Wednesday, July 6, 2011

Από την πλατεία στο Σύνταγμα

Της G700
Hellenic Nexus
τ' 54 Ιούλιος '11

Τον Σεπτέμβριο του 1910 ο Ελευθερίος Βενιζέλος μιλά σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος σε ένα πλήθος που φωνάζει και απαιτεί Συντακτική Βουλή. Ο Βενιζέλος αντιδρά “Επαναλαμβάνω: Διπλή Αναθεωρητική Βουλή”. Το πλήθος φωνάζει ξανά «θέλουμε Συντακτική Βουλή», για να πάρει κοφτή την απάντηση από τον Βενιζέλο: «Είπα! Αναθεωρητική». Και τότε το πλήθος σιγεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλατεία μετέχει στα γεγονότα. Είναι αυτή που διεκδίκησε για πρώτη φορά Σύνταγμα και βαπτίστηκε από αυτή την κατάκτηση. Είναι αυτή που σίγησε μπροστά στο Βενιζέλο. Και είναι αυτή που έγινε καταλύτης των εξελίξεων των περασμένων εβδομάδων.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μοιραστεί την εξουσία της υπό την πίεση της πλατείας και τον κίνδυνο της χρεωκοπίας συμβολίζει το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης. Όσο και αν αυτό έχει κηρυχθεί άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια, που η πλατεία λειτουργεί όχι μόνο ως παράγοντας εξιρρόπησης αλλά ως φόβητρο της εξουσίας της παντοδύναμης παραδοσιακά πλειοψηφίας. Καλώς ή κακώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, η πλατεία δυναμίτισε και προκάλεσε πολιτικά γεγονότα.

Τα συνθήματα της πλατείας είναι εύκολα, μασημένα, χιλιοειπωμένα, απλοϊκά και επικίνδυνα. Έχουν άγνοια κινδύνου και κόρδωμα του εφήβου που ανακαλύπτει το μπόι του. Δεν έχουν όμως μόνο χαρακτήρα εκτόνωσης αλλά και διεκδίκησης. Εκφράζουν απέχθεια πάνω απ’ όλα για το κομματικό σύστημα -παρότι στηρίζονται από ένα κομμάτι του- αλλά εκφράζουν και ανάγκη για κάτι νέο.

Η ένταση με την οποία εκφράζεται η ανάγκη για κάτι νέο δίνει στο πολιτικό σύστημα μία τελευταία ευκαιρία να ανανεωθεί. Η πλατεία διογκώθηκε εξαιτίας της διαπιστωμένης ατιμωρησίας και της αίσθησης ότι αυτοί που κυβερνούν είναι ανεξέλεγκτοι. Εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας και θεσμικών αντιβάρων στην εξουσία. Σε αυτό ήρθε η οικονομική κατάρρευση και πυρπόλησε τον αχυρώνα.

Η πλατεία εκφράζει ανάγκη, φόβο και αγωνία. Δεν διατυπώνει θέση, δεν έχει έμπνευση, ούτε καν την υποψία οράματος. Είναι κομμάτι της Δημοκρατίας παρότι συμπεριφέρεται συχνά αντιδημοκρατικά.

Η απάντηση της Δημοκρατίας στην απέχθεια, είναι το δυνάμωμα των θεσμών. Η λογοδοσία και η κατάργηση των διάφορων τύπων ασυλιών. Η διαφάνεια στους νόμους και η τιμωρία για την παραβίασή τους. Ο μηδενισμός αντιμετώπιζεται με πείσμα και όραμα. Με γερές θέσεις και σκληρή σύγκρουση. Για να πάμε από την πλατεία στο Σύνταγμα.

37 comments:

  1. "Εκφράζουν απέχθεια πάνω απ’ όλα για το κομματικό σύστημα "

    Ο καθένας εκφράζει απέχθεια για το κόμμα των άλλων και όχι για το κομματικό σύστημα, που ζεί και βασιλεύει, όπως επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.

    ReplyDelete
  2. Oλοι ψάχνουμε για καποιον αποδιοπομπαίο τράγο, που τον αναζητούμε στον "άλλο" ενω τον κουβαλάμε μέσα μας αλλά δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε.

    ReplyDelete
  3. Mια "πλατεία" με έντονη αντιμνημονιακή στόχευση πετυχε ακριβώς το αντίθετο.Για άλλη μια φορά λειτούργησε ο παντοδύναμος νόμος της ετερογονίας των σκοπών.Οι συστημικές δυνάμεις αφυπνίστηκαν,οργανώθηκαν και τώρα περνάνε σε φούλ επίθεση.Κάποιοι Γκοτζαμάνηδες, εδώ και εκεί, που παριστάνουν τους επαναστάτες και προπηλακίζουν ανθρωπάκια "αθώα του αίματος", κάνανε καλά τη δουλειά τους.

    ReplyDelete
  4. "Σήμερα, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης άσκησε έντονη κριτική στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οίκοι στο ελληνικό ζήτημα. «Το κύριο πρόβλημα είναι η ελλιπής διάθεση της πολιτικής να αναζητήσει συνολικές λύσεις», τόνισε ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Saarbrücker Zeitung. O γερμανός οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ένα ενιαίο εργαλείο χρηματοδότησης και διευκρίνισε: «Θα ήταν αρκετό να ανταλλάξουμε τα ελληνικά ομόλογα με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στην περίπτωση αυτή θα αποδυναμώνονταν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης», υποστηρίζει ο κ. Μπόφινγκερ".

    Βαίνουμε ολοταχώς προς "ευρωποποίηση" του Ελληνικού χρέους.
    Το γράφαμε άλλωστε εδώ και καιρό.

    ReplyDelete
  5. Πέτερ Μπόφινγκερ:
    «Θα ήταν αρκετό να ανταλλάξουμε τα ελληνικά ομόλογα με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)"

    Για φανταστείτε τί σημαίνει αυτό.
    Ο,τι πέρυσι ήταν φαντασία φέτος φαίνεται να προδιαγράφεται ως πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  6. Πάμε απο τον Εθνικό όλεθρο στον Εθνικό θρίαμβο.

    ReplyDelete
  7. @parmi

    Αυτά που γράφεις δεν στέκουν. Καταρχάς έχεις διαβάσει την γαλλική πρόταση; Αν ναι, κατανοείς το τι λέει;

    Αν όχι, διάβασε το σε παρακαλώ και μετά γράψε την άποψη σου για το rollover που προτείνουν οι γάλλοι.

    CEPS: Αρνητική για Ελλάδα η πρόταση των γαλλικών τραπεζών

    http://tinyurl.com/68z2e6r

    Για να μη ψάχνεις:

    An evaluation of the French proposal for a restructuring of Greek debt

    http://tinyurl.com/6ft7jt8

    ReplyDelete
  8. @G700:

    Υποθέτω ότι δεν είναι αυτό το post στο οποίο είπατε ότι θα πάρετε θέση σχετικά με το νέο φορο-χαράτσι, συγκριτικά με τα αντίστοιχα του 2007-2008, οπότε σχολιάζω αποκλειστικά και μόνο όσα λέτε εδώ:

    1. "...Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μοιραστεί την εξουσία της υπό την πίεση της πλατείας και τον κίνδυνο της χρεωκοπίας συμβολίζει το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης..."

    Προφανώς εννοείτε το "επινόημα" των "ανθρώπων του προέδρου" (George), που στις 15/6 φάνηκε να παραιτείται, μετά να μην παραιτείται και τελικά να μην κάνει τίποτα, κερδίζοντας απλά χρόνο με έναν ανασχηματισμό.

    Ορίστε τι λέει η "Ε" και πως αυτό όλο το παιχνιδάκι ήταν 100% προσχεδιασμένο, με τις ευλογίες του NSC (ΗΠΑ):

    "Η τελευταία ζεμπεκιά του Γιώργου" (enet.gr, 2/7/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=289656

    "...Τελικά, επρόκειτο περί ενός καλά σκηνοθετημένου μονόπρακτου με αρκετό σασπένς, αλλά με ευδιάγνωστα κίνητρα. Πέραν του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, στην προετοιμασία και εκτέλεση της παράστασης έλαβαν μέρος και «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου»...

    ...Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ν' ακολούθησε μια δοκιμασμένη συνταγή Αμερικανών συμβούλων του, οι οποίοι προφανώς τον έπεισαν πως η λύση είναι μία: διαφυγή προς τα εμπρός μέσα από τη δραματοποίηση της κατάστασης με τη δημιουργία τεχνητής κρίσης, για να μπορέσει, έτσι, να επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών κινήσεων...

    ...Το «προμελετημένο» των κινήσεων Παπανδρέου συμμερίζεται και η έγκριτη εταιρεία πολιτικών αναλύσεων Στράτφορ..."


    Το έχω ήδη αναφέρει εδώ:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/06/in-death-ground-fight.html?showComment=1309627093100#c867519692767931313

    ReplyDelete
  9. @G700:

    2. "...Τα συνθήματα της πλατείας είναι εύκολα, μασημένα, χιλιοειπωμένα, απλοϊκά και επικίνδυνα. Έχουν άγνοια κινδύνου και κόρδωμα του εφήβου που ανακαλύπτει το μπόι του..."

    Εφόσον μιλάμε για ετερόκλητο πλήθος, με εντελώς διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, είναι εντελώς άστοχο να βάζετε ταμπέλες και να λέτε ότι κάποια συνθήματα(!) είναι "επικίνδυνα". Δεν είδα πουθενά να λέτε το παραμικρό για την πρωτοφανή επίθεση στην αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, με καμία απολύτως αφορμή ή πρόφαση.

    Παρεπιπτόντως, τα περισσότερα από τα συνθήματα προέρχονται κατευθείαν από το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" του '80, με τα οποία ο μπαμπάς Παπανδρέου ανέβηκε στην εξουσία. Παρόλο που σήμερα αυτό ενοχλεί πάρα πολλούς, τα φωνάζουν γιατί αυτή τη φορά τα πιστεύουν.

    3. "...Η πλατεία εκφράζει ανάγκη, φόβο και αγωνία. Δεν διατυπώνει θέση, δεν έχει έμπνευση, ούτε καν την υποψία οράματος. Είναι κομμάτι της Δημοκρατίας παρότι συμπεριφέρεται συχνά αντιδημοκρατικά...

    Η παραπάνω θέση αποτελεί σήμα κατατεθέν ΟΛΩΝ των κυβερνητικών στελεχών, από την αρχή του "φαινομένου", προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να το υποβαθμίσουν. Είτε συμφωνείτε είτε όχι, δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση. Μία από αυτές είναι ο επιτροπή λογιστικού ελέγχου (ΕΛΕ), όπως επίσης και η άμεση διαγραφή μέρους του χρέους αμέσως μετά, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Πιο ήπιες προτάσεις λένε για άμεση και επί της ουσίας διαπραγμάτευση του "μνημονίου 1", κάτι που αποφεύγουν επιμελώς να σχολιάσουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί. Μια άλλη λέει πως πρέπει ΑΜΕΣΑ να συζητηθεί στη Βουλή η περίφημη ΣΔΔ, η οποία "ωριμάζει" ακόμα στα συρτάρια του Πετσάλνικου. Και πολλές άλλες.

    Όποιος έχει βρεθεί σε κάποια πλατεία γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν φοβάται καθόλου - το αντίθετο, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τσαντισμένος που δεν του δίνουν σημασία και αποφασισμένος να τους κάνει να τον ακούσουν. Τα περί "φόβου" και "αγωνίας" βολεύει τους κυβερνώντες και τα ΜΜΕ, γιατί προβάλλουν το αίσθημα της ανάγκης ενός "ηγέτη" (όποιος κι αν είναι αυτός), ενώ ο κόσμος θέλει το ακριβώς αντίθετο: να ακουστεί ο ίδιος.

    Λυπάμαι, αλλά για άλλη μια φορά το άρθρο σας είναι κατώτερο των περιστάσεων. Έχετε μπει σε μια ατραπό που σας οδηγεί πολύ μακριά από το αίσθημα του απλού κόσμου και αυτό που υποτίθεται ότι εκφράζετε, τουλάχιστον μέχρι το 2009.

    ReplyDelete
  10. @parmenides:

    Με βάρδιες δουλεύετε με τον Normad έτσι;

    "...Oλοι ψάχνουμε για καποιον αποδιοπομπαίο τράγο, που τον αναζητούμε στον "άλλο" ενω τον κουβαλάμε μέσα μας αλλά δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε..."

    Όποιος έχει τύψεις και ενοχές για αυτά που λέει ή που κάνει (ή που δεν κάνει), να πάει σε ψυχολόγο. Η κυβέρνηση είναι για να κυβερνά ΣΩΣΤΑ τη χώρα, όχι για group therapy των νεόκοπων εθνοσωτήρων πρώην σοσιαλιστών.

    "...Mια "πλατεία" με έντονη αντιμνημονιακή στόχευση πετυχε ακριβώς το αντίθετο.Για άλλη μια φορά λειτούργησε ο παντοδύναμος νόμος της ετερογονίας των σκοπών.Οι συστημικές δυνάμεις αφυπνίστηκαν,οργανώθηκαν και τώρα περνάνε σε φούλ επίθεση..."

    Άντε, αργούνε τα τανκς; Μπήκε καλοκαίρι και δεν έχουμε δει ακόμα ούτε ένα άρμα μπροστά στη Βουλή.

    Από χημικά πάντως καλά τα πάτε, μόλις παρήγγειλαν άλλα 10.000 τεμάχια "επί πιστώσει" από Γερμανία και ΗΠΑ. Για να μη νομίζουν μερικοί ότι χρησιμοποιούνται ληγμένα.

    "...Πάμε απο τον Εθνικό όλεθρο στον Εθνικό θρίαμβο..."

    Ναι, τόσο που στις επόμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις οι υπουργοί θα κυκλοφορούν με στρατιωτική περιβολή, του "εθνο-σοσιαλιστικού κόμματος" της Γερμανίας του '30.

    Μπράβο πάντως, το εξοδόχαρτο σου έκανε καλό. 2-3 μέρες μπάνια και επανήλθες στα "φυσιολογικά" σου.

    ReplyDelete
  11. Jaga το τι δημοσιεύουμε και πότε είναι δίκη μας καθαρά επιλογή. Όλα στην ώρα τους και μην ανησυχείς καθόλου θα δημοσιευτεί και το σχετικό που ζητάς.

    ReplyDelete
  12. Το κείμενό σας αποτυπώνει και αυτό (όπως και τόσα άλλα αυτές τις μέρες) την μετατόπιση που εδραιώθηκε στο λογικό κομμάτι της κοινής γνώμης από την Τετάρτη και μετά.

    Τίποτα καινούριο δεν πέτυχε η "πλατεία", πολλά όμως πέτυχε η αστυνομική επιχείρηση ενάντια σε απλό κόσμο, πιθανότατα και με την χρήση παρακρατικών, καθώς και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν.

    Χτυπήθηκαν όλοι όσοι δεν προκαλούσαν καταστροφές, και εξακολούθησαν να κάνουν την δουλειά τους ανενόχλητοι οι Απάτσι με τους λοστούς και τις βαριοπούλες. Σαν τα έκτακτα φορολογικά μέτρα ένα πράγμα.

    Είναι επόμενο πλέον να νιώθουμε ότι ανήκουμε και εμείς στην "πλατεία", κι ας εξακολουθεί να μην λέει απολύτως τίποτα.

    ReplyDelete
  13. Ποσοι πολεμοι,μαχες ,συγκρουσεις ακομα και μεσα μας γινονται για μια "πλατεία αδειανή"...Για ενα ειδωλο..Για ενα τιποτα..
    Σεφέρης.

    "πλατεία αδειανή" = πουκάμισο αδειανό.

    ReplyDelete
  14. Η πλατεία είναι αδειανή.Και ο καθένας μας προσπαθεί να τη γεμίσει με τους "Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες" που κουβαλεί μέσα του και τους συναντά στην πλατεία του,τη δική του πλατεία.Για να παραφράσουμε λίγο και τον Καβάφη.
    ---------
    «Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
    τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
    αν δεν τους κουβαλείς μες στην ψυχή σου,
    αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου»

    (Ιθάκη – Καβάφης)

    Στην πορεία της ολοκλήρωσής μας, πολλές φορές στη ζωή μας ζούμε με κάποιο φόβο που είναι εμφανής ή αφανής, καλά κρυμμένος πίσω από εκφράσεις συχνά αθώες και λογικές... Λέξεις που επαναλαμβάνονται όπως 'δίκιο' 'αδικία' 'όλοι' 'εκείνοι' 'κανένας' 'ειλικρινά' 'ούτε' 'συνέχεια' 'πάντα' 'ποτέ' 'ρεαλιστικά' χρησιμεύουν στο να απαλλαγούμε από την ευθύνη, τυφλώνοντας άθελά μας το συνομιλητή μας γιατί άλλα λέμε (προβάλουμε) και άλλα εννοούμε & νιώθουμε στ' αλήθεια.

    ReplyDelete
  15. Ξέρω και γω ποιήματα.

    "jaga μου, το μαντήλι σου,
    τί τόχεις λερωμένο,
    μήπως γιατί εσκούπισες,
    κάποιο πωπό χεσμένο;"

    Απο τη δημώδη συλλογή,
    "Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν".

    ReplyDelete
  16. parmenides said...

    Oλοι ψάχνουμε για καποιον αποδιοπομπαίο τράγο, που τον αναζητούμε στον "άλλο" ενω τον κουβαλάμε μέσα μας αλλά δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε.

    Mεγάλη κουβέντα είπες Παρμενίδη, αλλά μένει ανολοκλήρωτη και μισή αν δεν αναφερθείς και στο μετά, τι και ποια διαδικασία ακολουθεί της αφύπνισης ώστε να επιφέρει κάποιος εσωτερική μεταβολή.

    Από όσα κατά καιρούς έχω αντιληφθεί μέσα από τον γραπτό σου λόγο υποστηρίζεις ότι το ανθρώπινο ον είναι ανίκανο οντολογικής μεταβολής πέρα από την ζωώδη φύση του.

    ReplyDelete
  17. Η πλατεία είναι αδειανή.Και ο καθένας μας προσπαθεί να τη γεμίσει με τους "Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες" που κουβαλεί μέσα του και τους συναντά στην πλατεία του,τη δική του πλατεία.Για να παραφράσουμε λίγο και τον Καβάφη.

    Πολύ σωστή διαπίστωση και αυτήν, όμως με ενδιαφέρει πέρα από τις διαπιστώσεις να ακούσω και μια πρόταση για το μετά. Πώς από τους κύκλωπες και τους λαιστρυγόνες θα φτάσουμε στην Ιθάκη.

    Πως η "αδειανή μας πλατεία" θα γεμίσει με Ζωή;

    ReplyDelete
  18. @Vaggelas
    "Από όσα κατά καιρούς έχω αντιληφθεί μέσα από τον γραπτό σου λόγο υποστηρίζεις ότι το ανθρώπινο ον είναι ανίκανο οντολογικής μεταβολής πέρα από την ζωώδη φύση του".

    Ναι έτσι είναιVaggelas.Αλλά ποιά είναι η ζωώδης φύση του; Σαυτό πρέπει να δώσουμε μάλλον κανονιστική απάντηση.Η μάλον η όποια κανονιστική θα πρέπει να εμπεριέχει και τη βιολογική και ανθρωπολογική.Να μην αγνοεί τις δύο τελευταίες.Διαφορετικά θα καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα:"Τί ωραίοι είναι οι άνθρωποι που πάνε στις πλατείες!"
    Kαι όταν γνωρίσεις απο κοντά τον Κολλάτο,τον "μεγα- αγανακτισμένο", μέμφεσαι τους προγόνους σου που εγκατέλειψαν τα σπήλαια και γίνανε "πολιτισμένοι".

    ReplyDelete
  19. O kavafis leei san pas gia tin ithaki, i ousia einai o dromos / poreia, kai oxi o telikos proorismos aytos kathaytos. Emeis ksexname to dromo pou prepei na dianysoume, ki apaitoume edo kai tora san apo mixanis theos o ekastote tritos plin tou eaytou mas na mas paei stin Ithaki.

    ReplyDelete
  20. Σε λίγο στις 7 αρχίζει στο " ιδρυμα Ελληνικού πολιτισμού" το debate: "μένουμε ή φεύγουμε απο Ελλάδα";
    Μεταδίδεται ζωντανα απο ΣΚΑΙ ράδιο και ΣΚΑΙ.gr.
    Πολλοί σπουδαίοι και πετυχυμένοι συμμετέχουν στη συζήτηση.

    ReplyDelete
  21. http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/News/PressReleases/DispItem.aspx?Item_ID=3666&List_ID=1af869f3-57fb-4de6-b9ae-bdfd83c66c95&Filter_by=DT

    "Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση το Μάιο του 2011 και διαμορφώθηκε σε -1,1%."

    +

    Νέα φορολογικά μέτρα απο Σεπτέμβριο

    +

    Ανεπαρκείς εξαγωγές (20% του ΑΕΠ)

    =

    Υ-υ-υ-φεση!!!!!

    Και θα είναι μεγάλη. Οι προβλέψεις του Βενιζέλου για μείωση του ΑΕΠ -4% φέτος είναι αισιόδοξες!

    ReplyDelete
  22. @xanoum mpourek

    Ολα αυτά που γράφεις, για Γαλλική πρόταση και λοιπά, είναι μέρος ενος προγράμματος καθαρά τεχνικού που εκπονείται μέσα στα πλαίσια της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ "το Ελληνικό χρεος να γίνει Ευρωπαικό χρέος".Και αφού γίνει Ευρωπαικό στη συνέχεια σε μια μεταγενέστερη φάση θα μειωθεί διαγράφοντας ένα μεγάλο μέρος του.
    Ας το πούμε ακόμα μια φορά: Το Ελληνικό χρέος θα αντιμετωπιστεί με γεωπολιτικά κριτήρια και όχι λογιστικά.

    ReplyDelete
  23. Aπο εμάς ζητάνε να γίνουμε μια υγιής, σύγχρονη,διεθνοπιημένη και παγκοσμιοποιημένη Ευρωπαική χώρα,ενταγμένη στο "Δυτικο Γεωπολιτκό Σύστημα"(ΔΓΣ).
    Αυτά ο ΓΑΠ τα παίζει στα δάχτυλα.Το ΔΓΣ τον έχει επιλέξει και τον στηρίζει με φανατισμό, για εταίρο-συμπαίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο.Η Ελλάδα,η Κύπρος και το Ισραήλ "ενοποιούνται" κάτω απο ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα που εκτος των άλλων δημιουργεί κοινό οικονομικό χώρο στο τομέα των υδρογονανθράκων.

    ReplyDelete
  24. Πάμε απο απο τον Εθνικό όλεθρο στον Εθνικό θρίαμβο.

    ReplyDelete
  25. απο θρίαμβο σε θρίαμβο μας πάει αυτή η κυβέρνηση παπαγαλάκι

    ReplyDelete
  26. "Πάμε απο απο τον Εθνικό όλεθρο στον Εθνικό θρίαμβο."

    To deixnoun kai ta CDS.

    ReplyDelete
  27. "Μπλόκο και σε γαλλικό πλοίο για τη Γάζα" (7/7/2011):

    >> http://www.tovima.gr/society/article/?aid=409900

    "...Ωστόσο δεν θα του επιτραπεί αναχώρηση με προορισμό τη Γάζα, καθώς είναι σε ισχύ απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αναχώρηση κάθε πλοίου με ελληνική ή ξένη σημαία με προορισμό τη Γάζα..."

    Εχθές το πλοίο Juliano παρεμποδίστηκε επίσης για ώρες από το Λιμενικό, επειδή δεν είχε χωνάκι(!) στο εφεδρικό δοχείο βενζίνης. Μέχρι τώρα 4 πλοία έχουν "ακινητοποιηθεί" και αρκετά ακόμα παρακολουθούνται στενά από το Λιμενικό.

    Δεν ξέρω για την κυβέρνηση, ο Παπουτσής πάντως πάει από θρίαμβο σε θρίαμβο. Τόση δημοκρατία, και μάλιστα από πρώην επαναστάτη, έχουμε να δούμε από την εποχή της επταετίας.

    ReplyDelete
  28. http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_06/07/2011_448216


    Και μια μέρα αργότερα....


    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=409999


    Α ρε Κασιμάτη...

    @ G700: Ναι ναι. Ενίσχυση των θεσμών. Τη βλέπουμε.

    ReplyDelete
  29. Για να καταλαβαινουμε γιατι φτάσαμε εδω και γιατι θα τραβήξουμε ακόμα χειρότερα και για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ανικανότητας όλων αυτών των εχόντων ασυλία:

    Ο κωλοτούμπας (Οικονόμου) αντί να ασχοληθεί με το πως θα εισπράξει τα βεβαιωμένα και το τι θα κάνει με τα πρόστιμα ασχολείται με το αν το ΦΠΑ στις ταβέρνες από 13% θα πάει στο 23%.

    Δηλαδή αν σε ενα λογαριασμό 50 ευρώ το ΦΠΑ θα είναι +6.5 ευρώ ή +11 ευρώ.

    Προφάνώς με το βλέμμα στα ψηφαλάκια
    Δεν σκέφτεται όμως ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να το πάρει από κάπου αλλού

    Αυτός που θα αποφασίσει να φάει έξω ας πληρώσει +5 ευρώ.
    Ειναι προτιμώτερο από τα οριζόντια στα οποία έίναι τόσο πολύ συνηθισμένοι.

    Αυτόν λοιπόν τον πληρώνουμε εμείς- είναι ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ παρακαλώ.

    ReplyDelete
  30. Afieromeno-special stous apantaxou aisiodoksous PASOKous:


    "Εκτροχιασμός εσόδων και ελλείμματος το α' εξαμήνο του έτους"


    "για το εξάμηνο Ιανουάριου-Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 10.374 εκατ. ευρώ"

    "Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ."

    "Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010"

    "Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8%"


    "Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5%"

    ReplyDelete
  31. @aoua:

    Εδώ δεν μιλάμε πια με νούμερα, το έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Όλα είναι θέμα "θέλησης" και "ψυχολογίας".

    Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα παρακάτω.

    ReplyDelete
  32. Παράδειγμα 1ο:

    "ΔΝΤ-Βενιζέλος: Ψάχνοντας δημάρχους για την εκταμίευση της 5ης δόσης" (tvxs.gr, 11/5/2011):

    >> http://is.gd/G01SEi

    "...Οι υπηρεσίες του ΔΝΤ αναζητούσαν μέσω των ελληνικών αρχών τους δημάρχους, ένας εκ των οποίων δεν σήκωνε το τηλέφωνο καθώς ήταν σε γάμο...

    ...Ο δήμος, αν και ήταν υπερχρεωμένος, κατάφερε να πάρει δάνειο το 2004 ύψους 35 εκατ. ευρώ από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, και για το συγκεκριμένο δάνειο υπήρξε και έγκριση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Η τράπεζα δεν ζήτησε εμπράγματες εγγυήσεις, ωστόσο οι διαδικασίες σύναψης του δανείου ήταν νόμιμες..."

    Κάθε μέρα που περνά, ο δικός μας Benny γίνεται όλο και πιο αυθεντικός Benny Hill, αντάξιος του αξέχαστου Βρετανού κωμικού. Τον έχουν βάλει και τρέχει πάνω-κάτω, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί επειδή ένας βλαχοδήμαρχος είναι σε γάμο και δεν απαντά στο κινητό του.

    ReplyDelete
  33. Παράδειγμα 2ο:

    "Καμίνης: Συνδρομή της αστυνομίας για το άδειασμα της πλατείας Συντάγματος" (tvxs.gr, 11/72011):

    >> http://is.gd/RjJtoQ

    "...Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, όπως αναφέρει ο «skai.gr», μιλώντας στον ομώνυμο ρ/σ δήλωσε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας προκείμενου να απομακρυνθούν από την πλατεία Συντάγματος όσοι έχουν κατασκηνώσει στο σημείο, προσθέτοντας πως το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει ένα διαρκές κάμπινγκ σε ένα δημόσιο χώρο..."

    Επιτέλους, βγήκε και μίλησε το αγόρι με τη φωνή-καραμούζα, μετά από 1,5 μήνα πολέμου στο Σύνταγμα, και αποφάσισε να βάλει τάξη στην πόλη.

    Για αρχή, μπορεί να πληρώσει 1,5 μήνα ημερομίσθια σε όλους όσοι είχαν αναλάβει επ' ώμου την καθαριότητα της πλατείας, μια και ο Δήμος δεν έστειλε ούτε ένα κουβά νερό τόσες μέρες, που η πλατεία και οι δρόμοι στο κέντρο είχαν πάρει μόνιμο κίτρινο χρώμα από το CS και το καψαλισμένο μπαρούτι των κρότου-λάμψης.

    Η ηρεμία-τάξη-ασφάλεια της πρωτεύουσας έχει αφεθεί με ασφάλεια στα ικανά χέρια Παπουτσή-Καμίνη. Και άμα χρειαστεί, ρίχνουν κάνα-δυο τόννους χημικά πάλι με την πρώτη ευκαιρία, έτσι για να μην ξεσυνηθίζουμε. Τσάμπα πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη;

    ReplyDelete
  34. Ti perimenes diladi n'afisoume to gamo na pame gia pournaria?

    ReplyDelete
  35. Δεν μπορώ παρά να παραθέσω ένα ακόμα παράδειγμα, 3ο:

    "Π. Οικονόμου: Στάση πληρωμών, εάν δεν γίνουν αποκρατικοποιήσεις" (11/7/2011):

    >> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/07/2011_397925

    "...«Στο τέλος θα πωληθούν πολύ λιγότερα και θα το δείτε» δήλωσε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ., κάνοντας λόγο για μειωμένο ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους επενδύσεις. «Κανείς δεν διακινδυνεύει τα λεφτά του εκεί που υπάρχει ο παράγοντας εργασία, αφού αυτοί που έχουν λεφτά προτιμούν να επενδύουν σε αέρα, σε spreads και CDS»..."

    Μετάφραση, για όσους δεν το κατάλαβαν: ο κυρ-Παντελής θα βάλει τα δυνατά του να διευκολύνουμε τους κερδοσκόπους, να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, ώστε αυτοί να ασχολούνται με CDS και όχι με τις ΔΕΚΟ μας.

    Ρε που το έκρυβαν αυτό το αστέρι τόσο καιρό; Αυτός εξελίσσεται σε καλύτερο λίμπερο και από τον Λοβέρδο στις καλές του "ερμηνείες". Αυτός νομίζει ότι παίζει Ikariam στο web.

    (σταματάω τα παραδείγματα "αισιόδοξης εμπιστοσύνης" εδώ, γιατί θα γεμίσει το blog)

    ReplyDelete
  36. To xrimatistirio paei gia krax.

    ReplyDelete
  37. "parmenides said...

    Χθες,που όλοι φορούσαν πλερέζες,εγω αγόρασα και 1000 μετοχές ΕΤΕ, με κάποια ψιλο-"κλεμμενα" που είχα στην άκρη.

    Ολα πάνε κατ'ευχήν!
    June 17, 2011 5:53 PM "


    Pos paei Parmenidi, ta'bgales ta lefta sou ap'tin ETE? hahahahaha

    ReplyDelete