Friday, April 27, 2012

Μπροστά στις κάλπες

Αναδημοσιεύουμε κείμενο οργανώσεων και ομάδων πολιτών για τις εκλογές, με οποίο συμφωνούμε. ΕΔΩ θα βρείτε τη Διακήρυξη Θέσεων της G700 για τις εκλογές.

Μέλη των κινήσεων “Για την Ελλάδα τώρα”, ”Μπροστά”, ”Νέοι Μεταρρυθμιστές”, ”Π80” και ”Πολιτεία 2012” και μέλη ομάδας πολιτών, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, πιστεύουμε ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και η βιωσιμότητα βασικών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα απειλείται από το γεγονός ότι η σύγκρουση μνημονιακών-αντιμνημονιακών οξύνεται επικίνδυνα από τις πράξεις και τη ρητορική του μίσους ορισμένων κομμάτων, συνδικάτων, ομάδων, τα οποία επιδιώκουν τον διχασμό, αδιαφορώντας ή υποβαθμίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η αδυναμία συγκρότησης βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Φαινόμενα όπως ο προπηλακισμός πολιτικών ή απλώς γνωστών προσώπων, η βίαιη διακοπή δημόσιων εκδηλώσεων, οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, η παρεμπόδιση εφαρμογής νόμων και λήψης συλλογικών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργάνων, το  κατευθυνόμενο διαδικτυακό υβρεολόγιο, δημιουργούν περιβάλλον που εκτρέφει την ανομία και τη βία. Πρόκειται για φαινόμενα ασύμβατα με τη λειτουργία της δημοκρατίας, πολύ περισσότερο μάλιστα που η διέξοδος από τη σημερινή κρίση απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, παρά την οργή για τις ευθύνες ολόκληρου του πολιτικού-κομματικού συστήματος, και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αποτυχία αποτροπής της κρίσης, και για τις επιπτώσεις ή τις καθυστερήσεις της ασκούμενης πολιτικής. Για να υπάρξει όμως δημιουργική διέξοδος από την οργή, πρέπει πρωτίστως να καταπολεμηθούν οι παράγοντες που δημιούργησαν την κρίση: ο λαϊκισμός, ο κρατισμός και ο εθνικισμός.

Άρα, αυτό που προέχει σήμερα είναι να ενισχυθούν εκλογικά τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές που μπορούν και θέλουν να συνεργαστούν για τη συγκρότηση μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, με την ευρύτερη δυνατή στήριξη, σεβαστής στο εσωτερικό και το εξωτερικό.  Μιας κυβέρνησης ικανής να εξασφαλίσει τη δημοκρατική νομιμότητα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την υπέρβαση της κρίσης με πολιτικές και μέτρα για τη βελτίωση των επώδυνων όρων, των στόχων και των πολιτικών εφαρμογής του μνημονίου. Που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις ανισότητες και τη φτώχεια και να προωθήσει την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας με την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων διαθρωτικών αλλαγών, την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, με νέα ήθη, νέες πρακτικές και νέα πρόσωπα.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη σε μία επόμενη φάση μιας νέας συμμαχικής προοδευτικής πλειοψηφίας, με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού κέντρου, του φιλελεύθερο χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και των αντίστοιχων ανένταχτων ή συλλογικά οργανωμένων ενεργών πολιτών, που εκφράζουν μια νέα δυναμική διάσταση της κοινωνίας των πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις, όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ελπίζουμε οι έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες με γνώμονα τη λογική και την ευθυκρισία ώστε, επιδιώκοντας να τιμωρήσουμε όσους θεωρούμε υπεύθυνους για το παρόν, να μην τιμωρήσουμε το μέλλον της ίδιας μας της χώρας.


ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ ΔΑΝΑΗ
ΔΙΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΟΛΓΕΡΑΣ ΛΑΚΗΣ
ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΡΟΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΑΝΝΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΣ
ΔΡΟΥΖΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΒΟΥΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΑΚΗΣ
ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ
ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΙΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΡΑΠΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΥΡΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΤΟΥΝΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΜΟΥΡΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΛΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΑΤΖΙΜΠΙΡΟΣ ΚΙΜΩΝ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

36 comments:

  1. Με την καλησπέρα μου, απλά θα καταθέσω τη διαφωνία μου...

    ReplyDelete
  2. Παιδιά δεν ξέρω που τους βρήκατε αυτούς όλους, αλλά μάλλον έγραψαν από μια πρόταση ο καθένας. Χειρότερη ασυναρτησία και ασύνδετες εμπνεύσεις δεν έχουν πει ούτε τα γνήσια μνημονιακά επιτελεία.

    Και σίγουρη ισχυρή συγκυβέρνηση, και γνώση πως θα παταχθεί η ανεργία και η φτώχεια, και βιωσιμότητα των δημοκρατικών θεσμών, και νέα ήθη-πρόσωπα, και "σώσιμο" της χώρας χωρίς καταδίκη των υπαιτίων.

    Μεγάλο μπουρδούκλωμα. Κανονικά αυτοί πρέπει να ρίψουν στην κάλπη 3-4 ψηφοδέλτια ο καθένας για να είναι μέσα σε αυτά που λένε.

    Ας πούνε κατευθείαν, ψηφίστε Βουβουζέλο και Antonis, με ολίγη από Κουβέλη και Ντόρα για ορεκτικό.

    Tragic...

    ReplyDelete
  3. Το κείμενο είναι λίγο νερόβραστο. Κάτι θέλουν να πουν αλλά δεν το λένε καθαρά.

    ReplyDelete
  4. Λυπάμαι που ασχολούμαι πάλι με τη "Δράση" και το Μάνο, αλλά μόλις έλαβα spam τους. Μεταξύ άλλων (δεν μπορώ, θα το αναφέρω) λέει:

    "...Η αιχμή των προτάσεων μας είναι η κατάργηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των κρατήσεων και των ενσήμων και η αντικατάστασή τους με μια ενιαία για όλους σύνταξη 700 ευρώ το μήνα στα 67. Αγρότες και βουλευτές, εργάτες και γιατροί, 700 ευρώ στα 67 χωρίς εισφορές χωρίς κρατήσεις, χωρίς χαρτιά, χωρίς διατυπώσεις. Το αποτέλεσμα, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και μείωση του μισθολογικού κόστους όλων των επιχειρήσεων. Η μαύρη εργασία θα είναι παρελθόν. Διπλασιασμός της σύνταξης για τους αγρότες και αύξηση της σύνταξης για το 70% του πληθυσμού. Το εκπληκτικό είναι ότι η πρόταση θα κοστίζει λιγότερο στον προϋπολογισμό από ό,τι το σημερινό «παλαβό» ασφαλιστικό σύστημα. 18 δις σήμερα (συντάξεις Δημοσίου και επιχορηγήσεις των ταμείων), 15,12 δις με την πρόταση μας (700 Χ 12 Χ 1.800.000 άνω των 67). Σχεδόν 3 δις οικονομία ετησίως..."

    Πέρα από το ότι δεν δικαιολογεί πως ακριβώς η παραπάνω διανοητική μαγεία θα καταργήσει τη μαύρη εργασία (λες και έχει σχέση με τις συντάξεις, αντί για τους μισθούς), εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής απλό:

    Λεφτά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προβλέπεται πουθενά; 'Η όποιος αρρωσταίνει και δεν τον φτάνει το 700άρι για φάρμακα απλώς πεθαίνει;

    Δεν λέω, είναι και αυτό μια ιδέα, για να ανασάνουν τα ταμεία. Κάτι σαν Λοβέρδος "οι-άνθρωποι-δεν-πεθαίνουν-κιόλας", boosted version 2.0

    Υποκλίνομαι στη μεγαλοφυία της ανθρώπινης εξελικτικής διαδικασίας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν μπορείς να δώσεις έναν ορισμό για την "μαύρη εργασία" θα βοηθούσε την συζήτηση. Για το κράτος μαύρη εργασία είναι η αδήλωτη εργασία, δηλαδή, η μη πληρωμή των εισφορών και των φόρων απ' την πλευρά του εργοδότη και του εργαζόμενου. Προφανώς αυτός που χάνει τι περισσότερες φορές είναι εργαζόμενος. Άρα, σύμφωνα με το παραπάνω ορισμό, με την κατάργηση των εισφορών ο εργοδότης δεν έχει κανένα λόγο να μην δηλώσει τους εργαζόμενους που απασχολεί.

      Τα περί ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που γράφεις δεν τα καταλαβαίνω απ' την στιγμή που η Δράση εξειδικεύει μόνο στο ασφαλιστικό.

      Τα εργασιακά δικαιώματα είναι άλλο κεφάλαιο στο οποίο η δράση εξειδικεύει αρκετά. Μπορείς να τα βρεις στην σελίδα τους.

      Delete
    2. Οι θέσεις της Δράσης για την Οικονομία:

      Η υγεία για όλους τους πολίτες. Η υγεία χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Ο πληθυσμός θεωρείται καθολικά ασφαλισμένος. Τις υπηρεσίες υγείας παρέχουν ιατροί και νοσοκομεία που συμβάλλονται με το σύστημα υγείας όπως ακριβώς γίνεται με τα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ευπορότεροι πολίτες συμμετέχουν στη δαπάνη και εφ’ όσον επιθυμούν πολυτελέστερες υπηρεσίες (μονόκλινα δωμάτια π.χ.) συνάπτουν πρόσθετη ασφάλιση με ελληνικές ή ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από τις κρατήσεις.

      drassi.gr

      Delete
    3. Οι προτάσεις των κομμάτων κρίνονται από το κατά πόσο είναι οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες.

      Ψηφίστε υπεύθυνα.

      Delete
    4. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή νοσοκομεία και φάρμακα, πληρώνονται κυρίως από τις εισφορές των ασφαλισμένων (αναδιανεμητικό-"κοινό" ταμείο). Αν ο καθένας πληρώνει για τον εαυτό του έχουμε 100% ιδιωτική ασφάλιση, για όποιον έχει φυσικά.

      Αυτό που λέει περί κάλυψης από τη φορολογία όντως θα ίσχυε, αν δεν στέλναμε ως οικονομία το 90% των φόρων σε αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων. Οπότε τώρα με τον "ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής χρέους", ξέχασέ το οριστικά.

      Τέλος, η "μαύρη εργασία" έχει έναν και μόνο ορισμό: αδήλωτη, άρα χωρίς καμία φορολογική ή ασφαλιστική εισφορά. Άρα, σκοπός είναι να γίνονται οι εισοφορές, όχι απλά να είναι αληθινό ή όχι αυτό που δηλώνει ο εργοδότης. Δεν λύνουμε το πρόβλημα εξαφανίζοντάς το ως βασική κοινωνική απαίτηση.

      Delete
    5. Γράφω: Αν δεν είναι υπάρχουν εισφορές ο εργοδότης δεν έχει κανένα λόγο να αποκρύψει το προσωπικό που απασχολεί. Απλά.

      Δεν έχει σημασία αν συμφωνώ ή διαφωνώ με την πρόταση της Δράσης. Σημασία έχει ότι για ακόμη μία φορά διαστρεβλώνεις την αλήθεια (out of contex σχολιασμός) και εκφράζεις άποψη χωρίς να έχεις διαβάσει της προγραμματικές θέσεις της Δράσης.

      Το 90% των φόρων πάει στην αποπληρωμή του χρέους. Απ' την στιγμή που γράφεις μπούρδες μην περιμένεις να ακολουθήσει σοβαρός διάλογος. Είμαι σίγουρος ότι μόλις το διαβάσεις θα ανοίξεις το κουτί με τις μαλακίες και θα γεμίσεις το μπλοκ με ποστ από το olympia, anti-dnt, antinews, Επίκαιρα, με λίγα λόγια αναμασάς τις παπαριές του κάθε Καημένου.

      Delete
    6. Και εσύ όπως και αρκετοί άλλοι εδώ μέσα, όταν δεν σας αρέσει να σας κοντράρουν με συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία, αρχίζετε το βρίσιμο και τα υποτιμητικά σχόλια.

      Δενβ πειράζει, είναι φανερό πλέον ότι αυτά που προσπαθείτε να αναπαράγετε απλά δεν στέκουν, οπότε ότι και να λέτε εναντίον μου ή εναντίον άλλων είναι απλά επικοινωνιακός θόρυβος.

      Για το πρώτο: Δεν καθιστάς κάτι "νόμιμο" απλώς καταργώντας την αντίστοιχη νομική υποχρέωση. Εφόσον το Σύνταγμα λέει πως το κράτος οφείλει να διασφαλίσει το κοινωνικό κράτος μέσω φόρων και εισφορών, όλοι είναι υποχρεωμένοι να τα πληρώνουν. Έτσι απλά.

      Για το δεύτερο: Δες τι ακριβώς συμβαίνει με τα συνολικά "έσοδα" στους προϋπολογισμούς 2010-2012, μαζί με όλα τα δανεικά. Οι ίδιοι οι υπουργοί δεν λένε τόσο καιρό ότι αν δεν πάρουμε δάνεια δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Άρα που πάνε οι τακτικοί φόροι; Στα "δεσμευμένα" χρήματα προς τόκους μήπως;

      Έγραψα 90% και όχι 100%, γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα είχαν κλείσει με λουκέτο ήδη 4-5 φορές, έστω και για λίγες ημέρες το τελευταίο 18μηνο, τα περισσότερα νοσοκομεία, σχολεία, υπουργεία, κτλ.

      Αν αντέχεις, ρίξε μια interactive ματιά στα έξοδα του προϋπολογισμού του 2012. Αν ψάξεις αρκετά, σε όλους τους τομείς, θα δεις ότι τα τακτικά έξοδα είναι λίγο-πολύ γύρω στα 50 δις. ΟΛΑ τα υπόλοιπα (επί του ΑΕΠ) πάνε σε αποπληρωμή δανείων, και μάλιστα κατά απόλυτη πλέον προτεραιότητα:

      >> http://www.igraphics.gr/multimedia/2011/12/07/proypologismos-2012

      Delete
    7. Εγώ υποστηρίζω ότι το 95% φορολογικών εσόδων πηγαίνει στις κρατικές δαπάνες!

      Delete
  5. Σχετικά με τη νεοφιλεύθερη φαντασίωση της Δράσης:

    http://www.techiechan.com/?p=1623

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αστεία προσπάθεια ενοχοποίησης του φιλελευθερισμού στην αρχή. Δε θα ασχοληθώ καν.

      Όσο για τα νούμερα της Δράσης που υποτίθεται ότι δε βγαίνουν, αν πληρώνουμε 20% όλοι και την κλιμάκωση όπως περιγράφεται, να πάτε και να δείτε αυτόν τον πίνακα του ΟΟΣΑ που περιέχει στοιχεία για έσοδα από εισφορές και φορολογία από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

      http://www.oecd-ilibrary.org/taxation/income-tax-and-social-security-contributions-2008_20758510-table1

      Μετά αναλογιστείτε τι λέει ο κ Μάνος και πόσα χρήματα θα γλιτώσει το κράτος από υπόλοιπα που προτείνει και ελπίζω να διαπιστώσετε ότι τα νούμερα βγαίνουν και παραβγαίνουν. Α, ναι, και το έλλειμμα πλέον είναι 19.6 δις. Πρωτογενές έλλειμμα 5 δις, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

      Ασχολούμαι με αυτό το λινκ μόνο και μόνο εξαιτίας μιάς πρότασης. Αυτής: "Διότι τα νούμερα όχι μόνο δεν βγαίνουν, αλλά μιλάμε για πρόγραμμα που θα πρέπει να κάνει το κκε να σκάει από το κακό του."

      Και πράγματι, το δεύτερο μέρος της πρότασης είναι σωστό. Η Ελληνική "αριστερά" έχει καταλήξει να είναι υπερασπιστής άδικων προνομίων ολίγων.
      Η Δράση προτείνει την ισομερή κατανομή κρατικών πόρων και σωστά ονομάζει την Υγεία ως αγαθό στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα χωρίς οποιοδήποτε όρο ή προϋπόθεση. Βεβαίως, επίσης σωστά προσπαθεί να συνδέσει παραγωγικότητα με κίνητρα και αμοιβές.

      Τα άλλα για το ευρώ και τη δραχμή δεν έχει νόημα να τα ξαναλέμε. Οι απόψεις δεν έχουν αλλάξει.

      http://g700.blogspot.co.uk/2011/02/blog-post_11.html

      Ας αποφασίσουν οι Έλληνες. Εσύ μπορείς να μας πεις ποιο κόμμα αντιπροσωπεύει καλύτερα τις απόψεις σου έτσι ώστε αυτοί που έπεισες να πάνε να το ψηφίσουν.

      Delete
    2. Ακόμα περιμένουμε παάντηση, αν σε έχουν ενημερώσει βέβαια από τη Δράση, σχετικά με το πως θα πληρώνονται τα νοσήλεια και τα φάρμακα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

      Αφού δεν θα υπάρχουν πλέον ασφαλιστικά ταμεία, θέλω πολύ να μάθω ποιος θα πληρώνει μια παλή εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας της τάξης των 3.000 ευρώ.

      Θα κάνουν οι τράπεζες νοσοκομειο-δάνεια, ώστε οι ασθενείς των 700 ευρώ να την πληρώνουν σε δόσεις;

      Delete
    3. Από τον προϋπολογισμό, όπως και στην Αγγλία, τρολλο-jaga.

      Delete
  6. "Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.."

    Ευχαριστώ, αλλά δε θα πάρω.

    Εξηγώ:

    Το πρόβλημα είναι το ευρώ.

    Το ευρώ δημιούργησε την κρίση, και το ευρώ εμποδίζει την επίλυση της κρίσης.

    Το ευρώ δημιούργησε τις εμπορικές ανισσοροπίες λόγω της σταθερής ισοτιμίας με τις χώρες της Ευρωζώνης και της υψηλής ισοτιμίας με τις χώρες εκτός Ευρωζώνης. Με τη δραχμή θα έπεφτε η ισοτιμία και το εμπορικό ισοζύγιο θα ισορροπούσε.

    Το ευρώ γιγάντωσε τον ιδιωτικό δανεισμό με τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το ιδιωτικό χρέος υπερδιπλασιάστηκε σε μια δεκαετία ενώ το κρατικό χρέος παρέμεινε σταθερό σα ποσοστό του ΑΕΠ). Με τη δραχμή η Τράπεζα της Ελλάδας ακολουθούσε πολιτική υψηλών επιτοκίων η οποία αποθάρρυνε τον ιδιωτικό δανεισμό.

    Αφού δημιούργησε την κρίση, το ευρώ εμποδίζει την επίλυση της.

    Δεν είναι μόνο το οτι δε μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση. Το χειρότερο είναι οτι έχουμε να κάνουμε με μία εχθρική κεντρική τράπεζα η οποία αντιλαμβάνεται σα μοναδική της υποχρέωση (σύμφωνα με το καταστατικό της) τη σταθερότητα των τιμών. Με τη δραχμή όχι μόνο θα κάναμε υποτίμηση, αλλά η κεντρική μας τράπεζα θα δάνειζε το κράτος στα πλαίσια καταπολέμησης της ανεργίας.

    Ναι, αν ήμασταν σαν τη Γερμανία (εξαγωγική χώρα) θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε στην Ευρωζώνη. Το να αυτομαστιγωνόμαστε εκ των υστέρων που δεν είμαστε σαν τη Γερμανία είναι λάθος γιατί:

    α) η πολιτική της Γερμανίας είναι ανώφελη σε ένα ελεύθερα διακυμαινόμενο fiat νόμισμα. Η ισοτιμία απλά θα ανεβαίνει για να καλύπτει τις αυξήσεις σε ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι τυχαίο οτι η Γερμανία με το μάρκο αναφερόταν ως "ο μεγάλος ασθενής". Αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης ήμασταν σαν τη Γερμανία, θα ήμασταν σαν τη Γερμανία στο μάρκο, μεγαλοι ασθενείς.

    β) ακόμα κι αν δεν "πέφταμε" εμείς, θα ήταν κάποιος άλλος. Δεν είναι τυχαίο οτι η μία μετά την άλλη οι χώρες του Νότου πέφτουν σαν ντόμινο. Η νομισματική ένωση της Ευρωζώνης είναι μη λειτουργική από τη στιγμή που "σπάει" ο μηχανισμός ανακύκλωσης πλεονασμάτων του τραπεζικού συστήματος (η πλεονάζουσα ρευστότητα του Βορρά κατευθύνεται στο Νότο και απο 'κει πάλι πίσω στο Βορρά μέσω του εμπορικού ισοζύγιου). Είμαστε 4 χρόνια στην κρίση και η Ευρωζώνη δε δείχνει διάθεση να διορθώσει αυτό το μοιραίο λάθος μέσω επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, δημοσιονομικών μεταφορών κλπ.

    Το πρόβλημα είναι το ευρώ, η λύση είναι η έξοδος απ' το ευρώ. Ψηφίστε ενάντια στο ευρώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well said.

      Μάλιστα η Αργεντινή, που είναι της μόδας τώρα, έμεινε χωρίς λεφτά ακριβώς όταν "έδεσε" την ισοτιμία της με το δολάριο και αμέσως μετά το ΔΝΤ την έκανε.

      Μία διόρθωση μόνο: αν η κεντρική τράπεζα μιας χώρας διαχειρίζεται εθνικό νόμισμα, δεν πρέπει να το "δανείζει" στο κράτος αλλά να το κόβει όταν χρειάζεται (πληρωριστικά, με έλεγχο). Άλλο τώρα που η FED και η ΕΚΤ έχουν επιβάλλει αυτή την πατέντα ως φυσιολογική. Ο Καναδάς π.χ. το έχει αρνηθεί (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα), ενώ η χώρα-πρότυπο Νορβηγία έχει 100% κρατική κεντρική τράπεζα.

      Delete
    2. Jim sorry που ρωτάω αλλά αν θυμάμαι καλά κάποτε ήσουν νεοφιλελεύθερος και προωθούσες τον ΦΟν Μίζες και τον Χάγιεκ. Τι έγινε στο μεταξύ; Ρωτάω ειλικρινά.

      Delete
  7. @jim Slip
    @Jaga
    Ευτυχώς που συνομιλείς μόνο με τον εαυτό σου.Και με τις βαρύγδουπες ανοησίες σου.

    ReplyDelete
  8. Ενας δραχμικός μονεταρισμός θα μας σώσει δηλαδή.Η λογική του μπαταχτσή.Που αναζητά μονίμως λύσεις για να μην δουλέψει,να μην μοχθήσει να μην παράξει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μεταξύ του απατεώνα μπαταχτσή που δεν πληρώνει κανένα και του καχεκτικού θύματος που τον σκίζουν καθημερινά οι τοκογλύφοι, υπάρχει τεράστιο περιθώριο, ηθικό και λογιστικό.

      Προφανώς εσύ θεωρείς, όποιον δεν σκύβει να τον "αγαπήσουν" οι μαφιόζοι, μπαταχτσή και απατεώνα.

      Delete
  9. Λες και το νόμισμα δεν αντανακλά αυτό που αξίζει η πραμάτια σου.
    Είναι θέμα κάποιου νομισματικού colpo grosso η επίλυση της κρίσης σε μια χώρα που δεν παράγει.
    Πίσω ολοταχώς!

    ReplyDelete
  10. Η Μεταπολιτευτική μας αιχμαλωσία…
    Καρπετόπουλος

    tinyurl.com/6o4mhp4

    Δε ζούμε ούτε το τέλος της Μεταπολίτευσης, ούτε το τέλος του πολιτικού συστήματος: όλα αυτά αργούν. Η Μεταπολίτευση θα πεθάνει όταν σβήσουν οι ιδέες οι οποίες την χαρακτήρισαν: δεν το βλέπω. Ο κόσμος, ο πολύς κόσμος, στην Ελλάδα πιστεύει ακόμα στο μεγάλο Κράτος, αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική ως επιδοματική υποχρέωση, παθιάζεται με όρους όπως η «λαϊκή εξουσία» - ακόμα κι αν είναι σχεδόν κενοί από περιεχόμενο, «τσιμπάει» με τον κάθε λαοπλάνο που του λέει ότι κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία, πιστεύει ακόμα σε ένα είδος ελληνικού σοσιαλισμού που θα μας βολέψει, αλλά θέλει και να είναι στην Ευρώπη του ευρώ: όλα αυτά είναι Μεταπολίτευση στην πιο ριζοσπαστική έκφρασή της.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...Τάδε έφη ένας εκ των πιο καλοθρεμμένων από το δημόσιο αθλητικογράφων.

      Αν αναλογιστεί κάποιος πόση "επιδότηση" έχουν λάβει τα κανάλια, οι εφημερίδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχει δουλέψει (και πολλοί αλλοι φυσικά) μέσω ΟΠΑΠ για τα δικαιώματα μετάδοσης, καταλαβαίνει πολύ καλά το άγχος του "ξεβολέμματος".

      Για να μην πω φυσικά ότι το να βγάζεις το παντεσπάνι σου μέσα σε κάτι τόσο σάπιο όσο το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και να μην καταγγέλεις αυτή τη σαπίλα καθημερινά, δεν είναι και το πιο "τίμιο" επάγγελμα ως δημοσιογράφος.

      Delete
    2. Αυτό θα πει ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.

      Delete
  11. Παρακαλώ κάποιος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το παρακάτω:

    "Ο Παπαδήμος πλήρωσε φόρο 511€ για αποδοχές άνω των 2 εκατ. €" (29/4/2012):
    >> http://www.newsbomb.gr/politikh/story/131451/o-papadimos-plirose-foro-511%E2%82%AC-gia-apodohes-ano-ton-2-ekat-%E2%82%AC

    Και μετά να μας πει, αν ξέρει, τι ψηφίζει ο εν λόγω κύριος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κοψε το κιτρινισμό ρε φίλε, νισάφι. Τι newsbomb και δε συμμαζεύεται.

      Delete
    2. Το bankingnews.gr σου κάνει;

      http://tinyurl.com/blksgpd

      Και αυτά επίσης:

      http://www.newsnow.gr/article/74881/foro-511-evro-plirose-o-papadimos-gia-apodoxes-ano-ton-dyo-ekat.html

      http://www.palo.gr/cluster/multimedia/politikh-nea/628/?clid=4736155

      http://www.gazzetta.gr/genikes-eidiseis/article/item/284740-mono-511-eyro-gia-foroys-o-papadimos

      Τι περίμενες δηλαδή, να το ακούσεις από το MEGA, το ΣΚΑΪ, τον ΑΝΤ1;

      Άκουσες να βγει να κάνει καμία ανακοίνωση ο Παπαδήμος; Αυτό δεν ρώτησα εξ' αρχής, αν μπορεί κάποιος να το διαψεύσει επίσημα;

      Delete
    3. Τα Mega, Star και το κακο συναπάντημα εσύ μας έχεις φλομώσει. Μόνο τα σχόλια να διαβάσεις κατω από τα δημοσιεύματα που ποστάρεις σου έρχεται εμετός. Αυτό σου κάνει ή πρέπει την ανακοίνωση να την ψάξω μέσα σε κανένα blog για να είναι up (or better) down to your standards;

      http://www.primeminister.gov.gr/2012/04/29/7796

      Delete
    4. Κι εγώ θέλω να διαψεύσω αβάσιμες φήμες ότι είμαι ελέφαντας.

      Κιτρινο-τρολλο-Jaga. Μας έχετε φλομώσει στο σκουπιδαριό, εσύ και οι όμοιοί σου. Πάντα πρόθυμοι να αναπαράγετε αμέσως ό,τι σκουπίδι ταιριάζει στο φαντασιακό σας κόσμο.

      Delete
    5. Ευχαριστώ τις ιδιοφυϊες σας που μπήκαν στον κόπο να το ψάξουν, αλλά μάλλον χειρότερα τα κάνατε.

      Το μόνο "νέο" που βλέπω στην ανακοίνωση του Λουκά είναι σχετικά με την παραίτησή του από την πρωθυπουργική αποζημίωση. Το οποίο δεν διευκρινίζει, όπως και ο Παπούλιας, αν επιστρέφεται πίσω στο ΥΠΟΙΚ (πράγμα απίθανο νομικά) ή αν απλώς πηγαίνει στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και άρα μπορεί να εισπραχθεί ετεροχρονισμένα.

      Επιπλέον, τα δημοσιεύματα δεν αναφέρονται σε "ευρωπαϊκή φορολόγηση" αλλά για πόσα χρήματα πήγαν στα κρατικά ταμεία από τους φόρους του. Άρα τα δημοσιεύματα μάλλον είναι σωστά. Εκτός αν αρχίσουμε το παραμύθι ότι πήγαν στην ΕΕ, και μετά στην ΕΚΤ, και μετά στα μνημονιακά δάνεια, τα οποία εισπράξαμε. Λογική σπαγγέτι δηλαδή.

      Εγώ έκανα την αρχική ερώτηση πραγματικά για να δω αν υπάρχει ουσιαστική διάψευση, όχι απλά "νομότυπη". Εσείς δεν μπορέσατε να γράψετε ούτε καν μια απάντηση χωρίς να βγείτε πάλι εκτός εαυτού και τσίπας.

      Συγκρατηθείτε, γιατί μετά τις εκλογές θα χρειαστείτε χάπια.

      Delete
    6. Ο κ Παπαδήμος έχει παραιτηθεί απολαβών που δικαιούται από την Ελλάδα, ενώ δούλεψε στην Ελλάδα τόσα χρόνια.

      Ο κ Παπαδήμος δέχτηκε να δουλεύει και τώρα πάλι στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνεται.

      Ο κ Παπαδήμος δούλεψε για χρόνια σε έναν οργανισμό εκτός Ελλάδος και πληρωνόταν από την ΕΕ, όπου και πλήρωνε τους φόρους που του αναλογούσαν.

      Τις εισφορές του προς το Ελληνικό κράτος δεν πληρώνει ο Τσίπρας και το κακό συναπάντημα και μας παρακινεί να κάνουμε το ίδιο.

      Επίσης, τρολλο-jaga, υπάρχει σοβαρό ηθικό θέμα και με εμένα, διότι, αν και πλήρωσα τις εισφορές μου κανονικά (παρά τις προτροπές του Τσίπρα), δουλευω στην Αγγλία και δεν πληρώνω φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα...

      Delete
    7. Μπράβο, εύγε, να τον ξαναψηφίσεις, τον "κύριο Παπαδήμο".

      Α, ξέχασα, αυτός έγινε, και ίσως ξαναγίνει, πρωθυπουργός χωρίς να τον ψηφίσει κανείς.

      Και δεν χρειάζεται να μας πεις ότι δεν πληρώνεις ούτε cent για φόρους την Ελλάδα, το έχουμε καταλάβει. Συνήθως έτσι γίνεται με τους λαλίστατους που δίνουν συμβουλές για την κρίση, εντός και εκτός συνόρων.

      Delete
    8. Όσο και να προσπαθείς, τρολλο-Jaga, δεν υπάρχει περίπτωση να σου επιτρέψω να αλλοιώνεις αυτά που λέω με το συνηθισμένο γλοιώδη τρόπο σου.

      Όπως ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, έτσι κι εγώ πλήρωνα, πληρώνω και θα πληρώνω τους φόρους που μου αναλογούν, όπου μου αναλογούν στο ακέραιο και αμέσως.

      Όλους τους φόρους που απαιτούνται στην Αγγλία όπου εργάζομαι και κατοικώ, ΣΥΝ όλους τους φόρους στην Ελλάδα για την ιδιοκτησία μου και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιώ.

      ΣΥΝ τα λεφτά που φέρνω από εδώ για να ξοδεύω εκεί, ΣΥΝ όλους τους αλλοδαπούς γνωστούς και φίλους που ξεσηκώνω για να έρθουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

      Δύο σημαντικά πράγματα μου έδωσε η Ελλάδα και γι' αυτό πάντα θα την ευγνωμονώ και με προθυμία θα την πληρώνω. Την οικογένεια ως υπεραξία και τη συμμετοχή μου στην ΕυρωπαΙκή Ένωση.

      Delete
  12. Σχετικά με Ουγγαρία, την επόμενη κατάκτηση ΕΕ-ΔΝΤ:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2012/04/blog-post.html?showComment=1335719721314#c7832163682602121606

    Δηλαδή η σειρά είναι:
    1. Εκβιασμός από ΕΕ-ΔΝΤ
    2. Επιβολή μη-κρατικής κεντρικής τράπεζας
    3. Υποσχέσεις για δανειακή βοήθεια

    Λίγους μήνες πριν, ο πρωθυπουργός εκεί είχε ανακοινώσει "στρατόπεδα ανέργων", με αναγκαστική "τοποθέτηση" σε αναπτυξιακά έργα.

    Καταλάβατε τώρα τι ακριβώς φτιάχνουν στην Αμυγδαλέζα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΟΧΙ! Το κόμμα του Καζάκη, όχι το όχι.

      Delete