Wednesday, October 10, 2007

Το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τους Έλληνες να απαλλαγούν από τη «βεβαρημένη και επάρατο Δεξιά». Τέσσερα χρόνια μετά, το 1985, διακήρυξε τον «τερματισμό του πολιτικού της βίου» και την οριστική τοποθέτησή της «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Κατάφερε τότε μια στρατηγική νίκη επί του αντιπάλου. Έκτοτε και για είκοσι συναπτά έτη το ΠΑΣΟΚ ηγεμόνευσε πολιτικά και ιδεολογικά στον ελλαδικό χώρο συνδέοντας την κυριαρχία του με την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 25 περίπου χρόνια, το χρονοντούλαπο της ιστορίας θα πρόβαλε απειλητικά, αυτή τη φορά για το ΠΑΣΟΚ; Πράγματι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο σημερινός Πρωθυπουργός της ΝΔ, κύριος Κώστας Καραμανλής, επιχειρεί να βάλει το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», όπως έλεγε το 2004, στο περιθώριο. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει, προβάλλοντας συστηματικά την εικόνα του φθαρμένου πολιτικού προϊόντος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην προσπάθειά του αυτή δεν είναι μόνος. Βρίσκει καθημερινά ένθερμους υποστηρικτές στις τάξεις της αντίπαλης πλευράς. Δεν είναι μόνο η κρίση στελεχών που μαστίζει το ΠΑΣΟΚ και η ύποπτη στάση του παραταξιακού Τύπου, ούτε φταίει αποκλειστικά η αδυναμία του Προέδρου να μετατρέψει τις σοσιαλ-φιλελεύθερες πολιτικές του αναφορές σε ευρηματικά συνθήματα, συμπαγή προγραμματικό λόγο και μάχιμο οργανωτικό σχήμα.

Είναι κυρίως ότι το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ αδυνατεί ν’ αποβάλει την εικόνα του κόμματος-καθεστώς που κυβέρνησε τη χώρα για μια εικοσαετία.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι επιμένει να αναλύει τη σύγχρονη κοινωνία μέσα από το πρίσμα ενός ηρωικού, όμως πλέον μακρινού παρελθόντος. Ως αποτέλεσμα αμφιταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα σε σύγχρονες και παραδοσιακές σοσιαλιστικές θέσεις, βολεύεται στην ασφάλεια που του προσφέρει η ταύτιση με τους συμμάχους του στο κράτος και τον αδιέξοδο συνδικαλισμό, δεν τολμάει να ξεφύγει από τα τετρημένα.

Το κόμμα δείχνει σα να έχει πάψει από καιρό να λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας. Ακόμα κι όταν το κάνει τα ερμηνεύει άτολμα ή μυωπικά, όπως για παράδειγμα πράττει με το πρόβλημα της γενιάς των 700 ευρώ. Ναι μεν έχει καλύψει πλήρως το φλέγον αυτό ζήτημα σε επίπεδο διακήρυξης καλών προθέσεων -και μπράβο του-, όμως αποφεύγει να πει τι ακριβώς θα κάνει για να βελτιώσει στην πράξη τη ζωή της νέας γενιάς. Αυτό το θολό τοπίο υπάρχει και σε μια σειρά από άλλους καίριους τομείς της δημόσιας ζωής, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, ακόμα και τον άλλοτε προνομιακό του χώρο, την εξωτερική πολιτική.

Ως αποτέλεσμα οι πολίτες ερμηνεύουν το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συντήρησης και διατήρησης του status quo παρά ως προοδευτικό κίνημα αλλαγών όπως θα ήθελε και πρέπει να είναι.

Ο ορατός λοιπόν κίνδυνος από τη σημερινή κρίση είναι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», όπως κάποτε έπαθε η «βεβαρημένη και επάρατος Δεξιά», να μπει με τη σειρά του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ένας τρόπος υπάρχει για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Ο δρόμος που διάλεξαν πριν από 15 χρόνια οι Νέοι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, οι Νέοι Εργατικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα σκανδιναβικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Δημιουργική καταστροφή της παλιάς τάξης πραγμάτων, αξιοποίηση νέων δυνάμεων, και επιδίωξη μιας νέας ίδρυσης που θα το εκτινάξει ξανά νικηφόρα στο ΚΕΝΤΡΟ της πολιτικής ζωής. Διαφορετικά το χρονοντούλαπο φαντάζει αναπόφευκτο.

115 comments:

  1. "η ύποπτη στάση του παραταξιακού Τύπου"

    Kalo!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ενδιαφέουσα και αρκετά πρωτότυπη η προσέγγισή σας.Εκφράζει και το προβληματισμό πολλών από μας που σας παρακολουθούμε και σας θεωρούμε ως ένα από τα πολύ σοβαρά πολιτικά μπλόγκ.

    ReplyDelete
  3. Το ΠΑΣΟΚ περνάει τη φάση της "ανάπαυλας του πολεμιστή".Με τα όπλα όμως "παρά πόδας".
    "Μόνον λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά".

    ReplyDelete
  4. O Xryso ta exei brei telika me gap? Mhpws 3erei o Komfoukios?

    ReplyDelete
  5. Ο "παραταξιακός" τύπος της Δημοκρατικής Παράταξης δεν πρέπει να θεωρείται ως οπαδικός τύπος.
    Αυτή άλλωστε είναι και η μεγάλη του διαφορά από τον "αριστερό" και "δεξιό" τύπο.
    Είμαστε υπερήφανοι για τη ποιότητά του.
    Το αναγνωστικό του κοινό είναι αρκετά απαιτητικό και υποψιασμένο και ΔΕΝ επιτρέπει παιχνίδια.
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.Και οι εφηρίδες το γνωρίζουν καλά.Οσες φορές το ξέχασαν τη πλήρωσαν άσχημα .Προσοχή λοιπόν γιατί οι καιροί είναι πονηροί.

    ReplyDelete
  6. Ρε Γ700, τον τελευταίο καιρό χτυπάτε το ελάχιστο 800 επισκέψεις την ημέρα. Φοβερό! Keep on blogging!!!

    ReplyDelete
  7. Τα άρθρα σας, όπως και τα σχόλια των σχολιαστών, των σοφών γερόντων του διαδικτυακού σας χώρου, αποτελούν έμπνευση και φρεσκάδα, τουλάχιστον για μερικούς από εμάς, που ζούμε κι εκτός Ελλάδας.

    ReplyDelete
  8. Την Πολιτική Πλατφόρμα του Χρυσό θα τη ζήλευε ο ΓΑΠ αν τη γνώριζε.
    Μέσα σ'αυτή τη πλατφόρμα καθρεπτίζεται ο ΓΑΠ.
    ΧΡΥΣΟ και ΓΑΠ μπορεί να συμπέσουν και μακάρι να συμπέσουν.

    ReplyDelete
  9. Για να λέμε του στραβού το δίκιο πάντως σε άλλο πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο είχε να παίξει ο Μπλαιρ και σε άλλο οι Σκανδιναβοί σοσιαλδημοκράτες και κανένα από τα δύο αυτά πλαίσια δε μοιάζει με το Ελληνικό. Στη μεν Βρεταννία οι Συντηρητικοί είχαν αλλάξει τα φώτα στα συνδικάτα, στις αγορές και στις κοινωνικές πολιτικές επί 15 χρόνια προτού αναλάβει ο Μπλαιρ να αλλάξει το κόμμα και βρει στρωμένο το γήπεδο. Στη δε Σκανδιναβία τα συνδικάτα είναι ισχυρά και υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος αλλά υπάρχει και κουλτούρα συναίνεσης και υπευθυνότητας και άρα μεγαλύτερη ευχέρεια για αναθεώρηση των στρατηγικών. Το ΠΑΣΟΚ έχει πιο δύσκολα διλήμματα να αντιμετωπίσει κατά τη γνώμη μου διότι ή θα πρέπει να κάνει τις εκκαθαρίσεις της Θάτσερ ή να βρει ένα τρόπο να δημιουργήσει συναινετικό κλίμα με τους κοινωνικούς εταίρους. Το πολιτικό σύστημα μάλλον δε βοηθάει για το δεύτερο και οι 'εκκαθαρίσεις' είναι κατανοητό γιατί δεν του πάνε.

    ReplyDelete
  10. Πρέπει να τεθεί το ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης πανευρωπαϊκά. Δημογραφικά και πολιτικά η γενιά μας χάνει το πλεονέκτημα. Οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας, τείνουν, λόγω των δημοσιονομικών, αναπτυξιακών και δημογραφικών, άρα πολιτικών βαριδίων, να θάψουν τις προτεραιότητες μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα.

    ReplyDelete
  11. Σε μια γεροντοκρατική κοινωνία της Ελλάδας, για να αποφύγει τον κίνδυνο του χρονοντούλαπου, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οραματιστεί μια κοινωνία για ανθρώπους όλων των ηλικιών, όπου τα άτομα απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης, την οικονομική τους κατάσταση, τη συμμετοχή τους ως πολίτες και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Η επίτευξη της ηλικιακής ισότητας δε θα ωφελήσει μόνο τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ως πολίτες, δίνοντας πραγματική αξία στη σοφία, την πείρα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους. Θα ωφελήσει και την κοινωνία γενικότερα. Είναι ζωτικής σημασίας να καταπολεμήσουμε τις ηλικιακές προκαταλήψεις και να εξαλείψουμε τις ηλικιακές διακρίσεις.

    Η ισορροπία του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών κρατών μετακινείται, από κυρίαρχα νεότερη, σε κυρίαρχα γηραιότερη. Υπάρχουν λιγότεροι νέοι, περισσότεροι ηλικιωμένοι και ένας γοργά αυξανόμενος αριθμός πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων. Καθώς ο πληθυσμός μας γηράσκει, σε μια ολοένα και περισσότερο γεροντοκρατούμενη κοινωνία, πρέπει να εστιάσουμε, πολιτικοί και πολίτες, εκ νέου, σε κάποια οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Τα κύρια θέματα που πρέπει να επανακτιμηθούν από μια ηλικιακή σκοπιά περιλαμβάνουν την απασχόληση, την κατάρτιση και τη μάθηση, την κατανομή του εισοδήματος, την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, το οικιστικό περιβάλλον, τις παροχές υγείας και την προώθηση της παροχής φροντίδας, την οικογενειακή και πολιτιστική ζωή και τη συμμετοχή στα κοινά.

    Μια συνολική πολιτική για την ηλικιακή ισότητα πρέπει να ξεριζώσει τις ηλικιακές διακρίσεις στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, σε όλους τους τομείς της πολιτικής και να αντιμετωπίσει τις ηλικιακές προκαταλήψεις ως μια πραγματικότητα του πολιτισμού μας.

    Μια συνολική προσέγγιση για την ηλικιακή ισότητα απαιτεί ισχυρή νομοθεσία, αλλά πρέπει να περιλάβει και μέτρα για την προώθηση αλλαγών στην κουλτούρα, να αντιμετωπίσει νοοτροπίες και πρακτικές και να προσφέρει στήριξη στα άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Χρειάζονται δράσεις για να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα και να δώσουν ένα τέλος στις ηλικιακές διακρίσεις στις υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη μάθηση και στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στοιχηματίσει σε αυτό το μοντέλο της κοινωνικής ανάπτυξης, και όχι στους κενούς μακροοικονομικούς δείκτες σταθερότητας και οικονομικής μεγένθυσης.

    ReplyDelete
  12. @ Με Ταξάς

    Οι επισκέψεις στο Γ700 μπλογκ έχουν ξεπεράσει τις 1.200 καθημερινά τις τελευταίες ημέρες. Σε 9 μήνες λειτουργίας!!! Σοφοί μου γέροντες και μη, keep on blogging, keep on posting and reading!!!

    ReplyDelete
  13. mpla mpla mpla!

    mpla mpla mpla!

    mpla mpla mpla!

    mpla mpla mpla!

    mpla mpla mpla!

    mpla mpla mpla!

    ReplyDelete
  14. Parmie se 8ymamai pro 16/09 na grafeis di8yrambika sentonia gia GAP. Twra blepw paizeis poly Xryso!
    Ti ginetai?

    ReplyDelete
  15. O ΓΑΠ είναι ένας πολιτικός που ωριμάζει διαρκώς ως ηγέτης.Δεν σταμάτησε να εξελίσεται.Αυτη η κρίση που περνάει το ΠΑΣΟΚ είναι μια πολύ δημιουργική διεργασία και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.Προκαλεί αφύπνιση,γυμνάζει το μυαλό όλων και σφυρηλατεί την ΕΝΟΤΗΤΑ με πολιτικούς και όχι μόνο οπαδικούς και συναισθηματικούς όρους.Είναι ευλογία θεού.
    Οι αντεγκλήσεις,οι αντιπαραθέσεις,οι συγκρούσεις,είναι δημιουργικές δυνάμεις που δίνουν ζωή στα στελέχη, προπονούν μαχητές και αναδεικνύουν ΗΓΕΤΕΣ.
    Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται και ηγετική ομάδα και ηγέτη.Στην ηγετική ομάδα,κατά τη γνώμη μου, ο Χρυσό μπορεί να έχει σημαίνοντα ρόλο.Όπως και ο Βενιζέλος ,ο Σκανδαλίδης,ο Πάγκαλος,η Διαμαντοπούλου,ο Ρέπας ο Ανδρουλάκης και όποιος άλλος αναδειχθεί σ'αυτή την ωραία μαχη μέχρι την 11 Νοέμβρη.
    Το ηγετικό προβάδισμα το έχει ο ΓΑΠ και πιστεύω ότι η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ θα το επιβεβαιώσει.
    Περιμένω απο όλους και ιδιαίτερα απο το ΒΒ να μιλήσει περισσότερο πολιτικά γιατί τον αδικεί αυτή η εικόνα που βγάζει, προς το παρόν, ασχολούμενους με ασήμαντα μικροθέματα.Πρέπει να μιλήσει για το μέλλον τολμηρά,αν και κατα τη γώμη μου δεν θα το κάνει γιατί είναι βαθειά συντηρητικός.Οχι δεξιός,είναι προσβλητικός αυτός ο χαρακτηρισμός και εκ του πονηρού.Δείχνει όμως αυτές τις μέρες πολλές ηγετικές αδυναμίες.Χρειάζεται ακόμη δουλειά και προπόνηση.Μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να έλθει η ώρα του.Τώρα ακόμη,όπως δείχνουν τα πράγματα,δεν είναι έτοιμος για το ρόλο του ηγέτη.

    ReplyDelete
  16. Το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται αναπαλαίωση,δλ. "αριστερή στροφή" αλλά αναναίωση,δηλ."κεντρώα στροφή"(middle class party).Πρέπει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ΓΑΠ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, δικά του και μόνο,αλλά να γίνουν συλλογικά-κομματικά-παραταξιακά-πολιτισμικά αγαθά στελεχών,μελών και φίλων όλου του κόμματος.
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει κόμμα της μεσαίας τάξης,από την οποία εκδιώχθηκε με τη ρητορική και, υποκριτικά,σοσιαλδημοκρατική γλώσσα του Καραμανλή.ΚΑΙ θα το πετύχει αυτό όχι βερμπαλίζοντας Καραμανλικά η Βενιζελικά αλλά επανεξετάζοντας κατα προτεραιότητα το ρόλο του κράτους στην οικονομική και κοινωνική λειτουργία.
    Hλθε η ώρα να απαιτήσουμε απο το ΓΑΠ να δώσει "σάρκα και οστά" στον ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΣΜΟ, που πιστεύει, και να δεσμευθεί πολιτικά ότι αυτό θα είναι το ΑΛΦΑ και το ΩΜΕΓΑ της πολιτικής του και να μη παρασυρθεί απο το λαικισμό των παραθύρων τύπου Αυτιά.

    ReplyDelete
  17. Η γενιά των 700 ευρώ, τι θα πρότεινε σε ένα κόμμα που στον τίτλο του έχει το "σοσιαλιστικό".
    Εδώ σας θέλω!

    ReplyDelete
  18. "TΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ"

    ReplyDelete
  19. Ο τίτλος δεν έχει σημασία αλλά η ουσία. Δες ΛΑΟΣ πχ.

    ReplyDelete
  20. Κάποτε όταν δήλωνες σοσιαλιστής ήταν και πολύ ΙΝ.Τώρα αισθάνεσαι μια κάποια "ντροπή" όταν το λές.Όμως είναι εντελώς παροδικό.Η απαξίωση του σοσιαλισμού άρχισε με τη κατάρευση του "υπαρκτού" και τη ταύτισή του με το κρατισμό και τη συνεπαγόμενη διαφθορά.
    Τό να είσαι σοσιαλιστής και διεφθαρμένος είναι διαφορετικό απο το να είσαι δεξιός και διεφθαρμένος,πράγμα που αντιμετωπίζεται με επιείκεια,σαν κάτι φυσικό και συνηθισμένο.
    Γιαυτό και όλα τα δεξιά κόμματα όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση σηκώνουν τη σημαία της διαφθορολογίας και της ηθικολογίας.
    Κρατισμός και Σοσιαλισμός πρέπει να πάρουν διαζύγιο.
    Αυτό ο ΓΑΠ το πιστεύει.Είναι η "προσωπική" του ιδεολογία.
    Κάποτε το ΠΑΣΟΚ είχε ένα ωραίο σύνθημα:
    "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ".
    Τώρα μπορεί να γίνει :
    "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ".

    ReplyDelete
  21. Αν ακούσει κανείς το τι σέρνουν στο Γκαργκάνα οι βουλευτές της ΝΔ για το ασφαλιστκό τότε διαπιστώνει, με άπειρη λύπη,ΠΟΣΟ ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΛΙΓΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

    ReplyDelete
  22. [url=http://kourdistoportocali.blogspot.com/2007/10/blog-post_11.html][/url]

    ReplyDelete
  23. @ kk

    Ο τίτλος είναι κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ και προσδιορίζει την ευρύτερη πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει. Τι λέει ο τίτλος; Ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των ευρωπαϊκών δημοκρατικών σοσιαλιστικών κομμάτων. Από εκεί και πέρα τι γίνεται σήμερα είναι το θέμα. Ποιο είναι δηλαδή το περιεχόμενο αυτής της γενικότερης πολιτικής τοποθέτησης σήμερα, στην εποχή της μαζικής κοινωνίας της κατανάλωσης, της πληροφορίας και της γνώσης, της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών, της παγκοσμιοποίησης; Τι σημαίνει σοσιαλισμός στην πλανητική εποχή.

    Όσο το ΠΑΣΟΚ αναζητάει τη λύση στην επιστροφή στις ρίζες και την αναζήτηση του γνήσιου και άκαμπτου σοσιαλισμού της εποχής Ανδρέα, θα ικανοποιεί τον μηχανισμό του, όμως θα συρρικνώνεται εκλογικά.

    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει συνολικά να κοιτάξει την παράταξη που εκπροσωπεί. Βασικές συνιστώσες της Δημοκρατικής Παράταξης είναι και το πολιτικό κέντρο, είναι και οι φιλελεύθεροι-δημοκράτες, είναι οι προοδευτικά σκεπτόμενοι πολίτες που όμως ουδέποτε υπήρξαν σοσιαλιστές με την μαρξιστική έννοια του όρου.

    Και φυσικά, πρέπει επίσης να αγκαλιάσει τους κοινωνικά αποκλεισμένους και τις νέες ευπαθείς ομάδες (πχ μετανάστες, γυναίκες) αλλά να κοιτάξει να δομήσει την πολιτική του κυρίως γύρω από τα μεσοστρώματα (μικρομεσαία και ανώτερα εισοδηματικά) και τα παιδιά τους. Τα μεσαία στρώματα που το ίδιο δημιούργησε . Από μια κοινωνία εργατών, μεταναστών και αγροτών-χωρικών. Τα μεσοστρώματα που έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές τους αναζητήσεις στο πάρκινγκ του σουπερμάρκετ ή του πολυκαταστήματος όπου πάνε για ψώνια.

    Οι προτεραιότητες πρέπει να πηγάζουν από την κοινωνία και όχι την ιστορία ή τη θεωρία.

    ReplyDelete
  24. @ νικόλας

    είπες
    "Για να λέμε του στραβού το δίκιο πάντως σε άλλο πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο είχε να παίξει ο Μπλαιρ και σε άλλο οι Σκανδιναβοί σοσιαλδημοκράτες και κανένα από τα δύο αυτά πλαίσια δε μοιάζει με το Ελληνικό."

    Ναι βέβαια, το θέμα δεν είναι η ακριβής αντιγραφή, αλλά η υιοθέτηση μιας αντίστοιχης κατεύθυνσης. Τώρα με σύγκρουση, συναίνεση δεν μπορούμε να πούμε. Πάντως απαιτείται ουσιαστικά μια νέα ίδρυση.

    ReplyDelete
  25. kathimerini.gr

    Στροφή προς τα... λογικά
    Tου Πασχου Μανδραβελη

    Eίναι πολλοί εκείνοι που ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των εκλογών ως μια σαφή εντολή των πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ να πάει προς τ’ αριστερά. Υποστηρίζουν ότι ο λαός καταψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι δεν ήταν αρκούντως «Συνασπισμός». Αυτό βέβαια δεν εξηγεί δύο πράγματα: πρώτον γιατί 38% των πολιτών προτίμησαν τον «μαϊμού ΣΥΡΙΖΑ» και μόνο 5% τον αυθεντικό, και δεύτερον γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε και προς τα δεξιά όσα απώλεσε προς τ’ αριστερά.

    Για χάρη της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι η στροφή προς αριστερά είναι το φάρμακο για το ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής; Τι θέση έπρεπε να πάρει το ΠΑΣΟΚ για μια σειρά ζητημάτων, όπως το άρθρο 16, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το άσυλο, την Ολυμπιακή κ.λπ.; Με το σκεπτικό της αριστερής στροφής το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λέει ό,τι και ο κ. Αλαβάνος. Παρακάμπτοντας το ερώτημα της ψηφοθηρίας (γιατί κάποιος να μην ψηφίσει τον αυθεντικό Αλαβάνο;) εγείρεται και μια πρόσθετη απορία: σε τι θα είναι χρήσιμος ένας δεύτερος ΣΥΝ για τον τόπο;

    Υπάρχει επί παραδείγματι ένα πρόβλημα με το πανεπιστημιακό άσυλο. Κάποιοι -είτε ονομαστούν «ταραξίες» είτε «προϊόντα της κακούργας κενωνίας»- χρησιμοποιούν το υπάρχον νομικό πλαίσιο για να καταστρέφουν και δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Είναι υπαρκτό. Η λύση που προκρίνει ο Συνασπισμός είναι «μην αλλάζετε τίποτε. Κάποτε θα αλλάξει ο κόσμος και “τα παιδιά” δεν θα έχουν λόγους να τα καίνε». Αυτό πιθανόν κάποτε να γίνει πραγματικότητα, αλλά βραχυπρόθεσμα κάτι πρέπει να γίνει. Το λογικό είναι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που τοις πράγμασι δίνει άσυλο σε όσους καταστρέφουν. Αν αυτό αποτελεί «δεξιά θέση» τόσο το χειρότερο για την Αριστερά. Δείχνει προσκολλημένη στον παραλογισμό.

    Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Κάθε πανεπιστήμιο του εξωτερικού δημιουργεί εδώ και ένα παράρτημα. Δεν μπορούμε να τα εμποδίζουμε, αλλά ούτε και να τα πιστοποιήσουμε διότι σκοντάφτουμε στο άρθρο 16. Μεταφέραμε την αρμοδιότητα ελέγχου τους στο υπουργείο Εμπορίου, διότι δεν ξέραμε τι να την κάνουμε. Η μόνη λύση για να υπάρξει δημόσιος έλεγχος αυτών είναι να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Αν αυτό είναι δεξιά θέση, τότε τόσο το χειρότερο για την Αριστερά. Μοιάζει ότι κλείνει τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα.

    Το πρόβλημα λοιπόν σήμερα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αν θα πάει δεξιά ή αριστερά. Η μόνη σωτηρία του είναι να πάει λογικά...

    ReplyDelete
  26. Τι θα γίνει όμως με το ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ;
    Τι σκοπεύει να κάνει ο ΓΑΠ, με τους επιφανείς εκπροσώπους του, που τον περιτριγυρίζουν;
    Θα κρατήσει για τον εαυτό του τις νεωτερικές ιδέες (αντιμετωπίζοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ ως περιουσιακό κληροδότημα και μόνο)η θα προσπαθήσει να "μολύνει" ολη τη παράταξη με αυτές;
    Και πως θα μπορέσει να το κάνει σε μια κοινωνία που είναι μολυσμένη με το Χριστοδουλικό πρόσταγμα"πίσω ολοταχώς";

    ReplyDelete
  27. Η απουσία ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ θα ήταν μεγάλη απώλεια για την υγεία της Δημοκρατίας, τη στιγμή που οι αριστερές δυνάμεις της χώρας εκφράζονται από ένα βαθύτατο συντηρητισμό. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, κάποτε ΤΟ προοδευτικό κόμμα, για τα μέτρα της εποχής του, πάσχει από τον καταμερισμό του στο παλιό και το ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ. Αυτή η διχόνοια αντανακλάται στα πρόσωπα των ΒΒ και ΓΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης είναι αυτή που πρέπει άμεσα να λήξει, κι όποιος με σαφήνεια και μαχητικότητα υπερασπίζεται αυτή την ανανέωση, είναι σύμμαχος μας. Οι απαιτήσεις κι οι ανάγκες των καιρών μας, κι όχι οι παράγοντες κι οι ρίζες, είναι αυτές που θα καθορίσουν την θέση του ΠΑΣΟΚ και την επιβίωση του, για το καλό της Δημοκρατίας και του μέλλοντος μας.

    ReplyDelete
  28. Pou exei xa8ei o Zaxos Komfoukios Xatzhfwtiou re paidia? Perimena sentonia gi ayto to 8ema!

    ReplyDelete
  29. είπε πως ταξιδεύει κι ότι επιστρέφει Τετάρτη Πέμπτη περιμένουμε

    ReplyDelete
  30. Xatifotiou na apokaleis ton Kwstopoulo ALITARE

    ReplyDelete
  31. Ο/Η Anonymous είπε...
    Pou exei xa8ei o Zaxos Komfoukios Xatzhfwtiou re paidia? Perimena sentonia gi ayto to 8ema!

    October 11, 2007 6:49 PM

    I ALITEIA TOU PASOK POTE DEN ALLZEI.

    ReplyDelete
  32. Έχουμε περάσει από την πρώτη φάση χάριτος της κυβέρνησης στη δεύτερη φάση. Η πρώτη ευκαιρία στον χοντρό δώθηκε και δεν έκανε τίποτα. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με την απόλυτη ενασχόληση μας με την αντιπολίτευση και τη βιωσιμότητα της. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ θέμα σίγουρα, αλλά, όλοι ασχολούμαστε με αυτούς, κι έχουμε ξεχάσει τους άλλους.

    Το ασφαλιστικό τρέχει, η ΕΕ πιέζει. Η κυβέρνηση μιλάει για το ασφαλιστικό χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις της. Η ΕΣΥΕ εμφανίζει ό,τι να'ναι από νούμερα. Αναμένουμε και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

    Γαμώ το ΠΑΣΟΚ μου μέσα, τελειώνετε με τις ιδεολογικές σας αναζητήσεις. Κάνετε τεράστια ζημιά στη χώρα, περισσότερη από όση λασπολογικά σας έχουν εμφανίσει και έχουν παρασύρει τον ηλίθιο τον Έλληνα που συγκινείται μόνο από reality. Θέλουμε δημιουργική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Μπορείτε όμως να εκφράσετε τις ελπίδες μας. Τα περιθώρια στενεύουν για μας, δείξτε το πραγματικό σας πρόσωπο, όχι άλλος εθισμός στην εξουσιομανία.

    ReplyDelete
  33. Ο/Η Anonymous είπε...
    Pou exei xa8ei o Zaxos Komfoukios Xatzhfwtiou re paidia? Perimena sentonia gi ayto to 8ema!

    October 11, 2007 6:49 PM

    Na sou pw. To komfoukio mporeis na ton peis strimeno, dyskolo, kathiki, "deksio", antilaikisti, antiPASOK, alla me ton Xatzifotiou TI sxesi exei?
    Mporeis na mas peis? Etsi apo periergeia rwtaw, dioti apoti kserw o xatzifotiou itan mia zwi ena parasito. O komfoukios mporouse na einai parasito, alla epelekse alli odo sti zwi tou.
    ESY skouliki ROUFIANE anonymous giati den mas les POIOS eisai.

    ReplyDelete
  34. πάμε για conservative century μάγκες

    ReplyDelete
  35. πάμε για conservative century μάγκες

    ReplyDelete
  36. αφήστε τώρα τα προσωπικά και μην τσιμπάτε στον κάθε ανώνυμο

    ReplyDelete
  37. Μανιφέστο Χρυσοχοΐδη καλό είναι μου άρεσε αλλά για να ηγηθεί έχει να φάει καρβέλια.

    ReplyDelete
  38. Re malakes fans tou Komfoukiou ti 8elete twra?

    ReplyDelete
  39. Ολοι ασχολουντε με το Πασοκ και τον Σας Παω, ενω η γενια των 700 ευρω οχι απλα παραμενει στα ιδια, αλλα πληρωνετε και οποτε εχει ο εργοδοτης. Τελος παντων κουβεντα να γινετε....

    ReplyDelete
  40. Νέοι Εργατικοί και Σκανδιναβικές χώρες, νομίζω δεν ταυτίζονται. Για τον Κλίντον και το Μπλέρ είναι δεδομένο ότι υιοθέτησαν τον Τρίτο Δρόμο (έτσι όπως τον παρουσιάζει ο Γκίντενς). Σε μεγάλο βαθμό, υιοθέτησε αυτή την πολιτική και ο Σημίτης. Όπως όμως σε κάθε πολιτική θεωρία, έτσι και στις θεωρίες για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση. Σε διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον κυβέρνησε ο Μπλερ και σε διαφορετικό ο Σημίτης. Κοινή συνισταμένη? Και οι δύο είδαν τη δημοτικότητά τους να κατρακυλάει..

    ReplyDelete
  41. O Shmiths yio8ethse tis diatages twn afentikwn tou.

    ReplyDelete
  42. Παίδες έμαθα σίγουρα ότι τα καθίκια οι δεξιάνζτες ο Μανδραβέλης ο Παπαχέλάς ο Κύρτσος και ο Μιχας είναι πράκτορες του Κομφουκιου και των Αμερικανών. Σιγουρα πράγματα. Είδε η Φώφη τη γιαγιά της στον ύπνο και τη διαβεβαίωσε επ αυτου

    ReplyDelete
  43. Class, did you behave while I was gone?

    ReplyDelete
  44. Είδαμε κι εμείς στο λαμπρακο-πόρταλ ιν.γρ ένα λινκ σε ένα μπλογκ για τη γενιά των επτακοσίων και αναθαρρήσαμε ότι εδώ θα βρούμε τα δίκια μας και τη γενιά μας. Αντ’ αυτών, βλέπουμε μακροσκελή μπλογκποστ περί ΠΑΣΟΚ, χρονοντούλαπων, κλπ κλπ.

    Δε διαφωνούμε, ούτε οριζόντια ούτε κάθετα, με τη μακροσκελή ανάλυσή σας, τουναντίον! Κι εμείς, ως γηγενείς κομμώτριαι Φωφώκαι των Δυτικών Προαστίων, πάντα ΠΑΣΟΚ ψηφίζαμε και θα ψηφίζουμε (εκτός από την αποστάτρια Φωφώ που έχει το Κουαφίρ Βανζέλ Βενιζέλ στην πλατεία, η οποία ψήφισε παραδοσιακούς αριστερούς και διεγράφη πάραυτα από τη χαντμέιντ κόβα μας).

    Μπατ κι ωστόσο, επειδή δεν είμαστε και πολύ ίντερνετ εξπίριενστ (ενώ σε όλα τα άλλα είμαστε πολύ εξπίριενστ και ιντέλλιτζεντ), μήπως έχουν μπλεχτεί τα λινκς των μπλογκ και ενώ πατάμε στο Γ700, καταλήγουμε κάπου αλλού; Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε ίσως να μας ανακατευθύνετε μάνιουαλλι ή όραλλι στο κανονικό μπλογκ;

    Ευχαριστούμε εκ των υστέρων,
    Φωφώκαι, Αγ. Φανούριος, Περιστέρι

    Thank you for the hysterics,
    Faux.faux.que, St. Popup, Dove

    ReplyDelete
  45. Οι πρώτοι διδάξαντες τον τρίτο δρόμο ήταν οι Νέοι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Ένα πολιτικό ρεύμα μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, που το 1985 με όχημα το Democratic Leadership Council DLC και το Progressive Policy Institute PPI έβαλε πλώρη να αλλάξει το κόμμα καθιστώντας περισσότερο κεντρώο και λιγότερο αριστερό.

    Βασικός συντελεστής στην επιτυχία υπήρξε ο Κλίντον, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 1992, έπειτα από 24 χρόνια Ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας και υπό αντίξοες συνθήκες, δεδομένου ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά τον πόλεμο του Περσικού η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου είχε εκτοξευθεί στο 90%.

    Το 1992 μετά την ήττα του Neil Kinnock στις βρετανικές εθνικές εκλογές, ο Tony Blair ταξίδεψε στις ΗΠΑ μαζί με τον Gordon Brown για να εξετάσει και να μελετήσει το πείραμα των Νέων Δημοκρατικών. Η σύγκλιση απόψεων ήταν απόλυτη: New Labour - New Britain.

    Ο Giddens έγραψε το βιβλίο «The Third Way: The Renewal of Social Democracy» πολύ αργότερα το 1998. Ποιο σημαντική για την αναζήτηση ενός νέου κέντρου ήταν η συνεισφορά του με το βιβλίο «Beyond Left and Right», το 1994.

    Οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν γι’ αυτούς, μετά την έντονη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’80 και την ήττα τους το 1990 από την κεντροδεξιά του Carl Bidlt, μετακινήθηκαν συντεταγμένα προς το κέντρο αλλάζοντας ριζικά τις πολιτικές που παραδοσιακά είχαν ακολουθήσει ως κυβέρνηση επί μια ολόκληρη πενηνταετία. Έτσι προέκυψε το flexicurity, η μεταρρύθμιση ασφαλιστικού με συναίνεση, το άνοιγμα των αγορών, η δημοσιονομική προσαρμογή (σημειωτέον ότι στη Σουηδία απαγορεύονται δια νόμου τα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ η κατάρτισή του γίνεται με βάθος τριετίας και το focus είναι αποτελεσματοκεντρικό-χρήμα για αποτελέσματα).

    Ο Εκσυγχρονισμός, κι εδώ είναι το λάθος που γίνεται κατά την άποψή μας από πολλούς, δεν ανήκει πολιτικά ή ιστορικά στον τρίτο δρόμο τύπου Clinton, Blair, ούτε ταυτίζεται απόλυτα με το νέο κέντρο τύπου Goran Person, ή Σρέντερ, αν και με τους τελευταίους δύο έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά κυρίως ως προς ορισμένα θεσμικά ζητήματα και την Ευρώπη. Ο Σημίτης άλλαξε το ΠΑΣΟΚ μετακινώντας το μεν προς το κέντρο, αλλά αυτό έγινε μέσα έναν θεσμικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό τύπου παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Από τον αργεντίνικο συγκινησιακό σοσιαλισμό του Ανδρέα περάσαμε στη δυτικοευρωπαϊκή σκληρά ορθολογική σοσιαλδημοκρατία.

    Σήμερα και τα δύο αυτά μοντέλα, ως ιδεολογικά οχήματα για νικηφόρες εκλογικές εκστρατείες, έχουν εξαντληθεί κατά την άποψή μας. Η σωτηρία του ΠΑΣΟΚ μέσα από την ενδεχόμενη έστω και λεκτική επαναφορά τους στο προσκήνιο θα καταλήξει σε εκλογική τραγωδία.

    ReplyDelete
  46. Επιστολή Λαλιώτη:
    Ετεροχρονισμένη.Πολυσέλιδη.Δύσπεπτη.Χρησμοδοτική.Αμφίσημη.Δυσλειτουργική.Παπική.....Ευλογεί τα γένεια του.Κλασσικό κείμενο(απο το τρόπο που το περιέβαλε με την αχλύ του μύθου του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΊ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ)νοοτροπίας Σουσλώφ.
    Καλά είναι ο ΓΑΠ να τη στείλλει στο τμήμα ιστορίας του ΙΣΤΑΜΕ και να πεί τα δικά του με το δικό του τρόπο για το πως πρέπει να ανανεωθεί η Παράταξη.

    ReplyDelete
  47. kathimerini. gr 12/10

    Ο Ζοσπέν για... το ΠΑΣΟΚ
    Tου Mπαμπη Παπαδημητριου

    Δεν μ’ ενθουσιάζει η ιδέα να γράφω για τα πράγματα του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτά αφορούν τη στάση των μελών και τις διαδικασίες του συγκεκριμένου ή του όποιου κόμματος, όταν βεβαίως πρόκειται για ζητήματα καλής του λειτουργίας. Η πολιτική όμως, είτε μέσα στα κόμματα είτε στη δημόσια έκφρασή τους, μας αφορά όλους. Ακόμη περισσότερο γιατί μιλούμε για τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη. Αρα για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας μας. Οσο κι αν αυτό ακούγεται αυτονόητο και μπανάλ, θα παραμείνει εξαιρετικά κρίσιμο στα επόμενα χρόνια.

    Το πρώτο πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι απευθύνεται σε «όλο τον λαό», για ένα ζήτημα που δεν τον αφορά. Σίγουρα όχι αυτή τη στιγμή, αφού έχει ήδη απαντήσει στις κάλπες που στήθηκαν για τις πρόσφατες εκλογές.

    Την επιλογή του προέδρου, μαζί με την ανάλυση του αποτελέσματος, το πλαίσιο πολιτικής και τον μακροχρόνιο προσανατολισμό πρέπει να τον κάνουν ενεργά και βαθύτατα πολιτικοποιημένα μέλη. Δημοψηφίσματα και διαγωνισμοί ταλέντων, όταν μάλιστα υπόκεινται στην πίεση της πολιτικο-επιχειρηματικο-μιντιακής διαπλοκής, δεν υπηρετούν τη δημοκρατία και δεν διασφαλίζουν τη νίκη.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε μια από τις καλύτερες παρεμβάσεις που έγιναν στο πρόσφατο συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το διατύπωσε υπέροχα: «Τίποτε δεν λέει ότι ένα κόμμα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές επειδή έχει υπέρλαμπρο αρχηγό». Τα στελέχη του «κινήματος» θα κέρδιζαν πολλά διαβάζοντας το βιβλίο που πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Λιονέλ Ζοσπέν με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το Αδιέξοδο». Ο ευγενικός αλλά σκληρός αυτός ηγέτης θυμίζει πως όλοι οι αρχηγοί του σοσιαλιστικού κόμματος είχαν επιλεγεί μόνο με ακραιφνώς πολιτικά κριτήρια: «πολιτική κατεύθυνση, στρατηγική και κυβερνητική ικανότητα». Το 1981 οι δημοσκοπήσεις έδιναν Μισέλ Ροκάρ, αλλά το κόμμα επιβεβαίωσε Μιτεράν, που κυβέρνησε τα πολλά επόμενα έτη. Το 1995 επέλεξαν Ζοσπέν, απέναντι στον κομματικώς αγαπητότατο Εμανουελί. Την κυρία Ρουαγιάλ «διάλεξαν» τα μίντια και ενέκριναν οι «οπαδοί», σε ένα σχήμα πρακτικώς ίδιο με αυτό που σπεύδει να ακολουθήσει, για δεύτερη φορά, το ΠΑΣΟΚ. Οι παλιές δημοκρατίες της Ευρώπης δεν είναι έτοιμες να υιοθετήσουν το στυλ, τις αρχές και τις επιπτώσεις των αμερικανικών «προκαταρκτικών» εκλογών. Σίγουρα όχι η Ελλάδα. Σίγουρα όχι τα μίντια και οι κομματικοί «τους» μηχανισμοί.

    Απόδειξη ότι ένα τμήμα του πληθυσμού καλείται να διαλέξει μεταξύ «αυτοκράτορα» και «μεσσία». Οταν ακόμη Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν έχουν εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς, την αγοραία κοινωνία. Αλήθεια, πού θα βρεθεί το ΠΑΣΟΚ αν το πρώτο αποτέλεσμα είναι «49-3-48»; Πόσο σίγουρο είναι ότι θα κριθεί αποδεκτό και νόμιμο το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου; Το λάθος του κ. Βενιζέλου να δώσει τη «μάχη της προσωπικότητας», δεν αρκεί για να ξεχάσουν οι πολίτες την προσφυή παρατήρηση του κ. Πάγκαλου «είμαστε στελέχη του κρατικού μηχανισμού-αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι». Ας ξεκινήσουν λοιπόν από τα στοιχειώδη: την αποκρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  48. Nobel prize eirhnhs ston Gore?!?!

    ReplyDelete
  49. tanea.gr 12/10

    [ ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ ]
    Βατερλώ

    Δημήτρης Δανίκας

    ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. Δεν είμαστε τολμηροί, ο ένας. Έπρεπε να τ΄ αλλάξουμε όλα, ο άλλος. Τραγικό λάθος το άρθρο 16, ο παράλλος. Αν τα λάθη φταίνε για την πράσινη ήττα, τότε οι στρατιές του Καραμανλή θα γνώριζαν το απόλυτο Βατερλώ. Η αλήθεια μία. Το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, και για λόγους ευρωπαϊκούς και αναγκαστικούς, χειρότερο και από τη Ν.Δ. Ως εξής: Πρώτον, η μαγική μετατροπή εν μια νυκτί της ρακένδυτης δραχμής, του ελληνικού κάρου δηλαδή, σε γερμανικό μάρκο και Μερσεντές. Για να συμβεί αυτή η μαγική εικόνα ξαφρίσατε τα πορτοφόλια των φτωχών. Δεύτερον, η χρηματιστηριακή επιδρομή με την οποία μεταφέρθηκαν ωκεανοί ρευστού στα ταμεία των αλογομούρηδων και των θεσμικών. Και τρίτον, κοντά σ΄ αυτά ήρθαν και τα εξαιρετικά έργα, τα πληρωμένα όμως πανάκριβα και οδυνηρά. Παιδιά, τους τα πήρατε χοντρά. Αυτά πληρώνετε και παρ΄ όλα αυτά εξακολουθείτε να βλογάτε τα γένια τα σημιτικά. Ε, δεν είμαστε καλά. Όσο εσείς έχετε βάλει μυαλό, άλλο τόσο κι εγώ είμαι ο επερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!

    ReplyDelete
  50. Δύο πολύ μέτριοι δημοσιογράφοι στα παραπάνω δύο POSTS βγάζουν το ψωμί τους πασοκολογώντας.Ας το απέφευγαν άμα μπορούσαν.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΣΟΚ.Γι'αυτό και όλοι ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ.Γιατί βλέπουν αυτό που βλέπουν όλοι οι Ελληνες και αγωνιούν: ότι δεν έχουμε κυβέρνηση.Ο ΓΑΠ θα είναι σύντομα ο επόμενος πρωθυπουργός.

    ReplyDelete
  51. Parmie ayth thn kybernhsh 8elei o kosmos, den to blepeis? Ase later blepoume!

    ReplyDelete
  52. Ο Ζοσπέν ειναι ο πιό ατάλαντος πολιτικός που πέρασε απο το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.Παράδειγμα προς αποφυγήν.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Παπαδημητρίου υποστηρίζει την εκλογή ενός προέδρου απο τους "επα ίοντες" του κομματικού μηχανισμού.
    Το ΠΑΣΟΚ φέρνει μια καινοτομία στην Ελλάδα.Γίνεται το πρώτο ΑΝΟΙΧΤΟ κόμμα.Και αυτό άλλους ενοχλεί και άλλους φοβίζει.
    Θα πάμε ΔΥΟ ΕΚΑΤΤΟΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ και θα ψηφίσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
    Δηλ.όταν είμαστε ανοιχτοί σε επιρροές ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ απο τη μεγαλύτερη σήμερα Δημοκρατία του κόσμου,τις ΗΠΑ είναι κακό μόνο και μόνο επειδή είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ;
    Τι αρχαισμοί είναι αυτοί κ.Παπαδημητρίου;

    ReplyDelete
  53. Αφού λοιπόν κανείς δεν ξέρει να μας πει που βρίσκεται η πραγματική ιστοδιεύθυνση του Γ700, είδαμε και αποείδαμε και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με καυτά θέματα της καθημερινότητάς μας/σας, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στα μπλογκπόστ και στα κόμμεντς των δημοφιλών ελληνικών πολιτικών μπλόγκ.

    Ζοσπέν; Λιονέλ Ζοσπέν; Βρε τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει...

    Κάτι μας έλεγε το όνομά του αλλά τα σοσιαλιστικά αντανακλαστικά μας τον είχαν απομακρύνει βιαίως από το συνειδητό στο βαθύ υποσυνείδητό μας. Έτσι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού μπρέικ μας, κηρύξαμε έκτακτη γενική συνέλευση της χάντμέιντ κόβας Faux.faux.que Αγ. Φανουρίου και μετά από ένα χορταστικό μπρέινστόρμινγκ, ιδού περιληπτικά τα πρακτικά:

    Η Φωφώκα που έχει το κουαφίρ 'Λε Πενουά Σιράκ' δήλωσε:
    "Ζοσπέν; Λιονέλ Ζοσπέν; Δεν ήταν αυτός που κατατροπώθηκε στον πρώτο γύρο τον Προεδρικών Εκλογών με συνέπεια να περάσει ο Λε Πεν προκαλώντας σοκ στους Γάλλους σοσιαλιστές; Και το σοκ τους ήταν μεγαλύτερο όταν είδαν ότι ο Ζακ Σιράκ, παρά τα τεράστια σκάνδαλα που τον ταλάνιζαν, πήρε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, δηλώνοντας ότι ο γαλλικός λαός έχει εθιστεί και εξοικειωθεί με τα σκάνδαλα των πολιτικών, οπότε οι σοσιαλιστές ας πρόσεχαν να έβρισκαν καλύτερα επιχειρήματα για να νικήσουν τον δεξιό Σιράκ.
    Βρε ποιον/ποιούς να δεις μου θυμίζει από τους δικούς μας συντρόφους;"

    Η Φωφώκα που έχει το κουαφίρ 'Λα Περμανάντ Ντισάστρ' συμπλήρωσε:
    "Και όχι μόνο αυτό. Σαν να μην του έφτανε η καταστροφή το 2002, ενώ δήλωσε ότι αποσύρεται δια παντός από την πολιτική, το 2006 επανήλθε θρασύς και δριμύτερος δηλώνοντας ότι είναι στη 'διάθεση' του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2007. Ουδέν πιο περμανάντ από το προσωρινό δηλαδή.
    Βρε ποιον/ποιούς να δεις μου θυμίζει από τους δικούς μας συντρόφους;"

    Η Φωφώκα που έχει το κουαφίρ 'Λε Τροτσκίστ Μεντέρ' δήλωσε:
    "Ζοσπέν; Λιονέλ Ζοσπέν; Δεν ήταν αυτός που αν και τροτσκιστής στα νιάτα του με το κωδικό όνομα Σύντροφος Μισέλ, είπε ΨΕΜΑΤΑ όταν έγινε πρωθυπουργός ότι δεν ήταν ποτέ μέλος του τροτσκιστικού κόμματος Γαλλίας; Και βέβαια τους Γάλλους δεν τους πείραξε που ήταν εξ τροτσκιστής αλλά εξ και νυν ψεύτης.
    Βρε ποιον/ποιούς να δεις μου θυμίζει από τους δικούς μας συντρόφους;"

    Η Φωφώκα που έχει το κουαφίρ 'Λε Σοσιαλίστ Γιαλατζί' δήλωσε:
    "Ζοσπέν; Λιονέλ Ζοσπέν; Δεν είναι αυτός που ξεκίνησε τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις του γαλλικού δημόσιου τομέα, αρχής γενομένης από τη Φράνς Τέλεκομ και την Αιρ Φράνς;
    Βρε ποιον/ποιούς να δεις μου θυμίζει από τους δικούς μας συντρόφους;"

    Η Φωφώκα που έχει το κουαφίρ 'Λε Σοσιαλίστ Ντοφάν' δήλωσε:
    "Ζοσπέν; Λιονέλ Ζοσπέν; Δεν είναι αυτός που θεωρούσε τον εαυτό του (πνευματικό) παιδί και διάδοχος/ νόμιμος κληρονόμος του Σοσιαλιστικού κόμματος; Και όταν ο Μιτεράν έδωσε την πρωθυπουργία στον Λοράν Φαμπύ αφήνοντας για τον Ζοσπέν το Υπουργείο Παιδείας(!!!), δεν ήταν αυτός που προκάλεσε μεγάλη εσωτερική κρίση στο κόμμα στο συνέδριο στη Ρεν;
    Βρε ποιον/ποιούς να δεις μου θυμίζει από τους δικούς μας συντρόφους;"


    Η Φωφώκα που έχει το κουαφίρ 'Λε Σολέιγ Μπρούλε' δήλωσε:
    "Ζοσπέν; Λιονέλ Ζοσπέν; Δεν ήταν αυτός που πρότεινε και πέρασε το ΠΑΚΣ; Όχι, ΠΑΚΣ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ στα γαλλικά συντρόφισσες! ΠΑΚΣ εστί Πακτ Σιβίλ ντε Σολινταριτέ, δηλαδή αστική ένωση, δηλαδή ο 'ήλιος καίει για μας τους (παντρεμένους) γκέι'. Καπίσι;
    Βρε ποιον/ποιούς να δεις μου θυμίζει από τους δικούς μας συντρόφους;"

    Συμπεράσματα της γενικής συνέλευσης δεν προλάβαμε να βγάλουμε ούτε προλάβαμε να συζητήσουμε ποιόν/ποιούς μας θυμίζει ο Ζοσπέν από τους δικούς μας συντρόφους. Στο μόνο που καταλήξαμε ήταν ότι ο Ζοσπέν δεν είναι καλό πράγμα για το ΠΑΣΟΚ και ότι ο κύριος Μπάμπης Παπαδημητρίου, οφείλει να κάνει μια (μικρή) δημοσιογραφική έρευνα πριν αποφασίζει να δημοσιεύει άρθρα με τίτλους-ποτέιτος.

    Ευχαριστούμε εκ των υστέρων,
    Φωφώκαι, Αγ. Φανούριος, Περιστέρι

    Thank you for the hysterics,
    Faux.faux.que, St. Pop up, Dove

    ReplyDelete
  54. Φωφώκα είσαι καταπληκτική στη τεκμηρίωση.Αν σε ανακαλύψει ο ΓΑΠ θα σε προτείνει για πρωτοσύμβουλο.

    ReplyDelete
  55. ΠΑΚΣ στην Ελλάδα έχουμε;
    Η μήπως δεν προχώρησε τόσο πολύ ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα;
    Ιδέα δεν έχω από οικογενειακό δίκαιο.
    Η μεγαλύτερη συντεχνία στο κόσμο είναι οι γκέι;
    Αμα είναι σοσιαλιστές δεν πειράζει;

    ReplyDelete
  56. Μήπως ο κ. Παπαδημητρίου είναι φάν του Ζοσπέν; Τι τον ζήλεψε βρέ παιδί μου; Πάλι τι να πώ, χρειάζεται.... τεκμηρίωση.Φωφώκα έχεις το λόγο.

    ReplyDelete
  57. Kαλώς όρισα και καλώς σας βρήκα.
    Fot the time being:
    Comment #1: Greece does have a Gordon Brown and does have a Clinton.
    Comment #2:
    This person shall become prime minister of Greece in or around 2014
    Comment #3:
    You may find out who that person is. Look in "Kathimerini" of October 7, 2007, page 12.

    ReplyDelete
  58. O Xryso h o Xatzi Komfoukie?

    Thn gamhsame! G250 problepw!

    ReplyDelete
  59. M' αρεσει όταν οι παρατηρήσεις μου προκαλούν αφελείς απαντήσεις.
    Κατ'αρχήν, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις αγαπητέ, εκ του ΜΗ έχοντος ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ.
    Βέβαια, υπάρχει και η λαϊκιστική "οικονομική" επιστήμη τύπου charlatan economist Ανδρέα Παπανδρέου, δλδ λές
    "Εγώ θέλω την εξουσία και ας διαλυθεί η χώρα εις τα εξ ών συνετέθη. Λοιπόν, δεδομένου ότι οι 25-35 είναι χαζουλάκια, θα τους αυξήσω τα εισοδήματα ΕΚΤΑΜΙΕΥΟΝΤΑΣ (από) τον μέλλοντα πλούτο τους." [vide Δημόσιο Χρέος]

    Ελα όμως που ανάμεσα στους Γ700 είναι και ορισμένα σαϊνια τύπου Thanassis (αυτού από τον οποίο πήρε συνέντευξη το Reuters). Kαι ο Thanassis δεν "μασάει", διότι απλούστατα γνωρίζει ότι τα 200 επί πλέον ευρώ που θα του "δώσει" σήμερα ο ηλίθιος γιός του απαισίου πατερούλη, θα τα αποπληρώσει ως 2,000 ευρώ (μετά 30 χρόνια, και ίσως και περισσότερα αν τα επιτόκια ανεβούν από τα τρέχοντα χρηματοπιστωτικά χαμηλά).

    "Αντελήβης χρυσό μου παιδί;" (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  60. Komfoukie, pare t'aygo kai koureyto! Alla leme alla les! Ekei esy sto kollhma sou ... pateroulis, ka8hghths fon Simitis kok!

    ReplyDelete
  61. Γιατί κόπτονται όλοι μέ την αριστερά σε μια χώρα όπου τα δύο μόνα σοβαρά φιλολαϊκά μέτρα (δημιουργία ΙΚΑ και λύση αγροτικών χρεών) πάρθηκαν από δύο (κατά τα άλλα κατάπτυστες) δικτατορίες, του Μεταξά και Παπαδόπουλου.

    Και τι θα πει δεξιά σε μια χώρα που 8 στους 10 δεξιούς θα προτιμούσαν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ζάχαρη και καντερέλ να παραμείνουν δημοσιες υπηρεσίες με το παιδί τους εργζόμενο σε αυτές.

    Η Αριστερά μήπως δεν είναι αυτή που πολεμούσε για να μιλάνε στη Μακεδονία Βουλγάρικα.... Και η Δεξιά ήταν αυτή που χώριζε τους Έλληνες σε Αμερικάνους και Ρώσσους και κυνηγούσε μάγισες σε ερημονήσια...

    Κάποτε είχαμε το Γαλλικό, το Αγγλικό και το Ρωσικό, μετά τους Φιλελεύθερους και τους Λαικούς, μετά τους Αριστερούς και τους Δεξιούς.

    ... αναρωτιέμαι πια θα είναι η επόμενη διαίρεση... διότι ένα είναι σίγουρο. Ότι η πελατειακή σχέση θα παραμείνει για πολύ παραπάνω καιρό.

    Νίκος

    ReplyDelete
  62. Παληο-τέρας δεν πρόλαβες νάρθεις ακομα κι ο καιρός επαναστάτησε και ΠΛΗΜΜΎΡΙΣΕ η Αθήνα.

    ReplyDelete
  63. @ ulis,

    Η επόμενη διαίρεση φίλε μου είναι εδώ!

    Οικουμενιστές vs Eθνικιστές

    Σημίτης vs Xριστόδουλο

    ReplyDelete
  64. Μέσα από τέτοιες κενού περιεχομένου διαιρέσεις που νομοτελειακά οδηγούνε σε διαμάχες ξεχνούμε συνήθως το εθνικό συμφέρον.

    Το συμφέρον της χώρας επιβάλει πρώτιστα τον εκσυγχρονισμό των δομών που παράγουν πολιτική σκέψη σε όλα τα επίπεδα, ώστε ανεξάρτητα από την ιδεολογική χροιά που μπορεί να προσλαμβάνουν οι όποιοι ανταγωνισμοί για την κατάληψη της εξουσίας, το συμφέρον της χώρας να υπηρετείται από όλους με θρησκευτική ευλάβεια.

    Ο εκσυγχρονισμός της χώρας θα ακολουθήσει ως μια φυσιολογική εξέλιξη αυτής της πολιτικής ωρίμανσης.

    ReplyDelete
  65. Mετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης οι διαιρέσεις είναι ΚΕΝΕΣ περιεχομένου. Το περιοεχόμενο εξ ορισμού ΔΕΝ μπορεί να είναι κενό.

    ReplyDelete
  66. Κομφούκιε είσαι γραφικός. Σε δέκα και σε είκοσι χρόνια ποιός ζει ποιός πεθαίνει.
    Εμείς οι σοβαροί άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ φροντίζαμε, φροντίζουμε και θα φροντίζουμε για το ΤΙ θα συμβεί από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα. Δεν είμαστε γελοία υποκείμενα σαν και σένα να προβλέπουμε για το μέλλον.

    ReplyDelete
  67. Θα ήθελα πολύ να ξέρω από πού κι ως που ανήκει η γενιά των 700 Ευρώ στα "μεσοστρώματα" ώστε να προτρέπουμε το ΠΑΣοσιαλιστικόΚ να τα θέσει σε προτεραιότητα. Κατά τη γνώμη μου το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον μόνο κατ'όνομα σοσιαλιστικό και έτσι είναι αδύνατο να "μεταφερθεί" προς το κέντρο γιατί ήδη εκεί βρίσκεται, καλώς ή κακώς.Και μάλλον κακώς γιατί η γενιά των 700 Ευρώ δεν ανήκει σε κανένα μεσόστρωμα αλλά σε κάτι που βρίσκεται ελαφρώς πιο πάνω από την σημερινή εργατική τάξη.

    ReplyDelete
  68. Η εργατική τάξη της Ελλάδας, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα διότι χειρωνακτικά εργάζονται μόνο αλλοδαποί, είναι η Νέα Μεσαία Τάξη της Ελλάδας.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σοσιαλιστικό, ούτε υπήρξε ποτέ σοσιαλιστικό. Δεν εκπροσωπεί (παρά μόνο ο Σημίτης ως πρόσωπο) την μεσαία τάξη.

    Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ

    ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ

    ReplyDelete
  69. Συζήτησα επί 2 ώρες με μείζονα πολιτικό και ωρυόμουν σαν μαινάδα για το γεγονός ότι μόνο 40,0000 πλήρωναν ΦΜΑΠ (τον οποίο οφείλουν να πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 246,000 ευρώ), ενώ κατα τη γνώμη μου και τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου στας Αμερικάς, θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες.
    ΚΑΙ μου απάντησε αυτός ο έντιμος και λαμπρός πολιτικός
    "Αγαπητέ μου, περιουσία 246,000 ευρώ έχουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"

    ReplyDelete
  70. Δυστυχώς μέσα σε αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια όποιος και να ανέλθει στην εξουσία ( από το ΚΚΕ μέχρι το ΛΑΟΣ ) θα εφαρμόσει αναγκαστικά μία λιγότερο ή περισσότερο νεοφιλελεύθερη πολιτική . Το ποιο κόμμα ανεβαίνει στην εξουσία στο επίπεδο των εθνων-κρατών όλο και λιγότερο θα επηρεάζει τη ζωή μας. Το παιχνίδι -κατά τη γνώμη μου - παίζεται αλλού στο επίπεδο των παγκόσμιων οργανισμών( ΕΕ, ΠΟΕ , ΔΝΤ) που εδώ και χρόνια είναι οι μόνοι που επηρεάζουν καθοριστικά τις πολιτικές κατευθύνσεις . Εκεί αλλαγή πλέυσης -επί το φιλολαϊκότερο - μπορούν να επιβάλλουν ελάχιστα κράτη ( κυρίως οι ΗΠΑ) . Οι ελίτ όμως αυτών των κρατών είναι νεοφιλελεύθερες και βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση. Επομένως το μέλλον διαγράφεται δύσκολο για τη μεσαία τάξη στην οποία όλοι ομνύουν ενώ στην πράξη όμως κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα οδηγήσει στη σταδιακή της απίσχναση.Το να φιλονοικούμε αν θα εκλεγεί ο πρίγκηψ Γεώργιος ο Β'ή ο Βενιζέλος δεν έχει την παραμικρή σημασία.Εν ολίγοις όποιος ( μα όποιος !!) και να εκλεγεί στην Ελλάδα η ζωή μας δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει επί τα βελτίω αν οι μεγάλοι οργανισμοί (ΕΕ, ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΟΑΣΑ) δεν αναγκαστούν από τις ισχυρές χώρες να αλλάξουν κατεύθυνση.Και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο ορατό (και αόρατο...) μέλλον.

    ReplyDelete
  71. @kougoufoukios
    "ωρυόμουν σαν μαινάδα"

    καθένας με τον πόνο του εδώ μέσα...

    ReplyDelete
  72. Ο/Η Anonymous είπε...
    Δυστυχώς μέσα σε αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια όποιος και να ανέλθει στην εξουσία ( από το ΚΚΕ μέχρι το ΛΑΟΣ ) θα εφαρμόσει αναγκαστικά μία λιγότερο ή περισσότερο νεοφιλελεύθερη πολιτική . Το ποιο κόμμα ανεβαίνει στην εξουσία στο επίπεδο των εθνων-κρατών όλο και λιγότερο θα επηρεάζει τη ζωή μας. Το παιχνίδι -κατά τη γνώμη μου - παίζεται αλλού στο επίπεδο των παγκόσμιων οργανισμών( ΕΕ, ΠΟΕ , ΔΝΤ) που εδώ και χρόνια είναι οι μόνοι που επηρεάζουν καθοριστικά τις πολιτικές κατευθύνσεις . Εκεί αλλαγή πλέυσης -επί το φιλολαϊκότερο - μπορούν να επιβάλλουν ελάχιστα κράτη ( κυρίως οι ΗΠΑ) . Οι ελίτ όμως αυτών των κρατών είναι νεοφιλελεύθερες και βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση. Επομένως το μέλλον διαγράφεται δύσκολο για τη μεσαία τάξη στην οποία όλοι ομνύουν ενώ στην πράξη όμως κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα οδηγήσει στη σταδιακή της απίσχναση.Το να φιλονοικούμε αν θα εκλεγεί ο πρίγκηψ Γεώργιος ο Β'ή ο Βενιζέλος δεν έχει την παραμικρή σημασία.Εν ολίγοις όποιος ( μα όποιος !!) και να εκλεγεί στην Ελλάδα η ζωή μας δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει επί τα βελτίω αν οι μεγάλοι οργανισμοί (ΕΕ, ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΟΑΣΑ) δεν αναγκαστούν από τις ισχυρές χώρες να αλλάξουν κατεύθυνση.Και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο ορατό (και αόρατο...) μέλλον.

    October 13, 2007 11:31 PM

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
    Μακάρι, μα μακάρι να ισχυαν ή να εφαρμόζονταν στην Ελλάδα οι επιταγές του International Monetary Fund και της EE η της World Bank.

    Στην Ελλάδα, μοναδική και αποκλειστικά εφαρμοζόμενη εδώ και 25 χρόνια "οικονομική θεωρία" είναι του #3 ελεεινότερου* Ελληνα Εγκληματία στην ιστορία, Ανδρέα ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ, δλδ
    1. Ληστεύουμε τους ΕΝΤΙΜΟΥΣ, τους "ΧΑΖΟΥΣ" και τους αθεράπευτα ρομαντικούς και
    2. ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ την ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ δλδ της ΝΙΟΤΗΣ και αυτών που δεν έχουν γεννηθεί εκταμιεύοντας από τώρα τα δυνητικά (όχι βέβαια) εισοδήματά τους.

    *Οι τρείς ελεεινότεροι Ελληνες ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
    1. Ζαχαριάδης
    2. Παπαδόπουλος
    3. Α. Παπανδρέου

    ReplyDelete
  73. Tην βδομάδα που πέρασε συνέβη ένα ΘΕΤΙΚΟ γεγονός μείζονος (ΕΜΜΕΣΩΣ) γεωπολιτικής σημασίας για την πατρίδα μας, αλλά "ποιός ασχολείται με τέτοια θέματα" στην Ελλάδα.
    Συγκεκριμένα, η Committee on Foreign Relations του Κογκρέσου, ηγούμενη από τον ανθρωπιστή Δημοκρατικό Tom Lantos, αποφάσισε να προβεί στην αναγνώριση της Γενοκτονιας των Αρμενίων (ενός εκατομμυρίου Ορθοδόξων).
    Οπως γνωρίζετε, από τον Νοέμβριο 2006, το Bicameral Congress, δλδ και η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς.
    Ποιά είναι τα κίνητρα πίσω από αυτήν την ΙΣΤΟΡΙΚΗ απόφαση (παρά την σθεναρή αντίσταση των Τούρκων επί δεκαετίες) δεν έχει σημασία για μας.
    Σημασία έχει το ότι είναι και δίκαιη και εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Οι Τούρκοι, σε αντιπερισπασμό, άρχισαν επιθέσεις στην άλλη άκρη της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ. Οι Κούρδοι (και του Ιράκ και της Τουρκίας) είναι μια πραγματική και όχι τεχνητή εθνότης που επιδιώκει, σε ορίζοντα χρόνου, την ανεξαρτησία του. Η τακτική τους είναι φιλοαμερικανική και αναμένεται ότι οι Αμερικανοί θα τους συνδράμουν. Εάν αυτό, λοιπόν, που συνέβη είναι μια ακόμα αφορμή για τριχοτόμηση του Ιράκ, who cares. Σημασία έχει πως η δημιουργία Κουρδικού κράτους θα σμικρύνει την Τουρκία ΚΑΙ γεωγραφικά ΚΑΙ πληθυσμιακά.
    Η Ελλάδα είναι παλαιόθεν ταγμένη στην αρχή ότι μείζονες και διακριτές εθνότητες έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
    Ατυχώς, δεν μπορούμε να παίξουμε ενεργώς και θεατρικώς αυτό το χαρτί, διότι δεν έχουμε φροντίσει επί τόσες δεκαετίες να αφομοιώσουμε τους Μουσουλμάνους της Θράκης, συνεπεία του οποίου, οι γείτονες κατάφεραν να τους διαποτίσουν με Τουρκική εθνική συνείδηση.

    Οπως πολύ σωστά είπε κάποτε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, για να ανοίξει ένας Μουσουλμάνος μπακάλικο στην Κομοτηνή πρέπει να πάρει άδεια από την τοπική υπηρεσία του Υπουργείο Εξωτερικών (!!!!!!!!!!!!).

    Στην εξωτερική πολιτική (και το θέμα των Μουσουλμάνων της Θράκης, αντιλαμβάνεσθε, ήταν πάντα par excellence υπόθεση εξωτερικής πολιτικής και της εικόνας μας ως κράτους δικαίου στην διεθνή αρένα) είμαστε χρόνια άκρως ανεπαρκείς και κοντόφθαλμοι.

    ReplyDelete
  74. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ

    Είναι αυτονόητο να εφαρμόζονται οι νόμοι ενός κράτους, αλλά στην Ελλάδα αυτό είναι ζητούμενο.

    Είναι αυτονόητο ότι τα αυθαίρετα θα πρέπει να κατεδαφίζονται, αλλά στην Ελλάδα οι αυθαίρετες κατασκευές πολλαπλασιάζονται εκθετικά με την ανοχή του κράτους.

    Είναι αυτονόητο ότι η πολιτεία θα έπρεπε να επιβραβεύει τους νομοταγείς πολίτες και να συνδέει οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά με αντικίνητρα ικανά να την αποτρέψουν, αλλά στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο.

    Είναι αυτονόητο ότι η «αναβάθμιση» ενός γυμνασιακού κτηρίου και η στελέχωσή του ακόμα και με εξαιρετικούς πανεπιστημιακούς δεν αρκούν για τη λειτουργία μιας κρατικής σχολής ως «Πανεπιστημιακής», αλλά στην Ελλάδα «η ίδρυση Πανεπιστημίου» θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα και θεμιτή απαίτηση –λίγο πολύ- κάθε Δήμου που σέβεται τον εαυτό του (!)

    Είναι αυτονόητο ότι ένας πλήρως ενσωματωμένος πολίτης αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του προς όφελος της κοινωνίας της οποίας είναι μέλος και της συνοχής της, αλλά η ελληνική κοινωνία και πολιτεία στο απόσταγμα της σοφίας της έχει άλλη άποψη...

    Είναι πολλά τα «αυτονόητα» στην Ελλάδα. Όλα όμως έχουν την ατυχία να μην είναι επαρκώς «οραματικά», να μην είναι επαρκώς «σοσιαλιστικά», να μην υπηρετούν επαρκώς «τον άνθρωπο».

    Όσο λοιπόν οι πολιτικοί μας θα είναι απορροφημένοι με το να διατυπώνουν το ΟΡΑΜΑ για την Ελλάδα του 21ου αιώνα μένουν τα αυτονόητα ή μάλλον η έλλειψή τους στην πολιτική να καταδυναστεύει και να απαξιώνει --δεν ξέρω τον «άνθρωπο», αλλά πάντως σίγουρα τον πολίτη.

    ReplyDelete
  75. Ποια ειναι η προταση του ΓΑΠ για την γενια των 700 ΕΥΡΩ? τα ιδιωτικά πανεπιστημια που θα συρικνωσουν ακόμη περισσοτερο την κοινωνική μας θέση?
    Το ναι στο σχεδιο ανναν που μας κάνει όλους υπερασπιστες μια αγγλοσαξονικής κουλτουρας που δεν ειναι δική μας?
    εκτος αν πιστευουμε ότι εχουμε τις ίδιες αναγκες ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ με τον μεσο αμερικανοθρεμενο-σπουδαγμένο διαδοχο μια ντοπιας ολιγαρχίκης τάξης και ότι αυτος θα μας καταλαβει στο μέλλον. φρουδες ελπιδες μιας γενιας που πιανεται από τους ίδους που την εχουν καταβαραθρώσει!
    μην νομιζεται ότι ο κρατιστής γραφιοκράτης και σιγουρα διευθαρμένος ΒΒ είναι η σωτήρια λύση γιατί το να εισαι γαμπρος η γιος της αρχουσας ολιγαρχίας λιγο διαφέρει.
    Η λυση ειναι μία και βρισκεται πολύ κοντα μας.... ως τον καθρεφτη του σπιτιου μας!

    ReplyDelete
  76. Nαι Κλεισθένη.Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για πολυάριθμους προσοντούχους νέους της Γ700.Και μάλιστα αν όλα ήταν "αγγλόφωνα" και Διεθνή,θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα ενα περιφερειακό και διεθνές κέντρο σπουδών.Στις pure επιστήμες(π.χ pure mathematics,θεωρητική φυσική,κλπ)θα μπορούσαμε να διαπρέψουμε κιόλας.Δεν μιλάω για τις κλασσικές σπουδές που εκεί ποιά η απουσία διεθνούς πανεπιστημίου κλασικών σπουδών ισοδυναμεί με ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Η ΜΟΝΟΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ που βλάπτει ανεπανόρθωτα τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της Γ700.

    ReplyDelete
  77. Οσον αφορά το σχέδιο Ανάν αυτό τορπιλίστικε απο το νομικό γραφείο "ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ" που μόλις τώρα αρχίζουν οι Ελλαδίτες Ελληνες να καταλαβαίνουν με τί γκάγκστερς έχουν να κάνουν.Αν είχε ψηφισθεί το σχέδιο Ανάν ΣΗΜΕΡΑ δεν θα υπήρχε Τούρκικος στρατός κατοχής στην Κύπρο και θα άρχιζε και η εξομάλυνση της πολιτικής ζωής της Κύπρου.
    Οι Κύπριοι, φίλε Κλεισθένη, μας δουλεύουν και μας εκμεταλεύονται εμάς τους αφελείς Ελλαδίτες πατριώτες."ΤΑ ΕΜΑ ΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΑ ΕΜΑ" είναι το δόγμα τους. Το έπιασες το υπονοούμενο;

    ReplyDelete
  78. To ΔΝΤ, η ΕΕ και ο ΟΑΣΑ έχουν επανειλημμένα, με εκθέσεις και συναντήσεις με εγχώριους υπουργούς, παροτρύνει τη χώρα μας σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με το ασφαλιστικό και την αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα. Κι εμείς μέχρι στιγμής τους αγνοούμε, και ως πολίτες πράττουμε έγκλημα όταν δεν απαιτούμε από τους πολιτικούς μας αυτές οι προτάσεις να αποτελέσουν τροφή για μια δημόσια διαβούλευση που θα μας κάνει κι εμάς, το σύνολο των πολιτών, να κατανοήσουμε τη σημασία των αλλαγών για το μέλλον μας.

    ReplyDelete
  79. @ κομφουκιος,

    Δυστυχώς φίλε μου ολόκληρη η Α. Μεσόγειος και Μέση Ανατολή εισέρχονται σε μια κατάσταση έντονης αποσταθεροποίησης, αλλά ουδείς στη χώρα της μπανανίας μοιάζει να καταλαβαίνει το μέγεθος των εξελίξεων.

    Το στρατιωτικό δόγμα των Τούρκων (στα χαρτιά τουλάχιστον) προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής 2 1/2 πολέμων. Αν προσθέσουμε στο παραπάνω την κινητικότητα της Ελλάδας για την οριοθέτηση των (ΑΟΖ) Ζωνών Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης με την Λιβυή, την Αίγυπτο και την Αλβανία, ο χειμώνας στο Αιγαίο προβλέπεται αρκετά θερμός.

    Οι αμερικανοί έχουν την ατζέντα τους και τα συμφέροντά τους. Να θυμίσω μόνο πως από το 1993 μέχρι το 1996 κάτω από το βάρος της σκανδαλολογίας με την "αγορά του αιώνα" και την τότε προσπάθεια δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας κάθε εξοπλιστική προσπάθεια είχε παγώσει. Το αποτέλεσμα ήταν να ανατραπεί το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος σε βάρος μας και να μας προκύψει η κρίση των Ιμίων.

    Το 2003-2007 αντίστοιχα δεν έχει υπάρξει καμιά εξοπλιστική προσπάθεια-συνέχεια με συνέπεια να απαξιώνεται η τεράστια επένδυση των 22 δις ευρώ των προηγούμενων ετών, αφού πλέον δεν υπάρχουν ούτε βίδες ούτε ανταλλακτικά για τα περισσότερα συστήματα.

    ReplyDelete
  80. Εμείς οι μικροί δε, είμαστε ιδιαίτερα φοβικοί και πάσχουμε πολλές φορές από ιδέες και προσωπική στοιχειοθετημένη άποψη. Κάποια πράγματα μπορούμε να τα αντιληφθούμε, παρά την έλλειψη εκείνων των εργαλείων ενημέρωσης και κριτικής ανάλυσης που θα έπρεπε, αλλά δεν μπορεί, το σύστημα παιδείας, οικογένειας και εργασίας να μας παρέχει. Μπορεί πολλά να φαντάζουν στη χώρα μας αυτονόητα. Αυτονόητα γι' αυτούς που έχουν ερευνήσει, έχουν μελετήσει, έχουν ζήσει τις αρτηριοσκληρωτικές δομές του οικονομικού και κοινωνικού μας μοντέλου. Εμείς τώρα το ζούμε, χωρίς ούτε να ερευνούμε ιδιαίτερα, ούτε να έχουμε μελετήσει, ούτε να έχουμε ζήσει αρκετά και το δικό μας μοντέλο, αλλά και τα πετυχημένα ή αποτυχημένα μοντέλα των υπόλοιπων δυτικών χωρών. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, αυτονόητο με τη φτώχεια των υποδομών και υπηρεσιών που προσφέρει η Ελλάδα της μεταπολίτευσης στη γενιά μας.

    ReplyDelete
  81. Και αφού αναφερθήκαμε στον Π. Κονδύλη, ας θυμίσω πώς τελειώνει την Θεωρία Πολέμου:

    "Αν λάβουμε υπ όψιν μας μόνον όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες, τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον όρο να σκηνοθετηθούν έτσι τα τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον όρο να τεχνουργηθούν απροσμάχητες ανακουφιστικές εκλογικεύσεις ("ελληνοκεντρικές" ή "εξευρωπαιστικές", αδιάφορο). Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση,θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει κανείς, έτσι και κοιμάται."

    ReplyDelete
  82. Η λέξη ιδιωτικά πανεπιστήμια εμάς δε μας εκφράζει. Ούτε η λέξη κρατικά. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο διαχωρισμός και πρέπει να δουλέψουμε για αυτόνομα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία απολαμβάνουν παροχές, κρατικές και μη, με βάση την παραγωγή γνώσης, ποιότητας των υπηρεσιών τους και προσφοράς στην καινοτομία και στην αγορά εργασίας. Αυτά πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, και να δίνουν τα ίδια, τα δικά τους κίνητρα, για την προσέλκυση σπουδαστών.

    ReplyDelete
  83. Το μαφιόζικο, πολιτικό και οικονομικό, ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ,σύστημα της Κύπρου μετέτρεψε την φτωχή και ασήμαντη τουρκοκυπριακή μειονότητα σε ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    ReplyDelete
  84. Ας ξεχωρίσουμε το κρατικό απο το δημόσιο και το ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΌ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΌ.
    Τα Βρετανικά πανεπιστήμια είναι όλα κρατικά αλλά και όλα δημόσια.
    Τα Αμερικανικά είνα άλλα κρατικά και άλλα μη κρατικά αλλά,πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων που είναι κερδοσκοπικά,είναι ΟΛΑ δημόσια.
    Τα Ελληνικά είναι όλα κρατικά αλλά δεν είναι κανένα δημόσιο.
    Αν κατανοήσουμε αυτές τις διαφορές τότε θα καταλάβουμε πως σκέπτεται ο ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  85. @ parmenides

    thank you for the clarification.

    Είναι η βάση που πρέπει να κατανοηθεί, αυτή του δημόσιου έναντι του κρατικού. Μπορούμε σαν Γ700 να ορίσουμε τις προτεραιότητες μας με βάση τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, έναντι των κρατικών αγαθών και υπηρεσιών. Με βάση αυτών των προτεραιοτήτων μπορούμε να διεκδικήσουμε τις αυτονόητες τότε μεταρρυθμίσεις.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι G700 από την αρχή μάχονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    ReplyDelete
  86. Vaggela σε παρακολουθώ στο blog εδώ και καιρό, δεν ξέρω αν εργάζεσαι στο χώρο, αν όχι όμως, σαν κινητή βιβλιοθήκη γνώσεων που είσαι στον τομέα αυτό, πρέπει να σε προσλάβουν ως ειδικό σύμβουλο σε θέματα εθνικής άμυνας και ελληνοτουρκικών. Καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  87. Παρμενίδη and Co
    Επειδή μας έχεις πρήξει τα -------
    προβάλλοντας τον Juan Peron το νεώτερο,
    ΜΑΘΕ ότι ο μόνος πολιτικός που θα αλλάξει την Ελλάδα είναι αυτός που:
    1. Θα πλαισιωθεί από άτομα που φέρουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ΚΑΙ δια του βίου και έργου τους έχουν ΗΔΗ αποδείξει ΠΟΙΟΙ είναι και ΠΟΥ στέκουν και
    2. Θα έχει το ΗΘΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ να πει ΜΟΝΟ ένα πράγμα:
    Ελληνίδες και Ελληνες,
    παραγράφονται οι παληανθρωπιές σας και δεν θα κάνουμε witch hunting
    ΑΛΛΑ από ΣΗΜΕΡΑ
    ξεχνάμε συλλογικά τις πρακτικές του παρελθόντος και θα ερφαρμόζονται οι ΝΟΜΟΙ και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ του έθνους verbatim ac litteratim.

    Aλλά για να υιοθετήσει ο λαός 100% αλλαγή στην συμπεριφορά του πρέπει ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΘΕΙ.
    Και για να εμπνευσθεί ο Ελληνικός Λαός προαπαιτείται ένας ΚΑΡΤΑΛΗΣ με bow tie - δλδ ένας εμπνευσμένος αστός. Και ο κύριος Παπανδρέου δεν είναι Καρτάλης... είναι ένας απλός ΤΕΝΕΚΕΣ.

    Με πλαισίωση τον ΒΟΘΡΟ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, δλδ την Φώφη, τον Λαλιώτη και τον Τσοχατζόπουλο, το ΜΟΝΟ ΕΦΙΚΤΟ είναι η περαιτέρω ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ του ΕΘΝΟΥΣ.

    ΠΡΟ-ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ, φίλε Παρμενίδη:
    ΜΙΣΟΣ στον ΛΑΪΚΙΣΜΟ
    ΠΑΘΟΣ για την ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΕΥΣΤΡΟΦΙΑ
    ΗΘΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ (δλδ ΗΘΟΣ+ΣΘΕΝΟΣ)
    ΓΝΩΣΗ και
    ΑΦΟΣΙΩΣΗ στην ΙΣΟΤΗΤΑ των ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ.

    ReplyDelete
  88. Και προς ΑΡΣΗ παρεξηγήσεως οι ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ είναι ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ

    ReplyDelete
  89. SAID DIFFERENTLY

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

    και η θεραπεία του αποστήματος είναι ΜΟΝΟ ΜΙΑ - ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ

    ReplyDelete
  90. ΑΦΟΣΙΩΣΗ στην ΙΣΟΤΗΤΑ των ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ = απαλλαγή μας από τη μάστιγα του κρατισμού, συμφιλίωση μας με την έννοια Δημόσια Αγαθά και Υπηρεσίες, κατάργηση της έννοιας δωρεάν για όλους.

    ReplyDelete
  91. @ Koμφούκιος via Pitsa Kitsa

    Sou ypoklinomai

    ReplyDelete
  92. Επεξήγηση στην ανάλυσις της κυρία Πίτσα Κίτσας.
    Bow tie: το παπιγιόν
    Ο αδικοχαμένος Καρτάλης, δεν ήταν αγύρτης τύπου Ανδρουλάκη, αλλά συνειδητοποιημένος φιλελεύθερος αριστερός, και άρχοντας ανάμεσα στους άρχοντες. Φόραγε παπιγιόν, όχι ετοιμόδετο-ψεύτικο σαν αυτά που φοράνε οι γυφτοι στην Ελλάδα, αλλά αληθινό, τόδενε μόνος του.
    Τον είχε διδάξει ο πατερούλης κι ο παππούλης του, να όπως και τον κύριο Κομφουκίων.

    ReplyDelete
  93. kathimerini 13/10

    Διαδοχή και διαπλοκή
    Του Νικου Νικολαου

    Καθηγητής της Στατιστικής μου έστειλε όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών στα χρόνια 2001, 2002 και 2003 και μου επισήμανε ότι σε όλες η διαφορά στην πρόθεση ψήφου των πολιτών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας κυμαινόταν σταθερά μεταξύ 5 έως και 11 μονάδες σε βάρος του τότε κυβερνώντος κόμματος. Η τότε κυβέρνηση Σημίτη γινόταν μέρα με τη μέρα όλο και πιο αντιπαθής στον λαό και βάδιζε σε βέβαιη συντριβή στις εν όψει εκλογές του Μαρτίου του 2004. Οι αιτίες για την πτώση της δημοτικότητάς της δεν είναι δυνατόν να επικεντρωθούν μόνο στις επικοινωνιακές αδυναμίες του τότε πρωθυπουργού που, ως γνωστόν, δεν διέθετε το χάρισμα μιας άμεσης και ζεστής επαφής με τον λαό και ακόμη διότι ουδέποτε είχε αγαπηθεί από τους απλούς πασόκους, τους οποίους άλλωστε και ο ίδιος αντιπαθούσε. Η κυβέρνηση Σημίτη ηττήθηκε κατά βάση πολιτικά, διότι όπως παραδέχθηκε, στη μεταμεσονύχτια δήλωση το βράδυ των εκλογών, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο λαός την καταψήφισε για «τα χάλια της δημόσιας διοίκησης, τα σκάνδαλα, την κομματικοκρατία και την κοινωνική αδικία».

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, όμως, ενώ σε αντίθεση με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο σωστά επισημαίνει τα αίτια της ήττας, δεν λέγει όλη την αλήθεια για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2004. Περιορίζεται να λέει απλώς ότι δεν πήρε κανένα «δαχτυλίδι» για την αρχηγία του κόμματος από τον Σημίτη αλλά εν γνώσει του δέχθηκε να σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου και να πάει στις εκλογές με μόνη φιλοδοξία να περιορίσει το εύρος της ήττας, όπερ και επέτυχε.

    Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Μία και μόνη! Τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που το 1996 είχαν προωθήσει στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Σημίτη έβλεπαν έντρομα την επερχόμενη συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Δικαιολογημένα, άλλωστε, αφού σε αυτά τα οκτώ χρόνια είχαν συσσωρευθεί τεράστια κέρδη από τα δημόσια έργα και τις κρατικές παραγγελίες, είχε αναδειχθεί ένα νέο επιχειρηματικό, αλλά και τεχνοκρατικό κατεστημένο και είχε ολοκληρωθεί μια βίαιη αναδιανομή στα εισοδήματα. Ηταν τόσα πολλά αυτά που διακυβεύονταν στις εκλογές του Μαρτίου του 2004, ώστε τα συμφέροντα αυτά, αδίστακτα και ψυχρά σαν τους εκτελεστές, απέλυσαν εν μια νυκτί τον Σημίτη και οργάνωσαν τη διαδοχή του από τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Ούτε δαχτυλίδι λοιπόν ούτε σταυρός μαρτυρίου, απλώς μια απροσχημάτιστη συναλλαγή για να διασφαλισθούν προνόμια που κινδύνευαν. Και το μεγάλο λάθος του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι άφησε τις φιλοδοξίες του να τον προδώσουν και ενέδωσε στην προώθησή του από τα συμφέροντα. Αυτά τον έκαναν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας έστω και αμυδρά ότι μπορούσε να αντιστρέψει το ρεύμα της Ν.Δ.

    Αμέσως μετά την ήττα του Μαρτίου του 2004, όταν τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα είδαν ότι δεν τους βγήκε η παρέμβαση και κυρίως όταν προϊόντος του χρόνου διαπίστωσαν ότι ο Γ.Α.Π. ήταν ένας έντιμος ηγέτης, που δεν ήταν διατεθειμένος να παίρνει γραμμή και να προωθεί τα σχέδιά τους, άρχισαν να τον υπονομεύουν συστηματικά τα δύο τελευταία χρόνια και άδραξαν την ευκαιρία της νέας ήττας που είναι συνέχεια της προηγούμενης, για να προωθήσουν τον σημερινό τους εκλεκτό κ. Ευ. Βενιζέλο. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια για την πρωτοφανή κρίση που δέρνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και κανείς φραξιονισμός δεν μπορεί να τη συγκαλύψει.

    ReplyDelete
  94. Μα αν όπως λέτε το Πασόκ από κίνημα λαού έχει μετατραπεί σε "σύστημα Πασόκ" τότε ο μόνος κίνδυνος είναι όχι να μπεί στο χρονοντούλαπο, αλλά να μην μπεί! Να καταφέρει δηλαδή για άλλη μία φορά να κάτσει στις πλάτες μας και πάλι "ενωμένο-δυνατό": www.sofistis.wordpress.com

    ReplyDelete
  95. Aυτοι που θέλουν:
    καρεκλες του κομματός : GAP
    καρέκλες των υπουργείων: ΒΒ
    ιδεες :Σκανδαλίδης
    η επιλογή βρισκεται στο ποιος εισαι ή τι θέλεις να γίνεις...

    ReplyDelete
  96. scout of talents said...
    "Φωφώκα είσαι καταπληκτική στη τεκμηρίωση.Αν σε ανακαλύψει ο ΓΑΠ θα σε προτείνει για πρωτοσύμβουλο."

    ΠΟΤΕ πρωτοσύμβουλος! Δεν είναι σταθερή δουλειά και τα ρίσκα είναι πολύ μεγαλύτερα από την κομμωτική. Προτιμούμε το πρωτοσύγκελος!

    ReplyDelete
  97. φωφώκα είσαι πρώτη said...
    "Μήπως ο κ. Παπαδημητρίου είναι φάν του Ζοσπέν; Τι τον ζήλεψε βρέ παιδί μου; Πάλι τι να πώ, χρειάζεται.... τεκμηρίωση. Φωφώκα έχεις το λόγο."


    Κατ’ αρχήν σας παρακαλούμε να διαβάζετε προσεκτικότερα τα ποστ μας. Δεν είμαστε μία μόνο Φωφώκα αλλά κοτζαμ(αν) οργάνωση βάσης Faux.faux.que με διακριτές αρμοδιότητες και διακριτές Φωφώκες!

    Διαβιβάσαμε το αίτημά σας στη Φωφώκα υπεύθυνη του τομέα Πρες Όφις εντ Μίντια Μανιπουλέισονς, που έχει το κουαφίρ "Πομ ντε Ζουρναλίστ", η οποία και μας δήλωσε:

    "Νο κόμμεντ! Γιατί αν αρχίσω τα κόμμεντς δεν τους ξεπλένει όχι μόνο ο Νιαγάρας αλλά ούτε και ο Ποδονίφτης! Άσε που έχω και δυο περμανάντ να τελειώσω!"

    Ευχαριστούμε εκ των υστέρων,
    Φωφώκαι, Αγ. Φανούριος, Περιστέρι

    Thank you for the hysterics,
    Faux.faux.que, St. Pop up, Dove

    ReplyDelete
  98. WWW.KARSILAMAS.BLOGSPOT.COM

    Μιά τρομερή αποκάλυψη για τον ρόλο της λέσχης Μπίλντερμπεργκ,και τα υποκινούμενα της εν Ελλάδι.

    WWW.KARSILAMAS.BLOGSPOT.COM

    ReplyDelete
  99. C3rQl8 Your blog is great. Articles is interesting!

    ReplyDelete
  100. ec78tA Nice Article.

    ReplyDelete
  101. aGEvBw Thanks to author.

    ReplyDelete
  102. actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

    ReplyDelete
  103. Please write anything else!

    ReplyDelete
  104. Please write anything else!

    ReplyDelete