Thursday, August 18, 2011

Αρκετά mr Ρέππass!

Του Θανάση Κονδύλη*

Συνήθως δεν στολίζουμε πολιτικούς ή άλλα δημόσια πρόσωπα από τη στήλη της G700, διότι πολύ απλά δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, παρά μόνο οι πολιτικές που επηρεάζουν τη γενιά μας και τις προοπτικές της. Συνεπώς είθισται να ασχολούμαστε πρωτίστως με το περιεχόμενο των πολιτικών και σπανιότερα με τα πρόσωπα που τις εκπροσωπούν. Αυτή τη φορά όμως αποφασίσαμε να κάνουμε μια εξαίρεση για τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριο Ρέππα. Αφορμή το γράμμα με τίτλο «διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή» το οποίο ο Υπουργός έστειλε στην Καθημερινή στις 12 Αυγούστου , απαντώντας σε προηγούμενο άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη όπου εγκαλούνταν η ελληνική οικονομία για σοβιετισμό.

Πραγματικά, δεν είχαμε καμία όρεξη καλοκαιριάτικα να ποστάρουμε, όμως διαβάζοντας τις σοσιαδημοκρατικές θεωρητικολογίες του Υπουργού περί ελληνικής κρίσης: «η ρίζα της οποίας βρίσκεται στις ασύδοτες αγορές», «μην παραγνωρίζοντας (sic) τη δημοσιονομική κρίση», ή ότι πιστεύει σε «κανόνες που ρυθμίζουν τις αγορές και οργανώνουν την κοινωνία, απελευθερώνοντας δυνάμεις και προσφέροντας δυνατότητες και ευκαιρίες ισότιμα στους πολίτες, διασφαλίζοντας έτσι τη συνοχή», βγήκαμε από τα ρούχα μας.

Πρώτον, διότι μπορεί οι παραπάνω διαπιστώσεις να είναι γενικώς σωστές ωστόσο ούτε την Ελλάδα αφορούν ούτε έχουν σχέση με τα αποτελέσματα της πολιτικής Ρέππα όλα αυτά τα χρόνια.

Ως άπαντες φίλοι των μεταρρυθμίσεων, της γενεακής και της κοινωνικής δικαιοσύνης γνωρίζουν, η ιστορία του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου βρίθει από ανεπιτυχείς μεταρρυθμίσεις: Νόμος Ρέππα για το ασφαλιστικό που πέρυσι ξαναμεταρρυθμίστηκε γιατί το είχε κάνει τόσο βιώσιμο και δίκαιο ο πρώην Υπουργός, άνοιγμα φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που δεν έγινε ποτέ αναβαλλόμενη για το μέλλον και πρόσφατα η κληρονομιά που άφησε με το ψευτοάνοιγμα, ουσιαστικά ξανακλείσιμο του επαγγέλματος των ταξιτζήδων. Οι πολιτικές Ρέππα, πολιτικές που τον καθιστούν τον απόλυτο ενσαρκωτή κι εκπρόσωπο του πολιτικού καντενάτσιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, όχι μόνο δεν έχουν απελευθερώσει δυνάμεις, όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει δυνατότητες κι ευκαιρίες στους πολίτες, όχι μόνο δεν έχουν διασφαλίσει καμία συνοχή, αλλά αντιθέτως έχουν εκθρέψει και ενισχύσει περαιτέρω τα σάπια και θνησιγενή χαρακτηριστικά του εγχώριου πελατοκρατικού και προσοδοθηρικού κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.

Δυστυχώς για τη σοσιαλδημοκρατία, στην ανάλυση της οποίας αναζητά άγκυρα η σκέψη του κύριου Υπουργού με σκοπό να ερμηνεύσει τα σημερινά τεκταινόμενα, η ελληνική κρίση είναι απόρροια του συστήματος που ο λαϊκισμός, η πελατοκρατία και η προσοδοθηρία εξέθρεψαν όλα αυτά τα χρόνια στο όνομα της προόδου και του σοσιαλισμού. Αυτή την κρίση ο ψευτο-μεταρρυθμισμός τύπου Ρέππα δεν μπόρεσε να εμποδίσει και τώρα δεν μπορεί να αναχαιτίσει, ούτε καν να μοιράσει τα βάρη της με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Σε βάρος της πλειοψηφίας ευνοήθηκαν παραδοσιακά οι οργανωμένες μειοψηφίες και τα εγωιστικά συμφέροντα που δούλεψαν μεθοδικά σαν αναδιανεμητικές συμμαχίες του δημόσιου πλούτου με σημαία την κοινωνική ευαισθησία και συνοχή. Τώρα, με τις κούφιες μεταρρυθμίσεις και τη γαϊδουρινή στάση των απανταχού στην Ελλάδα Ρεππών, καλούμαστε να διαιωνίσουμε αυτό το φαινόμενο υπό το μανδύα για μία ακόμη φορά της κοινωνικής συνοχής. Αρκετά Mr Ρέππass!

*Ο Θανάσης Κονδύλης είναι μέλος της G700.

11 comments:

  1. Δεν λέω, σωστό το κράξιμο στο Ρέππα, αλλά μήπως ασχολείστε με ψόφια πράγματα;

    Ποιος νοιάζεται αλήθεια για το τι λέει και το τι (δεν) κάνει ο κάθε Ρέππας; Ποιος ενδιαφέρεται για τον Μανδραβέλη και το κόλλημα που έχει φάει με τη "σοβιετικού τύπου οικονομία" (ατάκα Καρατζαφύρερ εννοείται) που επαναλαμβάνει κάθε 4-5 άρθρα;

    Από το άρθρο εδώ δεν είδα πουθενά να σχολιάζετε αυτά που έγραψε ο Ρέππας στην επιστολή ή ο Μανδραβέλης στο άρθρο του, απλά τα χώνετε στον πρώτο, γενικά και αόριστα. Δηλαδή εννοείτε ότι έχει δίκιο ο Μανδραβέλης; Μήπως πρέπει να σχολιάσετε, αντί αυτού, τις θέσεις του περί ανώνυμης "ασυδοσίας" στα blogs και του διορισμού του στην αντίστοιχη επιτροπή, με εντολή Παππαϊωάννου;

    Μήπως πρέπει να σχολιάσετε την καραμέλα της "ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης", που μέχρι πριν λίγους μήνες θεωρούνταν συνωμοσιολογία και τώρα προτείνεται επίσημα από Μέρκελ-Σαρκοζί; Δηλαδή κατάρτιση του εθνικού προϋπολογισμού μας από ξένους, τους οποίους δεν ψηφίζουμε, και που τώρα δεν τολμούν να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε οίκους αξιολόγησης και hedge funds; Δηλαδή αυτή η "σοβιετικού τύπου τραπεζική διακυβέρνηση" θα μας αρέσει;

    Μερικές ιδέες ρίχνω, μια και βλέπω ότι όλοι οι γιαλατζί "G700" σχολιαστές ακόμα πίνουν φραπουτσίνους στις παραλίες.

    ReplyDelete
  2. Telika 13% i 23% PFA stin estiasi? Tora eksetazoun leei PFA 2 taxytiton. Ta "all inclusive" kai imidiatrofi paketa apo touristes tou eksoterikou tha exoun 13%. Diladi ego pou eimai ellinas kai katoiko sto eksoteriko, poso PFA tha pliroso an kleiso diakopes?

    Ma ti karagiozilikia einai ayta.

    Ego proteino na to aplousteysoun os eksis:

    Na baloun 23% mono stous souvlatzides oi opoioi pliroun ta parakato kritiria:

    Embado magaziou 30tm +
    Embado pezodromiou 12tm+
    2 i parapano psistes kai tylixtes se ores aixmis (12-3 kai 8-1, GMT+2)
    Promitheia 60 kila gyro kai 1500 pites tin ebdomada.


    Oi ypoloipoi mporoun na douleyoun me 13% FPA.

    Telos, an o souvlatzis i o tylixtis klasei na peftei ygeionomiko prostimo 10% epi tou ogou kai pyknotitas tis klanias. I Siemens tha mas efodiasei me tous ogometrikous pordometrites oi opoioi mazi me tis tameiakes tha egatastathoun dia nomou se ola ta katastimata. Parallila tha bgei ki'apokei i aparaititi miza tou ypourgeiou.

    ReplyDelete
  3. @aoua:

    Μάλλον δεν κατάλαβες το σκεπτικό.

    Η πρόθεση είναι να φορολογούνται με 23% οι Έλληνες, ειδικά αυτοί που δεν κάνουν τουρισμό, αλλά να εξαιρούνται κάπως οι πελάτες των τουριστικών γραφείων.

    Το πρόβλημα για αυτούς είναι ότι ο ΦΠΑ έχει καθοριστεί για συναλλαγές, όχι για τουρίστα κατά κεφαλήν. Οπότε μπορεί από "ΦΠΑ" να γίνει "ΦΤΑ": Φόρος Τουριστικής Αξίας, δηλαδή αντί για "ΦΑΠΑ" να λέμε "ΦΕΤΑ" που είναι και προστατευόμενη εθνική ονομασία.

    Τους άνοιξε η όρεξη με το +29% φέτος. Τσάαααμπα τόσο κλάμα στα κανάλια, εναντίον όλων των απεργιών, διαδηλώσεων, αναταραχών πάσης φύσεως. Φαίνεται οι τουρίστες όχι μόνο δεν φοβήθηκαν αλλά γουστάρουν με τα χίλια, έρχονται να απολαύσουν σαματά.

    Ορίστε, γι' αυτό ο George αποφάσισε τελικά να πάει στη ΔΕΘ και να μιλήσει. Ποιος άλλος θα μας τα εξηγήσει όλα αυτά, με κρυστάλλινο εμπνευσμένο λόγο;

    ReplyDelete
  4. G700, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρεις θέση για τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα, και όχι για τα δευτερεύοντα και τα τριτεύοντα.

    Θα πρέπει να πάρεις θέση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωζώνη (έλλειψη μηχανισμού ανακύκλωσης πλεονασμάτων) καθώς και για την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ (έριξε τα επιτόκια για χάρη της Γερμανίας στην αρχή της δεκαετίας με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το ιδιωτικό χρέος στις χώρες του Νότου, το οποίο με τη σειρά του διαστρέβλωσε το εμπόριο υπέρ των Βορείων χωρών - οι οποίες συνεχίζουν να καταπιέζουν την εγχώρια τους ζήτηση).

    Πάρε θέση λοιπόν τώρα που η κατάσταση στην οικονομία αρχίζει και ζορίζει άσχημα και πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

    ReplyDelete
  5. Το Δ'Ράιχ στην τελική επίθεση blitzkrieg:

    "Bundesbank: "Mein Entschluss: Anschluss-Plus" - Germany Reveals The European Annexation Blueprints" (22/8/2011):

    >> http://www.zerohedge.com/news/bundesbank-mein-entschluss-anschluss-plus-germany-reveals-european-annexation-blueprints

    "...Unless and until a fundamental change of regime occurs involving an extensive surrender of national fiscal sovereignty, it is imperative that the no bail-out rule that is still enshrined in the treaties and the associated disciplining function of the capital markets be strengthened, and not fatally weakened..."


    "Vice Chairman Of Germany's CDU Party Demands Gold As Collateral From European Bailout Recipients" (23/8/2011):

    >> http://www.zerohedge.com/news/vice-chairman-germanys-cdu-party-demands-gold-collateral-european-bailout-recipients

    "...(from Spiegel) Minister Ursula von der Leyen pushes the hard line: any financial aid for euro countries should only come against collateral - as gold reserves or industrial holdings...Many of these countries had large reserves of gold and industrial holdings, which they could use for such collateral..."


    Δηλαδή πόσο πιο καθαρά να το πούνε οι νεο-εθνικοσοσιαλιστές της Γερμανίας; Είτε εμείς και όλες οι "αμαρτωλές" χώρες με χρέη τους παραδίδουμε τα κλειδιά των υπουργείων οικονομικών (και όχι μόνο), είτε τους δίνουμε ως ενέχυρο ότι έχουμε σε χρυσό, από κουτάλια μέχρι δόντια γιαγιάδων.

    Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, τους έχουμε ήδη δώσει και το υπουργείο Οικονομικών, και τα 2/3 του αποθέματος χρυσού της ΤτΕ (επί εποχής Σημίτη), να μας το "κρατάνε" αυτοί, γιατί εμείς εδώ δεν είχαμε χώρο.

    Πάντως για καλό και για κακό, θάψτε τα χρυσαφικά και τα δόντια των παππούδων, γιατί όπου να 'ναι θα σκάσουν μύτη τα νέα SS με τις τανάλιες έτοιμες.

    ReplyDelete
  6. ...Τώρα να υποθέσω ότι το επόμενο post εδώ στο G700 θα είναι πανηγυρικό, για την πολυπόθητη "συναίνεση" των δύο μεγάλων κομμάτων στο νόμο για την τριτοβάθμια;

    Φοιτητές εκτός διαδικασιών ΚΑΙ κατάργηση του ασύλου με νόμο; Αυτό ούτε ο ίδιος ο Μητσοτάκουλας δεν θα το φανταζότανε.

    Να ανοίξουμε σαμπάνιες εδώ ή να περιμένουμε το καινούργιο post;...

    ReplyDelete
  7. που πήγαν τα σχόλια παιδιά ?

    αρχίσαμε τη λογοκρισία ?

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. @ser:

    Δεν έχουν κοπεί τα σχόλια, απλώς όλοι οι επαγγελματίες σχολιαστές εδώ μέσα είναι ακόμα σε άδεια και λιάζονται σε παραλίες.

    Σήμερα το ΧΑΑ φουσκώνει με ρυθμό τρομπαρίσματος πάνω από 10%. Ο "γάμος της χρονιάς" μεταξύ Alpha-Eurobank (εικονικός σε όλα, με μηδενική κίνηση ρευστού εκατέρωθεν), έχει γεμίσει με αγαλλίαση τους πάντες.

    Όλα είναι υπό έλεγχο. Η τρόικα είναι εδώ. Άλλη μια τέτοια παρθενογέννηση "too-big-to-fail" και έχουμε την ανάκαμψη στο τσεπάκι. Συνεχίστε τις διακοπές σας!

    ReplyDelete
  10. jaga
    το δικο μου, όπως και του Yianniskriti, "εξαφανίστηκε"

    ReplyDelete