Saturday, December 11, 2010

Εργάτες γνώσης επιχειρήστε!

Η G700 γεννήθηκε με στόχο να αναδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη δύση των ετών της αφθονίας. Όπως και σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, παρά τις διαφορές, είχε δημιουργηθεί μια σοβαρή μάζα νέων υψηλής κατάρτισης χωρίς επαγγελματικούς ορίζοντες, καταδικασμένη να πληρώσει τα σπασμένα της γενιάς των baby boomers γονιών της. Οι Έλληνες ειδικά, μεγαλωμένοι στην νεοελληνική νοοτροπία του «μορφώσου και διορίσου» επιδοθήκαμε σε ένα κυνήγι πτυχίων που αντιστοιχούσαν σε «επαγγελματικά δικαιώματα» και κάποιοι από μας, παράλληλα, «αγωνιστήκαμε» για να μην αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα κι όσοι άλλοι είχαν ίδιες σπουδές αλλά τις έκαναν αλλού.

Πολύς ιδρώτας χάθηκε λοιπόν για να φτάσουμε στο σήμερα, με έναν δημόσιο τομέα στα πρόθυρα του εμφράγματος, με επίσημη πλέον την αδυναμία να προσλαμβάνει όσους από εμάς πειστήκαμε να σπουδάσουμε κι απαιτήσαμε να διοριστούμε. Ασφαλώς, το ελληνικό δημόσιο δεν μπόρεσε ποτέ να δημιουργήσει υπεραξίες πάνω στους υψηλής μόρφωσης υπαλλήλους του.

Αφ’ ενός η παλαιολιθική ιεραρχία βάσει αρχαιότητας που τοποθετεί καταρτισμένους νέους υπαλλήλους υπό τις εντολές ημιμαθών μεσαίων στελεχών διορισμένων τις χρυσές δεκαετίες και αφ’ ετέρου το γεγονός ότι για να «απορροφηθούν» οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απλώς επινοήθηκε η ανάγκη τέτοιων σε εργασίες χαμηλής ειδίκευσης (πχ. δημοτικές αστυνομίες) οδήγησαν στη δημιουργία ενός απαξιωτικού αλλά ασφαλούς εργασιακού μονόδρομου για την πλειοψηφία των Ελλήνων εργατών γνώσης και στη, συνήθως, μοιραία απειδίκευσή τους.

Από την άλλη, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας ποτέ δεν παρήγαγε αρκετές θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Οι εργάτες γνώσεις που απορροφήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα κατάληξαν (πλην εξαιρέσεων) ως «παιδιά για όλες τις δουλειές» σε θέσεις χαμηλών αποδοχών σε μικρής κλίμακας και χαμηλής φιλοδοξίας επιχειρήσεις. Στις καλές περιπτώσεις απλά περιμένουν να κληρονομήσουν το πατρικό μαγαζί και τη δυνατότητα λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Η παραγωγή θέσεων εργασίας για knowledge workers στην Ελλάδα υπήρξε, όλα αυτά τα χρόνια, πλασματική. Και τώρα; Η κρίση χτυπά μαζικά τις θέσεις εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας θα μπει σε ένα κύκλο ξεκαθαρίσματος μέσα στο επόμενο έτος και η ανεργία θα ξεπεράσει το 15%. Είναι προφανές ότι από την ανεργία θα πληγούν και οι εργάτες γνώσης και οι ανειδίκευτοι – ο κρυμμένος άλλος πόλος της γενιάς των 700 ευρώ. Το σύστημα παιδείας μας παρήγαγε αυτά τα δύο άκρα που μόνο η συνολική ευμάρεια κρατούσε κάπως απασχολούμενα ως πρόπερσι.

Οι πολιτικοί και συντεχνιακοί φορείς μιλούν για τη στήριξη της απασχόλησης και προτείνουν μέτρα και πολιτικές που απέτυχαν παλιότερα και, μάλλον, θα αποτύχουν και τώρα. Κανένας, όμως, δεν έχει σκεφτεί πως το ποντάρισμα των πεπερασμένων πόρων μας δεν πρέπει να γίνει στο τραπέζι των αντιμαχόμενων μερών του παλαιού μοντέλου που μας έφερε εδώ. Το σύστημα έχει μόνο δύο πιθανές λύσεις και οι δύο περνάνε από τη γενιά μας: ή τη μαζική μετανάστευση ή την γέννηση μιας νέας επιχειρηματικότητας.

Οι εργάτες γνώσεις έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία και τις υποδομές για να τα βελτιώσουν και να παράγουν ιδέες, εφευρέσεις, νέα προϊόντα και, τελικά, εθνικό πλούτο. Μπορούν να στραφούν τόσο στην εξωτερική αγορά, όσο και προς τα μέσα δίνοντας προϊόντα πιο ανταγωνιστικά (ποιοτικότερα ή φτηνότερα) από τα εισαγόμενα. Δεν είναι ευχολόγιο. Ήδη στην κρίση αντιστέκεται ένας μεγάλος αριθμός νεανικών και καινοτόμων επιχειρήσεων που διαθέτουν μεγάλα πελατολόγια κυρίως στο εξωτερικό. Ο δρόμος είναι εκεί αλλά είναι γεμάτος από εμπόδια.

Το βασικό εμπόδιο είναι η τεράστια γραφειοκρατία και ο προστατευτισμός και θα το επαναλαμβάνουμε μέχρι βαρεμάρας. Οι νέες επιχειρήσεις έχουν εξ’ αιτίας αυτού τεράστια κόστη εισόδου στην αγορά με αποτέλεσμα πχ. οι εταιρείες software να έχουν έδρες σε ξένες χώρες πιο φιλικές στην επιχειρηματικότητα (Ην Βασίλειο, Ολλανδία κτλ.). Κι αν τα πράγματα είναι δύσκολα για τις επιχειρήσεις υπηρεσιών, φανταστείτε πόσο τραγικά είναι τα πράγματα για τη μεταποίηση η οποία περνάει και μέσα από τις Συμπληγάδες της αδειοδότησης. Σε έναν κλάδο που πλήττεται έντονα και είτε οδηγείται σε μαρασμό είτε σε μετανάστευση σε κοντινές χώρες χαμηλότερου εργατικού κόστους (με τους Έλληνες νέους εργαζόμενους να λιμνάζουν άνεργοι αλλά, «προστατευόμενοι»!) η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, πόσο μάλλον καινοτόμων από νέους εργάτες γνώσεις μοιάζει επιστημονική φαντασία.

Η G700 συμμετέχει σε φόρουμ δημοσίου διαλόγου (YoungInnovGR) προσπαθώντας να προωθήσει την ιδέα της διευκόλυνσης της νέας επιχειρηματικότητας και να επηρεάσει τόσο το δημόσιο λόγο όσο και τις πολιτικές αποφάσεις. Η ανάπτυξη και η παραγωγή θέσεων εργασίας είναι το άγιο δισκοπότηρο της παρούσας παγκόσμιας κρίσης. Η Ελλάδα, όντας αδικαιολόγητα ο ευρωπαϊκός ουραγός ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης του σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες.

Πολλοί λένε ότι αυτή η κρίση θα λάβει τέλος σε δέκα ή σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα. Ο κλήρος έπεσε σε μας, λοιπόν. Η προηγούμενη γενιά και οι ηγεσίες που επέλεξε μας φόρτωσαν με την αποπληρωμή ενός μεγάλου δημόσιου χρέους κι ενός ακόμα μεγαλύτερου: να μετατραπεί η Ελλάδα από χώρα πελάτης δανεικών σε μια χώρα με πραγματική παραγωγή. Αυτού του είδους η ανάπτυξη, η απαλλαγμένη από τον εναγκαλισμό με το κράτος που τόσο θέλησε η χρεωκοπημένη γενιά των baby boomers, θα είναι το πεδίο δημιουργίας της δικής μας γενιάς. Θα το κάνουμε αρκεί να βγάλουν από τη μέση τα εμπόδια που δημιούργησαν τον «καιρό της αφθονίας» τους!

16 comments:

  1. Πάμε δηλαδή για την "επανίδρυση" της Ελλάδας.Φύγαμε!

    ReplyDelete
  2. Και όταν μιλάμε για νέες εργασιακές σχέσεις μιλάμε για απόδοση ρόλου στην επιχείρηση(επιχειρηματία και εργαζόμενους) και όχι στους διαμεσολαβητές γραφειοκράτες.
    Μιλάμε για απόδοση ρόλου στους εταίρους που βρίσκονται στο πρωτογενές κύτταρο της παραγωγής,την επιχείρηση, και όχι σε τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ηγεσίες που "ξέχασαν" τί θα πεί δουλειά εδώ και χρόνια.Ηγεσίες που κοσμούν και ¨εκπροσωπούν" εργαζόμενους και εργοδότες σε καλοπληρωμένα διοικητικά συμβούλια διαφόρων κρατικών οργανισμών.

    ReplyDelete
  3. Πάμε σε ένα εταιροκεντρικό εργασιακό μοντέλο.Φεύγουμε απο το μπυρωκρατικό αλλά δεν πάμε στο αγοροκεντρικό.

    ReplyDelete
  4. "ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας ποτέ δεν παρήγαγε αρκετές θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης"

    αληθές- διότι άλλωστε και η ελληνική κοινωνία δεν είχε απαιτήσεις υψηλής ειδίκευσης.
    Παράλληλα και τα ΑΕΙ διαλύθηκαν πλήρως ("όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών")
    Αρα ΠΟΤΕ δεν υπήρξε δυνατότητα υψηλής ειδίκευσης.

    Ούτε και τώρα υπάρχει-και σε παραγωγικούς τομείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους
    Δυστυχώς όμως ούτε και στις υπηρεσίες

    Θέλω να γίνει κατανοητό απ'όλους ότι δεν αρκεί να έχουμε 2-3 μικρές εταιρείες ΙΤ ως επι το πλείστον διαμάντια
    Χρειάζεται διάχυση σε όλον τον κοινωνικό ιστό και αυτό προς το παρόν λείπει.
    Οι νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (λογική του "παραβόλου")

    ReplyDelete
  5. Παρατηρώ ότι η G700 έχει επιμελώς αποφύγει να σχολιάσει το παραμικρό στο νέο πολυ-νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη (υπερ-επείγον, όπως συνηθίζεται) και που απορυθμίζει εντελώς την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, κατά ομολογία ΟΛΩΝ, πλην του Δασκαλόπουλου (ΣΕΒ) και της κυβέρνησης (ούτε καν η τρόικα δεν συμφωνεί επίσημα με αυτό).

    Σέβομαι την απόφαση για μη-σχολιασμό και παραθέτω μόνο δύο πράγματα για αυτά που αναφέρονται στο άρθρο.

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ με τον ser ότι δεν αρκεί να έχουμε μια δεκάδα υγιών επιχειρήσεων, γιατί αυτό δεν λέει και πολλά πράγματα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Από την άλλη, η δική μας αγορά δεν μπορεί να συντηρήσει παραπάνω επιχειρήσεις επί της ουσίας, χωρίς να καταφύγουν πάλι στο κρατικοδίαιτο "τάισμα".

    Επομένως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι υγιείς επιχειρήσεις ΚΑΙ υγιείς εργασιακές συνθήκες, ειδικά για τους "εργάτες γνώσης" που στο κάτω-κάτω έχουν αφιερώσει και κάμποσα χρόνια σε σπουδές. Ένα μεγάλο ποσοστό το έχει επιλέξει γιατί το αγαπά, όχι για να γίνουν πλούσιοι (όχι πια). Το ζήτημα των ΑΕΙ είναι ένα θέμα, αλλά αν ήταν μόνο αυτό, οι θέσεις θα υπήρχαν και θα καταλαμβάνονταν από "ξένα πτυχία". Αλλά ούτε αυτό συμβαίνει.

    Επειδή οι συνθήκες επιβάλλουν μεγάλο startup fund και μάλιστα υψηλού ρίσκου, η αυτο-χρηματοδότηση δεν επιχειρείται καν. Ειδικά τώρα που οι τράπεζες δεν δίνουν τέτοια δάνεια. Χρειάζεται στοχευμένα φορολογικά κίνητρα (όχι σε όλους του κλάδους), έτσι ώστε αυτός που έχει κεφάλαια να "επενδύσει" σε νέα μυαλά και νέες ιδέες.

    Οι σημερινές συνθήκες, καλώς η κακώς, είναι τόσο ρευστές που η αγορά μας θεωρείται πλέον "αναδυόμενη", όχι "αναπτυσσόμενη". Άρα, ανάλογη πρέπει να είναι και η επενδυτική στόχευση.

    ReplyDelete
  7. Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης και ειδικά του Mr Παμπούκη, να βγαίνει και να λέει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, παρά μόνο ότι τώρα "δημιουργούνται οι συνθήκες" για ένα αναπτυξιακό περιβάλλον (βλέπε σχόλια για δηλώσεις του στον Flash, στις 9/12, στο προηγούμενο post).

    Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι σημερινοί κυβερνώντες είναι όχι μόνο ανίκανοι αλλά και επικίνδυνοι. Όχι μόνο για αυτά που κάνουν αλλά και για αυτά που δεν κάνουν.

    Η μοναδική λύση είναι να τους παραμερίσουμε, να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις και να τις εφαρμόσουμε, ο καθένας ξεχωριστά, στο δικό του "μαγαζί" και με μακροχρόνια στόχευση. Οι απολύσεις δίνουν μια προσωρινή ανάσα, αλλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα - ειδικά όταν μιλάμε για προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, δηλαδή ουσιαστική υποδομή σε μια επιχείρηση.

    Και κάτι τελευταίο. Η αδυναμία επιβίωσης μιας εταιρίας και η απόλυση προσωπικού δείχνει κακή διαχείριση και απληστία. Κάθε καλός επιχειρηματίας έχει πάντα σχέδιο ανάγκης (contingency plan), με επαρκές αποθεματικό για ώρες ανάγκης (6-12 μήνες τουλάχιστον), έστω και εις βάρος κάποιας άμεσης επένδυσης. ΑΥΤΟ είναι επιχειρηματικότητα. Αλλιώς μιλάμε για ροντέο και για ανεύθυνους ακροβατισμούς (βλέπε ασφαλιστική ΑΣΠΙΣ).

    ReplyDelete
  8. τελικα αποδειχτηξατε πολυ καραγκιοζηδες....

    ReplyDelete
  9. "Παπανδρέου: Χρονιά της γεωργίας το 2011" (12/12):
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/12/2010_368814

    Από τους "εργάτες γνώσης", πίσω στους εργάτες του χωραφιού και στα πρότυπα των οικονομιών του 19ου αιώνα. Ας αποφασίσουν επιτέλους σε ποιο αιώνα βρισκόμαστε!

    "...Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας σε διεθνές επίπεδο, για την αποτροπή διατροφικών κρίσεων, συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων και την ερημοποίηση..."

    Μετάφραση: στο αμέσως προσεχές διάστημα, ετοιμαστείτε να δείτε "κατεπείγοντος" νομοσχεδίου για την έγκριση καλλιεργειών μεταλλαγμένων (GMOs), όπως πιέζουν οι ΗΠΑ (βλέπε Monsanto), παρά τις μέχρι τώρα αντιδράσεις της ΕΕ. Ο "δούρειος ίππος" θα ξαναχτυπήσει, πολύ σύντομα.

    ReplyDelete
  10. Σημείωση: σήμερα στο δελτίο του MEGA αναφέρθηκε ότι μέσα στο 2012 έχει καθοριστεί νέα αύξηση του ΦΠΑ, βάσει του μνημονίου.

    Δεν μιλάμε για "αναθεώρηση" αλλά για το αρχικό, του Μαΐου 2010. Οι "επικυρώσεις" γίνονται απλά για τον έλεγχο εφαρμογής των ήδη συμφωνηθέντων. Όποιος αμφιβάλλει, ας ρίξει μια ματιά το Παράρτημα 1.

    Αυτό, για όσους μιλάνε για κινδυνολογίες και κορόιδευαν, όταν το ανέφερα πρώτη φορά εδώ πριν λίγες μέρες.

    ReplyDelete
  11. "στο αμέσως προσεχές διάστημα, ετοιμαστείτε να δείτε "κατεπείγοντος" νομοσχεδίου για την έγκριση καλλιεργειών μεταλλαγμένων (GMOs)"

    Σκουπιδογραφήματα. Αμετάλλαχτα,τα ίδια κι΄ απαράλλαχτα.

    ReplyDelete
  12. @Normad:

    "Ο Μπαρόζο ανοίγει και πάλι την Ευρώπη στα μεταλλαγμένα" (3/3/2010):
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=318016&ct=2&dt=03/03/2010

    "Τα μεταλλαγμένα στην πόρτα μας με ελληνική υπογραφή (Δαμανάκη)" (9/3/2010):
    http://tinyurl.com/24gp8fl

    "Η Μονσάντο προωθεί με επιτυχία μεταλλαγμένα τρόφιμα και στην Ευρώπη!" (15/4/2010):
    http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=16632

    Αρκετούς μήνες πριν εμφανίστηκαν περιέργως στη ΝΕΤ διαφημίσεις της Monsanto για "ανθεκτικές καλλιέργειες", ταυτόχρονα με κάποια μεταμεσονύκτια "ντοκιμαντέρ" στην ΕΤ3 που εξηγούσαν τα "πλεονεκτήματα" των GMOs. Όλα αυτά προ κρίσης και προ μνημονίου.

    Κράτησα το σχόλιό σου, για να το κάνω paste όταν θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Προτείνω να κάνεις το ίδιο με το δικό μου. Και να δούμε ποιος έχει δίκιο.

    Πάντως, αν δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς κάποιο search engine, δεν είναι ντροπή. Όλοι μπορούν να μάθουν.

    ReplyDelete
  13. Ούτε και το να τρώς συνέχεια κουτόχορτο είναι ντροπή.Σεβαστές οι προτιμήσεις σου.Αλλωστε το κουτόχοτρο είναι και ανθεκτικό σε όλες τις απόπειρες μετάλλαξής του.Και αφθονεί παντού.

    ReplyDelete
  14. Θα μας κάνεις την τιμή κάποια στιγμή να μας πεις μια τεκμηριωμένη άποψη, για οτιδήποτε; Ας πούμε για αυτά που ψηφίζονται την Τρίτη στη Βουλή; Ή θα συνεχίσεις τους καθημερινούς παλιμπαιδισμούς επιπέδου νηπιαγωγείου;

    ReplyDelete
  15. Τί να συζητήσεις με έναν άνθρωπο που κουβαλάει εδώ μέσα τις απόψεις του "Μάκη και του Λάκη".

    ReplyDelete
  16. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε: «ο εξωστρεφής προσανατολισμός της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, λαμβάνει μορφή κινήματος, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να στρέφονται σε νέες αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσουν αγοραστές και να εξισορροπήσουν τη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Το θετικό είναι ότι αναπροσαρμόζεται ήδη το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και από την Εξωστρέφεια Ανάγκης φαίνεται μία δυναμική προς την Εξωστρέφεια Ευκαιρίας, με εμπροσθοφυλακή τα βιομηχανικά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων ενσωματώνουν εξειδίκευση, καινοτομία και προστιθέμενη αξία».

    Πολύ ενθαρυντικά.Πάρα πολύ ενθαρυντικά.

    ReplyDelete