Friday, June 3, 2011

Τολμήστε!

Κείμενο 32 Προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, της Τέχνης και των Επιστημών*

Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά.

Ως υπεύθυνοι πολίτες νοιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους. Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή.

Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας, μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή.

Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας.

Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους.

Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών.


*Ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι συνταγματολόγος· ο Νάσος Βαγενάς είναι κριτικός λογοτεχνίας· ο Θανάσης Βαλτινός είναι συγγραφέας· ο Γιάννης Βούλγαρης είναι πολιτικός επιστήμονας· ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι κλασικός φιλόλογος· ο 'Αγγελος Δεληβοριάς είναι αρχαιολόγος· ο Γιώργος Δερτιλής είναι πολιτικός επιστήμονας· η Κική Δημουλά είναι ποιήτρια· ο Απόστολος Δοξιάδης είναι μαθηματικός και συγγραφέας· ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος· ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι συγγραφέας· η Αθηνά Κακούρη είναι συγγραφέας· ο Ορέστης Καλογήρου είναι φυσικός· ο Στάθης Καλύβας είναι πολιτικός επιστήμονας· η Βάσω Κιντή είναι φιλόσοφος· ο Μένης Κουμανταρέας είναι συγγραφέας· ο Γιάννης Κουνέλης είναι ζωγράφος· ο Ανδρέας Κούρκουλας είναι αρχιτέκτονας· ο Πέτρος Μάρκαρης είναι συγγραφέας· ο Νίκος Μουζέλης είναι κοινωνιολόγος· ο Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ιατρός· ο Τάσος Μπουλμέτης είναι σκηνοθέτης· ο Γιώργος Παγουλάτος είναι πολιτικός επιστήμονας· ο Βασίλης Παπαβασιλείου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης· ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι εικαστικός· ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι μουσικοσυνθέτης και στιχουργός· ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης είναι συγγραφέας· ο Παύλος Σούρλας είναι νομικός· ο Γιάννης Στουρνάρας είναι οικονομολόγος· ο Σταύρος Τσακυράκης είναι συνταγματολόγος· ο Χαρίδημος Τσούκας είναι καθηγητής οργανωσιακής θεωρίας · ο Αλέκος Φασιανός είναι εικαστικός.

63 comments:

  1. Συνυπογράφουμε κι εμείς το κείμενο αυτό.

    ReplyDelete
  2. Σημαντικές προσωπικότητες και προπαντός ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΜΑΧΟΙ.

    ReplyDelete
  3. Οι "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ" βρήκαν επι τέλους τους ηγέτες τους, τον Αμβρόσιο και τον Ανθιμο.
    Κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και η "επανάσταση" στο Ιράν,με την συνεργασία του ΚΚΙ και του ΙρανοΣΥΡΙΖΑ.Τί ακολούθησε είναι γνωστό βέβαια. Τους κρέμασαν οι μουλάδες μόλις πήρανε την εξουσία.Ακόμα ΚΑΙ ΤΩΡΑ μόλις τους συναντάνε τους θυμίζουν ότι ναι μεν μπορούν να αποφύγουν τη κρεμάλα δεν μπορούν όμως να αποφύγουν το λιθοβολισμό.

    ReplyDelete
  4. Τα βιλαέτια της Ρούμελης και του Μωριά θα τα διαφεντεύει ο Αμβρόσιος αφού πρώτα τα απαλλάξει απο τις κατοχικές δυνάμεις της Παπποσύνης και των Φράγκων.
    Ο Ανθιμος θα αναλάβει τις Νέες Χώρες.

    ReplyDelete
  5. Από κοντά και ο Γραμματικός τους, ο φιλέλλην(χωρίς φιλέλληνες απελευθερωτικός αγώνας δεν γίνεται)Χάρυ Πότερ, με το ψευδώνυμο Σαμαράς, γνωστος και για την τεράστια προσφορά στη Πατρίδα απο τότε που ήταν υπουργός εξωτερικών και χάρισε οριστικά στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία.
    Αμβρόσιος,Ανθιμος,Σαμαράς,τριάς ομοούσιος και αχώριστος.

    ReplyDelete
  6. Αρνάκι άσπρο και παχύ, της μάνας του καμάρι,
    Βελάζει εις την εξοχή και μασουλάει χορτάρι...

    ReplyDelete
  7. Για να μην γεμίζω εδώ το blog με σχόλια, έτσι κι αλλιώς κανείς δεν απαντά επί της ουσίας σε οτιδήποτε τίθεται "εκτός γραμμής".

    Όποιος νομίζει ότι μπορεί, ας απαντήσει σε αυτά που έχω αναρτήσει ως σχόλια κάτω από αυτό το post:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/06/syntagma.html


    @parmenides:

    Αφιερωμένο εξαιρετικά το προχθεσινό επεισόδιο του "Keiser Report". Τέσσερα πράγματα μόνο:
    - I.J. Partners
    - CDS από το Ταχ.Ταμ.
    - αλλαγή Τ-3 σε Τ-10 από ΤτΕ
    - όλα αυτά Σεπτέμβριος 2009.

    Καλοφάγωτα. Ελπίζω να μην βάλουν κανένα ταλαίπωρο να τα φέρει σε σακούλες όπως ο Τσουκάτος, γιατί θα χρειαστεί 2-3 κοντέινερ (25-28 δις καθαρά στο παντελόνι).

    ReplyDelete
  8. Είναι διατεθειμένοι να κάνουν και κάτι πέρα από το κείμενο; Δηλαδή, αφού ανησυχούν τόσο και την ίδια στιγμή είναι τόσο προβεβλημένα πρόσωπα είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν το καλοκαίρι τους και να επιδοθούν σε κάποιο είδος lobbying, για να πιέσουν αποφασιστικά αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν; Να πάνε σε υπουργικά γραφεία ή έστω να ξεροσταλιάσουν έξω από πύλες υπουργείων, να πιάσουν τους αρχηγούς των κομμάτων, να μιλήσουν με εκδότες εφημερίδων και επιχειρηματίες, να βγουν στο πεζοδρόμιο των βιβλιοπωλείων όπου συνήθως είναι μέσα και υπογράφουν τα βιβλία τους και να ακούσουν τον ένα και τον άλλο;
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7186

    ReplyDelete
  9. Parmenidi, pos sou aresei pou o Jeffrey to ekane poly katharo??

    ReplyDelete
  10. Ευτυχώς που η εφαρμογή του μνημονίου δεν πήγε καλά απο καθαρά κυβερνητική ευθύνη.
    Ετσι τώρα μετά απο ένα χρόνο εμπειρία οι Ευρωπαίοι μάθανε τί πρέπει να κάνουν αυτοί και τί πρέπει να κάνουμε εμείς και με ποιό τρόπο θα κάνουμε ο καθένας τα δικά του.
    Συνεπώς θα φτειαχτεί ένα νέο πρόγραμμα με ασφαλιστικές δικλείδες εφαρμογής του έτσι ώστε ακόμα και αν η Ελλάδα ατυχήσει να έχει πρωθυπουργούς τύπους σαν το Σαμαρά, που δεν τους ανοίγει κανένας γείτονας τη πόρτα,τα πράγματα να πάνε κατευχήν με τον αυτόματο πιλότο.
    Αλλωστε όλα όσα συζητιούνται αυτές τις μέρες είναι για το πως θα δουλέψει το σύστημα αυτόματης πλοήγησης μετά την ΓΑΠ εποχή που θα μπορούσε να προκύψει από κάποιο κοινοβουλευτικό διαδικαστικό ατύχημα.

    ReplyDelete
  11. Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί απο τους "αγανακτισμένους" Αγιατολάχηδες, ρασοφόρους και μή.Και η Ευρώπη παίρνει τα μέτρα της.Η Ελλάδα είναι "χώρα-παγκόσμια κληρονομιά" και έχει λόγο ολόκληρη η Οικουμένη για τη τύχη της γιατί είναι η "κιβωτός" της Δημοκρατίας.

    ReplyDelete
  12. "Ομπάμα καλεί Μέρκελ για κρίση και χρέος"

    Θα της ψιθυρίσει στο αυτί δυό λογάκια για το "τί εστί Ελλάδα" για τον πλανητάρχη και για την πλανηταρχία.

    ReplyDelete
  13. Στο μεταξύ ο Αμβρόσιος ετοιμάζεται να κατέβει τη Κυριακή στο Σύνταγμα για να ψάλλει μαζί με τους άλλους "αγανακτισμένους" το "Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια....".

    ReplyDelete
  14. Pes mas Parmenidi, "τί εστί Ελλάδα"?

    ReplyDelete
  15. Ελλάδα εστι χωρα που μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι τα αφεντικά της Ανατολικής Μεσογείου.Χωρίς αυτό το Χώρο η Δύση ακρωτηριάζεται θανατηφόρα.
    Σού θυμίζω ότι Ελλάδα,Κύπρος και Ισδραήλ είναι μια, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ, ενιαία χώρα.
    Στη Δυση βάλε και τη Ρωσσία και τότε θα έχεις καλές απαντήσεις για το ερώτημά σου, νομίζω.

    ReplyDelete
  16. Αυτό το χώρο, μια Αμερική που σέβεται την ισχύ της, δεν θα τον χάσει ποτέ.
    Αυτός ο χώρος όμως ενίοτε χρειάζεται και κάποια τσέκ.Ε,αυτά θα τα πληρώνει ο εκάστοτε ταμίας,εν προκειμένω η Μέρκελ.Τη Δευτέρα που θα πάει η Μέρκελ στην Ουάσιγκτον θα έχει μαζί της και ένα μπλόγκ λευκών επιταγών για την Ελλάδα, το ποσό των οποίων θα το εγγράψει ο Τίμοθυ.

    ReplyDelete
  17. Pali "tha"??

    OK ta leme ti Deytera tote.

    ReplyDelete
  18. Die Welle

    http://www.imdb.com/title/tt1063669/

    A high school teacher's unusual experiment to demonstrate to his students what life is like under a dictatorship spins horribly out of control when he forms a social unit with a life of its own.

    Διδακτική ταινία.

    ReplyDelete
  19. @Kostas:

    "...Είναι διατεθειμένοι να κάνουν και κάτι πέρα από το κείμενο;..."

    Προς το παρόν μάλλον όχι από ότι φαίνεται. Η πίεση σίγουρα θα αυξηθεί, το ίδιο και οι τρόποι έκφρασης, το ίδιο και τα περιθώρια για προβοκάτσιες και άλλοθι τύπου Πεταλωτή.

    Αλλά από την άλλη, όταν ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο, η μοναδική του υποχρέωση είναι να δηλώσει τη βούλησή του, όχι να καταθέσει νομοσχέδια στη Βουλή. Αυτό είναι δουλειά των βουλευτών που εκλέγει.

    Ο Καρατζαφύρερ πάλι έκανε καλά τη δουλειά του σήμερα στη Βουλή, ρίχνοντας το γάντι εντέχνως (αντί της κυβέρνησης) στους "αγανακτισμένους", λέγοντας πως δεν έχουν αιτήματα και πως περιμένει να στείλουν εκπροσώπους τους στη Βουλή. Υποθέτω ότι αν τελικά του στείλουν επιτροπή με αιτήματα, θα βρει καμία ατάκα του στυλ "από έξω εμφάνιση και από μέσα άνεση" για να δείξει πόσο σοβαρά τους παίρνουν.

    ReplyDelete
  20. @parmenides:

    "...Ευτυχώς που η εφαρμογή του μνημονίου δεν πήγε καλά απο καθαρά κυβερνητική ευθύνη..."

    Φοράς και φόρμα ενόργανης γυμναστικής όταν κάνεις τέτοιες ασκήσεις εδάφους; Τριπλή κωλοτούμπα στον αέρα και ανάποδη στροφή στην προσγείωση. Πας για ολυμπιακό μετάλλιο ή για εκπρόσωπος Τύπου στο ΛΑΟΣ.

    "...Ελλάδα εστί χωρα που μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ..."

    Αφού θεωρείς ότι είμαστε μια τριάδα συμμάχων, δεν μας λες και ποια είναι η "Κύπρος" που εννοείς; Την ελεύθερη ή την κατεχόμενη; Ο αρχηγός σου ήταν από τους πρωτεργάτες του σχεδίου Ανάν, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν απόλυτα δημοκρατικά. Αλήθεια, τη γνώμη έχεις για το ότι τα φιλαράκια του George (Soros hedge funds κτλ) επενδύουν σε real estate, μέσω γραφείων στο Λονδίνο, σε κλεμμένες περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα;

    Για την περίπτωση του Ισραήλ, δεν μας λες αν ως σύμμαχος ο George έδωσε τα μπράβο του και για την επίθεση στο Mavi Marmara ακριβώς πριν ένα χρόνο σε διεθνή ύδατα; Για το γκούλαγκ στη Λωρίδα της Γάζας; Για τους βομβαρδισμούς εκεί μόλις πριν λίγα χρόνια, μέχρι και το βομβαρδισμό σχολείων και κτιρίων του ΟΗΕ; Για τη χρήση βομβιδίων διασποράς και λευκού φωσφόρου μέσα στις πόλεις; Για το ότι το Ισραηλινό κράτος είναι απείρως πιο καταπιεστικό και εθνο-καθαρτικό προς τους πολίτες του από ότι ας πούμε η Συρία;

    Όχι τίποτα άλλο, να ξέρουμε αν δεν απαντάς γιατί δεν καταλαβαίνεις ελληνικά (και εσύ, όπως και ο αρχηγός σου) και θέλεις να σου τα γράφουμε σε άλλη γλώσσα, μπας και δώσεις καμιά απάντηση επιτέλους.

    Μπορείς να αρχίσεις τις απαντήσεις από την I.J. Partners που αναφέρω παραπάνω.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Jaga Bravo! Τους αποκάλυψες όλους. Γνήσιο τέκνο του Ζουράρη και της Κανέλλη. Να μη ξεχνάμε τον θείο Μίκη.

    ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΕΟ-ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.

    ReplyDelete
  23. G700

    εσείς θα τολμήσετε επιτέλους ή θα αφήσετε το καφενείο και τα φερέφωνα να εκφυλίσουν πλήρως το blog ?

    ReplyDelete
  24. ki ego synypografo

    i tolmi leipei apo ti zoi ton perissoteron neon Ellinon. Den einai mono problima politiko, einai zitima stasis zois.

    ReplyDelete
  25. Συνυπογράφω το κείμενο και αφιερώνω στους Συριζέους και στον "νεαρό" Μήκη το παρακάτω, για να δουν πώς καλύπτονται τα κενά της Δημοκρατίας που επιδιώκουν:
    http://www.youtube.com/watch?v=HcOuFfUBAqA&feature=youtube_gdata_player

    ReplyDelete
  26. Για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι:

    Αυτοί που σκοπίμως συγχέουν τα έδρανα του κοινοβουλίου με το πωπουδάκι, τους φανερώνουν ποια ακριβώς είναι οι ποιότητα και η δημοκρατικότητα των πολιτικών τους πιστεύω.

    Όποιος βουλευτής-βολευτής νιώθει αδικημένος, φοβισμένος, ριγμένος από το ίδιο του το κόμμα, όποιος καταγγέλλει αντισυνταγματικότητα στην ψήφιση του μνημονίου και στην παρούσα διακυβέρνηση, οφείλει να βγει να το πει δημόσια και να παραιτηθεί ΑΜΕΣΑ. Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα χωρίς καμία εξαίρεση.

    Το πολίτευμα και το Σύνταγμα έχουν την έγκριση του λαού είναι μόνιμα. Ο κάθε βουλευτής "δανείζεται" μια θέση εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προϋποθέσεις, για μία θητεία. Όποιος μπλέκει αυτά τα δύο είτε δεν ξέρει τι πολίτευμα έχουμε είτε επιθυμεί διακαώς κάτι διαφορετικό, σκόπιμα ή από υπέρμετρο κομματικό μάντρωμα.

    Οι σημαντικότερες διατάξεις του άρθρου 120 του Συντάγματος δεν είναι τα περί πατριωτισμού κτλ (παρ. 4) που εύκολα καπηλεύονται. Είναι οι πα. 2 και 3 ακριβώς από πάνω:

    2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.

    3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.


    Το πλήρες Σύνταγμα, για όσους ακόμα το αγνοούν:

    >> http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/

    ReplyDelete
  27. Τολμήστε? what?

    2012 is near

    the time is near

    political ends

    700 euros are less than 200,000dracmas or 200,000,000 dracmas?

    well depends

    dië germans in 1920's have bank notes of billions Mark MarK

    zimbabwe

    ReplyDelete
  28. Κυρίως το Σύνταγμα το "σέβονται" δυο κατηγορίες ανθρώπων:
    1- Αυτοί που δεν το ψήφισαν ποτέ.Μάλιστα με όση λύσσα το καταψήφιζαν τότε με άλλη τόση και μεγαλύτερη το "υπερασπίζονται" τώρα.
    2- Αυτοί που το καταπατάνε με τη πρακτική τους κάθε μέρα.

    ReplyDelete
  29. Συνυπογράφω κι εγώ

    κι ελπίζω η παρέμβαση τέτοιων ανθρώπων να μη σταματήσει σε ένα μόνο κείμενο.

    Αν και πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση περί αλήθειας είναι λίγο υποκριτική.

    Ο Κένεθ Άρροου, και πιο πρόσφατα ο Νίκολας Μπαρ, δύο μεγάλοι ακαδημαϊκοί στοχαστές που γράψανε πολλά για την ασύμμετρη πληροφόρηση, λένε σωστά ότι η ασύμμετρη πληροφόρηση έχει δύο πτυχές. Η μία αφορά τη διάθεση της πληροφορίας. Η δεύτερη αφορά την επεξεργασία/κατανόηση αυτής της πληροφορίας. Στην Ελλάδα πάσχουμε από το δεύτερο τύπο, όχι γιατί είμαστε διανοητικά καθυστερημένοι, αλλά γιατί αρνούμαστε επιδεικτικά να αποδεχτούμε τις δυσκολίες και τις θυσίες που πρέπει όλοι μας να καταβάλλουμε σε αυτό τον ηράκλειο άθλο μετάβασης σε μια νέα εποχή.

    Ιθάκη χωρίς να βαδίσουμε το δρόμο προς αυτή δεν υφίσταται. Αλλά αν το σαμποτάρουμε συνεχώς, πολιτικοί και πολίτες μαζί, δε θα φτάσουμε εκεί ποτέ.

    ReplyDelete
  30. Συνυπογράφω μεν απαιτώ δε από τους πρώτους 32 να αναλάβουν και ρόλο πολιτικό καθώς αν για ένα μπλογκ είναι αρκετή η καταγγελία, για προσωπικότητες πιο εμφανείς είναι υποχρέωση η ανάληψη συγκεκριμένης ευθύνης.

    Δηλαδή, αφού συνεχίζουν να πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό (όπως κι εγώ) ας κάνουν ένα σοβαρό lobbying στην παρούσα βουλή μπας και οι εκλεγμένοι καταφέρουν να ανασχεδιάσουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας χωρίς να καταφύγουμε σε εκλογικό λαϊκισμό (που ο Καρατζαφέρ δείχνει ικανός να χρησιμοποιήσει παρασύροντας σε "φιλολαϊκισμό και τα γκρουπούσκουλα της απέναντι όχθης) και δημοψηφίσματα τύπου ΣΕΒ.

    Αν ο λαός δει πολιτικές παρατάξεις που να αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα πράγματα με όρους 2011 και όχι σουπερμάρκετ τύπου 90s, να δείτε που θα μαζευτεί από τις πλατείες της αγανάκτησης αφήνοντας εκεί μονο τους γραφικούς...

    ReplyDelete
  31. @ser
    "θα τολμήσετε επιτέλους ή θα αφήσετε το καφενείο και τα φερέφωνα να εκφυλίσουν πλήρως το blog ?"

    Υπάρχει μεγαλύτερος εκφυλισμός απο το να κάνεις πιάτσα στη Συγγρού ολομερίς και ολονυχτίς.

    ReplyDelete
  32. @jaga

    Τους έκανες σκόνη όλους ρε μπαγάσα με τις γνώσεις σου, παντού, αλλά ιδιαίτερα στην Εβραική ιστορία, άν και παρέλειψες να αναφερθείς στη σύγκρουση των χερουβίμ με τους σεραφίμ και τις συνέπειες της νίκης των πρώτων στην τύχη του σχεδίου Ανάν.
    Διάβασε λίγο και το βιβλίο των Σαδδουκαίων.
    Θα το βρείς στο βιβλιοπωλείο στην απέναντι γωνία απο αυτό του Αδωνι.

    ReplyDelete
  33. @normad:

    Οι απαντήσεις σου δείχνουν ένα από τα δύο:
    (α) ολοκληρωτική άγνοια για οτιδήποτε πολιτικό, ιστορικό, κοινωνικό, ακόμα και τι πρεσβεύει κάθε μία ακραία τάση, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ή
    (β) σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα κατωτερότητας, το οποίο οδηγεί σε μονοδιάστατη ειρωνική απαξιωτική απάντηση, πρόδρομος καταθλιπτικών τάσεων.

    Για το πρώτο, προτείνω διάβασμα, ΠΟΛΥ διάβασμα γιατί έχεις σπαταλήσει κάμποσες δεκαετίες από τη ζωή σου. Για το δεύτερο, δεν είμαι ειδικός, θα πρέπει να δεις γιατρό (καλή ανάρρωση).

    ReplyDelete
  34. @goas:

    "...Αν ο λαός δει πολιτικές παρατάξεις που να αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα πράγματα με όρους 2011 και όχι σουπερμάρκετ τύπου 90s, να δείτε που θα μαζευτεί από τις πλατείες της αγανάκτησης αφήνοντας εκεί μονο τους γραφικούς..."

    Μήπως, λέω, το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς; Ότι δηλαδή όλοι οι "εκτός πλατείας" περιμένουν λύση μέσα στα πλαίσια αυτού του κακού, χρεοκοπημένου και διεφθαρμένου, πολιτικού συστήματος;

    Με ποιο ακριβώς τρόπο θα βρει λύση ένα ακόμα υποψήφιο κόμμα, όταν ο Πάγκαλος πριν 3 μέρες πρότεινε ακόμα πιο biased εκλογικό νόμο, με bonus εδρών πάνω από 50, δηλαδή το 1/6 του κοινοβουλίου να πηγαίνει στον καλύτερο κομματάρχη; Δεν πρέπει να πούμε ότι απαιτείται ΑΠΛΗ αναλογική και λογοδοσία των κομμάτων, με έλεγχο των ταμείων τους, πριν από οτιδήποτε άλλο;

    Όποιο κόμμα βάζει τη δική του ατζέντα και "περηφάνια" πάνω από την ανάγκη συνεργασίας, οφείλει να αποσυρθεί. Αλλά αυτό, ΜΕΤΑ από εκλογές απλής αναλογικής, για συνδιαμόρφωση πολιτικής, όχι εκ των υστέρων για λόγους απενοχοποίησης της πιο αντιδημοκρατικής κυβέρνησης που έχει περάσει από την Ελλάδα μετά τη χούντα.

    Οι επικριτές των κινητοποιήσεων (δεν εννοώ το g700) θα πρέπει επιτέλους, αντί να ζητάνε έτοιμες λύσεις-προτάσεις από ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων, να προτείνουν οι ίδιοι τι προτείνουν ως "διόρθωση" της σημερινής διπλής αποτυχίας. Αν δηλαδή έχουν κάποια εναλλακτική πορεία ή αν απλώς υποστηρίζουν νηστεία και προσευχή, με κάθε κόστος, για τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές.

    Είπαμε, στο δρόμο η πιο σημαντική πρόταση από όλες είναι μία: η χώρα να κυβερνάται και όχι να εξουσιάζεται. Αυτό, πάνω από όλα, από spreads, από δάνεια και από πολιτικές λυκοφιλίες.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Κάποιοι στην αριστερά και ιδιαίτερα στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά έχουν ρίξει τις μάσκες και μιλούν πλέον ανοιχτά για ανατροπή του καθεστώτος. Τι εννοούν; Μα φυσικά την Αστική Δημοκρατία.

    Ο παππούς μου έλεγε πάντα οτι τα άκρα συναντώνται. Πόσο δίκαιο είχε.

    ReplyDelete
  37. @xanoum mpourek:

    Ελπίζω να μην εννοείς εμένα. Έχω ξεκαθαρίσει εξ' αρχής τη θέση μου. Η βία δικαιολογείται μόνο ως ανταπάντηση (π.χ. σε στρατιωτική χούντα). Η κατάλυση του δημοκρατικού Συντάγματος ποτέ.

    Όποιος ακροδεξιός ή ακροαριστερός έχει προσπαθήσει να μπει "καπέλο" στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, έχει εκδιωχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου (τουλάχιστον μέχρι τώρα) με επιτυχία.

    ReplyDelete
  38. Καλά jaga ο λαϊκισμός σου δεν έχει όρια.

    Βρήκες και τσιτάτο "η χώρα να κυβερνάται και όχι να εξουσιάζεται".

    Εγώ παλί σου προτείνω να σταματήσεις να διαβάζεις focus και άλλα συγγράμματα εκλαϊκευμένης επιστήμης.

    ReplyDelete
  39. @jaga
    Αυτές οι ψυχιατρικές διαγνώσεις κάτι μου θυμίζουν.Κατι απο πατερούλη,κάτι από γκούλαγκ,κάτι τέλος πάντων απο τέτοιες χρυσές σελίδες της ιστορίας.Περασμένα μεγαλεία,jaga,και διηγώντας τα να κλαίς.

    ReplyDelete
  40. Θέλεις κι άλλα τσιτάτα συνθήματα;

    - Πλήρης λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους ΤΩΡΑ.

    - Πλήρης αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από το μηδέν. (επί της ουσίας, όχι κατά Σαμαρά)

    - Η ΣΔΔ στο κοινοβούλιο ΤΩΡΑ (βρίσκεται σε αναμονή στο συρτάρι του Πετσάλνικου)

    - Απλής αναλογική ΤΩΡΑ.

    - Ορκωτοί λογιστές στα ταμεία όλων των κομμάτων.

    Όλη η λίστα των "συνθημάτων", όπως λες, στο link που έχω παραπάνω προς το δικό μου blog.

    Αν διαφωνείς μόνο στη διατύπωση, ευχαρίστως να δω πως τα προτείνεις εσύ.

    ReplyDelete
  41. "η χώρα να κυβερνάται και όχι να εξουσιάζεται"

    Κάτι τέτοια λέει και ο ΓΑΠ.Αλλά το θεωρώ πολύ φιλοκατοχικό.
    Ακου τώρα το δικό μου.
    "η χώρα ούτε να κυβερνάται ούτε να εξουσιάζεται".
    Πως το βρίσκεις;

    ReplyDelete
  42. @normad:

    Ο George λέει και άλλα πολλά. Μάλλον δεν τα πολυκαταλαβαίνει, γιατί του τα μεταφράζουν στα ελληνικά. Οπότε δικαιολογείται.

    Από την άλλη, το δικό σου φαίνεται ενδιαφέρον. Αλλά αν ούτε κυβερνάται, ούτε εξουσιάζεται, μένει μόνο μια επιλογή για τη χώρα. Ελπίζω να μην εννοείς αυτό που νομίζω.

    ReplyDelete
  43. normad
    αν δεν ήσουν θλιβερός (ή κατευθυνόμενος όπως ο φίλος σου το παπαγαλάκι) θα είχες πλάκα

    προφανώς και οι 2 σας δεν έχετε θέση εδώ

    τέτοια δουλικά σαν εσάς ευθύνονται γιά την σημερινή κατάσταση-

    ReplyDelete
  44. Mesout
    μήπως έχεις κάποιο Link ή βιβλίο να μου προτείνεις ?

    Με ενδιαφέρει το ζήτημα

    ReplyDelete
  45. @ser
    Μια που δεν έχεις τίποτε να πείς σε "εμποδίζω" για να σε διευκολύνω κατι να λες και σύ για να μην ταυτιστείς πλήρως με το τίποτα.
    Τι απολογία θα δώσεις στους νταβατζήδες σου, στη "Συγγρού", για το μεροκάματό σου.

    ReplyDelete
  46. @ Jaga:

    Οποιαδήποτε διαδικασία δεν εμπεριέχει το κοινοβούλιο είναι καταδικασμένη να οδηγήσει σε εκτροπές. Το κοινοβούλιο, δηλαδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, είναι το κλειδί για όποιαδήποτε λύση.

    Για μένα θα ήταν πολύ πιο ουσιώδης και αποτελεσματική μια glorious revolution του κοινοβουλίου αντί του "λαϊκού" αχταρμά...

    Το αν αυτοί που στείλαμε και στέλνουμε εδώ και όσα χρόνια ψηφιζουμε (ή απέχουμε) δε μας ικανοποιούν είναι λόγος όχι να τους μουτζώνουμε και να καθαρίσουμε αλλά να γινουμε πιο μελετηροί και υπεύθυνοι στις επομενες εκλογές.

    Δυστυχώς καμία κοινωνία δεν μπορεί να παράγει ηγεσίες ανώτερες από τον εαυτό της...

    ReplyDelete
  47. το μυαλό σου μέχρι εκεί φτάνει θλιβερέ
    Νομίζεις ότι είμαστε όλοι ίδιοι ?
    Εσύ χρειάζεσαι καθοδηγητή και νομίζεις ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν κριτική σκέψη ?

    Καμάρωστε λοιπόν τους άχρηστους αφέντες σου που εξελέγησαν με την μεγαλύτερη διαφορά ever και κοίτα πως κατάντησαν και αυτοί και πως κατάντησαν και την Ελλάδα

    ReplyDelete
  48. @goas:

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει και εδώ (G700) να μιλάμε για λύσεις "εκτός κοινοβουλίου". Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο είναι ακριβώς αυτός που θέλει να καπελώσει αυτό που συμβαίνει σήμερα στους δρόμους.

    Από την άλλη, μια κυβέρνηση που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και επιβάλλει απόλυτη κομματική πειθαρχία, δηλαδή "party dictatorship" όπως λέγεται στο Decision Theory, και η οποία έχει εξαπατήσεις τους ψηφοφόρους, λέγοντας συστηματικά ψέμματα και κάνοντας τα εντελώς αντίθετα από τις προεκλογικές της εξαγγελίες, ενάντια σε κάθε λογική και στο ίδιο το Σύνταγμα, είναι κάθε άλλο παρά "κοινοβουλευτική" λύση.

    Είναι λάθος το τελευταίο που λες. Μια κοινωνία ΜΠΟΡΕΙ να παράγει ηγεσίες ανώτερες του εαυτού της, αρκεί να της το επιτρέψουν οι συνθήκες (εκλογικός νόμος, Παιδεία, ΜΜΕ). Αυτή είναι η βασική αρχή της ανωτερότητας κάθε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης - όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας αλλά και συλλογικής αποτελεσματικότητας μέσω συνέργειας (synergy). Διαφορετικά είναι σαν να βάζουμε στο ίδιο επίπεδο μια Δημοκρατία με μια "καλή" δικτατορία (βλέπε Συρία, Υεμένη, Λιβύη, κτλ).

    ReplyDelete
  49. Parmenidi diabases ta nea?

    "«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Ελλάδα» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας"

    ReplyDelete
  50. Αρκουντως εθνεγερτικο το κειμενο των προσωπικοτητων, αλλα απο ουσια μια απ τα ιδια: μηδεν...
    Να ομονοησουν λεει (οι πολιτικοι) και να κανουν το καθηκον τους, αλλα δεν μας λενε ποιο ειναι αυτο. Η ηγεσια -λενε- να κανει τα απαραιτητα, αλλα ουτε λογος για το ποια ειναι αυτα. Να εργαστουν -ξαναλεει- για μια νεα στροφη, αλλα προς τα που να στριψουμε, ουτε λογος... Μας υποχρεωσατε ρε προσωπικοτητες!
    Τουλαχιστον κατι τυποι σαν τον Δοξιαδη θα μπορουσαν να παρουν μια θεση, να κανουν 5-10 τεκμηριωμενες προτασεις, να συνεισφερουν στη δημοσια συζητηση...

    ReplyDelete
  51. Αρκουντως εθνεγερτικο το κειμενο των προσωπικοτητων, αλλα απο ουσια μια απ τα ιδια: μηδεν...
    Να ομονοησουν λεει (οι πολιτικοι) και να κανουν το καθηκον τους, αλλα δεν μας λενε ποιο ειναι αυτο. Η ηγεσια -λενε- να κανει τα απαραιτητα, αλλα ουτε λογος τι ειναι αυτα. Να εργαστουν -ξαναλεει- για μια νεα στροφη, αλλα προς τα που να στριψουμε, το 'χουν μυστικο... Μας υποχρεωσατε ρε προσωπικοτητες!
    Τουλαχιστον κατι τυποι σαν τον Δοξιαδη θα μπορουσαν να παρουν μια θεση, να κανουν 5-10 τεκμηριωμενες προτασεις, να συνεισφερουν στη δημοσια συζητηση...Δεν μας χρειαζονται "εκφρασεις με τον πιο σαφη τροπο της αγωνιας", εμπνευση και τολμη για το ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ειναι που εχουμε αναγκη.

    ReplyDelete
  52. @neologos

    Πράγματι, παρότι όλοι τους είναι μαχόμενοι και εξαιρετικοί διανοούμενοι, το κείμενο τούς αδικεί.

    ReplyDelete
  53. @aoua

    Τους Βαυαρούς μην τους φοβάσαι ποτέ.Μην ξεχνάς ότι υπήρξαν οι άνθρωποι που προσπάθησαν να δώσουν νεοκλασσικό χρώμα στην μεταοθωμανική Αθήνα και το κατάφεραν.Η Αθήνα απο το΄τέλος του 19ου αιώνα και για μεγάλο διάστημα του 20ου ήταν μια απο τις ομορφότερες και λειτουργικότερες πόλεις της Ευρώπης.
    Σήμερα καλούνται να χρηματοδοτήσουν τους καταστροφείς αυτής της Αθήνας με το ασύληπτο ποσό των 200 δισ. Ευρώ.Και θα το κάνουν.
    Ας γκρινιάζουν και λίγο. Το δικαιούνται.

    ReplyDelete
  54. Αρκουντως εθνεγερτικο το κειμενο των προσωπικοτητων, αλλα απο ουσια μια απ τα ιδια: μηδεν...
    Να ομονοησουν λεει (οι πολιτικοι) και να κανουν το καθηκον τους, αλλα δεν μας λενε ποιο ειναι αυτο. Η ηγεσια -λενε- να κανει τα απαραιτητα, αλλα ουτε λεξη για το τι ειναι αυτα. Να εργαστουν -ξαναλεει- για μια νεα στροφη, αλλα προς τα που να στριψουμε, ουτε λογος... Μας υποχρεωσατε ρε προσωπικοτητες!

    ReplyDelete
  55. @parmenides:

    "...Τους Βαυαρούς μην τους φοβάσαι ποτέ. Μην ξεχνάς ότι υπήρξαν οι άνθρωποι που προσπάθησαν να δώσουν νεοκλασσικό χρώμα στην μεταοθωμανική Αθήνα και το κατάφεραν.Η Αθήνα απο το΄τέλος του 19ου αιώνα και για μεγάλο διάστημα του 20ου ήταν μια απο τις ομορφότερες και λειτουργικότερες πόλεις της Ευρώπης..."

    Ναι, είχαν εξαιρετικά συνεργεία καθαρισμού της πόλης, ειδικά την περίοδο '40-'45. Πόλη-μοντέλο, υπό τη γερμανική "επιτροπεία".

    Ορίστε τι πιστεύουν οι "φίλοι μας" οι Γερμανοί:

    "Γερμανία: Η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει αρκετά" (5/6/2011):

    >> http://www.express.gr/news/world/480262oz_20110605480262.php3

    >> http://tinyurl.com/65dr6d8

    "...Ο Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα, ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα είναι ακόμη μακριά.
    "Η Ελλάδα προσπαθεί, όμως οι προσπάθειές της είναι ανεπαρκείς", δήλωσε ο Κάουντερ.
    "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο αυστηρή πυγμή για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της αλληλεγγύης (με τις χώρες της ευρωζώνης)".
    "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας επηρεάσουν οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο Κάουντερ.
    "Εχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να γίνει επιτέλους ένα κράτος στα πρότυπα της κεντρικής Ευρώπης..."


    Πριν 70-80 χρόνια, κάτι τέτοια ανθρωπάρια φορούσαν στολές του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και διακήρυσσαν την ίδια ανάγκη "ενοποίησης" της Ευρώπης.

    Αν κάποιοι δικοί μας πολιτικοί είχαν κάκαλα, θα πρέπει αύριο, με τη δημοσίευση του άρθρου στη Bild, τα του θυμίσουν ότι οδηγίες εσωτερικής πολιτικής δεν δέχεται καμία χώρα της ΕΕ από κανέναν - ειδικά η Γερμανία, είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο.

    Αλλά τι να περιμένεις από πολιτικούς, οι μισοί (τουλάχιστον) εκ των οποίων πριν 70 χρόνια ίσως φόραγαν κουκούλες. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα απλώς κρύβονται.

    ReplyDelete
  56. Ασε που ετοιμάζονται να μας βομβαρδίσουν όλους με E.COLI και να μας εξαφανίσουν απο το χάρτη.
    Προτιμώ να πεθάνω απο το νεοαυριανισμό,την εθνική μας νόσο,παρά απο γερμανική κολοβακτηρίωση.

    ReplyDelete
  57. Χθες πήγα στο χωριό μου,στο αντάμωμα των απανταχού "Αγανακτισμένων".Μανέστρα με προβατίνα και μετά "συγκαθιστός ξεκοπάρικος" μέχρι πρωίας.

    ReplyDelete
  58. Αγανακτείστε! Το απαιτεί η Μάνια.

    ReplyDelete
  59. Τώρα κατάλαβα τί πρέπει να κάνω και εγώ για να σώσω τη χώρα.Θα πάω να κοιμάμαι κάθε βράδυ σε σκηνή στη πλατεία Συντάγματος.

    ReplyDelete
  60. «Φανταστείτε πού έχει φτάσει ο τόπος, όταν θεωρούν μεγάλους ποιητές τη Δημουλά κι εμένα»
    (Ντίνος Χριστιανόπουλος)

    ReplyDelete
  61. αυτοικανοποιηθηκατε τωρα ;
    τι λετε τωρα για την γενια των 500 ευρω;
    μαλλον σας ταξανε καμια επιδοτηση απο τα κομμενα της γιαγιας, για κατι τετοια ησασταν και ειστε πρωτοι ΠΡΟΒΑΤΑ
    γεια σου ρε parmenides πρεπει και εσυ να εισαι ανθρωπος του πνευματος....
    πως σας ποναει η καταρευση του συστηματος σας που προσπαθειτε να δημιουργηστε προκαταληψεις αλλα πισω εχει η αχλαδα την ουρα...

    ReplyDelete