Tuesday, August 10, 2010

Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2015;

Του Μίμη Ανδρουλάκη*
Esquire, Αύγουστος 2010

2015: H πιο προβλέψιμη κρίση στην ανθρώπινη ιστορία: βαμπίρ και κανίβαλοι! Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης n μεγάλη μάζα της μεταπολεμικής γενιάς του «μπέιμπι μπουμ». H πιο πολυάριθμη, απελευθερωμένη, μορφωμένη και υγιής γενιά, που έκανε όμως τα λιγότερα παιδιά. H ισορροπία ανατρέπεται. Οι γέροι είναι «πολύ σκληροί για να πεθάνουν». Συνθήματα στους τοίχους: «Grey power!», «65=45!». Οι χήρες, n πιο ισχυρή εκλογική ομάδα, διεκδικούν το δικαίωμα στο παιδικό όνειρο των διακοπών δίχως τέλος. Ακολουθούν τρία και μισό σενάρια για το 2015.

Τρεις ισορροπίες «δημιουργίας-καταστροφής»:

Το πρώτο, το καλό ή «καλύτερα δεν γίνεται», αν σας αρέσουν o Τζακ Νίκολσον (Jack Nicholson) και n Έλεν Χαντ (Helen Hunt). Το πρόγραμμα σταθερότητας υλοποιείται. H Ελλάδα ξαναβγαίνει ομαλά στις αγορές. Το χρέος σταθεροποιείται στο 135% του ΑΕΠ και αποκλιμακώνεται καθώς ξεκινά ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος. Κοινό ευρωομόλογο. Ένα νέο τεχνολογικό «μπιγκ μπανγκ» αρχίζει να σηκώνει την παγκόσμια οικονομία. Η άνοδος της ολικής παραγωγικότητας δημιουργεί νέο κοινωνικό πλούτο που φτάνει για όλες τις γενιές. Κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα υβρίδια ενός νέου ελληνικού καπιταλισμού πιο επιχειρηματικού, «πράσινου» και εξωστρεφούς, λιγότερο κρατικοδίαιτου, ολιγοπωλιακού, συντεχνιακού. Οι νέοι Αργοναύτες της καινοτομίας και της ανατροπής προκαλούν το «status quo» των «insiders» στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό. Αυτομετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος. H γενιά της χιλιετίας δίνει ένα νέο τόνο.

Μία από τα ίδια, με μπόλικο σασπένς ή «οι γέφυρες του Μάντισον», αν γουστάρετε τον Κλiντ Ίστγουντ (Clint Eastwood): αυτό είναι το δεύτερο σενάριο. H Ελλάδα ζητάει από την τρόικα περίοδο χάριτος δύο χρόνων για την ολοκλήρωση του προγράμματος και έχει προχωρήσει σε soft αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσης των ομολόγων. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 140%-150% του ΑΕΠ. H ανεργία προσεγγίζει το 20%. Αμφιβολία για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Οι χαμαιλέοντες της προσαρμογής κυριαρχούν στην επιχειρηματικότητα: «ας κουτσοπορευτούμε λίγο από δω, λίγο από κει και μετά βλέπουμε». Κοινωνική και πολιτική κρίση δίχως ορατή διέξοδο. Εποχή της «great instability» στην παγκόσμια οικονομία.

Το τρίτο, το χειρότερο ή, αν προτιμάτε, «η μεγάλη ανατριχίλα». Το aftershock απλώνεται σε όλη τη δεκαετία, ενώ στην Ελλάδα έχουμε καταραμένο συγχρονισμό όλων των δαιμόνων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Σκηνικό ημέρας κρίσεως: H Ελλάδα έχει τυπικά χρεοκοπήσει, το αρνητικό σπιράλ ύφεσης-υπερχρέωσης οδήγησε σε αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, με «haircut» («καπέλο») 40%. Κατάρρευση συστημάτων ασφάλισης και δημόσιας υγείας και αφελληνισμός του τραπεζικού κλάδου. Αυτοκαταστροφική έκρηξη όλων των αντιθέσεων. Εναλλαγή από σύντομες κυβερνητικές μεσοβασιλείες, πριν από την οριστική λύση. Πρώτη ανασύνταξη των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Ελπίδα ότι χτυπήσαμε πάτο και αρχίζουμε την άνοδο με ορίζοντα το 2020. Οι ανισορροπίες στην ευρωζώνη εντείνουν την υπαρξιακή της κρίση. H παγκόσμια φούσκα του δημόσιου χρέους σκάει, μολύνει το τραπεζικό σύστημα και o πανικός μεταδίδεται από το νότο της Ευρώπης στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Σενάριο «διπλής βουτιάς» (W) στην παγκόσμια οικονομία.

Τρία και μισό, οι απρόβλεπτοι συνδυασμοί των τριών ή οι ακολουθίες συμβάντων άγριας αβεβαιότητας. «Ραντεβού στα τυφλά», αν είστε θαυμαστές της Κιμ Μπάσιντζερ (Kim Basinger), «η τυφλή στροφή», αν προτιμάτε τον Όλιβερ Στόουν (Oliver Stone). Σενάρια «tail risk», στην ουρά της καμπύλης των πιθανοτήτων. Δηλαδή συμβάντα πολύ μικρής πιθανότητας αλλά με κατακλυσμιαία επίδραση, θετική ή αρνητική.

Διευκρίνιση SOS: τα σενάρια δεν είναι n προσομοίωση ή n πρόγνωση του άμεσου μέλλοντος. Είναι αφηγήσεις που ακονίζουν την ικανότητά μας να διακρίνουμε τις κυρίαρχες τάσεις, τις δυνάμεις, την πλοκή και το δράμα που ξετυλίγεται μπροστά μας. Το 2015 θα ξέρουμε αν το φιλμ της δεκαετίας θα είναι τελικά το «ψυχώ» του Χίτσκοκ (Hitchcock) ή το «όλα πάνε καλά» του Γκοντάρ (Godard), ή αν o GAP ήταν «ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» και αν n «γενιά X» ή n «γενιά της χιλιετίας» θα είναι ή όχι o νέος «κύκλος των χαμένων ποιητών».

*Ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι συγγραφέας και βουλευτής Β Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ.

16 comments:

  1. "...H πιό, απελευθερωμένη, μορφωμένη και υγιής γενιά.."

    Η πιό τυχερή,η πιό ανεύθυνη,η πιό αχάριστη και η πιό διεφθαρμένη.Η γενιά- Κρόνος που τρώει τα παιδιά της.
    Μορφωμένη; Υγιής; Από πού και ως πού; Ναι γνωρίζουν πέντε κολυβογράμματα αλλά αυτό δεν είναι μόρφωση.
    Σπατάλησαν τους πόρους τών παππούδων τους, τών γονιων τους,των παιδιών τους, τών εγγονών τους και τών δισεγγονών τους.
    Είναι αυτοί που πήγαν για διακοπές στη Μόσχα Αυγουστιάτικα και τώρα γυρίζουν μουτσοκλαίγοντας για το πάθημά τους.

    ReplyDelete
  2. Πάντως ακόμα και με το ΔΝΤ...
    το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ ακόμα κάνει τα πάντα για να κρατήσει τους υπόδουλους υπόδουλους και κοιμισμένους, παρά να θίξει τις προνομιούχες τάξεις των κρατικοδίαιτων και των κλειστών επαγγελμάτων.

    Δηλαδή παλιά μου τέχνη κόσκινο, για Παπουτσήδες και πάσης φύσεως "Αριστερούς" λοιπούς που έγιναν πλούσιοι με το να φτιάχνουν συντεχνίες που τους ψηφίζουν επειδή τους πληρώνει πλουσιοπάροχα το κράτος...

    Κι έτσι, προτίμησαν:

    να αυξήσουν το ΦΠΑ από 18 σε 23% (28% αύξηση !!!), την βενζίνη από 1 ευρώ στα 1,50 (50% αύξηση !!!), τους φόρους στις επιχειρήσεις, τα ποτά, τα τσιγάρα κλπ. κλπ. ωστε να πλήξουν την... "πλοτοκρατία".

    ΠΑΡΑ να κόψουν τους χιλιάδες άχρηστους σε ΕΡΤ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, δημόσιο, ΟΤΑ, πανεπιστήμια της πλάκας, καθηγητές-φαντάσματα κλπ. κλπ....
    και ψάχνουν να κάνουν ψευτο-μετατάξεις των διορισμένων, ακόμα και σ' αυτούς τους "φορείς" που είναι εξόφθαλμα μαϊμού... και καταργούνται...

    Στην Ελλάδα των 600.000 ανέργων, 100.000 κατεστραμμένων επαγγελματιών, πτωχευμένων επιχειρηματιών, κατεστραμμένων αγροτών, το κύριο μέλημα των διαφόρων γενειοφόρων κομματόσκυλων του ΠΑΣΟK είναι μην τυχόν και χάσει τη βόλεψή του κάποιος ΔΥ, ΟΤΑτζής, ή ΔΕΚΟτζής... (που πληρώνεται και απ' όλους τους έμμεσους φόρους που αναγκαστικά πληρώνουν ακόμα και όλοι οι παραπάνω οικονομικά άρρωστοι).

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τολμάνε να βγαίνουν να μιλάνε κι όλας για το μέλλον και την κοινωνία, κάποιοι γλειώδης τύποι τυπου Ανδρουλάκη, οι οποίοι μας ήρθαν απο τον Άρη και έχουν και "άποψη" περι του μέλλοντος αυτής της χώρας. Στο οποίο ΟΙ ΙΔΙΟΙ έχουν στρώσει ταφόπλακα.

    Στο τέλος (και αφού θα συνεχίζουν να μοιράζουν κουτοχορτόπιτα στους ιθαγενείς και τις νέες γενιές που τα πληρώνουν όλα αυτά) θα βγούν να μας πούνε περι "σοβιετικής οικονομίας" η οποιά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη τηυς οικονομίας. Χωρίς να αναφέρουν φυσικά, οτι είναι ΟΙ ΙΔΙΟΙ εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι γι' αυτήν.

    Ελα αλέκο, τ'άκουσες τα νέα? Βγαίνουν κάποιοι απο το ΠΑΣΟΚ να μας μιλάνε για κοινωνικές "αντιθέσεις", πιθανότητα "κατάρρευσης συστημάτων ασφάλισης", "αυξημένης ανεργίας" και... ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (!!!)

    Ποιοι?????????????

    ReplyDelete
  3. Εντάξει τώρα άμα είναι και παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ ο Μίμης...Διανοούμενος του προοδευτικού χώρου είναι ο άνθρωπος και ουδέποτε υποστήριξε τη νομενκλατούρα. Πρώτος μίλησε για βαμπίρ και κανίβαλους και όλα αυτά.

    ReplyDelete
  4. Πιο σοβιετικοί κι από τους σοβιετικούς αποδείχτηκαν ιστορικά οι δεξιοί. Νεοφιλελεύθεροι ξυπνήστε όλες οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις κρατικοποιήθηκαν επί παπού Καραμανλή. Η Ελλάδα χρεωκόπησε από πολιτικές του Καραμανλή junior. Μόνος φιλελεύθερος ο Μητσοτάκης αλλά κι αυτός τα έκανε σκατά.

    ReplyDelete
  5. Ψηφίζω αναφανδόν το πρώτο σενάριο.

    ReplyDelete
  6. Αυτοκαταστροφική έκρηξη όλων των αντιθέσεων.
    Πρώτη ανασύνταξη των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.


    Τι είπατε?
    Ποιος μίλησε? Πασοκ speaking?

    Είναι σαν να σκοτώσει κάποιος τους γονείς του, και στο δικαστήριο να λέει:
    Κύριοι ένορκοι, σας παρακαλώ λυπηθείτε ένα ορφανό...(!!!)

    ReplyDelete
  7. Ο Μίμης, αν και ολίγων φαφλατάς, περνάει τα σωστά μηνύματα.

    Ψηφίζω δεύτερο σενάριο.

    ReplyDelete
  8. @ Gμόσιος

    Η Ελλάδα χρεωκόπησε ΚΥΡΙΩΣ την δεκαετία του 80 με τον τριτοκοσμικό Ανδρέα. Απο κει κι ύστερα έχεις δίκιο περι δεξιάς και Καραμανλήδων, αλλα ποιος του γ***** αυτούς...

    Όμως, αυτο το οποίο είναι εξώφθαλμο εδω και 3 δεκαετίες, ειναι οτι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μάστερ στο:

    Α>πως να διοικείς το κράτος-κόμμα

    Β> πως να δημιουργείς τάξεις κομματικο-λάγνων κρατικοδίαιτων προνομιούχων

    Γ> τι να κάνεις για να παραπλανάς τις μάζες των μη-προνομιούχων

    Τέλος, μπορει επι γέρου Καραμανλή να κρατικοποιήθηκαν επιχειρήσεις και να άρχισε η "σοβιετικοποίηση", αλλα τότε ο υπάλληλος του δημοσίου χώριζε την σοκοφρέτα στα 4.

    Δημόσιο χρέος και ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, ΕΝΤΟΝΟ CONTRAST μεταξύ "τάξεων" εργαζομένων είχαμε με αφετηρία το "ενδοξο 81", όπου έγινε εισαγωγή "τεχνολογίας" από το κομματικό σύστημα του Ανατολικού μπλοκ υπό μορφή σοσιαλιστικής θολούρας που ΜΠΕΡΔΕΨΕ και ΧΑΖΕΨΕ κόσμο και κοσμάκη...

    Την ίδια "τεχνολογία" υιοθέτησε γρήγορα και η γαλάζια ομάδα του μπουχέσα για να μη μείνουν εκτός ανταγωνισμού... με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Οπότε, Αργεντινή ερχόμαστε...

    ReplyDelete
  9. yanniskriti περιεγραψες με απλο και κατανοητο τροπο την ιστορικη
    πορεια της μεταπολιτευτικης Ελλαδας.

    Το Πασοκ εδωσε μεν δημοκρατικες
    ελευθεριες ομως εισηγαγε το 1981
    το οικονομικο μοντελο της ΕΣΣΔ.
    Κρατικοποιηση των παντων ενω παραλληλα δημιουργηθηκε ολιγαρχια
    επιχειρηματιων.

    Για τη Δεξια ασ το καλυτερα, αυτοι
    δεν ειχαν ουτε καν σχεδιο.
    Αιωνιοι επαρχιωτες σαν αυτους
    που βλεπεις σε ταινιες του '50.
    Τουλαχιστον ο Αντρεας θαυμαζε το σοβιετικο μοντελο.
    Ειχε προτυπο.

    Αυτο το μοντελο καταρρεει τωρα,
    η κοινωνια που ειχε μπει στην
    υπηρεσια της παραγωγης ΔΥ.

    Αυτο που πρεπει να προβληματισει
    ειναι οτι δεν θιγεται ακομα και τωρα η μονιμοτητα των ΔΥ.

    Ειναι η βαση του προβληματος
    η βασικη πηγη των δεινων.

    Οσο για τον Ανδρουλακη πολλα απ αυτα που λεει ειναι εκτος ελληνικης πραγματικοτητας.

    Δυο ταξεις εχουμε στην Ελλαδα τους
    ΔΥ και τους κοινους θνητους.

    Δεν υπαρχουν βαμπιρ και καννιβαλοι.

    ReplyDelete
  10. @ valo

    Έτσι ακριβώς φίλε. Και ο λόγος που με ώθησε και έγραψα πάνω στο συγκεκριμένο νήμα όλα αυτά, είναι αυτό το απίστευτο ΘΡΑΣΟΣ που έχουν διάφοροι πολιτικοί να βγαίνουν σήμερα να μιλάνε περί ανισοτήτων, γενεών και μέλλοντος… Και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη που έριξε στον τάφο την γενιά μου. Πάνω στις πλάτες της διόρισε 1.000.000 ΑΕΡΓΟΥΣ την οκταετία διακυβέρνησης από έναν παρανοϊκό μεθύστακα της τεκίλας, τριπλασίασε τις αποδοχές τους και έκανε τον δημόσιο τομέα ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ. Και όλο το πάρτι φυσικά, πάνω στις πλάτες των υπολοίπων Ελλήνων και των παιδιών τους!

    Οι εκπρόσωποι αυτής της σιχαμερής παράταξης που χώρισε τον κόσμο σε «προνομιούχους του Δημοσίου» και «κακομοίρηδες του ιδιωτικού», βγαίνει σήμερα και τολμάει να μιλάει για την νέα γενιά και για ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ! Όπως μέχρι το 1990 το παίζανε «αντιΕυρωπαϊστές» (αγοράζοντας συνειδήσεις με τα λεφτά της Ευρώπης και τα δάνεια που πληρώνουμε όλοι μαζί σήμερα), και μετά απο λίγο με μετάλλαξη μας βγήκαν «φιλοΕυρωπαίοι».
    Τώρα, θα βγαίνουν σιγά σιγά να μιλάνε για «ανάπτυξη» και «οικονομικές αλλαγές», και εργατικό ΔΙΚΑΙΟ!!!!!!!!!

    ΠΟΙΟΙ???????

    Αυτοί που έχουν κάνει επιστήμη εδω και χρόνια το να εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους αρμέγματος του κάθε μη-προνομιούχου Έλληνα, ωστε να ζήσουν τα βολεμένα τους στρατά κατοχής το γκρίκ ντρίμ με όλα τα... κομφόρ.

    Και πάνε να ρίξουν τις ευθύνες για το δημόσιο χρέος και τα εγκλήματα που έχουν κάνει, πάνω στις πλάτες της "προηγούμενης γενιάς"... έτσι, αόριστα... λες και οι γονείς μας συμμετείχαν όλοι μαζί στο πάρτυ τους και τρώγανε τα δανεικά παρέα εδω και 30 χρόνια...


    Τώρα, μιας και μιλάμε περι σεναρίων...

    Για το κίνημα των κρατικοδίαιτων (ΠΑΣΟΚ) φυσικά, αισιόδοξο σενάριο είναι το να συνεχίσουν τα στρατά κατοχής να αρμέγουν τα κοιμισμένα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα (όπως και γίνεται τόσα χρόνια). Να λιώνει ο εργάτης στον ιδρώτα και το τρέξιμο, και το 50% του εισοδήματός του να πηγαίνει σε δημόσιους ξύστες και αργόσχολες κυράτσες. Βλέπετε κατά τα ΠΑΣΟΚομυαλά (και τους τελειωμένους μπουχέσηδες της Ελληνικής «δεξιάς»), κοπιαστική και δύσκολη εργασία θεωρείται πχ να είσαι… τελωνειακός. Οι εθνικοί μας ήρωες Δ.Υ. τελωνειακοί, που έχουν την φοβερά δύσκολη δουλειά να πατάνε σφραγίδες στα χαρτιά που συνοδεύουν τα βυτιοφόρα που κουβαλάνε τα καύσιμα στα βενζινάδικα... και πρέπει να τους πληρώνουμε 18 τακτικούς μισθούς μαζί με 25 αφορολόγητα επιδόματα για να το κάνουν ...

    ΥΓ: Το πλέον αισιόδοξο σενάριο για μένα (και όνειρο θερινής νυκτός γι’ αυτή την χώρα), θα ήταν να έλθει κάποιος (κάποιος με φαρδιά παντελόνια, όχι οι συνηθισμένοι ΑΛΗΤΕΣ επαγγελματίες της ψηφοθηρίας),

    να τους πάρει τις σφραγίδες από τα χεράκια τους,

    να τους πετάξει από τις καρεκλίτσες τους,

    και να τους δημεύσει όλη την περιουσία τους για την καταστροφή που έχουν κάνει με τους εκβιασμούς τους στην οικονομία της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια.

    Οι υπόλοιποι Έλληνες, θα ένιωθαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε αυτή την χώρα αίσθημα δικαίωσης και αίσθηση ισονομίας.

    ReplyDelete
  11. @ yanniskriti

    Αναρωτιεμαι ποια θα ειναι η εξελιξη
    της οικονομιας τα επομενα χρονια.

    Υπαρχει διαχυτη η εντυπωση οτι το προβλημα δεν ειναι η διογκοση του δημοσιου και η μονιμοτητα αλλα
    τα σκαφη και η φοροδιαφυγη.

    Σε λιγο πολυ λιγοι θα μπορουν να αγορασουν σπιτι.

    Λιγοι θα τολμουν να ανοιξουν επιχειρηση.

    Που θα βρισκει εσοδα το κρατος;

    Οι κατασχεσεις ακινητων δεν θα οδηγησουν πουθενα.

    Απλα το κρατος θα γεμισει ακινητα.

    Και το δημοσιο θα εχει αναγκες.
    Πως θα πληρωνονται οι μισθοι των 1 εκ και βαλε ΔΥ;

    Τα λεφτα του ΔΝΤ καποτε θα τελειωσουν και θα πρεπει η χωρα να δανειστει μονη της για να πληρωθουν οι ΔΥ.

    Οι περισοτεροι πιστευουν οτι η λυση ειναι οι φοροι οι κατασχεσεις ακινητων και φυλακισεις χρεωστων προς το δημοσιο.
    Ουτε λογος για καταργηση της μονιμοτητας στο δημοσιο και απολυσεις ΔΥ.

    Μα αν κατασχεθουν μαζικα οι περιουσιες και μπουν νεοι φοροι
    τα επομενα χρονια που θα βρει λεφτα το κρατος να πληρωνει το τεραστιο δημοσιο;

    Απλο ερωτημα κανω και περιμενω με ενδιαφερον τις απαντησεις

    ReplyDelete
  12. Yparxei ki ena allo senario to opoio mallon tha yperisxysei ki oloi kanoun oti to ksexnane. Monetary expansion, pou ousiastika einai smikrinsi xreous alla apo thesi isxyos ton kraton. Ki ayto tha ginei syntonismena apo tin EE otan siga siga parei mpros mathenontas apo tis prakseis US FED. Ki epeidi mia nomismatopoiisi toy xreous exei geopolitikes synepeies stin pagkosmia skini, exei endiaferon to pou tha paei i istoria.

    I FED idi ksekinise.

    ReplyDelete
  13. rat 7oo δεν ειμαι καθολου σιγουρος
    οτι οι υπολοιποι ευρωπαιοι θα στηριξουν την Ελλαδα σ αυτο που λες τη σμικρηνση χρεους.

    Το προβλημα φιλε ειναι ξεκαθαρο
    απλα οι πολιτικες ελιτ της Ελλαδας
    δεν το λενε.

    ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    Αυτη τη στιγμη ξεκληριζεται ο ιδιωτικος τομεας για να πληρωθει ο δημοσιος.

    Αν ειχαμε δραχμη θα ειχαμε τρελαθει στις υποτιμησεις.

    Τωρα αυτο δεν γινεται.

    Φιλε rat λογω δουλειας ταξιδευω στην επαρχια.

    Η κατασταση ειναι απελπιστικη.

    Για πρωτη φορα συναντω τοσους απελπισμενος ανεργους πρωην συμβασιουχους ΔΥ.

    Ζεις απ οτι καταλαβα εξω,να ξερεις φιλε αυτα που ζουμε στην Ελλαδα ειναι προτωφανη σε εκταση.

    Καταρρεει το ελληνικο σοσιαλιστικο
    μοντελο των διορισμων στο δημοσιο.

    (Κοινωνικο κρατος δεν ειχαμε ποτε.
    Μονο κρατος διορισμων)

    Η ζωη θα δειξει τι θα συμβει.

    ReplyDelete
  14. "Αυτη τη στιγμη ξεκληριζεται ο ιδιωτικος τομεας για να πληρωθει ο δημοσιος."

    Έτσι ακριβώς. Τα σοσια-ληστρικά καθάρματα έχουν ξεφύγει τελείως, και απο την άλλη τα κορόιδα του Ιδιωτικού τομέα κοιμούνται, καρπαζώνονται και πληρώνουν.

    Έτσι η λέξη "ιδιώτης" αποκτά στην Ελλάδα την έννοια που έχει και στο εξωτερικό. Μέχρι τωρα, στην Ελλάδα έκανε απλά τράμπα με την λέξη "Δημόσιος", τωρα πλέον αρχίζει και παίρνει και εδώ την διεθνή της έννοια "idiot".

    Μα αν κατασχεθουν μαζικα οι περιουσιες και μπουν νεοι φοροι
    τα επομενα χρονια που θα βρει λεφτα το κρατος να πληρωνει το τεραστιο δημοσιο;

    Απλο ερωτημα κανω και περιμενω με ενδιαφερον τις απαντησεις


    Δάνεια

    και πάλι δάνεια

    και πάλι δάνεια,

    μέχρι να ολοκληρωθεί το όραμα της αλλαγής "Ανδρέας Παπανδρέου": Να εξουθενωθεί η μεσαία τάξη, να παγώσει η αγορά, να κλείσουν οι επιχειρήσεις, και αυτοί που θα επιβιώσουν τελικά είναι οι... Δημόσιοι Υπάλληλοι (!!!) με δανεικά.

    ΥΓ: Άντε και το ΦΠΑ στο 50% με ειδικό μνημόνιο της ΕΕ που να το επιτρέπει... ωστε να πληρωθούν τα εφάπαξ του στρατού κατοχής.

    ΥΓ2: Και άντε να δω ποτε τα ΖΩΑ του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα ξυπνήσουν και πάρουν το 45άρι...

    ReplyDelete
  15. yannisktiti το σκηνικο που περιγραφεις ειναι η ολοκληρωση του
    ελληνικου βαλκανιζατερ σοσιαληστρικου εφιαλτη.

    Αν και θελω να πιστευω οτι οι ξενοι
    τελικα δεν θα επιτρεψουν στους κολπους της ΕΕ μια χωρα που το μονο που παραγει ειναι ΔΥ.
    Θα επεμβουν(Ετσι φανταζομαι)

    Δεν μπορω να πιστεψω οτι θα χρηματοδοτουν οι ξενοι συνεχως τους
    υπεραριθμους ελληνες ΔΥ με δανεια.

    ReplyDelete
  16. "Δεν μπορω να πιστεψω οτι θα χρηματοδοτουν οι ξενοι συνεχως τους
    υπεραριθμους ελληνες ΔΥ με δανεια."


    Μα δεν τους χρηματοδοτούν αυτοί αγαπητέ. Αυτοί απλά δανείζουν, και θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω με τους τόκους.
    Οι χρηματοδότες είναι ο ιδιωτικός τομέας και οι νέες γενιές. Ελευθεροι Επαγγελματίες, Εμποροι, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, αγρότες, άνεργοι κτλ αρμέγονται μετα μανίας για να ταϊζουν τον στρατό κατοχής "Ανδρέα Παπανδρέου και Σια".

    Και τα υπόλοιπα, μεταθέτονται στις επόμενες γενεές (μαζί με τους τόκους των δανειστών).

    Μιλάμε για απίστευτες καταστάσεις Ελληνικής τραγωδίας πλέον... και ο κόσμος που εχει εθιστεί στο κουτόχορτο βγαίνει στους δρόμους και φωνάζει... "φέρτε πίσω τα κλεμμένα (!)...

    Δεν υπάρχει ελπίδα...

    ReplyDelete