Monday, March 8, 2010

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και στο βάθος δημοσιονομική ένωση!

Όταν, τον Οκτώβριο του 2008, προβλέψαμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί αναγκαστικά προς την κατεύθυνση μιας στενότερης δημοσιονομικής συνεργασίας, για να αντιμετωπίσει τόσο τη σημερινή κρίση όσο και τις επόμενες που θα έρθουν, οι περισσότεροι μας πέρασαν για τρελούς. «Δε γίνονται αυτά στην Ευρώπη», έλεγαν ορισμένοι. Δεν θα το επιτρέψει ο εθνικός εγωισμός και τα επιμέρους συμφέροντα των κρατών μελών. «Έχασαν τη νομισματική κυριαρχία τα κράτη μέλη, να απωλέσουν και την κυριαρχία στα δημόσια οικονομικά, πάει πολύ».

Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται ότι για πολλοστή φορά στη σύγχρονη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία πιέζει την ΕΕ να ξεπεράσει τους εθνικούς εγωισμούς και να ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο στην πενηνταετή πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η κρίση εκ των πραγμάτων οδηγεί την Ένωση προς μια στενότερη οικονομική συνεργασία. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας. Συνειδητοποιεί με τον πιο σκληρό τρόπο πως η ύπαρξη ενιαίου νομίσματος προϋποθέτει όχι απλά πειθαρχημένους εθνικούς προϋπολογισμούς, αλλά και αμοιβαία και έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση ανάγκης. Αλλιώς, όλοι υποφέρουν. Αν αποτύχει η Ελλάδα, θα αποτύχει η Ισπανία και η Ιταλία, ακόμη και η Γερμανία και όλα τα υπόλοιπα μέλη. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπεται πια η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας -ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρωζώνη.

Έτσι, έπειτα από μια ηρωική αντίσταση πολλών μηνών στο ενδεχόμενο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με ευρωπαϊκούς πόρους – η οποία σημειωτέον ωφέλησε σημαντικά την Ελλάδα δίνοντάς της την ευκαιρία να συμμαζέψει τα του οίκου της- η Ευρώπη κάνει σήμερα κουβέντα για τρία πράγματα:

α) για την εγκαθίδρυση μιας ευρωπαϊκής δυνατότητας αντιμετώπισης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων

β) για τη δημιουργία ενός ad hoc διακρατικού πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους έως 25 δις ευρώ που θα αποτελείται από χαμηλότοκα δάνεια και εγγυήσεις

γ) για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί ως ευρωπαϊκό ταμείο σταθεροποίησης σε περίπτωση οικονομικών κρίσεων.

Την πρόταση για το ΕΝΤ στηρίζει ανοιχτά πλέον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ.Βόλφανγκ Σόιμπλε, η βαυαρική πτέρυγα του Χριστιανοδημακρατικού Κόμματος, το CSU, και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την ιδέα και δηλώνει έτοιμη να προτείνει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ΕΕ φαίνεται να αποτολμά το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο σοβαρής οικονομικής διακυβέρνησης. Στο βάθος έχει αρχίσει να διακρίνεται αχνά η προοπτική της δημοσιονομικής ομοσπονδίας. Είναι γνωστό σε όποιον ασχολείται με τα οικονομικά των νομισματικών ενώσεων ότι η οικονομική σταθεροποίηση μιας τέτοιας ένωσης πρέπει να μπορεί να ασκείται και από κεντρικά όργανα. Με τη συνδρομή ενός κεντρικού προϋπολογισμού και υπό τις αποφάσεις ενός ομοσπονδιακού, στην προκειμένη περίπτωση υπερεθνικού πολιτικού κέντρου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ομόσπονδες οικονομίες.

Εκεί βέβαια δε φτάσαμε ακόμα. Είμαστε ακόμα στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η εμβάθυνση προς την ever closer fiscal union, ίσως απαιτήσει μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση, με περισσότερα κράτη θύματα για να νομιμοποιηθεί. Το απευχόμαστε. Καλό θα ήταν οι Ευρωπαίοι να αδράξουν την ευκαιρία και να κινηθούν τολμηρά προς τα μπρος. Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η διεθνής οικονομική κρίσης και ειδικά η ελληνική κρίση αναδεικνύεται σε μαμή του επόμενου σταδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

17 comments:

  1. "Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η διεθνής οικονομική κρίσης και ειδικά η ελληνική κρίση αναδεικνύεται σε μαμή του επόμενου σταδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης." Συμφωνώ απολύτως!! Μήπως όμως ώδινεν όρος και έτεκεν μύ (ποντίκι);;; οπότε θα αποδειχθούμε ως Ελλάδα, μάλλον ΠοντικοΜαμή !!

    ReplyDelete
  2. Μπορεί ποιος ξέρει...μαμή όμως 100%. Οι γνωστοί άγνωστοι του σχολιασμού λούφαξαν βλέπω σήμερα.

    ReplyDelete
  3. Εγώ σήμερα το πρωί άκουσα στο ραδιόφωνο ότι ο Όλι Ρεν είπε πως κανένα ΕΝΤ δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας (έτσι όπως το πάει, τελικά το γιαούρτωμα δεν θα το γλιτώσει όταν ξανάρθει).

    Επίσης, στο άρθρο αναφέρονται τα (α)...(γ): Για το (α) και την "...ευρωπαϊκή δυνατότητα αντιμετώπισης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων...", αυτό μοιάζει περισσότερο με ευχή παρά με μέτρο. Το (β) είναι σωστό και θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή της νομισματικής ένωσης, αλλά τότε όλοι ήταν μεθυσμένοι με wishful thinking ότι ποτέ κανένας στην ΕΕ δεν θα χρεοκοπήσει, οπότε δεν προέβλεψαν τίποτα σχετικά.

    Το (γ) όμως είναι λάθος ως μέτρο ή ως διαπίστωση. Για να υπάρχει ΕΝΤ με σαφή σκοπό και αρμοδιότητες, θα πρέπει όλες οι χώρες να δεχτούν την κεντρική υποβολή, έλεγχο και έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών, κάτι το οποίο είναι απλά αδύνατο να γίνει, τόσο λόγω χαώδους οικονομικής διαφοράς μεταξύ των χωρών στην ΕΕ όσο (κυρίως) λόγω νοοτροπίας μερικών χωρών, ιδιαίτερα των Μεσογειακών.

    Με άλλα λόγια, το ΕΝΤ που σχεδιάζεται είναι κάτι σαν το ταμείο αρωγής (κεντρική "μπάνκα") π.χ. των ασφαλιστικών εταιριών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχει τη δύναμη και την επιρροή του ΔΝΤ.

    Ακόμα και έτσι, θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί ποιος και πόσο θα συνεισφέρει σε αυτά τα 25 δις "καβάτζα", τη στιγμή που οι μόνες χώρες στην ΕΕ που μπορούν να δανείσουν, Γερμανία και Γαλλία, δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται προς το παρόν.

    ReplyDelete
  4. Οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν απο τον "ύπνο του δικαίου"
    -------
    "ΒΗΜΑ 8-3-2010
    Ευρωζώνη
    Τι θα περιέχει η κοινοτική οδηγία που θα επιβάλλει σκληρά μέτρα για την κερδοσκοπία

    Πλήγμα κατά των κερδοσκόπων: Η πρωτοβουλία για τον περιορισμό κερδοσκοπικών παιχνιδιών, που εξήγγειλαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο, μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι δυο ηγέτες πρόκειται να απευθύνουν σύντομα σχετική επιστολή προς τον Χοσέ Μάνουελ Μπαρόσο, η οποία θα συνυπογράφεται από το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της ομάδας του ευρώ Ζαν-Κλωντ Γιούνγκερ. Με αυτή θα ζητούν από τον πρόεδρο της Επιτροπής των Βρυξελλών να εκδώσει κοινοτική οδηγία, που θα επιβάλει αυστηρά μέτρα κατά της κερδοσκοπίας. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων:

    - Η απαγόρευση των ακάλυπτων πωλήσεων στον τομέα των μετοχών

    - Ο περιορισμός του εμπορίου με ανεξόφλητα δάνεια (CDS) και

    - Ο περιορισμός των χρηματιστικών συναλλαγών χωρίς μεσολάβηση του χρηματιστηρίου.

    Οι συντάκτες της επιστολής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν έναν ευρωπαϊκό μονόδρομο, σε περίπτωση που σημαίνοντες οικονομικοί εταίροι από την ομάδα των G-20, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αρνηθούν να συμπορευθούν. «Δεν θα περιμένουμε έως ότου ανέβη και ο τελευταίος στην κουπαστή» δήλωσε χαρακτηριστικά γερμανός διπλωμάτης. «Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση».
    ---
    Αρχισαν να ξυπνάνε οι Ευρωπαίοι προτού οι άλλοι τους πάρουν και τα σώβρακα.Η Ευρώπη άρχισε να λεηλατείται εδώ και χρόνια αλλά,μέχρι τώρα, ο καθένας έπαιζε το βιολί του.
    Και ύστερα ήλθε ο ΓΑΠ....

    ReplyDelete
  5. FT: "Την Ευρωζώνη,την έβλαψε εξίσου η φειδώ των Γερμανών με τη σπατάλη των Ελλήνων".

    Τόσες μέρες σας έλεγα ότι το "Ελληνικό ζήτημα" θα γίνει "Γερμανικό ζήτημα".Και ακόμα είμαστε στην αρχή.Πρόκειται για την οικονομική και πολιτική ηγεμονία των Γερμανών στην Ευρώπη.Τζάμπα τη θέλουν;
    Ας βγάλουν το μπλόκ των επιταγών απο τη τσέπη τους οι Σκρούτσηδες, που μαζεύανε και μαζεύανε τόσα χρόνια.Και να δείτε ότι το ΕΝΤ θα γίνει στο πι και φί.
    Σήμερα πήγε η Μέρκελ στο Λουξεμβούργο για να παραδώσει στο Γιούνκερ, τον ευροθησαυροφύλακα, τη πρώτη επιταγή.
    Οι σπάταλοι είναι μανούλες στο να εκβιάζουν τους καβουροτσέπηδες.Και να τους δείχνουν το "σωστό" δρόμο.

    ReplyDelete
  6. ΓΑΠ,PERSON OF THE YEAR 2010-TIME.

    Tο TIME εξασφάλισε τα δικαιώματα ανάδειξης μόλις σήμερα.Και μάλλον έκανε καλή επιλογή.

    ReplyDelete
  7. @Parmenidis

    Το ελληνικό πρόβλημα παραμένει ελληνικό.

    ReplyDelete
  8. -Το "Εθνικο" ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τα εθνικά μας θέματα,το εθνικό μας προφίλ και την εθνική μας αξιοπιστία.

    -Το "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη μεταλαμπάδευση σε όλη την οικουμένη του νέου πατριωτισμού.

    -Το "κοινωνικό ΠΑΣΟΚ" ανέλαβε τις απεργιακές κινητοποιησεις για κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη.

    -Το "κυβερνητικό" ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη στήριξη των κυβερνητικων μέτρων και του ΣΠΑ.

    Περίεργο κόμμα αυτό το ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  9. "xanoum mpourek said..

    Το ελληνικό πρόβλημα παραμένει ελληνικό."

    Συμφωνώ.Δεν μπορούμε όμως να το λύσουμε μόνοι μας.Αν αφεθούμε μόνοι μας η χρεοκοπία είναι δεδομένη.Και αυτό θα αποτελέσει την αφορμή(την αφορμή και όχι την αιτία) μιας νέας παγκόσμιας υποτροπής της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
    Η Ελλάδα ή θα τροφοδοτήσει μια νέα κρίση με τη χρεοκοπία της ή θα αποτελέσει το καταλύτη να εξυγιανθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Ιστορικός μας ο ρόλος αυτή τη στιγμή.

    ReplyDelete
  10. Ναι αρωγής είναι το ΕΝΤ σωστός o Jaga, αλλά τα παιδιά ελπίζουν. Βάσιμα; Θα δείξει η αυτοψία. Άμα πέρυισ έλεγες για ΕΝΤ θα σε έπαιρναν με τις πέτρες.

    ReplyDelete
  11. @Parmenidis

    Συμφωνούμε 100%.
    Αν θέλουμε να ¨σώσουμε¨ τον κόσμο θα πρέπει πρώτα να σώσουμε το σπίτι μας.

    Ο Παπανδρέου έχει κάνει πολύ καλή δουλειά τον τελευταίο καιρό. Άνοιξε ένα παράθυρο για την σωτηρία της χωράς. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία.

    ReplyDelete
  12. @γ700

    Το ΔΝΤ οδήγησε σε παγκόσμια δημοσιονομική ένωση;

    ReplyDelete
  13. Check financial times (press "emf" on search). This is all happening guys, in front of our eyes, now, a long time before the various public opinion oracles predict. The bankers are trembling the idea of a political instrument being established and stripping them off their dominance in European economic affairs. German dominant bank based power system is under threat and losing the battle. Interesting times indeed..

    ReplyDelete
  14. @ Ventriloquist

    no but it paved the way to global governance and networking.

    Nevertheless, IMF and EMF are not the same, as the second will operate within an already existing political / currency union, paving the way for fiscal unification. And this is a cornerstone to political unification from the backdoor. But noone would expect this whole process to happen over night or over a year. It is a new vision for Europe that lost its orientation lately, and today we are planting the seeds. EMF is one of them.

    ReplyDelete
  15. FT
    Shades of opinion: EMF disciples and doubters
    Published: March 10 2010 02:00 | Last updated: March 10 2010 02:00

    Germany

    Government backs a European Monetary Fund, but there is fierce debate outside government, especially from the Bundesbank

    France

    Supports the idea of an EMF, but does not regard it as a priority and is against tough new penalties for breaching fiscal rules

    Spain

    Distracted by internal ministerial upheaval and domestic economic decline. However, the official government line is that whatever works to cement the union and facilitate assistance to weaker states is a good thing

    Poland

    Believes the International Monetary Fund should play a role in co-ordinating any aid to Greece, but has not yet voiced an opinion on the idea of an EMF

    Italy

    Muted on the idea of an EMF, having argued that the IMF should be involved in support measures for Greece. However, is likely to support EMF, should it gain concrete shape

    UK

    Views the ideas floated as lacking coherence and is hostile to any new European treaty, but is prepared to study any formal proposal

    ReplyDelete
  16. Οι Γερμανοί το ΕΝΤ το φαντάζονται σαν μια υπηρεσία της ΒΕΡΜΑΧΤ,στην αρμοδιότητα της οποίας θα περνάει κάθε χώρα που θα παραβιάζει τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

    ReplyDelete