Friday, August 28, 2009

Τώρα είμαστε και καμένη γενιά

Συνέντευξη G700 στο Έθνος
Του Γιάννη Φώσκολου
Έθνος 28/8/2009

"Το πάθημα του 2007 δεν μας έγινε μάθημα. Ασύλληπτη η ανικανότητα της κυβέρνησης» λένε με θλίψη και αγανάκτηση οι 30άρηδες της γενιάς των 700 ευρώ."


«Είμαστε η καμένη γενιά», λένε οι νέοι του G700, της γενιάς δηλαδή των 700 ευρώ, εκφράζοντας τη θλίψη και την αγανάκτησή τους για το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος. Με αφορμή την τεράστια καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική, οι νέοι που προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και γι αυτά που τους επιφυλάσσει το μέλλον, οργίζονται και εξεγείρονται. Μιλούν για «ασύλληπτη ανικανότητα», για «κυβέρνηση-παιδική χαρά», για «υπονόμευση του μέλλοντός τους, της ποιότητας ζωής τους και εν τέλει των ονείρων τους».

Χαρακτηρίζουν «φαρσοκωμωδία» το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στα καμένα και ξεκαθαρίζουν πως... κρατούν μικρό καλάθι μπροστά στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των πολιτικών. Καλούν αντίθετα την κοινωνία των πολιτών να είναι σε επαγρύπνηση.

«Η καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής προκαλεί αμηχανία, θυμό, οργή και απογοήτευση, διότι αποδεικνύεται ότι μετά την τραγική εμπειρία του 2007 τα προβλήματα παραμένουν ίδια: ανύπαρκτος σχεδιασμός και προληπτική ικανότητα, έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και οργάνωσης, ανεπάρκειες στο δυναμικό και στην υποδομή του πυροσβεστικού σώματος, αδυναμία ελέγχου ιδιωτικών συμφερόντων, εκτεταμένη ανομία», σημειώνει ο 28χρονος Πασχάλης Αγανίδης.

Αστείες δικαιολογίες

«Ακόμα περισσότερο», συμπληρώνει ο ίδιος, «τα αισθήματα οργής προκαλούνται από τις αστείες δικαιολογίες και την ακατάσχετη μπαρουφολογία. Στον στρατηγό άνεμο και στην ασύμμετρη απειλή προστίθενται τα... πεύκα και η "ευρωπαϊκή συγκυρία"». Το πάθημα του 2007 δεν μας έγινε μάθημα, σχολιάζει και ο 30χρονος Θανάσης Γκούγκλας, ιδρυτικό μέλος των G700. «Νιώθω θλίψη, αγανάκτηση, απογοήτευση, αποτροπιασμό, φρίκη. Ξανά τα ίδια. Το 2007 δεν μάθαμε απολύτως τίποτα. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα κάηκε και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία κι ελαφρυντικό. Υποτίθεται πως φέτος ήταν μια βροχερή χρονιά και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν τέτοιες πυρκαγιές».

Οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ διακρίνουν «διαχρονικές πολιτικές και θεσμικές ευθύνες» για το διαρκές οικολογικό έγκλημα. «Όπως μας κληροδοτούν την κατάρρευση του ασφαλιστικού, την εργασιακή ανασφάλεια, την εξαθλίωση της παιδείας, την ανύπαρκτη ποιότητα ζωής, με τον ίδιο τρόπο μας κληροδοτούν και μια καμένη γη», τονίζει ο 29χρονος Παναγιώτης Σταμπουλίδης και προσθέτει πως «η σημερινή γενιά των 30άρηδων θα κληθούν να πληρώσουν και το κόστος της οικολογικής καταστροφής». Ο ίδιος λέει πως νιώθει πρωτογενώς πόνο και θλίψη για το οικολογικό έγκλημα και δευτερογενώς απαξίωση για το πολιτικό σύστημα. Ξεκαθαρίζει επίσης πως δυσπιστεί στις εκ των υστέρων εξαγγελίες. «Κάθε φορά, μετά από ένα τέτοιο γεγονός, μιλούν όλοι ξαφνικά για μέτρα και πολιτικές.

Πιστεύω πλέον ακράδαντα πως τίποτα ουσιώδες δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ούτε αυτή τη φορά». Πολλές φορές δεν γίνονται ούτε τα στοιχειώδη, θα συμπληρώσει ο Θανάσης. «Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από την οργανωμένη ανικανότητα και όχι από κάποιο... στρατηγό άνεμο. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το κράτος και τις υποδομές του για να αποτρέψουμε καταστροφές όπως αυτή που βίωσε η Αττική πριν από λίγα 24ωρα. Αντίθετα περισσεύουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το να μοιράζουμε 3χίλιαρα για να φανούμε ευαίσθητοι. Όταν βλέπω το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στα καμένα να επαναλαμβάνεται, νιώθω πως βιώνω μια μεγάλη φαρσοκωμωδία».

Οι G700 μιλούν για διεύρυνση του οικολογικού ελλείμματος και διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το βάρος της οποίας πέφτει στις πλάτες της νέας γενιάς. «Η αδυναμία προστασίας του δασικού πλούτου και η διογκούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση διευρύνουν το οικολογικό έλλειμμα της χώρας», τονίζει ο Πασχάλης, συμπληρώνοντας πως «η "περιβαλλοντική καθυστέρηση" συνιστά μία από τις κρισιμότερες όψεις διαγενεακής ανισότητας, καθώς επιφυλάσσει στις επερχόμενες γενιές μια τραγικά χαμηλή ποιότητα ζωής με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Το περιβαλλοντικό κεφάλαιο που αφήνει η μια γενιά στην άλλη -συμπληρώνει ο Θανάσης- περιορίζεται διαρκώς. «Κάθε φορά που καίγεται ένα δάσος, χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι από το περιβαλλοντικό κεφάλαιο που διαθέτουμε ως χώρα κι αυξάνεται αντίστοιχα το οικολογικό έλλειμμα», εξηγεί ο ίδιος.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Θύτης το πολιτικό σύστημα με την κυβέρνηση στον πρώτο ρόλο

Οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού συστήματος. «Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, την κρισιμότητα και τη σημασία της διαρκούς κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών», επισημαίνει ο Πασχάλης.

Για ανικανότητα του πολιτικού συστήματος, που δεν μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, κάνει λόγο ο Παναγιώτης. «Τις μέρες που μαινόταν η πυρκαγιά βρισκόμουν στην Ισπανία. Αισθάνθηκα ντροπή όταν με ρωτούσαν πώς είναι δυνατόν να καίγεται η πρωτεύουσά μας και να μην μπορεί μια συντεταγμένη πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Για μένα το έγκλημα είναι εξιχνιασμένο. Θύμα είναι το περιβάλλον και θύτης το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με την κυβέρνηση στον πρώτο ρόλο». Τα μέλη του G700 θα συμμετάσχουν σήμερα το απόγευμα στη διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε ανοιχτή δημόσια διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος καλούν σήμερα το απόγευμα στις 19.00 ενεργοί πολίτες, bloggers κ.ά. με αφορμή την καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής. «Όλοι με μαύρα ρούχα στην Πλατεία Συντάγματος», αναφέρει το κάλεσμα που κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του Διαδικτύου. Σύμφωνα με το κάλεσμα θα κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα, «σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν», ενώ θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέα όλα τα καμένα των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον.

13 comments:

  1. ΔΕν φταίει ο καημένος ο Καραμανλής...

    Αυτοί που τον βγάλανε μετά τις πυρκαγιές και τους νεκρούς του 2007φταίνε.

    ReplyDelete
  2. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή την γενιά είναι ότι αυτοπροσδιορίζεται ως προς την αγοραστική της δύναμη. Ακομα αν γίνει γενια των 1.400 ευρώ πάλι φτωχή θα νιώθει αν δεν απαλλαγεί από την πλάνη του πλούτου. Μόνο αν αντιλαμβάνεσαι τον ευατό σου ως καταναλωτή θα μετρίσεις την αξία σου με τα ευρώ της τσέπης σου. Δυστυχώς έχετε δίκαιο. Ζούμε σαν καταναλωτές των 700 ευρώ που θέλουν να καταναλώσουν περισσότερο.

    ReplyDelete
  3. και τι θα αλλάξει ρε zouf αμα παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί?

    όλοι οι δημόσιοι ΑΝΙΚΑΝΟΙ δικτατορίσκοι πρέπει να παραιτηθούν

    Μόνο τότε έχουμ ελπίδα να δούμε βελτίωση

    ReplyDelete
  4. Όσο και να ρίξεις το φταίξιμο στον Καραμανλή ή στους υπουργούς, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. "Φταίμε όλοι" σε αυτό το θέμα. Εμείς που χτίζουμε σπίτια σε δασικές εκτάσεις και μετά περιμένουμε τα ελικόπτερα να σβήσουν τα ημιαυθαίρετα σπίτια μας, εμείς που βγάζουμε τις άδειες και λαδώνουμε τους αρμόδιους γραφειοκράτες, εμείς που ως πολεοδομία δεν γκρεμίζουμε τα αυθαίρετα αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια μέχρι τα νομικά παραθυράκια να καθαρίσουνε αυτά το πρόβλημα για εμάς, εμείς που ως τοπικές, περιφερειακές, εθνικές αρχές δεν τηρούμε τους νόμους που οι πολιτικοί μας δώσανε μέσω του Συντάγματος.

    ReplyDelete
  5. Συγκρίνοντας τις φωτιές του 2007 με αυτές του 2009, μπορώ να βρω αρκετά κοινά σημεία, για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο έλαβε χώρα η φωτιά, η αντιμετώπιση της, οι συζητήσεις μεταξύ πολιτικών, και η αντίδραση των απλών ανθρώπων.
    Το τελευταίο μου έκανε τρομερή εντύπωση, πορεία το 07 πορεία και το 09.
    Ξεκάθαρα μπορώ να διακρίνω μια στασιμότητα που επικρατεί στο κράτος Ελλάδα.
    Και αναρωτιέμαι, πώς γίνεται εγώ να παραμένω βλάκας και να έχω την απαίτηση για καλύτερες μέρες στην χώρα μου?

    Πορεία λοιπόν και το 09, εκεί οπού θα μαζευτούν όλοι οι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές για να διαμαρτυρηθούν στου ανίκανους που οι ίδιοι ψήφισαν, αααα και μετά το καλύτερο θα πάμε για ποτάκι για να γιορτάσουμε την επιτυχία μας.

    Και όλοι θα περιμένουμε μέχρι να πάμε στο 2011, για να διαμαρτυρηθούμε σε κάποια άλλη πορεία για κάποια φωτιά που ξέσπασε κάπου τριγύρω μας.

    Και τι θα αλλάξει στην πορεία του 09? και γιατί δεν άλλαξε με αυτήν του 07?

    Προσωπικά θα έλεγα να μεταφέρουμε την πορεία στα καμμένα και αντί για λόγια ας κάνουμε πράξεις.
    Ας δεντροφυτέψουμε και ας προστατέψουμε!!!

    Ας προστατέψουμε τα καμένα με την δημιουργία παρατηρητηρίων.
    Ας κάνουμε προτάσεις μέσω αυτού.
    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, με μικρά δάση, άρα έχουμε την δυνατότητα για τοποθέτηση συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιάς και πυροπροστασίας.
    Νομίζω ότι το κόστος του συστήματος θα ήταν λιγότερο από το κόστος μια πυρκαγιάς.

    Το πρόβλημα δεν είναι της κυβέρνησης και του κράτους αλλά όλο δικό μας.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Συμφωνώ Ευάγγελε, εσείς φταίτε, εσείς που χτίζετε αυθαίρετα και λαδώνετε γραφειοκράτες, εσείς που σαν πολεοδομία δεν γκρεμίζετε, που σαν τοπικές και εθνικές αρχές δεν τηρείτε τους νόμους. Εσείς, γιατί εγώ δεν κάνω τίποτα απο αυτά, και ούτε ανήκω σε κάποια αρχή, τοπική ή μη. Οπότε γιατί να με βάλεις στο ίδιο καζάνι πετώντας ένα "φταίμε όλοι";

    Προσωπικά ξέρω οτι ζώντας στην Ελλάδα συμβαίνουν κάποια πράγματα, μιας και η Ελλάδα είναι ο πάτος της Ευρώπης. Δε μου αρέσει, αλλα δεν προσποιούμαι οτι εκπλήσσομαι κιόλας.

    'Αλλωστε όπως είχε πει κι ο Σημίτης επί πρωθυπουργίας του, αυτή είναι η Ελλάδα, τι να κάνουμε.

    ReplyDelete
  8. stiven, αυτοπροσδιορίζεται συμβολικά με ένα νούμερο που συμβολίζει πρώτα απ' όλα την οικονομική και ηθική απαξίωση της εργασίας και όχι το επίπεδο της αγοραστικής δύναμης.

    ReplyDelete
  9. alesandro, σε ό,τι μας αφορά, αν ήταν στο χέρι μας δεν θα διοργανώναμε καμία πορεία φετός. Σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε ότι η πορεία του '07 για τις πυρκαγιές ταρακούνησε τα νερά. Έφερε bloggers, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες στο προσκήνιο στέλνοντας δια της βουβής διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα βροντερό μήνυμα σε πολιτικούς και αρμόδιους. Άλλαξε τίποτα; Κατά την άποψή μας ναι. Μπορεί το αυτί μερικών να μην ίδρωσε όμως βοήθησε να καταγραφεί και εκτοτε να καλλιεργηθεί ένα μαζικό κύμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συγκεκριμένων περιβαλλοντικών απαιτήσεων που προηγουμένως δεν υπήρχε ή τουλάχιστον δεν ήταν ορατό στα δημόσια πράγματα στην Ελλάδα.

    Σχετικά τώρα με τα καμμένα και τον εθελεντισμό για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών, καλό είναι, όπως και στην περίπτωση της Πάρνηθας και της Ηλείας, όσοι καλοπροαίρετοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν να απευθύνονται σε ειδικούς, οργανώσεις περιβαλλοντικές τύπου WWF ή αρμόδιες υπηρεσίες, και να μην παίρνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες γιατί μπορεί τελικά να επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση.

    ReplyDelete
  10. Δε μας βάζω όλους στο ίδιο καζάνι τζιμ σλιπ. Εξού και τα εισαγωγικά. Είναι μια στάση όμως που απέχει από τη νοοτροπία του Έλληνα σήμερα, αυτής της μεγαλύτερης ατομικής ευθύνης.

    ReplyDelete
  11. Κάτι θ' αλλάξει ser. Άλλο να έχεις κάποιον που μπορεί να διαχειριστεί το κράτος κι άλλο να έχεις τον Πάκη και το Μαρκογιαννάκη που έχουν κάψει την Αθήνα μέσα σε μισό χρόνο.

    ReplyDelete
  12. Τα λέει όλα, αν και στα Αγγλικά

    http://www.thinkaloo.com/ideas/view/view_idea.php?id=1799

    ReplyDelete