Thursday, October 18, 2007

Το 25% των Ελλήνων «ενηλικιώνεται» στα 30

Από τη Nεκταρiα Kαρακώστα και τον Γιώργο Τασούλα

Συναισθανόμενη την αδυναμία των νέων να αφήσουν τη θαλπωρή του πατρικού σπιτιού, η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να λάβει τα μέτρα της. Δεν θα επιστρατεύσει βέβαια τη εντυπωσιακή Sarah Jessica Parker, όπως έκανε το Hollywood για να βγάλει από το παιδικό του δωμάτιο τον «Τριαντάρη από σπίτι» Matthew Mc Conaughey.

Σχεδιάζει όμως να δώσει το χρηματικό κίνητρο των 1.000 ευρώ, ώστε τα «μεγάλα μωρά» -bamboccioni όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Τομάσο Πάντοα-Σκιόπα- να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την ουσιαστική ενηλικίωση, μακριά από την οικογενειακή εστία.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι λιγότερο σοβαρά στη χώρα μας. Σε έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε νέους μέχρι 30 ετών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προέκυψε ότι το 68% ζουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μέχρι να παντρευτούν.

Εντυπωσιακά είναι και τα συμπεράσματα της ACNielsen που διεξάγει δύο φορές το χρόνο παγκόσμιες διαδικτυακές έρευνες σε 41 χώρες. Οι μισοί (53%) από τους 22.000 νέους που συμμετείχαν δήλωσαν ότι θεωρούν τη συγκεκριμένη τάση απολύτως φυσιολογική. Στην Ελλάδα την ίδια απάντηση δίνει το 55%, ποσοστό που απέχει αρκετά από το 64% των «πρωταθλητριών» χωρών.

Οι Ελληνες νέοι προτάσσουν ως βασική αιτία της αδυναμίας τους να ανοίξουν το δικό τους σπιτικό, το πολύ χαμηλό εισόδημα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ (56% των εργαζομένων μέχρι 30 ετών), σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης. Οι ανάγκες τους μόλις και μετά βίας καλύπτονται από τα χρήματα που βγάζουν αδυνατώντας να συνεισφέρουν -σε σταθερή βάση- στα έξοδα του σπιτιού, ενώ αρκετές φορές φτάνουν στο σημείο να ενισχύονται από τον πατρικό προϋπολογισμό.

Σημαντικό είναι και το ποσοστό των νέων που λόγω των μακροχρόνιων σπουδών τους δεν μπαίνουν γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα να συντηρούνται οικονομικά από τους γονείς τους.

Oπως φανερώνουν τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις νέους περιμένει να αρχίσει τη ζωή του μετά τα 30. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το 30% των παντρεμένων συνεχίζει να μένει με τους γονείς (ειδικά στην περιφέρεια), πράγμα που σημαίνει ότι ο οικογενειακός θεσμός στη χώρα μας εξακολουθεί να επιτελεί σημαντικές λειτουργίες, ακόμα και όταν οι νέοι προχωρούν στη δημιουργία δικής τους οικογένειας. Υ

πάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα παιδιά, συναισθηματικά εξαρτημένα από τους γονείς, μένουν μαζί τους, παρόλο που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, προς τέρψη των γονέων τους που ενθαρρύνουν αυτή την πρακτική, καθώς επιθυμούν να ασκούν έλεγχο πάνω τους.

Στον κόσμο

1 Iσπανία

Επιδότηση για την έξοδο των νέων από την οικογενειακή εστία και τη δημιουργία νέου, ανεξάρτητου σπιτικού, προωθεί η κυβέρνηση του Θαπατέρο. Οργισμένοι για την αδυναμία τους να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι, καθώς οι τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων ισούνται με τους μισθούς τους, οι νεαροί Ισπανοί 25-35 έχουν βγει ακόμη και στο δρόμο διεκδικώντας «αξιοπρεπείς κατοικίες». Η ισπανική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που υποσχέθηκε 210 € σε κάθε εργαζόμενο νέο, ο οποίος επιθυμεί να νοικιάσει σπίτι. Οκτώ στους δέκα Ισπανούς εργαζομένους ηλικίας 22-30 κερδίζουν λιγότερα από 22.000 € το χρόνο, τη στιγμή που το μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι στη Μαδρίτη αγγίζει τα 1.000 €.

2 Ιταλία
Η Ιταλία είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή για τους περίφημους «mammoni» (μαμάκηδες), και όχι άδικα. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η μέση ηλικία εγκατάλειψης του πατρικού στη γειτονική χώρα είναι τα 36 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 43% εκείνων δε που αποφασίζουν τελικά να αποχωριστούν την οικογενειακή εστία, νοικιάζουν ή αγοράζουν σπίτι σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου από το πατρογονικό, ενώ ένα 40%, λόγω σημαντικών οικονομικών δυσκολιών, επιστρέφει τελικά στο πατρικό για να τα «βγάλει πέρα».

3 Υπόλοιπη Ευρώπη
Η Βρετανία είναι μια από τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά νέων αρνούμενων να «πετάξουν μακριά από τη φωλιά», με τις σκανδιναβικές χώρες να διατηρούν -εδώ και χρόνια- σταθερά την πρωτιά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ερευνα Ποιότητας Ζωής (EQLS) μόλις το 10% των νέων 18-34 ετών στις Σκανδιναβικές χώρες μένουν με τους γονείς τους. Απο την άλλη σε χώρες όπως η Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 15-30%, παραμένοντας, ωστόσο, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά, ολοένα και περισσότεροι στη Γηραιά Αλβιώνα μιλούν σήμερα για τη «γενιά που γύρισε στο σπίτι» (homecoming generation).

8 στους 10 Ιταλούς κάτω των 30 ετών εμφανίζονται απρόθυμοι να αποχωριστούν την οικογενειακή εστία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, η αντίστοιχη αναλογία για τη Βρετανία είναι 1 προς 5 και για τις Ηνωμένες Πολιτείες 1 στους 4.

5 Καναδάς - ΗΠΑ
To ένα τρίτο των νεαρών ενηλίκων σε πολλές πόλεις του Καναδά (με «πρωταθλήτριες» το Χάλιφαξ, το Κάλγκαρι και το Τορόντο) μένουν με τους γονείς τους και αποταμιεύουν χρήματα για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι. Η… απλησίαστη καναδική αγορά ακινήτων ευθύνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για αυτό το φαινόμενο. Οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες είδαν τα ποσοστά των ατόμων ηλικίας από 18-34 που ζουν με τους γονείς τους να διπλασιάζονται. Σχεδόν 19 εκατομμύρια νέοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν ακόμη στο σπίτι των γονιών τους, κάτι που έχει αποδοθεί στο αυξημένο κόστος αγοράς αλλά και συντήρησης του δικού τους σπιτιού.

Βlog της «γενιάς των 700 ευρώ»
«Η γενιά των 700 ευρώ», η γενιά που ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας και συντηρείται ακόμη από την οικογένειά της, όλοι αυτοί οι Ελληνες «συν-πλην 30» που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην πατρική εστία, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «σημείο συνάντησης» στο Ιντερνετ, στο ομώνυμο blog (http://g700.blogspot.com/).

Ανάλογη διαδικτυακή κίνηση υπάρχει και στην Ιταλία. Στη διεύθυνση http://www.generazione1000.com/project.htm%20συναντιούνται οι Ιταλοί «Milleuristi» (η γενιά των 1.000 ευρώ) για να διηγηθούν τις εμπειρίες και τις απογοητεύσεις τους, αλλά και να εκφράσουν τις ελπίδες τους. Αφορμή της δημιουργίας του blog υπήρξε το ομώνυμο bestseller στην Ιταλία, με ήρωα έναν 27χρονο που εργάζεται σε πολυεθνική του Μιλάνου και αγωνίζεται να επιβιώσει με € 1.028 το μήνα.

Για ποιό λόγο ζείτε με τους γονείς σας μετά την ηλικία των 30;

Η Nεκταρiα Kαρακώστα και ο Γιώργος Τασούλας είναι δημοσιογράφοι στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 11-10-2007 στον ΕΤ.

120 comments:

  1. 350 ευρώ νοίκι, 150 για φαγητό, 80 για μετακινήσεις, 90 για τσιγάρα, 60 για τηλεπικοινωνίες. Να συνεχίσω;

    ReplyDelete
  2. Nα ΜΗ συνεχίσεις. Το ποσό για τσιγάρα είναι inadmissible for discussion, διότι καταστρέφει την υγεία σου [και αυτό σου το λέει ένας αρειμάνιος καπνιστής που ντρέπεται για την συνήθεια αυτή]. Για τηλεπικοινωνίες, ΔΕΝ χρειάζεσαι κινητό εκτός αν είσαι δικηγόρος ή αρχιτέκτονας ή τέλος πάντων έχεις δόυλειά με εξωτερική απασχόληση.
    Besides, όπως σωστά τονίζει ο Umberto Ecco, κινητό έχει μόνο η τσοκαρία.

    ReplyDelete
  3. Και μπορείς ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ να βρεις γκαρσονιέρα με 200-250 σε συνοικίες όπως Καλλιθέα, Κυψέλη κλπ

    ReplyDelete
  4. Και επειδή, όπως η θειά μου η Φωφώ, έχετε γεννηθεί με την τάση της υπερβολής και της διαστρέβλωσης, τα ενοίκια στην Αθήνα σε σχέση με οποιαδήποτε δυτική Ευρωπαϊκη πρωτεύουσα, είναι ΔΩΡΕΑΝ.

    ReplyDelete
  5. Κομφούκιος

    Δεν είσαι καπνιστής.Είσαι τοξικομανής-ναρκωμανής.Είσαι βαρειά άρρωστος γιατί είσαι ένα εξαρτημένο απο τη νικοτίνη άτομο.Βάλε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις και ΜΗ κρύβεσαι πίσω απο τον νομιμοποιημένο και συμπαθή χαρακτηρισμό του καπνιστή.
    Μπράβο σου που ντρέπεσαι ομολογώντας το δημοσίως.Με εκπλήσσει και με ξαφνιάζει η περίπτωσή σου.Και δεν βλάπτεις μόνο τον εαυτό σου.Ρυπαίνεις και τούς άλλους και χημικά και αισθητικά.

    ReplyDelete
  6. Tοξικομανής ναι, ναρκομανής όχι. Η νικοτίνη είναι διεγερτικό, όχι ναρκωτικό.
    Με τσιγάρα και καφέ χωρίς ζάχαρη έχω γράψει μνημειώδη αγγλικά κείμενα.
    Περιέργως, Παρμενίδη, ουδέποτε έχω καπνίσει έστω και μαριχουάνα και, ακόμα, δεν μου αρεσουν τα ποτά, εκτός από bloody Mary και dry Martini κοινωνικά, δλδ το πολύ 2-3 φορές την εβδομάδα. Το whiskey ειδικά μου φέρνει ναυτία.

    ReplyDelete
  7. Δεν παύει να είναι ντόπινγ.Και με LSD έγιναν θαυμάσιες μουσικές συνθέσεις.Και με κοκκαίνη ο Μαραντόνα έδινε ποδοσφαιρικά ρεσιτάλ.Και με κάτι ανάλογο η Μάριον τζόουνς κατέριψε όλα τα ρεκόρ.

    ReplyDelete
  8. Μαμάκηδες όλου του κόσμου ενωθείτε!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Κομφούκιε, ρε φίλε έχεις μια τάση να γίνεσαι εκνευριστικός. Ήρθε ο άνθρωπος, ο Παναγιώτης, έγραψε το σχόλιο του και έρχεσαι κι εσύ τσουούπ να τον αρπάξεις απ' τα μούτρα.

    Χαλάρωσε λίγο και μην ερμηνεύεις τα πράγματα τόσο μονοδιάστατα. Άλλο το να στηλιτεύεις την υπερβολή και τον παρασιτισμό όπου την εντοπίζεις και άλλο να θεωρείς ότι όλοι οι νέοι είναι υπερβολικοί και μονίμως ζητάνε πολλά, περισσότερα απ' όσα πραγματικά αξίζουν ή για τα οποία έχουν δουλέψει.

    Δηλαδή 350 ευρώ το μήνα ενοίκιο είναι χλιδή;

    Σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε ότι σαφώς και υπάρχει μια τεράστια κατηγορία νέων που λειτουργούν παρασιτικά και ζουν beyond their means.

    Μάλιστα πρόσφατα απέκτησαν και όνομα. Τους βάφτισε ο φίλος σου ο Κ. στο ΝΙΤΡΟ. Λέγονται ΧΛΙΔΑΝΕΡΓΟΙ. Θα αναρτήσουμε και σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου κυρίου Γεωργακόπουλου να το απολαύσεις.

    ReplyDelete
  10. Και επειδή τα πάντα είναι θέμα εξαρτήσεων,όχι μόνο χημικών αλλά και πολιτικών και κοινωνικών και συναισθηματικών,ισχύει το: Πέσμου ποιές είναι οι εξαρτήσεις σου για να σου πώ ποιός είσαι.
    Αν στα τριάντα σου είσαι εξαρτημένος απο την οικογένειά σου τότε εθίζεσαι στο παρασιτισμό που είναι άλλο πράγμα απο την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και την ΙΣΟΤΙΜΗ συνεργασία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

    ReplyDelete
  11. το σύνθημα των Χλιδάνεργων είναι αυτό που λέει ο deep down and dirty: μαμάκηδες όλου του κόσμου ενωθείτε! χα χα

    ReplyDelete
  12. Δε ζούμε όλοι με τους γονείς μας στη Γ700, εδώ παίζει παραπληροφόρηση. Τα ενοίκια είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτοί που έχουμε βγει από το καβούκι της μαμάς έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε το δύσκολο ορίζοντα μπροστά μας. Αν ζούσαμε στο σπίτι, δε θαμασταν Γ700, θαμασταν χλιδ-άνεργοι.

    80 ευρώ για μετακινήσεις το μήνα επίσης, αν είσαι Αθήνα, είναι πολύ λίγα. Έχουμε τα πιο φτηνά ταξί και την πιο φθηνή αστική συγκοινωνία. Από τηλέφωνα, αγνοώ τα κινητά γιατί είναι προϊόν του χλιδ-άνεργου, είμαστε σχετικά ακριβή χώρα, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει η μονοπωλιακή αγορά. Εδώ έχουμε πολύ ψηλό κόστος στο ίντερνετ, όταν στις Ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες αυτό είναι σχεδόν τζάμπα. Το ίντερνετ στην Ελλάδα πρέπει να γίνει δημόσιο αγαθό!!

    Πού είμαστε ακριβοί? Δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό. Έχουμε ίσως το ακριβότερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη. Όταν ένας Ευρωπαίος πετάγεται στις γειτονικές χώρες πληρώνοντας λιγότερα απ'όσα κοστίζει ένα εισιτήριο τραίνου για τη διπλανή πόλη στη χώρα του, πληρώνει το 1/5 τουλάχιστον του ενός ταξιδιού δικού μας. Συμπέρασμα? Ζούμε στην Ευρώπη, και δεν έχουμε ιδέα από αυτή στην πραγματικότητα.

    Πού αλλού είμαστε ακριβοί? Στην εκπαίδευση και κατάρτιση μας. Έχουμε πληρώσει τόσα για ένα άχρηστο πτυχίο που θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε τόσες άλλες πετυχημένες ή αποτυχημένες προσπάθειας επαγγελματικής/επιχειρηματικής δράσης. Trial and error λέω εγώ, αλλιώς δε μαθαίνεις. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ούτε καν στο trial ακόμα.

    Ακριβή επίσης, αν και "δωρεάν για όλους" είναι κι η υγεία. Είχα ένα πρόβλημα πρόσφατα. Πήγα στην Αγγλία και πλήρωσα για δύο απλές εξετάσεις 1400 λίρες, 200 λίρες initial consultation για το γιατρό μου, +++. Στην Ελλάδα για το ίδιο θέμα δεν πλήρωσα σε ρευστό τίποτα, ούτε το γιατρό, ούτε για τις δεκαπλάσιες εξετάσεις, ούτε για τη νοσηλεία, τίποτα. Τα πλήρωσε το ταμείο μου, άρα τα πληρώσατε εσείς για μένα, με πραγματικό κόστος ίσως και μεγαλύτερο από Αγγλία. Συμπέρασμα? Και ο κάτοικος Εκάλης και ο κάτοικος Κυψέλης το ίδιο πληρώσατε, για μένα. Αποτέλεσμα που βλέπω εγώ? Άλλη μια ενίσχυση της αρτηριοσκλήρωσης της οικονομίας μας, έμμεσα πλήτωντας και το capacity aφομοίωσης μας στην αγορά εργασίας.

    Έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα θα μου πείτε, αγνοώντας τα τέλη για τη ΝΕΤ που αντί ναναι υπόδειγμα ειδησεογραφικού οργανισμού διατηρεί τις αρτηριοσκληρώσεις ενός δημόσιου φορέα, άμεσα εξαρτώμενο από τα διαπλεκόμενα πολιτικά συμφέροντα. Κι όμως, οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με τη χρήση λιγνίτη και πετρελαίου έχουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις επίσης στις αρτηριοσκληρώσεις της οικονομίας. Μια πιο απελευθερωμένη αγορά στο χώρο της ενέργειας θα έφερνε επίσης πολλούς ιδιώτες σε θέση να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ή / και προμηθευτές ενέργειας, ακόμα και electricity brokers.

    Δυστυχώς εμείς κοιτάμε μόνο τα βασικά, και έχουμε χαθεί παντελώς από την ουσία. Ευτυχώς υπάρχει κι ένα μπλογκ που φαίνεται να έχει αφυπνιστεί. Εύχομαι να μπορεί να αφυπνίσει και τους κοιμώμενους πριγκιπάκους της γενιάς μας, αν και μιλάμε για θαύμα επιπέδου Ιησού χριστού τώρα. Τέλος πάντων, ναχουμε να λέμε τώρα.

    ReplyDelete
  13. @Ο/Η Φαφλατάς είπε:
    Τα ενοίκια είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

    Το ίδιο είναι και οι μισθόι φίλε μου.....από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη!!
    Επομένως η ανάλογία πάλι η ίδια είναι!!

    ReplyDelete
  14. Μάγκες γνωστά και μη εξαιρετέα τα παραπάνω και επαυξάνω. Όμως θέλω να κάνω μια ερώτιση εδω.

    Όλες αυτές οι έρευνες σχολιάζονται αρνητικά αμέσως μετά από τους περισσότερους.

    Για ποιο λόγο ακριβώς τους χαλάει οι νέοι να μένουν στο πατρικό τους σπίτι;

    1) Τους χαλάει το ότι οι νέοι δεν έχουν περιθώρια επιλογής κάτι που όντως είναι αρνητικό;

    2) Τους χαλάει που οι νέοι μένοντας σπίτι προκαλούν εμμέσως στασιμότητα των μισθών αφού οι εργοδότες βρίσκουν και άρα δίνουν μόνο τόσα;

    3) Τους χαλάει ότι οι νέοι μένοντας σπίτι συμβάλλουν στη συρρίκνωση της αγοράς (αφού ένα σπίτι άρα ένα κοινό φαί (φτηνότερο ανά άτομο), ένας λογαριασμός, ένα πλυντήριο, μία κουζίνα, μία τηλεπικοινωνιακή σύνδεση, και συχνά ένας υπολογιστης, μία τηλεόραση κτλπ.). Επίσης μιλάμε για πολύ λιγότερα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια κτλπ.

    Λυπάμαι αλλά όσοι ψηφίσατε 1 ή 2 είστε λάθος. Τους χαλάει το 3. Αλλά εάν γουστάρουν άλλη πραγματικότητα τότε να πάνε αλλού δε θα μας κάνουν εμάς Αγγλία όπου οι γονείς νοικιάζουν το δωμάτιο στο παιδί τους από τα 18 του (άλλο το παιδί να συνεισφέρει στους λογαριασμούς και άλλο να πληρώνει το δωμάτιό του). Αν θέλουν να κινητοποιήσουν την αγορά ας αφήσουν την οικογένεια ήσυχη και ας κάνουν τα απαραίτητα για να γίνει σεβαστό το εισόδημα των εργαζομένων.

    Ειλικρινά προσωπικά στην περίπτωση που η οικογένεια ειναι "cool", έχει σπίτι σχετικά άνετο και ο νέος/νέα αισθάνεται άνετα (αλλά και συνεισφέρει όπου οφείλει) τότε το βρίσκω ένα έξυπνο τρόπο να δυναμώνεται ο δεσμός της οικογένειας σε μια δύσκολη εποχή, να μειώνει την κατανάλωσή του και να συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Μη γελάτε... από τη μία λουλούδια και πεταλούδες και από την άλλη διατακτικη "καταναλώστε". Λοιπόν δεν μπορούμε να χουμε και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

    ReplyDelete
  15. Στην Μπρατισλάβα ο μέσος μισθός είναι 550-600 ευρώ (και κατώτερος νομίζω). Παράλληλα, βαθμολογήθηκε πρόσφατα (δε θυμάμαι σε ποια έρευνα το διάβασα) δεύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά το κόστος κατοικίας - ενοίκια (300 ευρώ για δωμάτιο σε σπίτι κατά μέσο όρο - πληροφόρηση από φίλη Σλοβάκα). Πρώτο κλασικά είναι το Λονδίνο.

    Έχεις δίκιο Ντέρτη ότι πρέπει κανείς να το δει και αναλογικά το κόστος με τα έσοδα ενός πολίτη στον τόπο που ζει. Κι αυτή η αναλογία είναι πολύ υψηλή στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχω επισκεφτεί, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία, Ιταλία, όλοι οι γνωστοί μου και συνομίληκοι μου (ηλικίες 20 - 33) συγκατοικούν, και πληρώνουν όχι μόνο σχετικά ψηλά ενοίκια σε σχέση με την Αθήνα και Θεσσαλονίκη (αγνοώ την υπόλοιπη Ελλάδα γιατί εκεί υπάρχει πραγματική φθήνια στα ενοίκια), αλλά πληρώνουν και ρεύμα, φόρους για το δήμο που ο ίδιος φροντίζει τη συντήρηση των δημόσιων χώρων κυρίως από αυτού του τύπου έσοδα, κι άλλες δαπάνες που αυξάνουν το κόστος κατοικίας ακόμα περισσότερο, αν και τις περισσότερες φορές το κόστος αντικατοπτρίζει κοινωνικά οφέλιμους σκοπούς (πράσινη ενέργεια, λιγότερη χρήση νερού, δαπάνες που έχουν άμεση αντιστοιχία με τη φροντίδα των κοινών χώρων κλπ. Στην Ελλάδα όλοι μένουμε μόνοι μας. Αν ήταν τόσο ακριβά τα ενοίκια, δε θα το σκεφτόμασταν. Είναι θέμα προσαρμογής, και η προσαρμογή έρχεται όταν υπάρχει ανάγκη για επιβίωση.

    ReplyDelete
  16. ρε συ ulis όσο cool και να είναι η οικογένεια δεν είστε φιλαράκια για να παίζετε σφαλιάρες.

    Επίσης τους γονείς τους ρωτησε κανείς αν θέλουν να είναι συνέχεια με τα παιδιά ή αν επιτέλους θέλουν κι αυτοί να ξεπαιδιάσουν και να ασχοληθούν λίγο με τον εαυτό τους;

    Να μένεις λοιπόν με την οικογένεια στα 30? no thanks. Καλύτερα μόνοι και σε τρύπα που λέει ο λόγος.

    ReplyDelete
  17. Η αλήθεια για τους νέους βρίσκεται κάπου στη μέση: η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν είναι ρόδινη για πολλούς που εργάζονται αλλά βάσει του προσωπικού τους εισοδήματος θα κατατάσσονταν στους φτωχούς. Η αλήθεια είναι επίσης ότι κάτι οι δομές του ελληνικού κράτους, κάτι η νοοτροπία που καλλιεργεί και που συχνά περνάει από την οικογένεια στα παιδιά, δεν είναι πολύ διαδεδομένη η ανάληψη κινδύνου και η φιλόδοξη επιχειρηματικότητα. Η νοοτροπία του βολέματος υποκρύπτει μια αποστροφή προς τη διαδικασία του παθήματος που γίνεται μάθημα. Πόσοι Ελληνες γονείς δε λένε ότι δε θέλουν τα παιδιά τους να υποφέρουν στη ζωή τους; Λες και το να παίρνεις ρίσκα, να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις είναι προβληματικό. Ε με αυτή τη νοοτροπία φυσικά και προτιμούν οι γονείς να επιδοτούν τις καταναλωτικές συνήθειες των 'παιδιών' που δεν μπορούν τα ίδια να χρηματοδοτήσουν παρά να τα σπρώξουν να βγουν στον κόσμο και να δοκιμάσουν την τύχη τους πέρα από το δημοσιοϋπαλληλίκι.

    @ ulis
    Ξέρεις πολλές ελληνικές οικογένειες που είναι 'cool' στο να έρχονται οι φίλοι του 'παιδιού' επίσκεψη όποτε θέλουν (για να μην επεκταθώ και σε άλλες δραστηριότητες) ενώ κατοικεί όλη η οικογένεια σε 4αρι (στην καλή περίπτωση) διαμέρισμα; Ξέρω ότι στην επαρχία όπου μεγάλωσαν οι γονείς μου, φυσικά και έμεναν 2 και 3 γενιές στο ίδιο σπίτι αλλά νομίζω ότι είχαν και διαφορετικά ήθη και τρόπο ζωής εκεί (ιδίως στις δεκαετίες του '50 και του '60). Σήμερα δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και δεν μπορώ να διανοηθώ πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος 30 χρονών να ζει μια πλήρη ζωή συγκατοικώντας με τους 60ρηδες γονείς του εκτός κι αν μένουν σε κανένα σπίτι με 15 δωμάτια και 3 ορόφους, όπου επικοινωνούν με εσωτερικό τηλέφωνο.

    ReplyDelete
  18. Sto Ellada no trial, no error, ara eimaste alanthastoi oi atimoi. Mouxaxa

    ReplyDelete
  19. @ trialist
    εννοείς 'άσφαλτοι' που θα έλεγε και η Αντζελα :-)

    ReplyDelete
  20. Xaxaxa, etsi akribos mafalnta moy

    ReplyDelete
  21. Μάγκες δε νομίζω να ενδιαφέρει αυτούς που σχολιάζουν αρνητικά τους νέους που μένουν στο σπίτι τους το εάν οι νέοι και οι γονείς έχουν προβλήματα με το εάν φέρνει το παιδί παρέες και γκόμενες γκόμενους στο σπίτι, ούτε με το κατά πόσο οι γονείς θέλουν να διαολοστείλουν το γιόκα στο Αμπού Ντάμπι και την κόρη με γαμπρό στη Νιγρήτα για να έχουν την ησυχία τους - αυτά είναι θέματα που αφορούν την κάθε οικογένεια και κανέναν άλλον.

    Ειλικρινά όλη αυτή την κουβέντα τη βλέπω ως ύμνο του ατομικισμού. Ναι, στην Αγγλία φέυγουν τα παιδιά νωρίς από το
    σπίτι αλλά είναι και συχνό το φαινόμενο να πεθαίνει ο πατέρας από καρδιακό και να το μαθαίνουν του χρόνου.

    Πείτε μου ένα βασικότατο λόγο γιατί το παιδί νά φύγει από το σπίτι πριν παντρευτεί και θα σας πω 10 βασικούς για τους οποίους δεν πρέπει να φύγει. Σώνει και καλά το παιδί να φύγει. Εμ πειράζει βλέπεις, και πειράζει όχι γιατί συμβάλει αυτό το φαινόμενο στους χαμηλούς μισθούς αλλά γιατί συμβάλει σημαντικά (όσο και εαν δεν φαίνεται) στην μειωμένη κατανάλωση για τους περισσότερους από τους τομείς.

    Όπως είπα δεν μπορούν να τα χουν όλα.

    ΥΣ1. Μένω μόνος και ενοικιάζω σπίτι με 700 ευρώ στο εξωτερικό ενώ οι γονείς προσπαθούν να με πείσουν να γυρίσω Ελλάδα όπου φυσικά θα μένω αρχικά για σημαντικό διάστημα στο σπίτι (κατά προτίμιση στο εξοχικό).

    ΥΣ2. Για χιλιετερίδες μεγάλο ποσοστό των νέων δεν έφευγε ποτέ από το σπίτι. Τωωωωωωωωρα θυμηθήκαμε πως είναι αρνητικό αυτό; Ναι εάν μένεις στο σπίτι δυσκολεύει τη ζωή τύπου Σεξ Εντ Δε Σίτυ αλλά στην τελική αυτό μάρανε τους νέους;

    ΥΣ3. Όσο για τους νέους που τρώγοντας από τα έτοιμα και με την πλάτη γονέων ζουν μια ζωή ελαφρώς πιο άνετη από όσο κανονικά αντέχουν, κάτι το τουλάχιστον αφελές, σίγουρα κάνουν χαλάστρα στις τιμές κάποιον κλάδων αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τους 'αναλυτές', τους ενοχλεί το ότι παγώνουν την συνολική αγορά.

    ReplyDelete
  22. Oi mamakides einai mamakides gia 2 logous. Proton giati fysika opos exei xilioeipothei oi synthikes den eynooun tin apodimia ap'to patriko, kai deyteron giati oi goneis einai os epi ton pleiston yper-prostateytikoi. Balte ayta ta 2 mazi kai poio to symperasma? Oi mamakides megalonoun se ena periballon pou ta exoun ola, epanapayontai xoris na analambanoun eythynes, frontizoun alloi gia aytous, kai kathe mera tabli, tsigaroumpa kai frappe. Einai i kalomathimeni genia, alla de ftaine. Ftaine oi goneis pou tous ta edosan ola aploxera gia na min "perasoun oti perasan aytoi" sti metapolemiki periodo. Ayta ta paidia apoteloun loipon parasita, pou den ofeloun se tipota tin koinonia kai kaneis den prepei na eyelpistei pos kapoia mera tha symballoun stin proodo aytis tis xoras. I eykolia kai i arpaxti exei mpei sto petsi tous kai i aparadekti katastasi pou epikratei sti xora den tous epirreazei kai poly.
    Dystyxos oi mamakides simera einai pleiopsifia, gi'ayto kai den prokeitai na doume prokopi gia ta epomena 100 xronia.

    Fysika de milao gia osous exoun bgei sti zoi kai tin trone kathe mera me to koutali. Pou metrane ta tsigara tous. Aytoi pou deinopathoun einai ekeinoi pou den exoun kanena mpampaka na tous xartzilikonei i pou na exei conne na tous xosei pouthena na ksynontai. Aytoi loipon einai oi pragmatikoi G700.

    ReplyDelete
  23. Και το τονίζω ειδικά για αυτούς με τις οικολογικές ανησυχίες.
    ΔΕΝ ΝΟΕΙΑΙ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
    Δηλαδή τι θέλουν; Παραπάνω καλοριφέρ, παραπάνω αυτοκίνητα, παραπάνω πλυντήρια, τηλεοράσεις κτλπ. κτλπ. κτλπ. Και περιβάλλον και όλα τα παραπάνω;
    Για την απλή αναφορά, ολόκληρη σεξουαλική επανάσταση (φτιαχτή από το Α ως το Ω με τον τρόπο που έγινε) έγινε για να καταναλώνουν οι άνθρωποι περισσότερο - επίσης είναι γνωστό ότι μια χώρα με περισσότερα διαζύγια έχει και μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση, όπως νωρίτερα είχε γίνει και με τη γυναίκα στην εργασία (θα ήταν χαζό ο μισός πλυθησμός να μην έχει το δικό του προσωπικό λογαριασμό να καταναλώσει! χώρια ότι διπλασίαζε την εργατική προσφορά κρατόντας μισθούς κάτω).
    Τώρα σε κάποιες χώρες μας μάραναν οι νέοι που μένουν σπίτι τους. Πρόβλημά τους και κανενός άλλου.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ (που σημαίναι να σου μένει κάτι στην άκρη) ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Λογικό λοιπόν οι οικογένειες να αντιδρούν έτσι.

    ReplyDelete
  24. Ανώνυμε, υπάρχουν και αυτοί που λες αλλά εγώ έχω δει συχνότερα το παρακάτω φαινόμενο.

    Φίλος μου στη Θεσσαλονίκη, μηχανικός ΤΕΙ, εργάζεται με σύμβαση σε οργανισμό. Αξιοπρεπής δουλειά για το μέσο όρο, του προσφέρει πάνω από 1000 ευρώ μηνιαίως. Το παιδί στα 30 και με ζωή νορμάλ - πέρισυ άφησε μια μακροχρόνια σχέση για άσχετους λόγους και την περνάει με σχέσεις πιο επιφανειακές - θέλω να πω είναι μακράν ακόμα του γάμου. Δεν κάνει μεγάλη ζωη, άλλωστε δουλεύει από νεαρή ηλικία στον ελεύθερό του χρόνο και άρχισε δουλειά ουσιαστικά σαν εργάτης στις πλέον δύσκολες συνθήκες. Δεν καπνίζει. Πηγαίνει σπανίως σε ακριβούς χώρους διασκέδασης και οδηγεί ένα παλιό αυτοκίνητο που δεν χρησιμοποιεί ο συνταξιούχος πατέρας του.

    Από τη μία λοιπόν έχει το σπίτι που μένουν οι γονείς του που είναι νεόχτιστο σε προάστιο, μονοκατοικία λουξ όπου έχει το δωμάτιό του, συνεισφέρει στην οικογένεια του, βοηθάει στον κήπο κτλπ. Από την άλλη έχει τη δυνατότητα να πάει να νοικιάσει με πάνω από 200 ευρώ για ανθρώπινη κατοικία (200 ευρώ πεταμένα κάθε μήνα) ή να πάρει στεγαστικό και να δίνει μίνιμουμ 500 το μήνα για ένα σπίτι που σε ενα χρόνο ή λίγους μήνες μπορεί να μη το χρειάζεται αφού πιθανώς θα βρει δουλειά άλλου. Τι λες;

    Και το λοιπόν, στην περίπτωση που χάσει τη δουλειά του θα είναι πιο εύκολο να αρνηθεί μια σκατοδουλειά στα 600 ευρώ εάν θα μένει σε ενοίκιο ή σε στεγαστικό; Ή είναι μήπως προτιμότερο για αυτό το παιδί να μένει σε πάμφτηνες συνοικίες που θα πρέπει να κυκλοφορεί με μαχαίρι και η γκόμενά του με σπρευ και κολάν που δε σκιζεται εύκολα; Ξέρεις οι πάμφτηνες συνοικίες οι σημερινές δεν έχουν σχέση με τις πάμφτηνες του 1950 που μέναν οι γονείς μας. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να μαχαιρώσω κάποιον που θα μου κάνει κακό (λίγοι θα με πλησίαζαν άλλωστε) αλλά δεν είναι η ιδέα μου για το τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή.

    Για πολλούς νέους, και μάλιστα αξιόλογους νέους δεν τιθεται ερώτημα: μέχρι το γάμο, σπίτι.

    Ναι υπάρχουν και οι τεμπέληδες δε λήψανε ποτέ - και στην Ελλάδα ναι το βόλεμα είναι ιδανικό. Από όσο ξέρω όμως οι νέοι Έλληνες που εργάζονται, εργάζονται περισσότερο (παρά τη χαμηλή αμοιβή) από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη.

    ReplyDelete
  25. @ Ulis
    Το επιχείρημα ότι η παραμονή των νέων με τους γονείς τους επικρίνεται διότι σημαίνει χαμηλότερες δαπάνες κατανάλωσης δε στέκει λογικά. Αν το 'παιδί' δουλεύει και έχει εισόδημα, η όποια εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να κάνει στις δαπάνες διατροφής, παγίων τελών, οικιακής βοηθού (μαμά) στους λογαριασμούς και άλλων βασικών απλούστατα θα διοχετευτεί σε άλλες καταναλωτικές δαπάνες (π.χ. αυτοκίνητο, ταξίδια--νά η μόλυνση του περιβάλλοντος). Αν το περισσευούμενο εισόδημα δεν διοχετευτεί σε κατανάλωση, θα πάει είτε σε κάποια τράπεζα ως κατάθεση είτε σε κάποιο επενδυτικό προϊόν. Από τη στιγμή που το 'παιδί' παράγει εισόδημα, αυτό δε θα χαθεί από την οικονομία, εκτός αν το 'παιδί' είναι γκαγκά και φυλάει το μισθό κάτω από το στρώμα (ή βγάζει τα λεφτά του σε λογαριασμούς στο εξωτερικό--όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική). Αρα αυτό το επιχείρημα δε στέκει.

    Οσο για τις περιβαλλοντικές συνέπειες των χωριστών νοικοκυριών και δεδομένου του συνδυασμού σχετικά χαμηλών μισθών με σχετικά υψηλά ενοίκια/έξοδα, το 'παιδί' μπορεί να επιλέξει και να συγκατοικήσει με άλλους αν αυτό όντως εξοικονομεί σε μόλυνση του περιβάλλοντος (έχω τους ενδοιασμούς μου για το κατά πόσον το πρόβλημα είναι αυτό, αλλά τελοσπάντων). Επίσης, μπορεί και να ελαχιστοποιήσει τις διαδρομές με το αυτοκίνητο από το σπίτι του στο σπίτι της μαμάς για να παραδώσει/παραλάβει τα τάπερ με το μαγειρευτό φαί, τα άπλυτα, τα πλυμένα και σιδερωμένα κλπ κλπ. Το να αναλάβει το 'παιδί' μόνο του στα 30+ τη διαχείριση ενός νοικοκυριού πριν να αποκτήσει εξαρτώμενα μέλη οικογένειας, από την πληρωμή των λογαριασμών μέχρι την καθαριότητα, το μαγείρεμα και την επισκευή βλαβών που προκύπτουν είναι ένα σημαντικό βήμα εξάσκησης για την ανάληψη βαρύτερων οικογενειακών καθηκόντων στη συνέχεια.

    ReplyDelete
  26. Μιλάτε συνέχεια για νέους και μάλλον ενοείτε τους άνδρες.Με τις γυναίκες τι γίνεται,έχουν την ίδια συμπεριφορά;Τι λένε οι κοινωνικικές έρευνες και οι εμπειρείες σας; Υπάρχουν Μαμάκισες;

    ReplyDelete
  27. @3:46

    Den exoun anagkh apo mama oi gynaikes, briskoun enan gkomeno k teleiwnei h ypo8esh ... zaxarh leme!

    ReplyDelete
  28. Από την εμπειρία μου (και των γνωστών μου), πέρα από τα κοινές με τους άνδρες οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κατά την έξοδο από το πατρικό, οι νέες γυναίκες είναι και πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν επιχειρήματα του τύπου 'τα καλά κορίτσια δε φεύγουν από το σπίτι πριν παντρευτούν' από τους γονείς, το σόι και τον κοινωνικό περίγυρο των γονιών. Αυτό, ιδίως αν προτίθενται να συγκατοικήσουν με το φίλο τους. Για το αν είναι περισσότερο προετοιμασμένες να λειτουργήσουν αυτόνομα (μαγείρεμα, καθαριότητα κλπ) στα 30 τους, οι εντυπώσεις μου είναι μοιρασμένες. Το delivery δουλεύει πολύ περισσότερο από ότι την εποχή των μαμάδων μας, πράγμα που βέβαια αυξάνει τα έξοδα και τη δυσκολία εγκατάλειψης της πατρικής στέγης.

    Δε μας έχει πει κανείς αν οι γυναίκες Γ700 βρίσκονται σε χειρότερη ή ίδια οικονομική/επαγγελματική μοίρα από τους άνδρες. Ισχύει;

    ReplyDelete
  29. Ela ston pappou ...

    ....

    Ela ston pappou ...

    ReplyDelete
  30. Όταν αναφερόμαστε στους νέους, αναφερόμαστε και στις νέες.

    Όσον αφορά την κατανάλωση, διαφέρει λίγο το καλάθι της κατανάλωσης, αλλά ο μύθος περί γυναικών=κατανάλωση, είναι λάθος. Οι άντρες διοχετεύουν αλλού τους δικούς τους πόρους.

    Όσο μαμάκισες είναι οι δεσποινίδες, τόσο άλλο μαμάκηδες είναι και τα αντράκια.

    Η συγκατοίκηση είναι φαινόμενο ανύπαρκτο στην Ελλάδα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Από την τριβή με άλλους, ιδιαίτερα στο χώρο κατοικίας, μαθαίνει κανείς να είναι πιο υπεύθυνος και πιο δίκαιος. Επίσης η συγκατοίκηση διδάσκει, έστω και με επώδυνους τρόπους πολλές φορές, τη διαδικασία του διαλόγου, του συμβιβασμού και του σεβασμού των κανόνων. Είναι σχεδόν μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ιδού το trial για τους νέους Έλληνες: Συγκατοίκηση.

    ReplyDelete
  31. Από τα λίγα που έχω δει γύρω μου το ότι ένας νέος/νέα έμεινε μέχρι τα 30 του σπίτι δεν τον/την κάνει καθόλου ανίκανο/η στο να συντηρήσει και να οργανώσει αργότερα μια οικογένεια (και δε νομίζω το σπίτι ενός 30άρη Άγγλου που μένει μόνος του εδώ και 12 χρόνια να είναι πιο σένιο από ένα σπίτι ενός Έλληνα 30άρη που μόλις πήρε την πρώτη του προσωπική κατοικία). Ίσα ίσα που η νέα γεννιά κατά μέσο όρο συνεχίζει την παράδοση της ιδιαίτερης φροντίδας για τα παιδιά σε σχέση με τις βορειευρωπαϊκές χώρες.

    Δε λέω ότι είναι καλό οι γονείς να τα δίνουν όλα στα παιδιά τους, ούτε να γίνονται σκλάβοι τους γιατί αυτό δημιουργεί άτομα που δεν ξέρουν να μάχονται στη ζωή τους. Εγώ μέχρι τα 25 μου όπου τελείωσα το στρατό και άρχισα με 600 ευρώ συντηρούμουν από τους γονείς (παρότι περιστασιακά δούλευα και παλαιότερα εδώ και εκεί). Και ειλικρινά τον τελευταίο χρόνο έχω αρχίσει να λέω πως έγινα πλέον μαχητής. Σφιχτά η ζώνη για να κρατάω αυτά που βγάζω τώρα για να μπορώ να πληρώνω το νοικι των 700 (που πληρώνω σε ορισμένη συνοικία ώστε η αρραβωνιαστικιά μου να έχει μια βασική ασφάλεια) τους μετέπειτα μήνες γιατί ήδη το συμβόλαιο το καλό τελειώνει (για αυτό και έχω χρόνο πλέον να σας γράφω) και θα πρέπει να ψάξω αλλού). Εάν όμως ήμουνα Ελλάδα και δεν είχα σοβαρή μακροχρόνια σχέση θα έμενα 100% με τους γονείς και ας με λέγανε μαμόθρεφτο. Τα λεφτά θα τα βαζα στην άκρη για ένα ωραιότερο σπίτι όταν παντρευτώ. Εάν δεν ήμουν μαχητής πρόβλημα δικό μου και των γονιών μου. Κανέναν άλλον δεν αφορά και ούτε δικαιούται κανένας υπουργός στην Ιταλία ή άλλη χώρα να βγαίνει και να κοροϊδεύει τους νέους.

    Το πρόβλημα είναι ότι με τα 600 ευρώ πρώτο μισθό δε μπορείς παρά να νοικιάσεις στις πλέον άσχημες γειτονιές και τις πλέον αισχρές κατοικίες - δε βλέπω το λόγο να το κάνουμε απλά για να λέμε πως είμαστε μαχητές και να μη μας κοροϊδεύουν οι οποιοι υπουργοί ή τα αγγλάκια. Και δεν ήταν το ίδιο το 1950 (με ένα φόνο το χρόνο και μια διάρηξη το μήνα ανά γειτονιά) και το ίδιο το 2007 (με ένα φόνο τη βδομάδα και μια διάρηξη τη μέρα ανα γειτονιά). Η ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

    Και φαντάσου να βγουν οι νέοι να νοικιάσουν. Δε θα επιφέρει και άλλη άνοδο στις τιμές; Η μήπως όλα αυτά λέγονται για να δοθούν κίνητρα και για να χτιστούν και άλλες κατοικίες, πλέον όμως όχι από τον ιδιώτη αλλά από κατασκευαστικές εταιρίες. Και ποιος θα αγοράσει τις νέες για να νοικιάσουν στις παλιές οι νέοι;

    Όχι δεν υπερασπίζομαι τον νέο που μένει σπίτι και ναι δεν μου αρέσουν οι νέοι που το παίζουν άνετοι ενώ εαν έμεναν μόνοι δε θα τους έφταναν τα λεφτά ούτε για τα τσιγάρα. Συμφωνώ ότι πρέπει να κόψουν τις ηλίθιες συνήθειες του καφέ 3 ευρώ έξω, των μπουζουκιών 20 ευρώ τη βδομάδα και των υπέρακριβών ρούχων (εδώ εγώ βρίσκω ωραιότατα τζηνάκια με 10 ευρώ), κάτι που μόνο μένοντας σπίτι μπορούν και κάνουν (σημ. κατανάλωση μόνο σε μερικούς κλάδους)... αλλά από την άλλη πρέπει να βγουν έξω να μείνουν μόνοι τους για να αυξήσουν το τζίρο όοοολων των άλλων κλάδων; Γιατί αυτό φαίνεται να νοιάζει τους περισσότερους αναλυτές.

    ReplyDelete
  32. Η τέχνη του να ζείς μόνος,στηριζόμενος στίς δικές σου δυνάμεις και χρησιμοποιώντας με εξυπνάδα τους πόρους( ατομικούς,κοινωνικούς,οικογενειακούς),είναι το ποιό σημαντικό πράγμα.Οι Αγγλοι το πετυχαίνουν αυτό με το καλύτερο τρόπο.Τούς πετάνε οι γονείς τους στα βαθεια και μαθαίνουν να κολυμπάνε.Κάποιοι πνίγονται αλλά είναι πολλοί λιγότεροι απο τους Ελληνες που πνίγονται στα ρηχά.

    ReplyDelete
  33. Εχω την εντύπωση ότι οι γυναίκες είναι πιό επιβιωτικές απο τους άνδρες και πιό αποφασισμένες να φύγουν απο το πατρικό.Στο κυνηγητό όμως του "κατάλληλου" συντρόφου ξοδεύουν πολλή ενέργεια με αποτέλεσμα όταν τον βρούν να είναι μονίμως "κουρασμένες".Εκεί αρχίζει το πρόβλημα με το μαμάκια ΑΡΣΕΝΙΚΌ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ Τ'ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ.

    ReplyDelete
  34. @ μαφάλντα

    Αν εξαιρέσεις την γονεακή επιδότηση, που είναι εξίσου υπερβολική και για τα δύο φύλα, ίσως για λόγους στερεοτύπων στις γυναίκες λίγο υψηλότερη (αν και η δική μου εμπειρία είναι μοιρασμένη σαυτό), οι Γ700 γυναίκες είναι ίσως και σε χειρότερη κατάσταση από τους άντρες Γ700. Πολλές φορές αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με τις σπουδές που διαλέγουν και τη μονοθεματική αντίληψη που έχουν για την αντιστοιχία των σπουδών τους στο χώρο εργασίας. Δικηγορίνες υπάρχουν πάρα πολλές. Αυτές δεν βγάζουν ούτε καν 700. Ψυχολόγοι, φιλόσοφοι, φιλόλογοι, όλες γυναίκες. Αν δεν μπουν στο δημόσιο, είναι καταδικασμένες στην πείνα. Οι φιλόλογοι είναι πιο τυχερές, δουλεύουν σε φροντιστήρια μέχρι τα 30 με part time συμβάσεις, ωρομίσθια και επιδόματα ανεργίας το καλοκαίρι που κλείνουν τα φροντιστήρια. Αν είναι έξυπνες, μερικές από αυτές ασχολούνται με μεταφράσεις, σχολές ξεναγών και ταξιδιωτικά γραφεία. Όσο για τις υπόλοιπες, όταν δεν υπάρχει καν αγορά και target client groups, πού να βρουν τη δουλειά ή και να τη δημιουργήσουν?

    Και κάτι ακόμα. Οι Ελληνίδες, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι (1) λόγω του σάπιου και παρασιτικού συστήματος παιδείας που έχει μολύνει το νου του κάθε νέου/ας Έλληνα/ίδας, (2) λόγω των στερεοτύπων και των πιέσεων από την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία, είναι όχι ιδιαίτερα δημιουργικές, ούτε ξύπνιες στον τρόπο ζωής και κατανάλωσης. Επηρεασμένες δε από την ηδονιστική και καταναλωτική κουλτούρα των δυτικών κοινωνιών, χωρίς την απαραίτητη παιδεία, απορροφούν στην πλειοψηφία τους αντιδημιουργικά και παρασιτικά πρότυπα συμπεριφοράς, αγνοώντας τις πραγματικές αξίες αυτών. Την έννοια της ισότητας και της γυναικείας απελευθέρωσης την έχουν παρεξηγήσει, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα δικαιώματα παρά στις υποχρεώσεις τους ως πολίτες. Με βάση το παραπάνω μείγμα, και πιστεύοντας ότι η επιρροή της γυναίκας στον άντρα είναι διαχρονικά, από την αρχή της εξέλιξης της ανθρώπινης ζωής, τεράστια, η Ελληνίδα Γ700 περιορίζει τον άντρα όταν αυτός είναι δημιουργικός και εκτός τους χλιδ-ανεργικού μοντέλου. Οφείλουμε λοιπόν σαν κοινωνία, οικονομία και πολιτικοί φορείς, να θέσουμε πρωταρχική μας προτεραιότητα τη σωστή μόρφωση, καθοδήγηση και κοινωνική και ηθική καλλιέργια της γυναίκας και να τη δούμε σα βασικό κινητήριο μοχλό για την ανέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας από τον παρασιτισμό.

    ReplyDelete
  35. Για να μείνεις σε σπίτι όπου πληρώνεις θα πρέπει αυτά που πληρώνεις να είναι λιγότερα από το 1/4 του μισθού σου (για ενοίκιο) και 1/3 για στεγαστικό (οκ, αυτό παίζει 1/3-1/2).

    Οι νέοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ξεκινάνε με 400-500 ανασφάλιστοι, περνάνε στα 600-700 ημιασφαλισμένοι (και συχνά με 10ωρα δουλειάς!... γιααα πάνε βάλε μπουγάδα εσυ μετά και μαγείρευε... ή βγάλε την έξω με 600 το μήνα να σου πω εγώ!). Στα 700 ευρώ δηλαδή θα πρέπει να ενοικιάσουν... στα 170. Ωραία πείτε μου που βρίσκεις ανθρώπινο σπίτι με τόσο; Και όταν λέω ανθρώπινο δεν εννοώ μικρό μεγάλο με ή χωρίς κατσαρίδες, αλλά εάν μπορείς να κυκλοφορείς μετα τις 9 το βράδυ άνετος ή όχι.

    Και γιατί θα πρέπει να συγκατοικίσουν οι νέοι με άλλους ενώ το κάνουν πιο άνετα με γονείς και αδέρφια. Ρε παιδιά πολυ Φρεντς είδατε μου φαίνεται. Γιατί να συγκατοικίσουν; Για να τραβάνε και τη μιζέρια του αλλουνου; Η θα πηδάνε τη γκόμενα πιο άνετα ενώ ο άλλος θα στήνει αυτί.
    Νοου θανκς (σημέιωση, έχω συγκατοικήσει ως φοιτητής αλλά στα 25 μου και μετά, Νοου Θανκς).

    Το βρίσκω απόλυτα λογικό οι νέοι να βγάζουν ότι βγάζουν και να το κρατάνε για αργότερα όταν ανοίξουν πλέον σπίτι με οικογένεια. Όσοι βέβαια τα ξοδευουν απο εδώ και από εκεί, κακώς πράττουν πρόβλημα δικό τους όμως. Για τους υπολοίπους δεν είναι το πρόβλημα κανενός υπουργού και κανενός έξυπνου που θέλει να πασάρει ντεμέκ τρόπους ζωής.

    Το πρόβλημα είναι η χαμιλομισθία και τίποτα άλλο.

    ReplyDelete
  36. "Με ταξά", έπιασες ένα σχετικό μεν, παράλληλο δε θέμα παραπάνω και το ανέλυσες με τρόπο που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Συμφωνώ και επαυξάνω.

    (ελπίζω να καταλαβαίνετε πως παραπάνω αναφέρομαι στο ερώτημα 'ποιους πειράζουν οι μαμάκηδες και γιατί' και όχι σε όλα αυτά τα πλέον σωστά που αναφέρει παραπάνω ο "με ταξάς").

    ReplyDelete
  37. @ Ulis

    Ok, dekton, alla yparxoun logion logion paradeigmata. Den apodeiknyetai etsi tipota. O filos sou mporei na einai timios kai douleytaras, alla as mi geliomaste, me parapano apo 1000 euro to mina kai me etoimo aytokinito (esto kai sakaraka) tha mporouse na menei monos tou. Apla protimaei tin "eykoloteri" lysi. Ksero zeygaria pou bgazoun 1000 KAI OI DYO MAZI kai ta bgazoun pera, esto kai me dyskolies.

    Kai aytos akribos einai o karkinos tis Elladas. I "eykoles" lyseis. To eykolo xrima. Oi eykoles douleies. Ta "parathyrakia". Oi gnostoi kai filoi. Oi koutoponiroi fygoponoi pou zoun san bdelles eis baros triton. Ergodotes kai mi.

    Apo ti mia loipon exei na dialeksei tin eykoli lysi (na menei se loux proasteiaki monokatoikia kai na kanei kai kipouriki) kai apo tin alli tin dyskoli men, alla sostoteri de, na paei na kolympisei sta bathia PRIN ANAGASTEI - einai kairos pia sta 30 tou. De xreiazetai na ftasei o kompos sto xteni. Eimai pepeismenos oti oi goneis tou den emenan se monokatoikia otan itan sta 30 tous kai aytoi, ergastikan kai extisan ti monokatoikia TOUS sta 50 tous. Merikoi tha poun "alles epoxes tote". Alles epoxes tote nai, alla o paronomastis paramenei koinos kai tote, kai tora: an de boutikseis ti zoi ap'ta mallia den kataferneis tipota. An oi mamakides skeftontan etsi, mporei kai na eixan idi diekdikisei perissotera apo ta 700 euro. Isos akoma kai na itan ligotero malthakoi an den eixan megalosei sa threftaria kato apo ti zesti thalpori tou patrikou tous pou diastreblonei kai oraiopoiei tin wmi pragmatikotita.
    Oi mamakides anaballoun tin analipsi ousiastikon eythynon oi opoies arga i grigora tha analifthoun.

    @mafalda

    Symfono 100% me ta legomena sou. Eytyxos merikoi blepoun pio antikeimenika ta pragmata.

    ReplyDelete
  38. @me ta3as

    Mhn akhsyxeis gia tis filologes, ti nomizeis oti einai oi neares synodoi twn 40-50arhdwn sta mpouzoukia ka8e brady? Gia na mhn epekta8w sta call girls ...

    ReplyDelete
  39. @ μεταξάς
    Για τις κυριαρχούσες εκπαιδευτικές επιλογές των Ελληνίδων τείνω να συμφωνήσω αν και δεν έχω στατιστικά στοιχεία.

    Για τη δεύτερη παράγραφο σου, τα κάνεις λίγο πιο λιανά; Οι γυναίκες και οι άνδρες Γ700 περνάνε από το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα, αν δεν κάνω λάθος και ζουν υπό την επιρροή της ίδιας κουλτούρας (εκτός αν το Cosmopolitan και το Men είναι διαφορετικά πράγματα). Μάλιστα (κι αυτό το έχω δει σε στατιστικές), οι Ελληνίδες φοιτούν και σε μεγαλύτερο ποσοστό σε πανεπιστήμια από ότι οι Ελληνες. Αν δεχθούμε ότι επιλέγουν και ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως λες, περισσότερο από ότι οι άνδρες, τότε είναι πιο πιθανό ότι βγαίνουν και με μεγαλύτερη παιδεία από το πανεπιστήμιο από ότι οι συνάδελφοί τους π.χ. λογιστές.

    Δεν είμαι βέβαιη από πού προκύπτει η διαφορά στη δημιουργικότητα σε σχέση με τους άνδρες Γ700. Και αν αυτό που λες είναι αλήθεια, πώς ακριβώς συμβιβάζεται με την πεποίθησή σου ότι οι γυναίκες έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στους (δημιουργικότερους, 'ξυπνιότερους' και πιο πεπαιδευμένους) άνδρες;

    ReplyDelete
  40. Paidia oloi dikio exete. To 8ema einai syn8eto k analogws twn backgrounds sas k twn filodo3iwn sas ekfrazeste.

    @g700

    Allo post, ayto to lh3ame!

    ReplyDelete
  41. Einai sigoura syntheto. Alla mono meso tou dialogou tha brethei kapoia lysi.

    ReplyDelete
  42. @ μαφάλντα

    Τα αποτελέσματα των διαδικασιών / ζυμώσεων, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών, είναι ίδια και για τα δύο φύλα. Η αναφορά δεν ήταν συγκριτική (εννοούταν ότι το ίδιο ισχύει και για τα 2 φύλα, ακριβώς για να τονίσω ότι η κακή απόδοση αφορά και τα 2 φύλα). Λόγω πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, οι Ελληνίδες σπουδάζουν περισσότερο, και κατακτούν στις τυποποιημένες διαδικασίες πριν βγουν στην πραγματική ζωή, περισσότερους τίτλους, χωρίς αντίστοιχη επιβράβευση στον κόσμο των εργαζόμενων ενηλίκων. Οι γυναίκες, σε επίπεδο πιστοποιήσεων και καθαρά τυπικών προσόντων, είναι πλέον πιο μπροστά από τους άντρες. Αλλά, ακριβώς επειδή οι διαδικασίες / ζυμώσεις στη χώρα μας είναι διαστρεβλωτικές, η απόδοση και των δύο είναι εξίσου κακή. Οι άντρες δε που επιλέγουν την κατεύθυνση του υδραυλικού, του τεχνίτη κλπ. έχουν, οικονομικά τουλάχιστον, πολύ καλύτερη εξέλιξη από τους υπόλοιπους. Υιοθετούν κατά κανόνα όμως τις παρασιτικές συνήθειες που μεταφράζονται σε όλους τους δείκτες κατανάλωσης προϊόντων / υπηρεσιών και ενασχόλησης με δραστηριότητες.

    Αυτοί οι δείκτες δε διαφέρουν πολύ και για τις υπόλοιπες ομάδες, που αν ήταν ουσιαστικά ζυμωμένες και καλλιεργημένες θα ήταν εμφανή τα θετικά αποτελέσματα.

    Όσο για τη δημιουργικότητα των αντρών, το συμπέρασμα βγαίνει από τα μυαλά που διάπρεψαν στην ανθρώπινη ιστορία σε όλους τους τομείς. Φιλοσοφία, Τεχνολογία, Φυσική, ιατρική, χημεία (έχουμε και την Κιουρί βέβαια), τέχνη, ιστορία, κοινωνιολογικές επιστήμες, οικονομικές επιστήμες, κλπ. κλπ.

    Η παρουσία της γυναίκας, ως βιολογικό ον, είναι τεράστιας σημασίας κι επιρροής στον άντρα. Ιστορικά, πάντα πίσω από έναν μεγάλο άντρα υπήρχε και μια ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα. Στα λαϊκά ελληνικά, άνευ παρεξηγήσεως, το νινί σέρνει καράβι. Αν το νινί είναι ηθικά και κοινωνικά καλλιεργημένο, συνειδητοποιημένο και με μια γκάμα ποιοτικών επιλογών στον τρόπο ζωής της, θα παρασύρει στην ποιότητα και τον άντρα μαζί της.

    Και κάτι ακόμα. Έρευνες (δε θυμάμαι ποιο τεύχος, αλλά ήταν Economist - Science and technology section, κάποτε πέρυσι) που θα εξοργίσουν τις new wave feminists, έχουν δείξει ότι το μυαλό του άντρα λειτουργεί διαφορετικά από της γυναίκας. Τα 2 φύλα επεξεργάζονται διαφορετικά τα ερεθίσματα που δέχονται και μέσω διαφορετικών διαδικασιών πολλές φορές παράγουν τα ίδια αποτελέσματα. Οι άντρες, συνεχίζει η έρευνα, λόγω αυτής της διαφοροποίησης, είναι καλύτεροι στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες κλπ κλπ. Σήμερα όμως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυτή η "υπεροχή του αντρός" έχει μειωμένη αξία, αφού το κενό καλύπτεται από τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Επιπλέον, λόγω της διαφοροποίησης αυτής, οι γυναίκες έχουν αυτό που λέμε emotional intelligence, κάτι που ο άντρας δεν κατέχει. Παράδειγμα, πόσες φορές έτυχε να είστε σε lunch break και με απίστευτα subtle manner η συνάδελφος να έχει θάψει κάποιον που είναι απών από το τραπέζι? Ή να τον έχει εξυμνήσει?

    Αυτό το emotional intelligence είναι κατά την άποψη μου το κλειδί για την επιτυχία της γυναικείας επιρροής επί του αντρός. Αν αυτή έχει ποιότητα, ο άντρας θα προσαρμοστεί, αλλιώς δε θα επιβιώσει.

    ReplyDelete
  43. Έχωντας ζήσει χρόνια στο εξωτερικό ναι μπορώ να πω όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζεται πως η μέση Ελληνίδα 25-35 παρόλο πού έχει κατά μέσο όρο ανώτερη μόρφωση (από άποψη πτυχίων) από την μέση βορειοευρωπαία είναι εμφανέστατα πιο επιφανειακή. Το λένε όλοι οι τριτοι παρατηρητές που επισκέφτονται την Ελλάδα και γνωρίζουν Έλληνες. Και είναι βαθμίδες ολόκληρες πιο επιφανειακή από τη μέση Ισπανίδα ενώ η μέση Ιταλίδα αν και π.χ. ασχολείται περισσότερο με την εμφάνισή και το στυλ της (όπως και οι Ιταλοί) καταφέρνει να είναι λίγο λιγότερο επιφανειακή. Παρόμοιες είναι όμως οι παρατηρήσεις και για τους Έλληνες άντρες. Δεν είναι όμως όλη η αλήθεια αφού από την άλλη οι νέοι Έλληνες όταν γίνονται γονείς, το κάνουν με πολύ περισσότερο ζήλο και υπευθυνότητα από ότι στις άλλες χώρες. Δε νομίζω να είναι συχνό το φαινομενο στην Ελλάδα να αφήνεις το παιδι κλειδωμένο στο αμάξι, ή να το χάνεις έτσι απλά.... Επίσης δεν ξέρω πολλούς στην Ελλάδα που κάναν παιδί και αντέχουν να το βλέπουν μια φορά το χρόνο. Είναι δε άλλωστε και ένας από τους λόγους της υπογεννητικότητας (και όχι τόσο η ατομιστική ζωή που λένε κάποιοι).

    Όμως @μεταξας και @μαφάλντα άνοιξαν μεγάλο κεφάλαιο εδώ που μας παραπέμπει αλλού. Αυτό της νοοτροπίας μας και της ασυμφωνίας με τα οικονομικά μας.

    ReplyDelete
  44. @ ulis

    Σαν να λέμε Έλληνες πρώτοι στην Ευρώπη σε αγορά τζιπ Καγιέν, και Έλληνες πρώτοι σε μεταπωλήσεις τζιπ Καγιέν.

    ReplyDelete
  45. Χαχα! Πλάκα με κάνεις @μεταξα; Δεν το ήξερα. Κοίτα τζιπ καγιέν υπάρχουν και εδώ Παρίσι και Βρυξέλλες... παράλληλα όμως με οικοτρομοκράτες που τους σκάζουν τα λάστιχα. Πέραμ του οικολογικού και τις υπερκατανάλωσης εξτρά φτηνιάρικης λαμαρίνας και ψηλής ανάρτησης που πωλείται 4 πλάσια, το τζιπ το θεωρώ το λιγότερο γελοίο, όχι όμως ότι θα έσκαζα τα λάστιχα του άλλου. Είναι θέμα κυβέρνησης όμως να βάλει κάποια όρια όπως όριο ταχύτητας στα 90 - ειλικρινά αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής όταν τρέχω 140 και με προσπερνάει ο νταλικιέρης που έχει φάει άλλωστε στη μάπα και πιο πολλά χιλιόμετρα παρά ο 18άρης κάγκουρας ή μια οδηγός του Σαββατοκύριακου! Άντε τώρα να πιστέψεις τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις ότι παλεύουν για το περιβάλλον ε!

    Το κακό είναι ότι ο Έλληνας είναι γενικά λίγο θύμα. Από τη μια λέει τους Αμερικανούς "αμερικανάκια" και από την άλλη μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι "μπουζούκι, τζιπ και τα γκουμενάκια γουσταρουν". Όπως λέγαμε παλιά ροδα τσάντα και κοπάνα - ναι αυτή η γενιά πλέον είναι οι 40-50αρηδες σήμερα.

    Προσωπικά όμως δεν πιστεύω ότι είναι η πλειονότητα της κοινωνίας αλλά - ανεξαρτήτως γενικής κοινωνικής τάξης - ένα 20%, αυτό που κάθεται στο σβέρκο των άλλων 60% (ενώ παράλληλα άλλο ένα 20% ταλαντεύεται όπως είναι λογικό μεταξύ των δύο).

    ReplyDelete
  46. @ Μεταξάς
    Δε θέλω να οδηγήσω τη συζήτηση εντελώς εκτός θέματος, όμως επειδή έθεσες ως προτεραιότητα 'τη σωστή μόρφωση, καθοδήγηση και κοινωνική και ηθική καλλιέργια της γυναίκας και να τη δούμε σα βασικό κινητήριο μοχλό για την ανέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας από τον παρασιτισμό', να παρατηρήσω 2 πράγματα στο τελευταίο σχόλιο σου:

    1) Το να προτείνεις το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι κλπ. στην ιστορία ήταν άνδρες ως απόδειξη για τη μεγαλύτερη δημιουργικότητα του φύλου προϋποθέτει ότι αυτή η δημιουργικότητα και τα επιτεύγματά τους αυτά ήταν και είναι ανεξάρτητα του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο ζούσαν και ζουν, υπόθεση η οποία δεν είναι και πολύ ρεαλιστική. Αν το κοινωνικό πλαίσιο είχε και έχει σημασία για τη δημιουργικότητα, τότε το επιχείρημά σου δε στέκει διότι είναι γνωστό ότι ο ρόλος της γυναίκας ήταν στενά περιορισμένος σε ορισμένα πλαίσια έξω από τη δημόσια ζωή (να θυμίσω μόνο πόσο πρόσφατη είναι η καθιέρωση γυναικείας ψήφου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες).

    2) Για να συρθεί το καράβι από τον οποιονδήποτε, θα πρέπει κατ'αρχήν να είναι συρόμενο. Οι δε προδιαγραφές της ρυμούλκησης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το τί είδους ρυμουλκό είναι κατάλληλο κατά περίπτωση. It takes two to tango, ως γνωστόν. Επομένως μια κατ'αρχήν εξίσου έγκυρη υπόθεση με αυτή που παραθέτεις είναι ότι αν ο άνδρας γίνει πιο ηθικά και κοινωνικά καλλιεργημένος, συνειδητοποιημένος και με μια γκάμα ποιοτικών επιλογών στον τρόπο ζωής του, θα παρασύρει στην ποιότητα και τη γυναίκα μαζί του, για να σε παραφράσω. Το πιο πιθανό είναι ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση μεταξύ ρυμουλκού και ρυμουλκουμένου. Το να λέμε ότι η γυναίκα διαμορφώνει τον άνδρα ή ο άνδρας τη γυναίκα, μάλλον καλή δικαιολογία για να βολευόμαστε στις όποιες ανεπάρκειές μας ακούγεται.

    ReplyDelete
  47. Παρόμοια ποσοστά και παρατηρήσεις όμως μπορούν να σου αναφέρουν και σε άλλες χώρες... άλλωστε καμιά μεγάλη εταιρία δεν έβγαλε κανένα προϊόν γιατί είχε πέραση σε μια χώρα όπως την Ελλάδα. Από σπόντα εμείς τα χάφτουμε.

    Ρε μάγκες το αντιλαμβάνεστε ρε; Πάνε να σας πείσουν ότι "οι Έλληνες ήταν πάντα έτσι", όμως δεν ήταν ποτέ έτσι ούτε καν στο γραφειοκρατικό Βυζαντιο (Έλληνες επί το πλείστω ήταν και αυτοί αλλά άριστα οργανωμένοι και δυναμικοί, 1000 χρόνια κράτος με τόσους κινδύνους γύρω δεν έμειναν κατά τύχη, άλλο αν μόνο για τις 2-3 ήττες τους μας λένε!). Στην Τουρκοκρατία οι Έλληνες στην προσωπική τους ζωή όπου μπορούσαν πέρναν την τύχη στα χέρια τους αφού δεν είχαν να περιμένουν τίποτα από κανέναν άλλον όταν οι δυτικοευρωπαίοι ζούσαν εξαρτώμενοι από τους ευγενείς και ηγεμόνες τους. Κάπου το 19ο αιώνα άρχισε να χαλάει πρώτα σε εθνικό επίπεδο με διάφορους να λένε "Ο τσάρος θα μας σώσει", "ο Ναπολέον θα μας σώσει" κτλπ. και λόγω της φαγομάρας μας αρχίσαμε στραβά και με δάνεια (α ρε ανώνυμε της Ελληνικής Νομαρχίας! Καλά τα χες πει!). Από εκεί και πέρα οργανώθηκε από νωρίς μια ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΗ πελατειακή σχέση πολλών πολιτικών (και κυρίως μέσω ντόπιων επιχειρηματιών οι οποίοι αφέθηκαν να μεγαλώσουν για να ελέγχουν!) με δυνάμεις του εξωτερικού, σχέση την οποία φυσικά προέκτειναν άμεσα στην Ελληνική κοινωνία.

    Και πάλι λόγω της αργής οικονομικής ανάπτυξης και συνεπώς κακής οργάνωσης (που προέρχονταν από τις παραπάνω πολιτικές) η πελατειακή εξάρτηση, η εύκολη λύση και η μανία για το εύκολο χρήμα και γενικά όλη αυτή η νοοτροπία η οποία έσυρε και όλα τα υπόλοιπα δεν επικράτησε για τα καλά παρά μόνο μετά τη δικτατορία.

    Διαβάστε τι λέγανε οι ξένοι για τους Έλληνες επιχειρηματίες της Μικράς Ασίας σε σχέση με τους ξένους που δρούσαν στην περιοχή και θα καταλάβετε τι εννοώ. Μιλάμε για τον ίδιο λαό, ίδιες παραδόσεις, ίδια ψυχοσύνθεση, αλλά με διαφορετικές εμπειρίες.

    Άρα ούτε "έτσι ήταν πάντα οι Έλληνες" ούτε "δεν αλλάζει η κατάσταση". Θέλει προσπάθεια αλλά σταδιακά μπορεί να αλλάξει.

    ReplyDelete
  48. @ Μαφάλντα

    Ο ανθρώπινος πολιτισμός χτίστηκε και εξελίχθηκε για να μπορούν αδύναμες ομάδες ανθρώπων να έχουν ίση πρόσβαση και συμμετοχή στις ευκαιρίες. Ιστορικά οι γυναίκες ανήκαν στις αδύναμες / περιθωριοποιημένες ομάδες σε επίπεδο κοινωνίας, όχι σχέσης κι επιβολής ισχύος άντρα-γυναίκα. Σήμερα οι άντρες προετοιμάσαμε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και άλλων, κοινωνικοοικονομικού περιεχομένου, εργαλείων, τον πολιτισμό για την κυριαρχία της γυναίκας, σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

    Τον άνθρωπο τον διαμορφώνουν πολλοί παράγοντες. Όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, ισχυροί μέντορες, οικογενειακού και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και ισχυρές προσωπικότητες, αλλά και πλειοψηφικές τάσεις-προτιμήσεις, του αντίθετου φύλου, καθορίζουν σημαντικά τις επιλογές μας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας μας. Ο τρόπος που τα 2 φύλα διαμορφώνονται από αυτούς τους παράγοντες είναι διαφορετικός. Όσον αφορά τις γυναίκες, πάντα υπάρχει το κριτήριο της δύναμης, της ασφάλειας, της ικανότητας επιβίωσης του άντρα, περισσότερο από το κριτήριο της φυσικής, και πολλές φορές επιφανειακής, έλξης, από τον άντρα. Όσον αφορά τον άντρα, πάντα υπάρχει το κριτήριο της φυσικής έλξης από τη γυναίκα, και εις βάρος ή προς όφελος αυτού, ο άντρας μεταλλάσσεται για να προσαρμοστεί στην προσωπικότητα της γυναίκας.

    Για τους παραπάνω λόγους, χωρίς ουδέποτε να ισχυριστώ την νοητική ανωτερότητα του άντρα έναντι της γυναίκας, και με βάση τα εμπειρικά και υποκειμενικά δεδομένα που παρέθεσα στα παραπάνω σχόλια, είναι λοιπόν (1) καθήκον μας να προωθήσουμε και να προασπίσουμε τη σωστή μόρφωση, καθοδήγηση και κοινωνική και ηθική καλλιέργεια της γυναίκας και να τη δούμε σα βασικό κινητήριο μοχλό για την ανέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας από τον παρασιτισμό, και είναι (2) καθήκον μας να δεχτούμε το νέο αυτό ρόλο της γυναίκας στον πολιτισμό μας, και (3) για τους παραπάνω λόγους πρέπει να στοχεύσουμε την προσοχή και ενέργεια μας ειδικότερα στην εξέλιξη της γυναίκας, στο πλαίσιο της διαγενεακής και φυλετικής δικαιοσύνης.

    ReplyDelete
  49. @Μεταξά χρόνο να χεις να γράφεις χρόνο να χω να σε διαβάζω (και αυτές τις μέρες που χουν πέσει οι ρυθμοί έχω - αν και κακώς, θα πρεπε να τον φάω όλο στο ψάξιμο).
    Λοιπον σε παραφράζω. Λες: "καθήκον μας να προωθήσουμε και να προασπίσουμε τη σωστή μόρφωση....από τον παρασιτισμό".

    Πώς όμως γίνεται αυτό; Δε νομίζω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα, παρόλες τις ανεπάρκειές του, ευθύνεται για αυτό.

    ReplyDelete
  50. @ ulis

    Το εκπαιδευτικό σύστημα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον παρασιτισμό, αρκεί κανείς να δει τη λέξη "εκπαιδευτικό" από μια σφαιρικότερη οπτική γωνία. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για εκπαίδευση στα σχολεία, με έμφαση στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, για επαγγελματική κατάρτιση, για διασύνδεση της βασικής - υποχρεωτικής για την καλλιέργεια του νου του ανθρώπου και την υγεία του πολιτισμού μας - παιδείας, με την πιο εξειδικευμένη παιδεία που δίνει τα κατάλληλα μεθοδολογικά εργαλεία για την αφομοίωση μας στην αγορά εργασίας και στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, για συμμετοχή μας στην ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας και γενικότερων γνώσεων με την παγκόσμια κοινότητα, ξεκινώντας άμεσα με τους γείτονες μας Ευρωπαϊους. Αναφέρομαι στην ατζέντα των G700 για να πάρουμε μια γεύση του τι σημαίνουν μερικά από αυτά. Το σφαιρικό αυτό εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριλαμβάνει επίσης τους μέντορες μας και την καθοδήγηση μας από αυτούς σε καθημερινή βάση και σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Επιτάσσει δε το mentoring να αποτελέσει δημόσιο αγαθό, δηλαδή ποιοτικό και προσβάσιμο σε όλους. Επειδή μιλάμε για πρόσωπα βέβαια, θα πρέπει πάλι να το δούμε στις πολλαπλές διαστάσεις του. Το mentoring ως δημόσιο αγαθό προϋποθέτει σε οικογενειακό επίπεδο, σε επίπεδο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε επίπεδο εργασίας και κατάρτισης, και βασικότερα, σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, είτε αυτή εκφράζεται σε διαδικτυακό είτε σε φυσικό περιβάλλον, την συνεχή καλλιέργεια, (ΗΘΟΣ και ΣΘΕΝΟΣ όπως είπε κι ο Κομφούκιος) ηθική και πνευματική, του κάθε πολίτη.

    Θα πρέπει να δούμε το εκπαιδευτικό σύστημα λοιπόν σαν μια διά βίου διαδικασία, κι όχι με χρονικό ορίζοντα τα 18 + πανεπιστήμιο χρόνια. Η υιοθέτηση αυτής της αντίληψης για το εκπαιδευτικό σύστημα και η εφαρμογής της, κατά την ταπεινή μου άποψη, θεωρώ ότι θα δώσει ένα τέλος στον νεοελληνικό παρασιτισμό.

    ReplyDelete
  51. ή τουλάχιστον θαναι μια ενδιαφέρουσα αρχή..

    ReplyDelete
  52. @ anonymos

    Το θέμα δεν έληξε ακόμα. Είναι τεράστιο.

    Κατά την άποψη μας ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες νέοι κάθονται στο σπίτι με τους γονείς είναι διπλός: α)οικονομικός, β)μειωμένη κουλτούρα ανάληψης ρίσκου.

    Αν η ελευθερία και η ανεξαρτησία ήταν σημαντικότερες αξίες θα την είχαν κάνει από το σπίτι προ πολλού. Αυτό δείχνει και τις βαθύτερες πολιτσμικές στάσεις που διέπουν την κοιωνία μας. Είμαστε γενικώς οπαδοί της ασφάλειας "οι ασφαλείς άνθρωποι γίνονται και δημιουργικοί πολίτες" όπως λένε και οι Σουηδοί και σχετικά risk averse, έχουμε δηλαδή μια σχετική αλλεργία προς την ανάλυψη ρίσκου. Το φαινόμενο είναι ευρωπαϊκό.

    Έχουμε μια τάση να βολευόαμαστε και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον την επικροτεί σε βαθμό που φτάνουμε ένα βήμα από τον παρασιτισμό. Η τάση αυτή είναι ανθρώπινη, όμως σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνει χαρακτηριστικά κοινωνικής παθογένειας. Έτσι ευνοεί την αδράνεια και την ακινησία και σκοτώνει τη δημιουργικότητα.

    Ναι στη στήριξη από την οικογένεια όχι στο παρασιτικό βόλεμα.

    ReplyDelete
  53. Ανακοίνωση
    αύριο το βράδυ στις 10 μπορείτε δείτε την εκπομπή του ΣΚΑΙ YouTube Debate με θέμα το ΠΑΣΟΚ με βιντεοσκοπημένες ερωτήσεις bloggers προς βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμμετέχει και η G700.

    ReplyDelete
  54. Έλειψη ρίσκου, πολύ σωστά @g700 και λάθος που εστίασα μόνο στο οικονομικό πρόβλημα.

    Είναι αλήθεια ότι ακόμα και οι νέοι που δείχνουν να έχουν τα μέσα να ανεξαρτητοποιηθούν τείνουν να το κάνουν πολύ αργά και συνήθως υπό την ώθηση μιας μακροχρόνιας σχέσης που οδηγεί σε γάμο - και αυτό όχι τόσο λόγω τσίφτικης νοοτροπίας ή εκμετάλευσης των γονέων (γιατί πολλές είναι και αυτές οι περιπτώσεις) αλλά κυρίως λόγω έλειψης αυτοπεποίθησης.

    Πως όμως οι νέοι να έχουν αυτοπεποίθηση σε μια αγορά όπως την ελληνική; Τι βλέπουν οι νέοι γύρω τους; Στην Αμερική έχουν τα παραδείγματα στυλ Στηβ Τζομπς που άρχισε την εταιρία του... στο γκαράζ του, στην Ελλάδα όμως τι παραδείγματα έχουν; Πελάτες κομμάτων και διαπλεκόμενοι, απατεωνίσκοι επιχειρηματίες με τις κλασσικές αρπαχτές και τα ΙΚΑ-ΜΙΚΑ-μπήκα, ιδιοκτήτες ιν μπουζουκοκλαμπ κτλπ. ... και για τις γυναίκες να μην πω καλύτερα...

    ReplyDelete
  55. Λοιπόν 350 για διαμέρισματάκι στην Πετρούπολη, 60 είναι η σταθερή τηλεφωνία και το καρτοκινητό (45 και 15 η αναλογία. Στα 150 προσθέτω όλα οσα αγοράζει κανείς απο σούπερ (δεν νομίζω να είμαι υπερκαταναλωτικός). Όσο για το τσιγάρο... ε, όχι ρε παιδιά, αρνούμαι να το κόψω...
    Υ.Γ Κομφούκιε τα ενοίκια στην Αθήνα δεν είναι τσάμπα αν κριθούν σε αναλογία με το μέσο εισόδημα. Εκτός και αν εγώ ζω σε άλλη χώρα και δεν το έχω καταλάβει...

    ReplyDelete
  56. @ulis
    'και για τις γυναίκες να μην πω καλύτερα...'

    Μας είπες σαφέστατα σε προηγούμενο σχόλιο σου με εμπεριστατωμένη ανάλυση και επιχειρήματα. Αντιγράφω:

    'Έχωντας ζήσει χρόνια στο εξωτερικό ναι μπορώ να πω όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζεται πως η μέση Ελληνίδα 25-35 παρόλο πού έχει κατά μέσο όρο ανώτερη μόρφωση (από άποψη πτυχίων) από την μέση βορειοευρωπαία είναι εμφανέστατα πιο επιφανειακή.'
    (ιδού ο βαθυστόχαστος χαρακτηρισμός)

    'Το λένε όλοι οι τριτοι παρατηρητές που επισκέφτονται την Ελλάδα και γνωρίζουν Έλληνες.'
    (ιδού τα εμπειρικά στοιχεία...)

    'Και είναι βαθμίδες ολόκληρες πιο επιφανειακή από τη μέση Ισπανίδα ενώ η μέση Ιταλίδα αν και π.χ. ασχολείται περισσότερο με την εμφάνισή και το στυλ της (όπως και οι Ιταλοί) καταφέρνει να είναι λίγο λιγότερο επιφανειακή.'
    (...και η διεθνής συγκριτική ανάλυση)

    Εύγε! Με τη διαρροή προς το εξωτερικό τέτοιων εγκεφάλων, πώς να πάει η Ελλάδα μπροστά;

    ReplyDelete
  57. Μισθός IPOD generation στο Λονδίνο: 2.000 ευρώ
    Ενοίκιο για studio flat (όλα σένα δωμάτιο): 1.000 ευρώ.

    Βάλε council tax, βάλε ρεύμα, βάλε νερό, βάλε BBC τέλη, τουλάχιστον 2 φορές πιο πάνω από Ελλάδα.

    Αθήνα, μισθός 700
    Διαμέρισμα 65 τ.μ. στο κέντρο 350-400 ευρώ.

    Η αναλογία η νομισματική είναι ίδια. Τα υπόλοιπα?

    Λονδίνο, δεξαμενή μυαλών. Αθήνα, δεξαμενή τενεκέδων.

    Και είναι το άτιμο το Λονδίνο η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο. Να συνεχίσω?

    ReplyDelete
  58. @φαφλατά
    Οπότε, εμείς, ζούμε μια χαρά! Αφεντικό, δεν θέλω αύξηση, δεν θέλω αυξηση, δεν θέλω αύξηση, δεν θέλω αυξ...

    ReplyDelete
  59. Ο/Η ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...
    Λοιπόν 350 για διαμέρισματάκι στην Πετρούπολη, 60 είναι η σταθερή τηλεφωνία και το καρτοκινητό (45 και 15 η αναλογία. Στα 150 προσθέτω όλα οσα αγοράζει κανείς απο σούπερ (δεν νομίζω να είμαι υπερκαταναλωτικός). Όσο για το τσιγάρο... ε, όχι ρε παιδιά, αρνούμαι να το κόψω...
    Υ.Γ Κομφούκιε τα ενοίκια στην Αθήνα δεν είναι τσάμπα αν κριθούν σε αναλογία με το μέσο εισόδημα. Εκτός και αν εγώ ζω σε άλλη χώρα και δεν το έχω καταλάβει...

    Aγαπητέ πριν 15 λεπτά υπέγραψα συμβόλαιο μς την VIVODI για το σταθερό μου [και όπως έγραψα χθες κινητό δεν έχω διότι δεν επιτρέπεται στην αστική τάξη - ίδε Umberto Ecco]. Λοιπόν, πρωτον αίρεται το πάγιο του ΟΤΕ, δεύετερον προσφέρει απεριόριστες κλήσεις εντός Αθηνών και σε όλη την Ελλάδα τόσο σε σταθερά όσο και σε κινητά, τριτον προσφέρει υπερταχεία ευρυζωνική σύνδεση με ADSL με απεριόριστες συνδεσεις. ΟΛΑ αυτά με 35 ευρώ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ των φόρων!!!!
    ΚΑΙ δεν μπορείς να με διαψεύσεις.
    Στην Πετρούπολη ΠΡΕΠΕΙ να μπορείς να βρείς με 200 maximum γκαρσονιέρα. Αν δεν βρήκες σημαίνει πως δεν εψαξες.

    ReplyDelete
  60. Μέση Ελληνίδα ξύπνα. Μπορεί να ζεις στην Έλλάδα και να σου φαίνονται όλα νορμάλ, βγες όμως έξω και ρώτα λίγο και τι άποψη έχουν οι άλλοι για σένα - σίγουρα μπορεί να μη σε ενδιαφέρει καθόλου αλλά το να μην αντέχεις την κριτική είναι αρνητικό.

    Για την ενημέρωσή σου (εκτός εάν δεν το κατάλαβες), έκανα μια πολύ ελαφριά κριτική, γιατί η άποψη που υπάρχει στο εξωετερικό αλλά ΚΑΙ στο εσωτερικό (από τους πιο πολλούς άντρες) είναι πολύ ΜΑ πάαααρα πολύ χειρότερη (εγώ προτιμώ να τα βλέπω μισογεμάτα).

    Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κάτσεις κάπου και να παρατηρήσεις το επίπεδο γύρω σου και θα καταλάβεις κάποια στιγμή όσο και εαν δεν το θέλεις. Και είναι κρίμα για μια χώρα υποτίθεαι με υψηλό επίπεδο μόρφωσης στα χαρτιά, να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα.

    Επίσης για την ενημέρωσή σου το ότι δουλεύω εξωτερικό δεν σημαίνει πως ανήκω στην... ξενιτεμένη διανόηση (του στυλ δεν μπορώ Ελλάδα και διαπρέπω εξωτερικό κτλπ.). Ούτε καν θεωρώ τον εαυτό μου μηχανικό ή επιστήμονα με ένα μπάτσελορ και ένα μάστερ. Μια δουλειά που μου αφήνει 2*3 μηδενικά
    καθαρά στον τραπεζικό μου λογαριασμό, μετά φόρων, μετά ενοικίου, μετά φαγητών είναι με τράβηξε, δεν μπορώ όμως να το προβάλω αυτό ότι διαπρέπω (άλλωστε λήγει, τα καλά διαρκούν λιγότερο). Εϊμαι ο απόλυτος μισθοφόρος.

    ReplyDelete
  61. Kala re Komfoukie, marketing campaign tis Vivodi kaneis diladi?

    ReplyDelete
  62. Ωχ!! Κομφούκιε τη πάτησες! Σε πιάσανε Αμερικανάκι.Διάβασες καλά το συμβάλαιο; ΟΤΕ και πάσης Ελλλάδας να'ούμε.

    ReplyDelete
  63. Ο Uberto Ecco είναι τόσο διανοούμενος όσο είναι ο Μπερλουσκόνι πολιτικός.

    ReplyDelete
  64. Παπούτσι απο το τόπο σου.

    ReplyDelete
  65. Ulis

    "Ξένη" είναι η αρραβωνιαστικιά σου Ulis;

    ReplyDelete
  66. @Ο/Η ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
    Θέλω την αύξηση σου να πάω να μείνω στο Λονδίνο που είναι φθηνά........

    ReplyDelete
  67. Τελικά η μητέρα όλων των μαχών είναι η αύξηση!!!!
    keep on fighting!!!

    ReplyDelete
  68. @Ελληνάρα, είναι Ελληνίδα του εξωτερικού. Μάλιστα, κάποτε μέσω του πανεπιστημίου της είχε κάνει κάτι φεγγάρια σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Είχε να πει και κάποια καλά λόγια πχ. πολλοί καθηγητές είχαν σχετικά καλό λόγο και αρκετά κοντά στους φοιτητές σε σχέση με το δικό της πανεπιστήμιο, ο τρόπος διδασκαλίας όμως με τη συγκεκριμένη ύλη τα παρα-απλοποιούσε όλα (έτοιμη τροφή) κτπλ. κτλπ. Τη σόκαραν φυσικά και όλα αυτά τα χαζοαναρχικά και τα κομματικά.

    Όταν όμως σχολίαζε τη μέση Ελληνίδα φοιτήτρια (που φυσικά δεν είναι απαραίτητα η Μέση Ελληνίδα) έχει πολύ πλάκα, μα πραγματικά παααααρα πολύ πλάκα!

    ReplyDelete
  69. Ο/Η Ulis είπε:
    Όταν όμως σχολίαζε τη μέση Ελληνίδα φοιτήτρια (που φυσικά δεν είναι απαραίτητα η Μέση Ελληνίδα) έχει πολύ πλάκα, μα πραγματικά παααααρα πολύ πλάκα!

    Δεν κατάλαβα τι έχει δηλαδή η μέση Ελληνίδα φοιτήτρια?

    ReplyDelete
  70. Ulis
    είσαι πολύ μακριά νυχτωμένος αν νομίζεις ότι το συγκεκριμένο σχόλιο σου περί ΄συγκριτικής επιφανειακότητας' της μέσης Ελληνίδας συνιστά κριτική και όχι, δεν το θεωρώ σοβαρό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν προσφέρεις κανένα επιχείρημα και επομένως η 'κριτική' σου δεν είναι εποικοδομητική αλλά στερεοτυπική. Οποιος ενδιαφέρεται να ζήσει καλύτερα (η μέση Ελληνίδα για παράδειγμα) ασχολείται με το πώς μπορεί να το καταφέρει αυτό και όχι με τις αναιτιολόγητες εντυπώσεις των άλλων.

    Τί ακριβώς θα πει επιφανειακή; Μπορείς να μας το ορίσεις; Και πώς ακριβώς το μετράς αυτό για να ξέρουμε να διακρίνουμε τις περισσότερο και λιγότερο 'επιφανειακές'΄ όταν τις βλέπουμε στο δρόμο; Και πώς κατέληξες σε τέτοιο συμπέρασμα; Εκανες γκάλοπ στον πληθυσμό της χώρας που ζεις και το βρήκες; Το σχόλιο σου δείχνει ότι τείνεις να μη βλέπεις πέρα από τη μύτη σου, τους γνωστούς σου και τις παρέες σου στη Θεσσαλονίκη, όπου, παρεμπιπτόντως, ο κόσμος ψηφίζει δαγκωτό Ράπτη, Καϊλή και Ψωμιάδη...

    ReplyDelete
  71. Κομφούκιος

    Κάντους και μια μήνυση καλού-κακού.Αν δεν ξέρεις εσύ γιατί ξέρουν αυτοί σίγουρα.

    ReplyDelete
  72. @Ο/Η μέση ελληνίδα 25-35:
    Επίσης ψηφίζει δαγκωτό μπουγάτσα με τυρί και φραπεδάκι χαλλλλαρά!!

    Η μέση Ελληνίδα αγαπητή μου το έχει βρεί το νόημα....ντύνεται-στολίζεται με gucci kai prada και βγαίνει προς αναζήτηση πλούσιου γαμπρού!!!!

    ReplyDelete
  73. Ulis

    Πέστα Ulis.Οι Ελληνίδες με τη μηρυκασμένη και εύπεπτη πανεπιστημιακή τροφή που μας ταίζει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο την έχουν πατίσει.Κρίμα που όταν το αντιλαμβάνονται κάποια στιγμή αρχίζουν τις υστερικές κρίσεις και γίνονται πολύ μα ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΤΡΟΠΕΣ.

    ReplyDelete
  74. Aν η Vivodi είναι θυγατρική του ΟΤΕ ή της κυρα-Μαρίας από τους Πενταγιούς, ΔΕΝ κάνει διαφορά για τον Κομφούκιο.
    Για μένα αγαπητέ all is about business, εφόσον και μόνο εφόσον κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας.
    Φήμη, by the way, για Αμερικανάκια έχουν στις ΗΠΑ οι Ελληνες που είναι τόσο χαζούλια ώστε πληρώνουν χρυσάφι για δείπνο στο TGIF, όπου πληρώνουν 25 ευρώ και πάνω τη στιγμή που στο εστιατόριο αυτό τρώνε ΜΟΝΟ φτωχοι Αφροαμερικάνοι και λευκοί red necks.
    "Αμερικανάκια" είναι ΜΟΝΟ οι Ελληνες που πληρώνουν χρυσάφι για τα GANT που στις ΗΠΑ δεν καταδέχονται ούτε οι φτωχοί Αφροαμερικάνοι, αλλά μόνο οι φουκαράδες οι Μεξικάνοι.
    "Αμερικανάκια" είναι ΜΟΝΟ οι Ελληνες που το σκατοπάπουτσο των beggars, το penny loafer της Sebago των 45 δολλαρίων το πληρώνουν 170 ευρώ.
    Θέλετε κι άλλα;;;;;;;;;

    χααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

    ReplyDelete
  75. Asxeto - Diabaza ta oikonomika sto in.gr proxtes, kai mia anakoinosi tou Alogomouri - sorry Alogoskoufi ithela na po gia tin eperxomeni ayksisi tou FPA. Eipe loipon o kyrios ypourgos pos "allios prattoei kaneis proeklogika, kai allios otan einai kybernisi". Diladi, eytheos sta moutra mas mas leei pos mas koroideyei.

    Simera mpika na diabaso pali ta oikonomika sto in.gr. Meta apo 2 molis meres, to sxetiko arthro eixe os dia mageias eksafanistei....

    ReplyDelete
  76. Ο/Η Κομφούκιος:

    Πες μας και για τη ΝΙΚΕ μεγάλε Κομφούκιε!!!!

    ReplyDelete
  77. @φαφλατάς
    "Μισθός IPOD generation στο Λονδίνο: 2.000 ευρώ"

    2000 ευρώ μηνιάτικο στο Λονδίνο (1400 λίρες) παίρνουν κάτι γραμματείς που σηκώνουν τηλέφωνα και βγάζουν φωτοτυπίες, χωρις πτυχίο. Αν μιλάμε για πτυχιούχους οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι και φυσικά με πολύ καλύτερες προοπτικές όσο περνούν τα χρόνια. Ορισμένες δε κατηγορίες επαγγελμάτων ξεκινούν με μισθούς που είναι ασύλληπτοι για τα ελληνικά δεδομένα.

    ReplyDelete
  78. Se deigma 4564 politon, to 75% apanta "oxi" i "mallon oxi" stin erotisi gia to "an i syzitiseis gia to asfalistiko tha feroun epityxi kataliksi". Pou einai i empistosyni ton psifoforon tis ND?

    ReplyDelete
  79. "Οι Ελληνίδες με τη μηρυκασμένη και εύπεπτη πανεπιστημιακή τροφή που μας ταίζει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο την έχουν πατίσει.Κρίμα που όταν το αντιλαμβάνονται κάποια στιγμή αρχίζουν τις υστερικές κρίσεις και γίνονται πολύ μα ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΤΡΟΠΕΣ."

    Μου φαίνεται πως το μπλογκ έχει καταντήσει παιδική χαρά...

    ReplyDelete
  80. "Se deigma 4564 politon, to 75% apanta "oxi" i "mallon oxi" stin erotisi gia to "an i syzitiseis gia to asfalistiko tha feroun epityxi kataliksi". Pou einai i empistosyni ton psifoforon tis ND?"

    Ε καλά. Άλλο πράγμα η ψήφος, και άλλο πράγμα η υπεύθυνη στάση και η ανάληψη ευθυνών μπρος στην επερχόμενη καταστροφή. Το δεύτερο είναι άγνωστο πράγμα στο Ελλαδιστάν.

    ReplyDelete
  81. @κομφούκιος
    "οι Ελληνες που είναι τόσο χαζούλια ώστε πληρώνουν χρυσάφι για δείπνο στο TGIF"

    τι ειναι αυτό το TGIF μη και κατά λαθος με πάνε εκεί;

    ReplyDelete
  82. υψηλόμισθε, φαφλατά και παναγιώτη,
    δεν είναι εύκολο να βγάλει κανείς άκρη έτσι χονδρικά για το πού είναι φθηνότερη η ζωή, Αθήνα ή Λονδίνο, διότι υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που φτιάχνουν τη σούμα. Νομίζω ότι, αν αποδεχθούμε ότι και στις δύο πόλεις η ζωή είναι ακριβή για τους εργαζόμενους νέους 25-35, το ζήτημα είναι εάν οι επαγγελματικές προοπτικές βελτιώνονται καθώς περνάει ο καιρός και αποκτάνε εμπειρία και πόσο γρήγορα γίνεται αυτό. Διότι υποθέτω ότι αλλιώς το βιώνουμε το σφιχτό ζωνάρι όταν ξέρουμε ότι σε 2-3 χρόνια θα μπορέσουμε να βρούμε καλύτερη δουλειά και να βελτιωθεί η ζωή μας και αλλιώς όταν δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Νομίζω ότι στο Λονδίνο τα πράγματα είναι καλύτερα από αυτή την άποψη γιατί η αγορά εργασίας κινείται και με αυτή και η εργαζόμενοι. Στην Ελλάδα και στην Αθήνα υπάρχουν δυνατότητες αλλά σε ορισμένα επαγγέλματα μόνο.

    ReplyDelete
  83. Sosti i Mafalda, etsi akribos einai. Polli apofoitoi oneireyontai pos me ena ptyxio tha tous strothei kokkino xali. Osoi exoun tetoies prosdokies as ksypnisoun - ayta de ginontai oute stin Ellada, oute kai stin Agglia alla kai oute kan sta paramythia.

    Analoga, oi eykairies sto Londino den einai apla eykairies gia kalopliromenes douleies, einai eykairies stadiodromias. Sigoura yperteroun arithmitika se sxesi me tin Ellada, alla to simantiko einai pos yperteroun kai poiotika.

    ReplyDelete
  84. Komfoukie 8elw k alla!!! Exeis apolyto dikio, ena ena mou erxontai k emena!!

    ReplyDelete
  85. Filoi mou to londino einai gia ton poutso! Tosa xronia edw apo to kako sto xeirotero paei h douleia. Mono an douleyeis sto city exeis elpides. Kalytera mamakias sto elladistan ree!!!

    ReplyDelete
  86. @ London calling:

    Oi eykairies sto Londino yparxoun gia aytous pou mporoun na tis aksiopoiisoun.

    Oi eykairies stin Athina apla den yparxoun.

    ReplyDelete
  87. Διόρθωση: Η εκπομπή του ΣΚΑΪ You Tube Debate, με θέμα το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα συμμετάσχουν με ερώτηση εκπρόσωποι της G700 θα προβληθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 23:00.

    ReplyDelete
  88. Paidia to TGIF einai to Thank God It's Friday, pou einai pragmati koutsovlaxiki alysida stin Ameriki gia maurous kai xwriates. Exei polla stin Athina (kapou 4, ena sto Pangrati kai allo stous Ampelokipous) kai anoikse teleutaia ena stin Neofytou Douka, sto Kolwnaki kai o Komfoukios to fyssaei kai den krywnei dioti erxetai tsokaria apo tis synoikies sti geitonia tou.
    xaxaxaxaxaxaxaxaxa

    Pantws prgamati exei perasthei stous xwriates tis Athinas ws UPSCALE estiatorio enw einai
    KARA KARA KARA KARA RED NECK

    I APOLYTI APOTHEWSIS EKMETALLEYSIS tou SOUSOUDISMOU tou ANASFALOUS ELLINA

    ReplyDelete
  89. Ακούστε παίδες. Για να γα----- και να δείρεις στην Ελλάδα, μπορείς μόνο μόνο αν έχεις βαρβάτο διδακτορικό από Ivy League πανεπιστήμια, δλδ Stanford, Harvard, MIT, Cal Tech, Cornell, Brown, Princeton, Yale, Un. of Chicago, NYU και τα σχετικά.
    Συνολικά είναι ζήτημα αν υπάρχουν στην Ελλάδα κάπου 100-150 άτομα με διδακτορικό από τα παραπάνω. Υπάρχει και ενιαία εταιρεία αποφοίτων από αυτά, αλλά έχουν ως μέλη και τους κατέχοντες bachelor's και master's. Με τα μικρά διπλώματα έχει αρκετές εκατοντάδες.
    Υπάρχουν και άλλοι διδάκτορες πάνω από τους 100-150, αλλα στην πλειοψηφία τους δεν γυρίζουν στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  90. Auto pou einai tragiko einai pws elaxistoi apo tous Ivy Leaguers doyleyoun ws academics, logw penixrwn misthwn. Oi perissoteroi erghazontai ws symvouloi Trapezwn, Amerikanikwn Epixeirisewn kai twn ekastote kyvernisewn. To teleytaio epiteyxthike me nomo tis kyvernisis Mitsotaki symfwna me ton opoio i Vouli twn Ellinvn mporei na proslamvanei me symvasi ergou Ivy Leaguers me misthous orizomenous apo tin eleutheri agora.

    ReplyDelete
  91. @ anonymos

    Sosto, alla to paradeigma sou nomizo einai ligo akraio, kathos esy periorizeis ton logo sou stin creme de la creme.

    Ayti i katigoria de metraei, giati opos monos sou eipes, einai meiopsifia. Synepos, den eksetazoume giati o mesos neos den mporei na G___ & na deirei, alla to giati den mporei na zisei toulaxiston me aksioprepeia sti xora tou. Kati pou sto eksoteriko, fainetai na einai poly pio efikto.

    ReplyDelete
  92. As afhsoume kalytera th syzhthsh gia ivty league, opoios exei, paei, plhrwnei k meta gamaei k dernei!!

    ReplyDelete
  93. Ivy Leaguers.Ψωνάρες.Μακριά,μακριά.Αρρωστημένο το ακαδημαικό περιβάλλον των φημισμένων πανεπιστημίων.

    ReplyDelete
  94. "«Η γενιά των 700 ευρώ», η γενιά που ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας και συντηρείται ακόμη από την οικογένειά της, όλοι αυτοί οι Ελληνες «συν-πλην 30» που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην πατρική εστία, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «σημείο συνάντησης» στο Ιντερνετ, στο ομώνυμο blog (http://g700.blogspot.com/)."

    Με βάση και το διάλογο που ακολουθεί αυτό το ποστ, οφείλω να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για το μέτριο τόνο και τη μέτρια τοποθέτηση του αρθρογράφου επί του συγκεκριμένου θέματος. Χαμηλά αμοιβώμενοι ναι, εργαζόμενοι της πολυαπασχόλησης και της υπερεργασίας ναι. Χρεωμένοι χωρίς να έχουμε ξοδέψει δραχμή από τα χρέη, τουλάχιστον υπό την επίγνωση μας, ναι. Δεν είμαστε όλοι όμως άνεργοι λόγω έλλειψης εναλλακτικών επιλογών. Ούτε μένουμε στα σπίτια των γονέων λόγων εξαναγκασμού. Και σίγουρα δεν είμαστε αυτοί οι άνθρωποι που περιγράφει ο αρθρογράφος που απασχολούμε το διαδικτυακό χώρο της Γενιάς των 700 ευρώ. Υπάρχουν οι χλιδ-άνεργοι. Υπάρχουν οι μαμάκηδες. Υπάρχουν αυτοί που επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους, που δεν είναι απαραίτητα κατακριτέοι, που προτιμούν να μένουν στο πατρικό τους σπίτι. Υπάρχουμε όμως και οι άλλοι, αυτοί που εργαζόμαστε όχι σε μία, αλλά σε 2 επίσημες δουλειές, και τρίτη ανεπίσημη. Υπάρχουμε κι εμείς που διαλέξαμε την απομάκρυνση από το σπίτι και τις ανέσεις της οικογένειας γιατί αξιολογήσαμε τη λήψη ευθυνών και την διαδικασία ωρίμανσης που συνεπάγεται με αυτή την επιλογή. Υπάρχουμε κι εμείς οι οποίοι πληρώνουμε ασφάλιστρα στο ΙΚΑ αλλά ο εργοδότης μας δεν τα πληρώνει και του τα χαρίζει η κυβέρνηση, για να διαιωνίζεται η αδικία. Υπάρχουμε κι εμείς οι οποίοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η καραμέλα της δωρεάν για όλους παροχής υπηρεσιών, είτε υγείας, είτε παιδείας, έχει λιώσει πια και η γεύση της μας χάλασε. Υπάρχουμε κι εμείς που συνειδητοποιούμε ότι λόγω της άλλης όχθης, αυτής που παρουσιάζει ο αρθρογράφος, δίνουμε την εντύπωση ενήλικων μωρών, ανάξιων προσοχής και συμμετοχής στις εξελίξεις που κατά βάση αφορούν εμάς. Υπάρχουμε κι εμείς που καταλάβαμε ότι το χαρτζιλίκι των μπαμπάδων και όλα τα συναφή είναι μια ύπουλη παραχώρηση (concession) για να εξαγοράσουνε την άγνοια μας απέναντι στην ολοφάνερη επιφόρτηση όλων των ασχημιών, αρτηριοσκληρώσεων και βαρών που συσσώρευσε η γενιά τους στις πλάτες μας.

    Η άγνοια λένε είναι ευτυχία. Αυτή χαρακτηρίζει τους χλιδ-άνεργους και τους μαμάκηδες/μαμάκησες. Όχι εμάς. Η σύγκρουση είναι ευτυχία, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και η ανάληψη των ευθυνών μας και ως προς τη δική μας γενιά, και ως προς τις μεγαλύτερες. Εμείς λέμε ναι, θα σηκώσουμε τα βάρη της φροντίδας σας χρυσοί μεσήλικες, και θα εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, από τη στιγμή που αποφασίσετε να δημιουργήσετε καθαρές σχέσεις μαζί μας. Οι καθαρές σχέσεις δε σημαίνει ντάντεμα, ούτε παραπλάνηση. Αν χρειαζόμαστε ώθηση-κλωτσιά, οφείλετε να πάρετε τις ευθύνες σας και να το πράξετε. Αλλιώς, όπως είσασταν μια ζωή συνένοχοι στην παρακμή της Ελληνικής μεταπολιτευτικής δημοκρατικής κοινωνίας, έτσι θα γίνετε συνένοχοι στην περιθωριοποίηση μας από την ανθρώπινη εξέλιξη.

    ReplyDelete
  95. Εχω ένα υπερεπείγον rendez-vous, αλλά όταν θα γυρίσω αργά το βράδυ θα προκαλέσω πάλι τους πάντες με ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν 30 λεπτά.

    Ατουταλέρ (Αυλωνίτης)

    ReplyDelete
  96. Komfoukie ofelei ki i Mafalnta mia apantisi. I diastasi pou ethese peri ginaikon itan poli endiaferousa, anamenoume me endiaferon.

    ReplyDelete
  97. ofeilei oxi efelei

    ReplyDelete
  98. Να μας πεις επίσης ΚΟΜΦΟΎΚΙΕ αν διάβασες το άρθο του ΜΑΝΔΡΑΒΈΛΗ στη καθημερινη ΣΉΜΕΡΑ και να μας εξηγήσεις,αν σε παίρνει ,ποιά "γραμμάτια επιχειρεί να πληρώσει η κυβέρνηση στην Αρχιεπισκοπή" σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου.

    ReplyDelete
  99. Δυσκολεύουμε να φανταστώ πως μια τόσο έγκυρη εφημερίδα υπονοεί ότι η Αρχιεπισκοπή πληρώνεται σε ακίνητα για τις υπηρεσίες που προσέφερε και προσφέρει(;)σε ένα κόμμα τη Νουδούλα.

    ReplyDelete
  100. Τα παρακάτω προς τέρψη @deep down dirty @anonymous και @γχγχ ενώ βέβαια χρωστώ μία συγκεκριμένη πλέον απάντηση στη @Μέση Ελληνίδα 25-35 που έκανε επίθεση γιούργια στα παλιούρια παραβλέποντας τα σχόλιά μου για το μισογεμάτο ποτήρι και στις μητρικές αρετές της σύγχρονης νέας Ελληνίδας σε σχέση με τις ευρωπαίες (αλλά και ασιάτισες και αμερικάνες) συνομήλικές της. Άλλωστε η κουβέντα για τις γυναίκες ενοείται πως αγγίζει και τους άντρες μιας κοινωνίας. Είναι γνωστό βέβαια ότι σε σχέση με τους άντρες οι γυναίκες δεν αντέχουν την κριτική γιατί έχουν την τάση να την προσωποποιούν, εξού και η αντίδραση της ΜΕ. Ανέφερα γενικά στην επιφανειακότητα για να μη μακρυγορώ και να μην μπω σε γελοία παραδείγματα της καθημερινότητάς μας αλλά θα το κάνω μακρυγορώντας αντιμπλογκικά – διαβάστε και απολάυστε... προηγουμένως όμως 2-3 εξηγήσεις.

    Η επίθεσή σου στη Θεσσαλονίκη ΜΕ το μόνο που καταφέρνει είναι να αναδείξει τα κόμπλεξ σου – σε καμία περίπτωση δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για αυτά (επίσης δεν ασχολούμαι με χαζοκόντρες τύπου Αθήνα-Θεσσαλονίκη). Επιφανειακότητα δεν έχουν λοιπόν μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα και στη Λάρισα και στο Ηράκλειο και αυτό θα σου το πουν πολλοί Αθηναίοι και Λαρισιώτες και Ηρακλειώτες. Τον τίτλο της φραπεδούπολης η Θεσσαλονίκη τον κερδιζει με την αμέριστη συμβολή όλων των Ελλήνων (δεν το πιασες βέβαια αυτό αλλά πάνε δες ποιος έβγαζε το 70% του ΑΕΠ μέχρι το 1970 και βγάλε μετά συμπέρασμα άμα σε κόφτει). Στη Σαλόνικα λοιπόν δεν έχω χαζοπαρέες με την έννοια που πετάς (και ούτε ποτέ είχα τέτοιες) και την Ελλάδα την επισκέπτομαι 1 φορά το χρόνο (περνόντας και από τις δύο πόλεις) άρα είμαι σε πολύ καλύτερη θέση να δω τι παίζει, τι αλλάζει και τι μένει ίδιο από εσένα που ζεις εκεί.

    Για τις Ράπτη (ΝΔ) και Καϊλή (ΠΑΣΟΚ) που αναφέρεις, αυτές ανατράφηκαν στο Αριστοτέλειο, το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο της χώρας όπου φοιτούν νέοι και νέες από όλη τη χώρα. Για την ενημέρωσή σου γνωρίζω ελάφρώς την Ράπτη, δεν τη συμπαθώ ιδιαίτερα, αλλά ξέρω καλά πως στα φοιτητικά της χρόνια η ελαφρότητά της υπήρξε ίνδαλμα (βάλε και μια δόση ζήλειας) για τις περισσότερες από τις φοιτήτριες ανεξαιρέτου κομματικής τοποθέτησης (όπως στοιχηματίζω το ίδιο και η Καϊλή). Για τις Ελληνίδες φοιτήτριες, οι δύο αυτές ήταν οι A-FEMALES και τον τίτλο αυτό τον δίνουν οι γυναίκες μεταξύ τους και όχι οι άντρες! * θα πάμε κάτω και στο θέμα της Ελληνίδας φοιτήτριας.... Έχοντας τέτοια απήχηση λοιπόν στα φοιτητάκια (άντρες και γυναίκες), λογικό ήταν να προσελκύσουν τα κόμματα στο να τις προωθήσουν παραπέρα. Είναι όμως κάτι διαφορετικό από αυτά που γίνονται σε άλλους νομούς; Να μιλήσω για ηθοποιούς ή για μοντέλες; Για λοιπόν ενέταξέ τα όλα σε γενικότερο πλαίσιο και άσε τις αποτυχημένες σπόντες. Όσο για την περίπτωση του Ψωμιάδη. Το ότι στη Μακεδονία γουστάρουν Ψωμιάδη εντάσεται στο ίδιο φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο στην Αττική ή την Κρήτη ψηφίζονται ένα σωρό άλλοι καραγκιόζηδες, μεγαλοαπατεώνες ή ακόμα και κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου μπροστά στους οποίους ο καψουροτραγουδιάρης Ψ ομοιάζει νήπιο. Το φαινόμενο Ψωμιάδη είναι πολιτικό θέμα όχι τόσο σχετικό ώστε να αναλυθεί εδώ στι Γ700.

    ReplyDelete
  101. copy paste...και πάμε τώρα και στο γκάλοπ που μου ζήτησες........πάνω στο εάν είναι επιφανειακή η σύγχρονη νέα Ελληνίδα. Λοιπόν Μέση Ελληνίδα ο κόσμος το χει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι. Όχι γκάλοπ δεν χρειάστηκε να κάνω αλλά μπορούμε να κάνουμε παρακάτω. Θα σου περάσω μόνο ένα και μόνο ένα παραδείγματα από την εμπειρία της δικιάς μου από το Εράσμους της σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Και δε θα σου μιλήσω για την πασαρέλα, για τις ώρες μπλα μπλα και καφέ και άλλα τέτοια γνωστά γλαφυρά αλλά θα πάμε στη δουλειά ενώ από την άλλη, μιλάμε για φοιτήτριες τελειόφοιτες οικονομίας, 22 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα. Έκανε 2 ομαδικές εργασίες σε ομάδες των 4. Συνηθησμένη από το πανεπιστήμιό της όπου οι συναντήσεις των ομαδικών εργασιών πιάνανε το πολύ 2 ώρες με άμεση κατανομή εργασιών, ένα δύο σχόλια και πίσω σπίτι για να ενώσουν την εργασία (άλλωστε η δουλειά γίνονταν μέσω Skype), πήγαινε με τις σημειώσεις της μόνο για να περάσει την πρώτη φορά 4 ώρες ακούγοντας σχόλια τύπου πρωινού καφέ, το κουτσομπολιό της σχολής, τα ιν μέρη, και τρώγοντας ερωτήσεις περιέργιας τύπου ‘έχεις γκόμενο’, ‘που δουλεύει ο γκόμενός σου’ (σου λέει τέτοια θεά άρα θα πρέπει να τα χει με κάνα μα πολύ φραγκάτο!). Πάει στη δεύτερη συνάντηση τα ίδια και χειρότερα, η άλλη να αρχίζει τον πόνο της ότι ο γκόμενος της ζητάει να δει τσόντες πριν κάνουν έρωτα (αν μιλάμε για σεβασμό των προσωπικών δεδομένων του δυστυχή τσοντιάρη!!!). Φυσικά στο τέλος της συνάντησης δεν ξεχνούσαν να δώσουν ραντεβού για το βράδυ (απορώντας γιατί δεν ερχόταν και η δικιά μου). Σημειώστε ότι την δικιά μου δεν την ήξεραν καθόλου καλά. Τα ίδια και στη 2 εργασία με άλλες κοπέλες από άλλη σχολή όπου μεταξύ πολλών άλλων άρχίσαν τα γνωστά «ο τάδε σε γουστάρει» κτλπ. – μάλιστα σημειώστε ο τάδε μου έστειλε και λαβ-ΜΣΝ στο κινητό αφού φρόντισε μια από αυτές να περάσει τον αριθμό (χρησιμοποιούσε ένα δικό μου) χωρίς καμία άδεια (είπαμε η προστασία των δεδομένων είναι ζήτημα μόνο για να σπάμε κάμερες). Πάντως όταν μια φορά την επισκέφτηκα στη σχολή κάποιες με κοίταξαν με το γνωστό ‘από πάνω ως κάτω’ επιμένοντας στη μέση γεγονός που δεν άρεσε καθόλου τη δικιά μου (σου λέει Γ700 φαίνεται να είναι.. δεν εξηγείται αλλιώς..). Μιλάμε για επίπεδο τώρα και να μη μου πει κανείς ότι ρίχνω τη συζήτηση γιατι δε θέλω καθόλου να πάει προς τα εκεί – στην πραγματικότητα έγιναν και άλλα πολλά κωμικά σε σημείο που κάτι τέτοια ευτελή έγιναν μία από τις εικόνες που κράτησε η δικιά μου από Ελλάδα και με το δίκιο της γιατί και μόνο από τις 2 αυτές ομάδες φοιτητριών από 2 διαφορετικές σχολές έχει καλό στατιστικό δείγμα.

    Σημειωτέον τα παραπάνω δεν αντικατοπτρίζουν τη Μέση Ελληνίδα αλλά τη Μέση Φοιτήτρια Ελλήνίδα.

    Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω σε αυτά Μέση Ελληνίδα ενώ δεν υπάρχει άμεση προταση, όπως μου ζήτησες. Ένα μόνο μπορεί να πει κανείς (και για τις γυναίκες, σίγουρα και για τους άντρες). ......Σοβαρευτείτε.

    ReplyDelete
  102. Παμ παρακάτω, γιατί γραφτ και γραφου γρήγορα, να πιάσουμ κι κάνα καλό θματάκι.

    Φαφλατά ναι ρε αγόρι, βλέπεις πως το ένα φέρνει το άλλο. Στέκομαι στο παράδειγμα του ΙΚΑ που λες για το οποίο μένει ατιμώρητος ο παραβάτης εργοδότης.

    Αλλά να σε ρωτήσω κάτι. Στη δεκαετία του 80 ωρύονταν για τη Νικαράγουα και την Παλαιστίνη (το άκουσε η Νισσάν και... έφυγε τρέχοντας) αλλά ακόμα και τώρα κάνουν συλλαλητήρια ενάντια στο Μπους για το Ιράκ και τα σπάνε φυσικά σε κάθε 17Ν.

    Δεν είδα κανένα νέο όμως να βγαίνει και να κάνει διαδήλωση κατά της διαφθοράς. Δεν είδα κανένα φοιτητή να απαιτεί τη δίκη των υπευθύνων για την αγορά του αιώνα, για τα σκάνδαλα του ΟΤΕ, για το χρηματιστήριο ή.... για την αγορά κόστους 10,000 ευρώ για τα μπαλόνια των Ολυμπιακών Αγώνων, μπαλόνια πραγματικού κόστους 700 ευρώ.

    Ετσι είναι ρε φίλε τι περιμένεις να έρθει μετά. Το να φέρνει το άλλο. Λοιπόν, και στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενα όλα και ο λαός μεγαλύτερο προβατο και από τα αμερικανάκια που κοροιδεύει.

    ReplyDelete
  103. Κοίτα ulis πολλές από τις εμπειρικές παρατηρήσεις σου σχετικά με τη γυναικεία συμπρειφορά είναι εύστοχες. Όμως η ανάλυσή σου είναι αφόρητα ανδροκεντρική. Τι να πει δηλαδή κι ο μέσος άνδρας Έλληνας φοιτητής που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, τα πληρώνουν όλα ο μπαμπαάς κι η μαμά, πάει στα μπουζούκια να φλερτάρει τη μέση Ελληνίδα, αλλά δεν καταφέρνει τίποτα γι ατυό παέι και στο στριπτιτζάδικο στο after hour, μετά χαζεύει παίζοντας στοίχημα όλη μέρα και βλέποντας μπάλα κοκ. What a loser... Σ' αυτό το επίπεδο συζήτησης όμως δεν βρίσκεις άκρη.

    ReplyDelete
  104. @ulis

    ποιος έβγαζε το 70% του ΑΕΠ μέχρι το 1970?!?!?

    ReplyDelete
  105. @g700

    E oxi k den katafernei tipota! Megalytero klarino apo thn Ellhnida den yparxei! Sta mpouzoukia e3allou pas me gkomena synh8ws!

    ReplyDelete
  106. Γ700, παραπάνω ανοίχτηκε το θέμα ειδικότερα για τη γυναίκα και επειδή μου έγιναν ιδιαίτερες παρατηρήσεις από τη ΜΕ είπα να δώσω ένα παράδειγμα. Άλλωστε το το σοβαρευτέιτε το είπα και για άντρες όχι μόνο για τις γυναίκες.

    Για τον ανώνυμο παραπάνω που ρώτησε, η περιοχή της Μακεδονίας με 35% του ελληνικού εδάφους και με 20% του πλυθυσμού μέχρι και το 70 παρήγαγε εώς και το 70% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Η αποτυχία των κυβερνήσεων (δημοκρατικών, συμμετοχικοδημοκρατικών και μη) των τελευταίων 40 ετών σήμαινε απαραίτητα και αποτυχία της χώρας ζημιώνοντας όλους τους Έλληνες. Όταν έχεις Βουκεφάλα στο στάβλο δεν πας να τρέξεις τον αγώνα με τον Ψαρή όμως στην Ελλάδα βάλαμε το σαμάρι στον Ψαρή. Προσοχή όμως δεν ήταν τυχαία η αποφυγή επένδυσης στη Μακεδονία όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά δεν είχε τόσο σχέση με χαζοκόντρες τύπου Παοκ-Ολυμπιακού.... Δεν έχει όμως σχέση με το θέμα μας ενώ τα περί φοιτητικών διαδηλώσεων για το Ιράκ έχουν...

    ReplyDelete
  107. η περιοχή της Μακεδονίας με 35% του ελληνικού εδάφους και με 20% του πλυθυσμού μέχρι και το 70 παρήγαγε εώς και το 70% του ΑΕΠ στην Ελλάδα

    Pou to brhkes ayto?

    ReplyDelete
  108. @ulis
    "η περιοχή της Μακεδονίας με 35% του ελληνικού εδάφους και με 20% του πλυθυσμού μέχρι και το 70 παρήγαγε εώς και το 70% του ΑΕΠ στην Ελλάδα."

    έχουν ξεφύγει τελείως μερικοί... αναρωτιέμαι τι άλλο θα διαβάσουμε ακόμη εδώ μέσα...

    ReplyDelete
  109. @ulis
    "Προσοχή όμως δεν ήταν τυχαία η αποφυγή επένδυσης στη Μακεδονία όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά δεν είχε τόσο σχέση με χαζοκόντρες τύπου Παοκ-Ολυμπιακού.... "

    Δεν ήταν τυχαία, ε; Κι άλλα συμφέροντα μήπως;

    ReplyDelete
  110. Ulis,
    μην εκτίθεσαι άλλο. Τα σεντόνια που μας παρέθεσες με την εμπειρία της κοπέλας σου, το μόνο που αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά είναι ότι η αντίληψή σου δε φτάνει πέρα από τη μύτη σου, συνοψίζεται στο ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από σένα, κι ότι δεν έχεις ιδέα τί θα πει συζήτηση με επιχειρήματα.

    Δεν ξέρεις ούτε πού ζω, ούτε τί κάνω. Μάλλον σε μπέρδεψα γιατί υπογράφω ως 'μέση ελληνίδα'. Ο λόγος που το κάνω δεν είναι γιατί θεωρώ τον εαυτό μου αντιπροσωπευτικό δείγμα αλλά γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω κάτι τύπους σαν κι εσένα να γενικεύουν και να φτύνουν το επίπεδο των άλλων, τη στιγμή που οι ίδιοι δε διαθέτουν καν στοιχειωδώς δομημένη σκέψη. Οχι ότι έχω την εντύπωση ότι η μέση Ελληνίδα είναι πιθανώς καλύτερη σε αυτούς τους τομείς. Δεν έχω δει καμιά Ελληνίδα (μέση, ανώτερη, κατώτερη, θεά ή a-female) όμως, παρά τα ειρωνικά σχόλια που γράφουν διάφοροι στο blog για το πώς ψάχνουν όλες να βρουν τον 'καλό και πλούσιο γαμπρό', να βγει και να κατηγορήσει γενικά κι αόριστα τους άνδρες Γ700 ως ανίκανους και άχρηστους που δεν μπορούν να βρουν καμιά δουλειά της προκοπής για να της πληρώσουν τα gucci και τα prada. Και ενοχλούμαι γιατί στην τελική ανάλυση, ένας τρόπος σκέψης που κυριαρχείται από στερεότυπα σαν κι αυτά που μας πλασάρεις απλόχερα εσύ, δεν μπορεί παρά να είναι συντηρητικός και να συνεπάγεται αποστροφή προς τη δοκιμή του διαφορετικού. Κάτι λέγαμε σε παραπάνω σχόλια για την κουλτούρα που αποστρέφεται το ρίσκο ως μία αιτία για τα 'παιδιά' που δε λένε να ξεκολλήσουν από το πατρικό...

    ReplyDelete
  111. @κομφούκιος
    "Εχω ένα υπερεπείγον rendez-vous, αλλά όταν θα γυρίσω αργά το βράδυ θα προκαλέσω πάλι τους πάντες με ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν 30 λεπτά."

    Πούσαι βρε Κομφούκιε, κι ακόμη περιμένω να διαβάσω το γεγονός.

    Πίνω από τις εννιά το βράδυ και έφτασε τρεισήμισυ
    Και το νου μου βασανίζει η δική σου θύμηση

    ReplyDelete
  112. @ulis

    Ο Βουκεφάλας της Μακεδονίας ήταν της κλωστουφαντουργίας τέκνο.
    Εδώ θέλουμε πλέον υψηλή τεχνολογία, όχι νήματα και κλωστές...

    ReplyDelete
  113. Βαγγέλα πολύ σωστά. Μπορεί το ποσοστό που έδωσα να φαίνεται μεγάλο όμως το '50 και το '60 η ελληνική οικονομία ήταν ο αγρός, η κονσέρβα και η κλωστή. Πέρα από οποιαδήποτε τοπικιστική μικρότητα υπάρχει πάντα το εύλογο ερώτημα "μα γιατί αφού παρήγαγαν πάνω απο το 50%" να μη λάβουν τουλάχιστον ένα 30% πίσω!" έτσι ώστε να κάνουν το πέρασμα στις νέες δραστηριότητες όπως σωστά λες. Φυσικά τι περιμένεις στην Ελλάδα όπου 5-10 οικογένειες λυμαίνονται (και δεν ήταν φυσικά τα χαζά που ακούγονται ότι οι Αθηναίοι και καλά τα μαζευαν όλα - τα 700 καλά κρατούν και Αθήνα!).

    Δεν χρειάζεται λογική. Απλά δες το χάρτη. Από τη μία έχεις την πρωτεύουσα σε μία σχετικά απομονωμένη θέση με μόνη κοντινή μεγάλη πόλη την Κόρινθο και τη Θήβα και με γεωγραφία σχετικά δύσκολη και από την άλλη έχεις τη συμπρωτεύουσα με γύρω γύρω τα πιο έυφορα και παραγωγικά μέρη, με γεωγραφία σχετικά πιο εύκολη με τόσες πόλεις και όμορφες περιοχές γύρω όπως Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα που θα μπορούσαν να συνδέονται σιδηροδρομικώς στο μισάωρο, περιοχές που θα μπορούσαν να κρατήσουν άνετα τουλάχιστον το μισό πλυθησμό της χώρας, περιοχές πλέον εδώ και 17 χρόνια με πρόσβαση στις γειτονικές χώρες...

    Έχοντας μαζέψει τον κόσμο στην Αθήνα (γιατί ο κόσμος θα πάει εκεί που ελπίζει να βρει κάτι) και συνεχίζοντας να επενδύουμε εκεί, βάζοντας 100 βγάζουμε 120 ενώ εάν επενδύαμε πραγματικά Βόρεια Ελλάδα με 100 θα βγάζαμε 220. Την Αθήνα την αγαπάω και την θέλω όμορφη αλλά ειλικρινά θα την προτιμούσα στο 1εκ., ιστορική, πόλη, τουριστική πόλη και λιμάνι για τα νησιά, όχι όμως το οικονομικό κέντρο της Ελλάδας για λόγους καθαρά οικονομικόπολιτικού σχεδιασμού.

    Τι σχέση βέβαια όλα αυτά με Γ700. Έμμεση βέβαια αλλά έχει. Συγνώμη για την αλλαγή θέματος.

    ReplyDelete
  114. Ti na ginei Ulis? O Makedonas E8narxhs mas eixe alles apopseis!

    ReplyDelete
  115. Kai by the way h Makedonia einai mia k ellhnikh!

    ReplyDelete
  116. Να μην αναφέρω τις παπαριές που έκανε πριν και μετά, το ότι ήταν ανίκανος να σταματήσει τις Μακρόνησους και να επιφέρει μια τάξη στη χώρα διαιωνίζοντας το ηλίθιο και ανούσιο χάσμα αριστεράς δεξιάς, θα μείνω μόνο στην άθλια αντιμετώπιση του θέματος της Κύπρου (της διπλώματίας του στυλ "Τι να κάνω αφού ο Μακάριος το ήθελε έτσι" με τον Μακάριο (άλλος μειοδότης να απαντάει "Αφού με πίεσε ο Καραμανλής τι μπορώ να κάνω")... αρκεί για να μην ξανααναφερθεί το 'εθνάρχης'. Οι σωστοί οι Μακεδόνες ντρέπονται περισσότερο παρά υπερήφανοι είναι για του λόγου του.

    Στο θέμα της οικονομίας ο Καραμαν δεν ήταν αυτός που είπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για ΕΟΚ το 60 (ενώ υπήρχαν σκέψεις προδικτατορικά) κάτι που εάν προχωρούσε ίσως είχαμε αποφύγει τις δικτατορίες. Κάνε αίσθηση ότι αμέσως μετά τη δικτατορία και με χειρότερη οικονομία μπήκαμε αμέσως.

    Μειοδότης της χώρας μας, το ότι παραμέλησε τη Μακεδονία, πίστεψέ με είναι το λιγότερο.

    Σόρυ για την πολιτκή συζήτηση.

    ReplyDelete
  117. TI na kanei vre anoite otan to 1963 oi alloi eipan apo ti Mosxa to TRISANOITO
    "to KKE yparxei DE JURE kai DE FACTO"

    Kai MI les vlakeies. I Makedonia oudepote syneisefere perissotero apo 20-30% stin Oikonomia, barely diladi to anamenomeno pososto me vasi ton plithysmo kai tin ektasi tiw

    ReplyDelete
  118. TI na kanei vre anoite otan to 1963 oi alloi eipan apo ti Mosxa to TRISANOITO
    "to KKE yparxei DE JURE kai DE FACTO"

    Kai MI les vlakeies. I Makedonia oudepote syneisefere perissotero apo 20-30% stin Oikonomia, barely diladi to anamenomeno pososto me vasi ton plithysmo kai tin ektasi tiw

    ReplyDelete
  119. Για ΑΕΠ μιλάμε (παραγωγή) και όχι για εισαγωγές αυτοκινήτων. Τις προδικτατορικές δεκαετίες η ελληνική οικονομία ήταν πολύ διαφορετική ενώ περιοχές όπως η Αττική που σήμερα έχει το 40% του πληθυσμού τότε είχαν ακόμα το 10% ενώ η ευρύτερη Β. Ελλάδα το 20-25% του πληθυσμού. Ψάξε καλύτερα για να μάθεις για τον Κάραμαν και τα κατορθώματά του ανεξάρτητα από την πολιτική σου τοποθέτηση.

    Επίσης πρόσεχε λίγο τις αντιδράσεις σου - όπως και η Μέση Ελληνίδα (που παραπάνω μου ζήτησε παράδειγμα, της έδωσα το καλύτερο δυνατόν και μετά χωρίς φυσικά να είναι σε θέση να το κοντράρει άρχισε πάλι την κακολογία) παραπάνω υβρίζεις τον συνομιλητή σου κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ανεβάζει τη θέση σου.

    ReplyDelete