεία του παραδοσιακού κομματικού, ούτε καν με τις γενικεύσεις των γκάλοπ. Πώς εκφράζεται πολιτικά αυτή η νέα Ελλάδα, η γενιά των 700 ευρώ και της αναγκαστικής προσκόλλησης στο πατρικό σπίτι;

Πώς θα ψηφίσει; Μα έχει ήδη ψηφίσει. Με την αδιαφορία, τη μικροεξέγερση, τη χλεύη. Η κρίση δεν χρειάζεται ψήφο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 2-9-2007. Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης διαθέτει το δικό του blog, vlemma.

37 comments:

  1. Πράγματι, σε μαζικό επίπεδο η γενιά των 700 ευρώ "έχει ήδη ψηφίσει. Με την αδιαφορία, τη μικροεξέγερση, τη χλεύη."

    Η κρίση όμως αν δεν χρειάζεται συγκεκριμένη ψήφο σίγουρα χρειάζεται ισχυρό μήνυμα.

    Και το μήνυμα είναι σαφές. Λευτεριά από τη μεταπολίτευση. Προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή.

    ReplyDelete
  2. TO EΘΝΟΣ 3/9

    Η κυβέρνηση πρέπει να τιμωρηθεί

    Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

    Ψωμιάδης εν εξάρσει χθες πρωί πρωί στην τηλεόραση. Πρωτοπόρος όπως πάντα, παρέχει άφθονα δείγματα του ήθους της εξουσίας της Δεξιάς κατά τη νέα φάση της «νέας διακυβέρνησης», αν η ΝΔ κερδίσει πάλι τις εκλογές: «Παπαγαλάκι του Παπανδρέου» και «σκοταδιστή» που κάνει «χαβαλέ» αποκαλεί τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στο πάνελ. «Αποσταθεροποίηση» και «περιπέτειες» χαρακτηρίζει την ψήφο στα μικρότερα κόμματα. Αλαζονική επίδειξη αντιδημοκρατικής αντίληψης. Αποκρουστική, αλλά πολιτικά χρήσιμη.

    Βοηθάει τον ελληνικό λαό να καταλάβει τι μας περιμένει αν η ΝΔ σχηματίσει πάλι κυβέρνηση. Πώς εκλαμβάνει δηλαδή η ίδια το ενδεχόμενο νέας λαϊκής εντολής, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αν υπάρξει θα είναι αναμφισβήτητα πολύ πιο περιορισμένη σε εκλογικό ποσοστό και οριακή σε έδρες.

    Πέρα από τη χυδαιότητα της πολιτικής του έκφρασης, επί της ουσίας ο Π. Ψωμιάδης έχει δίκιο. Οι πυρκαγιές αποτέλεσαν σημείο τομής. Αν, έπειτα από αυτές, το εκλογικό σώμα ξαναδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη ΝΔ, σημαίνει ότι το κοινοβουλευτικά μεγαλύτερο (βάσει του εκλογικού συστήματος) τμήμα του ελληνικού λαού αδιαφορεί πλήρως για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στην απανθράκωση 64 ανθρώπων και στο κάψιμο εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής και καλλιεργήσιμης γης. Αδιαφορεί ακόμη και για την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοϋστερίας και τις συνέπειες που αυτό έχει στην υπονόμευση της δημοκρατικής ομαλότητας, με ανοησίες περί «αντάρτικου πόλεων», «αναρχικών σχεδίων» και «νέας μορφής τρομοκρατίας».

    Ενδεχόμενη -φυσικά απευκταία- επικύρωση διά της λαϊκής ψήφου αυτής της πολιτικής συνιστά όντως εντολή για την άσκηση πολύ πιο επιθετικής, αντιδημοκρατικής πολιτικής εκ μέρους της ΝΔ. Οι δημόσιες αλαζονικές εμφανίσεις και η αποθράσυνση στελεχών και μηχανισμών της Δεξιάς αποτελούν σαφέστατη ένδειξη πως ακριβώς έτσι εκλαμβάνουν την κατά τις δημοσκοπήσεις υπεροχή του κόμματός τους.

    Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να τιμωρηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή για την ανικανότητα που επέδειξε, αλλά και τις πολιτικές επιλογές που έκανε στην υπόθεση των πυρκαγιών. Θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη λειτουργία των εξισορροπητικών μηχανισμών της δημοκρατίας το ενδεχόμενο να μην καταβάλει η ΝΔ το πολιτικό κόστος που αναλογεί στις ευθύνες που έχει για τα πεπραγμένα της και στον τομέα των πυρκαγιών, όπως φυσικά και για το σύνολο της διακυβέρνησής της κατά τα τριάμισι χρόνια που ασκεί εξουσία. Ποιοι τρόποι υπάρχουν λοιπόν για να τιμωρηθεί;

    Κακά τα ψέματα. Τα κόμματα εξουσίας ένα και μόνο ένα πράγμα αντιλαμβάνονται ως τιμωρία: μόνο ό,τι θίγει την εξουσία τους! Μόνο ο περιορισμός ή η αφαίρεση της εξουσίας από ένα κυβερνητικό κόμμα είναι ικανός παράγοντας για να το πονέσει βαθιά, να το προβληματίσει και ίσως να το συνετίσει και να το οδηγήσει σε αναθεώρηση πλευρών της πολιτικής του. Ολες τις λιγότερο δραστικές απόπειρες ή μεθόδους συνετισμού τα κόμματα τις αντιμετωπίζουν με αλαζονεία ή αδιαφορία, στον βαθμό που η εξουσία τους παραμένει ανέπαφη.

    Κατά ευτυχή συγκυρία, όπως τελικά ήρθαν τα πράγματα, σε δύο εβδομάδες έχουμε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει άμεση δυνατότητα αντίδρασης τόσο των πολιτών όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες έχουν το όπλο της ψήφου τους. Τα κόμματα έχουν το όπλο της ελκτικής δύναμης της πολιτικής τους. Σε δεκαπέντε μέρες λοιπόν θα κριθεί αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να υψώσει φραγμό σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, αν είναι πραγματικά οργισμένος με την καταστροφή και την τραγωδία ή αν όλο αυτό ήταν τελικά κυρίως ένα δυσάρεστο τηλεοπτικό σόου, το οποίο ευτυχώς τελείωσε, και τίποτα παραπάνω.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται επίσης να αποδείξουν αν είναι σε θέση να εκφράσουν την οργή του πληθυσμού και να τη μετουσιώσουν σε πολιτική. Μια πολιτική τόσο ελκτική, ώστε να αφαιρεθεί η κυβερνητική εξουσία από τη Δεξιά.

    ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    Μη αυτοδυναμία ή νίκη ΠΑΣΟΚ

    Το πλαίσιο αυτών των εκλογών έχει ήδη διαγραφεί. Πέντε, πιθανότατα, κόμματα θα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό αυτών που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου θα κυμανθεί γύρω στο 3-3,5%. Μέσα στο πλαίσιο αυτό δύο δρόμοι υπάρχουν για να υπάρξει τιμωρία της ΝΔ: είτε να πέσει το ποσοστό της κάτω από το 41,5%, οπότε στις δεδομένες συνθήκες δεν μπορεί να πιάσει 151 βουλευτές, είτε το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί τόσο αποφασιστικά και πειστικά, ώστε να ξεπεράσει τη ΝΔ έστω και με μία ψήφο. Οι πολίτες οφείλουν να μην απέχουν και να μην ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, αν επιθυμούν την τιμωρία της ΝΔ, δίνοντας την ψήφο τους στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι ψήφους θα πάρει το καθένα είναι πλέον αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής δουλειάς στους ψηφοφόρους.

    ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΔΙ
    Θα εκδηλωθεί στις κάλπες η βουβή οργή;

    Υπάρχει ή όχι ισχυρό κοινωνικό ρεύμα διαμαρτυρίας για την επιδειχθείσα ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανεξάρτητα από τα ποσοστά των κομμάτων που έδειξαν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, που ήταν αντικειμενικά άκρως αμφίβολης αξίας; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση, επειδή ακόμη και οι ευνοϊκότερες για τη ΝΔ σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης τής δίνουν ποσοστό μόλις 1% υψηλότερο από το ελάχιστο όριο αυτοδυναμίας.

    Αν αυτό συνδυαστεί με το υψηλότατο ποσοστό αναποφάσιστων, η θεωρητική δυνατότητα να πέσει η ΝΔ κάτω από το κρίσιμο ποσοστό του 41,5% είναι πολύ υψηλή, στον βαθμό φυσικά που υφίσταται όντως αξιόλογο ρεύμα «βουβής οργής» που αναζητά πολιτική διέξοδο. Πόσω μάλλον που οι πάντες ομολογούν πως λόγω των γεγονότων αυτή τη φορά το εκλογικό σώμα έχει ακόμη αδιαμόρφωτες τις τελικές του τάσεις.

    ReplyDelete
  3. Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ!

    ΦΤΑΝΕΙ, ΠΙΑ!

    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ...

    ReplyDelete
  4. @ Γ Δελαστικ

    "Οι πολίτες οφείλουν να μην απέχουν και να μην ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, αν επιθυμούν την τιμωρία της ΝΔ, δίνοντας την ψήφο τους στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι ψήφους θα πάρει το καθένα είναι πλέον αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής δουλειάς στους ψηφοφόρους."

    Να μην ΑΠΟΣΧΟΥΝ λεβεντιά μου, να μην ΑΠΟΣΧΟΥΝ, διότι οι εκλογές είναι στιγμιαίο γεγονός.

    Μετα συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης

    Μάθε πρώτα Ε

    ReplyDelete
  5. H κ.Γεννηματά ανήκει στη κατηγορία των πολιτικών που θα μπορούσε να τους αποκαλέσει κανείς,με τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Θ.Πάγκαλου,κυρίες και κυρίους "τίποτα".
    Επιφανέστεροι εκπρόσωποι: Αβραμόπουλος,Νικήτας Κακλαμάνης,Ψωμιάδης.
    Τώρα τελευταία μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι αυτής της κατηγορίας και η Μπακογιάννη.
    Βασικό τους χαρακτηριστικό: Η υψηλή δημοφιλία χωρις να έχουν κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
    Σκίζουν στα παράθυρα,καθαρίζουν αντιπάλους στο άψε σβήσε,με επιμελημένη και προσεγμένη έπαρση και αμετροέπεια, δυσανάλογη της κοινωνικής τους προσφοράς.

    ReplyDelete
  6. @ vaggelas

    Μεταπολίτευση είναι στιγμιαίο γεγονός. Ελαβε χώρα και τελείωσε στις 24 Ιουλίου 1974.
    Πολλοί Ελληνες academics της καραφωτιάς χρησιμοποιούν αυτό τον όρο λανθασμένα.
    Απο δε την 8η Δεκεμβρίου 1974, έχουμε την 3η Ελληνική Δημοκρατία.

    ReplyDelete
  7. ΒΙΟΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΑ της κυρίας Φώφης PERON-BATISTA

    Μπορεί να είναι καθήκι ο Ρουσόπουλος αλλά εδώ έχει δίκιο. Είπε λοιπόν χθες:

    «Στις 11 Μαρτίου 2007, σε συνέντευξή της στο "Εθνος της Κυριακής", στην ερώτηση εάν αληθεύει ότι θα κατέβει υποψήφια και πάλι στην Α' Αθήνας, απαντά "γράφονται πολλά, το Σύνταγμα όμως ορίζει ρητά ότι οι νομάρχες δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές πριν ολοκληρώσουν τη θητεία τους, ακόμη και αν παραιτηθούν". Το γνωρίζει πολύ καλά πριν ακόμη θέσει υποψηφιότητα για την υπερνομαρχία. Η κ. Γεννηματά τα λέει αυτά, δεν τα λέω εγώ. Δεύτερον, Κυριακή 16 Απριλίου 2006, στον "Τύπο της Κυριακής", πάλι σε συνέντευξη της κ. Γεννηματά: "Ακούγεται ότι στις φιλοδοξίες σας είναι να επανέλθετε στη Βουλή. Αν κερδίσετε και πάλι την υπερνομαρχία, θα εξαντλήσετε τη θητεία σας ή θα είστε υποψήφια βουλευτής στις εκλογές;". Απάντηση της κ. Γεννηματά: "Αν εκλεγώ, θα υπηρετήσω τη θητεία μου στην υπερνομαρχία. Αλλωστε, το Σύνταγμα ορίζει ότι οι αιρετοί νομάρχες, σε αντίθεση με τους δημάρχους, δεν έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας τους".

    ReplyDelete
  8. Έχουμε την 3η Ελληνική Δημοκρατία ή μεταπολιτευτική περίοδο. Έτσι είναι το σωστό. Το Μεταπολίτευση είναι πιο συνθηματολογικό και σύντομο-κοφτό. αλλά κλάιν μάιν τώρα.

    Μεγάλη η γκάφα με τη Φώφη. Μεγάλη φούσκα αποδείχτηκε η Ντόρα. Συμφωνούμε.

    Γεια σου ρε γεωργία με τα ελληνικά σου.

    ReplyDelete
  9. @ Ξυδάκης
    "Η πολυσθένεια αυτού του πρωτεϊκού υποκειμένου, μαζί με τον έντονο συντεχνιασμό, με τον συντηρητισμό των μετοίκων που κρατούν ακόμη συμπεριφορά χωρικού ακόμη και μετά μια-δυο γενιές στο άστυ"

    Μήπως είσαι φασίστας. πρωτοξάδελφος του Κομφούκιου;

    Μετά τιμής

    Σμαράγδα, Γούβα
    (επί το σοσιαλιστικότερο, Emerald Netherlands)

    ReplyDelete
  10. Τίποτα απο όλα αυτά που λέει ο Δελαστίκ δεν πρόκειται να συμβεί.
    Αυτά προυποθέτουν ισχυρή κοινωνία πολιτών και μικρά κόμματα που να ΜΗ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    Μπορεί να μου εξηγήσει ο κ. Δελαστίκ γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ ας πούμε;Ενα κόμμα που πιστεύει "όσο πιο άσχημα τόσο πιό καλά";
    ΠΟΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΚΌΜΜΑτος στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών όταν ούτε να προφέρει αυτό τον όρο ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΈΧΕΤΑΙ;

    ReplyDelete
  11. Σας υπόσχομαι ότι το πολύ σε δυό χρόνια, εκτός κι αν βαρεθώ, από δω μέσα θα πέφτουν όχι μόνο μεμονωμένες κεφαλές (όπως λέμε μονοπρόσωπα αιρετά όργανα στο Σύνταγμα), αλλά και κυβερνήσεις.

    ReplyDelete
  12. Σας κοινοποιώ το e-mail που έστειλα στον δημοσιογράφο Γ Παπαχρήστο στα ΝΕΑ, στη συνέχεια του εκτεταμένου παραπλανητικού reportage και παραπλανητικού σχολίου του.

    [/quote]
    Zitw syggnwmi pou sas grafw se greeklish alla o server mou [America on Line] den "anagnwrizei" to elliniko font.

    Epi tou thematos twra.

    Einai thlivero gia ti Dimokratia kai ti dimokratia, diladi kai gia to politeuma kai gia tin isonomia, to gegonos oti grafontai kai legontai osa simera syziteite eseis sta NEA kai alloi synadelfoi sas allou.

    Den eimai dikigoros kai poly perissotero den eimai syntagmatologos alla, kserete, ta Syntagmata einai (ypotithetai toulaxiston) APLA KEIMENA, katanoita apo ton kathe politi, pou parousiazoun ton VASIKO NOMO tou kratous gyrw apo ton opoio strefetai olokliri i nomothesia. Tha anarwtitheite, tote, giati yparxoun oi syntagmatologoi OTAN einai toso apla. Kai o logos einai pws ta Syntagmata einai sympyknwmena keimena (alliws den thaxan aksia), opote oi syntagmatologoi kalountai syxna na ermineusoun to Syntagma epi thematvn twn opoiwn DEN aptetai euthews.

    Stin periptwsi tis ypopsifiotitas tis kyrias Gennimata, DEN yfistatai thema ermineias [ta panta einai se "mauro kai aspro" opws lene oi agglosaksones] kai sas parakalw na diavasete OLO to arthro 56 kai tis 4 paragrafous/edafia tou. H ypothesi tis kyrias Gennimata empiptei sto telos tis paragrafou 1 tou arthrou. H kyria Gennimata einai AIRETO, MONOproswpo organo tis Deuterovathmias Topikis Aytodioikisis. Ta aireta MONOproswpa organa tis Deyterovathmias Topikis Aytodioikisis einai oi Nomarxes kai Ypernomarxes pou DEN mporoun na politeuthoun akoma kai an paraitithoun PRIN eksantlithei i thiteia tous [Aireta monoproswpa organa tis Prwtovathmias Topikis Aytodioikisis einai oi Koinotarxes kai Dimarxoi. I triti de vathmida tis Topikis Aytodioikisis, diladi oi Perifereiarxes, DEN einai airetoi, alla diorizontai apo tis ekastote kyverniseis]. O kyrios Ragkousis, gia paradeigma, itan emmisthos dimosios leitourgos kai wfeile na paraitithei prin symperilifthei sto Psifodeltio Epikrateias tou PASOK, oper kai eprakse. Epeidi de itan aireto monoproswpo organo tis Prwtovathmias Topikis Aytodioikisis (diladi, Dimarxos Parou) kai oxi tis Deyterovathmias, den kwlyetai (oute ton empodise kaneis) opws isxyei stin periptwsi tis kyrias Gennimata.

    I kyria Gennimata eixe i IDIA dilwsei ston imerisio Typo (Martio 2007 kai Aprilio 2006, stis efimerides ETHNOS kai ADESMEYTOS TYPOS, antistoixa), oti DEN tha katelthei stis ekloges dioti EXEI kwlyma ek tou Syntagmatos. Kata synepeia, i symmetoxi tis sto psifodeltio epikrateias tou PASOK, synista SYNEIDITI apo merous tis APOPEIRA eksapatisis tis Politeias, pragma pou apotelei MEIZON politiko KAI ithiko thema.

    Ayta pou grafete gia ton kyrio Xinofwti einai ORTHA men ypo tin ennoia oti einai APARADEKTO (kai kat elaxiston AKOMPSO) na politeyetai kai malista WMA i igesia tou STRATEYMATOS, alla i periptwsi tou empiptei stin Paragrafo 3 tou Arthrou 56, opou orizetai oti gia anwtatous aksiwmatikous EPITREPETAI i symmetoxi se Psifodeltio Epikrateias, diladi TYPIKA i energeia tou kai tou kyriou Karamanli einai NOMIMI.

    I KOINI LOGIKI orizei pws KATI analogo (diladi diakiwma symmetoxis se Psifodeltio Epikrateias) tha eprepe na isxyei KAI stin periptwsi OLWN twn allwn eksairoumenvn katigoriwn (opws auti twn Nomarxwn kai Ypernomarxwn), ALLA i paragrafos 1 tou arthrou einai katigorimatiki ws pros tous Nomarxes/Ypernomarxes, diladi oti den mporoun na politeythoun ean den parelthei i thiteia tous AKOMA kai ean paraitithoun toy AIRETOU tous aksiwmatos.

    Synepws, toso i "grammatiki" oso kai i "pneymatiki" ermineia einai pws i kyria Gennimata DEN mporei na einai se kanena psifodeltio, Topiko i Epikrateias.

    Telos, to EAN KAT' ETHIMON paraviazontai oi NOMOI, to SYNTAGMA kai ta ANTHRWPINA DIKAIWMATA stin ELLADA einai pagkosmiws gnwsto, alla AYTO den dimioyrgei NOMIKO PROIGOUMENO kai den synista DIKAIOLOGIA gia tin kyria Gennimata, OUTE epitrepetai tetoiou eidous EPIKINDYNES eklogikeyseis na provallontai apo ton TYPO.

    Me olo to sevasmo, me olo to sevasmo, me olo to sevasmo, o SXOLIASMOS sas den tima oute tin kali sas istoria ws dimosiografou, oute tin dimosiografia, oute tin Dimokratia, oute tin dimokratia.

    Eysevws ypovallw [/quote]

    ReplyDelete
  13. Ο Καζναφέρης,διαιτητής του ντέρμπυ ΠΑΝ-ΟΛΥΜΠ,πρίν αρχίσει το μάτσ, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, πρώτα σταυροκοπήθηκε και μετά ασπάσθηκε το φυλαχτό στο δεξιό του καρπό.
    Αυτές οι δύο συμβολικές κινήσεις σημειολογικά σημαίνουν ότι έχουμε διολισθήσει σε μια κοινωνία που συντηρητικοποείται με ραγδαίους ρυθμούς.
    Αυτό θα φανεί και στη κάλπη με την υπερψήφιση της πλουραλιστικής Δεξιάς(ΝΔ,ΚΚΕ,ΛΑΟΣ,ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ).
    Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΜΈΣΑ ΤΟΥς ΑΡΚΕΤΆ ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ θα φέρουν απλώς ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
    Αυτοί είναι οι κοινωνικοί συσχετισμοί και καμμιά φυσική καταστροφή δεν τους αλλάζει παρά μόνο τούς δυναμώνει.

    ReplyDelete
  14. @ ca

    sou apanthse o papaxristos?

    ReplyDelete
  15. http://www.tanea.gr

    [ ΑΙΧΜΕΣ ]
    Τυφλή

    Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου

    ΜΙΑ ΧΑΡΑ τα λέει στην απόφασή του ο Άρειος Πάγος για τη Φώφη Γεννηματά. Εξαιρετικά. Πραγματικά, το πρόβλημα αυτών των εκλογών είναι η πρώην υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Δεν είναι ούτε η προκήρυξή τους από τον Θ. Ρουσόπουλο αντί του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι ότι προκηρύχθηκαν την ημέρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα, δεν είναι ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κάηκε η υπόλοιπη, δεν είναι η άθλια επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων στα αποκαΐδια. Δεν είναι καν η υποψηφιότητα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χηνοφώτη, ο οποίος τη μια μέρα διοικούσε τυπικά και ουσιαστικά (θέλουμε να ελπίζουμε τουλάχιστον) τις Ένοπλες Δυνάμεις και την άλλη μέρα έπεφτε στις αγκάλες της Ρηγίλλης και κέρδιζε για τον κόπο του μια θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δεν είναι καν το μπες-βγες του Θ. Ρουσόπουλου στα ψηφοδέλτια- τη μια μέρα υποψήφιος με σταυρό και την άλλη στο Επικρατείας και κυβερνητικός προπαγανδιστής, την ώρα που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή επέχει θέση υπηρεσιακής κυβέρνησης. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί η Δικαιοσύνη και η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας ότι θυμίζει κάτι... αόμματους της Ομόνοιας, που πίσω από τα μαύρα τους γυαλιά τα έχουν δεκατέσσερα! Και, τι σύμπτωση, όλα κοιτάζουν δεξιά!..

    ReplyDelete
  16. H κυρία Φώφη Γεννηματά είναι πιστή στις οικογενειακές της παραδόσεις. Οπως έλεγε και η γιαγιά της, αείμνηστη Φωφώ Θ. Γεννηματά, εγγονή του Γενάρχη των Πετριδών και Μεγάλου Ευεργέτη της Δωδεκανήσου Γεωργίου Πετρίδη, "Οι νόμοι είναι για τις λαϊκούρες όχι για μας".

    ReplyDelete
  17. Η επιλογή της κ. Γεννηματά βαραίνει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και ηθικά εκείνη.
    Η απόφαση όμως της επικοινωνιακής ΧΟΥΝΤΑΣ του Μαξίμου, να καταστήσει τον Αρειο Πάγο φερέφωνό της ,συνιστά δικαστικό πραξικόπημα με διχαστικές συνέπειες στη κοινωνία που βράζει και είναι έτοιμη να εκραγεί.
    Θυμίζω ότι μόλις πρίν ένα μήνα ο Καραμανλής έδοσε αναδρομικά, για εκμαυλισμό φυσικά,στους δικαστικούς 900 εκατ.(ναι καλά ακούσατε 900 εκατ.)ευρώ.
    Ηταν κάποια απο τα πολλά αργύρια που χρησιμοποεί αφειδώς για να μείνει στην εξουσία με νύχια και με δόντια.
    Επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς που έχουμε σαράντα χρόνια να δούμε.

    ReplyDelete
  18. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ λοιπόν την διαφορά Parmie;;

    Οι Νεο-Δημοκράτες είναι gangsters extraordinaire, αλλά τηρούν τουλάχιστον τα προσχήματα. Υποκρισία θα μου πείς, αλλά τουλάχιστον προσποιούνται ότι σέβονται το γράμμα του Νόμου (ίδε περίπτωση Ομολόγων-Ζορμπά, Χηνοφώτη).

    Το ΠΑΣΟΚ απο την άλλη κάνει σαφές ότι οι νόμοι ΔΕΝ το αφορούν, μηδέ καν το γράμμα τους. Το ΠΑΣΟΚ καταργεί τους Νόμους ad liberam και κατά το δοκούν. Οι νόμοι είναι για τους άλλους, όχι γι αυτούς. Και όχι μόνο. "Βγαίνουν" κι απο πάνω!!!!!
    Το ΤΙ ωμές και προκλητικές θρασύτητες, βλακείες, βερμπαλισμούς, σοφιστείες και εκλογικεύσεις έχουν ξεράσει απο χθές ΔΕΝ περιγράφεται.
    Τhat's the VERY DEFINITION of fascism!!!!

    Αλλά απο αλλού το περίμεναν από το Manhattan τους ήρθε.

    ReplyDelete
  19. Λαϊκή ή όχι, καλή ή κακή, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι η Πατουλίδου πήρε Ολυμπιακό Μετάλιο και τίμησε τη χώρα και η χώρα την διόρισε στο Δημόσιο όπως προβλέπει ο Νόμος (στο Ναυτικό συγκεκριμένα).

    Μεγάλη υπόθεση αν λάβουμε υπόψη ότι άτομα με βαρβάτα διδακτορικά αγωνίζονται για ελάσσονες (!!) θέσεις στο Δημόσιο. Κοντολογίς έχει και μικρό παιδί να ταϊσει, μόνη της.

    Και έρχεσαι συ ρε μάγγα και την βάζεις να παραιτηθεί, πράγμα που της αφαιρεί το δικαίωμα επαναπρόσληψης στο Στράτευμα (απαγορεύεται απο το Σύνταγμα) ΚΑΙ την χρησιμοποιείς λόγω αναγνωρισιμότητας του ονόματός της σε ένα εξ αρχής χαμένο αγώνα ΚΑΙ της υπόσχεσαι μετά συγκεκριμένη δουλειά ΚΑΙ δεν της την δίνεις;;;;;;;;

    ΕΤΣΙ ΟΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΡΕ ΜΑΓΚΑ;;

    ReplyDelete
  20. Κουμφούκιε έχεις δίκιο για την περίπτωση της φώφης (θεσμικό ατόπημα), όμως οφείλεις να αναγνωρίσεις επίσης ότι βγαίνει και μιλάει η κυβέρνηση όταν έχει προκηρύξει εκλογές μέσω κυβερνητικού εκπροσώπου, μέσα στο καλοκαίρι και στα γρήγορα, όταν ταυτόχρονα έχει διορίσει τον αρχηγό των Ενόπλων Συνάμεων, Χηνοφώτη, στο επικρατείας, αφήνοντας έτσι απολύτως εκτεθημένο το στρατό εν μέσω εκλογών, και όταν δεν έχει επιτρέψει στο Ζορμπά να βγάλει το πόρισμα για τα ομόλογα. Μάλιστα θέλει να ανοίξει και το ασφαλιστικό την επόμενη τετραετία. Που ήταν ο Άρειος Πάγος να αντιδράσει σ'αυτές τις περιπτώσεις; Αν στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ έχουμε θεσμικό ατόπημα στην περίπτωση της ΝΔ έχουμε θεσμικό πραξικόπημα. Ο βιασμός των θεσμών, που με τόσες τυμπανοκρουσίες δημιουργούμε κάθε φορά, είναι χαρακτηριστικότατη παθογένεια της μεταπολιτευτκής περιόδου και πρέπει να τελειώνει.

    ReplyDelete
  21. Τώρα άμα ανάγουμε και την Πατουλίδου σε μείζον πολιτικό ζήτημα ζήτω που καήκαμε ως γενιά.

    ReplyDelete
  22. Καλό κορίτσι η Βούλα αλλά όχι για δύσκολες πολιτικές αποστολές.
    Με όσα ειπε πάντως και όσα έπραξε θα εξασφαλίσει απο το Καραμανλή μια αργομισθία πολύ-πολύ σύντομα.
    Τέτοια κελεπούρια ο Κυρίαρχος δεν τα χάνει.Εκτός και αν τον προλάβει ο ψωμιάδης.
    Ετσι διαβάζω στον Καζαμία και αμαρτίαν ουκ έχω.

    ReplyDelete
  23. @ parmenides

    "Η επιλογή της κ. Γεννηματά βαραίνει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και ηθικά εκείνη.
    Η απόφαση όμως της επικοινωνιακής ΧΟΥΝΤΑΣ του Μαξίμου, να καταστήσει τον Αρειο Πάγο φερέφωνό της ,συνιστά δικαστικό πραξικόπημα με διχαστικές συνέπειες στη κοινωνία που βράζει και είναι έτοιμη να εκραγεί."

    Που αναφέρεσαι ακριβώς παρμενίδη για να καταλάβω;

    ReplyDelete
  24. G700
    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Κουμφούκιε έχεις δίκιο για την περίπτωση της φώφης (θεσμικό ατόπημα), όμως οφείλεις να αναγνωρίσεις επίσης ότι βγαίνει και μιλάει η κυβέρνηση όταν έχει προκηρύξει εκλογές μέσω κυβερνητικού εκπροσώπου, μέσα στο καλοκαίρι και στα γρήγορα, όταν ταυτόχρονα έχει διορίσει τον αρχηγό των Ενόπλων Συνάμεων, Χηνοφώτη, στο επικρατείας, αφήνοντας έτσι απολύτως εκτεθημένο το στρατό εν μέσω εκλογών, και όταν δεν έχει επιτρέψει στο Ζορμπά να βγάλει το πόρισμα για τα ομόλογα. Μάλιστα θέλει να ανοίξει και το ασφαλιστικό την επόμενη τετραετία. Που ήταν ο Άρειος Πάγος να αντιδράσει σ'αυτές τις περιπτώσεις;

    AΠΑΝΤΩ:
    Νομίζω ότι μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε.
    Ολα αυτά που καταμαρτυρείς είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ σωστά και επαυξάνω. Αλλά, παρόλο ότι είναι άκομψες, χονδροειδείς, δυνητικά επικίνδυνες για τη Δημοκρατία, απαράδεκτες και αθέμιτες πρακτικές (illegitimate) δεν είναι ούτε αντισυνταγματικές ούτε παράνομες (unconstitutional or illegal) - άλλο το θεμιτόν και άλλο νομιμότης. Πχ στην Κατοχή ήταν θεμιτή η κλοπή άν δεν είχες να φας, αν και παράνομη. Αντιστρόφως, η παραίτηση Χηνοφώτη μετά χρίσματός του ως υποψηφίου στο Επικρατείας της ΝΔ είναι απόλυτα συνταγματική ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ ΑΛΛΑ ΑΘΕΜΙΤΗ ενέργεια διότι η χρονική συγκυρία
    1) παραπέμπει τον σκέψη του πολίτη, του στρατιώτη, του αξιωματικού σε κομματικοποίηση του Στρατεύματος και
    2) δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια στον πολίτη και εκλογικό πλεονέκτημα στο κυβερνών κόμμα.
    Και μια επεξήγηση εδώ: τα παληά χρόνια κηρυσσόταν Στρατιωτικός Νόμος τις παραμονές των εκλογών εξ ου και τα Εκλογικά Τμήματα φυλάσσονταν από Στρατό κλπ. Αυτά όμως έχουν προ πολλού καταργηθεί.

    Συνεπώς ΔΕΝ υφίσταται ΝΟΜΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ αλλά θέμα αρχών, ηθικής τάξεως, sense of decorum, προσβολής των θεσμών υπό ευρύτερη έννοια, προσβολής ίσως του πνεύματος του νόμου ή όπως αλλιώς θες να το χαρακτηρίσεις στο οποίο θα με βρεις σύμφωνο. Ομως, δεν υφίσταται θέμα παραβίασης του γράμματος του συντάγματος per se. Και εκεί ήθελα να εστιάσω, ότι δηλαδή κάνουν μεν τις "παληανθρωπιές" τους, αλλά in adherence to the letter of the law.

    Η ενέργεια όμως της κυρίας Γεννηματά εν συνεργία και εν συνωμοσία με τρίτους είναι κακούργημα.

    By the way, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τόσο ο κύριος Αλογοσκούφης για τα ομόλογα, όσο και η κυρία Γεννηματά για την παρούσα μπαγαποντιά της, πρέπει να περάσουν το ΚΑΤΩΦΛΙ του ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    ReplyDelete
  25. Η να στο πω κι αλλιώς

    Οι Νεο-Δημοκράτες (και η Δεξιά παλαιόθεν) παραβιάζουν μονίμως το ΠΝΕΥΜΑ του Νόμου, αλλά όχι το ΓΡΑΜΜΑ, ίσως διότι έχουν καλύτερη τεχνοκρατική υποδομή και οργάνωση στον τομέα της λαμογιάς.

    Οι ΠΑΣΟΚΟΙ, καθότι τελείως θρασείς και grotesque στην επιστήμη της λαμογιάς, παραβιάζουν μονίμως ΚΑΙ το ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ το ΓΡΑΜΜΑ του Νόμου.

    AΛΛΑ ο ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ ειναι ΚΟΙΝΟΣ
    ΚΟΙΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και οι ΔΥΟ.

    ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΑΜΦΟΤΕΡΟΥΣ!!!!

    ReplyDelete
  26. Της ΝΟΥ-ΔΟΥ τα φουσάτα περάσαν,
    σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά,
    με ομόλογα σπίτια χαλάσαν,
    μάς ανάψαν φωτιές στα χωριά,

    Οι ληστές του ΠΑΣΟΚ πια σκορπίσαν
    και ξανά και για μας λευτεριά,
    για να φτιάξουμε όσα γκρεμίσαν,
    ας κοιτάξουμε μόνο μπροστά

    Ρεφραίν

    Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει,
    δεν την σκιάζει φοβέρα καμμιά,
    μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει,
    και ξανά προς το ΗΘΟΣ τραβά τραβά τραβά
    και ξανά προς το ΗΘΟΣ τραβάάάάάά.

    ReplyDelete
  27. parmenides said...

    "Ο Καζναφέρης,διαιτητής του ντέρμπυ ΠΑΝ-ΟΛΥΜΠ,πρίν αρχίσει το μάτσ, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, πρώτα σταυροκοπήθηκε και μετά ασπάσθηκε το φυλαχτό στο δεξιό του καρπό.
    Αυτές οι δύο συμβολικές κινήσεις σημειολογικά σημαίνουν ότι έχουμε διολισθήσει σε μια κοινωνία που συντηρητικοποείται με ραγδαίους ρυθμούς."

    Μα ΤΙ λες τώρα. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου πάντα έτσι ήταν.
    Μοσχολιού-Δομάζος, εικόνες σταυροί, φυλαχτά, καρπούζια, κοτόπουλα, νυχάκι στο μικρό δάκτυλο για να μπορεί να ξύνει το λιγδιάρικο αυτί, δαχτυλίδι με ρουμπίνι και όλα τα accoutrements.

    ReplyDelete
  28. «Η ΔΕΞΙΑ, όπως πάντα, "τέχνας κατεργάζεται" και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τις θεσμούς που ελέγχει». Αυτό υπογραμμίζει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ της Α΄ Αθήνας κ. Χρήστος Παπουτσής για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την υποψηφιότητα της κ. Φώφης Γεννηματά. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κ. Φώφη Γεννηματά «είναι μια νέα [sic] και άξια [sic] πολιτικός [sic], με όνομα και προσωπική διαδρομή γεμάτη πολιτικούς συμβολισμούς [σσ καρκίνοι, μεταστάσεις, ορφάνειες, πονεμέναι μανούλαι, αλλά και ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ βεβαίως βεβαίως]» και «προφανώς ενόχλησε η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ [sic, αφόδευσε η φοράς στο αλώνιον]»....

    ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΕ ΠΑΠΟΥΤΣΗ θα ΦΑΣ ΜΑΥΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!

    ReplyDelete
  29. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΣΟΚ ΕΙΠΕ:

    Δεν συντρέχει για τη Φώφη Γεννηματά κώλυμα εκλογιμότητας, διότι κατείχε μεν θέση ανώτερου μονοπρόσωπου οργάνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β' βαθμού, αλλά δεν υπέβαλε υποψηφιότητα σε βασική εκλογική περιφέρεια με σταυρό, δηλαδή σε αυτή που είναι νομάρχης, αλλά στην Επικράτεια. Από τη θέση που κατείχε επομένως δεν είναι δυνατό να επηρεάσει τους ψηφοφόρους με αθέμιτο τρόπο.

    ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ, το ΑΡΘΡΟ 56, εδάφιο 1, ΔΕΝ αντιδιαστέλλει την τοπική υποψηφιότητα μετά σταυροδοσίας από την συμμετοχή στο επικρατείας ΚΑΙ αποκλείει ΠΑΝΤΕΛΩΣ την δυνατότητα εκλογής ως βουλευτού ακόμα και μετά παραίτηση εκ του ΑΙΡΕΤΟΥ αξιώματος της Β-άθμιας ΤΑ. Στην περίπτωση της Γεννηματά απαγορεύεται η εκλογή της στο Κοινοβούλιο μέχρι του 2010, δηλαδή συμπλήρωσης θητείας του αξιώματος στο οποίο εξελέγη το 2006.

    ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ
    ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ

    ReplyDelete
  30. ΕΙΠΕ ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΣΗΣ:

    "Το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου οφείλει να περιορίζεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στον έλεγχο της συνδρομής των τυπικών κατά το Σύνταγμα και την κοινή νομοθεσία, προϋποθέσεων για την ανακήρυξη των υποψηφίων, δηλαδή την κατοχή της ελληνικής ιθαγένειας, τη συμπλήρωση της εκλόγιμης ηλικίας, τη μη στέρηση του εκλογικού δικαιώματος και του δικαιώματος εκλογιμότητας και τη μη υποβολή υποψηφιότητας σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Τα κωλύματα εκλογιμότητας, κατά το άρθρο 58 του Συντάγματος, ανήκουν αποκλειστικά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Η ανακήρυξη έπρεπε να γίνει σε κάθε περίπτωση και αν υπήρχε πρόβλημα θα το έκρινε το εκλογοδικείο, εάν υποβαλλόταν ένσταση."

    ΑΣΦΑΛΩΣ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ ΕΙΝΑΙ SELF-EVIDENT, δηλαδή ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΝ και είναι εμφανές και παρουσιάζεται ΑΒΙΑΣΤΑ από τα ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να εφαρμόσει το άρθρο 32, εδάφια 7 και 33 του ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, THEN and THERE, EKEI και TOTE.

    ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
    ΟΥΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ και θέλετε να κυβερνήσετε τη χώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  31. Ηρέμησε Μπετίνα μου, ηρέμησε, τώρα που έγινε και το blog διάσημο. Μη πάθεις κανένα εγκεφαλικό και σε χάσουμε.

    ReplyDelete
  32. @ anonymous

    Της ΝΟΥ-ΔΟΥ τα φουσάτα περάσαν,
    σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά,
    με ομόλογα σπίτια χαλάσαν,
    μάς ανάψαν φωτιές στα χωριά,

    Οι ληστές του ΠΑΣΟΚ πια σκορπίσαν
    και ξανά και για μας λευτεριά,
    για να φτιάξουμε όσα γκρεμίσαν,
    ας κοιτάξουμε μόνο μπροστά

    Refrain

    Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει,
    δεν την σκιάζει φοβέρα καμμιά,
    μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει,
    και ξανά προς το ΗΘΟΣ τραβά τραβά τραβά
    και ξανά προς το ΗΘΟΣ τραβάάάάάά.


    ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑΡΡΕΙΤΕ

    ΜΑΥΡΟ ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

    της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  33. Τελικά το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει ανυπακοή στο Σύνταγμα και στους Νόμους;

    Με ποια νομιμοποίηση ανφέρονται στην εφαρμογή του Συντάγματος σαν "δικαστικό πραξικόπημα"; Κανένας σεβασμός στουσ θεσμούς και κανένα μέτρο από την "δημοκρατική" και "προοδευτική" παράταξη;
    Μήπως βλέπουν το έδαφος να ΄χανεται και καταφεύγουν σε σπασμωδικές κινήσεις;

    Εκτός φυσικά από το να φέρεται μικρόψυχα σε Ολυμπιονίκες;

    Ας μάθει ο Αρχηγός του να συντάσσει ψηφοδέλτια πρώτα και θα υπάρχξουν και εκλογές το 2011 τις οποίες θα διεκδικήσει.

    ReplyDelete
  34. KΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ στο PODIUM kαι τα αλαλάζοντα πλήθη να ωρύονται

    ΦΩΦΗ ΓΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ

    Υπογράψατε την ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ReplyDelete
  35. Ιn plain Greek

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για τη ΧΩΡΑ.

    ReplyDelete
  36. Κομφούκιε απ'όσα μας έχεις πει νομικός δεν είσαι, αλλά μιλάς με τη σιγουριά χιλίων συνταγματολόγων.

    Όμως το επίχείρημά σου είναι "προκάτ". Κάνεις ένα fundamental assumption, θέτεις έναν canon ότι δηλαδή η ΝΔ ποτέ δεν παραβιάζει το γράμμα του νόμου, αλλά μόνο το πνεύμα του, και προσπαθείς εκ των υστέρων να χωρέσεις την πραγματικότητα μέσα σ'αυτόν.

    Πέρα από το γεγονός ότι η προσβολή του πνεύματος του νόμου είναι εξίσου παράνομη με την κατά γράμμα παραβίασή του, και επίσης πιο επικίνδυνη γιατί κρύβει μια κατ' επίφαση νομιμοφροσύνη, ας δούμε λίγο και το letter of the law το οποίο επικαλείσαι.

    Λοιπόν, στην ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υφίσταται ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ και όχι μόνο "θέμα αρχών, ηθικής τάξεως, sense of decorum, προσβολής των θεσμών υπό ευρύτερη έννοια, προσβολής του πνεύματος του νόμου" κλπ.

    Στην έκδοση των ομολόγων καθώς και την αγορά τους από τα ταμεία χωρίς προηγούμενη έγκριση από την ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχει ΝΟΜΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ.

    Στα πάρε δώσε των κουμπάρων με τη ΜΕΒΓΑΛ και την επιτροπή ανταγωνισμού υπάρχει ΝΟΜΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ.

    Στην υπόθεση Μαντούβαλου για το παραδικαστικό υπάρχει ΝΟΜΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ.

    Προκύπτουν λοίπόν τα εξής συμπεράσματα.

    α.μέσα σε τρία χρόνια η ΝΔ απέτυχε ηθικά και σπατάλησε το μεγάλο κεφάλαιο διαφάνειας που έφερνε στον τόπο ο κύριος Καραμανλής.

    β.η συντηρητική παράταξη κληρονόμησε τις παθογενείς πρακτικές και συμπεριφορές του κακού πασοκ μαζί και τα συστήματα διαπλοκής

    γ.οι παρατάξεις δεν χωρίζονται σε λαμόγια αγροίκους-χωριάτες, και λαμόγια κυριλέ-gangsters.
    Παντού στα κόμματα και την κοινωνία, όχι όμως σε όλα τα πρόσωπα, έχει ριζώσει μια λογική ότι η πολιτική είναι υπεράνω του νόμου και ότι οι θεσμοί είναι διακοσμητικό ντεκόρ που μπορεί να παρακάμπτεται με το έτσι θέλω.

    Ο βασικός έμπορος αυτής της μεταπολιτευτικής μαγκιάς της παράκαμψης των νόμων τόσο ως προς το γράμμα όσο και ως προς το πνεύμα είναι κατά την τελευταία τριετία η συντηρητική παράταξη.

    Αυτό είναι που κρίνεται σήμερα. Το γεγονός ότι και η νδ δεν κατάφερε να κάνει την δομική-συστημική τομή που επικαλέστηκε ότι θα έκανε.

    ReplyDelete
  37. G700
    ΛΕΣ:
    Κομφούκιε απ'όσα μας έχεις πει νομικός δεν είσαι, αλλά μιλάς με τη σιγουριά χιλίων συνταγματολόγων.

    Όμως το επίχείρημά σου είναι "προκάτ". Κάνεις ένα fundamental assumption, θέτεις έναν canon ότι δηλαδή η ΝΔ ποτέ δεν παραβιάζει το γράμμα του νόμου, αλλά μόνο το πνεύμα του, και προσπαθείς εκ των υστέρων να χωρέσεις την πραγματικότητα μέσα σ'αυτόν."

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Μη τρελαθούμε τώρα. Αναπαράγεις την ανάλυσή μου, αλλά διαστρεβλωμένη.
    Είναι σαφές, a priori, ότι ένα μοντέλο-εργαλείο ("καλούπι") για ανάλυση-προσέγγιση εμπεριέχει πάντα δύο εγγενή, άρα αναπόφευκτα μειονεκτήματα, δλδ α) προκατασκευασμένη εικασία (προκάτ όπως λες) και β) "δογματισμό" τύπου black and white.

    Ο σκοπός δεν είναι να παρουσιάσω "καλούς" και "κακούς", ΟΥΤΕ να ισχυρισθώ πως η ΝΔ δεν διαπράττει ωμές παρανομίες (you missed the entire point). Η ανάλυσή μου αναφέρεται στο φιλοσοφικό-θεωρητικό επίπεδο και σε σφαιρικό-ολιστικό πλαίσιο, και ΟΧΙ στην πράξη-εφαρμογή και επιμεριστικά, δεν καταπιάνομαι δλδ με την καθημερινή τήρηση ή παράβαση τού Νόμου απο τα δύο κόμματα.

    Συγκεκριμένα, η ΝΔ, όπως όλα τα συντηρητικά κόμματα παγκοσμίως, όχι μόνο δεν αμφισβητεί "φαινοτυπικά" την νομιμότητα (συνταγματική, πολιτειακή, κοκ), ΑΛΛΑ παρουσιάζεται και ως εικονικός (οιονεί, quasi) αμύντοράς της, πράγμα που επικοινωνιακά λειτουργεί προς όφελός της, διότι αφήνει τον πολίτη που δεν έχει χρόνο, δεν νοιάζεται, ή δεν μπορεί να σκεφθεί, με μια μετάγευση-αίσθημα ψευδούς ασφάλειας.
    Πράγματι, οσάκις προκύπτει ένα μείζον σκάνδαλο ή αποκαλύπτεται μια συγκαλυμένη παρανομία (απο τις άπειρες) του μηχανισμού της, σπεύδει υποκριτικά να διορίσει ανεξάρτητες αρχές ανάκρισης κλπ. (και τελικά το πόρισμα Ζορμπά δεν είναι σικέ όπως πολλοί περίμεναν).
    Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, ακόμα και ΟΤΑΝ ο Νόμος και το Σύνταγμα ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ απολύτως ορθά, αλλά ενάντια στο συμφέρον του, ΣΠΕΥΔΕΙ να αμφισβητήσει ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ το ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, σπεύδει να αμφισβητήσει ΑΚΟΜΑ και το ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ, ακόμα και το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ακόμα ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΚΟΜΑ και αυτό που μπορεί ένα υποχρεωτικής παιδείας άτομο να συμπεράνει διαβάζοντας το ΑΡΘΡΟ 56 του Συντάγματος.

    Εδώ λοιπόν έχουμε μια κλασσική περίπτωση ολοκληρωτικού style αντιμετώπισης του Νόμου, δλδ το ΠΑΣΟΚ ταυτίζει εαυτό με την νομιμότητα (!!!), άρα ΚΑΤΑΡΓΕΙ τον ΝΟΜΟ της Πολιτείας και τον ανασκευάζει Η διασκευάζει, ad lib και κατά το δοκούν, to suit its purpose!!!!

    ΛΕΣ:
    "Πέρα από το γεγονός ότι η προσβολή του πνεύματος του νόμου είναι εξίσου παράνομη με την κατά γράμμα παραβίασή του, και επίσης πιο επικίνδυνη γιατί κρύβει μια κατ' επίφαση νομιμοφροσύνη, ας δούμε λίγο και το letter of the law το οποίο επικαλείσαι."

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Ακριβώς, και υπερθεματίζω. Οπως προανέφερα υπαινικτικά, oι Νεοδημοκράτες δεν εμφανίζονται μόνο ως οιονεί-νομιμόφρονες, αλλά ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΝ την νομιμοφροσύνη, όπως ο Συναγερμός και η ΕΡΕ μονοπωλούσαν κάποτε την εθνικοφροσύνη.

    ΛΕΣ:
    Λοιπόν, στην ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υφίσταται ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ και όχι μόνο "θέμα αρχών, ηθικής τάξεως, sense of decorum, προσβολής των θεσμών υπό ευρύτερη έννοια, προσβολής του πνεύματος του νόμου" κλπ.

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Ηταν πράξη χονδροειδής, χωρίς modicum πολιτικής κομψότητας, καθ υπέρβαση του πολιτικού savoir faire, όπως θες πέστο, αλλά δεν γνωρίζω συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος που παραβιάσθηκε. Αν εσύ ή κάποιος άλλος γνωρίζει - και πρόσεξε, δεν ειρωνεύομαι μήτε σαρκάζω εδώ, πρέπει να το μάθουμε ώστε ιδίοις όμμασι να το διαπιστώσουμε - ΔΙΟΤΙ χθες βράδυ ΚΑΤΑΛΑΒΑ για πρώτη φορά πως εμείς οι πολίτες είμαστε τελείως απροστάτετοι ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ότι πρέπει (προκειμένου να ΜΗ μας χειραγωγει κανείς) να κάνουμε ως detectives, πλέον, προσωπική έρευνα κάθε δήλωσης επι σοβαρών θεμάτων.
    XΘΕΣ, οι συνταγματολόγοι Βενιζέλος, Λοβέρδος και Παπαδημητρίου ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ή και ΩΜΑ ΨΕΥΔΗ στον ΛΑΟ, άρα ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ και επέφεραν ΠΛΗΓΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.

    ΛΕΣ:
    Στην έκδοση των ομολόγων καθώς και την αγορά τους από τα ταμεία χωρίς προηγούμενη έγκριση από την ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχει ΝΟΜΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ.

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Ανεξαρτήτως τυχόν διαδικαστικών παρατυπιών εδώ έχουμε ΜΕΙΖΟΝ σκάνδαλο, ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΙΝΙΚΗ
    και ΗΘΙΚΗ ευθύνη του πολιτικού προϊσταμένου της εκδότριας αρχής του Ομολόγου, δλδ του Αλογοσκούφη. ΟΛΑ αυτά, δε, ξεκίνησαν από ανάλυση σ αυτό το blog σε ανύποπτο χρόνο, δλδ πριν 4 μήνες περίπου και πολύ πριν επιληφθεί του θέματος ο εισαγγελέας, και απο συγκεκριμένο free-spirited blogger, όχι απο τους G700. Αυτό ΟΥΔΕΙΣ καλόπιστος νομιμοποιείται να ξεχνά.

    ΛΕΣ:
    Στα πάρε δώσε των κουμπάρων με τη ΜΕΒΓΑΛ και την επιτροπή ανταγωνισμού υπάρχει ΝΟΜΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ.
    Στην υπόθεση Μαντούβαλου για το παραδικαστικό υπάρχει ΝΟΜΙΚΟΝ ΚΩΛΥΜΑ.

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Ασφαλώς, εδώ έχουμε ΟΧΙ μόνο απάτες ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ, αλλά ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ.


    Τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρεσαι τάχουμε ήδη συζητήσει ad nauseam και ειδικα στα σημεία (α) και (β) I cannot agree more!

    ReplyDelete