Wednesday, May 30, 2012

If Greece go out of Euro


Έτσι ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας από το CNN την προειδοποίηση για τις ανυπολόγιστες συνέπειες της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη. Μόνο που η Ευρώπη το τελευταίο οκτάμηνο προετοιμάζεται ηθικά και πολιτικά για τη μεγάλη ρήξη. Το «σενάριο Ιφιγένεια» ωριμάζει συνεχώς και εμείς το ενισχύουμε. Κεντρικό σημείο της αφήγησης αυτής είναι ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει». Είναι μία εγγενώς βαλκανική χώρα, αν όχι Βοσνία, μάλλον μια Βουλγαρία που έγινε δεκτή στον σκληρό πυρήνα χάρη στα μαγειρεμένα στοιχεία. Ας κόψουμε, λοιπόν, το σάπιο δάχτυλο για να σταματήσουμε τη σήψη. Αφελής και ανιστόρητη η αφήγηση;

Αναμφίβολα. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι ότι πείθει όλο και περισσότερο, κερδίζει έδαφος, χαλαρώνει τις αντιστάσεις και εξελίσσεται σε U-Turn της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ακριβώς επειδή οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους, το γερμανικό κατεστημένο θα επιχειρήσει να πείσει τους Γερμανούς πολίτες για την ανάγκη χρηματοδότησης του project Ευρώπη και Ανάπτυξη. Οι νότιοι θα πείσουν τους λαούς τους για την ανάγκη να παραδώσουν ουσιαστική εξουσία στις Βρυξέλλες για να μην κυλήσουν στη ζώνη της εξορίας μαζί με την Ελλάδα, και η Ελλάδα θα γίνει η Ιφιγένεια μένοντας διασωληνωμένη με μεσογειακά προγράμματα νέου τύπου εκτός σκληρών πυρήνων και περιφέρειας. Μόνη της.

Θα πουλάμε βέβαια σε μερικά χρόνια στους τουρίστες σαν καλοσυνάτοι ιθαγενείς εκτός από Περικλή και το λίκνο της δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο και σία μαζί με την ιδέα του λίκνου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αλλά το πισωγύρισμα θα είναι μεγάλο και ο ακρωτηριασμός οδυνηρός. Γιατί όσο και αν το παραγνωρίζουμε, η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χαμηλά επιτόκια που απολαμβάναμε έως πρόσφατα ούτε τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα μικρά και μεγάλα έργα.

Η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι η Ιθάκη της. Είναι από εκεί που ξεκίνησε και εκεί που συνεχώς γυρνά. Είναι η προσδοκία των Ελλήνων για ώριμη δημοκρατία, στέρεους θεσμούς, ανοιχτά σύνορα, ευκαιρίες και δυνατή διεθνή φωνή. Είναι η ελπίδα για μια κοινωνία δίκαιη και κινητική.

Και αν όλα αυτά φαίνονται μακρινά και άφταστα στη σημερινή κατάσταση, σίγουρα θα ενταφιαστούν στον βαλκανικό μας τάφο.

Το ζήτημα δεν είναι να πείσουμε τη Ρόζα και την ΚΟΕ να αγκαλιάσουν τη σοσιαλδημοκρατία και να μην καταγγείλλουν τη δανειακή σύμβαση. Το στοίχημα είναι να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό, να πάρουμε βαθιές ανάσες και να ξεκινήσουμε καμιά ρημάδα από τις περίφημες μεταρρυθμίσεις. Το στοίχημα είναι να παραμείνουμε ζωντανοί, αλλάζοντας και περιμένοντας την αλλαγή στην Ευρώπη.

42 comments:

  1. μαντάμ Μέρκελ η αριστερά έχει άλλη άποψη ναούμε

    ReplyDelete
  2. http://www.iefimerida.gr/news/52916/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-55-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Ε.Τ.Ε.

      Delete
  3. Ξέρει τι κάνει ο Τσίπρας....Λαλιώτης

    ReplyDelete
  4. ΤΣΙΠΡΟΚΑΪΔΙΑ η χώρα

    ReplyDelete
  5. Γράφεις:

    [Η Ευρώπη] είναι η προσδοκία των Ελλήνων για ώριμη δημοκρατία, στέρεους θεσμούς, ανοιχτά σύνορα, ευκαιρίες και δυνατή διεθνή φωνή. Είναι η ελπίδα για μια κοινωνία δίκαιη και κινητική.

    Δυστυχώς διαφωνώ κάθετα. Στα μάτια μου η Ευρώπη για τον μέσο Έλληνα ήταν κυρίως ευκαιρία για δύο πράγματα. Πρώτον ευκαιρία για ευκολότερα και φτηνότερα ταξίδια στις ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως για ψώνια. Το όνειρο για 2ήμερο shopping στο Λονδίνο ήταν πλέον προσιτό στο μέσο χλιδολάτρη.

    Ήταν επίσης ευκαιρία για φτηνότερες εισαγωγές προϊόντων. Παλιά όποιον γνωστό βρίσκαμε στο εξωτερικό, του ζητάγαμε χάρη να μας στείλει κάποιο απλησίαστο για τα Ελληνικά δεδομένα ρούχο, gadget ή κάτι άλλο. Πλέον, μπορούσαμε να το αγοράσουμε από την ΕΒΓΑ της γειτονιάς.

    Ήμασταν πλέον Ευρωπαίοι.

    Ποτέ δεν ένιωσα ότι από την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, άλλαξε μυαλά ο Έλληνας. Ποτέ δεν είδα τη δίψα για Ευρωπαϊκή κουλτούρα. Για δίκαιη διακυβέρνηση, για στέρεους θεσμούς. Αρκεί να υπήρχε αφ’ ενός το χρήμα (υπήρχε, μέσω των ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης) και τα αγαθά για να καταναλωθούν (υπήρχαν λόγω ευκολότερων εισαγωγών).

    Τα ανοιχτά σύνορα μας ενδιέφεραν ίσα για να έρχονται ευκολότερα οι τουρίστες και να τους τσιμπάμε το παραδάκι. Ίσα για να στέλνουμε τα μπουμπούκια μας για 1-2 χρόνια σε εύκολα πανεπιστήμια, να παίρνουν ένα γυαλιστερό πτυχίο ώστε να γίνουν "στελέχη επιχειρήσεων" στην ταβέρνα του μπαμπά. Που καιρός να μάθει ο κανακάρης τι εστί αξιοκρατία, μέθοδος, κοινωνικό συναίσθημα ευθύνης. Γρήγορα πίσω πριν ξεχάσουμε τον Ελληνικό τρόπο ζωής.

    Ο μέσος Έλληνας ποτέ, μα ποτέ, δεν ενδιαφέρθηκε να ξεσηκώσει κανένα από τα καλά της Ευρώπης. Του μιλάς για μέθοδο, αξιοκρατία και ευθύνη, και σε κατηγορεί ότι είσαι άψυχος τεχνοκράτης.

    Με την επερχόμενη έξοδό μας από την ΕΕ θα χάσουμε σίγουρα την εισροή του εύκολου χρήματος. Την Ευρωπαϊκή πρόοδο και σκέψη δεν θα τη χάσουμε γιατί δεν την αποκτήσαμε ποτέ.

    Γράφεις για ελπίδα. Προσπαθώ να είμαι συγκρατημένα απαισιόδοξος, γιατί η εναλλακτική είναι η ασυγκράτητη απελπισία. Τόσα χρόνια εντός ΕΕ δεν βάλαμε μυαλό. Ακόμα και να ξεπερνούσαμε αυτή την τρικυμία που προκαλέσαμε στον εαυτό μας, θα αλλάξει κάτι; Μετά τις πόσες ομαλές τούμπες πιστεύεις ότι θα βάλουμε μυαλό, ότι θα κατανοήσουμε την πραγματική αξία της ΕΕ;

    ReplyDelete
  6. "Η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι η Ιθάκη της. Είναι από εκεί που ξεκίνησε και εκεί που συνεχώς γυρνά. Είναι η προσδοκία των Ελλήνων για ώριμη δημοκρατία, στέρεους θεσμούς, ανοιχτά σύνορα, ευκαιρίες και δυνατή διεθνή φωνή. Είναι η ελπίδα για μια κοινωνία δίκαιη και κινητική."

    EYGE

    ReplyDelete
  7. Κάποιος κάπου κάποτε είχε πει το εξής

    Όπου ακούς να μιλάνε πολύ για τον θεό, απουσιάζει ο θεός

    Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει το

    Όπου ακούς να μιλάνε πολύ για τον λαό, απουσιάζει ο λαός

    ReplyDelete
  8. Στο imperium της ε.ε.μια απομακρυσμένη επαρχία ίσως να είναι μόνο ένα δάχτυλο για κόψιμο.Αλλά,ας μην τα φορτώνουμε όλα στους δυσπροσάρμοστους έλληνες.Η γάγγραινα θα προχωρήσει και τότε τι θα λέμε;πως η ισπανία είναι ακόμα ένα δάχτυλο;η ιταλία άλλο ένα;η πορτογαλία;Συμφωνώ,g700,με το τελευταίο κείμενο,μα πες μου οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να ξεκινήσουν από την κορυφή;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπάρχει το ευρωπαϊκό ζήτημα. Δηλαδή από τη μία η εξισορρόπηση της λιτότητας με αναπτυξιακά μέτρα και από την άλλη η μετατροπή της ΕΕ σε δημοσιονομική ένωση: με την ΕΚΤ να λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, τον κοινοτικό προϋπολογισμό να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο και να είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος, την οικονομική διακυβέρνηση να ασκείται πιο συντονισμένα έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε ασυμμετρικά οικονομικά σοκ.

      Υπάρχει όμως και το ελληνικό ζήτημα. Αυτό της αμεταρρύθμιστης χώρας με την βαλκανική πολιτική τάξη (πολιτικάντηδες) που κρύβεται πίσω από τη λιτότητα για να μην αλλάξει τίποτα στην παραγωγική της δομή, για να μη θιγεί ο παρασιτισμός, το πελατειακό κράτος, ο κρατισμός και όλο αυτό το μοντέλο που δημιουργήθηκε μεταπολιτευτικά από τα δύο μεγάλα κόμματα με την αριστερά και τη λαϊκή δεξιά να πλειοδοτούν και να χειροκροτούν. Στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι σαρωτικές και αφορούν όλα τα επίπεδα.

      Delete
  9. @G700:

    "...την οικονομική διακυβέρνηση να ασκείται πιο συντονισμένα έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε ασυμμετρικά οικονομικά σοκ..."

    Τι ακριβώς σας κάνει να πιστεύετε ότι η περίφημη "οικονομική διακυβέρνηση", με αυτή την οικονομική ελίτ στο Eurogroup και αυτές τις συνθήκες, θα ωφελήσει τους λαούς της ΕΕ;

    Αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορείτε τόσο εύκολα όλους τους Έλληνες, ότι δηλαδή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και επιθυμούν να παραμείνουν τεμπέληδες και χαραμοφάηδες, ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό είναι το πρόβλημα με τις ηγεσίες στην ΕΕ αυτή τη στιγμή: ο πλούσιος βορράς δενθέλει με τίποτα να αλλάξει η παρούσα κατάσταση, η δική του ευημερία, σε βάρος του νότου που ξεζουμίζεται χωρίς έλεος, αγρά αλλά σταθερά, από την έναρξη της κυκλοφορίας του ευρώ.

    Εχθές η Γερμανία χτύπησε νέα ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων σε ομόλογα 10ετίας, 5ετία και 2ετίας (τα τελευταία με μηδενικό επιτόκιο). Ταυτόχρονα, σήμερα η Ισπανία χτύπησε ρεκόρ υψηλών spreads σχεδόν στο 7%.

    Στ' αλήθεια πιστεύετε ότι βάζοντας σε ένα κοινό "υπουργείο οικονομικών" ολόκληρη την Ευρωζώνη θα διορθωθεί αυτή η ασυμμετρία; Και μάλιστα από τους ίδιους οι οποίοι τη δημιούργησαν και που κερδίζουν ένα ποταμό λεφτά από αυτή την κατάσταση;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα δεν είναι οι Έλληνες γενικά και αόριστα. Είναι κάποιες οργανωμένες ομάδες, κάποια εγωιστικά συμφέροντα, συμμαχίες αναδιανομής του δημόσιου πλούτου που έχουν γαντζωθεί στο σύστημα και σαν άλλοι βίκινγκς το ξεζουμίζουν και το βανδαλίζουν. Οι πλειονότητα των Ελλήνων ούτε ραντιέρηδες είναι ούτε προσοδοθήρες. Σου υπενθυμίζουμε την επιστολή που στείλαμε στη FT Deutschland με παραλήπτη τη Μέρκελ όπου αποδομούμε με στοιχεία το μύθο περί ελληνικής τεμπελιάς. Letter to Merkel

      Delete
    2. Μόνο που η "αλλαγή" που φαίνεται να επικροτείτε, από εσάς και από άλλους, αποτελείται αποκλειστικά από οριζόντια μέτρα λιτότητας.

      Αν δεν συμφωνείτε με αυτά, τότε οφείλετε να καταγγείλετε αυτούς που τα επέβαλλαν (και απέτυχαν στο αποτέλεσμα), αντί να κρίνετε τις προθέσεις αυτών που δεν είχαν μέχρι τώρα να εφαρμόσουν τις δικές τους ιδέες, όποιοι και αν είναι αυτοί. Νομίζω...

      Delete
    3. Κακώς νομίζεις. Δεν θα ψηφίσουμε Χρυσή Αυγή μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις ιδέες τους θεσμικά.

      Μας τις έχουν πει τις ιδέες τους και τις γνωρίζουμε. Και επιπλέον προσπαθούν και πάρα πολλές φορές καταφέρνουν να τις επιβάλλουν εξωθεσμικά και αυτό μας αρκεί για να τις καταλάβουμε ακόμη καλύτερα και να τις απορρίψουμε. Άλλωστε υπάρχει και το ιστορικό παράδειγμα.

      Ομοίως για το ΚΚΕ.

      Ομοίως για τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Delete
  10. Και κάτι ακόμα. Αν η περίφημη "Ευρώπη των λαών" δεν ανέχεται μια χώρα όπως η Ελλάδα, με όλα τα στραβά και τα προβλήματά της, να ψηφίζει και να διαλέγει ελεύθερα πως θέλει να κυβερνηθεί, τι ακριβώς δικαίωμα θα έχει αντίστοιχα ο Έλληνας της "ομοσπονδιοποιημένης" ΕΕ ως προς την ασκούμενη πολιτική;

    Αν το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε ΕΕ με δημοκρατικά εθνικά κράτη ή με περιφέρειες-φέουδα "οικονομικής σταθερότητας", ας το πούνε ξεκάθαρα και ας κάνουμε δημοψήφισμα για αυτό.

    Αλλά μην αναμασάμε συνέχεια τις μπαρούφες περί εκδίωξής μας από το ευρώ, όταν όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε συνιδρυτές του νομίσματος, είναι "δικό μας" όσο είναι και των Γερμανών και πως αν η ΕΚΤ αποφασίσει να στερέψει την Ελλάδα από ευρώ τότε παραβιάζει τις πιο θεμελιώδεις αρχές της ίδιας της υπόστασης της ΕΕ ως νομισματικής ένωσης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στα αλήθεια πιστεύεις ότι η ασυδοσία και η παντελής έλλειψη σεβασμού στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες αποτελεί ένδειξη άσκησης δημοκρατίας; Γιατί για εμάς αποτελεί ένδειξη καχεκτικής θεσμικής και πολιτικής νοοτροπίας μιας πολιτικής τάξης ιδιοτελών πολιτικάντηδων και πολιτευτών, η οποία επιχειρεί να κοροϊδέψει για πολλοστή φορά τους αφελείς πολίτες-πελάτες, οι οποίοι μια ζωή ονειρεύονται ότι λεφτά υπάρχουν.

      Delete
    2. Η ΕΕ του '70 και του '80 ψόφησε, βρίσκεται μόνο στα μυαλά και στις ιδεοληψίες κάποιων αθεράπευτα αισιόδοξων-ρομαντικών.

      Εδώ και μία δεκαετία εφαρμόζονται τα χειρότερα σχέδια τραπεζικών και χρηματιστηριακών κύκλων, που προωθήθηκαν μεθοδικά και αθόρυβα από το '80 και μετά, δηλητηριάζοντας τη "μεγάλη ιδέα" της Ευρώπης των λαών. Σήμερα η ΕΕ έχει μετατραπεί σε "Ένωση Τραπεζιτών". Δείτε το σχόλιο που γράφω παρακάτω σχετικά με την πρόταση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατευθείαν από το ESM, δηλαδή από τους φορολογούμενοςυ κατευθείαν στα ταμεία τραπεζών, χωρίς καμία υποχρέωση ή ρήτρα. Απλά ιδιοποίηση κρατικών εσόδων από ιδιώτες.

      Αυτό που πουθανόν έχετε στο μυαλό σας βρίσκεται τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω. Αν θέλετε πραγματικά να προωθήσετε τα πράγματα προς τα εκεί, πρέπει πρώτα να περιμένετε την πλήρη κατάρρευση του σημερινού σάπιου κατεστημένου στην ηγεσία της ΕΕ, που προτιμούν να εξαθλιώσουν χώρες ολόκληρες παρά να χάσουν μισή μονάδα στα καρτικά επιτόκια δανεισμού τους. Πιο εθνικιστική αντίληψη από αυτή δεν υπάρχει, το επόμενο είναι να βάλουν στο παιχνίδι στρατιωτική εισβολή.

      Delete
  11. Για να μην ξεχνιόμαστε, τι σημαίνει "φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση" κατά τα λεγόμενα των τροϊκανών:

    "Περικοπές μισθών προαναγγέλει η έκθεση της ΕΕ" (18/4/2012):

    >> http://www.ant1online.gr/Economy/General/Pages/20124/772f8be0-6c10-40be-9015-2e0a93f6bdb1.aspx

    "...Νέες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μεγαλύτερη απελευθέρωση στην αγορά εργασίας προαναγγέλει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε την Τετάρτη ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο...

    ...Η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύει σε μείωση του ονομαστικού, ανά μονάδα εργατικού κόστους, κατά 15% στην περίοδο 2012-2014..."


    Ναι βέβαια, ο ιδιωτικός τόμεας ασφυκτιά (μπλα μπλα μπλα) το τεράστιος κράτος (μπλα μπλα μπλα) θα έρθει ανάπτυξη (μπλα μπλα) ανταγωνιστικότητα (μπλα μπλα μπλα)...

    Εδώ που τα λέμε, σε μια "ομογενοποιημένη" ΕΕ θα πρέπει κανονικά να έχουμε και "ομογενοποιημένους" μισθούς. Δηλαδή ο μέσος μισθός στην Ελλάδα που τώρα έχει πέσει πολύ κάτω από το 60% του μέσου μισθού στην ΕΕ (προ μνημονίων), κανονικά θα πρέπει να πάρει αύξηση τουλάχιστον +50%.

    Καθόλου κακή ιδέα, καθόλου "λαϊκισμός", αν προέρχεται από τη "φιλοευρωπαϊκή" πλευρά και όχι από τους αντιμνημοσιακούς "που όλο υπόσχονται".

    ReplyDelete
  12. "All the great leaders have had one characteristic in common:it was the willingness to confront unequivocally the major anxiety of their people in their time.This,and not much else,is the essence of leadership."Και,όχι,δεν είναι από το χώρο της ψυχανάλυσης.Το είπε κάποτε ο Galbraith.Καληνύχτα,g700,και καλή τύχη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μερικοί πολιτικοί ηγέτες αυξάνουν τον αριθμό των πιστών: οι άνθρωποι σταυροκοπιούνται όταν τους ακούνε. Ζάρκο Πετάν. Από το χώρο της τέχνης.

      Delete
  13. Όλα για όλα, ανοιχτός πόλεμος πλέον, προτείνουν ανοικτά "τράπεζες πάνω από τα κράτη":

    "Πρόταση για «τραπεζική ένωση» από τις Βρυξέλλες" (30/5/2012):

    >> http://www.skai.gr/news/finance/article/204271/protasi-gia-trapeziki-enosi-apo-tis-vruxelles/

    Και η εξήγηση εδώ, μην τα κάνω copy-paste:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2012/05/realistic-flowchart-for-greece-after.html?showComment=1338404116809#c1374840639462170686

    Σήμερα:
    κράτη +> ESM +> κράτος(Χ) => τράπεζες(Χ) => κράτος(Χ)

    Πρόταση:
    κράτη +> ESM +> τράπεζες(Χ) [μέχρι εκεί, για "ιδία χρήση"]

    ReplyDelete
  14. "η προσδοκία των Ελλήνων για ώριμη δημοκρατία, στέρεους θεσμούς"
    Ε όχι δα !
    Ο Lamnatos μιά χαρα τα λέει. Που τους είδατε τους θεσμούς ?
    Πού την είδατε την ώριμη δημοκρατία ? Αυτή που οι "εξεταστική" της Βουλής αθώωσε τον Ακη (φαρδιά πλατιά η υπογραφή του Βενιζέλου)

    Μην τρελλαθούμε κιόλας ! Ο αρχοντοχωριάτης Ελληνας νόμισε ότι με το που μπήκε η Ελλάδα στην ΕΕ τους πιάσαμε από τα @@@ - αυτό άλλωστε δεν είναι και το κύριο επιχείρημα του Τσίπρα ?
    Αποθανέτω η ψυχή μου με τα των αλλοφύλων....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok καλή η διαπίστωση και τώρα τι κάνουμε; Κι εγώ έχω μιζεριάσει. Είμαι απαισιόδοξος πλέον. Τι κάνουμε όμως;

      Delete
    2. Ναιαιαι. Από τ' αρχίδια. Και διαθέτουμε και πυρηνικά, όπως είπε ο Τσιπρομακελάρης. Σαν το στρουμφάκι που έδινε όλο δώρα ένα πράγμα.

      Delete
  15. @gmosios

    Τι κάνουμε ? Σοβαρευόμαστε ! Είναι καιρός να σοβαρευτούμε.

    Όσο το 30% των ψηφορόρων πιστεύει οτι ο μηδέποτε εργασθείς Τσίπρας θα πηδήξει την Ευρώπη, ότι ο τζάμπα μάγκας, υπουργός των πιο διεφθαρμένων νόμων, Βενιζέλος και ο κοτζάμπασης, με κολλητό τόν υιο-Ψυχάρη, Σαμαράς θα μας σώσουν τίποτα δεν θα αλλάξει.

    Πρέπει επιτέλους να καταλαβουμε ότι και στο Δημόσιο πρέπει να μπει μαχαίρι και στους μισθούς και στα λοιπά "κεκτημένα".
    Πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε περισσότερα απ' όσα αμοιβόμαστε.

    Λύσεις υπάρχουν, τις έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες πριν από εμάς- αρκεί να υπάρχει θέληση (που δεν υπάρχει)

    ReplyDelete
  16. Τα μνημονιακά ελληνικά ΜΜΕ ξυπνάνε και οι ΗΠΑ ξεμπροστιάζουν τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας:

    "New York Times: Η τρόικα δανείζει την Ελλάδα για να πληρώνει τον εαυτό της" (31/5/202):

    >> http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=460166

    "...«Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της»...

    ...«Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS..."


    Άντε να δούμε τι θα κάνουν τώρα, που άρχισαν να μιλάνε τα πιο έγκυρα στόματα, για την απάτη που μας πουλάνε τα δικά μας γκεπελοκάναλα. Θα πούνε ότι η DB και η UBS είναι και αυτοί Τσιπράγκαλα ή χαραμοφάηδες τεμπέληδες που δεν θέλουν να ξεβολευτούν;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το αρχικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται το Βήμα εδώ.

      http://www.nytimes.com/2012/05/30/business/global/athens-no-longer-sees-most-of-its-bailout-aid.html?pagewanted=all

      Από το ίδιο άρθρο, προκύπτει ότι για τη χώρα πήγαν από το Μάιο 2010 59 δισ. Για τις Ελληνικές τράπεζες, πριν από ένα μήνα, 31 δισ. Από αυτά η Ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής αποφάσισε να δώσει μόνο τα 23 δισ. στις τράπεζες.

      Επίσης, τα υπόλοιπα λεφτά εξυπηρετούν το χρέος μας και μας κρατάνε στην επιφάνεια μέχρι να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, τουλάχιστο.

      Από το PSI (το οποίο τώρα αρέσει σε όλους, απ' ό,τι φαίνεται…) συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πληρώσει το μισό από το χρέος της σε ομόλογα. Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί, αν η Ελλάδα είχε αρνηθεί το μηχανισμό στήριξης.

      Η τρόικα έδωσε λεφτά στην Ελλάδα για να μην καταρρεύσει όταν το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 25 δισ. Η τρόικα συνεχίζει να δίνει λεφτά στην Ελλάδα που ακόμη έχει πρωτογενές έλλειμμα (γύρω στα 5 δισ.).

      Η παρέμβαση της τρόικας έκανε δυνατή και τη συμφωνία του PSI. Επίσης, τρόικα μπορεί και εξυπηρετεί το χρέος μας, το οποίο αναγκάστηκε να αγοράσει για να μην καταρρεύσουν οι αγορές που εκπροσωπεί.

      Συνεπώς, ίσως το πιο σημαντικό που προκύπτει από το άρθρο αυτό των New York Times είναι ότι η τρόικα μας χρειάζεται λιγότερο από όσο χρειαζόμαστε εμείς την τρόικα.

      Ας αποφασίσουν οι Έλληνες λοιπόν αν θέλουν αστήρικτες ψευτομαγκιές και μπλόφες ή υπευθυνότητα και αποδοχή της πραγματικότητας.

      Delete
    2. "...Επίσης, τα υπόλοιπα λεφτά εξυπηρετούν το χρέος μας και μας κρατάνε στην επιφάνεια μέχρι να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, τουλάχιστο..."

      Ξέχασες ένα "ΜΟΝΟ" κάπου εκεί μέσα. Το 1 δισάκι που μας έχουν παρακρατήσει (παρανόμως) από τα 5,2 ακόμα δεν έχει δοθεί "για μισθούς και συντάξεις".

      "...Η τρόικα συνεχίζει να δίνει λεφτά στην Ελλάδα που ακόμη έχει πρωτογενές έλλειμμα (γύρω στα 5 δισ.)..."

      Για τα οποία ζητάνε άμεσες επιπλέον περικοπές 14,2 δις φέτος και του χρόνου. Κάνε μια αφαίρεση να δεις τι βγαίνει.

      "...Η παρέμβαση της τρόικας έκανε δυνατή και τη συμφωνία του PSI. Επίσης, τρόικα μπορεί και εξυπηρετεί το χρέος μας..."

      Μετάφραση: Η τρόικα ΕΠΕΒΑΛΛΕ αυτό το PSI, δηλαδή rollover του χρέους, με κέρδος 20 δισάκια περίπου (105 -> 125). Τουλάχιστον παραδέχεσαι επιτέλους ότι δεν μας μείωσαν κανένα χρέος, τα δικά τους δανεικά ανακυκλώνουν.

      "...η τρόικα μας χρειάζεται λιγότερο από όσο χρειαζόμαστε εμείς την τρόικα..."

      Αυτό είνα προς το παρόν το μεγάλο στοίχημα. Αν συνεχίσουμε έτσι, αναβολή στην αναβολή, σε 12-18 μήνες ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα μας έχουν ανάγκη. Αυτό ακριβώς λέμε εδώ και δύο χρόνια με το "ξεφόρτωμα" τοξικών τύπου PSI (ιδιωτικό χρέος -> διακρατικό χρέος).

      Delete
    3. Δεν ξέχασα τίποτα. Όσα γράφω εδώ προκύπτουν άμεσα ή είναι γραμμένα ρητά στο άρθρο των New York Times. Το άρθρο που εσύ ο ίδιος επικαλέστηκες.

      Να μην αλλοιώνεις τις πηγές που επικαλείσαι και να μην αλλοιώνεις αυτά που γράφω.

      Δεν μου αρέσουν τα στοιχήματα, το πόκερ και όλα τα άλλα συναφή από άσχετους τυχοδιώκτες σε βάρος της πατρίδας μου.

      Delete
    4. Ναι όλα τα σκέφτηκες, εκτός από το να σχολιάσεις τον τίτλο του άρθρου.

      Επίσης από το άρθρο (παράδειγμα):
      "...But almost none of the money is going to the Greek government to pay for vital public services. Instead, it is flowing directly back into the troika’s pockets..."

      Φαίνεται άλλα καταλαβαίνεις εσύ και άλλα όλοι οι υπόλοιποι αναγνώστες της εφημερίδας.

      Delete
    5. Δεν ξέχασα τίποτα. Όσα γράφω εδώ προκύπτουν άμεσα ή είναι γραμμένα ρητά στο άρθρο των New York Times. Το άρθρο που εσύ ο ίδιος επικαλέστηκες.

      Να μην αλλοιώνεις τις πηγές που επικαλείσαι και να μην αλλοιώνεις αυτά που γράφω.

      Δεν μου αρέσουν τα στοιχήματα, το πόκερ και όλα τα άλλα συναφή από άσχετους τυχοδιώκτες σε βάρος της πατρίδας μου.

      Και εσύ, και -κυρίως- ο Τσίπρας μιλάτε με ορους παιγνιου, στοιχήματος, πόκερ κοκ. Είδαμε τι μεγάλος "παίκτης" της διεθνούς σκηνής είναι ο Τσίπρας όταν ψεμύτισε για μια-δυο μέρες στην Ευρώπη.

      Αυτό είναι σημαντικό διότι, όπως προκύπτει και από το άρθρο αυτό των New York Times που επικαλείσαι η τρόικα μας χρειάζεται λιγότερο από όσο χρειαζόμαστε εμείς την τρόικα. Αφήστε τα στοιχήματα λοιπόν.

      Delete
  17. Του Στάθη -

    Σε μιαν άλλη χώρα που δεν θα την καταδυνάστευε η Μιντιακή Τυραννίδα της Διαπλοκής, ο κ. Βενιζέλος θα ήταν πολιτικώς νεκρός.

    Ο υπερτιμημένος αυτός άνθρωπος που τρέχει με δύο γκάφες, τρεις δολοπλοκίες και τέσσερις διαπλοκές την ημέρα

    ο «φωτεινός παντογνώστης» στο πρόσωπο του οποίου μπερδεύουν ορισμένοι τον ρήτορα με τον βερμπαλιστή, έχει στο ενεργητικό του αγριότητες

    όπως ο νόμος περί Τύπου και ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών,

    φαιδρότητες όπως ο διαφορετικός Φ.Π.Α. στις μπουγάτσες,

    απάτες, όπως η καταγγελία των χαρατσιών μέσω ΔΕΗ το πρωί, ώσπου να τα επιβάλει ο ίδιος το βράδυ,

    τζαμπαμαγκιές, όπως όταν «διέκοπτε» τις συνομιλίες με την Τρόικα για να τρέχει πίσω της ύστερα, σαν δαρμένο σκυλί

    ο άνθρωπος αυτός που όταν ανοίγει το στόμα του μένουν άλαλα τα χείλη της λογικής και της ηθικής, αυτός ο δοκησίσοφος και στρεψίας, αν

    δεν τον στήριζαν τα ΝΕΑ, το Mega, το Μπομπολέικο και γενικώς το σύστημα της Διαπλοκής σε αυτήν τη χώρα, θα ήταν πολιτικώς νεκρός από καιρό.

    Και πάντως, τώρα! Διότι ο αμετροεπής αυτός άνθρωπος, μέσα στην οίησή του ότι όλα τα ξέρει, άνοιξε προχθές το στόμα του και αμόλησε μια βόμβα μεγατόνων, χωρίς να καταλαβαίνει ότι πρώτα απ’ όλα έσκασε πάνω στο κεφάλι του.

    ReplyDelete
  18. Του Στάθη (συνέχεια)

    Είπε δηλαδή ότι πολλά απ’ τα μέτρα περί τα εργασιακά που μας επέβαλε η Τρόικα και ο ίδιος δέχθηκε, τα υπέβαλαν προηγουμένως στους Τροϊκανούς ντόπια λαμόγια.

    Παραδέχτηκε δηλαδή πως γνώριζε ότι εγχώρια αρπακτικά υπερακόντιζαν την Τρόικα σε αντεργατική (και αντιπαραγωγική) αγριότητα και ότι ο ίδιος δεν αντιστάθηκε σε αυτήν, αλλά αντιθέτως την προσυπέγραψε!

    Τι είναι ένας πολιτικός που παραδέχεται κάτι τέτοιο; Ανδρείκελο ή ένας ευήθης; (που προβοκάρει τον εαυτό του)...

    Στη συνέχεια, προκληθείς από τον κ. Τσίπρα να πει τα ονόματα αυτών των λαμόγιων ο κ. Βενιζέλος εποίησεν την νήσσαν και έκανε τις καταγγελίες του γαργάρα.

    Ελπίζοντας σε τι;

    Σε αυτήν την ανυπόφορη ομερτά που συγκαλύπτει τόσα χρόνια τώρα τέτοιες σχέσεις και συναλλαγές; ή, απλώς, κατάλαβε την γκάφα του και είπε να την «ξεπεράσει» διά της σιωπής;

    Πλην όμως δεν τον άφησε ο... ΣΕΒ!

    Με την εξαιρετική μοχθηρία που διακρίνει τα αφεντικά, όταν βλέπουν τον μπιστικό τους να τους κάνει νερά

    κάρφωσαν τον δυσπραγούντα δημαγωγό στεγνά!

    Αυτός ο ίδιος, ο κ. Βενιζέλος, από μόνος του κι όχι ύστερα από πίεση του ΣΕΒ κατέβασε 22% τον κατώτατο μισθό, κάνοντας εκδούλευση στα λαμόγια, με την Τρόικα να παρακολουθεί αδιάφορη την περαιτέρω σφαγή,

    σαν τον Πόντιο Πιλάτο: Αφού τοιούτους έχετε Αρχιερείς, σαν τον Βενιζέλο, λουστείτε τους!

    Πρόκειται για κανονικό ξεβράκωμα!

    Στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου, ο βασιλιάς δεν αποδεικνύεται «γυμνός», αλλά ένας εξυπνάκιας που μπορούν να τον ξεβρακώνουν όσοι θεωρούν τους φανφαρόνους χρήσιμους, αλλά και αναλώσιμους.

    Πλην όμως, όπως έλεγε και το προγονικό, μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθοιν ακούσης – τι απάντησε λοιπόν ο ηγέτης του όλου ΠΑΣΟΚ στο ξεφτίλισμα που του έκανε ο ΣΕΒ;

    Ότι δεν είναι... πρέπον να ανακατεύεται ο ΣΕΒ στον προεκλογικό αγώνα – ήγουν η μπάλλα στις εξέδρες, απορία ψάλτου βηξ και δεν πταίω εγώ, η Εύα με ηπάτησε..!

    Τέτοιου μεγέθους πολιτικός ο συνομιλητής του Ολάντ, διάβαζε εντολοδόχος! Τέτοιου μεγέθους πολιτικός ο Τιμητής των πάντων, διάβαζε τοποτηρητής των Τοκογλύφων.

    Ο κ. Βενιζέλος, αυτός κι όχι άλλος, ήρε τη μετενέργεια. Πράγματι μεγάλος πολιτικός! Ακριβώς έτσι όπως τον περιγράφουν και τον δοξάζουν ο ΔΟΛ, το Mega και η Αττική Οδός!

    Σε άλλες χώρες, βραδυπορούσες, όπως η Ουάγκα Γκα Ζούτζου, σε τέτοιους πολιτικούς κρεμάνε κουδούνια, στην προηγμένη χώρα μας όμως

    οι προστάτες τους κρεμάνε πάνω απ’ το κεφάλι του λαού ντουντούκες και μεγάφωνα, ομιλούσες κεφαλές και φερέφωνα

    απ’ αυτά που κάθε βράδυ στις 8.00 σκούζουν στα κανάλια σφαγμένες ειδήσεις, μόνον και μόνον ως πρόσχημα

    για γηπεδικούς διαλόγους (που μακάρι να ’χαν κάτι από τη χάρη των γηπέδων) για «διαλόγους» στην πραγματικότητα «νεκρικούς».

    Ακούστε (και τώρα, επιτρέψτε μου οι αναγνώστες, δεν μιλώ ως δημοσιογράφος αλλά ως πολίτης): άνθρωποι ψάχνουν την τροφή τους στα σκουπίδια, παιδιά πεινάνε κλεισμένα στα σπίτια τους, πολίτες καταφεύγουν στα συσσίτια, ξέρω ότι το μόνο που νοιάζει τους διεφθαρμένους είναι να σωθεί κι αυτήν τη φορά η Διαπλοκή.

    Ξέρω ότι έχετε γραμμένους τους ανέργους εκεί που δεν πιάνει μελάνι, ξέρω ότι φτιάξατε μια εργασιακή ζούγκλα διότι εσείς είσθε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας,

    ξέρω τον τρόμο που κρύβεται μέσα σας, εσείς οι κατά τα άλλα «διαχειριστές του Φόβου» - εσείς οι τρομοκράτες των απλών και των αγαθών.

    Ομως ουδενός πολίτη η οργή εν τέλει σας αξίζει. Διότι, τι μήνιν άραγε στους θεούς ή τους ανθρώπους να ξεσηκώσουν όσοι περπάτησαν πάνω σ’ αυτήν τη γη με το ίχνος τους άχαρο; Άχθος αρούρης...

    ...από αυτά που ένα φθινοπωρινό αεράκι ή μια γεναριάτικη λιακάδα σβήνει...

    ReplyDelete
  19. Πρώτος στην εκλογική επιρροή ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπιση με 6 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Πρώτη η ΝΔ στην παράσταση νίκης (58% έναντι 34% για τον ΣΥΡΙΖΑ).

    http://www.publicissue.gr/2026/varometro-3o-kyma-mai-2012/

    Πρέπει να θυμήσουμε στους Έλληνες ότι ζούνε σε μία χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα.

    Συνεπώς στη μεγάλη λίστα με τις αυταπάτες τους δεν πρέπει να προσθέσουν κι ακόμη μία.

    Η πραγματικότητα είναι ότι αν κάνουν αυτό που λένε ότι θα κάνουν και ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους κυβερνήσει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπάρχουν πάντα και τα τανκς.

      Ήδη κάποιοι το ψιθυρίζουν, όταν λένε για "κατάσταση χάους" (=> Σύνταγμα της Ελλάδος, "Κατάσταση Πολιορκίας").

      Delete
    2. Να μη γράφεις προβοκατόρικες αθλιότητες.

      Delete
    3. >> http://thezocalo.blogspot.com/2012/04/blog-post.html?showComment=1337079292504#c6084598391902286797

      >> http://thezocalo.blogspot.com/2012/04/blog-post.html?showComment=1337854406476#c1963768440630086412

      Αυτά έτσι για δείγμα, και από τα δύο απο-κόμματα, για να ξέρεις ότι κάποιοι έχουν στοιχειώδη μνήμη και ενημέρωση.

      Μαζέψτε πρώτα τους φλύαρους γκεμπελίστους από τα κανάλια και μετά δίνετε και οδηγίες για "πολιτικά ορθή" ψήφο.

      Delete
    4. Να μη γράφεις προβοκατόρικες αθλιότητες.

      Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να επιλέξουν όποιον θέλουν να τους κυβερνήσει.

      Delete
  20. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν εκτιμούμε την έννοια της Δημοκρατίας, αντίθετα την ερμηνεύουμε ο καθένας όπως τον συμφέρει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απεργία που προανήγγειλαν εντελώς φασιστικά για την επόμενη εβδομάδα οι εργατοπατέρες του Συνδικάτου των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, αδιαφορώντας για τα δεδομένα που έχουν ως εξής:1)O Τουρισμός ,ειδικά στην Αθήνα,πάει κατά διαόλου,2)σταθερή Κυβέρνηση δεν υπάρχει για να νομιμοποιήσουν τα όποια αιτήματά τους και 3)δεν τους έχει γίνει καμία μείωση του μισθού τους!Παρ' όλ' αυτά οι εργατοπατέρες, αυτά τα κομματόσκυλα, παίζοντας προεκλογικά παιχνίδια εντελώς "δημοκρατικά", αποφάσισαν την απεργία και ας μην την θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών! Θα δούμε πάλι τους τουρίστες να βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που ήρθαν στον τόπο που γέννησε τον πολιτισμό..

    ReplyDelete
  21. JP KoningJune 3, 2012 3:08 PM

    "No, the market will anticipate the exchange rate to which new drachmas would eventually fall (once equilibrium was reached), so they would trade at this exchange rate from the start. Suppose that rate, in view of the government’s actions and statements, was 1:3 (euros:nds)."

    Perhaps. But you are assuming that the process of introducing a new fiat drachma always results in a monetary equilibrium (say 1:3). This sort of monetary equilibrium in turn assumes that communication among economic players is unlimited so that it allows them in advance to agree upon some positive initial exchange value for a would-be-drachma.

    But a non-monetary equilibrium in which the drachma is capable of purchasing 0 euros is also a possible solution.

    Given the inherent frictions in the real-world, a non-monetary "corner solution" is not only possible, but highly probable, especially given the rather dubious credibility of the Greek state. Far safer for a shop keeper to not accept drachmas at all and require euros than to accept drachmas at a huge discount. Outside of equilibrium models, real world shop keepers simply cannot pre-calculate the would-be equilibrium value for the soon-to-be drachma, and will assume it to be 0.

    A potential monetary equilibrium requires some sort of institutional process for generating positive expectations sufficient to achieve drachma acceptability; I doubt there is such a process I would trust if I was in Greece right now. Setting a peg to the euro would be one option for generating positive expectations, but this only works in normal situations. Right now, no one would believe a drachma peg.

    ReplyDelete
  22. JP KoningJune 3, 2012 3:08 PM

    "No, the market will anticipate the exchange rate to which new drachmas would eventually fall (once equilibrium was reached), so they would trade at this exchange rate from the start. Suppose that rate, in view of the government’s actions and statements, was 1:3 (euros:nds)."

    Perhaps. But you are assuming that the process of introducing a new fiat drachma always results in a monetary equilibrium (say 1:3). This sort of monetary equilibrium in turn assumes that communication among economic players is unlimited so that it allows them in advance to agree upon some positive initial exchange value for a would-be-drachma.

    But a non-monetary equilibrium in which the drachma is capable of purchasing 0 euros is also a possible solution.

    Given the inherent frictions in the real-world, a non-monetary "corner solution" is not only possible, but highly probable, especially given the rather dubious credibility of the Greek state. Far safer for a shop keeper to not accept drachmas at all and require euros than to accept drachmas at a huge discount. Outside of equilibrium models, real world shop keepers simply cannot pre-calculate the would-be equilibrium value for the soon-to-be drachma, and will assume it to be 0.

    A potential monetary equilibrium requires some sort of institutional process for generating positive expectations sufficient to achieve drachma acceptability; I doubt there is such a process I would trust if I was in Greece right now. Setting a peg to the euro would be one option for generating positive expectations, but this only works in normal situations. Right now, no one would believe a drachma peg.

    ReplyDelete