Wednesday, August 22, 2007

Αθυμία ενώπιον των εκλογών

Του Νίκου Γ. Ξυδάκη

Ολο το καλοκαίρι μύριζε εκλογές, μαζί με αποκαΐδια. Κανείς δεν αιφνιδιάστηκε. Και κανείς δεν αισθάνεται ότι κάτι νέο θα προκύψει από τη διαδικασία. Αθυμοι και βαρείς υποδέχονται οι Ελληνες την εκλογική τελετή. Σαν να μην πιστεύουν ότι αυτή η τελετή, κάποτε συναρπαστική, μπορεί να λύσει κάποια προβλήματα, να ταρακουνήσει την κοινωνία, να τη σπρώξει ένα βήμα.

Σε παραλίες, καφενεία και νυχτερινές αυλές, οι πρώτες προεκλογικές συζητήσεις ξεθυμαίνουν χωρίς καν να φουντώσουν. Οσοι δεν προσδοκούν ατομικά οφέλη –οι περισσότεροι–, συμφωνούν στα γρήγορα: οι πολιτικές ηγεσίες είναι κουρασμένες και αναποτελεσματικές, τα πρόσωπα φθαρμένα ή προϊόντα νεποτισμού ή καρικατούρες των μίντια, οι ιδέες ανύπαρκτες. Διεκδικούν την εντολή να κυβερνήσουν, χωρίς να έχουν αίσθηση του πραγματικού, χωρίς να γνωρίζουν τις αγωνίες και τις προσδοκίες της κοινωνίας· διεκδικούν απλώς την παραμονή στα ζεστά της εξουσίας, τη νομή και διαχείρισή της, τα μικρά και μεγάλα προνόμια.

Γιατί τώρα οι εκλογές και όχι σε έξι μήνες; Γιατί αυτοί και όχι οι άλλοι; Ποιοι είναι πιο αδρανείς και αναξιόπιστοι; Ποιος αντέχει την αυτοκριτική; Ποιος έχει να πει κάτι καινούργιο, κάτι πειστικό, να δείχνει τέλος πάντων ότι αφουγκράζεται τον μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε καθημερινά; Κανείς, σχεδόν...

Είπαμε: όσοι δεν προσδοκούν ατομικά οφέλη, διορισμό, δουλίτσα, μπίζνα, τακτοποίηση, δηλαδή η πλειονότητα, βλέπουν με κρύο μάτι το τελετουργικό. Ζουν στην ανοιχτή κοινωνία του 2007, εργάζονται στην ελεύθερη αγορά, έχουν πληροφορίες και παραστάσεις, εμπειρίες, άρα κρίνουν αυστηρά, απαιτούν, επειδή προσφέρουν και δεν παίρνουν, επειδή οι ίδιοι κρίνονται καθημερινά. Ο,τι προσφέρουν το ζητούν από τις ηγετικές ελίτ· και κάτι παραπάνω: απαιτούν σχέδιο και αποτελεσματικότητα, τόλμη, παρρησία, απαιτούν ιδέες. Οραμα; Ναι, και όραμα: βρισκόμαστε εδώ, στάσιμοι, σε τροχιά υπανάπτυξης, θέλουμε να πάμε εκεί, ας αναλάβουμε ευθύνη και δέσμευση. Ναι, όραμα είναι κι αυτό, δείχνει τουλάχιστον μια όραση λειτουργούσα: που βλέπει ότι η παιδεία νοσεί, ότι η δημόσια περίθαλψη πάσχει, ότι η δημόσια διοίκηση βουλιάζει στην αναξιοπιστία, ότι η αγορά παραπαίει μεταξύ αισχροκέρδειας και καρτέλ. Οι ηγετικές ελίτ, αρνούμενες την αυτοκριτική, αποκλείουν την ανανέωση και την ευθύνη. Επιλέγουν τη διαχείριση του έλους.

Σε παραλίες, καφενεία και νυχτερινές αυλές, σε λίγο πια και στις δουλειές στις πόλεις, οι προεκλογικές συζητήσεις έτσι εξαντλούνται, άθυμα, με μια ταγκή γεύση, και σβήνουν...

Το άρθρο του δημοσιογράφου Νϊκου Ξυδάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή την Τρίτη 21 Αυγούστου. Ο Νίκος Ξυδάκης διαθέτει το δικό του blog, vlemma.

81 comments:

  1. πολύ καλό άρθρο.
    Ο Ξυδάκης είναι από τους έντιμους αθρογράφους των μεγάλων εφημερίδων.

    ReplyDelete
  2. Αθυμία,μελαγχολία,ιλαρότητα.
    Οταν βγούμε απ'αυτό το συναισθηματικό stupor ας θυμώσουμε,ας οργισθούμε,ας αρπάξουμε το φραγγέλιο.

    ReplyDelete
  3. "Οι ηγετικές ελίτ, αρνούμενες την αυτοκριτική, αποκλείουν την ανανέωση και την ευθύνη. Επιλέγουν τη διαχείριση του έλους."

    Η υπευθυνότητα της ηγεσίας συμβαδίζει πάντοτε με τη δράση. Μία πραγματικά υπεύθυνη ηγεσία αναπτύσσει άμεσα όλες τις απαιτούμενες δράσεις απέναντι στις συνεχόμενες προκλήσεις που αντιλαμβάνεται.

    Δεν μεταθέτει, δεν εθελοτυφλεί, δεν φυγοπονεί αλλά απεναντίας οφείλει να εκδιπλώνει τις δράσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε ο χρόνος που παρεμβάλλεται μεταξύ της αντίληψης, της λήψης απόφασης και της δράσης, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος.
    Ειδικότερα μέσα σε ένα ρευστό και υπερκινητικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο χρόνος απόφασης αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα που διαχωρίζει τις ικανές από τις ανίκανες ηγεσίες, τις ελίτ από τα "πανηγύρια".
    Μέσα σε αυτόν τον κύκλο των αποφάσεων και των δράσεων, βασικό ρόλο παίζουν η αντίληψη (perception) και η πληροφορία
    Χωρίς ορθές αντιλήψεις και χωρίς ακριβείς πληροφορίες δεν υπάρχει σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο.
    Η υπεύθυνη ηγεσία βασίζεται σε πραγματικές πληροφορίες, που με τη σειρά τους δομούν ρεαλιστικές αντιλήψεις επιτρέποντας άμεσες και στοχευμένες δράσεις.
    Η ηγεσία που δεν έχει τη σωστή αντίληψη και εκείνες τις ακριβείς πληροφορίες που να τη στηρίζουν, δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα (των προβλημάτων).
    Αυτό που αντιλαμβάνεται είναι μια "a la cart" πραγματικότητα βασισμένη σε ιδεολογικές εμμονές και φοβικά σύνδρομα. Μία τέτοια ηγεσία είναι αδύνατον να δράσει με άμεσο και ορθό τρόπο, πόσο μάλλον να εκπονήσει μια οραματική στρατηγική για το οτιδήποτε.

    Οι δράσεις μιας τέτοιας ηγεσίας είναι απλά αντιδράσεις χωρίς στοιχεία πρωτοβουλίας, είναι δράσεις διαχειριστικές που στερούνται ουσίας, είναι δράσεις που μόνο μέλημα έχουν τη διατήρηση, με άλλα λόγια είναι μόνο δράσεις συντήρησης

    Αν υπάρχουν τέτοιες ηγεσίες μέσα στο βούρκο, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι απλά να συντηρήσουν το βούρκο…

    ReplyDelete
  4. O Zoρμπάς τελικά αποτελεί τον αστάθμιτο παράγοντα αυτών των εκλογών;

    ReplyDelete
  5. Πάψτε επί τέλους να γράφετε εκθέσεις ιδεών.

    Το θέμα είναι πως στισ 16 Σεπτεμβρίου έχουμε εκλογές ενώ θάπρεπε να διεξαχθούν στις 7 περίπου Μαρτίου του 2008.
    ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ αυτής της απόφασης είναι το ΚΡΕΑΣ και ΗΘΙΚΟΣ ο ΧΑΖΟΥΛΑΚΗΣ.

    ReplyDelete
  6. Aφού επιμένει ο παρμενίδης σε χαμηλού επιπέδου συζήτηση, με Χριστόδουλους και βλακείες, ανγκάζομαι να παίξω με τους όρους της ζούγκλας.

    Που λέτε λοιπόν:

    Ηταν ένα αλητάκι από την Πετρούπολη (όχι την Αγία), Αλέκο η Αλεκάκια τον έλεγαν, ξέρετε, ένας από αυτά τα αδίστακτα ξυπόλυτα των οδών.
    O Aλεκάκιας που λέτε ήταν σύμβουλος στο ΟΣΕ. Κάθε πρωί έδινε rendez-vous μπροστά από το ιερό της Αγίας Παρασκευής, ήταν και θρήσκος βλέπετε. Εκει λοιπόν κάποιος τούφερνε μίζες - για το ταμείο το ΠΑΣΟΚ έλεγε ο Αλεκάκιας αλλά τα τσέπωνε ο ίδιος.
    Μετά έφευγε και πήγαινε στο da Capo όπου σαν καλό παράσιτο πέρναγε όλη τη μέρα.
    Οταν φτιάχθηκε το Κτηματολόγιο, μετακόμισε εκεί για να φάει χοντρά.

    Μάζεψε που λέτε 500 εκατομμύρια δραχμές από τα οποία επένδυσε τα 300 (και τάχασε στο crash) και τα υπόλοιπα τάδωσε στην σύζυγό του, κυρία Φώφη Peron-Batista, η οποία πρόσθεσε όροφο υπερπολυτελή (δεν της έφθαναν τα ήδη 200 τετραγωνικα) και ascenseur παρακαλώ, στην οικία της οδού Νικηταρά στην Ανω Βούλα.
    Μόλις λοιπόν άρχισε η βοή στα ΜΜΕ για τον βίο και έργα του Αλεκάκια, η κυρία Peron-Βatista τού δίνει και ένα διαζύγιο κάθότι ήθελε να πολιτευθεί εκμεταλλευόμενη και καπηλευόμενη το όνομα του τιμίου πατέρα της και έπρεπε να φαίνεται και αυτή τιμία.

    ΛΟΙΠΟΝ κυρία Peron-Batista οφείλετε τώρα να πείτε στον κύριο Παπανδρέου ΠΟΥ βρήκατε τα χρήματα για την επέκταση στη Βούλα και ο ευαίσθητος σε θέματα ηθικής τάξεως κύριος Παπανδρέου να ενημερώσει και μας με τη σειρά.

    ReplyDelete
  7. @ παρμενίδης

    Μπράβο για το ότι φέρνεις στη δημόσια συζήτηση ένα θέμα ταμπού στην ελληνική πραγματικότητα, την Εκκλησία.

    @ κομφούκιος

    Μην ταράζεσαι.
    Η χαμηλή επιπέδου συζήτηση είναι για τους χαμηλού επιπέδου ανθρώπους. Πρέπει να νιώσεις ο ίδιος χαμηλός... για να συμμετέχεις.

    ReplyDelete
  8. Oi antikeimenikoi Politakis, Vassilis k sia pou exoun xa8ei?!?!

    ReplyDelete
  9. Το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι:
    θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα πρωθυπουργό που,αποδεδειγμένα ακόμη και στον πιό κακοπροαίρετο,ευτελίζει καθημερινά τους θεσμούς;
    θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να έχουμε ένα πρωθυπουργό, που ο προιστάμενος της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος,τον κατηγορεί γιά το μαύρο χρήμα που μπηκε στη Ρηγίλλης απο τα χρήματα των ασφαλισμένων;
    Θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για ένα πρωθυπουργό που δεν θέλει να είναι απλά ένας primeminister αλλά ένας απόλυτος άρχοντας;
    Θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε μπροστά στό φαινόμενο ενός πρωθυπουργού που δεν πρόσφερε το παραμικρό στην υπόθεση της Δημοκρατίας αλλά απεναντίας στήνει κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας ξεδιάντροπα μια τεράστια δεξιά μηχανή;

    ReplyDelete
  10. Θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε μπροστά στην εικόνα ενός πρωθυπουργού που παίρνει απο το αυτί τον αρχηγό του στρατού και τον διορίζει,μέσω τού ψηφοδελτίου επικρατείας,βουλευτή;

    ReplyDelete
  11. Τι μήνυμα θέλει να μας στείλλει ένας πρωθυπουργός που,σήμερα, λίγες μέρες πρί τις εκλογές,αλλάζει την ηγεσία του στρατού;
    Ποιά εθνική ανάγκη το επέβαλλε αυτό;
    Γιτί σήμερα,(ναισήμερα!),μοιράζει επιδόματα στα σώματα ασφαλείας για να τους εκμαυλίσει συνειδησιακά;

    ReplyDelete
  12. Την περασμένη Κυριακή στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου είπε:

    "είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε δουλειές για όλους τους Έλληνες. Καλές δουλειές για όλους.

    Να δώσουμε προοπτική στην «γενιά των 700 ευρώ», που πραγματικά υποφέρει σήμερα, χωρίς προοπτική στην παραγωγική ζωή.

    Δίνουμε σε όλους τους νέους τη δυνατότητα απασχόλησης για τέσσερα συνεχή έτη, με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

    Αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.

    Διασφαλίζουμε την επανένταξη στην εργασία των ενηλίκων που χάνουν τη δουλειά τους.

    Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης."


    Σήμερα στην ομιλία του στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης στο Ίλιον ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

    Αυτοί που ευθύνονται για την έκρηξη της ανεργίας, σήμερα τολμούν να παριστάνουν τους τιμητές. Κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους μπροστά στην πραγματικότητα. Επιχειρούν να αλιεύσουν ψήφους, παίζοντας με τη δίκαιη αγωνία των νέων ανθρώπων. Όψιμα ανακαλύπτουν την κοινωνική ευαισθησία και τη ‘’γενιά των 700 ευρώ’’.

    Είναι όμως αυτοί που δημιούργησαν τις γενιές των ανέργων. Είναι αυτοί που δημιούργησαν τις γενιές των υποαμειβόμενων. Είναι αυτοί που κουκούλωναν τα πραγματικά προβλήματα. Που νόθευαν τα στοιχεία για την οικονομία και την ανεργία. Που υποθήκευαν το μέλλον του Τόπου και των νέων ανθρώπων."

    Εμείς λέμε LET THE GAMES BEGIN.

    ReplyDelete
  13. Από ότι φαίνεται η κίνηση της γ700 κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο πολιτικής ψηφοθηρικής εκμεταλλεύσεις... Ο ένας κατηγορεί τον άλλο λες και δεν κυβερνούσανε και οι δυο τα τελευταία 30+ χρόνια, και μάλιστα τα τελευταία από αυτά σε ένα κλίμα "βολικού" για τα συμφέροντά τους "πολιτικού πολιτισμού" και "συναίνεσης". Η γ700 οφείλει να παραμείνει μη κομματικοποιημένη, τα προβλήματά της αφορούν όλους ανεξάρτητα από ιδεολογικούς ή πολιτικούς χώρους. Δεν πρέπει η γ700 να πέσει στην παγίδα των επαγγελματιών πολιτικών από κούνια και τζάκι. Αλήθεια πόσοι από τους 300 προέρχονται από τα μεσαία ή λαϊκά στρώματα? Έχουμε άραγε δημοκρατία ή αριστοκρατία-ολιγαρχία?
    Μπορούν άραγε να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου που οι ίδιοι δεν έχουνε ζήσει? Νιώσανε άραγε οι ίδιοι ποτέ τους την ανασφάλεια της ζωής ή μήπως νανουρίζονται ακόμα μέσα στην κούνια τους απολαμβάνοντας την ζεστασιά από το τζάκι τους?

    Άραγε αν δεν ήταν με το παραπάνω εύρωστοι οικονομικά θα είχαν τη δύνατοτητα να πολιτευθούν? Αλήθεια γιατί πολιτεύονται? Από αγάπη προς την πατρίδα? Από ανιδιοτελή επιθυμία να βοηθήσουν στην πρόοδο του τόπου? Ή μήπως από προσωπική φιλοδοξία-συμφέροντα ή στην καλύτερη περίπτωση από το ψώνιο της εξουσίας.

    Πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα τεστ αληθείας (ναι σαν αυτό που κάνουνε στους υπόπτους εγκληματίες) που η ερωτήσεις σε αυτό να είναι: Γιατί πολιτεύεστε κύριε? Πιστεύετε ότι είστε ο καταλληλότερος για να οδηγήσει την κιβωτό του Νώε και να μας γλιτώσει από τον κατακλυσμό?

    ReplyDelete
  14. @g.t

    Δεν υπάρχει ανιδιοτελής συμπεριφορά.Το κίνητρα της συμπεριφοράς ΟΛΩΝ μας είναι ιδιοτελή.Απλώς ο καθένας μας διαλέγει διαφορετικούς χώρους και τρόπους για μα εκφράσει την ιδιοτέλειά του.
    Αν αυτό το αποδεχθούμε τότε ο καθένας μας θα κρίνεται(δηλ. θα επιβραβεύεται η θα τιμωρείται απο ένα σύστημα κοινά αποδεκτών κανόνων)με βάση τις πράξεις του και όχι τα κίνητρά του.
    Οι πολιτικοί,κατά τη γνώμη μου,θα πρέπει να είναι οι πιό αυστηρά κρινόμενοι πολίτες.Οχι για τα κίνητρά τους αλλά ΓΙΆ ΤΙΣ ΠΡΆΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    Τα κόμματα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας.Δεν τα "σκοτώνουμε", αλλά με το πολιτικό μας προβληματισμό και τη συμμετοχή μας βοηθάμε να γίνουν καλύτερα.
    Ας γίνουμε καλύτεροι πολίτες.Τότε τα κόμματα,υποχρεωτικά, θα μας ακολουθήσουν. Η συμμετοχή μας είναι ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ για τη βελτίωση της Δημοκρατίας μας.

    ReplyDelete
  15. Μπα η κίνηση της g700 δεν κινδυνεύει από καμία απόπειρα ψηθοθηρικής εκμετάλευσης. Αντιθέτως είμαστε ευχαριστημένοι που το θέμα μας τίθεται στο δημόσιο διάλογο. Δεν κομματικοποιούμαστε. Είμαστε κοινωνία των πολιτών. Έχουμε κοινωνική αναφορά στη γενιά μας, τη γενιά 25-35, πολιτικά ανήκουμε στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο, ιδεολογικά είμαστε σοσιαλφιλελεύθεροι. Τα έχουμε πει αυτά άλλωστε και είναι γνωστά. Διαθέτουμε ισχυρή ταυτότητα και προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε από επιθέσεις φιλίας ή εχθρικές πράξεις.

    Με την άποψη ότι για το φαινόμενο της γενιάς 700 φταίει αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ δεν συμφωνούμε. Αντιθέτως θεωρούμε ότι φαινόμενα που υποβαθμίζουν την προοπτική της νέας γένιας όπως η αδράνεια, η ακινησία, το βόλεμα, η νομενκλατουροποίηση, ο παραγοντισμός, η συναλλαγή, είναι εγγενή χαρακτηριστικά όλων των πολιτικών και κοινωνικών χώρων και πλέον τέμνουν όλα τα κόμματα οριζόντια.

    Σ' αυτές τις παθογένειες πρέπει να αντισταθούμε. Κι επειδή καλό είναι να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο παρόν (και όχι στο τι έκανε η δεξιά πριν από 50 χρόνια και το ΠΑΣΟΚ πριν από 20 εμείς άλλωστε το 70 δεν είχαμε γεννηθεί καν και το 80 ήμασταν στο δημοτικό) πρέπει να καταδειχτεί προς πάσα κατεύθυνση ότι μια τέτοια παθογένεια είναι και ο τρόπος που ο σημερινός πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται την εκλογική διαδικασία και κατ' επέκταση τη δημοκρατία. Για παράδειγμα ποιος λόγος επιτάσσει τη βουλευτοποίηση του ναυάρχου Χηνοφώτη, αιφνιδιαστικά και εν μέσω εκλογικής περιόδου; Έχει δίκαιο ο παρμενίδης στην κριτική που κάνει. Μ' αυτά που γίνονται (Χριστόδουλοι, Ζορμπάδες, Κολιοκώστες, Χηνοφώτηδες και προηγουμένως Μαντούβαλοι και Τσιτουρίδηδες και κουμπάροι) οι θεσμοί και η ποιότητα της δημοκρατίας μας τίθενται ως σημαντικά διακυβεύματα στις προσεχείς εκλογές.

    ReplyDelete
  16. @ pyrman
    είπες για τα κόμματα

    Δεν τα "σκοτώνουμε", αλλά με το πολιτικό μας προβληματισμό και τη συμμετοχή μας βοηθάμε να γίνουν καλύτερα.

    Ας γίνουμε καλύτεροι πολίτες.Τότε τα κόμματα,υποχρεωτικά, θα μας ακολουθήσουν. Η συμμετοχή μας είναι ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ για τη βελτίωση της Δημοκρατίας μας. "


    Ναι η απόρριψη και το γύρισμα της πλάτης ενισχύει τις νομενκλατούρες. Αντιθέτως η ενεργή συμμετοχή τις αποσταθεροποιεί. Η κοινωνία των πολιτών δίνει χώρο και η τεχνολογία τρόπο έκφρασης και επηρεασμού της δημόσιας ατζέντας.

    ReplyDelete
  17. @g.t

    Η γενιά των 700 ευρώ είναι ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών και τέτοιο θα παραμείνει.Το blog g700 είναι η ψηφιακή κοινότητα που φιλοδοξεί να εκφράσει τις ανησυχίες των νέων που νοιώθουν το βουητό της "επίλυσης" του ασφαλιστικού εις βάρος τους.
    Η κοινή γνώμη άρχισε να ευαισθητοποιείται και οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρονται συχνά στη γ700.
    Χθες μόλις ο πρωθυπουργός-έστω και για ιδιοτελείς ψηφοθηρικούς σκοπούς- τίμησε τη γ700 σε μιά αποστροφή του λόγου του.
    Η γενιά αυτή είναι πολύχρωμη πολιτικά,αλλά είναι πολύ αυστηρή όταν κρίνει θεσμικές συμπεριφορές,ιδιαιτερα όταν προέρχονται απο τους ΤΑΓΟΥΣ των θεσμών.
    Η καλή λειτουργία της Δημοκρατίας είναι απαραίτητη προυπόθεση για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος εντός των πλαισίων της Δίκαιης Κοινωνίας.

    ReplyDelete
  18. Πέστε και κάτι για τις βαλίτσες ρε μάγκες του γλυκού νερού.

    ReplyDelete
  19. Θεωρώ πως ο αρθογράφος κάνει ένα τεράστιο λάθος. Οι πολιτικοί δεν είναι ούτε ανίκανοι ούτε κουρασμένοι. Και γνωρίζουν πολύ καλά τι χρειάζεται η κοινωνία καλύτερα απο όλους. Ο λόγος που δεν βελτιώνουν τα πράγματα(γιατί αλλαγές κάνουν - προς το χειρότερο)είναι γιατί ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ! Πάρτε το χαμπάρι όλοι επιτέλους, κομματόσκυλα και μη, "αντικειμενικοί" και μη.

    Η εξουσία ελέγχεται παγκοσμίως( η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο τίποτα περισσότερο) απο μια χούφτα οικογένειες που γνωρίζονται και συνεννοούνται καλά μεταξύ τους και δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών είναι ελεγχόμενη απο αυτά τα κέντρα. Πολύ απλά στη σημερινή ολιγαρχία που ονομάζεται "Δημοκρατία" μπορούν να βγουν μόνο άνθρωποι απο συγκεκριμένα τζάκια, ή προστατευόμενοί τους. Μπορεί κάποιος μη επώνυμος να βγει στις εκλογές; Όχι δα! Και πως γίνεται κάποιος "επώνυμος"; Μέσω των ΜΜΕ. Ποιοί ελέγχουν τα ΜΜΕ; Οι πλούσιοι. Άρα ποιοί βγάζουν όποιους θέλουν στην εξουσία; Οι πλούσιοι. Δεν έχουμε λοιπόν Δημοκρατία του λαού αλλά ολιγαρχία των πλουσίων. Και μετά αναρωτιέστε γιατί αυτοί πλουτίζουν κι εμείς πεινάμε, γιατί αυτοί καίνε τα δάση για να χτίσουν βίλες κι εμείς τρώμε το νέφος στη μάπα, γιατί η "δικαιοσύνη" μας τσακίζει για ψύλλου πήδημα κι αυτοί τη βγάζουν λάδι όταν μας πίνουν το αίμα (Χρηματιστήριο- Ομόλογα).

    Δε χρειαζόμαστε έξυπνους πολιτικούς κύριοι και κυρίες. Τους έξυπνους τους έχουμε φάει στη μάπα για δεκαετίες τώρα και μας έχουνε καταληστέψει, μας πουλάνε και μας αγοράζουνε. ΤΙΜΙΟΥΣ χρειαζόμαστε. Και τίμιοι δεν είναι αυτοί που έχουν το χρήμα. Κανένα απο τα μεγάλα κόμματα δεν αποτελείται απο τίμιους. Τίμιος πολιτικός για παράδειγμα είναι ο Β. Λεβέντης. Μπορεί να μην είναι κανένας φοβερός ηγέτης και να κάνει πολλές χοντράδες, αλλά τουλάχιστον ξέρεις όταν τον βλέπεις πως ΠΙΣΤΕΥΕΙ όσα σου λέει. Ενώ οι γραβατομένοι και χαμογελαστοί πασόκοι και νεοδημοκράτες σας χαϊδεύουν τα αυτιά και μετά μη πω τι τρώτε... Ποιόν θα ψηφίσετε στις εκλογές; Μα φυσικά τους μεγάλους...

    Και μετά εδώ θα είστε να γράφετε και να γκρινιάζετε πάλι...

    ReplyDelete
  20. Και ποιός σου είπε ότι είναι έξυπνοι;
    Γραβατωμένα κουτορνήθια είναι οι περισσότεροι που λένε καλά το ποιήμα.
    Παλιότερα έλεγα ότι ή βλάκες με περικεφαλαία πρέπει να είναι, ή βαλτοί...

    Τελευταία έχω καταλήξει στο βλάκες σίγουρα. Μερικές φορές η πιο απλή και αστεία απάντηση είναι και η σωστή!
    Άσε μη το ψάχνεις σου λέω. Άνοιξε σε ένα δελτίο των 8 και θα καταλάβεις τι ποιότητα ανθρώπων πάμε και ψηφίζουμε!

    ReplyDelete
  21. Ένας Λεβέντης έμεινε ρεεεεεε!

    Πως καταντήσαμε έτσι, πιάσαμε πάτο... δε πάει παρακάτω.

    ReplyDelete
  22. Γιατί τελικά αυτός ο λαός αυτούς πάει και ψηφίζει... τους καταλληλότερους!

    Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

    ReplyDelete
  23. Ο Παπακωσταντίνου-ένα διοικητικό και όχι πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-κατηγορήθηκε,διαπομπεύθηκε(αυτός και η οικογένειά του)και εκτελέσθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας με μαφιόζικο τρόπο(σύμφωνα με τον Αλαβάνο),χωρίς να του αναγνωρισθεί κάν το τεκμήριο της αθωότητας. Αλαβάνο σε πάμε. Θα σου φέρουμε και φυλαχτό!

    ReplyDelete
  24. @ Christos.kotsaris

    Είσαι ό,τι πρέπει για reality show – Παγκόσμια συνωμοσία λίγων οικογενειών που ελέγχουν τα πάντα και τους πάντες, προτεκτοράτο της ολιγαρχίας κλπ – Ποια είναι ωρέ αυτή η χούφτα οικογένειες? Αν ξέρεις πες μας κι εμάς για να ξέρουμε γιατί μιλάς! Ποια είναι αυτά τα κέντρα ελέγχου για τα οποία μιλάς? Από ποια εποχή ξεφύτρωσες? Ας δαιμονοποιήσουμε λοιπόν, όπως συνήθως κάνει ο άνθρωπος από την αυγή της ύπαρξης του, κάποιους στόχους, ας τους κατηγορήσουμε για όλα τα στραβά αυτού του κόσμου, κι έτσι να συνεχίσουμε να ζούμε εμείς οι υπόλοιποι χωρίς τύψεις.

    Όσο για το νέφος το τρώμε στη μάπα γιατί εγώ κι εσύ κι όλοι άλλοι οι γκρίνιες που κατηγορούν το σύμπαν όλο εκτός από τον εαυτό τους ότι γκρινιάζει, δε χρησιμοποιούμε το λεωφορείο για να μετακινηθούμε γιατί είναι γεμάτο Αλβανούς, Πακιστανούς και άλλους ‘μετανάστες που μυρίζουν’. Δεν αντέχουμε να μην έχουμε και να μην κυκλοφορούμε το αμαξάκι μας. Όχι, φταίει το κράτος που δεν έχει στάση λεωφορείου έξω από το σπίτι μας. Φταίει το κράτος όμως που πληρώνουμε τα φτηνότερα εισιτήρια στη μετακίνηση με δημόσια συγκοινωνία, κι αυτό γιατί χρηματοδοτείται από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Μα καλά, πληρώνουμε κιόλας? Εμείς απαιτούμε ΔΩΡΕΑΝ. Τους άτιμους τους πλούσιους, μας τα έχουνε ρουφήξει όλα τα λεφτουδάκια μας. ΚΛΑΨ!

    Δες link από προηγούμενο post και σταμάτα να γκρινιάζεις.

    http://www.globalusers.com/ellada_en.php

    Ανέκαθεν στην ανθρώπινη ιστορία αυτοί που είχαν περισσότερη εξουσία, είτε το ερμηνεύεις σε λεφτά είτε όχι, είχαν κι ένα μεγαλύτερο προβάδισμα στο να επηρεάζουν τα πράγματα. Όταν επίσημοι μηχανισμοί όμως, που υποτίθεται ότι προστατεύουν τους μη έχοντες και αδύναμους, που υποτίθεται ότι τους αντιπροσωπεύουν στη χάραξη πολιτικής και στην υιοθέτηση μέτρων που προστατεύουν και αυτούς, όπως ΓΣΕΕ, όπως ΚΚΕ κλπ, είναι άφαντοι και συνένοχοι σε σκοτεινές συναλλαγές και ιδιοτελείς συμπεριφορές, θα σου έλεγα να ανοίξεις τα μάτια σου και να μην πλάθεις σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τους δικτάτορες του κόσμου και άλλα φούμαρα. Μάθε να σκέφτεσαι και να φέρεσαι υπεύθυνα. Αυτό μας λείπει σε αυτή τη χώρα, κι όσο για προτεκτοράτα, εσένα δε σου δώσανε μερίδιο από την αγορά της ‘Γερμανός’?

    ReplyDelete
  25. Η απόλυση μου οι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ Πολυζωγόπουλου στην ΓΣΕΕ …ΚΑΙ Η «ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΗ» ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ ΤΟΥ ΧΡ .ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
    August 23rd, 2007
    Όλη η Οικογένεια του Χρήστου Πολυζωγόπουλου και της συζύγου του ΕΧΕΙ προσληφθεί στην ΓΣΕΕ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΣΕΕ « νοίκιαζε» ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ την Γραμματέα του ο Πρώην συνδικαλιστής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας
    http://apasxolisi.wordpress.com/

    ReplyDelete
  26. Τά βρώμικα μέσα που χρησιμοποεί ο πρωθυπουργός γιά να πλήξει τούς πολιτικούς του αντιπάλους δεν είναι μόνο αντιθεσμικά αλλά και άθλια.

    ReplyDelete
  27. @ γυφτοέλληνας

    Είπες

    "Πέστε και κάτι για τις βαλίτσες ρε μάγκες του γλυκού νερού. "


    Εμείς μπορούμε να τους κρεμάμε στα παράθυρα των Εισαγγελάτων, όταν όμως βγάλουμε την ίδια Κυβέρνηση αυτομάτως όλοι οι Έλληνες πολίτες γινόμαστε ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ του σκανδάλου των ομολόγων και όλων των άλλων που ακολούθησαν, είτε συνειδητά είτε λόγω αστείρευτης απάθειας και αδιαφορίας. Και τότε δε θα μιλάμε, αλλά θα τα κρύβουμε κάτω από το 'χάλι'..

    ReplyDelete
  28. @ Christos.Kotsaris
    @ Ανώνυμος Φιλελεύθερος

    Προφανώς και δεν μπορεί κανένας "άσημος" να πολιτευθεί προφανώς και έχουμε ολιγαρχία προφανώς και χρειαζόμαστε τιμιότητα και πατριωτισμό (όχι εθνικισμό διευκρινίζω) πρώτα από όλα. Όμως όσοι το διαπιστώνουμε κατηγορούμαστε ότι κατασκευάζουμε θεωρίες συνομοσίας.

    ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ

    ReplyDelete
  29. Ρε g.t. πες ρε φίλε ποιες είναι οι οικογένειες που κινούν τα νήματα σε παγκόσμιο επίπεδο κι οι υπόλοιποι είμαστε δούλοι του ολιγαρχικού καθεστώτος? Αφού λίγες είναι και τις ξέρετε κι εσύ κι ο χρηστάκης. Θα μας τρελάνετε τελείως?

    Έχεις ζήσει ρε φίλε εκτός Δύσης για να γευτείς τη 'Δημοκρατία' στο πετσί σου?


    Από αυθαίρετα συμπεράσματα είστε πρώτοι. Αν θες να δεις άσημους φίλε μου σταμάτα να βλέπεις τηλεόραση και διάβασε καμιά εφημερίδα, ή ασχολήσου λίγο παραπάνω από το να περιμένεις όλες τις πληροφορίες να στις σερβίρουν στο πιάτο, είτε οι μεν, είτε οι δε.

    ΚΑΙ ΝΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΖΕΙΤΕ ΣΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΚΤΟ. ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

    ReplyDelete
  30. Δεν είναι θεωρίες συνομωσίας είναι μια πραγματικότητα. Θες μερικές τρανταχτές οικογένειες; Rotschilds και Rockefellers. Αυτοί έχουν τα πάντα απο τις παγκόσμιες τράπεζες, διάφορες πολυεθνικές, ΜΜΕ, και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Υπάρχουν αμέτρητοι δημοσιογράφοι στο εξωτερικό που έχουν προσπαθήσει να μιλήσουν για αυτή τη κατάσταση και κυνηγήθηκαν. Πρόβλημα στη κοινωνία αποτελείτε εσείς που εθελοτυφλείτε και λέτε "δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα". Το κάνετε είτε γιατί είστε βαλτοί είτε γιατί απλά είστε άσχετοι με τα πράγματα.

    Και γιατί παρακαλώ είμαι εγώ ο φαντασιόπληκτος και όχι εσύ που φαντάζεσαι πώς τόσες εκατοντάδες πολιτικοί μεγαλωμένοι και σπουδαγμένοι στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου απλά είναι βλάκες; όχι δεν είναι, είναι πολύ έξυπνοι γιατί φέρνουνε βόλτα τόσο κόσμο τόσο καιρό. Και έχουνε βάλει και τους δικούς τους με διάφορα ρουσφέτια και άλλες παροχές και επιτήθενται σε όποιον μιλά και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Για εσάς όποιος λέει την αλήθεια είναι τρελός. αλλά θα έρθει μια μέρα που τα πρόβατα που σας ψηφίζουν θα ξυπνήσουν απο το λήθαργο και να δω που θα κρυφτείτε.

    Ο "Χρηστάκης" που λες άνθρωπέ μου μιλά με ονοματεπώνυμο γιατί δε φοβάται και έχει το θάρρος της γνώμης του.

    ReplyDelete
  31. Η λύση είναι μία: καταδίκη όλων των πρακτικών που δημιούργησαν τα προβλήματα που συζητάμε: νεποτισμός, ευνοιοκρατία, αδιαφάνεια, διαφθορά, ανικανότητα. Δεν περνάμε τίποτα στο ντούκου στην καθημερινότητά μας και μαυρίζουμε τους εκφραστές τέτοιων πρακτικών στις εκλογές. Το οποίο για μένα σημαίνει μαύρισμα των δύο μεγάλων κομμάτων (όχι πως δεν υπάρχουν τέτοιες πρακτικές και σε μικρότερα κόμματα, αλλά στερούνται τη δυναμική να εκφραστούν και να γίνουν εξίσου προβληματικές).

    ReplyDelete
  32. @anonymous

    Εγώ έχω μια καλύτερη ιδέα. Επειδή προφανώς τα κόμματα που βασίζονται σε "ιδεολογίες"(δεν υπάρχουν ιδεολογίες, μόνο συμφέροντα) έχουν φανερά αποτύχει, θα πρέπει ο λαός να ξυπνήσει και να φτιάξει ένα καινούριο κόμμα. Που να αποτελείται απο γνήσιους εκφραστές του, και όχι απο γόνους τζακιών. Δε προλαβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές, αλλά για τις επόμενες κάτι γίνεται.

    Όσο στηριζόμαστε σε ότι μας πλασάρουν οι επιτήδιοι, θα εξακολουθούμε να είμαστε ΘΥΜΑΤΑ!

    ReplyDelete
  33. Το "Χρηστάκης" ήταν λάθος, από κεκτημένη ταχύτητα δεν κοίταξα το όνομα, sorry, δεν είχα τέτοιο σκοπό. Νόμισα όντως ότι έτσι υπέγραφες.

    Όσο για τα υπόλοιπα, έξυπνος, ή ικανός καλύτερα, πολιτικός δεν είναι αυτός που σπούδασε απαραίτητα σε τρανά πανεπιστήμια. Μάλλον θα αναφέρεσαι στους 10-20 πολιτικούς που φιγουράρουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, και μιλάς εκ μέρους όλων των υπολοίπων. Πολιτικός που δε θέλει να πράξει, ΝΑΙ. Πολιτικός που δεν μπορεί να πράξει, ΝΑΙ. Πολιτικός που επηρεάζεται από δωράκια και εξυπηρετήσεις, ΝΑΙ. Όμως, ποιος άνθρωπος, ιδιαίτερα Έλληνας, ανεξαρτήτως 'τάξης', εισοδήματος, παιδείας κλπ. δεν πληροί αυτά τα χαρακτηριστικά? Δε χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να υιοθετήσεις τέτοιες συμπεριφορές. Απλά, καθαρά οικονομικά μιλώντας, η απληστία του ανθρώπου αποκτά οικονομίες κλίμακας όσο αυξάνει το αποθεματικό, άρα και η δύναμη στο να επηρεάσει τους γύρω του. Όμως ποιος κακός δαίμονας φταίει που οι υπόλοιποι 99% κάτοικοι του πλανήτη είμαστε "σκλάβοι των Rockefellers"? Μμμμμ...

    Και ποιοι είναι αυτοί οι αμέτρητοι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να μιλήσουν και δεν μπόρεσαν?

    Ρε μήπως ζηλεύεις που αυτοί έχουν τράπεζες και πετρέλαια?

    Κι όσο για την αλήθεια, μάλλον θες να πεις ότι λες την άποψη σου, τη δική σου εκδοχή της αλήθειας, ή είναι μήπως αυτή η απόλυτη αλήθεια..?

    ReplyDelete
  34. Όχι δε θέλω τα πετρέλαια και τη χλιδή, απλά δε θέλω το 1% του πληθυσμού να εκμεταλλεύεται το υπόλοιπο 99%. Με ποιό σκεπτικό δηλαδή αυτοί έχουνε κότερα και βίλες και οι μεροκαματιάρηδες δε μπορούνε να πάνε μια βόλτα γιατί σκέφτονται τα έξοδα; Γιατί δουλεύουνε μια ζωή, πολύ πιο σκληρά απο τους πλούσιους, και παίρνουνε συντάξεις πείνας;

    Μη πεις πως δεν υπάρχει πλούτος πάνω στη Γη, γιατί είναι ψέμα. Η παραγωγή όλων των αγαθών αυξάνεται γεωμετρικά κάθε χρόνο, όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Παράλληλα η αγοραστική δύναμη μειώνεται και οι καταθέσεις στην Ελβετία αυξάνονται... Άρα κάτι πάει στραβά, δε μπορεί! Όταν μας λένε πως δεν αντέχει η οικονομία καλύτερους μισθούς και πάνε και πετάνε τα λεφτά της Ε.Ε. πχ (18% απορροφητικότητα είχαμε για καιρό, που σημαίνει πως το 82% το τρώγανε) αυτό σημαίνει πως μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Εδώ και χρόνια μας λένε πως πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό (εις βάρος μας φυσικά) γιατί δεν αντέχουν τα ταμεία, όταν όμως τρώνε τα λεφτά σε ομόλογα δε τρέχει κάστανο. Αντί να δημιουργήσουν για παράδειγμα μονάδες τεράστιες αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, που θα μας δίνανε άφθονη και πεντακάθαρη ενέργεια που θα την εξαγάγαμε κιόλας και δε θα είχαμε εξάρτηση απο το πετρέλαιο, κάνανε επενδύσεις για την Ολυμπιάδα, για να χαρεί ένα μήνα η Δασκαλάκη και να είναι πρώτη μούρη(βασικά για το μεγάλο φαγοπότι τις κάνανε αλλά τέλος πάντων), και μετά να πεταχτούνε όλα τα έργα στα αζήτητα. Τι μας προσέφερε το στέγαστρο Καλατράβα και το τραμ, και επιλέξαμε αυτά αντί να κάνουμε με τα ίδια χρήματα παραγωγικές μονάδες; Γιατί ξοδέψαμε τόσα χρήματα για συστήματα ασφαλείας για να έρθουνε μετά οι Κινέζοι και να μας τα πετάξουνε στη μούρη λέγοντας "δε τα χρειαζόμαστε", και να μας αποδείξουν πως ήταν απλά πεταμένα λεφτά.

    Δεν είμαι κουμουνιστής, και πιστεύω πως ο κάθε ένας θα πρέπει να αμοίβεται ανάλογα με το κόπο του. Απλά στη περίπτωση αυτών των τζακιών που μας πίνουνε το αίμα δε βλέπω "το κόπο". Ο πατέρας μου δουλεύει απο μικρό παιδί μέρα νύχτα και παρόλα αυτά δεν έχει μία. Οι γιοι αυτών των βρυκολάκων δε κάνουν τίποτα άλλο απο το να γυρνάνε απο πάρτυ σε πάρτυ και παίζουνε με δισεκατομμύρια. Απο που κι ως που αυτό είναι φυσιολογικό; Κι επειδή αυτό συμβαίνει για αιώνες γιατί πρέπει να σημαίνει οτι πρέπει να το αποδεχτώ; Δε πιστεύω σε όνειρα του στυλ "μια ferrari για τον καθένα" αλλά πιστεύω σε μια καλύτερη κοινωνία όπου ούτε οι πολλοί θα πεινάνε και θα χρωστούν, ούτε οι πλούσιοι θα μας βλέπουνε σαν πρόβατα και θα μας απομυζούν τον ιδρώτα ή θα μας στέλνουνε σε πολέμους για να φάνε περισσότερα.

    Και τέλος όσον αφορά την αλήθεια η αλήθεια είναι αντικειμενική, δεν υπάρχουν πολλές πλευρές, μόνο μία. Απλά υπάρχουν αυτοί που την αγαπούν κι αυτοί που αγαπούν περισσότερο το βόλεμά τους. Ο γάιδαρος δε πετάει ότι και να του κάνουμε, αλλά άμα το ασήμωμα είναι ικανοποιητικό μπορεί και να αλλάξουμε γνώμη... Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Για παράδειγμα το ότι όλα τα μεγάλα ΜΜΕ παγκοσμίως ελέγχονται απο 3 συγκεκριμένες πολυεθνικές είναι γεγονός, όχι προσωπική άποψη. Το ότι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω απο τις πολυεθνικές αυτές κρύβονται πίσω και απο άλλες πολυεθνικές που έχουν και συναλλαγές με τους δημόσιους φορείς, κι αυτό είναι γεγονός. Το ότι αυτά τα συμφέροντα ανήκουν σε μυστικά "κλαμπ" όπως το Skull & Bones, και στα ίδια κλαμπ ανήκει και ο Μπους πχ, είναι γεγονός όχι προσωπική άποψη. Άρα όταν κάποιος που αγαπάει την αλήθεια βάζει τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, η αλήθεια είναι προφανής. Τώρα κάποιος άλλος μπορεί για τους χι ψι λόγους να εθελοτυφλεί. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η αλήθεια δεν είναι αντικειμενική...

    ReplyDelete
  35. Η απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων πάσχει ΚΥΡΙΩΣ στην Ελλάδα λόγω του διογκωμένου ελλείμματος, το οποίο πρέπει να διατηρείται +- στο 3% του ΑΕΠ. Αν γίνει άμεση απορρόφηση τότε αυτός ο στόχος δεν πιάνεται. Γιατί? Γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η ετήσια ανάπτυξη του 4% δεν είναι λόγω αυξημένης παραγωγικότητας αλλά λόγω εισροής Ευρωπαικών κονδυλίων στην οικονομία, είτε ως επενδύσεις είτε ως έμμεση κατανάλωση. Παράλληλα, κονδύλια δίνονται κι έχουν δοθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν ήταν οι πλούσιοι, ούτε ανήκαν σε 'παραθρησκευτική οργάνωση', με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, άρα έμμεσα και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Όταν όμως αυτά τα χρήματα καταναλώνονται για τη διατήρηση του οικογενειακού ελληνικού μοντέλου επιχείρησης, με προσφορά στη βελτίωση της παραγωγικότητας ΑΡΝΗΤΙΚΗ, (έχουμε παχυλές αμοιβές των οικογενειακών στελεχών σε μορφή μικροπρόθεσμων subsidies, κι όχι επενδύσεις), τότε δεν έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, ούτε έχουμε μειώσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, ούτε έχουμε επενδύσει στον εργάτη της γνώσης, ούτε συνεπώς έχουμε βελτιώσει την παραγωγικότητα. Άρα αυξημένα έσοδα δεν υπάρχουν για να καλύψουν τις καταναλωτικές μας ανάγκες, ούτε για να αποσβέσουν τα χρέη είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Επομένως, περιορίζουμε το ρυθμό απορροφητικότητας των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ποιος φταίει? Φυσικά και ευθύνεται το κράτος που δε φρόντισε για τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Φυσικά είναι νοοτροπία που καλλιεργήθηκε άπό τον Α Παπανδρέου - δώστε λεφτά να φάει ο κόσμος - και συνεχίστηκε από αυτούς που ακολούθησαν. Ο ΜΟΝΟΣ που μίλησε αυθεντικά για λιτότητα και επένδυσε ως κράτος ήταν ο Σημίτης. Έλα όμως που τα βλαχαδερά οι Ελληναράδες συνηθίσαμε αλλιώς, και προτιμήσαμε την απομίμηση του Ανδρέα βαμμένου στα μπλε, του Κωστάκη.

    Ποιος άλλος φταίει? Εμείς οι ίδιοι που τα είχαμε στο πιάτο μας και τα σπαταλήσαμε,κι όχι το 1% που κάνει πάρτυ σε νησιά στα Cayman Islands. Και γιαυτό γίνε κανίβαλος και φάε τους γονείς σου, που ΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΥΘΥΝΗ, κι άσε τους Rockefellers και τους Μασώνους ήσυχους.

    ReplyDelete
  36. Neos Politakis 3efytrwse!

    Kotsari xwne k mh masas!

    ReplyDelete
  37. @ ανώνυμο αυτοχαρακτηριζόμενο φιλελεύθερο (όπως λέμε ... δημοκράτη)

    κάνε το γενεαλογικό δέντρο της βουλής και θα δεις.

    Αν με λέγαν κώστα ή γιώργο, ή ... , θάμασταν μαζί.

    ReplyDelete
  38. συνέχεια

    και των καίριων πόστων του κράτους.

    ReplyDelete
  39. Δεν εκτελέστηκε ακόμη ο Παπακωσταντίνου.Αναμένωμεν,μέχρι νεωτέρας, νέον φετβά του Μέγα Χατμάνου για τη τύχη του.

    ReplyDelete
  40. @ G.T.
    ΓΡΑΦΕΙΣ
    Από ότι φαίνεται η κίνηση της γ700 κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο πολιτικής ψηφοθηρικής εκμεταλλεύσεις... Ο ένας κατηγορεί τον άλλο λες και δεν κυβερνούσανε και οι δυο τα τελευταία 30+ χρόνια, και μάλιστα τα τελευταία από αυτά σε ένα κλίμα "βολικού" για τα συμφέροντά τους "πολιτικού πολιτισμού" και "συναίνεσης". Η γ700 οφείλει να παραμείνει μη κομματικοποιημένη, τα προβλήματά της αφορούν όλους ανεξάρτητα από ιδεολογικούς ή πολιτικούς χώρους. Δεν πρέπει η γ700 να πέσει στην παγίδα των επαγγελματιών πολιτικών από κούνια και τζάκι. Αλήθεια πόσοι από τους 300 προέρχονται από τα μεσαία ή λαϊκά στρώματα? Έχουμε άραγε δημοκρατία ή αριστοκρατία-ολιγαρχία?"

    Εδώ κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Πάνω από 80% των βουλευτών είναι κατωτάτης μορφωτικής και κοινωνικο-οικονομικής προέλευσης. Και πρόσεξε, δεν είπα κατωτέρας, αλλά κατωτάτης.

    Για την ακρίβεια, από το 1967, δλδ την ημέρα επιβολής της Χούντας, η Ελλάδα κυβερνάται από τα ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ στρώματα.

    ΕΚΕΙ βρίσκεται η ΡΙΖΑ του ΚΑΚΟΥ. Γι αυτό άλλωστε αντιμετώπισαν το Κράτος ως λάφυρο, επειδή είναι κοινωνικώς κατώτατοι και γεννήθηκαν πεινασμένοι.

    Δεν υπάρχουν τζάκια στην Ελλάδα, υπάρχουν groups of gangsters, εκτός αν θεωρούμε την οικογένεια Al Capone αριστοκρατική και τζάκι οπότε πάω passo.

    ReplyDelete
  41. @ G.T.
    ΓΡΑΦΕΙΣ
    "Άραγε αν δεν ήταν με το παραπάνω εύρωστοι οικονομικά θα είχαν τη δύνατοτητα να πολιτευθούν? Αλήθεια γιατί πολιτεύονται? Από αγάπη προς την πατρίδα? Από ανιδιοτελή επιθυμία να βοηθήσουν στην πρόοδο του τόπου? Ή μήπως από προσωπική φιλοδοξία-συμφέροντα ή στην καλύτερη περίπτωση από το ψώνιο της εξουσίας."

    Ασχετη παρατήρηση. Οι περισσότεροι προέρχονται από κομματικές νεολαίες ή κομματικούς μηχανισμούς.
    Ο μοναδικός πλούσιος-πλούσιος πολιτικός, απο γενοφάσκια και επί γενιές ολόκληρες, είναι ο κύριος Αλέξανδρος Αλαβάνος.

    ReplyDelete
  42. Ο/Η Christos.Kotsaris

    "Η εξουσία ελέγχεται παγκοσμίως( η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο τίποτα περισσότερο) απο μια χούφτα οικογένειες που γνωρίζονται και συνεννοούνται καλά μεταξύ τους και δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών είναι ελεγχόμενη απο αυτά τα κέντρα. Πολύ απλά στη σημερινή ολιγαρχία που ονομάζεται "Δημοκρατία" μπορούν να βγουν μόνο άνθρωποι απο συγκεκριμένα τζάκια, ή προστατευόμενοί τους. Μπορεί κάποιος μη επώνυμος να βγει στις εκλογές; Όχι δα! Και πως γίνεται κάποιος "επώνυμος"; Μέσω των ΜΜΕ. Ποιοί ελέγχουν τα ΜΜΕ; Οι πλούσιοι. Άρα ποιοί βγάζουν όποιους θέλουν στην εξουσία; Οι πλούσιοι. Δεν έχουμε λοιπόν Δημοκρατία του λαού αλλά ολιγαρχία των πλουσίων. Και μετά αναρωτιέστε γιατί αυτοί πλουτίζουν κι εμείς πεινάμε, γιατί αυτοί καίνε τα δάση για να χτίσουν βίλες κι εμείς τρώμε το νέφος στη μάπα, γιατί η "δικαιοσύνη" μας τσακίζει για ψύλλου πήδημα κι αυτοί τη βγάζουν λάδι όταν μας πίνουν το αίμα (Χρηματιστήριο- Ομόλογα)."

    Μα ΤΙ ασυναρτησίες είναι αυτά που γράφεις;
    Τους σημερινούς πλούσιους της Ελλάδας, πριν την Δικτατορία δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους.
    Ο Κοσκωτάς ήταν ένας μπογιατζής, ο Κόκκαλης δεν ζούσε καν στην Ελλάδα και τα χρήματά του δεν ήσαν καν δικά του.

    Τα δάση τα καίνε κατώτατα στρώματα, αγράμματοι φτωχομπινέδες αποφασισμένοι να πλουτίσουν.

    Η κατώτατη κοινωνική τάξη είναι και ο θύτης και το θύμα.
    Βάλτε το καλά στο μυαλό σας.

    ReplyDelete
  43. Ο κ. Δούκας (γαμπρός του κ. Έβερτ που είναι γιός του άλλου Έβερτ επί Γερμανικής Κατοχής) ανακοίνωσε περιχαρής ένα λαϊκό ακόμη μέτρο. Την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς. Ευτυχώς, δεν θα πληρώσουν οι απόγονοί μου τα χρέη μου.

    ReplyDelete
  44. Ο άνθρωπος ανέκαθεν πίστευε σε σύμβολα, πάντα έπλαθε στη φαντασία του δαίμονες και άγγελους. Το είχε και το έχει ανάγκη όταν δεν μπορεί να δει παραπέρα, είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί δε θέλει.

    Ο Πολιτάκης μενσιέ ανώνυμε έχει πολύ καλή αντίληψη για τα πράγματα. Αυτό που λείπει ανώνυμε είναι η ζύμωση των ιδεών μας. Κι ο Κότσαρης μικρός είναι, θα διαβάσει, θα ζήσει και θα κατασταλάξει. Μόνο που πρέπει να μάθει να τεκμηριώνει γιατί οι απόψεις του που μπορεί να είναι βάσιμες, καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων όταν τις υποστηρίζει με επιχειρήματα που μάλλον κάπου άκουσε από συμφοιτητές κι όχι διάβασε ή σκέφτηκε κριτικά από μόνος του. Ίσως φταίει το ότι μεγάλωσε κι έζησε στην Ελλάδα, άρα η αντίληψη του είναι αναγκαστικά, βιωματικά τουλάχιστον, πιο περιορισμένη, σε αντίθεση με τον Πολιτάκη. Δυστυχώς εδώ μέγιστη ευθύνη φέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα κι η μόρφωση των γονιών μας (Ποια?).

    Τώρα, όταν στο Πανεπιστήμιο Γέιλ της Αμερικής έχουν societies στυλ Skull & Bones κι ένα σωρό άλλα θρησκευτικά, παραθρησκευτικά, πολιτικά κοινωνικά, πολιτιστικά, αθλητικά (σου είναι άγνωστα αυτά ή θες να σου φέρω και παραδείγματα για να καταλάβεις καλύτερα?), και στην Ελλάδα έχουμε ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΚΝΕ society, και κάποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ αυτού και του φαινομένου παγκόσμια συνομωσία με σκοτεινούς ολιγάρχες, τότε πρέπει κανείς να απορήσει με την ωριμότητα της γενιάς μας.

    Κότσαρη, εγώ ψηφίζω Φιλελεύθερη Συμμαχία, μακάρι να μας ψήφιζαν και τα υπόλοιπα πρόβατα. Τουλάχιστον δεν πετάω την ψήφο μου τελείως στα σκουπίδια (Καρατζαφερικοί, Παπαθεμελικοί, ΚΚΕικοί, Αλαβανικοί, λευκό για μέτρηση υπέρ νικητή).

    Κύριοι, στην αρχή της 3ης χιλιετίας οι νέοι έλληνες πιστεύουμε ακόμα στο βοσκό, στα φυλαχτά και στους δαίμονες. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε. Την 16η Σεπτέμβρη θα βάλουμε τον Κωστάκη να σηκώσει το Ευρωπαϊκό στο μπάσκετ, γιατί αυτή είναι η σχέση μας με την πολιτική. ΑΛΗΘΕΙΑ. Αυτή είναι η γενιά μας.

    Ο κ. Καραμανλής βεβαιώνει απόψε τους ψηφοφόρους του ότι δε θαυξήσει τα όρια ηλικίας στη νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κι εμείς μιλάμε για την παγκόσμια ολιγαρχία - συνομωσία.

    Its the final countdown..

    ReplyDelete
  45. @10:14

    Xese mas re Politaki...
    Mono esy phges abroad dld?
    Ti papares eiste eseis reee!!!

    ReplyDelete
  46. @ C.A. Hasapoyiannis

    Η προ εβδομάδων τεκμηρίωση σας για τα ομόλογα που εντυπωσίασε όλους μας σε αυτό το μπλογκ, φαίνεται, δυστυχώς με αρκετή καθυστέρηση, να επαληθεύεται με το πόρισμα Ζορμπά, κατά το οποίο ευθύνες πολιτικές "φαίνεται" να βαραίνουν το Υπουργείο Οικονομικών...

    Τον καημένο το διορισμένο το Ζορμπά από την ίδια τη ΝΔ, θα τον φάνε λάχανο οι ίδιοι που τον τοποθετήσανε εκεί.

    Η "αποκάλυψη" αυτή δε, είναι τόσο σημαντική και παράλληλα επικίνδυνη για τη δεξιά, που ο Κωστάκης έβγαλε από το συρτάρι το ασφαλιστικό ως προεκλογικό θέμα. Σκεφτείτε, το ΜΕΙΖΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ θα το έθαβε μέχρι μετά τις εκλογές, για ένα σύντομο διάλογο 2 μηνών (όπως λένε οι φήμες) και μετά? Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ΚΑΙ ως προς το 65 έτη, και ως προς τα ΑΝΙΣΑ προνόμια συνταξιοδότησης των γυναικών σε σχέση με τους άντρες.

    Τον π...ο όμως από τον ζορμπά, επαγωγικά μάλλον περισσότερο στη γενιά μας. Τώρα δεσμεύεται προεκλογικά όχι αύξηση ορίου ηλικίας, τουλάχιστον για την ψηφοφορική πλειοψηφία των 35+. Πλέον οι πολιτικές θα καθορίζονται από τη γηράσκουσα πλειοψηφία, που θα έχει και την υπεροχή της δύναμης ψήφου. Άντε Γ700, καλό πήδ..α

    ReplyDelete
  47. Ρε ανώνυμε όλο χέζεις σε αυτό το μπλογκ. Ρε μήπως έχεις καμιά συγγένεια με τον Κωστάκη?

    ReplyDelete
  48. Δεν αντέχω τον εφιάλτη της καλοχτενισμένης κεφάλας του αριστεροδεξιοκεντρόου πονηροαγράμματου δασκαλάκου της 10ετίας 1970 Ρουσόπουλου, με το σαρκαστικό και περιφρονητικό χαμόγελο, τη νύχτα των εκλογών στην οθόνη.
    Είναι τελικώς ανίκητη η βλακεία; Κομφούκιε, θέλω ιατρική βοήθεια.

    ReplyDelete
  49. Ανώνυμε φιλελεύθερε η ανάλυσή σου είναι πολύ καλή. Εξόριστε ούτε εμείς τoν αντέχουμε.

    ReplyDelete
  50. Μερικές σκόρπιες απόψεις με αφορμή το διάλογο που ξεκίνησε:

    1. θεωρίες συνωμοσίας, αριστερές, θρησκευτικές, εθνικιστικές = παραμύθια που φτιάχνουν οι ιδιοτελείς για να κοροϊδεύουν τους τους αφελείς. Και στο πιο φροϊδικό = ιδεολογικές υπεραναπλήρωσεις ηττημένων ανθρώπων.

    2. κληρονομική δημοκρατία = σημαντικότατο πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας. Δεσμεύει from the start ολόκληρες κοινωνικές ομάδες πίσω από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Το ζήτημα είναι κατά πόσο τα ευνοημένα αυτά πρόσωπα αξιοποιούν τη δυναμή τους για να επιφέρουν αλλαγές με κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα.

    3.κατώτερα κοινωνικά στρώματα - δεν είναι όπως τη δεκαετία του 60,70,80.Με την εξαίρεση των φτωχών, και λόγω της έντονης κοινωνικης και μαζικής κινητικότητας της μεταπολιτευτικής περιόδου, μιλάμε πλέον για μεσαία στρώματα (μικρομεσαίους και μεσαίους) με μεσοαστικές προσδοκίες και φιλοδοξίες.

    4.ποιότητα πολιτικού δυναμικού - έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν. Επιπρόσθετα το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό διοχετεύει τη δημιουργικότητά του σε άλλες δραστηριότητες εκτός πολιτικής.

    5.ασφαλιστικό = μέγα ζήτημα διαγενεακής δικαιοσύνης, απαιτούνται ευρηματικές προτάσεις, ειλικρίνεια και σοβαρή διαβούλευση στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της νέας γενιάς και όχι μόνο κάτι μπαρουτοκαπνισμένοι παράγοντες ή εμπειρογνώμονες άνω των 50.

    ReplyDelete
  51. Τα 11 σημεία που ανακοίνωσε ο κος Καραμανλής για το ασφαλιστικό είναι τόσο άτολμα, γενικόλογα καιεπαναλαμβανόμενα που κάλλιστα θα μπορούσαν να φέρουν τον τίτλο "Ψηφίστε με δεν προτίθεμαι να κάνω τίποτα για το ασφαλιστικό".

    Κύριε πρωθυπουργέ μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Εάν κερδίσετε δεσμευτείτε ότι θα πάτε σε συστηματική και μεθοδική διαβούλευση επί του πορίσματος εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή και νέων ανθρώπων.

    Εμείς προτείνουμε:
    1.ένα κοινωνικό ταμείο για όλους τους Έλληνες με ενιαίους κανόνες ασφάλισης για όλους
    2. αυτοδιαχείριση των επαγγελματικών ταμείων και ανάπτυξη-θεσμοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης
    3.ελεύθερο όριο συνταξιοδότησης με ανταποδοτικούς όρους
    4.λογιστική και ουσιαστική αποσύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων από των κλάδο σύνταξης
    5.διαχορισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο γήρατος και Ενσωμάτωση των νοσηλευτικών και νοσοκομειακών υποδομών των Ταμείων στο ΕΣΥ.

    ReplyDelete
  52. ΔΕΝ υπάρχει προηγούμενο αυτοδιακομώδισης στη πολιτική ζωή του τόπου.Ο Καραμανλής χθές διάβασε την ίδια ομιλία του 2004.Απο πρεμούρα η πανικό να αλλάξει την ατζέντα; Από αλαζονεία; Απο οίηση;
    Οτι και να είναι μου προκαλεί αισθήματα αυτοοικτιρμού ως πολίτη αυτής της χώρας.
    Τι συζήτηση για ασφαλιστικό μπορείς να κάνεις με τους σύγχρονους Μαυραγιαλούρους;

    ReplyDelete
  53. @ 10:45

    8es na pistepsw oti bgazeis 700?

    K diabaze prosextikotera...

    ReplyDelete
  54. @ g700

    "...με μεσοαστικές προσδοκίες και φιλοδοξίες..."

    Ti ennoeis ?!?!

    ReplyDelete
  55. Τελικά τι αλλάζει με την προκήρυξη των εκλογών. Μήπως θα αρθούν αδιέξοδα, μήπως θα αναιρεθεί το καμμένο όχι.
    Απλά θα δώσοουμε παράταση στην ανοχή και την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης που φαίνεται πως καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει καλά. Εκτός και αν αντιληφθούν το πρόβλημα και πουν επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους. Δυστυχώς όμως και οι πολιτικοί μας μοάζουν να είναι μέρος του προβλήματος και των αδιεξόδων που έχουν δημιουργήσει. Αυτό είναι το τίμημα για να διατηρηθούν στα πράγματα και την εξουσία.

    ReplyDelete
  56. @ Γ700,

    Εμείς προτείνουμε:
    1.ένα κοινωνικό ταμείο για όλους τους Έλληνες με ενιαίους κανόνες ασφάλισης για όλους
    2. αυτοδιαχείριση των επαγγελματικών ταμείων και ανάπτυξη-θεσμοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης
    3.ελεύθερο όριο συνταξιοδότησης με ανταποδοτικούς όρους
    4.λογιστική και ουσιαστική αποσύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων από των κλάδο σύνταξης
    5.διαχορισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο γήρατος και Ενσωμάτωση των νοσηλευτικών και νοσοκομειακών υποδομών των Ταμείων στο ΕΣΥ.

    Αυτοί ακούνε;
    Αντιλαμβάνονται τίποτα;
    Έχουν συναίσθηση, ή ζούνε σε άλλο πλανήτη;

    ReplyDelete
  57. @ 10:45

    8es na pistepsw oti bgazeis 700?

    Για την ακρίβεια βγάζω 1000 ευρώ καθαρά και είμαι 29 ετών. Επίσημα εμφανίζω 722 ευρώ καθαρά γιατί αλλιώς ο εργοδότης δεν μπορεί / αρνείται να πληρώσει το κόστος της ασφάλισης στο ΙΚΑ.

    Από τη μία λέω πάλι καλά που είμαι στο ΙΚΑ και είμαι καλυμμένος τουλάχιστον ως προς τους 2 έξτρα μισθούς, την αποζημίωση και την κάλυψη εξόδων υγειονομικής περίθαλψης.

    Από την άλλη λέω ότι το κόστος των εισφορών είναι τόσο μεγάλο και για μένα και για τον εργοδότη μου, που προτιμάμε, κι εγώ μαζί ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ, την εισφοροδιαφυγή.

    Σκέφτομαι όμως επίσης ότι το κόστος λειτουργίας και συντήρησης
    του ΙΚΑ είναι υπέρογκο όταν πληρώνει και υγειονομική περίθαλψη, και συντάξεις, και κοινωνική πρόνοια. Με τις δεδομένες μεταβλητές της γήρανσης του πληθυσμού, της διόγκωσης του ελλείμματος του ασφαλιστικού ταμείου, και παράλληλα του ασφαλιστικού βίου να αρχίζει όταν συμπληρώσω περίπου 10 χρόνια εργασίας (απομένουν τότε άλλα 20 δηλαδή), τότε γιατί να μην αποφύγω, κι εγώ κι ο εργοδότης μαζί, τις ασφαλιστικές εισφορές?

    Εδώ θα μου πεις ανώνυμε, πού είναι το ήθος και η υπευθυνότητα σου σαν πολίτης?

    Το ήθος είναι πληγωμένο, το ύφος μου προδομένο, η υπευθυνότητα μου ΤΕΡΑΣΤΙΑ για τις πράξεις μου, αυτές της εισφοροδιαφυγής. Γιατί? Προτιμώ να είμαι συνένοχος στην εισφοροδιαφυγή, παρά συνένοχος στην εδραίωση της Μαφιόζικης κουλτούρας.

    Η G700 μίλησε για flexicurity. Γίνεται αυτό να μπει στην δημόσια ατζέντα, γίνεται το εργασιακό να συζητηθεί και να επιληθεί συνδυαστικά με το ασφαλιστικό? - κι όχι να μιλάμε για παροχολογίες της τάξης του 'δεν αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ψηφίστε μας' (ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ) ?

    ReplyDelete
  58. @ανώνυμε φιλελεύθερε

    Το flexicurity προϋποθέτει 2 πράγματα: νομοθεσία που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τις σχετικά εύκολες απολύσεις στις επιχειρήσεις και ένα σύστημα επιδότησης της ανέργων που τους επιτρέπει να επιβιώνουν αξιοπρεπώς μέχρι να βρουν την επόμενη δουλειά, στην οποία προσπάθεια μπορεί το κράτος να τους βοηθάει, αν δυσκολεύονται, με προγράμματα επανακατάρτισης.

    Στην Ελλάδα, ο περισσότερος κόσμος φιλάει κατουρημένες ποδιές για να μπει στο Δημόσιο προκειμένου να έχει την ίδια μόνιμη δουλειά για την υπόλοιπη εργασιακή του ζωή. Στην Ελλάδα επίσης τα επιδόματα ανεργίας ήταν και είναι πενιχρά, όπως λίγο πολύ και τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα. Επιπροσθέτως, τα ταμεία που διαχειρίζονται αυτά τα επιδόματα είναι σε κακή οικονομική κατάσταση. Αρα για να αποκτήσουμε flexicurity, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η εργασιακή νομοθεσία (να 'ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις' όπως κράζουν οι εφημερίδες) και κάπως να βρεθούν δημόσια έσοδα (από φόρους που δε θα αποφεύγουμε να πληρώνουμε; από εργασιακές και εργοδοτικές εισφορές;) που να στηρίξουν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδότησης.

    Ποιός είναι διατεθιμένος στην Ελλάδα να προωθήσει και να υποστεί τέτοιες αλλαγές; Καλές οι καραμέλες της ΕΕ περί flexicurity, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε.

    ReplyDelete
  59. @ ανώνυμε φιλελεύθερε

    K meta apo ayta 8ewreis oti o neofileley8erismos 8a dwsei lyseis?

    Apo thn empeiria mou no way! Eperxetai tsounami file...

    ReplyDelete
  60. @ anonymous

    Όποτε μιλάνε οι speculators για τσουνάμι, αυτό δεν έρχεται ποτέ (ή μάλλον το προκαλούν οι ίδιοι με τις προσδοκίες τους και αυτό συμβαίνει όταν έχουν εγκαταλείψει μετά από αναμονή τόσου καιρού). Όταν δε μιλάνε γιαυτό, πάρτην κρίση στον κ..ο. Γενικά κι αόριστα με καταστροφολογίες επηρεάζεται και η λειτουργία της αγοράς, αφού είναι ριζωμένες, ακόμα και σε αυτή, οι ΑΛΟΓΕΣ συμπεριφορές των ανθρώπων - παικτών που δημιουργούν προσδοκίες - άρα συμπεριφορές αντίστοιχες - άρα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    Αν δε δείξεις εμπιστοσύνη στο σύστημα, μες το οποίο λειτουργείς κι εσύ ο ίδιος ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ, τότε πώς είναι δυνατόν να αποφύγεις την κρίση του??


    @ μαφάλντα

    Είπες

    "Αρα για να αποκτήσουμε flexicurity, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η εργασιακή νομοθεσία ...και κάπως να βρεθούν δημόσια έσοδα ...που να στηρίξουν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδότησης."


    Συμφωνώ :
    Δεν μπορούμε να μιλάμε για ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ αν δεν συμπεριλάβουμε ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ στο σχεδιασμό. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

    Μια ουσιαστική διαρθρωτική και νομοθετική μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ του Δημόσιου Τομέα, θα δημιουργήσει τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας για να αυξηθεί η παραγωγικόητα, άρα και το ΑΕΠ, και το εισόδημα, και η εθνική κρατική ΚΑΙ ιδιωτική αποταμίευση. Επαγωγικά, θα επιφέρει μερικά από τα απαραίτητα έσοδα για να καλυφθεί σταδιακά το έλλειμμα, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω αποδοτικές επενδύσεις κερδοσκοπικού ΚΑΙ κοινωνικού χαρακτήρα, και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια να απορροφηθούν με μεγαλύτερη επιτυχία, και να κατανεμηθούν, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, εκεί που χρειάζονται.

    Θέλει αρ...ια και θέλει σοβαρό σχεδιασμό ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, κατόπιν Διαλόγου μεταξύ Πολιτικών Φορέων, Κοινωνικών Εταίρων και Εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΖΥΜΩΣΕΩΝ για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Και ο σχεδιασμός φυσικά και περιλαμβάνει αλλαγές στη νομοθεσία, ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΖΥΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ που μάθαμε στο βόλεμα και στον Α Παπανδρεισμό του τρώω και δεν προσφέρω, ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ στην προσπάθεια εφαρμογής του νέου μοντέλου.

    Το ότι εδώ είναι Βαλκάνια και φούμαρα άστα γιαυτούς που θέλουν να κρύβονται πίσω από τις ευθύνες τους και καλλιεργούνε την γκρίνια και τη μιζέρια. Ήρθε καιρός οι αυθεντικοί πολιτικοί της χώρας μας να μορφώσουν και να καθοδηγήσουν εμάς, τους πολίτες, στη Συμμετοχή και την κατανόηση των αβάσταχτων βαρών που συσσωρεύονται στις πλάτες μας, ΚΥΡΙΩΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

    ΥΓ: Μακροπρόθεσμα, για τις οικονομίες κλίμακας των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, σημαντικότατη η ριζική αναδιάρθρωση του Εκπαιδευτικού Συστήματος και η σύνδεση Εκπαίδευσης και Εργασίας, ή εναλλακτικά, άνοιγμα της οικονομίας στους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης.

    ReplyDelete
  61. file 1:31 tespa bariemai na mpw se diadikasia antipara8eshs.

    To systhma to 3erw kala pantws...
    Exw diabasei 5 pragamatakia, exw zhsei omws 105.

    Kalh tyxh!

    ReplyDelete
  62. Και πάνω απ' όλα οι Έλληνες έχουμε ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ των ΓΝΩΣΕΩΝ, ΒΙΩΜΑΤΩΝ και ΑΠΟΨΕΩΝ μας - μάλιστα ΑΛΑΝΘΑΣΤΩΝ. Τις κρατάμε όμως για τον εαυτό μας, γιατί είναι υπεράνω αντιπαράθεσης, ειδικά όταν οι συνομιλητές μας είναι ανάξιοι για να ακούσουν τις απόψεις μας και πιθανότατα να μάθουν από εμάς.

    Έτσι δεν είναι ανώνυμε?

    ReplyDelete
  63. oxi re file apla bariemai

    eilikrina!

    gia to derby exeis apopsh?

    ReplyDelete
  64. Καραμανλής Πρωθυπουργός με ισχνή πλειοψηφία..

    ReplyDelete
  65. Βλέπω οτι έλειψα σε μερικούς.

    Πέρα τούτου κύριοι G700 να κάνω μια πρόταση καθώς μπαίνουμε σε προεκλογικό αγώνα. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσετε την παρουσίαση των προγραμμάτων των κομμάτων που επηρεάζουν της ανάγκες της γενιάς 700 . ήδη παρουσιάσετε το ελλιπέστατο προσχέδιο του Καραμανλή και ι κριτική που του δώσατε είναι ακριβώς αυτή που του χρειάζεται.

    Πάντως ο φιλελευθερισμός είναι το μόνο που δεν έχει δοκιμαστεί στην ελλάδα. όπου εφαρμόστηκε είχε θετικά αποτελέσματα για το σύνολο αλλά και σκληρές αντιδράσεις απο σχετικά μεγάλες παρασιτικές μονάδες. Κακά τα ψέματα όλοι κατηγορούν τους άλλους για τα χάλια μας, δημιουργούνταν θεωρίες συνωμοσίας αλλα δεν αντιλαμβανόμαστε οτι το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Η επόμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να τα βάλει με την ασαφή πλουτοκρατία αλλά με συγκεκριμένες συνδικαλιστές/παρασιτικές ομάδες όπως η ΑΔΕΔΥ, αλλά δυστυχώς .ολοι φοβούνται το πολιτικό κόστος.

    Προσυπογράφω το προσχέδιο των G700 για ενα νεο ασφαλιστικό και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο διαχωρισμό του συστήματος υγείας από το συνταξιοδοτικό.

    ReplyDelete
  66. Politaki ti kaneis sto Coventry?

    ReplyDelete
  67. Μπράβο ρε πολιτάκη, βελτίωσες την ορθογραφία. Εξακολουθείς όμως να διαβάζεις το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ δημοτικού, έστω και ελαφρά ρετουσαρισμένο.
    Ρε ανώνυμε νεο- παλιο-σημερινο-χθεσινε-φιλελεύθερε, που έζησες το σύστημα και έχεις δογματική άποψη σε όλα; Είσαι κανείς σωτήρ όπως πολλοί άλλοι;

    ReplyDelete
  68. Oute neos oute palios oute swthr...

    Plaka sas kanw !!

    ReplyDelete
  69. Παιδιά συγνώμη για το μεγάλο κείμενο που ακολουθεί, απλά νιώθω ότι πρέπει να δώσω μια εξήγηση σε συνομωσιολόγους και

    @ ανώνυμος για σχόλιο

    «K meta apo ayta 8ewreis oti o neofileley8erismos 8a dwsei lyseis?

    Apo thn empeiria mou no way! Eperxetai tsounami file...»

    Η διεθνοποίηση ΚΥΡΙΩΣ των χρηματοοικονομικών αγορών, έχει υπέρ-πολλαπλασιάσει τον όγκο κεφαλαίου που μετακινείται καθημερινά από οικονομία σε οικονομία, δημιουργώντας μεγαλύτερες πιθανότητες αποσταρεθοποίησης των μακροοικονομικών δεικτών των χωρών, άρα κάνοντας ευάλωτες τις οικονομίες.

    Το φαινόμενο είναι σχετικά πρόσφατο, ούτε καν σε βάθος μελετημένο στην Οικονομική Θεωρία. Παγκόσμιοι φορείς όπως το ΔΝΤ δεν είχαν καν συμπεριλάβει την ανάλυση και την πρόβλεψη τέτοιων παραγόντων στα πακέτα χρηματοδότησης και στήριξης που μοιράζανε ανά τον κόσμο πριν την κρίση του 97-98 στην Ασία (Πριν 10 χρόνια μόλις).

    Μέσα σε αυτή τη διάσταση δεν έχουν ζημιωθεί μόνο εθνικές οικονομίες, αλλά και τεράστια hedge funds όπως π.χ. η χρεοκοπία του LTCM (Long Term Capital Management), με δύο Nobel Prize Winners παρακαλώ.

    Οι κίνδυνοι αυτοί αναγκάζουν από τη μία την απορύθμιση των παγκόσμιων αγορών (χρηματοοικονομικών και μη). Από την άλλη η διεθνοποίηση λόγω της ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ αντίληψης κι επιβολής της λειτουργίας των αγορών, έχει δημιουργήσει, και ραγδαία καλλιεργεί όλο και περισσότερο, την αλληλεξάρτηση των αγορών, συνεπώς των οικονομιών, συνεπώς των πολιτικών, των οικονομικών και των κοινωνικών παικτών ανά τον κόσμο.

    Το να βάλεις κανόνες σε αυτό το δημιούργημα μονομερώς γιατί είσαι ‘Σοσιαλιστής’ κι άλλοι γύρω στον κόσμο ‘φιλελεύθεροι’, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ, γιατί οι ‘κακοί παίκτες’ θα πάνε αλλού (Cayman Islands, Ασία κλπ.).

    Τη ζημιά δεν την προκαλεί ο φιλελευθερισμός, αλλά κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η παγκόσμια εξάρτηση στο δολάριο ως παγκόσμια κατοχυρωμένο νόμισμα συναλλάγματος. Όταν χρωστάει η Ελλάδα σε διεθνείς τράπεζες, χρωστάει σε δολάρια. Αν το ευρώ δεν ισχυροποιούτανε έναντι του δολαρίου, ή το δολάριο δεν έπεφτε ραγδαία έναντι του ευρώ, τότε το χρέος θα ήταν (ειδικά επί εποχής δραχμής) υπέρ-διπλάσιο. Αυτό είναι και ένα μεγάλο πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών που χρωστάνε. Εδώ, δε φταίει κάποια παγκόσμια συνωμοσία που ελέγχει τον κόσμο ή που επέβαλε το δολάριο ως επίσημο νόμισμα ισοτιμίας στις διεθνείς συναλλαγές, αλλά φταίει η ιστορία των πολέμων, της αστάθειας και της υποανάπτυξης των υπόλοιπων περιοχών του πλανήτη από το 2ο παγκόσμιο και μετά. Παρ’ όλα αυτά, η φύση του ανθρώπου είναι ιδιοτελής. Έχοντας το δολάριο αυτή την υπεροχή, σημαίνει ότι αν η Αμερική χρωστάει, μπορεί να τυπώσει χρήμα για να ξεπληρώσει, αφού οι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί κατά κόρον προτιμούν δολάρια, και εφόσον αποφεύγονται πληθωριστικές τάσεις. Αν κάποια άλλη χώρα χρωστάει, πρέπει να μετατρέψει το νόμισμα της ή το απόθεμα άλλων νομισμάτων σε δολάρια. Δεν μπορεί να τυπώσει δολάρια (αν τύπωνε το δικό της, ο πληθωρισμός θα την έβαζε σε φαύλο κύκλο), άρα πρέπει να παράγει. Αυτό συνέβαινε έντονα τις δεκαετίες 80-90, έως ότου εμφανιστεί το ευρώ. Ειδικά τη δεκαετία 80, Αμερικανικές Τράπεζες δάνεισαν υπέρογκα ποσά, επιπλέον των διεθνών τραπεζών, δημιουργώντας εξάρτηση στο δολάριο για τη σταθεροποίηση ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος!! Κι όμως, γίνανε κι οι ίδιες το ίδιο και περισσότερο ευάλωτες από τους δανειζόμενους τους!!! Πού είναι οι Rockefellers???

    Το μεγάλο όμως επίτευγμα, η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, που εκτιμώ στα επόμενα 20 χρόνια θα έχει αντιστρέψει την κυριαρχία του δολαρίου, είναι ένα παράδειγμα του πώς η φιλελεύθερη αντίληψη συναντά το σοσιαλιστικό παρεμβατισμό.

    Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, ο φιλελευθερισμός εξελίσσεται και πετυχαίνει, όχι μόνο όσον αφορά την ευμάρεια των πολιτών, αλλά και όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλον τον πλανήτη.

    Και για να κλείσω με μια φράση του Αντώνη, που μόλις είδα ξαναμπήκε στη συζήτηση, «ο φιλελευθερισμός είναι το μόνο που δεν έχει δοκιμαστεί στην Ελλάδα. Όπου εφαρμόστηκε είχε θετικά αποτελέσματα για το σύνολο αλλά και σκληρές αντιδράσεις από σχετικά μεγάλες παρασιτικές μονάδες. Κακά τα ψέματα όλοι κατηγορούν τους άλλους για τα χάλια μας, δημιουργούνταν θεωρίες συνωμοσίας αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.»

    ReplyDelete
  70. 8etika apotelesmata mporei na exei an ton arpa3eis apo ton kwlo ...

    an 8es dokimazeis

    ReplyDelete
  71. @ ΕΠΙΜΈΝΟΝΤΑ ΆΣΧΕΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ

    "Όπου εφαρμόστηκε είχε θετικά αποτελέσματα για το σύνολο αλλά και σκληρές αντιδράσεις από σχετικά μεγάλες παρασιτικές μονάδες."

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ
    ATLANTIS

    ReplyDelete
  72. @ανώνυμε φιλελεύθερε

    Το πρόβλημα με τους οπαδούς του οικονομικού φιλελευθερισμού, όπως εσύ, είναι ότι νομίζετε πως ο κόσμος και η οικονομία λειτουργούν σαν τα εγχειρίδια (textbooks) που διαβάζετε και τις εκθέσεις που γράφετε για να περάσετε τα μαθήματα του εξαμήνου σας . Δυστυχώς όμως αφού το ανοίγετε που το ανοίγετε το ρημάδι το εγχειρίδιο του πρώτου εξαμήνου, δεν πάτε και λίγο παραπέρα για να δείτε ότι η μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις κεφαλαίου δεν επέφερε ούτε σύγκλιση ούτε ισοπέδωση προς το οικονομικά φιλευλεύθερο μοντέλο με απορρύθμιση αγορών και τα ρέστα. Στην ΕΕ βρίσκει κανείς τόσα μοντέλα οργάνωσης της οικονομίας όσα και κλίματα και επιτυχημένες χώρες που δεν άφησαν ούτε το αόρατο χέρι ούτε το αόρατο πόδι να κανει αποκλειστικά κουμάντο στην οικονομία τους.

    @ Πολιτάκης
    Οσο για την Ελλάδα, φίλε Αντώνη, κανένα σύστημα δεν έχει εφαρμοστεί συστηματικά, όχι μόνο ο φιλελευθερισμός, διότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βάθος χρόνου στο οποίο έγινε ποτέ σχεδιασμός για την οικονομική πολιτική ήταν τα λίγα χρόνια πριν την ένταξη στην ΟΝΕ (κι αυτό τουλάχιστον εν μέρει διότι η προθεσμία ήταν εξωγενώς καθορισμένη και οι κυρίως πολιτικές συνέπειες της μή έγκαιρης ένταξης θα ήταν σημαντικές). Ολο τον υπόλοιπο καιρό που υπάρχει διακριτική ευχέρεια στο να καθορίσουμε πού πάμε (πριν και μετά την ΟΝΕ δηλαδή), οι Ελληνικές πολιτικές καταρτίζονταν με βάση την αρχή 'όσα πάνε κι όσα έρθουν κι όσα αρπάξει ο κώλος μας'. Τρανό παράδειγμα το ασφαλιστικό το οποίο μετατίθεται, επαναμετατίθεται και ματαξαναμετατίθεται για τις επόμενες εκλογές, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

    ReplyDelete
  73. Re gia ti systhmata milame?

    O Ellhnas einai partakias!

    Kataloipo ths o8wmanikhs dioikhshs pou to kalleirgouse entexna opou yphr3e!

    Perimenw apopseis ...

    ReplyDelete
  74. Δεκτές η ενστάσεις δεκτές Μαφάλντα. Τι προτείνεις? Δεν θα πώ οτι ο φιλελευθερισμός είναι πανάκεια ούτε και το πιστεύω άλλωστε, όμως οι θέσεις μας έχουν κάποια λογικη βάση. στηρίζω τις απόψεις μου στο οτι η παρέμβαση του κράτος γίνεται συνήθως με πολιτικά/αρπαξοκωλιάρικα κριτήρια και σπανίως με οικονομοτεχνικά κριτήρια. ¨ΟΣο μεγαλύτερο κράτος τόσο μεγαλύτερη η διαφθορά του.

    Οι δεύτερες ενστάσεις μου είναι στην ταχύτητα ενημέρωσης μια κεντρικής διοίκησης και την ταχύτητα αντίδρασης, νομίζω οτι η αγορρά αντιδράει πολύ ποιο γρήγορα. όμως και εκεί που αντιδράει και μπαίνει κρατική χείρα βοηθείας π.χ. με τα εργοστάσια που συντηρούνται απο το κράτος και με το που τελειώνει η επιδότηση σηκώνονται και φεύγουν ή χρεωκοπούν, το θεωρείς σωστό να γίνεται αναδιανεμητική πολιτική με αυτό τον τρόπο?

    Πάντως η κατηγορία για τους φιλελεύθερους και τα εγχειρίδια είναι βαριά, διότι κατα την αποψή μου οι φιλελεύθεροι είναι οι ποιο καλά ενημερωμένοι για τις τάσεις της οικονομίας. Προτιμάς μήπως τους Μαρξιστές?

    ReplyDelete
  75. ΡΕ ΠΟΛΙΤΑΚΗ. ΞΕΚΟΛΛΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ή ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Πχ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ πχ ΝΟΜΟΙ΄-ΚΡΑΤΗ. ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ; ΑΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΔΙΠΛΩΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΗΦΙΖΕΙ. ΑΝ ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ 'ΜΑΣΤΙΓΩΝΕΤΑΙ'. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ ΣΕ ΜΑΣΕΛΕΣ.

    ReplyDelete
  76. @anonymous 5:39

    Ο Έλληνας μετά την "Μεγάλη Ιδέα" δεν είχε κανένα εθνικό σχέδιο, καμιά στρατηγική, κανένα όραμα που να εμπνεύση μια εθνική συνεργασία προς ένα κοινό σκοπό.

    Μόνο τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια έκλαμψη με την ΟΝΕ και τους ολυμπιακούς αλλά όλα αυτά δεν ακούμπησαν την ψυχή μας, ήταν έξωθεν προερχόμενα και φυσιολογικά ξεφούσκωσαν γρήγορα.

    Χρειάζεται κάτι για να "ξεσηκώσει" τον κόσμο, να του δώσει ελπίδα, πνοή, να αισθανθεί υπερήφανος, να τον κινητοποιήσει. Ο Έλληνας είναι περίεργη ράτσα ανθρώπου, δύσκολα τον διοικείς, αλλά αν καταφέρεις να τον εμπνεύσεις είναι ικανός κάτω από ικανή και στιβαρή ηγεσία να ταρακουνήσει το σύμπαν ολόκληρο.

    Είμαστε ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο...

    ReplyDelete
  77. @ Πολιτάκης

    Οι επιλογές που έχουν οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές δημοκρατίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα (τρομάρα της!), για την οργάνωση της οικονομίας τους δεν περιορίζονται μεταξύ του 'νεο-φιλελεύθερου' οικονομικού μοντέλου (βλ. ΗΒ) και αυτού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Εγώ δεν αντιλέγω ότι το 'νεο-φιλελεύθερο' μοντέλο έχει κάποιες αρετές, διότι προφανώς δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το ότι και η Αμερική και η Βρετανία έχουν πάει καλά. Αυτό όμως που προσπαθώ να πω σε σένα και τον 'ανώνυμο' είναι ότι αυτό το μοντέλο έχει και κακές συνέπειες (δηλ. τις ανισότητες που δημιουργεί και τις οποίες κανένας σας δεν αναφέρει) και ότι η επιλογή του δεν είναι μονόδρομος που προκύπτει δια του λογικού αποκλεισμού άλλων οδών αλλά κάτι που πρέπει ως κοινωνία να αποφασίσουμε συνειδητά αν θέλουμε. Ο Ανδριανόπουλος και ο Μάνος πιστεύουν ότι μια τέτοια κοινωνία τους πάει (και γιατί όχι δηλαδή, δεδομένων των καταβολών τους) και σε αυτή την πολιτική τους προτίμηση κολλάνε και τα 'οικονομοτεχνικά' όπως τα λες για να την υποστηρίξουν (και καλά κάνουν). Η άποψή τους δε στηρίζεται μόνο στην τεχνική ανάλυση, αλλά ενέχει και πολιτική προτίμηση.

    Οσο για τη διαφθορα και τις κρατικές παρεμβάσεις, σφάλλεις. Υπάρχει επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι η λειτουργία του κράτους ως παραγωγού και καταναλωτή υπηρεσιών και άρα οι ψηλές κρατικές δαπάνες συνδέονται με χαμηλά επίπεδα διαφθοράς. Αντίθετα, η διαφθορά προκύπτει όταν το κράτος παρεμβαίνει υπερβολικά στη ρύθμιση των αγορών προϊόντος (αν θες, γκουγκλάρισε Hopkin και Pose-Rodriguez 2007 να δεις το άρθρο). Αν βαριέσαι να ψάξεις, σκέψου Δανία, Σουηδία.

    Το να μη συντηρεί μια κυβέρνηση με το στανιό προβληματικές επιχειρήσεις δε συνεπάγεται ότι πρέπει να ακολουθήσει το νεο-φιλελεύθερο μοντέλο (δες flexicurity). Καλά σου λέει ο Ανώνυμος στις 6:39.

    ΥΓ. Για το ότι οι νεοφιλελεύθεροι είναι οι πιο καλά ενημερωμένοι έχεις στατιστικά στοιχεία; Πάντως από το δείγμα αυτού του blog, δε μου προκύπτει κάτι τέτοιο.

    ReplyDelete
  78. Παρακολουθώ από δορυφόρο τις αντιπαραθέσεις και εντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι ο προεκλογικός διάλογος στρέφεται γύρω από, και εξαντλείται εις,
    1. Την μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων Δημοσίου και ΟΤΑ
    2. Τις αυξήσεις των 40-50 ευρώ, την μη υλοποίηση των υπεσχημένων κλπ κλπ]
    3. Την αναγνώριση ως βαρέων και ανθυγιεινών διαφόρων επαγγελμάτων που, κατά διεθνή συνθήκη, ΔΕΝ είναι βαρέα, μήτε ανθυγιεινά
    4. Την ολιγωρία ή ελλιπή ετοιμότητα του κράτους vis-a-vis στις φωτιές της Πεντέλης και την video-γραφημένη σκηνή ιδιοκτήτριας παράνομου βλαχο-chateau avec piscine, ωρυόμενης οιονεί μαινάδας, "Μα ΠΟΥ είναι το κράτος;", που ήταν τόσο "πειστική" ώστε να προκαλεί τον θεατή να αποκριθεί, "Μα ΠΟΥ ήταν, πράγματι, το κράτος να σου γκρεμίσει το αυθαίρετο όταν χτιζόταν καταμεσής του δάσους ΚΑΙ σε θέση ΜΗ προσβάσιμη από πυροσβεστικά οχήματα", ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ να βλέπεις και ν' ακούς ΟΛΟΥΣ τους υποψήφιους βουλευτές, εξαιρουμένων των εκπροσώπων της συμπολίτευσης, να πλειοδοτούν ως plus royalistes que le roi, και να αποκηρύσσουν με βδελυγμία το "κράτος" ωσάν να είναι ένα σύστημα στο οποίο αυτοί δεν (συμ)μετέχουν ή, ωσάν οι ίδιοι να είναι άμοιροι συλλογικής ευθύνης!!!
    5. Την εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, παρουσιάζοντας πενταμελή οικογένεια και συγκεκριμένα, τον απολυθέντα συμβασιούχο, ευτραφή, 35άρη πατέρα δίπλα στο derriere του οποίου αυτό του κ. Καραμανλή θα έμοιαζε με έργον τέχνης, και την συνομήλικη μάνα δίπλα στην οποία η κ. Φαραντούρη θα φάνταζε ως chinese miniature, να ταϊζουν γάλα από μπουκάλι με μπιμπερό, η μεν μάνα το περίπου 6 μηνών κοριτσάκι, ο δε πατέρας τον περίπου 2 ετών γιό [ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ: την στιγμή που του αντανακλαστικό του θηλασμού εξαφανίζεται στους 12-13 μήνες της ζωής όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων] ΚΑΙ να βλέπεις πως μετά 10 λεπτά η στάθμη του γάλακτος στο μπουκάλι του γιού δεν έχει υποχωρήσει!!!!]
    6. Τον σύμφωνο "αποτροπιασμό" όλων των υποψηφίων για την παράταση του εργασιακού βίου και της δουλειάς, η οποία έχει πλέον εμπεδωθεί στην Ελλάδα, ΚΑΙ με σύμφωνη γνώμη των πολιτικών, ως ταυτόσημη της δουλείας και των travaux force's της Σιβηρίας επί Stalin [της δε χειρωνακτικής εργασίας θεωρούμενης ως ασυμβίβαστης με το status του αυτόχθονα Ελληνα]!!.
    ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
    1. Ο μέσος Ελληνας ΔΕΝ έχει ιστορική ΜΝΗΜΗ και ξεχνά ότι, σε σύγκριση με την αρχή της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας (1974) ΚΑΙ vis-a-vis σε ΟΛΕΣ τις Δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες, η βελτίωση του ΒΙΟΤΙΚΟΥ επιπέδου του ΗΤΑΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ και ΕΚΘΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ, αντιστοίχως. BTW, το γεγονός ότι πολλοί εδώ μέσα δεν ήσαν καν γεννημένοι το 1974 δεν συνιστά ελαφρυντικό - αλλοίμονο στους λαούς χωρίς ιστορία Η που δεν γνωρίζουν την ιστορία!

    2. Ασφαλώς και η βελτίωση αυτή ήταν περισσότερο "φαινοτυπική" και ποσοτική παρά ουσιαστική και ποιοτική. Ασφαλώς και υπάρχουν μείζονα προβλήματα, και, πράγματι, τα προαναφερθέντα είναι σημαντικά. Oμως, όλα τα παραπάνω είναι περιφερικά/περιστασιακά (incidentals) και όχι ο ΚΟΜΒΟΣ (crux) της Εθνικής Τραγωδίας.

    3. Βρισκόμαστε καταμεσής Εθνικής Τραγωδίας που, ειρωνικά όμως, ΔΕΝ έχει σχέση με τα "100-200 ευρώ πάνω ή κάτω" στις συντάξεις ή τους μισθούς, δλδ δεν είναι ποσοτικού ΑΛΛΑ ποιοτικού χαρακτήρα, namely, σχετίζεται με:
    Α) Την αθλιότητα του Συστήματος Υγείας, με πλείστους πολίτες να ΜΗ πεθαίνουν αλλά να "ψοφάνε σαν σκυλιά" ή να χάνουν τα ποδάρια τους επειδή "η Ιατρική είχε πάει διακοπές" ΚΑΙ τους ολίγους, δλδ τον κάθε Α. Παπανδρέου, τον κάθε Γεννηματά, τον κάθε Χριστόδουλο, να θεραπεύoνται στο Sloan Kettering η έστω και σε κάποιο έλασσον νοσοκομείο του Miami αντί εκ/μυρίων ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ από την τσέπη του φορολογουμένου.
    Β) Την πλήρη και δυνητικά ΜΗ αναστρέψιμη ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ της Στοιχειώδους, της Μέσης ΚΑΙ (κυρίως) της Τριτοβάθμιας Παιδείας σύμφωνα με εξομολόγηση στον γράφοντα από τον πρώην πρόεδρο του Τμήματος Ανωτέρων Μαθηματικών του ΕΜΠ Αλέξη Μπακόπουλο και τον Αντιπρύτανη του Γεωπ Πανεπιστημίου Λ. Λουλούδη.
    Γ) Την γραφειοκρατική, σαδιστική και διεφθαρμένη Δημόσια Διοίκηση, την πλήρη ανομία (lawlessness) και την αμφίδρομη κατάλυση μιάς συνωμοτικής αμοιβαιότητας μεταξύ κρατικού μηχανισμού από τη μιά και Κομμάτων Εξουσίας από την άλλη
    Δ) Την ηθική ισοπέδωση της Κοινωνίας, με 5 εκατομμύρια πολιτών να επιδίδονται συστηματικά σε απάτες και με ισάριθμους δυνητικούς απατεώνες (potential crooks).

    4. Αναγνωρίζεται από τον διεθνή Τύπο και τους διεθνείς Οργανισμούς πως η χώρα οπισθοδρόμησε οικονομικά και ηθικά επί Χούντας και στην διάρκεια του Παπανδρεϊκού ολοκληρωτισμού [επταπλασιασμός δημοσίου χρέους, υποθήκευση της υπεραξίας της Γενιάς G700 και διαγραφή της έννοιας της ελευθερίας ως ηθικού προνομίου (liberty) από τη συμπεριφορά των Ελλήνων].
    Αντιθέτως, πανθομολογείται διεθνώς ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΗΜΙΤΗ και ειδικότερα o Τρικουπισμός του (ie δημόσια έργα/επενδύσεις), η λιτότης και, πάνω απόλα, ο Βενιζελισμός του (ie είσοδος στην ΟΝΕ, είσοδος Κύπρου στην ΕΕ και αναγωγή των Ελληνο-Τουρκικών διενέξεων σε υπόθεση ΕΕ-Τουρκίας [remarkable achievements!].
    Παρενθετικά, αξίζει (ή μάλλον επιβάλλεται) να σημειωθεί ότι ο σπουδαίος αυτός Ελληνας μισήθηκε και μισείται, όπως το λιβάνι από τον διάβολο, όχι μόνο από την Νέα Δημοκρατία (αν και ο κ. Καραμανλής τον θαυμάζει ιδιωτικώς), ΑΛΛΑ πολύ περισσότερο από το ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ, which is telling!!

    Αν και δεν τον βοηθάει η εμφάνιση, ούτε το επίθετό του που παραπέμπει σε οικογενειοκρατία κλπ, ο κ. Καραμανλής ΔΕΝ είναι βλαξ, ούτε απατεώνας, κάθε άλλο μάλιστα. Ομως, ΔΕΝ είναι, ούτε κατ' ελάχιστον, a renaissance or enlightened man.
    Λογιστικά, η θητεία του απέδωσε και οι περισσότεροι δείκτες έχουν βελτιωθεί αισθητά και είναι κακοπροαίρετος όποιος δεν του πιστώνει την βελτίωση πολλαπλών παραμέτρων. ΟΜΩΣ, στερείται ΟΡΑΜΑΤΟΣ ή, αν διαθέτει κάποιο, it remains to be seen.
    H κοινωνία [το macro-επίπεδο] διαφέρει λίγο από τον κοινωνικό πυρήνα, την οικογένεια [micro-επίπεδο]. Με το "ράβε-ξήλωνε" και "κόψε από δω-κόψε από κει" πετυχαίνεται νοικοκύρεμα, μηδενίζονται ελλείμματα και μειώνονται τα χρέη, ΑΛΛΑ για να πλουτίσει μια οικογένεια απαιτούνται ASTUTE και SHREWD μεσο-/μακρο-πρόθεσμοι σχεδιασμοί και αναπτυξιακή πολιτική.

    5. Αυτοεξευτελιζόμενος, ο μέσος Ελληνας έχει πλέον παραδοθεί στην κρατική εξάρτηση και τον γραφειοκρατικό παρασιτισμό, και μετατραπεί σε δεσμώτη της φυσικής, πνευματικής και ηθικής του αδράνειας [physical, intellectual and moral complacency/inertia], όπως οι Αφρο-Αμερικανοί συνεπεία της επιτρεπτικότητας (permissiveness) της Great Society του Lyndon Johnson.

    6. ΤΡΑΓΙΚΑ, και με σιωπηρή συνωμοσία, Πολιτεία, πολιτικοί, ακαδημαϊκός χώρος και διανόηση, άλλοτε από συμφέρον, άλλοτε από απελπισία και συχνά από βλακώδη λαϊκισμό, έχουν μετατραπεί σε παθητικούς παρατηρητές του, βραδέως αλλά εκ του ασφαλούς, αυτοχειριαζόμενου πολίτη.

    7. Για τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ΑΛΜΑΤΑ μιας χώρας ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ σπουδαίοι συντηρητικοί ΗΓΕΤΕΣ (eg Thatcher) που συλλαμβάνουν τα οράματα, αλλά αδυνατούν να τα υλοποιήσουν διότι δεν φέρουν την συναίνεση των ασθενεστέρων ομάδων του Λαού, ΚΑΙ εμπνευσμένοι σοσιαλιστές (eg Tony Blair) που με δεδομένη την λαϊκή συναίνεση είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα οράματα των συντηρητικών. Ατυχώς, τα Ελληνικά κόμματα εξουσίας στερούνται αμφότερα της έξωθεν καλής μαρτυρίας, κοντολογίς δε, οι τρέχοντες ηγέτες τους, δικαίως ή αδίκως, αδυνατούν να εμπνεύσουν τον πολίτη.

    8. Η Ελένη Βλάχου έγραψε κάποτε πως, όταν περιέλθουν σε στιγμές ψυχικής εξάρσεως, οι Έλληνες μεγαλουργούν και προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ο κύριος Καραμανλής όσο και ο κύριος Παπανδρέου έχουν αποτύχει οικτρά.

    ReplyDelete
  79. Διαβάζω τον κυρ γιάννη τον κρεοπώλη στο δίκτυο μέσω δορυφόρου της NASA, να γράφει τις απόψεις του με αγγλικές διευκρινίσεις και απορώ πώς είναι δυνατόν να μην έχυον καταλάβει οι Έλληνες τι χρειάζεται να γίνει.Είναι απλό, καλέστε τη Θάτσερ και τον Μπλερ να γίνετε άγγλοι, να περνάτε καλά, να πηγαίνετε μετά στην Ρόδο και να απελευθερώνεστε. Κόψε μου κάνα παιδάκι παρακαλώ, κι αν μάθεις γιατί ήρθες στη ζωή, γράψε μου.

    ReplyDelete
  80. Σ'ένα παλιό του post ο Νίκος Δήμου έγραφε :"είμαι οπαδός εκείνου του συστήματος που παρέχει στο άτομο το μάξιμουμ των υπηρεσιών με το μίνιμουμ των ενοχλήσεων. Δεν με ενδιαφέρουν οι αρχές του , δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογία, ούτε το δόγμα, ούτε το σύστημα διοίκησης ή η διάρθρωση της οικονομίας. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Τι προσφέρει στον πολίτη σε σχέση με το τι του ζητάει... στον κυκεώνα των φιλοσοφιών, ιδεολογιών, συστημάτων και μεθόδων εγώ συνεισφέρω την ιδεολογία του κοινού νου."

    ReplyDelete
  81. Κατά την άποψή μας οι λύσεις ιδεολογικά πρέπει να αναζητηθούν στη δημιουργική σύζευξη των 2 μεγάλων αφηγήσεων, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του φιλελευθερισμού.

    Για την Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα, αυτό πρακτικά σημαίνει μια σειρά από πράγματα:

    1. λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά περισσότερες και πιο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις

    2. άνοιγμα της αγοράς της εκπαίδευσης και μεταρρύθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, αλλά και αύξηση των διαθέσιμων δαπανών και κυρίως των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης της παιδείας

    3. αυτοδιαχείριση των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων και ενθάρρυνση της συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου ασφάλισης για όλους τους Έλληνες καθώς και ενός Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης για χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

    4. ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών απασχόλησης και νέων εργασιακών θεσμών, αλλά και ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και ειδικά της επιθεώρησης εργασίας

    5. υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας για το περιβάλλον, αλλά και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, δάση, βουνά, θάλασσα για ανάπτυξη της λεγόμενης πράσινης επιχειρηματικότητας

    6. λιγότερη γραφειοκρατία περισσότερη διοίκηση με στόχους, μετρήσεις και αποτελέσματα

    Τα παραδείγματα αυτά προφανώς δεν είναι εξαντλητικά, παρά μόνο ενδεικτικά του τι εννοούμε όταν λέμε συνδέουμε τις δύο αυτές ιδεολογίες και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα από τους δύο κόσμους.

    Η Ελλάδα θα είχε πολλά να κερδίσει από μια τέτοια πρακτική σύνδεση του σοσιαλισμού με τον φιλελευθερισμό. Ειδικά στο επίπεδο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της διοικητικής επάρκειας, των ίσων ευκαιριών ζωής και δυνατοτήτων για όλους, της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

    Αυτή η διασύνδεση εμπεριέχει κατά την άποψή μας την ιδεολογία του «κοινού νου» που λέει και ο Δήμου. Αυτή η διασύνδεση είναι από μόνη της αυτονόητη.

    Χρειαζόμαστε πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις δεδομένου ότι η κοινωνία έχει αλλάξει τόσο που πια δεν αναγνωρίζεται. Όχι μόνο σε σχέση με το πως ήταν στο τέλος του 19ου αιώνα όταν δημιουργήθηκαν οι μεγάλες ιδεολογίες. Αλλά και σε σχέση με το 70 όταν αναδείχτηκε ο νεοφιλελευθερισμός ως κυρίαρχη πολιτική πρόταση των συντηρητικών.

    Σήμερα δεν έχει νόημα να μιλάμε για γνήσιο σοσιαλισμό, γνήσιο φιλελευθερισμό και γνήσιο νεοφιλελευθερισμό και να ψάχνουμε να βρούμε που υπάρχει εάν κι που υπάρχει. Αυτό που έχει νόημα είναι να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις κι ένα νέο ιδεολογικό υπόβαθρο για να τις στηρίξουμε.

    ReplyDelete