Monday, September 1, 2008

Παρακαλώ, κ. υπουργέ, μας κακομαθαίνετε!

Διακινείται αυτές τις μέρες η άποψη ότι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 10.500 ευρώ που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους και η επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% στους μικρούς που δουλεύουν με μπλοκάκι αποτελεί αναγκαίο κακό, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Μάλιστα στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομίας κος Αλογοσκούφης προχωράει ένα βήμα παραπέρα ισχυριζόμενος ότι το συγκεκριμένο μέτρο, σε αντίθεση με την έκτακτη χαριστική περαίωση των φορολογικών υποθέσεων πολλών επιχειρήσεων για την οποία ο ίδιος ομολογεί άκουσον, άκουσον, ότι είναι μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, "εντάσσεται στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προαναγγέλθηκε από πέρυσι και στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης". Και προσθέτει ότι αυτά «είναι πρωτοβουλίες οι οποίες έπρεπε να ληφθούν και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης και εξαιτίας των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε επιπλέον πόρους ώστε να μειώνουμε το έλλειμμα».

Με λίγα λόγια ο υπουργός οικονομίας μας λέει ότι η επιβολή κεφαλικού φόρου στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς με το μπλοκάκι της γενιάς των 700 ευρώ, αποτελεί μέτρο το οποίο όχι μόνο ελήφθη με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ταυτόχρονα συνιστά θεμελιώδες μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία στην προκειμένη περίπτωση επιτυγχάνεται μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης προς τα κάτω. Το έκανε πέρυσι αυξάνοντας το φορολογικό συντελεστή εισοδήματος από το 15% στο 29% για τους χαμηλομεσαίους μισθωτούς, το κάνει και φέτος φορολογώντας τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Έτσι οι μισοί από την ομάδα της g700 πληρώσαμε ένα χιλιάρικο πέρυσι και οι υπόλοιποι μισοί, για να μη μείνουμε παραπονεμένοι, θα το πληρώσουμε φέτος. Παρακαλώ, κ. υπουργέ, μας κακομαθαίνετε!

Πρόκειται για μία φορολογική πολιτική που πέρα από κοινωνικά άδικη πλήττει και τα όποια υπολείμματα διαγενεακής δικαιοσύνης. Την τρίτη φάση της ζούμε σήμερα και μας παρουσιάζεται στη συσκευασία δώρου «φορολογικής δικαιοσύνης». Δεν είναι όμως τίποτα παραπάνω από το αρνητικό αποτέλεσμα ενός νεοσυντηρητικού φορολογικού λαϊκισμού σε συνδυασμό με την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε πληθώρα ελεύθερων επαγγελμάτων, και να περιορίσει τα πάγια έξοδα του προϋπολογισμού. Ο νέος που αμείβεται με 700 ευρώ το μήνα θα αποταμιεύει στο εξής 900 ευρώ το χρόνο στην υγειά των κομματικών κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους δημόσιους πόρους.

Ας μας απαντήσει ο κύριος Υπουργός σε μερικά πολύ απλά ερωτήματα.

Γιατί οι κατά τόπους ΔΟΥ επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να καταθέτουν εισοδήματα της τάξης των 5000 ευρώ ανά έτος για χρόνια ολόκληρα σερί, χωρίς να γίνεται έλεγχος; Αναρωτιόμαστε, είναι δυνατόν να λειτουργεί επιχείρηση με τόσα έσοδα για πάνω από δύο χρόνια, βαριά τρία;

Γιατί δε μειώνει τις σπατάλες του πλαδαρού κράτους και των στρατών των εικονικών διευθυντών, των Δ.Σ. και των συμβασιούχων με τους οποίους έχει γεμίσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αυτά τα χρόνια;

Γιατί του έχουν ξεφύγει τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού 2008 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και τα έξοδα 2,5%;

Γιατί οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους αυξάνονται κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2008;

Γιατί τα έξοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά μέσο όρο 11% την τελευταία εξαετία εκ της οποίας τέσσερα χρόνια κυβερνά η ΝΔ της απογραφής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης;

Γιατί προέβη σε φορολογική αμνηστία δεκάδων συντεχνιακών ομάδων το 2004 που ήρθε η νέα διακυβέρνηση στην εξουσία;

Γιατί κατήργησε το ΣΔΟΕ αντικαθιστώντας παράλληλα ακόμα και τον τελευταίο διευθυντή εφορίας ακόμα και στην τελευταία κωμόπολη της ελληνικής επικράτειας; Τόσο άχρηστοι άραγε ήταν όλοι τους;

Γιατί συνεχίζει την πάγια ελληνική πρακτική της αναδρομικής χαριστικής ρύθμισης σε φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων τη στιγμή μάλιστα που ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών πέφτει από φέτος στο ιστορικά χαμηλό 25%;

Γιατί τη στιγμή που οι τεχνολογικές δυνατότητες του κράτους αυξάνονται συνεχώς, ετοιμάζεται να καταφύγει σε μέτρα, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, που θυμίζουν ‘80 και μέσα ‘90, τότε που η Ελλάδα πάλευε με τα βαλκανικά της φαντάσματα;

Γιατί, στη βάση ποιας λογικής τέλος πάντων, η ομάδα που τελικά εξαιρέθηκε της επιβολής των νέων μέτρων ήταν οι εισοδηματίες και όχι οι νέοι;

Να σας πούμε γιατί. Διότι πολύ απλά δεν επανιδρύθηκε το κράτος. Ούτε πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα αποκτήσαμε, ούτε κατέστη η κυβέρνηση λιγότερο σπάταλη και πελατειακή. Γι΄ αυτό λοιπόν τώρα ας πληρώσουμε όλοι μαζί ένα χιλιάρικο στον Mr 10%. Εκτός κι αν υπάρχει όρεξη για φορολογική εξέγερση. Φορολογούμενοι νέοι όλης της Ελλάδας ενωθείτε.

45 comments:

  1. Ας μας απαντήσει ο κ. Υπουργός και στο εξής ερώτημα:

    Αφού ο φετεινός προϋπολογισμός έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, η ακρίβεια πλήττει όλο και περισσότερα στρώματα, και γενικά είμαστε σε οικονομική ύφεση, γιατί δεν φορολογείται εξίσου και ο οργανισμός με τα περισότερα αποθεματικά, τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία σε όλη την επικράτεια και τον σταθερά αυξανόμενο ρυθμό κέρδους;

    Εάν η χώρα μας όντως βρίσκεται σε κρίση, για ποιο λόγο η Εκκλησία βρίσκεται στο απυροβόλητο; Δεν θέλω να ανοίξω θέμα διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, ούτε κάτι που αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε ανθρώπου.

    Διερωτάμαι απλά σαν ένας νέος, που είναι μέρος της ελληνικής παραγωγικότητας, αλλά που από του χρόνου θα πρέπει να ζει σε ακόμα χειρότερες συνθήκες "για το καλό του τόπου"; Αν αυτό το καλό του τόπου είναι τόσο αντικειμενικό, δε βλέπω το λόγο η Εκκλησία να μένει αμέτοχη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

    ReplyDelete
  2. Θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα σύστημα πολύ γρήγορων Υ/Η και χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της εφορίας να γράψουν μερικές γραμμές κώδικα για να βγάζουν στην επιφάνεια τις επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις βάση των δηλωθέντων ότι φοροδιαφεύγουν.

    Με τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να εκτελούνε μετά και διασταυρώσεις στοιχείων πόθεν έσχες για ιδιοκτήτες και μετόχους (αγορές πιστωτικές, ακίνητα, κτλ).

    Στο τέλος και αφού γίνουν τα παραπάνω να πάνε και να ξεσκονίζουν τα βιβλία κτλ, πάντα στοχευμένα.

    Τόσο δύσκολο είναι; Είναι ανάγκη σώνει και καλά να θεωρούνται όλοι φοροφυγάδες εκ των προτέρων;

    Ακόμα κι αν ένα τέτοιο σύστημα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 1 δις ευρώ, θα το έκανε απόσβεση μέσα στον 1ο χρόνο. Αλλά όπως φαίνεται το Φιλοθέη τέννις club, βλάπτει σοβαρά τη λογική!!!

    ReplyDelete
  3. οι συμβασιούχοι του δημόσίου γιατί εξαιρέθηκαν σε ποια λογική φορολογικής δικαισούνηςς;

    ReplyDelete
  4. Έχουν πιστεύω τις τεχνολογικές δυνατότητες.
    Το υπουργείο οικονομικών είναι η μοναδική μηχανογραφημένη υπηρεσία του ελληνικού κράτους εδώ και δέκα χρόνια.
    Απλώς θέλει περισσότερη δουλειά και ίσως αποδόση λιγότερο απ' ότι τα μέτρα που εξήγγειλαν.
    Back to '80s με τεκμηρία διαβίωσης.
    Βαλκανιστάν.

    Διαφωνώ με τις πιστωτικές κάρτες.
    Είναι ένα μέτρο βαθιά αντισυνταγματικό και αντιδραστικό.
    Υπάρχει κίνδυνος το κράτος να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που διαμορφώνουν πλήρες προφίλ προσωπικότητας. Από που έχεις ταξιδέψει τον τελευταίο χρόνο μέχρι πόσες μπίρες πίνεις κάθε εβδομάδα και τι χρώμα παπούτσια φοράς.
    Και επιπλέον σε μία κοινωνία με προβλήματα εξοικείωσης με τη νέα τεχνολογία,
    πρέπει το κράτος να δίνει κίνητρα ώστε να έρθουν κοντά οι πολίτες με τις εξελίξεις.
    Πιστωτική κάρτα δεν είναι μόνο κατανάλωση.
    Ο Ομπάμα μαζεύει δολλάρια από το internet. Αυτό είναι πολιτικό φαινόμενο και εμφανίστηκε λόγω της τεχνολογίας και των καρτών.

    ReplyDelete
  5. διόρθωση:

    αποδόση - αποδώσει

    ReplyDelete
  6. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=84166

    Συστημένο από Αλογοσκούφη στα μπλοκάκια των 700 ευρώ.

    "οι επιχειρήσεις που το κάνουν αυτό πρέπει να λειτουργήσουν με βάση την εργατική νομοθεσία. Η εργατική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας».

    Τρομερή παραίνεση.
    "Πρέπει να λειτουργήσετε με βάση την εργατική νομοθεσία".
    Αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό.

    Εάν δεν είναι δείγμα πολιτικής βλακείας αυτό, τότε τι είναι;

    Λίγη αξιοπρέπεια κ. Αλογοσκούφη.
    Δεν θέλετε να πιάσετε τις επιχειρήσεις που καταπατούν την εργατική νομοθεσία;
    Βουλώστε το και κάντε το χωρίς δικαιολογίες.
    Μην προκαλείτε άλλο!!!

    ReplyDelete
  7. Μάλλον είναι δείγμα προσωπικής βλακείας.
    Πώς είχε πει κάποτε ο Πάγκαλος:

    "Είναι δυνατόν να έχει την ευθύνη της οικονομίας της χώρας κάποιος που ονομάζεται αλογοσκούφης;"

    ReplyDelete
  8. Χρονικά είναι η καλύτερη στιγμή για τη ΝΔ να περάσει πολιτικές αυτού του τύπου. Να επαναφέρει δλδ μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του χρέους που είχαν καταργηθεί το 2004. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα μπορεί να προσλάβει κι άλλους 200.000 συμβασιούχους για να πάρει την έξτρα 1 ποσοστιαία μονάδα ψήφων.

    ReplyDelete
  9. Ερώτηση - Τους συμβασιούχους του Δημοσίου γιατί δεν τους πλήττει το μέτρο?

    ReplyDelete
  10. Δεν ξέρω τι στατιστικά στοιχεία μπορούν να τεκμηριώσουν αυτό που θέλω να πω, αλλά είναι αλήθεια ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός παδιών on the μπλοκ εμφανίζει χαμηλότερο εισόδημα απ' ό,τι όντως παίρνει από τον εργοδότη του. Είναι η γνωστή συναίνεση μεταξύ κατεργαράκων, μισά μαύρα, μισά επίσημα. Τον εργοδότη τον συμφέρει καθώς πληρώνει λιγότερες εισφορές και φόρους, κι έχει και κάποιον να του κόψει και καμιά απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, για να γλιτώσει κανέναν επιπλέον φόρο και να δώσει και κανένα "μπόνους" στο παιδί. Σε αυτή την περίπτωση, το ήθος κε υπουργέ πρέπει να μας το διδάσκετε όχι με το να πετάτε το μπαλάκι στη Γενιά των 700 ευρώ, αλλά με το να βελτιώσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά εργασίας. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών που ευαγγελιστήκατε το 2004 θα μπορούσε να είχε ήδη σώσει δις ευρώ (μέσω μείωσης γραφειοκρατείας δημοσίου, μέσω κατάργησης χαριστικών ασφαλιστικών και φορολογικών ρυθμίσεων, μέσω εφαρμογής ελέγχων και κυρώσεων σε παραβάτες φοροδιαφεύγοντες και εισφοροδιαφεύγοντες εργοδότες, μέσω πάταξης της πολυκομματικής διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό, κλπ κλπ). Αντ' αυτού, όπως και με το ασφαλιστικό και το εθνικό χρέος, πετάτε για άλλη μια φορά το λογαριασμό σε μια από τις πιο κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού - νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και χαμηλών εισοδημάτων.

    ReplyDelete
  11. @vaggelas

    Θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα σύστημα πολύ γρήγορων Υ/Η και χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της εφορίας να γράψουν μερικές γραμμές κώδικα για να βγάζουν στην επιφάνεια τις επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις βάση των δηλωθέντων ότι φοροδιαφεύγουν.....

    .....Τόσο δύσκολο είναι; Είναι ανάγκη σώνει και καλά να θεωρούνται όλοι φοροφυγάδες εκ των προτέρων;......


    Φυσικά και δεν είναι δύσκολο, ούτε είναι θέμα λογικής ή βλακείας. Είναι καθαρά θέμα επιλογής και τρόπου αντιμετώπισης του κάθε πολίτη από το κράτος.

    Σε μια αγορά πλήρως μηχανογραφημένη λογιστικά είναι πρακτικά αδύνατο να "κλέψεις" το κράτος, τουλάχιστον όχι χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αν κάθε επιχείρηση έχει αναλυτικά στοιχεία για κάθε τι υπάρχει στην αποθήκη και κάθε τι που πουλάει, προϊόντα ή υπηρεσίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να "κρύψει" κάποιος το πραγματικό κόστος μιας συναλλαγής: αυτός που είναι εκτός του "κόλπου" θα δηλώνει έξοδα και αποδείξεις από κάποιον που του πούλησε κάτι, το οποίο όμως δεν το έχει δηλώσει ως είσπραξη. Τα χρήματα κάνουν κύκλους στην αγορά, ποτέ δεν εξαφανίζονται και εμφανίζονται από το πουθενά ως δια μαγείας. Αυτό ισχύει και για το Χρηματιστήριο σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον μακροχρόνια (μεγάλες διακυμάνσεις εμφανίζονται μόνο βραχυπρόθεσμα).

    Στις τράπεζες, όπου υποτίθεται ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα με το μαύρο χρήμα, σε όσες χώρες ελέγχεται η προέλευση των μεγάλων εισροών, το "ξέπλυμα" είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο αν δεν υπάρχει συνωμοσία μαζί με την ίδια την τράπεζα. Γι' αυτό και το χοντρό ξέπλυμα γίνεται ακριβώς σε χώρες όπου το χρήμα μπαίνει από τη μια πόρτα "βρώμικο" και βγαίνει από την άλλη "πεντακάθαρο" χωρίς κανέναν έλεγχο.

    Η ομοιότητα με τη φορολογία στην Ελλάδα είναι αυτή ακριβώς: η απόφαση είναι να μην υπάρχει αυστηρός έλεγχος, ακριβώς για να μπορούν κάποιοι να μην φορολογούνται όπως πρέπει ή να μην φαίνονται όλες οι κινήσεις στην αγορά. Μέσα σε αυτές τις "τρύπες" βρίσκουν ευκαιρία και οι "μικροί" να κλέψουν λίγο ΦΠΑ, λίγο έσοδα, να δηλώσουν και μερικά τιμολόγια αγορών παραπάνω. Όλες οι φορολογικές ρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών στοχεύουν αυτούς ακριβώς, όχι το συνολικό νοικοκύρεμα του φορολογικού συστήματος ως προς τους ελέγχους, την αυστηρότητα και τη συνέπειά του, δηλαδή την "ισονομία" του προς όλους.

    Όσοι λένε ότι η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να παταχθεί απλά λένε ψέμματα. Με μια επένδυση μερικών εκατ. ευρώ, κυρίως για ανάπτυξη s/w (η υποδομή υπάρχει ήδη μέσω του TAXISnet), σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πιο δίκαιη και αυστηρή φορολογικά χώρα του κόσμου. Μόνο που τότε θα δυσαρεστηθούν πολλοί "υψηλοί πελάτες" του Δημοσίου και ίσως αρχίσουν να μετακομίζουν αλλού (όπως γίνεται ήδη στα Βαλκάνια). Το κράτος τότε θα μείνει με ένα μεγάλο μείον στα έσοδα και χωρίς πλέον αφορμή για περαιτέρω φορολόγηση των μισθωτών, συνταξιούχων και μικρών επιχειρήσεων, αφού υποτίθεται ότι δεν θα υπάρχει πλέον φοροδιαφυγή.

    Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Έλληνας έχει συνηθίσει στην "επίκτητη" ψυχολογία του θύματος και του ενόχου, ότι δηλαδή δίκιο έχουν και μας τα παίρνουν όπου μπορούν γιατί και εμείς το ίδιο κάνουμε στους διπλανούς μας. Η συλλογική "ευθύνη" δικαιολογεί υποσυνείδητα την συλλογική "τιμωρία". Η ψυχολογία της συνενοχής είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κοινωνική αγανάκτηση.

    ReplyDelete
  12. Μια πληροφορία-λίγο αργοπορημένη-που ζητά επιβεβαίωση,αν και είμαι 99% σίγουρος οτι ισχύει:
    Τί έχετε ακούσει για τα 15! χρόνια (1993-2008) αναδρομικά σε ασφάλιση των αγροφυλάκων; Γνωρίζω άτομο που σε 1 χρόνο απο την πρόσληψη του σαν αγροφύλακας βγαίνει σε σύνταξη(!!)με τιμές.
    Πόσο στοίχισε αυτό κύριε υπουργέ;

    ReplyDelete
  13. @ zeit θα το ψάξουμε

    ReplyDelete
  14. To asteiaki tis imeras:

    "Κατετέθη το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ"

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=933548&lngDtrID=244

    Piksame sta nomosxedia kai tis tropologies pia.

    ReplyDelete
  15. παιδια οσο και να σπατε τα δαχτυλα σας στο πληκτρολογιο παλι θα εφαρμοστει ο νομος της σιωπης απο τον ελληνικο λαο διοτι ενα κοματι αυτου που περιμενει πως και πως μια θεση στο δημοσιο θα βγαλει το σκασμο και θα τα πληρωσουμε και αυτο ειναι..οπως παντα ετσι και τωρα "σκασε και πληρωνε"..δεν φταιει κανεις φταιμε εμεις οι ιδιοι που συνεχιζουμε και ψηφιζουμε ανικανους επαγγελματιες πολιτικους. σαν να λεμε οτι ενα μαγαζι κανει χαλια καφε και εμεις εκει σαν τα προβατα παμε λες και δεν εχει παρακατω καφετερια!
    αυτα ειναι μετρα σπασμωδικα που δειχνουν την ορατη μερια του παγοβουνου.να βγαλουν 1000 ευρω τωρα και οταν χασουν την κυβερνηση να ερθει αλλη που θα αρχισει και εκεινη τα ιδια "αναλαβαμε ενα χαος απο την προηγουμενη κυβερνηση" θα φαμε ακομα 4 χρονια πιπιλα αυτη τη κοτσανα και ακομα 4 να φανε και να πιουνε και ουτω καθεξης..δεν γινεται να φυγουν μεταναστες 5.000.000 ελληνες και να μηνστελνουν φραγκο κατω στην ελλαδα?να δω τι θα κανουν και απο που θα τα παρουν τα λεφτα

    ReplyDelete
  16. Loipon me ola auta ti prepei na kanoume??Mhpws na metanasteusoume??

    ReplyDelete
  17. Δηλαδή με όλα αυτά τι πρέπει να κάνουμε; Να μεταναστεύσουμε;

    ReplyDelete
  18. @ gina:

    A, ego to exo kanei (opos kai polloi edo mesa) edo kai 3 xronakia kai exo brei tin ygeia mou.

    ReplyDelete
  19. Bottom line is: an mporeis na fygeis, kalo tha itan na to kaneis.

    Epanalambano ena sofo comment pou erikse o lefteris sto proigoumeno post:

    "...Και τι κάθεσαι και κάνεις στην Ελλάδα... η Ελλάδα είναι σαν το Πουέρτο Ρίκο: πας για μπάνια και διακοπές. Δεν είναι για δουλειές και τέτοια.

    Σαν να πει τώρα κάποιος "θα πάω στην Καραϊβική να ανοίξω βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας". Δεν είμαστε καλά...

    Αφού Ενωμένη Ευρώπη είστε τώρα, ε, όπως μετακομίζει ο Αμερικανός από Καλιφόρνια στο Σικάγο για επαγγελματικούς λόγους, έτσι κι εσείς πρέπει να πάτε σε άλλη "πολιτεία" της Ευρώπης, να κονομήσετε κλπ κλπ.

    Η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες που ονειρεύεστε."

    ReplyDelete
  20. @ aoua

    "Bottom line is: an mporeis na fygeis, kalo tha itan na to kaneis."

    Ισοπεδωτικές απλουστεύσεις.
    Θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο το ζήτημα.

    ReplyDelete
  21. @ aoua

    Εξάλλου τα όνειρα είναι όνειρα.
    Ο καθένας έχει από μία γνώμη και ένα όνειρο.
    Πέρα από το να ονειρεύεσαι πρέπει να επικοινωνείς με την πραγματικότητα.
    Μέγαλο πρόβλημα αυτά τα όνειρα.
    Ειδικά για την πλειοψηφία των νέων στην ελλάδα σήμερα
    που μόνο ονειρεύονται και ύστερα βολεύονται σε μισές αλήθειες.
    Να ονειρεύεσαι όταν δοκιμάζεις τον εαυτό σου,
    όχι από το κρεβάτι σου κοιτώντας το ταβάνι ή
    κάνοντας με αγγαρεία και χωρίς σχέδιο δουλειές του ποδαριού.
    Όσο για τα μπάνια και τις διακοπές
    μια χαρά το βρίσκω.
    Που το πρόβλημα;
    άμα το κάνουμε ή άμα το κάναμε σωστά, μαγκιά μας.
    βιώσιμη ανάπτυξη.
    αλλά τέτοιες αφελείς θεωρίες τυρρανούν τους έλληνες που από τη δεκαετία του 80 ανησυχούν μήπως γίνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης.

    ReplyDelete
  22. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=933641&lngDtrID=244

    Τι άλλο θα δούμε.

    Η Βεφρωνία Πατριανάκου

    αλλοίωνε μέσα στη βουλή ψηφοδέλτια.

    ReplyDelete
  23. Εντάξει,να δεχτώ ότι δεν είναι νοθεία.Αλλά αυτό το βίντεο πιστεύω δείχνει ξεκάθαρα που έχουν γραμμένη τη Δημοκρατία οι αλήτες της ΟΝΝΕΔ που τα κόλπα που έμαθαν στα πανεπιστήμια τους έγιναν δεύτερη φύση.Αυτό πιστεύουν για το Κοινοβούλιο και τους θεσμούς!!Ψήφισε τώρα μαλάκα Έλληνα....

    ReplyDelete
  24. Etsi opos katantisame Lou, xilies fores stin Eyropi, akoma kai os garsoni.

    ReplyDelete
  25. Μπραβο παιδια!

    Πολυ καλο το post

    ReplyDelete
  26. @aoua:

    Bottom line is: an mporeis na fygeis, kalo tha itan na to kaneis.

    Epanalambano ena sofo comment pou erikse o lefteris sto proigoumeno post:

    "...Και τι κάθεσαι και κάνεις στην Ελλάδα... η Ελλάδα είναι σαν το Πουέρτο Ρίκο: πας για μπάνια και διακοπές. Δεν είναι για δουλειές και τέτοια...."


    Η παραίτηση είναι η εύκολη λύση. Το να φύγεις στο εξωτερικό για 2-3 χρόνια να μαζέψεις χρήματα το καταλαβαίνω, το να εγκαταλείψεις τα πάντα, σπίτι, φίλους, οικογένεια, για χάρη ενός μάτσου ΑΕΡΓΩΝ (όχι άνεργων) καλοθρεμμένων Μαυρογιαλούρων, αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    Η λύση είναι μία: τους πολεμάς όπως μπορείς, με το λόγο, με την ποιότητα της δική σου δουλειάς, με την ψήφο. Θυσιάζεις μερικές δεκαετίες καφρίλας και εκμετάλλευσης, μέχρι φύγει η μούργα που λυμαίνεται τη χώρα σήμερα σε όλα τα επίπεδα, μέχρι να αλλάξει η νοοτροπία του "κολλημένου" Έλληνα ψηφοφόρου-κορόιδου, μέχρι άνθρωποι με διαφορετική νοοτροπία να πάρουν (αργά ή γρήγορα) την κατάσταση στα χέρια τους.

    Ο καθένας αλλάζει την κατάσταση βάζοντας το δικό του μικρό λιθαράκι, ξεκινώντας φυσικά από την ψήφο του. Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, φροντίζεις να γίνεις πιο υπεύθυνος και εργατικός από το σημερινό μέσο όρο των δημόσιων υπαλλήλων. Αν είσαι έμπορος, φροντίζεις να μην εξαπατάς τους πελάτες σου. Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, φροντίζεις να μην εκμεταλλεύεσαι τη στιγμιαία ανάγκη ή την άγνοια του πελάτη σου. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και προσωπικών αρχών. Κανείς δεν στο μαθαίνει με το ζόρι, ούτε επιβάλλεται ως δια μαγείας από το κράτος.

    Μόνο έτσι τα παιδιά και τα εγγόνια μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο ως ποιότητα ζωής ΕΔΩ. Υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα από έναν καλό μισθό στο εξωτερικό.

    ReplyDelete
  27. @harris

    μωρε όλοι αγωνιζόμαστε εδώ όμως όπως είπε και καποιος σοφός "it's too much fuzz for nothing"

    Και γιά να είμαστε ρεαλιστές η θεωρία του υπεύθυνου πολίτη ξεπερνιέται από την καθημερινή μάχη της επιβίωσης (λάδωμα, γρηγορόσημα,ημι-αυθαίρετα ή πλήρως αυθαίρετα κτλ κτλ)

    Ο καταλύτης είναι πολύ απλά η φτώχεια. Τόσα χρόνια ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Τρώγαμε τις σάρκες μας.

    Τώρα που τα χρέη, τα δάνεια και οι κάρτες κυνηγάνε τους Ελληνες (και τους Ελληνάρες) θα είναι ο καταλύτης γιά να αλλάξουμε το διαγειν

    ReplyDelete
  28. Harris - esy thysiazeis ti zoi sou gia to kalo tou topou eno ego thysiazo ti zoi mou gia kalo diko mou.

    ReplyDelete
  29. Btw - oute paraitithika apo tipota oute tin eykoli lysi epsaksa. Kai stin Ellada emeina 6 xronia kai dokimasa. Osoi exoun zisei (oxi tourismo) sto eksoteriko kseroun an einai eykolo kai na kseniteyteis, kai na diekdikiseis kai na petyxeis otidipote.

    ReplyDelete
  30. @aoua:

    Harris - esy thysiazeis ti zoi sou gia to kalo tou topou eno ego thysiazo ti zoi mou gia kalo diko mou.

    Btw - oute paraitithika apo tipota oute tin eykoli lysi epsaksa. Kai stin Ellada emeina 6 xronia kai dokimasa. Osoi exoun zisei (oxi tourismo) sto eksoteriko kseroun an einai eykolo kai na kseniteyteis, kai na diekdikiseis kai na petyxeis otidipote.


    Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και ζει με αυτές, δικαίωμά του. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας εδώ μέσα έχει τη δική του προσωπική ιστορία. Το σχόλιό μου δεν ήταν ειδικά για εσένα αλλά γενικό. Όχι μόνο στο θέμα της δουλειάς και γενικά της διαβίωσης, αλλά γιατί το έχω ακούσει χιλιάδες φορές από ανθρώπους που παρατάνε σπουδές και PhD επειδή βρήκαν μπροστά τους το απαράδεκτο ελληνικό δημόσιο αντί για σωστό ακαδημαϊκό περιβάλλον και προοπτικές.

    Εγώ διάλεξα να μείνω στην Ελλάδα και για σπουδές και για δουλειά, απλά γιατί δεν δέχομαι να "εξαναγκαστώ" στην επιλογή μου από τον κάθε απατεώνα ή άσχετο (ή και τα δύο), είτε στη δουλειά είτε στο Πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να επιπλέουν πάντα οι φελλοί σε αυτή τη χώρα, υπάρχει και κόσμος που λειτουργεί και σκέφτεται αλλιώς σε όλους τους χώρους, και ας μη φαίνεται σε κανένα παράθυρο στην TV.

    Δεν νιώθω ότι "θυσιάζομαι" για κάποιον ή κάτι, απλά σταθμίζω τις επιλογές και κάνω αυτό που θεωρώ σημαντικό και σωστό, αδιαφορώντας (κατά το δυνατό) για όσους με εμποδίζουν να το χαρώ. Πάντως είμαι εντελώς αντίθετος με τη νοοτροπία του "...ας περνάω εγώ καλά και οι υπόλοιποι ας κόψουν το σβέρκο τους..." - είναι μόνο για το δελτίο ειδήσεων του Star και τα περιοδικά τύπου Ciao (σχόλιο και πάλι όχι προσωπικό για εσένα).

    ReplyDelete
  31. Μια χαρά το δουλεύει το σύστημα η Ν.Δ.
    Σχετικά με τη νοθεία εννοώ.Καιρό είχα να δω και να θυμιθώ ¨τισημαίνει δεξιά¨ όπως έλεγε και ο πατέρας.....

    ReplyDelete
  32. παιδιά στην Ευρώπη ζούμε γειτονιά είναι πλέον κι ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Αυτό δεν είναι κακό είναι πολύ θετικό κατά την άποψή μου. το θέμα δεν είναι αν κάποιος θα δώσει τη μάχη εντός ή εκτός το θέμα είναι δε θέλουν όλοι να φύγουν όπως πολλοί δε θέλουν να μείνουν. Για πολλούς λόγους η πλειοψηφία θέλει να μείνει στην Ελλάδα και να δουλέψει εδώ οπότε ας προσπαθήσει ο καθένας όσο μπορεί κι όσο μπορεί μέσα από τη συλλογική δράση να βελτιώσει την εδώ εργασιακή πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  33. καλός ο Σωτήρης στο ΣΚΑΙ

    ReplyDelete
  34. φέτος θα κάνουμε πρωτομαγιά τον Οκτώβρη!!!!

    ReplyDelete
  35. Κ-Α-Ρ-Α-Μ-Α-Ν-Λ-Η-Σ!!!!!!!!!!!!!
    Α-Λ-Ο-Γ-Ο-Σ-Κ-Ο-Υ-Φ-Η-Σ!!!!!!
    Π-Ε-Τ-Ρ-Α-Λ-Ι-Α!!!!!!
    Φ-Ω-Λ-Ι-Α-Σ!!!!!!
    Σ-Ο-Υ-Φ-Λ-Ι-Α-Σ!!!!!!

    Οι επαν-ιδρυτές του κράτους!!!!!!

    ReplyDelete
  36. .....ελπίζω να μην παρεξηγηθώ από τις υπόλοιπους.....αλλά οι συντελεστές της παράστασης είναι πάρα πολλοί και σίγουρα θα ξεχνάω αρκετούς....
    η χημεία είναι πολύ καλή...
    η ατμόσφαιρα στα καμαρίνια είναι υπέροχη......
    .......

    ReplyDelete
  37. KAI ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ!!!!!

    ReplyDelete
  38. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟ.

    ReplyDelete
  39. don said:
    "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟ."


    Mono ligo kairo ksapostainei...

    ReplyDelete
  40. Diabasa to ar8ro kai meta etsi gia na syfiliasto pio poly phga na do thn fatsa tou Pro8ypourgou mas sto site ths kybernhseos, diabasa to CV tou kai meta eida kai to biografiko ths gynaikas tou. Ekei kapou leei oti exei dhmosieusei polla paper etc. Meta gia na to epalh8euso phga sto google scholar kai ebala to onoma Pazaiti. Loipon exei 3 papers, apo ta opoia ta 2 mantepste pios synhpografei? H kyria Guiba-Tziampiri, nai auth pou tis edose to didaktoriko. Malista.
    Diabazo kai to CV tou Kostaki, to palikari exei skoto8ei sthn douleia, 5 xronia ekane leei practice thn dikhgorikh (ksyno ta arxidia mou me kasma diladi) kai parallhla htan kai ar8rografos se efhmerida (skistike to paidi). Ta ypoloipa xronia komatoskylo.

    ReplyDelete
  41. Tι την ψαχνεται παιδια, εδω εχουμε μπλεξει πολυ ασχημα. Δεν φτανει που ειναι αχρηστοι, ειναι και αχορταγα λαμογια (ενθεν και ενθεν). Και αυτο ειναι το χειροτερο, δεν φαινεται απο πουθενα φως.

    ReplyDelete
  42. Είναι απλά τα πράματα, πρέπει να πληρώσουμε φόρους, για τις μίζες και το ατελίωτο φαγοπότι τους.

    Από κει και πέρα το μαύρο χρήμα το βρίσκεις, όχι από το να ελέγχεις το πόσα παίρνει κάποιος, αλλά από το πόσα ξοδεύει (βλ. πως έπιασαν τον Παλαιοκώστα).

    Η χρήση πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα δεν είναι δείγμα πλουτισμού, αλλά φτώχειας.

    Απλά μέτρα:
    1. Φορολόγηση της εκκλησίας, όπως φορολογούνται ΟΛΟΙ. (μάλιστα αυτό δε θα έχει και πολιτικό κόστος)
    2. Όποιος είναι στο αφορολόγητο, να μη μπορεί να πάρει δάνειο έστω και 100€ από τράπεζα και να εκδώσει επιταγή. (αυτό θα σώσει και κόσμο από τις τράπεζες και τις ακάλυπτες επιταγές)
    3. Φοροαπαλαγή για ένα χρόνο, όποιου καταγγείλει, γιατρό που ζητάει φακελάκι, επαγγελματία που ζητάει μαύρα, δημόσιο υπάλληλο να λαδώνετε, μποζουκομάγαζο κτλ. Σε αυτούς που πιάνουν, αφαίρεση επαγγελματικής άδειας, απόλυσης, ακόμα και φυλάκισης, αν είναι δημόσιος υπάλληλος.
    4. Ένας συντελεστής φορολόγησης για όλους. Πως αλλιώς θα δηλώσω ότι παίρνω πάνω από 30000€ αν φορολογηθώ με 40%. θα δηλώσω 29999€ (σημ. δεν ξέρω ποια είναι τα πραγματικά όρια αλλαγής συντελεστή)
    5. Κανένα "αφεντικό" να μη μπορεί να δηλώνει ότι παίρνει λιγότερα από τον πιο υψηλόμισθο υπάλληλό του. (Έλεος)
    6. Να μη θεωρούνται έξοδα εταιρίας, leasing αυτοκινήτων πάνω από 1600cc (με εξέρεση τα τρακτέρ και τα φορτηγά) έχουμε πήξει στα τζιπ με εταιρικό leasing.

    Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να σκεφτείτε πολύ περισσότερα.

    ReplyDelete