Saturday, December 18, 2010

Η ευρωπαϊκή κρίση και η αμερικανική οικονομία

Του Μανόλη Γαλενιανού*

Τους τελευταίους μήνες η ευρωπαϊκή κρίση έχει απασχολήσει αρκετά το κοινό στις ΗΠΑ: έχουν γραφτεί πολλά άρθρα στον αμερικανικό τύπο, ο Ομπάμα έχει κάνει αναφορές στην κρίση σε ομιλίες του και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

Εκ πρώτης όψεως αυτό μοιάζει παράδοξο γιατί οι ΗΠΑ έχουν σχετικά περιορισμένες οικονομικές συναλλαγές με τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) λόγω του μικρού τους μεγέθους. Το 2008 οι συνολικές εξαγωγές των ΗΠΑ προς τις τέσσερις αυτές χώρες έφτασαν μόλις το 1.4% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών.

Η πηγή της ανησυχίας είναι ότι οι βορειοευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλα ανοίγματα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια καθώς έχουν δανείσει συνολικά δύο τρισεκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των τεσσάρων χωρών. Έτσι, στην περίπτωση γενικευμένης αδυναμίας πληρωμών από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα προκληθούν μεγάλες ζημιές στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με το αντίστοιχο αμερικάνικο.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες χώρες θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα σημαίνει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού για μια χώρα μεταδίδεται πολύ γρήγορα και στις υπόλοιπες. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει τον περασμένο Μάιο όταν η κρίση είχε σαν επίκεντρο αρχικά την Ελλάδα και μετά επεκτάθηκε στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια και ξανά το Νοέμβριο όταν πέρασε από την Ιρλανδία στις Ιβηρικές χώρες.

Συνεπώς η στάση πληρωμών σε μια από αυτες τις χώρες μπορεί να σπρώξει και τις υπόλοιπες χώρες στη χρεωκοπία, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας τα οποία θα μεταφέρουν την κρίση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Να θυμήσουμε ότι κάτι παρόμοιο συνέβη πριν δύο χρόνια προς την αντίθετη κατεύθυνση: η κρίση στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers η οποία, εν μέσω γενικευμένου πανικού, μετέφερε την κρίση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Προσπάθειες επίλυσης της κρίσης

Τα συμφέροντα των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών συμπίπτουν στο ότι όλοι θέλουν να περιορίσουν την κρίση και να αποφύγουν τη στάση πληρωμών των χωρών υπό πίεση. Το «εργαλείο» για την αποφυγή της χρεωκοπίας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο προσφέρει ενδιάμεση χρηματοδότηση με «αντάλλαγμα» τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τις χώρες αυτές σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν τη δυνατότητα να αποφύγουν την εμπλοκή του ΔΝΤ, αλλά επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν κυρίως λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων.

Καθώς το πρόβλημα είναι κυρίως ευρωπαϊκό, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο παρασκήνιο αν και έχουν μια μικρή συμμετοχή στη χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει τη δεκαετία του 90 με τις κρίσεις στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Αργεντινή) οπότε οι ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στα πακέτα του ΔΝΤ χωρίς όμως να έχουν μεγάλη ανάμιξη στη λήψη αποφάσεων. Γενικά, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας (και ΕΕ).

Γερμανική λιτότητα και αμερικανική απλοχεριά

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και η Γερμανία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν πολύ διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν μια επεκτατική πολιτική τόσο στο δημοσιονομικό τομέα (μείωση φόρων, αύξηση δημόσιων δαπανών) όσο και στο νομισματικό τομέα (quantitative easing) με κύριο στόχο τη στήριξη της οικονομίας. Αντιθέτως η Γερμανία ετοιμάζεται να αρχίσει τις περικοπές των δημόσιων δαπανών και την αύξηση της φορολογίας με στόχο τη μείωση του ελλείμματός της.

Αυτή η διαφορά, όμως, δεν είναι τόσο απόρροια διαφορετικής οικονομικής φιλοσοφίας όσο του ότι η οικονομική κρίση συνεχίζεται στις ΗΠΑ ενώ έχει κοπάσει στη Γερμανία.

Η ανεργία στις ΗΠΑ είναι κοντά στο 10% του εργατικού δυναμικού, από 4.5% το 2007, ενώ η αγορά κατοικίας δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σκάσιμο της φούσκας με τις τιμές των ακινήτων να παραμένουν 35% χαμηλότερες σε σχέση με το 2007. Για αυτούς τους λόγους, η προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι η στήριξη της ανάπτυξης ενώ η μείωση του ελλείμματος έχει μετατεθεί στις ελληνικές καλένδες.

Αντιθέτως, η γερμανική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά, παρά το ότι πλήγηκε από την κατακόρυφη πτώση του εμπορίουτο 2008-09. Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 7% του εργατικού δυναμικού και είναι χαμηλότερη απ’ ότι ήταν πριν δυο χρόνια ενώ η παραγωγή έχει ανακτήσει το επίπεδο που είχε πριν την κρίση. Ενώ λοιπόν το 2009 και 2010 η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε πακέτα στήριξης της οικονομίας αντίστοιχου μεγέθους με τα αμερικάνικα (3.5% του ΑΕΠ στη Γερμανία έναντι 3.8% στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ), από το 2011 η ανακοινωθείσα προτεραιότητα της Γερμανίας είναι να μειώσει το έλλειμμά της.

*Ο Μανόλης Γαλενιανός είναι επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της G700. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο TVXS.

26 comments:

  1. "The Global Debt Clock" (The Economist):
    http://www.economist.com/content/global_debt_clock

    Από το 2001 μέχρι το 2008-2009 το παγκόσμιο χρέος διπλασιάστηκε, ενώ στο τέλος του 2011 προβλέπεται να έχει ξεπεράσει τα 44 τρις δολάρια. Και μάλιστα, όσο πιο "ελεύθερη" είναι η αγορά σε κάποιες χώρες, τόσο πιο μεγάλο εθνικό χρέος παρουσιάζουν.

    Μπορεί κάποιος "ορθολογιστής" οικονομικός αναλυτής να μας το εξηγήσει αυτό; Μπορεί κάποιος να μας πει που ακριβώς χρωστάνε ΟΛΕΣ οι χώρες του πλανήτη;

    Μόλις καταλάβουμε την απάντηση, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο "αναγκαία" είναι η αποπληρωμή του δικού μας χρέους ως χώρα στις "αγορές".

    ReplyDelete
  2. Υπόψη ότι ο παραπάνω χάρτης δείχνει μόνο το επίσημο εθνικό χρέος κάθε χώρας, χωρίς πιθανές φούσκες ιδιωτικών ομολόγων στα ταμεία (π.χ. ασφαλιστικά), τα οποία μπορεί σε μια νέα παγκόσμια κρίση να μηδενιστούν μέσα σε λίγες μέρες.

    Μαζί με αυτά, μιλάμε για περίπου 4-5 φορές "φούσκα" πάνω από τα 44 τρις δολάρια που αναφέρονται στον παγκόσμιο χάρτη.

    ReplyDelete
  3. κ. Γαλενιανέ,

    ειδικά οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση σε τοξικά και άλλα χ/ο εργαλεία με αντισυμβαλλόμενους στην απέναντι όχθη, αλλά και στο Λονδίνο (τριγωνικό domino effect)

    Αυτό που φοβούνται οι Αμερικανοί είναι μία νέα Lehmann
    Αυτό γιά να συμβεί δεν είναι απαραίτητο να κυρήξουν στάση πληρωμών τα PIGS

    To παιχνίδι όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φανεί παράξενο έχει διαιτητή την Κίνα, όχι ως επενδυτή σε ομόλογα ή/και νομίσματα αλλά ως παραγωγό και εισαγωγέα.

    Πρόσφατα η Μέρκελ πήγε στο Πεκίνο, όχι γιά τουρισμό φυσικά-οι γερμανικές εταιρείες έκαναν την μεταπήδηση στην κινέζικη αγορά και αυτό σημαίνει πολλά γιά τα επόμενα 20 έτη

    ReplyDelete
  4. Γερμανία: Η αντίσταση στην Ατζέντα 2010 μεγαλώνει

    Συνήθως οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) πήγαιναν στα συνέδρια των μεγάλων συνδικάτων για να δείξουν ότι το κόμμα τους συνεχίζει να έχει στενούς δεσμούς με τους εργαζόμενους. Τα πράγματα όμως άλλαξαν.



    Μετά την εξαγγελία της αντεργατικής επίθεσης του SPD με την Ατζέντα 2010, η υποδοχή του Σρέντερ στο συνέδριο της IGMetall ήταν αποκαλυπτική. Οι σύνεδροι τον υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες και απειλές για απεργιακές κινητοποιήσεις. Το συνέδριο μάλιστα του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου Ver.Di. αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην αντικυβερνητική διαδήλωση ενάντια στην Ατζέντα 2010, που οργανώνεται στο Βερολίνο την 1η Νοέμβρη.



    Το μέγεθος και η έκταση της επίθεσης του SPD, ήταν ένα σοκ για τους εργαζόμενους που δεν το περίμεναν. Σε μια εποχή που οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες βγάζουν τεράστια κέρδη (Daimler Chrysler 6.9 δις ευρώ, Deutsche Bank 3.5 δις ευρώ, BMW 3.3 δις ευρώ), ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει επίσημα τα 4.2 εκ. (10.1%), η κυβέρνηση Σρέντερ προσπαθεί τώρα να ανατρέψει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.



    Με την Ατζέντα 2010 χτυπιούνται τα επιδόματα ανεργίας, γίνονται ευκολότερες οι απολύσεις, υπονομεύεται η δημόσια υγεία, οι συντάξεις, οι μισθοί, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά δήθεν τα γερμανικά προϊόντα. Όλα αυτά στην ουσία σημαίνουν μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερη φτώχεια.



    Τέτοια είναι η αγανάκτηση των εργαζομένων που η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει τώρα πέσει στο 22%. Ενώ το SPD έχει χάσει 100.000 μέλη από την εκλογική του επιτυχία το 1998 και μόνο φέτος 30.000 μέλη.



    Η κυβέρνηση του Σρέντερ κατάφερνε μέχρι τώρα να μην έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιτίας του ρόλου των φιλοκυβερνητικών ηγετών των μεγάλων συνδικάτων. Η πίεση όμως ολοένα και μεγαλώνει και οι αριστεροί συνδικαλιστές βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση.



    Όταν τον περασμένο Αύγουστο η SAV (γερμανικό τμήμα CWI) οργάνωσε μια συνδιάσκεψη μαχητικών συνδικαλιστών και πρότεινε να οργανωθεί στο Βερολίνο μια μεγάλη κεντρική διαδήλωση ενάντια στην Ατζέντα 2010, πολλοί πίστευαν ότι κάτι τέτοιο ήταν ακατόρθωτο και είχαν μόνο τοπικές διαδηλώσεις. Σήμερα το ακατόρθωτο είναι πια πραγματικότητα.



    Η συγκέντρωση/διαδήλωση στο Βερολίνο την 1η Νοέμβρη, θάναι μόνο το πρώτο βήμα. Ήδη έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση για την ανάγκη δυναμικής κλιμάκωσης του αγώνα με μια 24ωρη γενική απεργία, πιθανά στις 18 Νοέμβρη.

    ReplyDelete
  5. Αυτά έλεγε μια "επαναστατική" οργάνωση το Νοέμβριο του 2003.
    Ηταν τότε που ο Σρέντερ ξεκίνησε ένα μεγαλόπνοο έργο μεταρρυθμίσεων που έφερε σήμερα τη Γερμανία σε αυτή, την υγιή οικονομικά, θέση,να στηρίζει την Ευρώπη και να σώζει εμάς.
    Μη ψάχνετε να βρείτε άλλες εξηγήσεις.
    Ολοι οι άλλοι εμείς αρνηθήκαμε "επεναστατικώ δικαίω" τις μεταρρυθμίσεις.Και τώρα κλαψουρίζουμε και ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες στηριγμένες σε ακαδημαικά φληναφήματα.

    ReplyDelete
  6. Επί 10 χρόνια οι Γερμανοί κάνανε και κάνουν μεταρρυθμίσες.Ενω όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι,όλοι πλήν Σκανδιναυών,πουλούσαμε εξυπνάδες.Και πουλάμε ακόμη.
    Οταν αυτοί μιλούσαν για ευαλφάλεια εμείς τους χλευάζαμε.Ακόμα και τώρα δηλαδή, με το νόμο της Λούκας για τα εργασιακά, κάναμε μια τρύπα στο νερό.
    Προσθέσαμε διάφορα νομικίστικα τερτίπια περί υπερισχύσεως των εργασιακών συμβάσεων και νομίζουμε ότι ξεγελάσαμε τα κουτορνίθια τους τροικανούς.Τρομάρα μας.

    ReplyDelete
  7. E βρε Παρμενίδη,

    Ποιες μεταρρυθμίσεις, ντάμπινγκ κάνανε οι άνθρωποι κυρίως σε βάρος του ευρωπαικού Νότου.

    Κρατήσανε το εργατικό κόστος χαμηλά την ίδια στιγμή που η παραγωγικότητά τους πετούσε. Θέλουν να ανταγωνιστούνε στα ίσα την Κίνα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει διάλυση της ΕΕ!

    Αν δεν υπάρξει απόφαση πολιτικής ενοποίησης (κι όχι υποταγή στο Γερμανικό imperium) με κοινό προυπολογισμό κτλ το παραμύθι τελείωσε...

    ReplyDelete
  8. O Σρέντερ κατ ουσίαν είναι ο νεκροθαύτης του ευρωπαικού οράματος και ανήκει στην μερίδα της Γερμανικής ελίτ που ονειρεύεται μια ανεξάρτητη Γερμανία απελευθερωμένη από το βάρος της "συμμετοχής" στην ΕΕ και σε στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία.

    Γι αυτό και τώρα είναι στέλεχος της κρατικής εταιρίας υδρογονανθράκων της Ρωσίας!!

    Οι Γερμανοί ότι δεν κατάφεραν με τα όπλα πάνε να το πετύχουν με την οικονομική τους ισχύ.
    Έξυπνοι άνθρωποι, εργατικοί, αλλά από σοφία μηδέν. Πεισματάρηδες σε σημείο αυτοκαταστροφής. Τους λυπάμαι, είναι ένα έθνος φτιαγμένο για τραγωδίες και χωρίς από μηχανής θεό!

    ReplyDelete
  9. Bέβαια θα πρέπει να παραδεχτώ ότι η δημιουργία κρίσεων μέσα στην ευρωζώνη ευνοεί τις εξαγωγές τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα πληθωριστικά δολλάρια που διακινούνται κυρίως μεταξύ των τραπεζών κι όχι στην πραγματική οικονομία θα επενδύονταν στο ισχυρό ευρώ προκαλώντας την ισχυρή ανατίμησή του και καταστρέφοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της Γερμανικής οικονομίας, αλλά και όχι μόνο!!

    ReplyDelete
  10. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί μέσα από τις μάχες με τον κόκκινο στρατό είχαν ένα μότο:

    Οι Γερμανικές μονάδες δεν διαλύονται, δεν πεθαίνουν, ανασυντάσονται στην κόλαση και αντεπιτείθονται ξανά!

    LOL

    ReplyDelete
  11. @parmenides:

    Όσο εσύ και κάποιο άλλοι πετάνε στα σύννεφα, ή τουλάχιστον προσπαθούν αυτό να δείξουν, όλοι οι υπόλοιποι πηδάνε από το "καράβι της μεταρρύθμισης" του GP2.

    Ήδη ο Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται σαν το επόμενο θύμα, Ιφιγένεια στην επόμενη θυσία, "για το καλό του λαού" και των δημοσκοπήσεων φυσικά. Και μετά θα βγούνε πάλι και θα λένε για "νέα αρχή" και για "επανέναρξη". Ήδη η εκκλησία έβγαλε ανακοίνωση, αμιγώς πολιτική, όπου μιλάει ξεκάθαρα για δοσίλογους κυβερνώντες:

    "ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ":
    http://tinyurl.com/35ezmav

    Και όταν η εκκλησία μιλά, οι πιστοί ακολουθούν...

    ReplyDelete
  12. Πολλοί αναρωτιούνται "που το πάει" ο GP2 και το ασκέρι του, με τόσο φανατισμό και ξεροκεφαλιά, ανατρέποντας μέσα σε 14 μήνες όσα πήρε δεκαετίες ολόκληρες να στηθούν ως "κοινωνικός ιστός" μεταπολεμικά.

    Η απάντηση είναι πολύ απλή και είναι καουμπόικη έκφραση, "αμερικανιά", σαν τα πάντα σχεδόν στο κεφάλι αυτού του ηγέτη:
    "οδήγα το σαν να το 'κλεψες" (drive it like you stole it)"

    Ποτέ δεν πήρε την έγκριση του εκλογικού σώματος για αυτά που κάνει τώρα και ξέρει πολύ καλά ότι στο εξής οι μέρες του είναι μετρημένες. Οπότε κάνει ότι προλαβαίνει, πριν φύγει για μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό που τόσο του αρέσει. Στην ερώτηση "τι κάνει τώρα", η απάντηση είναι "ότι προλαβαίνει".

    ReplyDelete
  13. @jaga

    Είναι 1 κλικ δρόμος για να μάθεις το που πήγαν τα λεφτά.

    www.mof-glk.gr

    Τουλάχιστον για την Ελλάδα θα μπορέσεις να αποκτήσεις μια καλή εικόνα για το τι έγινε.

    Η Ελλάδα ζούσε και ζει (δύστυχος) με δανεικά. Αν η Ελλάδα δεν κατέφευγε στο ΔΝΤ και στο πακέτο στήριξης της Ε.Ε τώρα θα ήμασταν οι ψωμόλυσσες της Ευρώπης. Ποιος θα δάνειζε 40 δις ευρώ/χρόνο σε μια χωρά χωρίς μέλλων; Όσο το γιατί οι αγορές μας δανείζουν με εξωφρενικά επιτόκια, ένα έχω να σου πω - Εσύ θα έπαιζες το Barcelona - ΠΑΟ διπλό αν η απόδοση ήταν 2,25; Ούτε αυτοί.

    Δεύτερων, έγραψες κάποια στιγμή ότι ο Παμπούκης είναι επικίνδυνος επειδή μίλησε για απουσία αναπτυξιακού σχεδίου, ναι, ΑΛΛΑ μίλησε και για τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Χωρίς να σημαίνει ότι τον παίρνω στα σοβαρά θα σου πω ότι αν ο κύριος αυτός κάνει πράξη τα λεγόμενα του τότε ίσως και να δούμε μια άσπρη μέρα.

    Και τέλος…
    Τον τελευταίο καιρό γνώρισα νέα παιδιά με καινοτόμες ιδέες καλά τεκμηριωμένες και με όρεξη για δουλειά, παιδιά με τα οποία συζήτησα για πάνω από 10 ώρες. Δέκα ώρες χωρίς μιζέρια, τι ευτυχία! Και δεν άκουσα ούτε μια φορά την γνωστή ατάκα …Κρατική Ενίσχυση.

    ReplyDelete
  14. @xanoum mpourek:

    Κάνεις λάθος αν θεωρείς δεδομένο ότι αν δεν παίρναμε λεφτά από το ΔΝΤ δεν θα πληρωνόντουσαν μισθοί και συντάξεις. Το έστειλα σε link πριν μερικές ημέρες αλλά μάλλον σου ξέφυγε:

    "ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!":
    http://tinyurl.com/37ct4yr

    Το γιατί και πως πήγαμε τελικά στο ΔΝΤ αρχίζει και αποκαλύπτεται, καθώς και ο ρόλος της δικής μας ΤτΕ:
    http://www.minisikerdoskopon.gr/gr/

    Τον Παμπούκη δεν τον έχει ψηφίσει κανείς. Δεν ξέρει κανείς γιατί επιλέχθηκε ως συντονιστής του αναπτυξιακού έργου. Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ικανότητας σε αυτό. Κι όμως, συνεχίζει να είναι στη θέση του, στη στενή κλίκα γύρω από τον GP2. Και φαίνεται να είναι έξω από τη βιασύνη της κυβέρνησης, που "βρίσκεται σε πόλεμο", να του ζητήσει έργα, ΑΜΕΣΑ, και όχι αποτυχημένες ιδέες.

    ReplyDelete
  15. Τρίτον, θα πρέπει να ξέρεις ότι η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία έχει πάψει να στηρίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις εδώ και 1,5 δεκαετία. Το ΥΠΑΝ και η ΓΓΕΤ δεν δίνουν πλέον ούτε καν το δικό τους ποσοστό στις επιδοτήσεις FP7 και ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μην έχει απορροφηθεί ουσιαστικά ούτε το 1/20 από αυτά.

    Δυστυχώς, οι Μίχαλο-δασκαλόπουλοι (ΕΒΕΑ, ΣΕΒ) προτιμούν να ασχολούνται με το ποιος έχει απεργία στο κέντρο και το πως θα εκμεταλλευθούν καλύτερα τον πτωχευτικό νόμο, παρά να οργανώσουν venture funds ακριβώς για επενδύσεις και R&D στους τομείς τους.

    Με λίγα λόγια, το μόνο που έχει αλλάξει στους τελευταίους 14 μήνες είναι ότι έχουμε φορέσει "φέσι" 110 δις ευρώ, τα οποία θα επεκταθούν σε χρόνο και επιτόκιο, και κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει πως ακριβώς τα νομοσχέδια που έχουν περάσει με το στανιό στη Βουλή διορθώνουν οτιδήποτε από τις χρόνιες παθογένειες.

    ReplyDelete
  16. @jaga

    Α.1 Θα μας τρελάνεις, είναι ανήθικο να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου προς τρίτους; Φυσικό είναι όταν δανείζεσαι με τρελούς ρυθμούς κάποια στιγμή να φτάνεις στο σημείο να δίνεις όλα σου τα λεφτά για την κάλυψη των οφειλών σου. Δεν έχεις καταλάβει ακόμη ότι το μνημόνιο παίζει το ρολό της φορμόλης στην ελληνική οικονομία;

    Α.2 Ακόμη δεν μου απάντησες, Εσύ θα έπαιζες το Barcelona - ΠΑΟ διπλό αν η απόδοση ήταν 2,25;

    Β.1 Και ποιος σου είπε ότι εννοώ το ΕΣΠΑ; Όταν το κράτος μπαίνει εγγυητής σε θαλασσοδάνεια επιχειρήσεων ή όταν ρυθμίζει τα χρέη αυτών ως προς το δημόσιο, πως λέγεται αυτό; Και όλα αυτά με τις ευλογιές της Αριστεράς (βλ. ΑΣΠΙΣ, ΒΦΛ, ΔΕΗ κτλ).

    Β.2 Έχουμε την επιχειρηματικότητα που μας αξίζει. Λογικό όταν το κράτος καλύπτει συνεχώς τον κώλο τους. Το πρόβλημα του σωστού επιχειρηματία δεν είναι η έλλειψη κρατικής ενίσχυσης ΑΛΛΑ το ίδιο το ελληνικό κράτος και ο παραλογισμός του.

    ReplyDelete
  17. @xanoum mpourek:

    A1 >> Στο δανεισμό υπάρχει κάτι που λέγεται "καταχρηστικός τόκος" (τοκογλυφία) και επίσης κάτι που λέγεται "moral hazard". Όλα εξαρτώνται από τους όρους δανεισμού και από το αν ο δανειστής σε δανείζει για να κερδίσει τον τόκο ή για να σου κατασχέσει το σπίτι (γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσεις να είσαι συνεπής). Και επιπλέον, όταν χρωστάς στην τράπεζα και έχεις χρήματα είτε για τη δόση του δανείου είτε για να φας, προτιμάς να φας και να αφήσεις την τράπεζα να περιμένει - ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ξεπουλάς το μισό σου σπίτι για να είσαι συνεπής και θεονήστικος.

    Α2 >> Σκοπίμως δεν απάντησα στο ποδοσφαιρικό τρικ, γιατί θα πρέπει να ξέρεις ήδη ότι δεν αρκεί να ξέρεις τη μία αλλά πρέπει να ξέρεις και τις τρεις αποδόσεις (όλα τα ενδεχόμενα). Και αυτό γιατί υπάρχει κάτι που λέγεται "γκανιότα". Το σίγουρο κέρδος του στοιχηματζή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό στην αλληγορία που έφερες ως παράδειγμα.

    Β1 >> Μάλλον τα έχεις μπλέξει. Τα δύο "πακέτα" ενίσχυσης σε μορφή κρατικής εγγύησης, 28 δις ευρώ από Αλογοσκούφια και άλλα 25 δις ευρώ από Παπακωνσταντίνου, δεν έφτασαν ποτέ στις επιχειρήσεις παρά μόνο ένα 10% περίπου, κυρίως στο "μιλητό", δηλαδή με έγκριση από γνωστό του γνωστού κτλ. Δηλαδή φαγώθηκαν από τα ίδια λαμόγια που δεν πληρώνουν ποτέ, για τίποτα. Το υπόλοιπο 90% έγινε "επενδύσεις αποθεματικού" από τις τράπεζες. Ψάξε το λίγο. Και για ΑΣΠΙΣ, ΔΕΗ κτλ που αναφέρεις, δες με ποιους ήταν κολλητάρι ο Ψωμιάδης και ποιοι εργατοπατέρες τα είχαν πλακάκια όλα αυτά τα χρόνια ("Μαντέλης" σου λέει τίποτα;)

    Β2 >> Συμφωνώ με το τελευταίο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ειδικά για το ΕΣΠΑ, το κράτος μας αρκεί να δώσει ένα 10-20% για να πάρει τα υπόλοιπα από την ΕΕ. Δυστυχώς ούτε για αυτό δεν είναι ικανοί.

    ReplyDelete
  18. @jaga
    Α.1 Το 2008 και ενώ ο δανεισμός της χώρας είχε φτάσει στο ζενίθ (+50 δις ευρώ), κάνεις μα κάνεις δεν διαμαρτυρήθηκε. Αν θυμάμαι καλά τα spread εκείνης της περιόδου ήταν κοντά στον μέσο όρο του ευρωπαϊκού νότου. Να μην ξεχνάμε ότι επί χρόνια η χώρα παρουσίαζε πλασματικά στοιχεία στις αγορές. Moral Hazard, ε;

    Α.2 Προφανώς δεν εννοούσα την κατάταξη των εναλλακτικών αλλά ακόμη και να το εννοούσα αυτό που γραφείς είναι λάθος. Αυτό που γραφείς θα είχε νόημα στην περίπτωση που ο επενδυτής προσπαθούσε να πάρει μια "ορθολογική" απόφαση για το που θα διαθέσει τα χρήματα του, π.χ Ελλάδα, Ιρλανδία, Γερμανία. Ένας συντηρητικός επενδυτής θα ¨έπαιζε¨ Γερμανία ενώ ο τυχοδιώκτης Ελλάδα. Όπως και να έχει σε μια ελεύθερη αγορά κάνεις δεν θα επένδυε τα χρήματα του στην Ελλάδα αν του πρόσφεραν το ίδιο επιτόκιο με την Γερμανία.

    Σε κάθε περίπτωση δώσε μου ένα παράδειγμα.

    ReplyDelete
  19. >> Moral hazard: ευθύνη του ΔΑΝΕΙΣΤΗ, όχι του δανειζόμενου. Αν εννοείς ότι σκοπίμως μας δάνειζαν και σκοπίμως κρατούσαν χαμηλά τα spreads, παρόλο που γνώριζαν τα χάλια μας, τότε μέσα είσαι.

    >> Στον παγκόσμιο "στοιχηματισμό", το ζήτημα δεν είναι αν θα βάλεις τα λεφτά σου στην Ελλάδα ή στη Γερμανία. Το ζήτημα είναι ποιος στήνει το παιχνίδι, ποιος καθορίζει τις αποδόσεις και ποιος εισπράττει τη "γκανιότα", δηλαδή το καθαρό σίγουρο κέρδος, ανεξάρτητα αν πτωχεύσουμε ή όχι. Τουλάχιστον στα αθλήματα, ο στοιχηματζής δεν έχει δικαίωμα να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αντίθετα, στις "αγορές", η "βαθμολόγηση" των χωρών γίνεται από τους ίδιους που έχουν να κερδίσουν από την εξέλιξη των οικονομιών τους - και μάλιστα όταν πέφτουν έξω στην αξιολόγηση, τους ξελασπώνουν οι ίδιες οι χώρες! Όχι και τόσο "αθλητικό", έτσι δεν είναι;...

    ReplyDelete
  20. jaga

    Αυτά τα τελευταία, που γράφεις,είναι αποσπάσματα απο την "επιστολή προς το λαό" των ιεραρχών της λίγκας "Μαντράσα"που μόνο σε λίγους και εκλεκτούς,όπως εσύ, αποκαλύπτοναι.
    Εχουν κάτι το αποκαλυψιακό, κάτι το μυστηριώδες,κάτι το σατανικό.Πρέπει δηλαδή να διακατέχεσαι απο υψηλές δόσεις εσωτερισμού ώστε να μπορείς να αγνοήσεις τη κοινή λογική για να μπορείς να συμμετέχεις σε τέτοια υψηλά διανοήματα.

    ReplyDelete
  21. @Normad:

    Αφού εξακολουθείς να αρλουμπολογείς επιμελώς, αποφεύγοντας να απαντήσεις σε οτιδήποτε, μάθε και άλλο ένα ζήτημα - νομίζω ότι ακόμα είναι αρκετά "ευκολόπεπτο" ώστε να μπορέσεις (επιτέλους!) να σχολιάσεις το θέμα και όχι εμένα.

    Πριν λίγο ο Νανόπουλος ήταν καλεσμένος στο ραδιόφωνο του Flash. Σε 1,5 ώρα κουβέντας για θέματα Θεωρητικής Φυσικής, αφιέρωσε 2-3 λεπτά (μόνο) για να τα χώσει κανονικά στη Διαμαντοπούλου και στον Γεν.Διευθ. της ΓΓΕΤ. Ως γνωστό, ο Νανόπουλος είναι εδώ και πολύ καιρό ο εθνικός εκπρόσωπός μας στο CERN. Οι εμπαθείς λοιπόν πολιτικάντηδες στο ΥΠΕΠΘ, στο ΥΠΑΝ και στη ΓΓΕΤ αποφάσισαν όχι μόνο να τον αντικαταστήσουν χωρίς καμία αιτία, αλλά να του το κοινοποιήσουν μέσω fax! Υποθέτω ότι βρήκαν κάποιο καλύτερο θεωρητικό Φυσικό να στείλουν στο CERN.

    Για να δω τώρα τι έχουν να πούνε όσοι τόσο καιρό βρίσκουν το "ακαδημαϊκό κατεστημένο" και την "κλίκα" που δεν τον δέχτηκε ως μέλος ΔΕΠ. Τώρα η Διαμαντοπούλου τι ακριβώς έκανε;

    Περιμένω να ακούσω δικαιολογίες (μόλις τις βρείτε)...

    ReplyDelete
  22. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο βλήμα απο το Νανόπουλο.

    ReplyDelete
  23. Περισσότερες ώρες καταναλώνει στα μίντια για να κλαψουρίζει.
    Για τον Ελληνα-Κύπριο οικονομολόγο νομπελίστα κουβέντα δεν έβγαλες.Κατάπιες τη γλωσσα σου.
    Αλλά εσένα σαρέσουν οι φανφαρώνοι σαν τον Νανόπουλο.

    ReplyDelete
  24. @Normad:

    "...Δεν υπάρχει μεγαλύτερο βλήμα απο το Νανόπουλο..."

    I rest my case.
    Ευλόγησέ μας με την τεράστια διανόησή σου και πες μας ποιον εγκρίνει το κόμμα για εθνικό εκπρόσωπό μας στο CERN.

    "...Για τον Ελληνα-Κύπριο οικονομολόγο νομπελίστα κουβέντα δεν έβγαλες..."

    Βρήκες "νομπελίστα οικονομολόγο" που να λέει κάτι θετικό για την κυβέρνηση; Πρότεινέ τον στα κανάλια, γιατί μας έχουν πήξει στο μαγείρεμα.

    Στο μεταξύ δώσε καμιά απάντηση, γιατί δίνεις την εντύπωση κακομαθημένου πιτσιρικά που ψάχνει συνεχώς αφορμή για να τσακωθεί με τους πάντες.

    ReplyDelete
  25. "Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013" (20/12):
    http://www.skai.gr/news/finance/article/158881/meiosi-asfalistikon-eisforon-kata-25-mehri-to-2013-/

    "...Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών..."

    Ο κωλοτούμπας Κουτρουμάνης δεν μας λέει πως ακριβώς να έχουν ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση οι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ που δεν χτυπάνε κάρτα εισόδου (προφανώς ΔΕΝ θα ενταχθούν στο μέτρο).

    Μόλις 8 μήνες μετά το κλάμα του Λοβέρδου και το "...δεν υπάρχει σάλιο...", οι μεγάλες επιχειρήσεις (μάλλον μόνο αυτές) θα μειώσουν ΚΑΙ τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός από τη μείωση της φορολογίας τους.

    Δε λέω, μπορεί και να βγει σε καλό. Αλλά το προ-ψήφισης δούλεμα ας το κάνουν στους στόκους τους δημοσιογράφους στα κανάλια, που έχουν πολιτική μνήμη μερικών μόνο 24ώρων.

    ReplyDelete
  26. "Αρχίζει ο νέος γύρος τραπεζικής κρίσης!" (21/12):
    http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/1778-2010-12-20-23-27-29

    "...που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 1450 μονάδες, με βαριές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές. Η κυβέρνηση ήδη δεσμεύθηκε στο ΔΝΤ να προσφέρει άλλο ένα πακέτο στήριξης στις τράπεζες, αν οι φόβοι για σοβαρή κρίση ρευστότητας επιβεβαιωθούν το προσεχές διάστημα..."

    ReplyDelete