Tuesday, July 19, 2011

The Clash of Generations

By Thomas Friedman
16-7-2011

I REALIZE that I should be in Washington watching the debt drama there, but I’ve opted instead to be in Greece to observe the off-Broadway version. There are a lot of things about this global debt tragedy that you can see better from here, in miniature, starting with the raw plot, which no one has described better than the Carnegie Endowment scholar David Rothkopf: “When the cold war ended, we thought we were going to have a clash of civilizations. It turns out we’re having a clash of generations.”

Indeed, if there is one sentiment that unites the crises in Europe and America it is a powerful sense of “baby boomers behaving badly” — a powerful sense that the generation that came of age in the last 50 years, my generation, will be remembered most for the incredible bounty and freedom it received from its parents and the incredible debt burden and constraints it left on its kids.

It is no wonder that young Greeks reacted so harshly when their deputy prime minister, Theodoros Pangalos, referring to all the European Union loans and subsidies that propelled the Greek credit binge after 1981, said, “We ate it together” — meaning the people and the politicians. That was true of the baby boomer generation of Greeks, now in their 50s and 60s, and the baby boomer politicians. But those just coming of age today will never get a bite. They will just get a bill. And they know it.

Read the full article in the New York Times.

35 comments:

  1. Οι baby boomers αν δεν μεταβιβάσουν, τώρα και μαζικά, πόρους στις νέες γενιές, διαθέτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία για να επαναγοράσουν το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν, θα υποστούν τις συνέπειες του κανιβαλισμού απο τα παιδιά τους στις εσχατιές του βίου τους.
    Τελεία και παύλα.

    ReplyDelete
  2. Η Ελλάδα-Ταυλάνδη που οι baby boomers φτειάξαν για τον εαυτό τους σαν τον αιώνιο παράδεισό τους δεν θα αργήσει να τεμαχιστεί σε μικρές Σπιναλόγκες απο τα παιδιά τους για να τους παρκάρουν στα γεράματά τους.

    ReplyDelete
  3. "Πάνω από 36 προτάσεις είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους τρόπους αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους"

    Συνωστισμός, διαγκωνισμός και στο τέλος διαγωνισμός.Θα διαλέξουμε τη καλύτερη.
    Από τον όλεθρο στο θρίαμβο!

    ReplyDelete
  4. Η περίοδος της "αντιπαράθεσης γενεών" έχει περάσει προ πολλών μηνών. Τότε ήταν μια καλή δικαιολογία, για να λένε οι πολιτικοί στους νέους "...ναι, έχετε δίκιο, αλλά πείτε τα στους γονείς σας..."

    Τώρα πλέον, όλοι αδιακρίτως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ημιαπασχολούμενοι, ΟΛΟΙ, νιώθουν στο πετσί τους κανονικό πόλεμο, με φορολογικά και χρηματιστηριακά όπλα.

    Και όχι μόνο το top 2-5% παραμένει ανέγγιχτο, αλλά το υπόλοιπο 95% θα συνεχίσει να υποφέρει για δεκαετίες, απολογούμενο στις επόμενες γενιές γιατί επέτρεψαν σε μια χούφτα περαστικών άεργων να "κυβερνήσει" και να ξεπουλήσει περιουσίες αιώνων.

    ReplyDelete
  5. Ππος το παρόν, η πτώχευση έχει ξεκινήσει και επίσημα, ενώ έχει ξεκινήσει και η απροκάλυπτη δήμευση ιδιωτικής περιουσίας, στο όνομα της αποπληρωμής τοκογλύφων του εξωτερικού:

    "Άρχισαν οι κατασχέσεις μισθών από την Εφορία" (marketbeast.gr, 18/7/2011):

    >> http://tinyurl.com/3kgwz2e

    "...Επισήμως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει εντολή στις εφορίες να στραφούν εναντίον των 15.000 μεγαλοοφειλετών...

    Στην πράξη, όμως, οι φοροεισπράκτορες των ΔΟΥ αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαρχαρίες και τους σπρώχνουν στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα προκειμένου να πέσουν στα μαλακά, ενώ αντιθέτως δείχνουν έτοιμοι να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα απέναντι στους μικρομεσαίους, φτάνοντας στο πρωτοφανές σημείο κατάπτωσης να «βάζουν χέρι» και στον μισθό των εργαζομένων, ακόμα και για μικροοφειλές.

    ...απαιτώντας από τον εργοδότη να μην καταβάλει στον υπάλληλό του τον μισθό του αν δεν πληρώσει πρώτα με τη μισθοδοσία του το κράτος. Κι αυτό για οφειλή της τάξεως των 8.000 ευρώ!..."

    Έτσι είναι. Όποιος έχει τον καλύτερο μηχανισμό εκβίασης, τον πιο νταβραντισμένο "στραμπουληχτή", παίρνει πρώτος τα οφειλόμενα από κάποιον που είναι πνιγμένος στα χρέη.

    Και πάλι μπράβο στον Benny, με το μειλίχιο ύφος του πονόψυχου βασανιστή, που είναι όλο τύψεις κάθε φορά που μαστιγώνει το θύμα.

    ReplyDelete
  6. Μπορεί ο Benny να βάλει ότι περιτύλιγμα θέλει, να μιλάει με τις ώρες με αυτό το συγκαταβατικό χαμογελαστό ύφος του σοφού του χωριού, και ίσως να πείθει ακόμα μερικούς αδαής καλόπιστους ψηφοφόρους του κόμματος.

    Αλλά όταν ακούς το Λοβέρδο να λέει "προσέχτε γιατί θα φύγουμε" ή να λέει "ναι, σας εξαπατήσαμε, και λοιπόν;...", τότε είναι σίγουρο ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες. Σε τέτοιας βαριάς μορφής παράνοια και διαπροσωπικής αναισθησίας, το μόνο που απομένει είναι να μπουκάρουν οι νοσηλευτές και να αρχίσουν να τους φοράνε ζουρλομανδύες.

    ReplyDelete
  7. @parmenides:

    Υποθέτω πως "καλύτερη λύση" και "θρίαμβος" είναι αυτή που τελικά προωθείται από όλους: νέα δανεικά 30 δις από το EFSF και εξαγορά του ελληνικού χρέους από την Ελλάδα;

    Δηλαδή όταν σε 3-4 χρόνια θα βαρέσουμε με κάθε επισημότητα κανόνι και τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να πληρωθούν, αυτοί που θα κάτσουν στο παγωτό θα είμαστε εμείς;

    Μπράβο, ωραία οικονομικά σας μαθαίνουν. Σαν να έχεις ψυγείο με χαλασμένα παγωτά, αλλά να μη σε αφήνουν να τους τα γυρίσεις πίσω, μέχρι να περάσει η ημερομηνία τους και μετά να πληρώσεις από πάνω και πρόστιμο!

    ReplyDelete
  8. Και ποιός είναι αυτός ο Friedman; Εδώ, jaga speaking.

    ReplyDelete
  9. @normad:

    Προσοχή, άλλος ο Thomas Friedman των NYT, άλλος ο Milton Friedman ο οικονομολόγος.


    "Root Canal Politics" - By THOMAS L. FRIEDMAN, Published: May 8, 2010

    >> http://www.nytimes.com/2010/05/09/opinion/09friedman.html


    "Greece’s Newest Odyssey" - By THOMAS L. FRIEDMAN, Published: May 11, 2010

    >> http://www.nytimes.com/2010/05/12/opinion/12friedman.html


    Μάλλον έμπλεξες τον "Πρετεντέρη" των NYT με τον "νομπελίστα" σύμβολο του Πινοσέτ.

    ReplyDelete
  10. Τι Πρετεντέρης, τί Μιχελάκης θέλεις να πείς. Και δεν έχεις άδικο.Ειδικά ο δεύτερος είναι η Εθνική μας Ρεβέκα.

    ReplyDelete
  11. Καποιος,χθες, που τον τσίμπησε μια σφήκα έκανε μια ένεση κορτιζόνης.Ηταν στο μεταξύ σακχαροδιαβητικός.Λόγω της κορτιζόνης το σάκχαρο απο 110 χθές,ανέβηκε στο 250 σήμερα.Εαν δεν έκανε τη κορτιζόνη θα πάθαινε αλλεργικό σόκ και θα πέθαινε.Τώρα του ανέβηκε το σάκχαρο και κινδυνεύει απο εγκεφαλικό ή έμφραγμα.
    Εαν όμως εφαρμόσει "στρατιωτική πειθαρχία", τρώγοντας βλήτα βραστά και κοτόπουλο για 7 μέρες θα περάσει απο τον "όλεθρο στο θρίαμβο".Αυτό με απλά λόγια είναι η ερμηνεία του "selective default".

    ReplyDelete
  12. Και το παράδειγμα του "κλειδούχου" του Μπένυ γουστόζικο το βρίσκω.Απλώς οι Ρεβέκες της Συγγρού δεν χαμπαρίζουν και βγάζουν τους συνταβατζήδες τους, "ιδιοκτήτες ταξί", στη πατριωτική μάχη για τη πτώχευση.

    ReplyDelete
  13. "selective default" vs "bankruptcy".

    ReplyDelete
  14. @διδυμάκια:

    Μαζί ζορίζεστε για να κατεβάζετε τέτοιες ανοησίες;

    Άντε λοιπόν, κάντε την αρχή και φάτε βλίτα για μια εβδομάδα, με νηστεία και προσευχή. Και μετά ελάτε να μας πείτε τα νέα σας.

    Αν ξέρετε φυσικά πως βράζονται, γιατί υποψιάζομαι ότι τις εξυπνάδες περί "στρατιωτικής πειθαρχίας" τα λέτε πίνοντας mojito με ομπρελίτσες σε κάποια παραλία αντί να δουλεύετε (όπως συνιστάτε ως "γιατροί").

    ReplyDelete
  15. Και κάτι ακόμα: ο όρος "selective default" ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Αυτό που υποσυνείδητα εννοούν είναι το "orderly default" ή "controlled default", που είναι μηχανισμός σταδιακής αθέτησης πληρωμών (κυρίως δανειακών). Αυτό ακριβώς έχει προτείνει από πέρυσι ο Krugman και ο Roubini, τελευταίο σχετικό άρθρο του δεύτερου εδώ:

    "Greece’s best option is an orderly default" - By Nouriel Roubini, Published: June 28 2010

    >> http://www.ft.com/cms/s/0/a3874e80-82e8-11df-8b15-00144feabdc0.html#ixzz1SZs9G55d

    Τον οποίο βέβαια εξεδίωξαν από το Μαξίμου όταν άρχισε να τους λέει αλήθειες.

    Τουλάχιστον όταν ποστάρετε εξυπνάδες, κάντε πρώτα ένα search στο Google, δωρεάν είναι.

    ReplyDelete
  16. @Ρεβέκες

    Από αύριο κάθε Ρεβέκα στο πάγκο της.

    ReplyDelete
  17. Σήμερα οι Ρεβέκες της Συγγρού και του μπλόγκ που κάνουν πιάτσα;

    ReplyDelete
  18. MPRABO GIORGO!!Synexise na anebazeis tous forous kai astous forofygades stin isixia tous!

    Πρωτοφανή πτώση σημειώνουν τα έσοδα του κράτους το πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι δαπάνες με ρυθμό ταχύτερο απ΄ αυτόν που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικούς προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους να εκτιναχθεί στα 12,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,3 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,99 δισ. ευρώ την αντίστοιχο περίοδο του 2010.

    Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που παρουσιάζουν τα έσοδα του Δημοσίου είναι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ αλλά και από άλλες φορολογίες παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών βρίσκονται οριακά πάνω από τις περυσινές πραγματοποιήσεις, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα έσοδα από τις εισπράξεις ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, καπνικών προϊόντων κτλ....

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=411968&h1=true

    ReplyDelete
  19. Και ερειπιολογώντας τα να κλαίς.
    Τονα χέρι νυβει τάλλο απο την απελπισιά.

    ReplyDelete
  20. Χαμός στις Βρυξέλλες.Μέχρι τώρα τους έχουμε 5-0.Σεντράρει ο ΓΑΠ,γεωμετρικά, αλα Μπέκαμ,και τρελαίνει τη μπάλλα, αλα Μέσι, ο Μπένυ, σκοράροντας όποτε θέλει.
    Προσοχή όμως γιατί οι Γερμανοί κερδίζουν τα μάτσ στις καθυστερήσεις.
    Κλάμα που έχουν να ρίξουν οι "Ρεβέκες" που εναπέθεισαν όλα τα όνειρά τους στο φασισταριό των ταξιτζήδων.

    ReplyDelete
  21. Pio realistiko na klaime gia tin katantia mas ap'to na xaskogelame sa xaxes me to GAP to fostira sou.

    ReplyDelete
  22. Τρία σημερινά άρθρα από το OnNews σχετικά τις τελευταίες "αισιόδοξες" εξελίξεις:

    1. "Oι απατεώνες τραπεζίτες δεν θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, μόνο να βγάζουν κέρδος απο την καταστροφή μας θέλουν" (21/7/2011):

    >> http://www.on-news.gr/2011/07/o_728.html

    2. "Πως η ελληνική ολιγωρία δίνει δικαίωμα στη SIEMENS να μας κάνει αγωγή" (21/7/2011):

    >> http://www.on-news.gr/2011/07/siemens_21.html

    3. "Διασυρμός του Έλληνα “πρωθυπουργού”. Με το ζόρι η συνάντηση με τον Μπαρόζο, δεν έγιναν δηλώσεις για πρώτη φορά!" (21/7/2011):

    >> http://www.on-news.gr/2011/07/blog-post_1804.html

    Από επιτυχία σε επιτυχία το πάμε, δεν έχει ξαναπεράσει τέτοια κυβέρνηση από τον τόπο.

    ReplyDelete
  23. @Normad:

    Πραγματικά πες μας κάποια στιγμή πόσα εισπράττεις για να γράφεις εδώ κάθε μέρα τα ζώδια. Πραγματικά, με τόσο ζήλο, πρέπει να είναι αρκετά.

    Όσο για τους ταξιτζήδες, εγώ λέω ότι είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Να δεις που θα το πει και ο Πάγκαλος.

    ReplyDelete
  24. "Pio realistiko na klaime gia tin katantia mas "

    Κλάψτε ελεύθερα,δική σας είναι η κατάντια,κάντε τη ό,τι θέλετε.

    ReplyDelete
  25. "Πραγματικά πες μας κάποια στιγμή πόσα εισπράττεις για να γράφεις εδώ κάθε μέρα τα ζώδια. Πραγματικά, με τόσο ζήλο, πρέπει να είναι αρκετά"

    Εαν πληρωνόμασταν με βάση το ζήλο,με τρώς λάχανο.
    Αλλά εγώ είμαι ποιοτικότερος(!) και θα παίρνω κάτι παραπάνω απο σένα που σαβουρολογείς μακροσεντονίως.

    ReplyDelete
  26. Esy diladi eisai stin apekso me katatheseis stin Elbetia? i mipos kanenas megaloofeiletis tou Pasok pou paramenei apyroblitos?

    ReplyDelete
  27. Το orderly default κλείδωσε, πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά "ήπια" ώστε να μη μας μαλώσουν οι "αγορές". Και όλα αυτά μετά από σχεδόν δύο χρόνια ανεπανάληπτης φοροεπιδρομής και ξεπουλήματος.

    Και φυσικά με δύο μνημόνια και ένα ακόμα που έρχεται το Σεπτέμβριο, πολύ ξύλο και χημικά, και περισσό θράσος, όπως αυτό του Οικονόμου στο Alter, ο οποίος πρέπει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην Ευρώπη που δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ αναδιάρθρωσης με και χωρίς εθνικά περιουσιακά στοιχεία.

    Το πιο ωραίο που λένε είναι περί "κρατικοποίησης" των Ελληνικών τραπεζών. Δίκιο έχουν, έτσι θα γίνει, μόνο που οι τράπεζές μας δεν θα αγοραστούν από εμάς αλλά από τους δανειστές μας.
    Ε-Ε-Έρχεται η ευρωπαϊκή οικονομική (τραπεζική) συνομοσπονδία!

    ReplyDelete
  28. Απ' όσο βλέπω το νέο πακέτο βοήθειας δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Τα πλεονάσματα συνεχίζουν να μην ανακυκλώνονται, η λιτότητα συνεχίζει να προκρίνεται σαν συνταγή ανάπτυξης, ο νέος μηχανισμός σταθεροποίησης των επιτοκίων δανεισμού έχει πολλά ερωτηματικά, αμυδροί υπαινιγμοί για κάποιου είδους δημοσιονομική ενοποίηση απ' το 2012 και μετά.

    ReplyDelete
  29. Καλημέρα καρντάσια.Απλά εθνικός θρίαμβος.Θρίαμβος που δεν μπορεί να τον θολώσει καμμιά αμπελοφιλοσοφία.

    ReplyDelete
  30. Δόξα το Δωδεκάθεο! Εκανε το θαύμα του!

    ReplyDelete
  31. Tora oloi oi Ellines mporoun na niosoun ksana ethnika yperifanoi. Isos perissotero kai apo otan kerdisame ti Eurovision.

    ReplyDelete
  32. Ειναι μερικοί που ακόμα και όταν τους χαρίζει τα μπούτια της η Παπαρίζου αυτοί προτιμούν τον αυνανισμό.

    ReplyDelete
  33. Μάλιστα. Αφού το είπε και ο Benny, τώρα ησυχάσαμε. Εξασφάλισαν 40 χρόνια "μηχανισμός στήριξης", ΑΦΟΥ επέβαλαν όλα αυτά στους προηγούμενους μήνες και έχουν υπογράψει υποθήκες και εκποίηση κάθε ίχνους εθνικής περιουσίας.

    Πάντως χαίρομαι που αυτοί που απαρνούνταν μετά βδελυγμίας ακόμα και τη λέξη "χρεοκοπία" ή το "περικοπή χρέους", τώρα πανηγυρίζουν για τον πανωλεθρίαμβο που "πέτυχαν".

    Ακόμα και τώρα, που όλοι παραδέχονται πως η χθεσινή συμφωνία είναι ένα κλασικό orderly default, δεν "αφήνουν" την Ελλάδα στην τύχη της. Δηλαδή λογιστικό έλεγχο, ρεαλιστική πραγματική χρεοκοπία, οριστική διαγραφή (όχι rollover) του μέρους που αποτελεί υπερτοκισμούς, και ουσιαστικό reset της οικονομίας, με τις ευλογίες ή έστω την ανοχή της ευρωζώνης.

    Όχι γιατί μας συμπαθούν ιδιαίτερα, αλλά γιατί ουδέποτε υπήρξε περίπτωση μονομερούς χρεοκοπίας μας χωρίς ταυτόχρονη κατάρρευση της ευρωζώνης, κάτι που ποτέ δεν κατάλαβαν οι "διαπραγματευτές" μας. Και γιατί τα μεγάλα hedge funds εξακολουθούν (και θα συνεχίσουν, με το νέο deal) να κερδίζουν ένα σκασμό λεφτά από την ιδιότυπο ομηρεία της χώρας μας από "σταθερό στεγαστικό" επιτόκιο 4% για δεκαετίες και από τους οίκους αξιολόγησης.

    ReplyDelete
  34. Τρεις ερωτήσεις-απαντήσεις που θα τις θυμόμαστε:

    1. (ερώτηση) "Πόσο ακριβώς θα μειωθεί το χρέος μας με όλο αυτό το μηχανισμό;"
    ΑΠ: "Δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς. Πάντως εκπληκτικά..."

    2. (ερώτηση) "Τι ποσό ακριβώς από τα καινούργια 109 δις ευρώ θα πάνε στην αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων;"
    ΑΠ: "Κοιτάξτε, οι δανειακές μας υποχρεώσεις μέχρι το 2020 είναι κάπου 135 δις ευρώ. Η συμμετοχή των κατόχων ελληνικού χρέους σε αυτό θέλουμε να φτάσει το 90%..."
    (Μετάφραση: Αν όλα πάνε καλά, δεν θα περισσέψει ούτε ευρώ για την εγχώρια οικονομία μας)

    3. (ερώτηση) "Με άλλα 30 δις ευρώ που προβλέπονται για την ενίσχυση των τραπεζών μας, και τόσα άλλα που έχουν δοθεί σε αυτές τα τελευταία χρόνια, μιλάμε για κρατικοποίηση των τραπεζών;"
    ΑΠ: Όχι βέβαια. Εμείς απλώς διασφαλίζουμε τη ρευστότητα... (και λίγο παρακάτω) Εμείς προτρέπουμε τους κατόχους λογαριασμών στο εξωτερικό, ακόμα και τους μικροκαταθέτες, να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, τώρα που υπάρχει πλήρη διασφάλιση.


    Σοφά λόγια, θα μείνουν στην Ιστορία και θα τους κατατρέχουν στον αιώνα τον άπαντα.

    ReplyDelete
  35. Τα ίδια λέγατε και για τα προηγούμενα πακέτα βοήθειας. Θριάμβος κλπ. Και αυτή τη φορά η πραγματικότητα θα σας διαψεύσει.

    Η πραγματικότητα είναι οτι και αυτό το πακέτο αγοράζει χρόνο (σημαντικότερη απόφαση η αναβάθμιση του ρόλου του EFSF, αλλα όχι του μεγέθους του) και οτι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να μην αποτελεί optimal currency area. Δεν τηρεί καμία (!) απ' τις τέσσερις προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν μία τέτοια κοινή νομισματική ζώνη, με σημαντικότερη απώλεια ένα μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων προς τις ελλειμματικές περιοχές.

    ReplyDelete