Tuesday, March 23, 2010

Έξω τα γουρούνια απ' την ΕΕ. Έξω οι γουρούνες απ' την Ελλάδα

Της G700
Δημοσιεύτηκε στο Newstime*

Αν περιμένετε να διαβάσετε ακόμα ένα άρθρο για την οικονομική κρίση, το ελληνικό δημοσιονομικό ζήτημα, τα PIGS και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απογοητευτείτε. Οι παρακάτω γραμμές είναι αφιερωμένες στην αθλητική βία. Στις γουρούνες (κροτίδες) που πετάνε τα γουρούνια (χούλιγκανς) στο γήπεδο, καταστρέφοντας τη ζωή απλών ανθρώπων.

Την περασμένη Κυριακή, στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού γράφτηκε ένα ακόμα επεισόδιο βίας στα ελληνικά γήπεδα. Σε ανύποπτο χρόνο, μια εργαζόμενη στην ιδιωτική ασφάλεια του γηπέδου έχασε τα δάχτυλα του ενός χεριού της προσπαθώντας να απομακρύνει μια κροτίδα από τον αγωνιστικό χώρο.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των ιθυνόντων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκαλούν αγανάκτηση, οργή έως και πλήρη αηδία. Ποιος άραγε είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του γηπέδου, άλλος από την ομάδα που φιλοξενεί το ματς; Ποιος είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι στο ΟΑΚΑ την Κυριακή υπήρχε στην κυριολεξία ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από καπνογόνα και κροτίδες; Ποιος είναι αρμόδιος να ελέγξει ότι στο γήπεδο δεν έχουν περάσει επικίνδυνα αντικείμενα, αν όχι οι σεκιουριτάδες των διοργανωτών;

Δυστυχώς, ο ΠΑΟ, όπως επίσης ο Ολυμπιακός -θα θυμάστε το αεροβόλο που πυροβόλησε τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού στο προηγούμενο ντέρμπι…-, αλλά και η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και τελευταία και ο Ηρακλής, αποτελούν τους στυλοβάτες και βασικούς προαγωγούς της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Δεν είναι μόνο ότι όλοι αυτοί δεν θέλουν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των οπαδών τους εντός γηπέδων, θέτοντας αυστηρούς κανόνες ασφάλειας όπως ορίζει ο αθλητικός νόμος. Είναι ότι σαν βασικοί μέτοχοι της Σουπερλίγκας αποποιούνται την αντικειμενική ευθύνη που φέρουν για τη διαγωγή των οπαδών τους εντός και πέριξ του γηπέδου. Ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν αλλαγές και παρεμβάσεις στο πειθαρχικό δίκαιο και τα διοικητικά μέτρα που θέτει η ΕΠΟ, μέτρα που θα βοηθούσαν να μπει μια στοιχειώδης τάξη.

Ποια είναι αυτά; Ενδεικτικά αναφέρουμε α) την αυτόματη υποχρεωτική διακοπή του αγώνα από το διαιτητή σε περίπτωση ρήξης κροτίδων και η συνέχιση του ματς κεκλεισμένων των θυρών αργότερα από το λεπτό που σταμάτησε, β) την επιβολή της απαγόρευσης παρακολούθησης αθλητικών συναντήσεων σε οπαδούς που προκαλούν επεισόδια –γνωρίζετε ότι άτομα καταδικασμένα για επεισόδια ακόμα κυκλοφορούν στο γήπεδο με την ανοχή των ομάδων τους;, γ) τη θεσμοθέτηση αστικής ευθύνης για ΠΑΕ και ΚΑΕ έτσι ώστε οι ομάδες να παρέχουν εγγυήσεις για αποζημιώσεις σε βλάβες (σωματικές ή υλικές) που προκλήθηκαν εξαιτίας αθλητικής συνάντησης στην οποία συμμετείχαν, δ) την υποβάθμιση σε μικρότερη κατηγορία.

Επειδή όμως κανένα ελληνικό αθλητικό σωματείο δεν αποδέχεται τέτοια μέτρα και επειδή καμία ομάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τους κανόνες ασφάλειας που θέτει ο αθλητικός νόμος (άδεια καταλληλότητας γηπέδου, σωστή χωροταξία, ανοιχτοί διάδρομοι, κανόνες πυρασφάλειας, ηλεκτρονικό εισιτήριο, σωστά εκπαιδευμένοι stewards κοκ), δε μένει παρά μία απλή λύση. Αποκλεισμός όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για καμιά τριετία, σε συνδυασμό με επιλεκτική απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα όσων τα γήπεδα και οι κανόνες ασφάλειας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Για να βάλουν μυαλό. Έξω τα γουρούνια απ’ την ΕΕ. Έξω οι γουρούνες απ’ την Ελλάδα.

**To Newstime είναι ένας νέος διαδικτυακός "τόπος" ενημέρωσης και ανάλυσης. H ομάδα της G700 αρθρογραφεί τακτικά για την ενότητα Παρεμβάσεις.

16 comments:

  1. Η "γουρουνίλα" είναι ένας τρόπος ζωής που αντικατοπτρίζει το χαμηλό μορφωτικό μας επίπεδο.

    ReplyDelete
  2. και ότι δεν πέφτει ράβδος εκεί που χρειάζεται. Βγαίνει τώρα και μιλάει ο Αντωνιάδης...σιγά ρε μπαγλαμά η ομάδα σου τι έκανε για να διεξαχθεί ομαλά ο αγώνας; αντέ και στο διάολο

    ReplyDelete
  3. "βαζελίλα" και "γαβρίλα"

    Στο μεταξύ ξεχάσαμε το μείζον που είναι η διάσωση απο τη χρεοκοπία ή μάλλον πώς θα "χρεοκοπήσουμε" χωρίς να "χρεοκοπήσουμε".Σπαζοκεφαλιά κανονική.Ολοι οι μεγάλοι(ΔΝΤ,ΟΟΣΑ,Ε.Ε.,ΗΠΑ,ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ,ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ,κλπ.) θα πάρουν μέρος στο ενδιαφέρον που παρουσιάζει Η ΔΙΑΣΩΣΗ του πρώτου θύματος της παγκοσμιοιποίησης.Ελλάδα,χώρα ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ,Δυτικη,μελος του Ευρώ,με υψηλό συμβολισμο και σημειολογία,ΚΑΙ με πρωθυπουργό, τη πιό σημαντική ηγετική προσωπικότητα του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος.
    Είμαστε ωραίοι τελικά.Απο τη μια η "βαζελίλα" και η "γαβρίλα" και απο την άλλη ο ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  4. Αχ! Αυτοί οι οπαδοί...

    ReplyDelete
  5. εισαστε καλα ? Ενας ειναι αποκλειστικά υπεύθυνος - η αστυνομία (του κολλητού -προ εκλογών- του Χρυσοχοίδη)

    Πανταχού απούσα

    ReplyDelete
  6. Η σημερινή οικονομική κατάσταση είναι ιδανική ευκαιρία για να μπει τάξη στα οργανωμένα πρωταθλήματα με ΠΑΕ και ΚΑΕ που συμπεριφέρονται σαν πραγματικά καρτέλ.

    Η αστυνομία, όπως και στην περίπτωση καταστροφών στις πορείες και στα Πανεπιστήμια, είναι άσχετη με το κυρίως ζήτημα: την άμεση νομική και οικονομική σύνδεση των πραγματικά υπεύθυνων με τις κάθε είδους καταστροφές.

    Μερικές σύντομες ιδέες:

    - Θέσπιση οικονομικής (όχι μόνο φορολογικής) ενημερότητας από το επόμενο κιόλας πρωτάθλημα, χωρίς το οποίο η ομάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει πουθενά, ούτε σε Ελλάδα ούτε σε Ευρώπη (έλεγχος από ΕΠΟ).

    - Κάθε τι που συμβαίνει εντός και γύρω από το γήπεδο είναι ευθύνη της ομάδας που έχει την έδρα. Οποιαδήποτε ζημιά πληρώνεται από την ΠΑΕ, εφόσον στοιχειοθετείται με οπτικό υλικό ότι το έκαναν οπαδοί της. Περίπτωση προβοκάτσιας αποκλείεται, καθώς οι ίδιοι οι οπαδοί θα σαπίσουν αυτομάτως στο ξύλο αυτόν που θα προκαλέσει με τη "δράση" του την εκκένωση του γηπέδου και την τιμωρία της ομάδας τους.

    - Κάθε φορά που η διάθεση εισιτηρίων γίνεται με ευθύνη ομάδας, τότε είναι υπεύθυνη για ονομαστικοποίηση ΟΛΩΝ των εισιτηρίων (όχι μόνο των διαρκείας), τη δυνατότητα ελέγχου και εντοπισμού κάθε οπαδού στο γήπεδο βάσει του εισιτηρίου και την απαγόρευση εισόδου αν υπάρχει θέμα για το συγκεκριμένο άτομο. Αυτό είναι δουλειά της ομάδας, όχι της αστυνομίας, καθώς η ομάδα είναι υπεύθυνη για το ποιος μπαίνει και τι γίνεται στο "μαγαζί" της.

    - Θέσπιση μόνιμων αθλητικών δικαστών και εισαγγελέων και αύξηση των ποινών, από απλές οικονομικές, σε αφαίρεση βαθμών και μόνιμο αποκλεισμό παραγόντων/οπαδών. Σε περίπτωση υποτροπής, αναστέλλεται η "άδεια" συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα, δηλαδή να μην μπορεί να δώσει καθόλου το επόμενο παιχνίδι (-3 βαθμούς) και όχι απλά να μην έχει κόσμο στο γήπεδο.

    - Τέλος (το πιο σημαντικό), άμεσος έλεγχος οικονομικός και ποινικού μητρώου ΚΑΘΕ ατόμου που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ, έτσι ώστε να μπορεί να μπαίνει στο γήπεδο. Δηλαδή ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των γνωστών προέδρων με τις πουράκλες και τα πιστόλια, όχι από τις ομάδες αλλά από την ίδια την ΕΠΟ. Η Σούπερ Λίγκα είναι ο τυπικός διοργανωτής, αλλά η ΕΠΟ και το Υπουργείο ορίζει τι επιτρέπεται και τι όχι στις αθλητικές διοργανώσεις. Και οι αργόμισθοι επαγγελματίες "βοσκοί" των οργανωμένων οπαδών θα σταματήσουν να πληρώνονται από τις ομάδες και θα αναγκαστούν να βρούνε δουλειά.

    Κάτι παρόμοιο με τα παραπάνω έγινε στην Αγγλία στη δεκαετία του '80 μετά το Χέιζελ και σήμερα οι Άγγλοι πηγαίνουν στα γήπεδα με 5χρονα παιδάκια και μαλλί της γριάς, χωρίς να βλέπουν κάγκελα και χωρίς να φοράνε κράνη.

    ReplyDelete
  7. Όλοι οι οικονομολόγοι (το 95% αυτών δεν προέβλεψαν την κρίση) αναμασάνε θεωρίες και κανείς δεν εξετάζει τη μία μεταβλητή που τα έχει κάνει όλα άνω κάτω:

    Σε 6 δεκαετίες ο πληθυσμός της γης τριπλασιάστηκε.

    ReplyDelete
  8. και τον ανάδρομο Ερμή που τον βάζεις;

    ReplyDelete
  9. Μάλλον δεν έχεις ιδέα σερ. Η αστυνομία ευθύνεται για τα επεισόδια έξω από το γήπεδο και την επίθεση στο πούλμαν του Ολυμπιακού. Τα του καίσαρα στον καίσαρα. Διάβασε ξανά τον αθλητικό νόμο.

    ReplyDelete
  10. συμφωνούμε με jaga

    ReplyDelete
  11. Όταν κάποιος παραβαίνει το νόμο και πιάνεται και η πράξη του έχει τις ανάλογες επιπτώσεις, ευθύνεται ο ίδιος και κανένας άλλος.

    Όταν κάποιος παραβαίνει το νόμο συνεχώς και ανοιχτά, χωρίς καμία επίπτωση, την ευθύνη την έχει ολόκληρη το κράτος. Όταν μιλάμε για πολιτισμένη χώρα που διαθέτει κράτος, βέβαια.

    Στην Ελλάδα, αν είναι τριτοκοσμική, μπορούμε να κατηγορούμε τους φυλάρχους/προέδρους ΠΑΕ. Αλλιώς, τα παράπονα προς τους διάφορους εκπροσώπους του κράτους, παρακαλώ.


    Προσωπικά δεν έχω πατήσει το πόδι μου σε γήπεδο, ως θεατής επαγγελματιων αθλητών, στη ζωή μου και γενικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου πώς προσκυνάτε σώβρακα και φανέλες, που λέει και ο Πανούσης. Η λογική για τον καταμερισμό ευθυνών και την επιλογή σημειων πίεσης, όμως, με ενδιαφερει.

    ReplyDelete
  12. g700
    που διαφωνήσαμε ? Η φυσική παρουσία μερικών ή πολλών αστυνομικών δεν συνεπάγεται ότι η αστυνομία είναι παρούσα.

    Και υπογραμμίζω ότι υπήρχαν οπαδοί μόνο της μίας ομάδας- σκέψου δηλαδή τι θα γινόταν αν πήγαιναν και οι άλλοι.

    Καλώς ή κάκώς η αστυνομία είναι φυσικά παρούσα κατα το "Αστυ" και εσαεί απούσα κατα το "-νομία"

    Προσκαλέστε τον Χρυσοχοίδη να μας εκθέσει τις απόψεις του και κυρίως να περιγράψει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης γιά κάτι πολύ σημαντικό γιά την καθημερινότητα του καθενός μας

    ReplyDelete
  13. Εκεί που διαφωνούμε κάθετα είναι στο ότι θεωρείς υπεύθυνη την αστυνομια για το ότι το μισό γήπεδο έχει καπνογόνα και κροτίδες και ότι επίσης τα ανάβει και τα πετάει μέσα στο γήπεδο. Εκεί διάβασε τον αθλητικό νόμο που είναι κατά 80% παρόμοιος με τον αγγλικό και αφού τον διαβάσεις ζήτα τα ρέστα από τον Παναθηναϊκό και τον κάθε Παναθηναϊκό. Αλλού έχει πρόβλημα η αστυνομία. Κυρίως στο ότι δεν σκύβει το κεφάλι να αντιμετωπίσει την οργανωμενη αθλητική βία με τις συμμορίες και τα στημμένα ραντεβού εκτός γηπέδου και δευτερευόντως στο ότι κρατάει παθητική στάση στην περίμετρο του γηπέδου όταν γίνονται επεισόδια, όπου και πάλι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ομάδες. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για το χουλιγκανισμό πρέπει να δούμε που αρχίζει και που ξεκινάει ο ρόλος του καθένα.

    ReplyDelete
  14. "Για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό"
    Τί καλά που δεν ασχολούμαι μ' αυτά!!

    ReplyDelete
  15. δεν νομίζω ότι διαφωνούμε -παρεξηγήσατε.

    Δεν μίλησα γιά ΜΕΣΑ στο γήπεδο (ούτε φυσικά θεωρώ άμοιρο ευθυνών τον ΠΑΟ)

    ΕΞΩ όμως από το γήπεδο, η αστυνομία πρέπει και μπορεί (αν θέλει) να κάνει και ελέγχους και συλλήψεις.

    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την δολοφονική μανία των φανατικών.

    Πριν από πολλά χρόνια (προ Hazel) οι Αγγλοι χούλιγκανς (ειδικά της Τσέλσι) ήταν φόβος και τρόμος.
    Μπορώ να σας περιγράψω ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ σκηνές βίας (από τότε σιχάθηκα τελείως το ποδόσφαιρο).

    Οι Αγγλοι όμως με μεθοδικότητα έλυσαν το πρόβλημα. Και φυσικά η πρωτοβουλία ανήκε στην αγγλική αστυνομία.

    Αυτό λοιπόν λέω -
    "Προσκαλέστε τον Χρυσοχοίδη να μας εκθέσει τις απόψεις του και κυρίως να περιγράψει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης γιά κάτι πολύ σημαντικό γιά την καθημερινότητα του καθενός μας"

    ReplyDelete
  16. Δεν ξέρω αν έχει σχέδιο, πάντως οι εισηγήσεις του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    http://www.yptp.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3182&Itemid=438&lang=

    ReplyDelete