Wednesday, September 19, 2007

15' δημοσιότητας και το στοίχημα των netroots

Την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο της σειράς ΣΚΑΪ-You Tube Debate, το ομώνυμο τηλεοπτικό κανάλι αποφάσισε να πρωτοτυπήσει παρουσιάζοντας εκπομπή για τη σχέση των νέων με το διαδίκτυο και την πολιτική.

Στην εκπομπή ΣΚΑΪ-You Tube Debate 5, δεν υπήρχαν επαγγελματίες πολιτικοί, παρά μόνο δημοσιογράφοι, bloggers και YouTubers.

Στη λογική αυτής της εναλλακτικής τηλεοπτικής προσέγγισης προσκλήθηκε να λάβει μέρος και η κίνηση του διαδικτύου G700. Θέλουμε να ευχαριστούμε δημόσια τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την τιμή που μας έκανε να μας προσκαλέσει στο πάνελ.

Το concept ήταν ευρηματικό κι η εκπομπή περιμέναμε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως αποδείχτηκε χλιαρή και άνευρη.

Αυτό που χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού είναι το γεγονός ότι το διαδίκτυο και τα blogs, συμπεριλαμβανομένης της G700, διαφημίστηκαν κατά έναν αρκετά παράδοξο τρόπο από την τηλεόραση, μέσα σε μια «στουντιο-γκλάμ» ατμόσφαιρα περιορισμένου τηλεοπτικού χρόνου και διαλόγου, χωρίς αποσαφηνισμένο θέμα, χωρίς ουσία και προσανατολισμό.

Φυσικά ο καθένας από εσάς θα αναρωτηθεί, «εντάξει τι περιμένατε δηλαδή; Αυτή είναι η τηλεόραση. Δεν το γνωρίζατε;».

Περιμέναμε την ημέρα των εκλογών, σε μια τηλεοπτική προσπάθεια που έγινε με σκοπό να εκφραστεί ο πολίτης για τα κοινά, το internet και τα blogs, και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο μεγάλες διαδηλώσεις Ελλήνων bloggers στο Σύνταγμα, η εκπομπή να είναι ένα “κλικ” πιο διεισδυτική, αιχμηρή και συγκροτημένη, με λιγότερα ανάλατα βιντεάκια απ’ το You Tube και περισσότερη κουβέντα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι νέοι επιλέγουν να εκφράζονται στο διαδίκτυο, απορρίπτοντας τις παραδοσιακές κομματικές οργανώσεις νεολαίας και τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας.

Επικράτησε όμως η λογική της χαλαρής κουβέντας και της εικόνας με αποτέλεσμα η εκπομπή να εξελιχθεί σε ένα light απογευματινό pre-show, πριν οι «σταρ» της ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινήσουν με σοβαρότητα το σχολιασμό των exit polls.

Κατά κάποιο τρόπο πριν τις 7 παρουσιάστηκε η αφέλεια των παιδιών τα οποία παίζουν με τις νέες τεχνολογίες. Μετά τις 7 πήρε το λόγο η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των μεγάλων. Αυτό ακριβώς είναι που μας ενοχλεί.

Τελικά, και λόγω απειρίας αλλά και του συνηθισμένου τρακ του πρωτάρη, οι παρόντες bloggers παίξαμε το ρόλο που μας επιφύλαξε η TV. Βράσαμε όλοι σε ένα καζάνι, χωρίς να προβάλουμε τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους ο καθένας από εμάς ξεχωριστά ήταν παρόν στο πάνελ. Κανείς δεν έστειλε κάποιο ξεχωριστό και διακριτό μήνυμα, πέρα από την κοινότοπη διαπίστωση ότι το διαδίκτυο είναι δυνητικά ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και εναλλακτικής έκφρασης του απλού πολίτη.

Το πραγματικό στοίχημα, όμως, για τους bloggers είναι άλλο. Το διατυπώνει σε κείμενό του ο δημοσιογράφος και συμμετέχον στο πάνελ, Μανώλης Ανδριωτάκης: «οι Έλληνες bloggers θα αρθρώσουν έναν καινούριο και ουσιαστικό λόγο που δε θα είναι κόπια του ξύλινου πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου και διαλόγου; Θα κομίσουν κάτι ελπιδοφόρο στην Ελληνική κοινωνία ή θα γίνουν κι αυτοί μέρος της γενικότερης» σούπας;

Για όλους εμάς τους bloggers που κάνουμε εναλλακτικό ακτιβισμό, θεωρούμε τον εαυτό μας μέλη του κινήματος του διαδικτύου (netroots) και δεν αρκούμαστε απλώς στο χαβαλέ και τη στιγμιαία διαδικτυακή εκτόνωση, το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί.

111 comments:

  1. Η πούδρα στη μάπα των δημοσιογράφων του star system είναι τόση πολύ που τους μπαίνει στα μάτια και τη γλώσσα!

    ReplyDelete
  2. Θα πρότεινα να μην απογοητευόμαστε. Αυτοί που έχουν μάτια βλέπουν.

    Εξάλλου, οι πρώτες φορές είναι πάντα αμήχανες. Συνεχίστε!

    ReplyDelete
  3. Μπράβο στο Σκάι που τόλμησε κάτι αντισυμβατικό με τη φιλοξενία των μπλόγκερς.Ο Φυντανίδης όμως ήταν ακατάλληλος γι'αυτή τη δουλειά.

    ReplyDelete
  4. @kostas


    Συμφωνώ.Αυτό συμβαίνει και με τη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".Σκάι και Καθημερινή προσπαθούν να συνδυάσουν το νέο με γεροντικό.Είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα.Πότε μας εκνευρίζει και πότε μας εκπλήττει ευχάριστα.
    Μήπως είναι ένα καλό φόρουμ,όπως και τα μπλόγκς,για τη συνάντηση των γενεών;

    ReplyDelete
  5. Το πρόβλημα με τη Καθημερινή και το Σκάι είναι ότι υπερχρησιμοποιεί "βετεράνους" που φάγανε τα ψωμιά τους σε άλλους χώρους(πχ.Νικολάου) και τώρα βυσσοδομούν εναντίον αυτών των χώρων, με ένα παλαιοαριστερό-συντηρητικό λόγο,ειδικότερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
    Σου δίνουν την εντύπωση ότι είναι οπαδοί του Βαγγέλη Βενιζέλου σ'αυτόν το τομέα.

    ReplyDelete
  6. Με τον Σκάι που κάνει πολλές και καλές προσπάθειες υπάρχει ένα πρόβλημα με τα ντουμπλαρισμένα ντοκυμαντέρ.Θα τα προτιμούσαμε στη γλώσσα τους και με Ελληνικούς υπότιτλους.Ετσι όπως γίνοννται θυμίζουν Μεξικάνικες σαπουνόπερες.Τα αδικούν και αδικούν και την αισθητική του αρκετά απαιτητικού κοινού που τα παρακολουθεί που ξέρει και καλά Ελληνικά αλλά πολλοί ,οι περισσότεροι,ξέρουν και καλά Αγγλικά.

    ReplyDelete
  7. Διαφωνώ με τον όρο 'εναλλακτικός ακτιβισμός'.

    Κατ'αρχήν, οι bloggers δεν συνιστούν ομοιόμορφη και μονοδιάστατη ενότητα, αλλά μια υψηλής εντροπίας κοινότητα ανταλλαγής απόψεων και πληροφορίας. Κατα συνέπεια δεν στοιχειοθετούν κίνημα. Δεύτερον, ο ακτιβισμός, ως έννοια, συναρτείται κύρια με την πράξη και πρακτική σε ένα πραγματικό (εργασιακό ή άλλο) περιβάλλον, και όχι με αράδες από γραμμές.

    Θα προτιμούσα 'εναλλακτική δημοσιογραφία' αντί για 'εναλλακτικός ακτιβισμός'.

    ReplyDelete
  8. Όπως και να το ονομάσετε παιδιά, εναλλακτική δημοσιογραφία ή εναλλακτικό ακτιβισμό, ασχολούμαστε και πάλι με πρόσωπα και ηγέτες, αντί να οργανωθούμε για την έναρξη του διαλόγου (ευχόμαστε) για το ασφαλιστικό. Θα έρθει σύντομα, και θα τελειώσει ακόμα πιο γρήγορα. Αντ' αυτού, ακούμε τη σάρα και τη μάρα από τους ψυχαναλυτές της πολιτικολογίας.

    Καλή η κριτική και η αυτοκριτική στην τηλεοπτική δημοσιογραφία των ημερών.

    Ερώτηση: Τους νέους που ψήφισαν ΛΑΟΣ (κατά πλειοψηφία ηλικίας 25-35 από σχετικά ευήμερες οικογένειες) και έδωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό στο κόμμα του Καρατζαφέρη πώς τους ερμηνεύουμε? Ποια είναι η πολιτική ανάλυση των μεγαλύτερων και σοφότερων επί αυτού?

    Το ποσοστό αποχής των νέων από τις εκλογές, την παντελή έλλειψη πολιτικής σκέψης και διάθεσης για συζήτηση πριν και μετά τις εκλογές πώς τις ερμηνεύετε?

    Αν είναι να αναλύσετε κάτι εδώ μέσα, ίσως θα έπρεπε αυτό να αφορά τη Γενιά των 700 Ευρώ και τη στάση της στις εκλογές, τις θέσεις της και πώς αυτές εκφράστηκαν στην κάλπη. Με βάση αυτά τα σημεία, πώς ερμηνεύετε το μέλλον της γενιάς αυτής και πώς μπορεί σταλήθεια να αφυπνιστεί, αν μπορεί κι αν θέλει?

    Βασιλιάδες πάνε κι έρχονται. Πρόσωπα και κόμματα μπορείτε να αναλύετε κάθε μέρα όλη μέρα. Αν θέλετε συνεχίστε έτσι, χάνετε όμως με την κουραστική πολιτικολογία την προσοχή των παιδιών που σε γενικές γραμμές επιτυχώς αντιπροσωπεύετε. Όσο χαζά και αδιάφορα και αμόρφωτα μπορεί να τα θεωρείτε μερικοί σοφότεροι εδώ μέσα.

    ReplyDelete
  9. Οι bloggers και η blogo-σφαιρα δεν συνιστούν ένα ομοιόμορφο κίνημα, ούτε είναι χώρος με ενιαία χαρακτηριστικά. Αυτό είναι φυσικό διότι υπάρχουν διαφόρων ειδών blogs.
    1.blogs που ασχολούνται με τεχνολογικά ζητήματα
    2.αμιγώς προσωπικά ημερολόγια
    3.εναλλακτικά δημοσιογραφικά blogs
    4.blogs προσωπικού κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού.
    5.blogs που συνδυάζουν τη συλλογική άποψη μιας ομάδας με δράσεις, είτε είναι παραδοσιακές grassroot δράσεις, όπως οι διαδηλώσεις, είτε είναι internet lobbying.

    Αυτή η πέμπτη κατηγορία συνιστά τα netroots, τίτλος που προέρχεται από τις ΗΠΑ και πιστώνεται κυρίω ς στους bloggers ακτιβιστές του Δημοκρατικού Κόμματος, Markos Miltitsas Jerome Armstrong οι οποίοι είχαν αναμειχθεί και στην εκστρατεία του Howard Dean και οι οποίοι διαμόρφωσαν μια συγκεκριμένη ιδεολογική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μπους.

    Στην Ελλάδα η διαδήλωση για το περιβάλλον στο Σύνταγμα μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένα μικρό netroot κίνημα με εκκίνηση από το διαδίκτυο και όχι αποκλειστικά από grassroot οργανώσεις.

    Η G700 έχοντας λάβει ενεργά μέρος σ' αυτή την ιστορία, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων της, είναι μέρος του ελληνικού netroot κινήματος υπέρ του περιβάλλοντος.

    Ταυτόχρονα το lobbying και η πετυχημένη τοποθέτηση του ζητήματος της γενιάς των 700 ευρώ στη δημόσια ατζέντα μπορεί κι αυτή να θεωρηθεί ως ένα μικρό netroot κίνημα με επιρροή στη δημόσια συζήτηση, με αποκλειστικό χώρο εκκίνησης μια διαδικτυακή κίνηση και όχι τις παραδοσιακές grassroot οργανώσεις.

    Θεωρούμε λοιπόν ότι αν και το κομμάτι-εργαλείο της "εναλλακτικής δημοσιογραφίας" εμπεριέχεται ως τύπος δράσης της κίνησης G700 ωστόσο δεν είναι αυτό το οποίο επιθυμούμε να κάνουμε αποκλειστικά. Κυρίως μας ενδιαφέρει η netroot διάσταση του blogging στην Ελλάδα

    ReplyDelete
  10. Kομφούκιε πως θα περιέγραφες με τρεις λέξεις την νέα γενια;

    ReplyDelete
  11. Τα ερωτήματα που έθεσε ο "αντε γειά..." είναι πολύ σημαντικά.

    Iσως η ανάλυση τέτοιων ζητημάτων θα έπρεπε να απασχολεί κατά κύριο λόγο μετεκλογικά αυτό το blog.

    ReplyDelete
  12. Α, δεν θα βάλω το λόγο μου σε καλούπι.
    Θα απαντήσω με τέσσερις λέξεις

    δλδ

    "ΕΝ ΤΑΞΕΙ, ΒΑΣΙΚΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ"

    ReplyDelete
  13. Δηλαδή, από αυτά που γράφει ο Κομφούκιος, η Γ700 δεν είναι μόνο πτωχή τοις χρήμασι, αλλά και τω πνεύματι.

    ReplyDelete
  14. ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΟΤΣΑΝΕΣ - ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

    1. Μίλησε ένας κύριος για την "μακαριστή" Αμαλία.
    Βρε καλά μου παιδιά, αφου ελληνικά ΔΕΝ γνωρίζετε, τις πομπώδεις ελληνικούρες αφήστε τες γι' αυτούς που τις αντέχουν.
    ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ αποκαλείται ΜΟΝΟ ένας ΝΕΚΡΟΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ. Οι υπόλοιποι, όταν πεθαίνουμε (όταν "φεύγουμε" κατά του ηλίθιους Ελληνες δημοσιογράφους και την culture PASOKesque) γινόμαστε μακαρίτες και μακαρίτισες.

    2. Θυμίζω σε μια από τις νεαρές κυρίες που μίλησε γα "ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ"
    Ο άνθραξ, mademoiselle, είναι ανόργανο στοιχείο που δεν εκπέμπεται, αλλά το CO2, το διοξείδιο του άνθρακα είναι αέριο και εκπέμπεται.

    ReplyDelete
  15. Φαντάζομαι, Κομφούκιε, πόσο διοξείδιο του άνθρακος θα εκπέμπει ο Καραμανλής ο Κωλόφαρδος.

    ReplyDelete
  16. Εσύ Κομφούκιε που έχεις μια άριστη numerical litteracy πως εξηγείς την κωλοφαρδία(την εκλογική,μη πάει ο νούς σου αλλού) του Καραμανλή με αριθμούς.

    ReplyDelete
  17. Αφήστε τώρα τους δημοσιογράφους.

    Η hostess δημοσιογράφος βοήθησε πολύ τους νέους αλλά αυτοί ΔΕΝ απέδωσαν τα αναμενόμενα.
    Ο δε κύριος Φυντανίδης έκανε πολλές σωστές παρατηρήσεις (υπαινιγμούς) δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να ΕΚΠΤΥΧΘΟΥΝ και να δώσουν ΣΤΙΓΜΑ, αλλά οι ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να δώσουν[στείλουν] ξεκάθαρο ΣΤΙΓΜΑ [ΜΗΝΥΜΑ] η μάλλον το ΜΗΝΥΜΑ που εστάλη ήταν
    "ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΥΦΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ!"

    Ο αδιαμφισβήτος star της εκπομπής ήταν ο κύριος Μητραλέξης-Γεωργακάκος. Συγκροτημένος, succinct, με Αριστοτελική λογική.

    ReplyDelete
  18. Η LE FIGARO γράφει:
    ...Η επιτυχία του Καραμανλή μοιάζει περισσότερο με μια ήττα που απεφεύχθη στο τσάκ.

    Εμείς,"ΒΑΣΙΚΑ", το λέμε ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑ.Εσείς πως το λέτε Γαλλικά;

    ReplyDelete
  19. Το spot Ντίνα-Μπάμπης ήταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ, θα έλεγα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ!!!!
    Αυτός που έγραψε το κείμενο είναι ο Ελληνας James Carville.
    Μπράβο μάγγα όποιος είσαι, μπράβο!!
    Επίσης συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη - ΑΨΟΓΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  20. @ rebel

    φυσικά πάντα μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν

    ReplyDelete
  21. Κινημα Για την Υπουργοποίηση της Έλενας Ραπτη
    September 19th, 2007
    Αγαπητέ αναγνώστη,

    δηλώνω πολύ στεναχωρημένος και απογοητευμένος. Ο αγαπητός μας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες το brand new κυβερνητικό σχήμα, που θα αναλάβει να πάρει την Ελλάδα και να την πάει μπροστά και εμάς θα μας πάρει απλά απο ….πίσω.

    Με παρρησία και μετά λόγου γνώσεως δηλώνω οτι τα οικονομικά-εκδοτικά-εφοπλιστικά συμφέροντα καθώς και οι σκοτεινές δυνάμεις των σιωνιστών και των μασόνων ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ την υπουργοποίηση της κυρίας Έλενας Ράπτη.

    Κυβερνητικές πηγές μου ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο με την ονομασία Υ.ΦΙ.ΜΟ. ( Υπουργείο Φιλανθρωπίας και Μόδας). Το υπουργείο θα είχε σαν σκοπό την διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και Gala μόδας καθώς και την τήρηση της αισθητικής τάξης των πολιτών. Στα σχέδια της παρολίγον υπουργού ήταν η δημιουργία ενός ειδικού διωκτικού σώματος με την ονομασία Αστυνομία Μόδας ή Fashion Police (κατά το ελληνικότερον) που θα είχε ως καθήκον την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των πολιτών που δεν θα ακολουθούσαν τις τρέχουσες επιταγές της μόδας.

    Η κυρία Ράπτη, συντετριμμένη απο το γεγονός, αναγκάστηκε να κλάψει με αποτέλεσμα να γεμίσει με μαύρη μάσκαρα το πανέμορφο πρόσωπο της ενώ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Κύκλοι απο το περιβάλλον της αναφέρουν πως πρόκειται για δάχτυλο της κύριας Μαριέττας Γιαννάκου. Η Έλενα φέρεται να είπε “Η δικτατορία της καρφίτσας δεν θα περάσει”.

    Ως εκ τούτου είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω την δημιουργία κινήματος για την υπουργοποίηση της Έλενας. Το κίνημα θα ονομάζεται ” Η Ωραία Ελένη” και μέλη θα μπορούν να είναι όλοι οι Έλληνες που πιστεύουν και αγωνίζονται για μια Ελλάδα γεμάτη Gucci, Prada και Ralph Lauren. Δήλωσε συμμετοχή τώρα!

    ReplyDelete
  22. @ "βασικά,εντάξει.."

    Sta gallika eina 3ekole

    me accent grave

    ReplyDelete
  23. Η hostess και ο κ. Φυντανίδης έδωσαν μια εξαιρετική ευκαιρία στον φωτογενή, αλλά άχρουν, κ. Δημήτρη Γκούγκλα της G700, που έδινε την εντύπωση ότι απήγγειλλε αντί να συζητεί.

    Του δόθηκε ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία και την έχασε. Μίλαγε, μίλαγε, μίλαγε.. και στο τέλος τον διέκοψε η κοπελιά.

    Η ορθή απάντησή του εκείνη την στιγμή θα ήταν:

    "Κάποτε οι ιδεολογίες είχαν σημασία και είχαν απήχηση αφού οι λαοί αντιμετώπιζαν όχι μόνο έλλειψη βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών αλλά ΚΑΙ πρόβλημα επιβίωσης, δλδ ζωής vs. θανάτου. Αφού σήμερα έχουν ικανοποιηθεί πολύ περισσότερα από τις βασικές ανάγκες και έχουμε απόλυτη ελευθερία στην έκφραση, σημασία έχουν πλέον οι μεθοδοι διαχείρισης των πόρων ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι.
    Αυτό, λοιπόν, που προτείνουμε είναι ΔΙΚΑΙΗ και ΦΙΛΙΚΗ προς τον ΑΝΘΡΩΠΟ, και ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ προς το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
    ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ διαχειριση των ΠΟΡΩΝ
    και ειδικότερα, δίνουμε έμφαση στην ποιότητα ζωής καισε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

    ΚΑΙ θα μπορούσε να επεξηγήσει περαιτέρω ορισμένα σημεία, αν είχε χρόνο.

    Αντ' αυτού ο κ. Γκούγκλας έδωσε την αίσθηση ότι η G700 είναι μια ηλικιακή συντεχνία που εποκεντρώνει στο μήνυμα-νόημα του τίτλου της, δλδ στους παράδες!

    ReplyDelete
  24. as zouses me 700 re Komfoukie k 8a blepame pou 8a epikentrwnes k sy

    ReplyDelete
  25. Πλανάσαι πλάνην οικτράν και μεγάλην μάγγα.
    Είχα πάρει πτυχίο ιατρικής Αθηνών με άριστα (ακούς; άριστα) στα 23 μου, μίλαγα άψογα ελληνικά, άψογα αγγλικά, άψογα γαλλικά ΚΑΙ όμως επί 2 χρόνια μέχρι να φύγω από τη χώρα, ήμουνα ΑΜΙΣΘΟΣ ειδικευόμενος βοηθός!!!
    Ειδικευόμουν και συγχρόνως έκανα διδακτορικό, συγκεκριμένα πειράματα από 7 το απόγευμα μέχρι τις 3 το πρωί δυό φορές την εβδομάδα. ΟΛΑ αυτά ΔΩΡΕΑΝ, μηδέ καν αντί "πινακίου φακής".

    ReplyDelete
  26. Αφού σήμερα έχουν ικανοποιηθεί πολύ περισσότερα από τις βασικές ανάγκες

    Define "βασικές ανάγκες". Υπάρχει ο έφηβος που μεγαλώνει στο Κερατσίνι και στο Ζεφύρι και υπάρχει και ο έφηβος που μεγαλώνει στην Εκάλη και στην Πολιτεία. Όσο υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ του τρόπου ζωής των τόσο οι ιδεολογίες θα εξακολουθούν να υπάρχουν - όποια μορφή και αν παίρνουν.

    ReplyDelete
  27. Πλανάσαι πλάνην οικτράν και μεγάλην μάγγα.
    Είχα πάρει πτυχίο ιατρικής Αθηνών με άριστα (ακούς; άριστα) στα 23 μου, μίλαγα άψογα ελληνικά, άψογα αγγλικά, άψογα γαλλικά ΚΑΙ όμως επί 2 χρόνια μέχρι να φύγω από τη χώρα, ήμουνα ΑΜΙΣΘΟΣ ειδικευόμενος βοηθός!!!
    Ειδικευόμουν και συγχρόνως έκανα διδακτορικό, συγκεκριμένα πειράματα από 7 το απόγευμα μέχρι τις 3 το πρωί δυό φορές την εβδομάδα. ΟΛΑ αυτά ΔΩΡΕΑΝ, μηδέ καν αντί "πινακίου φακής".


    Έτερον εκάτερον:
    (i) Το 1970 δεν είναι συγκρίσιμο με το 2007.
    (ii) Η ειδίκευση των ιατρών ή/και το διδακτορικό είναι ιδιάζουσα περίπτωση εργασίας.
    (iii) Οι ανισότητες στο εισόδημα (όπως ορίζονται μαθηματικά) δεν ήταν τόσο μεγάλες τότε όσο είναι τώρα.
    (iv) Ο παράγων "υποστήριξη από την οικογένεια" δεν ελήφθη υπόψη.

    κλπ.

    ReplyDelete
  28. Ετερον εκατέρωθεν περικαλώ

    ReplyDelete
  29. οι ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να δώσουν[στείλουν] ξεκάθαρο ΣΤΙΓΜΑ [ΜΗΝΥΜΑ] η μάλλον το ΜΗΝΥΜΑ που εστάλη ήταν
    "ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΥΦΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ!"


    Όποιος θέλει να δουλέψει... οι πόρτες είναι ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα. Δεδομένης δε της ευκολίας για αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας την σήμερον, ένας ικανός νέος μπορεί κάλλιστα να αναζητήσει την επαγγελματική και ψυχική του γαλήνη εκτός Ελλάδας. Ανάμεσα στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα, ο νέος εκεί θα έχει την ευκαιρία να δει γυμνό τον ξεπεσμό μας.

    ReplyDelete
  30. Anonymous said...
    Αφού σήμερα έχουν ικανοποιηθεί πολύ περισσότερα από τις βασικές ανάγκες

    Define "βασικές ανάγκες".

    YOU do so. Θα μας πεις εσύ ΤΙ εκλαμβάνεις ως βασικές ανάγκες και ΤΟΤΕ, και ΜΟΝΟ τότε, σου υπόσχομαι ότι θα απαντήσω με λεπτομέρειες.
    ΚΑΙ θα γίνει το ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.

    ReplyDelete
  31. Αφού σήμερα έχουν ικανοποιηθεί πολύ περισσότερα από τις βασικές ανάγκες

    Define "βασικές ανάγκες".

    YOU do so. Θα μας πεις εσύ ΤΙ εκλαμβάνεις ως βασικές ανάγκες και ΤΟΤΕ, και ΜΟΝΟ τότε, σου υπόσχομαι ότι θα απαντήσω με λεπτομέρειες.
    ΚΑΙ θα γίνει το ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.


    Άτοπον. Ζητώ επεξήγηση του μάλλον ασαφούς όρου "βασικές ανάγκες" από αυτόν που τον χρησιμοποίησε πρώτος για την κατανόηση του επιχειρήματός του.

    Έτσι απλά.

    ReplyDelete
  32. Katalaba Komfoukie, hsoun megalo fyto! Piano epaizes kokona mou?

    ReplyDelete
  33. Κομφούκιε μας δουλεύεις; Αφού προχθές μας είπες ότι ήσουν ακόμα νεοσύλλεκτος όταν ήρθε η ώρα να υποστηρίξεις το διδακτορικό σου και βγήκες με ειδική άδεια (και υπηρετούσες και στο Ναυτικό γιατί σε συνόδευαν ναυτονόμοι). Δηλαδή έκανες ειδίκευση και διδακτορικό καθώς υπηρετούσες τη θητεία σου στο Σώμα που παραδοσιακά υπηρετούν όσοι έχουν πολύ, μα πολύ μεγάλο μέσο (αλήθεια, πού έκανες τη θητεία σου; στην Πατριάρχου Ιωακείμ;) και θες να σε κατατάξουμε σε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, παρά τα εφόδια που έχουν αποκτήσει και να πάρουμε τις απόψεις σου σοβαρά; Σήμερα ο κόσμος τελειώνει την Ιατρική Αθήνας, παίρνει διδακτορικό και ειδίκευση και πάλι δουλειά δε βρίσκει.

    Δε φτάνει που δεν έχεις καμιά ηλικιακή σχέση με τους Γ700, δεν έχεις και καμιά απολύτως ιδέα για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα στην Ελλάδα και παρόλα αυτά επιμένεις να γράφεις ό,τι μπαρούφα σου κατέβει, 9 στις 10 φορές εκτός θέματος.

    ReplyDelete
  34. @anonymous
    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Έτερον εκάτερον:
    (i) Το 1970 δεν είναι συγκρίσιμο με το 2007.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Εξελικτικά ασφαλώς, αλλίμονο κι αν δεν είχαν γίνει βήματα προόδου. Τηρουμένων, όμως, των αναλογιών, δλδ σε σύγκριση με τους τότε μεσήλικες, οι ΝΕΟΙ ήσαν σε εξ ίσου κακή ίσως δε και χειρότερη κατάσταση. Ο μακαρίτης Γεννηματάς, με δύο παιδιά στα 27 του, δούλευε στην Αγροτική Τράπεζα ως μηχανικός, όχι απλός υπάλληλος, και παρότι διατηρούσε και γραφείο το βράδυ, στις 20 του μήνα έπαιρνε τηλέφωνο τη μάνα του και έλεγε "Μαμά λεφτά ξεμείναμε".

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    (ii) Η ειδίκευση των ιατρών ή/και το διδακτορικό είναι ιδιάζουσα περίπτωση εργασίας.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Λάθος. Οι γιατροί έχουν ΚΑΙ αυτοί αξιοπρέπεια αλλά και στομάχι να ταϊσουν ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    (iii) Οι ανισότητες στο εισόδημα (όπως ορίζονται μαθηματικά) δεν ήταν τόσο μεγάλες τότε όσο είναι τώρα.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Ακριβώς το αντίθετο. Τότε, οι αστοί έμεναν σε σπίτια τουλάχιστον 200τμ και οι φτωχοί σε τρώγλες με κουρελού αντί για πόρτα. Τώρα, όλος ο λαός στο χωριό των προγόνων μου έχει σπίτι 150τμ και ΑΝΩ, με καλοριφέρ και όλα τα accoutrements.
    Oσο για τους νέους, τότε διοριζόντουσαν με 1.200 δραχμές το μήνα ενώ, πες, ένας διευθυντής υπουργείου έπαιρνε 3.500 δραχμές. Τώρα, ένας πρωτοδιοριζόμενος παίρνει 700, ενώ ο διευθυντής στο υπουργείο παίρνει 1.500 ευρώ. ΑΡΑ τώρα οι νέοι είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    (iv) Ο παράγων "υποστήριξη από την οικογένεια" δεν ελήφθη υπόψη.

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Τότε η οικογένεια αναγκαζόταν να επιχορηγεί συχνά κατά 100% τον νέο, τώρα η επιχορήγηση είναι 50-60% του bugdet του νέου.

    ReplyDelete
  35. Komfoukie o pateras mou pantws den eixe lefta k den katafere na teleiwsei iatrikh. egw pantws eimai bankeras sto city k ton ektimw poly ton para.

    ReplyDelete
  36. Πρίγκιπας της Δυτικής Οχθης said...

    Κάνεις μιά συζήτηση προσωπικού χαρακτήρα που, είμαι βέβαιος, ουδένα ενδιαφέρει. Αλλά, επειδή με θίγει, έχω δικαίωμα να απαντήσω και ζητώ, εκ των προτέρων, συγγνώμη από τους bloggers.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Κομφούκιε μας δουλεύεις;
    Αφού προχθές μας είπες ότι ήσουν ακόμα νεοσύλλεκτος όταν ήρθε η ώρα να υποστηρίξεις το διδακτορικό σου και βγήκες με ειδική άδεια (και υπηρετούσες και στο Ναυτικό γιατί σε συνόδευαν ναυτονόμοι).
    ΑΠΑΝΤΩ:
    ΔΕΝ σε δουλεύω καθόλου.
    Επειδή ήμουνα νεοσύλλεκτος, δεν μπορούσα να βγω παρά μόνο για να πάω σε κηδεία αμέσου συγγενούς ή κάποιο άλλο πολύ σημαντικό γεγονός. Και δόθηκε άδεια με πολλά βάσανα και πήγα τελικά με συνοδεία.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Δηλαδή έκανες ειδίκευση και διδακτορικό καθώς υπηρετούσες τη θητεία σου στο Σώμα που παραδοσιακά υπηρετούν όσοι έχουν πολύ, μα πολύ μεγάλο μέσο (αλήθεια, πού έκανες τη θητεία σου; στην Πατριάρχου Ιωακείμ;)
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Το αυθαίρετο συμπέρασμα είναι δικό σου.
    Πήρα το πτυχίο μου. Κατόπιν, έκανα αγροτικό (που λογίσθηκε και ως έτος ειδίκευσης), όπως γίνεται ΚΑΙ σήμερα και ισχύει για όλους. Αμέσως μετά, άρχισα ειδικότητα και συγχρόνως διδακτορικό και σε 2 χρόνια είχα τελειώσει. Και ΑΦΟΥ τελείωσα, πήγα ΚΑΙ στο Ναυτικό ΕΝΩ είχα το τρόπο να φύγω από την Ελλάδα χωρίς να υπηρετήσω, δεδομένου ότι ΔΕΝ είχα σκοπό να επιστρέψω.
    Συμπερασματικά, όταν άρχισα θητεία, είχα τελειώσει και ειδκότητα και διδακτορικό.
    Τα λαϊκιστικά, λοιπόν, "περί μέσων" που περιγράφεις είναι αποκύημα της φαντασίας σου, wishful thinking (ελληνιστί, ευσεβείς πόθοι).

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    ... έχονταςκαι θες να σε κατατάξουμε σε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, παρά τα εφόδια που έχουν αποκτήσει και να πάρουμε τις απόψεις σου σοβαρά; Σήμερα ο κόσμος τελειώνει την Ιατρική Αθήνας, παίρνει διδακτορικό και ειδίκευση και πάλι δουλειά δε βρίσκει.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    ΔΕΝ είμαι ήρωας, και δεν παριστάνω τον ήρωα. Δεν γεννήθηκα φτωχός, αλλά ούτε και μου χαρίσθηκε τίποτα.
    Και ΝΑΙ, κύριε.
    Αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες όπως ο καθένας ΚΑΙ τότε ΚΑΙ σήμερα.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Δε φτάνει που δεν έχεις καμιά ηλικιακή σχέση με τους Γ700
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Δεν νομίζω ότι οι ηλικίες προσδιορίζουν τους ανθρώπους. Υπάρχουν νέοι, όπως οι Νεολαίοι πολλών κομμάτων, που πάσχουν από ΠΡΟΓΗΡΙΑ και "γεροι" με ριζοσπαστικές ιδέες που συναρπάζουν. Το επιχείρημά σου, λοιπόν, είναι discriminatory (διακρισιακό), αντιδημοκρατικό, αλλά, δυστυχώς, και ενδεικτικό του τρόπου σκέψης αρκετών, νέων και γέρων ομού.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    ... δεν έχεις και καμιά απολύτως ιδέα για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα στην Ελλάδα
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Διαβάζω ηλεκτρονικά όλες τις εφημερίδες και όταν είμαι στην Αθήνα πηγαίνω ΚΑΙ στα ερευνητικά ιδρύματα, ο ίδιος επί τόπου, οσάκις τα δημοσιευμένα στοιχεία τους δεν συντάσσονται με τα συμπεράσματά τους και κάνω και καυγάδες για αθέμιτο και κατευθυνόμενο επηρεασμό της κοινής γνώμης και ειδικά των νέων.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    και παρόλα αυτά επιμένεις να γράφεις ό,τι μπαρούφα σου κατέβει, 9 στις 10 φορές εκτός θέματος.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Αν και κάνεις προσωπική επίθεση με αθέμιτους τρόπους, δλδ εν ανωνυμία και επικαλούμενος ψεύδη, ήτοι απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα (attempt to character assassinate) σου απάντησα, διότι διδάχθηκα στας Αμερικάς να ΜΗΝ αγνοώ κανένα. Το αν αυτά που λέω είναι μπαρούφες, είναι η γνώμη σου, που σέβομαι. Κατ ελάχιστον, όμως, σου υπενθυμίζω ΟΤΙ το διαδίκτυο προσφέρει μια υπέροχη ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Δηλαδή, από τη μιά μπορεί ο καθείς να λέει ο,τιδήποτε, από την άλλη, ο κάθε αναγνώστης του blog έχει την δυνατότητα να κάνει επιλεκτικώς comment collapse στην λογοσειρά.
    Ετσι, και εγώ μπορώ να πω όσα θέλω και εσύ να με "κόψεις" so to speak.
    Προφανώς, λοιπόν, ο πόλεμός σου είναι ενδεικτικός, αν όχι αποδεικτικός, ΦΟΒΟΥ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΔΙΑΒΑΣΘΟΥΝ!

    ReplyDelete
  37. Αλλαξε
    "Πρίγκιπας της Δυτικής Οχθης said..."
    σε
    "@ Πρίγκιπας της Δυτικής Οχθης"

    ReplyDelete
  38. Komfoukie ti phd ekanes se 2 xronia? mas douleyeis? egw o malakas giati ekana 4 dld?

    ReplyDelete
  39. @ Anonymous
    "Αφού σήμερα έχουν ικανοποιηθεί πολύ περισσότερα από τις βασικές ανάγκες

    Define "βασικές ανάγκες". "

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ορίσει κανείς ΤΙ είναι βασικές ανάγκες.
    Πολλοί εδώ θα απαντούσαν σαρκαστικά στην εμφανώς προκλητική ερώτηση, λέγοντας για τους σημερινούς νέους ότι οι βασικές τους ανάγκες περιλαμβάνουν "παπούτσια Ferragamo, γραβάτες Hermes και διακοπές στην Μύκονο".
    Εγώ ΔΕΝ συμφωνώ με τέτοιου είδους στερεότυπες και δηλωτικές προκατάληψης απαντήσεις, διότι πράγματι υπάρχουν άνθρωποι με περιορισμένα μέσα, ΑΛΛΑ ακόμα και αν ο στερούμενος είναι ΜΟΝΟ ένας οφείλω να τον σεβασθώ.

    Θα δώσω λοιπόν μια σύντομη περιεκτική απάντηση, αφού το "λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν".
    ΙΣΤΟΡΙΚΑ, σε χώρες όπου ΔΕΝ έχουν ικανοποιηθεί οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου, παρατηρείται μαζική ΝΕΤ μετανάστευση προς τα ΕΞΩ, ενώ σε χώρες που έχουν ικανοποιήσει τα βασικά προβλήματα των πολιτών τους, υπάρχει μαζική ΝΕΤ μετανάστευση προς τα ΕΣΩ.

    ΑΥΤΟΣ ο ορισμός είναι δικός μου αλλά είμαι σίγουρος πως θα συμφωνούσαν ΟΛΟΙ οι Διεθνείς Οργανισμοί επ αυτού.

    How about that!!!!

    ReplyDelete
  40. @κομφούκιος

    Oσο για τους νέους, τότε διοριζόντουσαν με 1.200 δραχμές το μήνα ενώ, πες, ένας διευθυντής υπουργείου έπαιρνε 3.500 δραχμές. Τώρα, ένας πρωτοδιοριζόμενος παίρνει 700, ενώ ο διευθυντής στο υπουργείο παίρνει 1.500 ευρώ. ΑΡΑ τώρα οι νέοι είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση.


    Με αυτήν τη δήλωση για τις αμοιβές των διεθυντών υπουργείων, γίνεται προφανής η επαφή σου με την πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  41. Gia pes mas esy file poso pernei o dieuthyntis na kseroyme poso tha paroume meta 20 xronia

    ReplyDelete
  42. Προβοκατούρ ο άλλος μιλάει με αριθμούς. Μίλα λοιπον και συ με αριθμούς για να καταλάβω και άσε με να βγάλω συμπερασμα εγω μονος και οχι εσυ για μενα.
    Τους πασοκοφασισμούς σου αλλού μαγγα.

    ReplyDelete
  43. Καλά τα λέει ο πιάτσας.
    Πασόκια πότε θα μάθετε να μιλάτε σαν άνθρωποι και όχι σαν προβοκάτορες και υβριστές; και πότε θα ξεχάσετε ότι δεν σας έχω δώσει εξουσιοδότηση να σκεφτόσαστε για μένα.
    ουστ !!!!

    ReplyDelete
  44. Komfoykie simera edoses recital. Den sou leo tipota. Tora tha tous piasoune epiliptikoi spasmoi apo ti lyssa. E re plakes.

    ReplyDelete
  45. Μάλιστα. Θίχτηκε το αλάθητο του Κομφούκιου και ξεσηκώθηκαν τα εξαπτέρυγα. Σύμφωνα με όσα ξέρω τμηματάρχες δημόσιων υπηρεσιών έχουν μισθούς >2500 Ευρώ. Οι προϊστάμενοι τους φαντάζομαι όλο και κάτι παραπάνω παίρνουν (εκτός αν διαφωνείτε και σ' αυτό). Προς αποφυγή παρεξηγήσεων είμαι ιδιωτικός υπάλληλος των λίγο παραπάνω από 700 Ευρώ.

    ReplyDelete
  46. Στο σχόλιό μου της 19/9/07 στις 6:01pm
    Αλλαξε:
    "..... που έδινε την εντύπωση ότι απήγγΕΙλλε αντί να συζητεί."
    σε
    "....που έδινε την εντύπωση ότι απήγγΕλλε αντί να συζητεί."

    Πρόκειται για παρατατικό χρόνο.

    Ευχαριστώ τον διαπρεπή νομικό κύριο Νίκο Γ. για το ηλεκτρονικό μήνυμα και την διόρθωση.

    ReplyDelete
  47. @ Anonymous
    "www.pasokneaallagi.blogspot.com

    Για ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. λαϊκής βάσης. Για να παραμείνει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ηγέτης του κινήματος. Για την Ενωμένη Αριστερά.

    Για την θωράκιση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.

    Για τη Νέα Αλλαγή μαζί με τον ηγέτη της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης Γιώργο Α. Παπανδρέου.

    Για την ανατροπή των σχεδίων διάβρωσης του κινήματος από την Δεξιά.

    Για τον Σοσιαλισμό

    Για τη Λαϊκή Κυριαρχία

    Για την Εθνική Ανεξαρτησία

    Μια ανοικτή πρόσκληση στα μέλη και τους φίλους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί η ιδεολογική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ."

    Παληά, στις ονομαστικές γιορτές ανταλλάσσονταν επισκέψεις. Πήγαινες και η κυρία του σπιτιού έβγαζε φοντάν και λικέρ, συνήθως κουμ κουάτ. Η επισκέπτρια λοιπόν ή έπαιρνε ή απαντούσε "ευχαριστώ δεν είμαι φίλος"!!!

    ΕΤΣΙ, λοιπόν, και σήμερα ο Λαός ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ.

    Ας το πούμε ΑΛΛΗ μια φορά προς ΕΜΠΕΔΩΣΗ.

    1. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟ
    2. Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είναι passe'και declasse'
    3. O Bενιζέλος είναι αισχρός λαϊκιστής, passe' και declasse'
    4. Ο Λοβέρδος είναι αισχρός
    λαϊκιστής, passe' και declasse'

    ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
    Από την στάχτη, de novo.

    ZHTΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

    ReplyDelete
  48. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ Ο k. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, Ο ΜΟΝΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

    Μπράβο στο Site

    ReplyDelete
  49. ΚΑΙ ξέχασα να σας πω και ΚΑΤΙ άλλο σήμερα.
    ΟΠΟΙΟΣ απο ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ μέσα από την ΒΟΥΛΗ με Νόμους ΚΑΙ ΤΕΡΤΙΠΙΑ θα ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ το ΕΠΓΓΑΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,
    ΘΑ ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙ ΑΠΑΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

    ReplyDelete
  50. ΙΣΤΟΡΙΚΑ, σε χώρες όπου ΔΕΝ έχουν ικανοποιηθεί οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου, παρατηρείται μαζική ΝΕΤ μετανάστευση προς τα ΕΞΩ, ενώ σε χώρες που έχουν ικανοποιήσει τα βασικά προβλήματα των πολιτών τους, υπάρχει μαζική ΝΕΤ μετανάστευση προς τα ΕΣΩ.

    Ενδιαφέρον. Ωστόσο στον ορισμό αυτό υπεισέρχονται και άλλες παράμετροι: μία από αυτές έχει να κάνει με το πόσο "ανοιχτή" είναι μιά χώρα σε σχέση με τον έξω κόσμο. Δεν θα μπορούσε εύκολα να ισχυριστεί κάποιος πως η Αλβανία της εποχής του Χότζα, για παράδειγμα, από την οποία δεν έφευγε ούτε κουνούπι, ήταν μια χώρα που είχε ικανοποιήσει τις βασικές της ανάγκες.

    Είμαι σίγουρος πως κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι (που ίσως διαβάζουν) θα μπορούσαν να διατυπώσουν τις αποδεκτές επιστημονικά απόψεις για τον ορισμό της έννοιας "basic needs".

    Θα εκφράσω μιαν άποψη που βασίζεται σε οικονομικές παραμέτρους. Αυτοί που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ταυτίζονται με εκείνους των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο φτώχειας. Αν δεχτούμε τον ορισμό αυτό, τότε, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, παρατηρούμε πως το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα της ΕΕ (20% για το 2005, μαζί με Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-15 αλλά και της ΕΕ-25 είναι 16%). [το ακριβές ποσοστό για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί σε 19.6% το οποίο στρογγυλοποιείται σε 20%]

    Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (κλικ εδώ) είναι ενδιαφέρον να δούμε πως αυτό κατανέμεται στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Παρατηρούμε πως στους άνω των 65 ετών είναι 27.9% και στους 16-24 ετών είναι 22.7% (πάνω από τον μέσο όρο). Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Bottom line:
    (i) οι βασικές ανάγκες δεν είναι διαχρονική σταθερά.
    (ii) χρησιμοποιώντας τον εισοδηματικό ορισμό της φτώχειας για να προσδιορίσουμε τις βασικές ανάγκες, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού που κινούνται κάτω από το ανεκτό εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση.

    Τέλος, σε σχέση με το αρχικό επιχείρημα περί μετανάστευσης. Ακόμη και αν εξετάζαμε αυτή την ένδειξη, το Ελλαδικό κρατίδιο αδυνατεί να προσδιορίσει τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε χώρες της ΕΕ.

    ReplyDelete
  51. ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Έτερον εκάτερον:
    ...
    ΑΠΑΝΤΩ:

    Δε νομίζω πως υπάρχει ουσιαστική διαφωνία. Τελικά είναι μάλλον αποδεκτές οι διαφορές. Φυσικά, θα αποφύγω αντιεπιστημονικές πρακτικές για την τεκμηρίωση επιχειρημάτων με παραδείγματα του τύπου "ο θείος Γιώργος τότε..." ή "όπως θυμάμαι τα σπίτια στο χωριό...".

    Ένα μόνο πράγμα: ξανά με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η ανισοκατανομή εισοδήματος (χρησιμοποιώντας το συντελεστή Gini - κλικ εδώ οι μη γνωρίζοντες) είναι στο 33% στην Ελλάδα (όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-15 είναι 30% και της ΕΕ-25 είναι 31%). Αν προσπαθήσουμε να υπολογίσουμε το συντελεστή αυτό για την Ελλάδα προ 35 ή 70 ετών ο Κομφούκιος έχει μάλλον δίκιο: η ανισοκατανομή θα ήταν μάλλον πιο έντονη. Η ανεπιτυχής διατύπωση του αρχικού σχολίου μου ("Οι ανισότητες στο εισόδημα ... δεν ήταν τόσο μεγάλες τότε όσο είναι τώρα") οφείλεται στο ότι είχα κατά νου το κομμάτι εκείνο του πληθυσμού που ήταν πέρα της ανώτατης εισοδηματικής τάξης. Είναι το τμήμα εκείνο στο οποίο παρατηρήθηκαν τεράστιες αλλαγές και μετατοπίσεις τα τελευταία 25 χρόνια (και ελέω ΠΑΣΟΚ) και το οποίο έχει δώσει την εντύπωση πως αντίστοιχες αλλαγές θα συμβαίνουν ες αεί... Τέλος πάντων, ελλείψει συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων, σταματώ εδώ.

    ReplyDelete
  52. Κομφούκιε

    μας είπες ότι φερόμαστε ως ηλικακή συντεχνία. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

    Είμαστε ηλικιακή συντεχνία. Αυτό δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, παρά το γεγονός ότι διαβάζεις το blog από τον πρώτο μήνα της ίδρυσής του. Βάλτο καλά στο μυαλό σου αυτό το πράγμα. Στο έχουμε ξαναπεί. Είμαστε σκληρή ηλικιακή συντεχνία. Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται απαραίτητα μ'άυτα της δικής σου γενιάς. Ούτε μιλάμε από τη θέση ασφάλειας των "haves-haves-haves" ή αυτών που έχουν τουριστική σχέση με την πατρίδα. Εμπέδωσέ το. Αν δεν σου αρέσουν οι συντεχνίες, ο ακτιβισμός, η πολιτική δράση τότε μπορείς να συμμετέχεις σε κάτι πιο ανάλαφρο και ακαδημαϊκό, εκτός της G700.

    Μας είπες επίσης φλύαρους -"μίλαγε,μίλαγε,μίλαγε"

    Μα καλέ μας άνθρωπε, πρώτον, κανείς από εμάς δεν έχει βγει ποτέ του στην τηλεόραση συνεπώς δεν έχουμε εμπειρία.

    Δεύτερον, έχεις θράσσος να μιλάς για φλυαρία τη στιγμή που είσαι ο νούμερο ένα φλύαρος, με σοβαρό πρόβλημα αυτοσυγκράτησης των παρορμήσεών σου στο blog.

    Για τα netroots έχει κάποια άποψη;

    ReplyDelete
  53. ΚΑΙ ξέχασα να σας πω και ΚΑΤΙ άλλο σήμερα.
    ΟΠΟΙΟΣ απο ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ μέσα από την ΒΟΥΛΗ με Νόμους ΚΑΙ ΤΕΡΤΙΠΙΑ θα ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ το ΕΠΓΓΑΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,
    ΘΑ ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙ ΑΠΑΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.


    Αμήν.

    ReplyDelete
  54. Σήμερα ο κόσμος τελειώνει την Ιατρική Αθήνας, παίρνει διδακτορικό και ειδίκευση και πάλι δουλειά δε βρίσκει.

    Αμα το διδακτορικό δεν είναι ανταγωνιστικό διεθνώς, τι να περιμένει κανείς; Διότι δεν μπορώ να δεχτώ πως κάποιος με καλή έρευνα και δημοσιεύσεις δεν είναι περιζήτητος από τα καλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Φυσικά, αν η έρευνα είναι κατάλληλη μόνο για το Συνέδριο Άνω Ψωροκώσταινας τι να περιμένει κανείς...

    ReplyDelete
  55. Α και για να μην το ξεχάσουμε. Είπες αφήστε τους δημοσιογράφους. Δεν αφήνουμε κανέναν. Η εκπομπή ήταν πρόχειρα οργάνωμένη και το στήσιμό της ανάλαφρο.

    ReplyDelete
  56. Επίσης πολύ ανωνυμία έπεσε. Βάλε έστω κάποιο ψευδώνυμο.

    ReplyDelete
  57. Είμαστε ηλικιακή συντεχνία. Αυτό δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, παρά το γεγονός ότι διαβάζεις το blog από τον πρώτο μήνα της ίδρυσής του. Βάλτο καλά στο μυαλό σου αυτό το πράγμα. Στο έχουμε ξαναπεί. Είμαστε σκληρή ηλικιακή συντεχνία. Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται απαραίτητα μ'άυτα της δικής σου γενιάς. Ούτε μιλάμε από τη θέση ασφάλειας των "haves-haves-haves" ή αυτών που έχουν τουριστική σχέση με την πατρίδα. Εμπέδωσέ το. Αν δεν σου αρέσουν οι συντεχνίες, ο ακτιβισμός, η πολιτική δράση τότε μπορείς να συμμετέχεις σε κάτι πιο ανάλαφρο και ακαδημαϊκό, εκτός της G700.

    Κρίμα. Ο στόχος - ήθελα να πιστεύω - πως ήταν (και παραμένει) η καταπολέμηση εκείνων των φαινομένων υστέρησης που καταταλαιπωρούν τη χώρα. Όχι η δημιουργία μιάς ακόμη συντεχνίας που απλά διεκδικεί μερίδιο στην πίτα ενός ιδιόμορφου παρεΐστικου ελληνικού καπιταλισμού.

    ReplyDelete
  58. @ άντε γεια

    είπες
    "Ερώτηση: Τους νέους που ψήφισαν ΛΑΟΣ (κατά πλειοψηφία ηλικίας 25-35 από σχετικά ευήμερες οικογένειες) και έδωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό στο κόμμα του Καρατζαφέρη πώς τους ερμηνεύουμε? Ποια είναι η πολιτική ανάλυση των μεγαλύτερων και σοφότερων επί αυτού?

    Το ποσοστό αποχής των νέων από τις εκλογές, την παντελή έλλειψη πολιτικής σκέψης και διάθεσης για συζήτηση πριν και μετά τις εκλογές πώς τις ερμηνεύετε?"

    Δεν έχουμε ακόμα μελετήσει τη διάρθρωση της ψήφου ανά ηλικιακή κατηγορία, όμως έχουμε την αίσθηση ότι σε γενικές γραμμές οι νέοι ψήφισαν μηδενιστικά, απαξιωτικά, συντηρητικά, με κριτήριο την αντι-ψήφο και την ανάγκη διαμαρτυρίας. Φυσικά πολλοί δεν πήγαν καν να ψηφίσουν γεγονός που δείχνει μια συνειδητά απαξιωτική στάση απέναντι στην πολιτική.

    ReplyDelete
  59. Κρίμα που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πολιτική δράση από την ακαδημαϊκή ανάλυση.

    ReplyDelete
  60. Την παρεοκρατική οικονομία, για να την πολεμήσεις, χρειάζεται πρώτα απ'όλα να αφυπνιστείς, να οργανωθείς ο ίδιος σε ομάδα γνώμης δράσης, πίεσης , και να διεκδικήσεις τα συμφέροντά σου απέναντι στις εγωιστικές παρέες με αγωνιστικό τρόπο. Διαφορετικά χωρίς ομάδα και πολεμική διάθεση, χωρίς κοινωνική αναφορά, χωρίς να προσδιορίζεσαι κοινωνικά, χωρίς συλλογική ταυτότητα, γίνεσαι ένας από τους χιλιάδες σχολιαστές του καφέ και του καναπέ (έχουμε πολλούς τέτοιους) αφήνοντας τους πιο οργανωμένους να διαμορφώνουν το μέλλον σου για εσένα χωρίς εσένα.

    ReplyDelete
  61. @anonymous

    Είπες:

    "Σήμερα ο κόσμος τελειώνει την Ιατρική Αθήνας, παίρνει διδακτορικό και ειδίκευση και πάλι δουλειά δε βρίσκει"

    Αλήθεια γνωρίζεις τον λόγο;

    Ελπίζω να γνωρίζεις ότι η χώρα μας είναι η πιο τεχνοφοβική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Θα μου πεις βέβαια τί σχέση έχει αυτό με την αποκατάσταση των πτυχιούχων...

    Μα τα διδακτορικά στις Θετικές Επιστήμες και στις Τεχνολογικές Επιστήμες, είναι πάνω σε σύγχρονους τομείς της Επιστήμης!

    Από πότε η χώρα μας ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση των κατόχων τέτοιων πτυχίων;

    Να σου δώσω ένα παράδειγμα:

    Εάν κάποιος κάνει ένα διδακτορικό πάνω στην Μοριακή Φυσική, ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι τα laser. Με λίγα λόγια βγαίνει Laserας! Στην Ελλάδα, αυτός ο άνθρωπος μπορεί να δουλέψει μόνο ως ακαδημαϊκός, άντε ως ερευνητής στο Ι.Τ.Ε. στην Κρήτη.

    Στην Αγγλία όμως,θα μπορέσει να δουλέψει σ' ένα πλήθος εταιριών, που χρησιμοποιούν τα laser ως εργαλείο παραγωγής ή και έρευνας.

    Εν κατακλείδι,

    Ένα καλό διδακτορικό μπορεί ν' αξιοποιηθεί και τα εκτιμηθεί πολύ εύκολα.... στο εξωτερικό.

    ReplyDelete
  62. Ένα καλό διδακτορικό μπορεί ν' αξιοποιηθεί και τα εκτιμηθεί πολύ εύκολα.... στο εξωτερικό.

    Αν όμως δεν είναι καλό το διδακτορικό; Αν το διδακτορικό μας είναι της πλάκας, τότε τι κάνουμε; Βγαίνουμε μήπως και γκρινιάζουμε στα ΜΜΕ για την αδικία για να μας χαϊδέψουν και να διεκδικήσουμε κι εμείς μερίδιο στην πίτα;

    ReplyDelete
  63. Γ700


    Μακάρι να γίνετε μια σκληρή "συντεχνία".Είναι αυτό που φοβούνται οι λογής-λογής "haves" οι οποίοι προσπαθούν ,με ξεδιάντροπο τρόπο,να σας επαναφέρουν στο "σωστό δρόμο".
    Η Δημοκρατία χρειάζεται ευδιάκριτες και οργανωμένες συλλογικότητες με άποψη,με φωνή και με απόφαση για σύγκρουση όπου χρειάζεται.
    Μια τέτοια ,πολύ επιτυχημένη οντότητα, είσθε εσείς οι Γ700.
    Μην αφήσετε το όπλο της βίας αχρησιμοποίητο.Είναι αυτό που σε τελική ανάλυση αποδίδει εκεί που δεν πίπτει... Λόγος.
    Η βία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μονομερώς απο τους haves και στους άλλους να προτείνουν Ταμεία Φτώχειας, κρίνοντας αλαζονικά τις βασικές ανάγκες των άλλων με τα δικά τους στατιστικά κριτήρια, προβάλλοτας μάλιστα τους εαυτούς τους και τις επιλογές τους ως πρότυπα προς μίμηση.
    Χάρισμά τους οι στατιστικές τους, τα "επιστημονικά" τους τεχνάσματα και η ΠΑΤΈΝΤΑ ΤΟΥΣ που ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥς ΕΑΥΤΟΎ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

    ReplyDelete
  64. @parmenides
    ...Μην αφήσετε το όπλο της βίας αχρησιμοποίητο...
    ...Χάρισμά τους οι στατιστικές τους, τα "επιστημονικά" τους τεχνάσματα...

    Λαϊκισμός στο έπακρο... που μόνο θλίψη προκαλεί. Απαξιώστε λοιπόν... κάθε μεθοδολογία, κάθε επιστημονική ανάλυση. Στα τέτοια μας, η κοινωνία των πολιτών: το δικό μας το συμφέρον να είναι καλά. Όπως στο παράδειγμα με το διδακτορικό της πλάκας παραπάνω: δεν πα' να είναι το διδακτορικό για πέταμα, αρκεί να δημιουργήσω μια συντεχνία, να ασκήσω πίεση, να αποκτήσω δημοσιότητα, και όλο και κάπου θα βολευτώ.

    Το μόνο που με κάνει να αισιοδοξώ μέσα σε αυτή την κατάντια είναι ο μεγάλος αριθμός ικανών νέων που εξελίσσονται εκτός του Ελλαδικού κρατιδίου.

    ReplyDelete
  65. Ανώνυμε Κομφούκιε,
    Μην το παρατραβάς με το διδακτορικό της πλάκας. Δεν ξέρεις από πού σχολιάζουμε και, καθώς δεν είμαστε ψωνισμένοι σαν και σένα, δεν καθόμαστε απαραίτητα να απαριθμούμε τα σημεία του βιογραφικού μας. Επίσης, είναι τουλάχιστον γελοίο να μας λες για διδακτορικά της πλάκας εσύ που υποστήριξες το δικό σου στην Ιατρική Αθήνας. Σε μια σχολή όπου περίπου το 70% των νέων μέλών ΔΕΠ που εκλέγονται είναι συγγενείς παλαιοτέρων καθηγητών χωράει πολλή αμφισβήτηση για τα κριτήρια με τα οποία απονέμονται τα διδακτορικά.

    Δημήτρη Τοπαλτζίκη, γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί άνθρωποι με διδακτορικά δε βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα. Ομως αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη συζήτησης και αλλάγων διότι το να είναι ουσιαστικά υποχρεωμένος κάποιος να φεύγει και να μην επιστρέφει στην Ελλάδα επειδή με το διδακτορικό του δεν μπορεί να βρει σχετική δουλειά (και δε μιλάμε μόνο για πυρηνικούς φυσικούς και παρόμοια προχωρημένες τεχνολογικά ειδικεύσεις) δεν είναι κίνηση χωρίς κόστος ούτε για τον ίδιο ούτε για την Ελλάδα.

    ReplyDelete
  66. Το διδακτορικό που πήρε ο Κομφούκιος απο την Ιατρική Αθηνών είναι για τα μπάζα.
    Φαβοριτισμός,νεποτισμός,γλείψιμο, σάλια και 200.000 δραχμές για την εποχή του(για όποιον ήθελε να το αγοράσει).
    Καμία αξία στη διεθνή αγορά.
    Ακόμα και σήμερα έτσι δίνονται τα διδακτορικά στην ιατρική στην Ελλάδα και είναι απλά κωλόχαρτα.
    Σαν και αυτό που πήρε(και με το τρόπο που το πήρε) η Νατάσα Παζαίτη.

    ReplyDelete
  67. Παρμενίδη, ας μη γενικεύουμε ούτε προς τη μία κατεύθυνση ούτε προς την άλλη. Οπως ο Κομφούκιος δεν είναι σε θέση να μιλάει γενικά κι αόριστα για τα διδακτορικά των Γ700 έτσι και κανένας άλλος δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το δικό του αν δεν το έχει δει.

    ReplyDelete
  68. Komfoukie kane mou mia xarh please!

    Arxise na grafeis sto

    http://www.press-gr.blogspot.com/

    Pisteyw oti 8a breis pollous "pelates" ekei mesa na 3emprostiaseis.

    ReplyDelete
  69. Μιλάω για το τρόπο που χορηγούνται και το ποιοτικό περιεχόμενο όλων των διδακτορικών που χορηγούν οι ιατρικές σχολές στην Ελλάδα.Και αυτό είναι ΝΑΙ μια γενίκευση χωρίς εξαίρεση.

    ReplyDelete
  70. Το σύστημα απονομής διδακτορικών απο τις Ιατρικές σχολές στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένο μέχρι το κόκκαλο.
    Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα των επιστημονικών τίτλων που παίρνουμε στην Ελλάδα: ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.Και όταν βγαίνεις στη διεθνή αγορά αρχίζεις απο την αρχή την αξιολόγησή σου.
    Γι'αυτό και τρώς τα μούτρα σου μέχρι να συνέλθεις.

    ReplyDelete
  71. Και μη μου πείτε για ΔΕΠ,ιδίως τους ανώτερους. Οι πολιτικοί,που τους βρίζουμε κάθε μέρα,είναι άγιοι μπροστά τους.

    ReplyDelete
  72. Οι "επιστημονικές" μέθοδοι που χρησιμοπούνται για να μας μιλήσουν για τις "βασικές ανάγκες" του "στατιστικού" ανθρώπου δεν είναι πολιτικά ουδέτερες.
    Υποκρύπτουν μια αίσθηση καθορισμού των αναγκών του άλλου που τον αντιμετωπίζει ως RES, που μπορεί να ετεροπροσδιορισθεί από τους haves,οι οποίοι του αφαιρούν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού με βάση τις δικές του υπαρξιακές και οντολογικές ανάγκες.

    ReplyDelete
  73. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα των επιστημονικών τίτλων που παίρνουμε στην Ελλάδα: ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.
    Αυτό είναι απαράδεκτη γενίκευση (καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τμημάτων, ανθρώπων, κλπ), αλλά όμως αφήνει να φανεί και το ζητούμενο: Εκεί όπου κυριαρχεί η μετριότητα, παλεύουμε για αξιοκρατία. Δεν θεωρώ τους Γ700 απλά σαν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ή στείρας άρνησης το οποίο αγκαλιάζει χωρίς διάκριση κάθε μετριότητα που θεωρεί τον εαυτό της αδικημένο σε σχέση με άλλες μετριότητες. Οι Γ700 στρέφονται εναντίον των γενεσιουργών αιτίων της ελληνικής υστέρησης, και αυτό πρέπει να γίνει σαφέστατο στο λόγο τους ώστε να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και υπόνοιες για μιά ακόμη συμφεροντολογική κολεκτίβα.

    ReplyDelete
  74. @ anonymous
    "Ενδιαφέρον. Ωστόσο στον ορισμό αυτό υπεισέρχονται και άλλες παράμετροι: μία από αυτές έχει να κάνει με το πόσο "ανοιχτή" είναι μιά χώρα σε σχέση με τον έξω κόσμο. Δεν θα μπορούσε εύκολα να ισχυριστεί κάποιος πως η Αλβανία της εποχής του Χότζα, για παράδειγμα, από την οποία δεν έφευγε ούτε κουνούπι, ήταν μια χώρα που είχε ικανοποιήσει τις βασικές της ανάγκες."


    ΟΤΑΝ μιλάμε για ΝΕΤ μετανάστευση, ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, αναφερόμαστε ΜΟΝΟ σε ΧΩΡΕΣ στις ΟΠΟΙΕΣ η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ (ΑΠΟ και ΠΡΟΣ) τόσο ΙΔΕΩΝ, όσο και ΠΟΡΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ και ΜΗ, είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
    Το παράδειγμά σου, κατά συνέπειαν, είναι έωλη (δλδ μπαγιάτικη) και αίολη (δλδ μετέωρη) ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ.

    Ατουταλέρ (Αυλωνίτης)

    ReplyDelete
  75. @ parmenides
    "Το σύστημα απονομής διδακτορικών απο τις Ιατρικές σχολές στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένο μέχρι το κόκκαλο.
    Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα των επιστημονικών τίτλων που παίρνουμε στην Ελλάδα: ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.Και όταν βγαίνεις στη διεθνή αγορά αρχίζεις απο την αρχή την αξιολόγησή σου.
    Γι'αυτό και τρώς τα μούτρα σου μέχρι να συνέλθεις"

    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ακριβής παρατήρηση στις 999 επί τοις χιλίοις των περιπτώσεων.

    ReplyDelete
  76. ΟΤΑΝ μιλάμε για ΝΕΤ μετανάστευση, ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, αναφερόμαστε ΜΟΝΟ σε ΧΩΡΕΣ στις ΟΠΟΙΕΣ η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ (ΑΠΟ και ΠΡΟΣ) τόσο ΙΔΕΩΝ, όσο και ΠΟΡΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ και ΜΗ, είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
    Το παράδειγμά σου, κατά συνέπειαν, είναι έωλη (δλδ μπαγιάτικη) και αίολη (δλδ μετέωρη) ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ.


    Το προφανές μπορεί να υπάρχει στο δικό σου το μυαλό: όχι, όμως, όταν κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει μία σοβαρή - έστω και διαδικτυακή - συζήτηση.

    Τα δείγματα ήδη υπήρχαν: όταν κάποιος, με περισσή μετριοφροσύνη, γράφει κάτι σαν το επόμενο, τα πολλά λόγια περιττεύουν.
    ΑΥΤΟΣ ο ορισμός είναι δικός μου αλλά είμαι σίγουρος πως θα συμφωνούσαν ΟΛΟΙ οι Διεθνείς Οργανισμοί επ αυτού.

    Δεν πειράζει - συνέχισε μόνος.

    ReplyDelete
  77. Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (κλικ εδώ) είναι ενδιαφέρον να δούμε πως αυτό κατανέμεται στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Παρατηρούμε πως στους άνω των 65 ετών είναι 27.9% και στους 16-24 ετών είναι 22.7% (πάνω από τον μέσο όρο).
    Γιατί δεν λες πως το μικρότερο ποσοστό φτώχειας είναι στις ηλικίες 25-49 με μονο 15.5%;

    ReplyDelete
  78. Αν όμως δεν είναι καλό το διδακτορικό; Αν το διδακτορικό μας είναι της πλάκας, τότε τι κάνουμε; Βγαίνουμε μήπως και γκρινιάζουμε στα ΜΜΕ για την αδικία για να μας χαϊδέψουν και να διεκδικήσουμε κι εμείς μερίδιο στην πίτα;

    Αναπόφευκτα υπάρχουν γενικεύσεις!

    Εντάξει, όλοι μας που κινούμαστε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια γνωρίζουμε περιστατικά "διδακτορικών της πλάκας".

    Και ναι, όλοι θα διαμαρτύρονται! Και οι καλοί, και οι άσχετοι!

    Αλλά αυτό μπορούν να διαχωριστούν και να υπάρχουν μόνο οι "καλοί" όταν η χώρα μας αποφασίσει να βγει στην Τεχνολογία και στις Επιστήμές από το Μεσαίωνα!

    Όταν δηλαδή αποφασίσει να δημιουργήσει σύγχρονες θέσεις εργασίας και σοβαρευτεί, μόνο τότε θα παράγει "άριστα" PhD.

    Μέχρι τότε,δυστυχώς δοκιμάστε στο εξωτερικό....

    ReplyDelete
  79. @ anonymous
    ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ τον ΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ:
    "Θα εκφράσω μιαν άποψη που βασίζεται σε οικονομικές παραμέτρους. Αυτοί που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ταυτίζονται με εκείνους των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο φτώχειας."


    Aσφαλώς, ασφαλέστατα.
    ΑΛΛΑ και πάλι έχουμε τεράστιο πρόβλημα, ήγουν, τουτέστιν, δηλαδή,
    HOW DO WE CAPTURE THOSE WHO ARE BELOW POVERTY LINE!!!!??????

    KAI ΣΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ στη συνέχεια του συνειρμού σου:
    "Αν δεχτούμε τον ορισμό αυτό, τότε, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, παρατηρούμε πως το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα της ΕΕ (20% για το 2005, μαζί με Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-15 αλλά και της ΕΕ-25 είναι 16%). [το ακριβές ποσοστό για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί σε 19.6% το οποίο στρογγυλοποιείται σε 20%]"


    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ "ΨΕΥΔΗ". Και έθεσα τα εισαγωγικά επειδή ΝΑΙ μεν ΔΕΝ ψεύδεται η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ΑΛΛΑ η ΜΕΘΟΔΟΣ συλλογής των στοιχείων είναι through and through and through FLAWED and SPOTTY.
    Aναγνωρίζεται τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας (επανειλημμένα και από δω μέσα, από τους Γ700, και προς τιμήν τους) ότι κατα μέσο όρο ΜΟΝΟ 40% του εισοδήματος των Ελλήνων καταγράφεται (=60% είναι διαλανθάνον εισόδημα). Οσο δε αυξάνεται το 1) εκτός μισθωτής εργασίας και 2) εκτός δηλούμενης μισθωτής εργασίας ποσοστό του ΑΕΠ, και όσο εκπτύσσεται ο Τομέας της Φιλοξενίας/Τουρισμού, της εποχικής απασχόλησης καθώς και των Υπηρεσιών Γήρατος, τόσο θα διογκούται το διαλανθάνον εισόδημα των Ελλήνων.
    Γνωρίζουμε δε πολύ καλά ότι η συντριπτική πλεοψηφία των χαρακτηριζομένων ως φτωχών απασχολούνται σ αυτούς τους τομείς της οικονομίας.
    Κατά συνέπεια, το "λάθος" στα παραπάνω νούμερα της Εurostat ως προς την Ελλάδα είναι, ή μπορεί να είναι, μεγάλο, όχι μόνο ως προς το ποσοστό των φτωχών, αλλά κυρίως ως προς το πραγματικό μέγεθος του εισοδήματος αυτής της κατηγορίας.

    Γι αυτό δε τον λόγο χρησιμποίησα την ΝΕΤ Μετανάστευση διότι αποτελεί ένα αδιάψευστο στοιχείο της γενικής κατάστασης του Λαού, που όμως δεν αποκλείει την παρουσία ενδεών ομάδων μέσα στο πληθυσμό.

    ReplyDelete
  80. ΟΠΟΙΟΣ έχει πρόβλημα με την παρουσία του κυρίου κυρίου Κώστα Σημίτη ως εγγυητή στην διαδικασία είναι:

    1) ΑΠΑΤΕΩΝ
    και
    2) ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ReplyDelete
  81. Μέχρι τότε,δυστυχώς δοκιμάστε στο εξωτερικό....

    Ακριβώς. Όπως πράττει ήδη, χωρίς να το διατυμπανίζει, μεγάλος αριθμός νέων οι οποίοι αγωνίζονται και ξεπερνούν τις αδυναμίες που τους κληροδότησε η ελληνική υστέρηση εκτός του Ελλαδικού κρατιδίου.

    ReplyDelete
  82. Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/9/07

    "ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΡΙΞΕ ΥΓΡΟ ΣΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

    ΚΑΤΑ την προσέλευσή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, άγνωστος του έριξε υγρό στο πίσω μέρος του σακακιού του. Μετά το επεισόδιο ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να ανοίξει διάλογο με τον άγνωστο άνδρα και κατόπιν έκανε την εξής δήλωση: «Καταλαβαίνω ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή... Ορισμένοι καταστρέφουν το πολιτικό κεφάλαιο της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ ως μελλοντικός ηγέτης όλης της παράταξης συγχωρώ τους ταλαίπωρους ανθρώπους, συγχωρώ τους επαγγελματίες που γίνονται καθοδηγούμενα όργανα σε μία αθλιότητα... υπονομεύουν την παράταξη, έχουν ευθύνες αυτές που καθοδηγούν και υποθάλπουν αυτή την αντιαισθητική κατάσταση»."

    Και δεν έχετε δει ακόμα τίποτα από τις δυνατότητες των λεβεντόπαιδων. Εχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελείται από κοινούς ποινικούς, από gangsters.

    Ο Λαλιώτης δεν είναι μόνος του. Περίπου 80% των οργανωμένων ΠΑΣΟΚων είναι λαλιωτο-φώφες, δλδ άτομα που ΔΕΝ πιστεύουν στην δημοκρατία, ούτε στην δημοκρατική διαδικασία και άτομα που δεν βίωσαν την δημοκρατική διαδικασία απλούστατα διότι η τελευταία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λειτούργησε στο ΠΑΣΟΚ.

    Δεν φταίει μόνο ο φεουδάρχης Ανδρέας γι αυτό. Οι κοινωνικές τάξεις που πλαισίωσαν το ΠΑΣΟΚ έτρωγαν μιά ζωή "καρπαζιές" μέχρι το 1981 και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, επειδή ήσαν αμόρφωτοι και άξεστοι, μετατράπηκαν εν μια νυκτί, από δούλοι, σε τυράννους.

    Δεν το πιστέψατε. Τώρα, λοιπόν, θα γίνετε μάρτυρες "ιδίοις όμμασι", θα το βιώσετε step by step!

    ReplyDelete
  83. Αλλα όμοιος ομοίω αεί πελάζει, κύριε grandiloquent (μεγαλόστομε) Βενιζέλο,
    Και εάν δεν είστε όμοιός τους, ΤΟΤΕ είστε οππορτουνιστής, αρριβίστας και σαλταδόρος του κε----.
    Είναι εντυπωσιακό ότι εσείς ο οξύνους και διορατικός, ενόσω είχατε τα οφφίκια, ουδέποτε διακρίνατε "αυτήν την αντιαισθητική κατάσταση".

    ReplyDelete
  84. Συνελήφθη, λέει, ένας "τρελλός" που έδρασε τόσο ανεξάρτητα και εξ ιδίας πρωτοβουλίας όσο και ο Lee Harvey Oswald, o δολοφόνος του John Fitzgerald Kennedy.

    ReplyDelete
  85. Ο Βενιζέλος δεν πέρασε απο τη βασική εκπαίδευση(Bachelor στην αφισοκόληση απο το Τζουμάκα) του ΠΑΣΟΚ.Μπήκε κατευθείαν με διδακτορικό "τύπου Νατάσας" ως αξιωματούχος.
    Αν είχε κάνει τη φυσιολογική διαδρομή στο κόμμα, αυτό το επεισόδιο που του συνέβη θα το θεωρούσε απλά ως μια ευχάριστη ανάμνηση.

    ReplyDelete
  86. bre malakes gia deite poios eri3e telika ton kafe ston soumista!
    Ante giati to gamhsate!

    ReplyDelete
  87. parmenides said...
    Το διδακτορικό που πήρε ο Κομφούκιος απο την Ιατρική Αθηνών είναι για τα μπάζα.

    Ola ta ptyxia tis Elladas, bachelors, masters kai didaktorika einai gia ta mpaza.
    Etsi to ithele to PASOK kai etsi egine.
    Me moni diafora ta didaktorika tis iatrikis pou, se antithesi me to diploma pou itan kai einai tromaktika dyskolo na to pareis me arista, isan anekathen syndedemena me symferonta klp klp.

    Alla, den mporeis na vazeis ta panta se ena kalathi kai eidika otan den gnwrizeis!
    Kai eksetethis gia mia akoma fora!!
    DIOTI, en agnoia sou, sxoliases to mono didaktoriko pou afike istoria gia mia olokliri 20etia!

    ReplyDelete
  88. Re paidia se 2 xronia, pou leei o Komfoukios, PhD sobara den ginontai! As afhsoume tis malakies loipon!

    ReplyDelete
  89. Στις χώρες εκείνες στις οποίες δεν έχουν ικανοποιηθεί οι βασικές ανάγκες, οι πολωτικού τύπου ιδεολογίες είναι αναπόφευκτο να αποτελούν πολιτικό μονόδρομο. Τέτοιες ιδεολογίες στηρίζονται συνήθως πάνω σε στιβαρές και καθετοποιημένες ιεραρχικές δομές ικανές να συσπειρώνουν, να κατευθύνουν, και να καθοδηγούν με επάρκεια την (ανεύθυνη) κοινωνία προς την επίτευξη των στόχων που θέτει η εξουσία. Οι ελίτ διατάσουν το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα που βρίσκεται ιεραρχικά χαμηλότερα να εκτελέσει τις αποφάσεις που λάβανε, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών. Σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η ομοιογένεια και ο συγχρονισμός στη διαδικασία εκτέλεσης των ενεργειών από την ίδια την κοινωνία. Η συνεκτικότητα και η ισορροπία μιας τέτοιας κοινωνίας επιτυγχάνεται μέσα από την ομοιογένεια των αντιλήψεων που παράγει μια σχεδόν μονοδιάστατη διαμόρφωση, και η οποία συνήθως εκπορεύεται και ελέγχεται από την ίδια την εξουσία. Τέτοιο εμφανές παράδειγμα κοινωνίας είναι ίσως η Κίνα.

    Στις χώρες των οποίων οι κοινωνίες έχουν ικανοποιήσει τις βασικές τους ανάγκες σε μεγάλο βαθμό, οι μονολιθικές ιδεολογίες με τα συγκεντρωτικά ιεραρχικά συστήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα, και τη θέση τους καταλαμβάνει η ποιότητα της αντίληψης, η κοινωνία της γνώσης, κτλ. Στο μέτρο που οι ροές των πληροφοριών ανεξαρτητοποιούνται από τα ιεραρχικά στεγανά της εξουσίας και λαμβάνουν αποκεντρωμένη και χαοτική μορφή, η ποιότητα της κοινωνικής αντίληψης διευρύνεται γεωμετρικά (κοινωνική νοημοσύνη;). Σε αυτήν την δεύτερη περίπτωση έχουμε επίτευξη ισορροπίας μέσα από την σύνθεση των πολλαπλών πεδίων και των διαφορετικών αντιλήψεων, κάτι που συνήθως μετατρέπεται σε βασικό παράγοντα επίτευξης πολιτισμικής καινοτομίας. Ο απαραίτητος συγχρονισμός δεν παράγεται πλέον μόνο μέσα από την επίτευξη κοινωνικής ομοιογένειας, αλλά επιτυγχάνεται και μέσα από τη διευρυμένη αντίληψη ως ένα άμεσο και απτό αποτέλεσμα της δικτύωσης.
    Υπεύθυνες κοινωνίες πολιτών συνδιαχειρίζονται, συνενεργούν και συναποφασίζουν με τις ηγεσίες για την χάραξη της πιο ενδεδειγμένης πορείας.
    Εν τέλει για να υπάρξει μια πραγματικά υπεύθυνη κοινωνία των πολιτών είναι επιτακτική η ανάγκη να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού και να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η ελευθερία στην ροή των πληροφοριών. Χωρίς αυτήν την ανεξαρτησία των δικτύων, οι πληροφορίες αργά ή γρήγορα θα χειραγωγηθούνε από τα διάφορα κέντρα ισχύος, χειραγωγώντας τις ίδιες τις αντιλήψεις των πολιτών.

    Χειραγωγούμενη κοινωνία εμφανώς ή αφανώς, αποκλείεται να είναι ή να γίνει ποτέ υπεύθυνη.

    Επίσης μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου που δε θα πρέπει να ξεχνάμε είναι και η ασφάλεια. Η προσπάθεια αποδόμησης της ασφάλειας (ασύμμετρες απειλές κτλ) από μέρος των ελίτ στις κατά τα άλλα εύπορες δυτικές κοινωνίες, συντελεί στην ουσία στην προσπάθεια αποδόμησης εκείνων των χαρακτηριστικών που ευνοούν προς την ανάπτυξη διευρυμένης κοινωνικής αντίληψης και υπευθυνότητας μεταξύ των πολιτών.
    Σε συνθήκες έντονης ανασφάλειας τα άτομα έχουν την έμφυτη τάση να συσπειρώνονται γύρο από στιβαρές ιεραρχίες και εξουσίες αναμένοντας την καθοδήγησή τους.

    ReplyDelete
  90. Anonymous said...
    Re paidia se 2 xronia, pou leei o Komfoukios, PhD sobara den ginontai! As afhsoume tis malakies loipon!

    Έίσαι σωστός αν μιλάς γενικά αλλά κάνεις λάθος αν μιλάς για Ιατρική. Στις ΗΠΑ, μερικές από τις καλύτερες ιατρικές σχολές, όπως Harvard, παρέχουν την δυνατότητα του μικτού MD και PhD προγράμματος στο πλαίσιο των βασικών 4 χρόνων των ιατρικών σπουδών. Δηλαδή ενόσω σπουδάζεις για να γίνεις γιατρός κάνεις και διδακτορικό παρά το γεγονός ότι η ιατρική σπουδή είναι άκρως εντατική. Τώρα πως τα καταφέρνουν δεν έχω ιδέα.
    Τα διδακτορικά πάντως στον ιατρικό χώρο έχουν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο και scope από τα αντίστοιχα σε όλες τις άλλες επιστήμες.
    Στις άλλες επιστήμες, το διδακτορικό συνδέεται με ειδικές γνώσεις, ένα ευρύ δηλαδή curriculum, στο οποίο πρέπει να αποκτήσεις βαθειά γνώση (που σου παίρνει κάπου 2 χρόνια) ΚΑΙ αφού περάσεις επιτυχώς αυτό το στάδιο αρχίζεις την δουλειά στο θέμα σου καθ εαυτό. Αρα χρειάζεσαι συνολικά τουλάχισυον 4-5 χρόνια.
    Αυτό ΔΕΝ είναι ακριβώς το σύστημα στο χώρο της Ιατρικής, όπου το γνωστικό αντικείμενο είναι μέρος της ιατρικής παιδείας.
    ΑΥΤΑ

    ReplyDelete
  91. Κομφούκιος

    Μιλάω πάντα για την αξία των ιατρικών διδακτορικών, που είναι ΟΛΑ για τα μπάζα ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕΣ, και ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που, με οιονδήποτε τρόπο και αν τα απέκτησαν, δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
    Το δικό σου βαυκαλίζεσαι ότι είναι το ένα τούβλο στα χίλια μπάζα.Εντάξει. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ.

    ReplyDelete
  92. Me alla logia kaneis ena eidos diplwmatikhs ergasias k tsimpas to PhDaki, anyway doctoras eisai k xwris ayto! Dekto

    ReplyDelete
  93. Anonymous said...
    Me alla logia kaneis ena eidos diplwmatikhs ergasias k tsimpas to PhDaki, anyway doctoras eisai k xwris ayto! Dekto

    Δεν είναι καθόλου PhDάκι. Ξεχνάς ότι εσύ έκανες 4 χρόνια προπτυχιακά, ένα χρόνο master και 4 PhD, ή πήγες κατ ευθείαν από bachelor σε PhD. Συνολικά λοιπόν έκανες 8-10 from scratch. Σωστα;

    Ο γιατρός, όμως, στη μεν Ελλάδα κάνει 6 χρόνια, στις δε ΗΠΑ, πρώτα 4 χρόνια για bachelor σε biology, engineering, chemistry η δεν ξέρω τι και ΜΕΤΑ αρχίζει το 4ετές πρόγραμμα της ιατρικής. Με άλλα λόγια, the level of sophistication is the same. Απλά στις ιατρικές αποκτάται πάνω σε διαφορετική δομή.

    ReplyDelete
  94. Enta3ei re file mhn pare3hghse, thn timoume thn iatrikh episthmh. E3allou to PhD einai k ligo axrhsto stous giatrous. Pantws as mh milhsoume gia proptyxiaka sta usa. oti ginetai sta graduate schools.

    ReplyDelete
  95. Για να καταλάβουμε με τί φαυλότητα χορηγούνται τα ιατρικά διδακτορικά στην Ελλάδα(έστω αυτά τα αστεία κωλόχαρτα) ας δούμε τη περίπτωση της Εθνικής μας Νταιάνας.
    Οχι μόνο δεν ήταν απόφοιτος της ιατρικής αλλά ούτε φοιτήτρια.Και όμως πήρε διδακτορικό ιατρικής.
    Και φυσικά διέσυρε και τις ιατρικές σπουδές και το Αγροτικό Ιατρείο και τη διαδικασία απόκτησης ειδικότητας.

    ReplyDelete
  96. @ παρμενίδης
    "ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ."

    Που τον ξέθαψες τον Pirrandello;
    xaxaxaxaxaxaxa. Nα σου πω γιατί γελάω.

    Οι γονείς μου θεατρίζονταν και τους ακολουθούσα ως teenager.
    Πάμε λοιπόν στον Κουν να δούμε το παραπάνω.
    Στο τέλος, και όπως βγαιναμε από την rotonde (υπάρχει ακόμα;;) μια κυρία, μπροστά μας, ρώταγε τον συνοδό της "Τελικά ποιός νομίζεις ότι έκανε το έγκλημα;"
    ΟΠΟΤΑΝ αναφώνησα και μάλιστα ΔΥΝΑΤΑ για να ακουσθώ, "Μαμά, η κυρία δεν αντελήφθη το πνεύμα του Pirrandello" και ο σεμνός πατέρας μου ανταπάντησε επιτιμητικά "Πάψε, παιδί μου, να είσαι προκλητικός"

    ReplyDelete
  97. Κομφούκιος

    Πάντως απο τη σεμνότητα του πατέρα σου ΔΕΝ κληρονόμησες και πολλά πράγματα.

    ReplyDelete
  98. Στισ 99% των περιπτώσεων, Παρμενίδη, η σεμνότης είναι το όπλο των υποκριτών και η άμυνα των αδυνάτων.
    Εσύ ανήκεις, πράγματι, στο 1% των ειλικρινά σεμνών (όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, that is) και γι αυτό σε τιμώ.

    ReplyDelete
  99. @ παρμενίδης
    "ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ."

    Που τον ξέθαψες τον Pirrandello;


    Μήπως πρόκειται για κάποιο μήνυμα υποστήριξης του Χρυσοχοΐδη;

    Γιατί θέλω να αποφύγω συνειρμούς με το ακόλουθο που εγράφη νωρίτερα...

    "εσείς οι Γ700.
    Μην αφήσετε το όπλο της βίας αχρησιμοποίητο."

    ReplyDelete
  100. Στις χώρες των οποίων οι κοινωνίες έχουν ικανοποιήσει τις βασικές τους ανάγκες σε μεγάλο βαθμό, οι μονολιθικές ιδεολογίες με τα συγκεντρωτικά ιεραρχικά συστήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα, και τη θέση τους καταλαμβάνει η ποιότητα της αντίληψης, η κοινωνία της γνώσης, κτλ.

    "ποιότητα αντίληψης", "κοινωνία της γνώσης"... Ναι, ναι... Έτσι ακριβώς, όπως στην Ελλάδα... Ξεχειλίζουμε από ποιότητα, αντίληψη, γνώση...

    ReplyDelete
  101. Now, the discussion is getting hot!

    ReplyDelete
  102. Κομφούκιε τι υπαινίσσεσαι παραπάνω με την ροτόντα του θεάτρου Τέχνης και τα υπόλοιπα σχόλια; Τι μαγειρεύεται;

    ReplyDelete
  103. Κομφούκιος

    Εχεις δίκαιο.Αυτή είναι άλλωστε και η φύση του ανθρώπου, σύμφωνα με τη Χομπσιανή και ιδιαίτερα τη Νιτσεική θεώρηση.Αλλά εμείς οι κοινοί θνητοί,χωρίς να φιλοδοξούμε ν'αλλάξουμε τη φύση μας,αποδεχόμενοι τις φυσικές ανισότητες(τώρα τις λέμε διαφορετικότητες αλλά κάτι είναι και αυτό)να δώσουμε μάχες,όποιο και αν είναι το κίνητρό μας(κυνικώς ειπείν, μας συμφέρει), για τα κοινωνικά δικαιώματα των αδυνάτων,στη θέση των οποίων βρεθήκαμε αρκετές φορές στο παρελθόν και είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε και άλλες τόσες φορές στο μέλλον.

    ReplyDelete
  104. Και όμως η ΓΗ κινείται.

    Το 1982, στην επιθεώρηση "Χαιρέτα μου τον πλάτανο" στο θέατρο Βέμπο, στην δεύτερη πράξη, σκηνή 2, η κυρία Παναγιωτοπούλου είπε, "Μία Φωφώκα θα κυβερνήσει μιά μέρα την Ελλάδα".
    Οταν η Φωφάκη γύρισε σπίτι και τόπε στη γιαγιά της, η θυμόσοφη Φωτεινή Γεννηματά Senior, έκανε παύση, σκέφθηκε επ ολίγον και ανεφώνησε, "Ουδείς μετα Χριστόν προφήτης πλην της κυρίας Παναγιωτοπούλου."

    ReplyDelete
  105. Θα αναρωτιέσθε τι σημαίνει ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ.
    Το όνομα Μπακατσέλος είναι για την Βόρεια Ελλάδα ό,τι περίπου το όνομα Βαρδινογιάννης για την Αθήνα. Η σεμνή και αδιάφθορη αυτή οικογένεια --μάει και δέρνει τα πάντα στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.
    Θα μου πείτε: ε και;

    ΟΜΩΣ, έχει σημασία ότι η κόρη Μπακατσέλου δεν είναι άλλη από την κυρία Ευαγγέλου (Βαγγέλη επί το σοσιαλιστικότερο) Βενιζέλου (βενιζέλος δεν είναι το επίθετό τους, αλλά το άλλαξαν οι άνθρωποι για να αποκτήσουν gravitas, κοινωνικό βάρος όπως θάλεγε ο κομφούκιος).

    Τούτων δοθέντων, το ΚΗΤΟΣ (αεροπλανοφόρο Saratoga όπως τον αποκαλούσε η θεία Φωφώ) χαίρει και της εύνοιας και μεγάλης εκτίμησης του εκλεκτού νέου της Θεσσαλονίκης και πατριώτη κυρίου (τρόπος του λέγειν) Πανίκα Ψωμιάδη.

    Με τοιαύτα credentials είναι δυνατόν να πάει χαμένο το παιδί;

    ReplyDelete
  106. Is this a joke or something?

    ReplyDelete
  107. η κωλοφαρδία ενίκησε said...
    Εσύ Κομφούκιε που έχεις μια άριστη numerical litteracy πως εξηγείς την κωλοφαρδία(την εκλογική,μη πάει ο νούς σου αλλού) του Καραμανλή με αριθμούς.

    September 19, 2007 4:57 PM

    Πολύ απλό. Οι ελέω ΠΑΣΟΚ πλουτίσαντες, ενδιαφέρονται τώρα να ΜΗ χάσουν τα κεκτημένα. Ερχεται, λοιπόν, ο Καραμανλής από την άλλη και "πετάει" το περί κατάργησης του Φόρου ΜΑΠ και περί δραματικής μείωσης του φόρου κληρονομιάς, και αμέσως-αμέσως ιδού 2-3 εκατοστιαίες μονάδες.
    Λειτούργησαν ΠΟΛΥ αυτές οι δύο υποσχέσεις.

    Από την άλλη, οι διαρροές από τη ΝΔ περιορίσθηκαν, διότι οι αιτιάσεις περί διαφθοράς, που διαρκώς και βλακωδώς επεκαλείτο το ΠΑΣΟΚ, λειτούργησαν τελικά ΚΑΤΑ του ΠΑΣΟΚ και ΥΠΕΡ του Καραμανλή, αφού ήσαν προκλητικές και παρέπεμπαν αυτομάτως (as in a Pavlovian reflex) τον νου του πολίτη στο γεγονός ότι ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ουδέν έπραξε επί 3.5 χρόνια για αλλαγή των προσώπων-συμβόλων της ΠΑΣΟΚικής διαφθοράς και οππορτουνισμού, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση ανασύροντας τον Λαλιώτη εκ του τάφου, βάζοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο τον Παναγιωτακόπουλο και, αντιθέτως, υποβαθμίζοντας τον έντιμο Χρυσοχοϊδη κλπ κλπ.

    Το the same extent, η υπόθεση της παράλυσης του κρατους με τις ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ δεν λειτούργησε, όπως, ανέμεναν πολλοί ηλίθιοι ανάλογα με την έκρηξη στο μετρό της Μαδρίτης. Εκεί είχαμε μιά τραγωδία που ήταν ΑΡΡΗΚΤΑ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ συνδεδεμένη με, και δεν αποτελούσε παρά αντίποινα εις, την απόφαση του δεξιού πρωθυπουργού να στείλει στράτευμα στο ΙΡΑΚ προκειμένου να κολακεύσει τον Bush. Ο αριστερός υποψήφιος δεν ήταν υπεύθυνος γι αυτό και γι αυτό κέρδισε. ΕΚΕΙ λοιπόν είχαμε ΣΑΦΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ευθυνών.
    Στην περίπτωση των πυρκαγιών, ο ΛΑΟΣ ερμήνευσε ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του κρατους ως αποτέλεσμα ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΟΣΟΥ και ΔΕΝ την συνέδεσε μόνο με την ΝΔ αλλά ΕΞ ΙΣΟΥ, αν όχι περισσότερο, και με το ΠΑΣΟΚ - το οποίο είναι λογικότατος συνειρμός (3.5 vs. 20 χρόνια διοίκησης).

    ReplyDelete
  108. anonymous 8:03,

    Η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε κοινωνία της γνώσης, ούτε κοινωνία των πολιτών. Αυτά είναι ζητούμενα για τη χώρα μας.

    Γενικότερα όμως σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας η εξουσία εντείνει τον έλεγχο και την επιρροή της στο κοινωνικό σώμα και άρα και στα κινήματα των netroots ή των grassroots.

    Θυμίσου λίγο πριν το 2001 τα μεγάλα κινήματα στο Σιατλ κτλ.
    Αυτά όλα μετα την 11/09 τελείωσαν...

    ReplyDelete
  109. Παρακολουθώ την μέχρι τώρα συζήτηση στο blog και έχω καταλάβει ότι το έχετε γυρίσει στην πολιτική αντιπαράθεση...

    Ε λοιπόν, εάν είσασταν φοιτητές στην Ελλάδα και ασχοληθήκατε έστω και λίγο με τα εσωτερικά των Πανεπιστημίων, θα καταλήγατε στα εξής συμπεράσματα:

    α) Τα περισσότερα διδακτορικά στην Ελλάδα είναι "κομματοκρατούμενα". Δεν το καταλαβαίνετε; Δείτε ποιοτικά τις περιπτώσεις ατόμων που βρίσκονται στο διδακτορικό τους.

    β) Οι περισσότεροι καλοί (ή μάλλον σκεπτόμενοι) φοιτητές, επιλέγουν για διδακτορικό το εξωτερικό.

    Προσοχή!!! Δεν ισχυρίζομαι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αξιολογότατοι επιστήμονες - ακαδημαϊκοί όπου σέβονται το αντικείμενό τους...

    Έχει κάποιος αντίρρηση σε αυτά που προανέφερα;

    Μήπως δεν είναι το 90% της ελληνικής (πανεπιστημιακής) παραγματικότητας;

    Και κάτι για το τέλος, διδακτορικό στα 2 χρόνια, ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει!

    Στην Αμερική και στα μεγάλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, τα οποία δουλεύουν ΜΟΝΟ με PhD, το Msc είναι συνήθως αποτυχημένο διδακτορικό.

    Επομένως στην Ελλάδα, κάποιος μπορεί να πάρει κάτι στα 2 χρόνια του διδακτορικού.

    Κάτι άλλο, όχι όμως PhD.

    ReplyDelete
  110. Παρακολουθώ την μέχρι τώρα συζήτηση στο blog και έχω καταλάβει ότι το έχετε γυρίσει στην πολιτική αντιπαράθεση...

    Ε λοιπόν, εάν είσασταν φοιτητές στην Ελλάδα και ασχοληθήκατε έστω και λίγο με τα εσωτερικά των Πανεπιστημίων, θα καταλήγατε στα εξής συμπεράσματα:

    α) Τα περισσότερα διδακτορικά στην Ελλάδα είναι "κομματοκρατούμενα". Δεν το καταλαβαίνετε; Δείτε ποιοτικά τις περιπτώσεις ατόμων που βρίσκονται στο διδακτορικό τους.

    β) Οι περισσότεροι καλοί (ή μάλλον σκεπτόμενοι) φοιτητές, επιλέγουν για διδακτορικό το εξωτερικό.

    Προσοχή!!! Δεν ισχυρίζομαι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αξιολογότατοι επιστήμονες - ακαδημαϊκοί όπου σέβονται το αντικείμενό τους...

    Έχει κάποιος αντίρρηση σε αυτά που προανέφερα;

    Μήπως δεν είναι το 90% της ελληνικής (πανεπιστημιακής) παραγματικότητας;

    ReplyDelete
  111. β) Οι περισσότεροι καλοί (ή μάλλον σκεπτόμενοι) φοιτητές, επιλέγουν για διδακτορικό το εξωτερικό.

    Και στις αρένες του κόσμου, μάνα μου Ελλάς,
    που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς...

    ReplyDelete