Tuesday, December 27, 2011

The Precariat - The New Dangerous Class

By Guy Standing

So far, the precariat in Europe has been mostly engaged in EuroMayDay parades and loosely organised protests. But this is changing rapidly, as events in Spain and Greece are showing, following on the precariat-led uprisings in the middle-east. Remember that welfare states were built only when the working class mobilised through collective action to demand the relevant policies and institutions. The precariat is busy defining its demands.

The precariat has emerged from the liberalisation that underpinned globalisation. Politicians should beware. It is a new dangerous class, not yet what Karl Marx would have described as a class-for-itself, but a class-in-the-making, internally divided into angry and bitter factions.

It consists of a multitude of insecure people, living bits-and-pieces lives, in and out of short-term jobs, without a narrative of occupational development, including millions of frustrated educated youth who do not like what they see before them, millions of women abused in oppressive labour, growing numbers of criminalised tagged for life, millions being categorised as ‘disabled’ and migrants in their hundreds of millions around the world. They are denizens; they have a more restricted range of social, cultural, political and economic rights than citizens around them.

Read the full article in Policy Network.

*Guy Standing is Professor of Economic Security, University of Bath, England, and co-president of BIEN (the Basic Income Earth Network).This article draws on his new book, The Precariat – The New Dangerous Class, published by Bloomsbury.



28 comments:

  1. It is with great pleasure that we read Guy Standing's article on the precariat. It is also one of the most read articles in Policy Network for 2011.

    On April 30 2009 we have coined the term European Precariat and on May 13 2009 we talked abou G700 being the Greek Precariat.

    ReplyDelete
  2. Θα ήταν λάθος να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση μόνο με καθαρά υλιστικούς όρους. Υπάρχει σαφώς πρόβλημα αναδιανομής του παγκόσμιου πλούτου αλλά αυτό αποτελεί σύμπτωμα της αρρώστιας, δεν είναι η αιτία που την προκαλεί.

    ReplyDelete
  3. Αποτελεί ίσως ευτύχημα το ότι δεν υπάρχει άλλος ένας ακόμα νέος κόσμος και μια νέα ήπειρο για να "ξαποστείλουμε" το πρεκαριάτο όπως έγινε παλιότερα σε περιόδους μεγάλης αστάθειας, κρίσης και μεγάλων αλλάγών, και έτσι να εκτονωθεί το πρόβλημα.

    Και αποτελεί ευτύχημα γιατί ακριβώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, να βρούμε την ρίζα του προβλήματος και έτσι να δώσουμε μια οριστική λύση.

    ReplyDelete
  4. @vaggelas:

    Κάνεις λάθος. Στον "Νέο Κόσμος" η χρεοκοπημένη Ευρώπη βρήκε το νέο σκλαβοπάζαρο για να κλείσει τις δικές της οικονομικές τρύπες.

    Τώρα δεν υπάρχει πλέον άλλη ήπειρος να λεηλατήσουν, άλλος λαός να πουλήσουν για σκλάβους και άλλες αποικίες να επεκτείνουν τα Mall της εποχής.

    Τώρα, αν δεν βρούμε επειγόντως εξωγήινους με μυαλό ραδικιού, η παγκόσμια μαύρη οικονομική τρύπα (πάνω από 500 τρις "άγραφα") θα καταπιεί τα πάντα.

    Οπότε δεν μιλάμε για "λύση" αλλά για την "τελική λύση". Live and let die. Το νέο moto της παγκόσμιας διατραπεζικής οικονομετρίας.

    ReplyDelete
  5. Αγαπημένο "flexicurity", αφιερωμένο εξαιρετικά από την κυρία Ξαφά (Ιούνιος 2011):

    >> http://www.youtube.com/watch?v=nXVK6XXL_Qw

    Είναι απίστευτο πόσα ψέμματα μπορεί να πει μια καθώς πρέπει κυρία, σε δημόσια θέα, με το τουπέ του παντογνώστη σωτήρα.

    Μα πόσο μέσα έπεσε... Έξι μήνες μετά, εξακολουθεί να λέει ότι η χώρα πάει με τα χίλια στον πάτο του βούρκου γιατί, λέει, δεν εφαρμόζεται σωστά η "συνταγή".

    Βέβαια τώρα μόνο ο ΣΚΑΪ την καλεί που και που. Οπουδήποτε αλλού κυκλοφορήσει, δεν της χαρίζουν ούτε μπινελίκι.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Alli mia kainotomia ellinikon prodiagrafon. Tha plirosoume idiotes gia na eispraksoun forous me tous opoious tha plirosoume aytous pou i doyleia tous einai na eisprattoun forous.

    Parmenidi pos paei to stock?

    ReplyDelete
  8. Απαράδεκτος και αγενέστατος ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ. Η κ. Ξαφά είπε τα αυτονόητα.

    Jaga ήρθε ο καιρός να μας εξηγήσεις το δικό σου σχέδιο για να βγούμε απ' την κρίση.

    ReplyDelete
  9. "Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε «παρορμητική» την αίτηση αντικατάστασης των δυο οικονομικών αντιεισαγγελέων Εφετών"

    Πρόκειται δηλαδή για δύο ψώνια που δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της αποστολής τους και έβλεπαν εφιάλτες που τους εμπόδιζαν στο να κάνουν το καθήκον τους.

    ReplyDelete
  10. Ο μεγάλος ασθενής σαυτή τη χώρα είναι το δικαιοδοτικό σύστημα.Στελεχωμένο απο ανθρωπάκια αντιδραστικής ιδεολογίας που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τού ρόλου τους.

    ReplyDelete
  11. Ως "αναμάρτητος που πρώτος τον λίθον βαλέτω",σας εύχομαι το 2012 να βρείτε τη δύναμη να σηκώσετε το βάρος του ρόλου σας ως πολίτες.Εαν αυτό το κάνουμε όλοι, το 2012 θα είναι μια φωτεινή χρονιά.Πιστεύω ότι θα το κάνουμε γιατί έχουμε εκπαιδευτεί αρκετά τα δύο τελευταία χρόνια.
    Σε 3-4 μήνες μπαίνουμε στον αυτόματο πιλότο της νομισματικά,δημοσιονομικά,πολιτικά ενωμένης ΕΕ.Οπότε τότε θα έχουμε την άνεση να έχουμε πρωθυπουργούς,σαν το Σαμαρά, που θα μας διασκεδάζουν χωρίς το φόβο που έχουμε σήμερα να πάμε στα τάρταρα.
    Το 2012 θα επανιδρυθεί η ΕΕ.
    ΜΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ,ΕΜΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ, ΘΕΣΜΙΚΑ, ΜΙΑ "ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ" ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ.
    Σε 6 μήνες, το πολύ,απο σήμερα, ΟΛΑ θα έχουν κριθεί.
    Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα "Μade in Germany by GAP".

    ReplyDelete
  12. @xanoum mpourek:

    Όταν η "θεραπεία" αντί να κάνει καλά τον "ασθενή" τον χειροτερεύει, τότε είτε πρέπει να αλλάζει η αγωγή είτε να αλλάζει ο γιατρός που επιμένει στην παλιά.

    Η έξοδος από την κρίση χρέους είναι γνωστή εδώ και αιώνες: είτε τύπωμα εθνικού (πληθωριστικού) χρήματος και αποπληρωμή του με αυτό, είτε διαγραφή του χρέους. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Κάποιοι το λέμε από την πρώτη στιγμή, όταν το 2009 είχαν αρχίσει τα μαγειρέματα με το ΔΝΤ.

    Και στις δύο περιπτώσεις ο λαός υποφέρει. Αλλά όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο ελαφριά θα είναι οι παρενέργειες. Συνήθως παίρνει 3-5 χρόνια, για κράτη με δικό τους νόμισμα εννοείται. Και φυσικά εφόσον δεν υποθηκευτεί και η τελευταία ραχούλα και ποταμάκι στους τοκογλύφους.

    Στην περίπτωσή μας, η "ασθενής" όχι μόνο έχει ψοφήσει, αλλά οι συγγενείς τον κρατούν με το ζόρι στο μηχάνημα και κάθε τόσο χτυπάνε ανάνηψη και αδρεναλίνες, μέχρι να τακτοποιήσουν τη διαθήκη στα μέτρα τους και να συμφωνήσουν πως θα μοιράσουν την περιουσία.

    Όπως και να 'χει, ασφαλώς δεν είναι πλέον σοβαρός όποιος επιμένει στην ίδια μνημονιακή συνταγή ή ότι το φάρμακο είναι καλό αλλά φταίει ο ασθενής που τα τίναξε.

    ReplyDelete
  13. Οι δύο εισαγγελείς πήραν αυτό που ήθελαν εξ' αρχής: πολιτικά ανταλλάγματα και υποσχέσεις για το μέλλον.

    Όποιος νόμιζε ότι ήταν "ήρωες" και ότι θα ξεκινούσαν σταυροφορία εναντίον των συμφερόντων, προφανώς δεν καταλαβαίνουν πως δουλεύουν οι διαπραγματεύσεις. Η πίεση προέρχεται από την ΑΠΕΙΛΗ της παραίτησης, ΄τοι και καλά αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί αλλιώς θα τα παρατήσουμε όλα και θα βγούμε στα κανάλια.

    Από τη στιγμή που ξαφνικά ανακοινώνουν παραίτηση, εννοείται ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχουν σκοπό να κυνηγήσουν το θέμα. Απλώς τα ΜΜΕ έπαιξαν το ρόλο τους και οι δύο εισαγγελείς εξαργύρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την τοποθέτησή τους εκεί.

    Δεν αποκλείεται κάποιος από αυτούς (ή και οι δύο) να εμφανιστούν ως υποψήφιοι βουλευτές στις ερχόμενες εκλογές. Δεν χρειάζεται να πως φυσικά με ποιο κόμμα.

    ReplyDelete
  14. @parmenides:

    "...Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα 'Μade in Germany by GAP'..."

    Αγαπούλα, κρύψε την κουκούλα!

    Και πες στον μπουνταλά να ξυρίσει το μουστάκι γιατί κάνει μπαμ με το που σκάει σε αεροδρόμιο.

    Κρατήστε και κανένα σουβενίρ από τα γραφεία, γιατί μετά τις εκλογές δεν θα είναι ούτε καν κόμμα-σφραγίδα.

    ReplyDelete
  15. Εφόσον η θεραπεία δεν είναι σωστή εσύ τι έχεις να προτείνεις;

    ReplyDelete
  16. To flexicurity, όπως είπε και η κ. Ξαφά, εφαρμόζεται και στις σκανδιναβικές χώρες. Εκεί είναι που μπερδεύεται ο αντιμνημονιακός. Πως γίνεται χώρες που φημίζονται για το κοινωνικό τους κράτος να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές;

    ReplyDelete
  17. Τί προτείνει ο jaga;
    Να κυκλοφορούμε με μια μηχανή ο καθένας και να κόβουμε χιλιάρικα.Τόσο απλό.Μόνο εγώ μιλάω jagικά εδώ μέσα;

    ReplyDelete
  18. xanoum mpourek,
    Ο άνθρωπος το λέει καθαρά και ξάστερα:"τύπωμα εθνικού (πληθωριστικού) χρήματος".
    Πάρε λοιπόν μια μηχανή απο αυτές που πουλάει αυτός αποκλειστικά και κόψε χιλιάρικα.Απλό.
    Μάθε και καμιά λέξη jagiκά επί τέλους! Και άσε μας με τα σκανδιναβικά σου!

    ReplyDelete
  19. @xanoum mpourek:

    Τι ακριβώς δεν κατάλαβες; Είπα, είτε τύπωμα χρήματος, είτε διαγραφή του χρέους.

    Με το ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι τυπώνοντας χρήμα, ζημιώνεται όχι μόνο μία χώρα αλλά πολλές, μαζί και αυτού που θα το λάβουν, πληθωριστικό.

    Από την άλλη, η ΕΚΤ είναι η μόνη που μπορεί να "λύσει" το πρόβλημα του χρέους της Ευρωζώνης συνολικά. Αρκεί να πάρουν όλοι απόφαση (ειδικά οι Γερμανοί) ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε ευρώ δύο ταχυτήτων και ότι ζημιές και κέρδη πρέπει να διαμοιράζονται εξίσου.

    Βέβαια, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να γίνει με συνθήκες αποικιοκρατίας. Ούτε αυτό γίνεται. Οι "αποικίες" κάποια στιγμή είτε γίνονται υπερβολικά φτωχές, είτε αποσχίζονται από την αυτοκρατορία. Αυτό συμβαίνει εδώ και αιώνες. Και οι Γερμανοί, μετά από 2 παγκόσμιους πολέμους, ακόμα δεν έχουν βάλει μυαλό.

    Δυστυχώς, η ίδια βλακώδης αντίληψη έχει διατηρηθεί και στους κατά τόπους κουκουλοφόρους, που πιστεύουν ότι αυτοί θα σωθούν, ενώ ολόκληρη η χώρα τους θα πατώσει.

    Ήδη ο "σωτήρας" Παπα-Luke ετοιμάζεται για απόσυρση. Το 2012 είναι χρονιά εκλογών. Το τι θα προκύψει μετά είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε εδώ και 30-40 χρόνια.

    ReplyDelete
  20. @normad:

    Είπα να μη σου απαντήσω σήμερα λόγω της ημέρας, μια και το πρωί πρέπει να ξυπνήσεις για να πας για τα κάλαντα, μπας και ξελασπώσετε το κόμμα.

    Αλλά επειδή δεν θέλω να μείνεις μπλεγμένος, να σου τα κάνω φραγκοδίφραγκα:

    - Όσοι αναφέρουν τις σκανδιναβικές χώρες ως παράδειγμα αναφέροντας παπάρες τύπου flexicurity, είναι ότι εκεί το κράτος απασχολεί το 1/4 του πληθυσμού, ο άνεργος παίρνει το βασικό μισθό ως επίδομα για 1-2 χρόνια και έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, και επιπλέον κάποιες διατηρούν ακόμα το εθνικό τους νόμισμα και έχουν μια χαρά οικονομία, παρά το ότι το κλίμα δεν ευνοεί καλλιέργειες τροφίμων εκεί.

    - Το τύπωμα νομίσματος δεν γίνεται στον εκτυπωτή του καθενός. Γίνεται από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών. Γι' αυτό και η εκάστοτε κεντρική τράπεζα πρέπει πάση θυσία να είναι κρατική και όχι ιδιωτική. Εφόσον αποτελεί μέρος του ελέγχου της οικονομίας (έλεγχος χρήματος και επιτοκίων), δεν υπάρχει κανένα πειστικό επιχείρημα γιατί να μην είναι κρατική.

    - Το αποτέλεσμα της ασύδοτης λειτουργίας των τραπεζών είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Η ΕΚΤ είναι "ανεξάρτητη" (=ιδιωτική) και δεν θέλει να κάνει το "προιόν" της (ευρώ) πληθωριστικό, η FED αντίθετα το κάνει για να διευκολύνει γιατί η οικονομία των ΗΠΑ το αντέχει, μέχρι τώρα, λόγω της πολυεθνικότητάς της και γιατί έτσι μπορεί να δανείζει τις τράπεζες με επιτόκιο 0%, με εγγύηση του δημοσίου φυσικά.

    Αν πάλι δεν κατάλαβες ποιο είναι το πρόβλημα και που οφείλεται η παγκόσμια μαύρη τρύπα στα οικονομικά του πλανήτη, μόλις που προλαβαίνεις να ζητήσεις από τον Άγιο Βασίλη ένα βιβλίο crash-course βασικών μακροοικονομικών. Ίσως στο βρει και σε κόμικς, μη δυσκολευτείς κιόλας.

    Άντε σύντροφοι, καλά να σας μπει και πάντα επιτυχίες!

    ReplyDelete
  21. Xoris na thelo na xalaso to suspense kanenos, an de to exete idi syneiditopoiisei, stis epomenes ekloges, dystyxos, tha bgei o Sammie.

    ReplyDelete
  22. O opoios de mporo na apofasiso an einai xeiroteros apo ton GAP. Kai oi dyo tous einai blakes kai epikyndinoi alla paizoyn se diaforetiko league.

    ReplyDelete
  23. @jaga

    Και κάπου εδώ μπαίνουμε στην ζώνη του λυκόφωτος.

    Δλδ συμφωνείς και συ ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί εντός της ευρωπαϊκής ένωσης και όχι εκτός;

    Για να καταλάβω, τώρα οι σκοτεινές δυνάμεις παλεύουν να βγάλουν την χώρα απ' την ζώνη του ευρώ;

    Με το flexicurity αν κατάλαβα καλά συμφωνείς αρκεί να υπάρχει απο πίσω κοινωνικό κράτος. Ερώτηση, πιστεύεις ότι το κοινωνικό κράτος σε αυτές τις χώρες δημιουργήθηκε από την μία μέρα στην άλλη;

    Άντε και καλά μυαλά.

    @aoua

    Δυστυχώς αυτή είναι η τραγωδία της χωράς

    ReplyDelete
  24. H lysi einai mono mia: na allaksei o tropos poy paizetai to paixnidi.

    An den dialy8ei ayto to mpoyrdelo kratos poy den doyleyei kai pnigei ta panta oti kai na ginei sta idia 8a meinoyme

    ReplyDelete
  25. Peri flexicurity:

    Ta metaksota brakia theloun epideksious kolous.

    ReplyDelete
  26. Tous opoious oi Skandinaboi katexoun.

    Mi mperdeyoume ta skata me tin kolonia.

    ReplyDelete
  27. @xanoum mpourek:

    Εδώ είναι που μπλέκονται όσοι έχουν πιστέψει τις παπαρδέλες της τηλεόρασης.

    Αν η ΕΕ ήταν πραγματική ομοσπονδία στη λειτουργία της, όπως οι ΗΠΑ, το χρήμα το τυπώνει η κεντρική τράπεζα, δηλαδή η ΕΚΤ. Αλλά επειδή στη "δική μας" ΕΕ η ΕΚΤ προστατεύει τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των κρατών (εκτός ίσως της Γερμανίας), αρνείται πεισματικά να καταμερίσει κέρδη και ζημιές μέσω ολοκληρωμένης νομισματικής πολιτικής.

    Πράγμα που σημαίνει ότι, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν δραματικά, τα κράτη της ΕΕ οφείλουν να επιτρέψουν στις δικές τους εθνικές κεντρικές τράπεζες, αν θέλουν να επιβιώσουν οικονομικά. Αλλιώς η κατρακύλα και οι χρεοκοπίες, επίσημες ή απλά "εσωτερικές", είναι δυστυχώς ντετερμινιστικά βέβαιο.

    Όσο για το flexicurity, σου απάντησε ο aoua. Πρώτα φτιάχνεις κράτος με κοινωνική υποδομή και μετά κάνεις την εργασία λάστιχο. Αν το κάνεις ανάποδα, καταλήγεις σε σκλαβοπάζαρο, όπως είμαστε τώρα εδώ.

    ReplyDelete