Sunday, February 10, 2008

Η Γη εισέρχεται σε μία νέα γεωλογική περίοδο: την ανθρωπόκαινο'

Από την Κριστιάν Γκαλίς

Η Γη εισήρθε σε μία νέα γεωλογική περίοδο της ζωής της: την «ανθρωπόκαινο». Ο νεολογισμός προτάθηκε από τον Ολλανδό Πολ Κρούτσεν (Paul Crutzen), νομπελίστα στη χημεία το 1995, για να περιγράψει την αυξανόμενη επίδραση της ανθρωπότητας στη βιόσφαιρα.

Η νέα αυτή εποχή κατά τη γνώμη του ξεκίνησε περί το 1800, με τη μαζική χρήση υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας. Έκτοτε η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα αυξάνει ασταμάτητα, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου της επιθεώρησης «'Αμπιο» ο Πολ Κρούτσεν εκθέτει λεπτομερώς τις αλλαγές που σηματοδοτούν την ανθρωπόκαινο περίοδο.

Με τον περιβαλλοντολόγο του εθνικού αυστραλιανού πανεπιστημίου της Καμπέρα Ουιλ Στέφεν (Will Steffen) και τον ιστορικό του πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν Τζον Μακ Νιλ (John McNeill), συνυπέγραψαν ένα άρθρο με τίτλο «ανθρωπόκαινος: ξεπερνάνε οι άνθρωποι τις δυνάμεις της φύσης;».

Αφού άλλαξε τα τελευταία πενήντα χρόνια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν το περιβάλλον του, αναστάτωσε το κλίμα του πλανήτη και αποσταθεροποίησε την ισορροπία της βιόσφαιρας, ο άνθρωπος λειτουργεί πλέον ως «πλανητική γεωφυσική δύναμη», που θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ταχύτατα εφόσον θέλει να μειώσει τις καταστροφές που προκάλεσε στον πλανήτη του.

Θα μπορέσει όμως το ανθρώπινο είδος να αντεπεξέρθει σε αυτήν την πρόκληση; Ιδού το ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές.

Σύμφωνα με την άποψή τους, σήμερα βρισκόμαστε στην δεύτερη φάση της ανθρωπόκαινου (1945-2015) που την αποκαλούν φάση της «μεγάλης επιτάχυνσης»: είναι η περίοδος όπου η επίδραση του ανθρώπου στη φύση αυξήθηκε καταιγιστικά. «Η "μεγάλη επιτάχυνση" έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, καθώς το 60% όσων μας προσφέρουν τα γήινα οικοσυστήματα έχουν ήδη υποβαθμιστεί».

Υπάρχουν πάντως και θετικά σημεία: από τη δεκαετία του 1980 οι άνθρωποι σταδιακά συνειδητοποιούν την απειλή που αντιπροσωπεύει η υπερβολική τους δραστηριότητα για τον πλανήτη, για το «σύστημα της Γης». Το δείχνουν και οι πολυάριθμες διεθνείς συσκέψεις για την κλιματική αλλαγή ή τη μείωση της βιοποικιλότητας.

Απέναντι σε αυτή την ανησυχητική κατάσταση των πραγμάτων, η ανθρωπότητα έχει να επιλέξει από τρεις εναλλακτικές οδούς για το πώς να αντιμετωπίσει αυτήν την τρίτη φάση της ανθρωπόκαινου (από το 2015 και πέρα).

Αδράνεια

Η πρώτη οδός, εκείνη της «αδράνειας» («business as usual») είναι να μην αλλάξουμε σε τίποτα τις συνήθειές μας, ελπίζοντας πως η προσαρμοστικότητα του είδους μας -και της αγοράς- θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, αυτή η οδός είναι «γεμάτη κινδύνους», αφού όταν αποφασίσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, θα είναι πια πολύ αργά.

Κατευνασμός

Το δεύτερο σενάριο, εκείνο του «κατευνασμού» («mitigation») στοχεύει στο να μειωθεί αισθητά η επίδραση του ανθρώπου στη Γη, χάρη σε μία καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση. Αυτό σημαίνει τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μία πιο σώφρονα διαχείριση των φυσικών πόρων, τον έλεγχο του ανθρωπίνου πληθυσμού και την αποκατάσταση-ανάταξη των υποβαθμισμένων περιοχών.

Πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί χωρίς «σημαντικές αλλαγές στις ατομικές συμπεριφορές και τις κοινωνικές αξίες». Αλλά θα καταφέρουν «οι όποιες εξισορροπητικές προς τον υλισμό κοινωνικές τάσεις να οδηγήσουν πράγματι σε μία μετάβαση των κοινωνιών μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη;» διερωτώνται οι επιστήμονες.

Γεωμηχανική

Αν αυτό δε συμβεί -και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη πάρει βίαιη μορφή, τότε δε θα μας μένει παρά η τρίτη επιλογή, εκείνη της ανάληψης ριζικών μέτρων κλιματικής γεω-μηχανικής. Είναι μία επιλογή που συνεπάγεται σημαντικές ανθρώπινες επεμβάσεις, σε πλανητικό επίπεδο, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επιδράσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο κλίμα.

Μιλάμε ήδη για «σύλληψη» του διοξειδίου του άνθρακα και «αποθήκευσή» του σε μεγάλες υπόγειες δεξαμενές. Θα μπορούσαμε με τον ίδιο τρόπο να προσπαθήσουμε να γεμίσουμε την στρατόσφαιρα με μόρια εστέρων θειικού οξέως που θα αντανακλούσαν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα. Πράγμα που θα μείωνε το ποσοστό CO2 στην ατμόσφαιρα και θα ψύχραινε τον πλανήτη.

Θα έπρεπε φυσικά να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε να μη προκαλέσουμε μία νέα εποχή των παγετώνων, που θα μπορούσαμε να την αποφύγουμε μόνο προσθέτοντας εκ νέου διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα...

Συμπέρασμα: «η θεραπεία θα μπορούσε να κάνει περισσότερη ζημιά από την ασθένεια».

Περί της ανθρωπότητας ως «δυνάμεως της φύσης»

Το 1885 τον «διεθνές συνέδριο γεωλογίας» υιοθέτησε τον όρο «ολόκαινος» (ολότελα καινούργια) για να περιγράψει τα τελευταία 10,000 χρόνια του πλανήτη. Η περίοδος αυτή αντιστοιχεί το χρόνο της μετάβασης από τον άνθρωπο-κυνηγό ή τροφοσυλλέκτη έως την εμφάνιση της γεωργίας.

Το 2000 ο βραβευθείς με το Νόμπελ χημείας Πολ Κρούτσεν (Paul Crutzen) εκτίμησε πως ο όρος «ανθρωπόκαινος» είναι πιο κατάλληλος για να περιγράψει τα τελευταία 200 χρόνια, οπότε ο άνθρωπος μεταβλήθηκε σε «γεωφυσική δύναμη» που μπορεί να μεταβάλει εις βάθος τη φύση.

Όπως μας το θυμίζει, ο Ιταλός γεωλόγος Αντόνιο Στοπάνι (Antonio Stoppani) θεωρούσε ήδη από το 1873 τις ανθρώπινες δραστηριότητες ως μία «νέα τελλουρική δύναμη» και μιλούσε για «ανθρωποζωική περίοδο».

Για τον Πολ Κρούτσεν η ανθρωπόκαινος ξεκινά το 1800, όταν η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έφτανε τα 283 ppm (εκατομμυριοστά). Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκε απότομα από το 1950, οπότε μπήκαμε στη δεύτερη φάση της ανθρωπόκαινου, οπότε το CO2 έφτασε από τα 311 ppm το 1950 στα 379 το 2005.

Το άρθρο της Κριστιάν Γκαλίς , La Terre est entrée dans une nouvelle ère géologique : l' «anthropocène», δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde στις 8-1-2008. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.

46 comments:

  1. λοιπόν πριν ξεσπάσει η υπόθεση ΜΕΤΡΟ είχαμε αναρτήσει το άρθρο που έχουμ σήμερα ως post. Για να μην πάει χαμένο το αναρτούμε ξανά και ευχόμαστε καλή και ξεκούραστη Κυριακή. Πάντως το ΜΕΤΡΟ χθες είχε κόσμο.

    ReplyDelete
  2. Δεν βλέπω όμως να διοργανώνεται καμία κατάληψη για την επόμενη εβδομάδα και ανησυχώ.

    ReplyDelete
  3. Πράγματι είχε κόσμο το ΜΕΤΡΟ.Επιβεβεαιώνεται η αναγκαιότητα του εγχειρήματος εκσυγχρονισμού των ΜΜΜ.Ολοι οι εργαζόμενοι ήταν εκεί, με το ίδιο φιλόξενο χαμόγελο,όπως πάντα.
    Κάποιος συνδικαλιστής περιφέρεται στα κανάλια(τον βλέπω τώρα στο ΜΕΓΚΑ) και υποστηρίζει το αντίθετο.Οι υποκειμενικές εκτιμήσεις είναι καλές αλλά χρειάζονται σοβαρός σχεδιασμός, ανάλογη ενημερωτική καμπάνια και αντικειμενικές μετρήσεις.

    ReplyDelete
  4. Μόνο στο Σύνταγμα είχε αρκετούς.Στους άλλους σταθμούς λίγους.

    ReplyDelete
  5. Είδα και γώ αυτό το τύπο το συνδικαλιστή σε κάποιο κανάλι.Σαν παλεστής του σούμο ήταν ο άνθρωπος.Είχε δυό χαρτάκια και τα έδειχνε με περηφάνεια αλλαλάζοντας ότι ήταν λίγοι οι επιβάτες. Και ανέφερε διάφορους αριθμούς.Κατάντια μάγκες,κατάντια.

    ReplyDelete
  6. Tό είπε ο Αριστοτέλης, το είπε ο Αριστοτέλης. In essence, οι ΑΞΕΣΤΟΙ/ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ (προσέξτε δεν εντάσσονται εδώ αναγκαστικά οι αγράμματοι άνθρωποι που μπορεί να είναι σπουδαίοι) και/ή ΑΝΗΘΙΚΟΙ (ή ΑΗΘΕΙΣ) άνθρωποι (δλδ οι ΑΝΘΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ), ΔΕΝ πρέπει να έχουν δικαίωμα λόγου στα κοινά, διότι αποτελούν κίνδυνο για την Κοινωνία.

    Με την συμπεριφορά των συνδικαλιστών του ΜΕΤΡΟ θα εκπλαγώ;;;;;;
    ΟΧΙ βέβαια...........

    Τυπικοί Ελληνες είναι. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ 12-2 είναι η ΙΕΡΗ ώρα που πάνε οι ΣΚΥΛΟΙ στα ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ για ν' ακούσουν τις ΣΚΥΛΟΥΔΕΣ, τους ΣΚΥΛΑΔΕΣ και τους ΕΜΕΤΟΥΣ (οιονεί τραγουδιστές).

    ΟΤΑΝ

    ΟΤΑΝ

    ΟΤΑΝ

    το περασμένο καλοκαίρι, ένα παλληκάρι 18 χρονών έχασε το ΠΟΔΙ του ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ και αιτίας, συγκεκριμένα επειδή οι 2 ή 3αγγειοχειρουργοί του Πανεπιστημιακού (παρακαλώ!!!) Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως ήσαν συγχρόνως σε διακοπές (λόγω Αυγούστου, του "ΙΕΡΟΥ ΜΗΝΑ" της Ελλάδος)

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΔΕΝ έσπασε μύτη, ΔΕΝ χύθηκε αίμα, δεν έπεσε υπουργός, δεν έπεσε κυβέρνηση, δεν παραιτήθηκε διοικητής, δεν έχασαν γιατροί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δια βίου (όπως θα είχε συμβεί στας Αμερικάς), and the worse, ΔΕΝ κατέβηκε ο ΛΑΟΣ στο πεζοδρόμιο,

    είναι βέβαιο πως έχουμε να κάνουμε με την

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΩΡΩΣΗΣ

    και η ΠΩΡΩΣΗ είναι ΠΑΡΟΥΣΑ από ΚΕΦΑΛΗΣ μέχρις ΟΝΥΧΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ.

    ReplyDelete
  7. PRIMARIES

    Σαρωτική η νίκη του κυρίου Obama στις πολιτείες Louisiana, Nebraska, Washington και τις Παρθένες Νήσους, όπου απέσπασε 72 εκπροσώπους έναντι 40 της κυρίας Clinton.

    Συνολικά, μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι έχουν κερδίσει,

    H Clinton 1095 delegates
    B Obama 1070 delegates

    Για την ΠΡΟΚΡΙΣΗ απαιτούνται 2025

    ReplyDelete
  8. " Κομφούκιος said...
    PRIMARIES

    Σαρωτική η νίκη του κυρίου Obama "

    Φαίνεται ότι η Χίλαρυ θα τα βρεί σκούρα.Εκπροσωπεί το κατεστημένο.ΑΛΛΑ αν πάρει το χρίσμα θα εκλεγεί σίγουρα πρόεδρος γιατί συνδιάζει την αλλαγή με τη γνώση και την εμπιστοσύνη σε όλους τους χώρους.Ο Ομπάμα έχει το προφίλ πολύ φιλελεύθερου ακόμα και για τα μέτρα της Αμερικής.Ξέρει ο Ομπάμα κατά που πέφει η Ελλάδα;

    ReplyDelete
  9. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ από ΜΑΦΙΕΣ οι οποίες είναι ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ

    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ από τη μιά
    ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ από την άλλη.

    Διαβάζω στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Τρία κυκλώματα συμφερόντων
    αντιδρούν στον φόρο καυσίμων
    Ενεργοποιούνται μέσα σε διυλιστήρια
    «Ευυπόληπτοι» νυκτερινοί διανομείς και πρατήρια χωρίς άδεια

    Τρία διαφορετικά κυκλώματα κρύβονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τη «γραμμή αντίστασης» που προβάλλεται στην εφαρμογή του μέτρου της εξομοίωσης του φόρου στα καύσιμα από τις 15 Φεβρουαρίου.

    Το πρώτο αφορά σε κυκλώματα που δρούν μέσα σε διυλιστήρια και τα οποία εντοπίσθηκαν να διοχετεύουν πετρέλαιο με μεγάλη δόση θείου, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε αποχρωματισμό.

    Το δεύτερο έχει να κάνει με πρατήρια, τα οποία λειτουργούν ανά την Ελλάδα χωρίς άδεια, αλλά με ΑΦΜ (άγνωστο πώς).

    Το τρίτο, τέλος, κύκλωμα αφορά σε παράνομο δίκτυο διακίνησης υγρών καυσίμων, που αποτελείται από πρόσωπα τα οποία «στο φως της ημέρας» είναι υπεράνω κάθε υποψίας (μεταξύ αυτών υπάρχουν ευυπόληπτοι δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), αλλά τη νύχτα αναλαμβάνουν το έργο της διανομής. Εννοείται ότι γι' αυτή, τη δεύτερη, εργασία, δεν έχουν καμία άδεια, αλλά απλώς τη συγκατάθεση εταιρειών.

    Υπολογίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση το ποσό των 400 - 450 εκατομμυρίων ευρώ κι ενδεχομένως παραπάνω, από το λαθρεμπόριο που εξελίσσεται στην αγορά των πετρελαιοειδών, ακόμη και σήμερα.

    ReplyDelete
  10. Ο Σημίτης αλλάζει στάση στα ευρωτουρκικά.Υιοθετεί την "ειδική σχέση" ΕΕ-Τουρκίας.Θα μας το εξηγήσει προσεχώς.Αν μας πείσει θα αλλάξουμε και μείς οι ΑΜΕΤΑΠΙΣΤΟΙ.

    ReplyDelete
  11. Διαβάζω στην μοναδική έγκυρη και προδιαγραφών New York Times εφημερίδα της Ελλάδος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Οκτώ συν μία υποθέσεις, πολλών δισ. ευρώ, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών
    Του Προκοπη Χατζηνικολαου

    Οκτώ συν μία μεγάλες υποθέσεις, αξίας πολλών δισ. ευρώ, ερευνούν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα κεφάλαια που διακινούνται από εγκληματικές ενέργειες χρηματοδοτούν τη λειτουργία κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στον ωκεανό της παρανομίας και γι’ αυτό η εξάρθρωση αυτών που τα διακινούν αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που διαφεύγει από το Δημόσιο ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια, ο τζίρος που πραγματοποιείται αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

    Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει στην Υπηρεσία Ειδικων Ελέγχων, και στα γραφεία των ελεγκτών βρίσκονται υποθέσεις που αφορούν: α) Φοροδιαφυγή μεμονωμένων επαγγελματιών, β) προμήθειες των νοσοκομείων, γ) φαρμακαποθήκες, δ) 15.000 επιχειρήσεις που απέδωσαν λιγότερο ΦΠΑ από το 1,5% του τζίρου τους, ε) μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου, στ) οι δαπάνες των ΟΤΑ, ζ) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η) υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομα στοιχήματα και θ) κοινοτικές επιδοτήσεις.

    ReplyDelete
  12. @ Προκόπης Χατζηνικολάου

    Και τα κλεμμένα από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ που πήγε ο Αλεκάκιας στην ΦΩΦΗ, πού τα βάζετε;;;;;;;

    ReplyDelete
  13. Εάν διαβάσετε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την "(επ)εξήγηση" του ΜΗΔΕΠΟΤΕ εργασθέντος, Μπαλλαρίνου, Σαλταδόρου και Νουμερίστα του Peroquet
    "Τι είναι το fund (σσ δώστε βάση στο "τεχνήεν" αγγλικό) Αλληλεγγύης των Γενεών
    και

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ γι' ΑΥΤΟΝ τον ΦΟΡΟ και σε ΠΟΙΟΝ θα τον επιβάλει ο Μπαλλαρίνος, πείτε μου και μένα.

    ReplyDelete
  14. Διαβάζω στην λαϊκή εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" στη στήλη της Πανδώρας

    Στον μικρόκοσμο του ΠαΣοΚ αναρωτιούνται ποιος φαεινός νους έπεισε (ή μήπως παρέσυρε;) τον μέγα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να διαλέξει ως ηλεκτρονική διεύθυνση το «politicalmind@forthnet.gr».

    Kυρία Πανδώρα μου,
    Ηξερα πως είστε Κατίνα και κΟτσομπόλα, αλλά όχι και ΚΑΚΟΗΘΗΣ. Ολα κι όλα.
    Η διεύθυνση του M. Χρυσοχοϊδη δεν είναι politicalmind αλλά politicalminds.
    ΚΑΙ υπάρχει και ΑΛΛΟ λάθος!!

    TΙ άλλο μαγειρεύει ο ρουφιάνος αφεντικός σας;;;

    ReplyDelete
  15. «Πάντως το ΜΕΤΡΟ χθες είχε κόσμο.»

    Ναι, ε; Ήσασταν σε όλους τους σταθμούς, όλων των γραμμών; Τους μετρήσατε; Πώς, άραγε; Με το μάτι;

    Και τι νόημα έχει τώρα πιά; Όταν είναι πασιφανές πως η παράταση του ωραρίου χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι για να περάσει η σκανδαλώδης αύξηση του 25% (για την οποία ΚΑΝΕΙΣ δεν διαμαρτύρεται), εσείς ακόμη με το ωράριο ασχολείστε;

    Γράφτηκαν στο προηγούμενο σχόλιο, τα γράφει ο Κομφούκιος λίγο πιό πάνω. Το ασήμαντο αναδεικνύεται σε μείζον και στα σημαντικά σφυρίζουμε αδιάφορα.

    Κατά τα άλλα πιπιλίζουμε και την καραμέλα της "κοινωνίας των πολιτών" άμα λάχει να 'ουμ...

    "Που'σαι νιότη, που'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος..."

    ReplyDelete
  16. Ε καλά, Κομφούκιε, άδικος είσαι κι εσύ. Αφού αραδιάζει 3-4 περιπτώσεις από όπου θα προέρχονται οι πόροι. Τι θες; Να γράψει συγκεκριμένους αριθμούς; Αφού είπαμε, οι Ελληνάρες δεν ασχολούνται με αριθμούς και λοιπά μικρολογιστικά. Οι Ελληνάρες δίνουν πρώτα-πρώτα σημασία στον άνθρωπο, βοήθειά τους. Εξάλλου όπως είπε και ο αρχηγός του κόμματός του στο περίφημο ντιμπέιτ, τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα...

    «...η χρηματοδότησή του θα προέλθει από τα «μια και έξω» έσοδα του Δημοσίου από τις μετοχοποιήσεις, την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του με σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τις αδειοδοτήσεις της κινητής τηλεφωνίας, της τηλεόρασης κ.ά., καθώς και από έναν πράσινο φόρο στις σημαντικές εκπομπές CO2, ο οποίος θα υποκαταστήσει την αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στην επερχόμενη μετα-Κιότο περίοδο...»

    ReplyDelete
  17. @ μεθυσμένος από χαρά πολίτης

    Mα γιατί είστε τόσο προκατειλμμένος με το χρημα και άdικος κύριε "μευθυσμένε"

    ΕΜΕΙΣ λέμε

    ΠΡΩΤΑ ΑΟΛΑ ο ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟΣ

    ReplyDelete
  18. Σκάσε κλεφτρόνι, απατεώνισα extraordinaire.

    Ασε να φάμε και μεις τίποτα.

    Αρκετά έφαγες.......

    200 εκατομμύρια από το Κτηματολόγιο που σου τάφερε σπίτι ο Αλεκάκιας και 6.500 χιλιάδες ευρώ μηνιαία επί 6 χρόνια για να κάθεσαι φθάνουν.

    ReplyDelete
  19. Γιαγιάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάά΄
    πάλι με βρίζουν κλεφτρόνι και απατεώνισα.

    ReplyDelete
  20. Mη γίνεσαι και συ υπερβολική Φωφάκι μου.

    Ισα-ίσα σε ΤΙΜΟΥΝ που κουβαλάς στους ώμους σου τα ΣΥΜΒΟΛΑ του ΕΘΝΟΥΣ.

    ReplyDelete
  21. Να ποια είναι η ευνοημένη γενιά των "πενηντάρηδων"


    Ελληνες πενηντάρηδες σε κρίση


    Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ



    Η τρίτη ηλικία στη χώρα μας παρουσιάζει, όμως, τα χαμηλότερα ποσοστά μελαγχολίας.
    Να είσαι Ελληνας και να γερνάς στην Ελλάδα, σημαίνει ότι έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους πολίτες έντεκα ευρωπαϊκών χωρών να είσαι φτωχός και άρρωστος, αν και αισιόδοξος.

    *Οι Ελληνες άνω των 50 ετών είναι οι φτωχότεροι μεταξύ των ευρωπαίων συνομηλίκων τους. Κατέχουν τα πρωτεία στον συνδυασμό αρρώστιας και φτώχειας. Οι 9 στους 10 από 50 έως 70 ετών με άσχημη ή πολύ άσχημη υγεία είναι φτωχοί, έναντι 58,6% του μέσου ευρωπαϊκού όρου που συνδυάζει προβλήματα υγείας και ανέχεια.

    *Παρ' όλα αυτά η τρίτη ηλικία δεν χάνει εύκολα το χαμόγελό της. Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μελαγχολίας στην Ευρώπη. Μία εικόνα που αλλάζει, πάντως, όσο οι Ελληνες μεγαλώνουν. Τότε ο αριθμός των μελαγχολικών ατόμων αυξάνεται με τον εντονότερο ρυθμό στην Ευρώπη και εξισώνεται με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    Ερευνα μεγάλης κλίμακας

    * Οσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία στις καθημερινές της δραστηριότητες, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, μετά την Ισπανία και το Βέλγιο. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών το ποσοστό των ατόμων που δυσκολεύονται στην καθημερινή τους ζωή είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

    Τα δεδομένα προέρχονται από τη μεγαλύτερη έρευνα για την τρίτη ηλικία που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 11 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και αφορούν 31.000 ανθρώπους. Το δεύτερο κύμα συλλογής δεδομένων θα συμπεριλάβει δύο επιπλέον χώρες, την Τσεχία και την Πολωνία, διευρύνοντας τις δυνατότητες της έρευνας SHARE στην κατανόηση των κοινωνικών και όχι μόνο παραμέτρων που αφορούν τον πληθυσμό 50+ στην Ευρώπη.

    Ενα από τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η έρευνα, είναι εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και στην οικονομική άνεση.

    «Υπάρχει και είναι έντονη», επισημαίνει η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας για την Ελλάδα, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Αντιγόνη Λυμπεράκη. «Τα άτομα με κακή υγεία είναι συνήθως φτωχότερα από εκείνα με καλή υγεία. Στο σύνολο των χωρών, τα άτομα με καλή υγεία απολαμβάνουν οικονομική άνεση (κατά 67%), ενώ όσοι έχουν άσχημη υγεία υπολείπονται κατά 25 μονάδες σε οικονομική άνεση. Τα ποσοστά αυτά είναι εντονότερα στην Ελλάδα. Η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις χώρες, αλλά η σχέση κακής υγείας και κακής οικονομικής κατάστασης είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού».

    Οπως μας αναφέρει η κ. Λυμπεράκη, «η σχέση κακής φυσικής-ψυχολογικής υγείας και κακής οικονομικής κατάστασης είναι ένα εύρημα που επαναλαμβάνεται σε όλες τις χώρες, σε άλλες περισσότερο σε άλλες λιγότερο, ασχέτως των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας αλλά και του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου διαβίωσης. Ποιο όμως από τα δύο έρχεται πρώτο; Η κακή οικονομική κατάσταση ή η κακή υγεία; Η ερευνήτρια μας λέει: «Μπορεί μια ασθένεια να μειώνει τη δυνατότητα εργασίας, να προσθέτει δαπάνες και να οδηγεί στα οικονομικά προβλήματα. Εξίσου πιθανό όμως είναι η κακή οικονομική κατάσταση και ιδιαίτερα "η επίμονη φτώχεια" να επιβαρύνουν την υγεία και να δημιουργούν τάσεις κατάθλιψης».

    Οπως εξηγεί, «μια δειγματοληπτική έρευνα που εξετάζει την κατάσταση σε μια χρονική στιγμή δεν μπορεί να διακρίνει ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο. Μπορεί να διαπιστώσει τη συσχέτιση -όπως μια φωτογραφία δείχνει μια κατάσταση χωρίς να ξέρουμε τι προηγήθηκε. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τι έρχεται πρώτο, απαιτούναι στοιχεία των ιδίων ατόμων σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές».

    Χαμηλό οικογενειακό εισόδημα

    Η Αντιγόνη Λυμπεράκη αναφέρει ότι τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι οι φτωχότεροι στην Ευρώπη των 11 χωρών του δείγματος, ακόμα και αν η κακή κατάσταση της υγείας τους δεν τους «τιμωρεί» αναλογικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι μεταξύ των χωρών του δείγματος η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που έχουν τη δυνατότητα να τα βγάζουν πέρα σχετικά εύκολα ή εύκολα με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

    Η ψυχική υγεία δεν είναι παντού η ίδια και εμφανίζει σαφή τάση επιδείνωσης καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

    Η καθηγήτρια αναφέρει ότι «η τάση προς τη μελαγχολία είναι εντονότερη για τα άτομα που ζουν μόνα τους, ενώ συγκριτικά καλύτερη εικόνα ως προς τα ποσοστά μελαγχολίας, σε σχέση με τη διαδικασία της γήρανσης, εμφανίζεται στη Σουηδία, στη Δανία και στην Αυστρία».

    ReplyDelete
  22. Δηλαδή χρειαζόταν να μας το πει η προσωπική μου φίλη Αντιγόνη Λυμπεράκη-Τηνίου για να μάθουμε το προαιωνίως γνωστό και αναμενόμενο και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι τα κακής υγείας άτομα είναι φτωχότερα.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΑΠ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΑ ΧΩΡΑ;;;;

    ReplyDelete
  23. ΤΕΤΟΙΕΣ έρευνες ΓΙΝΟΝΤΑΙ στην Ελλάδα και ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ το ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ.

    ReplyDelete
  24. έχω βαρεθεί να ακούω τις συνηθισμένες απατεωνιές σου...

    δεν είναι "τα κακής υγείας άτομα φτωχότερα", "τα φτωχότερα άτομα έχουν πιο κακή υγεία"

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 71.3% των ατόμων άνω των 50 τα βγάζουν πέρα με "κάποια δυσκολία" ή με "μεγάλη δυσκολία"

    ReplyDelete
  25. Εδώ ΑΡΜΟΖΕΙ το λαϊκό γνωμικόν

    "Είπε ο Τσοβόλας τον Σημίτη σπάταλο"

    ReplyDelete
  26. δεν είναι "τα κακής υγείας άτομα φτωχότερα", "τα φτωχότερα άτομα έχουν πιο κακή υγεία"

    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΩΣ και ΠΟΙΟΣ το ΑΠΕΔΕΙΞΕ Τσοβολο-κοσκωτά μου;;;

    ReplyDelete
  27. "Γουήλ γιού πριζέντ δε μεθοντόλοτζυ πλήζ"

    ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΡΕΖΙΛΙ

    ReplyDelete
  28. Voudriez-vous nous presenter la methodologie s' il vous plait.

    ReplyDelete
  29. H μεσαία αστική τάξη και πάνω έχει την μεγαλύτερη επίπτωση ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ νόσου λόγω ΜΗ άσκησης, αγχώδους ζωής, μη επαφής με τη φύση, και κακής δίαιτας.

    Οι ευπορότεροι που τρώνε ΠΙΟ πολύ κρέας έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση ΚΑΡΚΙΝΟΥ του ΠΑΧΕΟΣ.

    ΖΩΑ

    ΖΩΑ

    ΖΩΑ

    Να ΜΟΥ ΦΕΡΕΤΕ data και methodology.

    ΚΑΙ ΑΚΟΥ δω λαμόγιο.

    Για να ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ κάποιος ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ την ΕΠΙΔΡΑΣΗ του κοινωνικο-οικονομικού status στην ΥΓΕΙΑ, με άλλα λόγια την επίδρασή του ως ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, όπως και με το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερίνη κλπ κλπ,

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (prospective) ΜΕΛΕΤΗ, δηλαδή σε βάθος ΧΡΟΝΟΥ που κοστίζει ΧΡΥΣΑ ΛΕΦΤΑ και τέτοιες μελέτες γίνονται ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ.

    Παίρνεις, πες, Α άτομα φτωχά ηλικίας 25-30 ετων και ΙΣΑΡΙΘΜΑ πλούσια ΚΑΙ παρακολουθείς την ΥΓΕΙΑ τους επί 20+ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑΥΤΑ είναι ΜΕΛΕΤΕΣ ενώ
    ΑΥΤΑ που κάνετε εσείς είναι ΟΜΕΛΕΤΤΕΣ.

    Ουυυυυυυυυυυυυυυστ ουυυυυυυυυυστ
    που θα ΒΑΛΕΤΕ τα βρώμικα χέρια σας στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

    ReplyDelete
  30. Ηρέμησε και συ Κομφου μου. Λογικεύσου.
    Στην ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΕΙΟ δουλεύει το παιδί, ΤΙ περιμένεις.
    ΟΛΟΙ εκεί μέσα από ΠΡΥΤΑΝΗ (ΚΩΝΣΤΑ) μέχρι καθαρίστρια είναι κλέφτες και οι ΜΙΣΟΙ στην ΦΥΛΑΚΗ.

    Μεροκάματο του τρόμου βγάζει ο έρημος, λυπήσου τον.

    ReplyDelete
  31. όποιος ενδιεφέρεται σήμερα στο ράδιο του ΣΚΑΙ στη 1 η ώρα ξημερώματα Δευτέρας έχει εκπομπή με θέμα Bloggers:γράφω άρα υπάρχω

    ReplyDelete
  32. συμμετέχουν 51 ελληνικά blogs για τα οποία οι συντελεστές της εκποπμπής και οι διαχειριστές του blog ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟέχουν κάνει μια πολύ καλή σελίδα παρουσίασης σε μορφή pdf. ρίξτε μια ματιά αξίζει

    ReplyDelete
  33. Tsipras ole! Leyteria sth Boreio Mykono! Komfoukie, goustareis tekno?

    ReplyDelete
  34. Ενδιαφέροντα τα ερωτήματα και ο προβληματισμός γύρω από τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων που απορρέουν από την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό μας περιβάλλον.

    Το υπερκαταναλωτικό κι εγωκεντρικό μοντέλο του δυτικού ανθρώπου σήμερα δύσκολα αλλάζει αν τα αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης δεν γίνουν όχι απλά αισθητά, αλλά επηρρεάζουν πια αμετάκλητα , μη αναστρέψιμα, τον κάθε κάτοικο του πλανήτη σε προσωπικό επίπεδο, όσον αφορά την ποιότητα της ζωής του.

    Ένας έξυπνος τρόπος διορθωτικών μέτρων είναι η προώθηση της κουλτούρας της πράσινης οικονομίας. Ένας συνδυασμός δλδ επιχειρηματικότητας με περισσότερη κοινωνική και περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία.

    Έχω όμως τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο το εγχείρημα της πράσινης οικονομίας πρόκειται να είναι αποτελεσματικό για τους σωστούς σκοπούς, κι όχι για να δώσει ένα ακόμα brand name, μία ακόμα μορφή πιστοποίησης που θα κάνει τα δυτικά προϊόντα και υπηρεσίες περισσότερο ελκυστικά, δικαιολογώντας τις υψηλές τιμές σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα κι υπηρεσίες των αναπτυσσόμενων χωρών, κάνοντας τα περισσότερο ανταγωνιστικά και βιώσιμα.

    Έχουμε τα organic και τα βιολογικά, τώρα θα αποκτήσουμε και τα "πράσινα". πχ Οι λάμπες φθωριου καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις παραδοσιακές. Τι ρύποι παράγονται όμως για την κατασκευή τους και σε τι ποσοστό λιγότεροι ή περισσότεροι από την κατασκευή των παραδοσιακών? Παράγουμε ενέργεια από βιοκαύσιμα, που πολλές φορές απαιτεί την καύση τροφίμων. Πόση ενέργεια όμως καταναλώνεται για να παραχθεί η ενέργεια από βιοκαύσιμα και σε τι ποσοστό πρώτες ύλες βγαίνουν εκτός αγοράς? Για κάθε εγχείρημα της πράσινης οικονομίας μπορούν και πρέπει να τεθούν τέτοια ερωτήματα. Σίγουρα τα "πράσινα" συμβαδίζουν με την υπερκαταναλωτική κουλτούρα μας. Μπορούν όμως να διορθώσουν ριζικά τις αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης?

    Ο Μπλαιρ πρόσφατα δήλωσε σε συζήτηση στο CNN ότι μονόδρομος είναι μία συμφωνία και δέσμευση για την εφαρμογή της με στόχους, χρονοπρόγραμμα, δράσεις και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, μεταξύ των τριών μεγαλύτερων ρυπογόνων χωρών του πλανήτη: των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας.

    Άλλοι επίσης ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο των μεγαλουπόλεων είναι πολύ θετικό για την προστασία του περιβάλλοντος, αρκεί να διαχεριστούμε σωστά και υπεύθυνα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από αυτό το φαινόμενο. Οι μεγαλουπόλεις συγκεντρώνουν τον ανθρώπινο πληθυσμό σε μικρές γεωγραφικές εκτάσεις σε σχέση με την έκταση του υπόλοιπου πλανήτη. Έτσι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση περιορίζεται. Η σωστή οργάνωση και διαχείριση των πόλεων, μία (δύσκολη σίγουρα) στροφή του ανθρώπου μακρυά από υπερκαταναλωτικές συνήθειες, η ορθή χρήση της τεχνολογίας για κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλιμους σκοπούς, κι όχι για τη διατήρηση του υπερκαταναλωτικού δαιμόνιου, θα μπορούσαν να κάνουν τις μεγαλούπολεις και καλύτερους χώρους όσον αφορά την ποιότητα ζωής, και καλύτερους σύμμαχους της φύσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Κι εμείς τι κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο? Η προστασία του περιβάλλοντος νομίζω τελικά, έχει την από κάτω προς τα πάνω διάσταση, που είναι ίσως η πιο σημαντική. Και σίγουρα η πιο δύσκολη.

    ReplyDelete
  35. Το θέμα του περιβάλλοντος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το μεγάλο πανηγύρι. Τελικά από ότι φαίνεται ο μόνος λόγος που γίνεται λόγος είναι για να βρουν πρόφαση για περεταίρω φορολογία, αυξήσεις και κοινωνικό διαχωρισμό.

    Αφήστε ρε μάγκες και μην την ψάχνετε. Για ποια οικολογία μιλάτε; Κανονικα εφόσον υπάρχουν τα νέα ντήζελ εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, η βενζίνη θα έπρεπε να είχει ήδη απαγορευτεί. Εφόσον τα υβριδικά πλέον βγαίνουν από αλυσίδες παραγωγής σε εκατομμύρια μονάδες θα έπρεπε ήδη να μιλάμε για επιβολή τους στην αγορά (πχ. σταδιακή απαγορευση μη υβριδικών αυτοκινήτων σε πόλεις - σαν πρόφαση για τελική κατάργηση των μη υβριδικών). Αντί αυτού βλέπουμε να τρέχουν και οι τελευταίες εναπομείναντες αυτοκινητοβιομηχανίες να βγάλουν ογκόδεις τζιποειδή (σε μια εποχή που η γενικότερη ζήτηση σε μέταλο και ανθρακόνημα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη) και οικογενειακά λες και οι κατά το ήμισυ μονογονεικές και μοχαχοπαιδικές οικογένειες χρειάζονται βανάκια για τις ανάγκες τους.

    Μιλάμε για παράδειγμα απόλυτης υποκρισίας. Τι περιμένετε; Εδώ στην Ευρώπη ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Δήμας που επιμελείται τα του περιβάλλοντος ζήτησε ως υπηρεσιακό αυτοκίνητο 'το πιο καθαρό' και για αυτό πήρε το Πρίους και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του τον κατηγόρησαν που πήρε Ιαπωνικό... αμ πώς!

    Αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσαν πάρα πολύ εύκολα να γίνουν ειδικά σε μικρές χώρες σαν την Ελλάδα που δεν έχουν και βιομηχανικές παραγωγές που θα πληγούν από τέτοιες αποφάσεις. Αλλά πουυυυ....

    Ξεχάστε το περιβάλλον. Εγώ δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Πιστεύω στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου και πιστεύω ότι σαν είδος δεν μπορούμε και να το θέλαμε να σταματήσουμε την ζωή στον πλανήτη. Έχει δει και χειρότερα αυτός ο πλανήτης και έχει φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης του 90% των ειδών τουλάχιστον 2 φορές στο απώτατο παρελθόν. Η αλλαγή στο κλίμα θα έχει επιπτώσεις μεν, μείωση πολλών νέων ειδών, πιθανώς εμφάνιση λίγων νέων, αλλαγή του χάρτη (ακτογραμμές κτλπ.), φυσικές καταστροφές, μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού (έγινε και άλλοτε αυτό)... κτλπ κτλπ.

    Και το λοιπόν; Και τι να κάνουμε για αυτό; Να βάλουμε φορολογία; Μάλιστα... μάγκες για εκεί το πάνε.

    Μηχανικός είμαι μάγκες, ξέρω κάτι παραπάνω. Το πετρέλαιο και το κάρβουνο μπορούσε να αποτελεί ιστορία εδώ και 2-3 δεκαετίες. Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση απλά. Μην ανησυχείτε, θα γίνει και αυτό. Απλά να περιμένετε η γεωπολιτική να παίζεται με άλλη τράπουλα πολύ πιθανώς 10πλάσια χειρότερη της σημερινής σε σημείο που να αναπολούμε τις εποχές... καταστροφής του περιβάλλοντος...

    ReplyDelete
  36. Α.
    Eπηρεάζω, επήρεια - ένα Ρ
    επιρρέω,επιρροή - δύο Ρ

    Τυφλοσούρτης για να τον θυμάσαι:

    Σε όλες τις σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό πρόθεση, όπως ΑΝΑ, ΑΠΟ, ΕΠΙ και δεύτερο συνθετικό λέξη που αρχίζει από Ρ, το Ρ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ

    αναΡΡωση
    αναΡΡόφηση
    αναΡΡίχηση

    απόΡΡοια
    απόΡΡιψη
    αποΡΡιμμα

    επιΡΡοή
    επιΡΡέπεια
    επίΡΡωση
    επίΡΡιψη

    Β.
    ο ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣ πελάτης (αρσενικου γένους)
    οι ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ πελάτες

    η ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ αυτοκινητοβιομηχανια (θηλυκού γένους)
    οι ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ αυτοκινητοβιομηχανίες

    "Μετά συμπαθήσεως
    και άνευ παρεξήγησης"

    Η λατρευτή σας Γεωργία

    ReplyDelete
  37. "Και το λοιπόν; Και τι να κάνουμε για αυτό; Να βάλουμε φορολογία; Μάλιστα... μάγκες για εκεί το πάνε."

    Swstos! Gia to mpikikini einai h istoria k mia eykairia na bgainoun apopanw kati Komfoukioi.

    "Το πετρέλαιο και το κάρβουνο μπορούσε να αποτελεί ιστορία εδώ και 2-3 δεκαετίες."

    Sorry les malakies, eisai k mhxanikos!

    ReplyDelete
  38. @all

    Deite "The business of climate change" apo Lehman Bros an den kanw la8w, available on line.

    ReplyDelete
  39. Εδώ ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ να ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΟΜΑΔΙΚΩΣ από το ΘΟΡΥΒΟ

    ο Σαλταδόρος, Μπαλλαρίνος και Νουμερίστας του Peroquet και άλλοι διανοούμενοι χωρικοί της Αθήνας

    ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ για το ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΝ του
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΑΚΟΣ.

    Οπως πριν 25 χρόνια, η διανοούμενη τσοκαρία από πρωίας μέχρι νυκτός σου μίλαγε για το ΤΣΙΜΕΝΤΟ.

    Ειναι ΤΡΑΓΙΚΟ λοιπόν να είσαι ανθρωπάκι και να άγεσαι και να φέρεσαι από τον "ΠΑΣΑ ΜΙΑ" (χαχαχαχα) ΜΠΑΛΛΑΡΙΝΟ έστω και του PEROQUET.

    Επεξήγηση:
    Με ρώτησαν ΤΙ πάει να πει η έκφραση "Μπαλλαρίνος του PEROQUET". Κατ αρχήν προέρχεται και χρησιμοποιόταν παληά αποκλειστικά από την αστική τάξη. Το θέατρο PEROQUET, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, βρισκόταν στο τέλος της οδού Καρόλου, στα πέριξ της πλατείας Καραϊσκάκη, όπου ανέβαζαν λαϊκό θέαμα και πήγαιναν οι υπηρέτριες του Κολωνακίου με τους στρατιωτικούς "θείους" και "εξαδέλφους" τους και κοσμάκης από λαϊκές συνοικίες.

    ReplyDelete
  40. ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟΛΟΓΟΙ "επιστήμονες" της ΜΠΕΡΜ-ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

    Οι ΕΛΛΗΝΕΣ 50αρηδες

    1) ΕΧΟΥΝ την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ BEER BELLY της ΕΥΡΩΠΗΣ
    και
    2) είναι οι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ της Ευρώπης.

    Αναμένεται λοιπόν απο την ΜΑΣΑ και την ΦΥΣΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ να ΣΚΑΣΟΥΝΕ.

    ReplyDelete
  41. Μαλακίες λέω είμαι και μηχανικός λές μαγκάκο μου αλλά μην την ψάχνεις: 2 πηρυνικά εργοστάσια σου βγάζουν άμα θέλεις όσα 5 λιγνιτικά και πολύ φτηνότερα και πολύ φιλικότερα για το περιβάλλον εάν έχεις λίγο νιονιό και θάβεις τα απόβλητα σύμφωνα με τους κανονισμούς. Τα ηλιακά τα χρησιμοποιούμε 30 χρόνια... μόνο για ζεστό νερό όμως, ούτε καν για το 5% των υπολοίπων αναγκών μας.

    Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν από το 1904 και τα υβριδικά από τη δεκαετία του 1920 - άμα θέλανε να δώσουν βάση θα ήταν αλλιώς τώρα.

    Λοιπόν 1002 λύσεις υπάρχουν αλλά κάποιοι επέμεναν στο πετρέλαιο όχι γιατί είναι η πρακτικά βολικότερη ούτε και η φτηνότερη. Είναι απλά θέμα ελέγχου.

    Ααααααααααάρα; Μη μου τη λες τώρα ότι το πετρέλαιο ήταν μονοδρομος.

    ReplyDelete
  42. @ ulis

    η πυρηνική ενέργεια είναι μονόδρομος για το άμεσο μέλλον. Ακόμα και οι γκορού των πράσινων κινημάτων έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση από την πυρηνική. αν και θα ξέρεις καλύτερα, διαβάζω ότι έχουν κάνει φοβερή πρόοδο από τις εποχές Τσερνόμπιλ. Ισχύει επίσης ότι πλέον μπορούν να παράγουν πυρηνική ενέργεια με την αντίθετη διαδικασία της διάσπασης του πυρήνα?

    ReplyDelete
  43. μικρή διόρθωση σε ότι έγραψα παραπάνω:

    θα πρέπει να δούμε τη σχέση οικονομικής κατάστασης-υγείας με ένα διαλεκτικό τρόπο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ένας παράγοντας δίνει θετικό feedback στον άλλο. Π.χ. μια κακή αρρώστια έχει σίγουρα αρνητική επίδραση στα οικονομικά και τη σταδιοδρομία κάποιου και μόνο με δυσκολία μπορεί να την ξεπεράσει και να ανανήψει (πιστεύω ότι αποτελεί common sense εμπειρικό στοιχείο). Αντιστρόφως, αν κάποιος είναι φτωχός έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εργάζεται και να ζει σε ανθυγιείνα περιβάλλοντα, να τρέφεται με κακής ποιότητας προκατασκευασμένες τροφές κλπ.

    Επομένως υπάρχει συνέργεια μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα επίπεδα και των δύο.

    Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που αναπαράγει την ατομική ιδιοκτησία, τον εκβιασμό της μισθωτής εργασίας, τον αποκλεισμό και τις κακές συνθήκες ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

    Κανονικά ούτε η κακή υγεία θα έπρεπε να επηρεάζει τη γενικότερη κοινωνική ύπαρξη ενός ατόμου, ούτε το αντίστροφο. Και αυτό στα πλαίσια του καπιταλισμού ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!

    ReplyDelete
  44. Η γή σε μερικά χρόνια θα εισέρθει σε μια νέα φάση. Την ανθρωπό-κενή. Άντε αφού τα διαλύσουμε όλα θα μας ξεφοτρωθεί για να συνεχίσει να υπάρχει. Όσο για λύσεις... Το business as usual θα ζεί και θα βασιλεύει δυστυχώς...

    Τους χαιρετισμούς μου στην G700

    ReplyDelete