Saturday, February 4, 2012

Σημείο καμπής

Σε λίγες μέρες από σήμερα, ύστερα από δύο συνταρακτικά χρόνια αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανατροπών, έπειτα από αλλεπάλληλες διεθνείς συμφωνίες και τη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων να μην πιστεύει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, οι Έλληνες θα μάθουμε αν τελικά θα πετύχουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη ή αν τελικά θα επιστρέψουμε στην άβυσσο της δραχμής. Παρά τις προφητείες στις οποίες αρέσκονται οι Κασσάνδρες από τη μία και την υπεραισιοδοξία των ευρωπαϊστών-μεταρρυθμιστών από την άλλη, η αλήθεια είναι πως τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί. Το παιχνίδι τώρα παίζεται. Κρατάμε την τύχη στα χέρια μας.

Η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω του PSI μπορεί να είναι έτοιμη, όμως το κούρεμα δεν πρόκειται να προχωρήσει αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει πρώτα και στο περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή. Εμπλοκή η οποία δεν αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά έχει να κάνει κυρίως με τα άμεσου χαρακτήρα μέτρα που απαιτούν οι ευρωπαίοι εταίροι να υιοθετήσουμε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στον Τύπο, η Τρόικα επιμένει σε μια ριζική αλλαγή των εργασιακών με περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, όπως επίσης και στον κατώτατο μισθό. Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο έπειτα από συγχωνεύσεις και κατάργηση φορέων, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν επίσης προστεθεί τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει το «έλλειμμα» που θα δημιουργηθεί από τη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ύφεση της οικονομίας. Μιλάμε για έκτακτα μέτρα ύψους περίπου δύο δις ευρώ, τα οποία θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν είχε λειτουργήσει το μέτρο έκτακτης φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και δεν είχαν επίσης ενισχυθεί τα έσοδα από το ΕΣΠΑ.

Με πολλά από τα παραπάνω μέτρα συμφωνούμε (δημόσιο). Με άλλα διαφωνούμε ριζικά (εργασιακά ιδιωτικού τομέα). Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα ακόμη πακέτο πόνου το οποίο θα κληθεί να συμφωνήσει η ηγεσία της χώρας, να εγκρίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης και να επικυρώσουν οι Βουλευτές στη Βουλή. Δύσκολα πράγματα για ένα πολιτικό σύστημα που χρόνια έμαθε στα εύκολα και τα ψέματα, μοιράζοντας λεφτά και προνόμια με δανεικά απ’ τους νέους και τις επόμενες γενιές. Ακόμα πιο δύσκολα για την ελληνική κοινωνία και τα νοικοκυριά που βλέπουν τα μεσοαστικά τους όνειρα να σβήνουν και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται βίαια. Δύσκολα, πλην όμως αναγκαία, εάν κι εφόσον δεν θέλουμε να γίνουμε μια μαύρη γεωοικονομική και γεωπολιτική τρύπα στη Βαλκανική χερσόνησο, μ’ έναν λαό σε καθεστώς ανέχειας που συνεχίζει να τέρπεται παράγοντας λήρους και χορταίνει καταναλίσκοντας ανεμώλια έπη με Ρώσους και λοιπούς ανατολίτες αδελφούς πρωταγωνιστές.

Βρισκόμαστε σήμερα σ’ ένα πραγματικό σημείο καμπής. Αν αντέξουμε τώρα, τότε, με την αναδιάρθρωση του χρέους, το νέο οικονομικό πρόγραμμα και το νέο χρηματοδοτικό πακέτο, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η οικονομία μας πλέον μπαίνει σε άλλη φάση. Προσοχή, οι πολίτες δεν θα αποκτήσουμε πίσω αυτά που χάσαμε, ούτε πρόκειται ν’ ανακοπεί άμεσα το κύμα φυγής των νέων προς το εξωτερικό. Θ’ αρχίσει απλά η αντίστροφη μέτρηση προς την ανάκαμψη. Ιστορικά κάθε πετυχημένη αναδιάρθρωση χρέους ακολουθείται εντός δωδεκαμήνου κι από ένα ισχυρό αναπτυξιακό rebound. Προφανώς, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά αλλάζει η χώρα σελίδα και ξάφνου αποκτάει προοπτική.

Απευθύνουμε γι΄ αυτό λοιπόν μια έκκληση. Προς όλο το πολιτικό σύστημα. Κυρίως τους αρχηγούς και τους Βουλευτές των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Τόσες θυσίες έκανε και θα κάνει ο λαός. Βάλτε τώρα πλάτη για να σωθεί οριστικά η χώρα. Οι τσαμπουκάδες, οι παλικαριές και οι τακτικισμοί της τελευταίας στιγμής δεν βοηθάνε σε τίποτα. Τη ζημιά στην κοινωνία την έχετε πάθει ήδη και οι πολίτες σας έχουν διαγράψει απ’ την καρδιά και το μυαλό τους. Μην ανησυχείτε και σύντομα θα έρθει και η πολιτική σας ισοπέδωση. Μέσα από τη συντριβή του πολιτικού σας υπερεγώ θα αναδυθεί η νέα πολιτική τάξη. Εξέλιξη που δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την επόμενη πενταετία. Ό,τι κι αν κάνετε. Αποδείξτε, όμως, έστω και την ύστατη ώρα ότι ορθώνεστε στο ύψος των περιστάσεων. Ίσως κάποτε στο μέλλον οι Έλληνες σας αναγνωρίσουν την αυτοθυσία.

90 comments:

  1. "Με άλλα διαφωνούμε ριζικά (εργασιακά ιδιωτικού τομέα)"

    Δηλαδή συμφωνείτε με ένα πλέγμα νομικό που αποσυνδέει πλήρως τη σύνδεση εργασίας και παραγωγικότητας και ακυρώνει τον επιχειρηματία.
    Ενα πλέγμα νομικό που ορίζει ως αφεντικό στην επιχείρηση,τον ΚΑΘΕ εργατοπατέρα και τον ΚΑΘΕ φιλεύσπλαχνο,με το αζημίωτο,εργατολόγο,"αντιμνημονιακό" παντός καιρού, κ.Μητρόπουλο.

    ReplyDelete
  2. Στην "Εργασία" δεν χρειαζόμαστε οριζόντια μείωση των μισθών αλλά ΕΥΕΛΙΞΙΑ.

    Πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει τα νομικά όπλα να προσλαμβάνει εύκολα, να απολύει εύκολα,να ρυθμίζει τον εργασιακό χρόνο εύκολα και να προσαρμόζει το εργατικό κόστος στην παραγωγικότητα εύκολα.
    Απο την άλλη μεριά,εργαζόμενοι και πολιτεία πρέπει να έχουν τα νομικά όπλα να επιβάλουν στον επιχειρηματία να τηρεί ΑΤΕΓΚΤΑ τις υποχρεώσεις του ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ.

    ReplyDelete
  3. «δει δη ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ και άνευ ταύτης ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων».

    Κάπως έτσι θα τα έλεγε ο Δημοσθένης, σήμερα, αν του επιτρέπαμε να μας μιλήσει με την άδεια των Τσιπροτέτοιων.

    ReplyDelete
  4. Μέχρι χθές ουρλιάζαμε όλοι: "κάτω τα χέρια απο την ιερή αγελάδα του δημοσίου". Σήμερα, με πρώτο το Πρετεντέρη, ουρλιάζουμε όλοι: " κάτω τα χέρια απο την ιερή αγελάδα του ιδιωτικού τομέα".
    Αλλοίμονο στους εργαζόμενους που που θα θελήσουν να έχουν ως μέντορες τον Πρετεντέρη,τον Αυτιά,τον Μητρόπουλο,το Χατζηνικολάου,τη Τρέμη και κάθε άλλο μεντιοπορδάριον.

    ReplyDelete
  5. Δε ξέρω, ρε παιδιά. Μας λένε ότι θα χρεωκοπήσουμε. Κι όμως οι μισθοί έπεσαν ήδη 25-30% (3 στους 14 μισθούς του δημοσίου και 25% στον ιδιωτικό τομέα). Θα κόψουν κι άλλο τους μισθούς, λένε (άλλο 20-30%). Ο τιμάριθμος τρέχει με +10%. Και αυτά χωρίς να προσθέσουμε χαράτσι, μειώσεις δαπανών σε παιδεία και υγεία (περίπου 20-30% επί του μηνιαίου μισθού). Άθροισμα; 75%-100%. Αν αυτό δεν είναι χρεωκοπία, τότε τι χειρότερο να περιμένουμε;

    Και ακόμα χειρότερα θέλουν να κόψουμε και κάθε ελπίδα ασφαλούς εργασίας (άσε που η μονιμότητα φέρνει κούραση -sic).

    ReplyDelete
  6. Από άρθρο του βαρουφάκη (3/02/12):

    Αυτό θα το διαβάσετε;


    [..]
    Μια φτωχή χώρα της περιφέρειας ενθαρρύνθηκε να γίνει μέλος μιας κακοσχεδιασμένης νομισματικής ένωσης των πλούσιων χωρών οι οποίες κυριαρχούσαν σε αυτήν.

    Αυτές οι χώρες, αφού επέβαλαν κανόνες δανεισμού για τους συμμετέχοντες στην νομισματική τους ένωση, ήταν οι πρώτες που τους παραβίασαν. Και το έκαναν χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια.

    Λόγω εφησυχασμού και αναποτελεσματικών κανόνων στις χρηματαγορές, και δεδομένης της έλλειψης επενδυτικών ευκαιριών στις αργοκίνητες οικονομίες τους, ενθάρρυναν τις τράπεζές τους να δανείζουν χωρίς μέτρο στην χώρα αυτή.

    Κι όταν αυτά τα δάνεια «έσκασαν», οι κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών έτρεξαν να διασώσουν τις τράπεζές τους φορτώνοντας με νέα δάνεια την ελλειμματική κυβέρνηση της περιφέρειας.

    Αργότερα απαίτησαν και την τοποθέτηση τοποτηρητή στην χώρα αυτή με νομική ισχύ να προβαίνει σε κατασχέσεις φόρων από τους πολίτες της.

    Financial Times,Washington, Alan Beattie

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Me, love USA!!!

    F*ck EU, F*ck Germany!!!

    Go America!!!!

    ReplyDelete
  9. Με την ευελιξία καθόλου δεν διαφώνουμε εφόσον πρόκειται για ευελιξία με ασφάλεια. Οι ρυθμίσεις της Τρόικας είναι κατεδάφιση ενός παλιού μοντέλου, του μοντέλου της ελληνικής rigidanomy, χωρίς όμως τίποτα το νέο να μπαίνει στη θέση του. Που είναι η flexicurity και το social investment state που περήφανα διακήρυξαν οι Ευρωπαίοι στη Λισαβόνα και που ακόμα το στηρίζουν και στην Ατζέντα 2020; Πουθενά. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, και στην αγορά εργασίας, υπερισχύει η εκκαθαριστική λογική του ΔΝΤ αντί αυτής της ΕΕ. Το ίδιο θα γίνει και με το Δημόσιο όπου η Επιτροπή κι ο ΟΟΣΑ θα εφαρμόζουν τριετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της κεντρικής διοίκησης και το ΔΝΤ θα απαιτεί μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα εδώ και τώρα.

    ReplyDelete
  10. Χρεωκοπία από χρεωκοπία έχει μεγάλη διαφορά.

    ReplyDelete
  11. @G700:

    Οι οικονομικοί σύμβουλοι στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη λένε πλέον ανοικτά ότι η "συνταγή" ήταν εξ' αρχής λάθος.

    Τα κεφάλια της τρόικας εξωτερικού έχω εγκαταλείψει κάθε πρόφαση και ζητάνε πράγματα που η Ευρώπη έχει να ακούσει από το Β'ΠΠ.

    Οι πιο φανατικοί μνημονιάκηδες έχουν αλλάξει ρότα 180 μοίρες και τώρα καταγγέλουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

    Η τριμερής τρόικα εσωτερικού έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, με τον διορισμένο τραπεζίτη πρωθυοπουργό να τους "απειλεί" με παραίτηση αν δεν υπογράψουν τα πάντα, άμεσα.

    Ο κύριος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να καταστρέψει κάθε συνεργασία, να ναυαγήσει το πρόγραμμα και να σώσει την καριέρα του.

    Μέχρι και ο πρόεδρος της World Bank βγήκε και είπε ότι η Γερμανία της Μέρκελ φτωχοποιεί ολόκληρη την Ευρώπη με τη μονομερή ξεροκεφαλιά της.

    Και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ούτε δείγμα ή ψήγμα επιβεβαίωσης πως όλα αυτά έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, όσο καλόπιστος και να είναι κάποιος. Δεν μιλάμε πλέον για οικονομικά ή πολιτική, μιλάμε για καθαρή ιδεοληψία, φανατισμό, παράνοια, απόρριψη της πραγματικότητας, απλά και μόνο γιατί κάποιος που έχει αποδειχθεί ψεύτης ή άσχετος το "υπόσχεται" και πάλι, ενώ είναι ολοφάνερο τι συμβαίνει και τι εξυπηρετεί.

    Το 99% του λαού σε Ελλάδα και Ευρώπη θέλει ακριβώς τα αντίθετα, αλλά κανείς από τους κυβερνώντες δεν λέει ανοικτά ότι σωτηρία με το στανιό, με ψέμματα και με δολοπλοκίες σημαίνει χούντα, όπως και να το δει κανείς.

    ...Και το "G700", ένας γνήσιος εκφραστής της γενιάς που μέχρι πριν δύο χρόνια έπαιρνε τα διπλάσια σε αποδοχές και φώναζε (δικαίως) ότι αυτό είναι άδικο, τώρα καλεί τους πάντες σε συστράτευση για τη στήριξη της μαύρης συμμαχίας που είναι υπεύθυνη για εθνική προδοσία.

    Τι να πω ρε παληκάρια, ελπίζω να κοιμάστε καλά το βράδυ.

    ReplyDelete
  12. Δεν μπορώ να το πω πιο ξεκάθαρα, εδώ θα είμαστε ελπίζω και θα δούμε ποιος είχε (και πάλι) δίκιο:

    - Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Το χρέος αγγίζει το 190% του ΑΕΠ, ο κόσμος ζει με τα μισά από ότι πριν δύο χρόνια, η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 25%, 1 στους 7 Έλληνες έχει πλέον σοβαρό θέμα επιβίωσης.

    - Οι ξένοι κατάφεραν να μετατρέψουν το ιδιωτικό χρέος ελληνικού δικαίου σε δημόσιο χρέος ξένου δικαίου, και μάλιστα ενυπόθηκο και με δικαίωμα κατάσχεσης. Πλέον δεν χρειάζεται ούτε επιτροπεία, ούτε σκληρή επιτήρηση. Μας κουνάνε οριστικά μαντήλι.

    - Το PSI και όποιο "κούρεμα" ακολουθήσει μετά είναι τόσο άνευ ουσίας, που ακόμα και το ΔΝΤ έχει φτάσει να προτείνει 80%. Από κάποιον που δεν έχει, όταν του "μεταθέτεις" το δάνειο για αργότερα, απλά διασφαλίζεις μέρος της χασούρας, και μάλιστα με εγγυήσεις που πριν δεν είχες.

    - Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η χώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβιώσει οικονομικά υπό αυτές τις συνθήκες. Οι τραπεζίτες θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα και σε μερικούς μήνες θα χρεοκοπήσουμε με κάθε επισημότητα.

    - Το αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ εξαρτάται από τις συνθήκες και το ποιοι θα βρεθούν στην εξουσία αμέσως μετά. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, παραμονή στο ευρώ ΜΕΤΑ τη χρεοκοπία θα σημαίνει οριστική ταφόπλακα, καθώς το βάρος της ανάκαμψης θα πολλαπλασιαστεί. Αν επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα, κάποιοι (οι ίδιο) θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν στο κουφάρι της Ελλάδας.

    Η χώρα ξεσκίζεται από φασιστοειδή και δοσίλογους, ενώ κάποιοι ακόμα περιμένουν τη δευτέρα παρουσία, σφυρίζοντας αδιάφορα. Καλώς ή κακώς, μέχρι το καλοκαίρι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Τότε, όσοι έχουν επιβιώσει, θα κάνουν απολογισμό.

    ReplyDelete
  13. Η G700 είναι γνήσιος εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας. Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με το μίγμα του Μνημονίου ούτε ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι πανάκεια. Η άποψή μας είναι ότι στο πρόγραμμα προσαρμογής η δημοσιονομική εξομάλυνση έπρεπε να είναι ηπιότερη, οι διαρθρωτικές αλλαγές πιο ριζικές και ο αναπτυξιακός πυλώνας πιο στιβαρός.

    Όμως, σε καμία περίπτωση επειδή έχουμε διαφωνίες ή επειδή γίναμε g500, δεν ερχόμαστε να προτάξουμε ως λύση την άτακτη χρεωκοπία, εξέλιξη που θα σημάνει ζουγκλοποίηση της κοινωνίας, απόλυτη φτώχεια για τεράστια μερίδα της μεσαίας τάξης και έξοδος από την ευρωζώνη. Μια τέτοια αντιπρόταση βρίσκει ευεπίφορο έδαφος στην αγανάκτηση των πολιτών όμως θα είναι σκέτη τρέλα αν συμβεί. Και οι Ελλάδα με τους Έλληνες θα αργήσει πολύ να να ανακάμψει όπως τουλάχιστον μαρτυρά η ιστορία. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία 190 χρόνια ελληνικής ανεξαρτησίας τα μισά από αυτά η χώρα βίωνε πολιτικά και κοινωνικά τις επιπτώσεις των 5 στάσεων πληρωμών - χρεοκοπιών της με πολύ οδυνηρό τρόπο. Το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί κανείς να το βρει στο This Time is Different των Carmen Reinhart και Kenneth Rogoth.

    ReplyDelete
  14. Ο κόρακας πτώματα ονειρεύεται.

    ReplyDelete
  15. @G700:

    Για ρίξτε μια ματιά εδώ:

    http://g700.blogspot.com/2007/04/700_19.html

    Προτού πείτε:

    "...Η G700 είναι γνήσιος εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας..."

    ...θα πρέπει να βρείτε μια πειστική απάντηση σε όλους όσοι ταιριάζουν με την περιγραφή του G700 που οι ίδιοι δώσατε τον Απρίλιο του 2007.

    Όταν ο "ευρωπαϊκός προσανατολισμός" έρχεται σε ευθεία αντίθετη με την ιδρυτική διακήρυξη, τότε αλλάζεις τον προσανατολισμό, όχι τη διακήρυξη.

    Η κατάρρευση είναι εδώ, η χρεοκοπία έρχεται, και εσείς ακόμα θεωρείτε πως η ΕΕ είναι "των λαών", ενώ σχεδόν εξ' αρχής ήταν "των τραπεζών" και σήμερα έχει γίνει "των τοκογλύφων".

    Υπάρχει πάντα μια κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία που ο καθένας διαλέγει πλευρά. Φροντίστε να μη μετανιώσετε για την επιλογή σας (του blog εννοώ), γιατί ως γνωστό η Ιστορία δεν σηκώνει αναθεώρηση.

    Και δεν εννοώ στο μακρινό μέλλον. Από Δευτέρα θα ανακοινωθεί τι ακριβώς υπογράφει στις επόμενες ώρες η τριανδρία των διορισμένων προθύμων της τρόικας εσωτερικού. Προτείνω να μην εκτίθεστε προτού μάθετε ακριβώς το τίμημα ΑΥΤΟΥ του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" που στηρίζετε.

    (over από εμένα)

    ReplyDelete
  16. Υπάρχουν και φυτοφάγοι κόρακες.Μπορείς να τροποποιήσεις λίγο το διαιτολόγιό σου και να πάψεις να είσαι πτωματοφάγος,μιας και πτώματα απαγοητεύτηκες ότι δεν θα βρείς φέτος.

    ReplyDelete
  17. Τα βιώματα και κατά συνέπεια τα πολιτικά αιτήματα της διακήρυξης της G700 μπορούν να επιτευχθούν μόνο εντός ΕΕ με ευρώ. Σε μια ευρωπαϊκή, παραγωγική, εξωστρεφή και με στιβαρό κοινωνικό κράτος οικονομία. Αυτά τα ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. Γι΄ αυτό άλλωστε φτιάξαμε και την κίνηση και όχι για να αναμασήσουμε το αριστερό δήθεν της Μεταπολίτευσης.

    Το να ταυτίζουμε την Ευρώπη με τη σημερινή κυριαρχία του υπερσυντηρητικού λουθηρανικού οικονομικού δόγματος είναι λάθος. Στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις και οι συσχετισμοί σταδιακά θ' αλλάξουν. Δεν μπορεί επειδή τώρα περνάμε δύσκολα οι νέοι να συζητάμε σοβαρά το ενδεχόμενο Βαλκανοποίησης της Ελλάδας. Είναι απλά καταστροφικό.

    ReplyDelete
  18. Τι ευρωλιγούρα είναι αυτή!!

    Δραχμή ftw!

    ReplyDelete
  19. Ετσι είναι.Κανονικά θα έπρεπε να είναι πτωματοληγούρηδες.

    ReplyDelete
  20. Οι δραχμοφονιάδες επιστρέφουν. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Κουρή ζούμε για να σε ξαναδούμε.

    ReplyDelete
  21. Επιτέλους! Να επιστρέψουμε στην δραχμή να κατεβάσουν οι κατσίκες γάλα.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Επιτέλους "διαπραγμάτευση". Ο 13ος και 14ος σώθηκαν. Κόπηκαν οι υπόλοιποι 12 μισθοί κατά 20-30%.

    Επίσημα πλέον ο καθαρός κατώτατος πέφτει στα 414 ευρώ (και βγάλε), δηλαδή 5 χιλιάρικα το χρόνο, για πλήρη εργασία βέβαια. Για ημιαπασχόληση, τα μισά και μαύρα, και σε όποιον αρέσει.

    Μεταξύ αυτής της κατάντιας και της κατάστασης σε μια "άτακτη" χρεωκοπία υπάρχει μία βασική διαφορά: Τώρα ξεπουλάμε επιπλέον και τη χώρα ολόκληρη.

    Να 'ναι καλά πάντως οι σωτήρες, τουλάχιστον έτσι δεν θα κάνουν το χατήρι μερικών κλεφτοκοτάδων πρώην καναλαρχών...

    ReplyDelete
  24. "Επιτέλους διαπραγμάτευση"

    Eπιτέλους!

    "Ο 13ος και 14ος σώθηκαν. Κόπηκαν οι υπόλοιποι 12".

    Επιτέλους!

    ReplyDelete
  25. "ΓΙΑ 13ο ΚΑΙ 14ο ΜΙΣΘΟ...
    Ρε παιδιά εκεί στην Συγγρού... επειδή εμείς δεν τρώμε κουτόχορτο, μήπως μπορείτε να μας πείτε πού, πότε και ποιος από εσάς μίλησε με την Τρόικα, και εξαιτίας της Νέας Δημοκρατίας σώθηκε ο...
    13ος και 14ος μισθός;(!)
    Fimotro"

    Η μοντέρνα διαπραγμάτευση είναι να διαπραγματεύεσαι με τον εαυτό σου και να τον κατατροπώνεις.

    ReplyDelete
  26. normad

    αστα - από την πολλή "διαπραγμάτευση" εδώ και 2.5 χρόνια φτάσαμε εδώ που είμαστε

    και πρέπει να παραδεχτείς ότι η κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός είναι του ΠΑΣΟΚ και όχι ο Σαμαράς

    ReplyDelete
  27. Τώρα αποκτήσαμε "εθνικό διαπραγματευτή".
    Νταηλίκια και πομφόλυγες για χαχόλους.Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υφεσιακή δύναμη απο την αισθητική ενός αρχηγού κόμματος που πουλάει μούρη στα μικρόφωνα αλλά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

    ReplyDelete
  28. "Βάζουν τα χρήματα της βοήθειας σε ειδικό λογαριασμό" (7/2/2012):

    >> http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4692355

    "...Πρακτικά, αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να κλείνουν τη στρόφιγγα της παροχής οικονομικής βοήθειας για τις εσωτερικές ανάγκες της Ελλάδας αν κρίνουν ότι η Αθήνα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αφού οι ομολογιούχοι θα πληρώνονται κανονικά μέσω του λογαριασμού αυτού..."

    Τι;...
    Είπαμε όχι στον επίτροπο;

    Δεν πειράζει, μας έδωσαν πιστωτική κάρτα, η οποία λειτουργεί μόνο με έγκριση του κηδεμόνα.

    ReplyDelete
  29. "Την επιτροπείαν πολλοί ηγάπησαν,
    τον επίτροπον ουδείς".

    ReplyDelete
  30. «Εκρηξη» γαλάζιων συνδικαλιστών

    Η προσοχή εστιάζεται, πάλι, στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες δέχθηκε τις ισχυρές αντιδράσεις των «γαλάζιων» συνδικαλιστών αλλά και σημαντικού τμήματος στελεχών-βουλευτών για το κατ΄αρχήν «ναι» στη συμφωνία. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι ο γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος συγκάλεσε σύσκεψη των συνδικαλιστών η οποία έγινε σε πολύ τεταμένο κλίμα –και χωρίς να καμφθούν οι αντιδράσεις τους.

    Πηγή:www.capital.gr


    Καλώς μπήκες στο κλαμπ Αντώνης

    ReplyDelete
  31. @γ700

    Οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα της κρίσης

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=12455

    Του Μάνου Ματσαγγάνη

    ReplyDelete
  32. Μάνος Ματσαγγάνης, Φεβρουάριος 2012:

    "...το μοναδιαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας την τελευταία διετία μειώθηκε κατά 6%...

    Διόρθωση:
    Το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί 35% και επιπλέον θα μειωθεί τουλάχιστον 20% φέτος. Αν ΣΕΒ ή όποιος άλλος έχει στοιχεία ότι κάποιο άλλο κόστος αυξήθηκε 40-50%, τότε απλά το παραπάνω νούμερο είναι εκτός πραγματικότητας. Εκτός αν το υπολογίζουν "μετά πωλήσεων", οπότε το -6% αφορά στο καθαρό κέρδος των επιχειρήσεων, που επόμενο είναι σε τέτοιες συνθήκες να έχει μειωθεί.

    "...οι κατώτατες αποδοχές μειώθηκαν λιγότερο: -5% το 2009-2011 έναντι +16% το 2004-2009..."

    Παρατήρηση:
    Ασφαλώς θα αστειεύεται για το -5%... Ακόμα στην κατώτατη βαθμίδα, χωρίς καμία επίσημη μείωση, όταν το 20% των εργαζόμενων γίνεται ημιαπασχολούμενης εργασίας 4/5 ημερών, αυτομάτως προκύπτει -20%. Επιπλέον, το +16% της 5ετίας είναι ακριβώς η νόμιμη πληθωριστική αύξηση του +3% κάθε χρόνο. Δηλαδή ήδη εκμηδενίζεται έτσι κι αλλιώς.

    "...Συνεπώς, θα πρέπει να παραδεχθεί κανείς ότι η εμμονή της τρόικας με τους κατώτατους μισθούς δεν στερείται λογικής βάσης..."

    Παρατήρηση:
    Εξαρτάται τι εννοεί κανείς "λογική βάση". Όπως έχουν σημειώσει πολλοί οικονομολόγοι, με καθαρά λογιστικά μέτρα, η ασυμπτωτικά βέλτιστη κατάσταση είναι η δουλεία αποικιοκρατικού τύπου. Δηλαδή σχεδόν μηδενικό εργατικό κόστος. Το "σχεδόν" πάει στο ότι πρέπει κάτι να τους ταΐζεις, όσο μπορούν ακόμα να στέκονται στα πόδια τους για να δουλεύουν.

    ReplyDelete
  33. Μάνος Ματσαγγάνης, Μάρτιος 2011:

    >> http://g700.blogspot.com/2011/03/blog-post_30.html

    "...Υπάρχουν άλλοι που κατηγορούν το μνημόνιο ως αντιαναπτυξιακό και κομπάζουν πως είχαν προβλέψει ότι θα μας οδηγούσε σε αδιέξοδο. Αλλά όταν έχεις το 2009 ρίξει 35 δισ. δανεικά στην οικονομία σου (και το ίδιο έκανες και τα προηγούμενα χρόνια) και τώρα πρέπει να τα αφαιρέσεις, είτε σταδιακά (μνημόνιο) είτε απότομα (μη μνημόνιο), πολύ απλά γιατί κανείς δεν σου τα δανείζει πλέον, αυτή η αφαίρεση εξ ορισμού είναι η συρρίκνωση..."

    Όλοι όσοι είχαν προβλέψει την ελεύθερη πτώση, πλην όσων τότε σκίζονταν ΥΠΕΡ της πρώτης μνημονιακής σύμβασης, έλεγαν ακριβώς αυτό: ΔΕΝ θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα το επιδεινώσει με ακραίο τρόπο.
    Η αιτίαση "τώρα θα πρέπει να τα αφαιρέσει" είναι αυτο-εκπληρώμενη προφητεία: Ταυτόχρονα η αιτία και η αναγκαιότητα, του "μονόδρομου" της λύσης. Δανεικά για τα δανεικά, επειδή αυτοί που σε δανείζουν θέλουν (αλλά και δεν θέλουν) να σε ξαναδανείσουν...

    "...Ας μας πει κάποιος πώς θα αφαιρεθεί ένα 15% του ΑΕΠ από την οικονομία χωρίς να έχουμε πτώση του ΑΕΠ και θα τον χειροκροτήσουμε, γιατί θα έχει ανακαλύψει νέους γεωμετρικούς χώρους..."

    15% ΑΕΠ = 37-39 δις ευρώ
    Όσα δηλαδή τα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά χαράτσια μόνο μέσα στο 2011.

    ανταγωνιστικότητα = ευθέως ανάλογο του μοναδιαίου κόστους = παραγωγή (ώρες εργασίας) / κόστος (εργατικό++)

    Αυτό δεν είναι το μοναδικό πλέον επιχείρημα των μνημονιάκηδων για τις νέες περικοπές σήμερα; Αφού ο αριθμητής είναι στο 1+ και ο παρονομαστής στο 0,85 του αρχικού (2009), τι συμβαίνει με το κλάσμα;

    I rest my case...

    ReplyDelete
  34. Meta tin epiboli ton metron ton mnimonion 1&2 erxetai tora to pasok tou sosialismou na diapistosei oti ta metra tou neou mnimoniou einai dysbastaxta.

    Kalimera parmenidi kai loipoi tzitzifiogkoi.

    ReplyDelete
  35. αισχος!

    Να απαιτεί η τρόικα την περικοπή του επιδόματος χρήσης Η/Υ....

    και το επίδομα πλυσίματος χεριών κακώς κόπηκε

    ReplyDelete
  36. Μόλις το άκουσα, ας μην ισχύει και ας είμαι εγώ λάθος τελικά:

    Η μείωση του -22% στους μισθούς γίνεται -35% στους νέους εργαζόμενους κάτω των 25.

    Διαγεννεακή δικαιοσύνη και flexicurity τα-πάντα-όλα σε μια υπογραφή.

    Τα εγγόνια και τα δισέγγονα θα τους ευγνωμονούν στον αιώνα τον άπαντα. Και δεν θα τους ξεχάσουν ΠΟΤΕ.

    ReplyDelete
  37. Όποιος ασχολείται με Διεθνή Πολιτική, ας ρίξει μια ματιά τι σημαίνει "two-level games", τι σημαίνει "separated payoffs" και πως το ολικό blackout πληροφόρησης της στιγμή των πιο κρίσιμων διαπραγματεύσεων στοιχειοθετεί μαθηματικά τη λέξη "δοσίλογος".

    Αυτά για όσους ακόμα περιμένουν από το Αλαφουζέικο και το Μπομπολιστάν να βγάλουν link για να μας πει ο Χασαπόπουλος τα μαντάτα.

    ReplyDelete
  38. Ακόμα συνεδριάζουν τα πουλάκια μου!

    LOL

    Χαμένοι στη μετάφραση είναι.

    ReplyDelete
  39. Kybernokomodia - thiasos "rompa"

    ReplyDelete
  40. Περί ηγεσίας:

    Το 324 πχ ο Mέγας Αλέξανδρος επιστρέφει από την Ινδική εκστρατεία διασχίζοντας την έρημο της Γεδρωσίας (σημερινό Ιραν). Οι άντρες του πεθαίνουν ταλαιπωρημένοι από την έλλειψη νερού και την ζέστη της ερήμου.
    Μια εμπροσθοφυλακή επιστρέφει και μέσα σε ένα κράνος έχουν μαζέψει λίγο νερό για τον βασιλιά τους.

    Ο Αλέξανδρος πιάνει το κράνος και το ρίχνει κάτω μπροστά σε όλους λέγοντας ότι δεν θα πιεί νερό αν δεν ξεδιψάσει πρώτα όλος ο στρατός.

    Οι Μακεδόνες με δάκρυα στα μάτια ζητωκράυγασαν για τον βασιλιά τους σαν να είχαν βρει νερό και είχαν ξεδιψάσει!

    ReplyDelete
  41. Όλοι οι πολιτικοί ηγέτεςβ να δώσουν το παράδειγμα και να πάρουν αναδρομικά τον κατώτατο μισθό, αλλιώς είναι γελοίοι!!

    ReplyDelete
  42. @vaggelas:

    Το καραφλό παληκάρι εχθές έφυγε και δεν έκανε ούτε μία δήλωση στο α-ga-πημένο του κανάλι. Είχε joking το πρωί.

    Η "σκληρή διαπραγμάτευση" υποτίθεται πως είναι για 300 εκατ. ενώ η πλήρης συμφωνία για την (ανα-ανα-)ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι για 30 δις.

    Στ' αλήθεια πιστεύεις ότι οι κλεφτοκοτάδες ενδιαφέρονται για τα οικονομικά του κράτους ή για το πως θα γλιτώσουν το -λαράκι τους στις επόμενες εκλογές;

    ReplyDelete
  43. Έχει συνειδητοποιήσει κανείς ότι το νέο μνημόνιο θα ψηφιστεί χωρίς ακόμα να έχει δημοσιευτεί επίσημα τι ακριβώς θα γίνει με το PSI;

    Έχουν καμία εγγύηση αυτή τη στιγμή ότι σε μερικές ημέρες δεν θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα σε "DDD", οπότε πάνε γιαβρούβες τα ελληνικά κουρελόχαρτα;

    Μήπως ετοιμάζονται να κάτσουν στο παγωτό χωνάκι και δεν λένε τίποτα, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσουν τις πέτρες;

    ReplyDelete
  44. bravo paidia

    epitelous symfonia - i simerini einai istoriki mera gia tin Ellada. 50% diagrafi kai epipleon 130 dis sta tameia se syndyasmo me diarthrotikes allages tin epiblepsi ton opoion analambanei diethnis elite texnokraton. Ayto pou xreiazetai tora esoterika einai ylopoiisi dimosionomikon & diarthroikon metron kai parallili efarmogi ethnikou anaptyksiakou programmatos.

    I politiki igesia prepei me diafaneia kai katharotita na kanei ayto pou lene oi Aggloi "balloon debate".

    Kali synexeia

    ReplyDelete
  45. Καλέ αλλάξτε αυτό το "Η Γενιά των 700 ευρώ". Τώρα ήρθε "Η Γενιά των 400 ευρώ".

    ReplyDelete
  46. @rat700:

    Πλάκα κάνεις, έτσι;

    Μάλλον ειρωνικά τα λες, δεν εξηγείται αλλιώς...

    ReplyDelete
  47. Αποψε ο Μπένυ περιέφερε το βρακί του Σαμαρά στο γιουρογκρούπ σαν λάφυρο, την ώρα που ο "εθνικός διαπραγματευτής", τσίτσιδος, εξηγούσε, στους κοκκινόφαιους "Μανώληδες", με διαγγελματικό τρόπο, πως γίνεται το καλό στριπτίζ.

    ReplyDelete
  48. esy jaga koimisou ton ypno tou dikaiou.

    i genia ton 700 exei na kanei me to diplo fainomeno (1) mesou misthou neou 18-35 eidika tis ypoomadas pou entassetai stous "ergates gnosis" (toulaxiston typika logo spoudon / ptyxion tritobathmias ekpaideysis) kai (2)elleimmatos prooptikis epaggelmatikis aneliksis se bathos xronou (dld meso kai makroprothesma).

    Episis, ayto pou edo kai 3 xronia leei i G700 einai oti o katotatos misthos prepei na yparxei men, alla prepei na ypologizetai de os apotelesma tis paragikotitas tis ergasias. Ki epeidi ayto den mporei na metrithei me terastia akribeia sto epipedo tou enos ergazomenou, mporei na metrithei sto epipedo kladou kai ethinikis oikonomias. An imastan eilikrineis loipon, simera, o katotatos misthos tha eprepe na einai arnitikos!

    Alla telos panton, bariemai na asxolitho perissotero me tin parti sou giati eisai eite blakas, eite kaimenos, eite baltos papagalos pou loidorei akatasxeta opoiondipote prospathei na ekfrasei mia aythentiki apopsi edo mesa. Krima stous diaxeiristes pou akoma sou epitrepoun na grafeis ayta ta paraloga, makrosyrta, bareta, synomosiologika, kai asxeta me tin pragmatikotita pragmata.

    Epitelous edo kai dyo xronia exoun tethei ta themelia gia ti dimiourgia enos neou plaisiou pou tha dosei dynamiki se mia oikonomika dynatotiton gia tous neous g700arides tis Elladas.

    Dystyxos, aytoi de tha einai polloi, giati i pleiopsifia ton neon Ellinon einai adiabastoi, agrammatoi, adiaforoi, se pliri agnoia, kai epikindynoi giati arnountai na apodextoun oti to oneiro therinis nyxtos sto opoio megalosan apo tous ntabatzides goneis tous den einai i pragmatikotita alla to paradeigma pros apofygi gia tin ypoloipi zoi tous.

    Kali synexeia.

    ReplyDelete
  49. To megalytero bailout stin eyropaiki istoria.

    Pithanotata, to megalytero bailout stin anthropini istoria ton monternon xronon.

    Milame gia mia katastasi, pou deixnei ksekathara (1) tin apofasistikotita ton etairon mas na mas diasosoun kai na mas ensomatosoun pasi thysia sto club ton 27 plousioteron xoron tis Eyropis (+- kosmou) kai (2) to istoriko, ithiko kai politiko kefalaio pou akoma emeis oi gianitsaroi ksypolitoi blaxo-neo-ellines apomyzoume apo to trano parelthon mas pou magepse kai enepneyse ti Dysi opos ti gnorizoume simera politika, ideologika kai aksiaka.

    ReplyDelete
  50. To problima einai safos politikis igesias / diakybernisis.

    O GAP, ektos apo lampros politikos / sotiras tis xoras / megas diapragmateytis mias katastasis ta skata tis opoias pnigane kai ta 10 ek. ellinon politon mas, apodeixtike efere kai stin epifaneia, sta matia olou tou planiti gyro mas, meso tis protasis tou peri dimopsifismatos ki o,ti akolouthise, ti gymnia kai tin aneparkeia tou politikou systimatos, kai ton bathytaton problimaton sti dimosia dioikisi, organosi tou kratous, kai pelateiakis sxeis me tin igesia (pankommatiki) pou mas kyberna.

    Elpizo oti oi Ellines psifoforoi de tha epalitheysoun o,ti diafainetai perilampra se olo ton planiti, dld oti einai teleios asxetoi me to ti symbainei sti xora tous, teleios asxetoi me to simainei prosopiki kai syllogiki eythyni, kai teleios asxetoi me to ti simainei dimokratia, symmetoxi, kai ergatikotita.

    Idou i Rodos, idou kai to pidima.

    ReplyDelete
  51. "48ωρη γενική απεργία Παρασκευή και Σάββατο ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχουν και γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, ναυτικοί, τραπεζικοί. Χωρίς μέσα μεταφοράς το διήμερο."

    Ola ta kala kleista epaggelmata ton "katotaton misthon".. i ton KALON MEIZON, ton thesmothetimenon!!!, ayton pou to neoelliniko pelateiako politiko-oikonomiko systima ton teleytaion dekaetion eksethrepse, ntantepse, bolepse kai EKSOUSIODOTISE gia na kyberna kai na kathorizei to kostos kai tin poiotita zois olon ton ypoloipon.

    Fate foumara Jaga, emeis xortasame.

    ReplyDelete
  52. "Πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι το Νοέμβριο" (9/2/2012):

    >> http://tvxs.gr/news/ellada/elstat-pano-apo-1-ek-oi-anergoi-noembri

    "...Σοκ προκαλεί το ποσοστό της ανεργίας για τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς «εκτινάχθηκε» στο 20,9% και ο αριθμός των ανέργων υπερέβη το ένα εκατομμύριο άτομα.
    Η ανεργία αυξήθηκε το συγκεκριμένο μήνα κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες, σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, με τους ανέργους να αυξάνονται κατά περίπου 337.000 άτομα, ενώ μόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου 2011, προστέθηκαν στις «μαύρες λίστες» ακόμη 126.000 άτομα..."


    Για όσους θέλουν να δουν που οδηγεί το διάγραμμα της ανεργίας, ορίστε:

    Έτος Ανεργία(%)
    2007 8,1
    2008 7,9
    2009 10,3
    2010 13,9
    2011 20,9

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η συνάρτηση που τα περιγράφει είναι:

    Y = A*exp( B*(X-2006) ) + C

    A = 0.31751
    B = 0.74648
    C = 8.0

    Χ = έτος (2007, 2008, ...)
    Υ = ποσοστό ανεργίας (0.0-100.0)

    Με βάση τα παραπάνω, τα προβλεπόμενα ποσοστά ανεργίας, με το σημερινό ρυθμό κατάρρευσης της οικονομίας, είναι:

    Προβλεπόμενη ανεργία:
    2012: 36.0%
    2013: 67.0%


    Πέρα από το 2013, αν πράγματι τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να συζητάμε για ανεργία ή για εθνική οικονομία γενικότερα.

    Μπορεί κάποιος να πει ότι είναι υπερβολικά, ότι κάποια στιγμή εξομαλύνεται η πτώση.

    Αυτό θα ήταν σωστό, αν παραμέναμε στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, στα δύο και κάτι χρόνια "ήπιας χρεωκοπίας". Αλλά από εχθές το βράδυ, η ισχύς των μέτρων ουσιαστικά διπλασιάζεται. Το ίδιο και ο ρυθμός κατάρρευσης.

    ReplyDelete
  53. " O GAP, ektos apo lampros politikos / sotiras tis xoras / megas diapragmateytis mias katastasis ta skata tis opoias pnigane kai ta 10 ek. ellinon politon mas, apodeixtike efere kai stin epifaneia, sta matia olou tou planiti gyro mas, meso tis protasis tou peri dimopsifismatos ki o,ti akolouthise, ti gymnia kai tin aneparkeia tou politikou systimatos, kai ton bathytaton problimaton sti dimosia dioikisi, organosi tou kratous, kai pelateiakis sxeis me tin igesia (pankommatiki) pou mas kyberna."


    Miso lepto giati esy pires kai fora. thes na mas peiseis oti ta skata stin politiki zoi, ti dimosia dioikisi, tin oikonomia, tin paraoikonomia, apo to skandalo Koskota mexri to Batopaidi kai apo ta rousfetia mexri tous Olympiakous agones mas ta apokalypse xtes o GAP?


    An einai etsi lypamai gia logariasmo sou file, poso mallon otan aytoapokaleisai enas apo tous ligous G700 fostires pou apomenoun sayti tin amoiri xora.

    ReplyDelete
  54. @rat700:

    Μόλις μάθεις αριθμητική και κάνεις τους υπολογισμούς, τα ξαναλέμε.

    Αν τα πρόσφατα μέτρα όντως εφαρμοστούν, έστω και ως ημίμετρα, δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσετε το 30-κάτι στην ανεργία στο τέλος του χρόνου.

    Και μιλάμε για την ΕΠΙΣΗΜΗ ανεργία. Δηλαδή με τις αλχημείες ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat. Γιατί σε πραγματικά νούμερα, μισά μεροκάματα κτλ, είμαστε ήδη πάνω από το 40-45%

    Μέχρι να γίνουν εκλογές, η τριανδρία δεν θα ψάχνει για ψηφοφόρους. Θα ψάχνουν για τους βουλευτές τους.

    ReplyDelete
  55. @rat700:

    "...Episis, ayto pou edo kai 3 xronia leei i G700 einai oti o katotatos misthos prepei na yparxei men, alla prepei na ypologizetai de os apotelesma tis paragikotitas tis ergasias..."

    Πάλι έμπλεξες το σκονάκι σου. Της ανταγωνιστικότητας λένε σε αυτή την ατάκα. Από παραγωγικότητα είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης. Η Eurostat το είπε και το δημοσίευσε, πριν μία εβδομάδα.

    "...i pleiopsifia ton neon Ellinon einai adiabastoi, agrammatoi, adiaforoi, se pliri agnoia, kai epikindynoi..."

    Ευτυχώς που έχουμε και εσάς του ξύπνιους. Μπορείς να ελπίζεις ότι όλο και κάποιος θα βρεθεί στο στράτευμα και θα προσπαθήσει κανένα πραξικοπηματάκι, για να "συνετίσει" τους ιθαγενείς.

    Είπα ότι δεν απαντώ σε όσους με βρίζουν, αλλά τελικά έχει πολύ πλάκα. Δεν έχετε συναίσθηση πόσο θλιβερή είναι η εικόνα του πανικού σας, καθώς χάνετε την ψυχραιμία και τη γη κάτω από τα πόδια σας.

    Όσο για τους διαχειριστές του G700 και για όσους διαβάζουν το blog, μπορούν να κρίνουν αν πρέπει να διαγράφουν τα μακρόσυρτα, βαρετά, κτλ, σχόλιά μου, ή τα δικά σου και μερικών άλλων εδώ μέσα, που με στολίζουν καθημερινά και προσωπικά, εδώ και χρόνια.

    "...Και αυτοί στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν!"

    ReplyDelete
  56. Αυτό το παιδί πρέπει να είναι αποτυχημένο πείραμα του ΚΚΕ.

    ReplyDelete
  57. Ο άνθρωπος ειναι looser από κούνια.Τρώει το ξύλο της χρονιάς του απο το νταβατζή του αλλά η εξάρτηση είναι πολύ ισχυρή.Εχει και τη δική μου συμπάθεια.

    ReplyDelete
  58. Μια ζωή νεροκουβαλητές της φαιάς δεξιάς για να τους χειροκροτεί στα πολιτιστικά πανηγύρια.

    ReplyDelete
  59. Ντυμένοι στα κόκκινα,για παραλλαγή, τρέχουν πίσω απο το κάθε Θύμιο,σταθερή πολιτιστική αξία.

    ReplyDelete
  60. "...Και αυτοί στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν!"

    ReplyDelete
  61. "Καρατζαφέρης: Δεν ψηφίζω ταπείνωση της χώρας "

    Ψηφίζεις όμως εμφύλιο τυχοδιώκτη.
    Το σκηνικό στήθηκε.Ακροδεξιά εναντίον ακροαριστεράς.Λεπτομέρειες απομένουν.
    Η μεσαία τάξη καθεύδει.
    Οι εξτρεμισμοί και οι τυχοδιωκτισμοί Σαμαράδων-Καρατζαφέρηδων απο τη μιά και Τσιπράγκαλων- ρεβανσιστών κουκουέδων απο την άλλη, χρειάζονται μόνο μια σπίθα,ένα πρόσχημα,ένα τυχαίο γεγονός για να προκαλέσουν την ανάφλεξη.

    ReplyDelete
  62. Η ακροδεξιά με την ακροαριστερά,αφού συμμάχησαν για να διαλύσουν τη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ,τώρα παίρνουν θέσης μάχης για να μοιραστούν τα λάφυρα απο τη λεηλασία.

    ReplyDelete
  63. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των Νήσων, συνασπίστηκαν για να υπερασπιστουν το ύψιστο εθνικό συμφέρον: Το χαμηλό ΦΠΑ της Μυκόνου και της Ρόδου.

    ReplyDelete
  64. ο κ. Π. Καμμένος που ετοιμάζει αντιμνημονιακό κόμμα, έστειλε νέο μήνυμα: «Η ώρα για το μεγάλο ΟΧΙ είναι τώρα. Βουλευτές ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε: είμαστε με τους Ελληνες ή με τους δανειστές; Κοιτάξτε στα μάτια τα παιδιά σας και όσους σας πίστεψαν και αποφασίστε».

    Οπου νάναι θα βρεθεί και η Σοφία Βέμπο.

    ReplyDelete
  65. Eμπρός όλοι μαζί να πολεμήσουμε τους δανειστές.Θα μοιραστούμε σε ομάδες.
    Κάποιοι θα πολεμήσουμε τους Ρώσσους δανειστές,μερικοί τους Κινέζους,κάμποσοι τους Γερμανούς,τους Βραζιλιάνους τους Ινδούς,τους Θιβετιανούς και όλους όσους μας δανείζουν μέσω του ΔΝΤ.
    θα δυσκολευτούμε λίγο αλλά η μοίρα του εθνους μας είναι να είμαστε πάντα νικητές.Οσο για τους εταίρους μας δανειστές,δεν τους έχουμε ούτε μια μπουκιά.
    Ζητιάνοι εναντίον δανειστών.Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

    ReplyDelete
  66. "Θές την εξουσία πάντα να τρυγάς,
    στη Ραμπαγαδία γίνε Ραμπαγάς".

    Αφιερωμένο εξαιρετικά στις κυρίες του ΠΑΣΟΚ,Μαριλίζα και Μιλένα.

    ReplyDelete
  67. Η μία εξασφάλισε ισόβια διατροφή απο πλούσιο γάμο.Η άλλη ενυμφεύθη τις πλούσιες παροχές της comission και ανήγαγε σε σοσιαλιστικό ιδεώδες τη παρθενία της.
    Πως να μην υποφέρουν τόσο πολύ για τα δεινά τής "γενιάς των 400 ευρώ";

    ReplyDelete
  68. Δελτίο ΑΝΤ1 στις 8:

    Αγανακτισμένοι επιτέθηκαν σε διμοιρίες των ΜΑΤ.

    Χιλιάδες διαδηλωτές σε συγκέντρωση του ΚΚΕ.

    Οι γνωστοί - άγνωστοι μεταμορφώθηκαν σε αγανακτισμένους και οι οπαδοί του ΚΚΕ πολλαπλασιάστηκαν σε χιλιάδες.

    Και μετά σου λέει θαύματα δεν γίνονται.

    ReplyDelete
  69. Πολύ πίκρα λέμε...

    Τώρα που οι ποντικαράδες και οι κλεφτοκοτάδες πηδάνε από το καράβι της ευρωλιγούρας, τώρα βγαίνουν στη φόρα η χολή και το ξεκατίνιασμα.

    Με το που θα γίνει το μπαμ, θα αρχίσουν να σκάνε και οι διαρροές από Γερμανία για τα κόμματα εδώ, επιστολόχαρτα Siemens, αεροπορικά εισιτήρια και όλα τα σχετικά.

    Από Δευτέρα αρχίζει το πανηγύρι.

    ReplyDelete
  70. Σε κάθε επανάσταση υπάρχουν οι οπορτουνιστές, οι ιδεολόγοι και οι "τίποτα" που πιστεύουν ότι θα γίνουν κάτι.

    Ένα έχω να πω στους "τίποτα" και στη δραχμή πάλι ένα τίποτα θα είναι.

    ReplyDelete
  71. Οι Γερμανοί καλά θα ήταν να αφήσουν στην άκρη το "chicken game" με την Ελλάδα. Αν νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με οθρολογικούς παίχτες είναι βαθιά νυκτωμένοι!!

    Χτες κιόλας έπρεπε να έχουν δώσει ελπίδα και προοπτική διεξόδου σε έναν λαό που μεγαλώνει με ηρωικά πρότυπα, να πεθάνει θάνατο ηρωικό και δοξασμένο, σαν σε μια νέα έξοδο του Μεσολογγίου!

    ReplyDelete
  72. Οι Γερμανοί για άλλη μια φορά αγνοούν την ιστορία τους και επιλέγουν να βαδίσουν την οδό της ύβρεως!

    Αρνούνται να πράξουν οι ίδιοι όσα οι σύμμαχοι έκαναν προς αυτούς μετά τον πόλεμο.

    Κι αυτήν την φορά ο νόμος της ανταπόδωσης θα είναι αμείλικτος για το λαό τους!

    ReplyDelete
  73. Μάλλον διάλεξαν λάθος λαό να παραδειγματίσουν.

    Οι Πορτογάλοι είναι σαφώς καλύτεροι παθητικοί μαζοχιστές.

    Για τους ιρλανδούς κρατώ μια πισινή

    ReplyDelete
  74. Μαλλον πρέπει να αρχίσετε να μιλάτε για τον "υπαρκτό ευρωπαισμό"

    ReplyDelete
  75. Όποιος δεν βλέπει τη συνεδ΄ριαση της επιτροπής στη Βουλή σήμερα χάνει!

    600 σελίδες της νέας δανειακής σύμβασης, μοιράσανε τα αντίγραφα στις 2πμ και τώρα πάνε να πούνε τις παρατηρήσεις τους... Τουλάχιστον τώρα είναι δικαιολογημένοι, κανείς δεν μπορεί να την έχει διαβάσει.

    Βενιζέλος σε φανερή ψυχολογική κατάρρευση, ξεφωνίζει εκτός εαυτού, δείχνει πόσο κάτω των περιστάσεων και πόσο προσωπικά ταπεινωμένοι, με τη θέλησή τους, είναι όσοι ακόμα και αυτή την ώρα σπρώχνουν προς "ψήφιση" αυτό το έκτρωμα.

    ReplyDelete
  76. Και όμως τη καταψήφισαν πριν τη διαβάσουν.Και αρκετοί, του φαιοκόκκινου χώρου,την καταφήφισαν πριν κάν τη γράψουν οι συγγραφείς.
    Λαφαζανιστάν! Λαφαζανιστάν!

    ReplyDelete
  77. Καί μια αράδα να ήταν δεν θα τη "διάβαζαν" γιατί θα ήταν λίγη.
    Eχει κάτι νουμεράντζες αυτός ο τόπος!

    ReplyDelete
  78. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είπε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια στο διάγγελμά του.

    Η Βουλή αύριο θα υπερψηφίσει με σημαντικότατη πλειοψηφία.

    Ο λαός ή θα καταλάβει, θα υπομείνει και θα επιμείνει ή δεν θα καταλάβει και θα συνεχίσει να σέρνεται στην εικονική πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ώσπου, πολύ σύντομα, να ξυπνήσει βίαια στην πραγματικότητα της αποκοπής και της απομόνωσης.

    Η Ελλάδα είναι μέχρι και σήμερα η χώρα του υπαρκτού Ηθικού Σχετικισμού. Ιδεολογία, σύστημα και τρόπος ζωής όλων, από τον πρώτο ώς τον τελευταίο Έλληνα πολίτη.

    Το ιδιότυπο, εξαιτίας της καθολικότητάς του, σύστημα μάς δίνεται μία τελευταία ευκαιρία να το απορρίψουμε αναλαμβάνοντας προσωπικά το βάρος που μας αναλογεί εξαιτίας των de facto συνθηκών. Αυτό πρέπει να το κάνουμε άμεσα, χωρίς υπεκφυγές, καθυστερήσεις και ετεροκαθορισμένες δικαιολογίες. Χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε τους χειρότερους για να δικαιολογηθούμε.

    Αν δεν τον απορρίψουμε, ο υπαρκτός Ηθικός Σχετικισμός θα καταρρεύσει ελλείψει χρημάτων. Αυτή η βέβαιη κατάρρευση, χωρίς χρήματα, χωρίς λειτουργικές κρατικές δομές και χωρίς αίσθημα προσωπικής ευθύνης από τον καθένα, θα μας οδηγήσει στη ηθική της Ζούγκλας.


    Η ύστατη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα λειτουργεί. Η υπόσταση της χώρας ως κυρίαρχο Κράτος δεν αμφισβητείται. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η Ελλάδα μπορεί να υποστεί την αποκοπή και την απομόνωση, είτε ως αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που θα γίνει εντός του έτους, είτε ως αποτέλεσμα της αδυναμίας λειτουργίας της χώρας εξαιτίας της παρεμβατικής δράσης του συρφετού των πάσης φύσης "μπαχαλάκιδων". Οι αντίδραση των άλλων Κρατών και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι οι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις.

    Εγώ αναγνωρίζω το δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν τη Ζούγκλα κατά πλειοψηφία. Εκείνο όμως που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε θυσία είναι η Ζούγκλα να μας επιβληθεί από αρρωστημένες μειοψηφίες.

    ReplyDelete
  79. Δεν είναι "αρρωστημένες"μειοψηφίες.Είναι συυμμορίες με τη κυριολεξία του όρου.
    Εκπαιδευμένοι άριστα στη ψυχολογία του όχλου ασκούν μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
    Ας μη ξεχνάμε ότι την ιστορία δεν την καθορίζουν οι πλειοψηφίες ούτε οι δημοκρατικές συμπεριφορές αλλά όσοι είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν αποτελεσματική βία στον επίδοξο βιαστή τους.Καί τέτοιοι είναι πολλοί σήμερα στην Ελλάδα.
    Τώρα είμαστε ακριβώς σαυτό το σημείο.Ο εχθρός είναι εντός των τειχών και όχι σε κάποιο Ευρωπαικό μανδαρινάτο.
    Οφείλομε όλοι να βάλλουμε το όπλο παρά πόδας και με το σύνθημα "βία στη βία" να πνίξουμε τους ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ βιαστές μας πρίν μας καταστήσουν υποζύγιά τους.

    ReplyDelete
  80. @παρμενίδη

    To παιχνίδι της "νομιμοποιημένης βίας" χάθηκε από τις ίδιες τις υποτιθέμενες "ηγετικές ελίτ/αστικες εξουσίες" της χώρας οι οποίες αφού διαχρονικά και κατ εξακολούθηση δεν θέλησαν, ή απέτυχαν να προασπίσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και του κράτους, τελικά παρέδωσαν τα κλειδιά του "μαγαζιού" σε υπερεθνικούς οργανισμούς/νταβατζήδες!

    Το κενό του διεθνισμού και του μοδάτου κοσμοπολιτισμού το απεχθάνεται και η ιστορία αλλά και η φύση, και τώρα έφτασε η ώρα που με κάτι εύκαιρο θα πρέπει να το γεμίσει!

    Περαστικά μας...

    ReplyDelete
  81. H παραίτηση μίας εθνικής ηγεσίας από την αποκλειστική, προνομιακή, θεσμική και συνταγματική υποχρέωση να προασπίζεται την επιβίωση μίας συλλογικότητας συνιστά μία κοσμογονία.

    Είναι η ιστορική στιγμή μίας βιβλικής αποκάλυψης, όταν η αποστασιοποίηση της πολιτικής ελίτ μεταβάλλει την οργανωτική πολιτική δομή του ενδο-κρατικού πεδίου σε ένα άναρχο και αποκεντρωμένο περιβάλλον.

    Η ευνομία της ενδοκρατικής τάξης εξισώνεται με το άναρχο περιβάλλον των διακρατικών σχέσεων.



    Γ. Βοσκόπουλος
    Επίκουρος Καθηγητής
    Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    ReplyDelete

  82. Όλες οι βιώσιμες πολιτειακές οντότητες είναι προικισμένες τόσο με τα κοσμοθεωρητικά θεμέλια που επιτρέπουν τον συλλογικό κατ’ αλήθειαν βίο όσο και με ένα συμβατό με αυτά και διαρκώς εξελισσόμενο συλλογικό τρόπο ζωής, δηλαδή τα ηθικοκανονιστικά εποικοδομήματά τους.

    Διατάραξη αυτής της λεπτής αλλά ουσιαστικής σχέσης θεμελίων και εποικοδομημάτων τα κλονίζει και συχνά τα διασπά ή τα καταργεί.

    Ενώ λοιπόν η ΕΕ, στην πορεία πέντε δεκαετιών επιτυχούς οικονομικής ολοκλήρωσης έχει οικοδομήσει ωφελιμιστικά εποικοδομήματα στερείται εν τούτοις στέρεων πανευρωπαϊκών κοσμοθεωρητικών θεμελίων και ταυτόχρονα οι προαναφερθείσες θεμελιώδεις παραδοχές του κοινοτισμού και της απόρριψης των ηγεμονικών συμπεριφορών είναι ευάλωτες στις ενδο-κοινοτικές και διεθνείς ανακατανομές ισχύος και συμφερόντων.

    Υπό το πιο πάνω πρίσμα, οποιαδήποτε απόφαση δημιουργίας υπερεθνικών κανονιστικών δομών που δεν είναι συμβατή με αυτές τις κοσμοθεωρητικές προϋποθέσεις υπονομεύει τα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Θα μπορούσε να προστεθεί πως κάθε ενοποιητικό βήμα το οποίο γίνεται είτε με εισαγωγή κριτηρίων ισχύος είτε με αποσύνδεση της ενοποίησης από την αλληλεγγύη, εν δυνάμει, ξαναφέρνει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το κλασικό πρόβλημα της ανασφάλειας λόγω άνισης ανάπτυξης και εν δυνάμει δημιουργεί ενδο-κοινοτικές εντάσεις οι οποίες δυνατό, ιδιαίτερα σε περιστάσεις κρίσεων, να αλλάξουν ριζικά την υπολογισμούς κόστους-οφέλους συμμετοχής για μικρά και μεγάλα κράτη.


    Παναγιώτης Ήφαιστος
    Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγικές Σπουδές

    Αυτά τα έλεγε το 2003...

    ReplyDelete
  83. Το πρόβλημα δεν ήταν ούτε είναι οι πάσης φύσεως μειοψηφίες, αλλά το διαχρονικό έλλειμμα ηγεσίας της χώρας και η αποσύνδεση της από τον βασικό σκοπό ύπαρξής της: ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ!

    Είτε αυτά τα συμφέροντα είχαν να κάνουν με ενδο-κρατικά θέματα μεταρρυθμίσεις, νομοθεσία, συγκρότηση, κτλ, είτε είχαν να κάνουν με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Όλα αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος!

    ReplyDelete
  84. To παραμύθι της συμμετοχής μας στην Ευρωπαική ολοκλήρωση που θα μας έλυνε με τρόπο μαγικό όλα τα προβλήματά μας είχε ένα και μοναδικό σκοπό:

    ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

    Τώρα βέβαια τους πήραν χαμπάρι και οι Ευρωπαίοι...

    ReplyDelete
  85. Το μόνο καλό που βλέπω στην περίπτωση που βγούμε απ' το ευρώ είναι ότι επιτέλους θα μπορώ να γκρινιάζω για τα χάλια της κοινωνίας. Θα μπορώ να λέω για τους "προδότες" που χρεοκόπησαν την χώρα για να την αγοράσουν φθηνά. Είναι μία ηθική δικαίωση και αυτή.

    ReplyDelete
  86. "TO ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ" (11/2/2012):

    >> http://tvxs.gr/news/user-post/kataptysto-arthro-13-tis-daneiakis-symbasis

    Αυτή τη φορά θα έχουν όντως δικαιολογία να μην το έχουν διαβάσει οι βουλευτές. Μέσα στις 600 σελίδες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    .....

    BRUSSELS:547482.2

    DRAFT 02/03/12 2:54PM

    13. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


    (1) Η παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.

    (2) Τα Μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

    (3) Ο Όρος 13(2) εφαρμόζεται προς όφελος του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης). Κατά συνέπεια, τίποτε από όσα αναφέρονται στον όρο 13(2) δεν εμποδίζει το ΕΤΧΣ από το να εκκινήσει διαδικασίες αντιδικίας (οι"Διαδικασίες") στα δικαστήρια του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους ή του εφαρμοστέου δικαίου της παρούσας Σύμβασης και το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος (Ελλάδα) αποδέχεται αμετάκλητα την υπαγωγή στην αρμοδιότητα των ανωτέρω δικαστηρίων. Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος, το ΕΤΧΣ θα μπορεί να εκκινήσει παράλληλες Διαδικασίες σε περισσότερες από μια από τις ανωτέρω δικαιοδοσίες.

    (4) Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο.

    .....

    Το άρθρο της αμετάκλητης παραίτησης από εθνική κυριαρχία, που υπήρχε στη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ) του πρώτου μνημονίου το Μάιο του 2010, όχι μόνο επιστρέφει αλλά είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και λεπτομερές, ειδικά ως προς τις πιθανές κατασχέσεις εθνικής περιουσίας.

    Ορίστε γιατί η επιλογή της άμεσης χρεωκοπίας είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική πραγματική επιλογή, για όποιον σκέφτεται λίγο παραπέρα από το δικό του τομάρι σήμερα.

    ReplyDelete
  87. Επίσης, προσέξτε ότι η "Ελληνική Δημοκρατία" και η "Τράπεζα της Ελλάδος" αναφέρονται ξεχωριστά στη σύμβαση, με ξεχωριστές υπογραφές.

    Αυτό για όσους ακόμα έχουν την παραίσθηση ότι η ΤτΕ, που διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς την άδεια των ΔΣ τους, είναι υποτίθεται "δημόσιο" και "κρατική αρχή".

    ReplyDelete
  88. Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο, με αναλυτικά στοιχεία για τα πάντα:

    Στα ελληνικά (pdf):
    >> http://tinyurl.com/75pzb28

    Στα αγγλικά (pdf):
    >> http://www.newspark.eu/mnimonio_eng.pdf

    Στο αρχικό κείμενο (αγγλικό), στην εισαγωγική επιστολή προς το ΔΝΤ, υπάρχει η εξής προτελευταία παράγραφος:

    "This letter, memorandum, and attachments, have been reviewed by leaders of the coalition parties supporting the government. They support the objectives and policies, and have indicated that they will not pursue policies that are inconsistent with them."

    Η συγκεκριμένη παράγραφος δεν περιλαμβάνεται στην ελληνική μετάφραση.

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2015. Αλλά υποτίθεται ότι το πολύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 θα έχουμε εκλογές, έτσι δεν είναι;

    Πράγμα που σημαίνει ότι οι υπογραφές της τρόικας εσωτερικού τους δεσμεύουν ακόμα και μετά τις εκλογές, για δύο επιπλέον χρόνια πέρα από την επόμενη ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ κυβέρνηση.

    ReplyDelete
  89. Αυτό για όσους έχουν την παραίσθηση ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα γίνουν εκλογές και όλα θα αλλάξουν, τουλάχιστον από την πλευρά των κοπαδιών της τρόικας εξωτερικού.

    Τα υπόλοιπα, οι δοτοί και αυτόκλητοι εθνοσωτήρες θα κληθούν σύντομα να τα "εξηγήσουν" όταν έρθουν εκλογές, αν φυσικά δεν έχουν κάτι άλλο στο φασιστικό μυαλουδάκι τους για τα δύο χρόνια 2013-2015, αν δεν μπορέσουν να σχηματίσουν άλλη μια δοτή συγκυβέρνηση με Παπαδήμο, Προβόπουλο ή κάποιον άλλο τραπείτη, Έλληνα ή ξένο.

    ReplyDelete
  90. Και κάτι τελευταίο:

    Ας παρακολουθήσει κάποιος αυτή τη στιγμή στο κανάλι της Βουλής το θεατράκι που εκτυλίσσεται.

    Δεν υπάρχει βουλευτής να ψελίσει ούτε μισό επιχείρημα υπέρ του "ναι", πέρα από την τρομοκρατία της Αποκάλυψης μετά την αποδοχή της χρεωκοπίας, το μπαμπούλα της πείνας και του δελτίου στα καύσιμα.

    Αφού είναι τόσο σίγουροι, ας ορκιστούν στο όνομα της προσωπικής περιουσίας τους (επίσημη υποθήκη) ότι τον Ιούνιο δεν θα έχουμε νέα μέτρα και ότι σε ένα χρόνο από σήμερα δεν θα έχουμε 35% ανεργία και ουρές στα δημόσια συσίτια.

    Τα υπόλοιπα είναι γελοιότητες γελοίων σαλτιμπάγκων, που απλά είναι υποχρεωμένοι να πούνε κάτι δημόσια για να κρύψουν την ξετσιπωσιά τους.

    ReplyDelete