Στις 15 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας – Eurofound – επισκέφτηκε την Ελλάδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήγαγε με αντικείμενο τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσουν. Αντιθέτως, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό για το οποίο φωνάζουμε τόσο καιρό. Ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι προβληματική σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Οι Έλληνες εργάζονται πολλές ώρες, εντατικά, συχνά σε δύο δουλειές, πολλές φορές χωρίς σύμβαση, ενώ το λεγόμενο flex time, δηλ. η δυνατότητα να καθορίσουν οι ίδιοι το ωράριό τους αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.
Συγκεκριμένα:
* οι Έλληνες απασχολούνται κατά μέσο όρο 45,4 ώρες τη βδομάδα σε σύγκριση με 38,4 ώρες στην ΕΕ-27 και 37,4 ώρες στην ΕΕ-25 (χωρίς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία).
* 10,1% των εργαζομένων κάνει δεύτερη δουλειά, έναντι 6% στην ΕΕ-27 και 5,9% στην ΕΕ-25
* 25% των εργαζομένων περίπου εργάζεται χωρίς σύμβαση εργασίας, έναντι 7% στην ΕΕ-27
* ένα τέταρτο περίπου των εργαζομένων (25,9%) κάνει υπερωριακή εργασία περισσότερες από 5 φορές το μήνα τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ-27 είναι 16,9 και στην ΕΕ-25 15,1%.
* πάνω από το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι το ωράριο του καθορίζεται αυστηρά από την επιχείρηση στην οποία δουλεύει, χωρίς δυνατότητα αλλαγών, τη στιγμή που το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό κυμαίνεται γύρω στο 64%. Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και Φινλανδία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα flex time.
* 73,3% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται με πολύ εντατικούς ρυθμούς (59,6% στην ΕΕ-27), οι οποίοι εξαρτώνται από τον προϊστάμενο ή τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης (42,4% έναντι 35,7% στην ΕΕ-27) και με αυστηρές προθεσμίες (68% έναντι 61,8 στην ΕΕ). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ρυθμός και η οργάνωση της εργασίας στην Ελλάδα τείνει να προσδιορίζεται περισσότερο ιεραρχικά και χωρίς εσωτερική συνεννόηση στη χώρα μας σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
* Ένα εξαιρετικά υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποσοστό της τάξης του 68% των εργαζομένων (30% στην ΕΕ-27) δηλώνει ότι η εργασία επηρεάζει την υγεία του, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά απουσίας από τη δουλειά δεν είναι υψηλά με μέσο όρο απουσίας για λόγους υγείας μόλις 2,8 ημέρες το χρόνο έναντι 4,6 ημερών στην ΕΕ-27.
* 22% των εργαζομένων, δηλ. ένας στους πέντε περίπου, αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν υπολογιστή τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο του ημερήσιου εργασιακού χρόνου σε αντίθεση με την ΕΕ-15 όπου το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%.
* Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μόλις 13% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν πάρει μέρος σε προγράμματα κατάρτισης, τα οποία παρέχονται και χρηματοδοτούνται από τον εργοδότη τους σε σχέση με το 26% των εργαζομένων στην ΕΕ-27 το οποίο επίσης είναι ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό.
Η εικόνα που καταγράφει η έρευνα του Eurofound, η οποία στην πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ σκληρότερη για τους εργαζόμενους νέους της γενιάς των 700 ευρώ, καταρρίπτει το μύθο τεμπελχανάδων, αραχτών και μίζερων Ελλήνων. Μάλιστα αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρά το σχεδόν άναρχο εργασιακό τοπίο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, το 60% περίπου των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο από την εργασία του, με 10% μάλιστα να δηλώνει πολύ ικανοποιημένο.
Είμαστε, ωστόσο, ακόμα πολύ μακριά στα ποσοστά ικανοποίησης των εργαζομένων απ' τη δουλειά τους σε σύγκριση με την πρωταθλήτρια Δανία της flexicurity (45% πολύ ικανοποιημένοι και 96% ικανοποιημένοι) ή τη «νέο-φιλελεύθερη» κατ' ορισμένους Αγγλία της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (40% πολύ ικανοποιημένοι, 96% ικανοποιημένοι). Από μόνη της η διαφορά δείχνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας απέχει πολύ από το να συγκρίνεται με τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα και αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί πολλοί νέοι εργάτες-γνώσης επιλέγουν και παραμένουν για δουλειά μετά τις σπουδές τους στο εξωτερικό.
Υπ' αυτές τις συνθήκες, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να διανύσουμε την απόσταση που μας αναλογεί.
Η πολιτεία κάνοντας πράξη τη στοιχειώδη ευθύνη του ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας, εκσυγχρονίζοντας τους εργασιακούς θεσμούς και ελαφρύνοντας την εργασία από φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη.
Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, όχι μόνο τηρώντας την εργατική νομοθεσία και ανταμείβοντας τον κόπο της εργασίας αλλά πρωτίστως επενδύοντας στη γνώση και την εμπειρία των ανθρώπων που απασχολούν με τη συνεχή κατάρτισή τους και όχι μόνο διά της κεκτημένης εμπειρίας, τηρώντας τις ισορροπίες προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. H αδυναμία να ρυθμίσει κανείς έστω στοιχειωδώς τη ζωή του πόσο μάλλον να έχει δικαίωμα στον ευέλικτο χρόνο (flex time) φέρνει κοπάνες και ευνοεί τις αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές.
Τέλος, όλοι εμείς πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε λογική πολίτη (citizen) που νοιάζεται για την οικονομία και προσέγγιση συνεργάτη που ενδιαφέρεται για τη δουλειά του και την επιχείρηση στην οποία δουλεύει. Η νοοτροπία του καθένα μας είναι ζήτημα προσωπικής προσπάθειας. Αντικοινωνικές και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές παραείναι εύκολο να χρεώνονται απλώς σε ένα κακό σύστημα. Είναι τελικά KAI ζήτημα προσωπικής ευσυνειδησίας η οποία σίγουρα βρίσκει πολλά προσκόμματα και ευκαιρίες για παραίτηση σε μία κοινωνία που μόλις πρόσφατα πέρασε στην ευρωπαϊκή της περίοδο. Με λίγα λόγια, ζόρικα πράγματα για όλους όσους απαιτούν ως Ευρωπαίοι και συμπεριφέρονται ως βαλκάνιοι.
...εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν...
ReplyDeleteΤο τζάμπα τέλειωσε, αλλά παρά το καλό άρθρο, δε γράφετε και κάτι για τους απογοητευτικά χαμηλούς μισθούς. Γιατί;
* Ένα εξαιρετικά υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποσοστό της τάξης του 68% των εργαζομένων (30% στην ΕΕ-27) δηλώνει ότι η εργασία επηρεάζει την υγεία του, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά απουσίας από τη δουλειά δεν είναι υψηλά με μέσο όρο απουσίας για λόγους υγείας μόλις 2,8 ημέρες το χρόνο έναντι 4,6 ημερών στην ΕΕ-27.
ReplyDeletePrecisely. MONO ένας άνθρωπος δουλεύει σκληρά, η Μαργαριτούλα. ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι τεμπελόσκυλα του καρα-καρα-κερατά εξ ου και το προϊον των Ελλήνων εργαζομένων (κατά την ΕUROSTAT), ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΩΡΩΝ, υπολείπεται του ΜΕΣΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Με άλλα το ανά ΕΡΓΑΤΟΩΡΑ ΠΡΟΪΟΝ και το PER CAPITA προϊον είναι ΜΕΙΩΜΕΝΑ.
ΟΙ Ελληνες εργαζόεμνοι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ στην ΥΓΕΙΑ τους. Η μόνη τους ΝΟΣΟΣ είναι
ΟΞΕΙΑ
+
ΥΠΟΞΕΙΑ
+
ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΤΙΣ
A ξέχασα.........
ReplyDeleteΟΠΩΣ ΚΑΙ οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, οι ΕΛΛΗΝΕΣ πάσχουν ΕΠΙΣΗΣ από ΝΟΣΗΡΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ!
AΛΛΑ εγώ δεν είμαι η διαπρεπής μαμά που ήταν σοσιαλίστρια. ΕΜΠΑΙΝΑ στο σπίτι και έβρισκα την κυρία Φωφώ την βοηθό να λούζεται εν ώρα εργασίας, της τόλεγα της μαμάς και μου απαντούσε, "ΤΙ σου φταίει η σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, σεβασμός" ΚΑΙ πήγαινε σύννεφο η εκμετάλλευση διότι η διαπρεπής μαμά ήταν αγία.
ReplyDeleteκανεις νέος των 700 δεν εργάζται πέραν του ωραρίου - τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου πείρα.
ReplyDeleteΟι >40 ώρες εργαζόμενοι έχουν πάντοτε κάποια επιπλέον κίνητρα.
@ κομφούκιε-
σκέφτηκες ποτέ ότι ένας από τους λόγους που η παραγωγικότητα είναι χαμηλή στην Ελλάδα είναι και η μη-χρήση της τεχνολογίας ?
Πχ ότι σε άλλες χώρες γίνεται ηλεκτρονικά στην Ελλάδα θέλει τουλάχιστον 1 μέρα.
@Kομφούκιος
ReplyDelete"ΟΙ Ελληνες εργαζόεμνοι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ στην ΥΓΕΙΑ τους. Η μόνη τους ΝΟΣΟΣ είναι
ΟΞΕΙΑ
+
ΥΠΟΞΕΙΑ
+
ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΤΙΣ
September 18, 2008 10:31 PM"
Και αυτό παρά του ότι έχουμε ως πρότυπο τον πιό φιλόπονο Πρωθυπουργό της Ιστορίας μας.
Μπορεί να υπήρξε διαπρεπής μπαρόβιος και καφενόβιος στα νειά τα του αλλά τώρα με ώρα Ελλάδας κοιμάται με ώρα Μανχάταν ξυπνάει.
Ολη την ώρα βασανίζεται με "το τοπίο της εργασίας στην Ελλάδα".
Προχθές,σε ομιλία του στη Λάρισα, ο Σημίτης,έσταζε μέλι για το ΓΑΠ.
ReplyDeleteVaggelas,
ReplyDeleteΗ πρότασή σου να γίνει το Κιλελέρ πρωτεύουσα της Ελλάδας με βρίσκει σύμφωνο.Αρκεί να προτείνουμε στο Κομφούκιο το ρόλο του Αντύπα.
Τais-toi Parmie!
ReplyDeleteAΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
ReplyDeleteΣτην επιβολή έκτακτου πλαφόν στα καύσιμα κίνησης, μειώνοντας τις τιμές αμόλυβδης και ντίζελ σε όλη την Ελλάδα κατά 10 λεπτά/λίτρο, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου
Ο κ. Χρυσοχοϊδης στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η τιμή της βενζίνης, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα ίδια ακριβώς επίπεδα με σήμερα, το Φλεβάρη ήταν 1,089 και τώρα είναι 1,193, δηλαδή 10,5 λεπτά παραπάνω. Τι μεσολάβησε, λοιπόν, εδώ και 7 μήνες και πωλείται η βενζίνη 11 λεπτά παραπάνω; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Δεν πρέπει να προστατεύσει τους καταναλωτές η κυβέρνηση; Γιατί, λοιπόν, αναζητά διεθνείς οίκους, ανεξάρτητους μελετητές και αναλυτές και δεν προβαίνει άμεσα, τώρα στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της βενζίνης οι οποίες θα είναι 11 λεπτά κατώτερες της τιμής που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν από λίγες μέρες; Αυτό είναι το αίτημά μας και νομίζω, ότι αυτό ανταποκρίνεται στην κοινή λογική.»
ΑΨΟΓΟΣ, ΜΙΧΑΛΗ μου, ΑΨΟΓΟΣ!!!!!!
Eίναι ΘΕΤΙΚΟΣ ο Χρυσοχοϊδης KAI εύχομαι να ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ να εστιάζει σε ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΘΟΡΥΒΟΥ τα οποία είναι
ReplyDeleteΚΟΜΒΙΚΑ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
αλλά
και στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΕΛΛΑΣ - ΕΥΡΩΠΗ - ΗΠΑ
ReplyDeleteΣΗΜΙΤΗΣ
ΣΗΜΙΤΗΣ
ΣΗΜΙΤΗΣ
και ΠΡΟΣΟΔΟΚΩΜΕΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ!!!!!!!!!!!
Εχω έτοιμα ΚΑΙ τα ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ
Τους καλούς από ΟΛΑ τα ΚΟΜΜΑΤΑ τους ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ η ΠΑΤΡΙΔΑ.
Γιά παράδειγμα, η κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ της ΝΔ είναι ΑΡΙΣΤΗ
οι κκ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ και ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ του ΠΑΣΟΚ είναι ΑΡΙΣΤΟΙ
ο κ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ του ΣΥΝ είναι ΑΡΙΣΤΟΣ
ο κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ της ΝΔ είναι ΑΡΙΣΤΟΣ
Υπάρχουν καλοί και ΠΡΕΠΕΙ να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ προς όφελος της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημσκοπήσεις ο Κωστίκας βλέπει τα οπίσθια του Γιουρίκα.Τα θαύματα όμως διαρκούν ΜΟΝΟ τρείς μέρες.Τα καταλληλότερα οπίσθια θα πάρουν το αίμα τους πίσω.
ReplyDeleteAνέκαθεν είχα πρόβλημα με άτομα ΨΗΛΑ που έχουν μικρό κεφάλι. Πέραν του ότι είναι αστείοι είναι ΚΑΙ ελαττωματικοί.
ReplyDeleteΕξ ίσου, βέβαια, έχω πρόβλημα με ΑΤΟΜΑ που το derriere τους is sweeping the floor!
KAI όχι μόνο. Αυτό το μυοπαθητικό προσωπείο, η πρησμένη μουράκλα του ΚΡΕΑΤΟΣ, μου φέρνει ναυτία!!!!!!!!!!
KAI μικρές κυβερνήσεις ΑΡΚΟΥΝ. Οι ΥΠΟΥΡΓΟΙ πρέπει να δουλεύουν 14 ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΣ την ΗΜΕΡΑ. Αν ΔΕΝ μπορούν, να ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ τους.
ReplyDeleteΔΕΝ έχει πλέον δεξιά και αριστερά. ΞΕΧΑΣΤΕ τα αυτά.
ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ και...... ΠΑΡΑΛΟΓΟ
ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ και..... ΛΑΪΚΙΣΜΟ
ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ και .... ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ
Για το υπουργείο Υγείας να προτείνεις το καταλληλότερο Οπισθιολόγο κύριο,κύριο Γιανόπουλο.Αυτόν που στο λαμπρό βιογραφικό του έχει τη φωτογράφιση της διάσημης κατσαρίδας στα μαγειρεία του Λαικού Νοσοκομείου.
ReplyDeletegm2263, κάθε θέμα με τη σειρά
ReplyDeleteser, meet the g700s. 10 ώρες μέση ημερήσια απασχόληση και on call σε περίπτωση που χρειαστεί και το σαββατοκύριακο. Άμα θες να συναντηθούμε να σου γνωρίσουμε κόσμο
κομφούκιε, sorry but you are talking shit. Το πρόβλημα της χαμηλής ωριαίας παραγωγικότητας δεν είναι πρόβλημα τεμπελιάς. Είναι έλλειμα αποδοτικότητας το οποίο με τη σειρά του αντανακλά τη χρόνια έλλειψη επενδύσεων στην παιδεία, τη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, την έρευνα, την τεχνολογία, το έλλειμμα τεχνολογικής και μη τεχνολογικής καινοτομίας κοκ. σ' αυτό έχει δίκιο ο ser με το ερώτημα που θέτει
ReplyDeleteΟ κύριος,κύριος Γιανόπουλος, όταν έγινε υπουργός Υγείας, όλη τη θητεία του τη ξόδεψε στημμένος νυχθημερόν να εξοντώσει τη κατσαρίδα,που κατα τη γνώμη του διοικούσε το ΕΣΥ επί Σημίτη.Και εκεί που την είχε εντοπίσει τον διώχνει ο Κωστίκας.Εκτοτε τα έβαλε κιαυτός με τα οπίσθια του Ευεργέτη του.Αγνώμονες που είναι μερικοί!
ReplyDeleteser, λες "οι >40 ώρες εργαζόμενοι έχουν κάποια κίνητρα". Φυσικά αν δεν κάνεις δεύτερη δουλειά πχ οικοδομή το πρωί πιτσαρία το βράδυ, ας πούμε ένα παράδειγμα από μέλος της ομάδας της g700, ή δεν κάτσεις δεκάωρο και σε καθημερινή διαθεσιμότητα, δεν πρόκειται να βγάλεις το χιλιάρικο που χρειάζεσαι για να είσαι οικονομικά αυτόνομος σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα.
ReplyDeleteτο κακό είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις με δεκάωρη απασχόληση δεν το φτάνεις ούτε το χιλιάρικο. Βλέπε πχ δημοσιογράφοι με μπλοκάκι
ReplyDeletePolitical views 'all in the mind'
ReplyDeleteScience report, BBC World Service
Link
@ parmenidis,
ReplyDeleteΑφού το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να περάσει μπροστά, όλα γίνονται. Τίποτα δεν φαίνεται τόσο απίθανο πια....
:-)
i'm a hedonist what should i vote for?
ReplyDelete... Η "φοβικότητα" και η Δεξιά. Unsurprising.
ReplyDelete@big Lebowski,
ReplyDeleteVote for Vergis...
@ Big
ReplyDeleteNot a hardcore hedonist if you are willing to spend valuable time away from your hedonistic activities to go all the way to the polling station.
Το πρόβλημα της χαμηλής ωριαίας παραγωγικότητας δεν είναι πρόβλημα τεμπελιάς. Είναι έλλειμα αποδοτικότητας το οποίο με τη σειρά του αντανακλά τη χρόνια έλλειψη επενδύσεων στην παιδεία, τη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, την έρευνα, την τεχνολογία, το έλλειμμα τεχνολογικής και μη τεχνολογικής καινοτομίας κοκ.
ReplyDeleteΤο έβαλα πάλι για να το εμπεδώσουμε καλά!
-ΓΑΠ,ο Καλυτερότερος.
ReplyDelete-2008,έτος ΓΑΠ.
you got me there ventri. does skinning up on the way to the polling station count?
ReplyDeleteΕνδιαφέροντα όλα τα αποτελέσματα, αλλά νομίζω ένας από τους σημαντικότερους δείκτες είναι ο ρυθμός και η οργάνωση της εργασίας.
ReplyDeleteΑπό αυτά τα δύο πηγάζουν πολλά από τα υπόλοιπα αποτελέσματα αλλά και αρκετά συμπεράσματα.
Το βασικότερο ίσως είναι ότι στην Ελλάδα παραμένει πάγια τακτική, της συντρηπτικής πλειοψηφίας των εργοδοτών, το micromanagement. Δηλαδή η συνεχής προσπάθεια του κάθε εργοδότη να ελέγχει, και να εμπλέκεται σε όλες σχεδόν τις διαδικασίες μίας επιχείρησης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
α) Την αδυναμία "εκμετάλευσης" γνώσεων από νέους ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν και καλύτερες απόψεις και πιο σύγχρονες νοοτροπίες ιδίως στη χρήση νέων τεχνολογιών.
β) Μία ιδιαίτερα ανελαστική ροή των διαδικασιών, που έχει ως αποτέλεσμα χάσιμο χρόνου και χρήματος.
γ) Την κακή οργάνωση που σε συνδυασμό με το β) χειροτερεύει και τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
Σίγουρα η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας είναι ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, όμως τα εσωτερικά θέματα μίας επιχείρησης ελέγχονται κυρίως από τους εργοδότες. Και αυτοί είναι στην ουσία που έχουν καθημερινή τριβή με τους εργαζόμενους.
(Ναι... Παρά τους ευσεβείς πόθους αρκετών εδώ μέσα, το συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και όχι πολιτικής χαζομάρας)
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete@ Lebowski.
ReplyDeleteApart from foot massages, no truly hedonistic activity requires the use of the hedonist’s lower extremities. Keep physical (and mental – obviously) exertion to an absolute minimum. Don’t be a flake. It takes commitment to be The Dude.
@ ellinaki
ReplyDelete(Ναι... Παρά τους ευσεβείς πόθους αρκετών εδώ μέσα, το συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και όχι πολιτικής χαζομάρας)
Εδώ θα διαφωνίσω μαζί σου. Τέτοιες νοοτροπίες ευδοκιμούν μέσα από την συντήριση συγκεκριμένων πρακτικών. Και οι πρακτικές μας ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται πάντα σε ορισμένες συνθήκες.
Αν αλλάξεις τις συνθήκες, θα αλλάξουν και οι πρακτικές αλλάζοντας στο τέλος και τις νοοτροπίες.
Ο ρόλος των πολιτικών είναι ακριβώς να επεμβαίνουν και να αλλάζουν τις (κοινωνικές) συνθήκες. Οι συνήθειες και οι νοοτροπίες μας μπορεί να υπακούουν στο νόμο της αδράνειας, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη αλλάγής στον άνθρωπο από την δύναμη της προσαρμοστικότητας.
Στο τέλος, κι αν οι συνθήκες μεταβληθούνε, όλοι αργά ή γρήγορα θα προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα και οι νοοτροπίες θα αλλάξουν.
Είναι καθαρά θέμα πολιτικών επιλογών λοιπόν.
πολλά απ' αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με την ίδια τη δόμή της οικονομίας. αφού ξέρουμε όλοι ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα αυτοαπασχόλησης και το πολύ μικρό μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης καθιστούν την αγορά εργασίας δύσβατη ζούγκλα που δύσκολα ελέγχεται επαρκώς. επίσης βάλε λίγο το προσωποπαγές πειρβάλλον και λίγο την έλλειψη συνδικαλισμού και η παραβίαση του εργατικού δικαίου στην τυπική μικρή ελληνική επιχείρηση δύσκολα αντιμετωπίζεται. Βασικά για να λέμε και την αλήθεια σκόπιμα διαωνίζεται για να επιβιώσουν οι μικροί. πρέπει να το δει κανείς κι από τις δόυ πλευρές
ReplyDelete@ vaggelas
ReplyDeleteΓενικά, τέτοιου είδους θέματα είναι αρκετά σύνθετα για να πει κάποιος ότι το 100% της ευθύνης ανήκει σε μία και μόνο πλευρά.
Συμφωνώ μαζί σου στο ότι αλλάζοντας τις συνθήκες, αλλάζουν και οι νοοτροπίες. Όμως οι συνθήκες δεν αλλάζουν ΜΟΝΟ με πολιτική βούληση.
Για παράδειγμα, αν διαβάσεις ολόκληρη την εργατική νομοθεσία θα δεις ότι σχεδόν όλες οι οικονομικές, περιβαλλοντικές, ακόμα και κοινωνικές παράμετροι, έχουν περιληφθεί. Ακόμα και στη νομοθεσία περί Ασφάλειας και Υγιεινής στην Εργασία, είμαστε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εναρμονισμένοι με την Κοινοτική Νομοθεσία. Στη συγκεκριμένη Νομοθεσία περιλαμβάνονται ακόμα και θέματα όπως το εργασιακό άγχος.
Άρα ο ρόλος της Πολιτείας να θεσπίσει μία τέτοια νομοθεσία έχει εκπληρωθεί. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σαθροί (σε αυτό θα συμφωνήσω ότι είναι θέμα πολιτικής), αλλά κυρίως η νομοθεσία ΔΕΝ εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των εργοδοτών. Ακόμα και σε επιχειρήσεις που γίνονται επιθεωρήσεις, στο τέλος ο εργοδότης δεν συμμορφώνεται απί της ουσίας.
EΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ
ReplyDeleteΠράγματι, η διατύπωσή μου ΗΤΑΝ άστοχη υπό την έννοια ότι η ΜΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΣ των Ελλήνων είναι αιτιολογικά πολυπαραγοντική:
1) επιχειρήσεις αεριτζίδικες-ποδαριού
2) επιχειρήσεις ΑΝΕΥ κεφαλαίου
3) ΥΣΤΕΡΗΣΗ παρακολούθησης και προσαρμογής στην τεχνολογική/ψηφιακή εποχή
4) Απουσία ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ-ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ
5) Απουσία ΜΑΚΡΟΠΝΟΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
6) Ανύπαρκτη ΠΑΙΔΕΙΑ
7) ΠΑΙΔΕΙΑ που δεν παρακολουθεί τις τεχνολογικές-κοινωνικές-πολιτισμικές εξελίjεις ΚΑΙ δεν λαμβάνει υπόψη τις ΑΝΑΓΚΕΣ της αγοράς όπου και όταν απαιτείται
8)Απουσία ΔΙΑ ΒΙΟΥ Παιδείας
9)Μικρές επιχειρήσεις, κυρίως μεταπρατικού χαρακτήρα
10)Απουσία του ΚΡΑΤΟΥΣ
11) ΑΙΣΧΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που δεν προστατεύει ΟΥΤΕ τον εργαζόμενο από το κακό εργοδότη
ΜΗΤΕ τον καλό εργοδότη από τον κακοπροαίρετο υπάλληλο
ΟΥΤΕ τέλος το ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
12) ΑΙΣΧΡΟ ή non-sustainable ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΛΩΝ των ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΟΘΕΝΤΩΝ
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να ΙΣΧΥΕΙ η ΑΠΟΨΗ μου ότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ από ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΤΕΜΠΕΛΙΤΙΔΑ,
αλλά, επαναλαμβάνω, η ΤΕΜΠΕΛΙΤΙΣ ΔΕΝ είναι ΜΟΝΗ υπέυθυνη γιά την τρέχουσα ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ
Για την ακρίβεια, είναι δια της ΒΙΑΣ κατά 15-20% υπεύθυνη της τραγικής κατάστασης στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
parmenides said...
ReplyDelete-ΓΑΠ,ο Καλυτερότερος.
-2008,έτος ΓΑΠ.
Eίπαμε και ξανάπαμε
ΑΛΛΑ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ ΜΗΤΗΡ ΠΑΘΗΣΕΩΣ
το ΠΑΙΝΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ
ΠΑΘΗΣΕΩΣ-> ΜΑΘΗΣΕΩΣ
ReplyDeleteχαχαχαχαχαχαχαχα
BUSINESS-LIKE
ReplyDeleteΤελευταίως, οι τιμές πήγαν στα ύψη. Λέω, "Κομφούκιε συγκεντρώσου, πρέπει να αυξήσεις κι άλλο την αγοραστική αξία του χρήματός σου - ακούς εκεί να μου θέλει $ 3.500 δολλάρια per trip η Air France και όλοι αυτοί οι γυφτολαλιώτες που δεν μπορούν να μιλήσουν καν την μητρική τους γλώσσα".
Τέλος πάντων, τηλεφωνώ στην Τurk Hava Yollari που από πρόπερσι έχει καταταγεί στις αεροπορικές εταιρείες 4 ΑΣΤΕΡΩΝ [ΜΕΙΖΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ].
Λέω "Κάνω shopping καθότι ταξιδεύω 6-7 φορές το χρόνο από Αθήνα προς και από ΝΥC στην Διακεκριμένη Θέση, αλλά έχω πρόβλημα καθότι θα έχω 12 ώρες lay-over με διανυκτέρευση Εις Την Πόλη"
ΚΑΙ προς έκπληξή μου, μου απάντησαν, "Εχουμε courtesy overnight Hotel Accommodation και courtesy to/from hotel taxi transfer"
"TI μου λέτε;" της λέω, "δηλαδή μπορώ να μείνω και στο Pera Palace καθότι μου αρέσει η ιστορία;"
"NAI" μου λέει "και θα σας δώσουμε και dinner vouchers, έχει και γαλλική κουζίνα το ξενοδοχείο"
Λέω, "Doner kebab σερβίρουν στο Pera Palace;"
"This goes without saying" μου απάντησε.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ, που λέτε, δλδ ΣΥΝ διανυκτέρευση στο Pera Palace, ΣΥΝ δείπνα με ΠΙΑΤΕΛΑ ΝΤΟΝΕΡ, ΣΥΝ ταξί προς, και από, ξενοδοχείο
TIMES SIX/YEAR
$ 12.600
και επαναλαμβάνω με ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ!!!!!!!!!!!
Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ΓΙΑΤΙ η Ολυμπιακή είναι ΚΛΙΝΙΚΩΣ ΝΕΚΡΗ;;
Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ υπάρχει μέλλον γιά τον Ελληνικό Τουρισμό;;;;;
Αν είχε και χανουμάκια η αγοραστική δύναμη των χρημάτων σου θα εκτιναζόταν στα ύψη.Ψάξτο λίγο.
ReplyDeleteΑρα, εσύ Κομφού, τώρα σκέφτεσαι σε ΜΑΔ(Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης).Και επειδή νόμισμα ΜΑΔ δεν υπάρχει, ανταλάσσεις τις ΜΑΔ με δολλάρια.Είναι αυτή η σκέψη του Big Mac ή κάνω λάθος;
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα έχουμε όλοι ένα τεράστιο πρόβλημα.Δεν ξέρουμε να διαχειριζόμαστε χρήματα.Μας λείπουν στοιχειώδεις χρηματοικονομικές γνώσεις.Ακόμα και ο όρος χρηματοοικονομικά δεν έχει ακόμα την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση.Θεωρείται εξωβελιστέο ανάθεμα.
Η χρηματοοικονομική επιστήμη σήμερα απασχολεί τα μεγαλύτερα μαθηματικά ταλέντα.Στην Ελλάδα έχουμε περίσσεια ανέργων Μαθηματικών.Και όμως αυτοί είναι περιζήτητοι από όλες τις υψηλές βαθμίδες της σύγχρονης οικονομίας.Οι Ινδοί σαυτό το τομέα κυριαρχούν παγκοσμίως.
Μπορούμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα στα Μαθηματικά που αποδίδουν εύκολα και γρήγορα και δεν χρειάζονται πολλές και ακριβές υλικές υποδομές όπως η Ιατρική ας πούμε,που εκπαιδεύει πανάκριβους γιατρούς για το Βρετανικό NHS.
Ως σκέψη Big Mac εννοώ μια γρήγορη, εύκολη , πρακτική και συγγριτική αξιολόγιση της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος που κατέχεις.
ReplyDeleteTα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα επι εποχής "επαράτου Πασοκ" οι Ελληνες βρεθήκαμε μπροστα στο φαινόμενο να μπαινοβγαίνουν στις τσέπες μας μεγάλα ποσά χρημάτων.Εκεί τη πατήσαμε.Κάποιοι που κατείχαν το χρηματοικονομικό know how(οι επάρατοι δεξιοί) μας τα πήρανε.Μας τα πήρανε και ως άτομα και ως χώρα.Με πολύ σοφιστικέ χρηματοοικονομικά εργαλεία που τα χειρίζονται οι λογής golden boys τις όποιες οικονομίες μας τις ρούφηξε η "κρίση" και απέδρασαν εις φορολογικούς παραδείσους "ένθα ουκ έστιν λύπη και στεναγμός".Ευτυχώς κάτι ο τουρισμός ,κάτι η Ναυτιλία,κάτι το ΕΣΠΑ και προπαντός καί πάνω απόλα το οικόπεδο-Ελλάς ,οι θεοί δηλ. της Ελλάδας,μας εξασφαλίζουν το ΕΥ ΖΕΙΝ.Οπότε τί χρείαν έχουμεν το χρηματοοικονομικώς γνώσεσθαι;
ReplyDeleteΗ γενιά των 700 ευρώ έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσηα αλλά αυτό το οφείλει στις "κρυφές επιδοτήσεις".Είναι η μεγαλύτερη διαγενεακή ανωμαλία που κρατάει τους νέους ομήρους και παγιδευμένους σε έναν αέναο εφηβισμό.Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν θέλουμε να το δούμε και το αφορίζουμε εύκολα ως μειωμένης ταξικής σημασίας, άρα μη αριστερό ,αρα διαγραμμένο απο την ατζέντα των θεμάτων του κοινωνικού διαλόγου.
ReplyDeleteTurkish censorship
ReplyDeleteΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στο POST
ReplyDeleteΤέλος, όλοι εμείς πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε λογική πολίτη (citizen) που νοιάζεται για την οικονομία και προσέγγιση συνεργάτη που ενδιαφέρεται για τη δουλειά του και την επιχείρηση στην οποία δουλεύει.
You should all develop SENSE of CIVIC EMPOWERMENT and you should all become INVOLVED and EMPOWERED CITIZENS!
ΠΩΣ σου αρέσουν τα Αγγλικά μου Parmie;
Aντε να χαθείς βρε δήθεν, γελοίε υποκείμενε.
ReplyDelete@ aoua,
ReplyDeleteThe Enemies of Reason
By Richard Dawkins
[..]There are two ways of looking at the world – through faith and superstition or through the rigours of logic, observation and evidence[..]
To "νόμισμα" μπορεί να έχει δύο όψεις, αλλά στο τέλος και οι δύο πληρώνουν το ίδιο!
To επιστημονικόν (άρα ΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟΝ) versus το "αυταπόδεικτον" που λέγαμε τις προάλλες.
ReplyDeleteΘα μπορούσαμε να πούμε ότι "Επιστημονικό είναι ό,τι το επαληθεύσιμο.Ενα επαληθεύσιμο που είναι οιονεί διαψεύσιμο".
ReplyDeleteTo λογικό δεν είναι διαψεύσιμο.Γιατί,οπως και τα μαθηματικά, στηρίζεται στην αξιωματική σκέψη,που με τη σειρά της στηρίζεται στην "αυθαίρετη απόφαση".
Από την άλλη το επιστημονικό δεν απαιτεί να είναι λογικό αλλά να είναι αληθές.
Αρα το λογικό μπορεί να ειναι η να μην είναι αληθές.
Και όταν δεν είναι αληθές έχουμε σύγκρουση της λογικής με την αλήθεια.Οπότε καταφεύγουμε στο αυταπόδεκτο και αυτονόητο που δεν είναι τίποτε περισσότερο απο μια αυθαίρετη απόφαση.Διότι υπάρχουν τόσα αυταπόδεικτα και τόσα
αυτονόητα όσοι και οι άνθρωποι.
Και τότε πώς θα συνενοηθούμε;
Οταν συμμορφονώμαστε ή υποχρεούμαστε να συμμορφωθούμε με το "αυταπόδεικτο και αυτονόητο" αυτού που βρίσκει τρόπο να το επιβάλλει στους άλλους.
Οταν συμμετέχουμε εξίσου στη διαμόρφωση του Αυταπόδεικτου και Αυτονόητου έχουμε Δημοκρατία.Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι αποχρώσεις του Ολοκληρωτισμού ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής.
Tώρα, Παρμενίδη μου, τα έκανες ολίγον insalata primavera.
ReplyDeleteΚατ' αρχήν συγχέεις το
ΟΙΟΝΕΙ -> λατινικόν QUASI, δλδ
"μοιάζω με", "σάν", "ωσάν"
με το
ΔΥΝΗΤΙΚΟΝ, ΔΥΝΗΤΙΚΩΣ [potentially], ή ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ [που λένε οι κατωτεριές Ελληνες δημοσιογράφοι και ο πιθηκίζων αστοιχείωτος Λαός],
"δυναμαι να", "μπορώ να", "δυνητικώς"
Παραδείγματος χάριν,
Τα ΟΙΟΝΕΙ ΦΙΛΟΛΑΪΚΑ μέτρα της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81, όπως οι κατά 50%, εν μιά νυκτί, αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, απεδείχθησαν ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ σε ορίζοντα χρόνου και κατέστρεψαν το ΕΘΝΟΣ.
Δηλαδή, τα μέτρα που έμοιαζαν φιλολαϊκά στα μάτια του άξεστου Λαού, κατ ουσίαν ΕΣΤΡΕΦΟΝΤΟ κατά του Λαού ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΩΣ και σήμερα πληρώνουμε 25% του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της χώρας γιά να ξεχρεώνουμε τα ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΡΕΗ του ΑΡΧΙΚΑΘΑΡΜΑΤΟΣ. Και όχι μόνο, διότι τα χρέη αυτά ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ το ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, δλδ το ΚΑΚΟ είναι πολλαπλασιάσθηκε ΕΚΘΕΤΙΚΑ.
Παράδειγμα του "δυνητικώς", "εν δυνάμει":
Δεδομένων των παλινωδιών του σε κρίσιμα θέματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και, συνεπώς, ΔΥΝΗΤΙΚΑ πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τροφοδοτεί τον τρέχον πολιτικόν αδιέξοδον της Ελλάδος.
AΡΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ δεν είναι ό,τι είναι οιονεί διαψεύσιμο/επαληθεύσιμο (δλδ όχι ό,τι μοιάζει να είναι διαψεύσιμο/επαληθεύσιμο), αλλά ό,τι πράγματι είναι,
[ΔΥΝΗΤΙΚΩΣ], ΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟ/ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΜΟ.
ΠΡΟΤΟΥ συνεχίσω, νομίζω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ΚΑΙ μιά άλλη σύγχυση.
ReplyDeleteΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟ δεν δηλοί κάτι που μπορεί να είναι ΨΕΜΑ (αν και μπορεί να ισχύει ΚΑΙ αυτό),
ΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟ (FALSIFIABLE] είναι ό,τι,
ΜΕΣΩ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ,
ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ επαλήθευση [VERIFICATION]/ αποδοχή[ΑCCEPTANCE]
ή
απόρριψη [REJECTION].
Νομίζω ότι βαθειά στο μυαλό σου ΣΥΓΧΕΕΙΣ το "ΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟ" με το "ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΟ", επειδή εμείς οι Ελληνες ΔΕΝ επιδιδόμαστε στην επιστημονική προσέγγιση των παρατηρήσεών μας, δλδ την, δια του πειραματισμού, απόρριψη ή επαλήθευση της ορθότητάς τους.
Ας έρθουμε στα επί μέρους.
Επιστημονικό είναι ό,τι το επαληθεύσιμο.Ενα επαληθεύσιμο που είναι οιονεί διαψεύσιμο".
Επαληθεύσιμο και διαψεύσιμο είναι ΔΥΟ πλευρές του ΑΥΤΟΥ νομίσματος. Ο,ΤΙ είναι επαληθεύσιμο είναι αυτομάτως και διαψεύσιμο. Ξανά, σε ενοχλεί η έννοια "διαψεύσιμο" επειδή στο μυαλό σου εμπεριέχει την αμφσβήτηση, άρα έχει αρνητικό "πρόσημο", so to speak.
AΛΛΑ
πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι στο επιστημονικό πειραματισμό χρησιμοποιείται η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ, η οποία έχει ως βασική αρχή την NULL HYPOTHESIS που, απλουστευτικά, σημαίνει ότι δεχόμαστε πριν αρχίσει ένα πείραμα, ότι η σχέση μεταξύ ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ είναι ΤΥΧΑΙΑ. ΟΤΑΝ, λοιπόν, τελειώσει το πείραμα, και τα αποτελέσματα είναι "θετικά", το συμπέρασμα είναι "ΑΠΟΡΡΙΠΤOYME ότι η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ/ΣΥΓΚΥΡΙΑ είναι ΤΥΧΑΙΑ [we reject the Null Hypothesis], άρα, λέμε, τα δύο γεγονότα ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ μεταξύ τους (χωρίς, btw, αυτό να δηλοί σχέση "αιτίου/αιτιατού", αλλά σχετίζονται in one way or another).
H ENNOIA, λοιπόν, "ΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟΤΗΣ", έχει την βάση της στην Στατιστική Αρχή της "ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ της ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑΣ", εξ ου και την προτιμούμε έναντι της ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
To λογικό δεν είναι διαψεύσιμο
Tout au contraire!!!!!!!!!!!!!!!
To προτεινόμενο υπό Κομφούκιου και Ατανάζ and Company ΜΙΚΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ δεν φαίνεται μόνο λογικόν (άρα ηθικόν), αλλά είναι ΕΚΘΕΤΙΚΩΣ ΛΟΓΙΚΟΝ ακριβώς επειδή είναι ΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟΝ.
Δηλαδή είναι ΕΠΙΔΕΚΤΙΚΟ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ μέσα από πειραματισμό (δικό μας) Η τον προηγηθέντα ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (άλλων) και ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ - στις ΗΠΑ, that is.
Οσοι baby boomers, στα 80ς, απέκτησαν κεφαλαιοποιητική ασφάλιση 401Κ επί πλέον της αναδιανεμητικής social security είναι σήμερα πλούσιοι, ενώ όσοι αρκέσθηκαν στην αναδιανεμητικήν έχουν εξασφαλίσει μόνο μιά σύνταξη επιβίωσης.
TO ΛΟΓΙΚΟ όχι μόνο είναι,
ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ να ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΙΜΟ, γιά να είναι λογικόν.
This is a sine qua non requisite.
Aλλιώς ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ κατασκεύασμα του ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ και της ΔΙΑΙΣΘΗΣΗΣ της ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΟΣ οικογένειας Γεννηματά και της ΠΤΕΡΟΕΣΣΑΣ οικογένειας Παπανδρέου-
ήγουν, τουτέστιν, δηλαδή
το ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ.........
τα μαθηματικά, στηρίζoνται στην αξιωματική σκέψη,που με τη σειρά της στηρίζεται στην "αυθαίρετη απόφαση".
ΣΥΧΝΑ, αυτό είναι αλήθεια, στα μαθηματικά, ΑΛΛΑ, τότε, οφείλει ο επιστήμονας, διά του μηχανισμού της κατά προσέγγιση εκτίμησης (educated guesses) να επαληθεύσει/απορρίψει την "αυθαίρετη, ή κατά λογικήν υπόθεση, διατύπωση"
Από την άλλη το επιστημονικό δεν απαιτεί να είναι λογικό αλλά να είναι αληθές.
Αρα το λογικό μπορεί να ειναι η να μην είναι αληθές.
ΔΙΑΦΩΝΩ ριζικά.
Ο,ΤΙ είναι ΛΟΓΙΚΟΝ είναι ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΗΘΙΚΟΝ και αυτομάτως ΑΛΗΘΕΣ. Mε άλλα λόγια, η ΛΟΓΙΚΗ=ΑΛΗΘΕΙΑ, αλλά η αλήθεια εμπεριέχει, και την ΛΟΓΙΚΗ, αλλά ΚΑΙ το ΠΑΡΑΛΟΓΟ.
Ο,ΤΙ, όμως, είναι ΑΛΗΘΕΣ δεν είναι απαραίτητο να είναι λογικόν, in fact, είναι ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟΝ.
Ο,ΤΙ, όμως, είναι ΑΛΗΘΕΣ δεν είναι απαραίτητο να είναι λογικόν, in fact, είναι ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟΝ.
ReplyDelete->
Ο,ΤΙ, λοιπόν, είναι ΑΛΗΘΕΣ δεν είναι απαραίτητο να είναι λογικόν, in fact, είναι ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟΝ.
@ parmenides
ReplyDeleteTα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα επι εποχής "επαράτου Πασοκ" οι Ελληνες βρεθήκαμε μπροστα στο φαινόμενο να μπαινοβγαίνουν στις τσέπες μας μεγάλα ποσά χρημάτων. Εκεί την πατήσαμε.
Το πρόβλημα είναι ότι:
1) Ο Λαός, άξεστος και αστοιχείωτος όπως ήταν και παραμένει, in fact, ήταν απροετοίμαστος γι αυτήν την αλλαγή, ΠΟΥ ΔΕΝ έπρεπε να λάβει χώρα ΧΩΡΙΣ να προηγηθεί ΜΟΡΦΩΣΗ,
2) Ο Λαός ΔΕΝ ΚΟΠΙΑΣΕ γι αυτά τα χρήματα, εξ ου ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ να τα σέβεται
3) Τα ΛΕΦΤΑ αυτά ήσαν ΔΑΝΕΙΚΑ από την υπεραξία του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ και τώρα καλούμαστε ΟΛΟΙ να τα πληρώσουμε πίσω.
Το ΑΣΤΕΙΟ και ΕΙΡΩΝΙΚΟ της υπόθεσης είναι πως εσείς οι ΝΕΟΙ,
που υπήρξατε οι ευεργετηθέντες/αποδέκτες τουλάχιστον 50-75% ΑΥΤΟΥ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ (διότι, κακοί/στραβοί, όλοι οι Ελληνες, τα όποια λεφτά αποκτούν, τα παρέχουν ΑΦΕΙΔΩΣ και ΚΥΡΙΩΣ στα παιδιά τους),
ΑΡΝΕΙΣΘΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ των ΧΡΕΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η ΑΡΧΗ, λοιπόν, course 101, θα είναι να αποκτήσετε ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ αλά Κομφού.
ReplyDeleteΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ENOΣ ΕΥΡΩ ή ΕΝΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ του Κομφού
ΙΣΟΥΤΑΙ με
1 ΕΥΡΩ του ΣΗΜΙΤΗ (εννοείται!)
5 ΕΥΡΩ της ΝΔ
7 ΕΥΡΩ της κυρίας Γεννηματά
10 ΕΥΡΩ της οικογένειας Παπανδρέου
15 ΕΥΡΩ της ΓΣΕΕ
20 ΕΥΡΩ του ΑΛΑΒΑΝΟΥ
30 ΕΥΡΩ του ΤΣΙΠΡΑ.
ΚΑΙ δεν εννοώ ούτε υπανίσσομαι ΟΤΙ είναι κλέφτες οι παραπάνω,
απλά
ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΙΚΑΝΟΙ,
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ, μα
THROUGH and THROUGH ANIKANOI !!!!!!!!!!!!!!!
Θυμάμαι, όταν ήμουν πολύ μικρός, πριν τα 10 μου χρόνια, κάθε δεύτερο καλοκαίρι πηγαίναμε στο νησί. Η θεομήτωρ με δυό παιδιά και μιά βοηθό, η Μάρω με ένα παιδί και μιά βοηθό, άρα υπήρχε, όσον αφορά στον αριθμό προσώπων, σχέση 4: 3.
Τέλος πάντων, έφθανε ο Σεπτέμβρης και ετοιμαζόμασταν για επιστροφή στας Αθήνας. ΕΚΑΝΑΝ απολογισμό οι αδελφές Τατά και θυμάμαι πως ενώ είχαμε φάει σχεδόν τα ίδια πράγματα ή βιώσει τις ίδιες πολυτέλειες, η σχέση ΕΞΟΔΩΝ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ : ΜΑΡΩΣ, αντί 4: 3, ήταν ΠΑΝΤΑ 6-8 : 3
με άλλα λόγια, ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΩΣ, στον ΑΥΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟ (!!!!)
η κάθε ΔΡΑΧΜΗ της Μάρως ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ με 1.5-2 ΔΡΑΧΜΕΣ της θεομήτορος.
Αυριο, Parmie, θα μελετήσουμε τις ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ vis a vis στο XΡΟΝΟ και ΤΟΠΟ (arbitrage).
Καλή σου νύχτα καλέ μου φίλε.
" Κομφούκιος said...
ReplyDeleteΗ ΑΡΧΗ, λοιπόν, course 101, θα είναι να αποκτήσετε ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ αλά Κομφού.
Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ENOΣ ΕΥΡΩ ή ΕΝΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ του Κομφού
ΙΣΟΥΤΑΙ με
1 ΕΥΡΩ του ΣΗΜΙΤΗ (εννοείται!)
5 ΕΥΡΩ της ΝΔ
7 ΕΥΡΩ της κυρίας Γεννηματά
10 ΕΥΡΩ της οικογένειας Παπανδρέου
15 ΕΥΡΩ της ΓΣΕΕ
20 ΕΥΡΩ του ΑΛΑΒΑΝΟΥ
30 ΕΥΡΩ του ΤΣΙΠΡΑ."
------------------------
ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ
"3,5 ΔΙΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ"
ReplyDeleteΕΘΝΟΣ 21-09-08
Αυτό είναι που αλλοτριώνει συνειδήσεις και αυτή η κραιπάλη είναι που αυξάνει το πληθωρισμό των φτωχών και μειώνει την αγοραστική δύναμη των μεσαίων.
1,6 δισ. θα κοστίσει μόνο η "εθελουσία" της Ολυμπιακής,κατά δήλωση Χατζηδάκη.
Οι γαλαντόμοι είναι εντός των τοιχών του Μαξίμου.Είναι φοβερό το πως δεν έχουν καθόλου αίσθηση των οικονομικών μεγεθών.
Tότε εγώ γιατί να πληρώνω φόρους;
Αυτό είναι που βασανίζει τον Ελληνα ένα βήμα πρίν βγεί στη παρανομία.
ATYΧΩΣ, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ και ο ΟΣΕ είναι οι ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ-θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ του φασίστα, petty τυράννου λαλιώτη, ο οποίος πρέπει να στηθεί στον τοίχο ή δικαιότερα να κρεμασθεί στην Πλατεία Συντάγματος ανάποδα, ντροπιασμένος όπως ο Μussolini στην Piazzale Loreto.
ReplyDeleteΣτον ΟΣΕ υπάρχουν 300% ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ. Παρά ταύτα, και τραγικά, υπάρχουν ελλείμματα ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!!!!!!!!!!!! διότι ο μικρο-φασίστας αυτός προσελάμβανε αφειδώς άτομα με γνώσεις Γυμνασίου-Δημοτικού. Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευθέντα στοιχεία ΜΟΝΟ 3% των υπαλλήλων του ΟΣΕ έχουν ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΙ-ΑΕΙ!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ είναι ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ, σταγών εν τω ωκεανώ, δίπλα στον ΟΣΕ.
Nα το ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ καλά ΕΣΕΙΣ οι ΝΕΟΙ. Θα ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ στις ΠΛΑΤΕΣ σας τα OIKONOMIKA BAΡΗ των ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ του ΠΑΣΟΚ μέχρι να ΑΦΗΣΕΤΕ την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΝΟΗ σας.
ReplyDeleteΕΔΩ έχουμε ΕΘΝΙΚΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΝ μεγαλύτερη της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ!!!!!
"Εξεστιν Κομφουκίω ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΝ"
ReplyDeleteΣυνέχισέ το.Είναι μεγάλη προσφορά στο Πασοκ και στο Γιώργο. Οι Ελληνες εκτιμούν την ευπρέπειά του και τη σοβαρότητά του.
Τέσσερες δημοσκοπήσεις σήμερα το καταγράφουν πανηγυρικά.
Γυρίζουν τη πλάτη στο Καταλληλότερο μπουρδολόγο.
2008,έτος ΓΑΠ.
"Οι Ελληνες εκτιμούν την ευπρέπειά του και τη σοβαρότητά του."
ReplyDeleteΑπορώ γιατί δεν τον εκτίμησαν στις προηγούμενες εκλογές/δημοσκοπήσεις. Έγινε μήπως κανένα θαύμα και ανέβηκε κατακόρυφα το επίπεδο του μέσου Έλληνα πολίτη εν μία νυκτί?
Το ΑΜΕΤΡΟ-ΕΙΠΕΙΝ παράγει τα αντίθετα αποτελέσματα.Εκτός εάν αυτό επιδιώκεις.
ReplyDeleteΕίναι η λεγόμενη Αρχή της ετερογονίας των σκοπών που ισχύει απαράβατα στη περίπτωσή του ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ των επιχειρημάτων σου.
@aoua
ReplyDelete"Έγινε μήπως κανένα θαύμα και ανέβηκε κατακόρυφα το επίπεδο του μέσου Έλληνα πολίτη εν μία νυκτί?
September 21, 2008 12:27 PM"
"Τίποτε δεν έγινε εν μιά νυκτί".Είναι κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται χρόνια.Τώρα ωρίμασε η εξωτερίκευσή τους.Οι Ελληνες μπορεί να κατηγορηθούν για πολλά αλλά έχουν πολιτική σκέψη και στάση που σπάνια τη συναντάς σε άλλους λαούς.
Ασχετο αλλα ισως χρησιμο για καποιους:
ReplyDeleteΔωρεαν μαθηματα computer science and engineering απο το Stanford στο internet:
link
Λοιπόν, γιά να τελειώνει αυτή συζήτηση. ΑΜΦΟΤΕΡΑ τα ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ είναι ΑΙΣΧΡΑ.
ReplyDeleteΑΥΤΟ είναι γνωστό τοις πάσιν εξ ου ΚΑΙ τα ποσοστά τους είναι στο ΝΑΔΙΡ αυτών που ιστορικά αποσπούν η Συντηρητική και η Δημοκρατική Παράταξη στην Ελλάδα από Εμφυλίου και ΕΝΤΕΥΘΕΝ.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ στο παρελθόν, έπεσε οιονδήποτε από τα ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ σε ποσοστό κάτω του 33%.
Δηλαδή, ιστορικά στην Ελλάδα, έχουμε περίπου 33-35% του εκλογικού σώματος που ψηφίζει ΔΕΞΙΑ ο κόσμος να χαλάσει, και έχουμε ΙΣΟΝ, περίπου, ποσοστόν που ψηφίζει ΚΕΝΤΡΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ, επίσης ο κόσμος να χαλάσει.
ΚΑΙ, όμως, γιά πρώτη φορά, αμφότερα τα ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ έχουν υποχωρήσει ΚΑΤΩ του 30%.
Η δε πρόσκαιρη υπεροχή του κ. Παπανδρέου και του Κόμματός του είναι by default on the part of ND, δλδ ΔΕΝ ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ, αλλά υποχώρησε η ΝΔ έτσι, ώστε να έρχεται, προς στιγμήν, πρώτο Κόμμα.
ΑΥΤΑ είναι δημοσκοπικά ABC.
Η πρόσκαιρη δε υπεροχή του κ. Παπανδρέου έχει τόση βαρύτητα όση και η δίκην διάττοντος αστέρος ΔΙΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ του ΣΥΝ που ξεφούσκωσε ΗΔΗ και υπεχώρησε ΚΑΤΩ του 10% και η οποία
ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ σε επάνοδο ψηφοφόρων από ΣΥΝ στο ΠΑΣΟΚ, διότι το τελευταίο βελτίωσε την εικόνα του
ΑΛΛΑ
διότι ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ο ΚΟΣΜΟΣ ότι ο ΤΣΙΠΡΑΣ είναι ΝΟΥΜΕΡΟ
και μάλιστα ΝΟΥΜΕΡΟ ΟΛΚΗΣ!!!!!!!!
Με άλλα λόγια, ο ΤΣΙΠΡΑΣ είναι περισσότερο ΝΟΥΜΕΡΟ από τον Παπανδρέου, αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ο Παπανδρέου δεν εξακολουθεί να είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ.
Προς Μ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ReplyDeleteΜιχάλη μου, η σημερινή σου συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ είναι from top to bottom, through and through ΒΛΑΚΕΙΕΣ!!!!!!!!!!!!
Ασε τους νεόπλουτους. ΔΟΥΛΕΙΑ σου ΕΣΕΝΑ, και γι αυτό σ' έβγαλε ο ΛΑΟΣ, είναι:
1. Να πιάσεις και να συμμαζέψεις τον ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΕΦΟΡΙΑΚΟ
2. Να πιάσεις και να συμμαζέψεις τον ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟ
3. Να πιάσεις και να συμμαζέψεις τον ΤΡΑΜΠΟΥΚΟ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ
4. Να πιάσεις και να συμμαζέψεις τον ΤΡΑΜΠΟΥΚΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ με τον ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΣΙΓΑΣΤΗΡΑ που κάνει σούζες στην Πλατεία Ρηγίλλησ στις 4 το ΧΑΡΑΜΑ
5. Να πιάσεις και να συμμαζέψεις τους ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ που τους ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ!!!!!
ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΑΡΘΕΙΣ στο ΥΨΟΣ των ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ. Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KAI EKEI ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ
ReplyDeleteΗΓΕΤΗΣ είναι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ που ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ και ΣΑΦΗ ΣΤΑΣΗ
σε ΘΕΜΑΤΑ με ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ!!!!
To σημερινό σου άρθρο, λοιπόν, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ είναι ΕΜΕΤΙΚΟ.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤο τεράστιο πρόβλημα της "αφθονίας" χρημάτων δεν είναι πρόβλημα αμιγώς ελληνικό. Όπως πολύ ωραία περιγράψατε τον HOMO CONSUMUS, τα τελευταία 17 χρόνια περίπου, από την αρχή της χρυσής δεκαετίας του Γκρίνσπαν στις ΗΠΑ, αυτό το μοντέλο ανθρώπου έγινε κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας. Τις δεκαετίες του ‘70 και ‘80 που σημάδεψαν την αρχή της απορρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος (deregulation και liberalization), το καταναλωτικό δαιμόνιο περιορίστηκε σε εθνικό επίπεδο, με τα δημοσιονομικά οικονομικά χωρών να παραπέουν, την παραγωγική βάση εθνικών οικονομιών να καταστρέφεται και τον πλούτο τους να εξανεμίζεται. Ήταν η αποκορύφωση του κρατικού δανεισμού από το μέλλον. Η “εξυγίανση” τότε ήρθε για να διασώσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα το οποίο ήδη αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της πιστωτικής ανάπτυξης της Δύσης. Κάποτε έφτανε να τυπώσεις μερικά δις δολάρια για να αυξήσεις τη ρευστότητα του συστήματος, καθώς ο κρατικός δανεισμός γινότανε κατά βάση σε US$. Μετά την πρώτη "εξυγίανση" του συστήματος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά το καταναλωτικό δαιμόνιο πέρασε σε ατομικό επίπεδο. Ο δανεισμός έγινε ακόμα πιο πολύπλοκος και ποικιλόμορφος σε συνάλλαγμα και σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο δανεισμός επεκτάθηκε κι από κρατικός έγινε ατομικός. Η αφθονία χρήματος ήταν μια αυταπάτη και δημιουργήσε μια πρωτοφανή αναδιανομή πόρων από πολλούς στους λίγους, κι από τις μελλοντικές γενιές στις νυν.
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα μπορεί σίγουρα να ήμασταν ακόμα πιο αμαθείς. Σε άλλες χώρες που πρώτες αγκάλιασαν το άνοιγμα των αγορών και την απορρύθμιση του συστήματος, φαίνεται να είναι η εμπειρία των πολιτών να διαχειρίζονται το χρήμα, κι όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό, που τις προστάτεψε από τη λησταρχική αναδιανομή πόρων. Στις σκανδιναβικές χώρες, ταυτόχρονα με την απορρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, ακολούθησε και μια σειρά ρυθμίσεων που θα διασφάλιζαν την υγεία της παραγωγικής βάσης των χωρών αυτών, όπως επίσης και την σταθερότητα του δημοσιονομικού πλαισίου λειτουργίας των οικονομιών τους. Κάνανε τα εξής. (1) Στροφή προς την παγκόσμια αγορά. Τα σκανδιναβικά προϊόντα και υπηρεσίες γίνανε εξαγώγιμα και τα πλέον ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, καλύπτοντας πλέον πάνω από το 3% των παγκόσμιων εξαγωγών (για πληθυσμό 10 εκ. ατόμων), δημιουργώντας ένα σταθερό θετικό εμπορικό ισοζύγιο και με το καλάθι των εισαγωγών να αποτελείται κατά βάση από υλικά και τεχνολογίες που συμβάλουν στην παραγωγική διαδικασία (έναντι non-durable καταναλωτικών αγαθών). (2) στήριξη της αγροτικής οικονομίας. (3) μακρόχρονος σχεδιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού σε συνδυασμό με στοχευμένη φορολογική πολιτική και ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Πάνω απ’ όλα, ισχυρό κράτος που εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική δημόσιων αγαθών κι υπηρεσιών. Όλα τα παραπάνω μέτρα λειτούργησαν ως δικλείδες ασφαλείας για τους πολίτες των χωρών αυτών.
Το μεγάλο βήμα στην Ελλάδα επιτεύχθηκε με την ένταξη στην ΕΕ και κυρίως στην ΟΝΕ. Δεν ήταν όμως αρκετή η χρήση του αυτόματου πιλότου, και η αποτυχία στα παραπάνω σημεία που καθόρισαν την επιτυχία άλλων χωρών, έχει πλέον εμφανή αποτελέσματα. Αν δεν ενισχύσουμε την παραγωγική βάση της χώρας (κι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές), το πρόβλημα του εισοδήματος, της αναδιανομής πόρων και της εργασίας δεν πρόκειται να επιλυθούν. Αν δεν θεσπίσουμε συγκεκριμένο μακρόχρονο πλαίσιο διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της χώρας, θα απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το σύμφωνο μακροοικονομικής σταθερότητας της ΕΕ. Αν δεν ενισχύσουμε την Ευρώπη στην προσπάθεια ρύθμισης των χρηματοοικονομικών αγορών, το ηθικό δίλημμα με τα κακά παιδιά του τραπεζικού συστήματος και την αναδιανομή των πόρων θα επαναλαμβάνεται εις βάρος οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Τέλος, θωρώ ότι πρέπει να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μάθημα διαχείρισης ατομικού χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου (Personal Finance Management). Είναι σχεδόν αδύνατο να επιπλεύσεις για πολύ στο νερό αν δεν μάθεις πρώτα πώς να κολυμπάς.
@ellinaki
ReplyDelete100% εύστοχος! Οπως πάντα.
@G700
καλό θα είναι να κάνουμε ένα διαχωρισμό ώστε να ξέρουμε σε ποιό επίπεδο προσόντων αναφερόμαστε
Αν μιλάμε γενικώς, τότε ας θέσουμε και το κριτήριο της προοπτικής.
Διότι το δίπτυχο "οικοδομή-πιτσαρία" δεν ειναι χαρακτηριστικό
@parmenides:
ReplyDelete2008,έτος ΓΑΠ.
Το γεγονός φαίνεται να το αντιλαμβάνεται μέχρι και ο γνωστός μεγαλο-δημοσιογράφος του Βήματος/Mega! Με έκπληξη παρατηρώ οτι περιόρισε τα υποτιμητικά σχόλια που συνήθιζε. Στοιχηματίζω ότι σύντομα θα αρχίσει τις κολακείες και τις γλύκες...
O Γιώργος έγινε αποδεκτός από τη κοινωνία ως πολιτικός της ευπρέπειας και της προσωπικής εντιμότητας.Μια εντιμότητα που τη διαλαλούσαν άλλοι για τον εαυτό τους αλλά αποδείχθηκαν φαύλοι.Ο κόσμος προτιμάει το ΥΦΟΣ και ΗΘΟΣ του ΓΑΠ γιατί δεν προσποιείται το μεγάλο ηγέτη,δεν το παίζει κάν ηγέτης.Είναι ένας απλός άνθρωπος που δεν τον βασανίζουν νυχθημερόν οι επενδύσεις σε κινητά και ακίνητα.Είναι λιτός και απέριττος.
ReplyDeleteΑυτά τα απλά πράγματα εκτιμούν οι πολίτες.Και φυσικά τα Μίντια υποχρεούνται να τα εκφράσουν.Σημασία έχει ότι ο ΓΑΠ και το Πασοκ κερδίζουν συνεχώς τις καρδιές των απλών ανθρώπων και αναδεικνύονται σταθερές αξίες του πολιτικού μας συστήματος και μάλιστα της προοδευτικής του συνιστώσας.
Ο ΓΑΠ μας είχε τρομάξει με τις προδευτικές του ιδέες περισσότερο απο ότι μας είχε γοητεύσει.Τώρα βρήκε και βρίσκει συνεχώς το κατάλληλο μείγμα προδευτικότητας-συντηριτισμού που μπορεί να αντέξει και να αποδεχτεί η Ελληνική Κοινωνία.
Ερχονται αναταράξεις.Ο Γιώργος είναι έτοιμος.Εμείς;
H "γενιά των 700 ευρώ" μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που έρχονται αναδεικνύοντας συνεχώς τον ρεαλιστικό "προοδευτικό ριζοσπατισμό" ως πυρήνα παραγωγής ιδεών χρήσιμων για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων.
ReplyDeleteΚάποιοι απο τους χιλιάδες νέους φίλους του μλπόγκ μπορούν να αφήσουν για λίγο την εικονική τους ταυτότητα και με τη φυσική τους παρουσία να εκφράσουν τις θέσεις τις γ700 απο κάθε μετερίζι των κοινωνικών αγώνων.
Ο προδευτικός πολιτικός χώρος τους έχει ανάγκη.
ΜΠΟΡΕΙ να είναι ΕΤΟΙΜΟΣ
ReplyDeleteΑΛΛΑ
το ΠΑΙΝΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ
ΜΟΝΟ πάνω από το ΠΤΩΜΑ μου, είπαμε.
ΜΗΝ επανερχόμεθα στα ίδια και στα ίδια Parmie.
H ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ την ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ,
ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,
ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ.
To ΠΑΣΟΚ και η Οικογένεια ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΣ, ΗΘΙΚΩΣ και κυρίως ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΣ την
ReplyDeleteΕ Λ Λ Α Δ Α
στον ΠΑΤΟ.
ΚΑΤΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ κάθε ΑΡΧΗ και ανθρώπινη ΑΞΙΑ.
Αφιερώνω σήμερα ένα μουσικό κομμάτι αφθάστου κομψότητας και αισθητικής αρτιότητας ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ,
σύνθεση ενός ιδιοφυούς ανθρώπου
ο οποίος, πρίν πεθάνει, είπε
"Το ΠΑΣΟΚ και η ΑΥΡΙΑΝΗ είναι η ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ΧΟΥΝΤΑΣ"
Moυ είπαν πως χθές βράδυ, η Πλατεία Ρηγίλλης έλαμπε above and beyond του συνήθους - η ατμόσφαιρα ανέδιδε μιά ΑΥΡΑ.
ReplyDeleteΜΗΠΩΣ έρχεται κανείς στας Αθήνας;
Μή φύγεις ακόμα.Αυτές τις μέρες έρχεται στη Ν.Υ ο ΓΑΠ.Για να προωθήσει τα Εθνικά θέματα,που ο δικό σου τα ανέθεσε στο Τάσο, το Πούτιν,τον Κουμπάρο και τον Εφραίμ.
ReplyDeleteΘα τον συναντήσεις στο Ιδρυμα Κλίντον.Θα τα πούνε με τη Χίλαρυ,την υπουργό εξωτερικών του Ομπάμα.
Θα τον συναντήσεις στη συνάντησή του με τον Μούν,το γεν.Γραμ. του ΟΗΕ.
θα τον συναντήσεις στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,όπου θα προεδρεύει.
Θα τον συναντήσεις στη σύναξη των σωματείων της Ομογένειας.
Και άσε τον Αλλο,το δικό σου, με τις "υψηλές αισθητικές προδιαγραφές", να τρώει πέντε-πέντε τα μπιφτέκια,στη Ραφήνα, για να ρουπώσει.
ΠΑΡΟΤΙ γνωρίζεις την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφω γιά σένα,
ReplyDeleteΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ να αποκαλείς τον Καραμανλή δικό μου.
Το ΠΡΩΤΟ πράγμα που θα ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ οι ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ του ΑΙΣΧΡΟΥ ΝΟΜΟΥ περί ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ο οποίος ΕΙΣΗΧΘΗ από τους ΚΟΙΝΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ και ΑΛΛΗΛΟΥΣ και να ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ οι GANGSTERS ΕΝΟΧΛΗΤΟΙ μεταξύ μας.
ReplyDeleteΣτην ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ και ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, κάθε δεδομένο που ΣΥΝΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ, ηλίου φαεινότερο, ΠΑΥΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ να προστατεύεται από τον ΝΟΜΟ περί ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ προσωπικών δεδομένων.
ΟΠΩΣ έχει και ευρίσκεται ΑΥΤΟΣ ο ΝΟΜΟΣ στην ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι παρά νόμος προστασίας των ΠΑΣΟΚΩΝ-ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ.
erratum
ReplyDeleteοι GANGSTERS ΕΝΟΧΛΗΤΟΙ μεταξύ μας.
->
οι GANGSTERS ANΕΝΟΧΛΗΤΟΙ μεταξύ μας.
Στην οικογένειά μου ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ τα ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
ReplyDeleteκαι
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ να μας ΘΕΤΟΥΝ διλήμματα διότι είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΚΑΙ το ΚΡΕΑΣ
με την ΑΘΛΙΑ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΙ, εξ ίσου
τον ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ με το ΗΛΙΘΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ και το μικρό κεφαλάκι ΚΑΙ την ΣΥΜΜΟΡΙΑ των ΑΡΠΑΧΤΙΚΩΝ και ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ που τον περιβάλλει.
Δεν ξέρω αν αυτό εννοείς αλλά σε πληροφορώ ότι ήδη υπάρχει σε εξέλιξη αίτημα για Δημόσια Δεδομένα Δικά μας Δεδομένα από την πρωτοβουλία 4Δ την οποία υποστηρίζoυν ενεργά πολλοί ανάμεσα σε άλλους και το ΠΑΣΟΚ
ReplyDeleteΔες
Πρωτοβουλία 4Δ
Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής δραστηριότητας. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.
Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:
* Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
* Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
* Πηγές Δημόσιων Εσόδων
* Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
* Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
* Εκπαιδευτικά δεδομένα (συμμετοχή στα επίπεδα της εκπαίδευσης, απόφοιτοι ανά κλάδο, διδακτικές ώρες ανά σχολείο, στατιστικά μαθητικής απόδοσης)
* Πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα από έρευνες που διενεργούν Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και από εκείνες που διεξάγουν εταιρίες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του δημοσίου.
* Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία (αριθμός δικών, αναβολές, χρόνος μέχρι την τελεσιδικία, καταδικές-προς-αθωώσεις, αδικήματα, προφυλακίσεις, αναστολές)
* Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία (εισαγωγές, ασθένειες, πληρότητες κοινών κλινών και κλινών εντατικής θεραπείας, θνησιμότητες, διαμεταγωγές, κλήσεις ΕΚΑΒ, χρόνοι απόκρισης κλπ)
* Στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές
* Φωτογραφικά ή άλλα ιστορικά αρχεία τα οποία μπορούν να διατεθούν στο κοινό χωρίς περιορισμούς copyright.
Η διαθεσιμότητα των δεδομένων για πρόσβαση και επεξεργασία από τον καθένα, δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά συνεπάγεται σημαντικότατες ωφέλειες:
* Απαντάται με αποτελεσματικό τρόπο το αίτημα για Διαφάνεια το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας
* Διευκολύνεται και προάγεται η Έρευνα
* Δημουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και την δημιουργία υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών
* Διευκολύνεται ο έλεγχος της εξουσίας από τους πολίτες και αρχίζει να παράγεται πολιτική “από-τα-κάτω” (grassroots)
Η ευρωπαϊκή ένωση με την οδηγία της 2003/98/EC προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, και ήδη η Βρετανία δίνει το παράδειγμα με ενδιαφέρουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οδηγία:
Οι πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα είναι ένα σημαντικό πρωτεύον υλικό για προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τη σταδιακή ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών περιεχομένου. Mε την ελεύθερη διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των Δημόσιων Δεδομένων θα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες, και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” για τον εκσυχρονισμό της πληροφορικής υποδομής των δημοσίων φορέων, το αίτημα για την προσβασιμότητα και δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των Δημόσιων δεδομένων από τους πολίτες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Σας καλούμε να συνδράμετε τον στόχο αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν τα Δημόσια Δεδομένα πραγματικά Δικά μας Δεδομένα. Υπογράψτε την καμπάνια στην αντίστοιχη σελίδα.
ΥΓ: Οι bloggers που υποστηρίζουν την ιδέα του αιτήματος μπορούν ελεύθερα να αναδημοσιεύσουν το παραπάνω κείμενο
παρμιδοκομφούκιοι μπείτε να υπογράψετε κι αφήστε τα σάπια
ReplyDelete@ gμόσιος
ReplyDeleteΑΥΤΟ που λές είναι ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΚΟΜΒΙΚΟ στην ΟΜΑΛΗ λειτουργία του Κράτους ΚΑΙ την ΙΣΟΝΟΜΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ. Αυτό είναι το ΓΝΩΣΤΟΝ "RIGHT to INFORMATION ACT" που ισχύει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ με εξαίρεση φυσικά CLASSIFIED υλικό εθνικής ασφάλειας, το οποίο, όπως και στην Αγγλία δημοσιοποιείται συνήθως μετά 40-50 χρόνια.
ΑΥΤΟ στο οποίο αναφερόμουνα, όμως, είναι ο ΝΟΜΟΣ προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος ΚΑΛΥΠΤΕΙ και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, αλλά ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ με ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ την ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
MOΛΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑ
ReplyDeleteAκούς εκεί να μου θέτουν διλήμματα και να αποκαλούν "δικό μου" το κρέας!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΑΠΑΓΟΡΕΥΩ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ
Το ότι κάποιοι εδώ μέσα είναι ή τους αρέσει να είναι εντελώς θεωρητικοί,δεν μας απασχολεί,δικαίωμά τους.
ReplyDeleteΟμοίως και για τους ανά-θεωρητικούς,που κατά καιρούς αλλάζουν θεωρίες σαν τα πουκάμισα.
Αλλά τέτοιο πράγμα,πρώτη φορά κομφούκιε...
Είσαι καταπληκτικός!!!
Μπράβο gμόσιος. Στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ το θέμα ήταν η ανωνυμία στο internet, πήρε το μάτι μου ένα σχόλιο στην Ελευθεροτυπία. Έγραψα το παρακάτω σχόλιο, αλλά αποφάσισα τότε να μη το προσθέσω στα comments του blog, γιατί δεν ήθελα να αποσπάσω την προσοχή των αναγνωστών από άλλα σχόλια, πιο σχετικά, εξειδικευμένα και ενδιαφέροντα.
ReplyDeleteΦυσικά, υπογράφω κι εγώ.
"Apo th shmerinh eleu0erotupia:
Εκανε νέα κίνηση και ο μονίμως διαφωνών Τατούλης. Παρέκαμψε τον Κ. Καραμανλή, την κυβέρνηση και το κόμμα του και ζήτησε ραντεβού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του θέσει το αίτημα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή οδηγία, που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην κρατική πληροφορία.
Ane3arthta apo thn apopsh tou ka0enos gia ton Tatoulh proswpika, einai aparadekto na fobomaste mhpws xasoume to dikaioma ths anwnymias mas sto diadiktuo kai epipleon na mhn exoume akoma to dikaioma na apaitoume apo to kratos plhrofories pou aforoun emas kai auto.
Sthn Amerikh to freedom of information act efarmozetai apo to 1967. Sthn Agglia apo to 2000 leitourgei arketa ews polu kala."
Σήμερα έχουμε:
ReplyDelete1.από τη μία τον πνευματικό αυνανισμό του καραμαλή και των υπουργών(ο Θεός να τους κάνει)!!
2.από την άλλη την αυτιστική καθήλωση στην ένδοξη παρελθοντολογία για το πασοκ,
3.τέλος,κάποιους μικροαστούς που βολοδέρνουν στα μπλογκ ερωτευμένοι με το όνειρο του αυτομάτου πλουτισμού τους.
με γεια μας....
Νέο κύμα "Νεοανέργων" έρχεται τα επόμενα δύο χρόνια!!
ReplyDeleteΠρόκειται για άτομα που είναι άρτια μορφωμένα, με μεταπτυχιακά και ντοκτορά στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και θα απολυθούν από διάφορους κολοσσούς και ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα και σ όλο τον κόσμο.
Θα θυμίζει εποχή -μετά την κατάρευση του ΧΑΑ, θα είναι "εργάτες με αρμάνι" αλλά θα είναι μόνοι τους.Κρίμα γιατί τα χειρότερα έρχονται.
Δεν έχω χρόνο για το μωρό ,
ReplyDeleteγιατί πίνω μπάφους και παιζω PRO.
"Άντε θύμα άντε ψώνιο,
άντε σύμβολο αιώνιο
αν ξυπνήσεις μονομιάς
θα΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς"
Τέλος εποχής για το χρηματοοικονομικό σύστημα στις ΗΠΑ. Οι Goldan Sachs και Morgan Stanley μετατρέπονται σε Bank Holding Companies και σηματοδοτούν το τέλος των χρηματαγορών και των επενδυτικών τραπεζών. Αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο, κυρίως όσον αφορά τη βάση ρευστότητας, αλλά και δικαίωμα πλέον εξαγοράς κανονικών τραπεζών. Οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν? Αναμένεται νέα σειρά αποφάσεων για τα hedge funds. Αναμένεται κύμα νέων ταλαντούχων ανέργων που θα κατακλείσουν την παγκόσμια αγορά εργασίας, και ίσως, ένα μικρό ποσοστό αυτών, να τονώσουν τομείς της πραγματικής οικονομίας με τη δημιουργικότητα τους.
ReplyDeletehttp://www.nytimes.com/?emc=na
ReplyDelete"Κομφούκιος said...
ReplyDeleteΠΑΡΟΤΙ γνωρίζεις την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφω γιά σένα,
ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ να αποκαλείς τον Καραμανλή δικό μου.
September 22, 2008 12:38 PM"
Εκανα μια κουτσουκέλα.Ημαρτον.Δέχομαι τον λιθοβολισμό.Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω.
Το τέλος εποχής έρχεται με ένα λογαριασμό προς τους φορολογούμενους πολίτες πάνω από 1 τρις δολάρια (μόνο για τις ΗΠΑ), που ισοδυναμεί περίπου με το δημόσιο χρέος Ιταλίας και Ελλάδας.
ReplyDeleteΚαι γω υπογραφω στα 4δ. ολα στη φορα. Ποσα σαντουιτς χτυπαει ο καραμανλης τη μερα χωρις να σκασει ενω ο καημενουλης σκαει καθε μερα για τα προβληματα του πολιτη. Πως χτενιζει το μουστακι του ο γιωργακης και δε φανταζει Ιρακινος στα ματια των Δυτικων που τον καλουν στα καλυτερα παρτυ. Ποση μυωπια εχει η παπαρηγα που αν και δεν τρακαρει καθε τρεις και λιγο στα ντουβαρια, δε βλεπει τι γινεται γυρω της. Πως αεριζεται ο εγκεφαλος του αλαβανου και δεν ανεβαζει θερμοκρασια απ τις πολλες και α-θαυμασιες ιδεες του. Τι μοδατο σωβρακο φοραει ο τσιπρας που να δικιολογει τα (ακόμα) ψηλα ποσοστα του συνασπισμου. Ποσα χερια εχει ο καρατζαφερης που μπορει και κραταει τοσο κοσμο και ταυτοχρονα κραταει και το πουλι του.
ReplyDelete"τον ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟ με το ΗΛΙΘΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ και το μικρό κεφαλάκι"
ReplyDeletexaxaxaxaxaxaxaxaxa
aoua,
ReplyDeleteΕίσαι μπροστά στο καθρέπτη;
Μερικές ερωτήσεις/ παρατηρήσεις από την σύγχρονη επικαιρότητα:
ReplyDelete1./ Πώς η κυρία Πελέκη προχώρησε σε συμβόλαια χαρακτηρισμένης αρχαιολογικής περιοχής, χωρίς χαρτιά από το δασαρχείο και με δηλωθείσα αξία μικρότερη της αντικειμενικής, με βάση ποια αξία πλήρωσαν φόρο στην εφορία και πως ο υποθηκοφύλακας πραγματοποίησε την μεταγραφή και την έκδοση πιστοποιητικών???????
2./ Πως θα μπορεί ο καθένας βουλευτάκος της ΝΔ πλέον να επικαλείται την παγκόσμια ακρίβεια και διεθνή κρίση για το χάος που επικρατεί στην ελληνική αγορά, τώρα που ο κύριος Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του με τον κο. Προβόπουλο δήλωσε ότι οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος της διεθνής οικονομικής κρίσης είναι συγκριτικά ηπιότερα για την Ελλάδα???? Κι αν είναι έτσι γιατί τα ρίχνανε όλα στην διεθνή κρίση έως τώρα????
3./ Τι θα κάνει τις πλατείες του Δήμου Περιστερίου η Εκκλησία?????
...και κάτι από την διεθνή επικαιρότητα....
4./ Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποφάσισε να ενισχύσει με το 1,2-1,3 δισ δολ. τους δανειολήπτες αντί τους τραπεζίτες και να εγγυηθεί στις τράπεζες την εξυπηρέτηση των subprimes από τους δανειολήπτες αντί των εγγυήσεων που παρείσχε στους θεσμικούς και αλλήλους από τις τράπεζες?????