Monday, July 5, 2010

Μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων το νέο ασφαλιστικό

Δημοσιεύτηκε στο Newstime*

Η βδομάδα που ξεκινάει τη Δευτέρα 5 Ιουλίου είναι ιστορική. Κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα. Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση, αναμφίβολα τη μεγαλύτερη που έχει επιχειρηθεί στο κοινωνικό κράτος, αλλά και την οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια.

Παρότι οι γονείς του νέου ασφαλιστικού συστήματος ντρέπονται για το παιδί τους, θεωρώντας το λίγο πολύ ως ένα αναγκαίο κακό που προέκυψε από ατύχημα και δεν συνάδει με τις καθιερωμένες οικογενειακές αξίες, εμείς, σαν φίλοι του νέου μοντέλου ασφάλισης το στηρίζουμε. Παρά τις όποιες διαφωνίες σε επιμέρους σημεία (υπολογισμός ανταποδοτικής σύνταξης, επέκταση κάποιων φόρων υπέρ τρίτων όπως το υποχρεωτικό αγγελιόσημο στο διαδίκτυο κοκ) και παρά το γεγονός επίσης ότι αν ήταν στο χέρι μας θα είχαμε προχωρήσεισ σε ακόμα πιο ρηξικέλευθες δομικές αλλαγές, αναγνωρίζουμε ότι στο σύνολό του πρόκειται για το πιο βιώσιμο, το πιο κοινωνικά και γενεακά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που είχαμε ποτέ στη χώρα.

Επιτέλους, πραγματοποιείται με καθυστέρηση 80 ετών το όραμα των ιδρυτών του μεγαλύτερου και πιο ιστορικού ασφαλιστικού οργανισμού της ΝΑ Ευρώπης, του ΙΚΑ, για ένα ενιαίο και δίκαιο εθνικό σύστημα ασφάλισης.

Επιτέλους, σταματάει η βιομηχανία των εξαιρέσεων και των ασφαλισμένων πολλαπλών ταχυτήτων, όπου κάποιοι εργαζόμενοι μπορούσαν να επιβάλλουν να πληρώνονται παχυλές συντάξεις με μόλις 20 χρόνια πραγματικής εργασίας, ενώ άλλοι με 30 και 35 χρόνια δουλειάς έπαιρναν ψίχουλα.

Αλήθεια, ποιος μπορούσε να τολμήσει καν να σκεφτεί πριν από μερικούς μήνες, ότι θα εντάσσονταν ποτέ οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των Δικαστικών, στο ΙΚΑ; Ποιος θα σκεφτόταν ότι οι «προνομιουχέστεροι» όλων, οι υπάλληλοι της Βουλής, θα αναγκάζονταν να δουλέψουν όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι; Ή μήπως δεν συνιστά κορυφαία αλλαγή ότι οι ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται να δουλέψουν 35 χρόνια πραγματική υπηρεσία αντί 24,5, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοι τους στο εξωτερικό; Για να μην αναφερθούμε σ’ αυτό το θεσμό απολίθωμα απ’ την εποχή του Νώε, τις άγαμες θυγατέρες που επιτέλους καταργείται.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του συστήματος ασφάλισης γίνονται αλλαγές. Η υγεία διαχωρίζεται από τη σύνταξη, τα ταμεία μειώνονται σε τρία, θεσμοθετείται βασική σύνταξη και ανταποδοτική, μπαίνει φρένο στο πάρτι με τα επικουρικά. Βεβαίως οι αλλαγές αυτές έχουν θύματα. Τη γενιά των βαμπίρ που πίστεψε ότι θα τη σκαπουλάρει πρόωρα με το χρυσό αλεξίπτωτο που έβαλε τα παιδιά της να της αγοράσουν. Μέχρι το 2015, τελευταίο έτος προσαρμογής για τους έχοντες ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, το τοπίο της ασφάλισης θα έχει αλλάξει άρδην. Και μαζί μ’ αυτό θα κληθεί να αλλάξει και το τοπίο της εργασίας. Εδώ βρίσκεται όλο το ζουμί.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, που ουδείς κατά τ’ άλλα σοσιαλιστής ο οποίος μάχεται για τις αξίες του, δεν έχει τονίσει όσο θα έπρεπε ακόμα, είναι ότι με το νέο σύστημα μετατρεπόμαστε βίαια από οικονομία συνταξιούχων σε οικονομία εργαζομένων. Ακούσια πραγματοποιείται η πρώτη πραγματικά σοσιαλιστική μεταρρύθμιση. Κι ας φωνάζουν οι ραντιέρηδες για τα κεκτημένα. Η στροφή προς την εργασία είναι η μεγάλη συνέπεια του νέου ασφαλιστικού και συνάμα το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να διαχειριστούν οι πολιτικοί και τα κόμματα.

Πλέον, ενισχύοντας την εργασία έναντι της σύνταξης, οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να παίξουν ένα διαφορετικό παιχνίδι. Όχι του μοιράσματος της πίτας των συνταξιοδοτικών «προνομίων», εν ίδει προσόδου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας καθώς και της διασφάλισης της απασχόλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη παράπλευρη θετική συνέπεια του νέου ασφαλιστικού. Βάζει την εργασία αναγκαστικά στο επίκεντρο. Στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος λοιπόν, της δημιουργίας μιας οικονομίας υψηλής απασχόλησης θα κριθεί τόσο το μέλλον του νέου ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κυρίως το μέλλον όλων των Ελλήνων και ειδικά των νέων.

*To Newstime είναι ένας νέος διαδικτυακός "τόπος" ενημέρωσης και ανάλυσης. H ομάδα της G700 αρθρογραφεί τακτικά για την ενότητα Παρεμβάσεις.

31 comments:

  1. "Η στροφή προς την εργασία είναι η μεγάλη συνέπεια του νέου ασφαλιστικού και συνάμα το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να διαχειριστούν οι πολιτικοί και τα κόμματα".

    Ολο το άρθρο είναι πολύ καλό αλλά μερικές φράσεις, είναι πραγματικά διαμάντια.Μπράβο στο συγγραφέα του.

    ReplyDelete
  2. Οσο περισσότερο εργασιοκεντρικό είναι ένα συνταξιοδοτικο σύστημα τόσο πιό ανταποδοτικό για τον εργαζόμενο και αποδοτικό για την οικονομία, και συνεπώς για όλη τη κοινωνία, είναι.

    ReplyDelete
  3. Oσο πιό λίγα προνοιακά βάρη φορτώνεται ένα συνταξιοδοτικό σύστημα τόσο πιό υγιές είναι.

    Το σύστημα Υγείας και το σύστημα Πρόνοιας, των οποίων η μεταρρύθμιση πρέπει να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό,μαζί με το συνταξιοδοτικό σύστημα,δημιουργούν ενα υγιές κοινωνικό κράτος που ευδοκιμεί ΜΟΝΟ πάνω στην ΕΡΓΑΣΙΑ.

    ReplyDelete
  4. Aς ελπίσουμε ότι, ως χώρα, μπαίνουμε στην εποχή όχι του "τέλους της εργασίας" αλλά της "άνθισης της εργασίας".
    Και ο, υπο ψήφιση, Ασφαλιστικός νόμος βοηθάει προς αυτή τη κατεύθυνση.

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ και επειδή θίχτηκε το θέμα του εκπροσώπου των νέων Αλέξη Τσίπρα στο προηγούμενο άρθρο θέλω να του ζητήσω να καταψηφίσει το εργασιακό αλλά να στηρίξει το ασφαλιστικό. Αν το πράξει θα δείξει όραμα και ηγετικότητα.

    ReplyDelete
  6. Δουλειές δουλειές δουλειές αλλιώς θα πάει στο βρόντο το σύστημα.

    ReplyDelete
  7. Poly kalo to arthro, poly eystoxes oi topothetiseis, pame gia neo asfalistiko kai perissoteri dikaiosyni.

    ReplyDelete
  8. Για τα εργασιακά,εκτιμώ,ότι θα υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και θα υπογραφεί Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τρία χρόνια.Και αυτό είναι καλό.

    ReplyDelete
  9. Εισηγητής του "Ασφαλιστικού" στη Βουλή είναι ο Ηλίας Μόσιαλος,ο καθηγητής του LSE.Τον άκουσα πριν απο λίγο,με τεκμηριωμένα επιστημονικά και πολιτικα κριτήρια,να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο.
    ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΌ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ τη συζήτηση ΣΤΑ θΕΤΙΚΑ.
    "Ο κάθε συνταξιούχος της ΔΕΗ επιδοτείται με 18.000 ευρώ το χρόνο απο το κράτος ενω του ΙΚΑ με κάτι ψίχουλα" λέει αυτή τη στιγμή στο FLASH o Mόσιαλος.Κραυγαλέες ανισότητες που σχεδόν αγγίζουν τα όρια του εγκλήματος.

    ReplyDelete
  10. Τον είχα δει στην εκπομπή του Χατζινικολάου...Πολύ καλός. Είναι ο μοναδικός που μιλάει για το νέο κοινωνικό κράτος πως πρέπει να είναι και τι πρέπει να κάνει χωρίς να κάνει τον Βασιλάκη Καϊλα.

    ReplyDelete
  11. O Mossialos os Health Economist tis Eyropaikis sxolis, ki os akadimaikos mesa apo to ergo tou, exei os protarxiko stoxo sti skepsi tou tin isotita (equity, poy de simainei mono equality) me basiki proypothesi tin oikonomi biosimotita, gia kathe politiki pou sxediazetai, idiaitera se o,ti afora to welfare state.

    Arxes, aksies kai plaisia politikis pou prepei i aristera na yiothetisei an thelei na ksanampei sto kadro ton proodeytikon dynameon, se Ellada ki Eyropi.

    ReplyDelete
  12. O Mossialos agapa to Skandinaviko montelo leitoyrgias tou welfare state. Eidika to Daneziko. Xoris analipsi atomikon eythynon omos ayto to montelo de mporei na leitoyrgisei. Aparaititi proypothesi einai na analaboume oloi tis eythynes mas.

    ReplyDelete
  13. Μπας κι έχετε μπερδέψει το σοσιαλισμό με την τεμπελιά του δημόσιου τομέα;

    Καμία σχέση.

    ReplyDelete
  14. Δηλαδή εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν δια της βίας 18.000 ευρώ επίδομα από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους (μέσω της φορολογίας του κράτους), αυτό είναι σοσιαλισμός;

    Θα μου πεις τώρα, "ε, ας παίρνουν όλοι ένα επίδομα 10.000 ευρώ".

    Δηλαδή θα παίρνει το κράτος από τον καθένα μας 15.000 ευρώ σε φόρους, θα δαπανά 5.000 ευρώ για διαχειριστικά έξοδα και μετά θα μας επιστρέφει τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ ως "επίδομα".

    Μπράβο.

    ReplyDelete
  15. Μάλλον δεν κατάλαβες τη σπόντα προς τους δικούς μας σοσιαλιστές και σοσιαλίζοντες. Ο αυθεντικός Σοσιαλισμός προτάσσει την αξία και την ανταμοιβή της εργασίας. Τη θεωρεί ως βασικό εργαλείο ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Ύψιστο αγαθό και καθολικό δικαίωμα. Αντίθετα ο ψευτοαριστερισμός της μεταπολίτευσης προτάσσει το ιδανικό της αργομισθίας, έκφανση της οποίας είναι και η πρόωρη με προνομιακούς όρους σύνταξη.

    ReplyDelete
  16. Μισό να σβήσουμε και τον κινέζο σπάμερ...

    ReplyDelete
  17. Η αλήθεια να λέγεται. Σε σχέση με αυτό που είχαμε, είναι ένα κάποιο βήμα προς τα εμπρός.

    ReplyDelete
  18. " Η υγεία διαχωρίζεται από τη σύνταξη, τα ταμεία μειώνονται σε τρία,"

    Poia tria tameia ? Ta tameia einai peripou 8. Ta tameia tou ETAA paramenoun opos einai, kai oi dimosio ypalliloi mbenoun sto IKA MONO GIA SINDAKSH !!! Kratoun to tameio ygeias pou exoun.

    Vasika oi dimosioi benoun sto IKA gia na fane tis eisfores pou dinane oi idiotikoi tossa xronia.

    Pious koirodevoun ?

    ReplyDelete
  19. ρε παιδια κανεις δεν αντιλέγει ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι απαραίτητο, είναι μια σωστή σκέψη
    το πρόβλημα έιναι ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί
    δηλαδή αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης και γι αυτό έχει γυρίσει την πλάτη ο κόσμος, πως να το κάνουμε
    θεωρητικά ΟΛΑ μπορούν να γίνονται
    στην πραξη όμως,όταν δεν ξέρεις τι επικρατεί και πάς να περάσεις νομοσχέδια που ανατρέπουν χρόνια συνήθειας,χωρίς προετοιμασία,χωρίς γνώση, τότε θα φας τα μούτρα σου!!
    η κυβερνηση εχει στραφει ενάντια στην κοινωνια γιατί πυροβολεί αδιακριτως χωρις να εγγυαται παραλληλα μια αποτελεσματικη προοπτικη για το μελλον
    στρατηγικό σφαλμα κι αυτό!!
    δε γινεται κανεις νομοσχεδιο που θα εχουν αποτελεσματα στο μελλον, ενω στο παρόν να τσεκουρωνεις το λαο
    το ασχημο παρόν, πρεπει να αντισταθμιζεται με άμεσους τρόπους ΣΗΜΕΡΑ για να κερδισεις την εμπιστοσυνη του κοσμου

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Αν δεν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και δεν προωθηθούν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης, θα πέσει πολλή πείνα, κυρίως στους νέους.

    Η ώθηση στην εργασία με μόνο όπλο την αφαίρεση του διχτιού ασφαλείας και της παρακράτησης εργαζομένων στις θέσεις τους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργεία και την υπανάπτυξη. Το λέω συνέχεια και θα το ξαναπώ: οι γ700 είναι μία χαμένη γενιά.

    Οι πασοκοι, αντί να ντρέπονται για το παιδί τους επειδή κυκλοφορεί γυμνό, θα έπρεπε να το στηρίξουν με τον κατάλληλο ρουχισμό που θα το έκανε μοντελάκι στην πασαρέλα του κόσμου. Και αυτός ο ρουχισμός δεν κοστίζει και πολύ οικονομικά. Απλώς χρειάζεται οργάνωση.

    "There is no such thing as bad weather, only inappropriate clothing."

    Αλλά έχετε δει ζωάκι τυφλωμένο από τα φώτα του αυτοκινήτου που έρχεται κατά πάνω του; Δυστυχώς τα πάντα εξαρτώνται από τον οδηγό. Και αυτός δεν είναι η κυβέρνησή σας.

    Αδικία είναι η ανισοκατανομή πόρων και η ύπαρξη προνομίων, αλλά δικαιοσύνη δεν είναι η ισοκατανομή της μιζέριας.

    ReplyDelete
  23. Ας περιμένουμε να ψηφιστεί βέβαια.

    Και ας περιμένουμε και τις προσφυγές. 'Ηδη οι συνδικαλιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1004572

    Στη Ρουμανία τη γλίτωσαν με την αύξηση του ΦΠΑ. Αν γίνει κι εδώ κάτι ανάλογο, τι θα κάνουν; Ο ΦΠΑ είναι ήδη 23%.

    Ο Ρέππας το είπε άλλωστε: "Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κουνάει το δάκτυλο στους εργαζομένους".

    Επομένως μπορεί να λέει ο Γιωργάκης οτι "ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε", αλλά τα μέλη της κυβέρνησης του απαντούν "δεν αλλάζουμε, κι ας βουλιάξουμε".

    ReplyDelete
  24. I asfalistiki metarrythmisi kounaei to daxtylo stoys rantierides kai toys xrysous aleksiptotistes. To neo asfalistiko anoigei to dromo gia ena ergasiokentriko montelo anaptiksis, ayto pou exei megali anagki i nea genia gia na dimioyrgisei ksana prosdokies gia to mellon tis.

    To zitima einai na katalaboume oti to asfalistiko den teleionei kai den kleinei me mia rythmisi kai mono. Thelei douleia 10etias kai anaprosarmogis sta dimografika kai oikonomika dedomena se synexi basi.

    Gia tous syndikalistes de mou kaigetai karfi. Oyte tin pleionotita ekprosopoun oute tin ypostiriksi tis pleionotitas exoun. O ergazomenos pote den itan o proedros tis GSEE kai tis ADEDY. Kairos na prosarmostoun ki aytoi sto rolo pou tous exei anatethei allios as mpoune me ti seira tous sto xronontoulapo tis istorias.

    ReplyDelete
  25. Το θέμα δεν είναι μόνο να ψηφιστεί αλλά και να εφαρμοστεί.
    Πχ τις άγαμες θυγατέρες που συνταξιοδοτούνται σήμερα δεν τις πειράζει

    πχ τους 9000 υπερήλικες (>100 ετών) που συνταξιοδοτούνται δεν τους εντοπίζει (η τελευταία απογραφή έδειξε μόνο 1700 εν ζωή)

    φοβάμαι ότι μέσα στον αχταρμά μέτρων και "μέτρων", καλών και κακών προθέσεων θα υπάρξουν "λειάνσεις" όπως πχ με τους υπαλλήλους της Βουλής

    και όταν γίνεται αυτό παρότι φτάσαμε στο μη περαιτέρω...

    Με λίγα λόγια εξαγγέλονται και θα γίνουν διάφορα, αλλά δεν κόβεται η ρεμούλα με το μαχαίρι κι έτσι ο λογαριασμός που θα πληρώσει η g700 μεγαλώνει

    ReplyDelete
  26. "Ο αυθεντικός Σοσιαλισμός προτάσσει την αξία και την ανταμοιβή της εργασίας."

    Αυτή είναι και η περιγραφή του παλιού Αμερικάνικου Προτεσταντικού καπιταλισμού.

    ReplyDelete
  27. Δεκτά τα επιχειρήματα όλων κι εμείς αν ήταν στο χέρι μας θα το είχαμε σχεδιάσει καλύτερα, άλλωστε η πρότασή μας ήταν πάντοτε υπέρ του μικτού με την ανταποδοτική σύνταξη να υπολογίζεται με κεφαλαιοποιητικούς όρους ή με έναν νοητό κεφαλαιοποιητή κλπ.

    Όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο κι όπως λέει και ο Jim Slip είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Και μόνο αν στηρίξει κάποιος το βήμα χωρίς υπεκφυγές αλλά με σωστή επιχειρηματολογία θα μπορέσει να προωθήσει κι άλλα πράγματα στο μέλλον.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_04/07/2010_406908

    Oi eunooumenoi, paramenoun eunooumenoi sto kainourio afalistiko.

    ReplyDelete
  30. Προσωπικά είμαι υπέρ, όμως θα το προτιμούσα συνδυασμένο με κάποιες απαραίτητες δκλείδες προστασίας για ανθρώπους που θα βρεθούν ανυπεράσπιστοι απέναντί του, πχ μακροχρόνια άνεργους, πολύ μεγάλους σε ηλικία ανέργους, χήρες με παιδιά κτλ..

    ReplyDelete
  31. mb προφανώς και παραμένουν εξαιρέσεις που είναι απαράδεκτες, αλλά αποτελούν πλέον το δέντρο και όχι το δάσος.

    συμφωνούμε patsiouri τώρα το στοίχημα είναι η απασχόληση και το σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Μέχρι στιγμής το συνταξιοδοτικό υποκαθιστούσε και την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τώρα βίαια καλούμαστε να στραφούμε αλλού.

    ReplyDelete