Friday, July 22, 2011

Θα ξεμπερδέψουμε με το χρέος, όταν ξεμπερδέψουμε με τις γενεακά άδικες πολιτικές.

"Ο λαός απαλλάχτηκε από τον βραχνά της χρεοκοπίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Έχουμε λοιπόν λύση για το χρέος; Οικονομικά μιλώντας, με τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, πράγματι, επιτυγχάνεται μια τεράστια ανακούφιση στο κομμάτι του χρέους που το ελληνικό κράτος οφείλει στα κράτη-μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι μας στηρίζουν εδώ και ενάμιση χρόνο για να μην χρεοκοπήσουμε. Πρόκειται για το δάνειο των 110 δις ευρώ του Μνημονίου, όσο και το επόμενο δάνειο που θα πάρουμε για κάλυψη των μεσοπρόθεσμων δανειακών μας αναγκών. Δηλαδή, για το μεγαλύτερο τμήμα του συνόλου των χρωστικών. Με το επιτόκιο σ' αυτό το κομμάτι χρέους να πέφτει στο 3,5%, την περίοδο αποπληρωμής να αυξάνεται στα 15 έως και 30 χρόνια και τη θέσπιση μιας περιόδου χάριτος μέχρι και 10 έτη, η Ελλάδα πλέον δανείζεται από τους ευρωπαίους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα με όρους τόσο ευνοϊκούς και τόσο φθηνά, όσο μια χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, η πρόβλεψη για εθελοντική μετακύλιση του χρέους τους σε ύστερο χρονικό διάστημα, όπως αυτή δρομολογείται μετά τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, δεν φαίνεται ικανή να αποτελέσει σημαντικό πιστωτικό γεγονός, ακόμα κι αν με όρους τεχνικής αξιολόγησης περιγραφτεί ως κάτι τέτοιο. Ήδη, οι περισσότερες τράπεζες και θεσμικοί φορείς έχουν αιτηθεί να λάβουν μέρος εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Τέλος, η ΕΚΤ απαλλάσεται σταδιακά από τα βάρη χρηματοδότησης της Ελλάδας, αφού τα σκήπτρα αναλαμβάνει πλέον το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο ανάμεσα σε άλλα αναλαμβάνει να πιέσει προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ξεμπερδέψαμε, όμως, ως δια παντώς με το χρέος; Το φάγαμε, δεν μας έφαγε τελικά;

Πολιτικά, δεν χωράει αμφιβολία ότι εξασφαλίστηκε πολύτιμος χρόνος και πιο ευνοϊκοί οικονομικοί και πολιτικοί όροι για τη διαχείρισή του, καθώς και μια στιβαρή ομπρέλα προστασίας από τις επιθέσεις των καταστροφολόγων και των αγορών. Με βεβαιότητα μπορούμε πλέον να πούμε ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε με τρόπο άτακτο και ανεξέλεγκτο. Κανείς Έλληνας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει τις καταθέσεις του, κι αυτό πλέον φαίνεται να έχει διασφαλιστεί. Πολιτικά πρόκειται μια μία μεγάλη μέρα για όλη την Ευρώπη, αν και ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμα.

Με όρους πολιτικής οικονομίας, όμως, το χρέος και οι γενεακά άδικες πολιτικές που το παράγουν στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραμένουν σημαντικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο το τεράστιο μέγεθός του χρέους σε απόλυτους αριθμούς που πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι κυρίως η δυναμική του που πρέπει να τιθασευτεί. Η Ελλάδα για να ισορροπήσει την μπάνκα, πρέπει να συνεχίσει με αμείωτη ένταση τον διμέτωπο αγώνα για δημοσιονομική προσαρμογή και επανεκκίνηση της ανάπτυξης μέσα από την κινητοποίηση της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των νέων εργατών γνώσης. Πάνω απ' όλα όμως, το πολιτικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει σύσσωμο στο ξήλωμα των γενεακά άδικων πολιτικών που οδήγησαν στη σημερινή κρίση χρέους. Να μη μείνει ούτε ένα από αυτά τα πελατειακά και προσοδοθηρικά τερατουργήματα. Όταν ξεμπερδέψουμε μ' αυτά τότε θα έχουμε ξεμπερδέψει και με το χρέος, επειδή ακριβώς θα έχουμε περιορίσει τις γενεσιουργές του αιτίες.

54 comments:

  1. "Από τον όλεθρο στο θρίαμβο".Αυτο θα ισχύσει και με τις "γενεακά αδικες πολιτικές".
    Χθες εξασφαλίσαμε 40 χρονια "ασφαλούς εθνικής πορείας".Σαυτά τα χρόνια εαν αρχίσουμε απο τώρα μπορούμε να χτίσουμε τη διαγενεακή δικαιοσύνη.Γιατί ας μην γελιόμαστε.Τα γενεακά προβλήματα θα χτειαστούν χρόνια να λυθούν.Με την προυπόθεση ότι θα είναι ψηλά στην ατζένα των δομικών αλλαγών.Και με την προυπόθεση ότι θα συσχετιστούν με το δημογραφικό και άρα με το μεταναστευτικό.

    ReplyDelete
  2. Σαράντα χρόνια, που τα ματάκια μας θα δούν πολλά απο τη σύγκρουση των "δημογραφικά ακμαίων" με τις "δημογραφικά γερασμένες" κοινωνίες.

    ReplyDelete
  3. H Eυρώπη,της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, αν δεν θέλει να μετατραπεί σε ένα μαυσωλείο της λευκής φυλής πρέπει "εδώ και τώρα" να βάλλει πρώτο στις πολιτικές της το "δημογραφικό".Τώρα που ακόμα έχει το πάνω χέρι.

    ReplyDelete
  4. Από τη χτεσινή απόφαση:

    "All euro area Member States will adhere strictly to the agreed fiscal targets, improve competitiveness and address macro-economic imbalances. Deficits in all countries except those under a programme will be brought below 3% by 2013 at the latest. In this context, we welcome the budgetary package recently presented by the Italian government which will enable it to bring the deficit below 3% in 2012 and to achieve balance budget in 2014. We also welcome the ambitious reforms undertaken by Spain in the fiscal, financial and structural area."

    Θα ξεμπερδέψουμε με το χρέος όταν η Ευρωζώνη κατανοήσει οτι οι πολιτικές λιτότητας είναι καταστροφικές για τις μη-ανταγωνιστικές χώρες που είναι δέσμιες του ευρώ.

    Το 80% του εμπορίου της Ευρωζώνης είναι ενδοκοινοτικό.

    Η Γερμανία είτε πρέπει να αποχαιρετίσει τα εμπορικά της πλεονάσματα οικιοθελώς, είτε να δεχτεί ένα transfer union.

    Το καλό είναι οτι μετά την Ελλάδα και την Πορτογαλία (η Ιρλανδία είναι ιδιάζουσα περίπτωση) ακολουθούν οι Ιταλία, Ισπανία και, ναι, η Γαλλία.

    ReplyDelete
  5. jim slip
    "Θα ξεμπερδέψουμε με το χρέος...."

    Με το χρέος θα ξεμπερδέψουμε αν λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα.Αναπτυξη βιώσιμη δημιουργούν μόνο οι δημογραφικά ακμαίες κοινωνίες.

    ReplyDelete
  6. Στη χθεσινή συμφωνία, όλο το δράμα παίχτηκε στο κατά πόσο το rollover δεν θα παρουσιαστεί ως κανονική χρεοκοπία ή πετσόκομμα του χρέους.

    Αλλά όπως και να έχει, το "εθελοντική" και το "default" δεν πάνε μαζί. Και επειδή ξέρουμε ότι το default ισχύει, συμπεραίνουμε (και από τις πληροφορίες) ότι δεν ήταν και τόσο "εθελοντική" για τις τράπεζες και τους ιδιώτες.

    Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα σε μια 5ετία το χρέος μας θα έχει εξασφαλισμένα σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια (5ετία σύνολο), από τα 350 δις σε σχεδόν 600 δις κατά το τέλος του 2014.

    Και για όποιον αρέσουν τα λογιστικά, ορίστε γιατί (τελική αποπληρωμή νέων δανείων):
    +4,5% για 7,5 χρόνια => +39,1%
    =3,5% για 15 χρόνια => +67,5%

    Δηλαδή, με τη νέα συμφωνία κάνουμε τη ζωή μας πιο άνετη για τα επόμενα 10-20 χρόνια και ρίχνουμε σχεδόν διπλάσιους τόκους στις επόμενες γενιές.

    Εξαιρετικό το σχέδιο "διαγεννεακής δικαιοσύνης", τα σημερινά 10χρονα παιδάκια θα είναι πολύ χαρούμενα όταν φτάνουν στη δική τους "G700" (τότε πιθανόν να είναι G450).


    @Jim Slip:

    Μείωση του δικού μας (σχεδόν διψήφιου) ελλείμματος στο 3%, και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες;

    Ε-Ε-Έρχεται το επόμενο "πακέτο μέτρων" το Σεπτέμβριο ή μου φαίνεται;...

    ReplyDelete
  7. Αλήθεια, ξέρει κανένας ποιες είναι οι "εμπράγματες εγγυήσεις" που θα συμπεριλάβουν στην επόμενη δανειακή σύμβαση του Σεπτεμβρίου, μετά από απαίτηση των τραπεζών και των ιδιωτών ώστε να δεχτούν τη μείωση στα ομόλογα;

    Ρωτάω γιατί ούτε εχθές ούτε σήμερα ήξεραν να απαντήσουν ο George και ο Benny στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Φαίνεται δεν τους έχουν ενημερώσει ακόμα οι "εταίροι" μας.

    ReplyDelete
  8. Χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία να πτωχεύσουμε jaga.Τι κρίμα.Μη στενοχωριέσαι θα μας δοθούν και άλλες ευκαιρίες.

    ReplyDelete
  9. "..Τα spread μειώθηκαν στις 1160 μονάδες βάσης, υποχωρώντας κατά 400 μονάδες βάσης από τη Δευτέρα.."

    Αντε τώρα να ποντάρεις και να ελπίζεις σε πτώχευση.

    ReplyDelete
  10. Ελπίζω να μην σταματήσουν να μας διασκεδάζουν όλα αυτά τα νούμερα που μας βομβάρδιζαν τόσο καιρό με σεντονοειδείς βαρύγδουπες αναλύσεις περί πτώχευσης.
    Αρχισα να νοιώθω κάποιες στερητικού τύπου ενοχλήσεις.

    ReplyDelete
  11. Παλαίψαμε ηρωικά-ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,ΝΔ και όλοι οι προκλητικά ευεργετηθέντες "πασοκογενείς"- να πτωχεύσει η χώρα αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε.Ενα απέραντο κενό αισθάνομαι μέσα μου,μια αηδία,μια ναυτία γιαυτή την εθνική τραγωδία της μη πτώχευσης.Είμαστε τελικά ανίκανοι ως λαός να επιτύχουμε ένα εθνικό σκοπό.

    ReplyDelete
  12. Ενας ΓΑΠ και μόνος να τα βάλλει με όλους μας και να μας κερδίσει; Ντροπές πράγματα.

    ReplyDelete
  13. @parmenides:

    Ώρα είναι να μας πεις ότι το "default" δεν σημαίνει πτώχευση ή ότι όλος ο κόσμος κάνει λάθος στα νούμερα και το χρέος μας δεν αυξάνεται.

    Το ότι δεν "ενεργοποιήθηκαν" τα (naked) CDS σημαίνει απλά ότι το Eurogroup έβγαλε από τη δύσκολη θέση της τράπεζες, που θα είχαν να πληρώσουν πολλές δεκάδες δις αν βαρούσαμε κανόνι μονομερώς και ασυντόνιστα. Απλώς τώρα έγινε "συμφωνία κυρίων" και μας (τους) σέρβιραν έτοιμο το χαρτί να υπογράψουν.

    Μια χαρά χρεοκοπία βαρέσαμε, αλλά δεν το πήραμε χαμπάρι γιατί τα χουντοκάναλα εδώ πανηγυρίζουν πιο πολύ και από την κυβέρνηση. Για 10% (max) προσωρινή περικοπή-επιμήκυνση αποπληρωμών 5ετίας, συμφωνήσαμε να αυξηθεί το χρέος κατά 20-30% με καθυστέρηση στα επόμενα 15-20 χρόνια.

    Αλήθεια (ξαναρωτάω), σας έχει ενημερώσει το γραφείο τύπου το κόμματος ποιες θα είναι οι "εμπράγματες εγγυήσεις" που θα μπούνε στην επόμενη δανειακή σύμβαση το Σεπτέμβρη;
    "At what cost", που λένε και στη χώρα του George, "κερδίσαμε" αυτό το σκόντο του 10%;

    Ή θα μπει και αυτή στο συρτάρι του Πετσάλνικου, όπως οι δύο προηγούμενες, και δεν θα τις δει κανένας μέχρι ολόκληρη η κυβέρνηση να κατασκηνώσει ασφαλής εκτός Ελλάδας;

    ReplyDelete
  14. jaga:"Ώρα είναι να μας πεις ότι το "default" δεν σημαίνει πτώχευση"

    "οι καλόγηροι, κατά την περίοδον των νηστειών, εβάπτιζον το κρέας ως οψάριον ίνα εσθίωσι τούτο αναμαρτήτως ".

    ReplyDelete
  15. "Νέα υποβάθμιση από Moody’s" (25/7/2011):

    "...Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, θέτοντάς το σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας»...

    ...Σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody's εξηγεί ότι η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, «σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες»..."


    Μόλις τελειώνουν οι παροιμίες, έρχονται (πάλι) οι υποβαθμίσεις, και μάλιστα μακροχρόνιες, όχι "μερικών ημερών" όπως της Fitch. Το παιχνίδι των "αγορών" συνεχίζεται κανονικά, τώρα μάλιστα που σώθηκαν οι τράπεζες από τα Ελληνικά "τοξικά", εις βάρος των κορόιδων όπως πάντα.

    Στο μεταξύ ο Benny πάει στη Νέα Υόρκη, να κάνει τον καλό μαθητή στον Γκάιτνερ (ΗΠΑ) και στη Λανγκάρντ (ΔΝΤ). Αλλά με τέτοιο "φωτοστέφανο" που τον περιβάλλει, είναι τόσο κατσικοπόδαρος που δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ να κηρύξουν και αυτές στάση πληρωμών στο δημόσιο.

    ReplyDelete
  16. @ Jaga

    Δε νομίζω. Λέει οτι εξαιρούνται όσες χώρες έχουν μπει σε πρόγραμμα διάσωσης.

    @ Παρμενίδη

    'Ασε τις θριαμβολογίες. Αυτή τη στιγμή Ιταλία και Ισπανία δανείζονται με επιτόκιο μεγαλύτερο του 3,5% της Ελλάδας. Παράλληλα, Ιταλία και Ισπανία συμμετέχουν κατα 30% στα κεφάλαια του EFSF.

    Προφανώς οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που Ιταλία και Ισπανία θα αναγκαστούν να ενταχθούν και αυτές στο μηχανισμό στήριξης. Και τότε, όταν τα ποσά που θα απαιτηθούν θα είναι μεγαλύτερα και οι χώρες που θα κληθούν να τα καλύψουν θα είναι λιγότερες, θα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

    'Η θα εγγυθεί η ΕΚΤ τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων (και παράλληλα θα υπάρξει κάποιος μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων του Βορρά), ή η Ευρωζώνη θα διαλυθεί.

    Προς το παρόν απλά ανέβαλαν τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον.

    ReplyDelete
  17. ...Η αρχική «γενναιοδωρία» του Μνημονίου, κρατούσε την τανάλια του χρέους σε απόσταση… αναπνοής, δεν απομάκρυνε όμως την απειλή. Η πρόσθετη ρύθμιση κάνει αυτό ακριβώς. Προσφέρει τελικά όρους δανεισμού που αντιστοιχούν σε ό,τι το καλύτερο είχε επιτύχει η Ελλάδα μεταπολεμικά ως προς τη χρηματοδότησή της. Στην πράξη μάλιστα, το ξεπερνά. Πρόκειται για ανέλπιστο δώρο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όσους εξακολουθούν να θέλουν να συνδυάζουν τον πραγματισμό της δράσης με την αγάπη για την πατρίδα μας.


    Tου Mπαμπη Παπαδημητριου

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_26/07/2011_1295872

    ReplyDelete
  18. ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
    Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση έναντι των οίκων αξιολόγησης, αντιδρώντας στο νέο χτύπημα της Moody's, η οποία υποβάθμισε τη Δευτέρα την Ελλάδα, τοποθετώντας τη μία βαθμίδα πριν από τη χρεοκοπία. Όπως αναφέρουν...
    «Τα Νέα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, προειδοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά να διακόψει τις συνδρομές προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. «Δυστυχώς για αυτούς δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς για πάρα πολλά χρόνια. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να κόψει και τη συνδρομή του το υπουργείο Οικονομικών, γιατί νομίζω ότι πληρώνει κάποιες συνδρομές και η ελληνική κυβέρνηση σε αυτούς του οίκους για να παίρνει τα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ.Μόσιαλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9». Η Ελλάδα δίνει για τους τρεις οίκους αξιολόγησης περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι εκθέσεις των διεθνών οίκων «δεν έχουν καμία πρακτική αξία».

    ReplyDelete
  19. "Η Ελλάδα δίνει για τους τρεις οίκους αξιολόγησης περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο"


    Το βρίσκω πολύ κουφό ρε μάγκες.

    ReplyDelete
  20. Katholou. edo plironoume 1ekat. to site tis boulis.

    Ayta ta 500 xiliarika savings to xrono tha kselasposoun tin oikonomia. einai kommati tou panourgou sxediou anakampsis tis oikonomias.

    ReplyDelete
  21. @Jim Slip:

    Κι όμως είναι έτσι. Σήμερα έκλεισε η "τριάδα" με αντίστοιχη ανακοίνωση της S&P:

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=296826

    "...Η S&P αναμένει δεύτερο 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους και νέα υποβάθμιση...

    ...Από την πλευρά τους οι οίκοι Standard & Poor's και Fitch δίνουν σήμερα διαβάθμιση CCC στην Ελλάδα, ουσιαστικά ευθυγραμμιζόμενοι με την αξιολόγηση του Moody's..."


    Δηλαδή σε δύο χρόνια πιθανότατα θα βρισκόμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση κοινοβουλευτικού εκβιασμού όπως τον περασμένη Ιούνιο, με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία.

    Το όνειρο της διάσωσης δεν κράτησε ούτε μία ολόκληρη εβδομάδα. Δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα, ώστε να διευκολύνουν λίγο και τον George να κάνει ήρεμες διακοπές (σιγά που αγχώθηκε).

    ReplyDelete
  22. "......Η αρχική «γενναιοδωρία» του Μνημονίου, κρατούσε την τανάλια του χρέους σε απόσταση… αναπνοής, δεν απομάκρυνε όμως την απειλή. Η πρόσθετη ρύθμιση κάνει αυτό ακριβώς..."
    (Tου Mπαμπη Παπαδημητριου)

    Έμαθε ότι έφαγε πάλι μήνυση από τον Alter και τον Χατζηνικολάου και κάνει υπερωρίες γλυψίματος για να βγάλει τα δικαστικά έξοδα.

    Μα καλά, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά που λένε πλέον έχουν καταγραφεί για πάντα στο δίκτυο και με ένα απλό search είναι ζήτημα δευτερολέπτων να δει κάποιος τι φούμαρα έλεγε ο καθένας μερικούς μήνες πριν;

    ---

    "...ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ...
    ...ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, προειδοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά να διακόψει τις συνδρομές προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης..."


    Περιμένετε λίγο, μη χάσετε τα δωρεάν ταπεράκια με λογότυπα "S&P", "Μ" και "F" σε αντίστοιχα λουλουδιαστά χρώματα.

    Μίλησε ο Μόσιαλος. Τρέμει η παγκόσμια οικονομία.

    ReplyDelete
  23. Ο George δήλωσε για τους ταξιτζήδες ότι "...ο διάλογος θα συνεχιστεί". Πράγμα που σημαίνει ότι φορτώνουν κλούβες και χημικά και στην επόμενη συγκέντρωση θα φάνε το ξύλο της χρονιάς τους. Τουλάχιστον η αξιοπιστία της κυβέρνησης σε αυτό είναι αψεγάδιαστη μέχρι τώρα.

    Επίσης η Αννούλα δήλωσε λίγο-πολύ το ίδιο, περί διαλόγου με τους Πανεπιστημιακούς κτλ, αλλά πρακτικά το Σεπτέμβριο θα τα έχει περάσει ΟΛΑ από τη Βουλή, θα τα έχουν ψηφίσει με μηδέν εσωκομματικές "απώλειες" (τα πιο ψάρια πάντα μένουν στη βάρδια το καλοκαίρι στο πόστο) και θα έχουν ήδη έτοιμα τα χαρτιά πρόσληψης των νέων "διαχειριστών" Πανεπιστημίων, οι οποίοι βέβαια και αυτοί θα επιλεγούν υποτίθεται μετά από "δια-δούλευση".

    Τι νομίζατε, ότι η κυβέρνηση πάει διακοπές; Κάθε άλλο. Περνά νόμους με το σωρό, ότι προλάβει, πριν την επιστροφή των ιθαγενών.

    ReplyDelete
  24. Εμπρός για την Ελλάδα της δραχμής.
    Αρχηγός μας ο Κουρής.
    Με πρωτοπαλλήκαρο το Τράγκα.
    Και με παραγυιό το jaga.

    ReplyDelete
  25. Τους στίχους ζήτησε να μελοποιήσει ο Σπίθας.

    ReplyDelete
  26. Εμπρός για τη Χώρα των Κουρήδων,
    των μεγάλων νταβατζήδων.
    Η δραχμή μας περιμένει,
    ώ! Ελλάδα δοξασμένη!

    ReplyDelete
  27. "Περνά νόμους με το σωρό, ότι προλάβει, πριν την επιστροφή των ιθαγενών".

    Οι ιθαγενείς τώρα πανηγυρίζουν περιδρομιάζοντας "προβατίνα με μανέστρα".
    Θα καρδαμώσουν καλά και θα επιστρέψουν για να αφοσιωθούν στη τρίτη κατά σειράν "κοινωνική εξέγερση" του χειμώνα.Θα είναι λίγο πιό γουρονάτη η ερχόμενη.Θα έχει ενδιαφέρον.

    ReplyDelete
  28. Parmenidi pos sou aresei to aneleito bitch-slapping apo tous oikous?

    ReplyDelete
  29. Οι "οίκοι" αισθανονται την απειλη της παντοκρατορία τους.Ηλθε το τέλος τους και συμπεριφέρονται σαν το θηρίο που σφαδάζει την ώρα της σφαγής του.Οταν λέμε ότι έχουμε παγκόσμιο οικονομικό και μάλιστα ασύμμετρο πόλεμο εννοούμε ακριβώς τη σύγκρουση των λαών και των δημοκρατικών θεσμών εκπροσώπισής τους με τις οντότηες "οικοι" και ό,τι αυτοί συμβολίζουν και εκφράζουν.

    ReplyDelete
  30. Η σύγκρουση με τους "οικους" μόλις ξεκίνησε.Στην Ελλάδα, επιλέχτηκε, λόγω συγκυριών, να δοθεί η πρώτη μάχη μαζί τους.Ομως ο πόλεμος θα είναι πλανητικός, θα είναι παγκόσμιος, θα είναι μακροχρόνιος και ανελέητος.
    Τα επιχειρησιακά υποκείμενα των συγκρούσεων και οι παραταξιακές συνομαδώσεις ακόμα δεν έχουν διασαφηνιστεί πλήρως.Προς το παρόν άρχισαν να μορφοποιούνται τα χαρακτηριστικά των δύο αντιπάλων.

    ReplyDelete
  31. Star Wars diladi.

    Pare edo tora ena link na kselampikareis:

    http://taxalia.blogspot.com/2011/07/blog-post_5843.html

    ReplyDelete
  32. "Το IIF εκτιμά πως η εκούσια συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων θα φτάσει στα 135 δισ. ευρώ.


    Πηγή:www.capital.gr"


    Κλάμα οι φτωχομπινέδες.

    ReplyDelete
  33. @διδυμάκια:

    Πως σας φαίνεται η 4ημερη στάση πληρωμών στις ΔΟΥ με εντολή Benny;

    Πάμε τόσο καλά που σε λίγο θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το χρήμα εντελώς;

    Μέχρι και τα χουντοκάναλα έχουν πια στερέψει από ευρηματικότητα και δεν μεταδίδουν καθόλου τέτοιες ειδήσεις. Προτιμούν να δείχνουν τρία 5λεπτα με τις δηλώσεις του George (δεν έχει σημασία που και τι λέει), λίγα παρα-αθλητικά με Μπέο και Κούγια, άντε και τον καιρό.

    Νηστεία γενικώς. Από μυαλά μέχρι ε(ξη)νημέρωση. Απόλαυση φέτος το "...live your myth in Greece" (but mind the GAP).

    ReplyDelete
  34. "An Italian official is quoted as saying that Italy may have to “step out” of its commitment vis-a-vis Greece, which would leave other eurozone countries to pick up the costs of its 18% share".

    ReplyDelete
  35. «Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι επιτέλους ανοικτός».

    «Πετύχαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης στήριξης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Χάρη σε αυτό, οι συντάξεις και οι μισθοί μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων κάθε μήνα, το ελληνικό κράτος μπορεί να λειτουργεί τα σχολεία του και να φροντίζει τους ασθενείς του».

    «Επιτέλους, δηλαδή, ανασάναμε».

    «πιστεύουμε στη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, σε πείσμα κάθε Κασσάνδρας που προμηνύει διαρκώς την καταστροφή και σε πείσμα όσων θέλουν να μας πείσουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Τα πράγματα αλλάζουν. πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες που διαθέτουμε για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στη θέση του παλαιού που απέτυχε, καθώς το μόνο που έκανε ήταν να βοηθήσει στην κερδοσκοπία λίγων».

    GAP

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/07/2011_400324

    ReplyDelete
  36. Και ποιός ασχολείται με τα κανάλια τώρα που οι "αγανακτισμένες" πιάσανε τις παραλίες και διαλαλούν τη πραμάτεια τους;
    Μόνο κάτι φτωχομπινέδες και κάτι φτωχολαλέδες.
    Σας παίζουν Κουγια και Μπέο; Και πολύ σας πάει.

    ReplyDelete
  37. "Χρυσά τα κορίτσια του πόλο
    Για πρώτη φορά ελληνική εθνική ομάδα κερδίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα"

    Κλάψε λίγο ρε jaga για το κακό που μας βρήκε.

    ReplyDelete
  38. @Normad:

    Ναι, τώρα που όλα πάνε καλά για τη χώρα, ας ασχοληθούμε και λίγο με το πόλο γυναικών. Άλλωστε πάντα οι σοσια-ληστές τα πήγαιναν καλά με αυτό που λέμε "τα έκαναν θάλασσα".

    Είστε για γέλια. Δεν καταλαβαίνετε πόσο αστείες είναι οι θερινές αρλούμπες εθνοσωτηρίας και πατριωτικής ανάταξης. Χειρότεροι από τα καθημερινά εγκαίνια "έργων" του Παττακού επί επταετίας.

    Άντε, αργούνε τα τανκς και οι χλαμύδες; Όλο λόγια είστε...

    ReplyDelete
  39. «Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι επιτέλους ανοικτός».
    (George)

    Και ο δρόμος προς την έξοδο, γενικώς. Άντε, τώρα που λείπει και κόσμος, να μη σας πάρουν χαμπάρι.

    Πολύ κανό ρε παιδί μου. Δε φοράει και κανένα καπέλο...

    ReplyDelete
  40. Και για πόσες μέρες θα θρηνείς τώρα jaga για το διασυρμό που υπέστη η Ελλάδα, απο τη κατάκτηση του παγκόσμιου πρωτοθλήματος, στο πόλο γυναικών, απο την Ελληνική ομάδα;

    ReplyDelete
  41. @Normad:

    Έτσι είναι. Η χειρότερη φάρα πολιτικάντηδων είναι αυτή που οικειοποιείται τις επιτυχίες άλλων και "πασάρει" σε άλλους τις δικές τους αποτυχίες.

    Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι αθλητές από αυτούς που φτάνουν στην κορυφή είναι υπερβολικά ευγενικοί και εσωστρεφείς για να στείλουν στον αγύριστο τον κάθε υπουργό της πλάκας που σπεύδει να φωτογραφηθεί μαζί τους, ενώ μέχρι χθες δεν ήξερε καν ότι υπάρχει το αντίστοιχο άθλημα.

    Άρα, συνέχιζε να πανηγυρίζεις και εσύ τις επιτυχίες άλλων. Μπορεί και να πείσεις κανέναν ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση "συνέβαλε σε αυτό" (όπως πάντα)

    ReplyDelete
  42. Ο Νικητιάδης πάντως είναι σε τόσο trans mode που κάνει πλακίτσα με τα μνημόνια, που ψήφισε αλλά δεν έχει διαβάσει:

    >> http://vimeo.com/27056413

    Δεν ξέρω τι σκαμπάζει από γυναικείο πόλο, πάντως το ποιηματάκι για τον ικανό George το ξέρει μια χαρά (και δυο τρομάρες).

    ReplyDelete
  43. Μας ντρόπιασαν αυτά τα παλιοκόριτσα jaga.Τις πιό πολλές για πασόκες τις κόβω.Μοιάζουν και 1-2 για αγανακτισμένες,αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το κακό.Πρέπει να είναι κινέζικος δάκτυλος.
    Αλλά εσύ μη μασάς συνέχισε τους λυγμούς και τους αλαλλαγμούς.

    ReplyDelete
  44. Όταν βλέπεις τον κάθε Αλβανό με 150ένσημα στα τελευταία 2 χρόνια να λαμβάνει μέχρι και 11.000 ευρώ σε επιδόματα από το ΙΚΑ για κάθε νεογέννητο παιδί, και συ μαλάκα Έλληνα ασφαλισμένε του ΟΑΕΕ να λαμβάνεις το τρίτο το μακρύτερο καλή επιτυχία στη λύση του δημογραφικού...

    ReplyDelete
  45. "Επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις του ΚΟΚ στα Ταξί" (1/8/2011):

    >> http://www.skai.gr/news/greece/article/176297/epivoli-kuroseon-gia-paravaseis-tou-kok-sta-taxi

    Κλαίω από τα γέλια από τη στιγμή που το διάβασα...

    ReplyDelete
  46. "Κλαίω από τα γέλια "
    -----


    "Γελάω απο το κλάματα".

    ReplyDelete
  47. "Ευρω-γκαουλάιτερ και επισήμως" (enet.gr, 1/8/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=298139

    Η νέα μας υπερκυβέρνηση λέγεται Task Force Greece και ο πρωθυπουργός-διοικητής μας θα λέγεται Ράιχενμπαχ.

    Κατά το Σεπτέμβριο που θα γυρίσει ο κόσμος στις δουλειές του, δεν αποκλείεται να μοιραστούν και ριγέ φόρμες "εργασίας", όπως σε κάθε trendy γκούλαγκ.

    ReplyDelete
  48. "Κατά το Σεπτέμβριο που θα γυρίσει ο κόσμος στις δουλειές του"

    Υπάρχει σχέδιο να τους συλλαμβάνουν έναν-εναν μόλις επιστρέφουν.Γιαυτό εσύ μην κουνάς απο το άσυλο της "Συγγρού".Και να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες των αντικαθεστωτικών Μιχελάκη και Λαφαζάνη.

    ReplyDelete
  49. "όπως σε κάθε trendy γκούλαγκ"

    Το Λαφαζανιστάν που ονειρεύεσαι μας περιγράφεις;

    ReplyDelete
  50. @Normad:

    "...Γιαυτό εσύ μην κουνάς απο το άσυλο της "Συγγρού"..."

    "...Το Λαφαζανιστάν που ονειρεύεσαι μας περιγράφεις;.."

    Έχεις πάθει ηλίαση ή ξέμεινες από ατάκες;

    Πλάκα έχετε πάντως. Ακόμα και τώρα πιστεύετε ότι ο κόσμος σας παίρνει στα σοβαρά.

    ReplyDelete
  51. Oneiroparmenidi pos pane oi metoxes tis ethnikis pou exeis agorasei meta to thriambo, kala?

    ReplyDelete
  52. Eisai trelloinvestor re mpagasako. Milame gia poly intel.

    ReplyDelete
  53. "Αρκετά αρνητικά ρεκόρ και δυσλειτουργίες παρουσιάζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως διαπιστώνεται σε έκθεση του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που παρέδωσε στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία."

    "η Ελλάδα εμφανίζεται να υστερεί στο διεθνές πρόγραμμα μαθητικής αξιολόγησης PISA σε σχέση με χώρες που έχουν την ίδια ή και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη"

    "την τελευταία δεκαετία χώρες που ξοδεύουν το ίδιο ή και χαμηλότερο ποσό ανά μαθητή, σε σχέση με την Ελλάδα, εμφανίζουν μεγαλύτερη πρόοδο στις μαθητικές επιδόσεις."

    "ο λόγος εκπαιδευτικός/μαθητές, καθώς και ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα σε σχέση με όλους τους Eυρωπαίους συναδέλφους τους."


    "οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, όμως, ο μέσος μισθός σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών ξεπερνάει τον μέσο όρο των χωρών-μελών του Οργανισμού."

    "Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, όπου απουσιάζει ένα σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του έργου τους όπως και αξιόπιστοι δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος."

    "τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό «αιώνιων» φοιτητών σε ολόκληρη την Ευρώπη."

    "το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα πλέον συγκεντρωτικά στην Ευρώπη"

    ReplyDelete