Του Ματιέ Αμαρέ*
"Shooting galleries» in Europe: political jab or social cure-all?"
© Café Babel, 1-9-2010
Μετάφραση από την ομάδα του PPOL
Εντάξει, ωραία. Ας δεχτούμε πως η ιδέα είναι κάπως ριζοσπαστική ή υπερμοντέρνα. Η εγκατάσταση ειδικών κέντρων όπου τα «τζάνκι» λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τη «δόση» τους εντελώς ατιμώρητα, είναι πράγματι κάτι που δικαιολογημένα τρομοκρατεί πολλούς ανθρώπους.
Από την άποψη αυτή, η Γαλλία και η Ιταλία φαίνεται πως πάσχουν από κανονική «βελονοφοβία». Οι κυβερνήσεις αμφοτέρων των χωρών συστηματικά απορρίπτουν σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευσης για επιστημονική επιτήρηση της χρήσης «σκληρών» ναρκωτικών.
Στη Γαλλία τουλάχιστο, η ίδρυση κέντρων χρήσης ναρκωτικών βρίσκεται υπό συζήτηση. Από το 2006 όμως, η Ιταλία αρνείται και να τη συζητήσει καν, αρκούμενη στην ύπαρξη των «stanze del buco» (των «τρυπών» ή των «βρομότοπων» όπου γίνεται σήμερα η χρήση). Που πάντως προφανώς δεν αφορούν την κοκαΐνη: στη Ρώμη οι ερευνητές της ατμόσφαιρας έχουν διαγνώσει μια αφύσικη συγκέντρωση αλκαλοειδών στον αέρα...
Σήμερα ήδη 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ναρκωτικά «αξιοπρεπώς», σε κράτη που έδωσαν μια ευκαιρία στους χώρους υγειονομικής χρήσης ναρκωτικών. Σε αυτά τα κέντρα γίνεται νόμιμη χρήση κρακ, ηρωίνης και κοκαΐνης, σε σχετικά ασφαλείς συνθήκες. Το μέτρο αυτό δοκίμασαν η Ελβετία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία...
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί παραδείγματι, η κυβέρνηση καθιέρωσε τα «shooting gallery» το 2005. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι πιλοτικές κλινικές που φιλοξένησαν αυτούς τους χώρους στο Νότιο Λονδίνο, το Ντάρλινγκτον και το Μπράιτον, συνέβαλαν στην καθιέρωση αυτής της πρωτοβουλίας, που επέτυχε πλήρως: μειώθηκαν οι συναλλαγές στο δρόμο· μειώθηκαν οι εξαρτημένοι σε κοινή θέα. Αλλά και μειώθηκαν οι θάνατοι από ναρκωτικά, όπως έγραψε το 2007 ο «ιντεπέντεντ».
Οι 'Αγγλοι «καθάρισαν» τους δρόμους τους, αποδεικνύοντας πως το σύστημα μπορεί να πετύχει.
Παρομοίως στο Βερολίνο, όπου λειτουργούν 16 «fixerstuben» («δωματίων χρήσης»), οι Βερολινέζοι είναι τόσο ικανοποιημένοι που το 70% ανάμεσά τους επιθυμούν την επέκταση του μέτρου σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στην Ισπανία, η Βαρκελώνη διαθέτει ήδη τέσσερις «narcosalas» στον πόλη και τα περίχωρά της, με άλλες εννέα να προγραμματίζονται να λειτουργήσουν πριν το 2014.
Στην άλλη πλευρά των Πυρηναίων όμως, οι σύριγγες παραμένουν ταμπού. Η θαρραλέα προσπάθεια της υπουργού υγείας Ροζελίν Μπασελό (Roselyne Bachelot) να εισαγάγει την ιδέα τον περασμένο Ιούλιο κατέληξε σε φιάσκο. Παρά τα πολλά βήματα που έχουν πραγματοποιήσει προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ναρκοεξάρτησης οι Ευρωπαίοι γείτονές της, η Γαλλία απλά δεν προτίθεται να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση... Σνιφ-σνιφ;
*Ο Matthieu Amaré είναι φοιτητής.
Ίσως πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά στο πλαίσιο και της συζήτησης που διεξάγεται για το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέροντα τα Links του άρθρου.
ReplyDeleteΤο πρόβλημα είναι τα ναρκωτικά, όχι το ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε τα πρεζάκια στους δρόμους.
ReplyDeleteΗ πρόταση του άρθρου είναι σαν να βλέπουμε έναν κρεμασμένο να αγκομαχεί και, αντί να τον κατεβάσουμε από το σκοινί, απλώς να τραβάμε την κουρτίνα για να μην τον βλέπουμε, μέχρι να πεθάνει.
Αυτό που έχουν ξεχάσει οι κυβερνήσεις στο ζήτημα αυτό είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Κάποτε προτιμούσαν την καταστολή, γιατί κόστιζε λιγότερο. Τώρα έχουν εγκαταλείψει και αυτή, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στο κάτω-κάτω, λένε, "καλά να πάθουν, άστους να ψοφήσουν".
Το επόμενο βήμα είναι να τους δίνουν και μολυσμένες σύριγγες στα "shooting galleries", ώστε να μην πιάνουν το χώρο για πολύ καιρό. Όλα είναι ζήτημα μείωσης του κατά κεφαλήν κόστους.
"Χώροι υγειονομικής χρήσης..."
ReplyDeleteυγειονομικός (επίθ) = σχετικός με τη δημόσια υγεία.
Προφανώς ο συγγραφέας του άρθρου είτε δεν θεωρεί τα πρεζάκια μέρος του "δημόσιου" (διασφάλιση των υπολοίπων) ή θεωρεί τα ναρκωτικά ως επιλογή "υγείας" (νόμιμο δικαίωμα όλων).
DRugs on drugs
ReplyDeleteshooting galleries
War on war
drakma on
euro off?
The shit is getting really thick!
really
well it's because god exists
Lubos Motl
Dear Le Grand Fromage, yes, I think that I do believe in God in this general spiritual sense. Cheers, LM
god is a string spiritual being
Drugs are a path to god
Το πρόβλημα δεν είναι τα ναρκωτικά αλλά οι τόποι χρήσης τους. Δικαίωμα του καθενός (πρέπει να είναι το) να βάζει ό,τι θέλει στο σώμα του. Το δικαίωμα που δεν έχει είναι να σέρνει το σάπιο του κουφάρι από εδώ και από εκεί κλεβοντας, ληστεύοντας και ζητιανεύοντας.
ReplyDeleteΜακάρι να γινότανε τέτοιοι χώροι και στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό θέλει πάνω από όλα Παιδεία και καθαρή σκέψη, κάτι που δεν έχουνε οι νεοέλληνες.
endiaferon exei i periptosi tis Elbetias, i opoia eixe os ti dekaetia tou 80 mia poly aystiri politiki gia ta narkotika. Stadiaka kai me tin piesi omadon tis koinonias ton politon, empeirognomonon kai epaggelmation tis dimosias ygeias, mesa apo pilotikes dokimes se epipedo dimon organosane ena olokliromeno systima - plaisio politikis - gia ti diaxeirisi tou problimatos ton narkotikon - mesa apo ti leitoyrgia xoron ygeionomikis xrisis narkotikon, kai programmaton "katharon velonon". Fysika gia na deiksei apotelesmata to metro perasane sxedon 12 xronia me poly aima, maxes metaksy dimarxon, syntyritikon politon kok, kathos kai allages sto nomiko plaisio eidika sto kommati tis (apo)poinikopoiisis ton xriston kai tis diathesis poron gia programmata apeksartisis, koinonikis epanentaksis kai diasfalisis tis dimosias ygeias stous astikous dromous.
ReplyDeleteStous xorous aytous simeionetai oti yparxei prosopiko se 24ori basi pou diasfalizei tin tirisi ton basikon kanonon ygeiinis apo tous xristes, kathos kai parexei synbouleytikes kai psycho-ypostiriktikes yphresies. Kai pano apola, yparxei amesi synergasia me tin astynomia gia tin tirisi tis taksis alla kai tin prostasia ton xriston apo tin poiniki dioksi otan prokeitai gia 'astheneis'.
Makari kai stin Athina paidia