Tuesday, January 3, 2012

Εκλογές με σύνθημα "Ματζούνια Υπάρχουν";

Του Γιάννη Βούλγαρη
ΤΑ ΝΕΑ, 30/12/2011


Αν θέλαμε να ζωγραφίσουμε τη σημερινή εικόνα θα χρειαζόμασταν ασφαλώς ορισμένες πινελιές πολιτικού σουρεαλισμού. Πώς αλλιώς να περιγράψεις την κατάσταση που ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος διατυμπανίζει «το Μνημόνιο απέτυχε», η κυβέρνηση που το εφάρμοσε παραιτήθηκε, αλλά η χώρα κινείται πάντα στον αστερισμό των νέων μνημονίων με τη συμμετοχή όσων μέχρι χτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για «να αποτύχει το Μνημόνιο»; Πώς αλλιώς να περιγράψεις μια κατάσταση που η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ, αλλά η χώρα δεν έχει κατορθώσει να συμφωνήσει σε μια πολιτική παραμονής στο ευρώ;

Υπάρχει κάτι βαθιά επικίνδυνο στη σημερινή πολιτική κατάσταση. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος έχει γίνει αυτοκαταστροφικός. Στην ουσία λέει: το Μνημόνιο απέτυχε, μας έδωσαν λάθος φάρμακο, αλλά τώρα πρέπει να πιούμε το ίδιο φάρμακο ή σχεδόν το ίδιο. Εν τω μεταξύ, θα κάνουμε και εκλογές για να αλλάξουμε τον φαρμακοποιό που θα μας το δώσει. Ωστόσο, κανένας λαός δεν πίνει επ' άπειρον φάρμακο που του λένε ότι τον βλάπτει. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν αντέχει ένα τέτοιο χάσμα μεταξύ κυρίαρχου δημόσιου λόγου και εφαρμοζόμενης πολιτικής, ούτε καν στο όνομα του «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Η επικράτηση αυτού του αυτοκαταστροφικού λόγου οδηγεί μαθηματικά στην καταβαράθρωση της χώρας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γιατί ουσιαστικά αποσιωπά την ασθένεια. Καθιστά έτσι ανέφικτη κάθε συνεννόηση σε κάθε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η δυσκολία αμφισβήτησης αυτού του κυρίαρχου όσο και αυτοκαταστροφικού λόγου είναι προφανής. Η Ελλάδα, πρώτη ανάμεσα στην ευρωζώνη, βυθίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια βαθύτερα στην κρίση. Το Μνημόνιο και τα άλλα μέτρα που ώς τώρα εφαρμόστηκαν δεν αντέστρεψαν την πορεία. Ετσι, η συνοπτική διαπίστωση «το Μνημόνιο απέτυχε» επιβάλλεται με την ισχύ του αυτονόητου, παραμερίζοντας τα επόμενα ερωτήματα: σε τι; σε όλα; γιατί; τι άλλο είχε προταθεί; πόσο έχουν αλλάξει τα μείζονα προβλήματα που το επέβαλαν; πόσες διαφορετικές θεραπείες υπάρχουν που να εξαρτώνται από εμάς; Η παρασιώπηση αυτών των ερωτημάτων συσκοτίζει τις πολιτικές συνεπαγωγές και τις πιθανές θεραπείες, που προφανώς διαφοροποιούνται αναλόγως με τις απαντήσεις που δίνονται σε αυτά.

Ομως μια διαφορετική ανάγνωση της κρίσης και αποτίμηση των εξελίξεων έχει ισχυρά επιχειρήματα, ακόμα και αν σήμερα πάει αντίθετα στον συρμό. Ποια;

Πρώτον, η ελληνική κρίση ήταν αυτοτελής και ενδογενής, θα εκδηλωνόταν έτσι κι αλλιώς ανεξαρτήτως της παγκόσμιας, αν και η αντιμετώπισή της θα ήταν ασφαλώς ευκολότερη χωρίς την τελευταία. Η χώρα είχε μπει σε ύφεση πριν από το Μνημόνιο και παρά την τεράστια πρόσθετη ζήτηση που εξ ορισμού σημαίνει ένα δημόσιο έλλειμμα 15% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, η πολιτική της Ελλάδας την περίοδο 2008-2009, όταν η παγκόσμια κρίση είχε πλέον ξεσπάσει, ήταν καταστροφική καθώς οι τότε κυβερνήσεις έκαναν τα αντίθετα από αυτά που έπρεπε, με τις ευλογίες και τις πλειοδοσίες όμως τόσο των αντιπολιτεύσεων όσο και των μίντια που ύστερα έγιναν τιμητές. Ετσι η Ελλάδα έφτασε εξαντλημένη στο Μνημόνιο, χωρίς τον χρόνο, την πολιτική διαύγεια και τη δύναμη να διαπραγματευτεί ουσιαστικά στη βάση ενός δικού της σχεδίου.

Τρίτον, το διπλό έλλειμμα, το δημοσιονομικό και του ισοζυγίου πληρωμών, προσγείωνε αναγκαστικά τη χώρα σε χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και εισοδημάτων. Το Μνημόνιο ήταν η πιο συμφέρουσα από τις λύσεις που τότε είχαμε ώστε να εξασφαλίσουμε την πιο ομαλή αναγκαστική προσγείωση. Η άλλη λύση που τότε είχε προταθεί ήταν η μονομερής κήρυξη χρεοκοπίας, λύση με ανυπόφορο κόστος, που όσοι τότε την πρότειναν σήμερα φοβούνται μήπως η ελεγχόμενη διαδικασία PSI ενεργοποιήσει τα CDS!

Τέταρτον, το Μνημόνιο δεν ήταν απλώς μια δανειακή σύμβαση. Ηταν ταυτόχρονα ένα πολιτικό κείμενο μεταξύ πολιτικών - κρατικών υποκειμένων. Η «επαναδιαπραγμάτευσή» του ήταν όχι μόνο δυνατή αλλά μέσα στη φύση της συμφωνίας, μόνο που θα ήταν συνεργατικού και όχι μονομερούς χαρακτήρα. Προϋπέθετε κλίμα εμπιστοσύνης και όχι αντιπαράθεσης ή αμοιβαίας εξαπάτησης.

Πέμπτον, το ευρωπαϊκό σκηνικό άλλαξε λίγους μήνες μετά την έναρξη του Μνημονίου και έγινε δυσμενέστερο με ευθύνη του γερμανογαλλικού διευθυντηρίου και κυρίως της γερμανικής Δεξιάς, στο εσωτερικό της οποίας παίχτηκε προφανώς μια σκληρή παρτίδα υπέρ ή κατά του ευρώ, για να επικρατήσει πρόσφατα το υπέρ. Ο χειρισμός της ελληνικής κρίσης υπό συνθήκες στρατηγικής ασάφειας επιτάχυνε την κρίση της ευρωζώνης. Από τη στιγμή που η Γερμανία αποφασίζει τον Οκτώβριο του 2010 τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος διάσωσης της χώρας μας και προαγγέλλει τη χρεοκοπία μας εντός του ESM στα μέσα του 2013, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές και από τις διεθνείς επενδύσεις. Εκτοτε η χώρα χορεύει όχι μόνο στον ρυθμό του Μνημονίου αλλά και της ευρύτερης κρίσης της ευρωζώνης.

Εκτον, αυτή η αλλαγή εξηγεί γιατί οι αιτίες της σημερινής ύφεσης είναι περισσότερο σύνθετες και ασφαλώς ξεπερνούν τις επιπτώσεις του «μείγματος» που πρότεινε το Μνημόνιο. Ο Χρ. Ιορδάνογλου (Athens Review of Books, τχ.χ, Δεκέμβριος 2011), παρουσιάζοντας έναν ψυχρό και εξονυχιστικό απολογισμό του Μνημονίου με βάση τις επιδιώξεις, τους στόχους και τις αστοχίες, σημειώνει ότι το μέγεθος της ύφεσης μόνο κατά ένα μέρος εξηγείται με τη δημοσιονομική περιστολή. Το γενικό κλίμα αβεβαιότητας για τις τύχες του ευρώ, αλλά κυρίως για τη θέση της Ελλάδας σε αυτό, οδήγησε σε φυγή κεφαλαίων, κρίση ρευστότητας, πιστωτική ασφυξία και απέτρεψε κάθε ξένη επένδυση. Η αύξηση των εξαγωγών επαληθεύτηκε αλλά η προωθητική της δύναμη είναι περιορισμένη λόγω μειωμένου βάρους στην οικονομία μας. Τα 15 δισ. του ΕΣΠΑ έμειναν στα αζήτητα. Τέλος, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον εκδηλώθηκε όλη η ανικανότητα της πολιτικής - διοικητικής μηχανής να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες, είχαν συμφωνηθεί και κυρίως αποτελούσαν αιτούμενα της ελληνικής κοινωνίας (π.χ. αλλαγή του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού).

Οπως λοιπόν ο εκτροχιασμός της Ελλάδας πριν από το Μνημόνιο είχε πρωτίστως πολιτικές αιτίες, έτσι και η σημερινή δραματική κατάσταση προκύπτει κυρίως από την πολιτική αδυναμία να διαμορφώσουμε στις νέες συνθήκες της κρίσης ένα κοινό πλαίσιο παραδοχών και μακροπρόθεσμων στρατηγικών επιδιώξεων, που θα εκφράζει κατ' αρχάς εμάς, την Ελλάδα. Μετά την κρίση του 2008 το πλαίσιο και το ζητούμενο είναι σαφές: νέο αναπτυξιακό - παραγωγικό όραμα, μετακίνηση πόρων από την κατανάλωση στις επενδύσεις, από το παρόν στο μέλλον, δημοσιονομική αναδιάρθρωση ώστε να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα, αναγκαστικά συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική με συνειδητή προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων, τολμηρή αναμόρφωση του κράτους πρόνοιας για να περιληφθούν στο δίχτυ προστασίας και οι «εκτός».

Ενα τέτοιο εθνικό σχέδιο θα αποτελεί την πυξίδα μας στο ασταθές διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Το πιθανότερο σενάριο είναι η ευρωζώνη, που προετοιμάζει τη δημοσιονομική ενοποίησή της με όρους Γερμανίας, να υποχρεωθεί να προχωρήσει στην κοινή διαχείριση ενός μέρους των εθνικών χρεών (ευρωομόλογα) πολύ πιο γρήγορα από τη σημερινή επιθυμία της Γερμανίας. Αλλά και η νέα διευθέτηση θα είναι πρόσκαιρη. Καμία δημοσιονομική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές πολιτικές. Η πολιτική βούληση για τη διάσωση του ευρώ αλλά και οι ίδιες οι «αγορές», θα σπρώξουν προς τα εκεί.

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει όρθια και να εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ, αντικρούοντας τη νέα «μαγική λύση» της δραχμής που προτείνουν η «λαϊκή» Δεξιά, η συντηρητική Αριστερά, μεγάλα κανάλια και μερικές τράπεζες. Η κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να επιτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα. Εμμέσως όμως μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα. Να δημιουργήσει τους όρους μιας εκλογικής αναμέτρησης ουσίας και όχι δημαγωγίας. Το 2004 πληρώσαμε τη δημαγωγική αντιπολίτευση της «επανίδρυσης του κράτους». Το 2009 το «λεφτά υπάρχουν». Το 2012 θα ανεχτούμε το «μαντζούνια υπάρχουν»;

Γιάννης Βούλγαρης είναι Kαθηγητής στο Tμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας.

36 comments:

  1. Σε λίγο θα σκάσει η μ....

    ReplyDelete
  2. Δεν θα ξαναγράψω εδώ πόσο βλακώδη και ανιστόρητα είναι αυτά που αναφέρει ο κ. Βούλγαρης. Όπως π.χ. για το έλλειμμα του 15% για το οποίο ο Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) είναι πλέον κατηγορούμενος. Ή το ότι η μνημόνιο δεν είναι πολιτικό μανιφέστο αλλά δανειακή σύμβαση υποθήκευσης, και μάλιστα χωρίς λέξη για "ανάπτυξη". Ή για το ότι έχει εφαρμοστεί με ευλαβική ακρίβεια από το Μάιο του 2010, κάτι που επιβεβαιώνεται με μια απλή ανάγνωση του τότε (πλήρους) κειμένου.

    Για να ξέρουμε όμως ποιος είναι και τι εκπροσωπεί ο κ. Βούλγαρης:

    - "32 ''ΔΙΑΝOΟΥΜΕΝΟΙ'', ΑΦΟΥ ΣΥΣΚΕΦΤΗΚΑΝ, ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΤΟ...ΜΝΗΜΟΝΙΟ!"
    >> http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3569:32-&catid=68:grammata&Itemid=194

    Στους "Διανοούμενους" είναι και ο Σαββόπουλος, σκέψου πόσο έψαξαν να τους μαζέψουν...

    - "Μύθοι και εμπόδια του Μνημονίου" (26/6/2011)
    >> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_26/06/2011_1295610

    Ο Μανδραβέλης εκθειάζει, για άλλη μια φορά, το μνημόνιο και επικαλείται τον Βούλγαρη ως πηγή.

    - "Γιατί αποτυγχάνουν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις;" (28/9/2011)
    >> http://www.postnews.gr/oikonomia/greek-reforms/

    Ο Βούλγαρης συνεχίζει τη μνημονιακή του παπαρδέλα, έστω και μέσω τρίτων αναφορών.

    - "Γιάννης Βούλγαρης - Η μοιραία πενταετία (2004-2009)"
    >> http://www.parapolitiki.com/2011/08/blog-post_4665.html

    Το παραπάνω βιβλίο διαφημίστηκε αρκούντως και από την AthensVoice (βλέπε Δήμος Αθηναίων):
    >> http://tinyurl.com/7w7uaek

    Χαρακτηριστικό απόσπασμα:
    "...Από το 1994 ως το 2002 είχαμε πλεονάσματα, πραγματικά και αληθινά, ας μην υιοθετούμε μαζοχιστικά την ντροπιαστική εικόνα που μας κολλάνε σήμερα πολλοί ξένοι ότι είμαστε χώρα-απατεώνας..."

    Μόνο που ακριβώς τότε έγιναν τα swaps με τη GS για να μπούμε στο ευρώ. Και αργότερα, αυτός ο "μαζοχισμός" του τεμπέλη ήταν το ευαγγέλιο της κυβέρνησης το 2009-2010.

    Όσο για "ΤΑ ΝΕΑ" (μαζί με άλλες εφημερίδες), συνεχίζουν την ένδοξη πορεία τους από τον προηγούμενη καριέρα τους στην κατοχή του '40. Μέχρι το '45 ονομάζονταν "Αθηναϊκά Νέα". Όποιος θέλει ας ψάξει τι ακριβώς δημοσίευαν και τότε, όπως και τώρα.

    ReplyDelete
  3. Θα συμφωνήσω με τους προσχολιάσαντες. Το μνημόνιο ήταν η αφορμή να επιβληθεί ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα. Η κρίση είναι βαθύτερη χρονικά, αλλά το μνημόνιο ήταν ο δήμιος στη θανατική καταδίκη της μεσαίας τάξης που της επιφύλασσαν οι διεθνείς κι εγχώριες ελίτ.

    ReplyDelete
  4. ....αλακία.

    Δεν άντεξες.

    ReplyDelete
  5. @δειμος
    και γιατι ο νεοφιλευθερισμος ειναι κάτι κακό ?
    Επειδή προάγει τη δημιουργία και την μοιρασιά της αναπτυξης ?

    Δεν σου φτάνουν τόσα χρόνια μιζέριας, σοσιαλ-"ευφορίας", δημοσιο-τεμπελιάς και αναποτελεσματικότητας ?

    Φτασαμε να κατηγορούμε το μνημόνιο παρότι ποτέ δεν το εφαρμόσαμε
    Ακόμα έχουμε κλειστά επαγγέλματα (με ανόητες δικαιολογίες), εκατοντάδες χιλιάδες ΔΥ (που είναι η "εφεδρεία" ?) σε ενα τελματωμένο και αποχαυνωμενο δημόσιο και παράγουμε μόνο σουβλατζίδικα και καφετέριες


    There is no free meal ......

    ReplyDelete
  6. @ser:

    Φυσικά και εφαρμόστηκε το μνημόνιο. Οι περικοπές και οι απολύσεις γίνονται για άλλο λόγο. Το καθαρό δημοσιονομικό κέρδος είναι μηδενικό, αν όχι αρνητικό βάσει του παγώματος της αγοράς, οπότε και της είσπραξης φόρων.

    Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό, δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τις ΗΠΑ: 1 στα 6 παιδιά υποσιτίζονται (για διάφορους λόγους), 30 εκατ. κόσμος άστεγοι ή άποροι, 120 εκατ. χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη, 14 τρις δολάρια δημόσιο χρέος. Ο μόνος λόγος που επιπλέει ακόμα είναι λόγω των πολέμων (δωρεάν πετρέλαιο) και του παγκοσμιοποιημένου νομίσματος.

    Και για να μην παρεξηγηθώ, κανένα "σοσιαλιστικό" σύστημα από αυτά που είδαμε δεν αποτελεί λύση. Η Κούβα, το τελευταίο τέτοιο παράδειγμα, σε λίγο μένει χωρίς αυτοκίνητα και γυρίζουν στην εποχή της χειράμαξας.

    Η λύση βρίσκεται, όπως πάντα, κάπου στη μέση: Κρατική μέριμνα και διασφάλιση του κοινωνικό ιστού (με κόστος για όλους), ελεύθερη και αυστηρά επιτηρούμενη αγορά για όλα τα υπόλοιπα.

    Το "free meal for all" είναι ακριβώς αυτό που μας διαφοροποιεί από τα ζώα. Η αδυσώπητη "φυσική επιλογή" μπορεί να ισχύει για τη Φύση, στις ανθρώπινες κοινωνίες όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα που βάζουν προτεραιότητες.

    ReplyDelete
  7. Μάγκες εδώ ισχύει η παροιμία:

    "Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα"

    Έτσι όπως φτάσαμε ως εδώ η λύση δεν βρίσκεται πλέον σε Ελληνικά χέρια. Το πρόβλημα είναι συστημικό, είναι πρόβλημα του Ευρώ και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα.

    ReplyDelete
  8. H Fed δάνεισε 1,2 τρις δολ. σε προβληματικές τράπεζες με επιτόκιο 0,01%!
    Αν οι ιδιωτικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται με αυτά τα επιτόκια ενώ τα κράτη πρέπει να πληρώνουν 600 και 700 φορές παραπάνω επιτόκια, το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με 200 μνημόνια και πολιτικούς ατσίδες που πιάνουν σκατά και τα κάνουν χρυσό στο πι και φι!

    ReplyDelete
  9. Όσο η ΕΚΤ δεν δανείζει με αντίστοιχα επιτόκια υπερχρεωμένα κράτη ή έστω να δανείσει με 0,01% την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που με την σειρά τους μπορούν να χορηγήσουν δάνεια με 0,02% στα κράτη που οδηγούνται σε χρεοκοπία προκειμένου να εξοφλήσουν τα παλαιά χρέη τους, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο η Ευρώπη να ξεφύγει από το σπιράλ του θανάτου στο οποίο έχει εισέλθει.

    ReplyDelete
  10. Κατά τα άλλα η Proton Bank φαίνεται να πρόλαβε και δάνεισε την εταιρία Apollon μέσω υπεράκτιων διαδρομών, ναι αυτήν που αγόρασε τα 4 Airbus 300 της πρωην ΟΑ για 30 εκατ. ευρώ σύνολο!!!!

    Η προηγούμενη προσφορά του διαγωνισμού που ακυρώθηκε ήταν κάπου στα 90 εκατ. ευρώ...

    LOL

    ReplyDelete
  11. Για όλα φταίει ο Εφραίμ!!!

    ReplyDelete
  12. Για την "πώληση", ή μάλλον χάρισμα, των 4 Airbus, οι πικάντικες λεπτομέρειες εδώ:

    >> http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=31114&Itemid=139

    >> http://m.capital.gr/News.aspx?id=1370867

    Συνοπτικά: Κυπριακές ανύπαρκτες και υπερχρεωμένες εταιρίες-βιτρίνες δανείζονται 35 εκατ. από την Proton και μέσω τρίτης offshore από τα Keyman, αγοράζουν τα Airbus. Η εξαγορά γίνεται αρκετούς μήνες ΠΡΙΝ την επίσημη αποτίμηση των αεροσκαφών, ενώ τα 35 εκατ. "μαύρης τρύπας" στην Proton τελικά μπαλώνεται από τον Benny, ως μέρος του πρόσφατου bailout με χρήματα Ελλήνων φορολογούμενων.

    Σε κανονική χώρα, οι υπουργοί που έβαλαν την υπογραφή τους στη συγκεκριμένη πώληση, μόνο για αυτό, θα ήταν ήδη με βραχιολάκια να κάνουν παρέα στον Εφραίμ στον Κορυδαλλό.

    ReplyDelete
  13. @vaggelas:

    Πολύ σωστή η επισήμανση για τα δάνεια προς τις τράπεζες, λάθος η επίλυση που αναφέρεις.

    Το θέμα δεν είναι οι κεντρικές τράπεζες να χαρίζουν (στην κυριολεξία) χρήμα στις ιδιωτικές. Αυτό ακριβώς τις επιβραβεύει για την κερδοσκοπία τους εκ του ασφαλούς, αφού αν αποτύχουν κάνει και ένα bailout για να μη βαρέσουν κανόνι.

    Το θέμα είναι να μπει λουρί στην ασυδοσία των τραπεζών και των funds (= "αγορές"), αναλαμβάνοντας οι κεντρικές τράπεζες τον έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος, για τα κράτη και όχι για τις τράπεζες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που χρειάζονται ΕΘΝΙΚΕΣ κεντρικές τράπεζες.

    ReplyDelete
  14. Sosti i apofasi tou GAP international na min thesei ypopsifiotita oute gia proedros oute gia prothypourgos.

    Arketa kalo ekanes stin patrida mas, ftanei.

    Ante gia kana psarema tora.

    ReplyDelete
  15. Ta PC stin aithousa syntaksis tou "Blimtos" den exoun spell-checker:

    "Η κυρία Κριστίνα Φερνάντεζ χειρουργήθηκε για όγκο στον θηρεοειδή"



    Xaxaxaxa POU'SAI KOMFOUKIEEEEEEE

    ReplyDelete
  16. jaga
    "Φυσικά και εφαρμόστηκε το μνημόνιο" -το αλλο με τον Τοτο το ξέρεις ?
    Ουτε λέξη δεν εφαρμόστηκε, διότι η αγωνία μας ήταν να προστατεύοσυμε τα δικά μας παιδιά στο Δημόσιο

    Κατα τα αλλα ο κ. Ψυχάρης δήλωσε:

    «Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

    Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

    Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

    ReplyDelete
  17. @ser:

    Ρίξε μια ματιά στο "παράρτημα 4" στο αρχικό μνημόνιο του 2010 και θα δεις τι εννοώ. Σημασία δεν έχει πόσα bullets σημείωσαν με "yes", αλλά η γενική σχεδίαση εσόδων-εξόδων στο σύνολο των μέτρων.

    Η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων είναι δευτερεύον ζήτημα ως προς το αποτέλεσμα, αυτό φαίνεται ήδη από τώρα, ακόμα και από όσους χειροκροτούν την εφεδρεία ως ετεροχρονισμένη απόλυση (που όντως έτσι είναι).

    ReplyDelete
  18. Για τις "αποκαλύψεις" Ψυχάρη, να συμπληρώσω και κάτι που "ξεχνάνε" επιμελώς τα χουντοκάναλα.

    Τον Αύγουστο 1996 ο Γιωργάκης, τότε υπουργός Παιδείας, είχε προτείνει τον Ψυχάρη για διοικητή στο Άγιο Όρος. Επειδή όμως δεν είχε τα προβλεπόμενα προσόντα σύμφωνα με το Σύνταγμα, τελικά διορίστηκε τον Οκτώβριο, μετά τις βουλευτικές εκλογές, με απόφαση του πρωθυπουργού Σημίτη, μετά από επίσημη πρόταση του τότε ΥΠΕΞ Πάγκαλου και του αναπληρωτή George.

    Άντε τώρα να μπεις στη θέση του διοικητικού της ΕΤΕ που πρέπει να βγάλει την ανακοίνωση περί "ουδετερότητας" της τράπεζας. Διπλό μπόνους ανθυγιεινής εργασίας θα πήρε.

    ReplyDelete
  19. Το 2005 ο Προβόπουλος είχε προειδοποιήσει την βουλή για τα αυξανόμενα ελλείμματα και το ύψος του χρέους που παρέμενε στο 100% του ΑΕΠ. Με βάση τα τότε συμπεράσματα ο Προβόπουλος είχε προτείνει μία δέσμη μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών που θα έβγαζαν την ελληνική οικονομία απο την ύφεση. Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις. Ο Συνασπισμός εξέδωσε ανακοίνωση με τους γνωστούς αφορισμούς, ενώ τα δύο κόμματα εξουσίας τον έγραψαν στα @@ τους. Αν συγκρίνει κανείς το υπόμνημα Προβόπουλου με το Μνημόνιο Ι που υπογράφηκε μετά απο 4 περίπου χρόνια θα διαπιστώσει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο κειμένων είναι ελάχιστες. Το 2005 όμως δεν υπήρχε διεθνείς κρίση και άρα δικαιώνεται ο κ. Βούλγαρης που λέει ότι η ελληνική κρίση ήταν αυτοτελής και ενδογενής.

    Αν δεν κατανοήσουμε τα αίτια της κρίσης είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε. Γι' αυτό εκνευρίζομαι με τους μπουρδολόγους και τους χαρακτηρίζω αχταρμάδες. Ανάλογα με την μπούρδα που θέλουν να πετάξουν αλλάζουν και τα αίτια της κρίσης. Την μία τα στοιχεία είναι χαλκευμένα ώστε να μας αναγκάσουν να υπογράψουμε το μνημόνιο, την άλλη το χρέος είναι απεχθές και πρέπει να το διαγράψουμε. Διαλέξτε επιτέλους! Είμαι σίγουρος ότι ένας γνήσιος μπουρδολόγος-αχταρμάς θα βρει την ενοποιημένη θεωρία της μπουρδολογίας για να μας τα εξηγήσει όλα.

    ReplyDelete
  20. Περί Προβόπουλου, Τράπεζας της Ελλάδος, και ποιοι θα φορέσουν "βραχιολάκια" αν κάποια στιγμή γίνει ειδικό δικαστήριο:

    "Γυμνός: Το έγκλημα της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταλιράκια" (22/4/2010):

    >> http://www.techiechan.com/?p=299

    "...Με αυτόν τον τρόπο, ένας πωλητής ελληνικών ομολόγων μπορούσε να διατηρεί τη θέση του ανοιχτή για 10και μέρες χωρίς να έχει στα χέρια του το ομόλογο που είχε πουλήσει. Πρακτικά μπορούσε δηλαδή να έχει μια naked short εντολή χωρίς σχεδόν κανείς να τον ελέγχει...
    ...Τον Οκτώβρη του 2009 η ΤτΕ πήρε μία απόφαση να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας θεωρητικά οποιονδήποτε ήθελε να παίξει με αυτό το παραθυράκι..."


    Ποια είναι η απόλυτα οικονομοτεχνική αιτιολόγηση του Προβόπουλου στο ερώτημα γιατί η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει "κόλαση"; Πολύ απλά "...γιατί έτσι λέω εγώ". Ως έμπειρος τραπεζίτης, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει εμπεριστατωμένη άποψη, τι σημαίνει ευχολόγιο και τι απλώς μπούρδα στην τεχνική ανάλυση μεγεθών.

    Αφού πλέον η τρομοκρατία από τις πολιτικές καρικατούρες δεν πείθει πλέον κανέναν, έχουν βάλει μπροστά τα τραπεζο-ρομπότ να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, ως "ειδικοί".

    Ο Παπαδήμος δικαιούται και επιπλέον μπόνους υπεραπασχόλησης. Λογικά, έχει αναλάβει πλέον αυτός να εγκρίνει κατ' επιλογή δάνεια για λογαριασμό της Εθνικής για χρεοκοπημένα ΜΜΕ.

    ReplyDelete
  21. Περί Γεωργίου, ΕΛΣΤΑΤ και το περιβόητου ελλείμματος 15% το 2009:

    "Προθεσμία για ΕΛΣΤΑΤ στον πρώην πρόεδρο Ανδ. Γεωργίου" (12/12/2011):

    >> http://www.axortagos.gr/prothesmia-gia-elstat-ston-proin-proedro-and-georgiou.html

    Που να είναι αυτό το μπουμπούκι άραγε; Κατέθεσε στις 22/12 όπως είχε πάρει προθεσμία;

    Είπαν τίποτα τα κανάλια; Ανέφεραν μήπως ότι "κατά σύμπτωση" εκείνη την εβδομάδα (νομίζω 20 ή 21/12) ήρθε incognito στην Ελλάδα ο νούμερο ένα της EUROSTAT (Ραντερμάχερ), σε μη προγραμματισμένη επίσκεψη;

    Μήπως πρόλαβαν και έκλεισαν στόματα στην εισαγγελεία σε αυτή την υπόθεση, πριν γίνουν εντελώς ρόμπα ξεκούμπωτη με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς;

    Μήπως μαζί με τον George πάει και αυτός πακέτο στο προηγούμενό του πόστο στο ΔΝΤ;

    Βρε περίεργες συμπτώσεις...

    ReplyDelete
  22. Ξέχασα να γράψω “ανοιχτή επιστολή προς τον Παναγιώτη Καμμένo”. Συγνώμη.

    @jaga

    1. Έχει βγει η απόφαση για τον Γεωργίου; Κατηγορούμενος είναι, υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας. Έστω, με το έλλειμμα στο 12% αλλάζει κάτι;

    2. Για το Τ+3 και Τ+10 αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα σχόλια θα λυνόντουσαν πολλές απορίες σου. Όπως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και οι κινήσεις που περιγράφει ο συγγραφέας του κειμένου προϋποθέτουν ένα πολύ έξυπνο και έναν πολύ βλάκα. Ο έξυπνος θα πουλάει στον βλάκα ακριβά και θα αγοράζει φθηνά. Αν διαβάσεις το σχόλιο του S G θα καταλάβεις ότι απ' την στιγμή που υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης τα παραθυράκια για κερδοσκοπία δεν μένουν ανοιχτά για πολύ καιρό.

    3. Ο Προβόπουλος δεν αιτιολόγησε γιατί η έξοδος μας από την ευρωζώνη σημαίνει κόλαση. Αύριο θα σου λινκάρο ένα άρθρο από το reporter.gr το οποίο εξηγεί γιατί η έξοδος μας από την ευρωζώνη σημαίνει κόλαση. Εσύ μπορείς να μας εξηγήσεις υπό ποιες συνθήκες αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα;

    ReplyDelete
  23. @xanoum

    το θέμα με το Τ+10 δεν εχει να κανει με την αγοραπωλησία ως πράξη αλλά με την εκκαθάριση.
    Δεν εχει ξαναγινει και δεν είναι κατι συνηθισμένο.
    Αναμφίβολα είναι εξυπηρέτηση (η οποία προσωπικά πιστεύω ότι θα ζητήθηκε εκβιαστικά).

    Είναι γεγονός ότι υπάρχουν γκρίζα σημεία σε αυτό το θέμα και κουκουλώθηκε γρήγορα

    ReplyDelete
  24. @ser

    Το δέχομαι. Στην ουσία έθεσα ένα ερώτημα πάνω στον ισχυρισμό του αρθρογράφου. Το παράδειγμα του πολύ έξυπνου πωλητή και πολύ βλάκα αγοραστή απλά δεν στέκει.

    ReplyDelete
  25. @ser

    Το capital.gr έχει διαφορετική άποψη για το θέμα.

    Όλη η αλήθεια για το short selling στα ελληνικά ομόλογα

    http://www.capital.gr/news.asp?id=949009

    Του Σταμάτη Ζαχαρού

    Τα άρθρο που υποσχέθηκα στον φίλο μας.

    Η δραχμή και οι μύθοι της
    http://tinyurl.com/6s7wsjw

    Παρόμοιες απόψεις έχουν Γ.Βαρουφάκης, Γ. Καισάριος και alloi polu.

    ReplyDelete
  26. @xanoum mpourek:

    Για το 1:
    Όχι, για τον Γεωργίου δεν έχει βγει απόφαση, γιατί δεν γίνεται δίκη. Προς το παρόν, λυτοί και δεμένοι κάνουν τα πάντα για να παραμείνει, ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ως one-man-show "ανεξάρτητη στατιστική αρχή", την πιο κρίσιμη ίσως για μια χώρα υπό χρεοκοπία, στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή. Αυτό που ανέφερα για τον Ραντερμάχερ και την πρόσφατη επίσκεψή του το αποδεικνύει, καθώς κανείς δεν έχει πει αν τελικά στις 22/12 ο Γεωργίου απολογήθηκε ή όχι, καθώς και γιατί αυτό γίνεται "ανωμοτί" (δεν θα δθωχθεί για ψευδορκία αν πει ψέμματα).

    Για το 2:
    Μια και μπήκες στις λεπτομέρειες, θα πρέπει να μπορείς να διακρίνεις μια λεπτή διαφορά. Δεν έχουμε άμεση διαπραγμάτευση μεταξύ "πωλητή" και "πελάτη", σχεδόν πουθενά δεν γίνεται αυτό στη λεγόμενη "ελεύθερη" οικονομία σήμερα. Γίνεται μέσω τρίτου προσώπου, οργανισμού ή τράπεζας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουμε 2-level "game" στη θεωρία απόφασης, στο οποίο ο μεσάζοντας υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει να μην εκπροσωπεί τη μία πλευρά αλλά να κερδίσει μερίδιο από την αγοροπωλησία. Δες τι ακριβώς έκανε η GS στους πελάτες της, όταν πόνταρε ηε δικά της κεφάλαια εναντίον δικών της προϊόντων, ως "διασφάλιση" ότι θα έχει win-win κατάσταση. Το ίδιο ακριβώς κάνει ένας κρατικός μηχανισμός ή μια τράπεζα, όταν υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά και απουσία ελέγχων. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως τα περιγράφουν οι τζιτζιφιόγκοι με τα παιγιόν στα βιβλία τους περί "αυτορυθμιζόμενης αγοράς".

    Για το 3:
    Την αιτιολόγηση του Προβόπουλου περιμένω ακόμα να τη διαβάσω. Όχι από κανένα παπαγαλάκι τύπου Κώνστα (έχει βγει πάλι στην πιάτσα των ΜΜΕ), αλλά από τον ίδιο, με τη βαρύτητα της θέσης του. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αποτίμηση κέρδους-κόστους μεταξύ των δύο επιλογών: υποταγή σε όλα για παραμονή στο ευρώ ή αντίσταση ότι κι αν σημαίνει αυτό (ίσως και δραχμή). Τα βάζεις κάτω, υπολογίζεις τη νομισματική εσωτερική υποτίμηση, τη φτωχοποίηση του πληθυσμού, τις δυνατότητες ανάκαμψης μακροχρόνια, και στις δύο περιπτώσεις, και βρίσκεις το κρίσιμο σημείο. ΔΗλαδή, την περίφημη "κόκκινη γραμμή". Όταν σου ζητήσουν κάποια πράγματα που είναι φανερό ότι την παραβιάζουν, λες sorry, αυτό δεν το κάνω με τίποτα όσο κι αν φωνάζετε.

    Για το τελευταίο, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Παπα-Δήμιου στη ΓΣΕΕ προχθές, φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Δηλαδή έχουν υπογράψει τα-πάντα-όλα ήδη, πριν καν να δούνε τι γίνεται με το PSI. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ανακοινώνει ανοικτά, εν μέσω της περίφημης "διαπραγμάτευσης".

    Έχεις δίκιο πάντως, ούτε εγώ πιστεύω στη θεωρία του "έξυπνου" και του "βλάκα". Αυτά τα πράγματα είναι μόνο για το black-n-white που λένε στα ΜΜΕ.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Σχετικά με την πλούσια "δράση" της ΤτΕ στο κρίσιμο 4μηνο (τέλος 2009 - αρχές 2010):

    >> http://www.minisikerdoskopon.gr/pdf/gr-vs-kerdoskopoi_new_printable.pdf

    Περιγράφει τι ακριβώς συνέβη και γιατί οι "πρωτοβουλίες" της ΤτΕ, αντί φρενάρουν, αντίθετα επιτάχυναν καθοριστικά την κατάρρευση.

    Κατά τα άλλα, ο Προβόπουλος παραμένει στη θέση του στη ΤτΕ, καθώς επίσης ακόμα μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ (των δανειστών μας δηλαδή). Ενώ ο Παπαδήμος, πρώην Νο.1 της ΤτΕ στην κρίσιμη περίοδο των "μαγειρεμάτων" 1994-2002 και αντιπρόεδρος στην ΕΚΤ την εποχή που "διαπραγματευόμασταν" το πρώτο μνημόνιο, είναι τώρα διορισμένος πρωθυπουργός.

    Είμαστε ο ορισμός του bankers' state, πάρτε το χαμπάρι. Γι' αυτό και συνεχίζουμε να έχουμε χρέος σχεδόν 200% του ΑΕΠ και παρόλα αυτά δεν μας αφήνουν να χρεοκοπήσουμε, όταν οι χώρες χρεοκοπούν στο 120-125%. Είμαστε το sandbox των οικονομικών σταυροφόρων. Και σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πρέπει να μας αρέσει κιόλας.

    ReplyDelete
  29. @Jaga

    ..........................................................................

    Keep trollin

    ReplyDelete
  30. @xanoum
    ειναι πραγματι πολυ περίεργη υπόθεση

    όπως και η άλλη με τον Χριστοδούλου λίγες βδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΟΔΔΗΧ

    Δυστυχώς κανείς δεν θα ασχοληθεί με τη διαλεύκανση τους- θέλει πολλά κότσια και δεν νομίζω ότι είναι κανείς διατεθειμένος (ειδικά αυτη την εποχή) να βγει μπροστά

    ReplyDelete
  31. @Ser

    How A Computer Scientist Tried To Save Greece

    http://tinyurl.com/79f4otw

    Το 2009 το Υπ.Οικ προσέλαβε τον καθηγητή Δ. Σπινέλλη για να βρει λύση στο γνωστό σε όλους πρόβλημα: Γιατί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να μαζέψει τους φόρους; Ο Σπινέλλης αποφάσισε να εφαρμόσει διαφορετικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα αλλά “απέτυχε”. Το συμπέρασμα ήταν ένα: Η λύση δεν βρίσκεται στην διάχυση της πληροφορίας μέσα στον οργανισμό, είναι πρόβλημα κουλτούρας.

    "Απ' την στιγμή που οι φορολογούμενοι δεν θέλουν να πληρώσουν, οι εφοριακοί δεν θέλουν να μαζέψουν τους φόρους, οι υπουργοί δεν είναι διατεθειμένοι να τους τιμωρήσουν [...]"

    Σύμφωνα με τα παραπάνω η λύση είναι η εξής: Θα κάνουμε υπουργούς πρόσωπα που θα παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λογαριάζουν το πολιτικό κόστος. Έτσι οι υπουργοί θα πιέζουν τους εφοριακούς να μαζεύουν τους φόρους στο ακέραιο και οι εφοριακοί με την σειρά τους, υπό το φόβο των κυρώσεων, θα προσπαθούν να μαζέψουν όσους περισσότερους φόρους μπορούν.

    Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα αλλά το πρόβλημα μπορεί να διαβαστεί και αντίστροφα. Στην πραγματικότητα το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να διαβαστεί με πάρα πολλούς τρόπους.

    Για μένα το πρόβλημα δεν είναι στην πρόσωπα είναι στο πως είναι δομημένο το ελληνικό κράτος. Ο Γ. Σιακαντάρης (The books journal τ.15) δίνει μία σωστή και πλήρη περιγραφή του προβλήματος. Ανεξαρτησία των εξουσιών, ποιότητα και λειτουργία των θεσμών, λογοδοσία, κράτος δικαίου.

    Το πρόβλημα αυτό έχει μία και μοναδική λύση.

    ReplyDelete
  32. @xanoum mpourek:

    Έτσι, μπράβο, συνέχισε και εσύ την παράδοση του να βρίζεις όποτε δεν υπάρχει πειστικός αντίλογος.

    Όσο για τον Σπινέλη που αναφέρεις, επειδή είναι στο χώρο μου (επαγγελματικά) και γνωρίζω πολύ καλά με τι ασχολείται και ποια είναι η ειδικότητά του, να σου πω το εξής:

    Με το που βρέθηκε στη ΓΓΠΣ έβγαλε το καπέλο του επιστήμονα και έβαλε αυτό που πολιτικού παράγοντα. Έβγαινε στην τηλεόραση και έλεγε, εμφανώς άβολα, ότι κάποια SQL scripts και data mining ήθελαν 2-3 μήνες για να "τρέξουν" και να βγάλουν αποτελέσματα.

    Ο λόγος που παραιτήθηκε, τελικά, ήταν γιατί δεν άντεχε άλλο αυτή την ξεφτίλα. Καλά να πάθει βέβαια, αφού έμπλεξε με τα πίτουρα και τον έφαγαν οι κότες.

    Όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, το φτιάχνεις. Δεν το διαλύεις για να το πουλήσεις ως ανταλλακτικά. Ειδικά όταν είναι η χώρα σου, που έτσι κι αλλιώς δεν ανήκει αποκλειστικά σε καμία γενιά.

    ReplyDelete
  33. Γενικό σχόλιο:

    Πολύ ενδιαφέρουσα η στάση της τρόικας και του ΔΝΤ. Εχθές δήλωσαν από κοινού ότι τελικά, ναι, χρειάζεται "παρέμβαση" στο μισθολόγιο στον ιδιωτικό τομέα.

    Μέχρι τώρα δεν τολμούσαν να το πούνε ανοικτά, γιατί κάτι τέτοιο υποτίθεται ότι απαγορεύεται - θεωρείται ευθεία παρέμβαση στην ιδιωτική οικονομία (την κρατική αυτοτέλεια την έχουν παραβιάσει προ πολλού).

    Πολύ ωραία αυτή η νέα αντίληψη της "αυτορυθμιζόμενης αγοράς". Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν, οι εργοδότες δεν θέλουν, αλλά το κράτος θα νομοθετήσει τη συμπίεση μισθών προς τα κάτω. ΕΥΓΕ!

    ReplyDelete
  34. Jaga, η ποιότητά σου είναι ο κύριος λόγος που δε μπαίνω πλέον σε αυτό το blog. Ξέρω ότι δε σε νοιάζει, απλά ήθελα να το πω.

    Δε φταις εσύ, φταίνε οι διαχειριστές του blog, που ξεκίνησε ως η εξαίρεση στο κανόνα, αλλά δυστυχώς απέτυχε να διατηρήσει το ποιοτικό του επίπεδο.

    ReplyDelete
  35. Telika ayti i kybernisi de mporei oute na xorisei dyo gaidourion axyra. Mia kakofonia xeiroteri kai apo ksekourdisti kompania methysmenon rempetidon.

    ReplyDelete
  36. "Jaga said...

    @xanoum mpourek:

    Έτσι, μπράβο, συνέχισε και εσύ την παράδοση του να βρίζεις όποτε δεν υπάρχει πειστικός αντίλογος."


    Παραβιάζει το αποκλειστικό σου δικαίωμα.

    ReplyDelete