Monday, January 23, 2012

Το πραγματικό σκάνδαλο με την ΕΛΣΤΑΤ

Του Μανόλη Γαλενιανού*

Οφείλω να πω ότι δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική της πρόσφατης έρευνας για την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων. Διάβασα στην Καθημερινή της Κυριακής (πλήρες κείμενο εδώ) ότι:

«Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αλλά και των τότε υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών διαβλέπει στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε για τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009, ο υπό παραίτηση οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης»

Ας υποθέσουμε ότι οι κατηγορίες ευσταθούν και το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν 15.4% του ΑΕΠ (όπως υπολογίστηκε το Νοεμβρίο του 2010) αλλά, ας πούμε, 10.4%. Τότε θα μπορούσαμε να πετύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες απλώς ξεφουσκώνοντας τα νούμερα, χωρίς επιπτώσεις στην οικονομία, χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων και χωρίς αύξηση της φορολογίας.

Και αν η χρηματοδότησή μας από την τρόικα εξαρτάται από το να πιάνουμε στόχους που τους κάνουμε να μοιάζουν δύσκολοι (φουσκώνοντας τεχνητά τα προηγούμενα ελλείμματα) ενώ στην πραγματικότητα είναι εύκολοι (επειδή το μόνο που χρειάζεται είναι να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση με ακρίβεια) τότε μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου για την καπατσοσύνη τους.

Αλλά δε νομίζω ότι τα παραπάνω ισχύουν. Για να μειωθεί το έλλειμμα από το 15.4% του 2009 στο 10.5% του 2010 χρειάστηκε να παρθούν μέτρα σκληρής λιτότητας -- επειδή ακριβώς η απεικόνιση του ελλείμματος στο 15.4% ήταν ακριβής. Αυτό φαίνεται και από το ότι η Eurostat προσυπέγραψε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία το 2010 για πρώτη φορά από το 2004 ενώ από το 2004 μέχρι το 2009 κάθε χρόνο δημοσιοποιούσε τους ενδοιασμούς της για τα στοιχεία αυτά.

Τώρα όμως αντί να διωχθεί ποινικά η ηγεσία της παλιάς στατιστικής υπηρεσίας, η οποία μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 ισχυρίζονταν ότι το έλλειμμα της χρονιάς θα μείνει στο 6% ενώ στην πραγματικότητα ήταν σχεδόν τριπλάσιο, γίνεται δίωξη στον καινούριο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που είπε τα πράγματα όπως ήταν. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το πραγματικό σκάνδαλο της υπόθεσης «Greek statistics.»

Και για να μην ξεχνιώμαστε, τα στατιστικά στοιχεία επηρεάζουν και την πολιτική: οι εκλογές του 2009 θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικές αν όλοι μας γνωρίζαμε ότι το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο και η επίλυσή του πολύ πιο επείγουσα. Αν μη τι άλλο, το «λεφτά υπάρχουν» σίγουρα δε θα υπήρχε σαν σύνθημα.

*Ο Μανόλης Γαλενιανός είναι επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της G700.


89 comments:

  1. Έχει αρχίσει ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών στη χώρα. Εάν μέχρι τώρα η κατάσταση ήταν δύσκολη, πλέον μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη περίοδο.

    ReplyDelete
  2. Υπάρχει ακόμα πολύ κρυμμένο έλλειμμα που "καταζητείται".
    Το 15,4% είναι ένα συμβατικό νούμερο.Στηρίχτηκε στα όσα στοιχεία μπόρεσαν να συλλέξουν οι υπηρεσίες.
    Αλλά υπάρχουν αρκετοί ακόμα σκελετοί στις ντουλάπες.Ειδικά της "Γενικής Κυβέρνησης".

    ReplyDelete
  3. Αλλά άλλο θέμα είναι το χρέος,ορατό και αόρατο, και άλλο ο τρόπος που απεικονίζεται στο έλλειμμμα.
    Επί χρόνια κρύβαμε χρέος.Ολο της "γενικής κυβέρνησης" και αρκετό της "κεντρικής κυβέρνησης".Βάλτε σαυτό και την άρνηση πληρωμής του κράτους των οφειλομένων προς πολίτες και οργανισμούς και έτσι έχουμε το θαύμα του χαμηλού ελλείμματος.

    ReplyDelete
  4. Πράγματι ο ΓΑΠ "δεν είπε την αλήθεια".Επρεπε να δώσει μάχες να αποκαλυφθεί όλο το χρέος και να καταγραφεί ένα θηριώδες έλλειμμα της τάξης του 30%,που είναι και πιό κοντά στη πραγματικότητα.Τόσο περίπου ήταν και το έλλειμμα της Ιρλανδίας,για να μη νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι.

    ReplyDelete
  5. @G700:

    Δυστυχώς για άλλη μια φορά αναμεταδίδετε πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και επιμένετε να δίνετε την ευκαιρία σε καθαρά προσωπικές και ατεκμηρίωτες απόψεις να πλασαριστούν ως γνώμη "ειδικού" ή "καθηγητή" ή "οικονομολόγου".

    Για όποιον ενδιαφέρεται, ορίστε τα πλήρη πρακτικά της επιτροπής της Βουλής στις 21/9/2011:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/09/blog-post.html

    Συνοπτικά:

    - Το έλλειμμα του 2009 εκτινάχθηκε στο 15,4% με την προσθήκη στη "γενική κυβέρνηση" των εξόδων από ΔΕΚΟ μέχρι νοσοκομείων, κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα, όποια χώρα επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει στο έλλειμμα, πρέπει να κάνει πριν διεξοδική και τεκμηριωμένη μελέτη, τουλάχιστον 6-12 μηνών.

    - Την εποχή του έγινε αυτό, ο κ. Γεωργίου "απέλυσε" από το ΔΣ (ανεξάρτητης αρχής!) τους πάντες εκτός από τον εαυτό του. Ακόμα και σήμερα υπογράφει ως one-man-show, παρόλο που αυτό είναι παράνομο βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ και παρόλο που έχει κληθεί ήδη από το Δεκέμβριο ως κατηγορούμενος (όχι ως μάρτυρας).

    - Τον περασμένο Δεκέμβριο ο διευθυντής της Eurostat ήρθε incognito στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία της κατάθεσης του κ. Γεωργίου. Αμέσως μετά άρχισε το σούσουρο με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς. Μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργίου έχει πάρει 2 ή 3 αναβολές, δεν έχει καταθέσει επί της ουσίας, ενώ η Eurostat έχει βγει επίσημα και έχει στηρίξει τον ίδιο, ως πρόσωπο και όχι γενικά την ΕΛΣΤΑΤ (αφού εδώ και 1,5 χρόνο δρα μόνος του).

    Όποιος έχει τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη για τα παραπάνω, ας αναφέρει εδώ στοιχεία - Απόψεις τύπου Λοβέρδου ("θα γίνει μακελειό") μου είναι εντελώς αδιάφορες.

    ReplyDelete
  6. @parmenides:

    Έχεις δίκιο για το "κρυφό έλλειμμα" που λες. Τα τελευταία 2 χρόνια, που υποτίθεται η Ελλάδα δεν εκδίδει ομόλογα, έχει "δανείσει" (=χαρίσει) στις τράπεζές μας επιπλέον 60-80 δις, τα οποία δεν φαίνονται στον προϋπολογισμό.

    Η αποκάλυψη έγινε από τον Σαχινίδη (αυτό το παληκάρι πια...) στη Βουλή, σχετικά με την περιβόητη "λευκή σελίδα" 124 του προϋπολογισμού. Με λίγα λόγια, αντί για εγγυητικές επιστολές για χρήση στην ΕΚΤ, το κράτος δίνει πλέον ζεστό χρήμα στις τράπεζες, χωρίς να το εγγράφει πουθενά, με τη σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ και με την ανοχή της Eurostat.

    Άρα, όντως είμαστε ακριβώς στην κατάσταση της Ιρλανδίας το 2007-2008, όπου το bailout των ιδιωτικών τραπεζών έγινε με κόστος την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

    Σύμφωνα με την τρόικα, το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν αρχικά το έλλειμμα (βλέπε ΕΛΣΤΑΤ), μετά έγινε πρόβλημα δανεισμού, μετά πρόβλημα χρέους και τώρα υποτίθεται πρόβλημα ρευστότητας (=τράπεζες). Μόλις δούνε ότι δεν πιάνει ούτε αυτό, ίσως οι μνημονιάκηδες χρεώσουν την αποτυχία της "σωτηρίας" στον ανάδρομο Ερμή.

    ReplyDelete
  7. Η "σωτηρία" της χώρας δεν πρόκειται να αποτύχει. Για λόγους καθαρά γεωπολιτικούς.
    Τελεία και παύλα.
    Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μπήκαμε και παραμένουμε και θα παραμείνουμε στην υπο διαμόρφωση πολιτική Ευρώπη.
    Κανένας σοβαρός γεωπολιτικός παίχτης δεν θέλει στη καρδιά της Μεσογείου μια Ελλάδα,χώρα-Λαφαζανιστάν.Αν και αυτό το τελευταίο το επιδιώκει ο Εφραίμ,ο Πούτιν και ο
    Σαμαράς.
    Μη ξεχνάμε ότι η συμφωνία της 26 Οκτωβρίου που έκανε ο ΓΑΠ έχει χαρακτηριστεί απο πολλούς ιστορικούς,ως εφάμιλλης αξίας με εκείνη της συνθήκης των Σεβρών.

    ReplyDelete
  8. 30% και λίγο λες. Μόνο τα χρωστικά του παλιού επενδυτικού νόμου ήταν περίπου 7 δις ευρώ.

    ReplyDelete
  9. Τον πρόεδρο και το κλιμάκιο της Eurostat αλήθεια γιατί δεν τους έχει καλέσει κανένας απ' όσους ψάχνουν τα στοιχεία; Φοβούνται μην καταρρεύσει η βλακώδης απόπειρα να βρουν εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους;

    ReplyDelete
  10. Καλά μιλάμε για καραγκιόζηδες. Μόλις πήρα χαμπάρι ότι ο "καρπούζης" έφτιαξε και έστειλε φάκελο χωρίς να καταθέσει καν ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. Σούπερ ρόμπας. Και κάθομαι εγώ και λέω εγώ για τον πρόεδρο της Eurostat...

    ReplyDelete
  11. @parmenides:

    Μάλλον έχεις μείνει πίσω. Ήδη τα κορυφαία "κεφάλια" της τρίβλακης συγκυβέρνησης δήλωσαν πλέον ανοικτά ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου είναι εκτός πραγματικότητας.

    Και οι Μερκοζί δήλωσαν το ίδιο επίσης. Αν καταφέρουν να συμφωνήσουν στη μοιρασιά του PSI θα είναι θαύμα.

    ReplyDelete
  12. @Gμόσιος:

    Δεν κατάλαβες. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει δύο φορές από τον Γεωργίου επίσημη κατάθεση πριν τα Χριστούγεννα, βάσει αυτών που είχε καταθέσει η Γεωργαντά και οι υπόλοιποι της ΕΛΣΤΑΤ στην επιστροπή της Βουλής. Απλά ο ίδιος τους αγνόησε, στέλνοντας ένα υπόμνημα και μια επιστολή υποστήριξης από Eurostat. Επειδή είδαν ότι δεν βγάζουν άκρη με δαύτον, αποφάσισαν να βγάλει άκρη η Βουλή.

    Επιπλέον, η μοναδική του υπεράσπιση είναι τα εύσημα της Eurostat. Δηλαδή του οργανισμού που είτε συνέπραξε είτε πιάστηκε κορόιδο το 1998 με τις αλχημείες Σημίτη και σία.

    Μάλλον είναι ο πρώτος που θα αναχωρήσει μια νύχτα μαγική για εξωτικό νησί.

    ReplyDelete
  13. Εξαρτάται πως ερμηνεύει κανείς τη συμφωνία.
    Για μένα ήταν μια απόφαση ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ να απαλλάξουν την Ελλάδα απο το άγος του χρέους.Εάν το κάνουν με εμπλοκή ή όχι των ιδιωτών,με εμπλοκή ή όχι της ΕΚΤ ποσώς με ενδιαφέρει.Τα τεχνικά στοιχεία πολύ μικρή αξία έχουν.
    Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια χρυσή ευκαιρία που εμφανίζεται σε κάθε Έθνος κάθε χίλια χρόνια.
    Να συμμετέχει δηλαδή στην εθνογέννηση ενός αλλου Εθνους,του Ευρωπαικού εν προκειμένω,ενισχύοντας τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και την αυθεντικότητα του γενετικού Εθνους.Και όλα αυτά με παράλληλη επέκταση του γεωπολιτικού μας δυναμικού.

    ReplyDelete
  14. @jaga

    Το ζήτημα με τις ΔΕΚΟ είναι κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τα οποία τα έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.

    Αν μια ΔΕΚΟ μπορεί να είναι οικονομικά αυτόνομη τότε όντως δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί το χρέος της στο δημόσιο χρέος.

    Αλλά ο ΟΣΕ, π.χ., το 2009 είχε έσοδα 150 εκατομμύρια, είχε έξοδα 1 δισ. και συνολικό χρέος 10 δισ. Είναι προφανές ότι αυτά τα 10 δισ. θα χρειαστεί να τα αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο, οπότε ορθώς συμπεριλήφθηκαν στο δημόσιο χρέος.

    Το ίδιο ισχύει και για άλλες ΔΕΚΟ και για πολλά κρατικά νοσοκομεία.

    Η Γεωργαντά ισχυρίζεται ότι η προσθήκη του ελλείμματος και χρέους των ΔΕΚΟ στο δημόσιο (που έγινε το Νοέμβρη του 2010 και ανέβασε το έλλειμμα από το 13.6% του ΑΕΠ στο 15.4%) συνέβη με σκοπό να γίνει πιο σκληρό το μνημόνιο. Βέβαια, τότε το μνημόνιο είχε ήδη περάσει, οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων είχαν ήδη γίνει και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είχε ήδη ψηφιστεί.

    Οπότε, εμένα τουλάχιστον, δε μου φαίνεται ότι το μνημόνιο ήταν ιδιαιτέρως «μαλακό» πριν αυτή την αλλαγή και οι ισχυρισμοί της μου μοιάζουν συνωμοσιολογικοί.

    Αν έχεις κάποιο άλλο σχόλιο για την ουσία του ζητήματος, τότε ευχαρίστως να σου πω τη γνώμη μου (με την οποία, φυσικά, μπορεί και να διαφωνήσεις). Από εκεί και πέρα όμως δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με τα προσωπικά σχόλια που κάνεις.

    ReplyDelete
  15. @ Manolis Galenianos

    Να προσθέσω και εγώ το παρακάτω άρθρο:

    Δάνεια 2 δισ. των συγκοινωνιών περνούν στο κράτος

    http://tinyurl.com/7cy9jy3

    ReplyDelete
  16. Κι εσύ ρε jaga που ξέρεις τι ζήτησαν οι εισαγγελείς και τι έγινε; Στο βρακί τους κοιμάσαι; Εγώ ξέρω ότι όταν σε καλεί εισαγγελέας πας. Και όταν είσαι εισαγγελέας δεν φτιάχνεις φάκελο πριν εξετάσεις βασικούς μάρτυρες ακόμα κι αν αυτοί κάνουν την πάπια. Ή είναι άσχετοι λοιπόν οι εισαγγελείς ή το πράγμα βρωμάει. Απλά πράγματα.

    Μανόλη με κάλυψες πλήρως. Και ο χανούμ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα. Πληρώστε τώρα κορόιδα τα δάνεια και τα χρέη των ΔΕΚΟ που κατά τ' άλλα δεν πρέπει να επιβαρύνουν έλλειμμα και χρέος.

    ReplyDelete
  17. @Manolis Galenianos:

    1) Οι ΔΕΚΟ γενικά δεν χρειάζεται να είναι κερδοφόρες. Σε καμία χώρα δεν ισχύει αυτή η αρχή. Επιτελούν κοινωνικό έργο, προσφέροντας κάποιο αγαθό που θεωρούμε αυτονόητο και καθολικό, ως εκ τούτου το utility δεν απoτιμάται καθαρά λογιστικά. Φυσικά με σωστή διαχείριση των οικονομικών τους και στη φυλακή όσους τις κλέβουν.

    Από την άλλη, αν θέλουμε να είαστε εντάξει θα πρέπει να έχουμε την ίδια ακριβώς ευαισθησία "αποπληρωμής χρέους", και μάλιστα καθαρά ιδιωτικού, σε ότι αφορά τις τράπεζες. Τα τελευταία 5 χρόνια οι τράπεζές μας έχουν λάβει πάνω από 120 δις ευρώ φανερά και άλλα 60-80 δις κρυφά, από το κράτος ή από την ΕΚΤ κατευθείαν, μέσω δανείων με κρατική εγγύηση, δηλαδή στο όνομα της τσέπης όλων μας. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει;

    Αν η συμπεριφορά του κράτους προς τις τράπεζες ήταν όπως π.χ. έναντι της Ολυμπιακής, τώρα θα είχαν βάλει λουκέτο τουλάχιστον 4-5 (για να μην πω όλες). Κλασική περίπτωση η αμαρτωλή Proton, δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο επ' αυτού.

    2) Τα όσα δήλωσε η Γεωργαντά και άλλοι δείχνουν ξεκάθαρα ότι το μαγείμερα άρχισε με το που ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009. Η εκ των υστέρων αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 έγινε αν θυμάμαι καλά 3 ή 4 φορές μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010.

    ΤΙΠΟΤΑ απολύτως δεν είχε ψηφιστεί μέχρι τότε, αν και εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ήδη είχαν έρθει σε μυστική συμφωνία με το ΔΝΤ (μόνο) για χρηματοδότηση της ΕΛλάδας, ακόμα και εκτός ΕΕ. Αυτά είναι πια αδιαμφισβήτητα γεγονότα, όχι συνομοσιολογίες. Η αύξηση του ελλείμματος έγινε 100% εκ των υστέρων, με απαίτηση των δανειστών (κυρίως Γερμανίας και Γαλλίας), ώστε η "τιμωρία" να είναι παραδειγματική και να διασφαλίζουν τα δανεικά τους.

    Για του λόγου το αληθές, τους τελευταίους μήνες ο Σόιμπλε έχει αρχίσει να λέει τα πράγματα ως έχουν, ότι δηλαδή η Γερμανία κάθε άλλο παρά ζημιώθηκε από τα λεφτά που μας έχει δώσει. Για να μην πούμε για τις νέες συμφωνίες για οπλικά συστήματα (φρεγάτες, Eurofighters, άρματα μάχης).

    3) Το ότι σε αυτά τα χάλια, που συνεχώς επιδεινώνονται, συνεχίζουν να μας δανείζουν και να ζητάνε ακριβώς τα ίδια μέτρα ξανά και ξανά, αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι εξ' αρχής αυτό ήταν το πλάνο. Το πρώτο μνημόνιο έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα.

    Ακόμα και το "ταμπού" της μη παρέμβασης στην "ελεύθερη αγορά" έχει πια πέσει και οι δανειστές παρεμβαίνουν πλέον ξεκάθαρα στην αγορά εργασίας, χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση ούτε με τα δημοσιονομικά, ούτε με την παραγωγικότητα (βάσει Eurostat), ούτε με την ανταγωνιστικότητα (εκ του αποτελέσματος). Στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, από αναπτυγμένο σε αναπτυσσόμενο.

    Και τέλος, τα σχόλια που κάνω για την εγκυρότητα των όσων γράφετε δεν είναι καθόλου προσωπικά. Είναι άκρως επιστημονικά. Είμαι επιστήμονας σε άλλο κλάδο, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι ισχυρισμός χωρίς απόδειξη είναι απλώς προσωπική γνώμη. Ειδικά όταν πέφτει συνεχώς έξω. Αυτό ακριβώς έγραψα. Συγνώμη αν αυτό σας κάνει να νιώθετε άβολα για όσα έχετε (ξανα)γράψει, τόσο εδώ στο G700 όσο και αλλού.

    ReplyDelete
  18. @Gμόσιος:

    Άμα είχες διαβάσει τι συμβαίνει με τον Γεωργίου και την ΕΛΣΤΑΤ, πολύ πριν βγει στα κανάλια, πριν και απόν περίφημη επιτροπή στη Βουλή, θα ήξερες ότι όσα γράφω είναι είτε δημοσιευμένα είτε σε πρακτικά. Γι' αυτό υπάρχει το Google.

    Και μια και συνεχίζετε να αναμασάτε την καραμέλα του μεγάλου δημοσίου που πνίγει την επιχειρηματικότητα και άλλες τέτοιες ατάκες Μίχαλου-Δασκαλόπουλου, να σας ενημερώσω ότι, όπως φαίνεται, η "δόση" Δεκεμβρίου των 8 δις ευρώ ουδέποτε ήρθε στην Ελλάδα. Λόγω της καθυστέρησης με το PSI, μείναμε χωρίς δανεικά. Είδατε να μην πληρωθεί κανένας; Όχι φυσικά.

    Τα δανεικά πηγαίνουν έτσι κι αλλιώς στους δανειστές (αύξηση +23% σε τόκους το 2011). Απλά αποφάσισαν να κάνουν σκόντο και να περάσουν την πληρωμή στα επόμενα δανεικά. Εξ' ου και το ότι τα 81 δις αρχικά έγιναν σιωπηλά 89 δις ευρώ. Δείτε τις δηλώσεις του Benny, αρχές Δεκεμβρίου (με τα 81) και 3 εβδομάδες αργότερα (με τα 89).

    Αυτό εννοώ όταν λέω ότι διαβάζω και ακούω τι γίνεται. Δεν ενημερώνομαι από τον "τα-ίδια-Παντελάκη-μου" Καψή, ούτε φυσικά από τον έτερο κυβερνητικό εκπρόσωπο στο ME-GA-tous.

    ReplyDelete
  19. "«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις» δήλωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης" (24/1/2012):

    >> http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231146997

    "...«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά»..."

    ReplyDelete
  20. @ Jaga

    Ο Γαλενιανός σου είπε ότι οι ΔΕΚΟ έχουν χρέη που τα πληρώνει το Δημόσιο. Αφού αυτό συμβαίνει, αυτά τα χρέη πρέπει να προστεθούν στο έλλειμμα. Απλά πράγματα.

    Εσύ τώρα γιατί, ως απάντηση, μας λες ότι οι ΔΕΚΟ δεν χρειάζεται να είναι κερδοφόρες, μόνο εσύ το ξέρεις.

    ReplyDelete
  21. Οι αριθμοί δεν αντέχουν τις κραυγές

    Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν πρωτοεμφανίστηκε ο όρος «Στατιστική» τον 18ο αιώνα, σήμαινε την επιστήμη της κρατικής διοίκησης, αναφερόμενη στο κράτος - state - αλλά και στην status rei publicæ, την κατάσταση των δημοσίων πραγμάτων. Σήμερα, η αντικειμενική μέτρηση της οικονομίας, της λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, δεν είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά μόνο τους ειδικούς. Είναι προϋπόθεση ορθολογικής δημόσιας συζήτησης και δημοκρατικής λογοδοσίας, που με τη σειρά της όμως προϋποθέτει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γι’αυτό στα σύγχρονα κράτη, οι Στατιστικές Αρχές είναι θεσμοί, ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση και διαφανείς, όπως πρόσφατα νομοθετήθηκε για την ΕΛΣΤΑΤ. Όμως, πέραν της ανεξαρτησίας, οι θεσμοί είναι τόσο αποτελεσματικοί, όση είναι και η σοβαρότητα με την οποία όλοι τους αντιμετωπίζουμε: κόμματα, μέσα ενημέρωσης, πολίτες, ακόμα και αυτή η Δικαιοσύνη.

    http://www.forumgreece.gr

    ReplyDelete
  22. @Alex:

    Η απάντησή μου ήταν ότι το έλλειμμα των ΔΕΚΟ παγκοσμίως δεν εντάσσονται στη γενική κυβέρνηση. Όπως το ίδιο συμβαίνει με τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

    Αν θέλουμε να το κάνουμε ως χώρα, δικαίωμά μας. Όχι όμως επιλεκτικά, ούτε μέσα σε ένα μήνα χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, ούτε με την υπογραφή μόνο δύο ανθρώπων (Γεωργίου, Παπακωνσταντίνου).

    Αν εσύ κατάλαβες άλλο, μάλλον διαβάζεις πολύ στα πεταχτά τα σχόλια που δεν συμφωνείς.

    ReplyDelete
  23. @xanoum mpourek:

    Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες για τις σωστές στατιστικές αρχές.

    Και επαυξάνω: ο Γεωργίου είναι προσωπική επιλογή του Παπακωνσταντίνου, παλιοί συμμαθητές. Ήρθε σκαστός από το ΔΝΤ, μετά από 35 χρόνια στο εξωτερικό, με θητεία στην παρακολούθηση εφαρμοστικών προγραμμάτων του ΔΝΤ σε χώρες της Αφρικής.

    Έχει καταθέσει ήδη ως μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής στο Σεπτέμβριο του 2011 για το παραπάνω θέμα. Κλήθηκε για πρώτη φορά ως ύποπτος στις 12/12, πήρε αναβολή (1η), ξανακλήθηκε για 22/12, ξαναπήρε αναβολή (2η), ξανακλήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου (2012), ξαναπήρε αναβολή (3η).

    Σήμερα αν δεν κάνω λάθος δήλωσε πως θα καταθέσει μόνο σε άλλο εισαγγελέα, όχι στους δύο γνωστούς. Πάντως από τον Αύγουστο του 2010 ουσιαστικά συνεχίζει να υπογράφει μόνος του "εκ μέρους του ΔΣ" για κάθε νούμερο της ΕΛΣΤΑΤ έκτοτε.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ReplyDelete
  24. @ Jaga

    Ούτε ξέρω ούτε με νοιάζει που εντάσσονται παγκοσμίως οι ΔΕΚΟ, γιατί σε άλλες χώρες οι "ΔΕΚΟ" δεν έχουν έλλειμμα, ή το εκεί κράτος μπορεί να το καλύψει οπότε μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν.

    Στην Ελλάδα δεν μπορείς να κάνεις ότι γουστάρεις γιατί η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Και το ξέρεις μια χαρούλα γιατί όταν ο ΓΑΠ πήγε να σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις ότι γουστάρεις λούφαξες κι εσύ σαν καλή κοτούλα όπως όλοι που δεν τους αρέσουν τα μνημόνια και οι συμφωνίες.

    Και να μην κάνεις υποθέσεις για το πως διαβάζω σχόλια.

    ReplyDelete
  25. Δεν θα σχολιάσω. Το μόνο που θα ζητήσω είναι βοήθεια από τους γνώστες του θέματος.

    Βρήκα το παρακάτω έγγραφο από την eurostat

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/methodology/decisions_for_GFS

    Eurostat decision on deficit and debt : Treatment of certain taxes. State guarantees on public enterprise debt. Financing and exploiting of "public infrastructure" by the enterprises sector (Released 21-FEB-1997)

    Eurostat has decided that public enterprises’ debt “guaranteed” by the State should be directly
    taken into account in the government debt under the following conditions:
    · The law authorising issuance of the debt specifies the government’s obligation of repayment.
    · The budget of the State specifies each year the amount of repayment.
    · This debt, issued by the enterprise, is systematically refunded by the State (interest and
    principal).

    The Italian Railways have traditionally raised funds on the financial markets with the agreement of
    the Italian government. Since 1981, each debt issue (for the purposes of maintaining and
    developing the infrastructures) was individually authorised by the Ministry of Treasury, by means of
    a public law. Such public law stated as well the obligation of the Treasury to serve this debt
    (interest and principal) and to identify for this purpose the funds in the Budget Law. Nevertheless,
    Italian national accountants used to consider this debt as that of the railway company. Eurostat is
    of the opinion that this debt should be regarded as that of the State, not the enterprise’s, and
    therefore its stock should be included in the stock of government debt.

    ReplyDelete
  26. Αν κατάλαβα καλά σύμφωνα με το κείμενο της Eurostat αφήνει ένα παράθυρο ναααααα για να μην εγγράφουν το χρέος των ΔΕΚΟ.

    Η ΔΕΚΟ λαμβάνει δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου μεν αλλά με την ρητή υπόσχεση δε ότι αυτήν μπορεί και θα ξεπληρώσει το δάνειο, και από την άλλη το δημόσιο δεν εγγράφει στον προυπολογισμό ότι η χρηματοδότηση της ΔΕΚΟ πάει αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους της αλλά για φρέσκα λουλούδια στους χώρους των επιβατών και τελείωσε...

    LOΟΟΟΟL

    ReplyDelete
  27. @Alex:

    Από τη μια λες δεν σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις ΔΕΚΟ.

    Από την άλλη λες ότι "λούφαξα" όταν λες κάποια στιγμή ο "ΓΑΠ μου έδωσε την ευκαιρία" κτλ κτλ... Δηλαδή από το 2009 έχω για κάτι κρυφό για να ευγνωμονώ τον τουρίστα της Κόστα Ρίκα.

    Πραγματικά έχεις βραχυκυκλώσει. Ρίξε μια ματιά να δεις από προηγούμενα σχόλιά μου τι δουλειά κάνω και πως βγάζω το ψωμί μου και μετά τα ξαναλέμε.

    ReplyDelete
  28. @vaggelas:

    Ακριβώς έτσι είναι. Άλλωστε το "public enterprise debt" που αναφέρεται στο έγγραφο (1997) αφορά σε αμιγώς δημόσιες ΔΕΚΟ, όχι εισηγμένες με ιδιώτες μετόχους.

    Όπως έγραψα και παραπάνω, οι εγγυήσεις του κράτους, καλώς ή κακώς, δεν εγγράφονται στη γενική διακυβέρνηση. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τις τράπεζες, όταν δανείζονται από την ΕΚΤ.

    Ένα κράτος μπορεί να ΘΕΛΕΙ να επωμιστεί το χρέος κρατικών επιχειρήσεων, υπό προϋποθέσεις εννοείται, όταν θέλει να δώσει 100% διασφάλιση ή να "φρενάρει" κάποια νούμερα. Νομίζω το κάνει μόνο η Νορβηγία και 1-2 ακόμα χώρες, σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις.

    ReplyDelete
  29. Και κάτι σχετικό, από το σημερινό (25/1/2012) ενημερωτικό του ΕΒΕΑ:

    "ΣΤΗ ΔΕΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ 200.000 ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ HELLAS POWER - ENERGA":

    "Στη ΔΕΗ επιστρέφουν οι 200.000 περίπου πελάτες των Hellas Power και Energa, ύστερα από την απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ και της σύμφωνης γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να καταγγείλει τις συμβάσεις με τις δύο εταιρείες και να τις διαγράψει από το μητρώο προμηθευτών.
    Σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνουν ότι οι δύο εταιρίες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες αλλά και ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση των πελατών τους, ούτε απαιτείται από την πλευρά των καταναλωτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
    Εντωμεταξύ τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, για την υπόθεση των ποσών που δεν αποδόθηκαν στον ΔΕΣΜΗΕ, καθώς φαίνεται να προκύπτει ζήτημα μεταφοράς χρηματικών ποσών στο εξωτερικό."

    Κάποιοι Έλληνες "επιχειρηματίες" της "πράσινης ανάπτυξης" δεν αρκούνται στο να αγοράζουν προνομιακά από τη ΔΕΗ τις MWh στο 30% (στοιχεία ΔΕΣΜΗΕ) της πραγματικής τιμής και να στέλνουν το 70% του καθαρού κέρδους στο εξωτερικό. Γι' αυτό και οι περισσότερες ανεμογεννήτριες πλέον σκουριάζουν με το που τελείωσαν οι αρχικές επιδοτήσεις για την κατασκευή τους.

    ReplyDelete
  30. Ολοι και κυρίως οι ψευδοελεύθεροι επαγγελματίες ζούμε με την "εγγύηση του δημοσίου".

    ReplyDelete
  31. @ xanoum mpourek + vaggelas

    Γιατί σας παρασύρει ο Jaga με τις ανοησίες του; Τι σχέση έχουν όλα αυτά που λέτε;

    Η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Δεν έχει λεφτά να πληρώσει.
    Ζητάει λεφτά. Οι ΔΕΚΟ, επειδή πρέπει να χρηματοδοτούνται από το δημόσιο έτσι που τις κατάντησαν, προφανώς πρέπει να εγγραφούν για να πάρουμε λεφτά που θα καλύψουν τις ανάγκες τους. Αλλιώς θα καταρρεύσουν. Και όπως είπα, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Ακόμη και οι κότες που κακαρίζουν διαμαρτυρόμενες αλλά λουφάζουν όταν κάποιος τους φέρει προ των ευθυνών τους.

    Δε μιλάμε εδώ για κερδοφορίες και βλακείες. Και δεν μιλάμε και για θεωρητικές εγγυήσεις. Μιλάμε για άμεση ανάγκη χρηματοδότησης.

    Γι'αυτό σας λέω ότι το τι κάνουν όλες οι άλλες χώρες που δεν βρίσκονται στην κατάστασή μας είναι άσχετο με την ουσία.

    ReplyDelete
  32. @Alex

    Η συζήτηση ξεφεύγει. Μη κάνεις το λάθος να ακολουθείς το troll του blog στις ασυναρτησίες του. Η Γεωργαντά δεν λέει πουθενά στις καταγγελίες της πως

    "...το έλλειμμα των ΔΕΚΟ παγκοσμίως δεν εντάσσονται στη γενική κυβέρνηση."

    Αυτό που καταγγέλλει είναι:

    «Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη «γενική κυβέρνηση» (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat.

    Αυτό που θα σου πω είναι ότι το έγγραφο της eurostat δεν αναφέρει πουθενά πως οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι αμιγώς δημόσιες. ΤΕΛΟΣ.

    Ας περάσουμε στην κ. Γεωργαντά. Όταν λέει ότι μπήκαν με όχι φυσιολογικό τρόπο, τι εννοεί; Θα γίνει π συγκεκριμένη ή θα μας αφήσει στα σκοτάδια να υποθέτουμε;

    ReplyDelete
  33. @ xanoum mourek

    εντάξει. Το θέμα είναι ότι επειδή έφτασε ο κόμπος στο χτένι το μόνο που έχει σημασία είναι να μετρήσουμε τα έξοδα του δημοσίου για να δούμε τι χρειαζόμαστε. Και τι πρέπει να κάνουμε.

    Στην Ελλάδα αφού αποτύχαμε στην θεωρία της λογιστικής τώρα πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Η Γεωργαντά προφανώς αυτό δεν το κατάλαβε.

    ReplyDelete
  34. Θα θυμήσω σε όλους τη ρήση του Κότλικοφ για τους λογιστικούς κανόνες των δημόσιων οικονομικών στις ΗΠΑ "Driving in LA with a map of New York". Έτσι και στην Ελλάδα. όλα αυτά τα χρόνια εξωραϊζαμε κρυπτόμενοι πίσω από λογιστικά τερτίπια. Έλα όμως που το έλλειμα όπως και το χρέος κάποια στιγμή από λογιστικά νούμερα γίνονται ταμειακό δια ταύτα - cashflow Νούμερο. Για να το πω πιο απλά. Όταν ο Προϋπολογισμός λογιστικά εγγράφει 12 δις ευρώ υπέρβαση και ταμειακά η υπέρβαση γράφεται στα 20 δις, και τα 12 δις τα πάει στο έλλειμμα και τα άλλα πουθενά, απλά είναι εκεί γραμμένα και πρέπει να τα βρεις να τα δώσεις, τότε η ωμή πραγματικότητα λέει ότι και αυτά είναι έλλειμμα όπως και να τα βαφτίσεις τα γαμημένα.

    ReplyDelete
  35. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat.

    Θα τρελάνει κόσμο η Γεωργαντά. Αφού η Eurostat τα μελέτησε μια χαρά και είπε επίσημα ότι εδώ κλείνουμε

    ReplyDelete
  36. Απο το wiki της eurostat.

    Glossary:General government sector

    http://tinyurl.com/83ncdg9

    The general government sector by convention includes all the public corporations that are not able to cover at least 50 % of their costs by sales, and, therefore, are considered non-market producers.

    Ο τύπος που γράφει τις ασυναρτησίες αυτοαναιρείται. ΤΕΛΟΣ.

    Αν η κ. Γεωργαντά θεωρεί "εκτίναξη" του ελλείμματος από το 12,4 (ή 13, ανάλογα με τα κέφια), τότε την αναθεώρηση από το 6 στο 12,4 πως θα την χαρακτήριζε;

    Τελικά το πρόβλημα είναι στην μέθοδο;

    @gmosios

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

    ReplyDelete
  37. Προς όλους τους οικονομολόγους-εισαγγελείς του blog:

    Μόλις διαβάσετε με προσοχή ΟΛΑ τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις γενικά ηρεμήσετε τα νεύρα σας που βλέπω ότι έχουν γίνει ρετάλια, περιμένω να μάθω ποια από όσα γράφω παραπάνω είναι λάθος. Με παραπομπές παρακαλώ, μου αρέσει το διάβασμα.

    Για παράδειγμα, θα βρείτε τι είχε πει η ίδια η Eurostat τότε - ΤΙΠΟΤΑ απολύτως:

    "Παρέμβαση Eurostat για τις καταγγελίες περί «τεχνητής διόγκωσης» του ελλείμματος" (20/9/2011):

    >> http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231129363

    "...Η Eurostat σημειώνει ότι «τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat»...
    ...Ωστόσο, δεν απαντά σαφώς στο επίμαχο θέμα που αφορά την ενσωμάτωση στοιχείων ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του Δημοσίου στο έλλειμμα και κυρίως τον τρόπο που αυτή έγινε..."

    ReplyDelete
  38. Επίσης μόλις τελειώσετε με το ξεκατίνιασμα με τη Γεωργαντά, μπορείτε να συνεχίσετε με τον Λογοθέτη, τότε αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, που λέει ακόμα χειρότερα:

    «Αυθαίρετη η ένταξη μόνο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ στο έλλειμμα» (25/11/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=312646

    Όχι μόνο η ένταξη των ΔΕΚΟ έγινε αυθαίρετα, χωρίς καν εξέταση των μετοχικών τους κεφαλαίων (κατά πόσο είναι "δημόσιες"), αλλά έγινε και επιλεκτικά, μόνο οι ζημιογόνες.

    ...Και ηρεμία πάνω απ' όλα, μην πάθετε και τίποτα. Είδατε τι έπαθε ο Χρυσοχοϊδης με τα νευράκια. Έθαψε ο ίδιος την υποψηφιότητά του στο τιμόνι του (απο-)κόμματος.

    ReplyDelete
  39. @jaga

    Το πρόβλημα δεν το έχω με την κ. Γεωργαντά ή με τον κ. Λογοθέτη. Το θέμα έτσι κι αλλιώς έχει καταλήξει στην δικαιοσύνη η οποία θα βγάλει και την απόφαση.

    Το πρόβλημα το έχω μαζί σου. Είσαι αγενής και αμαθής και το χειρότερο λοιδορείς όποιον δεν συμφωνεί με τον αχταρμά που παρουσιάζεις για επιχειρηματολογία. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το κάνεις.

    ReplyDelete
  40. «ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι υπάρχει μια πανίσχυρη ομάδα η οποία τάσσεται ευνοϊκά στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την ευρωζώνη. Πολλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων και μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πολύ μεγάλο συμφέρον να διακανονίσουν τις οφειλές τους με την εφορία σε υποτιμημένες δραχμές και όχι σε ευρώ»
    Νταβός,Σόρος.

    ReplyDelete
  41. Το μπλόγκ της δραχμής,δεν τάσσεται απλώς ευνοικά, έχει φτειάξει ένα μισθοφορικό στρατό απο λαφαζαναίους,νεοσταλινικούς,φαήλους,εφραιμικούς,οτσαλανικούς,μιλοσεβιτσικούς,οπαδιστές του ξανθού γένους,φυντανίδηδες,τεγοπουλίνες,τράγκηδες,κουρήδες,MEGAκαναλάκηδες,ευπατρίδηδες, και κάθε καρυδιάς καρύδι φεσσαδόρων "υπεράνω πάσης υποψίας".

    ReplyDelete
  42. @xanoum mpourek:

    Χαίρομαι που ξεκαθαρίζεις ότι, τελικά, δεν αμφισβητείς αυτά που γράφω.

    Λυπάμαι που δεν σου αρέσει ο τρόπος που τα γράφω. Όποιος μου απαντά προσωπικά, οφείλω να απαντήσω. Το πως ακριβώς, εξαρτάται αποκλειστικά από το ύφος της αρχικής "επισήμανσης".

    Εδώ στο blog μου έχουν γράψει ότι είμαι τα πάντα, από καραγκιόζης μέχρι τρομοκράτης. Έχω μάθει να γράφω ακριβώς στο ίδιο ύφος και ποιότητα με αυτό που που απευθύνονται, γιατί ο καθένας καταλαβαίνει μόνο με παρόμοιες κουβέντες.

    Παρόλα αυτά, επιμένω να μην λέω ποτέ κάποιον καραγκιόζη ή τρομοκράτη ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά που γράφει όμως μπορώ άνετα να τα χαρακτηρίσω όπως θέλω. Ξέρω να γράφω και έτσι και αλλιώς, από επιστημονική μελέτη μέχρι ξεκατίνιασμα πεζοδρομίου.

    Τελικά όμως, το αν αυτό πληγώνει τον εγωισμό και την αυτοπεποίηση κάποιων που διαφωνούν μαζί μου, είναι δικό τους πρόβλημα.

    Τα παραπάνω προς απάντηση όχι μόνο στο δικό σου σχόλιο, αλλά και όσων κατά καιρούς με έχουν βρίσει χυδαία, και στη συνέχεια παραπονιούνται ότι είμαι "αγενής".

    Αυτά.

    ReplyDelete
  43. "Μέρκελ: Στην Ελλάδα αποτύχαμε!" (26/1/2012):

    >> http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9264

    >> http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/109533/merkel-apotyhame-pliros-stin-ellada

    >> http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112807362

    "...«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να δίνουμε περισσότερα χρήματα, χωρίς να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης», αναφέρει η Μέρκελ..."

    Η Μέρκελ μόλις ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση προς το κατέβασμα του "γενικού διακόπτη".

    Ο Σόρος, δυστυχώς, θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το φαγοπότι των hedge funds με την Ελλάδα σύντομα τελειώνει, το πτώμα βρώμισε. Καιρός να συνεχίσει με Ιταλία και Ισπανία.

    ReplyDelete
  44. @jaga

    "Χαίρομαι που ξεκαθαρίζεις ότι, τελικά, δεν αμφισβητείς αυτά που γράφω."

    Αγενή και αμαθή σε είπα μην με αναγκάσεις να σε χαρακτηρίσω και μειωμένης αντίληψης.

    ReplyDelete
  45. @xanoum mpourek:

    Και εγώ είπα ότι αγνοώ εντελώς όσους με βρίζουν.

    (Μάλλον ακόμα ξεφυσάς από τα νευράκια...)

    ReplyDelete
  46. Synellifthi leei ksana o Lakis Gavalas gia xrei pros to dimosio.

    Einai i dikaiosyni a-la GAP pou klironomisame.

    Komodia exei katantisei ayto to mesa-ekso kai to klasimo me fora, eno parallila, anebainei kai i dimotikotita tou.

    Se ligo kairo tha ekdosei tin aytobiografia tou.

    ReplyDelete
  47. Νομίζω ότι θα είσαι ο καλύτερος για να γράψεις τη βιογραφία του.

    ReplyDelete
  48. Τίτλος:"Το klasimo του Λάκη".Τόση πολύ προεργασία που έχεις κάνει πάνω σαυτό το θέμα,θα τα κονομήσεις σίγουρα μόλις εκδόσεις το βιβλίο.

    ReplyDelete
  49. "Το αποκαλυπτικό δεκασέλιδο του Δεύτερου Μνημονίου" (27/1/2012):

    >> http://www.capital.gr/News.asp?id=1392550

    >> http://www.capital.gr/related_files/20120126%20greece_list_of_actions.pdf

    Με λίγα λόγια, η ιδέα είναι η εξής:
    "Η προηγούμενη συνταγή απέτυχε. Συνεχίστε την πιο εντατικά."

    ReplyDelete
  50. Nomad

    Den me katalabes. Den tous eklase o Lakis, oi alloi pairnoun fora kai tou ta klanoun kat'epanalipsi.

    Erotisi:

    Ksereis pollous ektos Elladas na xrostane 9 ekatommyria euro forous kai na perpatane eleytheroi kai xamogelastoi?

    ReplyDelete
  51. Erotisi 2:

    To ksereis oti i forodiafygi stin Ellada einai sxedon oso to eleimma i kaneis ton Kinezo s'ayto gia na psifizoume mnimonia?

    ReplyDelete
  52. Kai erotisi tria kai a teleionoume

    mipos eisai o idios o lakis metamfiesmenos kai thixtikes?

    ReplyDelete
  53. Την ιδεολογία και τη συμπεριφορά των Λάκηδων-ολων των τηλεοπτικών Λάκηδων-
    τα έχεις κατοχυρωμένα πνευματικά σου δικαιώματα.

    ReplyDelete
  54. Μέσα στην πλύση εγκεφάλου για τη "μάχη μέχρις εσχάτων" για τον 13ο και 14ο μισθουλάκο, τα κατοχικά ΜΜΕ αποκρύβουν επιμελλώς τι άλλο ζητά η τρόικα:

    "Το νέο Μνημόνιο: Τι ζητά αυτή τη φορά η τρόικα" (27/1/2012):

    >> http://www.tvxs.gr/node/83189

    Μεταξύ άλλων:

    "* Θέσπιση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων στο σύστημα χρηματοοικονομικής επίβλεψης: Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), ώστε να επιτραπεί-απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βιώσιμες τράπεζες.

    * Τροποποίηση του τραπεζικού δικαίου, ώστε να μπορέσει η Τράπεζα της Ελλάδος να θέσει κριτήρια μέσω κανονισμών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εισαγάγει κανονισμό, με τον οποίο οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013."


    Το πρώτο από τα παραπάνω λέει ότι πρέπει να νομοθετηθεί η δυνατότητα κρατικοποίησης στα χαρτιά αλλά όχι διοικητικά των τραπεζών που έχουν πρόβλημα. Ακριβώς αυτό που έγινε με την Proton bank με απόφαση Benny, αλλά πλέον να γίνεται σωρηδόν και με συλλογική πλέον ευθύνη. Μην βρεθούν να κυνηγάνε πάλι τίποτα δύστροπους εισαγγελείς.

    Το δεύτερο λέει ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να διπλασιάσουν σχεδόν το ελάχιστο απόθεμα προς στήριξη των ενεργητικών τους, κυρίως των καταθέσεων. Η "εγγύηση" των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη που υποτίθεται ισχύει σήμερα στην πραγματικότητα δεν ιφίσταται, καθώς οι τράπεζες αποδεικνύεται πως δεν τηρούν τους αντίστοιχους "ειδικούς λογαριασμούς", άρα σε περίπτωση ανάγκης (βλέπε στάση πληρωμών) θα κατεβάσουν ρολλά.

    Υπόψη ότι τα δύο παραπάνω δεν έχουν ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με τα 30-40 δις ευρώ που θα λάβουν οι τράπεζες από το νέο μέγα-πακέτο, όταν και αν τελικά υπογραφεί μετά το PSI.

    Μαντέψτε ποιος θα καλύψει τις δύο παραπάνω ανάγκες σε ρευστό για τις τράπεζες. Ποιος να 'ναι άραγε; Ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει τις τράπεζές μας;....

    ReplyDelete
  55. xanoum
    το σκεπτικο πισω απο την εγγραφή στο χρέος των υποχρεώσεων των ΔΕΚΟ είναι η "εγγύηση"
    Αν δηλαδή δεν πληρώσει ο φορέας είναι υποχρεωμένο το κράτος να πληρώσει.
    Οι δε κανόνες (vaggelas) είναι για να είναι απόλυτα προσδιορισμένο, διότι δεν μπορείς να εγγράψεις κατι μη-απόλυτα προσδιορισμένο (άρα δεν θα υπάρχουν αμφισβητήσεις)

    Περιθώρια γιά μαγείρεμα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν- πχ

    πότε εγγράφεις μιά υποχρέωση? Με την ανάληψή της ή στο χρόνο ωρίμανσής της ? (κλασσική περίπτωση τα εξοπλιστικά)

    Το χειρότερο απ όλα είναι ότι στην Ελλάδα όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα κατά πως τους βολεύει

    Ετσι λοιπόν χάνουν το στόχο: ας γίνει μιά ομάδα εργασίας (τεχνοκρατική 100%) που να εξιδεικεύσει τους κανόνες ώστε να μην υπάρχουν διχογνωμίες

    Απλό δεν είναι ?

    ReplyDelete
  56. @ser

    Δεν υπάρχει περίπτωση οι λογιστικοί κανόνες γενικότερα να μην αφήνουν περιθώρια για αλχημίες. Είναι βασικός κανόνας του πολιτικού αλλά και του εταιρικού παιχνιδιού όπως ακριβώς και η νόμιμη φοροδιαφυγή.

    Οι πάσης φύσεως ηθικολογίες επί του θέματος είναι απλά είδος προπαγάνδας των ισχυρών προς τους αδύνατους ώστε οι ισχυροί του παιχνιδιού να επιβάλουν τους κανόνες τους επί των αδυνάτων.

    Αυτοί οι "κανόνες" αποκτούν την απαιτούμενη νομιμοποίηση ηθικολογώντας αισχρά και δεν ισχύουν σχεδόν ποτέ για τους ίδιους αλλά μόνο για όσους τους το επιβάλει η αδυναμία τους.

    Είναι σα να λέμε ότι μια πολυεθνική θα πληρώσει όλους τους φόρους που της αναλογούν. Αν το κάνει την επομένη η μετοχή της θα είναι σκουπίδι.

    ReplyDelete
  57. Tώρα σε σχέση με την εγγραφή ή μη των χρεών αυτό είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι λογιστές και να αποφασίζουν λογιστικά. Πρέπει όμως να μπορούν με μαεστρία και ταλέντο να χαράζουν εκείνη την λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στο εθνικό συμφέρον και την αποτύπωση της πραγματικότητας και αυτό κανένα βιβλίο ή πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το διδάξει. Είναι μια μορφή τέχνης και αφορά την κατά Κλάουζεβιτς λεπταισθησία της κρίσης του εκάστοτε ηγέτη!

    ReplyDelete
  58. Βρείτε αν μπορείτε ΕΝΑΝ Έλληνα βουλευτή που να έχει διαβάσει αυτό:

    "Υπεγράφη το ΑCTA, η συμφωνία για την πειρατεία και από την Ελλάδα" (28/1/2012)

    >> http://www.digitallife.gr/acta-signed-by-eu-and-greece-88914/

    "...Βουλευτές σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, ή Ευρωβουλευτές ήδη καταθέτουν επερωτήσεις στις κυβερνήσεις τους γιατί προχώρησαν στην υπογραφή μίας συμφωνίας που δεν πέρασε από τα τοπικά κοινοβούλια και δεν φαίνεται να δεσμεύεται από κανέναν άλλο οργανισμό, όπως τον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου ή τα Ηνωμένα Έθνη...
    ...Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και από Έλληνα εκπρόσωπο σημαίνει πως η Ελλάδα δεσμεύεται να την προωθήσει και να την τηρήσει..."


    Ειδικά να βρούμε αυτό το τζιμάνι που την υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας και να τον ρωτήσουμε περικά πραγματάκια. Όπως με ποια νομιμοποίηση το έκανε, ποιον ρώτησε και πότε εκλέθχηκε (αν εκλέχθηκε).

    Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος πιστεύει κατά γράμμα τις ανοησίες του σκεπτικού της ACTA, ας εξηγήσει και σε εμάς τους αδαής σε τι συμφέρει μια χώρα που έχει μηδενικό R&D και ανύπαρκτες πατέντες να επικυρώσει δρακόντειους νόμους που εξαφανίζουν οποιαδήποτε μικρή πιθανότητα ανάπτυξής τους.

    (...Ρε τι είναι τούτοι...Βάζουν υπογραφές μέχρι και στα εξώφυλλα...Ότι να 'ναι...)

    ReplyDelete
  59. @vaggelas

    Τα όρια αυτής της λεπτής κόκκινης γραμμής είναι δυσδιάκριτα και καλό θα ήταν να μην ορίζονται απ' τους ίδιους τους πολιτικούς. Το παράδειγμα του ser με τα εξοπλιστικά συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης. Το πρόβλημα και πάλι εντοπίζεται στην ποιότητα και στην λειτουργία των θεσμών.

    Όσο για το αν θα έπρεπε να βγάλουμε όλα μας τα άπλυτα στην φόρα τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω μας, η απάντηση για μένα είναι ναι. Απ' την στιγμή που αποκλειστήκαμε απ' τις αγορές και τα ποσά που δανειζόμαστε από Ε.Ε και ΔΝΤ είναι προσυμφωνημένα πρέπει να συμπεριλάβεις και αυτά που δεν φαίνονται.

    ReplyDelete
  60. @xanoum mpourek

    Συμφωνώ απόλυτα.Πρέπει να βγάλουμε όλα τα άπλυτα στη φόρα.Και να μην κρυφτούμε πίσω απο θολές ερμηνείες περί εθνικού συμφέροντος.Ποτέ η αλήθεια δεν βλάπτει το λαικό εθνικό συμφέρον.Γιατί υπάρχουν πολλών ειδών "εθνικά συμφέροντα".

    ReplyDelete
  61. Ετσι και αλλοιώς κάνουμε ένα εθνικό στριπτίζ μπροστά στα έκπληκτα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.Ας το κάνουμε αυτή τη φορά έντιμα.Πετάγοντας από πάνω μας και το, με εθνικιστικοαριστερά χρώματα, παρδαλό βρακί μας.

    ReplyDelete
  62. @vaggelas

    Σήμερα είναι η μέρα της Κρίσεως.Και θα δούμε αν οι ηγέτες μας έχουν τη "λεπταισθησία της κρίσης για τη κρίσιμη στιγμή".

    ReplyDelete
  63. Parlapipes ritores parmenidides kai sia, nomizate oti tha synexisoun ta koroida na plironoun tsampa magkes gia tin omorfia tous kai tin poniria tous?

    Tora na deite ti erxetai.

    ReplyDelete
  64. @Xanoum mpourek, @libertarian

    Η ουσία του θέματος εδώ δεν αφορά ούτε τους κανόνες, ούτε τους θεσμούς, ούτε την αλήθεια.

    Οι πολιτικοί κρίνουν ή τουλάχιστον οφείλουν να κρίνουν και να διαμορφώνουν την βέλτιστη στρατηγική πρωτίστος με βάση τους συσχετισμούς ισχύος, όπως αυτοί διαμορφώνονται μέσα στην κάθε στιγμή και περίσταση.

    Η δε στρατηγική τους στόχευση δεν μπορεί σε καμιά των περιπτώσεων να αφορά την εσκεμμένη εθνική αποδυνάμωση ακόμα κι αν πρώτο θύμα της είναι σχεδόν πάντα η αλήθεια.

    Δυστυχώς ζούμε μέσα σε μία ζούγκλα πολύ έντονων ανταγωνισμών στα όρια ανοιχτών συγκρούσεων. Οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας μέσα στην "ζούγκλα" είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει την προσοχή των κάθε λογής "αρπακτικών".

    ReplyDelete
  65. Με την ίδια λοιπόν λογική της ειλικρίνειας ας βγουν και οι ΗΠΑ να δηλώσουν τον μαύρο αμυντικό της προυπολογισμό, η Κίνα να κάνει το ίδιο, η Γερμανία να δηλώσει στο χρέος της τις πολεμικές αποζημιώσεις που έχει υπογράψει κτλ.

    Όσα έγιναν στη χώρα τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχουν ξαναγίνει ΠΟΥΘΕΝΑ στην ιστορία των εθνών/κρατών.

    Η δική μας κρίση ειλικρίνειας μέσα στην χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 ετών είναι το λιγότερο βλακεία μνημειώδους διάστασης για να μην πάω και παρακάτω και δεν το θέλω!

    Και για να μην ξεχνιόμαστε οι πολιτικοί βρίσκονται εκεί όχι για να αποφασίζουν στη βάση μιας ομιχλώδους και αόριστης ηθικολογίας του στιλ "όλα στη φόρα τώρα", αλλά στη βάση του απολύτως προσδιορισμένου και μετρήσιμου εθνικού συμφέροντος της κοινωνίας που τους εμπιστεύτηκε να την εκπροσωπούν και να την προστατεύουν. Όχι για να την ξεπουλούν σε υπερεθνικούς νταβατζήδες!

    Τα δίκαια, η ηθική και οι κανόνες έρχονται (καλώς ή κακώς) πάντα σε δεύτερη θέση αν όχι τελευταία όταν παίζεται η αυθυπαρξία σου. Εκτός κι αν κάποιους τους αρέσει πολύ εκ φύσεως ο ρόλος της πουτάνας, αλλά αυτό είναι η δική τους προσωπική αλήθεια, δεν αφορά την κοινωνία.

    Γι αυτό και η παραβίαση του ελλείμματος στο όριο του 3% της συνθήκης έγινε πρώτα από όλους από τους ίδιους τους Γαλλογερμανούς, τους ισχυρούς δλδ. Τους σημερινούς ηθικολόγους και αυστηρούς τιμητές των συνθηκών!

    Μήπως εκεί δεν υπήρχαν θεσμοί και προσδιορισμένοι κανόνες να τους ελέγξουν και να εξαναγκαστούν να τους εφαρμόσουν;

    Υπήρχαν, αλλά εκεί οι άνθρωποι κρατούν τα όποια προσχήματα εθνικής κυριαρχίας τους έχουν απομείνει και καμιά φορά το δίνουν και καταλαβαίνει. (Γλεντάνε με τις "πουτάνες" του διεθνούς καταμερισμού ισχύους)

    Sorry για την γλώσσα...

    ReplyDelete
  66. @vaggelas

    Αυτό που δεν μου αρέσει είναι να καταφεύγουμε σε δίκη προθέσεων. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να καταγραφεί το έλλειμμα στο 15,4. Και αν το έλλειμμα ήταν παραπάνω; Ποια θα ήταν η θέση μας, η δικαιολογία μας; Θα λέγαμε μπράβο στον ΓΑΠ;

    Το βασικό μας πρόβλημα παραμένει το πρωτογενές έλλειμμα και όχι το γενικό έλλειμμα. Ο μηδενισμός του πρώτου παρέχει τις εγγυήσεις για την βιωσιμότητα του δεύτερου. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο εθνικός στόχος, η επίτευξη του οποίου θα μας έδινε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και την ηθική νομιμοποίηση έναντι του γαλλογερμανικού άξονα.

    ReplyDelete
  67. @vaggelas:

    Να συμπληρώσω μόνο ότι το "όλα στη φόρα" σταματά στα όρια του κόμματος. Εκεί σταματάνε όλα. Η προσωπική γνώμη, η ευθύνη έναντι των ψηφοφόρων του καθενός, ακόμα και η λογική. όποιος τολμήσει να παραβιάσει αυτή τη γραμμή, απειλείται με "μακελειό" (Λοβέρδος). Και απομένουν μόνο οι αστείες δικαιολογίες του στυλ "δεν διάβασα τι ψήφισα".

    Αυτό στη θεωρία απόφασης ονομάζεται "electoral dictatorship". Άμα αφαιρέσει κανείς και το "electoral" από μπροστά (δεν θέλουν εκλογές με τίποτα), απομένει μόνο το "dictatorship". Και όπως σε κάθε τέτοιο καθεστώς, η επιβίωσή του εξαρτάται από τη συσκότιση της λογοδοσίας και τη συστηματική παραπληροφόρηση, ώστε οι ιθαγενείς από κάτω να μην αντιδρούν.

    Τα υπόλοιπα που ακούμε είναι υπερασπιστικές ακροβασίες. Ο ηγέτης εκπροσωπεί το κράτος του, τον κόσμο του. Καμία ετερόκλητη ηθική. Το ελάχιστο που οφείλει είναι να παίζει με τους ίδιους κανόνες όπως όλοι.

    ReplyDelete
  68. Να προσθέσω και εγώ με τη σειρά μου ότι ο λαφαζανισμός όλα τα εξηγεί.Ακόμα και τα "Ανεξήγητα".

    ReplyDelete
  69. "Επιτροπεία στηρίζει ο Γερμανός υπουργός οικονομίας" (29/1/2012):

    >> http://www.tvxs.gr/node/83401

    "...στο έγγραφο που δόθηκε από τη γερμανική πλευρά στους εκπροσώπους των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «...Δεδομένης της απογοητευτικής συμμόρφωσης μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί να μεταφέρει τη δημοσιονομική της αυτονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το Γιουρογκρουπ πρέπει να ορίσει έναν οικονομικό επίτροπο ο οποίος θα έχει την ευθύνη, να διασφαλίσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού»..."


    Με αυτούς θα πάνε να "διαπραγματευτεί" η μη εκλεγμένη συγκυβέρνηση των προθύμων, στο όνομα του ελληνικού λαού, χωρίς να τον ρωτήσουν φυσικά.

    Όταν εδώ και δύο χρόνια κάποιοι φωνάζουμε για οικονομική κατοχή και κηδεμονία, κάποιοι (όπως στο MEGA) το ανακαλύπτουν μόλις τώρα.

    @normad:

    Τελικά έχεις σοβαρό πρόβλημα, έτσι;

    ReplyDelete
  70. vaggelas
    σιγουρα το 3% το καταστρατηγησαν πρώτοι οι Γαλλοι και οι Γερμανοι αλλα αυτό έγινε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Αν κι εμεις το κάναμε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

    Το ζήτημα όμως είναι αυτο που λέει ο xanoum- η οικονομία μας λειτουργεί δημιουργώντας ελλείματα.
    Η λύση είναι να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, αυτό όμως πως να γίνει όταν οι "ηγέτες" μας δεν μπορούν να ελεγξουν τα σπλάχνα τους ?

    ReplyDelete
  71. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ παραγωγική χώρα στη σύγχρονη ιστορία της.
    Ζούσε συνεχώς ανάμεσα σε κύκλους υπερχρεώσεων και πτωχεύσεων.
    Τα τελευταία μεταπολεμικά χρόνια ζούσε με πακέτα που έρχονταν απο έξω καθώς και απο το μεταναστευτικό και ναυτιλιακό συνάλλαγμα.Και πρόσφατα απο ένα θηριώδες πακέτο δανείων απο όποιον δάνειζε απο όλο το κόσμο.
    Ας τη σκαπουλάρουμε προς το παρόν και θα δούμε.Δεν μας ταιριάζουν τα παραγωγικά μοντέλα ως λαό.Σαυτό μοιάζουμε αρκετά με τους Εβραίους και τους Αρμένιους.

    ReplyDelete
  72. Ο ρόλος του εθνικού κράτους δεν μας ταιριάζει.Ουδέποτε τα καταφέρναμε σε περιορισμένο χώρο που μας επέβαλλε παραγωγική αυτάρκεια.Είμασταν πάντα καλοί πραματευτάδες και ταξιδευτάδες.
    Τώρα μέσα στην ευρωπαική αυτοκρατορία,και μέσω αυτής, θα αναζητήσουμε την επαφή με την προεθνοκρατική μας ιστορία.

    ReplyDelete
  73. Teleiosan ta skapoularista Parmenidi akoma na to xampariaseis?

    ReplyDelete
  74. @parmenides:

    "...Τώρα μέσα στην ευρωπαική αυτοκρατορία,και μέσω αυτής, θα αναζητήσουμε την επαφή με την προεθνοκρατική μας ιστορία..."

    Ναι, πάντα υπήρχαν αυτοί που ήθελαν κατοχή, γιατί μόνο έτσι ήξεραν να βγάζουν χρήμα εις βάρος των άλλων.

    Μόνο που άλλο Ρωμαίος έπαρχος, άλλο Ρέσλερ, Χούφτεν, Ράιχενμπαχ και όποιον τζιτζιφιόγκο στείλουν προς τα εδώ. Αυτοί ούτε κολυμπώντας δεν θα προλάβουν να φύγουν.

    ReplyDelete
  75. @xanoum mpourek

    Η ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα δεν είναι σκάνδαλο! Το μόνο σκάνδαλο είναι ότι 200 χρόνια τώρα δεν καταφέραμε ποτέ να αποκτήσουμε ουσιαστική εθνική ανεξαρτησία.

    Η Ελληνική ελίτ δεν ξέρει να λαμβάνει αποφάσεις από μόνη της προς το συμφέρον το δικό της και του λαού της.

    @

    ReplyDelete
  76. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  77. Το,από τα γενοφάσκια του, μπαταχτσίδικο και πελατειακό Ελληνικό εθνοκράτος τελείωσε στις 4 Οκτωβρίου του 2009.
    Γεννήτωρ της "Νεας Ελληνικής Πολιτείας" είναι ο ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  78. Οι πολιτιστικοί ιμπεριαλιαστές,όπως εύστοχα,μας αποκαλούσε ο Μιτεράν,θα βρούμε μεσα στην Ευρωπαική αυτοκρατορία, ξανά, το νήμα που χάσαμε τα χρόνια που είμασταν Ελληνικό ψευδοκράτος.

    ReplyDelete
  79. Οι τελευταίοι υπερασπιστές του εθνοκρατικού εξαμβλώματος είναι καποιοι φουστανελλοφόροι νεοσταλινιστές κατακάθιοι.Είναι αυτοί που θα αποτελέσουν τη μαγιά της "νέας πλέμπας".

    ReplyDelete
  80. "Δώστε λεφτά στο πολιτισμό¨,κραύγαζε ένα νεοσταλινικό κατακάθιον, στη κηδεία του Αγγελόπουλου, απευθυνόμενον στο Γερουλάνο.
    Απο το Καφετζόπουλο, που χωρίς κρατική επιχορήγηση, πήρε βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμβάστιαν,ζήτησαν να μην λέγεται Αντώνης αλλά "Λάκης" άμα θέλει να επιτρέψουν στα ΜΕΝΤΙΑ να μαρτυρήσουν ότι πήρε ένα τόσο σημαντικό βραβείο.

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  82. Αφιερωμένο εξαιρετικά στους γερμανοτσολιάδες επαγγελματίες σχολιαστές του blog:

    "...The great strength of the totalitarian state is that it forces those who fear it to imitate it.

    Humanitarianism is the expression of stupidity and cowardice. Those who want to live, let them fight, and those who do not want to fight in this world of eternal struggle do not deserve to live.

    Through clever and constant application of propaganda, people can be made to see paradise as hell, and also the other way round, to consider the most wretched sort of life as paradise.

    If you tell a big enough lie and and tell it frequently enough, it will be believed. It is not truth that matters, but victory. The victor will never be asked if he told the truth..."


    Απόσπασμα από τις απόψεις Ευρωπαίου ηγέτη. Βρείτε ποιανού και κερδίστε μια κουκούλα δώρο.

    ReplyDelete
  83. Εντάξει είσαι ο νικητής.Σού βγάζω το καπέλο.Αλλά μανία που έχεις να αυτοκαταγγέλεσαι ρε παιδί μου.

    ReplyDelete
  84. Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;

    Η διατήρηση ΕΤ1 και Ραδιοτηλεόρασης είναι «υποχώρηση στον συντεχνιακό συνδικαλισμό», λέει ο Ηλ.Μόσιαλος

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231147982

    Λαθρεμπόριο, Φοροδιαφυγή και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

    http://folders.skai.gr/main/theme?id=285&locale=el

    Σπιννέλης και Δρυμιώτης

    Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του θεού τω Θεώ.

    ReplyDelete
  85. Live your myth in Greece- ΓΑΠ (ο ταξιδευτής της οικουμένης)

    ReplyDelete
  86. @Parmenidis

    Η Ευρωπαική κρίση αν κάτι απέδειξε είναι ότι η συγκρότηση μιας ενιαίας ευρωπαικής ταυτότητας βρίσκεται μονάχα στο μυαλό και τις καρδιές όσων ερωτεύτηκαν και αγάπησαν το όραμα της Ευρωπαικής ολοκλήρωσης.

    Μέσα στην παραζάλι του έρωτα πολύ βολικά ξεχάσαμε ότι η αγάπη αυτήν τελικά δεν αφορούσε κάτι το υπαρκτό, αλλά αποτέλεσε μόνο μια φαντασία κι ένα άπιαστο όνειρο. Κι αυτό το όνειρο που τόσοι πολλοί μοιραστήκαμε, στην πρώτη μεγάλη κρίση και δοκιμασία μετατράπηκε στον χειρότερο εφιάλτη!

    Κάποτε ένας σοφός μου είπε:

    -H Ζωή παιδί μου πολλές φορές επιτρέπει να χάσεις τα πάντα. Δεν επιτρέπεται όμως να χαθείς!

    Αρκετά δεν περιπλανηθήκαμε χαμένοι μέσα σε ξένα όνειρα; Kαιρός είναι να ανοίξουμε τα δικά μας μάτια, έστω κι αν γνωρίζουμε ότι όταν ξυπνήσουμε θα αντικρύσουμε την έρημο του πραγματικού.

    ReplyDelete
  87. @vaggelas

    Όμορφο.

    Η κρίση αποδεικνύει το πόσο αναγκαία είναι Ε.Ε. Ειδικά για τον γαλλογερμανικό άξονα.

    Αν δεν δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στον ευρωπαϊκό όραμα θα είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

    ReplyDelete
  88. >> http://www.tvxs.gr/node/83488

    "...(Παπαδήμος, δήλωση) Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μεταξύ 2000-2009 έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη καθώς και το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει έναντι όλων των εμπορικών εταίρων..."

    Το όνειρο της "ομοσπονδιακής" ΕΕ ήταν, δια στόματος διορισμένου, κατρακύλα για αυτό που τώρα σκίζονται. Και σκίζοντας τους χάχες ιθαγενείς, κέρδισαν λέει το 1/3 πίσω.

    Δηλαδή αυτό που ζούμε εδώ και δύο χρόνια τώρα είναι η απόλυτη επιτυχία στην ανταγωνιστικότητα. Άμα μάλιστα μείνουμε οι μισοί σε 5-6 χρόνια, το νούμερο θα εκτιναχθεί στα ουράνια.

    "Πω-πω-πω-πω...Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε!..."

    ReplyDelete