Tuesday, May 17, 2011

Ηπείρου & 3ης Σεπτεμβρίου γωνία

Της Holly Golightly*

Ηπείρου & 3ης Σεπτεμβρίου γωνία

Μία εβδομάδα γυρνώ εκεί. Στη γωνία, στο δρόμο, στη γειτονιά. Δεν είμαι κάτοικος της περιοχής, είμαι ελεύθερος πολίτης που στο πέρασμα αυτής της εβδομάδας ένιωσα τον βιασμό στοιχειωδών ελευθεριών, που μέχρι τώρα θεωρούσα, θεωρούσαμε αυτονόητες και δεδομένες σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ηπείρου & 3ης Σεπτεμβρίου γωνία

Το βράδυ μετά τον πρώτο φόνο, του «44χρονου Έλληνα», βρήκα μια φίλη. «Κι εσύ εδώ;», ρώτησα. «Είμαι καρφωμένη εδώ, κάτι με τραβάει, σα να μη μπορώ να φύγω από αυτό το σημείο. Θα μπορούσα να είμαι εγώ, οι γονείς μου, ο καθένας από εμάς».

Ηπείρου & 3ης Σεπτεμβρίου γωνία


Η γωνία που εμπέδωσα ότι η χρεοκοπία μας είναι συνολική, σαρωτική, εκφυλιστική: Ακολούθησαν τα αντίποινα- ο θάνατος ενός 21χρονου μετανάστη-, η 3ήμερη βία της άκρας δεξιάς, οι 13 μετανάστες τραυματίες, οι συμπλοκές μεταξύ ακροδεξιών και αναρχικών στην περιοχή, η κυνική απουσία του κράτους.

Τις ίδιες ημέρες, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω, η «παρουσία του κράτους» στη διαδήλωση απέδειξε περίτρανα την ανικανότητα να τιμήσει το δικαίωμά του στο μονοπώλιο της νόμιμης βίας, στέλνοντας δύο διαδηλωτές στο νοσοκομείο, αφού, ενώ είχαν συλληφθεί, αστυνομικοί βιαιοπραγούσαν με μανία επάνω τους λες και διαγωνίζονταν ποιός θα τους «τελειώσει» πρώτος. Η εβδομάδα έληξε με την επίθεση µε βόµβες µολότοφ κατά του αστυνοµικού τµήµατος Εξαρχείων και το σοβαρό τραυµατισµό ανθρώπων στην παρακείµενη λαϊκή αγορά.

Για την ανικανότητα της αστυνομίας να αποτρέψει τη βία και τις καταστροφές στο κέντρο της πόλης ούτε λόγος. Θεωρείται πλέον δεδομένη η άρνησή της να συλλάβει τους σεσημασμένους καταστροφείς και δολοφόνους, ενώ παράλληλα αυθαιρετεί εις βάρος ανυποψίαστων διαδηλωτών αδειάζοντας ικανές ποσότητες δακρυγόνων προκειμένου να τους διαλύσει ή απλά για να εκτονωθούν κάποιοι θερμοκέφαλοι αστυνομικοί των μονάδων ασφαλείας.

Το 2001 εγκαταστάθηκα για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Ένα από τα πράγματα που με σόκαραν στην κατά τα άλλα πανέμορφη πόλη, ήταν ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους και η γκετοποίηση ολόκληρων προαστίων, των γνωστών κακόφημων παριζιάνικων βορείων προαστίων. Στις πρώτες κουβέντες με τους Γάλλους φίλους, θυμάμαι να καυχιέμαι ότι στην Αθήνα δεν υπήρχε μη ασφαλής περιοχή, ότι δεν είχαμε αστέγους, δεν είχαμε φτώχεια. Οκτώ χρόνια μετά, επέστρεψα στην πόλη μου, που έμοιαζε ξένη. Φτώχεια, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία, βία και αγριότητα. Αγριότητα μεταξύ ανθρώπων που θαρρείς πως μέσα σε λίγα χρόνια ξέχασαν τι θα πει συμβίωση, σεβασμός στον άλλο, σεβασμός στο κράτος δικαίου. Τι μεσολάβησε άραγε;

«Κάνε μια βόλτα το πρωί με μια τσάντα στο χέρι από την Ομόνοια μέχρι τη Βικτώρια και μετά πες μου αν είμαι ρατσιστής», ο αντίλογος των «αγανακτισμένων πολιτών». «Είμαι αριστερός και απεχθάνομαι τη βία, αλλά είναι η πρώτη φορά που σκέφτομαι να οπλιστώ για την άμυνά μου», λέει άλλος. «Δε μπορείς πια να περπατήσεις από τα Εξάρχεια μέχρι την Αχαρνών.

Πρέπει να πάρεις ταξί γιατί το Μουσείο είναι απροσπέλαστο από το καθημερινό παζάρι της πρέζας. Έχω αλλάξει όλες μου τις συνήθειες προκειμένου να μη μετακομίσω». Πριν 10 χρόνια τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων εξυπηρετούσαν 100 άτομα σε καθημερινή βάση, ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο. Σήμερα εξυπηρετούν 3.500, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 45. Βρισκόμαστε καταμεσής μιας κρίσης ανθρωπιστικής, για την οποία οι πολιτικά υπεύθυνοι σιωπούν εκκωφαντικά, ενώ εξτρεμιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται το πολιτικό κενό προκειμένου να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού.

Η απουσία του κράτους είναι εμπεδωμένη από τους κατοίκους της περιοχής, που απελπισμένοι από τα πνιγηρά προβλήματα, τρομοκρατημένοι από το οργανωμένο έγκλημα, προσπαθούν να αρθρώσουν μια φωνή. Φωνή διαμαρτυρίας αυτοί που βρίσκουν «καταφύγιο» στη Χρυσή Αυγή: στο εκλογικό διαμέρισμα της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα τον περασμένο Νοέμβριο η εξτρεμιστική οργάνωση πήρε σχεδόν 15%, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό, αλλά όχι τόσο ώστε να βγάλει την κρατική μηχανή από τη χειμερία νάρκη. Φωνή απελπισίας αυτών που ξεπουλούν την περιουσία τους, κλείνουν τα μαγαζιά τους και εγκαταλείπουν το κέντρο.

Μέσα στο σκοτεινό αυτό σκηνικό, κάποιες φωνές πιο τολμηρές ακούγονται, από ανθρώπους που δεν κλίνουν εύκολα στον αυταρχισμό, αποστρέφονται την αγριότητα των εξτρεμιστών κάθε χρώματος, αντιπαλεύουν τον προσηλυτισμό τους, ζητούν ασφάλεια, χώρους πρασίνου, ειρήνη στη γειτονιά. Μια σειρά από συλλογικότητες «από τα κάτω» οργανώνονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, από προοδευτικούς πολίτες που θεωρούν ότι αν δεν παλέψουν με το θηρίο, το θηρίο θα τους φάει.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η σταδιακή εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας είναι ευθύνη της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνομωσίας που εύκολα υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο υποβάθμισης του κέντρου, προκειμένου οι περιουσίες του κόσμου να πωληθούν για ένα κομμάτι ψωμί σε real estate γραφεία του μεγάλου κεφαλαίου. Ομως, το οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια εν γνώσει της αστυνομίας στην περιοχή. Ο εξτρεμισμός και η αγριότητα που παράγεται επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό από κοινωνικές ομάδες είναι απόροοια της ανικανότητας του κράτους να εφαρμόσει μια ορθή μεταναστευτική πολιτική, αλλά και της αδιαφορίας του να σκύψει στο πρόβλημα της εγκληματικότητας και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις. Πώς ανέχεται ένα δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος να γίνεται παραγωγός κοινωνικού μίσους; Τα μέτρα που ανήγγειλε χθες η κυβέρνηση και ο δήμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά γιατί έπρεπε να εγγράψουμε δύο ακόμη θανάτους για να παρθούν; Και πόση άλλη παρακμή θα ζήσουμε για να περάσουν από την αναγγελία στην εφαρμογή;

Αν πολιτισμός είναι ο τρόπος που έχουμε να ζούμε και να πεθαίνουμε μαζί, ο πρωτογονισμός της προηγούμενης εβδομάδας πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν έχουν απομείνει ψήγματα πολιτισμού στην ελληνική κοινωνία του 2011. Αν ναι, είναι καιρός να βγουν μπροστά και να ορθώσουν τη φωνή της ψυχραιμίας και του ορθού λόγου.

*Η Holy Golightly είναι blogger και μέλος της G700.

70 comments:

  1. θέλω πρώτα να σε συγχαρώ για το κείμενο. Καλογραμμένο, τεκμηριωμένο, δηλώνει έναν σημαντικό προβληματισμό.
    Ύστερα πρέπει να τονίσω κάτι που εντόπισα. Δεν φταίει η Αστυνομία. Σίγουρα στις τάξεις της, έχει και αντιεπαγγελματικά όργανα, όμως το θέμα θα συμφωνήσεις μαζί μου, πως είναι καθαρά πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί :[

    ReplyDelete
  2. +1 για το κείμενο

    Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι προτεραιότητες του κράτους, σε όλα τα επίπεδα. Από το πως χειρίζεται (ή αγνοεί) το υπαρκτό πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες, μέχρι του τι κάνει (αν κάνει) για τις βασικές κοινωνικές απαιτήσεις σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία. Εφόσον όλη η "κοινωνική πολιτική" δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη στους νόμιμους ενταγμένους Έλληνες πολίτες, τι άλλο περιμένουμε να κάνει η πολιτεία παρά να αγνοεί εντελώς τους περιθωριακούς ή και να κάνει τα στραβά μάτια στις διάφορες "παραεμπορικές" δραστηριότητες (λαθραίο εμπόριο, ναρκωτικά, πορνεία, παράνομη εργασία).

    Όσο για το ζήτημα των "λαθρομεταναστών" γενικά ως προς την εγκληματικότητα, δυστυχώς είναι ένα στατιστικό αναμενόμενο. Η εγκληματικότητα και η βία είναι πάντοτε αυξημένη στις ομάδες που πάσχουν από ανεργία, παράνομη διαμονή, φτώχεια και ανέχεια - χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία, ούτε και φυσικά όταν πρόκειται για στυγνή δολοφονία. Ο κλέφτης είναι πάντα κλέφτης, αλλά είναι δύο φορές πιο επικίνδυνος όταν βρίσκεται σε απελπισία. Το αν αυτό συνδέεται με το αν κάποιος είναι "γνήσιος Έλληνας" ή όχι, πραγματικά είναι αδιάφορο.

    Υποθέτω ότι αν κάποιος το έψαχνε περισσότερο, ίσως διαπίστωνε ότι το ποσοστό καθημερινής βίας στους "φιλάθλους" των γηπέδων είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι στους "λαθρομετανάστες" (γενικά). Απλώς θέλουμε κάποιο εύκολο, ορατό διαχωριστικό. Έχουμε εθιστεί στο να βλέπουμε απλώς το χρώμα του κασκόλ ή του δέρματος, όταν δείχνουμε αυτόν που θεωρούμε κατά συνθήκη ένοχο. Βολεύει ως σκέψη και ως ψυχολογία, για να αποδείξουμε υποσυνείδητα ότι "εμείς" δεν είμαστε σαν και δαύτους και είμαστε αθώοι (ίσως και "ανώτεροι" για μερικά μυαλά).

    ReplyDelete
  3. AH
    Das kultur.....
    the greek cultur

    the real problem are 5 bilions of excluded people and 2 bilions of fat ones

    greeks und geeks included

    ReplyDelete
  4. @Holly Golightly

    Καταπληκτικό άρθρο.Μπράβο σου.

    ReplyDelete
  5. Για να δεί όμως η Αθήνα άσπρη μέρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες κεκτημένες συνήθειες, όπως τις χιλιάδες διαδηλώσεις και "ειρηνικές" διαμαρτυρίες που δημιουργούν τις προυποθέσεις να μετατρέπεται η πόλη σε θερμοκήπιο παραβατικότητας,ανομίας,εγκληματικότητας.
    Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού και μόλις το θίγουμε ξεσηκώνονται οι πέτρες απο τους λογής επαγγελματίες "θιγόμενους".

    ReplyDelete
  6. Η πόλη αυτοκαταργείται απο τις πληγές που δημιουργούν στο σώμα της οι καθημερινές πορείες κάθε πικραμένου.Σταδιακά χάνει τη καρδιά της,το κέντρο της και νοσεί βαρύτατα.Αυτά τα φαι νόμενα προυπήρχαν της έλευσης των μεταναστών.Και τη θεραπεία πρέπει να την αρχίσουμε απο εκεί απο την αντιμετώπισή τους.

    ReplyDelete
  7. @parmenides:

    Κανένας δεν έχει μαχαιρωθεί σε διαδήλωση. Κανένας καταστηματάρχης δεν έχει πει ότι κλείνει το μαγαζί του γιατί οι διαδηλώσεις τον κατέστρεψαν, όπως λέει το ΕΒΕΑ. Ειδικά τώρα που πλέον οι εργατοπατέρες είναι σε μόνιμη αργία και οι λίγες διαδηλώσεις γίνονται (επίτηδες) σε ώρες κλειστών καταστημάτων.

    Επίσης, στα σημεία όπου όντως γίνονται διαδηλώσεις, η αυξημένη αστυνόμευση ΜΕΙΩΝΕΙ την παραβατικότητα. Όποιος είναι στην Αθήνα μπορεί να το κρίνει αυτό, συγκρίνοντας το Σύνταγμα όπου έχει τη Βουλή, υπουργεία, οργανισμούς, κτλ, με την Ομόνοια όπου δεν υπάρχει τίποτα (άρα ούτε και λόγος να πάει εκεί κάποια πορεία).

    Ας μιλάμε εδώ με λογικά επιχειρήματα και όχι με δελτία τύπου του κάθε Μίχαλου. Άλλωστε, δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ (ειρηνικών) διαδηλώσεων ή προστασία του κέντρου. Τα απαιτούμε και τα δύο, από μια ευνομούμενη πολιτεία.

    ReplyDelete
  8. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Τρίτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ReplyDelete
  9. Σούουτ.Μή μιλάτε.Τώρα λαφαζανίζεται ο jaga.Oι στιγμές είναι ιερές.

    ReplyDelete
  10. "Ο δήμαρχος Αθηναίων προβάλλει ως "ατολμία" των κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, το γεγονός ότι μολονότι στο άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπει τη ψήφιση από τη Βουλή νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, αυτό δεν έχει γίνει. Αποτέλεσμα είναι, όπως λέει, ένα καίριας σημασίας συνταγματικό δικαίωμα να διέπεται «κατά τρόπο απαράδεκτο από ένα συνταγματικώς διάτρητο νομοθετικό διάταγμα που εξέδωσε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου».

    ReplyDelete
  11. "Προσωπικότητες του νομικού κόσμου, όπως, μεταξύ άλλων ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μιχ. Βροντάκης και ο συνταγματολόγος κ. Ν. Αλιβιζάτος, θα συναντηθούν με τον κ. Καμίνη για να συζητήσουν σχετικά με τη διαμόρφωση πρότασης νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις".

    ReplyDelete
  12. Η θεσμοθέτηση κανόνων για τις διαδηλώσεις έχει διττό στόχο, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη: να διασφαλίσει και τα δικαιώματα των διαδηλωτών αλλά και τα δικαιώματα όσων κυκλοφορούν ή εργάζονται στο κέντρο της πόλης.

    ReplyDelete
  13. Δήμαρχος,συνταγματολόγοι και τρίχες.Ολοι αυτοί είναι λακέδες του Μίχαλου.Δίκιο έχει ο jaga.

    ReplyDelete
  14. Το κέντρο της Αθήνας θα υποστεί ότι έγινε και σε πολλές άλλες πόλεις ανα τον κόσμο! Πρώτα η απαξίωση, μετά η πώληση ακινήτων σε χαμηλές τιμές και η αγορά τους από Real Estate και ανάπλαση/ αναβάθμιση για γραφεία, εμπορικά κέντρα κτλ...

    Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες και ψιλά γράμματα!

    ReplyDelete
  15. Το Holywood εχει πολλές διασκεδαστικές ταινίες κυρίως από την εποχή των 80s που παρουσιάζει των αγώνα απλών κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών ενάντια στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την ελεγχόμενη από αυτούς μαφία της περιοχής!

    όπως με τις αποκρατικοποιήσεις έτσι και το θέμα του ιστορικού κέντρου ειμαστε σε διαφορά φάσης 30ετών με την υπόλοιπη Δύση!

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

    LOL

    ReplyDelete
  16. Ο κ. Καμίνης, πριν ασχοληθεί με τη νομιμότητα των "συναθροίσεων", καλά θα κάνει να ασχοληθεί πρωτίστως με τη νομιμότητα της χρήσης γης στο κέντρο.

    Η δημοτική αρχή έχει κάθε δικαίωμα να ελέγχει αν μια επαγγελματική στέγη όντως χρησιμοποιείται έτσι ή αν έχει γίνει από τον ιδιοκτήτη αποθήκη μεταναστών χωρίς χαρτιά, ενίοτε και ως γιάφκες λαθραίου εμπορίου. Δεν έχω δει κανέναν της δημοτικής αστυνομίας να μπουκάρει σε ενοικιαζόμενα κτίρια στο κέντρο ή έστω να ζητά τι συνδρομή της αστυνομίας για αυτό.

    Κανονικά, θα έπρεπε τέτοιες δράσεις να είναι σε πρώτη προτεραιότητα και επιχείρημα για τη συνδρομή της πολιτείας, η οποία ψάχνει απελπισμένα για αδήλωτα εισοδήματα ("μαύρα" ενοίκια κατά κεφαλήν). Δεν βλέπω οι "παράνομοι" να κοιμούνται στο δρόμο, κάποιοι Ελληναράδες βγάζουν χοντρά λεφτά από αυτή την κατάσταση.

    ReplyDelete
  17. @vaggelas:

    "...Πρώτα η απαξίωση, μετά η πώληση ακινήτων σε χαμηλές τιμές και η αγορά τους από Real Estate και ανάπλαση/ αναβάθμιση για γραφεία, εμπορικά κέντρα κτλ..."

    Ακριβώς αυτό. Πριν γίνει η "ανάπλαση", ιδιοκτήτες βγάζουν μαύρο χρήμα με τη σέσουλα, μετά απλά το κάνουν νόμιμα.

    Το ξέρουμε γιατί το έχουμε δει ήδη να συμβαίνει, στου Ψυρρή και στο Γκάζι.

    ReplyDelete
  18. "Ο γνωστός τραγουδοποιός,Διονυσης Σαββόπουλος, πρότεινε να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τον “καθαρισμό” των κτιρίων της Αθήνας από τοξικομανείς και μετανάστες και τη μεταφορά τους σε αραιοκατοικημένα νησιά, με χαμηλό πληθυσμό και μάλιστα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου Α. Τσέκερη ότι τα ξερονήσια δεν είναι η λύση, ο ίδιος απάντησε παραφράζοντας στίχους του, ότι “ήρθε η ώρα να αποφασίσεις αν θα πεθάνεις ή θα ζήσεις”. Τέλος, τόνισε ότι η Αθήνα υποφέρει από την τρομοκρατία και τη βία".

    Και αυτός είναι φερέφωνο του Μίχαλου.

    ReplyDelete
  19. Κοινωνία
    Παπουτσής:
    " Να συλλάβουμε τους λαθρομετανάστες, αλλά πού να τους πάμε";

    Σιγά μη λερώσεις το προφίλ σου.Μουλάρα έ μουλάρα.
    Στην "Υπατία" να τους πάς.Ολοι όσοι έρχονται λαθραία στην Ελλάδα θα πάνε κατευθείαν στην "Υπατία".θα κάνουν "απεργία πείνας" χλαπακιάζοντας στα κρυφά και μετά θα πάνε στα "ξερονήσια" για τουρισμό.
    Μουλάρα έ μουλάρα.

    ReplyDelete
  20. Το "εγχειρίδιο του καλού σοσιαλιστή", της Ξενογιανακοπούλου, όλα αυτά τα γράφει με το νι και με το σίγμα στη σελίδα 27. Μουλάρα έ μουλάρα.

    ReplyDelete
  21. τον αδικείς.

    Δηλωσε ότι δεν είναι θέμα αστυνόμευσης, "10 υπουργεία εμπλέκονται - το ερώτημα είναι βέβαια γιατί αυτά τα 10 υπουργεία δεν αρχίζουν να συνεργάζονται

    ReplyDelete
  22. Αυτός είναι κοινωνιολόγος που ασχολείται με τη βία ως κοινωνικό φαινόμενο.Το παρατηρεί απο απόσταση για να το κατανοεί και να το περιγράφει καλύτερα.Δεν είναι μπάτσος που δέρνει.Α όλα κι όλα. Στη καλύτερη περίπτωση δουλειά του είναι να προτείνει ποιοί είναι αρμόδιοι.Διότι όταν προτείνει ως συναρμόδιο όλο το υπουργικό συμβούλιο ουσιαστικά αποποιείται των ευθυνών του διαχέοντας τες σε 10 υπουργεία.Είναι μεγάλος μουλάρας.

    ReplyDelete
  23. Σύμφωνα με την αρθρογράφο το 2001 η Αθήνα δεν είχε "φτώχεια, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία, βία και αγριότητα". Λυπάμαι αλλά θυμάμαι πολύ καλά οτι το 1998-1999 στην Ομόνοια γινόταν εμπόριο ναρκωτικών με την κλούβα των αστυνομικών 10 μετρα παραπέρα. Επίσης οτι το βράδυ ο ηλεκτρικός στην Ομόνοια (δεν είχαμε μετρό ακόμα) ήταν καταυλισμός από πρεζόνια, και οτι η πλατεία Κουμουνδούρου λίγο πιο κάτω είχε γίνει καταυλισμός Αφγανών και βρωμαγε κάτουρο. Μπορεί να ήταν λίγο καλύτερα, αλλά έδειχνε που πάει το πράγμα.

    ReplyDelete
  24. @Jim Slip:

    Όσοι δεν ζούνε στην Αθήνα ή δεν κυκλοφορούν κάθε μέρα στο κέντρο, έχουν πράγματι την εντύπωση ότι ξαφνικά, κάπου μετά τους Ολυμπιακούς, έγινε απόβαση λαθρομεταναστών και από πλατεία Ομονοίας έγινε πλατεία πρέζας και μαχαιρώματος.

    Και επίσης πιστεύουν ότι αν κάποιος δια μαγείας εξαφανίσει τους μη-Έλληνες από το κέντρο όλα θα γίνουν και πάλι Disneyland. Δυστυχώς την ίδια λογική έχουν και όλοι οι δήμαρχοι τα τελευταία 20 χρόνια, μαζί και ο Καμίνης.

    Αν κάποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι απλώς θέμα DNA, "ράτσας", καταγωγής, χρώματος ή γλώσσας, κινδυνεύει να μαχαιρωθεί από Έλληνες μαστρωπούς, πρεζάκια, κλεφτρόνια και κάθε λογής. Και δεν κάνω καθόλου πλάκα, δυστυχώς.

    ReplyDelete
  25. Μάλλον !!!
    Μάλλον υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες. Ποιοι όμως είναι οι μετανάστες; Είναι μόνο οι έγχρωμοι ή αλλόθρησκοι λαθρομετανάστες; Ή μήπως είναι αυτοί που το 1967 αρχικώς και το 1989 μετέπειτα δημιούργησαν οι πολιτικές ηγεσίες της δεξιάς ; γιατί εύκολα ξεχνάμε την εσωτερική υπερφόρτωση των αστικών κέντρων με την άναρχη και άχαρη αφενός πολιτική δόμησης και επέκτασης σε βουνό και θάλασσα του συγχωρεμένου Καραμανλή και αφετέρου την πολιτική ηλιθιότητα του Σαμαρά με τους απολίτιστους Αλβανούς, που για άλλη μια φορά το πολιτικό του ταμπεραμέντο αποδείχθηκε να κινείται στα όρια της προσωπικής του ισορροπίας.
    Σήμερα όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μέτωπο των ως άνω διαφορετικών παραμέτρων. Εσωτερική μετανάστευση- οικονομική μετανάστευση αλλοδαπών- παράνομη μετανάστευση.
    Μάλλον η λύση πρέπει να είναι ταυτόχρονη. Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε από τα κίνητρα «επαναπατρισμού» των ελλήνων στους τόπους καταγωγής τους. Είναι ευκαιρία να ζωντανέψουμε ξανά την επαρχία της χώρας. Έχοντας ξεπεράσει την απομόνωση κάθε περιοχής της ενδοχώρας με το πιο σύγχρονο οδικό δίκτυο στην Ευρώπη για την βόρεια Ελλάδα (εγνατία οδός) και με την ολοκλήρωση των κάθετων και παράλληλων προς την ΠΑΘΕ δικτύων , όλη η χώρα είναι μια παρέα. Το κόστος μεταφοράς μειώθηκε το μόνο που μένει είναι να αναπτύξουμε πρωτογενείς δράσεις. Η πολιτική της στοχευόμενης στήριξης του υπουργείου ανάπτυξης και το πρωτόγνωρο θάρρος του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, δημιουργούν το πλαίσιο που καλούνται τώρα οι τοπικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν. Άρα το σύνθημα είναι: πίσω στα χωριά!
    Μάλλον πρέπει μετά την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων μέρους των οικονομικών μεταναστών που προέρχονται από την Αλβανία, τώρα οι εναπομείναντες να αντιμετωπιστούν με μόνο κριτήριο τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας.
    Μάλλον τώρα μπορούμε να αποφασίσουμε για την επιλεκτική εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου. Η λύση για την παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να είναι σπασμωδική και συγκυριακή. Μάλλον πρέπει να λειτουργήσουμε ως οργανωμένη κοινωνία και πολιτεία. Πιστεύω ακράδαντα στα μέτρα πρόληψης και διάχυσης ανά την υφήλιο του μηνύματος για την σκληρή και επιθετική πολιτική της χώρας απέναντι στους μετανάστες. Θα ήταν προτιμότερο να δαπανήσουμε ποσά μέσα στην πηγή του προβλήματος (χώρες αφετηρίας) παρά στην αδιαχείριστη εσωτερική κρίση.
    Μάλλον τώρα ήρθε η ώρα για μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, αλλιώς μάλλον στο τέλος θα φύγουμε όλοι παραδίδοντας την Αθήνα και την χώρα σε «εκείνους» !!!

    ReplyDelete
  26. Ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια. Το άρθρο σε καμία περίπτωση δεν αναφέρει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα πριν το 2001, αλλά το πρόβλημα δε συγκρίνεται. Οι συνιστώσες του προβλήματος είναι πολύ περισσότερες, ως επίσης η ένταση καθεμιας απο αυτες. Επίσης δεν ξέρω Jim Slip & Jaga από πού συνάγετε οτι παιρνω θεση κατα των μεταναστων. Αντιθετα αποτυπωνω αποψεις που ακουγονται για τα προβληματα του κεντρου απο κατοικους του. Η υπερσυγκεντρωση μεταναστων κανει τη διαχειριση των προβληματων σαφως δυσκολοτερη κυριως γιατι οι μεταναστες χωρις χαρτια ειναι πιο ευαλωτοι στην παραβατικοτητα προκειμενου να επιβιωσουν ιδιως τωρα που δουλειες δεν υπαρχουν. Μηπως εσεις με το να μην παραδεχεστε καν το προβλημα χανετε μερος της αληθειας;To που αποδιδονται οι ευθυνες ειναι σαφες.

    Holly Golightly

    ReplyDelete
  27. @Holly Golightly:

    "...Επίσης δεν ξέρω Jim Slip & Jaga από πού συνάγετε οτι παιρνω θεση κατα των μεταναστων..."

    Εγώ πάλι δεν κατάλαβα από που συμπεραίνεις από τα δικά μου σχόλια ότι αυτό κατάλαβα. Όπως επίσης από που βγάζεις αυτό το συμπέρασμα:

    "...Μηπως εσεις με το να μην παραδεχεστε καν το προβλημα χανετε μερος της αληθειας;..."

    Ήμουνα σαφέστατος, είπα ότι γενικά συμφωνώ με το άρθρο και ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, σε χρόνο και σε παράγοντες που το δημιουργούν, από την υπεραπλουστευμένη και ενδόμυχα ρατσιστικής οπτικής που παρουσιάζεται εντέχνως από τα ΜΜΕ.

    Δεν νομίζω ότι προβάλλεις στο άρθρο αυτή την οπτική, όπως επίσης δεν πιστεύω ότι έχεις λόγο να την εξηγείς.

    ReplyDelete
  28. Ο DSK παραιτήθηκε.Πολύ μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα.Εξελίσσονταν σε πλανητάρχη-ιεραπόστολο της καταπολέμισης της ανεργίας ως της ύψιστης προτεραιότητας κάθε πλανητικής πολιτικής που θα αντιμετώπιζε τα θύματα της παγκοσμιοποίησης.Μόνο ο Μπλέρ είχε μια ανάλογη θεώρηση στη πολιτική του σκέψη.
    Aλλά ενώ ο Μπλέρ τη σκαπουλάρισε, ο DSK είχε τη τύχη του Τζών Κένεντυ και του Λούθερ Κίνγκ.Τους περιποιήθηκε το "ίδιο σύστημα της βαθειάς Αμερικής".Είναι αυτό το σύστημα που δεν αντέχει καμμιά προοδευτική περπατησιά.
    Τότε τους σκοτώνανε αλλά τους κάνανε ήρωες και μάρτυρες.Τώρα κάνουν κάτι ποιό αποτελεσμτικό.Τους ξευτελίζουν και τους διαπομπεύουν με χειρότερο τρόπο απο αυτό που επιφυλάσσουν οι Μουλάδες του Ιράν στους μοιχούς.Ο επόμενος θα είναι ο Ομπάμα αν δεν "συμμορφωθεί".

    ReplyDelete
  29. Το μότο του DSK για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η πλανητική πολιτική τον 21ον αιώνα ήταν: "Προτεραιότητα στην απασχόλιση και όχι στο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο".Αρχιζε να διαλαλεί και να πιέζει για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η πολιτική.Αυθάδεια που την είχε ο άνθρωπος.Αλλο πράμα να είσαι ο Τσάβες και άλλο να είσαι ο σερίφης του ΔΝΤ,του χρηματοικονομικού Βατικανού δηλαδή.

    ReplyDelete
  30. Και ήλθε η σαπουνοπερική δολοφονία του.Μια καμαριέρα, 30 πόντους ψηλότερη,20 κιλά βαρύτερη,35 χρόνια νεώτερη την έσυρε απο τα μαλλιά ο 67άρης βιαστής και την υποχρέωσε, αφού τη νίκησε στο τζούντο,με πάλη, να ανοίξει το στόμα της και να προβεί σε ακατανόμαστες πράξεις.
    Αν κάποιος απο σας καταφέρει έστω ένα μωρό να ανοίξει με τη βία το στόμα του εγώ θα τον κάνω διευθυντή του ΔΝΤ.

    ReplyDelete
  31. @Parmenidis

    Η καμαριέρα δεν πρόλαβε να "Στρος Καν.."

    Κι ο πόλεμος συνεχίζεται

    ReplyDelete
  32. "...Σημειώνεται επίσης η παρατήρηση ενός άλλου ισχυρού μέλους της ΕΚΤ, του Γιούργκεν Σταρκ ότι συμφέροντα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη είναι εχθρικά απέναντι στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - μία προφανής αναφορά στους κερδοσκόπους που έχουν επενδύσει στην ελληνική αδυναμία πληρωμής, σχολιάζει η [Financial Times]....

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/05/2011_391374

    Gia na min ksexniomaste

    ReplyDelete
  33. O DSK plironei to timima tis adynamias tis Elladas na anagnorisei tous symmaxous tis kai na proxorisei taxytera kai apofasistikotera stis metarrythmiseis pou epiballontai gia tin epibiosi tis.

    ReplyDelete
  34. Αν η σωτηρία της Ελλάδας κρέμεται από τα βίτσια ενός ξεμωραμένου φαντασμένου μεσήλικα με ανασφάλειες, τότε δεν χρειαζόμαστε λεφτά αλλά ψυχίατρο.

    Πρόκειται για βαριάς μορφής αυτο-ενοχοποίησης και συνδρόμου της Στοκχόλμης, επέκταση των γενικών εθνικών χαρακτηριστικών μας σε επίπεδο "σκεπτόμενων" ψηφοφόρων, που ενισχύεται επιμελώς από τα εγχώρια ΜΜΕ.

    Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, πριν καταλήξουμε να κάνουμε με το παραμικρό τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης σε κάθε αποτυχημένο, ψεύτη, άεργο "σοσιαλιστή" (βλέπε ΔΝΤ, Ισπανία, Αγγλία, Λιβύη, Αίγυπτο, κτλ κτλ).

    ReplyDelete
  35. Την χειρότερη στιγμή η "πτώση" του Στρος Καν

    http://tinyurl.com/67a5c5p

    Reporter.gr

    Δεν έχω καμια διάθεση να πάρω θέση υπερ ή κατά του Στρος Καν. Αν είναι πραγματικά ένοχος να καταδικαστεί διαφορετικά κάποιοι θα πρέπει να μας δώσουν πολλές εξηγήσεις.

    ReplyDelete
  36. @Holly Golightl

    Πολύ καλό το άρθρο σου. Περιγράφει πολύ καλά μια πραγματικότητα που κάποιοι αγνοούν και κάποιοι άλλοι κλείνουν τα μάτια τους μπροστά της.

    Οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν μια ευκαιρία να λυθούν πολλά απο τα προβλήματα της πρωτεύουσας, εκ του αποτελέσματος όμως αποδεικνύεται οτι το βάρος έπεσε στη βιτρίνα και όχι στην ουσία. Αυτη η έλλειψη σχεδίου μας σκοτώνει τελικά, οικονομικά και σωματικά.

    Κάποτε θα πρέπει να μιλήσουμε ήρεμα και πολιτισμένα για τον βοτανικό και το ελληνικό. Δυο έργα που θα δώσουν πνοή στην πόλη.

    ReplyDelete
  37. Λοιπόν δεν ξέρω τι έκανε και πως την έβρισκε ο DSK, αυτό που ξεχωρίζει από την υπόθεση είναι ότι έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός οι Αμερικανοί συναίνεσαν στην αποπομπή του μιας και δεν είχε τίποτα άλλο να τους προσφέρει, ανταποδίδοντας στον Σαρκοζί την στήριξη τους μιας και κατάφερε να χρεωθεί τον πόλεμο στην Λιβύη που κάνουν οι ΗΠΑ, αφετέρου οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί βλέποντας την κυριαρχία ενός έξυπνου και επιθετικού πολιτικού να έρχεται στην γηραιά, φρόντισαν να τον τελειώσουν πριν προλάβει να αλλάξει την πολιτική ισορροπία στην ΕΕ.
    Προφανώς και οι Έλληνες θα χάσουν έναν σύμμαχο και συμπαραστάτη στην μάχη για την σωτηρίας τους. Όμως ας κάνουμε λίγο υπομονή γιατί οι εξελίξεις έπονται!!!

    ReplyDelete
  38. "Μου κάνει εντύπωση αυτή η καινούργια λογοκρισία διά της διαστρεβλώσεως, γιατί είναι πολύ πιο εφιαλτική και περίπλοκη απ' αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν. Στοχοποιούνται πλέον άνθρωποι. Από πού προέρχεται άραγε αυτό; Προέρχεται πάλι από τον πανικό και τον φόβο αρκετών ανθρώπων δίπλα μας, που ταυτοχρόνως, όμως, δεν θέλουν να χάσουν τις ψευδαισθήσεις τους και μες στη βαθιά απογοήτευσή τους κατασκευάζουν εχθρούς.

    Κι ύστερα πάλι αυτοί οι ίδιοι αναρωτιούνται: "Μα γιατί σιωπούν οι διανοούμενοι;"».
    Διονύσης Σαββόπουλος

    ReplyDelete
  39. Ετσι είναι Διονύση.Τα "αποκαλυπτικά" κανάλια,τα "αποκαλυπτικά" μπλόγκς,οι "αποκαλύπτικές" εφημερίδες,οι "αποκαλύπτικοί" μπλόγκερς.....Και όλο το αποκαλυπτικό φασισταριό "δεν ορρωδεί πρό ουδενός".

    ReplyDelete
  40. Θόδωρος Αγγελόπουλος,σκηνοθέτης:
    "Βυθιζόμαστε αλλά δεν έχω να προτείνω τίποτα"."Είμαι αριστερός εν πλήρει συγχύσει".

    Η "αριστερά" σου βυθίζεται Θοδωρή.Το στοίχημα είναι αν τα καταφέρει να μην μας πάρει μαζί της έστω και αν μας έχει γραπωμένους από το λαιμό εδώ και χρόνια.
    Το ότι δέχτηκες να τη καταδικάσεις, δημόσια, μας παρηγορεί.

    ReplyDelete
  41. Ελπίζω να κάνετε και το επόμενο βήμα.Να βρείτε το κουράγιο να καταδικάσετε την "αριστερά" του θεοδωράκη και του Λαζόπουλου.Εχει μολυνθεί όλη η Ελλάδα απο αυτη τη χολερική αριστερά.

    ReplyDelete
  42. Να μην ξεχάσω και τους "αποκαλυπτικούς" βουλευτές τύπου Καμμένου.

    ReplyDelete
  43. Συμφωνώ με το Διονύση ότι υπάρχουν χωρικά κενά στηνΕλλάδα.Περισσότερο όμως από όλα υπάρχουν δημογραφικά κενά.Και αυτά χρειάζονται 5 εκατμ. ξένους για να συμπληρωθούν.Τα λέγαμε και παλιότερα εδώ μέσα.Και άλλα 100 εκατ. χρειάζεται η υπόλοιπη Ευρώπη.
    Το στοιχημα είναι ή να τους φέρουμε οργανωμένα και να τους εντάξουμε εμείς ή θα έλθουν ως κατακτητές και θα μας εντάξουν εκείνοι.

    ReplyDelete
  44. @Parmi

    Η ιδέα σου ακούγεται καλή. Θα βρούμε μερικά ξερονήσια, θα φυτευσουμε καμία κατοστάρα φοίνικες, θα μαζέψουμε όλη την αφρικανική φυλή από την πατησίων και...

    Βουαλά! Η Καραϊβική στο Αιγαίο.

    ReplyDelete
  45. Είμαστε εγκλωβισμένοι στα ίδια αδιέξοδα.

    Το κρατικό έλλειμμα χρηματοδοτεί το εξωτερικό έλλειμμα (ισοζύγιο συναλλαγών) απ' το οποίο εξαρτάται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας (και φυσικά κομμάτι της παραγωγικής δυνατότητας του εξωτερικού τομέα άλλων χωρών).

    Φυσικά μπορείς να μειώσεις το κρατικό έλλειμμα όσο θες, αλλά αυτό θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία (αύξηση ανεργίας, μείωση ΑΕΠ). Για να μην έχεις αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να χρηματοδοτήσεις εξαγωγικές δραστηριότητες, ή δραστηριότητες αντικατάστασης εισαγωγών. Με την Ελλάδα να βιώνει συνθήκες αρνητικής πιστωτικής επέκτασης, και με τις ξένες επενδύσεις να είναι μη παραγωγικές επενδύσεις, το μόνο που μένει είναι η ύφεση.

    Οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ δε θα λύσουν απολύτως τίποτα γιατι συνολικά στην οικονομία δεν αλλάζουν τίποτα.

    Σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσε να επιτευχθεί η αλλαγή που ευαγγελίζεται ο κύριος Δοξιάδης (μαζική μεταφορά δουλειών απο μη εμπορεύσιμους σε εμπορεύσιμους τομείς) αλλά θα είναι μια ιδιαίτερα μακροχρόνια διαδικασία (κατα τη διάρκεια της οποίας η κοινωνία θα πρέπει να ζήσει με τραγικά ποσοστά ανεργίας), και αυτό ΜΟΝΟ ΑΝ υπάρξει ζήτηση στο εξωτερικό γι' αυτα που πιθανώς έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Αλλά ξέρουμε οτι σε διεθνές επίπεδο αυτή τη στιγμή επικρατεί η αντίληψη του σφιξίματος της ζώνης.

    Σε πρακτικό επίπεδο αυτή η αλλαγή δεν έχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί με τις παρούσες πολιτικές.

    ReplyDelete
  46. "Δ. Ρέππας: Η τρόικα θέλει τις απολύσεις για λόγους συμβολικούς" (enet.gr, 20/5/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=277113

    "...Αυτή την απάντηση να τη δώσετε σε εκείνους οι οποίοι όσο και αν προσπαθήσουν δεν θα σας αποδείξουν ότι θα έχουμε δημοσιονομικό αποτέλεσμα αν αντί για 1.500 μετατάξεις κάνουμε απολύσεις...

    ...Πολλά πρέπει να κάνουμε πριν φτάσουμε να απολύουμε ανθρώπους που εργάζονται για 10 ή 20 χρόνια..."


    @parmenides:

    Ο πιο φανατικός του κλαμπ "Jeffries" άρχισε να βλέπει Λαζόπουλο, πίνει καφέ με τον Λαφαζάνη και ακούει (πάλι, μετά από χρόνια) Θεοδωράκη.

    Πάει τον χάσατε κι αυτόν. Η Λαίλαπα της "χολερικής αριστεράς" τον χτύπησε κι αυτόν. Μάλλον αντί για μετανάστες πρέπει στο ξερονήσι να στείλετε τους "λεπρούς" της κυβέρνησης γιατί θα σας κολλήσει όλους (ήδη έχουν συμπτώματα πάρα πολλοί).

    ReplyDelete
  47. Πάντως ο Ρέππας έχει δίκιο όταν λέει "συμβολικά". 150.000 απολύσεις για την Τρόικα δεν είναι τίποτα, κανονικά θα ήθελαν να απολυθούν όλοι, μέχρι τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο.

    Αλλά επειδή θέλουν να δείχνουν καλά στο φακό και να ταξιδεύουν economy class, φοβούνται μην τους πετάξουν από το αεροπλάνο πάνω από κανένα βουνό στις Άλπεις.

    ReplyDelete
  48. Δεν θα απολυθούν.Θα μπούν σε "long-term sabbatical programs".

    ReplyDelete
  49. Ετσι με την άνεσή τους,και αφού εξασφαλίσουν το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", θα παρακολοθούν το σκάνδαλο "CDS-gate",δηλ. τη δολοφονία του DSK,του ευεργέτη τους.

    ReplyDelete
  50. Αλλοι προτιμούν τον όρο "Sof-gate" απο το Sofitel.Να δούμε ποιός θα είναι ο νονός που θα επικρατήσει τελικά.

    ReplyDelete
  51. Ακούγεται ότι η Goldman Sachs θα σπονσάρει το καλύτερο όνομα.

    ReplyDelete
  52. Για να μην ξεχνιόμαστε, τα μνημονιακά ΜΜΕ σε πλήρη τρομο-επίθεση:

    "Μέχρι τον Ιούλιο επαρκούν τα χρήματα στο δημόσιο" (skai.gr, 21/5/2011):

    >> http://www.skai.gr/news/finance/article/170098/mehri-ton-iouliou-eparkoun-ta-hrimata-sto-dimosio-

    Όχι μόνο βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και απαιτεί (σχεδόν στην κυριολεξία) ανθρωποθυσίες εδώ και τώρα, αλλά "προειδοποιεί" και τους δικούς μας κυβερνώντες ότι υπάρχει καβάτζα κονδύλιο για πρόωρες εκλογές, άμεσα.


    Υποθέτω ο 'http://twitter.com/babis2009' (ΣΚΑΪ) έχει ψάξει τα αναλυτικά στοιχεία, έχει δει τι έχουμε ως έσοδα, τι ως έξοδα και τι περισσεύει. Περιμένουμε με αγωνία να τα δούμε δημοσιευμένα, γιατί προς το παρόν κανείς δεν λέει τι ακριβώς πληρώνουμε και με τι προτεραιότητα, ώστε τελικά τα δημόσια ταμεία "είναι άδεια".

    ReplyDelete
  53. jaga
    εχεις λάθος.

    Το ταμειακό πρόγραμμα πράγματι καλύπτει μέχρι την 16η Ιουλίου.
    Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε μπορούν να καλυφθούν οι γνωστές και προυπολογισμένες δαπάνες (μισθοί, τόκοι κτλ)

    Δεν σημαίνει ότι μπορούν να καλυφθούν έκτακτα έξοδα όπως πχ εκλογές ή μιά φυσική καταστροφή.

    Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν

    ReplyDelete
  54. @ser:

    Εγώ σχολιάζω αυτά που διαβάζω στο συγκεκριμένο άρθρο. Αν ξέρεις κάτι περισσότερο, δώστα εδώ σε links να τα δούμε. Μπορεί και να γράφουν λάθος πράγματα. Δεν μπορούμε όμως να ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ότι τα διαθέσιμα χρήματα πάνε σε μισθούς και συντάξεις.

    Κανείς μα ΚΑΝΕΙΣ δεν παρουσιάζει τα πραγματικά αναλυτικά λογιστικά στοιχεία, έστω και μέχρι τις 16 Ιουλίου. Δηλαδή αν έχουμε 10 και χρειαζόμαστε 20, που έχουν σκοπό να δώσουν αυτά τα 10 και ποια είναι τα άλλα 10 που μένουν υποτίθεται απλήρωτα. Αυτό και μόνο.

    ReplyDelete
  55. Ν.Δ. 1254 της 29/31 Οκτωβρίου 1949 (Α 288). Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως ενίων διατάξεων των περί φορτοεκφορτώσεων Νόμων.

    1) Ως φορτοεκφορτωτική εργασία ξηράς νοείται η εκ του σημείου εναποθέσεως ή αποθηκεύσεως παντός προς μεταφοράν ή μετακίνησιν εμπορεύματος ή είδους φόρτωσις επι οιουδήποτε μεταφορικού μέσου, η εκ τούτου εκφόρτωσις εις αποθήκας, εργοστάσια, καταστήματα και λοιπά σημεία και σταθμούς αποθέσεως ή αποθηκεύσεως των ειδών τούτων και τανάπαλιν. Προσέτι η παρ` αυτών τούτων των εργατών μεταφορά των εν λόγω ειδών, ως και η στοιβασία, ζύγισις, ταξινόμησις και διαλογή αυτών,οσάκις απαιτείται να ενεργηθή αύτη.
    2)
    3. Ως χώροι κοινής χρήσεως δια την εφαρμογήν των διατάξεων του
    παρόντος νόμου θεωρούνται :
    α) Οι υπό των άρθρων 966 και 967 του Α.Κ. χαρακτηριζόμενοι ως κοινόχρηστοι χώροι ή προοριζόμενοι εις την εξυπηρέτησιν δημοσίων,δημοτικών ή κοινοτικών σκοπών. Προς τοιούτους χώρους εξομοιούνται και οι χώροι ή τα καταστήματα των αγορών χονδρικής πωλήσεως λαχανικών,οπωρών ή σφαγίων, έστω και αν την χρήσιν τούτων έχουν ιδιώται και

    β) Οι χώροι, των οποίων η κατά προορισμόν χρήσις συνίσταται εις την συγκέντρωσιν, εναπόθεσιν, αποθήκευσιν ή αποταμίευσιν πάσης φύσεως αγαθών, των οποίων την χρήσιν έχουν το Δημόσιον, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, αι Γεωργικαί Συνεταιριστικαί Οργανώσεις, η Κεντρική Υπηρεσία Διαχειρίσεως εγχωρίων προϊόντων, αι Τράπεζαι και αι αποθήκαι υποκειμένων εμπορευμάτων, ανεξαρτήτως του εις ποίον ανήκουν τα φορτοεκφορτωνόμενα εμπορεύματα ή είδη".

    3) Δι` αποφάσεως του Υπουργού Εργασίας, μετά πρότασιν της οικείας Επιτροπής Εργασίας, μετά πρότασιν της οικείας Επιτροπής, δύναται να καθορίζηται δι` απάσας ή τινάς των φορτοεκφορτωτικών δικαιωμάτων, ο τρόπος εποπτείας της εργασίας και παν ό,τι αφορά εις την κανονικήν εκτέλεσιν των φορτοεκφορτωτικών εν τη ξηρά εργασιών.
    4) 1949-2010=62 χρονιά μετά στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις πληρώνουν αδρά τους νταβατζήδες του εμφυλίου και τους τεμπέληδες του Ανδρέα Παπανδρέου.
    5) Ενώ η επιτροπή ανταγωνισμού έχει αποφασίσει ότι τα εν λόγω σωματεία καταχράζονται την δεσπόζουσα θέση τους και πρέπει άμεσα να γίνουν εταιρείες, το υπουργείο εργασίας το έστειλε με τον τρόπο του, στο ΣΤΕ να βγάλει τα κάστανα απο την φωτιά μετά απο 2 χρόνια (άρα, άλλος υπουργός και η πελατεία- πελατεία).
    6) Η τρόικα πρέπει να μείνει με οποιονδήποτε τρόπο!!!

    ReplyDelete
  56. Το τελευταίο ταμπού της μεταπολίτευσης...

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_22/05/2011_443039

    Του Πασχου Μανδραβελη

    Μεγάλες ομάδες πληθυσμού εθίστηκαν να ψάχνουν για ενόχους, αντί για λύσεις, ενώ υπάρχει και ο διάχυτος τηλεοπτικός λαϊκισμός για να ενισχύσει αυτή την τάση. Ποιος θα καθίσει να ακούσει για μακροχρόνιες πολιτικές, οι οποίες πραγματικά θα λύσουν το πρόβλημα, όταν φοβάται να κυκλοφορήσει στο κέντρο της πόλης; Ποιος θα συζητήσει για ανάπλαση του κέντρου, για τζαμί στην Αθήνα –όλα αυτά είναι μέρος της λύσης– όταν κυριαρχεί ο φόβος της κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού; Ολες οι πολιτικές μακροχρόνιας παρέμβασης χλευάζονται είτε ως «μια από τα ίδια» είτε ως «αναποτελεσματικές».

    ReplyDelete
  57. @jaga

    Λογικά, απ' την στιγμη που έχουμε πρωτογενές έλλειμμα ένα ποσοστό των δανεικών θα πηγαίνουν για την κάλυψη του.

    Για την ενημέρωση σου και μόνο μπορείς να μπεις στο site του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (mof-glk.gr) και να δεις τα περσινά στοιχεία του προϋπολογισμού. Διάβασε κι αυτό (blemilo.blogspot.com/2011/05/blog-post_01.html).

    Μια αλλη χρήσιμη σελιδα ειναι του ΟΟΣΑ (stats.oecd.org). Αν ψάξεις λίγο θα δείς οτι τα επιτόκια που πλήρωνε η Ελλάς την περίοδο 2000 - 2008 ήταν σχεδόν ίδια με αυτα της Γερμανίας. Πρίν το 2000 το κράτος δανειζοταν περίπου με 9%. Επίσης μπορείς να διαπιστώσεις και μόνος σου οτι την τελευταία 10ετία η ανάπτυξη στη χώρα έτρεχε με μ.ο 4%. Αυτο σημαίνει οτι ΑΝ θέλαμε θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Γιατί δεν το κάναμε;

    Απ' την ίδια σελίδα μπορεις να πληροφορηθείς και για το ισοζύγιο πληρωμών. Το αρνητικό ισοζυγιο δεν ειναι κακο απο μόνο του, γίνεται κακο οταν δεν παράγεις και απλά καταναλώνεις. Αυτά τα αναλύει καλύτερα ο Α. Δοξιάδης στο site toy (aristosd.posterous.com/49872080).

    Μπορείς ακόμη να βρεις την μελέτη του ΙΟΒΕ για την συμμέτοχη του ελληνικού δημοσίου στην οικονομία. Σε αυτο το εργο θα μάθεις οτι το ελληνικό δημόσιο δεν ειναι μεγαλύτερο κατα αναλογία απο το γαλλικό ΑΛΛΑ η συμμετοχή του στο ΑΕΠ ειναι άγνωστη. Κατι μου λέει οτι η μόνη συνεισφορά του ειναι κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. (Sorry δεν θυμάμαι το link)

    Ο Ηλίας Μοσιαλος υποστηρίζει σε συνέντευξη του στη CityPress (http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=1169) ότι πάρα της δυσθεώρητες αυξήσεις στις δαπάνες για την υγεία οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι έλληνες δεν βελτιώθηκαν. Το περίεργο είναι που δεν βρέθηκε άνθρωπος να διαμαρτυρηθεί. Που πήγαν τα λεφτά οεο;

    Ο Στέφανος Μάνος υποστηρίζει ότι οι φαρμακοποιοί κερδοσκοπούν νόμιμα και καταχρεώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (www.drassi.gr/index.php?id=1157). Οι φαρμακοποιοί απ’ την άλλη υποστηρίζουν φωνάζουν – ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.

    Ο Αριστείδης Χατζής αναλύει την τέχνη της προσοδοθηρίας και το πώς αυτή επιδρά στα αντιπροσωπευτικά δημοκρατικά συστήματα (users.uoa.gr/~ahatzis/politics_without_romance.pdf). Ή αλλιως, ο κύριος μηχανισμός για την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  58. @xanoum mpourek:

    Τα ποσά που αναφέρομαι είναι αποκλειστικά για το που πηγαίνουν οι "δόσεις" που παίρνουμε τώρα, όχι συνολικά για το πρωτογενές έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών.

    Από όσο ξέρω, 108 (περίπου) από τα 110 δις ευρώ ήταν εξ' αρχής δεσμευμένα για την αποπληρωμή παλαιότερων τόκων-δανείων, καθώς και 30 δις "καβάτζα" για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών. Τα 2 που περισσεύουν είναι η προμήθεια(!) των διαμεσολαβητών των ΕΕ και ΔΝΤ. Αυτό δεν το έχει αμφισβητήσει μέχρι στιγμής ΚΑΝΕΙΣ, ούτε δημόσια ούτε ανεπίσημα από την κυβέρνηση.

    Επίσης προχθές ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε (επιτέλους) ότι τα 50 δις της "αξιοποίησης" της περιουσίας του Δημοσίου, αν και όταν έρθουν, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των 110 δις, κατά προτεραιότητα από παλαιότερα δάνεια. Αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ).

    Το μνημόνιο σχεδιάστηκε εξ΄ αρχής με ένα σκοπό: Να επιστρέψει η Ελλάδα στα κανονικά δάνεια το 2012. Τώρα που το σχέδιο πέφτει έξω, οι τροϊκανοί ψάχνουν για δικαιολογίες και οι δικοί μας για τη μπάλα. Και κανείς δεν μιλά για την αρχή του shared liability, ότι δηλαδή σε ένα κακό δάνειο υπεύθυνοι είναι και οι δύο, όχι μόνο αυτός που δανείζεται.

    ReplyDelete
  59. Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι λίγο-πολύ γνωστά και δεν έχω αντίρρηση. Με μία εξαίρεση: ο κ. Μάνος, που ζητά 500.000 απολύσεις από το Δημόσιο μέσα σε 1-2 χρόνια, θα πρέπει να εξηγήσει που ακριβώς θα πάνε και πως θα επηρεάσουν την οικονομία. Κανείς δεν θέλει να πληρώνει τεμπέληδες, αλλά τουλάχιστον πρέπει να μιλάμε σοβαρά.

    Επίσης, το αν έχουν ή όχι δίκιο οι φαρμακοποιοί έχει μικρή σημασία. Προς το παρόν, το κράτος τους χρωστά κάμποσα εκατ. ευρώ και μέχρι να τους πληρώσει δεν έχει δικαίωμα να τους κατηγορεί. Αν τους χρέωνε εις γνώση ότι κάνουν αισχροκέρδεια είναι δύο φορές υπεύθυνο, γιατί δεν προστάτευσε τα χρήματα των εργαζομένων στα ταμεία. Ας τους εξοφλήσει πρώτα και μετά συζητάμε. Αν πάλι δεν έχει σκοπό να τους πληρώσει, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί αυτό το χρέος (εσωτερικό) είναι "απεχθές" ενώ το άλλο (εξωτερικό) είναι "νόμιμο" και θα πληρωθεί μέχρι τελευταίου σεντ, σύμφωνα με το πρωθυπουργό μας.

    ReplyDelete
  60. "Τα ποσά που αναφέρομαι είναι αποκλειστικά για το που πηγαίνουν οι "δόσεις" που παίρνουμε τώρα, όχι συνολικά για το πρωτογενές έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών."

    Δεν σε καταλαβαίνω.

    ReplyDelete
  61. @xanoum mpourek


    Πρέπει να μάθεις λαφαζανικά,κοινώς αλαπουρνέζικα, για να μπορέσεις να συνενοηθείς με το jaga.

    ReplyDelete
  62. @xanoum mpourek:

    Αυτό ακριβώς που έγραψα: Πως και που μοιράζονται τα 110 δις του δανείου που προβλέπεται στη ΣΔΔ.

    Σύμφωνα με τη ΣΔΔ και το "μνημόνιο", δεν πάνε ούτε στην ανάπτυξη, ούτε σε μισθούς και συντάξεις, ούτε στις μαύρες τρύπες ασφαλιστικών δανείων.

    Κανείς δεν λέει ότι όλα είναι καλά και ότι το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να λυθεί εύκολα, αλλά τώρα πια και οι πλέον καλόπιστοι καταλαβαίνουν ότι το ψευτοδίλημμα "μνημόνιο ή στάση πληρωμών" ήταν προσχεδιασμένο έγκλημα.

    @Normad:

    Εντάξει, αρκετά σκέφτηκες για σήμερα, ξαναμπές στον κουβά σου.

    ReplyDelete
  63. Τεσπα.

    Αυτό που λέω είναι απλό. Η Τρόικα μας δίνει λεφτά μόνο για αποπληρώσουμε τους τόκους και τα χρεολύσια. Τα λεφτά για να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα που τα βρίσκουμε;

    ReplyDelete
  64. @xanoum mpourek:

    Ακριβώς και αυτό λέω και εγώ, από πέρυσι.

    Απάντηση σε αυτό που ρωτάς δεν υπάρχει. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρωτογενές έλλειμμα τα βελτιωνόταν με την "αντιστροφή του κλίματος", με επενδύσεις, με "αξιοποιήσεις", μέσα στους τελευταίους 14 μήνες. Αλλά αυτό δεν απασχόλησε ποτέ το μνημόνιο καθεαυτό. Ήταν πρόβλημα της κυβέρνησης εξ' αρχής. Όπως ακριβώς είναι και τώρα, που δεν έχουν τι άλλο να πλασάρουν στα ΜΜΕ.

    Σήμερα τα spreads, CDS και ΧΑΑ έχουν χτυπήσει όλα 1300 μονάδες, ενώ στο Mega λένε ότι η τρόικα ζητά αύξηση των φόρων(!). Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

    ReplyDelete
  65. xanoum
    "μονο" - οχι μόνο. καλύπτεται το ταμειακό άνοιγμα ασχέτως του από που προέρχεται.

    Αυτό λοιπον που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα επιβάλλονται γιά να μην διευρυνθεί το προυπολογισθέν άνοιγμα.

    Και τα ζώα που νομίζουν ότι κυβερνούν δεν κατανοούν την διαφορά μεταξύ του "ισοδύναμου αποτελέσματος" και του "ισοδύναμης αποτελεσμαΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" κι έτσι το χάσαμε το παιχνίδι

    ReplyDelete
  66. ser
    "Και τα ζώα που νομίζουν ότι κυβερνούν "

    Μια χαρά μας κυβερνούσαν τα φυτά επί πεντέμισυ χρόνια.Τί τα θέλαμε τα ζώα;

    ReplyDelete
  67. Jaga

    "Ακριβώς και αυτό λέω και εγώ, από πέρυσι.
    Απάντηση σε αυτό που ρωτάς δεν υπάρχει.μπλά,μπλά,μπά"

    Πώς να δεχτείς ότι ένα μέρος απο τα δανεικά αποτελούν το "25 χιλ δολαρίων κατα κεφαλήν ειασόδημα" που σε αναλογεί.Η έστω αν είσαι αχαίρευτος το επίδομα ανεργίας με το οποίο χλαπατάς;


    Υπάρχει λοιπόν, xanoum mpourek,απάντηση, αλλά απαιτεί να ξέρεις αλαμπουρνέζικα(λαφαζανική διάλεκτος) για να το καταλάβεις.

    ReplyDelete
  68. normad
    νομίζεις ότι διαφωνώ σε αυτό που λές ? ΚΑΘΟΛΟΥ.
    Εγώ δεν είμαι ούτε προσωπολάτρης όύτε χρωματολάτρης.

    Πίστεψέ με πολύ θέλω και τον Πεταλωτή και τον Μιχελάκη εδώ (και το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ κτλ) για να απαντήσουν σε δηλητηριώδεις ερωτήσεις χωρίς την δημοσιογρφική αβάντα της TV

    Και γι' αυτό έχω φαγωθεί η g700 να καλέσει τα κόμματα να αρθρογραφήσουν εδώ γιά να τα πάρει όλα μαζί ο διάολος
    Αλλιώς θα γράφει η holly, ο panagriotatos, ο goas κτλ και θα τα λέμε μεταξύ μας

    Aυτό βέβαια προυποθέτει πρώτα η g700 να αποκυρρήξει κάθε χρώμα διότι σίγουρα θα θυμάσαι ότι η προηγουμενη φουρνιά ήταν κολλητοί του Χρυσοχοίδη (που χάθηκε αυτό το παιδί?)

    ReplyDelete
  69. @normad:

    Από τα τελευταία σου σχόλια εδώ και 1-2 εβδομάδες φαίνεται ότι, εκτός από τη μπάλα, έχεις χάσει και την ψυχραιμία σου πια.

    Όταν λέω "δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό", εννοώ *** επίσημη κυβερνητική-μνημονιακή ***, όχι από εμένα ή από άλλους. Και το κατά κεφαλήν χρέος των Ελλήνων είναι 45 (παλιό) +11 (πλέον) χιλιάδες ευρώ, όχι τα τρίδιπλα από όσο νομίζεις.

    Για τις δικές μου προτάσεις σχετικά με οικονομική στρατηγική στόχευση (πραγματική, όχι εικονική), καθώς και για το τι δουλειά κάνω (ασφαλώς όχι τεμπέλης κομματικοδίατος), ψάξε τα σχόλιά μου εδώ στο G700, αν και σε βλέπω να βαριέσαι γενικώς να κάνεις οτιδήποτε.

    Στο εξής, για να μη φορτώνω και το blog, κάθε φορά που θα γράφεις κάποια ειρωνική εξυπνάδα ή Λαφαζανίτιδα, θα παίρνεις ένα "-1" από εμένα ως σχόλιο και τίποτα άλλο. Μόλις πιάσεις τα -1000 ζήτα από το G700 ένα καπελάκι με σήμα τον καραγκιόζη, για τη χάρη που σου κάνουν να σε ανέχονται.

    Τέλος από εμένα.

    ReplyDelete
  70. @ser:

    "...Και γι' αυτό έχω φαγωθεί η g700 να καλέσει τα κόμματα να αρθρογραφήσουν εδώ γιά να τα πάρει όλα μαζί ο διάολος..."

    Πολύ σωστό και συμφωνώ απόλυτα. Αλλά μην περιμένουμε να αλλάξουν μυαλά αυτοί που ακόμα αντιμετωπίζουν το δίκτυο είτε ως μεγαλοκάναλο είτε ως απειλή.

    Πάντως έχω διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί το διαβάζουν συνεχώς και λαμβάνουν τα μέτρα τους, ως φροντιστήριο, προετοιμάζοντας απαντήσεις-κονσέρβα για τα κανάλια.

    ReplyDelete