Στις 1 Ιουλίου 2007 από τη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα Καθημερινή ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης έγραφε:
"Ισως ο πρωθυπουργός, ο κ. Κώστας Καραμανλής, θα πρέπει να σκεφθεί στα σοβαρά και να αποφασίσει τη διενέργεια των εκλογών με τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας, τον Μάρτιο του 2008. Και αφού το αποφασίσει, με λόγια και με πράξεις, να πείσει πρώτα τους υπουργούς του και το διάσπαρτο στη διοίκηση κομματικό προσωπικό, έπειτα τους πολιτικούς αντιπάλους και, τέλος, τον λαό, ότι η απόφασή του είναι σταθερή και οριστική. Για πολλούς λόγους, ο ίδιος και οι ψηφοφόροι έχουν ανάγκη κάποιας εύλογης προθεσμίας, πριν από τις εκλογές.
Μετά τα τελευταία γεγονότα (γεγονότα θεωρούμε την καταπόνηση και τη δυσφορία από τον καύσωνα, που μπορεί να επαναληφθεί, την ασυγχώρητη ανεπάρκεια της ΔΕΗ, την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε έκτακτες περιστάσεις και, τέλος, τις φωτιές, που μας βύθισαν όλους στη θλίψη), έπειτα από όλα αυτά, ο Σεπτέμβριος του 2007 δεν φαίνεται κατάλληλη περίοδος για τη διενέργεια ήρεμων και γόνιμων εκλογών.
Το κριτήριο δεν είναι αν θα χάσει το ένα από τα δύο κόμματα, τα επιλεγόμενα και «εξουσίας» και θα κερδίσει το άλλο. Θα έλεγα μάλιστα το ακριβώς αντίθετο: ότι για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αν θα χάσει το ένα και κερδίσει το άλλο, γίνεται συνεχώς και πιο αδιάφορο και αντιμετωπίζει τις επερχόμενες εκλογές σαν «μια από τα ίδια». Αυτό ισχύει περισσότερο για το ΠΑΣΟΚ, που μόνο από πολιτική αμηχανία κρύβεται πίσω από το σύνθημα «εκλογές τώρα».
Μέσα σε αυτό το κλίμα της κουρασμένης αδιαφορίας, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από τις πρόωρες εκλογές είναι να μετακινηθεί ένα μικρό τμήμα ψηφοφόρων προς τη μία ή την αντίθετη κατεύθυνση και να διαμορφώσει αυτό το μικρό τμήμα τη «νέα πλειοψηφία», οπωσδήποτε ασθενέστερη από την προηγούμενη και κυρίως χωρίς πολιτικό μήνυμα. (Η προηγούμενη πλειοψηφία ήταν κατάφορτη πολιτικού μηνύματος, το οποίο οι διαχειριστές του γρήγορα το ξέχασαν και πήγε χαμένο).
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. και η πλειοψηφία της δεν φαίνεται ότι θα διακινδυνεύσουν στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε και αν διενεργηθούν, τον προσεχή Σεπτέμβριο ή τον Μάρτιο του 2008. Αλλά αυτό είναι το πολιτικό ζητούμενο στις σημερινές περιστάσεις; Την υπεροχή της, μικρή πλέον, η Ν.Δ. δεν την οφείλει στο δικό της έργο και την ιδιαίτερη πολιτική της φυσιογνωμία (η συνήθως πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ είναι για το ποιο κόμμα, ως κυβέρνηση, διέπραξε τα περισσότερα λάθη ή ασχημίες!). Η Ν.Δ. οφείλει την υπεροχή της στη σχεδόν παντελή έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και την απουσία πειστικής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Συνεπώς, η εκλογική αντιπαράθεση αυτή την περίοδο εκ των πραγμάτων στερείται πολιτικού αντικειμένου, στερείται νέου πολιτικού μηνύματος και μοιραία θα εξαντληθεί σε μετωπική οξύτητα και σε αμοιβαίες ύβρεις ή σε αμοιβαία καταμέτρηση λαθών και ασχημιών. Ολα γνωστά από το παρελθόν και βαρετά πλέον, σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Στον πρωθυπουργό προσωποποιείται η πολιτική δύναμη και η θέληση της Ν.Δ., αλλά και η προσδοκία όλων των πολιτών ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν νέους δρόμους και θα αναδείξει το ήθος και το ύφος της νέας διακυβέρνησης. Σ’ αυτόν ανήκει το προνόμιο της πρωτοβουλίας.
Μέχρι τώρα γνωρίσαμε τη διακυβέρνηση που προσπαθεί να μας πείσει ότι απλώς είναι καλύτερη από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αν πράγματι συμβαίνει δεν μας αφορά, το κέρδος είναι ασήμαντο. Μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε τη «νέα διακυβέρνηση» που θα μας ξεκολλήσει από το παρελθόν και θα ανοίξει δρόμους για το μέλλον. Το χρονικό διάστημα ώς τον Μάρτιο είναι αρκετό για να ανασυντάξει ο πρωθυπουργός τις δυνάμεις του και να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες του, ώστε οι εκλογές να μην είναι «μία από τα ίδια», αλλά να αποκτήσουν πολιτικό περιεχόμενο και πολιτικό μήνυμα.
Αλήθεια τι είναι δυνατό να συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. διατηρήσει την πλειοψηφία (που είναι και το πιθανότερο) αλλά με μικρή διαφορά ψήφων και εδρών στο κοινοβούλιο; Οι εκλογολόγοι και οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν το αποκλείουν, αλλά το θεωρούν και πολύ πιθανό. Το πώς θα κυβερνήσει σε μια τέτοια περίπτωση ασφαλώς θα το σκέφτεται ο κ. Κ. Καραμανλής και θα έχει καταστρώσει τα σχέδιά του. Εμείς οι άλλοι προσπαθούμε να διερευνήσουμε τις επιλογές που από τα πράγματα διαγράφονται.
Η πρώτη διαγραφόμενη επιλογή είναι να προσπαθήσει να κυβερνήσει τη χώρα έστω με μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η κοινοβουλευτική ιστορία γνώρισε τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις. Γνώρισε ακόμα και αποδοτικές κυβερνήσεις μειοψηφίας. Αυτές οι περιπτώσεις εκτός από την ενότητα και την ομοψυχία της κυβερνητικής παράταξης προϋποθέτουν και κυβερνητικό πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό από τον πολιτικό κόσμο και από συμπαγείς μερίδες της κοινής γνώμης. Προϋποθέτει ακόμη σταθερή, ικανή και ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση, που δυστυχώς μας λείπει διαχρονικά. Τέλος, προϋποθέτει ήρεμο πολιτικό βίο χωρίς οξύτητες και ανταγωνισμούς σε καταγγελίες. Και αυτό το στοιχείο μας λείπει, αντιθέτως καλλιεργείται συστηματικά, όχι η ουσιώδης πολιτική διαφορά, αλλά η ρητορική πολιτική οξύτητα. Με τις σημερινές συνθήκες το οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα θα είναι αιχμάλωτο των διαθέσεων, των φιλοδοξιών και των προσωπικών επιδιώξεων του κάθε βουλευτή. Το χειρότερο, θα το σφυροκοπεί καθημερινά η αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να εισπράξει τη δυσαρέσκεια που αναπότρεπτα συνοδεύει κάθε κυβερνητικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα εκείνο που θα επιχειρήσει τομές και ρήξεις, από το οποίο έχει ανάγκη η χώρα.
Δεύτερη επιλογή είναι η «μεγάλη συμμαχία», η συγκυβέρνηση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε σημερινή του συνέντευξη προς την «Κ» την αποκλείει. Είναι φυσικό και αναμενόμενο σε εποχή που οι «αρχηγοί» προσπαθούν να πετύχουν τη μεγαλύτερη συσπείρωση των κομμάτων τους. Ομως κανείς δεν ξέρει ποιες πολιτικές ανάγκες είναι δυνατό να προκύψουν.
Εκείνο που είναι βέβαιο: Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι σε θέση να επιχειρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα (ασφαλιστικό, εργασιακό, παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση κ.λπ.) χωρίς ένα νέο «πολιτικό συμβόλαιο» που θα συσπειρώσει γύρω του όσο το δυνατό περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό ίσως είναι και το δίδαγμα από τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της Ν.Δ. Ολες οι μεγάλες παρεμβάσεις έχουν πολιτικό κόστος και κανένα κόμμα δεν τις επιχειρεί όταν γνωρίζει ότι το κόστος θα το εισπράξει ως κέρδος το αντίπαλο κόμμα. Αυτή η σχέση κυρίως τροφοδοτεί και συντηρεί την πόλωση και το δικομματισμό."
Αυτά έγραφε λοιπόν ο Αντώνης Καρκαγιάννης πριν από ενάμιση περίπου μήνα. Κατά την άποψή μας οι πρόωρες εκλογές είναι "αντισυνταγματικές" και άνευ ουσιαστικού πολιτικού διακυβεύματος. Μάλιστα η συμπιεσμένη χρονικά προεκλογική περίοδος τις καθιστά και αντιδημοκρατικές. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που επικαλείται η Κυβέρνηση δεν συνιστούν επείγον ζήτημα εθνικής σημασίας, αλλά διαχρονικό κοινωνικό αίτημα και εθνική υποχρέωση της κάθε Κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν διακυβέρνηση και σταθερό εκλογικό κύκλο, όχι εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Θα επανέλθουμε.
"...Οι εκλογές θα γίνουν για να κερδηθούν από το κάτοχο και νομέα της εξουσίας την Κυριακή εκείνη που η αποκλειστικώς δική του σκοπιμότητα εξυπηρετείται καλύτερα.Αυτά έχουν καταλήξει να θεωρούνται φυσιολογικά πράγματα σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες δείχνουν να συμβιβάζονται με τον κυρίαρχο πολιτικό κυνισμό..."
ReplyDeleteΑλέξης Καλοκαιρινός
Εφημερίδα "Τα Νέα"
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ Αλέξη.
Ας ξυπνήσουμε απο τη θερινή ραστώνη, που ο Καταλληλότερος θέλει να την εκμεταλευτεί, για να μην υπάρξει πρακτικά προεκλογική περίοδος.
Μας "έπιασε στον ύπνο"!
Με συνεχείς υπνωτιστικές εκκλήσεις και κινήσεις,ελπίζει,όχι αβάσιμα, ότι θα συνεχίσουμε τον "ύπνο του Δικαίου".
Μία από τις σοβαρότερες Εφημερίδες της Ελληνικής Περιφέρειας, η "ΕΡΕΥΝΑ" Τρικάλων, έχει σήμερα εκτεταμένο αφιέρωμα στη Γ700 και το μπλόγκ της.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε την καλή Εφημερίδα και ιδιαίτερα το συντάκτη του αφιερώματος,δημοσιογράφο ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΩΗ.
Κάθε σχέδιο στρατηγικής όταν αρχίσει να εφαρμόζεται από τη θεωρία στην πράξη, οι σταθερές που το διέπουν αλλάζουν άρδην.
ReplyDeleteΟ καλός στρατηγιστής δεν διακρίνεται μόνο από την πληρότητα των επιτελικών σχεδιασμών του, αλλά περισσότερο από όλα διακρίνεται από την ικανότητα της προσαρμογής του σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση την οποία δεν είχε προυπολογίσει.
Η φύση της τυχαιότητας και η ικανότητα της προσαρμογής μας σε αυτόν τον αστάθμιτο και μη προσδιορίσιμο παράγοντα, οριοθετεί τις περισσότερες φορές μια μεγάλη ήττα ή μια μεγάλη νίκη!
Ο κ. Καραμανλής έθεσε το σχέδιό του σε εφαρμογή! Μένει να φανεί πια αν όλα θα κυλίσουν όπως έχουν προυπολογιστεί από το κομματικό του επιτελείο, ή αν θα υπάρξουν εκείνες οι εκπλήξεις [του τυχαίου] που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω!
Το σίγουρο είναι πως ο κ. Καραμανλής δεν θέλει με τίποτα τις "εκπλήξεις". Μειώνοντας τον προεκλογικό χρόνο μείωσε και τις πιθανότητες τέτοιων εκπλήξεων, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να τις εξαλείψει 100%!
ReplyDeleteΤο σίγουρο λοιπόν είναι πως τις εκλογές δεν θα τις κρίνουν ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ οι πολιτικές θέσεις, αλλά η σταθερότητα ή η αστάθεια του τυχαίου!
Μόνο ο χρόνος μέχρι τις εκλογές θα δείξει...
Πολύ "σιγουριά, σίγουρα, σίγουρο" έπεσε...
ReplyDeleteΟ Καραμανλής είναι καλός στρατηγιστής.Και επειδή είναι μπουχέσας, είναι και κολόφαρδος όσον αφορά τις επιπτώσεις του παράγοντα της τυχαιότητας ΣΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΟΥ, που σκοπεύει να επιβάλλει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
ReplyDeleteΟι πολίτες θα τον ψηφίσουν για να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποκαλυφθή πλήρως,και μ'αυτό το τρόπο θέλουν να τον εκδικηθούν δείχνοντας σε όλο το κόσμο αυτό που τώρα βλέπουν μόνο τα παιδιά,δηλ. ότι ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ.
Η ψήφος θα έχει το στοιχείο της ειρωνίας και της πλάκας,αφού αυτές οι εκλογές θα είναι φάρσα μιάς και πραγματικές εκλογές δεν επίτρεψε ο Καταλληλότερος να γίνουν. Προτίμησε τις αρπακολικές.Μας φτύνει,δηλαδή, κανονικά.
Πέρα από τις μεθοδεύσεις, οι εκλογές παραμένουν μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες. Όσοι δε μιλάτε για σύντομο χρονικό διάστημα και λοιπά, αλήθεια, τώρα περιμένατε να ενημερωθείτε για τις πολιτικές θέσεις και την πρακτική ορισμένων; Το υπόλοιπο, εκτός προεκλογικής περιόδου διάστημα, δεν παρακολουθείτε την επικαιρότητα;
ReplyDelete«Η «μεγάλη συμμαχία», η συγκυβέρνηση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συνεργασία» είναι η πιο σωστή επιλογή σε μια χώρα με συγκριτικό της πλεονέκτημα, απέναντι στο κόστος των αλλαγών, το μικρό, συμπαγές και ομοιόμορφο μέγεθος των 10 εκ. κατοίκων. Αν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας 1.000.000 οικογένειες, τότε ποιοι μπορούν? Αν δεν μπορεί μια χώρα αυτού του μεγέθους να αντέξει βασικές μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν ριζικές τομές στην πρόοδο και εξέλιξη μας, τότε ποια χώρα θα τις αντέξει? Ρε μήπως είμαστε όλοι μας μπουχέσες και βρήκαμε την αντανάκλαση του εαυτού μας στο μπουχέσα τον Κωστάκη, που μας έγινε τετράπαχος από τότε που εκλέχτηκε πρώτη φορά με το σλόγκαν σεμνά και ταπεινά? Τόσο έντονο το φαινόμενο του στρουθοκαμηλισμού όσο στην Ελλάδα δεν το έχω ξαναζήσει. Ρε μήπως δεν τη θέλουμε τη δημοκρατία? Γιατί η δημοκρατία απαιτεί στο ελάχιστο ατομική ευθύνη και συμμετοχή του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό και όλοι μας θα φορέσουμε τα ποδοσφαιρικά μας κασκόλ και θα πάμε να παίξουμε στοίχημα στις κάλπες το Σεπτέμβριο.
ReplyDelete@Μεσουτ ταβαζ
ReplyDelete"Ρε μήπως είμαστε όλοι μας μπουχέσες και βρήκαμε την αντανάκλαση του εαυτού μας στο μπουχέσα τον Κωστάκη, που μας έγινε τετράπαχος από τότε που εκλέχτηκε πρώτη φορά με το σλόγκαν σεμνά και ταπεινά?"
Mεγάλε έγραψες...χαχαχαχα
Η μοναδική φορά στη δική μου ζωή τουλάχιστον που θυμάμαι τη λέξη 'λιτότητα' να έχει πολιτική και ουσιαστική σημασία και αξία, ήταν επί εποχή Σημίτη. Και μάλιστα θυμάμαι μία λιτότητα συνοδευόμενη από έργα υποδομών και μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων που αντίστοιχη δεν είδαμε ούτε πριν, ούτε μετά.
ReplyDeleteΟ πραγματικός προοδευτικός είναι αυτός που είναι λιτός σαν άνθρωπος, με αυτοσυγκράτηση, αλτρουιστικό όραμα - όχι εξουσιαστικό - και πειθαρχία για την ολοκλήρωση του.
Ο χοντρός δεν έχει δείξει σεμνότητα ούτε στην κατανάλωση ψήφων. Το τελευταίο και βασικό σκαλί της δημοκρατίας, η μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να συμμετέχουν, η ψήφος στις εκλογές, έχει γίνει πια συμμετοχή σε δημοψήφισμα, κατόπιν γκάλοπ και έρευνας αγοράς από τον μπουχέσα.
Ρε μήπως να καταργήσουμε τις εκλογές και τον εκλογικό κύκλο? Μήπως να τις αντικαταστήσουμε με δημοψηφίσματα του ηγεμόνα όποτε σκέφτεται ο κάθε μπουχέσας να πράξει και χρειάζεται την άποψη του κατώτερου λαού του για να αποφασίσει? Και να 'παρέχουμε' τα απαιτούμενα έτσι ώστε κάθε φορά να καθοδηγούμε ανάλογα τις ψήφους?
Το "ασφαλιστικό, εργασιακό, παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση" δεν είναι ξεχωριστά θέματα μεταξύ τους. Είναι αλληλένδετα και θέλουν συντονισμένο - όχι αποσπασματικό - προγραμματισμό και εφαρμοσμένη πολιτική. Δηλαδή στην παιδεία η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρωμάει μόνο? Όλα μαζί τα παραπάνω θέματα αποτελούν το μείζον διαχρονικό κοινωνικό αίτημα των Ελλήνων, το οποίο η σιωπηλή πλειοψηφία δεν έχει τη δυνατότητα, το κουράγιο, τη διάθεση ή την πίστη ότι μπορεί να υψώσει και να ακουστεί.
ReplyDeleteΕσείς Γ700, αρχίσατε κάτι που έλειπε εδώ και καιρό από αυτόν τον τόπο. Σπείρατε την ελπίδα για μια δυναμική μειοψηφία, αποκομμένη από παράγοντες, που θα μπορέσει να αντιπροσωπεύσει την σιωπηλή πλειοψηφία στα θέματα που την απασχολούνε. Κι επειδή πιστεύω ότι δεν είναι οι μάζες που καθορίζουν την αλλαγή αλλά οι δυναμικές μειοψηφίες που τις καθοδηγούν, ας δείξουμε το ήθος, τις αρχές και το προοδευτικό στοιχείο που θα μας κάνει υπεύθυνους και δίκαιους προς όλες τις ομάδες (είτε ηλικιακές, είτε οικονομικές, είτε γεωγραφικές είτε, είτε), και πάνω απ' όλα, προς τη δημοκρατία.
The corruption in Greece has reached unbelievable high levels and it keeps happening not only with the citizens tolerance but on the contrary with their participation. First of all, the citizens are responsible for electing those (corrupted) governments. The Greek citizens are always voting for personal gain, even it is the country elections or the prefecture/municipal elections. Which means that their vote decision is made considering only who will give a job to them or to their children. Thus, substantially the vote has been turned into a transaction.
ReplyDeleteΤη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο link. Πολύ γέλιο.
http://www.globalusers.com/ellada_en.php
Φυσικά και μας κοροϊδεύει και θα συνεχίσει να μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ο κάθε «μπουχέσας» όπως λέτε, εφόσον εμείς τον αφήνουμε. Αυτά τα γελοία σχέδια στρατηγικής έχουν εφαρμογή μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες με πολίτες απαίδευτους, χωρίς στοιχειώδη πολιτική αγωγή, που έχουν ξεχάσει να σκέφτονται, που έχουν χάσει την ουσία, αποπροσανατολισμένοι, ευνουχισμένοι, ζώντας με 700€ με κακή ποιότητα ζωής κλπ. κλπ. που είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα σε αυτό το blog. Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούμε εκλογικά και καλό θα ήταν να μην χαραμίσουμε κι αυτή την ευκαιρία γιατί μετά και δικαίωμα δεν θα έχουμε να διαμαρτυρόμαστε και άξιοι της μοίρας μας θά ‘μαστε.
ReplyDeleteΠοιός είναι αυτός ο δημοκράτης, που καταλύει τη βουλή για ψύλου πήδημα; Αν κουράστηκε να το πει και να αποσυρθεί στην καλύτερη περίπτωση. Πότε θα αρχίσουν να μετρούν τα λευκά και τα άκυρα; Πότε θα πάψουν οι λίστες; Πότε η πρόσκληση για πανηγύρια κάθε 4 χρόνια θα πάψει να λέγεται δημοκρατία; Ποιό αφορούν πραγματικά οι εκλογές; Συνεχίστε να συζητάτε. Ο καθένας μας μια άποψη. ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ των λόγων.
ReplyDeleteΤο άρθρο της Έρευνας στο παραπάνω link
ReplyDeleteΗ διαφθορά είναι σύμφυτη με καθεστωτικές πρακτικές ακόμα και όταν αυτές φέρουν τον μανδύα της δημοκρατικής διαδικασίας!
ReplyDeleteΑν δεν αντιμετωπιστεί το έλλειμμα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης μιας σημαντικής και δυναμικής μερίδας του εκλογικού σώματος, η οποία ηθικά και πολιτικά δεν ταυτίζεται ούτε με το ΠΑΣΟΚ αλλά πολύ περισσότερο ούτε με τη ΝΔ, το πρόβλημα της διαφθοράς θα υφίσταται διογκούμενο. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα συμψηφισμών και αποσιώπησης της μιας και της άλλης παράταξης σε διάφορα σκάνδαλα όπως αυτά του χρηματιστηρίου, των εξοπλισμών, του παραδικαστικού, των υποκλοπών, και τελευταία των ομολόγων.
Πέρα από το «άνοιγμα» της οικονομίας πρέπει να επιδιωχθεί και το «άνοιγμα» της πολιτικής διαδικασίας. Η στείρα ανακύκλωση προσώπων, ιδεών, σχηματισμών έχει φέρει τη χώρα σε πολιτικό τέλμα με τις μονοπωλιακές πρακτικές τους και τις «συμφωνίες κυρίων».
Πως είναι δυνατόν πολιτικοί να πλουτίζουν εν μία νυκτί και κανένας να μην πληρώνει το μάρμαρο; Ουδείς αμαρτωλός σε τούτη τη χώρα; Όλοι τους είναι αναμάρτητοι;
Ρε συ Σπήλιο καλό το 30 ποδών σκάφος σου; Πρόκοψες αγόρι μου. Το πήρες ξέρω με το εφάπαξ της σύνταξής σου ξέρω αρχηγέ μου!
Έχουμε πήξει στις κουμπαριές τα κότερα, τις off shore και τις βίλες και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, από τους δικαστές μέχρι τους βουλευτές και τους δημοσιογράφους.
Μπορεί να γενικεύω αλλά sorry νιώθω μεγάλη αγανάκτηση για την κατάσταση στη χώρα μου και έτσι μου βγαίνει.
Όποιος είναι διαφθαρμένος θα βρει τρόπους πολιτικά να τα πάρει, αλλά και λίγη τσίπα ρε σεις δε βλάπτει. Οι επιεικώς μετριότητες και ανθυπομετριότητες δεν έχουν ούτε τη νοημοσύνη να τα πάρουν με κάποια «αξιοπρέπεια».
Τι είπα τώρα;;;;;;;
Χαχαχαχαχα άντε να πάμε να
ψ(ο)φήσουμε εδώ που φτάσαμε!
Στην παρατήρηση των Γ700 στον επίλογο του άρθρου του post περί "αντισυnταγματικότητας" [έβαλα τα εισαγωγικά όπως και αυτοί], αρμόζουν τα εξής:
ReplyDelete1. Τόσο το Σύνταγμα του 1952 όσο και αυτά της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπουν προκήρυξη πρόωρων εκλογών μόνο σε περίπτωση σημαντικού Εθνικού Λόγου. Ως τυπικοί, όμως, Ελληνες καταφέρνουμε να ευτελίζουμε πάντα το πνεύμα ΚΑΙ του Νόμου ΚΑΙ του Συντάγματος.
Πράγματι, από το 1955, όταν, θανόντος του Αλεξάνδρου Παπάγου, ο β. Παύλος επέλεξε τον Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργό, εκλογές διεξάγονταν κάθε τόσο, παρά την λήξη του εμφυλίου και την απάλειψη του κομμουνιστικού κινδύνου. Στο octannum (1955-63) του Καραμανλή μόνο, έγιναν εκλογές το 1956, 1958, 1961 και 1963. Το πρόσχημα τότε ήταν, σταθερά, το Κυπριακό. Τις σύγχρονες μέρες, όπως και τότε, ουδείς απ' τους "λόγους" είναι ουσιαστικός, πραγματικά εθνικός. Εθνικός λόγος υπήρξε ΜΟΝΟ το 1963 όταν, λόγω απλής αναλογικής, ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ΕΚ δεν κατάφεραν να αποσπάσουν πλειοψηφία εδρών, που την πέτυχαν όμως στις επαναληπτικές εκλογές του Φεβρ. 1964 με το ιστορικό 53% του Γέρου. Παρόμοια, δε, περίπτωση προέκυψε στις αλλεπάλληλες εκλογές 1989-1990, όταν, πάλι λόγω απλής αναλογικής και παρά τα υψηλά ποσοστά της, η Νέα Δημοκρατία απέτυχε σε σειρά εκλογών να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η επίκληση επείγουσας ανάγκης μεταρρυθμίσεων από πλευράς πρωθυπουργού ήταν ανεπαρκής λόγος/αιτία προκήρυξης προώρων εκλογών. Είναι όμως δίκαιο, χωρίς να τον αθωώνει, να λεχθεί ότι η πρακτική αυτή είναι πάγια ακόμα και σε περιόδους πολιτειακής και εθνικής σταθερότητας. Ούτε δικαιώνει τον κύριο Καραμανλή το γεγονός ότι συνεχώς από τον χειμώνα, ο κύριος Παπανδρέου απαιτούσε άκριτα και ανεύθυνα προκήρυξη εκλογών «εδώ και τώρα». Αυτή η πάγια τακτική πρέπει να καταργηθεί και να απαγορευθεί δια ροπάλου από τώρα και θα πρέπει επίσης η θητεία των κυβερνήσεων να διαρκεί ακριβώς 1460 μέρες. Στο θέμα αυτό, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης είναι eminences grises και βαθμολογούνται με ΜΗΔΕΝ.
2. To άλλο σοβαρότατο θέμα που θυμίζει τις αθλιότητες της ψυχροπολεμικής περιόδου και της μετεμφυλιακής δεξιάς, είναι η αισχρή, άκρως αντιδημοκρατική και κατά το δοκούν υιοθέτηση άλλοτε άλλου εκλογικού συστήματος από τα κυβερνώντα κόμματα, to suit their purpose. Kάποτε, μάλιστα, διαρκούντος του ψυχρού πολέμου (1958), ο Κ. Καραμανλής υιοθέτησε ένα περίπλοκο σύστημα (διαφορετικό για διαφορετικούς νομούς!!) που ο Γέρος είχε προσφυώς αποκαλέσει «τριφασικό». Συγκεκριμένα, σε νομούς όπου η συντηρητική παράταξη εξασφαλίζει ιστορικά την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία (πχ Λακωνίας, Αρκαδίας), ίσχυσε το πλειοψηφικό, δηλαδή το πρώτο κόμμα έπαιρνε ΟΛΕΣ τις έδρες. Σε νομούς βέβαιης πλειοψηφίας της δημοκρατικής παράταξης (πχ Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Λασηθίου) ίσχυσε η ενισχυμένη αναλογική, ώστε να βγούν οι bravados Κεφαλογιανναίοι και άλλα "λουλούδια" και σε μεγάλες περιφέρειες αμφίρροπης διάθεσης, η απλή αναλογική. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατική Παράταξη έλαβε 49% των ψήφων, η ΕΡΕ με 48% εξασφάλισε πλειοψηφία εδρών!! Can you imagine!!??
Σήμερα έχουμε Δημοκρατία και η χειραγώγηση του εκλογικού συστήματος (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ στα προηγούμενα 25 χρόνια) είναι απαράδεκτη.
Η απλή αναλογική είναι δίκαιη μεν, διότι δεν παραμορφώνει την ετυμηγορία του Λαού, αλλά ανεφάρμοστη και μάλιστα συνδεδεμένη με μεγάλη πολιτική αστάθεια, όπως απέδειξε η πρόσφατη ιστορία.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ. Το Κοινοβούλιο πρέπει να παγιώσει την ενισχυμένη αναλογική [του +1 για τη βάση], με πριμοδοτήσεις, ώστε να επιτρέπει την ανάδειξη ισχυρής πλειοψηφίας με ποσοστά in the 40’ς, ΑΛΛΑ και την είσοδο στην Βουλή μικρών κομμάτων με ποσοστό άνω του 3%].
Bέβαια, βέβαια.
ReplyDeleteΠΟΥ να δείτε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ προσθήκη στον 6ο όροφο ΚΑΙ την ΠΑΡΑΝΟΜΗ προσθήκη 7ου όρόφου παρακαλώ από τον ΛΕΒΕΝΤΗ το ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ αριθ. 19 !!!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!
Αλλά σας μάρανε ο Πάχτας και ο Νεονάκης κύριε Παπανδρέου μας, ε;;
ReplyDeleteΛεβεντιά μου εσύ με τις ευαισθησίες σου και το ανεπτυγμένο σου αισθητήριο
@ca
ReplyDelete"To άλλο σοβαρότατο θέμα που θυμίζει τις αθλιότητες της ψυχροπολεμικής περιόδου και της μετεμφυλιακής δεξιάς, είναι η αισχρή, άκρως αντιδημοκρατική και κατά το δοκούν υιοθέτηση άλλοτε άλλου εκλογικού συστήματος από τα κυβερνώντα κόμματα, to suit their purpose."
Δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτα περισσότερο!
ΦΑΡΣΑ οι εκλογές παιδιά, ΦΑΡΣΑ. Στο τσαφ μπαμ, μπας και δεν καταλάβουν τίποτα οι μάο μάο της παραλίας και της θερινής ξάπλας. ααα...η διατάραξη της κοινής ησυχίας θα τιμωρηθεί εκλογικά. big mistake ο χοντρός.
ReplyDeleteΚαι το ότι κορϊδεύει τους πολίτες με τις παροχές. Ο απλός παραλιακός και μπασκετικός τύπος της θερινής ραστώνης (άλλωστε εκτός από καλοκαιρινές άδειες έχουμε και ευρωμπάσκετ σύντομα) δεν καταλαβαίνει από προγράμματα και πολιτική ιστορία. Έχει όμως ένα ζωόδες ένστικτο ο καριόλης. Ντάααν...ντιν ντιν ντιν...κάνει το κλικ και σου λέει: "ρε μαλάκα κωστάκη είπαμε ρε πούστη να κάνεις εκλογές αλλά όχι έτσι ρε συ φίλε, όχι έτσι γαμώ την πουτάνα μου. Το γάμησες το θέμα". Τώρα που ο κωστάκης θα πει hello στον little friend τον βλέπω μετά τις εκλογές να μην μπορεί να μεταρρυθμίσει ούτε τα τραπέζια στον Μπαϊρακτάρη, όχι ν' αλλάξει το ασφαλιστικό. Προβλέπω ότι το σύνθημα της επόμενης διακυβέρνησης θα είναι shit high and stare ή σε απλά ελληνικά χέσε ψηλά κι αγνάντευε...
ReplyDelete@ parmenidis
ReplyDelete"Ας ξυπνήσουμε απο τη θερινή ραστώνη, που ο Καταλληλότερος θέλει να την εκμεταλευτεί, για να μην υπάρξει πρακτικά προεκλογική περίοδος.
Μας "έπιασε στον ύπνο"!
Με συνεχείς υπνωτιστικές εκκλήσεις και κινήσεις,ελπίζει,όχι αβάσιμα, ότι θα συνεχίσουμε τον "ύπνο του Δικαίου". "
Αυτή η προκατάληψή σου όμως παρμενίδη μου σπάζει κόκαλα.
Από τον Φεβρουάριο, ο χαζουλάκης "απαιτούσε" από πρωίας μέχρι νυκτός εκλογές. Αυτό δεν σε ενοχλούσε;;;;
Simply, the FAT, who is astute with respect to strategy and tactics, called xazoulakis' bluff.
Εμένα δεν με εξέπληξε. Το περίμενα. Τον Αύγουστο γίνονται (ακόμα και στη λογοτεχνία)
τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα, από τον βομβαρδισμό του καταδρομικού "Ελλη" μέχρι την αυτοκτονία της Μαρίας της Πενταγιώτισσας. Από την Μικρασιατική Καταστροφή έως την Δικτατορία του Μεταξά.
Α bientot
Στο χθεσινό σχόλιο παρέλειψα ένα τρίτο θέμα που ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά [λόγω μικρού ποσοστού] το εκλογικό αποτέλεσμα, παραβιάζει κατάφωρα και ίσως "ακυρώνει" την Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ReplyDeleteTo θέμα είναι ο τρόπος λογισμού της ΛΕΥΚΗΣ ΨΗΦΟΥ. Προ μηνών μάλιστα είχαμε μιά αντιπαράθεση σ' αυτό το blog επί του θέματος.
Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, ότι η ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΣ δεν χαρακτηρίζεται μεν άκυρη, αλλά λογίζεται de facto ως άκυρη αφού δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του εκλογικού μέτρου.
Σημειωτέον, ότι το 2004,ο κύριος Αχιλλέας Καραμανλής προσέφυγε γι' αυτό τον λόγο στο εκλογοδικείο, το οποίο τελικά συμπεριέλαβε τις λευκές ψήφους στον προσδιορισμό του εκλογικού μέτρου στον Νομό Σερρών και ο κ. Καραμανλής εξελέγη βουλευτής [αν και αργότερα παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους].
Για να γίνει απολύτως κατανοητό:
Με το νόμο που ίσχυε το 2004, προς προσδιορισμό του μέτρου διαιρόταν ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων διά του αριθμού των εδρών του Νομού ΣΥΝ ένα. Ετσι, σε ένα τετραεδρικό Νομό, η βάση εκλογής με την Α' Κατανομή, ήταν 100:(4+1)=20% των εγκύρων, σε ένα τριεδρικό Νομό, 100:(3+1)=25% των εγκύρων και ούτω καθ' εξής.
Ας πάρουμε, λοιπόν, ένα τετραεδρικό Νομό, όπου το μέτρο ήταν 20%, και στον οποίο 99,000 εκλογείς ψήφισαν συγκεκριμένα κόμματα και 1000 εκλογείς έρριξαν λευκή ψήφο.
Εκ των ανωτέρω, το εκλογικό μέτρο θάπρεπε να είναι:
(99.000+1.000):(4+1)=20000 ψήφοι (20%)για μιά έδρα, 40.000 (40%) γιά δυό, 60.000 (60%) για τρείς έδρες από την Α' Κατανομή.
ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ και κατόπιν ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (παρακαλώ!) το εκλογικό μέτρο υπολογιζόταν ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ των ΛΕΥΚΩΝ, ήτοι:
(99.000):(4+1)= 19.800 (19.8%)ψήφοι για μιά έδρα, 39.600 (39.6%) γιά δυό και 59.400 (56.4%) για τρείς έδρες από την Α' Κατανομή.
Εδώ χρησιμοποιήθηκε ένα ρεαλιστικό ποσοστό, μόλις 1%, λευκών ψήφων και σε ένα μεσαίου μεγέθους Νομό τεσσάρων εδρών. Στο παράδειγμα δε αυτό, ένα κόμμα που έλαβε 39.6% των ψήφων (συνυπολογιζομένων ΚΑΙ των λευκών) έβγαζε ΜΟΝΟ μιά έδρα με την Α' Κατανομή, ενώ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ των ΛΕΥΚΩΝ ΨΗΦΩΝ με ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ (tacit approval) ΟΛΩΝ των κομμάτων, το 39.6% αυτού του κόμματος, θα αποσπούσε ΔΥΟ ΕΔΡΕΣ με την Α' Κατανομή!
Είναι αντιληπτό, λοιπόν, ότι όσο μικραίνει το μέτρο ευνοούνται δυνητικώς όλοι, ΚΑΙ οι μικροί για να πιάσουν μιά έδρα ΚΑΙ οι μεγάλοι πλειοδοτικά. Πέραν αυτού, είναι προφανής και εμφανής η συνέπεια (cascade) των αλυσιδωτών αντιδράσεων και ανακατατάξεων (μέσω Β και Γ Κατανομής).
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ των παραπάνω, όμως, η de facto ΑΡΣΗ της ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ της ΛΕΥΚΗΣ ΨΗΦΟΥ συνιστά ΚΑΤΑΦΩΡΗ προσβολή του ΥΨΙΣΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, αλλά και ΥΨΙΣΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ του ΠΟΛΙΤΗ, δηλαδή του ΕΚΛΕΓΕΙΝ.
Κύριε Καραμανλή, κύριε Παπανδρέου, κυρία Παπαρρήγα, κύριε Αλαβάνο και λοιποί κύριοι, θά έρθω στην Ελλάδα για ένα ΠΣΚ, με δικά μου χρήματα, για να πάω στο σχολείο μου, το Πειραματικό, πρωί-πρωί με την αυγούλα να ρίξω ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟ και έχετε τον λόγο μου πως θα προσφύγω στα Δικαστήρια, Ελληνικά και Διεθνή, αν χαρακτηρίσετε την ψήφο μου ΑΚΥΡΗ .
Στις 16 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουμε.
ReplyDeleteΟΥΔΕΙΣ μπορεί να ξεχνά ότι ο ελεεινότερος Ελληνας του 20ού αιώνα μετά τον Ζαχαριάδη και τους Χουντικούς, ο εκμαυλιστής Ανδρέας Παπανδρέου ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΑΣΕ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ (ίδε ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, άρθρο Γιάννη Μαρίνου).
Η ΓΕΝΙΑ 700, ΟΦΕΙΛΕΙ να ΘΥΜΑΤΑΙ ότι ο Παπανδρέου είναι ΑΥΤΟΣ που ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕ το ΜΕΛΛΟΝ της.
ΑΥΤΟΣ και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ!
@ ca
ReplyDeleteH "omerta" των πολιτικών σχηματισμών σε τούτο των τόπο σε ότι αφορά τα κεκτημένα της εξουσίας τους είναι προκλητική το λιγότερο!
Ούτε πολιτικό ήθος, ούτε αρετή, αλλά πολύ περισσότερο ούτε και νοημοσύνη!
Μιλάμε για οντότητες "κενού περιεχομένου".
Γενικεύω ξανά αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ...
@Κομφούκιος
ReplyDeleteΜήπως θυμάσαι πόσες προβληματικές(ιδιωτικές) επιχειρήσεις παρέδωσε η Δεξιά στο ΠΑΣΟΚ το 1981; ΌΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ήταν πνιγμένες στα θαλασσοδάνεια.Με επιχειρηματίες πλούσιους και επιχειρήσεις κταχρεωμένες απο δάνεια που έπαιρναν απο το κρατικό τραπεζικό σύστημα με πολιτικά και όχι επιχειρηματικά κριτήρια;
Εχει καμμιά σχέση εκείνο το τραπεζικό σύστημα με αυτό που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004;
ΤΟ 1981 ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ 2004 ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΗΜΕΡΟΎΣΑΝ.
@κομφούκιος
ReplyDelete"...ο ελεεινότερος Ελληνας..."
"...Η ΓΕΝΙΑ 700, ΟΦΕΙΛΕΙ να ΘΥΜΑΤΑΙ..."
Συγχαρητήρια για την τόσο συνετή και διεξοδική σας ανάλυση κύριε Κομφούκιε. Μην παραλείψετε να μας δώσετε και άλλες συμβουλές μέχρι τις εκλογές.
Θα περιμένω με αγωνία να με νουθετήσετε και να με βάλετε στον ίσιο δρόμο μέχρι την κάλπη.
@ Παρμενίδης και άλλους πιστούς
ReplyDelete"Aποχαιρετώντας μας σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μας αποκάλυψε πως χθες το βράδυ τον επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός και του χάρισε το προσωπικό του φυλαχτό για να τον βοηθήσει στην δύσκολη επέμβαση που ετοιμάζεται να υποβληθεί στην Αμερική.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, Νατάσσας και διδύμων εξωσωματικής, να υπενθυμήσουμε πως έχει ήδη ανακοινώσει πως τα έξοδα νοσηλείας και μεταμόσχευσης ήπατος του Αρχιεπισκόπου, θα τα καλύψει το ελληνικό κράτος (περίπου 1.000.000 ευρώ), δηλαδή ο κάθε φορολογούμενος πολίτης, κι όχι το παγκάρι των ενοριών ή οι τόκοι των καταθέσεων των ελληνορθοδόξων εκκλησιών των ψηφοδελτίων επικρατείας.
Η σημειολογία του πολιτικού ημερολογίου του κ. Καραμανλή:
Μια μέρα πριν από την αναχώρηση του Αρχιεπισκόπου κι αφού έχω επιστρέψει με το καλό από το τάμα στην Παναγιά της Τήνου (να μην ξεχάσω να φέρω λαδάκι για τον Θόδωρο, την Ντόρα, τον επίτιμο και τον Πρόεδρο) ανακοινώνω επιθυμία διάλυσης (κράτους και) βουλής. Το ίδιο βράδυ τον επισκέπτομαι με το φυλαχτό της θείας Κίτσας της συγχωρεμένης (που φτιαχνε ωραίο γλυκό κυδώνι) και με λευκή κρατική επιταγή νοσηλείας του κλείνω το μάτι για τις επιδιωκόμενες ψήφους του ποιμνίου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδος.
Κι όλα αυτά φίλτατοι Έλληνες αυτό το δύσκολο ελληνικό καλοκαίρι κάτω από έναν συννεφιασμένο αττικό ουρανό πάνω από χιλιάδες καμμένα στρέμματα ελληνικής γης δεξιά από ένα πρωθυπουργικό αεροπλάνο που ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο ηλιόλουστο Miami της Αμερικής του Μπους και των McDonalds, υπό τους ήχους αριστερού αγήματος του ελληνικού στρατού στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας (της Δήμητρας και της Περσεφόνης - της Χαλυβουργικής της κυρίας του κυρίου Αγγελοπούλου) που πεανίζει το λυπητερό άσμα της Σοφίας Βέμπο "Θα γυρίσεις ξανά"...;
Άντε τώρα Πρόεδρε Καραμανλή ο Θεός να βάλει την ψήφο του κι αυτός, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007 (άτιμη αριθμολόγα Θεοδώρα του Μαξίμου με το μαγικό αριθμό 7) χωρίς φυλαχτό αυτή τη φορά!!"
Το παραπάνω κείμενο είναι παρμένο από το μπλογκ nonprivatelife.blogspot.com.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στο link http://nonprivatelife.blogspot.com/2007/08/o.html
@ parmenides
ReplyDeleteΓΡΑΦΕΙΣ
@Κομφούκιος
"Μήπως θυμάσαι πόσες προβληματικές(ιδιωτικές) επιχειρήσεις παρέδωσε η Δεξιά στο ΠΑΣΟΚ το 1981; ΌΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ήταν πνιγμένες στα θαλασσοδάνεια.Με επιχειρηματίες πλούσιους και επιχειρήσεις κταχρεωμένες απο δάνεια που έπαιρναν απο το κρατικό τραπεζικό σύστημα με πολιτικά και όχι επιχειρηματικά κριτήρια;
Εχει καμμιά σχέση εκείνο το τραπεζικό σύστημα με αυτό που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004;
ΤΟ 1981 ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ 2004 ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΗΜΕΡΟΎΣΑΝ."
ΛΑΘΟΣ τεράστιο λάθος.
1. Μέχρι το 1974 ήταν πάγια τακτική της χώρας να επιχορηγεί προβληματικές εταιρείες προκειμένου να ΜΗ μένουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι. Στην "Πειραϊκή Πατραϊκή" για παράδειγμα, η συμμετοχή των Τραπεζών ήταν σχεδόν 90%+ στο μετοχικό κεφάλαιο. Ολοι αυτοί οι βιομήχανοι είναι στο δρόμο αυτή τη στιγμή [πχ οικογένεια Κατσάμπα, Καρέλλας (Αιγαίον), οικογένεια Τσάτσου (τσιμέντα Ηρακλής-Ολυμπος), οικογένεια Βαλτή (τσιμέντα "Χάλυψ"), οικογένεια Καχραμάνογλου (κλωστήρια) κλπ].
Ο Γερο-Καραμανλής ήταν αυτός που πήρε ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ριζοσπαστικά μέτρα το 1974 και "κρατικοποίησε" Τράπεζες όπως την Εμπορική, την Ιονική-Λαϊκή κλπ ΑΚΡΙΒΩΣ διότι ήθελε να περιχαρακώσει τις αυθαιρεσίες των Τραπεζιτών (Ανδρεάδη κλπ).
2. Ο εκμαυλιστής Ανδρέας Παπανδρέου ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ την Οικονομία κάνοντας ΠΑΡΟΧΕΣ στο λαό από ΑΔΕΙΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ το δημόσιο χρέος ΠΡΑΓΜΑ που πληρώνουν και θα πληρώνουν FOR YEARS TO COME οι νέοι.
3. ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ και ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΕΚΑΝΕ πράγματι Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ο οποίος, όμως, ουδεμιά σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ. Αν υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ έστω και 5 ΣΗΜΙΤΗΔΕΣ εγω θάβγαινα στο δρόμο ΥΠΕΡ του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτοί οι ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ, όπως άριστα γνωρίζεις, οι ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ δηλαδή, τον χαρακτηρίζουν ως τον χειρότερο πρωθυπουργό ever.
4. Αν ξανακατεβεί ο ΣΗΜΙΤΗΣ χωρίς τους GANGSTERS θα πάρει 54% της λαϊκής ψήφου. ΑΛΛΑ το ΠΑΣΟΚ ως έχει με τους GANGSTERS ΔΕΝ πρόκειται να ξαναβγεί.
Συμπέρασμα: Εξεστι παρμενίδη ψεύδεσθαι