Monday, January 31, 2011

Αντιλαϊκισμός και στο βάθος πολιτικαντισμός

Στο προηγούμενο Post με τίτλο πολιτική ευθύνη, ανάμεσα σε άλλα λέγαμε ότι μέχρι στιγμής κανένα ενεργό μέλος του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, κανένας «υπερασπιστής του λαού» δεν έχει εμφανιστεί αυτοκριτικός επί της ουσίας. Όσο λογοτεχνικό κι αν ακούγεται, είναι απαραίτητο κάποιος σοβαρός πολιτικός να αναλάβει να κάνει ένα βήμα έκθεσης, ακόμα και προσωπικής εξομολόγησης πολιτικής αποτυχίας.

Υπό το πρίσμα αυτής της λογικής μας χαροποίησε ιδιαίτερα η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι η αντιπολίτευση ορισμένων στο ΠΑΣΟΚ προσέλαβε χαρακτηριστικά δημαγωγίας καθώς και ότι η πορεία προς τα πρόθυρα της πτώχευσης έχει τη ρίζα της στη δεκαετία του '80.

Μόνο που στην κριτική του ανάλυση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά ο κ. Λοβέρδος ξέχασε τον εαυτό του απ'έξω ισχυριζόμενος μάλιστα ότι κράτησε απόσταση από το λαϊκισμό. Μάλλον ξεχνάει ο κύριος Υπουργός ότι το 2007 ήταν μπροστάρης στη μάχη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ηγεσία του κόμματος σε ιστορική αναδίπλωση και έτσι να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για σαρωτικές αλλαγές στα πανεπιστήμια. Μάλλον ξέχασε ότι τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έδινε μάχη για να μη μεταρρυθμιστεί το ασφαλιστικό και ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή έκανε τον Ηρακλή δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής με την Τρόικα. Και φυσικά καθότι διόλου λαϊκιστής, ας μας εξηγήσει γιατί όταν οι άλλοι ανοίγουν διάπλατα τα κλειστά επαγγέλματα ο ίδιος επιχειρεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν κλειστότερο το επάγγελμα των φαρμακοποιών; Ως μη ενοχικός για τη μάχη που δίνει υπέρ της σωτηρίας της πατρίδας θα έπρεπε να σαρώσει το απαράδεκτο και ληστρικό απέναντι στο δημόσιο χρήμα καθεστώς που διέπει το επάγγελμά τους.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι ακόμα και μέσα από παλινωδίες ο κ. Λοβέρδος έγραψε στο πολιτικό του κοντέρ μια τεράστια μεταρρύθμιση, αυτή του ασφαλιστικού, την οποία δημόσια επικροτήσαμε με αποτέλεσμα μάλιστα να διαβαστεί από το ΓΑΠ ολόκληρο απόσπασμα κειμένου μας στη Βουλή. Ωστόσο, όταν η κριτική στο λαϊκισμό, που σημειωτέον σωστά και με θάρρος γίνεται, αφορά μόνο τους άλλους, τότε μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ότι αγγίζει τα όρια του πολιτικαντισμού. Και γι' αυτό επιλέξαμε να την κριτικάρουμε.

21 comments:

  1. Σωστά.Με τα μέτρα Λοβέρδου το επάγγελμα του φαρμακοποιού όχι μόνο δεν ανοίγει αλλά κλίνει περισσότερο.Προστατεύεται περισσότερο θα ήταν το σωστό.
    Ο Λοβέρδος είναι φοβερός πολιτικάντης αλλά "εκών άκων" σπρώχνει κάπως τα πράγματα.
    Ευτυχώς η ουσία της πολιτικής του Υπουργείου του δεν καθορίζεται απο τον ίδιο ο οποίος έχει και προσωπική αδυναμία να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.
    Ετσι πολλές φορές κάνει μεγάλη φασαρία για το τίποτα.Και στο τέλος προκύπτει μια τρύπα στο νερό όπως και με τις "επιχειρησιακές συμβάσεις" της Λούκας,που αντί να απελευθερώσουν την εργασία απο τα δεσμά της γραφειοκρατίας την αλυσόδεσε περισσότερο.
    πολιτικαντισμός και νομικισμός ΜΑΖΙ.

    ReplyDelete
  2. Αφού τα έκανε μούσκεμα με την ηλεκτρονική συνταγογραφία τώρα τρέχει στο υπουργικό συμβούλιο να βγάλει την ουρά του απέξω.

    ReplyDelete
  3. Ας μην περιμένουμε και περισσότερα.Ο άνθρωπος είναι ένας βαθειά συντηριτικός πολιτικός που σε κάποια φάση της ζωής του υιοθέτησε τον συντεχνιακό σοσιαλισμό σαν όχημα της καριέρας του.
    Ουδέποτε βρέθηκε στη πρωτοπορία μιας καινοτόμου πολιτικής.Πάντα σέρνεται αλλά ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία να μιμείται τον προοδευτικό.

    ReplyDelete
  4. Διαφωνώ σημαντικά με το άρθρο. Η στάση του απέναντι στους φαρμακοποιούς δε θα έλεγα ότι είναι λαϊκίστικη, αλλά μάλλον αποτέλεσμα της πίεσης που του ασκείται από τον κλάδο. Είναι αποτέλεσμα του αγώνα των φαρμακοποιών (χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις τους). Επίσης, η στάση του για το άρθρο 16 με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ούτε εγώ θέλω αναθεώρηση του άρθρου και αναλόγως ούτε κατάργηση του ασύλου.

    ReplyDelete
  5. τα λόγια δεν κοστίζουν, οπότε ο καθένας λέει ότι θέλει

    όταν όμως αρχίσουν να κοστίζουν,όπως ισχύει στις άλλες χώρες, τότε θα δούμε ποιός θα τολμάει να ανοίξει το στόμα του

    ReplyDelete
  6. "Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντεχνίες πως,οι Ευρωπαίοι, θα μας ρυθμίσουν το χρέος και εμείς θα μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις στα λόγια..."


    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  7. Σιγά τον κλάδο και σιγά την πίεση. Άσε που όλος ο κλάδος είναι δεξιοί. Τι να λέμε τώρα...

    ReplyDelete
  8. Αν είναι δυνατόν ο άνθρωπος που έφτιαξε ό,τι έφτιαξε στο ασφαλιστικό να έχει φάει πακέτο στη συντεχνία των 35% κέρδος. Αίσχος!!!!!!

    ReplyDelete
  9. zouf
    απλά τραγική -

    νόμιζα ότι οι εποχές των μπλέ και πράσινων καφενείων είχαν πεθάνει (μαζί με τον νεκροθάφτη της σύγχρονης Ελλάδας)

    Μηδενί δίκη δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις
    άσχετα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός

    ReplyDelete
  10. @σερ
    Μπά βλέπω ενόχληση.Τους άλλους τους Πασόκους συνδικαλιστές,που τους σέρνουμε τα εξαμάξης απο το πρωί μέχρι το βράδυ δεν τους γέννησαν Μάννες;Μόλις ήλθε η ώρα της κριτικής των δεξιών θιγόμαστε δηλαδή;
    Ετσι εξηγείται η αιδήμων σιωπή,εδώ μέσα, για τις ηγεσίες των "κλειστών" φαρμακοποιών.Τους προστατεύουμε ακόμα και απο τη κριτική .
    Υπάρχουν, με άλλα λογια, καλά και κακά "κλειστά επάγγελματα",δικα μας και δικά σας;
    Μωρέ μπράβο φιλευθερισμός!

    ReplyDelete
  11. Δεν έχει σημασία αν είναι δεξιοί ή όχι. Άλλωστε οι επιδιώξεις τους δεν εξαρτώνται από το αν είναι δεξιοί ή όχι, αλλά από το συμφέρον τους ως φαρμακοποιών. Μη μπερδευόμαστε και τους δίνουμε έρεισμα να μας βγούν και τιμητές ιδεολογιών ή κατατρεγμένοι εξαιτίας της αντίληψής μας των "πολιτικών τους πεποιθήσεων".

    Το ίδιο ισχύει για όλους.

    ReplyDelete
  12. Ti ekane o Loverdos leei ?

    Megalh metarithmisei to asfalistiko ?

    Apo pou ws pou ?

    1) Afise tous dimosious ypallilous na kratisoune tin iatrofarmakeitikh tous kalipsh, alla tous evale sto IKA gia na pernoun sindakseis POY POTE TOUS den dosane eisfores.

    2) Afise tis sidexnies na kratisoune ta asfalistika tous tameia (iatrous, dikigorous, mixanikous, dimosiografous)....afinondas tous listrikous forous uper tritwn APIRAKTES !!!

    3) Me to legomeno "anoigma" pou epixirei twra h kivernish tou Pasok....afinoun kai palh tous forous uper twn tameiwn tous APIRAKTA. Tha diapragmateveis tis times men....alla h eisfora uper twn tameiwn tous tha kathorizete !!!

    Ta idia, me alla logia diladi.

    O Loverdos, kai o kathe Loverdos, apla phran ta hparxwn, kai ta "stolisane" gia na aggrinoun h TROIKA.

    ReplyDelete
  13. normad
    προσεξε τη λεπτή διαφορά γιά να καταλάβεις που κάνεις λάθος

    Θεμιτό το να κρίνεις κάποιον

    απαράδεκτο όμως να του κολλάς ταμπέλα και να απορρίπτεις εξαρχής την άποψή του όποια κι αν είναι μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνείς με την ταμπέλα

    Το ότι διαφωνώ με την άποψή σου σημαίνει ότι την ακούω και την επεξεργάζομαι
    αφορισμοί τύπου "αφού το λέει ο Χ είναι εξαρχής λάθος" είναι απαράδεκτοι
    ειδικά γιά τη νέα γενιά εν έτει 2010

    και ως υστερόγραφο, καθόλου δεν συμφωνώ με τους φαρμακοποιούς και είμαι υπέρ του πλήρους ανοίγματος και όχι αυτά τα μεσοβέζικα που κάνει ο Λοβέρδος

    βλέπεις έχω ζήσει σε χώρες με φαρμακεία ανοικτά 24/7 (κατ' επιλογήν τους), χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια κτλ

    ReplyDelete
  14. ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    "ΕΥΣΗΜΑ στην ελληνική κυβέρνηση που τη χαρακτήρισε «υπόδειγµα για άλλες» έδωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφηµερίδα «Κουρίρ» ο νοµπελίστας καθηγητής τζόζεφ Στίγκλιτς. «Η άθήνα έχει τώρα µια πολύ καλή κυβέρνηση, πολύ διαφανή, µε πολιτική βούληση», είπε ο Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση παπανδρέου έχει υποδειγµατικό χαρακτήρα για άλλες, εάν πρέπει να λειτουργήσει το εγχείρηµα της ευρωπαϊκής ενωσης». επισήµανε ακόµη την ανάγκη να αντιµετωπίσει η ευρώπη παράλληλα µε το πρόβληµα του χρέους και το πρόβληµα της ανάπτυξης. "

    ReplyDelete
  15. Το σημαντικότερο είναι ότι οι Ελληνες αρχίζουν σιγά-σιγά να αποκτούν "αστικές" συνήθειες.Προσπαθούν να βάλλουν στη ζωή τους πνευματικότητα.Εγκαταλείπουν τα κωλάδικα και πάνε στα θέατρα.Στην Αθήνα υπάρχει μια άνθηση της θεατρικής κίνησης.Το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι κάθε βράδυ γεμάτο.Οι ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που στηρίζονται στον εθελοντισμό και στην ιδιωτική χορηγία αυξανονται συνεχώς.Ο απογαλακτισμός απο το κράτος προμηνύει μια στροφή στην ανακάλυψη της γοητείας των σχέσεων και στο θαύμα της δημιουργίας που τόσο μας έλλειψε στα χρόνια του τοξικού κρατισμού.

    ReplyDelete
  16. Αργά η γρήγορα η Τρόικα θα επιβάλλει τα προσυμφωνηθέντα. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε να είμαστε δυο βήματα μπροστά κι άρα και η έξοδος από το τέλμα να έρθει μια ώρα νωρίτερα. Οι μπαλαρινισμοί του Λοβέρδου είναι μικρής σημασίας και η συντεχνία των φαρμακοποιών θα "εξεπαγγελματιστεί" όπως και σε κάθε άλλη χώρα κράτος της ΕΕ.

    Όλοι ξέρουμε για τι μιλάμε. Οι νομοθετικές κι επιχειρησιακές αλλαγές που υλοποιούνται με στήριξη της τριμερούς, τίποτα παραπάνω δεν επιδιώκουν από τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, στα πρότυπα ενός μέσου δυτικού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας. Αυτή είναι η ωραία αλήθεια και γιαυτή αξίζει να προσέχουμε τι πολεμάμε να διατηρήσουμε.

    ReplyDelete
  17. Η κυβέρνηση ΓΑΠ προσπαθεί να σταθεί όρθια πάνω σε τρεις βάρκες. Tο αριστερό πόδι στηρίζεται στις συντεχνίες, το δεξί στην Tρόικα και τρίτο ¨πόδι¨ στη λογική.

    ReplyDelete
  18. Το υπουργείο Υγείας είναι σε κατάληψη απο τους ορίτζιναλ τραμπούκους, "γαλάζιους συνδικαλιστές", ιατρούς του ΙΚΑ, με πρωτοστατούντα το δήμαρχο Αμαρουσίου,"ιατρό" κ.Πατούλη.

    ReplyDelete
  19. Γιώργος Παπανδρέου
    Πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό για αποκλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο.



    "Διαδοχικές επικοινωνίες με ηγέτες της Μέσης Ανατολής είχε τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Ξεκινώντας από το Σάββατο οπότε και κλιμακώθηκε η κρίση στην Αίγυπτο και έως την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου κύριο Χόσνι Μουμπάρακ, τον γραμματέα του αραβικού συνδέσμου κ. Αμρ Μούσα, τον νομπελίστα κύριο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κύριο Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

    Σε συνέχεια αυτών των επαφών, ο κύριος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ενδέχεται να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή"
    http://www.tovima.gr/

    Μεχρι να βρεθούν οι κατάλληλοι Αραβες "ΓΑΠ"
    έχει αναλάβει προσωρινά ο ίδιος.

    ReplyDelete
  20. Ο Λοβέρδος μπορεί να τα έκανε "μούσκεμα" ή και "πλακάκια" με τους φαρμακοποιούς αλλά με τους γιατρούς του ΙΚΑ τα πάει περίφημα.Με το να επιτρέψει σε όλους τους ασφαλισμένους να επιλέγουν όποιο γιατρό θέλουν, απο Δευτέρα, είναι μια κίνηση ΜΑΤ, που στην πράξη, άν δουλέψει, ξεκινάει την εφαρμογή, de facto, της Πρωτοβάθμειας Υγείας που τη πολεμάνε με λύσσα οι "γαλαζοαίματοι" γιατροί του στύλ Γιακουμάτου.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete