Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ
Η επίσπευση των εκλογών, αν μη τι άλλο, έχει βοηθήσει να ξεκαθαρίσει ο μετεκλογικός οικονομικός ορίζοντας· σε αυτό έχει δίκιο πρωθυπουργός. Με μία διαφορά.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αρνείται με επιμονή να μιλήσει για οτιδήποτε θα αφορά το οικονομικό του πρόγραμμα, με εξαίρεση τα νομοσχέδια που έχουν μείνει στα χαρτιάΟταν μια κυβέρνηση απευθύνεται στους ψηφοφόρους και υποστηρίζει ότι κάνει τις εκλογές για να εφαρμόσει τον Προϋπολογισμό που η ίδια θα φτιάξει, το πρώτο πράγμα που προκύπτει σαν απόρροια του επιχειρήματος, θα ήταν να καταθέσει το σχέδιο του Προϋπολογισμού για τον οποίο θέλει να την ψηφίσουν.
Εκεί το «επιχείρημα»... σκοντάφτει γιατί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αρνείται με επιμονή να μιλήσει για οτιδήποτε αφορά το οικονομικό του πρόγραμμα, με εξαίρεση βέβαια τα νομοσχέδια που έχουν μείνει στα χαρτιά.
Εκεί όμως που σιωπά -εύλογα- ο υπουργός, αρχίζει να φωνάζει η πραγματικότητα.
Τα στοιχεία που συγκροτούν την τρέχουσα εικόνα της οικονομίας δεν παραπέμπουν σε οικονομικό... παράδεισο σαν αυτόν που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τις εκλογές.
Επειτα από μία πρωτοφανή λογιστική ανατροπή, όπως αυτή της «απογραφής» και εν όψει μιας δεύτερης ανάλογης λογιστικής ανατροπής, όπως η επερχόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, η οικονομία χαρακτηρίζεται από:
Αυξάνονται έλλειμμα-χρέος
* Ενα σταθερά διευρυνόμενο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό που συσσωρεύεται εδώ και τρεις μήνες λόγω της υστέρησης των φοροεσόδων, της αδυναμίας να ελεγχθούν οι δαπάνες και της απόλυτης πλέον ανάγκης να βρεθούν πόροι για να γίνει δυνατή η απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ. Και μόνο η φοροδιαφυγή που σχετίζεται με τον ΦΠΑ υπολογίζεται ότι εξακολουθεί να κινείται στο επίπεδο του 2,5% - 3% του ΑΕΠ. Οι πρόσθετες ανάγκες, για τις οποίες θα πρέπει να βρεθεί «τρόπος» να κλείσουν, ξεπερνούν τα 3,5 - 4 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.
* Το δημόσιο χρέος από το 104% του ΑΕΠ θα έπρεπε να πέσει στο 100% του τρέχοντος ΑΕΠ, δηλαδή στα 195 δισ. ευρώ. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα -αν πραγματικά περιοριζόταν το έλλειμμα- να δανειστεί φέτος το ελληνικό δημόσιο όχι περισσότερα από 32 - 33 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός έχει ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ και η φυσιολογική ροή του για την κάλυψη των ανελαστικών αναγκών διαμορφώνει προβλέψεις για δάνεια πάνω από 38 - 39 δισ. ευρώ.
* Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, δηλαδή, ο «καθρέφτης» κάθε οικονομίας αφού αποτυπώνει τι συνολικά παράγει και τι καταναλώνει, το 2006 ξεπέρασε το 12% του ΑΕΠ και φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα συγκρατηθεί στο 11,5%, «χρωματίζοντας» την ελληνική οικονομία με τα χαρακτηριστικά της Αργεντινής λίγο πριν από τη χρεωκοπία, από την οποία δεν κινδυνεύει βέβαια η Ελλάδα λόγω του ευρώ...
* Το μέγα «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων έχει καταλήξει σε μία περίπου... μηδενική αύξηση της ροής του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα όσον αφορά την εισροή τουριστικού συναλλάγματος, με αποτέλεσμα η ισχυρότερη «βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας να κάνει σημειωτόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το Α' εξάμηνο του 2007, οι εισπράξεις από το τουριστικό συνάλλαγμα έφθασαν τα 3,4 δισ. ευρώ έναντι 3,35 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Η μέση κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη βαίνει μειούμενη σταθερά.
* Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα (αύξηση φόρων και αντικειμενικών αξιών) απειλεί να «κόψει» ένα από σημαντικότερα εργαλεία στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης και μάλιστα σε συνθήκες που η διεθνής κρίση από τη μία πλευρά και ο βαρυφορτωμένος με χρέη προϋπολογισμός των νοικοκυριών από την άλλη αρχίζουν να «φρενάρουν» την κατανάλωση στην οποία στηρίζεται το 70% του ελληνικού ΑΕΠ. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η παρατεταμένη πιστωτική κρίση «παγώνει» την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τότε το ενδεχόμενο μιας απότομης κάμψης στην οικονομική δραστηριότητα τινάζει στον αέρα κάθε υπόσχεση για μείωση της ανεργίας.
Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τη βάση του Προϋπολογισμού που ετοιμάζει αλλά δεν θέλει να αποκαλύψει προεκλογικά η κυβέρνηση, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε -όπως άλλωστε και η αντιπολίτευση -να δηλώσει το πώς θα τα αντιμετωπίσει: από πού θα κόψει δαπάνες και από πού θα εισπράξει φόρους.
Το άρθρο του δημοσιογράφου Γιάννη Αγγέλη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία το Σάββατο 25-8-2007.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το Α' εξάμηνο του 2007, οι εισπράξεις από το τουριστικό συνάλλαγμα έφθασαν τα 3,4 δισ. ευρώ έναντι 3,35 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Η μέση κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη βαίνει μειούμενη σταθερά.
ReplyDeleteΚαλά, όταν ο άλλος έρχεται από τη χώρα του με ευρώ τώρα πιά, πώς μπορεί να συνυπολογιστεί στο "τουριστικό συνάλλαγμα"; Έλεος πιά με όλους τους ειδικούς αναλυτές των εφημερίδων - ούτε τα απλά πράγματα δεν μπορούν να σκεφτούν...
ΥΓ: Στις 16.9.2007 καταψηφίζουμε τα καθεστώτα κόμματα
Πρέπει να φύγουν Καραμανλής-Παπανδρέου από τη χώρα:
ReplyDeletewww.hellenicdynamism.blogspot.com
Eίναι σαφές και ήδη γνωστό πως δεν υπάρχουν περιθώρια για υλοποίηση είτε των Νεο-Δημοκρατικών είτε των ΠΑΣΟΚικών "δεσμεύσεων".
ReplyDeleteΜε άλλα λόγια, αμφότερα τα Κόμματα εξουσίας ψεύδονται ξεδιάντροπα για κατανάλωση του λαουτζίκου - και καλά του κάνουνε αφού είναι τόσο αφελής. Η βλακεία είναι πολύ "ακριβή", αλλά στην έλεύθερη οικονομία ουδείς εμποδίζεται από το να "αγοράζει" ακριβά πράγματα που "δεν αξίζουν μία".
Ετσι εκδικείται η υπό εξαφάνιση αισθητική τάξη την τσοκαρία, βλέποντας δηλαδή τους μισούς χωριάτες να κλέβουν τους άλλους μισούς.
Ο απόλυτος οργασμός!
Σας τόχω ξαναπεί, αλλά η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως.
ReplyDeleteΟ υπερδεξιός πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Charles de Gaulle κάλεσε μιά μέρα τον κομμουνιστή διανοούμενο και aesthete Andre' Malraux και του ανέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Malraux ανεκήρυξε κάπου 3 χιλιάδες Γαλλικά χωριά διατηρητέα και έτσι η Γαλλία έχει σήμερα αυτό το μοναδικό κάλλος και παραδοσιακό ύφος.
Εξ ου και στο Παρίσι φθάνουν καθημερινά εκατοντάδες απ' ευθείας πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια των ΗΠΑ - και όπως γνωρίζετε, ο Αμερικανός είναι ο μόνος τουρίστας που αφήνει παράδες, ακόμα και όταν αγοράζει full-pension/full-board τουριστικό πακέτο.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως επιβλήθηκε δια της βίας η αισθητική του ΒΛΑΧΟΥ με φοίνικες, "παρεκκλήσια", φουρνάκια, barbecues, ακροκέραμα, bordures, art-deco φινιστρίνια, νεοκλασσικές μετώπες, βυζαντινό baroque με αψίδες, piscines και όλα τα καφρο-accoutrements tourlou-tourlou accompagnamento avec Vouyiouklaki Papamihail.
In result, o τουρίστας στην Ελλάδα είναι ο Γερμανός και ο Αγγλος χωριάτης του Manchester, Birmingham και Liverpool που δεν έχει και δεν αφήνει δεκάρα επί πλέον του πακέτου.
Red necks beget red necks!
Καώτατα στρώματα καταστρέψατε την πατρίδα μου.
Eσυ ο Κομφούκιος και άλλοι γέροι φασίστες εδώ μέσα ασχολείσθε με την αισθητική και την ηχορύπανση - αν είναι δυνατόν. Για μάς, όπως πολύ σωστά λέει η λιλιπούπολη, σημασία έχει το ozon layer.
ReplyDeleteΒέβαια, δεν ξέρω τι σημαίνει, μη με ρωτάς, αλλά είναι μόδα όπως και η Μύκονος.
@ Gina, Δουργούτι
ReplyDeleteSay it now and say it loud,
"I am tsokaro and I am proud".
@ andromaxi, gina, ebelina k loipes
ReplyDeletepoutanitses:
KAIGOMASTE MALAKISMENES!
Να πάρουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί το αεροπλάνο ή το κότερό τους και να φύγουν από τη χώρα τώρα, σε λίγο θα είναι πολύ αργά!!!!!
ReplyDeleteΕκτός κι αν αποδείξουν πέρα πάσης αμφιβολίας ξένο δάχτυλο, την έχουν πουτσίσει.
Θα τους... κάψουν ζωντανούς!
http://www.youtube.com/watch?v=2462d3iffWA
ReplyDeleteΤο συνολικό χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα αγγίζει τα 700 δις ευρώ αυτή τη στιγμή.
ReplyDeleteΤο έλλειμμα θεωρείται ως ένα από τα 6 μεγαλύτερα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας σήμερα, σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής Σαββάτου. Το ασφαλιστικό έρχεται πρώτο σε σειρά σημαντικότητας.
Το αξιοπρόσεκτο με το έλλειμμα είναι ότι, εκτός από τη μεγάλη απόκλιση από το συμφωνημένο ποσοστό της συνθήκης του Μάαστριχτ και από το επικίνδυνο μέγεθος (αν και σε βάθος τετραετίας μειώθηκε), αυτό τροφοδοτείται από κόστη που δε θα έπρεπε να υπάρχουν. Μείζον πρόβλημα είναι η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, η οποία όμως απαιτεί για τη βελτίωση της μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που θα ταράξουν τα νερά, και κανένας δεν τολμά να τις θέσει προς εφαρμογή.
Δυστυχώς οι εκλογές express υπό την ατυχή συγκυρία των πυρκαγιών θα επισκιάσουν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιστορία, θα ψηφίσουμε με κριτήρια εντυπώσεων από το πώς διαχερίστηκε ο καθένας, επικοινωνιακά τουλάχιστον, την κρίση των πυρκαγιών τις τελευταίες 10 μέρες. Στην Ελλάδα εδραιώνεται ένα μοναδικό μοντέλο της δημοκρατίας, αυτό της Στρουθοκαμηλικής Δημοκρατίας.
Ο Κωστάκης μας νιώθει πόνο, βαθύ πόνο, για τη μάνα ....
Εγώ νιώθω πόνο,βαθύ πόνο, για το μέλλον μας.
Δυστυχώς έτσι είναι με ταξάς, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά στη συζήτηση στην οικονομία. Υπάρχει όμως και η διάσταση του οικολογικού ελλείμματος.Σήμερα, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε έναν οικολογικά εξισορροπημένο και βιολογικά ποικίλο πλανήτη τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι καταστροφές κι οι πυρκαγιές θέτουν με αμείλικτο τρόπο το περιβαλλοντικό ζήτημα ως ζήτημα διαγενεακής δικαιοσύνης. Φυσικά ούτε αυτή η διάσταση του οικολογικού προβλήματος αναμένεται να συζητηθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Αυτό όμως που πρέπει να συζητηθεί σίγουρα είναι τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την καμμένη γη και να αναχαιτιστεί η προσπάθεια που γίνεται από πολλούς να παρουσιαστούν οι καταστροφές ως προϊόν συνωμοσίας. Θα επανέλθουμε με post.
ReplyDeleteΣΤΗ Γ700 ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΑΜΠΙΡ.
ReplyDeleteΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑχαχαχαχαχαχαχάκια.
GIA AYTOUS POU THELOUN NA VGOUN APO TO TOUNEL....
ReplyDeleteGIA AUTOUS POU THELOUN NA VGOUN APO TH TRIPA.....
GIA AUTOUS POU THELOUN NA SPASOUN TA DESMA TOUS.....
DYNAMISMOS