Στις 31 Δεκεμβρίου 2008, αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά, σε άρθρο μας που φιλοξενήθηκε σε επετειακό αφιέρωμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα για το νέο έτος, είχαμε με μαθηματική ακρίβεια περιγράψει και προβλέψει την επερχόμενη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Κρίση η οποία οφείλεται πρωτίστως στις τεράστιες γενεακές ανισορροπίες και τις κοινωνικές αδικίες που αντανακλώνται διαχρονικά στο έλλειμμα και το δυσβάσταχτο χρέος που επισώρευσε στις πλάτες μας η γενιά της Μεταπολίτευσης. Οι babyboomers δημιούργησαν την Ελλάδα της φούσκας και επιχείρησαν να στείλουν τη λυπητερή στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, τους baby losers, αφού όμως πρώτα τα ευνούχισαν εκμαυλίζοντάς τα με μια άνετη νεανική καταναλωτική ζωή, και αφού τους επέτρεψαν να παπαγαλίζουν μονάχα πεθαμένα συνθήματα από τα νιάτα του μπαμπά και της μαμάς.
Σήμερα, με αφορμή την πάροδο δύο ετών από τα γεγονότα του Δεκέμβρη που κατέστρεψαν την Αθήνα, και με την οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, τολμάμε να κάνουμε ακόμα μία πρόβλεψη. Το τέλος της κρίσης θα μας βρει νικητές. Η κρίση είναι το δικό μας πραγματικό Πολυτεχνείο, το δικό μας 114. Είναι ο καταλύτης των μελλοντικών εξελίξεων. Η κρίση κυοφορεί μια νέα πραγματικότητα. Λειτουργεί εξυγιαντικά. Βοηθά στο να εξισορροπηθεί το γενεακό και κοινωνικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Να γραφτεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του συστήματος που φέρει τον κωδικό" Μεταπολίτευση. Να ξεφουσκώσει η Ελλάδα της φούσκας. Να αναδειχτεί η δημιουργική Ελλάδα.
Προφανώς, και η κρίση πονάει. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά κι αυτό είναι πασιφανώς άδικο. Η γενιά των 700 ευρώ περιπαικτικά πλέον ορίζεται ως η γενιά των 592 ευρώ. Εύλογα. Όμως χωρίς νόημα. Είναι ανοησία και στερείται μάλιστα και φαντασίας και φιλοδοξίας το να μιλάμε για γενιά των 592 ευρώ, τη στιγμή που το μεγάλο πλέον στοίχημα για όλους εμάς τους νέους είναι να κερδίσουμε την ύστατη μάχη εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του κράτους. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι να καταγραφούμε στη συλλογική συνείδηση και την ιστορική μνήμη ως η γενιά της χιλιετίας. Ως αυτοί που κέρδισαν τον πόλεμο της οικονομίας με πρωτοπορία τους εργάτες γνώσης και τους καινοτόμους νέους επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει για εμάς άλλος δρόμος από το να αφοσιωθούμε στις προοπτικές της χώρας και να ταυτίσουμε το μέλλον μας με το μέλλον της χώρας. Ο δρόμος του ηθοποιού σ' ένα προσκηνοθετημένο σόου μιζέριας δεν μας αρμόζει. Θα αναλάβουμε γι' αυτό δράση και θα συμμετέχουμε και εμείς στην προετοιμασία για την είσοδο της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο ενάρετο κύκλο.
Τα πράγματα είναι δύσκολα. Το πολιτικο-κομματικό σύστημα, με ορισμένες λίγες εξαιρέσεις προσώπων που τραβάνε μπροστά, αντιστέκεται κι επιχειρεί τη διάσωσή του δίνοντας ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής, αντί να αναλάβει να ηγηθεί της προσπάθειας για μια νέα Ελλάδα. Όμως, ακόμα και μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό εξελίξεων που εκτινάσσει στα ύψη την ανεργία και περιορίζει τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, αισθανόμαστε για πρώτη φορά τουλάχιστον ότι ελλείψει πόρων και υπό την ασφυκτική -ευτυχώς- παρουσία της διεθνούς κοινότητας το πελατειακό μοντέλο που μας έπνιγε πνέι τα λοίσθια. Διαισθανόμαστε ότι μέσα από τη νέα γενιά που εδώ και χρόνια βράζει κάτι νέο σε νοοτροπία γεννιέται σιγά σιγά.
Οι εργάτες γνώσης, δεν θα φύγουμε από ανάγκη στο εξωτερικό, ως λέγεται ότι μπορεί να συμβεί από τους συνήθεις καταστροφολόγους. Σαν πολίτες του κόσμου έχουμε την υποχρέωση να ζήσουμε ένα μέρος της ζωής μας σε άλλες χώρες ή με τη βούλησή μας να αρπάξουμε εκεί έξω κάποια ευκαιρία. Κάποιοι από εμάς το έχουν ήδη επιχειρήσει. Αλλά η "έδρα" για την πλειονότητα των νέων εργατών γνώσης ήταν και θα είναι η Ελλάδα. Με αφορμή τις δυσκολίες ίσως για πρώτη φορά καταφέρουμε να απογαλακτιστούμε από γονείς και κράτος και να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με πίστη ότι κάθε προσπάθειά μας από εδώ και πέρα θα δικαιώνεται και δεν θα στραγγαλίζεται απο τους ταγούς του παρασιτισμού.
Κατανοούμε ότι οι απόψεις μας είναι αιρετικές και ασύμβατες με την απόπειρα που κάνουν οι αναχρονιστές να μας υποχρεώσουν να ορκιστούμε στο " μελαγχολώ άρα υπάρχω". Μοναδικό μας αντικαταθλιπτικό ο αγώνας για αξίωση της εργασίας μας. Ευελπιστούμε για πρώτη φορά και τολμάμε να προβλέψουμε ότι το τέλος της κρίσης θα μας βρει νικητές.
Πολύ ωραίο άρθρο.Φρέσκο,επίκαιρο, δυνατό,αισιόδοξα ρεαλιστικό.
ReplyDeleteΜονο αν αλλαξει το συνταγμα και φυγουν απο την Ελλαδα, ΠΑΟΚ, ΝΔ και λοιπες πατωχικες δυναμεις. Αλλιως, τσου ...
ReplyDelete"...Το πολιτικο-κομματικό σύστημα, με ορισμένες λίγες εξαιρέσεις προσώπων που τραβάνε μπροστά...
ReplyDelete...ελλείψει πόρων και υπό την ασφυκτική -ευτυχώς- παρουσία της διεθνούς κοινότητας..."
Άντε πάλι τα ίδια...
Δηλαδή εσείς έχετε βαλθεί να μας πείσετε ότι ο Πάγκαλος έχει δίκιο όταν λέει ότι το μνημόνιο είναι "ευλογία" και "ευτυχία" για τον τόπο. Και όποιος αντέξει.
"...Ευελπιστούμε για πρώτη φορά και τολμάμε να προβλέψουμε ότι το τέλος της κρίσης θα μας βρει νικητές...
Πόσους και κυρίως ποιους θα βρει νικητές; Τα 700 ευρώ έχουν γίνει 592, όσο και αν δεν το δέχεστε.
Μπορείτε να αιτιολογήσετε την υπέρμετρη αισιοδοξία του άρθρου σας κάπως; Βασίζεται σε κάποια στοιχεία, σε κάποια συγκεκριμένα νούμερα;
Όχι τίποτα άλλο, να πειστούμε και εμείς οι υπόλοιποι που είμαστε "αναχρονιστές", που θέλουμε "να κοιτάμε πίσω", κτλ κτλ.
Και για να μην πιάνουμε το χώρο εδώ χωρίς λόγο, όποιος νομίζει ότι μπορεί, ας απαντήσει σε αυτά που γράφω στο δικό μου post σχετικά με τη "γραμμή αμνησίας και αισιοδοξίας" που έχει περάσει σε όλα τα κατοχικά ΜΜΕ:
ReplyDelete"Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (εξημέρωσης) σε κώμα" (The Zocalo, 6/12):
http://thezocalo.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
Επίσης, κάτι που έσκασε σήμερα (δεν έχω ακούσει ακόμα σχόλιο πουθενά):
"Π. Γερουλάνος: Δανείστε μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα!" (6/12):
http://www.zoomnews.gr/?p=64458
"...δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ιδιοκτησία των Μαρμάρων, αρκεί να επανενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά που συμπληρώνουν το διάκοσμο του μνημείου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου..."
Πολύ ανάπτυξη λέμε...
Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σας. Είναι σημαντικό οι θετικές φωνές να συνεχίζουν να ακούγονται, παρά το πείσμα της μιζέριας. Και θα είναι σημαντικό ακόμα περισσότερο για τον ερχόμενο χρόνο που η ύφεση θα χτυπήσει νούμερο-ρεκόρ, και αναπόφευκτα θα υπάρξουν αρκετές ακαριαίες κοινωνικές ζυμώσεις.
ReplyDelete"@Jaga
ReplyDeleteΚαι για να μην πιάνουμε το χώρο εδώ χωρίς λόγo..."
Οχι και χωρίς λόγο! Τη συκοφαντία που θα τη πωλήσεις;
Χρησιμοποιείς αυτό το χώρο για πλυντήριο.
Κατά βάθος θέλεις να τον ρυπάνεις.
Eksairetiko to post, aeras aisiodoksias gia ta tolmira xronia pou erxontai
ReplyDelete@ George Kesarios
ReplyDeleteAn kai brisko tis oikonomikes analyseis / arthra sas eksairetika eystoxes, dyskoleyomai na katanoiso to sxolio sas stin prokeimeni periptosi.
Ti proteinete akribos?
@ Jaga
ReplyDeleteto mnimonio diasfalizei tin parousia kybernisis pou i metapoliteytiki Ellada den eixe pote.
Skliro statement alla einai i alitheia.
An oneireyesai paxies karekles kai fouskes gemismenes me louloudia, mallon planasai. I nea gennaia Ellada pou milane kai oi G700 tha mas brei ftoxoterous, alla sofoterous kai pio ergatikous.
Normad,
ReplyDeleteΔεν πιστεύω ότι το έκανε σκόπιμα.Απλώς έπεσε θύμα μιας ανθελληνικής προπαγάνδας γύρω απο αυτό το θέμα.
To πρωτότυπο κείμενο μιλάει για χρόνιο δανεισμό των ΜΑΡΜΑΡΩΝ και όχι για ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ δάνειο,όπως αφήνουν, έντεχνα, να φανεί, οι "απρόσεκτοι" στη μετάφραση.
@rat700:
ReplyDeleteΔεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται αυτονόητο πως για να γίνουμε πιο εργατικοί (ποιοι ακριβώς;) πρέπει να γίνει φτωχότερο το σύνολο του μικρομεσαίου πληθυσμού στη χώρα. Και ξαναλέω, ρωτώ ως ελεύθερος επαγγελματίας, όχι ως ΔΥ.
Παραθέτω ένα άρθρο των G700, πριν δύο χρόνια και κάτι, και θέλω σε παρακαλώ να μου πεις (εσύ ή κάποιος άλλος) τι ακριβώς έχει αλλάξει προς το καλύτερο από τότε και τι ακριβώς διασφαλίζει τώρα η τρόικα προς τη βελτίωσή τους (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει):
"Το τοπίο της εργασίας στην Ελλάδα" (G700, 18/9/2008):
http://g700.blogspot.com/2008/09/blog-post_18.html
@Normad:
ReplyDeleteΕνώ εσύ εμπλουτίζεις το blog καθημερινά με ξεκαρδιστικά καλαμπούρια. Δε λέω, χρήσιμο για μεσημεριανάδικο στην TV. Περιμένουμε να ξεκινήσεις και τα ζώδια.
@parmenides:
Έχεις κολλήσει τόσο χοντρά που δεν καταλαβαίνεις ότι το άρθρο το έκανα link ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή μιλά για τα μάρμαρα. Δανεισμός = αποδοχή μη διεκδίκησης, είναι αυτό που προσπαθούν οι Άγγλοι εδώ και δεκαετίες. Αν αληθεύει, τότε ο Γερουλάνος θα τους προσφέρει ένα διαχρονικό "δωράκι" και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα σε διεθνές επίπεδο.
Ενας μακροχρόνιος δανεισμός των μαρμάρων του Παρθενώνα,μιλάμε για πάνω απο 50 χρόνια,ισοδυναμεί με μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων, που είναι και το ζητούμενο.Είναι δε πιό ρεαλιστικό και άμεσα πραγματοποιήσιμο σε σχέση με την επιδιωκόμενη ιδιοκτησία που έχει άλυτα νομικά και πολιτικά προβλήματα,άρα ευκταίο.
ReplyDeleteΟ Γερουλάνος βέβαια το διέψευσε.Ισχυρίζεται ότι επιδιώκει τη μόνιμη επιστροφή χωρίς τη μεσολάβηση περιόδου δανεισμού.
Μακάρι να τα πάρουμε έστω και βραχυπρόθεσμα.Και μιλάμε για 10 τουλάχιστο χρόνια.
Αυτο θα είναι πράγματι ανάπτυξη.Φανταστείτε ένα μουσείο που θα διφημίζει ότι εκθέτει τη μετώπη του Παρθενώνα.Θα γίνει χαλασμός απο επισκέπτες.
Αλλά μας αφήνει ο επαρχιωτισμός μας να το διαπραγματευτούμε με τους Αγγλους;
Αμέσως πλακώνουν οι "μεταφραστές" και οι διακινητές του κιτρινισμού..
Ρε parmenides ήμαρτον!
ReplyDeleteΠες μια φορά ότι έκανες λάθος και τι στον κόσμο. Είπα κάτι λάθος; Άλλα έλεγε το δημοσίευμα από αυτά που γράφω; Ήμαρτον πια με τη διαστρέβλωση.
Ο "δανεισμός" των μαρμάρων για μια δεκαετία σημαίνει αποδοχή της μη ιδιοκτησίας με καθυστέρηση. Κάτι σαν τη χρησικτησία εκ μέρους των Άγγλων. Αν θέλουν μας τα ξαναδανείζουν. Αλλιώς με μια δεκαετία καθάρισαν ες αεί.
Ο "επαρχιωτισμός" και ο "κιτρινισμός" ενίοτε είναι καλύτερος από την "λευκή" παράδοση εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς από φαντασμένους βλαχο-ευρωπαίους μαθητευόμενους υπουργούς.
Η κρίση ή θα αντιμετωπισθεί επιτυχώς με συλλογικό τρόπο μέσα στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης ή χαιρετίσματα στον πλάτανο.
ReplyDeleteΗ Γερμανία πρέπει κάποια στιγμή να ακολουθήσει Κευνσιανή πολιτική μειώνοντας τα πλεονάσματά της, να καταναλώσει αλλά και να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον Νότο με απώτερο στόχο την ευρωπαική πολιτική ενοποίηση.
Σε κάθε άλλη περίπτωση το "τέλος" της οικονομικής κρίσης θα μας βρει να αγωνιζόμαστε και για την... εθνική μας ανεξαρτησία!
H δημιουργεία δημόσιου φορέα αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας αποτελεί μια πάρα πολύ καλή κίνηση της κυβέρνησης. Ελπίζω να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και στην αδειοδότηση ερευνών αλλά και στην εξόρυξη.
ReplyDeleteΜόνο και μόνο οι υψηλής τεχνολογίας επενδύσεις που απαιτούνται στον τομέα θα δώσουν δουλειά σε πολλούς νέους ανθρώπους.
Μόλις τώρα απο τους Financial Times.
ReplyDeleteΜέρκελ: "όχι σε μεγαλύτερο ταμείο στήριξης, όχι σε ευρωομόλογο".
'Οσο για μας, παρόλο που βρισκόμαστε στο "και πέντε", η κυβέρνηση προχωράει πραγματικά με ρυθμούς χελώνας.
Το πως ακριβώς θα νικήσουμε δεν λέει το ποστ
ReplyDeleteΕιδικά στο τέλος αγνοεί πλήρως ότι οι "εργάτες γνώσης" πρέπει
1-να έχουν γνώση
2-θεσμούς σε λειτουργία
3-χρηματοδότηση
Ας μου πει κάποιος πως θα διασφαλιστούν αυτοί οι 3 παράγοντες ....
Η Ελλάδα δεν πουλάει "γνωση"- καλώς ή κακώς
Φαντάζομαι θα θριαμβέυσουμε έχοντας χαντακώσει τη γενιά που τώρα είναι 20-30 και έχοντας φτωχύνει οριζοντίως κατά 50% ..
Αυτό είναι θρίαμβος- διαλύεται έτσι η κοινωνική ραχοκοκκαλιά, η μεσαία τάξη (διότι μην αμφιβάλει κανείς -οι έχοντες δεν θα πάθουν τίποτα)
Ενας θρίαμβος που φέρει την προσωπική σφραγίδα του διάσημου οικονομολόγου Αντρέα που καταχρέωσε τη χώρα αλλά το ξεχνάμε (ε τώρα τόσα χρόνια πέρασαν...)
και του επίσης διάσημου Σημίτη (που ευτυχώς άρπαξε την ευκαιρία και μας έβαλε στο ευρώ, αλλά κατά τα λοιπά τίποτα)
και ήρθε στο τέλος ο ηλίθιος γιά να λειτουργήσει ως άλλοθι των 25 ετών κατρακύλας
Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να ακούσω κάτι που να δείχνει θετικό, αλλά όχι ευχολόγια παρακαλώ
@Jim Slip:
ReplyDeleteΘεωρώ ότι το ευρωομόλογο (ή "βρωμόλογο" όπως το λένε) είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για την ΕΕ, σε ότι αφορά τη διεθνή θέση του ευρώ στο εξής. Δεν γίνεται όλοι να τυπώνουν ατελείωτο χρήμα, εκτός από την ΕΚΤ.
Οποιαδήποτε άλλη λύση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση του ευρώ ή (ακόμα χειρότερα) της διάσπασή του σε "ζώνες" - τίποτα από τα δύο δεν είναι βιώσιμο μακροχρόνια. Οι αντιδράσεις της Γερμανίας, κόντρα σε όλους είναι απλά ζήτημα τιμής (έρχονται εκλογές) και καλύτερης διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος.
Αλλά όλοι, και ιδίως οι Γερμανοί, ξέρουν ότι τελικά σε κάποια τέτοια λύση πρέπει να συμφωνήσουν ΟΛΟΙ, για το καλό όλων.
@ser:
ReplyDeleteΣυμφωνώ σε όλα απόλυτα (αλήθεια!...)
ser:Το πως ακριβώς θα νικήσουμε δεν λέει το ποστ.
ReplyDeleteΟ,τι και να σου πεί εσένα το πόστ, εσύ έστησες χορό με τους ηλιθίους, που όλοι κουβαλάμε μέσα μας, αλλά λίγοι τους επιδεικνύουμε.
Jaga,βρήκες καλό παρτεναίρ(ser) για το δικό σου ταγκό.Να ζήσετε.
ReplyDeletenormad
ReplyDeleteεπι της ουσίας θα ήθελα να τοποθετηθείς -όχι με σχόλια μηδενικής συνεισφοράς.
Πες μου συγκεκριμένα πράγματα και άσε τους χορούς.
Προφανώς κάτι βλέπεις-μοιράσου το μαζί μας
Δεν μου αρέσει να μοιράζομαι με μπουχεσόδουλους.
ReplyDeleteΣήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα ο DSK,o μεγαλύτερος σύγχρονος ευρωπαίος ηγέτης και ένας απο τους σπουδαιότερους στο κόσμο.Τυχερή η Ελλάδα.Σαυτή τη φάση δίχως αυτόν και άλλους δύο Γάλλους, Τρισέ και Σαρκοζί, θα μαζεύαμε βρούβες στα χωράφια,όπως κάνανε οι παππούδες μας το 41.
ReplyDeleteΤους 3 αυτούς Γάλλους, μαζί με το ΓΑΠ, θα πρέπει να τους βάλλουμε σε ένα κάδρο και κάθε βράδυ να προσευχόμαστε στο Θεό να τους δίνει μακροημέρευση.
ReplyDeleteΟ DSK δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στην Ευρώπη αλλά είναι ο de facto ηγέτης της.
ReplyDelete@parmenides:
ReplyDeleteΑπλά pathetic...
Συνέχισε έτσι και σε λίγο θα μοιράσουμε και ποπ-κορν.
Και μην μπλέκεις το '41 με τα σημερινά γιατί δημιουργούνται συνειρμοί. Άλλων οι παππούδες βγαίναν στα βουνά να πολεμήσουν και άλλοι χειροκροτούσαν τους "φίλους μας" και ετοίμαζαν τις κουκούλες.
Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο ρε παιδιά.
ReplyDeleteΕπίσης είναι δυνατόν να μη βλέπω κάπως τα σχόλια ανθρώπων όπως ο Jaga;
normad
ReplyDeleteεγω τον μονο μπουχεσόδουλο, όπως λες, που βλέπω εδώ μέσα είσαι εσύ
Συχώρα με γιά τον τόνο αλλά πολλά μας τα είπες
Vaggelas
ReplyDeleteΓια τα ορυκτά, γενικώς, αλλά και για τα ενεργειακά καύσιμα ειδικώς, καθυστερήσαμε πάρα πολύ.Για τον ορυκτό πλούτο της χερσαίας Ελλάδας τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα.Αλλά για τον θαλάσσιο πρέπει να συνεργαστούμε οπωσδήποτε με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου,της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.
Είμαστε έτοιμοι;
Φαίνεται ότι τουλάχιστο ξυπνήσμε.
"Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της"
ReplyDeleteΜεγάλη επιτυχία.Το πρώτο μεγάλο βήμα πρίν απο την αναδιάρθρωση που αναμένεται να ξεκινήσει στο κατάλληλο χρόνο και με τη κατάλληλη προετοιμασία.
Ανεξήγητα πράγματα συμβαίνουν σαυτή τη χώρα."Συνωμοτεί το Σύμπαν" για να την αναστήσει.Κόντρα σε κάποια ψωνισμένα σταλινικά κατάλοιπα.
Τα σταλινικά κατάλοιπα σε αγαστή συνεργασία με τους απογόνους των γερμανοτσουλιάδων μάχονται λυσσασμένα,να εμποδίσουν να βγεί η χώρα απο τη κρίση.
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα ευτυχώς υπάρχει σήμερα μια αρκετά δυνατή μεσαία τάξη που υπερασπίζεται με επιτυχία τη δημοκρατική έξοδο της χώρας απο τη κρίση.
ReplyDeleteΤο ίδιο συμβαίνει και με την ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης.Δεν πρόκειται να επιτρέψει να κυριαρχήσει ένας νέος γερμανισμός όπως τον φαντάζεται η Μέρκελ.Γιαυτό και είναι απομονωμένη απο την ιθύνουσα Γερμανική τάξη η οποία έχει φιλοευρωπαικό προσανατολισμό.
Γιαυτό και είναι λίγα τα ψωμιά της στη καγκελαρία.Δεν θα φύγει όμως αμαχητί,χωρίς δηλαδή να πληγώσει αρκετά την Ευρώπη,αλλά ευτυχώς με ιάσιμα τραύματα.
Ο αναδυόμενος γερμανισμός της Ανατολικογερμανίδας Μέρκελ,σταλινικού καταλοίπου,αφύπνισε τη Δημοκρατική Ευρώπη και άρχισε να οργανώνει την επίθεσή της.O DSK μαζί με το ΓΑΠ,με την ιδιότητά του ως προέδρου της σισιαλιστικής διεθνούς, θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.Η σημερινή τους συνάντηση είναι ιστορική για τις ευρωπαικές εξελίξεις.
ReplyDeleteΥπάρχουνδύο κατηγορίες Ελλήνων,οι γεμανοτσολιάδες και τα σταλινικά κατάλοιπα που δεν θέλουν να υπάρχει στη χώρα Ελληνας πολίτης που να λέγεται Παπανδρέου.Ασχετα ποιός είναι και τί κάνει.Αφρίζουν μόλις τον βλέπουν.Ξέρουν αυτοί γιατί.Τους θυμίζει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που την απεχθάνονται σαν ο διάολος το λιβάνι.
ReplyDelete@Μιχάλης Π:
ReplyDeleteΥπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν θέλεις ούτε καν να βλέπεις ειδικά τα δικά μου σχόλια; Τουλάχιστον αν διαφωνείς, δεν πρέπει να πεις τα δικά σου επιχειρήματα;
@parmenides:
Κάθε μέρα ανακαλύπτεις και από μια φράση, την οποία επαναλαμβανεις σε 2-3 απανωτά μηνύματα. Σήμερα ανακάλυψες δύο: τους "γερμανοτσολιάδες" και τα "σταλινικά κατάλοιπα". Από αυτά που γράφεις, δεν κατέχεις το νόημα κανενός από τα δύο.
Ειδικά σήμερα όμως σε δικαιολογώ. Τόση ώρα live μετάδοση GP2 συν τον καραγκιοζάκο πλασιέ του ΔΝΤ, βραχυκυκλώνει οποιονδήποτε.
Όσο για αυτά που είπε ο Ντομινίκ, όποιος τον άκουσε κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Τη δουλειά του την έκανε βέβαια καλά, κανονική πλύση εγκεφάλου, κοιτάζοντας την κάμερα της ΝΕΤ σε close-up με πατρικό ύφος. Αλλά σε ορισμένα σημεία οι ανοησίες ήταν τόσο τραβηγμένες που γελούσε και ο ίδιος με αυτά που έλεγε (προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων από το λαό, κτλ). Το κακό είναι ότι ο άλλος δίπλα του τον πίστευε. Είχε και άγχος τι βαθμό θα πάρει στον έλεγχο τριμήνου.
ReplyDeleteΑπόδειξη ότι το ΚΚΕ σήμερα κάνει πολύ χειρότερη ζημιά από τους κυβερνώντες, η σημερινή αποχώρησή του από την ομιλία του κ. ΔΝΤ στη Βουλή. Αν είχαν τα κάκαλα και πίστευαν αυτά που λένε, θα καθόντουσαν μέσα και θα τον ξετίναζαν στο κράξιμο και στις ερωτήσεις. Αλλά έτσι είναι, οι ντουντούκες είναι μόνο για τα κανάλια.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί στην Αθήνα.
ReplyDeleteΜε την αρνητική του κριτική συνεισέφερε πολλά στην Ελλάδα.Τώρα,στο μεγάλο πρόβλημα διαχείρησης του χρέους θα χρειαστούμε την βοήθειά του,όχι μόνο την επιστημονική αλλά την επιρροή του στις αγορές όταν αρχίσουμε τα "κουρέματα".
Ο ίδιος δεν είναι απλά ένας Ακαδημαικός,που βλέπει απο απόσταση τα πράγματα, αλλά διαμορφωτής των εξελίξεων στις αγορές καθότι και ο ίδιος είναι διαχειριστής ενός πολύ σημαντικού fund.
Μην ξεχνάμε ότι είναι και Ιρανοεβραίος με Κωσταντινοπολίτικες ρίζες.
Τώρα φτειάχνει κλίμα.Είναι το Εβραικό λόμπυ που αυτή τη φορά είναι μαζί μας και είναι ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες που η διεθνής κοινότητα μάς πάει χαιδεύοντας.
H διάσωση της Ελλάδας, για το Εβραικό λόμπυ, αποτελεί ένα στοίχημα στρατηγικής επιβίωσης του Ισραήλ.
ReplyDeleteΑθάνατε ΓΑΠ!
Οι Γαλλοεβραίοι δίνουν τα ρέστα τους για τη διάσωση της Ελλάδας και για την μη υποταγή τής Ευρώπης στο νεογερμανισμό.
ReplyDeleteΟ DSK ξεκίνησε την εκστρατεία του απο την Ελλάδα και ήλθε να συνενοηθεί με τον άλλο μεγάλο στρατηγιστή της "προοδευτικής παγκοσμιοποίησης", το ΓΑΠ.
"Ν. Ρουμπινί: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα" (24/10):
ReplyDeletehttp://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=216861
"Νούριελ Ρουμπίνι «Εξοδος από το ευρώ μόνη λύση για την Ελλάδα»" (7/12):
http://www.inews.gr/115/nouriel-roubini-exodos-apo-to-evro-moni-lysi-gia-tin-ellada.htm
"Ρουμπινί: μόνη λύση για την Ελλάδα η δραχμή" (8/12):
http://cretalive.gr/new/16346/economy/Roumpini_moni_lusi_gia_tin_Ellada_i_drachmi
Αυτός είναι ο "...διαμορφωτής των εξελίξεων στις αγορές" που τώρα "...φτιάχνει κλίμα";
Τι έγινε, κόλλησε και αυτός "απαισιοδοξία" από τα "σταλινικά κατάλοιπα" ή ο GP2 ετοιμάζεται για νέα, μεγαλύτερη κωλοτούμπα από αυτή της "επιτυχίας" της επέκτασης τους δανείου (χειρότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη διάρκεια);
Eντάξει έρριξε και μερικές φαπίτσες στο Χάρι Πότερ και τους άλλους θαυμαστές του Ιρλανδικού μοντέλου,losers της Ρηγίλλης.
ReplyDeleteΟλοι οι ξένοι είχαν δώσει μεγαλύτερη σημασία στα σταλινικά κατάλοιπα απο ότι τους άξιζε.Τώρα ήλθε η σειρά του Ρουμπινί να διαπιστώσει, με τα μάτια του, ότι ορισμένοι στην Ελλάδα έχουν μόνο όσχεο χωρίς κάκκαλα μέσα.Και καίνε στο Σύνταγμα χάρτινες μαριονέτες και σκιάχτρα πρός τέρψιν των τουριστών.
ReplyDeleteΗ χρεοκοπία και οι δραχμές που ονειρεύονται τα σταλινικά κατάλοιπα,που μόλις βλέπουν ένα ψευδές κείμενο στο τύπο, αμέσως το αναπαράγουν χοροπηδώντας απο τη χαρά τους, θυμίζει τη παροιμία "ο νηστικός κομμάτια ονειρεύεται".
ReplyDelete@parmenides:
ReplyDelete"Greece’s Best Option Is an Orderly Default"
Nouriel Roubini
Jun 28, 2010 11:42PM
http://www.roubini.com/roubini-monitor/259145/greece___s_best_option_is_an_orderly_default
"Νούριελ Ρουμπίνι
«Εξοδος από το ευρώ μόνη λύση για την Ελλάδα»" (8/12):
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=371901&dt=07/12/2010
Όλοι αυτοί είναι σταλινικά κατάλοιπα; Όλα αυτά είναι "...ένα ψευδές κείμενο στο τύπο";
Τουλάχιστον όταν κάνεις προπαγάνδα τσέκαρε πρώτα αυτά που λες για να μη γίνεσαι ρεζίλι.
Ρουμπινι:
ReplyDelete"Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή....."
"....Ωστόσο και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ."
Κατι τετοιο δεν είναι εφικτό λέει ο ίδιος.
Αν βέβαια κάποιος ξέρει να διαβάζει ή έστω να συλλαβίζει, καταλαβαίνει ότι η πρώτη παράγραφος είναι μία εξ αντιδιαστολής ενισχυτική ερμηνεία του νοήματος της δεύτερης παραγράφου.
Με τα numerical καλούτσικα τα πάς αλλά, litterally, είσαι ενας στούρνος .
Εσύ δεν ανήκεις στα σταλινικά κατάλοιπα αλλά στα σταλινικά λείψανα.
Μας λέει δηλαδή ο Ρουμπινί ότι έχετε δύο δρόμους να ακολουθήσετε, τον ανέφικτο και τον εφικτό.
ReplyDeleteΟ ανέφικτος είναι η επιστροφή στη δραχμή και η έξοδος απο ευρωζώνη και ΕΕ.
Ο εφικτος είναι η επίλυση του προβλήματος εντος ευρώ με μεταρρυθμίσεις και διαχείρηση του χρέους σε συνεργασία με εταίρους και πιστωτές.
Το ανέφικτο το αναφέρει για να δείξει τί μας περιμένει αν αποφύγουμε το εφικτό.
Πράγματα,που για να κατανοηθούν, απιτούν γνώσεις πρώτης γυμνασίου νυχτερινού σχολείου.
Αλλά αμα είσαι λείψανο χρειάζεσαι αγιαστούρα για να το καταφέρεις.
@parmenides:
ReplyDeleteΠροφανώς τώρα σε έπιασε το άγχος να διαβάσεις τι λέει εδώ και μήνες ο Ρουμπινί, γιατί τόσο καιρό σας έχουν φλομώσει στα παραμύθια στην Ιπποκράτους. Ευτυχώς που έχουμε εσένα να μας εξηγείς τους οικονομολόγους.
Αυτό που λέει έμμεσα στη δεύτερο απόσπασμα είναι ότι, αν δεν γίνει με κάποιο τρόπο υποτίμηση, κινδυνεύει το ευρώ συνολικά από κατάρρευση, αφού δεν προβλέπεται κανονική "έξοδο" κάποιας χώρας. Αυτό δηλαδή που λένε όλοι ως ανεπιχείρημα απέναντι στη Μέρκελ εδώ και καιρό.
Οι χαρακτηρισμοί περί "στούνρνου" και "λείψανου" σου επιστρέφονται ανεπιστρεπτί. Μάθε πρώτα να μιλάς σαν άνθρωπος και όχι σαν πληρωμένος κλακαδόρος, αν μπορείς βέβαια, και μετά τα ξαναλέμε.
Jaga eytyxos giati yparxei ki enas anthropos (o Parmenides) pou kserei na skeftetai diaforetika kai mas problimatizei.
ReplyDeletePantos an mporeis prospathise na deis ligo ton kosmo ki apo diafoteriki skopia, esto apo periergia, allios oi skepseis siga siga tha ginoun emmones. To syndromo tou KKE den einai kommatiko, einai psychologiko ki exei arrostisei pollous Ellines. Esy den pasxeis apo kommatiki taytisi, alla flertareis sklira me to syndromo ayto.
Kai mia kali arxi einai na prospatheis na blepeis kai mia deyteri ermineia (apo ayti pou sou erxetai amesos) otan diabazeis ena keimeno. Ektos an exeis idi molynthei apo to syndromo, den ksero.
Αυτή τη στιγμή ο Ρουμπινί συζητάει με το πρωθυπουργό στου Μαξίμου.Ο ΓΑΠ θα του τραβήξει το αυτί ξεκαθαρίζοντάς του.Αν θέλει να συμπεριφέρεται σαν κερδοσκόπος, που εκπροσωπεί κεφάλαια, που επενδύουν στη καταστροφή της οικονομίας μας, θα κηρυχθεί για την Ελλάδα persona non grate και θα αναλάβει τις συνέπειες κάθε συκοφατούντα της πατρίδας μας.
ReplyDeleteΔιαφορετικά μπορεί να ενταχθεί στη πολιτική του εφικτού που ο ίδιος διακηρύσσει και εκεί μπορεί να παίξει και κάποιο ρόλο διαμεσολαβητή με τις αγορές.Πιστεύω ότι θα συμβεί το δεύτερο.Δεν ήταν δυνατόν αλλοιώς ο Πρωθυπουργός να διακινδυνεύσει μια συνάντηση με ένα λεχρίτη των κερδοσκόπων.
Θα το ερευνήσουμε.
@rat700
ReplyDelete"To syndromo tou KKE den einai kommatiko, einai psychologiko ki exei arrostisei pollous Ellines".
Εχεις δίκιο.Η κουκουέδικη σκέψη και γλώσσα είναι μεταστατική.Τώρα έχει μολύνει την ηγεσία της ΝΔ.
Η αστική τάξη της Ελλάδας έχει τρελλαθεί με τις παρενέργειες αυτής της νόσου που κυρίευσε το κόμμα της.Αν και οι μεταστάσει είναι οριζόντιες σε όλο το κοινωνικό σύστημα.Ακόμα και πρόσωπα που ορκίζονται ότι δεν έχουν καμμία σχέση με το ΚΚΕ, και έτσι είναι,εν τούτοις, μιλάνε άπταιστα τη κουκουεδική διάλεκτο.
@rat700:
ReplyDeleteΚαταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς και αποφεύγω το συγκεκριμένο "κόλλημα" επιμελώς. Ο λόγος που συχνά απαντώ "μονόπαντα" είναι γιατί πρέπει να υπάρχει ισορροπία στα comments. Δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι τα βλέπω *μόνο* έτσι, μαύρο-άσπρο.
Πάντως, απεχθάνομαι τις ταμπέλες. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου ΚΚΕ, αλλά το "κουκουέδικη αντίληψη" είναι τόσο ρατσιστικό όσο η νοοτροπία των "γνήσιων πατριωτών" Καρατζαφεραίων της μπριγιαντίνης. Πες το απλά σύνδρομο του "κολλημένου εγκεφάλου" να τους συμπεριλάβεις όλους.
Γιατί με αυτή την έννοια, και ο Jeffry πάσχει ακριβώς από αυτό, απλώς επειδή είναι πρωθυπουργός του έχει βγει σε "σωτήρας του έθνους, κόντρα σε όλους", κλεισμένος στο μικρόκοσμό του. Γιατί για έξυπνο οικονομικό εκτελεστή δεν τον έχω.
"Διάσταση απόψεων Παπανδρέου-Ρουμπινί" (πριν από λίγο):
ReplyDeletehttp://www.newscode.gr/oikonomia/story/diastasi-apopseon-papandreou-roumpini
Όπως είπε παραπάνω και ο Parmenides (συμφωνώ σε αυτό):
"...Ο ίδιος δεν είναι απλά ένας Ακαδημαικός,που βλέπει απο απόσταση τα πράγματα, αλλά διαμορφωτής των εξελίξεων στις αγορές καθότι και ο ίδιος είναι διαχειριστής ενός πολύ σημαντικού fund..."
Το ότι ο Jeffry δεν συμφωνεί μαζί του, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι λέει και λάθος πράγματα. Αυτή είναι λογική MEGA/ΕΡΤ/ΣΚΑΪ.
Μπορεί και να μην επαληθευτεί. Πάντως την επιμήκυνση της αποπληρωμής την αναφέρει ως απαραίτητη εδώ και πολύ καιρό, και τελικά επαληθεύτηκε, παρά τις τότε κατηγορηματικές διαψεύσεις των δικών μας καρνάβαλων.
Το ζήτημα είναι να ακούμε και να καταλαβαίνουμε τι λέγεται, από ποιον, με ποιο σκοπό και πόσο αξιόπιστο είναι ως πληροφορία. Όχι απλά να κοιτάζουμε αν συμφέρει μια συγκεκριμένη παγιωμένη κοσμοθεωρία που έχει σερβιριστεί ως αλάνθαστη συνταγή.
Ο Ρουμπινί βγήκε κλαμμένος- μετά το Νταβός τον ξαναμάλωσε ο ΓΑΠ...
ReplyDeleteΔεν χρειάζεται να είσαι διάνοια για να καταλάβεις ότι δεν βγαίνει το πράγμα.
Ενας οποιοσδήποτε τραπεζικός χορηγήσεων ιδιωτών το ίδιο θα έλεγε σε κάποιον που χρωστάει 1.5 φορά το εισόδημά του
Ολα σε 1- νοικοκυρεμένα...
Δυστυχώς ακούμε πολλά λόγια και δεν βλέπουμε πράξεις
Κορυφαίο το σημερινό- εξαγγέλεις βρε κακομοίρη επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ως μέτρο τόνωσης των εξαγωγών ?
Δωσε τις επιστροφές ΦΠΑ που ήδη χρωστάς και έχεις στεγνώσει την αγορά και άσε τις εξαγγελίες.
Μην το λες, κάντο !
Ακουσα, με τα ίδια μου τα αυτιά, το Ρουμπίνι στο ΒΗΜΑ FM, να αποκλείει ως τη χειρότερη λύση την επιστροφή στη δραχμή και την έξοδο απο το Ευρώ και την ΕΕ.
ReplyDeleteΑν τα παπαγαλάκια είχαν τσίπα, για αυτά που διακινούσαν χθές,θα πήγαιναν να αυτοκτονήσουν ομαδικά ως κοινοί συκοφάντες μιας πατριωτικής προσπάθειας να ξεφύγει η χώρα απο τον όλεθρο.
Εχουμε και μείς,ενταύθα,τα δικά μας βαποράκια.Πήραν τη ντουντούκα και άρχισαν να διακινούν τη πραμάτια τους απο "μέσον" σε "μέσον".Είμαι σίγουρος ότι δεν το κάνουν απο υλική ιδιοτέλεια αλλά απο ένα ψυχικό εξαναγκασμό, όπως έλεγε χθές και ο rat700.Εξαναγκασμό που τον καθοδηγεί μια μπανάλ κουκουεδίλα.
ReplyDeleteΜια μπανάλ κουκουεδίλα απο την οποία ούτε το ίδιο το ΚΚΕ δεν πάσχει.
ReplyDeleteΑλλά οι κουκουεκότεροι του ΚΚΕ είναι πάμπολλοι σαυτή τη χώρα.
Οσο για το το τι είπαν, στη συνάντησή τους, ο ΓΑΠ με το Ρουμπίνι, νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης το αφιέρωσαν στο να φιλοφρονεί ο ένας τον άλλο για το πως κατάφεραν και οι δύο, το περιοδικό «Foreign Policy» να τους κατατάξει στην λίστα µε τους 100 ανθρώπους που ασκούνε με τη σκέψη τους τη σηµαντικότερη επιρροή στον κόσµο.
ReplyDeleteΜετα απο αυτό φιλήθηκαν σταυρωτά και ο Ρουμπινί του είπε: ΓΑΠ όταν με χρειαστείς, για το restructure του χρέους και για να έχεις μόνο οφέλη και καθόλου συνέπειες,εγω εδώ είμαι.Εβραίος είμαι,Ιρανός είμαι,εσύ κάτι τέτοιους, εθνικά άστεγους, τους πάς πολύ.Ραντεβού το β΄εξάμηνο του 2011.
Με κάτι τέτοια ο ΓΑΠ είναι ο πιό δημοφιλής πολιτικός στο κόσμο.
Ρουμπίνι: Και κάτι τελευταίο ΓΑΠ.Αυτά τα "είπα ξείπα" για τη δραχμή, που άκουσες για μένα, τα λέω για να παρηγορήσω τους πολυπληθείς καταστροφολόγους που ελπίζουν στον ερχομό μιας καταστροφής για να χαρούν λιγάκι στη ζωή τους.Αλλωστε οι περισσότεροι απο αυτούς δικοί σου πελάτες είναι.Τη Κυριακή σε ψηφίζουν,τη Δευτέρα σε βρίζουν.
ReplyDeleteΜη μασάς εσύ απο τέτοια.Εξάλλου αν δεν προέβλεπα καταστροφές δεν θα με γώριζε ούτε η ίδια η Μάννα μου.Ούτε εσύ θα με καταδεχόσουνα σαν φίλο σου.
Ο άνθρωπος βγάζει τρελλά λεφτά απο τις καταστροφολογικές προγνώσεις.Εχει γίνει επίλεκτο μέλος του παγκοσμίου star system εξαιτίας αυτου του "χαρίσματος".
ReplyDelete@parmenides:
ReplyDeleteΜόλις τώρα είπαν στις ειδήσεις στη ΝΕΤ (έχουν σκοτώσει την "κουκουεδίλα" εκεί) ότι:
- Δεν υπάρχει προς τα κάτω όριο στις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή το 12% που έλεγαν. Υπάρχει μόνο το όριο των 740 ευρώ μικτά (592 δηλαδή).
- Δεν υπάρχει υποχρέωση οικονομικού απολογισμού στις επιχειρήσεις που είναι "σε ανάγκη" και θέλουν να κάνουν ειδικές συμβάσεις. Αρκεί και μόνο να το δηλώσουν!
Μπορείς να εξηγήσεις πως ακριβώς τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη την αγορά και να αυξήσουν τα έσοδα εκ φόρων;
Όσο για τα είπα-ξείπα του τσίρκου που μας κυβερνά, δες τι έλεγαν μέχρι το Δεκέμβριο για νέες μειώσεις μισθών, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά που προσπαθείς να πλασάρεις εδώ δεν τα πιστεύει ούτε ο Μίχαλος, ούτε ο Δασκαλόπουλος που τα λέει ως όνειρο ζωής του.
Και, τελικά, δεν κατάλαβα πότε είχες δίκιο για τον Ρουμπινί; Όταν τον έλεγες σημαντικό παράγοντα και ακαδημαϊκό, ή τώρα που τον λες διεθνές λαμόγιο και κερδοσκόπο; Κάθε μέρα ξυπνάς με άλλο τροπάριο, ακριβώς σαν το GP2.
"...να φιλοφρονεί ο ένας τον άλλο για το πως κατάφεραν και οι δύο
ReplyDelete...τη σηµαντικότερη επιρροή στον κόσµο...
...Αυτά τα "είπα ξείπα" για τη δραχμή...Αλλωστε οι περισσότεροι απο αυτούς δικοί σου πελάτες είναι...
...Ο άνθρωπος βγάζει τρελλά λεφτά απο τις καταστροφολογικές προγνώσεις..."
Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά μόλις ομολόγησες ότι ο GP2 συναναστρέφεται στενά, δέχεται φιλοφρονήσεις και συμβουλές από επαγγελματίες καταστροφολόγους, διεθνείς ψεύτες, αδίστακτους οικονομικούς αλήτες, οι οποίοι κερδοσκοπούν εις βάρος ολόκληρων κρατών.
Δεν μπορώ παρά να χειροκροτήσω την κυνική ομολογία ενοχής, που απ' ότι φαίνεται έχει πλημμυρίσει το υποσυνείδητό σου χωρίς να το ξέρεις.
Βέβαια ο Ρουμπινί είναι από τα μικρά ψαράκια. Με τα χοντρά ο GP2 συναντιέται μακριά από τις κάμερες, για να πάρει οδηγίες και όχι συμβουλές.
"...ο Ρουμπινί του είπε: ΓΑΠ όταν με χρειαστείς, για το restructure του χρέους και για να έχεις μόνο οφέλη και καθόλου συνέπειες,εγω εδώ είμαι..."
ReplyDeleteΚαλή η προσπάθεια αλλά άτσαλη. Δεν μπορείς να "φυτεύεις" τέτοιες ειδήσεις, τη στιγμή που ΟΛΟΙ στην κυβέρνηση, ακόμα και ο Πάγκαλος, σκίζουν τα ρούχα τους ότι η πλήρης αναδιάρθρωση αποκλείεται. Τουλάχιστον περίμενε μέχρι να πέσει το σύνθημα.
Εκτός αν ξέρεις κάτι "εκ των έσω", για τα 65 δις που "ακούγεται" εντέχνως (βλ. ΝΔ) ότι έρχονται αμέσως μετά την αποπληρωμή των 11 δις, έτσι ώστε η κατοχή να συνεχιστεί και πέρα από το 2021. Πράγμα καθόλου απίθανο, όπως το μεθοδεύουν.
Καλά η κουκουεδίλα στα Μέντια,η δήθεν κυρίως,μόλυνε ακόμα και την Παναγιωταρέα ΚΑΙ τον Χατζηνικολάου.Τελαευταίο θύμα ο Πρετεντέρης.Σήκωσε αντιμνημονιακή παντιέρα και αυτός. Ποιός ξέρει τί κεσάτια θα έχουν εκεί στο ευαγές ίδρυμα, του ΔΟΛ.
ReplyDeleteΟ πάς τίς τυχάρπαστος ρίχνει μερικές μπαλωθιές στο μνημόνιο και νομίζει ότι κάνει δημοσιογραφία.
Από ότι φαίνεται, και ο Χασαπόπουλος (MEGA) επίσης. Όταν η Κατσέλη είπε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει τις ΣΣΕ, ο Χασαπόπουλος τη ρώτησε "...μα αφού το νομοσχέδιο που μας δώσατε λέει το αντίθετο!..."
ReplyDeleteΚαι η αποστομωτική απάντηση της Κατσέλη: "...όχι, δεν λέει το αντίθετο, δεν το καταλάβατε σωστά..." Βλέπω τον Ιορδάνη με κόκκινη μπαντάνα στην πρωινή εκπομπή στο Σάββατο.
Ιδού και το "αριστούργημα":
ReplyDelete"«Ελευθέρας» για άγρια περικοπή μισθών και απολύσεις" (ene.gr, 9/12/2010, 21:07'):
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=231905
- διαθεσιμότητα σε 9 από 6 μήνες
- "ενοικίαση" εργαζομένων σε 36 αντί 18 μήνες
- σε προϋπηρεσία μικρότερη του ενός έτους στον ίδιο εργοδότη, απόλυση χωρίς αποζημίωση
- σε προϋπηρεσία 2 ετών, απόλυση με το 50% της αποζημίωσης
Παρακαλώ, ας μας εξηγήσει κάποιος αν αυτό είναι το ιδανικό μοντέλο του flexicurity που τόσο έχει διαφημιστεί εδώ και τόσο καιρό.
"Σαρωτικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο" (skai.gr, 9/12):
http://www.skai.gr/news/politics/article/158221/sarotikes-allages-sto-polunomoshedio/
"...Μιλώντας στο υπουργικό ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγινε η καλύτερη διαπραγμάτευση που μπορούσε να γίνει για να σωθούν θέσεις εργασίας..."
Με ποιον διαπραγματεύτηκε; Αφού ο Τόμσεν του είπε ξεκάθαρα ότι είναι λάθος η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα!...
Αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των ανειδίκευτων εργατών και των νεοεισερχόμενων εργαζομένων .Δεν έχει να κάνει τίποτε με τους εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων.
ReplyDeleteΘα το περίμενα περισσότερο τολμηρό και περισσότερο καθαρό σε ότι αφορά την νομική υποστήριξη της ευελιξίας.
Χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά ανεργίας είναι αυτές που έχουν συνδυάσει τη παραγωγικότητα με την ευελιξία.
Οι εργάτες γνώσεις δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν απο ένα μοντέρνο ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον,ένα περιβάλλον που διευκολύνει τη κινητικότητα, που δεν δαιμονοποιεί τις ατομικές συμβάσεις.
Η απάντηση είναι μία: Δεξιότητες,δεξιότητες,δεξιότητες...
ReplyDeleteΟχι απλά συσσώρευση ακαδημαικών τίτλων.
Ενα μεγάλο μέρος των δεξιοτήτων το αποκτάς εργαζόμενος.Αρα η διευκόλυνση, κατά προτεραιότητα στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας θα πρέπει να είναι η καρδια,ενός σύγχρονου εργατικού δικαίου.
Εκείνο,το πολύ σημαντικό, που κάνει το νεο νομοσχέδιο, είναι που δίνει διαπραγματευτική δύναμη στον εργαζόμενο, μεσω ενος αυτόνομου και ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ υγιούς συνδικαλισμού,που αποκτά νεο ρόλο.
ReplyDeleteΠοιό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε;
ReplyDeleteΑυξάνει ή μειώνει την απασχόληση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά;
Κατά τη γνώμη μου ΑΥΞΑΝΕΙ την απασχόληση.
"Οι εργάτες γνώσεις δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν απο ένα μοντέρνο ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον,ένα περιβάλλον που διευκολύνει τη κινητικότητα, που δεν δαιμονοποιεί τις ατομικές συμβάσεις."
ReplyDeleteΕξαρτάται για ποιές χώρες μιλάμε.
Χώρες στις οποίες τηρούνται οι νόμοι, ναι.
Χώρες στις οποίες οι νόμοι τηρούνται προσχηματικά (όπως η Ελλάδα), δε θα έλεγα οτι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν να φοβηθούν. Το αντίθετο.
Και πριν ζούγκλα ήταν (στον ιδιωτικο τομέα), αλλά τώρα θα είναι ζούγκλα και με τη βούλα.
Επειδή το πολυ-νομοσχέδιο (κάτι σαν "πολυμηχάνημα") που κατατέθηκε είναι ανάξιο σχολιασμού, ορίστε τι είπε ο "Mr Ανάπτυξη" Χ. Παμπούκης στον Flash 96 εχθές το μεσημέρι:
ReplyDeletehttp://www.flash.gr/audio/2160
Χαρείτε διαύγεια σκέψης, όραμα και απαντήσεις-παραδοχές για:
- την αποτυχία στον Αστακό
- για την απουσία αναπτυξιακού σχεδίου ("εμείς φτιάχνουμε μόνο τις συνθήκες")
- για τις απολύσεις και τις "οριζόντιες" περικοπές μισθών
Όπως είπε και ο Κων. Μπογδάνος το απόγευμα εχθές στη δική του εκπομπή, σχολιάζοντας τα παραπάνω, στους συνταξιούχους που τους κόβεις της σύνταξη δεν τους λες για προοπτική. Τους μιλάς για αξιοπρέπεια. Και ως κράτος, είτε τη διασφαλίζεις πάση θυσία, ΤΩΡΑ, είτε την τσαλαπατάς. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει.
Το παραπάνω, ως απάντηση σε κάθε παπαγάλο που ψάχνει απελπισμένα μέσα στο έκτρωμα που κατέθεσαν στη Βουλή, μήπως και βρει κάποιο "επιχείρημα" για να έχουν κάτι να πούνε, μπας και ασφαλίσει το παντεσπάνι του.
""Ζητούμενο είναι «να μην υπάρχει αποκλίνουσα, αλλά συγκλίνουσα πορεία» των χωρών-μελών «από τα θέματα των φορολογικών συστημάτων μέχρι το δημόσιο χρέος και το εργατικό δίκαιο» είπε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι σε αυτό «πρέπει να δίνουμε όλο και περισσότερο προσοχή»."''
ReplyDeleteΣύγκλιση στο εργατικό δίκαιο ζητάει η Μέρκελ.Αυτονόητο.Αλλά εμεις είμαστε κατά του αυτονόητου.Κυρίως είμαστε υπέρ της κρατικής γραφειοκρατίας,της κομματικής γραφειοκρατίας,της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας,της εργοδοτικής γραφειοκρατίας,της μεντιακής γραφειοκρατίας.
Με τους μέχρι τώρα νόμους, αλλα κυρίως με τις πρακτικές μας, καταργήσαμε κάθε εταιροκεντρική δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων στο επίπεδο του πρωτογενούς κυττάρου παραγωγής που είναι η επιχείρηση.Εργαζόμενοι και εργδότες πλήττονται βάναυσα απο ενα πατερικό σύστημα που τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα να διαχειρίζονται τη τύχη τους.
You're a bunch of lazy shitheads who have been sponging off your parents and guided by the pseudo-communist wankes out there who claim they understand and feel your concerns.
ReplyDeleteYou make yourselves and the country you live in the laughing stock of the world.... you people do not work simply because you would not get up from your lazy arses.
All the hard work we, the Greeks of the diaspora, do to talk up Greece and refer our friends, colleagues, and the like, for tourism etc you people destroy overnight!!!!
If I were in power, I would shoot you all at point blank range... not just fire off tear gas canisters!
You would not have the balls to do this under Papadopoulos because he would not condone your shitful acts!!!! Zito Papadopoulos!!!