Thursday, August 30, 2007

Greeks clamour for state fire aid

Από το BBC News

Thousands of Greeks have been queuing at banks to collect government aid handed out in response to the country's worst forest fires for decades.

Some 7,500 people reportedly withdrew 24m euros ($33m; £16m) in aid on Wednesday, the first day of the scheme.

The emergency measure has been criticised as vulnerable to fraud.

Most of the fires have been brought under control but with elections due in two weeks, attacks on the government's handling of the crisis are growing.

Recent opinion polls suggest a slip in the lead the government had enjoyed when it decided to bring the elections forward.

Polls on behalf of a major newspaper - Kathimerini - and by the broadcaster Sky suggest Prime Minister Costas Karamanlis' New Democracy party is roughly level with the opposition Socialists.

According to the BBC's Malcolm Brabant in Athens, New Democracy could lose younger voters to smaller, radical parties on the left.

Fraud fears

On Wednesday night, some 8,000 people filled a square in front of the parliament building in the capital, Athens, to protest at the response to the fires.

A political blog popular among young Greeks criticised the government's portrayal of the crisis as the product of a terror-style arson campaign. "Greece is under attack from organised incompetence," the G700 blog said.

The fires have destroyed more than 500 homes, killed 63 people and left thousands homeless.
Banks in Greece have been dealing with large queues of people demanding compensation for property lost in the fires.

The government announced this week that it would remove the bureaucratic hurdles to claiming aid.

Greeks now only require identity documents and a declaration stating they lost property in the fires to withdraw money.

A government spokesman told the Reuters news agency the claims would be checked "later" - but critics say the scheme is open to fraud.

"Who are all these people? I don't recognise a single one of them and I have lived here all my life," Ourania Fotopoulou told Reuters outside a bank in the town of Pyrgos in the fire-hit Peloponnese region.

Arson suspected

Firefighters are tackling the last of the big blazes in the western Peloponnese and on the island of Evia, north of Athens.

Though most of the fires have been extinguished, there are fears that a fresh heatwave could reignite blazes.

There have been 120 major forest fires this year, compared with just 52 in 2006.
Officials say some 190,000 hectares (469,000 acres) of forest land have been destroyed in the fires - an area the size of the US state of Rhode Island.

The area is 10 times the annual average destroyed in fires over the last 50 years, European officials say.

Prime Minister Karamanlis has pledged to act fast in restoring power to devastated villages and rebuilding houses.

The authorities believe some of the fires were started deliberately, and more than 30 people have been arrested so far.

A 1m euro (£680,000) reward has been offered to help catch those responsible.

30 comments:

  1. Πάντως οι αποζημιώσεις έτσι όπως γίνονται αέρα πατέρα κι όποιον πάρει ο χάρος θα είναι το επόμενο μεγάλο φιάσκο. Αν δεν συμβεί πριν τις εκλογές μετά θα γίνει πανηγύρι.

    ReplyDelete
  2. To ρήμα του καλού σοσιαλιστή, όπως το δίδαξε ο πατερούλης Ανδρέας,
    και μέγιστη αξία-σύμβολο του Ελληνικού Εθνους:

    Κλέβω
    Κλέβεις
    Κλέβει
    Κλέβομεν
    Κλέβετε
    Κλέβουν

    Εμπρός παιδιά, για
    τη ΣΗΜΑΙΑ μας
    τη - - - ΤΣΑ του Ελληνα
    και τη ΛΑΜΟΓΙΑ

    Ο φασισμός ΔΕΝ θα περάσει!
    Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς!

    ReplyDelete
  3. http://www.youtube.com/watch?v=Gur36K2qF98&mode=user&search=

    ReplyDelete
  4. Aν με ψηφίσετε σας υπόσχομαι πως θα τραγουδάω το Apres toi μέχρις εξαντλήσεώς σας.
    Σας υπόσχομαι ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ όπως σας αρμόζει.
    Ειμαι ΟΜΟΙΑ σας, ψηφίστε με.

    Μετά τιμής

    Βίκυ Κλέαρχος
    Βaroness von Classen und Hessen Messen

    ReplyDelete
  5. @ κομφούκιος
    Κομφούκιε συγκρατήσου...
    Αν οι εξ αίματος συγγένειες χαρακτηρίζουν την πολιτική στάση (Σαβούδρος-Λαλιώτης), γιατί εσύ να διαφέρεις από τον πρωτεξάδελφό σου Γιώργο Γεννηματά και τη δύστυχη ανιψιά σου Φώφη Peron Batista.
    Σου χαρίζω δε και τους τρεις από τους πέντε του μεγαλείου σου. Για μένα, που δεν είμαι του πειραματικού, αρκούν ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Εμπειρίκος.

    ReplyDelete
  6. κρίμα μάγκες, κρίμα για τ'αρπακτικά εκεί κάτω και κρίμα γι'αυτόν που αφοδεύει στο blog της g μ'αυτόν τον τρόπo. no comment.

    ReplyDelete
  7. @κομφούκιος (και ό,τι αν είπει τις...)
    Παραληρείς. Σκύλεψες και τη μνήμη του άκακου και άτυχου Στέλιου Σαβούρδου. Προτού σου τα πω χοντρά σου αφιερώνω το δίστιχο του Ρώμου Φιλύρα:
    "Κατέστης αηδέστατος
    τουτέστιν ποντεστάς
    και αν η νίζα έστατος
    πώς μίζα δεν το στάς;"

    ReplyDelete
  8. Από το in.gr latest news

    Διευκρινιστική εγκύκλιο στέλνει στις τράπεζες του νομού Ηλείας το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παρατράγουδα με την είσπραξη των βοηθημάτων. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι σε περίπτωση αμφιβολιών, οι υπάλληλοι θα ζητούν πρόσθετα στοιχεία.

    «Επειδή παρατηρήθηκαν φαινόμενα με ασυνείδητους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσα προφορική οδηγία σε όλες τις διοικήσεις των τραπεζών και αποστέλλω εγκύκλιο προς τις τράπεζες σχετικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Στα γκισέ για το βοήθημα των 3.000 ευρώ συνωστίζονται πολλοί ασυνείδητοι, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που όχι μόνο καταφέρνουν να πάρουν χρήματα, αλλά παρακωλύουν τη διαδικασία χορήγησης των βοηθημάτων στους πραγματικούς δικαιούχους σχηματίζοντας τεράστιες ουρές.

    Ήδη στον Πύργο και την Αμαλιάδα συνελήφθησαν δεκαπέντε άτομα, προερχόμενα από άλλες περιοχές, γιατί προσήλθαν στις τράπεζες και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις για να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση. Οι πέντε από αυτούς είχαν προλάβει να εισπράξουν το βοήθημα. Συνολικά έχουν προσαχθεί 60 άτομα για απάτες με το βοήθημα.

    Συνολικά, έως την Πέμπτη, πάνω από 20.000 πολίτες αποζημιώθηκαν και το ποσό που έχει δοθεί είναι 72,4 εκατ. ευρώ.

    «Οφείλουμε να σεβαστούμε πρωτίστως τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν. Όποιος υπογράφει υπεύθυνη δήλωση με ψευδή στοιχεία θα υποστεί όλες τις συνέπειες του νόμου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος, σε ερώτηση αν θα οδηγηθούν στη φυλακή όσοι έχουν συλληφθεί, είπε πως θα γίνει ό,τι προβλέπεται από υπογραφή ψευδούς δηλώσεως, ενώ ευχήθηκε να παραμείνει μικρό το ποσοστό των συλληφθέντων.

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, έδωσε παραγγελία στους διευθύνοντες της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Ναυπλίου και Καλαμάτας να ενεργήσουν κατεπειγόντως προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή όχι ότι κάποιοι εισέπραξαν το επίδομα των 3.000 ευρώ χωρίς να το δικαιούνται.

    Παράλληλα, ο κ. Σανιδάς ζητάει από τους Εισαγγελείς Εφετών να τους προσκομιστούν από τις τράπεζες αντίγραφα των αιτήσεων-δηλώσεων των πυροπλήκτων προκειμένου να ελέγξουν με τη βοήθεια των δημάρχων εάν όντως είναι πληγέντες από τις πυρκαγιές ή όχι.

    Face control στις... τράπεζες

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των στοιχείων που δηλώνονται, μπορούν να απαιτούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο κατοικίας των αιτούντων τα οικονομικά βοηθήματα, όπως λογαριασμούς Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

    Επίσης, μπορούν να κρατούν για διασταύρωση τις υπογεγραμμένες αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις έως και τρεις ημέρες. Εάν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί είναι ειλικρινή, θα καταβάλλεται μετά από τριήμερο το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ ή το βοήθημα των 10.000 ευρώ. Εάν η δήλωση είναι ψευδής, θα ενεργοποιούνται αμέσως οι συνέπειες του νόμου με βάση και την αυτόφωρη διαδικασία.

    Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα απαιτούν αυτά τα χρήματα που δίνονται ως ενίσχυση πρώτον να πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους και δεύτερο να δίνονται με πολιτισμένο και αξιοπρεπή τρόπο μακριά από ψηφοθηρικές αντιλήψεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και οι δικαιούχοι είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται τις δύο τελευταίες ημέρες το βοήθημα των 3.000 ευρώ.

    ReplyDelete
  9. Σήμερα το μπλόγκ και οι διαχειριστές του πρέπει να γορτάζουν.ΔΕΝ είναι μικρό πράγμα να αναφέρεται κολακευτικά το BBC για σας.Συγχαρητήρια!
    Ο Κομφούκιος έχει μεγάλη συμμετοχή,κατά τη γνώμη μου,στην επιτυχία του μλόγκ σας,ως φιλοξενούμενος σχολιαστής.
    Κάποιοι απο μας ,τους εξωτερικούς φίλους σας, στους οποίους ανήκω και 'γώ, γίνονται έξω φρενών,και καλά κάνουν και απαντούν με το τρόπο που εκείνοι κρίνουν προσήκοντα, όταν τους θίγει τα "ιερά και τα όσια".
    Αυτό το μπλόγκ θα συνεχίσει να έχει επιτυχία αν εξακολουθήσει να έχει μιά ελευθεριότητα, μια αμφισβήτηση και μια αντισυμβατικότητα στο τρόπο που βλέπει τα πράγματα.
    Και να μη ξεχνάμε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

    ReplyDelete
  10. Όντως τα κολακευτικά σχόλια του BBC αξίζουν συγχαρητήρια.

    Δημοσιεύσαμε κι εμείς ένα σχόλιο για τις φωτιές και την ανικανότητα αντιμετώπισης της καταστροφής (και γενικά της ανυπαρξίας πολιτικής περιβαλλοντικής προστασίας), στο μπλογκ μας "Ροκ και Οικολογία". Το μπλογκ (όπως και η σχετική δημοσίευση) είναι στα αγγλικά. Γι' αυτό όσοι έχετε σχέση με μπλογκ του εξωτερικού και σας αρέσει η προσπάθειά μας, βοηθήστε μας να το κάνουμε γνωστότερο.

    http://rockandecology.blogspot.com/

    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

    ReplyDelete
  11. parmenides δεν γιορτάζουμε ακριβώς δίνουμε μια μάχη γι'αυτά που πιστεύουμε και θεωρούμε σωστά. Αυτό λοιπόν που πιστεύουμε είναι ότι τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα ζει μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία και μια ακόμα μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή η οποία δεν οφείλεται ούτε στους εξωγήινους, ούτε σε κάποιου τύπου συνομωσία, ούτε σε τίποτα οργανωμένους εμπρηστές του PKK, αλλά σε ανθρώπινα λάθη τα οποία διογκώνει η ασύμμετρη ανικανότητα της κυβέρνησης.

    Θεωρούμε επίσης ότι οδεύουμε ολοταχώς για post-disaster φιάσκο με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

    Τέλος γελάμε με όλους αυτούς τους αρματωμένους αστυνομικούς που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Αθήνας για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ότι είμαστε σε πόλεμο, ότι κάτι το εξαιρετικά απειλητικό απλώνεται πάνω από τα κεφάλια μας. Μετά από τρία χρόνια αφανούς αστυνόμευσης τώρα μας εμφανίζονται στο δρόμο. ρε ουστ.

    ReplyDelete
  12. Greece under attac by "organised villainy" of its Government


    Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας δεν είναι προιόν ανικανότητας αλλά φαυλότητας.
    Ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής απο ταξίαρχος έγινε αντιστράτηγος εν μιά νυκτί πηδώντας δύο βαθμούς.Αυτός ήταν ο συντονιστής των μέσων πυρόσβεσης στη Πελοπόννησο.Αυτός αξιολογήθηκε και προήχθη απο ένα ΦΑΥΛΟ ελεγχόμενο απο τη κυβέρνηση συμβούλιο εντός των πλαισίων της επανίδρυσης του κράτους.
    Η φαυλότητα,λοιπόν,και όχι η ανικανότητα χτύπησε την Ελλάδα.

    ReplyDelete
  13. Ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής,μαζί με τον πολιτικό του προιστάμενο, υπουργό Δημόσιας τάξης,και τον υπουργό πολιτισμού πρέπει να παρεπεμφθούν σε ειδικό διεθνές Δικαστήριο ως εγκληματίες κατά του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού.

    ReplyDelete
  14. GOOD BYE ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ,
    GOOD MORNING ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ.

    ReplyDelete
  15. GOOD BY ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
    GOOD MORNING ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ.

    Ο υπουργός προνοίας κ.Κωσταντόπουλος μοιράζει επιταγές στους "πυρόπληκτους" απο το Ζεφύρι.

    Το επόμενο σκαλί της φαυλότητας ποιό είναι;

    ReplyDelete
  16. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

    ΔΙΕΛΑΛΗΣΕ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΙ ΝΕ ΔΑΣΗ.

    ReplyDelete
  17. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ ΕΣΑΣ ΤΗΣ Γ700 ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΑΜΠΙΡ.

    χαχαχαχαχαχαάκια..

    ReplyDelete
  18. Τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης,τον υπεύθυνο για την πανίδρυση του κράτους κ.Φαυλόπουλο,τον γνωρίζετε;

    ReplyDelete
  19. ΦΑΥΛΙΔΡΥΣΗ,ΦΑΥΛΙΔΡΥΣΗ.Κατι σαν flexicurity.

    ReplyDelete
  20. rock and ecology ευχαριστούμε για το λινκ

    ReplyDelete
  21. @ λίτσα λιαβούρκου
    @ Προτού σου τα πω χοντρά σου αφιερώνω το δίστιχο του Ρώμου Φιλύρα:
    "Κατέστης αηδέστατος
    τουτέστιν ποντεστάς
    και αν η νίζα έστατος
    πώς μίζα δεν το στάς;"

    Θα μπορούσατε αγαπητή κυρία να μας μεταφράσετε το παραπάνω από τα φιλυρικά σε απλά ελληνικά;

    ReplyDelete
  22. @anonymous
    αντί μεταφράσεως:
    "ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω και ο συνιών, συνιέναι".

    ReplyDelete
  23. Συμφωνώ με πολλά από τα λεγόμενα εδώ μέσα και διαφωνώ ριζικά με άλλα. Ο,τι είναι αλήθεια και συγχρόνως αφορά αποκλειστικά σε δημόσια πρόσωπα (και σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος) επιβάλλεται να γίνεται γνωστό, αλλά η κεντρική συζήτηση πρέπει να στρέφεται γύρω από θέσεις και μάλιστα συγκεκριμένες (τέλος και στις στερεότυπες ιδέες) και όχι πρόσωπα. Και εδώ θέλω να τιμήσω την πιστή μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτής της αρχής από τους G700.

    Η ad personam αντιπαράθεση είναι απαράδεκτη σε οποιδήποτε forum, πολύ περισσότερο δε σε επίπεδο και blog νέας γενιάς.
    Oσοι έχετε προσωπικά μεταξύ σας ή είσαστε κομματόσκυλα της Ρηγίλλης, της Χαριλάου Τρικούπη, της Κουμουνδούρου ή του Περισσού, πράγμα που δεν μας αφορά ούτε ενδιαφέρει, να πάτε στο διάολο και να τα συζητήσετε εκεί με την ησυχία σας. Και συ –λακισμένη λίτσα με τα αρχαία σου κόβε λάσπη.

    ReplyDelete
  24. Pou einai o mosxana8remmenos komfoukios na ton arxisw ta gamostayridia?

    ReplyDelete
  25. @ G700
    "Αυτό λοιπόν που πιστεύουμε είναι ότι τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα ζει μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία "

    Ανθρωπολογική, χρυσό μου παιδί, ανθρωπολογική.

    Α τουταλέρ

    ReplyDelete
  26. Πολύ ανωνυμία έπεσε εδώ μέσα!

    Λες νάχει δίκιο ο μπουχέσας;

    ReplyDelete
  27. @ litsa liavourkou (7:53am)
    @ anonymous
    @ litsa liavourkou (1:33pm)

    O Φιλύρας ήταν μιά σπάνια περίπτωση ευφυϊας, ποιητικού ταλέντου και καλωσύνης και πέθανε άδικα και άδοξα (στο Δρομοκαϊτειο), όχι από πρωτογενή ψυχική νόσο, αλλά από τριτογενή σύφιλι.
    Εγραψε θαυμάσια ποιήματα, αλλά και αρκετά που είναι απλές ασυναρτησίες με νεολογισμούς, δηλαδή "κατασκευασμένες λέξεις" που, κατ αντιδιαστολή πρός την λεξιπλασία των ποιητών, δεν συνδέονται ετυμολογικά ή σημασιολογικά με τη γλώσσα.
    Για παράδειγμα, ο λεξιπλάστης Πετρόπουλος έφτιαξε θαυμάσιες νέες λέξεις όπως 'σαχλεπίσαχλος' της οποίας ο καθείς αναγνωρίζει αμέσως την ετυμολογία (σαχλός επί σαχλού) και την σημασία (διπλά, αλυσιδωτά η εκθετικά σαχλός).
    Αντιθέτως, οι νεολογισμοί (που χαρακτηρίζουν άτομα με τριτογενή σύφιλι και σχιζοφρένεια) είναι ασυνάρτητες και ακατανόητες λέξεις. Το ποίημα στο οποίο αναφέρεται η Λίτσα είναι ένα από αυτά που περιέχουν νεολογισμούς, δλδ ασυναρτησίες και, όπως ορθά το θέτει ο Βάρναλης και ο λογοτεχνικός κόσμος, δεν είναι παρά προϊόν η αποκύημα του σκοτισμένου συνειδητού του Φιλύρα.

    Ισως, όμως, η αγαπητή Λίτσα να είναι σε θέση να καταρρίψει την θεωρία του Βάρναλη και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, εξηγώντας μας τι σημαίνουν οι λέξεις:
    ποντεστάς,
    νίζα,
    έστατος, και
    στας.

    ReplyDelete
  28. Δυό καλόπαιδα,ο "απόφοιτος του Πειραματικού" Καραμανλής και το "παιδί της Καισαριανής" Ρουσόπουλος έβαλαν τη μπαμπεσιά ο ένας και τη κατεργαριά ο άλλος και χτίσανε τη πολιτική των GROSSO COLPI.
    Ως ανιπολίτευση σχίζανε.Η συκοφαντία του Σημίτη απο το πρωι ως το βράδυ τους έφερε στην εξουσία.
    Ως κυβέρνηση όμως άρχισαν να τρώνε και να σπαταλάνε το Κεφάλαιο που τους είχε παραδώσει ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ.
    ΤΏΡΑ ΩΡΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
    Και αρχίσανε το ίδιο τροπάριο.Και τα πανε τέλεια.Αφου ο κόσμος,με βάση τις δημοσκοπήσεις,πιστεύει ότι για τρην υπόθεση των πυρκαγιών φταίνε οι κακοί χειρισμοί του ΓΑΠ!
    Ε! δεν είναι ωραία τα καλόπαιδα;

    ReplyDelete
  29. Καλά τα είπε το χάος. Μόνο που κι η λίτσα τα είπε ακόμα καλύτερα σε άπτεστα Φιλυρικά και συμπυκνωμένα.

    ReplyDelete
  30. PARMENIDES
    "Η συκοφαντία του Σημίτη απο το πρωι ως το βράδυ τους έφερε στην εξουσία."


    Exeis dikio. Atyxws edw doulepse kai i sykofantia toy Simiti apo mesa apo to PASOK pou einai aitia tou katapontismou tou kai tis adynamias tou na anakampsei para ta kosmoistorika gegonota, apo to Chinouk kai ta Omologa mexri tin pliri anikanotita diaxeirisis tis ethnikis katastrofis.

    I apithani eirwneia einai pws o laos an kai ektimise ton Simiti, den ithele telika oute auton giati touvale ta dyo podia sena papoutsi. Ante twra na vreis akri.

    ReplyDelete