28 Φεβρουαρίου 2012
Σήμερα 28 Φεβρουαρίου, βρίσκεται στην Ελλάδα μια νέα ομάδα δράσης («action team») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις εθνικές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους και να συζητήσουν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
Εξάλλου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έστειλε ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Barroso προς τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, για μία συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες, αύριο Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα και τη συνέχιση της αποστολής αυτής της ομάδας, καθώς και την απορρόφηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διορθωτικών Ταμείων, όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικά ποσά διαθέσιμα.
Ιστορικό
Με ποσοστό 46,6%, η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό, αφενός, της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και, αφετέρου, των υφιστάμενων διαρθρωτικών προβλημάτων, τα οποία επιδεινώθηκαν από την κρίση. Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη νέων θέσεων εργασίας και σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ δεξιοτήτων που προσφέρουν οι άνεργοι και αυτών που απαιτεί η αγορά. Η ανεργία των νέων επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους κατόχους πανεπιστημιακών τίτλων και όσους εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο.
Για την καλύτερη διαχείριση της ανεργίας των νέων και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) - της βασικής κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη και την απασχόληση - η ομάδα δράσης συνεργάζεται επί τόπου με ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων πάνω σε στοχευμένες δράσεις για την ταχεία απορρόφηση του 21% των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί. Για παράδειγμα, τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμα μέτρα κατάρτισης σε θέματα επιχειρηματικότητας, τα οποία να επιτρέπουν στους νέους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή σε μέτρα που συνδυάζουν καλύτερα την εκπαίδευση στην εργασία με κίνητρα για τους εργοδότες.
Η Ελλάδα έχει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά φοιτητών και αποφοίτων που αποκτούν εμπειρία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βραχυπρόθεσμη κινητικότητα σ'αυτό τον τομέα μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα νέες δεξιότητες και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προσφερθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης μέσω των προγραμμάτων Erasmus και Leonardo da Vinci. Συγκεκριμένες δράσεις συζητιούνται και θα συμφωνηθούν με τις εθνικές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να βρεθούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις που θα δώσουν άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Το έργο αυτής της ομάδας δράσης («action team») συμπληρώνει το μέχρι τώρα έργο της αντίστοιχης «Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα», η οποία βοηθά την ελληνική κυβέρνηση στους τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και της απορρόφησης των πόρων των ταμείων συνοχής, ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης.
Και οι δύο ομάδες, συνεπώς, στηρίζουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο του Οικονομικού Προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, ανακοίνωσε την κοινή αυτή πρωτοβουλία κατά την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου, απευθύνοντας έκκληση να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, να προληφθεί η απομάκρυνση των νέων από την αγορά εργασίας και να βοηθηθούν οι σκληρά δοκιμαζόμενες ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος Barroso πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία ομάδων δράσης της Επιτροπής και των εθνικών κυβερνήσεων - με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων - για τη διαμόρφωση στοχευμένων προγραμμάτων. Ο Πρόεδρος Barroso θα υποβάλει έκθεση με τα πρώτα αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 1-2 Μαρτίου 2012.
Παρατηρήσεις επί του άρθρου:
ReplyDelete1. Στα "υφιστάμενα προβλήματα, που επιδεινώθηκαν από την κρίση" προφανώς δεν συμπεριλαμβάνετε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύει νεοπροσλαμβανόμενους χωρίς αποζημίωση, ούτε και την επιπλέον μείωση μισθού στους νέους. Και τα δύο νομοθετήθηκαν πρόσφατα, και τα δύο ευνοούν τους "εποχιακούς εργάτες", δηλαδή την ανακυκλούμενη ανεργία.
2. Η αιτίαση "αναντιστοιχία μεταξύ δεξιοτήτων που προσφέρουν οι άνεργοι και αυτών που απαιτεί η αγορά" προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Από όσο ξέρουμε, η ανεργία έχει διπλασιαστεί μέσα σε 36 μήνες, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στην παραγωγική οικονομία της χώρας. Απλά απολύθηκαν, γιατί κόστιζαν.
3. Ούτε ο Barroso, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε φυσικά η υπηρεσιακή κυβέρνηση της τελευταίας διετίας στην Ελλάδα, έχουν συνδέσει έστω και ένα μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων ή των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση) με ρήτρες για το φρενάρισμα της ανεργίας. Αντίθετα, αντί να ζητούν ως αντάλλαγμα το πάγωμα των απολύσεων, τις διευκολύνουν όλο και περισσότερο.
Τα υπόλοιπα που κατά καιρούς εξαγγέλονται είναι παρλαπίπες για τα δελτία των 8. Είναι απλά πρόστυχο να πετάς κάποιον στο δρόμο χωρίς δουλειά και μετά να του δίνεις ένα ευρώ για να αγοράσει κουλούρι.
Όντως η απουσία κινητικότητας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες. Δεν υπάρχει παράδοση, ενώ συχνά λειτουργεί ως μοχλός των ακαδημαϊκών για δικά τους παιδιά...
ReplyDeleteΗ Ελλάδα έχει τομείς οικονομικούς,όπως ο αγροτοδιατροφικός,ο τουριστικός,ο μεταποιητικός,ο βιοτεχνικός,ο οικοδομικός, που είναι εντάσεως εργασίας και χαμηλής και μεσαίας τεχνολογίας.Μια τεχνολογία που διαθέτει άφθονη η χώρα για να στηρίξει το νέο της παραγωγικό μοντέλο.
ReplyDeleteΤο νέο εργασιακό περιβάλλον θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας γιατί δίνει εργαλεία νομικά σε εργαζόμενους και εργοδότες που θα τα χρησιμοποιήσουν για να λυτρωθούν απο το γύψο που τους επέβαλλαν οι διάφορες εργοδοτικές και εργατικές κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές συμμορίες.
Δείτε τί γίνεται με τη συμπεριφορά των φαρκευτικών συλλόγων που διαθέτουν τεράστια ποσά απο τη παρακράτηση του 0,4% της τιμής του φαρμάκου υπέρ του συλλόγου.
Αν διερωτάσθε γιατί εκδίδουν φετφέδες που σου δίνουν την αίσθηση ότι γράφονται σε αναρχικές γιαφκες η απάντηση βρίσκεται στο ταπεινό 0,4% που μιζάρουν οι διοικήσεις των συλλόγων.
@parmenides:
ReplyDelete"...Το νέο εργασιακό περιβάλλον...δίνει εργαλεία νομικά σε εργαζόμενους...να λυτρωθούν απο το γύψο που τους επέβαλλαν..."
Πριν δύο χρόνια ο βασικός μισθός ενός νέου ήταν 700 ευρώ. Από εχθές το βράδυ είναι 400.
Επιτέλους! Απαλλαγήκαμε από το γύψο του υπέρογκου μισθού. Τώρα πλέον δουλεύουμε χωρίς άγχος, για χαρτζηλίκι.
Τέλειο, έγραψες ιστορία πάλι...
@G700
ReplyDeleteΠοια είναι η άποψη σας για την κατάργηση των κατώτατων μισθών;
Οι κατώτατοι μισθοί δεν καταργήθηκαν.Μειώθηκαν.Η ονομαστική μείωση δεν συνεπάγεται και αγοραστική μείωση.Αυτός είναι άλωστε και ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης.ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ.Αυτή η διαδικασία μόλις τώρα άρχισε στον ιδιωτικό τομέα.Σύντομα θα έχουμε αρνητικό πληθωρισμό.
ReplyDeleteΟλα πάνε κατ'ευχήν.
Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε 20-25% μείωση των τιμών των υπηρεσιών του.Τα σουπερ μαρκετ ετοιμάζονται.Ολοι εκόντες άκοντες θα μειώσουν τις τιμές.Με αυτό το τρόπο η αγοραστική μας δύναμη στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ δεν θα μειωθεί σημαντικά.
ReplyDeleteΟλα αυτά βέβαια μένει να συμβούν και να διαπιστωθούν, όταν συμβούν, με επιστημονικό τρόπο απο ανεξάρτητους εκτιμητές και αξιολογητές.
Πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά διαφωνούμε με την επίσημη μείωση του κατώτατου μισθού.
ReplyDeleteΑν και, οικονομικά, αναγνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα ο ονομαστικός κατώτατος μισθός ήταν μεγαλύτερος από αντίστοιχης παραγωγικότητας χώρες, δεν θα επιλέγαμε τη μείωσή του σαν μείζονος σημασίας διαρθρωτικό μέτρο στην αγορά εργασίας. Τώρα όμως που έγινε θα κριθεί από δύο πράγματα: α) την πτώση των τιμών έτσι ώστε να ρεφάρει η αγοραστική δύναμη, β) την άνοδο της επίσημης απασχόλησης στο κάτω εισοδηματικό άκρο. Δείκτης αποτυχίας θα είναι η επέκταση της φτώχειας στην εργασία, η διατήρηση της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και η διατήρηση της διεθνούς κατάταξης της χώρας στον δείκτη εργασιακό κόστος σε χαμηλά επίπεδα.
Και ένα σχόλιο για τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που το παίζουν Ηρακλείδες προστάτες του βασικού. Στην πράξη, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καταστρατηγούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης τον κατώτατο (όπως και όλη την εργατική νομοθεσία) με αναγκαστικές άδειες, απόλυση και επαναπρόσληψη με μαύρη εργασία, μισές ώρες δουλειάς κοκ. Τα γνωστά. Ας ρίχνουν τώρα μαύρο δάκρυ για την μείωση του κατώτατου οι εκπρόσωποί των επιχειρήσεων. Κάνουν τους καλούς εκ του ασφαλούς. Γνωρίζουν ότι κέρδισαν κάτι χωρίς να εκτεθούν.
@parmenides:
ReplyDeleteΕύγε, έχεις κάνει πρόοδο.
Μόλις περιέγραψες γιατί μας συμφέρει να πάμε σε "μαλακή" δραχμή αντί να μείνουμε πάσει θυσία στο "σκληρό" ευρώ.
Σε λίγο θα μας πεις ότι διαβάζεις και Καζάκη.
@G700:
ReplyDeleteΑν και έχω εντελώς αντίθετη άποψη επί της όλης συλλογιστικής, θα κάνω την εντελώς συμβατική ερώτηση όπως κάνουν οι δημοσιογράφοι:
Υπάρχει παγκοσμίως παράδειγμα οικονομίας όπου η δραστική μείωση μισθών και η ύφεση οδήγησε ξαφνικά σε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας;
Από όσο ξέρω και έχω διαβάσει, αυτό γίνεται μόνο σε μία περίπτωση: απολυταρχικό καθεστώς και εντελώς κατευθυνόμενη οικονομία.
Εκτός αυτής της περίπτωσης, μοναδική ανάκαμψη από μια τέτοια κατρακύλα ήταν ανέκαθεν μια κανονικότατη χρεωκοπία, υποτίμηση εθνικού νομίσματος και φτου κι απ' την αρχή.
Εδώ δεν μιλάμε καν για "πείραμα". Πρόκειται για ιστορική επιβεβαίωση της αποτυχίας.
Χθές ο Σαμαράς τόλμησε το ανήκουστο για Ελληνα δεξιό ηγέτη.Να τα σούρει στην πολιτική Αριστερά.Στη καλοχαιδεμένη και πολυκανακευμένη πολιτική Αριστερά.Λέτε αυτός ο τόπος να αποκτήσει επι τέλους πολιτική Δεξιά και κοινωνική αριστερά;
ReplyDeleteΝα μπορούν επι τέλους κάποιοι Καζάκηδες και Μαρκεζίνηδες να αποκτήσουν τους αναγνώστες και θαυμαστές που τους αξίζουν;
"- Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα ισχύσει τελικά από 1ης Ιουνίου.
ReplyDelete-Μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από γιατρούς".
--------
Τροπολογίες που ψηφίζονται απόψε απο τη βουλή.
Ο Λοβέρδος βρίσκεται σε μεταρρυθμιστικό οίστρο.
Τον έβριζα όταν παλαιοπασοκολογούσε.Τον επαινώ τώρα.Γράφει ιστορία.
Διαβάζω απο το πρωί το νομοσχέδιο και εκπλήσσομαι ευχάριστα με το κάθε άρθρο του.Εχω αρκετές σελίδες ακόμα αδιάβαστες.Στο site τής βουλής όποιος θέλει μπορεί να το βρεί.θαυμάζω τον αριστοτεχνικό τρόπο,με χειρουργικό λέιζερ, που μειώνει το κέρδος των φαρμακοποιών.