Thursday, April 19, 2012

Το τέλος της δανεικής ψήφου;

Του Παναγιώτη Βλάχου*
Protagon, 18/4/2012

Δεν υπάρχει παρέα που να μην συζητά πλέον για την πολιτική, για τις εκλογές, για τα «μνημόνια» και τα πρόσωπα που προβάρουν την είσοδό τους στη Βουλή. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει κολλημένο στον τοίχο και έτοιμο να δεχθεί τα πυρά της μαγιάτικης λαϊκής ψήφου. Είναι όμως έτσι;

Ας μην ξεχνάμε ότι για χρόνια, δις ευρώ δανεικών σκορπίστηκαν σε διορισμούς, επιδοτήσεις, εγγυήσεις και μαύρο χρήμα, εξαγοράζοντας ψήφους με άλλοθι στομφώδη συνθήματα και ρηχά ιδεολογήματα που καλλίεργησαν τη σύγχυση και διέλυσαν την ατομική και κοινωνική ευθύνη. Το «δεν πληρώνω και δεν λογοδοτώ» αποτελεί στάση ζωής εδώ και δεκαετίες. Το να προσπαθείς να εξηγήσεις σε ένα κακομαθημένο ενήλικα που μεγάλωσε ανεύθυνος, επιδοτούμενος και κανακευόμενος τι σημαίνει δημόσιο αγαθό, είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τα μεγάλα κόμματα να φέρουν εις πέρας μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση.

Η αλλαγή λοιπόν, απαιτεί χρόνο, αυτογνωσία, ψυχραιμία και βάθος. Και οι παράδοξες εκλογές που προκηρύχθηκαν εξαιτίας ενός συμβιβασμού που έπαψε πια να ισχύει δεν είναι πανάκεια. Παρά την ανακατανομή ισχύος στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η ουσία θα παραμείνει η ίδια.

Τα νέα κόμματα ποντάρουν στο θυμό και στην άρνηση, εκπροσωπούνται από επικεφαλής συνυπεύθυνους για τον «κατήφορο» και δεν απαντούν σε στοιχειώδη ερωτήματα. Υπογράψαμε μια δανειακή σύμβαση. Ποιός και πώς πληρώνει τον λογαριασμό; Έχουμε δικό μας σχέδιο ή ισοδύναμα μέτρα για να γλιτώσουμε νέες περικοπές; Το πολιτικό μας σύστημα απλά κατακερματίστηκε για να αναβαπτιστεί.

Η ελληνική κοινωνία είναι γερασμένη και κλειστή. Φόβος και πόλωση ίσον συντήρηση. Οι θέσεις ευθύνης και η δημόσια σφαίρα σχεδόν ακόμη μονοπωλούνται από 50άρηδες και 60άρηδες που οχυρώνονται πολιτικά και οικονομικά πίσω από το status quo. Είναι οι ευνοημένοι της μεταπολίτευσης και αποδεδειγμένα αλλεργικοί στις ‘τομές’.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, παρά τη φθορά τους, έχουν συσσωρευμένο κοινωνικό κεφάλαιο. Έχουν διορίσει, διευθετήσει, τακτοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών. Μέσα από τα ‘στραβά μάτια’ μέχρι το ‘φτιάξε με να σε φτιάξω’ δημιουργήθηκε μια μικρο-μεσαία τάξη χωρίς πίστη στην αστική δημοκρατία και στους κανόνες. Δεν είμαι βέβαιος ότι η ομερτά “σπάει” τόσο εύκολα.

Η δική μου κακο/καλομαθημένη γενιά που γεννήθηκε στα τέλη 70s – αρχές 80s, στην πλειοψηφία της πολιτικοποιήθηκε πρόσφατα. Ενώ υπάρχουν τα γνωστικά εφόδια, οι καλές σπουδές και οι παραστάσεις, είτε φοβάται είτε θεωρεί ότι η πολιτική συμμετοχή είναι full time απασχόληση και ασύμβατη με την οικονομική επιβίωση. Αν οι ηλικίες 18-35 δεν οργανωθούν ή δεν πάνε καν να ψηφίσουν – όπως συνήθως γινεται τα τελευταία χρόνια, το σκηνικό δεν θα αλλάξει.

Τέλος, οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στα κόμματα και κυρίως έξω από αυτά, δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν ενιαίο φορέα εκπροσώπησης. Ίσως γιατί ο μεταρρυθμισμός προκαλεί αλλεργία, όταν τον επικαλούνται τέως αποτυχημένοι υπουργοί, ίσως γιατί η συνεννόηση θέλει χρόνο, ίσως γιατί πιστεύουν ακόμη στα υπάρχοντα κόμματα, σε κάθε περίπτωση λείπουν ηγέτες και νέα αξιόπιστα πρόσωπα που θα βγουν μπροστά συγκροτημένα.

Αν υπάρχει ελπίδα, την βλέπω μέσα από τις δύο τελευταίες παραγράφους. Η ψοφοδεής “δανεική ψήφος”, έστω και με παραλλαγή, θα είναι παρούσα και σε αυτές τις εκλογές.

*Ο Παναγιώτης Βλάχος είναι συνιδρυτής της κίνησης “Μπροστά Σήμερα”. Αναδημοσιεύουμε ύστερα από άδεια του συγγραφέα.

61 comments:

  1. Να το ξαναπούμε για να το εμπεδώσουμε.Αυτές οι εκλογές θα φέρουν "σκανδιναβικού τύπου" εκλογικά αποτελέσματα.Πολλά δηλαδή μικρομεσαία και μικρά κόμματα θα καταλάβουν θέσεις σε ένα πολύχρωμο πολιτικά κοινοβούλιο.Αρα θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα την υποστηρίζουν κόμματα που θα διαφωνούν μαζί της αλλά θα ψηφίζουν τα βασικά νομοσχέδια με διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση.
    Οι εκλογές θα είναι οι ειρηνικότερες που γνώρισε ποτέ η χώρα.Και παρά του ότι, αριθμιτικά ,τα "αριστερά" κόμματα θα αυξησουν, αθροιστικά, τις ψήφους τους,πολιτικά, θα χάσουν την επιρροή τους στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρηνικές απ' ότι φαίνεται θα είναι. Εκτιμώ ότι η κάλπη θα βγάλει ένα ενοχικό "μεταρρυθμιστικό" δήθεν κέντρο αποτελούμενο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια αμφιταλαντευόμενη χλιαρή ΔΗΜΑΡ και αντιμνημονιακά άκρα κομμουνιστικογενή και φασίζοντα

      Delete
  2. Στην Ελλάδα μετά από μια περίοδο, όπου ο πολίτης ήταν "full time" επιδοτούμενος αριστερός, ήλθε η ώρα να βγάλει την αριστερή κουκούλα και να αντιμετωπίσει το σκληρό αίτημα αυτών των εκλογών:"Ο,τι συμβεί θα συμβεί με μένα και απο μένα δια μένα". Σε αντίθεση με την απερχόμενη "αριστερή" περίοδο όπου ό,τι γινότανε "συνέβενε απο το λαό ,με το λαό και για το λαό".
    Η διαδρομή απο το λαό στο πολίτη είναι στο τέλος της και θα λήξει στις 6 του Μάη.

    ReplyDelete
  3. Η μόνη σύγχρονη,μεταμονέρνα, εκδοχή της αριστεράς είναι αυτή που στηρίζεται στη τσομσκική σκέψη.Ό Τσόμσκι είναι ένας libertarian και όχι liberal.Ενας τσομκικός αριστερός,ως stateman, είναι ο ΓΑΠ.Γιαυτό και τον θαυμάζει και τον επαινεί "όπου βρεθεί και όπου σταθεί" ο Τσόμσκι.
    Η ναφθαλινούχος αριστερά μισεί θανάσιμα και τον έναν και τον άλλον.

    ReplyDelete
  4. Στο πρώτο σχόλιο συμφωνώ, Παρμενίδη, αλλά με το δεύτερο κάπου κολλάω. Η ευθύνη είναι έννοια εντελώς υποκειμενική κι εξαρτάται από τον προσδιορισμό. Ώρα ευθύνης για την πατρίδα; Ποια πατρίδα τη δική μας στην οποία χρεοκοπούν οι πολίτες ή την πατρίδα των "διασωστών" μας; Ώρα ευθύνης για το λαό; Για το μέλλον του; Πώς ορίζεται το μέλλον και με ποιο ιδεολογικό χρώμα; Δεν ξέρω, φίλε. Οι εκλογές αυτές είναι σίγουρα διαφορετικές κι έχουμε να ζυγήσουμε πολλές διαφορετικές "ευθύνες" τελικά.

    ReplyDelete
  5. Δεκάδες κόμματα,κάποια απο αυτά θα μπούν στη βουλή, μας προτείνουν το καθένα και τη "πατρίδα μας".Εμείς,στο βαθμό που είμαστε αυτόβουλα όντα και αυτό το δικαίωμα θέλουμε να το ασκήσουμε,ας αποφασίσουμε "ενώπιος ενωπίω".Είναι η μόνη φορά που μετά την απομάκρυνση από τη κάλπη "ουδέν λάθος θα μας αναγνωριστεί".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δε νομίζω ότι πρέπει να αναζητούμε το "λάθος", τόσο, όσο το σκεπτικό με το οποίο κάποιος ψηφίζει (πχ αυτό που σημειώνω ως "ευθύνη" που άλλο νόημα έχει για έναν αριστερό, άλλο για έναν ψηφοφόρο των μεγάλων κωμάτων κλπ).

      Delete
  6. Γεια σου ρε Παρμενίδη ταλέντο! Ώστε το ότι είμασταν τόσα χρόνια " αριστεροί "φταίει"! Με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνεις απίθανε τύπε?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αριστερή ιδεολογία στην Ελλάδα ήταν επιχορηγούμενη και επιδοτούμενη.Ηταν η ιδεολογία της ιθύνουσας τάξης.Δεν ήταν λαική ιδεολογία.Περισσότερο αριστερός απο το Κώστα Καραμανλή το Μπουχέσα δεν υπήρξε κανένας άλλος.Του είχε δώσει άλλωστε το δαχτυλίδι ο Χαρίλαος Φλωράκης.Πήρε λοιπόν το δαχτυλίδι και με τη βοήθειά του λεηλάτησε την Ελλάδα.

      Delete
  7. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των συριζαίων είναι πολύ πάνω απο το μεσο εθνικό ατομικό εισόδημα.Είναι όλοι τους αξιωματούχα στελέχη(ακαδημαικά,διπλωματικά,τραπεζικά,συνδικαλιστικά,κλπ,κλπ) του κράτους και των περιχώρων και όσοι παριστάνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες ζούνε απο τις επιστροφές του ΦΠΑ και τις συμβουλευτικές εταιρείες που έχουν φτειάξει γύρω απο τα "αναπτυξιακά" προγράμματα μιζάροντας αγρίως τους κοινοτικούς πόρους.Χρειαζότανε βέβαια και ένα κόμμα να τους προστατεύει.Ενα κόμμα που να τους φτειάχνει αριστερές κοκούλες.

    ReplyDelete
  8. Αν μετά τις εκλογές,με τη βοήθειά μας, προκύψει,μετασοβιετική αλλά φασιστική Ελλάδα εκτός ΕΕ,όλα αυτά τα στελέχη θα είναι μεγιστάνες,ολιγάρχες,μαφιόζοι, σαν αυτούς που ορίζουν τις τύχες των καυκασίων,παραευξείνειων και περικασπιακών περιοχών.

    ReplyDelete
  9. Μπροστά σαυτό το σκηνικό τα λαμόγια της μεταπολίευσης,στυλ αριστερού Τσοχατζόπουλου(ας μην ξεχνάμε ότι ηγείτο της αριστεράς πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ και ήταν σφόδρα ανιφιλελεύθερος)), θα μοιάζουν σαν τους άγιους Πατέρες της πρωτοχριστιανικής περιόδου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ftanei re man, tha klapsoume apo sygkinisi! Pos ginetai na se pianei tetoia diarroia tis parlapipas panta proeklogika?

      Delete
  10. Η μπίζνα των εκλογών:

    "Στα 12 εκατ. ευρώ η προεκλογική ενίσχυση των κομμάτων" (19/4/2012):

    >> http://tvxs.gr/news/ellada/sta-12-ekat-eyro-i-proeklogiki-enisxysi-ton-kommaton

    "...Ο διατιθέμενος χρόνος αντιστοιχεί σε 6.250.000 ευρώ και ειδικότερα τα 6.000.000 ευρώ είναι για χρόνο σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και 250.000 ευρώ σε παρόχους συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών..."

    "Πως θα μοιραστεί η τηλεοπτική πίτα των εκλογών" (19/4/2012):

    >> http://tvxs.gr/news/internet-mme/pos-tha-moirastei-i-tileoptiki-pita-ton-eklogon

    "...Τελικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν συνολικά το 66,66% του πολιτικού χρόνου και το 66,66% των διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μεταδίδονται με την επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου, όπως προκύπτει από την απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης και Επικρατείας, Π. Καψής..."

    ReplyDelete
  11. Τα "μεγάλα" κόμματα, των υπεύθυνων πολιτικών με προτάσεις, αφού βόλεψαν τα δικά τους χρέη, τώρα βολεύουν και τα φιλαράκια τους στα ΜΜΕ, ώστε να διασφαλίσουν την πλύση εγκεφάλου της πελατείας τους (και των δύο) τις επόμενες εβδομάδες.

    Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους ακόμα έχουν το θράσος να τσουβαλιάζουν τους πάντες ως βολεμμένους, ανεύθυνους ή συνυπεύθυνους, ταϊσμένους από το δημόσιο ταμείο.

    Η ψεύτικη συν-ενοχοποίηση είναι η βάση της συλλογικής ευθύνης, άρα και τιμωρίας, στη συνέχεια. Ορίστε πως οι φασιστοειδείς αντιλήψεις "αιτιολογούνται" από τους εκάστοτε εθνοσωτήρες.

    ReplyDelete
  12. Όσο για το άρθρο, όταν κάποιος ξεκινά με αφετηρία "...υπογράψαμε για δανειακή σύμβαση...τώρα ποιος θα πληρώσει;...", δεν έχει νόημα να αναλύσει κανείς πολύ τα παρακάτω.

    Συμφωνώ πάντως απόλυτα με την προτροπή ο κόσμος να πάει και να ψηφίσει. Μην τους κάνετε τη χάρη να αυτο-δικαιωθούν με εύκολα ποσοστά λόγω 30% ή 40% αποχή-λευκά-άκυρα.

    Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον στις επόμενες εκλογές δεν θα μπορούν να βάλουν στην τσέπη πάλι την ίδια κρατική επιχορήγηση, θα μείνουν χωρίς ρευστό και οι ταμπέλες τους θα πάνε μια και καλή στον κάδο ανακύκλωσης.

    ReplyDelete
  13. Κλασσικό παράδειγμα "αριστερού" σαλτιμπάγκου πολιτικού που πήρε το δρόμο του εκφασισμού είναι ο Δημαράς.Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος χτυπούσε σαραντάρια στις δημοσκοπήσεις και "απειλούσε" να γίνει περιφερειάρχης και γενικά "-άρχης νάναι και ό,τι νάναι".Ενας ανθρωπάκος της Β΄ Αθηνών με όλα τα κόμπλεξ του "καλού παιδιού" μας δείχνει το παράδειγμα τού πώς μπορεί να εκφασιστεί μια τεράστια πληθυσμιακή ομάδα,ο μισός πληθυσμός της Αττικής,που το μόνο πνευματικό περιουσιακό στοιχείο που έχει είναι οι "αριστερές καταβολές του" τις οποίες αφού εξαργύρωσε με τον πιό κυνικό τρόπο στη πελατεική πολιτική αγορά τώρα φτύνει τους πρώην νταβατζήδες του αναζητώντας καινούργιους που δεν είναι άλλοι παρά οι παλλιοί του μεταμφιεσμένοι σε καινούργιους.

    ReplyDelete
  14. Στή β΄Αθηνών διαμορφώθηκε ένας νέος ανθρωπολογικός τύπος πολίτη και πολιτικού που φέρνει τη κωδική ονομασία ¨Δημαράς¨.
    Πρόκειται για έναν τύπο που αν μολύνει ολόκληρη την Ελλάδα τότε θα δικαιωθεί ο Νταβούτογλου και η θεωρία του που περιγράφεται στο βιβλίο του "το στρατηγικό βάθος".Η Ελλάδα θα γίνει μια νεο-Οθωμανική επαρχία με νόμισμα το γρόσι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skisou ligaki akoma kai isos psifiso PASOK.ama kaneis kai mia kolotoumpa, tote sigoura tin eksasfalises tin psifo mou.

      Synexise ton agona tis syspeirosis gera os to apokoryfoma.

      Delete
  15. Ο "δημαράνθρωπος" είναι ο άνθρωπος του "διπλανού σχολίου",για να το πούμε και λίγο νιουμεντιακά. Ο άνθρωπος,που ανήκει στην ομοταξία των πασοκογενών,της συνομοταξίας των πασοκοθρεμένων στην οποία ανήκουμε όλοι.Ο δημαράνθρωπος παρκάρισε για λίγο στο ΣΥΡΙΖΑ όπου εκπαιδεύτηκε στη τέχνη του τσιλιαδόρου,του μπουκαδόρου,του φεσαδόρου,του τζαματζούμπα,του μπαχαλάκια,του κλεφταράκου και όλης αυτής της κατηγορίας που, ως κοινωνική ομάδα, αποτελει το νέο επαναστατικό υποκείμενο σύμφωνα με τη παραμαρξιστική θεωρία.
    Και αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του εντάχθηκε στο κόμμα "οι εκμαυλισμένοι Ελληνες".

    ReplyDelete
  16. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: "ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"

    Αυτά είπε η νανουρισματική Αριστερά και ξεκαρδίσηκαν στα γέλια οι άνθρωποι των "γραμμάτων και των τεχνών" που την διακοσμούν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μην ξανοίγεσαι, με αυτούς θα συγκυβερνήσετε την επόμενη μέρα.

      Όσο και να προσπαθείτε να τους βάλετε απέναντι, μπας και πάρουν κανένα ψηφαλάκι παραπάνω, ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι εκπροσωπεί το "ΠΑΣΟΚ εξωτερικού".

      Delete
  17. Σωστή η αποδόμηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Σωστή η κριτική που τους ασκείται, καλό το κράξιμο για λόγους εκτόνωσης, δίκαιη η οργή για τους κλέφτες και την ανοχή που έδειξε το πολιτικό σύστημα, κάποια στιγμή όμως πρέπει να τελειώνουμε και να κοιτάξουμε μπροστά. Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν, στις 6 Μαΐου έχουμε εκλογές.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Η μόνη φωνή λογικής, χωρίς θεατρινισμούς και στρογγυλοποιήσεις, που έχω ακούσει από την Ελλάδα, είναι αυτή του Στέφανου Μάνου.



    Εκπλήσσομαι διότι, παρά το γεγονός ότι αυτά που λέει τόσα χρόνια, από την εποχή των παχιών αγελάδων, επαληθεύονται, εξακολουθεί να έχει τόσο μικρή απήχηση. Και είναι αυτός ένας ακόμη λόγος που με κάνει να είμαι απαισιόδοξος για τη χώρα και τους κατοίκους της.



    Το κόμμα το κ. Μάνου είναι η Δράση και για τις εκλογές της 6ης Μαϊου 2012 συνεργάζεται με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία.

    

Σας προτρέπω να πάτε στο site της Δράσης (http://www.drassi.gr/) και να ενημερωθείτε για τις θέσεις τους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι ανάμεσα στην ΔΗΣΥ και την ΔΡΑΣΗ. ΔΡΑΣΗ θα ψηφίσω υπό έναν όρο. Να αφήσουν τα social media και networks και να κατέβουν στις πλατείες να μιλήσουν στους πολίτες πρόσωπο με πρόσωπο. Στις εκλογές δεν κατεβαίνουμε από χόμπι.

      Delete
    2. Ναι, ο Στέφανος είναι άνθρωπος της "κοινής λογικής":

      Εχθές βγήκε στον 9,84 και έλεγε γεμάτος πεποίθηση και υφάκι ότι πρέπει να απολυθούν όλοι από εκεί μέσα και να κλείσει ο σταθμός. Υποθέτω δεν θα σκέφτηκε ότι σε αυτή την περίπτωση ούτε ο ίδιος θα είχε βήμα να μιλήσει.

      Επίσης είπε (πάλι) ότι πρέπει να απολυθούν 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώνοντάς τους το 50% των αποδοχών τους για 3 χρόνια και μετά τίποτα. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα σημάνει αυτό για την ανεργία και την ύφεση στην αγορά, είπε ότι αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα, πάλι το κράτος θα φταίει. Προφανώς γιατί τους πλήρωνε τα 3 χρόνια.

      Ερωτώμενος αν μέσα στους απολυμένουν είναι και οι δάσκαλοι στα σχολεία, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς παίρνουν 700 ευρώ πλέον, είπε πως είναι πάρα πολλοί(!) και πως αν απολυθούν οι μισοί, οι υπόλοιποι θα παίρνουν περισσότερα. Και για κάποιο λόγο(;) θα έχει και οικονομία το κράτος.

      Πραγματικά απορώ γιατί ο κόσμος δεν τον ψηφίζει. Ο άνθρωπος είναι επιτυχημένος σε ότι έχει κάνει. Ωε εργοστασιάρχης (παλιά Αλλατίνη), ως υπουργός (οικονομικών!), ως πολιτικός ("Δράση"). Το πρότυπο του δουλευταρά, πανέξυπνου, αμόλυντου, φρέσκου πολιτικού.

      Delete
    3. Ενώ ο δεκάλογος Τσίπρα ε;;;
      http://www.iefimerida.gr/news/46984/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7

      Το μόνο που δεν δεσμεύθηκε είναι να μας φέρει θάλασσα (Κοζάνη) και να μας κάνει το σιδηρόδρομο. Όπως λένε και στο χωριό μου Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

      Delete
    4. Μα καλά ακόμα με τον Τσίπρα ασχολείστε;

      Δηλαδή οι ανοησίες του ενός δικαιολογούνται από τις ανοησίες ενός άλλου;

      Delete
    5. Αχ! κανείς δεν είναι άξιος για την ψήφο του jaga. Θα τολμήσω να σου προτείνω Πάνο Καμμένο. Τα ίδια blog διαβάζετε, τις ίδιες συνομοσιολογίες αναπαράγετε.

      Delete
  20. "Το πρότυπο του δουλευταρά, πανέξυπνου, αμόλυντου, φρέσκου πολιτικού."

    Οχι,όχι.Αυτά όλα τα έχει ο Τσίπρας στον υπερθετικό βαθμό.

    ReplyDelete
  21. Πρότυπο δουλευταρά λέμε τώρα τον επαγγελματία άεργο(Τσίπρας).Τον σιτιζόμενο από το πρυτανείο της Βουλής(Τσίπρας).Τον πλουτίζοντα απο τις κομματικές επιχορηγήσεις του "επαχθούς χρέους".
    Του βγάζω το καπέλο.Μεγάλη μπίζνα.Σίγουρα ο ΕΒΕ θα τον βραβεύσει μια μέρα.

    ReplyDelete
  22. Jaga, να μη λες ψέματα. Ο κ. Μάνος είπε 70% των αποδοχών, όχι 50%. Για τρία ολόκληρα χρόνια, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι θα στηρίζονται οικονομικά και θα έχουν άφθονο χρόνο για να ψάξουν για δουλειά, να μετεκπαιδευτούν, να μπορέσουν τελοσπάντων να ανασυγκροτηθούν και να συνεχίσουν με πραγματικά εφόδια σε μία πιο υγιή αγορά που θα μπορεί να τους συντηρεί. Τρία χρόνια με 70% των αποδοχών. Σε τρία χρόνια πήρα πτυχίο. Σε τρία χρόνια πήρα διδακτορικό.

    Να μη λες ψέματα Jaga. Δεν είναι σωστό. Επίσης, οπαδοί του Τσίπρα να μιλάνε για επαγγελματική επιτυχία, εξυπνάδα και σκληρή δουλειά είναι το καλύτερο ανέκδοτο της χρονιάς.

    Xanoum mpourek, τι θα πει "να κατέβουν στις πλατείες"; Για να συνωστίζονται στην "επαναστατική" αρένα με τους του ΣΥΡΙΖΑ και το κακό συναπάντημα που βιαία διακόπτουν την καθημερινότητα των πολιτών με το έτσι θέλω; Δεν καταλαβαίνω τι προτείνεις ακριβώς. Και επίσης δεν ξέρω τι εννοείς με το "χόμπι". Ο κ Μάνος κατεβαίνει για να εκφράσει τη λογική. Δεν κατεβαίνει από χόμπι και δεν κατεβαίνει για βιοπορισμό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μιλάω για ανθρώπινη επαφή όχι για ντουντούκες και χλαπατσίμπανα. Μην υποτιμάς τον καφενέ και την πλατεία. Μη ξεχνάς ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει πρόσβαση στο internet.

      Delete
    2. @Ventriloquist:

      Είτε δεν άκουσες τι είπε, είτε δεν κατάλαβες λέξη: εδώ και πολύ καιρό λέει το 70% ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ. Δηλαδή μείον όλα τα επιδόματα. Που σημαίνει τελικά τον μισό μισθό. Του το είπε και ο δημοσιογράφος και αυτός συμφώνησε ότι έτσι είναι.

      Δεύτερον, φυσικά και δεν κατεβαίνει ο Μάνος στην πολιτική για βιοπορισμό. Έχει περιουσία. Πάντα είχε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Γι' αυτό και θεωρεί "κοινή λογική" τις ασυναρτησίες που λέει μονότονα από την εποχή του Μητσοτάκουλα.

      Τρίτον, μόλις πάρεις τα μπογαλάκια σου και στρωθείς να βρεις δουλειά ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα, μετά ευχαρίστως να ακούσουμε τις συμβουλές σου. Μέχρι τότε, δες καμία πολιτική διαφήμιση από τα σαϊνια και μην ξανοίγεσαι.

      Τελευταίο: Μόλις τελειώσετε με τους Τσιπροσυριζαίους, ελπίζω να πείτε τίποτα για χρυσο-αυγουλο-καράφλες που έχουν πάρει θάρρος και αρχίζουν να την πέφτουν κανονικά σε πολιτικούς. Έτσι για να μην νομίζει ο κόσμος τις παπάρες του Άδωνη ότι χουλιγκάνοι είναι μόνο οι "οργανωμένοι αριστεροί".

      Delete
  23. @ Jaga

    1) Αν γενικά ισχύει ότι το 70% των "τακτικών αποδοχών" είναι το 50% των συνολικών αποδοχων, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επιδόματα που αντιστοιχούν στο 28.57% των συνολικών αποδοχών τους. Αυτό είναι λογικό; Ή είναι το δείγμα σου αποκλειστικά από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;

    2) Λες ότι ο κ. Μάνος έχει περιουσία και πως γι' αυτό το λόγο η "κοινή λογική" του είναι "ασυναρτησίες". Δεν το ήξερα ότι λογική και καλή οικονομική κατάσταση είναι πράγματα αμοιβαία αποκλειόμενα. Τί είναι αυτό, θεωρία-πατέντα Jaga;

    3) Η μόνη συμβουλή που έδωσα, ή μάλλον προτροπή, ήταν να πάτε στο site για να ενημερωθείτε. Οι αποφάσεις δικές σας, όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Μάνος, που είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι, δυστυχώς, οι Έλληνες δεν συμφωνούν ακόμη μαζί του.

    4) Πού να στρωθώ να βρω δουλειά στην Ελλάδα έτσι όπως είναι; Την Ελλάδα όπως είναι αυτή τη στιγμή την απορρίπτω. Νομίζω και πολλοί άλλοι. Θέλω την Ελλάδα που ευαγγελίζεται ο κ. Μάνος. Δικαίωμά μου να ψηφίσω για αυτή την Ελλάδα.

    5) Άτομα σαν κι εσενα θέλουν την Ελλάδα που ευαγγελίζεται ο Τσίπρας. Αυτή στην οποία θέλει να προσλάβει άλλα 300.000 άτομα στο δημόσιο και να τα πληρώνει με τον αέρα κοπανιστό από τα 5 δις πρωτογενές έλλειμμα που θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και μετά την μονομερή απόρριψη των δανειακών συμβασεων και του χρέους. Δικαίωμά σου να ψηφίσεις για αυτή την Ελλάδα.

    6) Όμως, φασιστάκο, δεν έχεις το δικαίωμα να λές συνεχώς, ακόμη και πριν τις εκλογές, ότι η όποια κυβέρνηση (και αντιπολίτευση) θα προκύψει από δημοκρατικές εκλογές δε θα έχει νομιμοποίηση, επειδή εσύ και οι όμοιοί σου έχετε αποφασίσει να κάνετε βιοποριστικό επάγγελμα τον βίαιο, μονομερή και μειοψηφικό παρεμβατισμό στην καθημερινότητα των πολιτών.

    Όπως εγώ και ο κ. Μάνος δεν έχουμε το δικαίωμα να επιβάλλουμε την Ελλάδα που θέλουμε στους Ελλαδίτες, έτσι κι εσύ και ο Τσίπρας δεν έχετε το δικαίωμα να επιβάλλετε τον τρίτο κόσμο που θέλετε εσείς.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Ventriloquist:

      1) Καταρχήν έχει κάνει λάθος στην αριθμητική. Όταν λέμε ότι θα παίρνουν τα μισά από όλα, σημαίνει ότι:
      Α*70% = (Α+Β)*50% => Β = Α*2/5 = Α*40%
      Ναι έτσι ακριβώς είναι. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια προτιμούν να δίνουν επιδόματα αντί για κανονικές αυξήσεις στους μισθούς, ακριβώς γιατί κόβονται πολύ εύκολα και επιπλέον δεν επιβαρύνουν τα ταμεία στη συνταξιοδότηση. Όταν λέμε ότι κάποιος δημόσιος υπάλληλος παίρνει 800 ευρώ εννοούμε το Α+Β. Τώρα το έμαθες και αυτό;

      2) Το ότι έχει περιουσία δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι ποτέ δεν χρειάστηκε να δουλέψει, ούτε καν για να τη διατηρήσει. Άρα δεν έχει ιδέα από sustainable development. Άρα δεν μπορεί να προτείνει "λογικά" μέτρα όταν δεν έχει αίσθηση της οικονομικής πραγματικότητας. Αυτό είπα. Είναι πολύ διαφορετικό από αυτόν που έφτιαξε μια περιουσία από δουλειά.

      3) Δεκτό αυτό που λες για το site, αλλά δυστυχώς για εκείνον, οι Έλληνες μάλλον το έχουν κάνει ήδη, σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, γι' αυτό και δεν τον τίμησαν...

      4) Μπορεί να θέλεις όποια Ελλάδα σου αρέσει και να ψηφίζει ότι θέλεις. Αυτό ακόμα τουλάχιστον το έχουμε ως δικαίωμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ρεαλιστικό.

      5) Κόψε επιτέλους την παπαρδέλλα με τους Τσιπροσυριζαίους γιατί δεν πείθεις κανέναν, τουλάχιστον σε αυτά που λέω εγώ. Δεν υπάρχει ούτε ένας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (ούτε καν το ΚΚΕ) που να λέει ότι θέλει να ζούμε σε χώρα δημοσίων υπαλλήλων και να ζούμε από δανεικά. Αυτό είναι δική σου εξήγηση και ερμηνεία όσων δεν έχουν άλλο επιχείρημα για το φιάσκο των μνημονίων.

      6) Το "φασιστάκο" κράτα το για τα παλικαράκια με τις κουκούλες που πληρώνονται για να δέρνουν διαδηλωτές και να σπάνε βιτρίνες όσων καταστηματαρχών στο κέντρο δεν έχουν πληρώσει νταβατζηλίκι. Άμα αποκτήσεις το θάρρος να έρθεις κάποια στιγμή στην Ελλάδα, για να ζήσεις, όχι να ψηφίσεις και να την κάνεις, τότε μπορείς να εκφράζεις γνώμη για το ποιος είναι ο φασίστας στην Ελλάδα σήμερα. Προς το παρόν δείχνει την "ποιότητα" των απόψεών σου και όσων συμφωνούν μαζί σου.

      Και μια και σε έχει πιάσει λογοδιάρροια με την πολιτική ιδιοφυία, δεν μας λες τι ακριβώς έχει κάνει επαγγελματικά ο Στέφανος από το 1977 που ξεπούλησε την "Αλλατίνη", προφανώς λόγω μεγάλης επιτυχίας και εκεί; Έχει δουλέψει ποτέ, οπουδήποτε;

      Μην απαντήσεις πάλι με όρους ΣΥΡΙΖΑ, "...ναι αλλά ο Τσίπρας λέει..", σε ρωτάω πολύ συγκεκριμένο πράγμα.

      Delete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. @ akerman

    

Καλά, ο δεκάλογος Τσίπρα είναι φοβερός. Μνημείο λογικής. Τι να λέμε τώρα…

    

@ xanoum mpourek

    

Δεν ξέρω αν η Δράση προσπαθεί να έχει επαφη προσωπο με πρόσωπο, γιατί δε μένω στην Ελλάδα. Ίσως, αν δεν το κάνει, να είναι επειδή δεν μπορεί και όχι επειδή δεν το θέλει. Αλλά ναί, ισώς και να είναι στρατηγική επιλογή που συμφωνώ ότι είναι λάθος.



    -Όσο για το τι θα ψηφίσει ο Jaga, δεν μας το είπε ακόμα, νομίζω. Δεν ξέρω γιατί δε μας το λέει, αφού εδώ γράφει ανώνυμα. Ακολουθεί ίσως την ίδια τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους "μπαχαλάκηδες".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ τι ψηφίζω, θα σου στείλω φωτογραφία από το παραβάν με το ψηφοδέλτιο.

      Μιλάμε ότι έχετε χάσει το τόπι...

      Delete
  26. ΔΙΟΡΘΩΣΗ (διότι εγώ δεν είμαι Jaga): Το έψαξα για να είμαι συγκεκριμένος, ακριβής και αληθής. Ο Τσίπρας δεν είπε ότι θέλει να προσλάβει 300.000. Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως στόχο τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο για 5 χρόνια. Δεν ξέρω, τώρα μπορεί να έχει μαζευτεί το παιδί και από αυτό το άκρο να έχει φτάσει στο άλλο και να μη θέλει μία χώρα δημοσίων υπαλλήλων, αφού ο Jaga (πάντα έγκυρος…) μας πληροφορεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένας στην Ελλάδα που να το θέλει αυτό. Άρα, ούτε και ο Τσίπρας.

    Για τα άλλα τώρα, Jaga:

    Εδώ και πολλά χρόνια προτιμούν να δίνουν επιδόματα, αλλά όχι τα ίδια και όχι σε όλους. Και φυσικά ο λόγος που τα δίνουν δεν είναι γιατί μπορούν εύκολα να τα κόψουν αλλά γιατί μπορούν εύκολα να τα στοχεύσουν στους πελάτες τους.

    Επίσης, η αριθμητική σου είναι ακριβώς η ίδια με αυτό που έγραψα παραπάνω, δίνοντας το ίδιο αποτέλεσμα. Μην είσαι μπουμπούνας.

    Εσύ φασιστάκο Jaga να συνηθίσεις να επαληθεύεις, να μην παραποιείς, να μη λες ψεματάκια και κυρίως να αναγνωρίζεις τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών. Αυτό με ενδιαφέρει.

    Δεν περιμένω από σένα να μας πεις τι ψηφίζεις. Προφανώς δεν θέλεις να συνδέσεις τις αρλούμπες σου με συγκεκριμένο κόμμα. Κατανοητό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κανονικά όταν ζητάνε "συγνώμη" φροντίζουν να είναι πιο ευγενικοί. Ευτυχώς που κατάλαβες ότι πάλι έκανες πατάτα.

      Επίσης, μάθε να χρησιμοποιείς το κομπιουτεράκι. Το "28.57%" είναι διαφορετικό από το "40%". Αριθμητική Α' Δημοτικού.

      Και το "φασιστάκο" είπαμε, κράτα το για τους δικούς σου, που χαίρονται με τα φασισταριά που κατεβαίνουν και δέρνουν τον κόσμο στις διαδηλώσεις, ενώ κάτι τυπάκια σαν και εσένα τρίβουν τα χέρια τους.

      Μπράβο πάντως, τα πας πολύ καλά με το promo του Μάνου. Λίγο ακόμα και ούτε ο ίδιος δεν θα ψηφίσει το κόμμα του.

      Delete
    2. 1) Ποια είναι η πατάτα, βρε μπουμπούνα, ότι αντί για 300.000 ήθελε 500.000 σε 5 χρόνια;

      Συγκεκριμένα πράγματα : "Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως και για μια πενταετία, με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και με την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών στην εκπαίδευση, στην υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος. Προτείνει επίσης, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης."

      Όλες οι θέσεις που περιγράφονται προκύπτουν από α) χιλιάδες (…!!!) κενές οργανικές - προφανώς στο δημόσιο β) δημόσιες επενδύσεις - δηλαδή δημοσιοτραφείς.

      http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=16099

      2) Επίσης, βρε μπουμπούνα, εγώ έγραψα "Αν γενικά ισχύει ότι το 70% των "τακτικών αποδοχών" είναι το 50% των συνολικών αποδοχων, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επιδόματα που αντιστοιχούν στο 28.57% των συνολικών αποδοχών τους."

      Αν το επίδομα (εσύ το ονόμασες Β) είναι το 28.57% των συνολικών αποδοχών (εσύ τις ονόμασες (Α+Β)), τότε το Β είναι το 40% του Α. Αυτό που γράφεις κι εσύ εκ των υστέρων : "Β = Α*2/5 = Α*40%"

      3) Ποιος είναι φασιστάκος στο εξήγησε πολύ καλά ο Παρμενίδης.

      -Ναι ρε Παρμενίδη, σταμάτα να γράφεις. Έφτασες τις 1065 λεξεις και ο Jaga αμα δεν έχει αναλογία 2 δικές του προς 1 των άλλων χάνει το μεροκάματο. Τον έχεις αγχώσει τον άνθρωπο. Κάθεται και μετράει λέξεις και κατηγορίες λέξεων και υποκατηγορίες λέξεων. Και στην αριθμητική μπερδεύεται κιόλας… Η μπουρδολογία μπορεί θεωρητικά να είναι αστείρευτη, πρακτικά όμως ειναι δυσκολο να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή όλη την ώρα και να σκέφτεσαι νέους τρόπους να παραποιείς και να παραπλανείς.

      Delete
    3. Παλι ξέμεινες από χάπια έτσι;...

      Delete
    4. Να μην είσαι θρασύς εκεί που δε σε παίρνει και μάλιστα αμέσως αφού κάποιος σου έδειξε, ξανά, ότι δε σε παίρνει.

      Delete
  27. Δείξτε λίγο κατανόηση ρε παιδιά.Ο άνθρωπος βασανίζεται ποιά Συνιστώσα να ψηφίσει.Προχθές μόλι προστέθηκε και το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.Οπότε έχουμε ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
    Προσοχή! Η (-) δεν είναι Συνιστώσα νομίζω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Η (-) δεν είναι Συνιστώσα νομίζω."

      χαααααχαχαχαχαχα

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Καταρχήν ευχαριστώ άπαντες για τα σχόλια και την κουβέντα. Καλώς ή κακώς Jaga, η Εθνική μας Αντιπροσωπεία, δηλ. η Βουλή, ψήφισε τη δανειακή σύμβαση και αν έχουμε τσίπα εθνικής αξιοπρέπειας, δεν πρέπει να κάνουμε τους κόκκορες, αλλά να αξιοποιήσουμε 250 δις κάνοντας αυτό που λές, διατηρήσιμη ανάπτυξη και διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτή ειναι η Ευρώπη και σε αυτήν πρέπει να ανήκουμε, γιατί άλλος μοχλός μεταρρυθμίσεων απλά δεν υπάρχει. Ειδικά με την ΑΡιστερά και τη Δεξιά που έχουμε. Αν θέλει κάποιος να ανήκουμε στην Αφρικανική Ένωση ή να είμαστε διασυνδεμένο κράτος με την ΕΕ χωρίς Ενιαία Αγορά, Σένγκεν και ευρώ ας βγει να το πεί καθαρά.

    Φοβάμαι ότι η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία θα βγει αποδυναμωμένη, αλλά θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι. Πέφτουν οι μάσκες και ο τυχοδιωκτισμός, η επίπλαστες συμμαχίες και οι επιφανειακές κομματικές συνυπάρξεις αναδεικνύονται. Ακόμη και αν αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τα άκρα, θέλω να πιστεύω και εύχομαι να προκύψει ένας ευρύτερος συνασπισμός διακυβέρνησης που δεν θα σύρει τη χώρα στη χρεοκοπία.

    Από κει και πέρα, η κεντροαριστερά είναι η μήτρα των μεγάλων αλλαγών στην Ελλάδα και αυτό οφείλουμε να το καταλάβουμε, να την μπολιάσουμε με τις υγιείς δυνάμεις του φιλελευθερισμού, να υπερβούμε τα στεγανά και τα ευχολόγια και να φτιάξουμε έναν νέο δημόσιο χώρο του αυτονόητου, με εθνικό σχέδιο για βασικούς τομείς πολιτικής για την επόμενη 10ετία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σεβαστό και χρήσιμο το σχόλιο, απαντώ μια φαίνεται να είμαι ο κύριος αποδέκτης.

      Το "...η Βουλή ψήφισε τη δανειακή σύμβαση..." είναι καταφανέστατα λάθος. Καμία "εθνική αντιπροσωπεία" δεν είχε τη νομιμοποίηση να το κάνει, γιατί εκλέχθηκε σε άλλη βάση. Επιπλέον, η ΣΔΔ για το πρώτο μνημόνιο (2010) ουδέποτε έχει ψηφιστεί αυτούσια στη Βουλή, γιατί ποτέ δεν ήρθε. Πράγμα που σημαίνει ότι τα μισά τουλάχιστον από όσα έχουν εφαρμοστεί δύο χρόνια τώρα δεν έχουν ούτε καν την τυπική νομιμοποίηση.

      Δεύτερον, το "...ας βγει να το πει..." δεν έχει καμία σημασία. Για δύο χρόνια τώρα έχει αποκλειστεί κάθε τέτοια ευκαιρία, σε επίπεδο εκλογών ή δημοψηφίσματος, που πιθανόν να νομιμοποιούσε την όποια κυβέρνηση να κάνει οτιδήποτε. Αντίθετα, ακόμα και τώρα λίγο πριν τις εκλογές, φρόντισαν να ψηφίσουν τα πάντα, παρότι ούτε αυτό προβλέπεται για μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, έτσι ώστε να δέσουν τα χέρια της επόμενης.

      Τρίτον, δεν γίνεται από τη μια η κεντροαριστερά να "...είναι η μήτρα των μεγάλων αλλαγών..." και από την άλλη η αποδυνάμωση της "φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας" να αποδυναμώνεται από "τυχοδιώκτες", "επίπλαστες συμμαχίες", κτλ. Στη Γαλλία ένας στους πέντε ψήφισε φασιστική δεξιά. Εκεί δεν υπάρχει ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Καμένος, ούτε το κλασικό "ρώσικο" ΚΚΕ, ώστε να φταίνε πάλι αυτοί. Και ταυτόχρονα, "αυτή η ΕΕ" που εκφράζεται από τον Σαρκοζί καταρρέει με πάταγο.

      Με λίγα λόγια, είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο να επιμένει κάποιος σε αυτή την ΕΕ, με αυτούς τους πολιτικούς και αυτές τις πολιτικές, επειδή για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, κάποτε, θα γίνουν όλα καλύτερα.

      Και ένας λόγος παραπάνω, η ανάγκη ολοκληρωτικής αποσύνθεσης των δύο μιζοκομμάτων, όμηροι των Γερμανικών εταιριών και των καταδικασμένων "χορηγών" τους, αφού είναι απόλυτα βέβαια ότι δεν μπορούν να "διαπραγματευτούν" πλέον τίποτα άλλο παρά το δικό τους τομάρι.

      Και το ζήτημα ασφαλώς δεν είναι τι πολιτική και τι οικονομία θα φτιάξουμε για τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά τι θα έχει απομείνει και τι θα βρούνε οι ντόπιοι ιθαγενείς εδώ μετά από 100 χρόνια.

      Delete
  30. "Εκεί δεν υπάρχει ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Καμένος, ούτε το κλασικό "ρώσικο" ΚΚΕ,"

    Εκεί υπάρχει η Λεπέν που τους καλύπτει όλους αυτούς.Είναι συσκευασμένοι σε ένα κόμμα.Καλύπτει όλους αυτούς που απεχθάνονται την κοινοβουλευτικη δημοκρατία και υποστηρίζουν τους πολυποίκιλους ολοκληρωτισμούς,τον εξής ένα: το φασισμό.Οπου υπαρχουν ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα δεν υπάρχουν ισχυρά φασιστικά και το αντίθετο.Αυτό είναι κανόνας απαράβατος.Το άλλοτε κραταιό Γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα ήταν η μήτρα του φασιστικού κόμματος του Λεπέν που γεννήθηκε απο τη μαζική υποστήριξη των πρώην κομμουνιστών.Αυτά είναι διαπιστωμένα με μετρήσεις.Αυτά είναι απλή κοινωνιολογία πρώτης δημοτικού πολυπολιτισμικού σχολείου.

    ReplyDelete
  31. Οσον αφορά τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης,αυτή τη παρέχει ή την αφαιρεί η βουλή.Ετσι λειτουργεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία.Ο λαός,ως εκλογικό σώμα,δίνει εντολή στους βουλευτές,για μια τετραετία, να αποφασίζουν,για λογαριασμό του, άν θα νομιμοποιούν ή όχι μια κυβέρνηση και τις πράξεις της.Τη νομιμοποίηση δεν την αποφασίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι Βασιλιάδες,ούτε ο κάθε πικραμένος.Τότε θα κάναμε εκλογές κάθε Εβδομάδα, όπως προτείνει και ο Σαμαράς.
    Περίπτωση που να χάνει η Βουλή ,ως σώμα και στο σύνολό της, τη νομιποίησή της, μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τη συναντάμε, που τη διορίζει ή την παύει ο κάθε δικτάτορας.

    ReplyDelete
  32. Ο εκφασισμός της Ευρώπης άρχισε εδώ και χρόνια.Οι μεσογειακές χώρες που είχαν ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα,τα οποία ήταν η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος,άργησαν να έχουν αυθεντικά φασιστικά κόμματα σαν αυτά που έχουν οι βορειοευρωπαικές χώρες και που πολλά εξ αυτών συμμετέχουν σε κυβερνήσεις πλουσίων χωρών.Το ίδιο άρχισε να συμβαίνει και στην Ελλάδα.Ο λαός της Ελλάδας "διψάει" για ακροδεξιά κόμματα.Ο Καμένος,πολύ καλά έκανε και απευθύνθηκε στο Τσίπρα και του είπε : " Αλέξη,μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια,έλα να συνεργαστούμε αφού ίδιοι είμαστε".Και εκείνος χαμογέλασε συγκαταβατικά και τού είπε: "Πάνο,άστο για αργότερα".

    ReplyDelete
  33. @Passionaria

    Οταν μια "αριστερά",σαν την Ελληνική,υιοθετεί την ιδεολογία(εθνικισμός-εθνοκυριαρχία)και τη συμπεριφορά(τραμπουκισμός,βία) της φασιστικής δεξιάς, τότε ποιός ο λόγος να μην διαλέξω τους αυθεντικούς ακροδεξιούς εκπροσώπους αυτών των πολιτικών ιδιοτήτων;
    Η αριστερά, στην Ελλάδα και όχι μόνο, μεταλλάχτηκε σε ένα ποπολίστικο μόρφωμα που λειτούργησε σαν γέφυρα να περάσει η κοινωνία στην αντίπερα όχθη που την περίμενε "με ανοιχτάς τα αγγάλας" ο φασισμός.
    Η σημερινή αριστερά λοιπόν είναι ένα καλό εκπαιδευτήριο που εκπαιδεύει το λαό να περάσει τη γέφυρα.Και αυτό ενώ το βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας εμείς "αγρόν αγοράζουμεν".

    ReplyDelete
  34. Οταν η "Αριστερά" διακηρύσσει ότι είμαστε υπο κατοχήν και "νόμος είναι το δίκαιο του τραμπούκου" τότε,αφού πήραμε ένα ταχύρρυθμο training, αφήνουμε τους ιμιτασιόν και πάμε στους ορίτζιναλ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εύγε, είσαι στις 1.065 λέξεις μέχρι εδώ. Γύρω στις 30 φορές "αριστερά", "Τσίπρας", "Σύριζα", "ΚΚΕ", κτλ. Δηλαδή μία φορά κάθε 35 λέξεις.

      Συνέχισε και σε βλέπω σούμπητο τηλεσχολιαστή στο γνωστό δίδυμο κανάλι.

      Delete
  35. Στην Ελλάδα είναι πολιτικά ορθό να δηλώνεις θαυμαστής του Πούτιν και της πολιτικής του και απαράδεκτο να δηλώνεις φιλελεύθερος. Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι δηλώνεις φιλελεύθερος και να το εννοείς. Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται όταν μπροστά από το φιλελεύθερος προσθέτουν και ένα "νέο", οπού "νέο" + "φιλελεύθερος" δίνουν 666 . Τυχαίο; Δεν νομίζω.

    Απ' τα ανεξήγητα είναι και η ικανότητα των φιλελεύθερων να ξεκινούν την ανάλυση τους από τα ατομικά δικαιώματα για να καταλήξουν στα συλλογικά δικαιώματα και τούμπαλιν χωρίς να χάσουν την συνέπεια των λόγων τους. Κάτι σαν το μαγικό τετράγωνο την εποχή του μεσαίωνα.

    Δεν ξέρω αν εσάς σας προβληματίζει αλλά εμένα με έχουν ζώσει τα φίδια που η ΧΑ κατεβαίνει στις εκλογές με σύνθημα "Νόμος είναι το Δίκαιο του Έλληνα Πατριώτη Καραμπουζουκλή".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ΧΑ φαίνεται πως οριακά θα μπει τελικά στη Βουλή. Δυστυχώς, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο "κατόρθωμα" δύο χρόνων ακριβώς (και δύο εβδομάδες) μνημονίων και τρόικας στην Ελλάδα. Όπως και σε όλη την "πολιτισμένη" κεντρική Ευρώπη. Μετά τη Γαλλία, έρχονται οι skinheads από Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και φυσικά Γερμανία (ω ναι...). Και μόλις σκουρύνουν τα πράγματα, και από Ισπανία, Ιταλία, και πάει λέγοντας.

      Η μιντιακή απενοχοποίηση της φασιστικής δεξιάς αποτελεί το σημείο αυτοκαταστροφής (singularity point) κάθε δημοκρατικής διαδικασίας: Γιατί εν γένει μπορεί να οδηγήσει στην αυτο-αναίρεση της ίδιας της Δημοκρατίας.

      Delete
  36. Jaga, o Tzimeros tis Dimiourgias Xana pos sou fainetai ta leei sosta? Einai kai douleytaras.

    www.dimiourgiaxana.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βλέπω κάποια θετικά, όπως τα περί Εκκλησίας και συνδικαλισμού.

      Βλέπω και αρκετά αρνητικά, όπως τα περί "Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" (με το στανιό και χωρίς προϋποθέσεις), τα "αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο" και άλλα τέτοια.

      Και βλέπω και πολλές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα τσιμουδιά για το ιδιωτικό-άγνωστο καθεστώς του "Βατικανού" της ΤτΕ ή λεπτομέρειες για το μεταναστευτικό.

      Κάτι σαν Καμένος reloaded μου φαίνεται, μπορεί και να κάνω λάθος.

      Delete
  37. Tzimeros = ena ki'ena kanoun dyo. Oute famfares oute papandreikes/parmenidikes papardeles. Xortasame. Pente aples sobares kai realistikes protaseis, aparaitites gia na arxisei na allazei to elliniko dna, tis opoies eno katanoei mexri kai ena moro paidi, arneitai na efarmosei mia olokliri stratia akamatidon epaggelmation politikon. Mia foni koinis logikis tin opoia oloi oi proigoumenoi politikoi ton teleytaion 40 xronon katapatisan, dieftheiran, yponomeysan, ypobathmisan, diastreblosan, podopatisan kai leilatisan pros xarin tis masas. Tis dikis tous. Me apotelesma i koini logiki oxi aplos na min moiazei pleon koini, alla eksogiini.

    O Tzimeros den anikei pouthena oute exei tipota na xasei. Gia to tharros tou na bgei na pei ta pragmata opos einai - pou kaneis de to exei kanei dimosios me eksairesi kapoia blogs - kai gia ton skopo pou exei thesei, ego tha petakso ektaktos stin Ellada mono kai mono gia na ton psifiso.

    ReplyDelete