Ακούσαμε τις δυο τελευταίες μέρες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαίους αξιωματούχους, Πρωθυπουργούς των κρατών μελών, αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνουν ότι η ανάπτυξη αποτελεί πλέον για Ευρώπη και Ελλάδα κορυφαία προτεραιότητα. Πρόκειται για το δεύτερο επίσημο κύμα «αναπτυξιολογίας» που πλήττει τη χώρα μετά το περασμένο καλοκαίρι. Τότε ήταν που τέθηκε για πρώτη φορά σαν στόχος η τόνωση των επενδύσεων μαζί με τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα μας. Στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Αν και όλοι έκαναν λόγο, όπως και τώρα, για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, η αλήθεια είναι ότι παρά τις βαρύγδουπες καλοκαιρινές ρητορείες, ουδέποτε υπήρξε σκέψη –πόσο μάλλον ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο- για κάτι άλλο, κάτι πιο έκτακτο και στοχευμένο, πέρα από την καλύτερη αξιοποίηση των αδιάθετων διαρθρωτικών πόρων. Το περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» πακέτου τότε, αυτού που τώρα μας ξανασερβίρεται σαν φρέσκο ζεστό φαγητό, αφορούσε σ’ έναν επαναπρογραμματισμό των πόρων του ΕΣΠΑ καθώς και στη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), έτσι ώστε οι αδιάθετοι κοινοτικοί πόροι (τότε 15δις ευρώ) να μοχλευτούν με δάνεια της ΕΤΕΠ και να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να απαντήσουν στις ανάγκες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης: την έλλειψη ρευστότητας, την επενδυτική ένδεια, την κατάρρευση της απασχόλησης.
Παράλληλα μ’αυτή τη διαδικασία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενθάρρυνε, και τα κράτη μέλη θα λάμβαναν πρωτοβουλίες για διμερείς επενδυτικές και οικονομικές συνεργασίες με την Ελλάδα ή συνεργασίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε κρίσιμα διαρθρωτικά- ενισχυτικά ως προς την ανάπτυξη- θέματα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης βάφτισε αυτές τις πρωτοβουλίες «Συμμαχία για την Ανάπτυξη».
Έκτοτε, στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής, με σκοπό την έμπρακτη ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας:
- Αποφασίστηκε η αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ στο 85%, το λεγόμενο 85-15, ενώ το κοινοτικό top-up αναμένεται σύντομα να αυξηθεί στο 95% με στόχο να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός.
- Κατατέθηκε πρόταση επαναπρογραμματισμού του ΕΣΠΑ, το οποίο ξεπέρασε πια σε απορρόφηση το μέσο κοινοτικό όρο. Η αδιάθετοι πόροι έπεσαν στα 12 δις.
- Κατατέθηκε το Φθινόπωρο του 2011 και συζητείται πρόταση για τη δημιουργία 2 ταμείων υπό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο να δοθούν εναλλακτικές λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ και τα μεγάλα έργα στην χώρα μας.
- Συζητείται, χωρίς όμως ακόμα να έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, ο τρόπος αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης.
- Υπογράφτηκε και υλοποιείται ένα Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας και Επενδύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, ενώ έχουν δρομολογηθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τη Γαλλία, και την Αυστρία.
Σήμερα, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αυτής της δέσμης πρωτοβουλιών, με τη «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» να δέχεται ισχυρούς τριγμούς (Ρέσλερ vs Χρυσοχοΐδης, Ράιχενμπαχ vs Χαν, Υπηρεσίες Χαν vs Task Force Μπαρόζο κοκ), μας πιπιλίζουν τα αυτιά και περιμένουν να αγοράσουμε το νέο σχέδιο Μάρσαλ. Ήδη ακούμε να γίνεται λόγος για επενδυτικό πακέτο ύψους 44 δις ευρώ. Στα 12 δις των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τα 6 δις χρηματοδοτήσεων της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων, προσθέτουν 6 δις ευρώ για εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις με κεφάλαια από το νέο δάνειο, αλλά και επενδύσεις 20 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.
Φοβερό! Θα πει κάποιος. Ναι, διόλου ευκαταφρόνητα όλα αυτά, όμως προσοχή.
Οι «Μπαρόζοι», οι διάφοροι υψηλά ιστάμενοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται καίρια για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων του καλοκαιρινού "αναπτυξιακού" πακέτου είναι κολλημένες, μας αμπαλάρουν νέο πακέτο σε φαντεζί επικοινωνιακό περιτύλιγμα. Πιο πλούσιο αυτή τη φορά για να χρυσωθεί το χάπι και των νέων μέτρων. Αδέρφια, συγγνώμη, αλλά δεν το τρώμε.
Καταρχάς η ΕΤΕΠ κάνει νερά. Πώς θα δώσει 6 δις όταν δεν δίνει μόχλευση πάνω από ένα προς ένα λόγω του συστημικού ρίσκου της χώρας, όταν αρνείται να συνδράμει στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων θέλοντας μόνο ενεργειακά projects, και όταν στις μικρές και μεσαίες ζητά να συνδράμει μετά το 2015. Της ΕΤΕΠ άραγε της τραβάει κάποιος το αυτί στην Ευρώπη γι’ αυτή την κατάσταση; Τι κάνει ο πολύς Έλληνας αντιπρόεδρος κ. Σακελάρης;
Δεύτερον, πολλές από τις λύσεις που έχουν προταθεί, πχ 95-5, αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σαν εγγυητικό κεφάλαιο για άντληση δανεισμού από ΕΤΕΠ κοκ, απαιτούν τροποποιήσεις στην κοινοτική νομοθεσία. Οι τροποποιήσεις αυτές με την ταχύτητα που κινούνται οι κοινοτικοί θεσμοί θα περάσει πρώτα η κρίση και μετά θα είναι έτοιμες.
Τρίτον, οι κανόνες λειτουργίας τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όσο και του ΕΤΠΑ, ειδικά στο σκέλος της επιλεξιμότητας δαπανών, είναι τόσο δύσκαμπτοι και ανελαστικοί που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τις ταχύτητες και την ευελιξία που απαιτεί η κρίση και που θα ήθελε ο κατά τ’ άλλα φιλοαναπτυξιακός τώρα τελευταία Μπαρόζο. Το να χρηματοδοτείς προγράμματα κατάρτισης όταν χρειάζεται και άμεση στήριξη της απασχόλησης ή το να μην μπορείς να προσφέρεις κεφάλαια κίνησης συνιστά ευνουχισμό στην εκκίνηση οποιασδήποτε αναπτυξιακής απόπειρας.
Για να μη μακρηγορούμε, το εξάμηνο από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου μέχρι σήμερα δείχνει ότι πέρα από τις ελληνικές διαρθρωτικές αναπτυξιακές υστερήσεις, οι οποίες άλλωστε είναι γνωστές και πολλές -γι’ αυτό στήθηκε το συγκεκριμένο πακέτο με πρωτοβουλία της Ελλάδας- η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη θεσμικά, οργανωτικά, οικονομικά, αλλά ούτε και σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων να στηρίξει την υπόθεση ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της γηραιάς Ηπείρου.
Η χρόνια δημοσιονομικο-πληκτίτιδα σε συνδυασμό με το βαρύ θεσμικό πλαίσιο των ταμείων και την μονόπαντη εμμονή σε αλλαγές που αφορούν στο σκέλος της προσφοράς και μόνο (το λεγόμενο supply side growth), μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ατζέντα της ανάπτυξης στην ΕΕ είναι και θα παραμείνει εγκλωβισμένη στις παραμέτρους και τα όρια που θέτει το υπάρχον πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Σε αντίθεση με τη δημοσιονομική επανάσταση, οι όποιες αλλαγές και διευκολύνσεις προωθούνται στο πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη είναι παραμετρικές και όχι ριζοσπαστικές.
Μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση όμως, η εποχή απαιτεί ένα δραστικό σχέδιο ανασυγκρότησης των οικονομιών των κρατών μελών. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μιλήσει για τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση της Barzinotto του Bruegel σχετικά με τη μετατροπή του EFSF, το οποίο το καλοκαίρι θα δώσει τη θέση του στον ESM, σε ένα Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Ταμείο (EFSF-European Growth Fund), το οποίο θα μπορεί να δανείζει τα κράτη μέλη που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης για αναπτυξιακά αμιγώς projects, με ποσά μέχρι το ύψος των αδιάθετων κοινοτικών πόρων (στην περίπτωση της Ελλάδας 12 δις ευρώ). Αυτό θα ήταν πράγματι η βάση για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.
Όμως, τέτοιου τύπου ριζοσπαστικές προτάσεις, που συμπληρώνουν το δημοσιονομικό με ένα στιβαρό αναπτυξιακό σκέλος δεν τις συζητάει η συντηρητική Ευρώπη. Απαιτείται γι’ αυτό να μπουν δυναμικά στη δημόσια ατζέντα από όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Βεβαίως, η επίτευξή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην ΕΕ. Τολμούμε να προβλέψουμε ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει σταδιακά πραγματικότητα και η Ευρώπη έτσι ακριβώς όπως κινήθηκε, δια πυρός και σιδήρου προς τη ριζική αλλαγή της δημοσιονομικής διακυβέρνησης, έτσι θα κινηθεί και στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης νέων αναπτυξιακών εργαλείων. Κατά τ’ άλλα, το σημερινό νέο «επενδυτικό» πακέτο, κατά κάποιους νέο Σχέδιο Μάρσαλ, δεν αποτελεί παρά ένα σύνολο από καθρεφτάκια και χάντρες για τους ιθαγενείς της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Πολύ ωραίο κείμενο και νομίζω ότι μένει στα ουσιαστικά προβλήματα που εμποδίζουν τη λογική ενός οικονομικού τέτοιου σχεδίου. Κύριο πρόβλημα/αίτιο είναι βέβαια η πολιτική βούληση. Όλοι θέλουν ένα σχέδιο ανάπτυξης, αλλά όχι για τους μεσοαστούς και το σύνολο της κοινωνίας, αλλά μόνο για τις εθνικές κι ευρωπαϊκές ελίτ.
ReplyDeleteΗ Ελλάδα λαμβάνει καθρεφτάκια και χάντρες γιατί μόνο αυτά της αξίζουν. Εδώ 2.5 χρόνια μετά την επισημοποίηση της κρίσης ακόμη ασχολείστε με έκτακτες εισφορές, φαρμακοποιούς, γιατρούς, δικηγόρους και το κακό συναπάντημα των υπόλοιπων κλαψοελληναράδων. Ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα που εγγυούνται ότι το "σχέδιο Μάρσαλ" που θέλετε θα πιάσει τόπο και δε θα γίνει μεταξωτά βρακιά για αδέξιους και βρώμικους κώλους, όπως γίνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες;
ReplyDeleteΚαι από περιέργια, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ τι γίνεται ακριβώς εκεί πέρα, ποιες αποκρατικοποιήσεις (που αναφέρατε στο άρθρο σας) έχουν ολοκληρωθεί ως τώρα αυτά τα 2.5 χρόνια;
Είδα και τη δημοσκόπηση της Public Issue. Καλά κρασιά.
περιέργεια
ReplyDelete@G700:
ReplyDeleteΕίναι ευχάριστο που επιτέλους βλέπετε που πάει το πράγμα και το ότι δεν προχωράει, με αυτές τις πολιτικές και αυτούς τους ανθρώπους.
Επιτέλους ξεφεύγουμε από τις λεπτομέρειες των ταξιτζήδων, των φαρμακοποιών και των απολύσεων, και βλέπουμε το πρόβλημα στην πραγματική του κλίμακα.
Αλλά εξακολουθείτε να μένετε στο περιτύλιγμα. Άνθρωποι όπως αυτοί που σήμερα βρίσκονται στο τιμόνι της Ευρώπης έχουν ένα και μόνο πράγμα στο μυαλουδάκι τους:
"δημιουργική καταστροφή σε όλα και διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος"
Το πρώτο ως ελιτιστική "ευγονική" (με το ζόρι) στην ίδια την κοινωνία, το δεύτερο ως κοινός παρονομαστής και πάτημα σε αυτούς που "πρέπει" να επιβιώσουν, γιατί έχουν τη "μαγική συνταγή" για την επόμενη μέρα.
Τόσο απλά. Αυτή ακριβώς είναι η κεντρική στρατηγική κάθε "νέου πλάνου" που εφαρμόζεται κάθε 3μηνο ή 6μηνο στην Ελλάδα εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκλίσεις από τα πλάνα υπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστης σημασίας και προτεραιότητας. Κατά 90% έχουν εφαρμοστεί κατά γράμμα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το ότι όχι μόνο συνεχίζουν να μας δανείζουν, αλλά με την ίδια ακριβώς "συνταγή".
Ούτε το EFSF ούτε το ESM έχουν ουδεμία σχέση με την ανάπτυξη. Αφορούν μόνο στα μελλοντικά Ευρω-bailouts και τις ρήτρες που θα τα συνοδεύουν. Αν φυσικά η όρεξη για "δημιουργική καταστροφή" των Βορείων δεν προχωρήσει τόσο, ώστε να μη δέσει ούτε καν αυτή η επιλογή γιατί και αυτή εμπεριέχει ρίσκο.
Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα θεωρείται πλέον από όλους (επίσημα) ως "πείραμα", για το πόσο απότομα μπορεί να γίνει αυτή η "αναπροσαρμογή", πριν φτάσουμε σε ένοπλες καταστάσεις εκατέρωθεν. Το ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ως τώρα είναι και ο μοναδικός λόγος που ο κόσμος ακόμα κατεβαίνει στους δρόμους με πανό και όχι με τσεκούρια, όπως θα ήθελαν κάποιοι ως αφορμή για τα χειρότερα.
Το ζητούμενο, από την αρχή της κατρακύλας, δεν είναι τι ζητάνε οι άλλοι από την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι τι η Ελλάδα θέτει ως βάση συζήτησης και τι ζητά από τους "εταίρους". Όχι να υπογράφει "σχέδια διάσωσης" άλλων αλλά να θέτει τις δικές της προτάσεις.
Η Ευρώπη έχει "plan B" χωρίς την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει καν δικό της "plan A".
Τα περί ένοπλων συγκρούσεων δεν είναι κάτι που θεωρείται ταμπού πλέον στο Eurogroup, το συζητάνε πίσω από κλειστές πόρτες όλο και περισσότερο στην Ευρώπη:
ReplyDelete"Ακόμη και στρατιωτικό πραξικόπημα, μας ετοιμάζουν οι εταίροι;" (4/3/2012):
>> http://tinyurl.com/7zbuzht
"...«Κανείς δεν το λέει, αλλά στην Ελλάδα στο τέλος η μόνη διέξοδος θα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα»...
...«Δεν γίνεται να κυβερνηθεί ένας λαός δημοκρατικά όταν του αφαιρείς το 25% του εισοδήματός του», προσθέτει ο Ροκάρ..."
Φυσικά η εποχή των πραξικοπημάτων στην Ελλάδα έχει περάσει προ πολλού. Αλλά αυτό δείχνει το πόσο ανησυχούν για το αποτέλεσμα του "πειράματος" αν συνεχίσουν να ζορίζουν την κατάσταση.
Ventriloquist οι αλλαγές δεν είναι όσες θα θέλαμε σαν γενιά. Και ναι υπάρχουν σκανδαλώδεις καθυστερήσεις και αδικίες. Είναι όμως πολύ περισσότερες από αυτές που το στραπατσαρισμένο ελληνικό brand name και οι διάφορες επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων επιτρέπουν να δούμε. Δες την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2011 και θα καταλάβεις που ακριβώς βρίσκεται η κατάσταση
ReplyDelete@Γ700
ReplyDeleteΥποθέτω ότι με το "Είναι πολύ περισσότερες...." εννοείτε τις αλλαγές. Μην παρεμβάλλετε άλλη πρόταση, διότι ο αναγνώστης μπορεί να νομίσει ότι εννοείτε τις καθυστερήσεις και της αδικίες (και εξαιτίας της διατύπωσης, και εξαιτίας του τι βλέπει στην Ελλάδα).
Και απαντώ για τις αλλαγές: Δεν με ενδιαφέρει αν είναι πολλές και σας διαβεβαιώνω δεν ενδιαφέρει και κανέναν άλλο εκτός Ελλάδας. Με ενδιαφέρει, όπως και όλους τους άλλους εκτός Ελλάδας, αν είναι αρκετές. Δεν είναι.
Η Ελλάδα είχε δύο επιλογές. Αλλαγή ή πείνα και αλλαγή. Επέλεξε την πείνα και αλλαγή. Η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δει "σχέδια Μαρσαλ" χωρίς αρκετές αλλαγές, διότι, πολύ απλά, μας πήρανε χαμπάρι.
Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον τους ουτέ έχουν καμία όρεξη οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και της γης να κάθονται να ξεχωρίσουν το 20% ή το 50% των επιθέσεων εναντίων των Ελλήνων που είναι άδικες για να έχουμε μία γραμμικά ανάλογη αντίδρασή τους (των λαών) προς την Ελλάδα.
Αυτό ο Έλληνας πρέπει να το καταλάβει. Ο Έλληνας που αντιλαμβανεται μία αδικία εις βάρος του και με αυτή επιχειρεί να δικαιολογήσει όλα τα δικά του στραβά που συνήθως είναι 10 φορές χειρότερα.
Αυτό είναι που εγώ αντιλαμβάνομαι ως το μόνο πρόβλημα. Και θεωρώ μεγάλο λάθος σας να παρέχετε έστω και την παραμικρή δικαιολογία στους Έλληνες πριν να αλλάξουν αρκετά.
Οι αλλαγές αυτές δεν απαιτούν σχέδια Μάρσαλ για να γίνουν. Πρώτα αυτές και μετά τα λεφτά για ανάπτυξη (που βεβαίως δε μας τα χρωστάει κανένας), γιατί, όπως είπα και παραπάνω, μας πήραν χαμπάρι. Οπότε, όπως βλέπω, προς το παρόν μόνο πείνα μπορείτε να περιμένετε.
-Ευχαριστώ για το link. Από την έρευνα του ΟΟΣΑ βλέπω ότι υπάρχει η επισήμανση για δισταγμό (hesitation) στις αποκρατικοποιήσεις και πισωγύρισμα (backtracking) στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Κατά τα άλλα καταφέραμε μία φοβερή μείωση του ελλείμματος. Μπράβο μας. Και τώρα πείνα μέχρι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για ανάπτυξη.
@ Ventriloquist
ReplyDeleteδεν παρέχουμε καμία απολύτως δικαιολογία σε κανέναν Έλληνα πολίτη ή πολιτικό για να κρύβεται από τις ευθύνες του. Αντιθέτως, πιέζουμε καθημερινά για ταχύτερες και πιο καλοσχεδιασμένες τομές σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς εκπτώσεις.
Ήρθε όμως η ώρα και οι Ευρωπαίοι να ακούσουν αυτά που τους αναλογούν. Και να τ' ακούσουν από όλους εμάς τους εργάτες γνώσης που επί δυόμιση χρόνια υπομένουμε τόσο τις καθυστερήσεις στο εσωτερικό όσο και την ευρωπαϊκή κακοφωνία. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουμε χάσει το μισό μας εισόδημα, αρκετοί είμαστε άνεργοι, άλλοι φύγαμε εξωτερικό. Δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα, δεν είμαστε τεμπέληδες, ούτε άσωτοι ως θέλουν να μας παρουσιάζουν τα ταμπλόιντς του εξωτερικού. Συνεπώς έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλάμε και πρέπει να μιλάμε και να στέλνουμε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Για την Ελλάδα η φωνή της οποίας είναι υγιής. Όπως λοιπόν απαιτούμε γρήγορες αλλαγές από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, απαιτούμε χειρουργική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Όχι λόγια του αέρα.
Οι Ευρωπαίοι συνεπώς δεν μπορούν να μας μιλάνε για σχέδια Μάρσαλ λες και είμαστε ανίδεοι. Επειδή ο κύριος Μπαρόζο θέλει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική. Άλλωστε κανείς στην Ελλάδα δεν του ζήτησε σχέδιο Μάρσαλ. Ας υλοποιήσει πρώτα τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την οποία είναι υπεύθυνος που έχει κολλήσει στο αναπτυξιακό σκέλος. Και όταν θελήσει να ανοίξει σοβαρά την κουβέντα για την ανάπτυξη τότε εδώ είμαστε. Παντού στην Ευρώπη εργάτες γνώσης, προοδευτικοί και φιλελεύθεροι πολιτικοί χώροι, πανεπιστημιακοί, think tanks έχουν καταθέσει πολύ πιο σοβαρές προτάσεις απ' τις δικές του εκθέσεις ιδεών.
Ok, δέχομαι την απόρριψη του επικοινωνιακού υλικού του Μπαρόζο. Δεν αποδέχομαι όμως παράπονα του τύπου που κάνετε, ακόμη και των εργατών γνώσεως, προς το εξωτερικό. Λέτε ότι δε χρωστάτε σε κανένα τίποτα!!... Χρωστάτε, πως να το κάνουμε δηλαδή. Χρωστάμε. Λέτε ότι χάσατε το μισό σας εισόδημα. Αυτό είναι φυσική συνέπεια της κατάστασης της χώρας. Κανονικά πρέπει να προσπαθείτε να χάσουν πάνω από το μισό και αυτοί που είναι τεμπέληδες και άσωτοι, που υπάρχουν πολλοί.
ReplyDeleteΤα μόνα μηνύματα που σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να στέλνετε (το ηθικό δικαίωμα - διότι το πρακτικό προφανώς το έχετε) είναι το ότι δεν είστε τεμπέληδες, ότι πιέζετε εσωτερικά για αλλαγή και ότι αλλάξατε - όταν αλλάξετε. Κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι επαίτης. Στην πορεία για τη θέση αυτή πολλοί τη διευκόλυναν αλλά κανένας δεν την υποχρέωσε. Και είναι άτοπο να απαιτείτε χειρουργική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για να λύσουν το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας, όταν οι αλλαγές που δεν έχουν γίνει, στις οποίες αναφερόμασταν πιο πάνω, κάνουν κάθε προσπάθεια βοήθειας προς την ανάπτυξη μάταια!
Αναφέρεστε σε σοβαρές προτάσεις για ανάπτυξη που ακούτε από έξω. Στην έρευνα του ΟΟΣΑ περιγράφονται σενάρια για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Όλα τα σενάρια στηρίζονται κυρίως σε αλλαγές στο εσωτερικό της Ελλάδας, με τις αποκρατικοποιήσεις σε περίοπτη θέση και πολλά άλλα που δε γίνονται... Σοβαρές κουβέντες για ανάπτυξη θα ξεκινήσουν όταν υλοποιήσει (και όχι απλώς ψηφίσει) τις συμφωνίες η Ελλάδα.
Επίσης, δεν διαβάζω ταμπλόιντς ούτε προσπαθώ να σας μεταφέρω το κλίμα των ταμπλόιντς. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω σχεδόν καμία επαφή με ταμπλόιντς ή αναγνώστες ταμλπόιντς. Προσπαθώ να σας μεταφέρω, εκτός από τις προσωπικές μου απόψεις, το κλίμα μεταξύ των ακαδημαϊκών, οικονομικών αναλυτών και επενδυτών αρκετά εως πολύ επιτυχημένων στην Αγγλία, με τους οποίους έχω άμεση, προσωπική και συχνότατη επαφη.
Αλλά τι να λέμε τώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα κόμματα της αριστεράς στο 39%, όσο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Και ξέρουμε τι περιλαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εκτός από αυτούς που θέλουν τις αλλαγές. Και η αποχή στο 27.5%. Χειρουργική ακρίβεια από το εξωτερικό μας λείπει ή μυαλό στο εσωτερικό;
Μας λείπουν και τα δύο. Προς υποστήριξη αυτής της θέσης καληνυχτίζουμε με το πρόσφατο άρθρο του Διευθυντή του Bruegel, Jean Pisani Ferry, Who lost Greece?, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Project Syndicate.
ReplyDeleteTa teleytaia xronia,apo tin apografi tou 2004 kai meta idiaitera, os Ellada, eksantlisame to kefalaio empistosynis (katarxas politiki, en synexeia oikonomiki, kai teleytaia kai koinoniki).
ReplyDeleteI empistosyni katastrefetai poly eykola and den proerxesai apo thesi isxyos. Stin periptosi mas ligo I krisi,, ligo to aytomastigoma, ligo oi aneparkeies kai oi domikes adynamies, odigisan ti xora mas taxytata stin katarreysi tis empistosynis diethnos.
Kyriotera, i empistosyni xtizetai poly dyskola, thelei polla xronia epimonis kai diaphanous douleias kai pano ap'ola thelei apta apotelesmata se basikous tomeis pou beltionoun tin psyxologia kai tin prodiathesi ton allon.
An i Ellada eixe os xora ti dynamiki kai mia kapoia thesi isxyos stin oikonomia, opos px exoun oi HPA, Germania se sxesi me ton ypoloipo kosmo, i empistosyni tha erxotane pio eykola se politiko kai koinoniko epipedo. I Ellada omos pasxei se dynamiki stous allous tomeis (politiki, koinonia), kyrios logo elleipsis atomikis kai syllogikis aytopepoithisis. Exoume pesei se maziki katathlipsi. Deite ki akouste px tin pleionotita ton neon, sxoliaston sto blog i se syzitiseis entos ki ektos tis xoras, pos milane gia to parelthon tis xoras kai tis prooptikes gia to mellon. Einai apelpistiko. Kamia tasi gia allagi de dimiourgeitai an den:
(1) dimiourgithei istoriko afigima pou nai men anadykneiei tis adynamies tou parelthontos (kai ta mathimata gia to mellon) alla kyrios ta megala epiteygmata pou prokalesane “paradigm shifts” stis domes tou kratous, tis oikonomias kai tis koinonias tis teleytaies dekaeties
(2) arxisoume na milame thetika, na tonizoume ta thetika mas ki oxi ta arnitika mas pros tous ekso, dld tous en dynamei pelates mas, tous en dynamei filous mas, tous en dynamei ypostiriktes kai xrimatodotes mas. Px otan ksekinas to dialogo me kapoion apologoumenos, dimiourgeis tin perifronitiki kai paternalistiki prodiathesi ston allon amesos. Ki ayti den allazei eykola meta. Apo ti mia pleyra tis klimakas, ayti tis alazoneias kai tou xabale, perasame sto allo akro tis katastrofologias, tis apelpisias kai tou aytomastigomatos.
(3) dimiourgisoume orama gia to mellon stin prosopiki mas zoi kais tin politiki. To oti mia thesis to dimosio eixe ginei noumero 1 skopos gia oloklires genies, einai apodeiksi tis elleipsis oramatos, prosanatolismou kai aytoskopou sti zoi mas. To oti tosa xronia milame gia anaptyksi alla akoma kaneis mas den exei mporesei na proteinei ena “road map” anaptyksis simainei oti den exoume ksekatharisei mesa mas pros theloume na pame. Giati I kathe anaptyksiaki epilogi, exei ki ena oikonomiko kai koinoniko kostos (pragmatiko kai opportunity cost). Kai gia na sikothei ayto to kostos apo tis plates ton politikon kai politon mazi apofeygontas tis dimagogikes korones, prepei prota apola na exoume ethniki ideologia kai syllogiki syneidisi (syneidisi simainei anagnorisi dikaiomaton kai eythynon, kai kata synepeia atomiko symbibasmo vs asydosias, eykolou ploutismou kai amoralismou pou biosame ta teleytaia xronia)
I Eyropi exei rolo stin anaptyksiaki stratigiki tis Elladas alla kai olokliris tis ipeirou. Tin ethniki mas kateythinsi omos oi idioi prepei na ti broume protoi apolous. Oi xantres panta tha yparxoun kai apo ektos kai apo entos, kai xantres tha paramenoun otan oi idioi adynatoume na kanoume ena bima parapera sti skepsi mas kai stis idees mas gia to mellon.
ventriloquist
ReplyDeleteπιστεύεις ότι οι Ελληνες θελουν να αλλάξουν ?
Τα τελευταία 2 χρόνια ακριβώς αυτό κατάλαβαν καιοι Ευρωπαίοι, ότι δεν θέλουμε να αλλάξουμε γι αυτό και βουλιάζουμε τραγουδώντας.
Τώρα μας φτάινε οι Γερμανοί που δεν πληρώνουν πολεμικές αποζημιώσεις, οι "Μπαρόζοι", η συντηρητική Ευρώπη κλπ. Μόνο εμείς δεν φταίμε
Ε όταν γίνει κατανοητό ότι ΜΟΝΟ εμείς φταίμε τότε κάτι θα αρχίσει να αλλάζει
@ser:
ReplyDeleteΚαι για τις μίζες της Siemens εμείς φταίμε;
Και για τα 50 δις των Ολυμπιακών Αγώνων εμείς φταίμε;
Φταίμε και για τις βαλίτσες του Τσουκάτου;
Και για της σαβούρα που υπέγραψε ο Τσοχατζόπουλος για το στρατό;
Άλλο η τεμπελιά του αργόμισθου και άλλο η λαμογιά εθνικής κλίμακας. Να ξέρουμε τι λέμε.
Ser φταίμε για πολλά. Τα έχουμε πει δεκάδες χιλιάδες φορές. Και ο αποχαυνωμένος λαός και το ανεπαρκές πολιτικό σύστημα ακόμα περισσότερο. Είναι όμως ένα θέμα να στηλιτεύουμε τις εθνικές ευθύνες και άλλο να μη θέλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μετασχηματίζεται ριζικά με θυσίες, δουλειά και κόπο, και δεν μπορεί να μένουμε απαθείς σε έξωθεν ερχόμενες κατηγορίες ότι είμαστε τεμπέληδες και ότι δεν κάνουμε τίποτα επειδή αυτό έχει δημιουργηθεί σαν στερεότυπο. Και να το αφήνουμε να περνάει έτσι.
ReplyDeleteΔες την πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ Στοχεύοντας στην Ανάπτυξη Going for Growth 2012 όπου η Ελλάδα διακρίνεται για την καλύτερη επίδοση στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Τελικά ο Βοριδης στη θεση του Παπουτσή
ReplyDeleteΤελικά ο Βοριδης στη θεση του Παπουτσή
ReplyDeleteOn topic prize to Παήσιος
ReplyDelete@ Ser
ReplyDeleteόχι δεν το πιστεύω. Αυτό είπα και πριν από καιρό όταν σταμάτησα να γραφω εδώ και να ασχολούμαι γενικά, αυτό μου δείχνουν και οι τωρινές δημοσκοπήσεις. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν συμφωνεί, όχι μόνο με αυτά που τους λέει η τρόικα, αλλά και με την ανάγκη αλλαγής γενικότερα, σε ότι αφορά τη δική τους ζωή. Απλά καταγράφουν μία δυσαρέσκεια προς άλλους : πολιτικούς, ξένους, αυτούς που φαντάζονται ότι κλέψαν περισσότερα από τους ίδιους κοκ. Είναι προφανές ότι έτσι δεν γίνονται αρκετές αλλαγές. Το ξαναλέω, πολλές ίσως, αρκετές όχι.
Η Ελλάδα σε αυτό το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον δεν πρέπει απλώς να ξεφύγει οριακά από την τριτοκοσμικότητά της. Πρέπει να αποκτήσει στιβαρό Κράτος και να γίνει μία χώρα δυναμικής ανάπτυξης. Με τα σημερινά ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ δεδομένα, καλά κρασιά.
Φυσικά, ελπίζω να κάνω λάθος επειδή έχω φύγει από την Ελλάδα εδώ και καιρό και δεν έχω αρκετή επαφή για να δω ότι θετικά κοινωνικά στοιχεία έχουν αποκτήσει μία σημαντική δυναμικότητα...
jaga
ReplyDeleteτις μίζες και τις βαλίτσες Κινέζοι τα πήραν ?
Τους Ολυμπιακούς Κονγκολέζοι τους πήραν και πανηγύριζαν κιόλας?
g700
αρκετά με την "βαθειά εθνική ικανοποίηση" με την οποία μας χόρτασαν όλα τα άχρηστα ζωντόβολα-πολιτικοί.
Όλες οι αλλαγές που γίνονται είναι στα χαρτιά, κατόπιν πίεσης και εκβιασμών της Τρόικας και με αστείρευτη αντίσταση από κάθε επίπεδο του διαβρωμένου συστήματος που δεν αφήνει τίποτα να δουλέψει.
Η Ελλάδα δεν μετασχηματίζεται από Έλληνες επειδή όι Ελληνες κατάλαβαν ότι δεν πάει άλλο και αυτό είναι καλό γιά τους Ελληνες-
Η Ελλάδα μετασχηματίζεται ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ από τους Ευρωπαίους διότι δεν θέλουν να έχουν ανάμεσά τους έναν προβληματικό.
Αν ο προβληματικός σηκωθεί και φύγει δεν θα χαλαστούν ιδιαίτερα.
Για να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους-
@ser:
ReplyDeleteΌχι, οι βαλίτσες πήγαν στα ταμεία των κομμάτων. Δεν τα μοίρασαν στους τεμπέληδες που διόρισαν.
Αυτοί που πανηγύριζαν είναι δύο φορές ένοχοι. Και ανιστόρητοι επίσης.
Και στις δύο περιπτώσεις, συνενοχή λόγω αργομισθίας ή ηλιθιότητας δεν ιφίσταται. Ακόμα και στην ηθική αυτουργία, το δικαστήριο απαιτεί αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε για το "έγκλημα".
@all:
ReplyDeleteΗ ερώτηση των 500 δις ευρώ (δανεικά) είναι η εξής:
- Τι προτιμάτε: Αμιγώς Ελληνική κυβέρνηση, εθνική πολιτική και σοβαρή πιθανότητα εθνικού νομίσματος ή/και χρεωκοπίας; 'Η παραχώρηση 100% της διακυβέρνησης και της εθνικής εκμετάλλευσης σε ξένους, με την εγγύηση ότι θα έχουν υπό έλεγχο το χρέος μας;
Δεν έχει σημασία τι λέει ο κάθε κυβερνητικός ή ο κάθε όψιμος επαναστάτης. Αυτή ήταν η ερώτηση εξ' αρχής, από τα τέλη του 2009.
Και δεν χωράει ούτε παρερμηνεία, ούτε καταφυγή στο παρελθόν για το φταίξιμο σε φαντάσματα.
Να ξέρουμε τελικά ποιος πρεσβεύει τι και αν έχει δικαίωμα να φοράει το φέσι (στην κυριολεξία) του εθνοσωτήρα.
Και κάτι ακόμα, γιατί πολύ σήριαλ έγινε το επεισόδιο με τον Νταλάρα:
ReplyDeleteΌταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ερώτηση αν ομολογεί πως τον Ιούνιο έρχονται νέα χαράτσια στα ίδια θύματα, απαντά "Έχετε καμιά καλύτερη ιδέα;" (MEGA, πριν λίγες μέρες), το ίδιο ακριβώς μπορεί να επικαλεστεί και ο κάθε ανεγκέφαλος που πετά γιαούρτια.
Αν μη τι άλλο, δείχνει τι πιτουρο-μυαλό κουβαλάνε και οι μεν και οι δε.
Όποιος καταδικάζει τα γιαούρτια, ας σκεφτεί κάποιο καλό αντίλογο στην παραπάνω ερώτηση. Και ας τη μεταφέρει και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο επίσης.
@jaga
ReplyDeleteΑνέλαβες εκπρόσωπος τύπου του Καμένου; Θα είσαι και ο Καταλληλότερος να 'ούμε.
"- Τι προτιμάτε: Αμιγώς Ελληνική κυβέρνηση, εθνική ....."
ReplyDeleteΚυβέρνηση Εμβέρ Χότζα προτιμάμε.
@Ventriloquist
ReplyDeleteΑυτοί που μας πήρανε χαμπάρι έχουν ιδιωτικό χρέος από διπλάσιο μέχρι και πενταπλάσιο της Ελλάδας και μένουν ακόμα στο νοίκι!!!
LoL
Θέλουν χιλιάδες χρόνια εξέλιξης για να μας φτάσουν...
Μια και μιλάμε για χάντρες σε ιθαγενείς:
ReplyDelete"Επιστολή Μπαρόζο στον Παπαδήμο" (7/3/2012):
>> http://topontiki.gr/article/31598
"...Ειδικότερα...επισημαίνει πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Επενδύσεων και το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αξιοποιηθούν 650 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις..."
Δηλαδή μέσα σε 3 εβδομάδες θα μπουκώσουν 650 εκατ. ευρώ τους ντόπιους "επιχειρηματίες". Υπογραφές για περίπου 31 εκατ. την ημέρα σε επενδύσεις.
Τώρα που οι βαψομαλλιάδες τραπεζίτες αρχίζουν να βάζουν τόσο ξεδιάντροπα χέρι στα Κοινοτικά ταμεία (εκτός από τα δικά μας), ίσως αρχίσουν να ξυπνάνε και οι πιο ανιστόρητοι εκ των Βορείων της Ευρώπης.
Για επιστολή Μπαρόζο δείτε το επόμενο post.
ReplyDelete