Tuesday, August 25, 2009

G700: εγγεγραμμένη ομάδα πίεσης στην ΕΕ

Στις 5 Ιουνίου 2009 η «Γενιά των 700 ευρώ – G700» γράφτηκε στο Μητρώο Εκπροσώπων Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μητρώο άνοιξε επίσημα στις 23 Ιουνίου 2008 και απευθύνεται α) σε όσους, δημόσιες αρχές, ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις, επαγγελματίες λομπίστες κοκ, επιθυμούν να εγγραφούν με σκοπό τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται με στόχο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της πολιτικής και τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και β) στο κοινό που επιθυμεί να πληροφορηθεί σχετικά με τις ομάδες πίεσης που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Στις δραστηριότητες αυτές, σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (COM(2007)127τελικό της 21ης Μαρτίου 2007 και COM(2008)323 της 27ης Μαΐου 2008) συγκαταλέγονται: επαφές με μέλη ή υπαλλήλους των οργάνων της ΕΕ, προετοιμασία, κυκλοφορία και δημοσιοποίηση επιστολών, ενημερωτικού υλικού ή επιχειρηματολογίας και γνωμοδοτικών εγγράφων, διοργάνωση εκδηλώσεων, συναντήσεων ή δραστηριοτήτων προβολής (στα γραφεία ή αλλού) με στόχο την εκπροσώπηση συμφερόντων καθώς και δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο επίσημων διαβουλεύσεων για νομοθετικές προτάσεις είτε άλλων ανοικτών διαβουλεύσεων.

Πρέπει σ’ αυτό το σημείο να υπογραμμιστεί ότι, σύμφωνα και με τη ρητή διατύπωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ΔΕΝ υπάρχουν προνόμια που να συνδέονται με την καταχώριση στο μητρώο. Η καταχώριση δεν συνιστά διαπίστευση και δεν παρέχει κανενός είδους προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες. Για το λόγο αυτό, οι καταχωρισμένοι οργανισμοί δεν πρέπει να παρουσιάζουν την καταχώρισή τους ως διαπίστευση ή ως οποιουδήποτε τύπου επίσημη αναγνώρισή τους εκ μέρους της Επιτροπής».

Η καταχώριση έχει δύο συνέπειες πρακτικής φύσης: α. ενημέρωση για όλες τις δημόσιες διαβουλεύσεις στους τομείς ενδιαφέροντος με ηλεκτρονική προειδοποίηση. β. η Επιτροπή δεσμεύεται να δημοσιεύει όλες τις εισηγήσεις που λαμβάνει κατά τις δημόσιες διαβουλεύσεις.

Το Μητρώο είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/transparency/regrin.

Εκεί μπορεί κανείς να βρει και τα πλήρη στοιχεία της G700.

Η επιλογή μας να συμμετάσχουμε στο Μητρώο Εκπροσώπων Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε στη λογική ότι η «Γενιά των 700 ευρώ – G700» αποτελεί μια εναλλακτική κίνηση νέων, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, σκοπό έχει να επηρεάσει τη διαμόρφωση της πολιτικής και τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Ήδη, κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν και χωρίς η οργάνωσή μας να είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εκπροσώπων Συμφερόντων της Επιτροπής,:

Στα μέσα Ιουλίου, έχοντας πλέον εγγραφεί στο Μητρώο Εκπροσώπων Συμφερόντων, λάβαμε μέρος στην πρώτη μας ανοιχτή ευρωπαϊκή διαβούλευση με θέμα την πιθανή καθιέρωση του 2012 ως έτους αφιερωμένου στη Διαγενεακή Αλληλεγγύη και Συνεργασία. Μέσα στις προσεχείς μέρες θα δημοσιεύσουμε τμήμα του σχετικού εγγράφου. Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε σε ειδική ιστοσελίδα της Επιτροπής, όταν τα σχετικά κείμενα δοθούν στη δημοσιότητα.

Για την καλύτερη επεξεργασία των θέσεων της Γενιάς των 700 ευρώ - G700 εν όψει των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, αλλά και τη μελλοντική εκπόνηση μελετών που αφορούν στα θέματα της γενιάς των 700 ευρώ συγκροτούμε Επιστημονικό Συμβούλιο και καλούμε όσους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψηφίους Διδάκτορες ή Διδάκτορες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να αποστείλουν email και βιογραφικό στο genia700@gmail.com.

Σε κάθε περίπτωση, οι διάφορες δραστηριότητες που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε στο μέλλον, όπως παροχή συμβουλών σε εργασιακά θέματα (πχ Συνήγορος του Εργαζόμενου), τα άρθρα γνώμης, οι ακτιβιστικές δράσεις και η εκπόνηση μελετών, στατιστικών και άλλων πληροφοριών και εγγράφων, δεν αφορούν ούτε προκύπτουν σαν προαπαιτούμενο της συμμετοχής μας στο ΜΕΣ της ΕΕ. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τα συμφέροντα των Ελλήνων και όσο αυτό είναι δυνατό των Ευρωπαίων νέων εργαζόμενων, όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε, και να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη γενιά μας, μέσα από την προώθηση της ατζέντας της διαγενεακής δικαιοσύνης ως βασικής συνιστώσας της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτό πέρα από την εγγραφή της Γενιάς των 700 ευρώ στο μητρώο Εκπροσώπων Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγκρότηση Επιστημονικού Συμβουλίου, εντός Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις, έτσι ώστε η G700 να καταστεί πιο μαζική και συμμετοχική.

6 comments:

  1. Χαίρομαι που μετουσιώνεται σε κάτι "χειροπιαστό" η g700.
    Καλή επιτυχία.

    ReplyDelete
  2. Λένε εκθέσεις για το 2009 ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τελευταίο έτος το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών οφείλονταν στα αυθαίρετα, ημί-αυθαίρετα και παράνομα σπίτια που χτίζονται μέσα στα δάση.

    το πλήγμα για την κοινωνική και γενεακή δικαιοσύνη μεγάλο από τις καταστροφές. Μήπως θα έπρεπε να πούμε στην Ευρώπη να σταματάει να σπαταλά τους πόρους για διάσωση των παράνομων κατοικιών??

    ReplyDelete
  3. @ G700

    Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσετε το όνομα G700 και να πάψετε σιγά σιγά να χρησιμοποιείτε τον όρο "Γενιά των 700 Ευρώ" ως αυτοπροσδιορισμό, ο οποίος πλέον έχει καθιερωθεί ως κοινωνικός όρος στη δημόσια ατζέντα. Αυτό για να μη δίνετε το δικαίωμα στα μίντια για καιροσκοπικούς και λαϊκιστικούς λόγους να σας ταυτίζουν με κάτι που δεν εκφράζετε - τη μοίρλα, την πείνα και την απαισιοδοξία.

    ReplyDelete
  4. @ g700

    ti lete na ftiaksete ki ena diktio ethelonton?

    ReplyDelete
  5. Παιδιά θέλει facebook το θέμα. Τουλάχιστον. Φαντάζομαι πόρους για περαιτέρω προώθηση δε θα έχετε μέσω συμβατικών ΜΜΕ. Κι ένα ερωτηματολόγιο μικρό για το τι θέμα θα ήθελε ο καθένας νέος επιστήμων να καταπιαστεί. Μέσω social media είναι εύκολο. Συνεργαστείτε και με ΜΚΟ που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, όπως έλληνες μετανάστες δεύτερης γενιάς, περιβάλλον κλπ. Δοκιμάστε και τη συνδιοργάνωση ανοικτών συζητήσεων με κόμματα όπως Φιλελεύθερη Συμμαχία, την ομάδα του ppol κλπ. Όχι 'φαντεζί' πράματα, απλά φτωχά και ανοικτά.

    Ο συνήγορος του εργαζόμενου θέλει χώρο, τηλεφωνική υπηρεσία, ηλεκτρονική υποστήριξη και διαχείριση. Έχουν ανοίξει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για ΜΚΟ, δείτε τα γιατί μπορούν να σας υποστηρίξουν στις προσπάθειες σας. Και είναι κρίμα να μην τα αξιοποιήσετε καθώς βλέπω ότι η οργάνωση σας έχει αντικείμενο κι όχι αέρα.

    ReplyDelete