Monday, October 3, 2011

Ευρώ-κρίση: «σενάριο Ιφιγένεια»

Της G700
Hellenic Nexus
τ' Οκτωβρίου 2011

Ένα σενάριο που καλλιεργείται τις τελευταίες εβδομάδες στην αυλή της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να παταχθεί και να εκδιωχθεί από το ευρώ ως ο ένοχος των ατασθαλιών και πηγή κρίσης για τους υπόλοιπους. Η ιδέα να χαραχθεί μία κόκκινη γραμμή ανάμεσα στους άτυχους και τους πονηρούς βρίσκει μεγάλο κοινό και ανταπόκριση ανάμεσα στους ευρωπαίους δεξιούς και φιλελεύθερους κυρίως, αλλά και στους σοσιαλιστές και τους πράσινους πιο απρόθυμα. Πυρήνας της ιδέας είναι ένας πολιτικός ελιγμός για τη σωτηρία της ευρωζώνης πλην Ελλάδας. Δώστε αίμα στους βόρειους φορολογούμενους, για να δωθούν χρήματα στους υπόλοιπους νότιους της ευρωζώνης. Με μία φράση, ρίξτε την Ελλάδα για να κρατηθούν οι υπόλοιποι.

Οι εταίροι και δανειστές μας δεν μπλοφάρουν. Για την ακρίβεια εν μέρει μπλοφάρουν αλλά επί της ουσίας φλερτάρουν με την ιδέα μίας τέτοιας τελικής λύσης με την Ελλάδα σε ρόλο «Ιφιγένειας της ευρωζώνης». Η ιδέα ολοκληρώνεται με την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή last resort without limit για τα εναπομείναντα μέλη της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει πρακτικά τύπωση ηλεκτρονικού χρήματος (quantitative easing) που θα διοχετευτεί για τη μαζική αγορά ομολόγων και την πτώση των spread για τις χώρες που βρίσκονται στη γραμμή της επίθεσης των αγορών. Το σενάριο ενισχύει το γεγονός ότι ένα από τα σκληρότερα γεράκια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός Σταρκ, παραιτήθηκε πρόσφατα λόγω της αντίθεσης του στην πολιτική αυτή.

Κάπου εκεί όμως τελειώνει η ιδέα και το σενάριο και αρχίζει η ευθύνη της χώρας, αυτών που κυβερνούν, εκείνων που αντιπολιτεύονται και της κοινωνίας.

Διότι, πρώτον, «όταν δεν έχεις χαρτί δεν μπλοφάρεις». Όταν διώχνεις την τρόικα, πριν ψηφιστεί η συμφωνία από το γερμανικό κοινοβούλιο δεν δείχνεις να διαθέτεις στοιχεία διαπραγματευτικής σοβαρότητας.

Διότι, όταν η πατρίδα σου έχει περασμένη τη θηλιά στο λαιμό και ετοιμάζονται να τη στραγγαλίσουν και να τη σουτάρουν τέσσερις δεκαετίες πίσω, και εσύ σχεδιάζεις να αλλάξεις τα σχολικά βιβλία για να κάνεις τους Έλληνες υπερήφανους, είσαι γελοίος.

Διότι, όταν παρά την προχειρότητα και τον πανικό από την πλευρά των κυβερνώντων, επιβάλλεται ο πιο δίκαιος κοινωνικά φόρος από την αρχή της κρίσης, ο φόρος στην ακίνητη περιουσία, και αυτό χαρακτηρίζεται «χαράτσι», είμαστε όλοι μαζί απλώς εκτός πραγματικότητας.

Ειμαστε το μυρμίγκι και πάνω από το κεφάλι μας μαλώνουν οι ελέφαντες. Η πτώση θα είναι μεγάλη και δραματική και σίγουρα δυσανάλογη, αδικαιολόγητη και ανήθικη για το μέγεθος των αμαρτιών μας. Ωστόσο, ηθική δεν υπάρχει στη γεωμετρία της οικονομικής γεωπολιτικής. Χρειαζόμαστε ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, πολύ σοβαρότητα και λίγη τύχη.

113 comments:

  1. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο.Αυτό είναι η ασπίδα της.Το δόρυ της είναι οι ευφυείς γεωπολιτικοί χειρισμοί του ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  2. Ο ΓΑΠ είναι φαινόμενο πολιτικού,όσον αφορά την άνεση να συνομιλεί με πολιτικούς ηγέτες απο διαφορετικούς πολιτισμούς, από διαφορετικές χώρες και απο διαφορετικά καθεστώτα.
    Τη μια μέρα τον χειροκροτούν οι Γερμανοί,την άλλη μέρα ο Εμίρης του Κατάρ ανοίγει το πουγκί του σαν εθνικός ευεργέτης.

    ReplyDelete
  3. Το μεγάλο του λάθος είναι που κάθεται και χάνει χρόνο και ενέργεια κουβεντιάζοντας με τις Ξενογιανακοπούλες,τις Γεννηματούτσες και το Μπουχεσοκαστανίδη.

    ReplyDelete
  4. Δρακουμελίστικο το άρθρο του Σημίτη στη Κυριακάτικη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".Ετεροβαρές όσον αφορά τη περιγραφή της κόλασης απο τη μια και τη φτώχεια των προτάσεών του απο την άλλη.
    θυμίζει λίγο τις προφητείες του Γέρου Παίσιου και την εφημερίδα που τις φιλοξενεί.

    ReplyDelete
  5. Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ευρεία λαική υποστήριξη στίς κοινωνικές σταθερές πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου απο τη κρίση.
    -οχι εκλογές.
    -ναι στη συνενόηση-συναίνεση.
    -ναι στις μεταρρυθμίσεις
    -ναι στο ευρώ.

    Ουσιαστικά ναί στη κυβερνητική πολιτική γιατί δεν υπάρχει άλλη εκτός απο φούμαρα.
    -

    ReplyDelete
  6. Οσοι ελπίζουν σε μια κοινωνική εξέγερση τον ερχόμενο χειμώνα είναι αυτοί που με τις πράξεις τους και κυρίως με τον "αποκαλυπτικό τους λόγο" χτίζουν τη κοινωνική συναίνεση λειτουργούντες ως προβοκάτορες.Κάθε φορά που ο Σαμαράς,ο Τσίπρας και η Αλέκα μιλάνε,στέλνουν κόσμο στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής.
    Είναι φυσικά οι ίδιοι αλλά πολύ λιγότεροι που τα ίδια πίστευαν και πέρυσι.

    Ο κόσμος στην αρχή τους πρόσεξε κάπως.Αλλά όταν διαπίστωσε το τί τενεκέδες ήταν έτρεξε και ακόμα τρέχει.

    ReplyDelete
  7. Είμαστε μπροστά σε ένα αξιοπερίεργο κοινωνικό φαινόμενο,πολύ υγιές κατά τη γνώμη μου,Η κοινωνία λέει:Ναι στη κυβερνητική πολιτική,όχι στο ΠΑΣΟΚ.
    Στο κάθε ΠΑΣΟΚ.Γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μονοκομματισμό για 40 χρόνια.Ολοι είναι ΠΑΣΟΚ.Ολα τα κόμματα είναι κακέκτυπα του ΠΑΣΟΚ.
    Εχουμε λοιπόν κυβερνητική πολιτική που την υποστηρίζει η κοινωνία αλλά δεν την υποστηρίζουν τα κόμματα,του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου.

    ReplyDelete
  8. @parmenides:

    Τελικά υπάρχει κανένας σε αυτό τον πλανήτη που να "στηρίζει George"; Ούτε οι υπουργοί, ούτε τα πρώην εκσυγχρονιστήρια του Σημίτη, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θέλει να τον βλέπει μπροστά του. Γι' αυτό και έχει εξαφανιστεί εδώ και 2-3 μήνες από την Ελλάδα. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Γερμανοί βιομήχανοι να τον χειροκροτούν (αλίμονο).

    Η κατάστασή σου είναι σοβαρότατη, δεν σε πιάνουν πλέον τα φάρμακα, χρειάζεσαι ενδοφλέβια αγωγή και οπωσδήποτε ζουρλομανδύα.

    Τουλάχιστον όταν κυκλοφορείς έξω μην είσαι τόσο ενθουσιώδης γιατί βλέπω να λαμβάνεις "θεραπεία" γιαουρτιού από τους εξίσου ενθουσιασμένους συμπολίτες.

    Εκτός αν έχετε συγκεκριμένο σύνθημα για να αναγνωρίζεστε οι σύντροφοι μεταξύ σας, δηλαδή το 55% (συμμετοχή, και βγάλε) επί 15% (ποσοστό κόμματος, και βγάλε) = 8 στους 100 ψηφοφόρους, του "όλοι είμαστε ΠΑΣΟΚ".

    ReplyDelete
  9. @G700:

    "...Διότι, όταν η πατρίδα σου έχει περασμένη τη θηλιά στο λαιμό και ετοιμάζονται να τη στραγγαλίσουν και να τη σουτάρουν τέσσερις δεκαετίες πίσω..."

    Αλήθεια; Τώρα δηλαδή τι γίνεται; Μας έχουν πάει τέσσερις δεκαετίες μπροστά;

    "...επιβάλλεται ο πιο δίκαιος κοινωνικά φόρος από την αρχή της κρίσης, ο φόρος στην ακίνητη περιουσία..."

    Πλάκα κάνετε, έτσι; Αυτά ούτε οι πιο φανατικοί υπουργοί, ούτε ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν τα λέει (μόνο ο Ραγκούσης). Δίκαιος γιατί; Επειδή χρεώνει τα ίδια ανεξάρτητα από το εισόδημα του καθενός ή από το αν το ακίνητο παράγει καν εισόδημα; 'Η μήπως θεωρείται πως η αναγκαστική "εκποίηση" των ακινήτων, για να πληρωθούν φόροι, είναι "δίκαιο" μέτρο, όσο και η άμεση κατάσχεση "για το καλό της χώρας";

    Για τα νούμερα που βγήκαν για τον προϋπολογισμό έχετε άποψη; Σας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό ότι το έλλειμμα έχει ξεπεράσει to 8,6% και ανεβαίνει; Ότι ΟΛΟΙ πλέον, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και ΔΝΤ, παραδέχονται ότι κανονική εξυπηρέτηση του χρέους μας δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει; Ότι αντί αυτό να το λέμε εμείς, που ξέρουμε με απόλυτη σιγουριά ότι μέρος αυτού του χρέους είναι αποτέλεσμα λαμογιών και μαυροσακούλων, ο εξαφανισμένος πρωθυπουργός επιμένει ότι θα πληρώσουμε τα-πάντα-όλα και ο υπουργός τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η τήρηση των υποσχέσεων αποπληρωμής (πτώχευση Ελλήνων, για το καλό της χώρας);

    Έχετε κάτι να πείτε για τα 18 δις ευρώ σε τόκους που έχουν πληρωθεί φέτος και αναμένεται να ανέβουν στα 20 δις μέχρι το τέλος του 2011; Πόσα ακριβώς πληρώθηκαν αντίστοιχα για μισθούς και συντάξεις; Πόσα ακριβώς θα εξοικονομηθούν (και που θα πάνε) από τις απολύσεις που εξαγγέλθηκαν; Ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια των απολύσεων, πέρα από το ηλικιακό και το αν είναι κάποιος μόνιμος ή συμβασιούχος; Θα γίνει καλύτερο και πιο "παραγωγικό" το κράτος αν μείνουν στις καρέκλες τους οι πιο πράσινοι των πράσινων συντρόφων;

    Όταν πριν πολλούς πολλούς μήνες κάποιοι επιμέναμε ήδη από τότε ότι η μοναδική λύση είναι η άμεση αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΝΟΛΟΥ του χρέους, πριν ακόμα μπούμε σε υποθήκη και κηδεμονία, όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ λέγανε για "μπαταχτσήδες" και για "συνέπεια" στις υποχρεώσεις μας. Ακόμα και μετά το κούρεμα του 20% με τη συμφωνία του Ιουλίου, επέμεναν ότι δεν είναι χρεωκοπία αλλά "επιμήκυνση".

    Τώρα πλέον, που δεν υπάρχει η παραμικρή πρόφαση, θα πρέπει όλοι να αποφασίσουν αν θέλουν να λένε τα πράγματα όπως είναι πραγματικά ή όπως κάποιοι θέλουν να ακούγονται, "για τη σωτηρία της χώρας" εννοείται πάντα.

    ReplyDelete
  10. @G700:

    Μια και προς τα εκεί πάει το πράγμα, θα ήθελα να ζητήσω ευγενικά από όλους να καταθέσουν τώρα, όσο ακόμα οι κυβερνώντες το αρνούνται μετά βδελυγμίας:

    1. Έχει δικαίωμα το κράτος να φορολογήσει (κατασχέσει) μέρος των καταθέσεων, "για το καλό της χώρας";

    2. Αν το επιχείρημα είναι η πάταξη του μαύρου χρήματος, με ποια ακριβώς κριτήρια θα γίνει αυτό; Μήπως πάλι με "οριζόντια" φορολόγηση, όπως έγινε με τα ακίνητα;

    3. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα κάνουν το ίδιο με καταθέσεις στο εξωτερικό; Δηλαδή να απαιτήσει το πάγωμα συγκεκριμένων λογαριασμών, βάσει του διεθνούς δικαίου για χρήμα από παράνομες πράξεις (π.χ. ναρκωτικά, πορνεία, κτλ);

    Ρωτάω τα παραπάνω από τώρα, γιατί κάτι μου λέει ότι όταν του χρόνου έρθει ένα τέτοιο "άδικο αλλά αναγκαίο" μέτρο, οι καλοθελητές θα σπεύσουν και πάλι να το βαφτίσουν σωστό και αναπόφευκτο.

    Να θυμίζω βέβαια ότι τα παραπάνω αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εφαρμόζονται μόνο στα πιο απολυταρχικά στρατιωτικά καθεστώτα του πλανήτη, που κάνουν κατασχέσεις δημόσιας και ιδιωτικής (κυρίως) περιουσίας με το πρόσχημα της εμπόλεμης κατάστασης.

    ReplyDelete
  11. Ρε παιδιά, κάτι δε πάει καλά με το μπλογκ όταν οι μόνοι που σχολιάζουν είναι άτομα όπως ο parmenides και ο jaga.

    ReplyDelete
  12. Αυτό που είπες Μιχάλης Π. αποτελεί"κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος"(jaga).

    ReplyDelete
  13. Το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα τα επικαλούνται όσοι κανιβαλλίζουν ξεδιάντροπα.

    ReplyDelete
  14. O κανιβαλλισμός είναι η ιδεολογία μιας φαιοκόκκινης συμμαχίας που εδώ μέσα την εκπροσωπεί ο jaga.

    ReplyDelete
  15. @Μιχάλης Π:

    Ο μοναδικός λόγος που σχολιάζω εδώ είναι γιατί κάποιος πρέπει να τα λέει. Αν αναλάβει άλλος, καλύτερα για εμένα.

    Τα υπόλοιπα τα γράφω στο δικό μου blog, να μην κουράζω και τους συντρόφους εδώ.

    ReplyDelete
  16. Στο δικό σου blog εσύ τα γράφεις εσύ τα διαβάζεις.

    ReplyDelete
  17. @Jaga


    Το κράτος έχει από το σύνταγμα την αρμοδιότητα να φορολογήσει ό,τι θέλει, όσο θέλει, αρκεί να μην αποστερήσει πλήρως (ή σχεδόν) την περιουσία ενός ατόμου, να μην το πάει δηλαδή μέχρι τη δήμευση της περιουσίας. Το τι σου χρωστάει η τράπεζα (καταθέσεις) είναι κι αυτό στοιχείο της περιουσίας σου και άρα άνετα μπορεί να σε υποχρεώσει να του δείξεις τι έχεις και αν θέλει μπορεί εύκολα να σε ρωτήσει και πότε και πως το απέκτησες.

    Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να υποχρεώσει τις τράπεζες να του το αποκαλύψουν, γιατί υπάρχει τραπεζικό απόρρητο. Αυτό βέβαια κάμπτεται αν τυχόν κάποια διωκτική αρχή αποφασίσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια παράβαση (ποινικό αδίκημα κυρίως, αλλά αν θές κάνεις όποια φορολογική παράβαση ποινικό αδίκημα: απάτη εις βάρος του δημοσίου - κακούργημα). Αντίστοιχα ισχύουν και για τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Με την εξαίρεση αυτών στούς φορολογικούς παραδείσους, όλες οι τράπεζες δείχνουν προθυμία να συνεργαστoύν με διωκτικές αρχές, δεδομένου ότι διάφορες διακρατικές συμφωνίες τις υποχρεώνουν προς τούτο.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στα βάρη του κράτους συμμετέχουν όλοι οι πολίτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Αυτό είναι ένα κλασσικό μέτρο δικαιοσύνης και σε κάθε περίπτωση είναι το περιεχόμενο της ελληνικής νομικής έννοιας της ισότητας. Από κει κι ύστερα εσύ φαίνεται να λες ότι το να έχει το κράτος καθαρή εικόνα της φοροδοτικής εικόνας του καθενός είναι κάτι περίεργο, ύποπτο, κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, αν μας φαίνεται σωστό ή όχι. Κατάλαβα καλά;

    ReplyDelete
  18. "Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στα βάρη του κράτους συμμετέχουν όλοι οι πολίτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Αυτό είναι ένα κλασσικό μέτρο δικαιοσύνης και σε κάθε περίπτωση είναι το περιεχόμενο της ελληνικής νομικής έννοιας της ισότητας."

    Stin Ellada zeis?

    Eite ego exo megalyteres dynameis apo tous giatrous tou Kolonakiou, tous Psomiadides, tous Bgenopoulous tous kanalarxes kai tous efoplistes, eite i kybernisi kanei epilektika ta straba matia stous nomous tous opoious i idia psifizei. Poio nomizeis oti isxyei?

    ReplyDelete
  19. @Johann Tor, Generalsekretaer:

    "...Το τι σου χρωστάει η τράπεζα (καταθέσεις) είναι κι αυτό στοιχείο της περιουσίας σου και άρα άνετα μπορεί να σε υποχρεώσει να του δείξεις τι έχεις και αν θέλει μπορεί εύκολα να σε ρωτήσει και πότε και πως το απέκτησες..."

    Μάλλον έχεις μπλέξει τη φορολογία με την κρατική εποπτεία των ιδιωτικών οικονομικών. Το κράτος μπορεί και οφείλει να φορολογεί εμπορικές πράξεις και συναλλαγές, όχι ότι του καπνίσει. Ο λόγος που φορολογεί την ακίνητη περιουσία είναι γιατί (θεωρητικά τουλάχιστον) αποφέρει έσοδα στον ιδιοκτήτη, μέσω ανάπτυξης των τοπικών υποδομών (εξ' ου και οι αντικειμενικές αξίες) και έξοδα για το κράτος, για τις υποδομές αυτές (φως-νερό-τηλέφωνο).

    Πέρα από αυτό, αν κάποιος έχει ένα τσουκάλι με λίρες θαμμένες στην αυλή του, δεν έχει δικαίωμα να τις αγγίξει, τουλάχιστον σε ένα πραγματικά "δημοκρατικό" καθεστώς. Αν υπάρχει υποψία παρανομίας, ας τον πιάσει εκεί που τις εισπράττει, νόμιμα ή όχι.

    "...Αντίστοιχα ισχύουν και για τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Με την εξαίρεση αυτών στούς φορολογικούς παραδείσους, όλες οι τράπεζες δείχνουν προθυμία να συνεργαστoύν με διωκτικές αρχές, δεδομένου ότι διάφορες διακρατικές συμφωνίες τις υποχρεώνουν προς τούτο..."

    Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζεις ακριβώς, αλλά να σε πληροφορήσω ότι εδώ στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν ούτε νόμους, ούτε κοινοτικές οδηγίες, ούτε αποφάσεις του Άρειου Πάγου, αν αυτό πλήττει τη δική τους πολιτική και νοοτροπία. Αν δεν το γνωρίζεις ή δεν το πιστεύεις, ρίξε μια ματιά πόσες καταδικαστικές αποφάσεις έχουν βγει εναντίον τους, για παράνομες χρεώσεις, παράνομα συμβόλαια δανείων και παράνομες κατασχέσεις, και παρόλα αυτά δεν εφαρμόζουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμα "καλύτερα", καθώς μιλάμε καθαρά για κυβερνήσεις τραπεζιτών (βλέπε π.χ. Ιρλανδία, και που την κατάντησαν).

    "...Από κει κι ύστερα εσύ φαίνεται να λες ότι το να έχει το κράτος καθαρή εικόνα της φοροδοτικής εικόνας του καθενός είναι κάτι περίεργο, ύποπτο, κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, αν μας φαίνεται σωστό ή όχι. Κατάλαβα καλά;..."

    Αντίθετα, εσύ φαίνεται να "μεταφράζεις" κατά το δοκούν αυτά που διαβάζεις. Αν θεωρείς ότι σήμερα το κράτος έχει "καθαρή εικόνα" της φοροδοτικής ικανότητας ΟΛΩΝ των πολιτών και ότι τους φορολογεί "ανάλογα με τις δυνάμεις τους", τότε σίγουρα δεν ζεις στην Ελλάδα.

    Προσωπικά θα συμφωνούσα αμέσως με τη φορολόγηση των καταθέσεων, υπό έναν και μόνο όρο: Αντίστοιχη φορολόγηση (1) του συνόλου των αποθεματικών των τραπεζών και (2) των χρηματιστηριακών συναλλαγών (Tobin Tax). Από τη μια θα κατάφερνε να υποχρεώσει τις τράπεζες να διατηρούν πραγματικά αποθεματικά και ρευστότητα αντί αέρα κοπανιστό από την άλλη να έχει τεράστια έσοδα (σε υγιείς καταστάσεις ΧΑΑ).

    Όποιος βρει κυβέρνηση να νομοθετήσει και να ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ τα δύο παραπάνω, πείτε μου να πάω να την ψηφίσω και αμέσως μετά να δώσω αντίγραφα των λογαριασμών μου στην αρμόδια ΔΟΥ.

    ReplyDelete
  20. Να και το δωράκι της τρόικας για τα 2 χρόνια της κυβέρνησης εθνοσωτήρων:

    "Μείωση κατώτατων μισθών απαιτεί η τρόικα" (marketbeast.gr, 4/10/2011):

    >> http://tinyurl.com/5wydpsv

    "...Tην επιβολή στους κοινωνικούς εταίρους της μείωσης των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα (σήμερα περίπου 750 ευρώ μεικτά ή 570 ευρώ καθαρά) ζήτησε από τον υπουργό εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η τρόικα στην σημερινή συνάντηση τους..."

    Επίσης, του είπαν ότι αν δεν καταφέρουν να κάνουν την παραπάνω "διαπραγμάτευση", να περάσουν a.s.a.p. καινούργιο νόμο που θα καταργεί εντελώς τον κατώτατο μισθό. Κρίμα το κλάμα και το χαρακίρι του Λοβέρδου πέρυσι για τη "διασφάλιση των κεκτημένων".

    Ο Κουτρουμάνης έπαθε κοκομπλόκο και δεν μπόρεσε να απαντήσει αμέσως, γιατί δεν είχε πάρει λέει εντολές από τον George. Την επόμενη φορά απλώς θα πει προκαταβολικά ναι σε όλα, να μην μπερδευόμαστε.

    Ο George βέβαια είπε ότι "δεν θα γίνουμε Ινδία", αλλά δεν διευκρίνισε αν θα γίνουμε οι Μπαγκλαντεσιανοί της ΕΕ.

    ReplyDelete
  21. "δεν θα γίνουμε Ινδία"

    Ο ΓΑΠ δεν είπε αυτή τήν απαξιωτική για μια χώρα ατάκα.
    Τέτοιες ψωρουπηρεφάνειες δεν του ταιριάζουν.

    Ιδού τι είπε ακριβώς δια στόματος Μόσιαλου:
    "Η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών".

    ReplyDelete
  22. Το πρόβλημα βρίσκεται στο μή μισθολογικό κόστος.Αυτό πρέπει να προσδιορίσουμε ποιό είναι και να το ελαχιστοποιήσουμε.
    Το εργασιακό κόστος είναι υψηλό αλλά απο μη μισθολογικές επιβαρύνσεις.

    ReplyDelete
  23. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα γιατί,μεταξύ των άλλων, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές.
    Τις κόβεις; Πεθαίνουν τα ταμεία.
    Τις αφήνεις; Πεθαίνει η εργασία.
    Και για το Μπαγκλατές όταν μιλάμε απαξιωτικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί Υβρι που θα τη διαδεχθεί,για τον υβριστή, η Νέμεσις.

    ReplyDelete
  24. Για αυτές τις Υβρεις των παρελθόντων ετών πέσαμε τώρα στα πλοκάμια της Νέμεσις.

    ReplyDelete
  25. Κάποτε έγραφα εδώ μέσα,πριν μερικά χρόνια: "Μάθετε Αλβανικά για να συνενοείστε με τους εργοδότες σας".
    Τώρα σας προτρέπω να βιαστείτε να μάθετε Μπαγκλατεσιανά για να συνενοείστε με τους εργοδότες σας.

    ReplyDelete
  26. "οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές.
    Τις κόβεις; Πεθαίνουν τα ταμεία.
    Τις αφήνεις; Πεθαίνει η εργασία."

    Esy telika eisai pepeismenos oti to simerino systima leitourgei. Oloi plironoun tis eisfores tous san entimoi ergodotes alla epeidi einai poly ypsiles, "pethainei i ergasia".

    I leksi "eisforodiafygi" den yparxei sto leksilogio sou fainetai.

    ReplyDelete
  27. Parmenidi

    poly sostes oi paratiriseis sou alla pleon yparxei kai ena poly basiko problima xronou. Thelei tharros kai apofasistikotita i kybernisi na kleisei amesa oloklira kommatia tou dimosiou tomea pou den apoteloun aparaitita ti raxokokalia tis dimosias dioikisis.

    Ta antanaklastika enos organismou kai ara o bathmos empistosynis ton allon sti dynatotita tou organismou aytou na antapekselthei sta problimata diaxeirisis tou fainontai - kai eksartatai - oxi mono apo tis protoboulies alla kai apo tin artiotita kai taxytita efarmogis tous.

    ReplyDelete
  28. Prosopika pisteyo oti i filologia peri isotitas kai adelfikotitas (equity, solidarity klp) pou eyaggelistike i Eyropi ta teleytaia 50 xronia einai simera keni periexomenou otan den yparxei isxyri plouto-paragogiki basi gia na tin ypostiriksei. Kai gia na dimiourgithei o ploutos, prepei na efarmostoun metarrythmiseis pou allazoun rizika to montelo leitourgias tou koinonikou kratous, tis sxesis kratous-agoras, kai tis sxesis ergaton-gnosis.

    ReplyDelete
  29. I troika prosefere stin Ellada tria pragmata:

    1) sosibio gia tin apofygi amesis kai biaiis xreokopias

    2) odiko xarti / sxedio gia ti metabasi se ena neo montelo leitoyrgias kratous, agoras, koinonias diatirontas mia "ftoxi se ikanotites kai dynatotites" xora (kai mazi kai ta ofeli & ypoxreoseis pou synepagontai) sto club ton 27 plousioteron xoron tou kosmou

    3) texniki boitheia gia tin xaraksi kai efarmogi ton metarrytmistikon metron

    4) politiko xrono kai xronodiagramma gia tin ylopoiisi aytou tou athlou

    Sebasmos sto programma, ypomoni, epimoni kai poly douleia einai ayta pou xreiazomaste.

    ReplyDelete
  30. I opoiadipote anadiarthrosi xreous, efoson syntonismeni, tha einai mes to programma. I opoiadipote omos atakti (monomeris apo tin Ellada) xreokopia kai pithanos eksodos apo to eyro tha einai kata kyrio logo i megali apotyxia tis kybernisi pou koitakse to problima sta matia kai deiliase ayti prota apolous na to antimetopisei.

    ReplyDelete
  31. rat 700,

    Εχεις δίκιο,αλλά σίγουρα,το πρός αναζήτηση "Ευρωπαικό αναπτυξιακό μοντέλο",δεν θα στηρίζεται σε πλασματικά πλούσιους πολίτες που χρεώνονται ή αυτοί ή τα κράτη τους ή και τα δύο για να εισάγουν όλη τη σαβούρα της Ασίας.Ο πλούσιος Ευρωπαίος και Αμερικανός πολίτης αποτελεί παρελθόν για το όποιο αναπτυξιακό μοντέλλο διαδεχθεί το υπάρχον.Σ'αυτό επιμένουν οι Γερμανοί και συμφωνώ απόλυτα μαζί τους.
    Τη Γερμανία και τα μάτια μας.Μια υγιής και ακμαία οικονομικά και δημοκρατική Γερμανία είναι όρος επιβίωσης για την Ελλάδα.Η Γαλλογερμανική μηχανή είναι απο τις καλύτερες στο κόσμο και αυτό θα το αποδείξουν σύντομα εάν συνεχίσουν τη κόντρα τους με το αεριτζίδικο χρηματοιοικονομικό σύστημα.

    ReplyDelete
  32. Στην Ελλάδα των δικαιωμάτων και όχι των υποχρεώσεων πρέπει να ράψουμε ένα κοστούμι στα μέτρα μας.Ενα κοστούμι απο ντόπια υφάσματα και απο ντόπιους ραφτάδες.Τώρα περάσαμε απο τη φάση των χλιδάνεργων στη φάση των χλιδόφτωχων.Τών χλιδόφτωχων που κάνουν κάτι γάμους τρικούβερτους ενω αρνούνται ή δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ.

    ReplyDelete
  33. parmenidi

    ayto leo ki ego. Metabasi apo tin anadianemitiki stin ploutoparagogiki Eyropi pou einai prosarmosmeni se ena pagkosmiopoiimeno kai poly pio antagonistiko diethnes periballon.

    ReplyDelete
  34. Tha diafoniso gia to aeritzidiko xrimatooikonomiko systima. Zoume to telos tis protis - nipias - fasis enos megalou kyklou kainotomias. Teleiose agarmpa kai ksegymnose biaia tis adynamies politikon kai oikonomikon systimaton. Oi koinonies mas akoma perissotero itan aproetoimastes kai prokateilimenes.

    Ta metra omos pou efarmozontai me pyretodeis rythmous apo to 2008 kai meta pagkosmios (se epipedo rythmiseon, enarmonismou politikon, dimiourgias neon i metekseliksis yparxonton thesmon) simatodotoun tin eisodo mas se mia nea fasi orimansis tou kyklou. I enoia tis dimiourgikis katastrofis tou mila gia akribos ayti ti metabasi.

    ReplyDelete
  35. @Jaga

    "Μάλλον έχεις μπλέξει τη φορολογία με την κρατική εποπτεία των ιδιωτικών οικονομικών. Το κράτος μπορεί και οφείλει να φορολογεί εμπορικές πράξεις και συναλλαγές, όχι ότι του καπνίσει. Ο λόγος που φορολογεί την ακίνητη περιουσία είναι γιατί (θεωρητικά τουλάχιστον) αποφέρει έσοδα στον ιδιοκτήτη, μέσω ανάπτυξης των τοπικών υποδομών (εξ' ου και οι αντικειμενικές αξίες) και έξοδα για το κράτος, για τις υποδομές αυτές (φως-νερό-τηλέφωνο).

    Πέρα από αυτό, αν κάποιος έχει ένα τσουκάλι με λίρες θαμμένες στην αυλή του, δεν έχει δικαίωμα να τις αγγίξει, τουλάχιστον σε ένα πραγματικά "δημοκρατικό" καθεστώς. Αν υπάρχει υποψία παρανομίας, ας τον πιάσει εκεί που τις εισπράττει, νόμιμα ή όχι."

    Το ελληνικό κράτος μπορεί από το σύνταγμα να φορολογεί και την υπάρχουσα περιουσία και το είσόδημα. Το ότι γενικά μέχρι τώρα προτιμούσε να φορολογεί το εισόδημα είναι αντικείμενο πολιτικής και οικονομικής ανάλυσης και έχει να κάνει φυσικά και με το πόσο εύκολη είναι η έρευνα της φοροδοτικής ικανότητας του καθενός. Και φυσικά από καιρό φορολογεί και περιουσία με τους φόρους ακίνητης περιουσίας (οι οποίοι έγιναν "χαράτσια" μόνον όταν επεκτάθηκαν σε όλους). Αν οι λίρες που κρύβεις είναι μαύρες, φυσικά και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να παραπονεθείς όταν σε πιάσει γι' αυτές. Δεν έχεις δικαίωμα στην παρανομία.

    Αν τώρα προσπαθείς να διατυπώσεις ένα επιχείρημα ότι είναι λάθος να φορολογεί την ακίνητη περιουσία για κάποιους λόγους (κάπως σε σύγχυση τα βλέπω αυτα που αναφέρεις περί υποδομών και αντικειμενικών αξιών), εντάξει αυτό είναι ένα θέμα. Προσωπικά βρίσκω πολύ δίκαιο να βρω πόσο θα συμβάλεις στα κοινά βάρη κρίνοντας την ικανότητά σου και από τις λιρίτσες σου και από τα χωράφια στο χωριό και από οτιδήποτε άλλο έχει αγοραία αξία. Μου φαίνεται ίσως και ο μόνος τρόπος να κάνω και τον Βγενόπουλο (στην τύχη ένα όνομα) να πληρώσει όσα του αναλογούν.

    "Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζεις ακριβώς, αλλά να σε πληροφορήσω ότι εδώ στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν ούτε νόμους, ούτε κοινοτικές οδηγίες, ούτε αποφάσεις του Άρειου Πάγου, αν αυτό πλήττει τη δική τους πολιτική και νοοτροπία. Αν δεν το γνωρίζεις ή δεν το πιστεύεις, ρίξε μια ματιά πόσες καταδικαστικές αποφάσεις έχουν βγει εναντίον τους, για παράνομες χρεώσεις, παράνομα συμβόλαια δανείων και παράνομες κατασχέσεις, και παρόλα αυτά δεν εφαρμόζουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμα "καλύτερα", καθώς μιλάμε καθαρά για κυβερνήσεις τραπεζιτών (βλέπε π.χ. Ιρλανδία, και που την κατάντησαν)."

    Αυτό πάει και @aoua:
    Δεν καταλαβαίνω το point. Αν παραβιάζουν τους νόμους οι τράπεζες (ή όποιος απατεώνας), δε θά 'πρεπε να καταδικάζονται; Αν καταδικάζονται δεν σημαίνει ότι και οι νόμοι απαγορεύουν τέτοιες πρακτικές και ότι τα δικαστήρια τους εφαρμόζουν; Όταν κάποιος παραβαίνει το νόμο, είτε θα πεις ότι καλά να πάθει να τιμωρηθεί, είτε ότι ο νόμος είναι άδικος και θά 'πρεπε να αλλάξει. Αν μου λες ότι δεν καταδικάζονται αρκετοί, έχω την τάση να συμφωνήσω γιατί και μένα μου φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα φοροδιαφυγής από καιρό, άρα δεν υπάρχει ικανό αντικίνητρο. Ειναι όμως δύο διαφορετικά ζητήματα το αν εφαρμόζονται οι φορολογικοί νόμοι (αν όχι, φταίνε οι αρμόδιοι υπάλληλοι) και το αν οι φορολογικοί νόμοι είναι άδικοι (που είναι και το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα).

    ReplyDelete
  36. "Αντίθετα, εσύ φαίνεται να "μεταφράζεις" κατά το δοκούν αυτά που διαβάζεις. Αν θεωρείς ότι σήμερα το κράτος έχει "καθαρή εικόνα" της φοροδοτικής ικανότητας ΟΛΩΝ των πολιτών και ότι τους φορολογεί "ανάλογα με τις δυνάμεις τους", τότε σίγουρα δεν ζεις στην Ελλάδα".

    Δεν είπα ότι έχει (δεν ξέρω αν έχει). Δεν κατάλαβα αν εσύ θα είχες πρόβλημα αν είχε καθαρότερη (και προσπέρασες το ερώτημα). Παρεμπιπτόντως, ναι στην Ελλάδα ζω, απλώς δεν θεωρώ το καφενείο ή το ταξί αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.

    "Προσωπικά θα συμφωνούσα αμέσως με τη φορολόγηση των καταθέσεων, υπό έναν και μόνο όρο: Αντίστοιχη φορολόγηση (1) του συνόλου των αποθεματικών των τραπεζών και (2) των χρηματιστηριακών συναλλαγών (Tobin Tax). Από τη μια θα κατάφερνε να υποχρεώσει τις τράπεζες να διατηρούν πραγματικά αποθεματικά και ρευστότητα αντί αέρα κοπανιστό από την άλλη να έχει τεράστια έσοδα (σε υγιείς καταστάσεις ΧΑΑ)".

    Η φορολόγηση των τραπεζών είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά εδώ φαίνεται να συγχέεις διάφορα πράγματα μεταξύ τους. Με το "δώσε για να δώσω" δε νομίζω να διαφωνεί κανένας, προφανώς είναι άδικο κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι όχι. Τώρα *πόσο* θα πληρώνει η τράπεζα προφανώς θα εξαρτηθεί από τη φοροδοτική της ικανότητα: πιθανολογώ ότι δεν κάνεις την ίδια δουλειά με ένα πιστωτικό ίδρυμα, οπότε θα πρέπει να περιμένεις ότι η φορολόγηση των δυο σας θα βασίζεται σε διαφορετική μέθοδο υπολογισμού της φοροδοτικής σας ικανότητας. Δεν είμαι ειδικός, αλλά αν δεν κάνω λάθος οι καταθέσεις στις τράπεζα είναι το παθητικό της (τα χρέη της) και τα αποθεματικά της είναι μέρος των καταθέσεων, οπότε πρέπει να κάνεις μεγάλη κατασκευή για να πεις ότι σε φορολογώ για τα χρέη σου. Μπορείς βέβαια να φορολογήσεις τις αναλήψεις (οπότε την πληρώνει ο καταθέτης), όπως έκαναν στη Βραζιλία. Νομίζω ότι την τράπεζα σε συμφέρει να τη φορολογήσεις για το εισόδημα (και την ακίνητη περιουσία της φυσικα) αλλά, όπως είπα, δεν είμαι ειδικός. Επίσης νομίζω ότι γνωστική αριστερή θέση είναι ότι η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών προϊόντων (Tobin tax = φόρος στις συναλλαγές συναλλάγματος, μικρό μέρος τους) δεν πρέπει να θεωρείται μέσο προσόδου, αλλά μέσο μετριασμού του χρέους που κυκλοφορεί εκεί έξω. Τώρα αυτό για τα αποθεματικά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο κι έχει να κάνει με το πόσο χρέος θέλεις να κυκλοφορεί στην οικονομία σου: πράγμα πολύ βασικό, αλλά άσχετο με το να είναι δίκαιη η φορολόγηση της τράπζεας συγκεκριμένα. Θα πρέπει να μπορείς να φορολογήσεις την τράπεζα δίκαια ανεξάρτητα από το ύψος των πιστώσεων που έχει δώσει.

    ReplyDelete
  37. G700

    post this:

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/10/2011_409306

    ReplyDelete
  38. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πάμε για "PSI BETTER" ή "PSI PLUS" πολύ συντομότερα απο ότι υπολόγιζα.Καλοδεχούμενα.Ερχονται στην ώρα τους.
    Ολα πάνε κατ'ευχήν.

    ReplyDelete
  39. @ Johann Tor:

    To point einai oti prota epeigei i i dikaiosyni stin efarmogi tou systimatos, opoio kai an einai ayto, orizontios kai kathetos se ola ta forologika stromata xoris eksaireseis kai diakriseis, opos akribos orizei to syntagma.

    Gia paradeigma, eksigise mou giati ena idiotiko kanali, stin parousa katastasi, mporei na apolambanei xaristikes rythmiseis liksiprothesmon xreon pros tin eforia.

    Giati to pothen esxes fainetai na min aggizei orismenous idiotes pou dilonoun proklitika xamila eisodimata - akoma kai kato apo to orio tis ftoxeias - se sygrisi me ta dilomena periousiaka tous stoixeia.

    Giati to ergatiko kai leitourgiko kostos tou pelateiakou dimosiou tomea paramenei yperogo kai stathera ektos stoxon apo tin arxi tou mnimoniou, par'oles tis alepalliles rythmiseis pou exoun psifistei mexri tora.

    Giati 40+ oloklira dis apo ti DIMOSIOPOIIMENI lista megaloofeileton dimosiou eksakolouthoun na min eisprattontai apo to kratos se periodo ethnikis krisis.

    Giati i Ekklisia den diaxorizetai apo to kratos, kai eksakolouthei na paramenei sto apyroblito oso afora ti forologia tis periousias.

    ReplyDelete
  40. @parmenides:

    "...Και για το Μπαγκλατές όταν μιλάμε απαξιωτικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί Υβρι που θα τη διαδεχθεί,για τον υβριστή, η Νέμεσις..."

    Μακάρι να ήξερες για το Μπαγκαντές όσα ξέρεις (και παπαγαλίζεις) για τον κάθε Μόσιαλο.

    Θυμίζω ότι Μπαγκαντεσιανός είναι ο τραπεζίτης που το 2006 πήρε το Νόμπελ Ειρήνης, για την "εξωπραγματική" του πρακτική να δίνει μικροδάνεια σε "επισφαλείς πελάτες" με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, πιστεύοντας (σωστά) ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τίμιοι και θα κάνουν τα πάντα για να στήσουν το μαγαζάκι τους και επιπλέον να αποπληρώσουν το μικροδάνειο, που κανείς άλλος δεν τους δίνει.

    >> http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus

    Η τακτική απέδωσε, η πίστη του στους "επισφαλείς πελάτες" δικαιώθηκε" και μερικά χρόνια αργότερα βραβεύτηκε για αυτό, σε ένα από τα πιο δίκαια Νόμπελ Ειρήνης που έχουν δοθεί ποτέ.

    Άντε τώρα να τα πεις και στο κόμμα, να το κάνουν προεκλογικό πρόγραμμα, να αρχίζεις να μας ζαλίζεις ότι θα γίνουμε το Μπαγκλαντές της Ευρώπης. Ανεργία έχουμε, να σε βοηθήσω μη χάσεις το μεροκάματό σου.

    ReplyDelete
  41. @rat700:

    "...pou eyaggelistike i Eyropi ta teleytaia 50 xronia einai simera keni periexomenou otan den yparxei isxyri plouto-paragogiki basi gia na tin ypostiriksei..."

    Μόνο που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και αυτοί που συμπλέουν με τις "αγορές", λένε άλλα πράγματα. Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το WTO, όλοι ανεξαιρέτως, λένε ότι το παγκόσμιο "εικονικό" χρήμα αυξάνει (χάρη στη FED και στα παράγωγα κυρίως) και ταυτόχρονα αυξάνει η ανισοκατανομή του, τόσο που τίθεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο η "ρευστότητα" λόγω παγώματος των εμπορικών συναλλαγών. Όπως εμείς στεγνώσαμε ως χώρα και δεν έχουμε να αγοράσουμε Γερμανικά αυτοκίνητα (και οι Αμερικανοί το ίδιο), έτσι συμβαίνει γενικά.

    Με λίγα λόγια, ο "πελάτης" έχει ξεζουμιστεί τόσο πολύ, το κόστος παραγωγής έχει συμπιεστεί τόσο πολύ, τα ποσοστά κέρδους έχουν εκτιναχθεί τόσο πολύ, που πλέον δεν λειτουργεί το κλασικό μοντέλο παραγωγής-πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών. Όταν τα 3/4 του πλανήτη ασχολούνται μόνο με το πως θα βρούνε τροφή και νερό, τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονικά γκατζετάκια πωλούνται μόνο στο υπόλοιπο 1/4 (και μειώνεται...).

    Αυτά ακριβώς λέει και ο Soros και οι λοιποί, για τους δικούς τους λόγους βέβαια. Δες τι είπε εχθές για τις τράπεζες και του "αγανακτισμένους" έξω από τη Wall Street και θα καταλάβεις.

    ReplyDelete
  42. @Johann Tor, Generalsekretaer:

    "...Το ελληνικό κράτος μπορεί από το σύνταγμα να φορολογεί και την υπάρχουσα περιουσία και το είσόδημα..."

    Κάνεις λάθος. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προσωπική περιουσία ως ατομικό δικαίωμα. Αυτό που λες ισχύει σε καθεστωτικά κατασκευάσματα (δεν τολμώ να τα πω "σοσιαλιστικά", ούτε καν "κομμουνιστικά"), όπως της ΕΣΣΔ και της Β. Κορέας.

    "...Δεν καταλαβαίνω το point. Αν παραβιάζουν τους νόμους οι τράπεζες (ή όποιος απατεώνας), δε θά 'πρεπε να καταδικάζονται;..."

    Από τα "εύλογα ερωτήματα" που θέτεις καταλαβαίνω ότι έχεις εντελώς λάθος αντίληψη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και για το αν αυτό που είναι κοινή λογική και δικαιοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί, αυτή τη στιγμή, από αυτή τη γενιά πολιτικών και διορισμένων στρατών, στη χώρα. Το πρόβλημα δεν λύνεται διατυπώνοντας τα προφανή, χρειάζεται αντιμετώπιση με κάθε μέσο, άμεσο ή έμμεσο, ποτέ όμως "άδικο αλλά αναγκαίο" (που έχει γίνει της μόδας).

    "...Δεν κατάλαβα αν εσύ θα είχες πρόβλημα αν είχε καθαρότερη (και προσπέρασες το ερώτημα). Παρεμπιπτόντως, ναι στην Ελλάδα ζω, απλώς δεν θεωρώ το καφενείο ή το ταξί αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης..."

    Πως σου φαίνεται η ΓΓΠΣ; Υποθέτω ότι η πληροφόρηση από εκεί, όπως και από το ίδιο το ΥΠΟΙΚ, που θεωρεί εξ' ορισμού όλους τους Έλληνες φοροκλέφτες, θεωρείται γενικά πιο "αξιόπιστη", έτσι δεν είναι; Παρόλα αυτά, εγώ εμπιστεύομαι περισσότερο αυτά που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά όλοι μας, παρά την ΕΛΣΤΑΤ και τον κάθε Γεωργίου. Προφανώς κανένας κανονικός πολίτης, που θέλει να φορολογείται αναλογικά και ανταποδοτικά, δεν θα είχε καμία αντίρρηση ο φορολογικός μηχανισμός να δουλεύει άψογα, για ΟΛΟΥΣ όμως.

    "...αν δεν κάνω λάθος οι καταθέσεις στις τράπεζα είναι το παθητικό της (τα χρέη της)..."

    Εδώ κάνεις λάθος επίσης. Αν θεωρήσεις το εντελώς τυπικό ερώτημα "τι είναι χρήμα", τότε ναι είναι χρεόγραφο. Όμως ταυτόχρονα είναι ενεργητικό για την τράπεζα, δηλαδή μπορεί βάσει αυτού να δανείσει επιπλέον 9 ή 19 ή 299 φορές (ΗΠΑ) το ποσό αυτό, από τα οποία εισπράττει "έξοδα δανείου", τόκους πιστωτικών καρτών, τόκους δανείων και όλα τα σχετικά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί παθητικό ή "χρέος". Αν ήταν έτσι, τότε γιατί δεν το ξεφορτώνονται, αλλά αντίθετα ψάχνουν μονίμως για "ρευστότητα";

    "...Θα πρέπει να μπορείς να φορολογήσεις την τράπεζα δίκαια ανεξάρτητα από το ύψος των πιστώσεων που έχει δώσει..."

    Ακριβώς το αντίθετο πρέπει α γίνει. Ο λόγος που τόσες πολλές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται σε τέτοια χάλια είναι η ασυδοσία στα παθητικά τους και στα liabilities των δανείων τους. Αν η FED δεν τύπωνε χρήμα με επιτόκιο 0,05% οι τράπεζες στις ΗΠΑ θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες. Αντίθετα, όλα τους τα (υπέρογκα) κέρδη πάνε σε μπόνους μεγαλοστελεχών, όχι σε φορολογία τους υπέρ του κράτους.

    Επιπλέον, το Tobin Tax μπορεί να είναι ελάχιστο, αλλά σε μεγάλες συναλλαγές (Wall Street, City UK) τα ποσά που προκύπτουν είναι τεράστια. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα φρέναρε δραστικά το high frequency trading (HFT), το οποίο ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον "αέρα κοπανιστό" που ρουφάνε καθημερινά τα μεγάλα hedge funds από τις "αγορές" και φουσκώνουν τις δικές τους "φούσκες" (που κάποια στιγμή εννοείται πως σκάνε, όπως το 2008).

    ReplyDelete
  43. @parmenides:

    Ορίστε τι φέρνει ο Ρέσλερ και το τσούρμο του:

    "Σχέδιο «ελεγχόμενης πτώχευσης» κομίζει στην Αθήνα ο Φίλιπ Ρέσλερ" (4/10/2011):

    >> http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231131543

    "...Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν σε σοβαρές συνέπειες.

    Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες..."


    Αυτό το τελευταίο θα μα το εξηγήσει στο αυτί ο Ρέσλερ αύριο-μεθαύριο, που θα είναι εδώ με ένα τσούρμο Γερμανικές ύαινες ("επενδυτές"). Βέβαια θα βγούνε πάλι οι καλοθελητές και θα πούνε, γιατί, δίκαιο ακούγεται. Ναι, αν αποτιμάς τη χώρα σου με όρους ομολογιακής απόδοσης και "ρευστοποίησης" περιουσίας.

    Ποιος Ρέσλερ; Ναι, αυτός που στις τελευταίες εκλογές στη Γερμανία δεν βρήκε ούτε την ψήφο της μαμάς του στην κάλπη.

    ReplyDelete
  44. @aoua

    Δεν διαφωνώ σχεδόν με τίποτα απ' αυτά που λες.

    @jaga

    Το σύνταγμα προφανώς προστατεύει την ατομική περιουσία, αλλά μόνον, όπως ανέφερα, μέχρι του σημείου να μην την εξαφανίσει εντελώς. Δυστυχώς για τον Ανδριανόπουλο που κρύβεις μέσα σου, ο έλληνας συνταγματικός νομοθέτης έχει κάνει από ιδρύσεως το κράτος συνέταιρό σου. Νόμοι για τη φορολόγηση της υπάρχουσας περιουσίας υπάρχουν (άλλοτε έκτακτοι, άλλοτε παραμόνιμοι, βλέπε ΤΑΠ, ΦΑΠ ΦΜΑΠ κτλ) τουλάχιστον από το 1920. Σε κάθε περίπτωση, είχε ευκαιρίες πολλές αν ήθελε ο συνταγματικός νομοθέτης να την απαγορεύσει αυτού του είδους τη φορολόγηση, αλλά δεν το έκανε.

    Δεν επιμένω για τα λογιστικά των τραπεζών, αλλά δεδομένου ότι είσαι εντελώς φάουλ για το παραπάνω δεν έχω κανένα λόγο να θεωρήσω ότι είσαι καλή πηγή πληροφοριών γενικά. Και το να μου λες ότι προτιμάς να μην αξιοποιείς μια πηγή που την αξιοπιστία της μπορείς να παρακολουθήσεις στενά, αλλά αντίθετα να επιμένεις στη δική σου εικόνα για την πραγματικότητα, μου λέει αρκετά πράγματα για το πως προσεγγίζεις τη συζήτηση εδώ πέρα.

    Να με συμπαθάς, δε σε ξέρω κι ούτε πρόκειται να σε γνωρίσω έτσι όπως γίνεται αυτή η κουβέντα ανώνυμα και κάπως τσάμπα (σόρρυ g700), οπότε ας πω και μια κουβέντα παραπάνω κι αν σε προσβάλλω σου ζητάω συγγνώμη προκαταβολικά. Αντί να βρίσκεις μια ευκαιρία εδώ πέρα να ανταλλαξεις δυο απόψεις να δεις πόσο κοινές είναι οι εκτιμήσεις σου για τα προβλήματα που υποτίθεται ότι μοιράζεσαι με τη γενιά σου, έγνοια σου είναι να υπονομεύσεις την αξιοπιστία των άλλων, να δείξεις ότι εσύ, εσύ είσαι υποψιασμένος και δεν τρως κουτόχορτο, άρα ό,τι λένε οι άλλοι, που μπορεί και να έχουν ιδιοτελή συμφέροντα (όλοι έχουν άλλωστε, στην Ελλάδα είμαστε),είναι μαλακίες, για να μας κοροϊδέψουν το λένε ή για να δείξουν ότι αυτοί είναι κάποιοι. Είσαι μια απογοήτευση. Κάτι τέτοιες φοβίες και άλλα κολλήματα που δικαιολογούν την αδράνεια έκαναν την Ελλάδα να έχει έναν εντελώς ηλίθιο πολιτικό διάλογο, που είναι πια σήμερα ανίκανος να αντέξει την κρισιμότητα των αποφάσεων. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν στους σημερινούς τριαντάρηδες (και τις κυρίες!) πιο ώριμα και ορεξάτα άτομα που θα καταφέρουν (με επιμονή και υπομονή) να ανεβάσουν το επίπεδο.

    Άντε γειά.

    ReplyDelete
  45. Προσοχή!
    Μπαίνουμε σε φάση έντονων αναταράξεων.Ερχεται το μεγάλο κούρεμα."Μείνετε στις θέσεις σας, προσδεθείτε και μη καπνίζετε".Την επιχείρηση θα την αναλάβουν οι Γερμανοί.
    Η Αγκελλα είναι ξετρελλαμένη με το ΓΑΠ.
    Ε ρε ΓΑΠ,γράφεις ιστορία,ή μάλλον δημιουργείς ιστορία.

    ReplyDelete
  46. Parmenidi,

    Eksigise mas giati edo kai 2 xronia prospathoume na apofygoume to kourema me nyxia kai me dontia....

    "Η Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες Τρίτη, για ακόμα μια φορά, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές που δέχεται, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι η έκδοση κοινού ομολόγου από τις 17 χώρες της ευρωζώνης. "

    "«Οποιος νομίζει ότι θα γίνει μια μεγάλη έκρηξη με την έκδοση ευρωομολόγου και έτσι θα τερματιστεί η κρίση χρέους δεν έχει ιδέα από οικονομία»"

    "«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα πτωχεύσει. Για αυτό πριν κάνουμε ένα μετέωρο βήμα στην αβεβαιότητα θα ήταν προτιμότερο να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο και αν μπορούμε να διαβλέψουμε τις συνέπειες» "

    ReplyDelete
  47. Υπήρχαν περίοδοι στο παρελθόν που διάφοροι λαοί(Σουηδοί,Αμερικανοί,Τούρκοι),για διάφορυς λόγους,συμπαθούσαν μαζικά το ΓΑΠ.Τώρα είναι η σειρά των Εβραίων και των Γερμανών.
    Αυτός ο άνθρωπος πετυχαίνει το αδιανόητο.Αφού εξασφάλισε κάτι τεράστια ποσά για να χρηματοδοτεί τη χλιδοφτώχεια μας, τώρα μας τα χαρίζουν και απο πάνω.
    Αυτά μόνο ο Χαρδαβέλας που ερμηνεύει τα "ανεξήγητα" τα εξηγεί.

    ReplyDelete
  48. Μιλάμε για χλιδοπτώχευση.Καμμία σχέση με ό,τι μέχρι τώρα η ιστορία έχει καταγράψει ως πτώχευση.
    Ανήκουστο,αδιανόητο,ανεξήγητο.

    ReplyDelete
  49. Θα βρεθεί ένας τρόπος χρεοκοπίας τέτοιος που θα χέρεσαι να είσαι χρεοκοπημένος.Τώρα προσπαθούν να βρούν τον όρο πως θα τον ονομάσουν.
    Αλλά θα είναι παρόμοιος με τις "εγγυήσεις" που πήραν οι Φιλλανδοί,που το φυσάνε και δεν κρυώνουν.Μόλις το είδε η Σλοβάκα πρωθυπουργάρα, όπου φύγε-φύγε,τρέχει να ψηφίσει επειγόντως τον EFSF ΚΑΙ ΤΟ "PSI BETTER" χωρίς "εγγυήσεις".

    ReplyDelete
  50. @Johann Tor, Generalsekretaer:

    Τελείωσες;...

    Λοιπόν επειδή παρακολουθώ το G700 εδώ και πολλά χρόνια και ξέρω μετά βεβαιότητας ότι δεν έχεις σχολιάσει τίποτα για οτιδήποτε (εκτός αν μπαίνεις με άλλα avatars), θεωρώ ότι απλώς δεν έκανες τον κόπο να ρίξεις μια ματιά ούτε στα προηγούμενα posts ούτε στα προηγούμενα σχόλια άλλων. Γι' αυτό και προσπερνώ εντελώς ΟΛΑ τα σχόλιά σου που κατευθύνεις προσωπικά σε εμένα και σε κανέναν άλλο, προφανώς γιατί δεν βλέπεις κανένα άλλο στραβό σχόλιο κατά τη γνώμη σου.

    Αλλά μέσα σε 2-3 σχόλια και 1.5 απάντηση από εμένα, έβγαλες κιόλας συμπέρασμα για το πως σκέφτομαι, τις ψηφίζω, πόσο πληροφορημένος είμαι και για το αν θα πρέπει ή όχι να μου κάνεις την απέραντη τιμή να απαντάς σε αυτά που γράφω.

    Διαβάζω όλα τα σχόλια, καταθέτω τη δική μου άποψη, απαντώ στο ίδιο ύφος όπως που απευθύνεται κάποιος και πάντα προσπαθώ να διασταυρώνω κάτι πριν το παρουσιάσω ως γεγονός. Δεν έχω τη φιλοδοξία να πείσω κανέναν, ούτε και δέχομαι όμως ότι πρέπει ντε και καλά να με πείσει κάποιος, ειδικά όταν παρουσιάζει πράγματα ως θέσφατο και χωρίς το παραμικρό επιχείρημα (ρίξε μια ματιά στα σχόλια στο G700 τους τελευταίους 20-22 μήνες).

    Μόλις ενημερωθείς καλύτερα για τα παραπάνω, καθώς και για τα όσα γράφω στη 1.5 απάντηση που σου έδωσα, τα ξαναλέμε αν θέλεις.

    ReplyDelete
  51. @parmenides:

    "«Πληρώστε χαράτσια για να έχετε μισθούς, συντάξεις»" (5/10/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=315359

    Σωστά. Η κυβέρνηση διασφαλίζει αποκλειστικά και μόνο τις αποπληρωμές δανείων (20 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2011, σχεδόν τα μισά ετήσια έσοδα).

    Τα υπόλοιπα, μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΛΑ πλέον θα γίνονται με ρεφενέ.

    Γι' αυτό ο λαός, όχι απλώς τους στηρίζει. ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΥΕΙ.

    ReplyDelete
  52. "Παρουσιάστηκε στην Ινδία ο φθηνότερος υπολογιστής του κόσμου"

    "μόλις 30 ευρώ, προϊόν Ινδών τεχνικών και της βρετανικής εταιρίας DataWind. "

    "Η μαζική παράγωγη του θα αρχίσει στα μέσα Νοεμβρίου με στόχο 120.000 το μήνα."

    "Επιδίωξη της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός, είναι να έχει κάθε μαθητής το κομπιούτερ του ώστε «εύκολα, άνετα και γρήγορα να γίνει κάτοχος γνώσεων που διαφορετικά θα ήταν αδύνατον να αποκτήσει». "


    Giorgo-Andrea-Parlapipa, MAKARI na ginomastan India.

    ReplyDelete
  53. Μερικές παρατηρήσεις.

    1) Σταμάτα την τρομολαγνεία. Το quantitative easing δεν είναι τύπωμα χρήματος. Δημιουργία χρήματος είναι γενικά ο δανεισμός, είτε ο κρατικός είτε ο ιδιωτικός. Αν η κεντρική τράπεζα αγοράσει χρέος στη δευτερογενή αγορά απλά ανταλάσσει το χρέος που έχουν οι τράπεζες με bank reserves. Είναι ένα asset swap και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι ούτε πληθωριστικό, ούτε τίποτα.

    Ακόμα και αν η Ευρωζώνη ακολουθούσε το μονοπάτι της Αμερικής, οπού η FED με τους primary dealers ουσιαστικά εγγυάται οτι δε θα αποτύχει καμία δημοπρασία κρατικού χρέους, so what? Γιατί πρέπει να κάνουμε θέμα αν η κεντρική τράπεζα δανείζει φτηνά το κράτος, όταν δεν κάνουμε θέμα το οτι η κεντρική τράπεζα παρέχει άπλετη φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες; Ιδεολογικές εμμονές.

    2) Αν η Ευρωζώνη σαν ένωση φίλων χωρών δε μπορεί να συμφωνήσει σε μια αναδίαταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ωστέ να χρησιμοποιούνται περισσότεροι πραγματικοί πόροι των ελλειμματικών χωρών (ωστέ οι χρηματικές ροές να αρχίσουν να κατευθύνονται προς τον Νότο) σε βάρος της χρησιμοποίησης πραγματικών πόρων των πλεονασματικών χωρών, τότε η Ευρωζώνη δεν είναι ένωση φίλων χωρών. Είναι αποικιοκρατία των πλεονασματικών οικονομιων. Εγώ προσωπικά δε θέλω να ανήκω σε μία τέτοιου είδους ένωση.

    ReplyDelete
  54. "....τότε η Ευρωζώνη δεν είναι ένωση φίλων χωρών".

    Δεν είναι καθόλου ένωση φίλων χωρών αλλά χωρών που η παγκοσμιοποίηση και ο κίνδυνος να πάνε στο περιθώρειο όλες μαζί οι Ευρωπαικές χώρες τους υποχρεώνει να αγαπηθούνε και να δημιουργήσουν το κοινό ευρωπαικό συμφέρον.Περί αυτού πρόκειται.Και εμείς το ίδιο κάναμε.Επιλέξαμε να εντάξουμε και να ταυτίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με αυτά των άλλων ευρωπαίων.

    ReplyDelete
  55. Eίμαστε μια χώρα που έχει στο γενετικό της υλικό Ευρωπαικό DNA.
    Εδώ και 200 χρόνια πορευόμαστε μαζί τους.
    Αυτοί μας φτειάξανε τη δημόσια διοίκηση,αυτοί κτίσανε τη "Νεα Αθήνα",μια απο τις ομορφότερες Ευρωπαικές πόλεις εως μόλις πρι 60-70 χρόνια.
    Μετά τον εμφύλιο και κυρίως μετά το 1960 οι Γερμανοί ανέλαβαν τη χρηματοδότησή μας με γεναία πακέτα που ξεπερνάνε το ύψος των "Γερμανικών αποζημιώσεων" των Ναζί.Πάντα με προτροπή των Αμερικανών και με κοθοδήγηση των Γάλλων.
    Και έχουμε ακόμα δρόμο.Τώρα που πνιγόμαστε αυτοί θα αναλάβουν τα σωστικά μας έξοδα και την αποκαταστασή μας.Είμαστε οι Ακρίτες της Ευρώπης και της Δύσης.Η ψυχή του δυτικού πολιτισμού.Δεν νομίζω ότι η Δύση παραφρόνησε για να σκοτώσει τη ψυχή της, τώρα που τη χρειάζεται, ακόμα και για δικούς της, συμβολικούς λόγους, όσο ποτέ.
    Ενα μεγάλο παγκόσμιο φιλελληνικό κίνημα πιέζει για τη σωτηρία μας.Αυτό θα μας σώσει και αυτό πρέπει να διαβάζουμε και όχι μόνο τους "επαίοντες" των αγορών.

    ReplyDelete
  56. Ποιά παγκοσμιοποίηση βρε Παρμενίδη;

    'Ολοι κάνουν ντάμπινγκ πλέον. Η Ευρωζώνη θέλει να γίνει σαν τη Γερμανία. Η Ιαπωνία είναι ο πρώτος διδάξας του ντάμπινγκ των εξαγωγών. Η Κίνα ακολουθεί στα βήματα της. Τα emerging markets το ίδιο. Ο μόνος που έχει μείνει σαν consumer of last resort είναι οι ΗΠΑ. Αν ήμουν αμερικανός θα αισθανόμουν προδωμένος απ' την κυβέρνηση μου, που έχει αφήσει όλους τους άλλους να αναπτύσσονται πάνω στην πλάτη μου, με αποτέλεσμα η ανεργία να είναι στο 10% (καταστροφικό ποσοστό για τα αμερικάνικα δεδομένα).

    Η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και οι ανοιχτές οικονομίες, απαιτεί και ελεύθερες ισοτιμίες, έτσι ώστε αν η Κίνα ή η Γερμανία επιθυμούν να αναπτυχθούν μέσω των εξαγωγών, η αγορα να κάνει αυτό που εμποδίζουν οι κυβερνήσεις τους, και να ανεβάσουν την ισοτιμία τους στα απαραίτητα επίπεδα για να ισορροπήσει το σύστημα. Αλλιώς, ας αυτομαστιγωθούμε και ας φάμε κινέζικη και γερμανική ηγεμονία. Μας αξίζει γιατί είμαστε τεμπέληδες, ανοιχτοχέρηδες, και ένας θεός ξέρει τι άλλα στερεότυπα αναπαράγονται στα μέσα "ενημέρωσης".

    'Ελεος.

    ReplyDelete
  57. H παγκοσμιοιποίηση είναι ένας συμβατικός όρος για να χαρακτηρίσει αυτή τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο που ζούμε.Και έχει να κάνει με τη παγκόσμια κατανομή των πόρων φυσικών και τεχνητών και την απορέουσα απο αυτή ισχύ του κάθε γεωπολιτικού συστήματος.Η Ευρώπη είναι ένα τέτοιο σύστημα που κυριαρχούσε επι 500 χρόνια στο πλανήτη.
    Τώρα απειλείται απο περιθωρειοποίηση.Δεν είναι ενδοευρωπαικό το ζήτημα.Οι ευρωπαικοί λαοί ή όλοι μαζί θα επιβιώσουμε ή όλοι μαζί θα γίνουμε αποικία της Ασίας.
    Σαφώς και οι Κινέζοι πέζουν δυνατά με όλα τα μέσα ενώ η Δύση και η Ευρώπη ειδικά υποστηρίζει ένα κοινωνικό μοντέλλο που βαραίνει στις αποφάσεις της και χάνει χρόνο πολύτιμο.
    Πρόκειται στην ουσία για τη σύγκρουση ενός συγκεντρωτικού μοντέλλου που αποφασίζει γρήγορα και ενος αποκεντρωτικού μοντέλλου που αποφασίζει αργά.Η ιστορία δυστυχώς δεν είναι πάντα με το μέρος της Δημοκρατίας.

    ReplyDelete
  58. Και όταν έλεγα να μάθουμε μπαγκλαντεσιανά αυτό εννούσα.Την αποίκιση της Ευρώπης και της Ελλάδας φυσικά, λόγω του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος,απο Ασιάτες.Εκτός και εαν υιοθετήσουμε 5 εκατ.μπαγκλατεσιανούς και τους κάνουμε Ελληνες και άλλα 100 εκατ. η υπόλοιπη Ευρώπη.Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: ή θα τους μάθουμε Ελληνικά ή θα μας μάθουν Μπαγκλατεσιανά.Δεν είναι οικονομίστικα τα προβλήματα.Αλλά βαθειά υπαρξιακά.Αυτό που μας συμβαίνει ως Ελληνικό και Ευρωπαικό έθνος είναι υπαρξιακό δεν είναι οικονομικό.

    ReplyDelete
  59. @parmenides:

    "...Η ιστορία δυστυχώς δεν είναι πάντα με το μέρος της Δημοκρατίας..."

    Νομίζω αυτό ακριβώς βλέπουμε τώρα. Σήμερα πάλι έπεσε το ξύλο της αρκούδας στο Σύνταγμα, έριξαν ροπαλιές και χημικά ΜΕΣΑ στο μετρό, πέρασαν χειροπέδες σε μαθητές, έσπασαν κάμερες δημοσιογράφων. Και φυσικά όλα αυτά αφού οι γνωστοί μαυροσκούφηδες πέρασαν πάλι ανενόχλητοι μέσα στα μπλοκ διαδηλωτών, μπροστά στα ΜΑΤ που απλά τους παρακολουθούσαν.

    Αν αυτό είναι το τίμημα της "αδελφοποίησης" των λαών (τραπεζών) της Ευρώπης, τότε sorry, αλλά δεν θα πάρουμε. Το μόνο που δεν έχουμε ακούσει ακόμα είναι το "...δυστυχώς που δεν μείναμε υπό κατοχή..." από το Γ' Ράιχ, για το καλό της οικονομίας μας πάντα.

    Όσο για την "αδελφοσύνη" των Γερμανών, πληροφορίες του Bloomberg λένε ότι το πιο σημαντικό μυστικό της Γερμανίας αυτή τη στιγμή είναι ότι ετοιμάζονται να εκδώσουν το "νέο μάρκο":

    "Keiser Report ep.192" (3/10/2011):

    >> http://rt.com/programs/keiser-report/episode-192-max-keiser/

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γερμανία σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η ίδια από την Ευρωζώνη, να σώσει δηλαδή τα δικά της πλεονάσματα, πριν τα φάνε οι "τεμπέληδες PIGS" του νότου.

    Το κατά πόσο αυτό είναι αληθές ή όχι θα φανεί σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες. Αλλά σίγουρα είναι το πιο καίριο ερώτημα αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, καθώς αυτό θα ισοδυναμεί με εκτέλεση εν ψυχρώ του ευρώ, με κάθε επισημότητα.

    ReplyDelete
  60. Η Γερμανία βρίσκεται για μια ακόμη φορά μπροστά σε μια ιστορική πρόκκληση.Θέλει να έχει λόγο στα διεθνή πράγματα; η Ευρώπη είναι μονόδρομος.Θέλει να συρρικνωθεί σε μια μικρομέγαλη οικονομική δύναμη τύπου Ν.Κορέας; Ας πάει να βρεί το μάρκο που τόσο την "οφέλησε" όταν το είχε.
    Εαν μείνει μόνη στο οικονομικό θαύμα της,ξέρει πολύ καλά ότι τα θαύματα κρατάνε δύο μόνο μέρες.
    Η Μέρκελ υποχρεωτικά θα γίνει μεγάλος ηγέτης γιατί θα πάρει υποχρεωτικά ιστορικές αποφάσεις.Τους ηγέτες τους κάνουν οι αποφάσεις στις δύσκολες ώρες και όχι οι απαγγελίες διαφόρων οικονομετρικών δεικτών.
    Μακάρι να ξεφύγουμε απο τη δικτατορία του οικονομισμού,ως Ευρώπη και ως Ελλάδα.Ολα δείχνουν ότι ξεφεύγουμε.Οι "αγορές" δεν παίζονται στο δικό τους γήπεδο.Τις υποχρεώνεις να παίξουν στο δικό σου.
    Αλλάζουμε γήπεδο λοιπόν.

    ReplyDelete
  61. Ο πιο δικαιος κοινωνικα φορος... μαλιστα, το ακουσαμε κι αυτο.

    ReplyDelete
  62. "Η ιδιοκτησία είναι κλοπή"
    Προυντόν

    Αν ζούσε σήμερα ο Προυντόν και κοίταζε λίγο τις περιουσίες των νεοελλήνων και του τρόπου που αποκτήθηκαν θα το άλλαζε και θα έλεγε: "Η περιουσία είναι ληστεία των νέων".

    ReplyDelete
  63. Oχι μόνο πρέπει να φορολογηθεί αλλά η μισή τουλάχιστο πρέπει να κατασχεθεί και να περάσει στο "εύρηκα" για να επιστρέψει-μέσω αποπληρωμής του χρέους- στις μελλοντικές γενεές απο τις οποίες και ληστεύτηκε.

    ReplyDelete
  64. Τα πράγματα ξεκάθαρισαν.Πάμε για το "μεγάλο κούρεμα" με την προυπόθεση ότι η τρόικα θα πεισθεί ότι απο το 2012 θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
    Και αυτό γίνεται αυτές τις μέρες με το κτίσιμο των μέτρων.Η τρόικα θα φύγει μόνο εαν πεισθεί ότι θα συμβεί το αδιανόητο.

    ReplyDelete
  65. Μαζικά οι Ελληνες τρέχουν στις εφορίες να πληρώσουν έγκαιρα και εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.Η κοινωνία λέει ναι στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
    Και δεν έχει καμμιά διάθεση να εξεγερθή, διατεταγμένη απο τους ταγούς του συστήματος που πεθαίνει.Θα εξεγερθή όταν εκείνη, ΑΠΟ ΜΟΝΗ της, διαπιστώσει ότι οι θυσίες της θα πάνε χαμένες.

    ReplyDelete
  66. O νόμος "φέρτε πίσω τα κλεμμένα", που φορολογεί τους ιδιοκτήτες δομημένων ακινήτων,κτιρίων δηλαδή, έχει καταγραφεί στη συνείδηση τις κοινωνίας ως ο πιό δίκαιος νόμος που θα πάρει πίσω ένα μικρό μέρος απο τα κλεμμένα.Και έπεται συνέχεια.
    Η κοινωνία περιμένει την επέκταση του νόμου σε όλη τη περιουσία.Και ελπίζει ότι θα συμβεί.Και γιαυτό και συναινεί με το πιό γεναίο τρόπο,βάζοντας το χέρι βαθειά στη τσέπη της.

    ReplyDelete
  67. @parmenides:

    "...'Η ιδιοκτησία είναι κλοπή'
    Προυντόν..."


    Το να επικαλείται το σουπερ νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ θεωρίες ημι-αναρχικής φιλοσοφίας είναι τόσο γελοίο που πραγματικά στερείται κάθε σχολιασμού.

    Συγχαρητήρια, τα πέντε τελευταία σου σχόλια πρέπει να είναι ότι πιο ασυνάρτητο έχει γραφτεί στο G700 από ιδρύσεώς του.

    ReplyDelete
  68. Για την ιστορία, ο Καντ κατηγοριοποιεί τη διακυβέρνηση κοινωνιών σε τέσσερις κατηγορίες:

    >> http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchy

    * Law And Freedom without Violence (Anarchy)
    * Law And Violence without Freedom (Despotism)
    * Violence without Freedom And Law (Barbarism)
    * Violence with Freedom And Law (Republic)

    Υποθέτω ότι με βάση αυτά που λες, είμαστε στο πρώτο, δηλαδή ηρεμία, τάξη, ασφάλεια και ελευθερία, χωρίς βία.

    Προτείνω στο G700 να κάνει ένα γρήγορο poll να δούμε τι γνώμη έχουν οι αναγνώστες εδώ. Προσωπικά βάζω στοίχημα για το τρίτο (barbarism). Το πρόβλημα με τη 'βαρβαρότητα' είναι ότι η εξουσία είναι παροδική. Όταν ο 'ηγέτης' πέφτει, οι από κάτω δεν του φέρονται με το γάντι, τον τρώνε ζωντανό.

    Αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα τα συντρόφια. Έχουν ξεχάσει ότι σε μερικούς μήνες δεν θα είναι, όχι υπουργοί, ούτε καν βουλευτές (= χωρίς βουλευτική ασυλία και χωρίς φρουρά).

    ReplyDelete
  69. Ιδού το τελευταίο κατόρθωμα του τσίρκου:

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=315952

    Στο παραπάνω δείτε το τελευταίο πινακάκι, τις νέες κλίμακες φορολόγησης. Και συγκρίνετε τα νούμερα με αυτά της φετινής κλίμακας:

    >> http://tinyurl.com/3fgzxfk

    Τι βλέπετε; Πως αλλάζουν οι φόροι;

    Όποιος δεν κατάλαβε, ας διαβάσει εδώ:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/10/george.html?showComment=1317970122774#c6742903394487006204

    Με τις υγείες σας συντρόφια. Άντε να δούμε τώρα πόσο "βράσιμο" θα πέσει στην κοτόσουπα του κόμματος, πριν τα ψηφίσουν πάλι τα-πάντα-όλα.

    ReplyDelete
  70. "Με τις υγείες σας συντρόφια"

    Με τις υγείες σας ορντινάτσες του Μιχελάκη.

    ReplyDelete
  71. @Normad:

    Τελικά έχετε πολύ πλάκα. Δεν μπορείτε να αποφασίσετε πως θα τα χώσετε σε όποιον σε ξεβρακώνει.

    Ο ένας λέει ότι στηρίζω Μιχελάκη, ο άλλος ότι είμαι αναρχοκομμουνιστής. Μόλις αποφασίσετε τι να ψηφίσω, πείτε μου να ξέρω κι εγώ.

    ReplyDelete
  72. Οταν είσαι επαγγελματίας ορντινάτσα τί σημασία έχει ποιόν νταβατζή υπηρετείς.Το "υπηρέτης δύο αφεντάδων" το ξέρεις;

    ReplyDelete
  73. * Καστανίδης, εχθές στη ΝΕΤ, σχετικά με τις πρόωρες εκλογές:

    "...Και ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει εμάς, όχι το λαό, ότι έχει πειστικό εναλλακτικό σχέδιο;

    Αν είναι να εφαρμόσουν το ίδιο σχέδιο με εμάς, τότε γιατί να κάνουμε εκλογές;..."


    Συμπέρασμα: Δεν τους περνά ούτε μια στιγμή από το μυαλό τους (ποιο;) ότι ο Ελληνικός λαός μπορεί να επιλέξει να κάνει κάνει διαφορετικό, να απαλλαχθεί από τους αυτόκλητους εθνοσωτήρες και να ριχτεί "στα τάρταρα" όπως λένε. Διασώστες με το στανιό.


    * Παπουτσής, σήμερα στη Βουλή, σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας:

    "...Ταυτόχρονα, φέτος έγιναν 1.100 διαδηλώσεις στην Αθήνα. Εκεί πάνε οι διαθέσιμοι πόροι της Αστυνομίας..."

    Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση προτιμά να δέρνει διαδηλωτές παρά να πιάνει κλέφτες και εγκληματίες. Όταν έχει να διαλέξει μεταξύ κάστας ψηφοφόρων, διαλέγει να διευκολύνει αυτούς που κρατάνε όπλα. Λογικό ακούγεται.


    * Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), σήμερα στο ραδιόφωνο, σχετικά με το κυβερνητικό έργο:

    "...Έχουν μετατραπεί σε κυβέρνηση δοσίλογων..."

    Συμπέρασμα: Την επόμενη φορά που θα βρεθεί δίπλα στους ίδιους συντρόφους βουλευτές και υπουργούς, θα έχει μαζί του χειροπέδες για να τους συλλάβει; 'Η απλώς θα φιληθούν πιο ψυχρά, ναζιάρικα;


    @Normad:

    Εγώ τα χώνω στην κυβέρνηση, εσύ φορτώνεις και βρίζεις σαν κυρα-Κατίνα.

    Βγάλε συμπέρασμα ποιος είναι ορντινάντσα ποιανού.

    ReplyDelete
  74. Άσε μας ρε jaga! Έχεις γεμίσει το βλογ με ασυναρτησίες. Όλη μέρα γράφεις γράφεις και τελειωμό δεν έχεις.

    Είσαι ότι και τα βλογ που διαβάζεις ΑΧΤΑΡΜΑΣ!

    Σου μιλάει ο άλλος με επιχειρήματα και εσύ του απαντάς:

    -Είναι η νέα τάξη πραγμάτων ΒΛΑΚΑ, δεν γνωρίζεις τη λέσχη Bilderberg, δεν έχεις δει zeitgeist... Που πας ρε Καραμήτρο;

    Αλλά τι περιμένεις απο άτομα που διαβάζουν βλογ με τίτλο ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ και ενημερώνονται από κάποιον τυχάρπαστο Max Kaiser!

    ReplyDelete
  75. Ρε g700, διώξτε τα τρολ ρε γαμώτο.

    ReplyDelete
  76. "αν δεν φύγει ο κόσμος δεν θα επιβιώσει η εφημερίδα..."
    Πολυκανδριώτης,διευθυντής της "Ελευθεροτυπιας".

    Οταν την εφημερίδα απο "Ελευθεροτυπία" τη μετατρέψατε σε "Αυριανοτυπία" τί περιμένετε.

    ReplyDelete
  77. Οταν απο πολιτική εφημερίδα της δημοκρατικής κεντροαριστεράς μετατρέπεται σε παραμάγαζο του Μιχελάκη,τί περιμένεις.
    Τα θαλασσοδάνεια τέρμα μάγκες.Απο εδώ και πέρα με τον ιδρώτα του προσώπου σας θα βγάζετε το ψωμί σας.
    Γκαίκε Μάνια; Γκαίκε Κύρα;

    ReplyDelete
  78. @xanoum mpourek:

    Σου μιλάει ο άλλος με επιχειρήματα...

    Αλήθεια; Ποιος ακριβώς;

    και εσύ του απαντάς:
    -Είναι η νέα τάξη πραγμάτων ΒΛΑΚΑ...


    Έχω πει τέτοια πράγματα; Για στείλε link.

    Εσύ έχεις να πεις κάτι, κάποια γνώμη, να μου πεις που ακριβώς έχω λάθος; Ή απλώς παρεξηγήθηκες και εσύ που τα χώνω στο τσίρκο του μπουνταλά;

    Δεν φαίνεται να σε ενοχλεί τίποτα άλλο στα σχόλια εδώ στις ασυναρτησίες των βαλτών εδώ μέσα που απλά βρίζουν όλη μέρα κάθε μέρα (κυρίως εμένα). Όλα τα άλλα είναι ΟΚ, έτσι;

    ReplyDelete
  79. @jaga

    Σε πλήγωσε το παλιόπαιδο.Πως θα μπορέσεις τώρα να συγκεντρωθείς για να μαγειρέψεις ΑΧΤΑΡΜΑΔΕΣ για τον "καλό" σου το Μιχελάκη.

    ReplyDelete
  80. "Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ήρωας",
    δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, μιλώντας στο CNBC.

    Αυτό οι περισσότεροι Ελληνες το νοιώθουν αλλά δεν τους αφήνουν να το εκφράσουν οι Ηρακλειδείς του συστήματος που πεθαίνει.
    Θα το εκφράσουν, με κάποια χρονική υστέρηση, όπως έγινε με όλους τους μεγάλους στην ιστορία που πήρανε σημαντικές αποφάσεις.

    ReplyDelete
  81. xanoum
    δυστυχώς εδώ πλέον το επίπεδο είναι κάτω και από υπόγειο κατάλληλο για παρμενίδηδες και νόρμαντ μονο

    ReplyDelete
  82. Ο ηρωισμός του ΓΑΠ μου θύμισε το παρακάτω ποιήμα:

    The Charge of the Light Brigade

    Half a league, half a league,
      Half a league onward,
    All in the valley of Death
      Rode the six hundred.
    'Forward, the Light Brigade!
    Charge for the guns' he said:
    Into the valley of Death
      Rode the six hundred

    —Alfred, Lord Tennyson

    ReplyDelete
  83. The Charge of the Light Brigade was a charge of British cavalry led by Lord Cardigan against Russian forces during the Battle of Balaclava on 25 October 1854 in the Crimean War.

    The charge was the result of a miscommunication in such a way that the brigade attempted a much more difficult objective than intended by the overall commander Lord Raglan. Blame for the miscommunication has remained controversial, as the original order itself was vague.

    The charge produced no decisive gains and resulted in very high casualties, and is best remembered as the subject of the poem "The Charge of the Light Brigade" by Alfred, Lord Tennyson, whose lines emphasize the valour of the cavalry in carrying out their orders, even "tho' the soldier knew / Some one had blunder'd".

    ReplyDelete
  84. Ολοι οι μεγάλοι της Ιστορίας έχουν την ίδια τύχη.Αντί να σαπίζουν όπως ο "κηφήνας της Ραφήνας" μπαίνουν στη φωτιά και γίνονται παρανάλωμα του πυρός.Οι σύγχρονοί τους,με την ευκολία της ψυχολογίας του όχλου,
    "ου γαρ οίδασι τί ποιούσι" και τους ανεβάζουν στο σταυρό.
    Οφελούνται όμως πάντα οι μελλοντικές γενιές.
    Και κάποιοι ποιητές γράφουν.Και κάποιοι τους επικαλούνται για να αποφεύγουν τις ευθύνες τους στο παρόν.Και σήμερα όσο ποτέ το μπαλλάκι είναι στο πολίτη.Και εκείνος κρύβεται.Το κενό θα το καλύψουν όμως κάποιοι άλλοι.
    Εγώ δεν πρόκειται να κρυφτώ.Είναι η πρώτη φορά που η πατρίδα με χρειάζεται και δηλώνω παρόν με απόψεις που ενοχλούν.Αλλοίμονο αν δεν ενοχλούσαν.Ηλθε η ώρα να ανατρέψουμε με ειρηνικό τρόπο το σύστημα και το καθεστώς της κλεπτοκρατίας και φαυλοκρατίας.Κάποιοι όμως κιουτέψανε και το βάλανε στα πόδια.Με γειά τους με χαρά τους.

    ReplyDelete
  85. @Parmenidis

    Μια ερώτηση:

    Η στρατηγική του ΓΑΠ προς τα που το πάει;
    Είναι τελικά με τις "χερσαίες" δυνάμεις που εκφράζονται με τον Γερμανικο άξονα και την "βαριά βιομηχανία", ή με τις παραδοσιακές Ναυτικές δυνάμεις των "αέρινων" και "ταξιδιάρικών" χρηματοοικονομικών;

    ReplyDelete
  86. Oι Γερμανοί προφανώς με την Ελλάδα πάνε να ανταποδώσουν στα ίσα στους αμερικανούς την Lehman. γι αυτό και οι τελευταίοι ζορίζονται...

    Άσε που είμαστε και παραδοσιακά ναυτική χώρα!

    ReplyDelete
  87. @vaggelas

    Η στρατηγική του ΓΑΠ είναι η Ελλάδα να είναι ο περιφερειάρχης του Δυτικού συστήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.Και σαυτό βοηθάει πολύ ο αμετροεπής και αλλαζών Ερντογάν με την "παλαιστινοποίηση", την "Ιρανοποίηση" και την "ισλαμοποίηση" της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.Η Ελληνογερμανική "στρατηγική" συμμαχία έχει κατά βάση και κατά προτεραιότητα τεχνικά οικονομικά στοιχεία και δευτερευόντως γεωπολιτικά.Στα γεωπολιτκά ακόμα το αφεντικό είναι οι ΗΠΑ.
    Και με δεδομένο το κλίμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ σήμερα,η Αμερική θα σκληρύνει τη στάση της στα γεωπολιτικά και φυσικά θα παίξει και το χαρτί και της δεσπόζουσας ισχύος τής Αγγλοσαξωνικής Ζώνης εντός και εκτός δολλαρίου.Aρα το γεωπολιτικό πλαίσιο είναι σαφές και σαυτό ο ΓΑΠ πρωταγωνιστεί.Τις δαπάνες όμως του ρόλου μας θα τις αναλάβουν οι Γερμανοί.Θα είναι δηλαδή οι σπόνσορες και τίποτε περισσότερο.Οι Γερμανοί οφείλουν πολλά(σχεδιο μάρσαλ,συνένωση Γερμανιών,απαλλαγή απο την υποχρέωση πολεμικώ αποζημιώσεω,κλπ) στους Αμερικανούς και αυτό οι Αμερικανοί δεν θα το αφήσουν ανεξόφλητο.Γοητευτικοί καιροί.

    ReplyDelete
  88. @vaggelas

    Το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας συνδέεται πάντα με την ενέργεια.Γιαυτό και το φαραωνικό πρότζεκτ ¨ΗΛΙΟΣ" θα φέρει τεράστιες επενδύσεις στην Ελλάδα.Η αστάθεια στη Λιβύη διέκοψε το αντίστοιχο πρόγραμμα εκεί και το μετέφερε εδώ.Χρειάζονται όμως και κάποιο χωροφύλακα να το φυλάει.Αυτό θα το κάνει η Ελλάδα,οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.Πρέπει όμως, οι Γερμανοί, να πληρώσουν τα φυλακτικά.Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλλουν σε όλους το λογαριασμό των εξόδων του παγκόσμιου χωροφύλακα της Ασφάλειας και κυρίως θα τον στείλλουν σε λαθρεπιβάτες τύπου Γερμανίας,Κίνας,Ιαπωνίας,Κορέας...που τους εξασφαλίζουν ασφαλή μεταφορά των εμπορευμάτων τους και αυτοί απλώς κερδίζουν και αγοράζουν Αμερικανικά ομόλογα.Κωλόχαρτα δηλαδή όπως θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν σε λίγο.

    ReplyDelete
  89. Einai aksioperiergo pantos pos oute enas analytis, oute enas dimosiografos, oute enas politikos,oute mia efimerida, kanali i istoselida, oute kan o idios o GAP den exoun anaferei tipota apo ola ayta to oneiroparmena pou les.

    De se kanei na anisixeis ligo? Isos na xreiazetai na se dei kanenas giatros.

    ReplyDelete
  90. Τί ωραία ήταν εκείνη η εποχή του σταλινισμού που ψυχιατρικοποιούνταν οι απόψεις και γέμιζαν τα γκούλακ "ψυχοπαθείς"!

    ReplyDelete
  91. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω σχετικά με τη φορολογία του 2012:

    "Καινούργια φορολογική κλίμακα και μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές" (7/10/2011):

    >> http://www.tvxs.gr/node/72033

    "...Μεγάλες επιβαρύνσεις προστίθενται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Η πρόβλεψη για μείωση του αφορολογήτου ορίου και αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης, φέρνει «μαχαίρι» 50% σε όλες τις φοροαπαλλαγές ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στις δαπάνες που υπολογίζονται για τις μειώσεις των φόρων..."

    ReplyDelete
  92. Προς επιβεβαίωση της γενικής άποψης των αναλυτών στο εξωτερικό, πλην του ζάμπλουτου μεγαλοεπενδυτή Γκρίνσπαν που ακόμα τον καταριούνται στις ΗΠΑ για τη δολαριακή του πολιτική στη FED:

    "Και λιτότητα και «κούρεμα»" (7/10/2011):

    >> http://www.tvxs.gr/node/71934

    "...Η ελληνική κυβέρνηση δεν επικρίνεται μόνο για την επιλογή της πολιτικής του Μνημονίου αυτή καθ’ εαυτήν αλλά και για την πρακτική της ικανότητα να την εφαρμόσει. Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν συστηματική αδράνεια στους διαχειριστές της κρίσης χρέους η οποία κατά την ίδια άποψη έχει οδηγήσει και στο «σκοτσέζικο ντους» με αντικείμενο την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν επικίνδυνο αλλά και αναπόφευκτο ένα πιο γενναίο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί από «αερόσακους ασφαλείας»..."

    Όταν πριν δύο χρόνια λέγαμε ότι η γενναία διαγραφή χρέους έπρεπε να γίνει άμεσα, τότε, πριν φορτωθούν περισσότερα τοξικά οι τράπεζες και τα ταμεία μας, οι φανατικοί μνημονιακοί έλεγαν ότι αυτό είναι ανήκουστο και ισοδυναμεί με αυτοκτονία.

    Τώρα το πλασάρουν σαν λύση, παρόλο που όντως δεν απέχει πολύ από τον "ξαφνικό θάνατο" για πολλές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία μας.

    ReplyDelete
  93. Κρατιέμαι τόσο καιρό αλλά τελικά θα το πω...ser και jaga (να με συγχωρέσουν οι υπόλοιποι κατά καιρούς φυσιολογικοί σχολιαστές), είστε οι μόνοι νορμάλ εδώ μέσα (κι ας μη συμφωνείτε ούτε και μεταξύ σας). Απορώ γιατί επιμένετε να σχολιάζετε. Διοχετεύστε την ενέργειά σας κάπου αλλού.

    ReplyDelete
  94. Στο εξής, παρακαλώ-προκαλώ όλους εδώ μέσα να σχολιάζουν γεγονότα και δημοσιεύματα, αντί να ξεκατινιάζονται σαν μεσημεριανάδικο.

    Η υπομονή μου είναι απεριόριστη. Γουστάρω να βλέπω συγκεκριμένους να τσαντίζονται, να αφρίζουν και να βγάζουν χολή, γιατί δεν έχουν τι να απαντήσουν. Αλλά το blog δεν είναι forum.

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα να βριστώ και να απαντήσω σε κάποιον όπως ακριβώς καταλαβαίνει, αλλά όχι εδώ μέσα. Τουλάχιστον ας μη γεμίζουμε το blog εδώ με σκουπίδια, αρκετά έχουμε στην TV και στις εφημερίδες.

    Και για να βοηθήσω (food for thought):

    Θα ήθελα μια πειστική απάντηση σε όσα αναφέρω παραπάνω για αυτά που είπε ο Καστανίδης στη ΝΕΤ. Θυμίζω ότι μιλάμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία (υποτίθεται) και σοσιαλιστική κυβέρνηση (σ' αυτό πάλι τι να πει κανείς...)

    ReplyDelete
  95. @patsiouri:

    Μόλις το έγραψα (για εμένα τουλάχιστον): Έχω γαϊδουρινή υπομονή. Και θεωρώ ότι δεν αξίζει το blog να καταντήσει συλλογή ανουσιουργημάτων στα σχόλια, ειδικά αυτή την περίοδο. Παρόλο που κάποιοι επιχειρούν ακριβώς αυτό, εδώ και 2 χρόνια, και παρόλο που προσωπικά διαφωνώ με το ύφος και το περιεχόμενο σε 9 από τα 10 posts της G700.

    ReplyDelete
  96. 109.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ “ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ” ΣΤΟ ΙΚΑ!
    Απογράφηκαν 898.643 δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής σύνταξης
    Δεν απογράφηκαν 99.131 δικαιούχοι κύριας και επικουρικής σύνταξης
    Δεν απογράφηκαν 10.290 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης.

    Αν αποδειχθεί ότι κακώς καταβάλλονταν οι συντάξεις στους μη απογεγραμμένους, η ζημιά θα είναι 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση», δηλώνει στην «Η» ο διοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    Έλα μωρέ από μένα χάνει το κράτος; Ας πιάσουν πρώτα τα μεγάλα κεφάλια.

    ReplyDelete
  97. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  98. Πολίτης γίνεσαι, δεν γεννιέσαι. Αυτός θα έπρεπε να είναι και ο βασικός ρόλος του σχολείου, να δημιουργεί πολίτες. Ανθρώπους με επίγνωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους.

    Αφήνω τα δικαιώματα, μία ζωή ακούω για τα δικαιώματα του έλληνα. Ας μιλήσουμε μία φορά και για τις υποχρεώσεις του.

    Ποιος ασχολήθηκε πραγματικά με το ύψος των δαπανών του κράτους; ΚΑΝΕΙΣ.

    Οι δαπάνες του κράτους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν οι μεγαλύτερες κατα αναλογία στην Ε.Ε. Κι όμως οποιαδήποτε προσπάθεια για την μείωση τους στον παρελθόν χαρακτηριζόταν ως νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ποιός ασχολήθηκε με τον ΟΣΕ και τις άλλες ΔΕΚΟ, τους καταχρεωμένους ΟΤΑ, την φοροδιαφυγή και φοροκλοπή των ελεύθερων επαγγελματιών και καταστηματαρχών. Όλα τα παραπάνω έμπαιναν στην κατηγορία ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ.

    Η αντίδραση του Αντι-μνημονιακού σε όλα αυτά; Αυτός ο μουστακαλής τα φταίει όλα μουχ μουχ.

    Ε! Αϊ μωρη μυξοπαρθένα.

    ReplyDelete
  99. @patsiuri
    "είστε οι μόνοι νορμάλ εδώ μέσα..."

    Δηλαδή; Οι άλλοι είναι άρρωστοι;
    Ο σταλινισμός σε όλο του το μεγαλείο;
    Οσοι διαφωνούν με το σύστημα και με το καθεστώς είναι άρρωστοι;
    Σε ποιό μέρος της Ελλάδας προτείνετε να γίνουν τα γκούλαγκ;
    Μολών λαβέ!

    ReplyDelete
  100. Όπως λέει και ο Μπόκολης ¨Θα τον βρω όμως αυτών τον π@#$@η που με μάτιασε¨

    ReplyDelete
  101. xanoum
    κατα συμπτωση ακουσα σήμερα οτι αναμεσα στα 77 λαμόγια με συνολικά 2 δις καταθέσεις ήταν και 3 πρώην διοικητές νοσοκομείων, αν σου λέει κάτι αυτό

    Δυστυχώς τόσα χρόνια με τον ανούσιο πολιτικό βερμπαλισμό και τον "μπαμπούλα" του νεοφιλελευθερισμού κάνουν πάρτυ τα λαμόγια που έχουν πρόσβαση στα πολιτικά γραφεία και το κορόιδο ο λαός πληρώνει.

    Τόσο καιρό δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της ανικανότητας των πιό ανίκανων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα

    ReplyDelete
  102. @ser

    Ένα τέτοιο κάθαρμα ζεί κοντά στο σπίτι μου.

    Το καλό με την κρίση είναι οτι αποδομούνται τα πρόσωπα που είχαν ενεργή συμμετοχή στην κατάντια μας. Το κακό είναι οτι μαζί με τα πρόσωπα αποδομούνται και οι θεσμοί.

    ReplyDelete
  103. @patsiouri
    @jaga-aoua

    Το να υποστηρίζεται με τέτοια σταλινικά επιχειρήματα το φαυλοκρατικό σύστημα που "πνέει τα λοίσθιά του",και μάλιστα φωτογραφίζοντας,δηλαδή προγράφοντας κάποιους σχολιαστές που σας ενοχλούν τα σχόλιά τους,σημαίνει ότι είτε έχετε επενδεδυμένα σαυτό συμφέροντα,πράγμα που δεν το πιστεύω, είτε είστε οι "χρήσιμοι ηλίθιοί του"(Λένιν),πράγμα που το θεωρώ βέβαιο.

    ReplyDelete
  104. "Health at a Glance: Europe 2010: Health Expenditure and Financing":

    >> http://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-at-a-glance-europe-2010_health_glance-2010-en

    ---

    4.1.1. Total health expenditure per capita, public and private, 2008

    Ελλάδα = μόλις πάνω από το μέσο όρο ΕΕ

    4.2.1. Total health expenditure as a share of GDP, 2008

    Ελλάδα = 6% δημόσιο (μόλις πάνω από Βουλγαρία, Σλοβακία, κτλ) + 3,7% private = 9,7% total (8η θέση συνολικά)

    4.4.1. Expenditure on pharmaceuticals per capita and as a share of GDP, 2008

    Ελλάδα = καθαρά στην πρώτη θέση (per capita), 2,4% του ΑΕΠ σε φάρμακα

    *** 4.5.1. Public share of total expenditure on health, 2008

    Ελλάδα = 4η από τον πάτο, στο 60,3%

    ---

    Συμπέρασμα: Το κράτος σπαταλά άπειρο χρήμα (μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία) σε προμήθειες και συνταγογραφήσεις, αλλά το ΕΣΥ παραμένει σε άθλια κατάσταση και τραγική υποχρηματοδότηση.

    Αν κάποιος (ποιος αλήθεια;) θέλει να διασώσει το ΕΣΥ και τα χρήματά μας, το πρώτο πρέπει να κάνει είναι να πετάξει έξω από τα νοσοκομεία τους πλασιέ των φαρμακοβιομηχάνων και να γραπώσει τους γιατρούς-εμπόρους. Όλα τα άλλα είναι ψίχουλα.

    Αλλά δεν άκουσα κανέναν τροϊκανό να ασχολείται με αυτό, αντίθετα όλη τους η κάψα είναι για το πόσο θα πάει η σύνταξη του ασφαλισμένου που πλήρωνε μια ζωή στο ταμείο του.

    ReplyDelete
  105. "863 εκατ. ευρώ από την τσέπη μας στην Proton Bank" (8/10/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/10/2011&id=316307

    "...Το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει:
    Α) Τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού και τα οποία θα μεταβιβαστούν στη νέα τράπεζα. Η διαφορά αυτή είναι ύψους 613 εκατ. ευρώ...
    Β) Τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της νέας τράπεζας που εκτιμώνται σε 250 εκατ. ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από το ΤΧΣ..."

    ReplyDelete
  106. "«Πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει την στάση πληρωμών, εκτιμά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, λέγοντας πως η χώρα προχωρά κάνοντας δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, την στιγμή που η πολιτική και κοινωνική κόπωση μεγαλώνει."


    Parmenidi, gia mpikse tis fones ligo giati mou fainetai o Tomsen de kserei pou tou pan ta tessera. Poios tou eipe oti theloume na apofygoume ti stasi pliromon? Afou mas symferei. Ilithios einai o anthropos?

    Pes tou episis na koimatai isyxos mias kai o GAP einai geopolitikos igetis.

    ReplyDelete
  107. libertarian
    προφανως αναφέρεσαι στον παπαγαλο-Παρμενίδη και τον δοσίλογο normad

    αντί να προσπαθείτε να αρθρώσετε λόγο επιτίθεστε σε όποιον το κάνει

    ReplyDelete
  108. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει την ηθική νομιμοποίηση. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παρατήσουν την πολιτική και να αφήσουν τις τύχες της χώρας σε ανθρώπους που και θέλουν και μπορούν.

    Φοβάμαι πως δεν διαθέτουμε ως κοινωνία τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν τους ικανούς ανθρώπους να ανελιχθούν στην ιεραρχία και να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

    Φιλική συμβουλή. Κόψτε επιτέλους τους χαρακτηρισμούς δοσίλογοι, προδότες κτλ.

    ReplyDelete
  109. "Η νέα Ελλάδα εύχεται να μην αφεθεί από την ΕΕ στην τύχη της. Επειδή η χώρα δεν θα αναγκαζόταν να αλλάξει χωρίς τις σταθερές πιέσεις από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι. Επειδή οι πολιτικοί της Αθήνας θα μπορούσαν και πάλι να τυπώσουν φθηνές δραχμές, εάν η χώρα έβγαινε από την Ευρωζώνη, και θα συνέχιζαν να λειτουργούν βάσει των παλιών μαφιόζικων πολιτικών κανόνων."

    Suddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα του χθες συγκρούεται με την Ελλάδα του σήμερα

    www.parapolitiki.com/2011/10/suddeutsche-zeitung.html

    ReplyDelete
  110. xanoum
    σου θυμιζω οτι (επισήμως) το blog έχει χαρακτηρίσει την τρόικα "φίλους" μου

    ReplyDelete
  111. @Libertarian

    Σου απάντησε ο σερ αυτό ακριβώς ου πήγαινα να σου γράψω.
    Λυπάμαι που σε απογοητεύω αλλά δεν έχω καμία μα ΚΑΜΙΑ σχέση με την Αριστερά. Απλώς δε μου αρέσουν τα εγκάθετα σχόλια. Αισθάνομαι ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μου.Δεν ξέρω αν o Jaga ανήκει κάπου και δε με ενδιαφέρει. Παρατήρησα απλώς ότι τα σχόλιά του είναι εύστοχα και τεκμηριωμένα...
    Oσον αφορά στα υπόλοιπα, Ελλάδα δύο ταχυτήτων υπήρχε εδώ και άπειρα χρόνια. Κάποτε είχα ένα μπλογκ και έκραζα ασταμάτητα την Ελλάδα της πρώτης ταχύτητας. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η εμμονή σας ότι όποιος ανήκε και ανήκει στη δεύτερη ταχύτητα είναι ντε και καλά...Συριζαίος.

    Patsiouri

    ReplyDelete