Monday, October 29, 2007

Millennium Generation

Ο Πίτερ Παν, άντρας ή γυναίκα, είναι εδώ και θα μείνει για πάντα. Κανείς δε θέλει να μεγαλώσει, να γεράσει, να γίνει υπεύθυνος.

Από τον Γιώργο Πανόπουλο

Αν αναρωτιέστε σε τι οφείλεται η επικράτηση της σαχλαμάρας στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αναζητείστε τις αιτίες στην ξέφρενη επιθυμία για ανευθυνότητα. Όλοι μας καλούν να εκτονωθούμε συλλογικά για να εγκαταλειφθούμε σε μια ευτυχισμένη ηλιθιότητα. Να οπισθοχωρήσουμε προς τον παλιμπαιδισμό. Να μη μεγαλώσουμε ποτέ. Και φυσικά η γενιά που μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον που απογειώνει την πλαστική ομορφιά και δικαιώνει την ελάχιστη προσπάθεια με το μεγαλύτερο κέρδος δεν βιάζεται να μεγαλώσει.

Η γενιά της δεκαετίας του 60, που με σύνθημα «μην εμπιστεύεσαι κανέναν πάνω από τριάντα χρονών» σάρωσε όλα τα ταμπού εν ονόματι της ευχαρίστησης, δεν πρόσφερε στα παιδιά κανένα όπλο πιστεύοντας ότι με το «ναι» σε όλα θα έφτιαχναν την καινούρια ευτυχισμένη ανθρωπότητα.

Αντ’ αυτού, κατάφερε να φτιάξει μια ανερμάτιστη γενιά που τείνει προς τον συντηρητισμό. Μια γενιά που θεωρεί τα πάντα κεκτημένα και όχι κατακτημένα. Μια γενιά που προσπαθεί να πείσει τους γονείς της να υπηρετήσουν τους ρόλους τους ώστε να μπορέσει να επαναστατήσει.

Στη Γαλλία, το 65% αυτών που βρίσκονται γύρω στα 25 ζουν με τους γονείς τους, αριθμός διπλάσιος απ’ αυτόν του 1975 (για την Ελλάδα θα συζητήσουμε όταν ξεπεράσει την αρχαϊκή δομή της, γιατί εδώ το να μένεις στο οικογενειακό σπίτι μέχρι τα 35 σου δεν αποτελεί είδηση).

Η δικαιολογία των νεαρών είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο είναι ελεύθεροι να εργαστούν όπου τους αρέσει ή να δουλέψουν κάπου εθελοντικά χωρίς αμοιβή. Οι κοινωνιολόγοι αναρωτιούνται για πόσο ακόμα οι αυριανοί ηγέτες θα συνεχίσουν να αρνούνται να απαγκιστρωθούν από την οικογένεια.

Ο μεγαλύτερος της γενιάς Υ (σ’ αυτήν ανήκουν οι γεννημένοι μεταξύ 1978 και 1994 που δημογραφικά αποτελούν μια γενιά 60,000,000 που είναι μεγαλύτερη από τη γενιά Χ και δεύτερη σε αριθμό γενιά στην Αμερική μετά τους baby boomers που υπολογίζονται στα 72,000,000), που θα γίνει 30 την επόμενη χρονιά, δεν έχει δουλειά ούτε παιδιά, δεν έχει καν φύγει από την παιδική του κρεβατοκάμαρα.

Τον Μάιο που πέρασε, η τράπεζα HSBC έδωσε στη δημοσιότητα μια παγκόσμια έρευνα που έκανε για το μέλλον των συνταξιούχων. Τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά: οι συνταξιούχοι γονείς δίνουν περισσότερα χρήματα στα παιδιά τους απ’ όσα τους δίνουν αυτά. Το ένα τέταρτο των baby boomers έχουν υποστηρίξει οικονομικά τα παιδιά τους μία φορά τουλάχιστον το περασμένο εξάμηνο.

Οι τοπικές έρευνες είναι ακόμα πιο συγκεκριμένες: το 28% αυτών που βρίσκονται μεταξύ 22 και 29 χρόνων βασίζονται οικονομικά αποκλειστικά στους γονείς τους. Στη Βρετανία, οι μισοί απ’ αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα τριάντα στηρίζονται στους γονείς τους για τα δάνεια που παίρνουν για ν’ αγοράσουν σπίτι, ποσοστό που έχει ανέβει κατά 10% μέσα σε μια δεκαετία. Πολλοί από τους γονείς δεν βγαίνουν καν στη σύνταξη για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μη βουλιάξουν οικονομικά.

Τα 73% των Ισπανών και τα δύο τρίτα των Αμερικανών και Καναδών αποφασίζουν ότι έχει περισσότερο νόημα να ακολουθείς τη δημιουργικότητά σου και όχι την καριέρα. Στην Ευρώπη έρευνα μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίων έδειξε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση ζωής και εργασίας και όχι οι υψηλοί μισθοί. Μια χαρά είναι αυτή η αντιμετώπιση, αλλά όχι εις βάρος της ανεξαρτησίας και της ολοκλήρωσής σου. Η μετάβαση στην ενηλικίωση δεν είναι ένα προσωρινό στάδιο πλέον αλλά συνεχίζεται και συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Δεν είναι, αν μη τι άλλο, δύσκολο να αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα με την ανευθυνότητα ενός παιδιού ενώ ταυτόχρονα έχεις πάρει δάνειο με υποθήκη του σπίτι σου;

Ο Γιώργος Πανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Paper της εφημερίδας Ημερησία του Σαββάτου στις 27-10-2007.

105 comments:

  1. Και βέβαια πάσχουν όλοι από μεταβολικό σύνδρομο(πολλά κιλά,λιπόσαρκα σώματα,κλπ,κλπ) η κάποιες από νευρογενή ανορεξία.
    Και είναι όλοι Ελληναράδες,υπερπατριώτες που υπηρέτησε η μάννα τους γι'αυτούς κλαψουρίζοντας στους διοικητές των μονάδων να μη τους βάζουν "γερμανικό νούμερο".
    Και πολλοί απ'αυτούς που ξελαρυγγιάζονται στο τραγούδι και στη τηλεόραση αλλά και αρκετοί ντοκτοράδες,που χωρίς αυτούς η επιστήμη θα ήταν στο μεσαίωνα,αρνήθηκαν επικαλούμενοι ένα σωρό εξευτελιστικούς λόγους να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους παρά του ότι είναι ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΙ.

    ReplyDelete
  2. "Δεν είναι, αν μη τι άλλο, δύσκολο να αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα με την ανευθυνότητα ενός παιδιού ενώ ταυτόχρονα έχεις πάρει δάνειο με υποθήκη του σπίτι σου;"

    Τρα-λα-λα...!
    Τρι-λι-λι...!
    Τσουπ...!!!

    Ισως η παιδικη μου αφελεια και ανευθυνοτητα να ειναι το μονο που μου εμεινε σε εναν κοσμο ζοφερο, στον οποιο δεν μπορω να αλλαξω τιποτα, κανεις δε με ρωταει για τιποτα και τα εχουν ολα και τα τρωνε για παρτη τους!

    Σπτι δεν εχω, μενω στων γονιων μου, remember??

    Let's go for a coffee, Wendy Darling...

    ReplyDelete
  3. "Η δικαιολογία των νεαρών είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο είναι ελεύθεροι να εργαστούν όπου τους αρέσει ή να δουλέψουν κάπου εθελοντικά χωρίς αμοιβή."


    Εχμμ... Εξκιουζε μουα...
    Στη Γαλλια, ο πρωτος μισθος επιτρεπει σε εναν νεο ανθρωπο να ζησει μονος του?

    Ή μηπως τα εχουν κανει και εκει μ...νι και σου λεει ο αλλος "Κατσ' καλα! ΠΟΥ πας ρε Καραμητρο??"...???

    ReplyDelete
  4. Ξέρεις τί είναι να ζείς σε ένα κόσμο των απείρων ευκαιριών και των απείρων δυνατοτήτων και σύ να το παίζεις Καραμήτρος;Τουλάχιστο βγές και τραγούδα αυτό που παιάνιζε(προσοχή στην ορθογραφία του παι-)χθές όλη η Ελλάδα.
    Περνάει το ΠΑΣΟΚ
    Της ελλάδος φρουρός
    ..................
    Και το χώρευε τσάμικο η Ντόρα(ο θηλυκός Ντορής)γιατί ο Κούβελος(ο αρσενικός Ντορής) πέτυχε οι Μεσογειακοί να γίνουν στην Ελλάδα το 2013;
    Ελλάδα σαν τον Ηλιο σου
    Ηλιος αλλού δεν λάμπει.

    ReplyDelete
  5. @ G700
    "ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ BLOG. Ο ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΆΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΒΡΙΖΕΙ ΧΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΜΙΣΗ ΤΡΙΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ."

    Πολύ σωστά, πολύ σωστά.
    Και επειδήΣ πολλοί νέοι ΚΑΙ μεσήλικες ΚΑΙ γέροι ΚΑΙ εσχατόγηροι (εξ ου, εκ παραφθοράς και το σκατόγερος) έχουν πάρει διαζύγιον από την Ελληνική γλώσσα:

    ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ= η ΨΕΥΔΗΣ κατηγορία, είδηση, πληροφορία που διασύρει ένα άτομο.

    ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ= η αμαύρωση της εικόνας κάποιου με διασπορά ειδήσεων που προσβάλλουν την εικόνα του/της.

    Το πρώτο, δλδ η συκοφαντία, εφόσον ψευδής εξ ορισμού, άρα και εσκεμμένη, είναι ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΗ και ΔΕΝ επιτρέπεται ΟΥΤΕ στο πλαίσιο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του ΛΟΓΟΥ.

    Η δυσφήμηση, από την άλλη, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΑΝΗΘΙΚΗ μόνο όταν αφορά στην διασπορά ΨΕΥΔΟΥΣ πληροφορίας, δλδ συκοφαντίας.

    Παραδείγματα:

    Το να πεις ότι η οικογένεια Παπανδρέου είναι κλέφτες, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ανακριβές [αλλού είναι το πρόβλημά τους]. Αρα, αν κάποιος κατηγορήσει τον Γιωργάκη ως κλέφτη, είναι συκοφάντης και του αμαυρίζει την εικόνα διαδίδοντας ψεύδη, ΑΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ.
    Εδώ λοιπόν έχουμε περίπτωση ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗΣ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗΣ.

    Τώρα, αν κάποιος πει: "Η κυρία Γεννηματά έχει εκπέσει ηθικώς διότι αποπειράθηκε ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ της (!!) ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ τον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ και να ΠΑΡΑΒΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, άρα ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΑΠΑΤΗ" την δυσφημεί μεν ΑΛΛΑ ΔΕΝ την συκοφαντεί, με άλλα λόγια αυτός που θα διαδώσει τα παραπάνω ΔΕΝ παραβαίνει κανένα νόμο, διότι διαδίδει την αλήθεια.

    ReplyDelete
  6. Πόσοι και πόσοι δεν κάνουν ιπποtherapy στο ιπποφορβείο του Κούβελου στο Μαρκόπουλο!
    Τη Ντόρα μια μέρα την είδε ένας επιβήτορας στο Μαρκόπουλο και άρχισε το ποδοβολητό και τα χλιμιντρίσματα.

    ReplyDelete
  7. "Ξέρεις τί είναι να ζείς σε ένα κόσμο των απείρων ευκαιριών και των απείρων δυνατοτήτων και σύ να το παίζεις Καραμήτρος;"

    Ωστε ειναι λοιπον η Γαλλια ενας κόσμος απείρων ευκαιριών και απείρων δυνατοτήτων?

    Μαλιστα. Δεν το ηξερα αλλα για να το λες, πεοφρονα, κατι θα ξερεις... Πολυ ωραια λοιπον, αν οντως ειναι ετσι η Γαλλια να πιασω να μαθω Γαλλικα και να τραβηξω προς τα 'κει, μιας και η Ελλαδα μονο αυτο που ΔΕΝ ειναι!

    Αλλα τι λεω ο Καραμητρος? Πρωτα πρεπει να μαθω Ελληνικη ορθογραφια, να, και το nickname σου, λαθος το εκανα...

    Ελα αλλο λαθος (?) που ισως εχω κανει ειναι οτι εχω μαυρα μεσανυχτα και πληρη αποχη απο οποιοδηποτε Ελληνικο κομμα και Πολιτικο χωρο. Οποτε οσα γραφεις παρακατω μου μοιαζουν με Κινεζικους χαρακτηρες.

    Peter Pan στην Wonderland σου λεω... :) :)

    Παω τωρα να απολαυσω το γλυκο Ελληνικο φως του Νοεμβρη σε ενα ομορφο καφε... ;)

    ReplyDelete
  8. @ πασόκος κατόπιν εορτής

    ΛΙΠΟΣΑΡΚΟΣ
    Η λέξη δεν προέρχεται από "λίπος" και "σάρκα", και ΔΕΝ σημαίνει παχύς.
    Λιπόσαρκος προέρχεται εκ του "λιπο" από το ρήμα λείπω, άρα λιπόσαρκος είναι ο κοκκαλιάρης.

    Για να μαθαίνουμε και κομματάκι ελληνικούλια.

    ReplyDelete
  9. Είσαι σε φόρμα πρωί πρωί κομφουκιέ μου, ε;

    ReplyDelete
  10. Φίλε ανώνυμε, στη Γαλλία θα δεις μια από τα ίδια μη σου πω και χειρότερα. Ενώ οι νέοι της δεκαετίας του 70 φεύγαν συνήθως στην ηλικία των 20-24 (ανάλογα με τις σπουδές τους), τώρα στα 26 μη σου πω και πάνω από το 80% είναι ακόμα στο σπίτι (ή ζει σε σπίτι υποστηριζόμενο από την οικογένεια). Όχι μόνο αυτό αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο νέα ζευγαράκια (όχι παντρεμένα) να μένουν σώγαμπρος-στάιλ στους γονείς του ενός για να τα βγάλουν πέρα. Δημοφιλείς και οι εκπομπές και τα ρεπορτάζ για αυτούς που ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι και δεν μπορούν γιατί πχ. εγώ στο Μπανιολέ, 20ό διαμέρισμα Παρίσι (που δεν είναι το χειρότερο) πλήρωνα 450 χώρια οι λογαριασμοί για 25 τετραγωνικά και αναγκάστικα να φύγω γιατί ήταν επικύνδινα για την αρραβωνιαστικιά μου (παρισινή αλητεία γνωστής προέλευσης, εγώ δεν έχω πρόβλημα γιατί ρίχνω σφαλιάρα αλλά δεν μπορώ να το παίζω μπόντυγκαρντ σε καθημερινή βάση) και βρήκαμε τελικά στο 14ο οι κυρίλες και δίναμε 600ευρώ για 17 τετραγωνικά σπιτοδωμάτιο αλλά τουλάχιστον καλύτερα οι κινέζοι γείτονες και τα συζυγικά τους προβλήματα που ακούγαμε στέρεο παρά ο καρακομπλεξικός αλγερινός με την καγκουροπαρέα στη παλιά μπέμπα με φυμέ που δήθεν περιμένει κάποιου γκουμενάκι στη γωνία (που δεν έρχεται γιατί δεν υπάρχει).

    Για τη σύγκριση τιμών, ο μέσος Γαλλάκος θα αρχίσει υποτίθεται από 800 ευρώ σα σταζιέρ (εκπαιδευόμενος) - έχω ακούσει όμως και για 300 το μήνα εώς και για τσάμπα, δηλαδή παραέχουν αγριέψει τα πράγματα και εδώ. Το μόνο καλό εδώ αντίθετα από την Ελλάδα είναι ότι ο Γαλλάκος ελπίζει μετά από 2-3 χρόνια να βγάζει τουλάχιστον πάνω από 1500 ευρώ - και εάν έχει τη σωστή ειδικότητα τότε για 2-3 χρόνια προυπηρεσία τα 2000 το μήνα είναι λογικό ποσό - αλλά δεν είναι απαραίτητα ότι θα το πάρουν και όλοι.

    ReplyDelete
  11. Oi Galloi apo kala unis (ecole klp klp) einai oloi londino sto city. Mono ekei yparxei pswmi, pantespani mallon.

    ReplyDelete
  12. Oi Galloi apo kala unis (ecole klp klp) einai oloi londino sto city. Mono ekei yparxei pswmi, pantespani mallon.

    ReplyDelete
  13. Φιλε Ulis, γεια σου! Και λεω "γεια σου" δυνατο και ηχηρο διοτι συνηθιζεις να περιγραφεις την πραγματικοτητα και σε τιμα αυτο!

    Ολα αυτα που λες, τα οποια εγω δεν τα ηξερα απο πρωτο χερι αλλα τα φανταζομουν, βροντο-φωναξε τα σε ολους αυτους που κατηγορουν την σημερινη νεολαια για Peter-Panισμο (νεα λεξη, δικια μου!), για τενεκεδισμο και ρεμπεσκισμο και αλλα πολλα και αναρωτιουνται ΠΩΣ καταντησε ετσι...

    Για μενα ειναι ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ η αιτια που τοσος νεαροκοσμος, πανευρωπαικως, διαμενει με τους γονεις του: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ (στις πλειστες των περιπτωσεων, τουλαχιστον)...

    Οταν βρει την δυνατοτητα φευγει και ζει μονος, πραττοντας το λογικο: απο μια κατασταση Α (οικογενειακη θαλπωρη) περναει σε μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ κατασταση Β (ζει μονος).

    Αλλιως γιατι να το κανει?

    Το τι ειναι ο καθενας εχει σχεση με το μυαλο που κουβαλαει και οχι με το αν ζει σε ενα δωματιο 25 τμ μεσα στο σπιτι των γονιων του ή σε ενα δωμα 25 τμ "ανεξαρτητος"-μονος (παρεα με ολη την βρωμομιζερια που του επιτρεπει ο πενιχρος μισθος του).

    Τα ποσοστα ειναι μεγαλα... Λετε να φυρανε το μυαλο τοσων και τοσων νεων ανθρωπων, λετε να επιλεγουν τοσοι πολλοι (πανευρωπαικα) να ζουν μεσα σε μια ψευδαισθηση, ετσι,επειδη τους καπνισε βρε αδερφε?

    Ή μηπως αντιλαμβανονται τι τους περιμενει και αρνουνται να συμμετασχουν, περιμενοντας και ελπιζοντας ο καθενας (ποιος ξερει τι?)....?

    Ισως να βρουν την ευκαιρια μεσα σε ενα κοσμο απειρων δυνατοτητων (α, χα, χα, χα, χα....)

    ReplyDelete
  14. Λέει οπ αρθρογράφος: "Ο Πίτερ Παν, άντρας ή γυναίκα, είναι εδώ και θα μείνει για πάντα. Κανείς δε θέλει να μεγαλώσει, να γεράσει, να γίνει υπεύθυνος.

    Λοιπόν το άρθρο δεν αφορά αποκλειστικά στους νέους και τη νέα γενιά αλλά σχολιάζει ένα γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο.

    Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της αφθονίας, της μαζικής κοινωνίας της κατανάλωσης όπως την αποκαλεί ο Π. Κονδύλης (μιας και τον μάθαμε κι αυτόν τώρα), είναι η κοινωνική ισοπέδωση των ηλικιών, από την οποία πηγάζει η λατρεία και της νεότητας και της νεανικότητας. Μέσω αυτής, όπως λέει στην Παρακμή του Αστικού Πολιτισμού, «οι πρεσβύτεροι επιδιώκουν κατά το δυνατόν να συμπορευθούν, πασχίζοντας, με διαφορετική επιτυχία εκάστοτε, να παραμείνουν όσο περισσότερο «fit», να παρακολουθούν όσο μπορούν τις εξελίξεις στη μόδα κλπ και να επιδεικνύουν καλοπροαίρετη κατανόηση για τα νέα ήθη».

    ReplyDelete
  15. @Ιδία

    Λιπόσαρκος είναι αυτός που του λείπει σάρκα, δηλ.του λείπουν κρέατα(μύες) αλλά και κόκκαλα.Του λείπουν οστική και μυική μάζα.Εχει δηλ.ως ποσοστό επι τοις εκατό περισσότερο λίπος και λιγότερους μύες και οστά,από το μέσο φυσιολογικό άνθρωπο άσχετα αν το σωματικό του βάρος είναι κανονικό η και μειωμένο.
    Δεν έχει καμμιά σχέση με τον κοκκαλιάρη.Του κοκκαλιάρη του λείπουν και λίπος και μύες με προέχον έλλειμμα το λίπος.
    Αρα λιπόσαρκος είναι αυτός που του περισσεύει λίπος ενώ του λείπουν μύες η και κόκκαλα. Ο τύπος αυτός σώματος παρατηρείται στους αγύμναστους κομπιουτεράδες, και όχι μόνο,που καταναλώνουν υποθερμιδική διατροφή ενω είναι ακινητικοί.
    Αυτά για τα Οξφορδιανά Ελληνικά.

    ReplyDelete
  16. @G700

    Λοιπον ετσι οπως τα λες, ή εστω οπως τα λεει ο Κονδυλης, μια χαρα ωραια μου ακουγονται και τωρα που το σκεφτομαι, μακαρι και οι Ελληνες Πολιτικοι να ηταν Peter Pan!

    Για σκεψου τι ωραια θα ηταν να επιδιώκουν κατά το δυνατόν να συμπορευθούν, πασχίζοντας, με διαφορετική επιτυχία εκάστοτε, να παραμείνουν όσο περισσότερο «fit», να παρακολουθούν όσο μπορούν τις εξελίξεις στη μόδα κλπ και να επιδεικνύουν καλοπροαίρετη κατανόηση για τα νέα ήθη!

    Θα ηταν πολυ ομορφοι ακομα και αν προσπαθουσαν να επιδεικνύουν καλοπροαίρετη κατανόηση για τα νέα ήθη και μονο!

    Αλλα και περα απο αυτους τι το κακο στο Νους Υγιης εν Σωματι υγιες?

    Καλυτερα παλαιολιθικος δηλαδη?

    ReplyDelete
  17. Ανώνυμε είπες
    "Το τι ειναι ο καθενας εχει σχεση με το μυαλο που κουβαλαει και οχι με το αν ζει σε ενα δωματιο 25 τμ μεσα στο σπιτι των γονιων του ή σε ενα δωμα 25 τμ "ανεξαρτητος"-μονος (παρεα με ολη την βρωμομιζερια που του επιτρεπει ο πενιχρος μισθος του).

    Και εγώ επαυξάνω. Το να πας να ζήσεις στη μιζέρια απλά για να λες ότι το κάνεις μόνος σου δεν είναι δα και τίποτα απόδειξη καμιάς μεγαλοσύνης. Στο κάτω κάτω εγώ είμαι άντρας και προσωπικά είμαι και του σαλονιού και του λιμανιού, ρωτάς όμως μια νέα και δη όμορφη κοπέλα εάν αντέχει να γυρνάει στο σπίτι με την ψυχή στο στόμα κάθε .... απόγευμα στις 7 και να κάθεται και να τη χουφτώνουν στο λεωφορείο και να τη σφαλιαρίζουν όταν δεν απαντά στο χαμηλοτάτου επιπέδου καμάκι του κάθε αλητάκου. Οι σημερινές φτωχογειτονιές δεν μοιάζουν σε τίποτα αυτές που μεγάλωνε ο... Ξανθόπουλος και ο Καϊλας. Σόρρυ αλλά σπίτι και πάλι σπίτι - δεν έχει τίποτα το κακό από αυτήν την άποψη το σπίτι - εκατομύρρια γενιές πριν τον περασμένο αιώνα γενιόντουσαν, μεγαλώνανε και πεθαίνανε στο ίδιο σπίτι, άρα τίποτα το εντελώς αφύσικο.

    Το μεγάλο πρόβλημα και το πλέον μεμπτό είναι αυτό που 1000οείπαμε εδώ στο μπλογκ, όταν δηλαδή οι νέοι γνωρίζοντας ότι έστω έχουν μια στέγη και ένα πιάτο φαί χαλαρώνουν και μη αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία της θέσης τους ζητάνε να έχουν το ίδιο επίπεδο ζωής όπως στα 16 τους, δηλαδή με το καλό το ρουχαλάκι, με το σένιο το κινητάκι, και μην πω με το καινούργιο αυτοκινητάκι - εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Γιατί μεν οι νέοι παλιά μένανε στο σπίτι αλλά ήταν αυτοί που πλέον βγάζανε τη πιο πολύ δουλειά και φέρνανε το ψωμί στο σπίτι. Εκεί είναι πλέον που ο νέος χάνει την αξιοπρέπειά του. Όταν αγωνίζεται, δουλεύει και έστω προσφέρει κάτι και αυτός στο σπίτι (να πάει και αυτός να κάνει συχνά τα ψώνια για το σπίτι, να μην δέχεται χαρτζιλίκι για ρούχα και εξόδους στα μπουζούκια, να δανείζεται το παλιό αυτοκίνητο του συνταξιούχου πατέρα του και να μη ζητάει καινούργιο - και να του κάνει σέρβις ο ίδιος κτλπ.) τότε ναι είναι καθόλα αξιοπρεπής, όταν δεν κάνει τίποτα από αυτά τότε πέφτει στο επίπεδο του ανάξιου - συχνό το φαινόμενο αλλά σίγουρα δεν αφορά πια όλους τους νέους που μένουν στο πατρικό σπίτι.

    ReplyDelete
  18. Νομίζω ότι η συζήτηση έχει αρχίσει να αποκτάει 'ηθικολογικά' χαρακτηριστικά. Δεν καταλαβαίνω τί ζόρι τραβάει ο κ.Πανόπουλος με το ότι οι νέοι, όπως λέει, επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια. Αυτή είναι μια πολύ βασική αρχή ορθολογικής χρήσης των πόρων (χρόνου, γνώσεων, δεξιοτήτων) που έχει ο καθένας στη διάθεσή του. Αν αυτή η αρχή εφαρμοζόταν περισσότερο π.χ. στο Ελληνικό Δημόσιο, θα πετούσε αντΙ να σέρνεται. Αλλο αυτό και άλλο το πόσο ψηλά (ή χαμηλά) θέτουν τους στόχους τους.

    Επίσης, ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα με το να θέλουν οι νέοι να κάνουν δουλειές που τους ενδιαφέρουν ακόμα κι αν αυτό είναι εις βάρος των εισοδημάτων τους; Προφανώς αυτό δεν ισχύει για όλους, αλλά μάλλον για αυτούς των οποίων οι οικογένειες μπορούν να τους στηρίξουν. Γιατί είναι κακό οι σημερινοί νέοι να είναι διαφορετικοί από τους γονείς τους που αναγκάζονταν να κάνουν 40 χρόνια ό,τι δουλειά έτυχε να βρουν, ακόμα κι αν δεν τους γέμιζε; Και γιατί είναι ανεύθυνο να διστάζουν οι νέοι σήμερα να κάνουν παιδιά διότι καλά καλά με τους μισθούς που κυκλοφορούν ούτε τους εαυτούς τους δεν μπορούν να συντηρήσουν; Το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι σήμερα δεν ήρθαν, όπως οι γονείς τους, με ένα παπούτσι από το χωριό τους στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσαν με υλικές ανέσεις που πλέον θεωρούν δεδομένες; Τί να κάνουν τώρα δηλαδή; Να πάνε να νοικιάσουν διαμέρισμα με τουαλέτα στον ακάλυπτο, όπως είχαν στα χωριά;

    Γ700, εσείς τί ζόρι τραβάτε με τους πρεσβύτερους που προσπαθούν να παραμείνουν 'fit'; Καλό στην υγεία τους κάνουν οι άνθρωποι και δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να επικρίνονται γι'αυτό. Μήπως γιατί έτσι ζουν περισσότερο και δημιουργούν πρόβλημα στις συντάξεις;

    Αντί να αναρωτιώμαστε γιατί νέοι άνθρωποι με ιδέες δεν μπορούν να ζήσουν από το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει, τους λέμε ανεύθυνους που δε φεύγουν από το (3αρι;) πατρικό τους με 700 το μήνα; Είμαστε καλά;

    ReplyDelete
  19. @Mafalda

    Tora tora tora tha erthei o Komfoukios kai tha se balei kai sena sti thesi sou perimene :)

    ReplyDelete
  20. Ulis συμφωνω και εγω μαζι σου και χαιρομαι πραγματικα που μεσα σε ολον αυτο το θορυβο (κατι σαν spam) που δημιουργειται απο τις αποψεις διαφορων εδω μεσα, ακουγεται και η φωνη της ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ!

    Εχεις δικιο σε οσα λες, να προσθεσω μονο τα εξης: Δεν θελω να πιστεψω (και χαρακτηρισε με οπως θες) οτι ενα υγιες και λογικο ατομο μπορει να μπει στην νοοτροπια του κοπροσκυλου για μεγαλο χρονικο διαστημα... Συμβαινει δεν διαφωνω, οι χλιδανεργοι ειναι καμποσοι, αλλα εγω αλλο λεω: δεν νομιζω να ειναι πολλοι εκεινοι στους οποιους προσφερεται μια πραγματικη ευκαιρια και αυτοι να επιλεγουν να ειναι κοπροσκυλα για ..παντα!

    Οταν ενας νεος ζει στο σπιτι του κατι αλλο παιζεται, δεν μπορει να βρει δουλεια ή δουλευει για πενιχρο εισοδημα, μην ξεχναμε βεβαια το τι σημαινει και μακροχρονη αποχη απο την εργασια...

    Η σημερινη νεολαια ειναι πολυ πιο συνειδητοποιημενη και εκπαιδευμενη (γενικως). Δεν μπορει να σκεφτει? Δεν εχει λογικη να κρινει?

    Εγω νομιζω οτι και σκεπτεται και κρινει και τελικα βεβαια επιλεγει το συμφερον της... Οποιος μπορει, οι αλλοι δουλευουν μαυροι...

    Αυτος που εγραψε το αρθρο για τους Peter Pan λεει:
    " Κανείς δε θέλει να μεγαλώσει, να γεράσει, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ."

    Σοβαρα ε????
    Εδω, πανω στην υπευθυνοτητα χωραει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ συζητηση!

    Διοτι απο τη στιγμη που μου εκανες την κοινωνια μεσα στην οποια ζω, ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ...Ι ΚΑΠΕΛΟ, αγαπητε μου 50αρη, εμενα θα αποκαλεσεις ανευθυνο που αρνουμαι να ζησω μεσα στο βρωμερο παραμυθακι σου??

    Τι θες τωρα???
    Ψαχνεσαι μηπως??

    ReplyDelete
  21. Για το άλλο θέμα που θίγετε παραπάνω ανώνυμος και Γ700, προσωπικά δεν θεωρώ τίποτα το μεμπτό στη θέληση των ανθρώπων να παραμείνουν νέοι στο μυαλό και στο σώμα. Η νεότητα είναι η αγαπημένη ηλικία του ανθρώπου και λατρεύτικε από την εποχή του Νεάντερνταλ, δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο - π.χ. πόσους ζωγραφικούς πίνακες γέρων (η βρεφών αν θέλετε) έχουμε και πόσους νέων ανθρώπων; Επίσης η τάση για ομορφιά είνα ανθρώπινη ανάγκη - και ένα μωρό 1 έτους θα χαμογελάσει πιο πολύ στο όμορφο πρόσωπο παρά στο άσχημο (ξέρει και ξεχωρίζει).

    Το πρόβλημα είναι ότι όλη αυτή η φυσική αγάπη του ανθρώπου για νεότητα και ομορφιά γίνεται και αυτή όπως και τόοοοσα άλλα αντικείμενο εκμετάλευσης προς άμεσο κέρδος. Τη σεξουαλική επανάσταση τότε το 1969 ανέ εροτίκ που τραγουδούσε και ο Γκενσμπουργκ τη διαφημίσανε για να αυξηθεί η κάθε είδους κατανάλωση κάτι που πέτυχε, λοιπόν το ίδιο λογικά γίνεται και με την ομορφιά και τη νεότητα.

    Εάν η παραπάνω τάση οδηγεί νέους και μεσήλικες (δεν είναι τίποτα το κακό να θέλει ο/η μεσίληξ να νιώθει νέος) στα γυμναστήρια και στις παλαίστρες που λέγανε και οι αρχαίοι, όλα καλά αλλά εάν οδηγεί συχνά στα χειρουργικά κέντρα (σε στυλ είμαι 30 ετών και έβγαλα την πρώτη μου ρυτίδα), στα κέντρα αδυνατίσματος (σε στυλ είμαι 50 κιλά και θέλω να φτάσω τα 45) και στην υπερκατανάλωση περιττών ρούχων και περιττών αισθητικών προϊόντων τότε μας πιάνουν κορόιδαμ ειδικά εάν όλα αυτά τα νιώθουμε σαν προτεραιότητα ενώ ανήκουμε στους Γ700.... τότε όντως δεν πάμε καλά.

    ReplyDelete
  22. Εγω ξερετε τι θα ηθελα??
    Θα ηθελα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να βγει καποιος απο τους καθηγηταδες και τους διανοουμενους που παρακολουθουν και γραφουν εδω μεσα και να μας πει ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟ????

    Δεν εβαλα εισαγωγικα πουθενα ετσι?

    Μαγκες! ΜΗ δωσετε λυση, δεν πειραζει... ΠΟΙΟΣ κανει κουμαντο μπορειτε να μου πειτε????

    ReplyDelete
  23. Μου φαίνεται βγήκα και λίγο εκτός. Σόρυ ανώνυμος και Γ700. Λοιπόν ανώνυμε, έχεις δίκιο. Η σημερινή νεολαία πράττει ό,τι πράτει με πιο πολύ σκέψη. Παλαιότερα όπως είπε και η Μαφάντα δεν χωρούσαν πολλές σκέψεις, το χωράφι πλέον δεν επαρκούσε και ο νέος έπαιρνε τα παπούτσια του και βουτούσε όπως όπως για μια νέα αρχή σε άλλη πόλη ή και χώρα και ήταν το νορμάλ - το ίδιο κάνανε και 100άδες 1000άδες άλλοι νέοι. Για συγκεκριμένους λόγους το ίδιο δεν είναι απαραίτητα το ίδιο εύκολο για το σημερινό νέο.

    Και εδώ είναι κάτι που ίσως δε συζητήσαμε μέχρι τώρα πάρα πολύ, το ζήτημα της κοινωνικής τοποθέτησης. Ο άνθρωπος, στην περίπτωση που δεν τα έχει όλα, έχει την ανάγκη να νιώθει ότι τουλάχιστον είναι στο μέσο όρο, ότι και οι άλλοι είναι σε παρόμοιο - πάνω κάτω - επίπεδο με αυτόν σε ότι αφορά το επίπεδο διαβίωσης. Κοινωνίες που καταφέρνουν να εμφανίζουν έναν ορατό μέσο όρο και η πλειοψηφία των πολιτών τους να νιώθουν πως ανήκουν σε αυτόν είναι και πιο ευτυχισμένες. Πχ. στην Αμερική είναι δύσκολο να μιλήσεις για μέσο όρο όταν το 20% του πλυθησμού ζει σε συνθήκες όχι καλύτερες από πολλές χώρες της Αφρικής ενώ ένα άλλο 20% (όχι το πιο πλούσιο, αφήστε αυτό) μπορεί να χρηματοδοτεί έτσι για την πλάκα και τα πιο κοστοβόρα χόμπυ (πχ. μια μικρή συλλογή αυτοκινήτων στο γκαράζ) και να πάει 4 ταξίδια ανά το χρόνο ανά τον κόσμο.

    Στην Ελλάδα ενώ το 1970-1980 λόγω των κοινωνικών εξελίξεων (και της οικοδομικής πολιτικής που ανέφερε ο κομφού παραπάνω) του 1950-1960 υπήρχε μια εμφανής παρουσία του μέσου όρου (ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι κτλπ.) η οποία όμως εμφανώς πλέον από το 1990 και λόγω παγκόσμιων εξελίξεων αλλά και των ντόπιων πολιτικών επιλογών της περιόδου 1970-2000 άρχισε να διαβρώνεται με αυξανόμενη ταχύτητα.

    Οι νέοι - αλλά ΚΑΙ οι μεγαλύτεροι - λοιπόν φαίνεται απλά να αντιδουν ανακλαστικά με καθυστέρηση σε αυτή την αναλαγή ίσως σε μια ασυνείδητη προσπάθεια να ακολουθήσουν με τον τρόπο ζωής τους ένα μέσο όρο που πλέον δεν υπάρχει εμφανής.

    ReplyDelete
  24. Αγαπητέ Πίτερ Παν,είμαι ενας φτωχός Γ700 και θέλω Παρά Πάν!!!

    ReplyDelete
  25. Μαλιστα...σωστος ο Ulis. Και η κριτικη σκεψη και αντιληψη των νεων σημερα ή εστω η δυνατοτητα αυτης αποδυκνειεται και απο το γεγονος οτι εμεις μιλαμε τωρα, δηλαδη απο το internet! Ειναι δυνατον σημερα, ενας νεος με μια αξιοπρεπη συνδεση να μην βρει και να μην μαθει αυτο που ψαχνει, στο 95% των περιπτωσεων τουλαχιστον??

    Το...1985 μπορουσε στην Ελλαδα να το κανει αυτο?
    Σε ποιον (νεο) θα δινατε περισσοτερες πιθανοτητες να ειναι αστοιχειωτος και βουρλο? Στον 20αρη του 1985 ή στον 20αρη του 2007?

    Για τις ευτυχισμενες κοινωνιες Ulis και παλι σε πιστευω διοτι τυχαινει να μιλαω με κατι Νορβηγιδες, Σουηδεζες και Φιλανδεζες στο msn και...μη σου πω τα (γελοια) προβληματα τους!! ΚΑΝΕΝΑ προβλημα παντως δεν εχουν πανω στην εκπαιδευση ή στην ευρεση εργασιας αργοτερα... Φυσιολογικοτατα μου μιλουν για το επομενο tour around Europe που θα κανουν...

    Οποτε τι θα γινει ρε παιδια? Παμε προς εξαφανιση εμεις, η "μεσαια" ταξη??

    Αμα ειναι να το ξερω να πεσω ηρωικα δηλαδη...

    ReplyDelete
  26. @Ο/Η Γεωργία Βασιλειάδου είπε...
    Πολύ σωστά, πολύ σωστά.
    Και επειδήΣ πολλοί νέοι ΚΑΙ μεσήλικες ΚΑΙ γέροι ΚΑΙ εσχατόγηροι (εξ ου, εκ παραφθοράς και το σκατόγερος) έχουν πάρει διαζύγιον από την Ελληνική γλώσσα:

    Δυσφήμηση: όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ιχυρίζεται η διαδίδει για κάποιον άλλο γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή η την υπόληψή του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 έτη. (Αρθ.362 Π.Κ)

    Συκοφάντική Δυσφήμηση: Όταν στην ανωτέρω περίπτωση το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος το γνώριζε οτί είναι ψευδές και πάλι τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών!!!(363 Π.Κ)
    Έτσι, για το νόμω ουσία του σχολίου σας!!!

    ReplyDelete
  27. "Και εγώ επαυξάνω. Το να πας να ζήσεις στη μιζέρια απλά για να λες ότι το κάνεις μόνος σου δεν είναι δα και τίποτα απόδειξη καμιάς μεγαλοσύνης."

    A, ναι, ε;; Ευτυχώς που μας το είπες, θα το έχουμε υπ' όψιν μας. Ασε μας τώρα να επιστρέψουμε στη "μιζέρια" μας.

    ReplyDelete
  28. @ anonymos

    Πρώτα απ' όλα get a ψευδώνυμο.

    Δεύτερον, κάναμε μία διαπίστωση και όχι μια αξιολογική-ηθκιλογική κρίση.

    Δώσαμε, μέσα από τα γραφόμενα κάποιου άλλου i.e. του Κονδύλη, μια εξήγηση για τη φυσική ροπή μιας ολόκληρης κοινωνίας προς τη νεανική ανεμελειά-"ανευθυνότητα" που λέει κι ο Πανόπουλος στο άρθρο του.

    Ποια είναι αυτή; Η τάση για κοινωνική ισοπέδωση των ηλικιών στο πλαίσιο μιας μαζικήςκ κοινωνίας της κατανάλωσης.

    ReplyDelete
  29. η παραπάνω απάντηση αφορά και στη μαφάλντα

    ReplyDelete
  30. επίσης μαφάλντα δεν μας αρέσουν οι ηθικολογικοί οδυρμοί ωστόσο θα συμφωνήσουμε με τον Ulis

    στην άποψη του ότι:

    "Το μεγάλο πρόβλημα και το πλέον μεμπτό είναι αυτό που 1000οείπαμε εδώ στο μπλογκ, όταν δηλαδή οι νέοι γνωρίζοντας ότι έστω έχουν μια στέγη και ένα πιάτο φαί χαλαρώνουν και μη αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία της θέσης τους ζητάνε να έχουν το ίδιο επίπεδο ζωής όπως στα 16 τους, δηλαδή με το καλό το ρουχαλάκι, με το σένιο το κινητάκι, και μην πω με το καινούργιο αυτοκινητάκι - εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Γιατί μεν οι νέοι παλιά μένανε στο σπίτι αλλά ήταν αυτοί που πλέον βγάζανε τη πιο πολύ δουλειά και φέρνανε το ψωμί στο σπίτι. Εκεί είναι πλέον που ο νέος χάνει την αξιοπρέπειά του. Όταν αγωνίζεται, δουλεύει και έστω προσφέρει κάτι και αυτός στο σπίτι (να πάει και αυτός να κάνει συχνά τα ψώνια για το σπίτι, να μην δέχεται χαρτζιλίκι για ρούχα και εξόδους στα μπουζούκια, να δανείζεται το παλιό αυτοκίνητο του συνταξιούχου πατέρα του και να μη ζητάει καινούργιο - και να του κάνει σέρβις ο ίδιος κτλπ.) τότε ναι είναι καθόλα αξιοπρεπής, όταν δεν κάνει τίποτα από αυτά τότε πέφτει στο επίπεδο του ανάξιου - συχνό το φαινόμενο αλλά σίγουρα δεν αφορά πια όλους τους νέους που μένουν στο πατρικό σπίτι".

    ReplyDelete
  31. Όσο ορθολογικά (utility maximising) κι αν είναι τα κίνητρα του χλιδάνεργου δεν θα τον κάνουμε και συλλογικό πρότυπο συμπεριφοράς. Έλεος δηλαδή.

    ReplyDelete
  32. χλιδάνεργοι πάσης Ελλάδας ενωθείτε και αναλωθείτε σε καταναλωτικά όργια......

    ReplyDelete
  33. @ deep down and dirty

    Αγαπητέ Πίτερ Παν,είμαι ενας φτωχός Γ700 και θέλω Παρά Πάν!!!


    χα χα χα

    ReplyDelete
  34. χλιδάνεργοι πάσης Ελλάδας ενωθείτε και αναλωθείτε σε καταναλωτικά όργια......

    ντιπ για deep

    ReplyDelete
  35. Προς χλιδάνεργους: η αιτιολόγηση μιας κατάστασης δεν συνιστά δικαιολογία.

    ReplyDelete
  36. @ g700: Συγχαρητήρια παιδιά για το πολύ αξιόλογο blog.

    ReplyDelete
  37. ναι στην καταπολέμηση των κοινωνικών και οικονομικών αιτιών που ενθαρρύνουν ή προκαλούν τη χλιδανεργία
    = σοσιαλιστική άποψη

    ναι στην ατομική ευθύνη και προσωπική δραστηριοποίηση = φιλελεύθερη άποψη

    ReplyDelete
  38. γεράσιμε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για το σχετικό post στο δικό σου blog

    ReplyDelete
  39. @γ700
    Η αξιοπρέπεια του καθενός και το αν και πότε τη χάνει είναι προσωπικό του ζήτημα που δύσκολα υπάγεται σε γενικές, αντικειμενικές κρίσεις και διαπιστώσεις. Αναρωτιέμαι τί θέση ακριβώς έχει μια τέτοια συζήτηση σε ένα blog όπως αυτό. Ποιά θέση περνάτε δηλαδή; Νέοι 25-35 γίνετε πιο 'αξιοπρεπείς' ως ένα βήμα για να λύσετε τα προβλήματά σας; Αλλάξτε τα καταναλωτικά σας πρότυπα; Με την ίδια λογική να προτείνουμε και νηστεία, προσευχή και κανα αυτομαστίγωμα που και που;

    Οσο για τους χλιδάνεργους, το είπα σε σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης και το ξαναλέω: αυτούς που τους παίρνει να είναι, είναι, διότι προφανώς αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το τί νομίζω εγώ κι εσείς κι ο καθένας για τον τρόπο ζωής τους δεν έχει καμιά σημασία ή συνέπεια. Αυτούς που δεν τους παίρνει να είναι χλιδάνεργοι, δεν είναι, είναι μόνο άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Εγώ είχα καταλάβει ότι αυτό το blog συζητούσε τα δικά τους προβλήματα, όχι της Μαρίας.

    ReplyDelete
  40. Exei dikio i mafalda. I syzitisi exei ksefygei apo to problima ton G700 kai estiazetai tora sto problima ton xlidanergon akamatidon.

    ReplyDelete
  41. ναι στην καταπολέμηση των κοινωνικών και οικονομικών αιτιών που ενθαρρύνουν ή προκαλούν τη χλιδανεργία
    = σοσιαλιστική άποψη

    ναι στην ατομική ευθύνη και προσωπική δραστηριοποίηση = φιλελεύθερη άποψη

    Etsi akribos, to thema exei 2 pleyres. Alla to baros peftei kata poly perissotero sto proto giati oi G700 den exoun simera ti dynami na askisoun epirroi meso tis prosopikis drastiriopoiisis otan zoume se tetoia zougkla.

    Tetoiou eidous prosopikis kinitopoiisis eprepe na eixe symbei to 1970. Tora alloi kratane ta inia, einai arga.

    ReplyDelete
  42. Λοιπόν εγώ γνωρίζω τόσους και τόσους που τους παίρνει να το παίζουν χλιδάτοι ενώ δεν το σηκώνει η τσέπη τους για πάρα πολύ. Θα μου πεις δικαίωμά τους να το κάνουν για όσο μπορούν αλλά από την άλλη έχει και παραέχει σχέση αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά με τα προβλήματα όλων των υπολοίπων.

    Μακράν των κομπλεξικών του τύπου αφού δυσκολεύομαι εγώ τότε να μην παιρνούν καλά και οι άλλοι, είναι λογικότατο όταν μεγάλη μερίδα του καναλωτικού κοινού (και όχι μόνο των εχόντων αλλά και των μη εχόντων) τα σκάει ασύστολα, να ανεβαίνουν και οι τιμές. Όταν η γαλακτοβιομηχανία/σπουπερμάρκετ βλέπει πως το γάλα είτε στα 1,20 είτε στα 0,80 στην ίδια ποσότητα φεύγει από τα ράφια τότε γιατί να το δώσει στα 0,80 που και πάλι θα τα έβγαζε χοντρά δεδομένω ότι το αγοράζει στα 20 λεπτά από τη μονάδα και του ρίχνει απλά ένα βράσιμο σε καζάνια που χρειάζονται λίγη συντήρηση από υπαλλήλους στα 800 ευρώ. Αυτή η λογική του "δεν κοιτάω τιμές γιατί είμαι χλίδας!" δηλαδή δεν επηρεάζει καθόλου τις τιμές; Δηλαδή το ότι ο φοιτητής που σκάει κάθε βδομάδα στα μπουζούκια το 100άρικο δεν επηρεάζει καθόλου το ενοίκιο της παράγκας του. Για να το πάω και πιο διεθνώς, οι τάσεις του καταναλωτικού κοινού δεν επηρέασαν καθόλου τις αυτοκινητοβιομηχανίες στο να κατασκευάζουν περιττούς όγκους με απίστευτες καταναλώσεις καυσίμου παρά τα όσα κομπάζουν για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις πόλεις;

    Εγώ πιστεύω πως στην τελική όλα έχουν σχέση και για αυτό κρίνω αρνητικά τις όποιες καταναλωτικές τάσεις πιστεύω πως έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στον δικό μου τρόπο ζωής.

    Όπως η διαφήμιση έχει δικαίωμα να κάνει τον άντρα που οδηγεί μεταχειρισμένο ΣΕΑΤ να νιώθει μειονεκτικά και τη γυναίκα 1,70 να νιώθει κατάχοντρη στα 60 κιλά επηρεάζοντας έτσι τον δικό μου προσωπικό προυπολογισμό, έτσι και εγώ έχω δικαίωμα να αντιδράσω και το τονίζω χωρίς ίχνος κομπλεξισμού, και να κάνω τον τζηποδηγό (πλην εκείνων των αγροτών/κυνηγών που οδηγούν τα συμπαθή αειθαλή ΝΙΒΑ) να νιώθει μαλάκας όταν μαθαίνει πως ο χοβλάς ο γείτονάς μου ο Λάκης πήρε τη νεότερη έκδοση ενώ εγώ τη είδα αλλιώς και κινώ το αμάξι μου τσάμπα. Έχω επίσης παρόμοιο δικαίωμα με τη διαφήμιση να βγάλω στη φόρα όλα τα κομπλεξικά και τη γελοιότητα της γκόμενας με τα 50 κιλά και τα άλλα 5 μεηκάπ που σώζει από το φαγητό για να τα δίνει για μπογιές.

    Τεσ.πάντον τρόπος του λέγειν τα παραπάνω απλά θέλω να πω πως ναι ο καθένας φυσικά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, εφόσον όμως επηρεάζει αυτό αρνητικά έστω και έμμεσα τους άλλους τότε έχουν δικαίωμα να τον επηρεάσουν προς μια κατεύθυνση λιγότερο επιζήμια.

    ReplyDelete
  43. An oloi katanaloname ligotero, tha epeftan oi times? Kai an nai, tote pou tha epeftan oi misthoi?

    ReplyDelete
  44. Σε μια χώρα που παράγει τόσο λίγο και εισάγει τόσο πολύ το να χαμηλώσουν οι τιμές δεν σημαίνει απευθείας μείωση των μισθών.

    Όπως είπα και σε άλλα παραπλήσια θέματα, ο έλεγχος της αγοράς πάει πακέτο με τον έλεγχο της αγοράς εργασίας. Όπως ελέγχεις το γάλα από το 1,20 στο 0,80 έτσι ελέγχεις και το αφεντικό που νομίζει ότι με 600 ευρώ θα σε αναγκάσει να δουλεύεις και 10ωρο μέχρι να καταλάβει ότι καλύτερα να έχει 1 φχαριστημένο και μόνιμο στα 1200 παρά 2 περιστασιακούς γκρινιάριδες στα 600. Θα μου πεις αυτό θα σημάνει και ανεργία; Κάθε άλλο, σωστή δουλειά πολύ συχνά σημαίνει και ανάπτυξη, άρα και νέες (πιο σοβαρές) θέσεις εργασίας.

    Δε σου είπα ότι αυτά μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Στις τιμές των προϊόντων είναι κάπως πιο εύκολο αλλά στην τελική όλα αλλάζουν όταν το επιβάλει μια αλλαγή νοοτροπίας.

    ReplyDelete
  45. To σχόλιο του Κονδύλη περισσότερο έχει να κάνει με τον ξέχειλο εγωκεντρισμό μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής και κατ΄επέκταση και με την έλλειψη της υπευθυνότητας που την χαρακτηρίζει.

    Ένα άτομο εγωκεντρικό, γεμάτο ιδεοληψίες, ένα άτομο τόσο πνευματικά ξιπασμένο που αδυνατεί να δεχτεί ακόμα και τη νομοτέλεια της ανθρώπινης φύσης δηλαδή "Τον Θάνατο", ψάχνει τη φυγή από το μοιραίο (στη ροή του χρόνου)μέσα στη πρόσκερη ντόπα-ηδονή των μικρών και μεγάλων καταναλωτικών του παραδείσων.

    Ένα τέτοιο άτομο παίδες ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να έχει καθαρή οπτική των πραγμάτων, και καθίσταται πρακτικά αδύνατον να είναι συνειδητά υπεύθυνο για το ο,τιδήποτε.

    Ο αστικός πολιτισμός στο σύνολό του αντικατέστησε στο συλλογικό μας υποσυνείδητο τον "παράδεισο των ουρανών" της θρησκείας, με τον παράδεισο της κατανάλωσης.

    Παρά τις σαφείς διαφοροποιήσεις στα περιεχόμενα των δύο αυτών "παραδείσων" το αποτέλεσμα στην ουσία του προβλήματος παραμένει το ίδιο άλυτο. Η ανθρώπινη υπευθυνότητα τελικά συνεχίζει να αποτελεί το ζητούμενο.

    ReplyDelete
  46. Το ζήτημα δεν είναι η λιγότερη κατανάλωση, αλλά το καλάθι της κατανάλωσης. Άρα το ζήτημα είναι πώς το καλάθι της κατανάλωσης θα αποκτήσει πολλαπλασιαστική δυναμική για την παραγωγή και αποθήκευση πλούτου για τον καθένα μας.

    Η Πήτερ Πανίαση λειτουργεί αρνητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Πήτερ Πανίαση καλλιεργεί τη ματαιοδοξία, ενισχύει τον ατομισμό, απομονώνει τον άνθρωπο στο δικό του παραμυθένιο μικρόκοσμο παρά την "τραχιά" παγκοσμιοποίηση μας, τον κάνει θύμα του χλιδάτου τρόπου ζωής που τόσο επιθετικά οι μαρκετίστες, οι διαφημιστές, και οι χαλιναγωγοί της άποψης μας για τον εαυτό μας και τη ζωή μας έχουν επιβάλει.

    ReplyDelete
  47. Πες μου τι καταναλώνεις για να σου πω ποιος είσαι. Πες μου τι και πού επενδύεις για να σου πω τι θα απογίνεις.

    ReplyDelete
  48. Den ksero giati alla oso milas Ulis, toso pio poly pas na me peiseis.

    Ayto pou den mporo na xonepso omos einai to pos mia etairia i opoia tha dei meiosi ton esodon tis logo ton xamiloteron timon, den tha prospathisei na stipsei tous ergazomenous tis perissotero. Edo aytoi bgazoune ap'ti myga ksygki - thymaste oloi tis strogyllopoiiseis tou euro? I tis times ton kaysimon, pou otan anebainei to petrelaio diethnos, tis anebazoun "gia na antapekselthoun" alla otan to petrelaio sto telos ypoxorei, oi times paramenoun sta ypsi?

    ReplyDelete
  49. Gia na mi miliso gia penixres ayksiseis, anyparkto development, mideniki aksiokratia (akoma kai aksioprepeia merikes fores) stis ellinikes epixeiriseis... alloste oloi ta exoun anaferei ayta edo mesa pro pollou.

    ReplyDelete
  50. Ο/Η Anonymous είπε...
    An oloi katanaloname ligotero, tha epeftan oi times? Kai an nai, tote pou tha epeftan oi misthoi?

    H κατανάλωσή σας είναι σε είδη κυρίως εισαγόμενα και φυσικά μεταπρατικά, καθώς και στον τομέα της φιλοξενίας/διασκέδασης. Ακόμα και αν κλείσουν ΟΛΑ τα μπουζουξίδικα, δεν πρόκειται να επηρεασθεί η οικονομία αρνητικά. Απεναντίας θα ωφεληθεί, διότι θα ΜΕΙΩΘΕΙ το χρέος σας στις κάρτες. Επίσης αν κλείσει η Καλογήρου και ο Καρούζος θα ευεργετηθεί η χώρα διότι θα μειωθούν οι εισαγωγές ειδών πολυτελείας και άρα θα βοηθηθεί το ισοζύγιον εμπορικών συναλλαγών.
    ΜΑΚΑΡΙ να γίνετε καταναλωτικώς συντηρητικοί.

    Εύχομαι να αποκτήσετε το σθένος να λέτε "Ο Κομφούκιος λέει ότι μόνο τα τσόκαρα καταναλώνουν. Εγω δεν καταναλώνω, άρα είμαι gentleman και υπεύθυνος πολίτης."

    ΜΑΚΑΡΙ

    ΜΑΚΑΡΙ

    ΜΑΚΑΡΙ

    Μακάρι να πείτε στη κοπελλιά σας, "Μαίρη τη Κυριακή θα πάμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να δούμε την έκθεση El Greco δωρεάν και μετά θα πάμε στου Μπαϊρακτάρη να φάμε να σκάσουμε με 12 ευρώ και οι δύο. Και θα πάμε και θα γυρίσουμε με τα πόδια για γυμναστική που τα οπίσθιά μας έχουν γίνει σαν του Κρέατος."

    ΜΑΚΑΡΙ

    ΜΑΚΑΡΙ

    ReplyDelete
  51. E tote i lysi einai apli: Mpourloto sta mpouzouktzidika kai ston Karouzo - aytoi mas trone to psomi!

    ReplyDelete
  52. Tο παράδειγμα των καυσίμων που έχουν την τάση μόνο να ανεβαίνουν και να μένουν στάσιμα όταν οι διεθνείς τιμές πέφτουν είναι κλασσικό και το ίδιο γίνεται και σε ένα σωρό άλλα μονοπώλια και συμφωνημένα ολιγοπώλια - ναι δυστυχώς δεν μπορούμε άμεσα να κάνουμε πολλά για αυτό. Μπορούμε όμως να το γυρίσουμε αλλιώς. Αναφέρω ένα παράδειγμα ενός συναδέλφου μου σε παλαιότερη εταρία. Τεχνικός ειδικευμένος στο επάγγελμα και με πολύ καλο μισθό στα 55 του πλέον, είπε να αλλάξει το παλιό του αυτοκίνητο που ήταν ετοιμόρροπο πλέον για κατί καινούργιο καλό, το πιθανότερο ένα από τα τρία γνωστά γερμανικά. Ο γιος του στα 20κάτι φώναζε για μπέμπα για να τη δανείζεται και να πουλάει μούρη στα 'γκουμενάκια' της πιάτσας. Ώσπου πέρασε και από την Τογιότα και πήρε μάτι το Πριους. Σαν άνθρωπος τεχνικός εντυπωσιάστηκε πιο πολύ από την ύπαρξη δύο συνεργζομένων μηχανών στο ίδιο καπό παραπάνω από ότι εντυπωσιάστηκε από την λούστρα των άλλων πολυτελών αυτοκινήτων και πάνω από όλα εκτίμησε ότι με τη μισή κατανάλωση που θα έχει θα του βγει στην τελική και αρκετά πιο φτηνό. Θεώρησε την νέα αυτή τεχνική πιο μεγάλη μαγκιά από τη μόστρα. Τελικά το πήρε και μάλιστα ο γιος του που αρχικά το σιχαινόταν λόγω της όχι και τόσο όμορφης εμφάνισης το αγάπησε όταν άρχισε πλέον να ξεχνάει την τελευταία φορά που το φούλαρε. Εάν οι μισοί που αγοράζαν σε αυτήν την κατήγορία τιμών επιλέγαν το Πριους πιστεύω σύντομα θα άρχιζαν τις εκπτώσεις στα βενζινάδικα (δηλαδή οι εταιρίες) για να πείσουν τον κόσμο ότι αξίζει να αγοράσει το τάδε τζήπ με συντελεστή ανέμου 120 και κανανάλωση να μετρίεται σε 10λιτρα. Ο 55άρης ογνωστός μου δεν έδρασε ούτε από καθαρή τσιγγουνιά (δεν είναι φτηνό το Πρίους) ούτε από εκδηλωμένη οικολογική ανησυχία. Απλά δεν έπασχε από καταναλωτική μανία, ούτε εντυπωσιάστηκε από τη μπέμπα του γείτονα, κάθησε και τα έβαλε κάτω και βρήκε τo Πρίους την πιο λογική αγορά.

    Εάν ακριβαίνουν τα κάυσιμα μπορούμε πάντα να αντιδράσουμε από το απλό: εάν είναι να αγοράσουμε αμάξι να πάμε για το αντίστοιχο ντήζελ σε λιγότερο πολυτελή έκδοση (για να μειώσουμε την τιμή). Δεν ξέρω εάν τα απαγορεύουν ακόμα ηλιθιωδώς στις πόλεις - όχι τόσο ηλιθιωδώς βέβαια γιατί ξέρουν τι παίζει με το πετρέλαιο θέρμανσης... που να δουν τι θα πάθουν εάν οι αγρότες πάρουν πρέφα ότι το βιοντήζελ είναι πανεύκολο στην παρασκευή - επιμένω είναι το τελευταίο μου χόμπυ!

    Μάγκες προσωπικά δεν έχω χώρο στο σπίτι για παρασκευή εδώ αλλά το επόμενο αμάξι μου θα είναι σίγουρα ντήζελ και θα το κινώ με λάδια - και άμα ο σουβλατζής είναι κομπλεξικός και δεν δίνει τα καμμένα του τσάμπα υπάρχει και το φτηνιάρικο το λάδι κουζίνας στα 50 λεπτά και θα βγαίνει με 60 λεπτά κόστος σπιτική παραγωγή - συγκρτίνετέ το με το 1 ευρό που πληρώνετε το ντήζελ. Άμα την ψάχνεις πάντα υπάρχει λύση.

    Δε λέω ότι άιντε έτσι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Ούτε καλώ άπαντες σε σταυροφορία. Απλά υπενθυμίζω ότι πάντα υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης που έμμεσα θα ασκήσει κάποια πίεση προς την κατεύθυνση της ύφεσης των προβλημάτων.

    ReplyDelete
  53. Επαυξάνω στα παραδείγματα του Κομφού παραπάνω - όταν αρχίσεις και την ψάχνεις, χωρίς να κουραστείς πολύ, θα δείς πως υπάρχουν πάντα εναλλακτικές (Πρίους στάηλ) για ό,τι κάνεις που στην τελική και πιο φτηνά θα σου βγουν και πιο πολύ θα τις ευχαριστηθείς. Λέω το τελευταίο και γελάω γιατί μου ήρθε η εικόνα στο νου από τις (σχετικά με το μέσο όρο) ελάχιστες φορές που έχω βρεθεί σε ακριβούς χώρους διασκέδασης (Ελλάδος+εξωτερικού) όπου έβλεπα γύρω μου φάτσες που δεν έδειχναν να πιστεύουν ότι άξιζε τον κόπο και το χρήμα που ήρθαν - απλά ήρθαν από την ίδια κοινωνική ανάγκη που ο γείτονας του 55άρη πήρε τη μπέμπα και ο γνωστός του κομφού τα φτηνά παπουτσια 250 ευρώ μόνο από τον Καρούζο.

    ReplyDelete
  54. Μαφάλντα λες εντελώς αυτονόητα και χιλιωειπωμένα πράγματα: ότι δηλαδή η G700 ως εναλλακτική κίνηση του διαδικτύου δημιουργήθηκε με στόχο να αναδειχτούν τα προβλήματα και οι αγωνίες της γενιάς των 700 ευρώ και όχι η γκρίνια των χλιδάνεργων.

    Μόλις στο προηγούμενο post είχαμε ξεακθαρίσει για πολλοστή φορά σ' έναν ανωυνυμο και στον κομφούκιο το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Το comment έχει ως εξής:

    " Ο Κομφούκιος θεωρεί, και το λέει από την πρώτη στιγμή, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεργία αλλά αεργία. Ότι οι σχετικοί δείκτες είναι πλασματικοί. Θεωρεί ότι στην πλειοψηφία τους οι νέοι είναι χλιδάνεργοι, δηλαδή luxury άνεργοι κατ' επιλογή.

    Φυσικά αυτή είναι μία πλευρά της πραγματικότητας, η οποία δεν έχει σχέση με το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε το μπλογκ. Δίπλα στους χλιδάνεργους που όντως υπάρχουν και αποτελούν σημαντικότατο ελληνικό κοιννωικό φαινόμενο υπάρχει και Η γενιά των 700 ευρώ. Η γενιά των νέων που έχουν και προσόντα και δυνατότητες, είναι παραγωγικοί στη δουλειά τους, όμως τρώνε καθημερινά το σκατό με μαλάκες εργοδότες, δουλεύοντας όλη μέρα σε δύο και τρεις δουλειές, υποκρύπτοντας ένσημα, επίσημους μισθούς κλπ, γιατί δεν τους παίρνει να κάνουν διαφορετικά.

    Λοιπόν στο team της g700 δεν υπάρχει κάποιος που να είναι χλιδάνεργος οπότε δεν μας πιάνει καμιά πρεμούρα με τα σχόλια του κομφούκιου. Δεν μας αφορούν. Όσο για τη γενίκευση που κάνει είναι η χιλιοειπωμένη άποψή του. Δεν θα ασχολούμαστε συνέχεια μ'αυτήν."

    ReplyDelete
  55. επιπρόσθετα τα ερωτήματα που μας θέτεις και εμμέσως μας προσάπτεις ως υποτιθέμενες δικές μας απόψεις, όπως

    "...Αλλάξτε τα καταναλωτικά σας πρότυπα; Με την ίδια λογική να προτείνουμε και νηστεία, προσευχή και κανα αυτομαστίγωμα που και που;"

    τα προσπερνάμε ως ένα απλό αστείο

    ReplyDelete
  56. Ulis τι σημαίνει μπέμπα ως προς τα αυτοκίνητα;

    ReplyDelete
  57. @ anonymos

    "Tora alloi kratane ta inia, einai arga."

    Ανώνυμε αυτή είναι μια ηττοπαθής στάση την οποία δεν τη συμμεριζόμαστε.

    Αν άλλοι κρατούσαν τα ηνία, εμείς ως G700, δεν θα κινητοποιούμασταν, δεν θα κάναμε το blog, δεν θα θέταμε το ζήτημα της γενιάς των 700 ευρώ στη δημόσια ατζέντα, δεν θα ήταν το ζήτημα με ιδιαίτερη συχνότητα στα ΜΜΕ και τον λόγο των πολιτικών.

    Η προσωπική δρατηριοποίηση είναι απαραίτητο συστατικό της συλλογικής δράσης. Τίποτα δεν έρχεται ουρανοκατέβατο απλά περιμένοντας.

    ReplyDelete
  58. Και μακάρι οι G700 να μπορέσετε να αφυπνίσετε τους χλιδ-άεργους, αρκεί αυτοί να ξέρουν ότι όταν επιτέλους αποφασίσουν να μπουν στην αγορά εργασίας και να φάνε τις πρώτες πολύ δυνατές σφαλιάρες, να θυμηθούν ότι υπάρχει μια κοινότητα στην οποία τα προβλήματα των πραγματικών Γ700 θίγονται με σοβαρότητα και με την οποία κοινότητα μπορούν να ταυτίσουν τους προβληματισμούς τους αλλά και την αισιοδοξία τους.

    ReplyDelete
  59. Πάντως για να πειστεί η Μαρία να μην αγοράζει απ'τον Καρούζο, θα περάσουν χιλιετίες.

    ReplyDelete
  60. Παιδιά δεν θα πιστέψετε ΤΙ αυτοκίνητο έχει ο Κομφούκιος και με πόσα μίλια τρέχει την ώρα

    ReplyDelete
  61. Για να δούμε πόσο σκαμπάζετε από ψυχολογία, όποιος απαντήσει σωστά κερδίζει 50 ευρώ

    ReplyDelete
  62. Πώς θα μας δώσεις τα 50 ευρώ?

    ReplyDelete
  63. Η ερώτηση είναι παραπειστική.Ο Κομφούκιος δεν έχει αυτοκίνητο.Το συμπεραίνω απο το χαρακτήρα του.Τα 50 ευρώ στο "χαμόγελο του παιδιού".

    ReplyDelete
  64. Καλά, εγώ τουλάχιστον για Boxsteraki τον κόβω στο Αμέρικα...

    ReplyDelete
  65. Tερώτημα έχει δύο σκέλη

    ReplyDelete
  66. Ε καλά, τα μίλια δε τα βρίσκω με τίποτα... Κερδίζω 25??

    ReplyDelete
  67. http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/7067370.stm


    Gdansk workers' protest

    Workers from Gdansk Shipyards in Poland demand quick privatisation to save the financially troubled yards.

    H Αλέκα το ξέρει αυτό;;; Ο Αλέκος;;;

    ReplyDelete
  68. ΕΛΑ ΑΛΕΚΟΟΟΟ

    ReplyDelete
  69. Raymond Kurzweil in his 2001 essay The Law of Accelerating Returns extends Moore's law to describe an exponential growth of technological progress. Moore's law describes an exponential growth pattern in the complexity of integrated semiconductor circuits. Kurzweil extends this to include technologies from far before the integrated circuit to future forms of technology. Whenever a technology approaches some kind of a barrier, according to Kurzweil, a new technology will be invented to allow us to cross that barrier. He cites numerous past examples of this to substantiate his assertions. He predicts that such paradigm shifts have and will continue to become increasingly common, leading to "technological change so rapid and profound it represents a rupture in the fabric of human history." He believes the Law of Accelerating Returns implies that a technological singularity will occur before the end of the 21st century, in 2045.

    The technological singularity is the hypothesized creation, usually via AI or brain-computer interfaces, of smarter-than-human entities who rapidly accelerate technological progress beyond the capability of human beings to participate meaningfully in said progress.

    Mathematician and author Vernor Vinge greatly popularized Good’s notion of an intelligence explosion in the 1980s, calling the creation of the first ultraintelligent machine the Singularity. Vinge first addressed the topic in print in the January 1983 issue of Omni magazine. He later collected his thoughts in the 1993 essay "The Coming Technological Singularity," which contains the oft-quoted statement "Within thirty years, we will have the technological means to create superhuman intelligence. Shortly thereafter, the human era will be ended." Vinge clarifies his estimate of the time scales involved, adding, "I'll be surprised if this event occurs before 2005 or after 2030."

    ReplyDelete
  70. I'll see you on Friday guys.

    ReplyDelete
  71. Από το CERN της Γενεύης:
    Large Hadron Collider (LHC)
    Μπαίνει σε λειτουργία το 2008-2009

    "The answer (for space travel)* may lie within the Standard Model, in an idea called the Higgs mechanism. According to this, the whole of space is filled with a 'Higgs field', and by interacting with this field, particles acquire their masses. Particles which interact strongly with the Higgs field are heavy, whilst those which interact weakly are light. The Higgs field has at least one new particle associated with it, the Higgs boson. If such particle exists, the LHC will be able to make it detectable.

    These are just a few of the questions the LHC should answer, but history has shown that the greatest advances in science are often unexpected. Although we have a good idea of what we hope to find at the LHC, nature may well have surprises in store. One thing is certain, the LHC will change our view of the Universe."

    *(Δικιά μου σημείωση)

    ReplyDelete
  72. Και όλα αυτά ο άνθρωπος τα κατάφερε" χάρι στα χέρια του(και όχι χάρι του μυαλού του), που να του κοβότανε! Ας αποφασίσουμε να κόψουμε πρώτα το ένα για ν'αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σαν είδος.
    Τα χέρια ευθύνονται για όλα.

    ReplyDelete
  73. Γιώργο ή Δημήτρη Πανόπουλο τον λένε τον άνθρωπο ρεεε

    ReplyDelete
  74. Τα χέρια είναι αχόρταγα.Πρώτα έφτειαξαν το βιολογικό μυαλό αλλά δεν αρκούνται σ'αυτό.Τώρα ετοιμάζουν "τεχνολογικές οντότητες" οι οποίες όπως όλα τα δημιουργήματα θα φάνε τους δημιουργούς τους.Οσο έξυπνος και δυνατός και πανούργος και βίαιος να είναι ο Κρόνος κάποιος Δίας θα τον καθαρίσει.

    ReplyDelete
  75. Γιώργος Πανόπουλος Γιώργος έγινε λάθος

    ReplyDelete
  76. Πόσο πιό διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αντί για χέρια είχαμε οπλές!

    ReplyDelete
  77. "Πόσο πιό διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αντί για χέρια είχαμε οπλές!"

    Μην ανυσηχεις...
    Καποιοι εχουν αρχισει ηδη και βγαζουν (οπλες), οντας τοσο καιρο, υποζυγια...

    ReplyDelete
  78. @ματαιότης

    Τό τέλος της εποχής του ανθρώπου η το τέλος του ανθρωπόκενου;
    Τα νέα αυτά όντα ,τα νέα αυτά πλάσματα θα είναι αυτόνομα, αυτενεργή,αυτοκινούμενα και αυτοαναπαραγώμενα.Θα έχουν συνείδηση της ύπαρξής τους.Θα είναι ζωντανοί οργανισμοί και θα αποτελούν ένα νέο είδος που δεν θα κανιβαλίζει για να ζήσει αλλά θα καταναλώνει φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.
    Πολύ ενδιαφέροντα μου φαίνονται Ματαιότητα.

    ReplyDelete
  79. Το άκουσα από την, αγαπημένη του Καραμανλή ποιήτρια, Κική Δημουλά, το μεσσημέρι: "Ο έρωτας είναι μέθοδος και όχι αίσθημα".
    Τι να θέλει άραγε να πεί ο ποιητής;
    Να "είδε" μήπως τον ερχομό των νέων Οντων και να "είδε" μήπως και τα αισθήματά τους;

    ReplyDelete
  80. "Ο έρωτας είναι μέθοδος και όχι αίσθημα".
    Να το ενεπνεύσθη,η Κική, αυτό το φοβερό, σε ποιητική σύλληψη και οίστρο, μετά τη γνωριμία της με τον Καραμανλή;
    Αυτή η ποιήτρια της Αριστεράς να έχει άραγε για Μούσα της τον Καραμανλή τον ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ;

    ReplyDelete
  81. @ parmenides

    Τό τέλος της εποχής του ανθρώπου η το τέλος του ανθρωπόκενου;

    Oudeis gnorizei. Kai ayto einai to tromaktiko.

    ReplyDelete
  82. Why the Future doesn’t need us

    http://www.wired.com/wired/archive/8.04/joy_pr.html

    ReplyDelete
  83. Because we don't love philosophy.

    ReplyDelete
  84. Θα έλεγα πως ο έρωτας είναι πιο πολύ μέθοδος παρά αίσθημα γιατί πχ. για τους άντρες, με το αίσθημα βγάζεις το πολύ μία και με το ζόρι, ενώ άμα έχεις μέθοδο βγάζεις πολλές και άνετα.

    Και μια που πρέπει να συνδέσουμε και όλα τα παραπάνω με το θέμα μας, ήμουν το περασμένο Πάσχα στην Αθήνα όπου τα έλεγα με ένα φίλο Γ700άρη. Τα είπαμε για τη δουλειά, είπα να μην πιάσω κουβέντα για γκόμενες, δεδομένου ότι ήξερα πως είναι μόνος αλλά άνοιξε αυτός και άρχισε να μου λέει για το πόσο τον έχει πάρει από κάτω που δε μπορεί να σταυρώσει γκόμενα, ουσιαστικά από τότε που μπήκε στη βιοπάλη (είναι δυο χρόνια μικρότερος μου). Το παιδί δεν έχει τίποτα απολύτως το αρνητικό, ούτε κανένας μίζερος είναι ούτε αιχρός, είναι ευπαρουσίαστος, πολύ κοινωνικός, ξέρει να μιλάει, ανήκει σε διάφορους κύκλους γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, πριν κάποια χρόνια θα έλεγα ότι κατέχει τη μέθοδο κτλπ. (ενώ εγώ πχ. δεν την έμαθα ποτέ μου).

    Από ότι όμως μου εξήγησε έχει ένα μεγάλο σφάλμα: έγινε και αυτός Γ700αρης και λόγω του φιλότιμού του από τους συνειδητοποιημένους. Άρχισε λοιπόν να μου λέει πώς γνωριμία μετά της γνωριμίας απομακρύνονται όταν μαθαίνουν τι δουλειά κάνει ή όταν αυτός δεν θα ακολουθήσει σε περιττά εξοδοέξοδα - άλλωστε, λέει, οι γυναίκες λίγο πολύ μετά τα 25 αρχίζουν να έχουν και 2ες σκέψεις οπότε τα υπολογίζουν όλα. Οι δε πιο ξέγνοιαστες 25+ αλλά ακόμα και οι 20+ ηλικίες επίσης απομακρύνονται αφού θέλουν ακόμα να το γλέντήσουν και σε αυτό τι μπορεί να κάνει ένας Γ700αρης συνειδητοποιημένος που αρνείται να συνεχίζει να δανείζεται από το σπίτι. Ο ίδιος ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε πρώτες. Δεν είχα κάτι να του πω απλά του είπα ότι προφανώς είναι γκαντέμης που δεν συναντάει τις σωστές γυναίκες και του πρόσθεσα 'τόσο το καλύτερο, ποιος έχει όρεξη να μπλέκει με γυναικο,τινάναι'.

    Έλα ντε που ανεβαίνοντας Θεσσαλονίκη, τη φοιτητομάνα με τόσο νεαρόκοσμο από όλα τα είδη και να ακούω τα ίδια ακριβώς ρεπετισιόν από γνωστούς - ανεξάρτητα από το εάν πηδανήδενπηδάν, άτομα που κάποτε ούτε καν θα το συζητούσαν, και παθαίνω πολιτισμικό σοκ.

    Λοιπόν λίγο τα παραπάνω σχόλια λίγο το άρθρο του άγγλου δημοσιογράφου για τους 50άρηδες που ζουν σαν έφηβοι λίγο τα δικά σας τις προάλλες που λέγατε για τη Μαρία τη χλιδάνεργη... Τι έγινε ρε μάγκες δηλαδή για να καταλάβω γιατί αρνητικό υσοζύγιο δεν νοείται.... και θα πληρώνουμε τις συντάξεις τους και θα μαςπηδανταγκουμενακια από πάνω;

    ReplyDelete
  85. Allos g..ei allos plironei!

    ReplyDelete
  86. Καλα Ulis,τι να πω, γραφεις λεμε! lol... Μετα τα φουτουριστικα φιλοσοφιζε δενεις το θεμα με την πικρα πολλων Ελληνων... lol...

    Τωρα τι να πω? Θα βγει ο ενας και θα πει: εχουν ξεκατινιασει τελειως οι σημερινες Ελληνιδες. Θα βγει η αλλη και θα πει: οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια (=δεν σταυρωνετε γυναικα για αυτο μιλατε ετσι εσεις οι πικραμενοι). Θα προσθεσει κατοπιν οτι ουδεποτε γυναικα κατηγορησε ετσι αντρα οποτε θα μιλησει και για σεξισμο.

    Μετα θα βγει ο τριτος και θα πει οτι ο πραγματικος μαγκας παντου και παντα περνα καλα-μια χαρα.

    Καποιοι θα το παρουν στο χαβαλε, καποιοι αλλοι θα σου μιλησουν για Ανατολικο_Ευρωπαικα μωρα, καποιοι θα συστησουν (στους πικραμενους) διακοπες στο εξωτερικο και τελικα ακρη δεν θα βγει οπως και δεν βγαινει σε κανενα Ελληνας VS Ελληνιδα.

    Η ζωη βεβαια εκτυλισσεται εκει εξω και ο καθενας ξερει.

    Εγω το μονο που εχω να πω απο την μηδαμινη μου πειρα ειναι οτι σε ευτυχισμενες κοινωνιες (οπως τις "ορισες" εσυ παραπανω) οπου υπαρχει ακομα ευδιακριτη η μεσαια ταξη, ολοι περνουν καλυτερα. Ή τουλαχιστον καποια πραγματα ειναι απο ευκολοτερα εως φυσιολογικα.

    Ζησε ενα χρονο στην Νορβηγια, Σουηδια, Φιλανδια και πες μου ποσο ευκολο ειναι να γνωρισεις κοπελα και να κανεις και μια ευτυχεστατη σχεση μαζι της.

    Αλλωστε, νομιζω, δεν ειναι δυνατον σε μια χωρα να υπαρχει μπαχαλο (γενικως) και οι ανθρωποι να επισυναπτουν υγιεις και αρμονικες φιλικες και ερωτικες σχεσεις...

    ReplyDelete
  87. Ulis εγραψες: "... και θα πληρώνουμε τις συντάξεις τους και θα μαςπηδανταγκουμενακια από πάνω;"

    Ναι αμε! Γιατι οχι, το αμφιβαλεις?...?

    Ετσι οπως εχουν γινει οι καιροι σημερα, ενας 45αρης ή 50αρης συνταξιουχος, αν καλοδιατηρειται εχει να προσφερει πολλα περισσοτερα σε μια κοπελα απο οτι ενας συνομηλικος της...

    1) Ηρεμια, δηλαδη ΟΧΙ το αγχος καποιου νεωτερου που δεν εχει καταφερει ακομα κατι

    2) Εμπειρια πανω στην ζωη

    3) Γνωριμιες

    4) Χρηματα

    Και επειδη αναφερθηκες σε γκομενακια, εγω εδω δεν μιλαω για 18χρονα αλλα για γυναικες απο 25 και πανω.

    ReplyDelete
  88. you can't beat the market, alla an pai3eis swsta 8a bgaleis kati. ta mounakia goustaroun th xlida, goustaroun k ena gero gamhsi! Opote oudemia anhsyxia!

    ReplyDelete
  89. Ανώνυμε, φοβερή η παρατήρησή σου. Ο πήδουλος όμως δεν είναι το ζητούμενο - το ζητούμενο είναι πως να ξεκινήσει κανείς οικογένεια.

    ReplyDelete
  90. Συνώνυμε Ανώνυμε, ανησυχία υπάρχει και μεγάλη... :) Για τράβα στις Ελληνικές σχολές , ΤΕΙ, ΙΕΚ και ρώτα τους νεαρούς: πόσοι από εσάς παλικάρια έχετε σχέση? Πόσοι περνάτε καλά??

    Στην Ελλάδα ΟΛΗ λεμε, έτσι? όχι Αθήνες μόνο κλπ...

    Τα γνωστά μωρέ: θέλει η καθεμία να ζήσει το παραμύθι της και κοιτάζει πως να πουληθεί σωστότερα... άλλωστε, δεν είναι δυνατόν από την μια η Ελληνική οικογένεια να ανατρέφει τα παιδιά της μέσα στο σκοτάδι όσον αφορά την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση (για παράδειγμα) –και για αυτό τα «λούζεται» μετά- και από την άλλη να δίνει τα φώτα και την ορθή ανατροφή στις κόρες της πάνω στο θέμα σχέση-σεξουαλικότητα-το κορμί σου (κοπέλα μου) κλπ κλπ κλπ.

    Δε βαριέσαι: οι Ανατολικο-Ευρωπαίες πουλιούνται στα bordellos της Ευρώπης, οι Ελληνίδες πουλιούνται μέσα την ίδια τους τη χώρα, και κάποιες άλλες είναι πραγματικά cool… Μόνο και μόνο επειδή οι κοινωνίες που ζουν, διαφέρουν, όχι για κανένα άλλο λόγο...

    ReplyDelete
  91. Den milame gia sxeseis k oikogeneia! Alla ti ta 8es ayta foithths h neos me 700?

    ReplyDelete
  92. Τελικά ο καθένας τα μαυρο-τσεπώνει ανάλογα με τα προσόντα του. Ο μεροκαματιάρης δουλέυει μαύρες δουλειές, δηλώνει 600 και βγάζει πχ 1200 και απ'την άλλη οι γκόμενες βγάζουν κι'αυτές το χαρτζηλίκι τους, μαύρο φυσικά κι'αυτό. Από παρα-οικονομία πάμε καλά...

    ReplyDelete
  93. Do3a soi o 8eos, den alla3an ta pragmata!

    ReplyDelete
  94. "οι Ελληνίδες πουλιούνται μέσα την ίδια τους τη χώρα"

    Αυτές τις γενικότητες να πας να τις πεις στην αδελφή/μάνα/ξαδέλφη σου.
    Για να μην σου πω και τίποτα χειρότερο.

    ReplyDelete
  95. "Ανώνυμε, φοβερή η παρατήρησή σου. Ο πήδουλος όμως δεν είναι το ζητούμενο - το ζητούμενο είναι πως να ξεκινήσει κανείς οικογένεια."

    Μα ο πηδουλος (οπως λες) ειναι ενα απο τα κυρια ζητουμενα ΚΑΙ μεσα στην οικογενεια και μαλιστα το γεγονος οτι η Ελληνιδα αφηνεται να μετατραπει σε αρκουδα αφου δεσει τον γαιδαρο της ειναι απο τις σημαντικοτερες αιτιες που ο πηδουλος αναζητειται αλλου ή και όχι, οποτε επερχεται και "ισσοροπια" και μεσα στην οικογενεια: αισχροτητα και σαθρωτητα και μιζέρια ομοια με αυτην της Ελληνικης κοινωνιας.

    Οποτε εχουμε μια Ελληνικη οικογενεια η οποια ζει μεσα στην Ελληνικη κοινωνια και αμφοτεροι αξιζουν ο ενας τον αλλο! :)

    Τωρα για το πως να ξεκινησει κανεις οικογενεια στην Ελλαδα, τι να σε πω...?

    Το σκεφτηκες καλα??

    ΑΝ μπορεις (εσυ ή ο οποιοσδηποτε), να ζησεις τον εαυτο σου και αλλο ενα ατομο ανετα, δυο ατομα δηλαδη, τοτε ξεκινα να ψαχνεις την καταλληλη κοπελα!

    Περιχαρης, ανετος, απροβληματιστος αν ψαχτεις, καποιο καλο κομματι θα βρεις!

    Θα του βρεις και μια δουλεια των 600-700 (διοτι αν ηταν ιση ή και καλυτερη σου μαλλον θα προτιμουσε καποιον καλυτερο σου), οποτε θα ζησετε καλα για καποια χρονια. Οταν θα ερθει το παιδι, αυτο θα ειναι το δευτερο ατομο που θα χρειαστει να συντηρεις.

    Αλλιως ξερεις: φύλα την σχεση σου απο το Λυκειο σαν τα ματια σου... ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ!

    Υσ: Δεν θυμαμαι ακριβως τον αριθμο των σχεσεων που εχει ενας μεσος Γερμανος μεχρι την ηλικια γαμου του (28-29 χρονων, νομιζω). Αυτο που θυμαμαι ειναι οτι ειχα μεινει με το στομα ορθανοιχτο να κοιταζω το monitor για ωρα πολυ!! ΤΟΣΟ απιστευτο και απιαστο μου ειχε φανει το νουμερο για τα Ελληνικα δεδομενα...

    ReplyDelete
  96. "οι Ελληνίδες πουλιούνται μέσα την ίδια τους τη χώρα"

    Αυτές τις γενικότητες να πας να τις πεις στην αδελφή/μάνα/ξαδέλφη σου.
    Για να μην σου πω και τίποτα χειρότερο.
    --------------------------
    ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΤΣΟΓΛΑΝΙ???
    ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ?? ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΣΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ Ή ΣΤΗΝ ΞΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ??

    ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ????????????

    ΓΙΑ ΠΕΣ!!! ΕΛΑ ΛΕΓΕ...!!!
    ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΕΓΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΗ ΜΑΝΑ Ή ΑΛΛΟ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ????

    ΕΕ, ΡΕ ΟΡΓΙΟ??????

    ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ MONITOR ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΣ ΤΖΑΜΠΑ ΜΟΥΡΗ??????????

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ! ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ/ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΟΡΘΙΑ/ΟΡΘΙΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΥΤΑ!!

    ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΡΕ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ????


    ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ?????

    Α..ΡΕ...ΧΑΧΑ...ΜΑΛΙΣΤΑ...ΝΤΑΞΕΙ...
    ΚΑΤΣΕ-ΚΑΤΣΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΙΤΟΡ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑ ΜΑΓΚΙΑ!

    ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΣΕ ΕΙΧΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ....ΛΟΛ...

    ReplyDelete
  97. Μάγκες έχετε καταλάβει οτι η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση εδώ και 2 μήνες (και άλλα 4 χρονια πριν) και δεν εχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ σ'αυτό τον τόπο? ΤΙΠΟΤΑ εντελώς, το παραμικρό. Τί να πρωτοπιάσω? Εξωτερική πολιτκή? Σκατά. Παιδεία? Απόσκατα. Οικονομία? ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ. Υγεία? ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ. Λαθρομετανάστες? στο ΦΟΥΛ. Παραοικονομία? ΚΑΙ ΒΑΛΕ. Σκάνδαλα? Κάθε μήνα και από ένα. Διαφθορά? Από νομάρχες μέχρι παπάδες.

    Όχι πως όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ ήτανε καλύτερα. Και οι δυό τους μαζί τα έκαναν σα τα μούτρα τους. Ποιός πολιτικός θα ασχοληθεί με την Γ700 μου λέτε?

    ReplyDelete
  98. "Αυτές τις γενικότητες να πας να τις πεις στην αδελφή/μάνα/ξαδέλφη σου.
    Για να μην σου πω και τίποτα χειρότερο."

    Και γιατι να πεις κατι χειροτερο φιλε ή φιλη anonymous?

    Εδω μεσα γενικα μιλαμε και ετσι γινεται και σε τετοια θεματα (για αυτο και δεν βρισκεις ακρη). Δεν μπορουμε να πιασουμε ξεχωριστα καθε περιπτωση ή ακομα και φαση της ζωης της καθε κοπελας. Διοτι μπορει σημερα μια να ειναι "τρελλουτσικη" και να κανει το ενα και το αλλο και μετα να αλλαξει. Δεν μπορουμε να πουμε "εγω ξερω 10 Μαριες που ειναι αψογες και cool οποτε ετσι ειναι και ολες οι Ελληνιδες" ή το αντιστροφο.

    Απο 'κει και περα υπαρχει μια πραγματικοτητα: η Ελληνικη.

    Εσενα δηλαδη φιλε ή φιλη anonymous σου φαινεται οτι στην Ελλαδα οι σχεσεις μεταξυ των 2 φυλλων δημιουργουνται ανιδιοτελως ως επι το πλειστον? Λαμβανεται υποψιν μονο ο παραγων ανθρωπος δηλαδη ή και οτι κατεχει ο ανθρωπος?

    ReplyDelete
  99. Ναι φιλε...το εχουμε καταλαβει (περι ΝΔ ΚΑΙ Πασοκ)!

    Ρωτας:
    " Ποιός πολιτικός θα ασχοληθεί με την Γ700 μου λέτε?"

    Ο Πολιτικος εκεινος του οποιου η G700 θα τραβηξει την προσοχη με καποιον τροπο καλο ή κακο. Το ιδιο ισχυει και για την κοινωνια.

    ReplyDelete
  100. Μάγκες, χαλαρά. Σκοπός άλλωστε του τελευταίου σχόλιου μου δεν ήταν πάλι μια χαζόαντιπαράθεση Ελληνα βέρσους Ελληνίδας - ένα και το αυτό άλλωστε -
    απλά με χιουμοριστική διάθεσηνα πάω την κουβέντα πιο πολύ προς το θέμα αλλαγής νοοτροπίας στην κοινωνία σε σχέση με την κατάσταση της νέας γενιάς που είναι λογικό στην τελική να επηρεάζει και τις ανθρώπινες σχέσεις και κατεπέκταση τις ερωτικές.

    Και βέβαια συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο παραπάνω που πολύ όμορφα το έθεσε:

    "Αλλωστε, νομιζω, δεν ειναι δυνατον σε μια χωρα να υπαρχει μπαχαλο (γενικως) και οι ανθρωποι να επισυναπτουν υγιεις και αρμονικες φιλικες και ερωτικες σχεσεις..."

    ReplyDelete
  101. Τη νυφη παντως θα την πληρώσει η επόμενη γενια.
    Η τωρινή βρήκε το κατιτις της απο τους γονεις:
    ενα σπιτι, ένα αυτοκινητο, ίσως και εξοχικό, πληρωμένες σπουδες εν Εσπερία, φράγκα για κλαμπ, κομμωτήρια, ρουχα-ταμπελες, γυαλια ίσα με το νοικι γκαρσονιέρας, βρακια που έρχονται 10.000 € το τ.μ. αμα κανεις τον υπολογισμο, ταξίδια, διήμερα κι ολα τα σέα.

    Μονο που για τα παιδιά των Γ700 (όσων απ αυτους βρουν θήλυ που να αναπαράγεται στην μπατηριά και υπο το χνώτο και τον ακοιμητο οφθαλμο των γονέων/πεθερικών
    κι όσων απ' αυτες δε γεράσουν μονες συντροφιά με ένα σκυλο και απραγματοποιήτα γκλαμουρόνειρα)
    τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα:
    η οποια πατρική επιχορήγηση θα ειναι πολύ περιορισμένη, το διαμερισματάκι θα παλιώσει, το εξοχικό θα είναι ετοιμορροπο και η συντήρησή του θα κοστιζει ίσα με την αγορά καινούργιου, η τζιπαρα του μπαμπα θα είναι σε 10 χρόνια παλιοσίδερα ή ντεμοντε, η γυαλαμπουκα-πούλμαν του χρόνου δε θα φοριέται, ολα θα έχουν φαγωθει ή παλιώσει ή μοραστει στ' αδέρφια δια 2 ή και 3 και θα τα έχει παρει στο μεταξυ απο 3 φορες η εφορία,
    και τα τεκνα των Γ700 δε θα βρουν και πολλά απο το μπαμπα και τη μαμα.

    Κια τοτε θα αναγκαστουν να δουλεψουν.
    Κι αμα δουλευεις απο μικρος για να ζησεις (κι οχι για να αγορασεις την τελευταια καταναλωτική σαχλαμάρα), γινεσαι πιό περήφανος, πιό σκληραγωγημένος, πιό ολιγαρκής και πιό δυνατός. Πιο Σπαρτιάτης, πως το λενε. Και μαθαινεις να εμπιστευεσαι τις δυναμεις σου. Και το να δουλευεις και να σπουδάζεις και να πλένεις και τα βρακιά σου μονος σου και να μαγειρεύεις ταυτοχρονα και να χέις και φίλους γινεται δεύτερη φύση. Κι ας σε φτυνουν οι κατα τα αλλα "ασυμβιβαστες" τσιχλοφουσκέ κατινογκλαμουρέ χλιδάνεργες που
    κρύβουν στο σνομπισμό τη μηδενική τους αυτοεκτιμηση και που το μεγαλυτερο τους επιτευγμα είναι το το φτιασιδωμα και καμια ξεπέτα με κανενα ήμιεπώνυμο του σήμερα κι αγνωστο του αύριο.

    Κι υπαρχουν (και θα υπάρξουν στο μέλλον πολύ περισσότερες) και γυναικες που αγωνιζονται. Που δεν τους τα ακουμπαει κανένας αντρας, ουτε πατέρας ουτε εραστης ουτε πελατης. Και που είναι πίό ικανοποιημένες από τη ζωή κι απο τον εαυτο τους. Που έχουν στοχους.
    Και που μπορουν να μεγαλώσουν υπέυθυνα και άλλο παιδί περα απο το υπερπολύτιμο και ανώριμο εγώ τους.

    Και αμα ξεκινήσεις έτσι, αγριευεις, γινεσαι πολεμιστής. Δεν αφήνεις κανέναν να σε εκμεταλλευεται, ουτε γκομενο/α, ουτε αφεντικό, ουτε γονιό.
    Γιατι θα βρεις αλλου. Και δουλεια και σχέση.
    Το πολύ πολύ να φιλησεις τη μανα σου και να φύγεις 3-4 ώρες δρομο μακρυά με το αεροπλάνο για να βρεις καλυτερη δουλεια. Μονος σου. Κι όχι πια για 700 €.

    Κι όταν πάς για ψώνια, θα κοιτας και τα Bar code να μην αγοραζεις για εγγλέζικο το καμποτζιανο το αδιάβροχο.

    Και θα μαζεύεις και 5-10 γνωστους να κάνετε ομαδικές αγορές πχ σε ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά (χρεαζουμενα, όχι μόδες), για να σας κάνουν και σκοντο.

    Αλλα για όσο άκομα τρεχει η γονική παροχή o συνασπισμός χλιδάνεργοι-Πητερ Παν-ΤαΜπατήριαμουτησΠαν θα είναι πρωτο κομμα. Κι ας μην έχουν γραπτο μανιφέστο...

    ReplyDelete
  102. ulis, τα λες καλα.
    Περιμένω συνέχεια.

    ReplyDelete